Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Αργήσατε να ξυπνήσετε;



Μην παραλείπετε το πρωινό!

Το πρωινό είναι το γεύμα της ημέρας που μας εφοδιάζει με την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε δυναμικά την ημέρα. Επίσης αποτελεί ένα σημαντικό γεύμα, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην διατροφική πρόσληψη των παιδιών και των ενηλίκων. Από μεγάλες μελέτες φάνηκε πως όσοι δεν παίρνουν πρωινό, έχουν συνήθως χαμηλότερη πρόσληψη ημερήσιας ενέργειας, βιταμινών (π.χ. A, C, E, D, B6, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, φυλλικού) και μετάλλων (π.χ. ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου), από όσους τρώνε πρωινό.

Ένα υγιεινό πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων:

-Γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα ή γιαούρτι ή τυρί
-Αμυλούχα τρόφιμα, όπως ψωμί, φρυγανιές, κράκερ, δημητριακά
-Φρούτα ή φρέσκο χυμό φρούτων
-Πρωτεΐνες, όπως αυγό ή άπαχο ζαμπόν
-Λίπη, όπως βιτάμ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν πρωινό, είτε γιατί δεν προλαβαίνουν, είτε γιατί δεν έχουν συνηθίσει να τρώνε το πρωί μόλις ξυπνήσουν. Ακόμη και αν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, 5 λεπτά αρκούν για ένα γρήγορο και παράλληλα υγιεινό πρωινό.

-Γάλα με δημητριακά
-Τοστ με μαύρο ψωμί, τυρί και γαλοπούλα, μαζί με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό
-Γάλα με ψωμί ή φρυγανιές με λίγο βιτάμ και μέλι
-Μία αραβική πίτα με τυρί-γαλοπούλα-λαχανικά
-Ένα γιαούρτι με δύο φρούτα
-Ένα γιαούρτι με δημητριακά και μέλι
-Ένα φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκάλι και μία μπάρα δημητριακών
-Ένα φλιτζάνι φυσικό χυμό και μία φέτα ψωμί με βιτάμ, μέλι ή μαρμελάδα
-Ένα φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι και δύο μπισκότα ολικής αλέσεως

Σύμφωνα με ελληνική έρευνα, σχεδόν το 50% των Ελλήνων δεν ασχολείται με το πρωινό ή δεν θέλει να το συμπεριλάβει στην καθημερινή διατροφή του, γιατί θεωρεί ότι έτσι θα περιορίσει τις ημερήσιες θερμίδες του και θα αδυνατίσει. Κι όμως, τα φαινόμενα απατούν! Πρέπει να πειστούμε ότι έχουμε πολλούς καλούς λόγους για να το εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Ένα σωστό και ισορροπημένο πρωινό μάς προστατεύει, μάς δυναμώνει και μάς αδυνατίζει!

Τι χρειάζεται όμως για να είναι καλά δομημένο; Οι ερευνητές απαντούν ομόφωνα ότι το πρωινό θα πρέπει να βασίζεται σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (τουλάχιστον 25 γραμμάρια συνολικά), όπως είναι το γάλα, τα δημητριακά, το ψωμί ολικής αλέσεως, το γιαούρτι και τα φρούτα.

Οι υδατάνθρακες απελευθερώνουν αργά τα σάκχαρά τους και εξασφαλίζουν συνεχή παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο και όλα τα κύτταρα του σώματος. Το αποτέλεσμα; Βελτιώνονται η μάθηση και η συγκέντρωση, ευνοείται η εγκεφαλική λειτουργία, ενισχύεται η μνήμη, ενώ χάρη στις ίνες των παραπάνω τροφίμων, διευκολύνεται και η λειτουργία του εντέρου.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκε το ελιξήριο της νεότητας;



Αμερικανοί επιστήμονες πειραματίζονται με το «φάρμακο της μακροζωίας».

Το «ελιξίριο της νεότητας» μπορεί σύντομα να αποτελεί πραγματικότητα, καθώς σε μια εκπληκτική σειρά πειραμάτων, αμερικανοί επιστήμονες κατόρθωσαν να γιατρέψουν υπερήλικα κύτταρα παιδιών γερασμένων πριν την ώρα τους.

Τα κύτταρα, που έγιναν καλά χάρη στο «φάρμακο της μακροζωίας», την ραπαμυκίνη, έζησαν επίσης περισσότερο από το φυσιολογικό.

Η ραπαμυκίνη αποκαλείται φάρμακο μακροζωίας επειδή σε προγενέστερα πειράματα σε ζώα έχει διαπιστωθεί πως μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο επιβίωσης έως 38% - δηλαδή κατά περισσότερο από μία δεκαετία.

Οι ερευνητές – στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ένας από τους πιο εξέχοντες επιστήμονες του κόσμου, ο δρ Φράνσις Κόλινς – ελπίζουν πως το εύρημά τους θα ανοίξει το δρόμο για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Προγηρίας Χάτσινσον-Γκίλφορντ.

Το σύνδρομο αυτό είναι μια σπάνια γενετική διαταραχή, κατά την οποία τα παιδιά μεγαλώνουν με ρυθμό οκταπλάσιο από τον φυσιολογικό, πεθαίνοντας τελικά εξαιτίας του «γήρατος» σε ηλικία 12 ετών κατά μέσον όρο.

Οι ομοιότητες στον τρόπο γηράνσεως των κυττάρων των άρρωστων παιδιών με τον τρόπο γήρανσης των φυσιολογικών κυττάρων σημαίνουν ότι το επίτευγμα των επιστημόνων μπορεί να προσφέρει ελπίδα για αιώνια νεότητα στον γενικό πληθυσμό.

Η ραπαμυκίνη, που ήδη χρησιμοποιείται για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος σε μεταμοσχευθέντες ασθενείς, δημιουργήθηκε από ένα βακτήριο το οποίο εντοπίστηκε στο Νησί του Πάσχα – μια από τις πιο απομακρυσμένες και μυστηριώδεις περιοχές του πλανήτη.

Τα πειράματα

Ο δρ Κόλινς, διευθυντής σήμερα των κυβερνητικών Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, διατέλεσε επικεφαλής του Προγράμματος Ανθρώπινου Γονιδιώματος (HGP) το οποίο αποκωδικοποίησε το ανθρώπινο DNA.

Με τους συνεργάτες του μελέτησαν τις επιδράσεις του φαρμάκου σε δερματικά κύτταρα που ελήφθησαν από τρία παιδιά με προγηρία.

Η νόσος προκαλεί συσσώρευση μιας μεταλλαγμένης πρωτεΐνης, της προγηρίνης, στο εσωτερικό όλων των κυττάρων του σώματος, με συνέπεια την ταχεία γήρανση και τελικά τον θάνατό τους.

Η έκθεση των κυττάρων στην ραπαμυκίνη είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί η προγηρίνη από το εσωτερικό τους και να αντιστραφεί το πρόωρα γήρας τους, και έτσι να ξαναγίνουν υγιή. Επιπλέον, τα υγιή κύτταρα έζησαν περισσότερο, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

Στη μελέτη συμμετείχαν και ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι προγραμματίζουν να δοκιμάσουν το φάρμακο ή κάποιο αντίστοιχό του σε παιδιά με προγηρία.

Φυσιολογικό γήρας

Η προγηρίνη παίζει ρόλο και στην φυσιολογική διαδικασία του γήρατος, αν και η παραγωγή της είναι πολύ μικρότερη στους ανθρώπους που γερνούν με φυσιολογικό ρυθμό.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως αν αποδώσει η ραπαμυκίνη ως θεραπεία για την προγηρία, μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί πολύτιμη και στην παράταση της νιότης για τον γενικό πληθυσμό.

Έως ότου ολοκληρωθούν οι μελέτες, «δεν μπορούμε να συστήσουμε τη λήψη ραπαμυκίνης ως “αντιδότου” στα γηρατειά», τόνισε ο ερευνητής δρ Ντιμίτρι Κράιντς. «Για να χορηγηθεί σε υγιείς ανθρώπους, θα πρέπει να επινοηθούν μορφές ραπαμυκίνης με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες».


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Διώξτε τα σπυράκια στη θάλασσα




Το αλάτι τους κάνει καλό.

Αν έχετε σπυράκια ή γενικότερα πρόβλημα ακμής στο πρόσωπο, το μπάνιο στη θάλασσα θα σας βοηθήσει αρκετά, αφού το αλάτι κατευνάζει το υπάρχον πρόβλημα.

Αφήστε το αλάτι της θάλασσας να δράσει και να απορροφηθεί από το πρόσωπο σας.

Στη συνέχεια, μπορείτε να ξεπλύνετε με άφθονο κρύο νερό και φυσικά δεν ξεχνάτε ποτέ να εφαρμόζετε το αντηλιακό προσώπου σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ειδικότερα αν έχετε ευαίσθητο πρόσωπο, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές, ώστε να μην πάθετε τη γνωστή φωτοαλλεργία κατά την οποία εμφανίζονται μικρά κόκκινα σπινθουράκια.

Συνοψίζοντας, βάζουμε το αντηλιακό μας με ιδιαίτερη έμφαση στο σημείο Τ και τα μάγουλα, ανανεώνοντάς το συχνά, ειδικότερα αν υπάρχει έκθεση στον ήλιο. Όσον αφορά το αλάτι της θάλασσας, όπως είπαμε, αφήστε το να κάνει τη δουλεία του και εσείς τη δική σας.


Πηγή: http://www.myworld.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοινώθηκαν νέες τιμές στα φάρμακα



Το Δελτίο Τιμών ισχύει από σήμερα 1η Ιουλίου.

Νέες τιμές στα φάρμακα ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας. Το υπουργείο προέβη σε ανακοστολόγηση όλων των φαρμάκων που έχουν άδεια κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά και εξέδωσε , το 2ο Δελτίο Τιμών φαρμάκων, σύμφωνα με τo οποίo ανακοστολογούνται 1.200 πρωτότυπα φάρμακα, 3.500 φάρμακα στα οποία έχουν λήξει οι πατέντες {off patent } και 7.000 αντίγραφα.

Σε ανακοίνωση του, το υπουργείο υγείας αναφέρει, ότι ο προσδιορισμός των τιμών έγινε σύμφωνα με πρόσφατο νόμο του 2011, ο οποίος προβλέπει ότι τα πρωτότυπα φάρμακα έχουν τιμές στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των χωρών της Ευρώπης.

Όσον αφορά στα φάρμακα που έληξαν οι πατέντες (off patent) στο 70% της τιμής του πρωτότυπου και τα αντίγραφα - γενόσημα στο 63% της τιμής του πρωτότυπου. Το Δελτίο Τιμών αναρτήθηκε στο site του Υπουργείου Υγείας και ισχύει από σήμερα 1η Ιουλίου.

Ανακοίνωση για το Δελτίο Τιμών εξέδωσε ο Σύνδεσμος φαρμακευτικών επιχειρήσεων Ελλάδος, στην οποία αναφέρει ότι: «Το Υπουργείο Υγείας τήρησε τα προβλεπόμενα από το νόμο και συγκεκριμένα από το άρθρο 14 του νόμου 3840/2010, βάσει του οποίου οι τιμές των φαρμάκων δεν δύνανται να είναι χαμηλότερες από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στις 22 χώρες της ΕΕ».

Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι η εφαρμογή του νόμου αυτού αποτελεί μια λίαν σκληρή αντιμετώπιση και προκαλεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

«Η συνεχιζόμενη προσπάθεια συμπιέσεως των τιμών των φαρμάκων και η μονόπλευρη εστίαση της προσοχής της Πολιτείας στο φάρμακο και ιδιαίτερα στις τιμές δεν αποτελεί λύση στην προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών της Υγείας.

Αντιθέτως οι μειώσεις τιμών από την Πολιτεία έχουν προκαλέσει αποδιοργάνωση της αγοράς, χωρίς να επιφέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που είναι η μείωση της δαπάνης, ενώ αντίθετα προκαλούν σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά δημιουργώντας εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους και θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την υγεία τους.

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι κάθε περαιτέρω συμπίεση των τιμών το μόνο που θα καταφέρει είναι να στερήσει τα φάρμακα που χρειάζονται οι ασθενείς», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΦΕΕ.


Διαβάστε περισσότερα...

Σας ενοχλεί το «αυτί του κολυμβητή»;



Πώς θα αποφύγετε τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Το «αυτί του κολυμβητή» εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται νερό σε αυτό, προκαλώντας λοίμωξη στον έξω ακουστικό πόρο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα, ερυθρότητα και έκκριση πύου.

Πώς θα αποφύγετε το «αυτί του κολυμβητή»:

• Κρατήστε το νερό έξω από το αυτί καθώς κολυμπάτε, χρησιμοποιώντας ωτοασπίδες ή σκούφια.
• Στεγνώστε καλά τα αυτιά σας μετά το κολύμπι. Κλίνετε το κεφάλι σας σε κάθε κατεύθυνση, τραβήξτε απαλά τον λοβό και σκουπίστε με πετσέτα.
• Ποτέ μην βάζετε τίποτα στο αυτί (όπως δάχτυλο ή μπατονέτα).
• Χρησιμοποιείστε πιστολάκι μαλλιών στη χαμηλότερη κλίμακα, για να στεγνώσετε εντελώς τα αυτιά σας.
• Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε κυψελίτιδα μόνοι σας. Αναζητήστε βοήθεια από γιατρό.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θερινό σινεμά: Μήπως παχαίνει;



Με κακές διατροφικές συνήθειες συνδυάζεται συχνά μία ταινία.

Η αγαπημένη καλοκαιρινή μας συνήθεια σπάνια δεν συνοδεύεται από κάποιο φαγητό ή ποτό. Ας δούμε το διατροφικό προφίλ των επιλογών που έχουμε στον κινηματογράφο και κατά πόσο τελικά μας παχαίνουν.

Nachos


Υλικά: καλαμποκάλευρο, λάδι, αλάτι, τυρί

Η γνώμη του διαιτολόγου: Τα nachos αποτελούν προϊόντα τηγανίσματος του καλαμποκάλευρου σε φυτικό λάδι και συνήθως έχουν αρκετό αλάτι και λιωμένο τυρί. Τα χαρακτηριστικά τους αυτά τους προσδίδουν αρκετές θερμίδες ανά σερβίρισμα, οι οποίες προέρχονται από trans λιπαρά, λόγω του τηγανίσματος και κορεσμένα λιπαρά από το τυρί. Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι είναι πηγή κακών λιπαρών, εφόσον στη διατροφή μας πρέπει να απουσιάζουν τα trans λιπαρά οξέα, ενώ τα κορεσμένα πρέπει να περιορίζονται σε ποσοστό κάτω του 7% των συνολικών θερμίδων.

Εάν συνυπολογίσουμε και το αλάτι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σίγουρα δεν είναι κατάλληλα για άτομα που πρέπει να προσέχουν την ποιότητα της διατροφής τους, ιδιαίτερα αν παρουσιάζουν αυξημένο βάρος, υψηλά λιπίδια αίματος ή υπέρταση. Για τους υπόλοιπους είναι ένας πειρασμός που επιτρέπεται, αλλά με μέτρο και βέβαια καλό είναι να τα καταναλώνουμε σχετικά σπάνια.

Ποπ-κορν


Υλικά: καλαμπόκι, λάδι ή βούτυρο, αλάτι

Η γνώμη του διαιτολόγου: Τα ποπ κορν είναι προτιμώτερα από τα nachos αν κάνουμε μία απλή σύγκριση των θερμίδων που αποδίδουν και κυρίως την προέλευσή τους. Εξάλλου με τα ποπ κορν μπορεί να γίνει η επιλογή να παραχθούν με φυτικά και όχι ζωικά λιπαρά και η θέρμανση δεν είναι τόσο υψηλή ώστε να παράγονται trans λιπαρά. Από την άλλη μεριά, η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες είναι υψηλότερη, ενώ αν αποφύγουμε και την προσθήκη υπερβολικής ποσότητας αλατιού έχουμε φτιάξει ένα απολαυστικό και διατροφικά αποδεκτό σνακ. Άρα, ναι στο ποπ κορν, αρκεί να προσθέσουμε εμείς λίγο αλάτι και να επιβεβαιώσουμε ότι δεν παρασκευάζεται με βούτυρο. Επίσης, δεν είναι ανάγκη να επιλέξουμε την πιο μεγάλη συσκευασία. Η μικρή ή έστω η μεσαία συσκευασία είναι επαρκής και δεν προσθέτει περιττές θερμίδες.

Hot-dog


Υλικά: ψωμί, λουκάνικο, κέτσαπ, μουστάρδα

Η γνώμη του διαιτολόγου: Το hot dog είναι μία μάλλον παρεξηγημένη τροφή. Βεβαίως, ο τρόπος που συνήθως σερβίρεται προϋποθέτει το λουκάνικο να είναι ιδιαίτερα λιπαρό, ενώ θα μπορούσε να είναι λουκάνικο γαλοπούλας ή να περιέχει μειωμένα λιπαρά, το ψωμί είναι λευκό, ενώ θα μπορούσε να υπάρχει και η επιλογή του ολικής αλέσεως ψωμιού, ενώ η μουστάρδα ή η κέτσαπ είναι πηγές αλατιού που προστίθενται σε υπερβολική ποσότητα.

Άρα επαφίεται τελικά στις απαιτήσεις των πελατών, εάν θα αλλάξουν αυτά τα δεδομένα διότι, κατά τα άλλα, ιδιαίτερα εάν προσθέσουμε λαχανικά στο hot dog, αποτελεί ένα μικρό γεύμα που θα μπορούσε να είναι τόσο ισορροπημένο όσο και νόστιμο. Για όσους θεωρούν ότι αυτό δεν γίνεται, ας σκεφτούν το κλασσικό σουβλάκι που τρώγαμε παλαιότερα και την ποικιλία των επιλογών που υπάρχουν σήμερα, κυρίως λόγω της ζήτησης των καταναλωτών!

Πίτσα σπέσιαλ (1 κομμάτι)


Υλικά: παραδοσιακή ζύμη, σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, ζαμπόν, μπέικον, μανιτάρια, πιπεριά, κρεμμύδι

Η γνώμη του διαιτολόγου: Το πρόβλημα ξεκινάει με τον χαρακτηρισμό σπέσιαλ. Διότι σπέσιαλ θα μπορούσε να σημαίνει υγιεινή, ισορροπημένη και νόστιμη, αλλά δυστυχώς σημαίνει χοντρή ζύμη, μπέικον ή άλλα αλλαντικά και σίγουρα μεγάλο κομμάτι. Και όμως η πίτσα ξεκίνησε ως ένα θρεπτικό μικρογεύμα, όπως οι παραδοσιακές μας πίτες. Με λεπτή ζύμη που δεν απορροφά υπερβολική ποσότητα λαδιού, πολύ σάλτσα ντομάτας και λιγότερο τυρί, χωρίς μπέικον με τα κορεσμένα λιπαρά του και -βέβαια- επιλέγοντας ένα μέτριο κομμάτι, δεν πρέπει να έχουμε καμία ενοχή για την κατανάλωση της αγαπημένης μας πίτσας.

Σουβλάκι


Υλικά: Πίτα, γύρος ή καλαμάκι, ντομάτα, κρεμμύδι, τζατζίκι

Η γνώμη του διαιτολόγου: Το σουβλάκι μπορεί να αποτελέσει μία ιδανική επιλογή πρόχειρου γεύματος, αρκεί να τηρήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες. Η πίτα πρέπει να είναι αλάδωτη, το κρέας να μην είναι γύρος και ο αριθμός των σουβλακιών να μην είναι υπερβολικός. Εάν λείπουν και οι τηγανιτές πατάτες, τότε μόλις επιλέξατε ένα απολύτως ισορροπημένο γεύμα για να σας συντροφεύει βλέποντας την αγαπημένη σας ταινία. Κατά τα άλλα το σουβλάκι περιέχει υδατάνθρακες από την πίτα, πρωτεΐνη από το κρέας, λαχανικά και γαλακτοκομικά (από το τζατζίκι) άρα αποτελεί ένα πλήρες γεύμα!

Γρανίτα


Υλικά: Νερό, χρωστική, ζάχαρη κλπ.

Η γνώμη τoυ διαιτολόγου: Όλη η συζήτηση για τη γρανίτα αφορά τη ζάχαρη που έχει. Ζυγίζοντας από ποιες άλλες πηγές έχουμε πάρει ζάχαρη μέσα στην ημέρα, κρίνουμε εάν επιθυμούμε να την επιλέξουμε.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προς κατεδάφιση το παλιό νοσοκομείο στα Χανιά



Εγκρίθηκε η επιχορήγηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λοβέρδου.

Την απόφαση για έγκριση έκτακτης επιχορήγησης από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Αγ. Γεώργιος» με το ποσό των 500.000 ευρώ, για την εκτέλεση των εργασιών κατεδάφισης του παλιού νοσοκομείου, ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι από τα Χανιά ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος εξήρε την συμβολή του δημάρχου, Μανώλη Σκουλάκη, προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης του χρόνιου αυτού αιτήματος της χανιώτικης κοινωνίας, τονίζοντας ότι στους σχεδιασμούς του υπουργείου, με τη σύμφωνη γνώμη και του δήμου Χανίων, είναι η ανέγερση στον χώρο του παλιού νοσοκομείου ενός Κέντρου Υγείας, καθώς και η δημιουργία πάρκου και χώρων πρασίνου.

«Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου Χανίων και του υπουργείου, ώστε να εγκατασταθεί το συντομότερο δυνατό ο εργολάβος και να ξεκινήσει το έργο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκουλάκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Λοβέρδο για την εξέλιξη αυτή, επισημαίνοντας ότι «ο δήμος Χανίων είναι αποφασισμένος να κάνει αγώνα δρόμου για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ».

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, η οποία φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα του υπουργείου, Νίκου Πολύζου, το σύνολο της δαπάνης θα καλυφθεί από αδιάθετα υπόλοιπα επιχορηγήσεων που έχουν δοθεί στη ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. για την εκτέλεση έργων, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί και παραμένουν κατατεθειμένα στο λογαριασμό που τηρεί η εταιρεία στην Τράπεζα της Ελλάδος.


Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνο φάρμακο για την αρθρίτιδα



Προειδοποίηση απηύθυνε ο ΕΟΦ.

Επικίνδυνο για την υγεία του χρήστη μπορεί να αποβεί το προϊόν BELINE caps, που διανέμεται στην Ευρώπη από την εταιρεία FOCUS HR LIMITED μέσω διαδικτύου.

Όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, μετά από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της Δανίας, το προϊόν δεν είναι εγκεκριμένο και περιέχει φαρμακευτικές ουσίες. Σύμφωνα με την ενημέρωση αυτή, το εν λόγω προϊόν χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και η επί μακρόν χρήση απαιτεί τη συμβουλή γιατρού.

Εφιστάτε η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.


Διαβάστε περισσότερα...

Φθηνότερα θα πωλούνται 6.500 φάρμακα



ΔΕΙΤΕ: Το νέο δελτίο τιμών.

Ανακοστολογούνται 1.200 πρωτότυπα φάρμακα, 3.500 φάρμακα στα οποία έχουν λήξει οι πατέντες (off patent) και 7.000 αντίγραφα, σύμφωνα με το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας και θα ισχύσει από σήμερα.

Σε ανακοίνωση του, το υπουργείο αναφέρει ότι ο προσδιορισμός των τιμών έγινε σύμφωνα με πρόσφατο νόμο του 2011, ο οποίος προβλέπει ότι τα πρωτότυπα φάρμακα έχουν τιμές στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των χωρών της Ευρώπης. Όσον αφορά στα φάρμακα που έληξαν οι πατέντες (off patent) στο 70% της τιμής του πρωτότυπου και τα αντίγραφα - γενόσημα στο 63% της τιμής του πρωτότυπου.

Το Υπουργείο διευκρίνισε ότι 6.500 σκευάσματα θα πωλούνται φθηνότερα από αύριο, ενώ το εύρος των μειώσεων ξεκινά από 1% και ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 60%. Μείωση άνω του 30% έγινε στις τιμές του 1% των φαρμάκων.

Δείτε εδώ το νέο δελτίο τιμών.


Διαβάστε περισσότερα...

Η μυωπία συνδέεται με το γλαύκωμα



Η πρόληψη μπορεί να σας σώσει.

Σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν γλαύκωμα αντιμετωπίζουν οι μύωπες, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη, που επιβεβαιώνει τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών. Για προληπτικούς λόγος, συνιστούν οι ειδικοί, όσοι εμφανίζουν μετά τα 40 τους εμφανίζουν γλαύκωμα και ιδίως όσοι έχουν μεγάλη μυωπία, πρέπει να κάνουν τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ερευνητές επαναξιολόγησαν στοιχεία από 11 δημοσιευμένες έρευνες πάνω στη σχέση μυωπίας-γλαυκώματος «ανοιχτής γωνίας» (του πιο συνηθισμένου τύπου της πάθησης), που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μύωπες (σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού) είναι περίπου κατά 90% πιθανότερο να αναπτύξουν επίσης γλαύκωμα. Όσοι έχουν περισσότερους βαθμούς μυωπίας, φαίνεται να έχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο γλαυκώματος. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η μυωπία και το γλαύκωμα συχνά συνυπάρχουν και δεν αποτελεί κατ’ ανάγκην το ένα αιτία του άλλου.

Το γλαύκωμα κάνει ζημιά στο οπτικό νεύρο προκαλώντας σταδιακή απώλεια της όρασης. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι -φάρμακα και χειρουργική επέμβαση- αλλά καμία δεν μπορεί να αποκαταστήσει την όραση από τη στιγμή που θα χαθεί. Οι οφθαλμίατροι συστήνουν ήδη τακτική εξέταση για όλους τους ενήλικες άνω των 40 ετών.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα μωρά ανιχνεύουν τα συναισθήματα μέσω της φωνής μας



Ακόμα κι όταν κοιμούνται!
Από την ηλικία των τριών μηνών, πολύ νωρίτερα δηλαδή από ό,τι νόμιζαν έως σήμερα οι επιστήμονες, τα μωρά μπορούν να αντιληφθούν τα συναισθήματα που κρύβονται στις ανθρώπινες φωνές στο περιβάλλον τους, ακόμα και όταν τα ίδια κοιμούνται, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές μελέτησαν, με τη βοήθεια της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI), τον εγκέφαλο 21 κοιμισμένων μωρών ηλικίας τριών έως επτά μηνών. Διαπίστωσαν ότι ο νηπιακός εγκέφαλος ανταποκρίνεται διαφορετικά, ανάλογα με το συναισθηματικό περιεχόμενο των φωνών και των ποικίλων ήχων (γέλιων, κλαμάτων, φταρνισμάτων, άλλων θορύβων όπως τρεχούμενου νερού ή παιγνιδιών) στο περιβάλλον.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν ήταν βέβαιοι από πόσο νωρίς ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος του μωρού αποκτά την ικανότητα να αντιλαμβάνεται και να επεξεργάζεται φωνές και συναισθήματα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα νέα ευρήματα θα τους βοηθήσουν να ξεχωρίσουν το διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης του αυτιστικού εγκεφάλου από τον μη αυτιστικό και γενικότερα να ρίξουν φως στην εμφάνιση των νευροψυχολογικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια.

Η έρευνα έδειξε ότι ο βρεγματικός λοβός ενεργοποιείται και στα μωρά, ακριβώς όπως και στους ενηλίκους, όταν ακούνε τον ήχο ανθρωπίνων φωνών. Ειδικότερα, η μεταιχμιακή περιοχή του εγκεφάλου των τρίμηνων μωρών ανταποκρίνεται πιο έντονα στους λυπητερούς και γενικότερα στους δυσάρεστους ήχους, ενώ δεν φαίνεται να ξεχωρίζει ανάμεσα στους ουδέτερους και τους θετικούς/ευχάριστους ήχους.

«Είναι εντυπωσιακό ότι μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Θα έλεγε κανείς ότι ένα μωρό που κοιμάται, δεν μπορεί να σας ακούσει, όμως είναι πια ξεκάθαρο ότι ο εγκέφαλός του επεξεργάζεται τους ήχους την ώρα του ύπνου», επεσήμανε ο Μέρφι. Η διαπίστωση αυτή, όπως είπε, θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους γονείς που π.χ. μπορεί να τσακώνονται κοντά στο κοιμισμένο μωρό τους, νομίζοντας ότι δεν τους ακούει. Κάνουν όμως λάθος και μάλλον θα έπρεπε να προσέχουν τι λένε, ακόμα και στο τηλέφωνο! Τα μωρά έχουν ιδίως μια εγγενή ικανότητα να «πιάνουν», αν κάποιος είναι λυπημένος, ενώ φαίνεται να αντιδρούν λιγότερο αν κάποιος βγάζει χαρούμενους ήχους.

Μυστήριο πάντως παραμένει για ποιο λόγο ο εγκέφαλος ενός κοιμισμένου μωρού μπορεί τόσο πρόωρα να συντονίζεται με τους ήχους του εξωτερικού περιβάλλοντος, ιδίως τους αρνητικούς.

Οι επιστήμονες αναζητούν την απάντηση στην εξελικτική ιστορία του ανθρώπου, καθώς από τις πρώτες στιγμές της ζωής του βρίσκεται σε κατάσταση εγρήγορσης για λόγους επιβίωσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Φάε παιδί μου γλυκά... κάνουν καλό!



Ανατρεπτικά τα συμπεράσματα έρευνας στη Λουιζιάνα.

Τουλάχιστον εντύπωση προκαλούν να συμπεράσματα μιας έρευνας που έκανε το πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα σύμφωνα με την οποία τα γλυκά όχι μόνο δεν παχαίνουν τα παιδιά αλλά τα βοηθούν και στο να μη γίνουν υπέρβαρα κατά την ενηλικίωσή τους.

Η έρευνα η οποία χρησιμοποίησε ως δείγμα τουλάχιστον 11.000 παιδιά και νέους ηλικίας 2 μέχρι 18 ετών και διήρκεσε 4 χρόνια απέδειξε ότι τα παιδιά που κατανάλωναν τακτικά γλυκά έβαζαν βάρος πολύ πιο δύσκολα απ` ότι τα παιδιά που τα απέφευγαν.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά που απολάμβαναν γλυκά είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα σε σχέση με αυτά που τα στερούνταν. Ανάλογα ήταν και τα συμπεράσματα για την επίδραση των γλυκών στους έφηβους.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η κατανάλωση γλυκών δε θα πρέπει να γίνει ανεξέλεγκτη καθώς μπορεί να αποδειχτεί βλαπτική για τον οργανισμό γενικότερα, επηρεάζοντας διάφορα όργανα ή ακόμα καταστρέφοντας τα δόντια.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα αντιηλιακά



Προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Τι δείκτη προστασίας πρέπει να έχει ένα αντηλιακό; Είναι όντως καλύτερα τα αντηλιακά με SPF πάνω από 50 από αυτά που έχουν SPF 30; Τι σημαίνει «ευρέος φάσματος»; Είναι όλα τα συστατικά των αντηλιακών εξίσου αποτελεσματικά και ασφαλή; Και γιατί έχει αυξηθεί η συχνότητα του πιο επικίνδυνου καρκίνου του δέρματος, του μελανώματος, από τότε που άρχισε η ευρεία χρήση των αντηλιακών;

Ακόμα και να έχει συννεφιά εκεί όπου βρίσκεστε, οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου που φτάνουν στο δέρμα σας είναι πιο έντονες απ’ ό,τι τις άλλες εποχές του χρόνου.

Προστασία και φάσμα

Υπάρχουν κυρίως δύο είδη ηλιακής ακτινοβολίας: η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) που προκαλεί εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος και η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA) η οποία δημιουργεί ρυτίδες και καρκίνο του δέρματος.
Ο δείκτης προστασίας από τον ήλιο (SPF) που αναγράφουν τα αντηλιακά αφορά την προστασία έναντι της UVB. Όσο πιο υψηλός είναι ο SPF τόσο περισσότερο μπορεί να εκτεθεί κάποιος στον ήλιο πριν πάθει έγκαυμα.

Υπάρχουν όμως δύο σημαντικές λεπτομέρειες. Πρώτον, η βαθμολόγηση των αντηλιακών – άρα του SPF – έχει γίνει φορώντας κάποιος ένα παχύ στρώμα αντηλιακού και όχι με την ελάχιστη ποσότητα που είθισται να χρησιμοποιούμε. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως για να έχει αποτέλεσμα το αντηλιακό, ένας ενήλικος με μαγιό πρέπει να αλείφεται με τρεις κουταλιές της σούπας αντηλιακό κάθε δύο ώρες. Ωστόσο, εμείς συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε το ένα τέταρτο ή στην καλύτερη περίπτωση τη μισή από αυτήν την ποσότητα.

Δεύτερον, η αποτελεσματικότητα του SPF πάνω από το 30 (το 30 δεσμεύει το 97% της UVB όταν χρησιμοποιείται σε παχύ στρώμα) αυξάνεται μόνον κατά 1% ή 2%. Ομως, με τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε, ένα αντηλιακό με SPF 30 αντιστοιχεί σε προστασία ίση με... 2,3 έως 5,5, ενώ ένα αντηλιακό με SPF 50 αντιστοιχεί σε προστασία 2,7 έως 7,1, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε προ ημερών στην επιθεώρηση «Drug and Therapeutics Bulletin».
Η UVA, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης, δεν αντικατοπτρίζεται στον SPF. Η φράση «ευρέος φάσματος» υποδηλώνει και προστασία από την UVA, δεν υπάρχει όμως αριθμητική βαθμολόγηση της προστασίας που παρέχει εναντίον της.

Όπως και να έχει, οι δερματολόγοι συνιστούν να διαλέγουμε αντηλιακά ευρέος φάσματος με SPF 30 ή 50 και πριν εκτεθούμε στον ήλιο να κάνουμε επάλειψη με αρκετή ποσότητα κάθε δύο ώρες, διότι καθώς περνάει η ώρα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Εξάλλου, ακόμα και να αναγράφει το αντηλιακό ότι αντέχει στο νερό (water resistant) πρέπει να επαναλαμβάνεται η επάλειψη μετά το κολύμπι ή αν ιδρώσουμε πολύ.

Το μελάνωμα

Πολλοί φοβούνται ότι η αύξηση εμφάνισης του μελανώματος σχετίζεται με τα αντηλιακά. Ωστόσο, οι πιθανές εξηγήσεις είναι άλλες. Κατ’ αρχήν, με τα αντηλιακά ο κόσμος άρχισε να εκτίθεται περισσότερο στον ήλιο. Επιπλέον, οι περισσότεροι ασθενείς με μελάνωμα έχουν υποστεί ηλιακά εγκαύματα πολύ πριν αρχίσουν να φορούν αντηλιακό – και πέντε ηλιακά εγκαύματα ανά δεκαετία σχεδόν τριπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

Η αύξηση οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι γίνεται πιο εύκολα διάγνωση του μελανώματος τις τελευταίες δεκαετίες.
Όσον αφορά την ασφάλεια των αντηλιακών, εξαιτίας κάποιων ευρημάτων σε ζώα υπήρξαν ανησυχίες για την οξυβενζόνη και την πιθανή δράση της στο ορμονικό σύστημα, τα νεώτερα στοιχεία όμως δεν τις επιβεβαίωσαν.
Ένα άλλο συστατικό, το retinyl palmitate, μετατρέπεται στο δέρμα σε μια ουσία που ενδέχεται να προκαλέσει γενετικές δυσμορφίες, γι’ αυτό και τα αντηλιακά που το περιέχουν δεν συνιστώνται στις εγκύους και στις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυοι.

Όσον αφορά τον συνδυασμό αντηλιακού με εντομοαπωθητικό, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ δεν τον συνιστούν.

Μη σας ξεγελά, τέλος, η τιμή ενός αντηλιακού. Ακριβότερο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην πιο αποτελεσματικό, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του περιοδικού «Consumer Reports».

Άλλα μέτρα

Η καλύτερη συμβουλή για να αποφύγετε τις βλάβες από τον ήλιο παραμένει η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο το μεσημέρι και το προστατευτικό ντύσιμο με μακριά μανίκια, παντελόνι και καπέλο τις υπόλοιπες ώρες.

Να θυμάστε ότι η άμμος και το νερό αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία, εντείνοντας την έκθεσή σας σε αυτήν ακόμα και αν κάθεστε κάτω από ομπρέλα, καθώς και ότι τα βρεγμένα ρούχα παρέχουν από ελάχιστη έως καθόλου προστασία.

Τα σύννεφα, εξάλλου, δεν αποτελούν εμπόδιο για την υπεριώδη ακτινοβολία, συνεπώς ακόμα και όταν έχει συννεφιά, τα μέτρα προστασίας είναι απαραίτητα.

Οσον αφορά την έκθεση στον ήλιο που απαιτείται για να παραγάγει ο οργανισμός την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D, όσοι έχουν ανοικτόχρωμο δέρμα πρέπει να εκθέτουν χέρια, πρόσωπο ή πλάτη χωρίς αντηλιακό 15 λεπτά δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, από Απρίλιο έως Σεπτέμβριο (χωρίς να καίγονται όμως). Οσοι έχουν σκουρόχρωμο δέρμα χρειάζονται περισσότερη ώρα.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Η ψυχολογία μας το καλοκαίρι



Εξασφαλίστε την ψυχική και σωματική σας υγεία!

Έφτασε το πολυπόθητο καλοκαίρι και μαζί του η ανησυχία για το πώς θα δείχνουμε στην παραλία. Η ερώτηση είναι η εξής: Αξίζει τον κόπο κάθε χρονιά να μας καταβάλλει τόσο πολύ το άγχος και το αποτέλεσμα της τελευταίας στιγμής και της εξαντλητικής δίαιτας να είναι πάντα προσωρινό;

Η ψυχική μας ηρεμία σίγουρα δεν διασφαλίζεται με καμία στερητική προσπάθεια της τελευταίας στιγμής γιατί πάντα θα υπάρχει κάποιο κιλό που πρέπει να χαθεί, λίγη παραπάνω κυτταρίτιδα και κάποια πρωτοεμφανιζόμενη ραγάδα.

Φέτος λοιπόν ας προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε τον εαυτό μας με τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του και αν πραγματικά θέλουμε ν’ασχοληθούμε με αυτόν ας το κάνουμε, αλλά με αγάπη, με τους εξής τρόπους:

• Ας τον φροντίζουμε όλη την διάρκεια του χρόνου, όσο περισσότερο μπορούμε.
• Μην τον διαλύσουμε με εξαντλητικές δίαιτες αλλά ας τον φροντίσουμε με ένα πρόγραμμα υγιεινής & ισορροπημένης διατροφής με διάρκεια.
• Ας μειώσουμε το κάπνισμα και την χρήση αλκοολούχων ποτών αντικαθιστώντας τα με φυσικούς χυμούς, ανθρακούχο νερό & light αναψυκτικά, όσες φορές μπορούμε να τα αποφύγουμε.
• Μειώστε την κατανάλωση λιπαρών τροφών & έτοιμου φαγητού, φροντίστε μόνοι σας το τι θα φάτε, θυμηθείτε ότι η τροφή είναι το καύσιμο του οργανισμού μας.
• Ξαναγνωριστείτε με το σώμα σας. Κάντε μασάζ, βάλτε κρέμες και παρατηρήστε τις ανάγκες και τα ελαττώματά σας.
• Σηκωθείτε από την ξαπλώστρα: περπάτημα, κολύμπι και ρακέτες θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να αναζωογονηθείτε.

Σκοπός μας λοιπόν δεν είναι να αποκτήσουμε το σώμα που πάντα ονειρευόμαστε αλλά να εξασφαλίσουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου.Και μην ξεχνάτε, είμαστε το αποτέλεσμα της τροφής και των σκέψεών μας.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η διατροφική αξία του καρπουζιού



Καταναλώστε άφοβα!
To καρπούζι είναι αδιαμφισβήτητα το φρούτο του καλοκαιριού που μας προσφέρει γλυκιά και δροσερή γεύση και μπορεί να καταναλωθεί ως σνακ αλλά και ως ελαφρύτερο γεύμα. Επίσης, λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε νερό (90%) συνιστά ιδανικό τρόπο ενυδάτωσης.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι και την κολοκύθα και έχει χώρα προέλευσης την Αφρική. Μάλιστα λέγεται ότι οι Αιγύπτιοι καλλιεργούσαν καρπούζια 5.000 χρόνια πριν!

Όλα τα μέρη του καρπουζιού είναι καταναλώσιμα, ακόμα και τα εσωτερικά σπόρια, τα οποία μάλιστα έχουν θρεπτική αξία. Είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και λιπαρών, καθώς περιέχουν και φυτικές ίνες. Θα συμβουλεύαμε λοιπόν να καταναλώνετε και τα σπόρια μαζί με τον καρπό. Στον αραβικό κόσμο τα σπόρια του καρπουζιού αλατισμένα και ψημένα αποτελούν ένα υγιεινό σνακ.

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή και κυρίως σε ένα καροτενοειδές που ονομάζεται λυκοπένιο και βρίσκεται και στις ντομάτες. Μελέτες έχουν δείξει ότι διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο έχει προστατευτική δράση από καρκίνο του προστάτη αλλά και της στοματικής κοιλότητας.

Θρεπτική Αξία Καρπουζιού ανά 100γρ

Νερό: 91,45
Ενέργεια σε kcal: 30
Πρωτεΐνη σε γρ: 0,61
Υδατάνθρακες σε γρ: 7,55
Λιπαρά σε γρ: 0,15
Λυκοπένιο σε mcg:4532

Τρόποι κατανάλωσης καρπουζιού

Σε μια φρουτοσαλάτα μαζί με άλλα φρούτα
Ως φυσικό φρουτοχυμό μαζί με βερίκοκα, ροδάκινο και πεπόνι
Ως ελαφρύ βραδινό γεύμα με 30γρ φέτα και 2 φρυγανιές
Ως ελαφρύ βραδινό γεύμα με μια μπάρα δημητριακών

Συμπερασματικά θα ήταν καλό να συμπεριλάβετε το καρπούζι στη διατροφή σας, παραβλέποντας τους μύθους που ενδεχομένως έχουν φτάσει στα αυτιά σας ότι το καρπούζι παχαίνει ή το καρπούζι έχει πολλή ζάχαρη. Απεναντίας, τα οφέλη που έχετε καταναλώνοντας 300γρ καρπούζι ημερησίως (ίσο με ένα μπολ) είναι μεγάλα και οι επιπτώσεις του στη σιλουέτα σας μικρές.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σπόροι από την Αίγυπτο κρίθηκαν ύποπτοι για την επιδημία του E. Coli



Ευρωπαίοι επιστήμονες προειδοποιούν και για άλλες μολυσμένες παρτίδες.

Νέες έρευνες Ευρωπαίων επιστημόνων αποκαλύπτουν πιθανό συσχετισμό της επιδημίας από το βακτήριο E.Coli με σπόρους μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από την Αίγυπτο.

Το βακτήριο έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει τον θάνατο 48 ανθρώπων ενώ περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν προσβληθεί από την ασθένεια με την πλειοψηφία τους να βρίσκεται στη Γερμανία και τη Γαλλία. Αιτία της επιδημίας θεωρούνται τα φύτρα σπόρων.

Με κοινή ανάρτησή τους στο διαδίκτυο, οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών(ECDC) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας των Τροφίμων(EFSA) προσθέτουν νέες πληροφορίες για την πηγή της επιδημίας. Συγκεκριμένα γνωστοποιούν ότι «σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από την Αίγυπτο είτε το 2009 και/είτε το 2010 εμπλέκονται και στα δύο ξεσπάσματα της επιδημίας».

Παράλληλα, φήμη έχει κυκλοφορήσει στα ευρωπαϊκά Μέσα σύμφωνα με την οποία, υπεύθυνη για την εισαγωγή για την εισαγωγή των εν λόγω σπόρων είναι μόνο μία γερμανική εταιρεία. Η εκπρόσωπος της EFSA δεν μπορεί προς το παρόν ούτε να διαψεύσει αλλά ούτε και να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.

Ως πιθανή πηγή της επιδημίας στη Γαλλία έχει επίσης αναφερθεί και η βρετανική εταιρεία σπόρων, Thomson & Morgan η οποία είχε προμηθευτεί φορτίο από μια γερμανική συνάδελφό της, την agaSAAT.

«Στείλαμε σπόρους στην Thomson & Morgan στη Βρετανία, αλλά οι σπόροι αυτοί δεν ήταν μολυσμένοι με E.coli», δήλωσε ο διευθυντής της agaSAAT προσθέτοντας τα εξής: «Κάνουμε μικροβιολογικούς ελέγχους στους σπόρους μας και δεν υπήρξαν θετικά τεστ για E.coli. Αυτό επιβεβαιώθηκε επίσης από τις γερμανικές υγειονομικές αρχές».

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές της ECDC και της EFSA επεσήμαναν πως η μόλυνση των σπόρων μπορεί να πραγματοποιήθηκε σε οποιοδήποτε από τα στάδια της διαδικασίας του εμπορίου των σπόρων προειδοποιώντας πως «κι άλλες παρτίδες μολυσμένων δυνάμει σπόρων εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες εντός της ΕΕ και ίσως και εκτός».

Η βρετανική εταιρεία πάντως απέσυρε ορισμένες από τις ποικιλίες σπόρων της που βρίσκονται στην αγορά την περασμένη Δευτέρα, συστήνοντας παράλληλα στους καταναλωτές να αποφύγουν την οποιαδήποτε χρήση τους. Δεν έχει ακόμα αποσύρει κάποιο από τα προϊόντα της.


Διαβάστε περισσότερα...

Τέσσερις λόγοι που αυξάνουν το βάρος μας



Όταν κάτι πάει στραβά με τη ζυγαριά!
Ο τρόπος με τον οποίο παίρνουμε βάρος είναι πλέον γνωστός και βασίζεται στα απλά μαθηματικά. Καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες, καίμε λιγότερες μέσω της σωματικής δραστηριότητας και η ζυγαριά ανεβαίνει. Υπάρχουν, ωστόσο, άνθρωποι που μπορεί να παίρνουν βάρος, χωρίς να αλλάξουν κάτι στη διατροφή τους ή τον τρόπο που κινούνται. Τι είναι αυτό που μπορεί να πηγαίνει στραβά; Η αλήθεια κρύβεται, μάλλον, πιο βαθειά.

1. Το στρες

Το στρες γίνεται πολύ συχνά ο σπινθήρας που πυροδοτεί το τσιμπολόγημα ή την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν, μάλιστα, πως το άγχος μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την αύξηση βάρους.

Αντιμετωπίστε το: Αποφύγετε να παρασυρθείτε από το άγχος και να ξεκινήσετε μια δίαιτα εξπρές ταλαιπωρώντας κι άλλο το σώμα σας. Επιχειρήστε να καθιερώσετε σταθερά πέντε γεύματα την ημέρα, όπου κι αν βρίσκεστε, γραφτείτε σε ένα κοντινό γυμναστήριο ή ξεκινήστε ένα χόμπι που να σας βοηθά να αποβάλλετε την ένταση της ημέρας.

2. Εμμηνόπαυση… η δεύτερη εφηβεία

Όπως και στην πρώτη, έτσι και στη δεύτερη εφηβεία, την εμμηνόπαυση, οι ορμόνες αλλάζουν και παράλληλα αλλάζει και το σώμα. Η απουσία οιστρογόνων την περίοδο αυτή, έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ελαφρά ο μεταβολισμός της γυναίκας, ενώ παράλληλα, παρατηρείται μετακίνηση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, αντί των γλουτών και των μηρών.

Αντιμετωπίστε το: Αποδεχτείτε πως έρχεται ακόμη μια αλλαγή και καλωσορίστε τη με περισσότερη φροντίδα για το σώμα. Ξεκινήστε ένα χόμπι που θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τη δραστηριότητα και προσέξτε την υπερβολική κατανάλωση λιπαρών, ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο να «τα βρείτε μπροστά» σας.

3. Ειδική φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχουν φάρμακα που συνδέονται με την αύξηση βάρους ή την κατακράτηση υγρών. Τέτοια φάρμακα είναι τα αντικαταθληπτικά και τα κορτικοστεροειδή ή κορτιζονούχα.

Αντιμετωπίστε το: Συζητήστε τις αλληλεπιδράσεις με το γιατρό σας, ενημερώστε το διαιτολόγο σας αν χρειάζεται να τροποποιήσετε τη διατροφή σας και βάλτε ρεαλιστικούς στόχους ώστε να διατηρήσετε βάρος σας.

4. Πολυκυστικές ωοθήκες

Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και η αιτία τους κρύβεται σε ορμονολογική διαταραχή, η οποία επηρεάζει τον κύκλο της γυναίκας, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ακμής και τριχοφυΐας στο πρόσωπο. Οι γυναίκες που εμφανίζουν πολυκυστικές ωοθήκες έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ινσουλινοαντοχή και αύξηση βάρους.

Αντιμετωπίστε το: Επισκεφθείτε το γυναικολόγο και τον ενδοκρινολόγο σας, ώστε να παρακολουθείτε και να ρυθμίσετε την κατάσταση των ορμονών. Αποφύγετε τις στερητικές δίαιτες, προσπαθήστε να εντοπίσετε συμπεριφορές που σας οδηγούν στην υπερκατανάλωση φαγητού και σιγά σιγά δοκιμάστε και υιοθετήστε νέες, πιο ισορροπημένες διατροφικές.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ναι» από την Ευρώπη, «όχι» από την Αμερική



Διχάζει τους επιστήμονες φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού.

Την ώρα που στις ΗΠΑ σταματά η διάθεση του φαρμάκου Avastin για τον καρκίνο του μαστού, η Κομισιόν διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής του φαρμάκου για την καλύτερη καταπολέμηση της μεταστατικής μορφής του συγκεκριμένου καρκίνου.

Όπως ανακοίνωσε ο ελβετικός φαρμακευτικός όμιλος, οι ευρωπαϊκές αρχές έδωσαν το πράσινο φως στη χρήση του Avastin, ενός από τα σημαντικότερα ογκολογικά φάρμακα της Roche σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο, το Xeloda.

«Η νέα αυτή επέκταση προσφέρει μια πρόσθετη θεραπευτική επιλογή πρώτης γραμμής στις γυναίκες στις οποίες άλλα χημειοθεραπευτικά φάρμακα (στα οποία περιλαμβάνονται οι ταξάνες και οι ανθρακυκλίνες) θεωρούνται ακατάλληλα», υπογράμμισε η Roche.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από τα θετικά αποτελέσματα κλινικής μελέτης της 3ης φάσης, της τελευταίας πριν από την αίτηση έγκρισης, τα οποία έδειξαν σημαντική αύξηση της επιβίωσης χωρίς να εξελίσσεται η νόσος στις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το Avastin σε συνδυασμό με το Xeloda.

Η επικύρωση αυτή από την ΕΕ ανακοινώνεται την ώρα που το ίδιο φάρμακο αντιμετωπίζει δυσκολίες στις ΗΠΑ.

Επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τάχθηκε κατά της συνέχισης της διάθεσης στην αγορά του φαρμάκου για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς ωστόσο να αμφισβητείται η δράση του σε άλλους καρκίνους.

Οι πωλήσεις του Avastin, του αντικαρκινικού φαρμάκου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, ανήλθαν σε σχεδόν επτά δισεκατομμύρια δολάρια (4,8 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2010.

Στις ΗΠΑ η επιτροπή βασίστηκε σε δύο κλινικές μελέτες για το Avastin που έδειξαν ότι το φάρμακο δεν παρουσιάζει καμιά δράση για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού σε προχωρημένο στάδιο, ενώ προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Έξι εμπειρογνώμονες συνέστησαν στη FDA να αποσύρει την έγκριση αυτού του αντικαρκινικού φαρμάκου, ενώ ο φαρμακευτικός όμιλος Roche διενεργεί και άλλες μελέτες.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι είχαν κάνει παρόμοιες συστάσεις προς τη FDA τον περασμένο Δεκέμβριο. Η αμερικανική υπηρεσία ετοιμαζόταν να ανακαλέσει την έγκριση της συνταγογράφησης του φαρμάκου που προορίζεται για την θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού. Ωστόσο η Roche και η αμερικανική θυγατρική της Genentech, η οποία ανέπτυξε το Avastin, προχώρησαν στη σπάνια διαδικασία να εφεσιβάλλουν την απόφαση.

Το Avastin είναι φάρμακο που εμποδίζει την ανάπτυξη ων καρκινικών όγκων αποτρέποντας το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων.

Συνδυασμένο με το Taxotere, είχε επιτρέψει, στην πρώτη κλινική δοκιμή, επιβράδυνση της εξέλιξης του καρκίνου του μαστού σε προχωρημένο στάδιο και αύξησε τις πιθανότητες επιβίωσης.


Διαβάστε περισσότερα...

Εσείς πόσα φρούτα και λαχανικά καταναλώνετε;



Τα πέντε φρούτα και λαχανικά την ημέρα δεν είναι αρκετά!
Αν και η οδηγία των 5 φρούτων και λαχανικών την ημέρα ακούγεται περισσότερο στο εξωτερικό, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι και στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το… ψωμοτύρι των ειδικών, προκειμένου να βάλουν το κοινό στον «ίσιο» δρόμο. Και όχι άδικα!

Η οδηγία αυτή έχει μεγάλη ιστορία πίσω της, αλλά για να την συνοψίσουμε σε λίγες γραμμές, ξεκίνησε το 1998 από τις ΗΠΑ και σιγά - σιγά βρήκε ισχυρούς συμμάχους όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Πρόσφατη μελέτη σε μεγάλο δείγμα του ευρωπαϊκού πληθυσμού, έρχεται να μας πει ότι τα 5 φρούτα και λαχανικά την ημέρα, δεν είναι αρκετά! Η μελέτη αυτή (EPIC-Heart) πραγματοποιήθηκε σε 8 χώρες της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και είχε περίπου 300.000 συμμετέχοντες. Ο ισχυρισμός ότι τα 5 φρούτα και λαχανικά την ημέρα δεν είναι αρκετά, έχει να κάνει με την προστασία που αυτά μας προσφέρουν απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα καρδιαγγειακά είναι μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου ανά τον κόσμο. Ενώ υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες στους οποίους δεν μπορούμε να επέμβουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο (φύλο, ηλικία, φυλή, γονίδια), υπάρχουν και άλλοι όπως το σωματικό βάρος, οι διατροφικές συνήθειες (που είναι λίγο – πολύ αλληλένδετα), το κάπνισμα και η σωματική δραστηριότητα που είναι στο χέρι μας να τα βελτιώσουμε.

Στην εν λόγω μελέτη (EPIC-Heart), βρέθηκε, πως τα άτομα που κατανάλωναν 8 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, είχαν 22% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο από εκείνους που κατανάλωναν 3 μερίδες την ημέρα. Για την ακρίβεια, κάθε επιπλέον μερίδα από τις 3 και πάνω μείωνε τον κίνδυνο κατά 4%.

Η προστατευτική δράση των φρούτων ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι ένα εύρημα αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα, εδώ και πολλά χρόνια. Από τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής φαίνεται όμως, πως ίσως είχαμε υποεκτιμήσει την ποσότητα που χρειαζόμαστε από αυτά για να λάβουμε τα οφέλη τους.

Πώς, επομένως, μπορούμε να αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών;
Σε ορισμένους, ίσως ο στόχος των 8 φρούτων και λαχανικών την ημέρα να φαίνεται άπιαστος. Ειδικοί λένε, πως μπορεί να είναι πιο ρεαλιστικό να αυξήσουμε την κατανάλωσή μας έστω και κατά μία μερίδα και ότι αν αυτό εφαρμοστεί από όλον τον πληθυσμό, τα οφέλη θα είναι πολύ σημαντικά για την Δημόσια Υγεία.

Ένα ακόμα σημείο στο οποίο αξίζει να σταθούμε είναι πως η σύσταση για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνήθως εστιάζεται από το κοινό στα φρούτα, ίσως γιατί λόγω των σακχάρων που περιέχουν είναι πιο γλυκά και επομένως έχουν πιο «εύκολη» γεύση. Αν το παρακάνουμε όμως (και αυτό ισχύει για όλες τις τροφές), μπορεί ακόμη και η κατανάλωση φρούτων να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους μας. Γι’ αυτό δώστε ίση ή και περισσότερη σημασία στην κατανάλωση λαχανικών.

Τελικά ότι και αν θέσετε σαν στόχο – είτε τη «μια μερίδα ακόμα» είτε τις 8 μερίδες την ημέρα - έχετε υπόψη σας τις ακόλουθες οδηγίες για να βοηθηθείτε:

-Μια μερίδα φρούτου είναι: μισή μπανάνα, 5 φράουλες, 2 αποξηραμένα δαμάσκηνα, 1 μέτριο μήλο, αχλάδι ή πορτοκάλι κ.ά.

-Μια μερίδα λαχανικών είναι περίπου όσο χωράει μια χούφτα. Στα λαχανικά συμπεριλαμβάνονται ωμές και βραστές «σαλάτες» όπως: μαρούλι, λάχανο, ρόκα, ντομάτα, αγγούρι, χόρτα, παντζάρια, κολοκύθια βραστά κ.ά.

-Κάντε συνήθεια τη σαλάτα, σαν συνοδευτικό του πιάτου σας. Δοκιμάστε διαφορετικές σαλάτες μέχρι να βρείτε αυτή που σας αρέσει.

-Προτιμήστε σάλτσες με ντομάτα και όχι με κρέμα γάλακτος.

-Συμπληρώστε το πρωινό και τα ενδιάμεσα γεύματά σας (σνακ) με ένα φρούτο (π.χ. κομμένο και ανακατεμένο στα δημητριακά σας)

-Όταν καταναλώνετε γλυκά προτιμήστε να έχουν ως βάση τα φρούτα, όπως: μηλόπιτα, belle helene, γλυκά του κουταλιού, κέικ με σταφίδες και ρούμι, μπανάνα με λιωμένη κουβερτούρα κ.ά.

-Καταναλώστε χυμούς, smoothies ή ροφήματα φρούτων και λαχανικών. Ας σημειώσουμε εδώ ότι οι χυμοί –σε αντίθεση με τα ροφήματα– έχουν λιγότερες φυτικές ίνες. Αποφύγετε τα πολλά μιλκσέικ φρούτων!Φτιάξτε σούπες με πολλά λαχανικά. Προσοχή όμως! Η πατάτα δεν θεωρείται λαχανικό.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Άδειες: 34 είδη στο Δημόσιο έναντι 17 στον Ιδιωτικό Τομέα

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στον δημόσιο τομέα όπου μέρες κανονικής άδειας παρέχονται χωρίς προηγούμενη αιτιολογία του αιτούντος, ενώ ένας μεγάλος αριθμός αδειών «χρεώνεται» τις ημέρες που έχουν προκηρυχτεί απεργίες.

Στον Κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων απαριθμούνται περισσότερες από 34 άδειες για το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών. Αντίστοιχα, στον ιδιωτικό τομέα ισχύουν περίπου 17 είδη αδειών, οι οποίες όμως παρέχονται έπειτα από εξονυχιστικό έλεγχο.

Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του Ενιαίου Μισθολογίου αναμένεται και η ριζική αναμόρφωση του καθεστώτος των αδειών, κυρίως ως προς τα κριτήρια με τα οποία παρέχονται στους δημοσίους υπαλλήλους.

Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καταγράφονται φαινόμενα κατάχρησης της συνδικαλιστικής άδειας από εκπροσώπους των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που οι συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό τομέα δέχονται μείωση αποδοχών σε περίπτωση που ξεπεράσουν το όριο των ημερών που προβλέπει ο νόμος.

Συγκεκριμένα, στον δημόσιο τομέα προβλέπονται εκτός από την κανονική άδεια (από 20-25 ημέρες και 4 επιπλέον ημέρες για όσους εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές), οι παρακάτω:

  • Μικρή άδεια άνευ αποδοχών μέχρι έναν μήνα.
  • Μακρά άδεια άνευ αποδοχών από 2-5 έτη για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους, με σκοπό να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα (σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου).
  • Άδεια άνευ αποδοχών μέχρι 6 χρόνια, λόγω μετάθεσης του συζύγου στο εξωτερικό.
  • Άδεια άνευ αποδοχών για πέντε συν πέντε χρόνια προκειμένου να απασχοληθεί σε αντίστοιχη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε διεθνή οργανισμό.

Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις ο υπάλληλος μετά τη λήξη της άδειας μπορεί να επιστρέψει στην οργανική του θέση. Αντίστοιχα, στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη για παροχή αδειών άνευ αποδοχών, και βέβαια εγγύηση για επιστροφή στην εργασία.

Αξιοσημείωτη είναι η κατηγοριοποίηση των αδειών ασθενείας που καταγράφονται στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Προβλέπονται:

  • Μακροχρόνια αναρρωτική άδεια μέχρι 12 μήνες.
  • Μακρά αναρρωτική χρόνιων παθήσεων από 2-24 μήνες για υπαλλήλους που πάσχουν από δυσίατο νόσημα.
  • Αναρρωτική βραχυχρόνια άδεια για 2+2 ημέρες με δήλωση του υπαλλήλου ή γνωμάτευση γιατρού.
  • Αναρρωτική από γιατρό για 3+3 ημέρες τον χρόνο.
  • Αναρρωτική από διευθυντή κλινικής για 5+5 ημέρες κατ΄ έτος.

Ο σχετικός νόμος για τις άδειες ασθενείας στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ, είναι ο ν. 4558 του 1930, που περιγράφει τα ανώτατα όρια βραχείας ασθενείας τα οποία είναι:
  • 1 μήνας για όσους εργαζόμενους υπηρετούν μέχρι 4 χρόνια.
  • 3 μήνες για όσους υπηρετούν από 4 μέχρι 10 χρόνια.
  • 4 μήνες για όσους υπηρετούν από 10 μέχρι 15 χρόνια.
  • 6 μήνες για όσους υπηρετούν από 15 χρόνια και πάνω.

Η έννοια της παραπάνω διάταξης -σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ- είναι ότι ο εργοδότης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρήσει ως οικειοθελή αποχώρηση την απουσία του εργαζομένου μέσα στα παραπάνω χρονικά όρια για λόγους ασθενείας.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στον δημόσιο τομέα όπου μέρες κανονικής άδειας παρέχονται χωρίς προηγούμενη αιτιολογία του αιτούντος, ενώ ένας μεγάλος αριθμός αδειών «χρεώνεται» τις ημέρες που έχουν προκηρυχτεί απεργίες.

Οι συνδικαλιστές
Εκπρόσωποι πρωτοβάθμιου με προνόμια τριτοβάθμιων σωματείων


Η νομολογία που διέπει τις συνδικαλιστικές άδειες είναι κοινή τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα. Τα μέλη των τριτοβάθμιων οργανώσεων (ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ) λαμβάνουν άδεια από την εργασία τους μετ΄ αποδοχών για όλο το χρονικό διάστημα της θητείας τους. Το ίδιο και οι πρόεδροι ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων εφόσον οι υπαγόμενες στη δύναμή τους πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν πάνω από 1.501 και έως 10.000 ψηφίσαντα μέλη.

Μπορούν να λάβουν άδεια 15 ημερών άνευ αποδοχών τον μήνα ο αντιπρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και ταμίας των πιο αντιπροσωπευτικών δευτεροβάθμιων οργανώσεων με λιγότερα από 1.500 μέλη και 9 ημέρες τον μήνα τα μέλη Δ.Σ.

Για τα πρωτοβάθμια σωματεία προβλέπεται άδεια χωρίς αμοιβή για 5 ημέρες τον μήνα στον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, και γενικό γραμματέα αν τα μέλη της οργάνωσης που εκπροσωπούν είναι 500 και άνω και 3 ημέρες μηνιαίως εάν είναι λιγότερα από 500. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων, αξιοποιώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις ή παίρνοντας «άδεια από τη σημαία», απολάμβαναν τα προνόμια των συνδικαλιστών τριτοβάθμιων οργανώσεων, απέχοντας από την εργασία τους μετ΄ αποδοχών για το σύνολο της θητείας τους.
34 είδη αδειών έχει το δημόσιο

Οι άδειες που καταγράφει ο κώδικας των δημοσίων υπαλλήλων είναι:
  • Κανονική (20-25 ημέρες)
  • Ειδική γάμου (5 ημέρες)
  • Αδεια θανάτου (3 ημέρες)
  • Εκλογική άδεια (1-3 ημέρες)
  • Βαριά ασθένεια (22 ημέρες)
  • Αναπηρίας (6 ημέρες)
  • Αιμοδοτική (2 ημέρες)
  • Μηχανογραφική (6 ημέρες)
  • Ανευ αποδοχών (1 μήνας)
  • Ανευ αποδοχών μακρά (έως 5 έτη)
  • Ανευ αποδοχών λόγω μετάθεσης του συζύγου στο εξωτερικό (6 έτη)
  • Ανευ αποδοχών εξωτερικού (5+5 έτη)
  • Κυοφορίας ( 5-7 μήνες)
  • Ειδική κυοφορίας (4 μήνες)
  • Αδεια υιοθεσίας (3 μήνες)
  • Ανατροφής παιδιού (9 μήνες ή μείωση των ημερήσιων ωρών εργασίας κατά 2 ώρες)
  • Ανατροφή παιδιού από μονογονεϊκή οικογένεια ή ΑΜΕΑ (7 μήνες ή ανάλογες ώρες)
  • Μακρά αναρρωτική (1-12 μήνες)
  • Μακρά αναρρωτική χρονίων παθήσεων (2-24 μήνες)
  • Ειδική άδεια μικρής διάρκειας
  • Για συμμετοχή σε συνέδρια
  • Για εξετάσεις (έως 20 ημέρες)
  • Συμμετοχή σε δίκη (3 ημέρες)
  • Ασκησης καθηκόντων σε αιρετά όργανα
  • Συνδικαλιστικές άδειες
  • Αδεια διδασκαλίας
  • Αδεια λουτροθεραπείας
  • Αναρρωτική βραχυχρόνια (2+2 ημέρες)
  • Αναρρωτική από γιατρό (3+3)
  • Αναρρωτική από διευθυντή κλινικής (5+5 ημέρες)
  • Υπηρεσιακής εκπαίδευσης (μέχρι 2 έτη)
  • Για μεταπτυχιακό (έως 3 έτη)
  • Για διδακτορικό (μέχρι 4 έτη)
  • Λοιπές άδειες

ΟΙ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΕΣ
Μία μέρα επιπλέον κάθε δίμηνο

Το συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσίων μπορεί να θεωρεί μέρος των αδειών ως «κατάκτηση».

Αρκετές όμως μπορούν να χαρακτηριστούν έως και υπερβολικές, αν αναλογιστεί κανείς τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και τις συνθήκες που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα.

Για παράδειγμα, η μηχανογραφική άδεια που αναλογεί σε 6 ημέρες για όσους υπαλλήλους χειρίζονται ηλεκτρονικό υπολογιστή και «απασχολούνται σε οθόνη οπτικής καταγραφής για περισσότερες από 5 ώρες την ημέρα», δηλαδή η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Λόγω χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορούν να λάβουν άδεια μία ημέρα το δίμηνο.

Η νομολογία περιλαμβάνει επίσης την έννοια της αθλητικής άδειας, καθώς και λοιπών ειδικών αδειών.

Συνέδριο
Προβλέπεται ειδική άδεια για συμμετοχή σε συνέδρια, συνδιασκέψεις και σεμινάρια στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, εφόσον η συμμετοχή του εργαζόμενου κρίνεται συμφέρουσα από την υπηρεσία.

Η συμμετοχή σε συνέδριο, όμως, δεν συνδυάζεται απαραίτητα με παρουσίαση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της διαδικασίας από τον δημόσιο υπάλληλο. Επίσης προβλέπεται ειδική άδεια για υπαλλήλους των ΟΤΑ για την άσκηση των καθηκόντων τους σε αιρετά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επίσης προβλέπεται ειδική άδεια λουτροθεραπείας για χρόνια πάσχοντες από αναπηρία, ενώ με νόμο του 1949 προβλεπόταν άδεια αεροθεραπείας για τους υπαλλήλους που ήταν ανάπηροι πολέμου.

Ολόκληρο το Δημοσίευμα στο Έθνος



Δείτε επίσης:
Διαβάστε περισσότερα...

Το «νέο» ΕΣΥ παρουσίασε ο Α. Λοβέρδος στη Βουλή



Ποια μέτρα θα ληφθούν.

Για άμεση συνένωση των νοσοκομείων κι το «νέο» ΕΣΥ μίλησε ο υπουργός υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή λίγο μετά την την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Από το νέο υγειονομικό χάρτη, το υπουργείο υγείας εκτιμά ότι θα εξοικονομηθούν 75 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ ως το τέλος του 2014 το ποσό, που συνολικά θα κερδίσει το κράτος, θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι τα 133 Νοσοκομεία - Δ.Σ. Διοικητές θα περιοριστούν σε 83 ενώ εξήγησε ότι στα υπόλοιπα 50 νοσοκομεία τοποθετείται Αναπληρωτής Διοικητής και Συμβούλιο Διοίκησης Διοικητικών στελεχών των Νοσοκομείων αυτών, οι οποίοι θα αναφέρονται στα 83.

Ακόμα επισήμανε ότι οι κλίνες μειώνονται σε 32.000 περίπου, δηλαδή μειώνονται κατά 10% με βάση το μεσοπρόθεσμο, με κάλυψη 80%, όπως σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.

Επίσης, από τις σχεδόν 2.000 κλινικές μονάδες, συνενώνονται 330 και μεταφέρονται περίπου 40, έτσι ώστε 1.670 κλινικές μονάδες να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά σε όλα τα Νοσοκομεία ενώ ανάλογες προτάσεις αναμένονται και στους εργαστηριακούς - απεικονιστικούς τομείς.

Με βάση την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ, προβλέπεται ένα τουλάχιστον Κέντρο - Μονάδα Αποκατάστασης ανά Περιφέρεια, καθώς και Μονάδα διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων στα κύρια Νοσοκομεία.

Όσον αφορά τις μεταθέσεις γιατρών, τόνισε ότι μόλις για 600 από τους 21.000 κλινικούς γιατρούς θα υπάρξει αναγκαιότητα μετακίνησης εντός των ορίων του Νομού, αλλά και άλλων 80 γιατρών, που θα χρειαστούν για κάλυψη ελλείψεων σε Νοσοκομεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Δίαιτα Dukan



Υπόσχεται μεγάλη απώλεια κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η δίαιτα της πριγκίπισσας ή αλλιώς η δίαιτα του Dr. Dukan είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα, που υπόσχεται μεγάλη απώλεια κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποκλείοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα ομάδες τροφών, ενώ επιτρέπει σε απεριόριστες ποσότητες κάποιες άλλες.

Η δίαιτα χωρίζεται σε 4 φάσεις και ανήκει σε αυτές που αποκαλούνται πρωτεϊνικές, μιας και δεν επιτρέπει τους υδατάνθρακες πριν την απώλεια των κιλών που επιθυμούμε.

Το πρώτο στάδιο της δίαιτας είναι η «επίθεση». Στη διάρκεια αυτού του σταδίου, πρέπει να καταναλώνονται μόνο πρωτεΐνες. Επιτρέπονται δηλαδή μόνο, το άπαχο βοδινό κρέας, το μοσχάρι, το κουνέλι, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα (χωρίς πέτσα), το συκώτι του κοτόπουλου, όλα τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα αυγά (μέχρι δύο κρόκους/ημέρα, αλλά απεριόριστα ασπράδια), τα γαλακτοκομικά προϊόντα (χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά), οι γλυκαντικές ουσίες (με εξαίρεση όσες έχουν βάση την φρουκτόζη), το ξύδι, η μουστάρδα, τα μπαχαρικά, τα βότανα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, ο χυμός λεμονιού (μόνο ως μπαχαρικό), η κέτσαπ χωρίς ζάχαρη (με μέτρο), οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη, η μουστάρδα χωρίς ζάχαρη και το τυρί Cottage για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 1-10 ημέρες και αναλόγως με τα κιλά που πρέπει να χαθούν. Αυτού του είδους η σύντομη, πρωτεϊνούχα διατροφή απαλλάσσει –σύμφωνα με τον Dr. Dukan– τους ιστούς από το περιττό νερό τους και μειώνει το αίσθημα της πείνας, ενώ συγχρόνως διατηρεί τον μυϊκό τόνο και την λάμψη του δέρματος.

Σε δεύτερο στάδιο, οι μέρες της απόλυτης πρωτεϊνοφαγίας εναλλάσσονται με ημέρες κατά τις οποίες καταναλώνονται οι πρωτεΐνες μαζί με απεριόριστες ποσότητες λαχανικών. Σε αυτό το στάδιο, το σωματικό βάρος μειώνεται κατά 1kg περίπου την εβδομάδα, με το άτομο που ακολουθεί τη δίαιτα να νιώθει υγιές και ευτυχισμένο. Επιπλέον, επειδή δεν τίθεται περιορισμός στις ποσότητες, ικανοποιείται εύκολα το αίσθημα της πληρότητας.

Μόλις επιτευχθεί το επιθυμητό βάρος, οι τροφικές επιλογές αυξάνονται, καθώς το άτομο εισέρχεται στο τρίτο στάδιο, την «σταθεροποίηση». Σε αυτό το στάδιο εισάγονται προοδευτικά στο διαιτολόγιο φρούτα, ψωμί, τυρί και άλλοι υδατάνθρακες. Σε αυτήν τη φάση, επιτρέπονται δύο πλούσια, χωρίς περιορισμούς γεύματα την εβδομάδα, τα οποία περιλαμβάνουν τα πάντα. Πρόκειται για κανονική σύσταση, η οποία αποτελεί σημαντικό τμήμα της θεωρίας του Dr. Dukan ότι το φαγητό πρέπει να είναι απόλαυση, για να διατηρούμαστε αδύνατοι. Είναι προφανές, ότι στο στάδιο αυτό δεν υπάρχει μεταβολή στο σωματικό βάρος επειδή, σχεδιάστηκε ως το ενδιάμεσο μεταξύ της δίαιτας και της επιστροφής στο κανονικό φαγητό και ως στόχο έχει να βρει ο οργανισμός μια νέα ισορροπία με το νέο του μέγεθος.

Όταν «σταθεροποιηθούν» όλα τα χαμένα κιλά, αρχίζει το τελευταίο στάδιο της δίαιτας η «συντήρηση» το οποίο πλέον αποτελεί τρόπο ζωής. Κατ’ αυτήν, μπορεί κανείς να τρώει και να πίνει ό,τι θέλει, αρκεί μία μέρα την εβδομάδα, κατά προτίμηση Πέμπτη, να καταναλώνονται μόνο πρωτεΐνες (1ο στάδιο).

Είναι αλήθεια πως η συγκεκριμένη δίαιτα, όπως και όλες οι πρωτεϊνικές, επιφέρουν γρήγορη και μεγάλη απώλεια βάρους. Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό, όμως μετά το τέλος του προγράμματος το πιθανότερο είναι πως τα χαμένα κιλά ή και περισσότερα θα επιστρέψουν.

Αυτό συμβαίνει, διότι από τα κιλά που χάθηκαν, περίπου το 60% είναι νερό, το 25% λίπος, το 10% μυϊκή μάζα και το 5% γλυκογόνο. Το γλυκογόνο και οι πρωτεΐνες είναι βασικά συστατικά, που επανέρχονται σχετικά γρήγορα, ενώ η υδατική ισορροπία επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα, λίγο μετά το 3ο στάδιο. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, και ειδικότερα στο 1ο στάδιο, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός μειώνεται, για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, αφού απουσιάζει το βασικό καύσιμο του οργανισμού (οι υδατάνθρακες), ενώ παράλληλα προκαλείται έντονη αφυδάτωση. Βασικές συνέπειες των παραπάνω είναι η ατονία και η κούραση.

Η υπερκατανάλωση ζωικών τροφών σημαίνει αυτομάτως και υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων. Πρόσφατες έρευνες σε υγιή πληθυσμό, έδειξαν ότι η κατανάλωση ενός μόνο γεύματος πλούσιου σε κορεσμένα λιπαρά οξέα μπορεί να προκαλέσει οξεία και αυτόματη αύξηση των τριγλυκεριδίων, του οξειδωτικού στρες και φλεγμονωδών παραγόντων, κάτι το οποίο οδηγεί σε ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης. Η μεταγευματική υπερλιπαιμία προδιαθέτει την υψηλή συγκέντρωση τριγλικεριδίων και κατάλοιπων των λιποπρωτεϊνών, προκαλώντας έτσι οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, ενώ ταυτόχρονα επιδρά στην μεταγευματική υπεργλυκαιμία. Είναι γνωστό πως, αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά της υπερτριγλυκεριδαιμίας, επηρεάζουν την ινσουλινοαντίσταση και αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.

Τέλος, έρευνες έδειξαν πως η μακροχρόνια διατροφή υψηλής πρωτεϊνικής πρόσληψης είναι ικανή να προκαλέσει νεφρική βλάβη ακόμη και σε άτομα με φυσιολογική νεφρική λειτουργία, επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας, επίμονη δυσκοιλιότητα, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ δε λείπουν και οι μελέτες που συνδέουν την υπογονιμότητα, με την αυξημένη απέκκριση προϊόντων του καταβολισμού των πρωτεϊνών.

Κατά την καύση των λιπών, απουσία υδατανθράκων προς παραγωγή ενέργειας, παράγονται κετόνες. Όταν τα επίπεδά τους αυξηθούν στο αίμα, τότε προκαλείται μια κατάσταση που ονομάζεται κέτωση. Η κέτωση συμβάλλει στον περιορισμό της όρεξης με μη φυσιολογικό τρόπο, ενώ συνοδεύεται από εκνευρισμό, απώλεια μνήμης και αδυναμία συγκέντρωσης.

Έχουν λοιπόν επισημανθεί πολλές φορές απ’ τους ειδικούς οι κίνδυνοι για την υγεία που συντρέχουν τις δίαιτες αυτές. Κίνδυνοι που σχετίζονται με τις εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως ετεροχρονισμένες αντιδράσεις, αλλά ακόμη και με την ψυχική υγεία, όπως μειωμένη αυτοπεποίθηση, αυξημένο άγχος και έντονη συσχέτιση με διατροφικές διαταραχές. Μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, υποστηρίζει ότι οι χρόνιες δίαιτες προκαλούν κατάθλιψη και χρόνιο στρες. Παρ’ όλα αυτά, η βιομηχανία του αδυνατίσματος συνεχίζει να προβάλλει και να υποστηρίζει τα παράλογα διατροφικά αυτά σχήματα, με μοναδικό σκοπό το κέρδος. Σε μια κοινωνία με εμμονή στο σωματικό βάρος και την εξωτερική εμφάνιση, είναι πολύ εύκολο ένας άνθρωπος που έχει αρνητική εικόνα για τον εαυτό του να ενισχύσει τα αισθήματα μειονεξίας, που πολύ εύκολα θα τον οδηγήσουν σε μιμητικές συμπεριφορές.

Κάποιες από τις πιθανές αιτίες που γεννούν την ανάγκη του μιμητισμού, αφορούν στις βαθύτερες πεποιθήσεις του ατόμου. Η ανωριμότητα, η ανασφάλεια, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η επιθυμία για άμεση διάκριση, η άγνοια του αντικειμένου και η διαφήμιση, είναι παράγοντες που ενισχύουν την υιοθέτηση τέτοιων διατροφικών συμπεριφορών ικανών να να μας κάνουν δυστυχισμένους και αρρώστους.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενοποιούνται 92 Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας



Στόχος η μείωση δαπανών.

Στην ενοποίηση δημοσίων φορέων πρόνοιας σε όλη τη χώρα προχωρά το υπουργείο Υγείας, με στόχο την επίτευξη οικονομίας κλίμακας, μείωση της γραφειοκρατίας, διεκπεραίωση ομοίων εργασιών με ταχύτερες διαδικασίες, καλύτερη αξιοποίηση προσωπικού και πόρων, καλύτερες υπηρεσίες στους εξυπηρετούμενους, χωρίς τα στεγανά κάθε μικρού φορέα.

Έτσι, σε κάθε Διοικητική Περιφέρεια θα υπάρχει ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας για άτομα με Αναπηρία και ένας Οργανισμός Κοινωνικής Φροντίδας για το Παιδί και την Οικογένεια.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα συνενώνονται 92 Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας σε 22 Οργανισμούς Κοινωνικής Φροντίδας. Οι υφιστάμενες Μονάδες θα εξακολουθούν να λειτουργούν ως παραρτήματα του ενιαίου Οργανισμού με εξειδικευμένο αντικείμενο. Οι υφιστάμενες θέσεις απασχόλησης ενσωματώνονται στον νέο φορέα.

Αναλυτικά στις 13 Διοικητικές Περιφέρειες

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

10 NΠΔΔ συνενώνονται σε 2



ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Παιδιού & Οικογένειας

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑμεΑ

1. Κέντρο Βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ»

2. Αναρρωτήριο Πεντέλης

3. Παιδόπολη «Αγ. Ανδρέας»

4. Παιδόπολη «Αγ. Βαρβάρα» 1. Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων Βούλας

2. Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Παίδων

3. Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Δυτ. Αθήνας

4. Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ανατ. Αθήνας

5. Μιχαλήνειο Κέντρο Προστασίας Παιδιών

6. Παιδικό Αναπτυξιακό Κέντρο Πειραιά

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

8 NΠΔΔ συνενώνονται σε 2

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Παιδιού & Οικογένειας

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑμεΑ

1. Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Λαμίας

1. Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Ευρυτανίας

2. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Βοιωτίας

3. Θεραπ. Χρ. Παθήσεων Εύβοιας

4. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Εύβοιας

5. Θεραπ. Χρ. Παθήσεων Φθιώτιδας

6. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Φθιώτιδας

7. Κέντρο Στήριξης ΑΜΕΑ ’μφισσας


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

10 NΠΔΔ συνενώνονται σε 2

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Παιδιού & Οικογένειας

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑμεΑ

1. Παπάφειο Κέντρο Παιδικής

Μέριμνας Αρρένων Θεσ/νίκης

1. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Πέλλας

2. Ι.Κ.Π. «Αγ. Παντελεήμων»

3. Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης Θεσ/νίκης

4. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ημαθίας

5. ΚΑΦΚΑ Νιγρίτας Σερρών

6. ΚΑΑΜΕΑ Σερρών

7. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Χαλκιδικής

8. ΚΕΠΕΠ «Αγ. Δημήτριος» Θεσ/κης

9. ΚΕΚΕΠ Σιδηρόκαστρου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

10 NΠΔΔ συνενώνονται σε 2

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Παιδιού & Οικογένειας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑμεΑ

1. Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Δράμας

2. Παιδόπολη «Αγ. Γεώργιος» Καβάλας

1. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Καβάλας

2. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ροδόπης

3. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ξάνθης

4. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Έβρου

5. ΚAAΚΥΑΜΕΑ ’ργους Ορεστικό

6. Θεραπευτήριο Χρ. Παθήσεων Παίδων Κομοτηνής

7. Θερ. Χρον. Παθήσεων Καβάλας

8. Θερ. Χρον. Παθήσεων Δράμας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

5 NΠΔΔ συνενώνονται σε 2

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Παιδιού & Οικογένειας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑμεΑ

1. Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Φλώρινας

2. Παιδόπολη «Αγ. Όλγα» Φλώρινας 1. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Φλώρινας

2. ΚΑΑΚΥΑΜΕΑ Καστοριάς

3. ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου Φλώρινας



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

6 NΠΔΔ συνενώνονται σε 1

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Παιδιού & Οικογένειας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑμεΑ

Δεν υφίσταται φορέας παιδικής προστασίας 1. Θεραπ. Χρ.Παθήσεων Τρικάλων

2. ΚΕΠΕΠ Καρδίτσας

3. ΚEKΥΚΑΜΕΑ Καρδίτσας

4. Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας

5. Θεραπ. Χρ. Παθήσεων Λάρισας «Ο Αριστεύς»

6. Κέντρο Προστασίας ΑμεΑ Λάρισας «Ο Αριστεύς»

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

4 NΠΔΔ συνενώνονται σε 1

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Παιδιού & Οικογένειας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑμεΑ

Δεν υφίσταται φορέας παιδικής προστασίας 1. Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Αγιάσου «Θεομήτωρ»

2. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Λέσβου

3. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Σάμου

4. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Χίου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΟΥ

2 NΠΔΔ συνενώνονται σε 1

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Παιδιού & Οικογένειας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑμεΑ

Δεν υφίσταται φορέας 1. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Κεφαλονιάς

2. Οργανισμός Δημόσιας Αντίληψης Ζακύνθου



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

9 NΠΔΔ συνενώνονται σε 2

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Παιδιού & Οικογένειας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑμεΑ

1. Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Φιλιατών Θεσπρωτίας

2. Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Κόνιτσας

3. Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ιωαννίνων

4. Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Πωγωνιανής

1. Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Ιωαννίνων «Νεομάρτυς Γεώργιος»

2. Θεραπ. Χρoνίων Παθήσεων Ηγουμενίτσας

3. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Πρεβέζης

4. Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Φιλιατών Θεσπρωτίας

5. ΚΑΑΚΥΚΑΜΕΑ ’ρτας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

10 NΠΔΔ συνενώνονται σε 2

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Παιδιού & Οικογένειας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑμεΑ

1. «Σκαγιοπούλειο» Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Πάτρας

2. Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Πατρών

1. ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας

2. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Αιτωλοακαρνανίας

3. Μονάδα Σπαστικών Παιδιών Πατρών

4. Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων Ν. Αχαϊας

5. ΚΑΦΚΑ Αιγίου

6. Ι.Κ.Π. Πύργου «Αγ.Χαράλαμπος»

7. ΚΕΠΕΠ Λεχαινών

8. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ηλείας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

4 NΠΔΔ συνενώνονται σε 1

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Παιδιού & Οικογένειας

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑμεΑ

Δεν υφίσταται κανένας φορέας

1. ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών Μεσσηνίας

2. KEKYKAMEA Μεσσηνίας

3. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Αργολίδας

4. ΚΑΦΚΑ Κορίνθου
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

5 NΠΔΔ συνενώνονται σε 2

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Παιδιού & Οικογένειας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑμεΑ

1. Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ρόδου

1. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Δωδεκανήσου

2. Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Παίδων Ρόδου

3. ΚΑΦΚΑ Ρόδου

4. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Κυκλάδων

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

9 NΠΔΔ συνενώνονται σε 2

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ Παιδιού & Οικογένειας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑμεΑ

1. Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ηρακλείου

2. Παιδόπολη Νεάπολης Λασιθίου

1. Θερ. Χρονίων Παθήσεων Χανίων

2. Θερ. Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου

3. ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου

4. Ίδρυμα Κοιν. Πρόνοιας Ρεθύμνου

5. Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών Πόμπιας

6. Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης (Χανιά)

7. Παιδικό Αναπτυξιακό Κέντρο Ηρακλείου


Διαβάστε περισσότερα...

Το φαρμακείο του ταξιδιώτη



Υπολογίστε τις ανάγκες και τον προορισμό σας.

Χρήσιμο και σωτήριο μπορεί να είναι το φαρμακείο του ταξιδιώτη. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ συμβουλεύουν για το περιεχόμενό του.

Ο ταξιδιώτης συνιστάται να έχει μαζί του ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών, προκειμένου να είναι σε θέση να διαχειριστεί μόνος του πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και επιπλοκές αν πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα.

Το περιεχόμενο του φαρμακείου εξαρτάται από τον προορισμό, τη διάρκεια του ταξιδιού, το σκοπό του ταξιδιού και την κατάσταση υγείας του ταξιδιώτη.

Επίσης, ο ταξιδιώτης χρειάζεται να έχει μαζί του διεύθυνση τηλέφωνο της Ελληνικής Πρεσβείας ή του Προξενείου και νοσοκομείων ή κλινικών στον τόπο προορισμού και τηλέφωνο επικοινωνίας του οικογενειακού γιατρού.

Οι ταξιδιώτες που λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα και πάσχουν από νοσήματα που απαιτούν συχνή ιατρική παρακολούθηση ή μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (όπως ηλικιωμένοι, φορείς HIV, ασθενείς με καρδιοπάθεια, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ασθενείς με χρόνια πνευμονοπάθεια και ασθενείς με άλλα χρόνια νοσήματα), συνιστάται:

-Να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν το ταξίδι.
-Να έχουν μαζί τους ένα ιατρικό σημείωμα όπου να αναγράφεται η νόσος από την οποία πάσχουν, η αγωγή τους και το δοσολογικό σχήμα. Να σημειώνεται επίσης ότι το φάρμακο είναι για προσωπική χρήση του ταξιδιώτη.
-Να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία της χώρας που πρόκειται να επισκεφθούν, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι τα φάρμακα που λαμβάνουν κυκλοφορούν νόμιμα.
-Να τοποθετούν τα φάρμακα που μεταφέρουν στην αρχική τους συσκευασία. Εκεί πρέπει να αναγράφεται το όνομα του ταξιδιώτη, το όνομα του θεράποντα ιατρού και η δοσολογία του φαρμάκου. Προκειμένου να προληφθεί η απώλειά τους συνιστάται να αποθηκεύονται στις χειραποσκευές.
-Να προμηθευτούν τις αναγκαίες ποσότητες φαρμάκων για τη διάρκεια του ταξιδιού καθώς και ορισμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών.
-Να φροντίσουν για την ασφαλιστική κάλυψη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, και να ενημερωθούν για τις ιατρικές υπηρεσίες στη χώρα προορισμού τους.

Το φαρμακείο του ταξιδιώτη εξαρτάται από τις ανάγκες του και χρειάζεται να περιλαμβάνει ανάλογα με τον προορισμό και την περίπτωση τα εξής:

Φάρμακα


Ανθελονοσιακά.
Για την πρόληψη ή τη θεραπεία συμπτωμάτων λόγω υψόμετρου.
Παυσίπονα ή αντιπυρετικά.
Αντιδιαρροϊκά.
Αντιισταμινικά.
Αποσυμφορητικό (σε συνδυασμό ή όχι με αντιισταμινικό ).
Κατά της ναυτίας.
Όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται τακτικά.

Είδη Πρώτων Βοηθειών


Γάντια μιας χρήσης.
Γάζες.
Ελαστικός επίδεσμος για διαστρέμματα, αυτοκόλλητοι επίδεσμοι.
Αντισηπτικό.
Βαμβάκι.
Ψαλίδι, λαβίδα ή τσιμπιδάκια.
Θερμόμετρο.
Αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές αλοιφές και κρέμες.
Γέλη αλόης για τα ηλιακά εγκαύματα.
Αντικνησμώδη ή αντιφλεγμονώδη αλοιφή ή κρέμα.
Κολλύριο.
Άλλα σημαντικά είδη.
Εντομοαπωθητικά.
Αντιηλιακό (με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15).
Αντιβακτηριακά μαντηλάκια χεριών και αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών (τουλάχιστον 60% αλκοόλη).
Προφυλακτικά.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...