Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Τα πρώτα τεχνητά μέλη ήταν αιγυπτιακά


Δύο τεχνητά δάχτυλα ποδιού, το ένα από τα οποία βρέθηκε σε μια αιγυπτιακή μούμια, μπορεί να είναι τα πρώτα προσθετικά μέλη που δημιουργήθηκαν ποτέ.

Τα τεχνητά δάχτυλα ποδιού, που χρονολογούνται πριν από το 600 π.Χ. φέρουν ίχνη χρήσης, ένδειξη ότι είχαν φορεθεί και δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο για να αποκατασταθεί η σωματική ακεραιότητα στις μούμιες, σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού ιατρικού περιοδικού The Lancet.

Η Ζακλίν Φιντς (Βιοϊατρικό Κέντρο Αιγυπτιολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ) δείχνει το πρόσθετο μέλος από ξύλο και δέρμα που διατηρείται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου και ένα άλλο τεχνητό μεγάλο δάχτυλο ποδιού που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, είχαν βοηθήσει πραγματικά τους ιδιοκτήτες τους στο περπάτημα. "Το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού 'σηκώνει' περίπου το 40% του βάρους του σώματος", υπογραμμίζει διευκρινίζοντας ότι παίζει σημαντικό ρόλο στον βηματισμό.

Η Δρ. Φιντς έχει στρατολογήσει δύο εθελοντές που έχουν χάσει το μεγάλο δάχτυλο του δεξιού τους ποδιού για να δοκιμάσουν τη χρήση αυτών των ακριβών αντιγράφων των δύο μελών.

Το δεύτερο, είναι φτιαγμένο από ένα είδος χαρτομάζας, καλυμμένης με ζωγραφισμένο γυψοκονίαμα. Αυτό το μέλος, ονομάζεται "μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του Γκρέβιλ Τσέστερ", προς τιμήν του συλλέκτη ο οποίος επέτρεψε στο Βρετανικό Μουσείο να το αποκτήσει το 1881.

"Τα αντίγραφα των δύο αιγυπτιακών αρχαίων τεχνητών δακτύλων του ποδιού είχαν μια πολύ καλή συμπεριφορά", εξήγησε η Φιντς και διευκρίνισε ότι οι δύο εθελοντές φορούσαν αιγυπτιακά σανδάλια για τις δοκιμές αυτές.

Ένας από τους εθελοντές ήταν σε θέση να περπατήσει πολύ καλά με την πρόθεση από μάζα χαρτιού, όπως και με εκείνη που είναι φτιαγμένη από ξύλο, και οι δύο εθελοντές έκριναν "ιδιαίτερα άνετο" το σχέδιο της αρθρωτής ξύλινης πρόθεση. Η διαδικασία τους μπόρεσε να αναλυθεί χάρη σε κάμερες και αισθητήρες πίεσης που είχαν τοποθετηθεί στην πορεία που διανύθηκε.

Τα πρώτα βήματα αυτού του κλάδου της ιατρικής θα πρέπει επομένως να πιστωθούν στους αρχαίους Αιγυπτίους. Η επιστήμη της προσθετικής, σύμφωνα με την κα. Φιντς άρχισε να εμφανίζεται στην κοιλάδα του Νείλου πολλούς αιώνες πριν από τη δημιουργία ενός τεχνητού ποδιού που χρονολογείται από το 300 περίπου π.Χ., βρέθηκε σε ένα πλούσιο ρωμαϊκό τάφο στη Σάντα Μαρία ντι Κάπουα, και μέχρι σήμερα θεωρείται ως το αρχαιότερο γνωστό λειτουργικό προσθετικό μέλος.



Διαβάστε περισσότερα...

Ευεργετική η επίδραση του κρόκου σε πάσχοντες από κατάθλιψη


Ευεργετική επίδραση στα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη αλλά και από άνοια ή Αλτσχάιμερ φαίνεται ότι έχει ένα ατοξικό φυσικό προϊόν, ο κρόκος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών που έγιναν στο Ιράν και την Ελλάδα.

«Τα αποτελέσματα ερευνών που γίνονται εδώ και πολλά χρόνια έδειξαν ότι ο κρόκος, βελτιώνει τη μνήμη και έχει ευεργετική επίδραση την κατάθλιψη. Έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης έδειξαν ότι ο κρόκος επηρεάζει θετικά την κατάθλιψη ενώ ακολούθησε μελέτη που έδειξε ότι ο κρόκος ασκεί σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ τη δράση της γαλανταμίνης δηλαδή του φαρμάκου που χρησιμοποιεί σήμερα η ιατρική για τη νόσο αυτή.

Ωστόσο δεν υπήρξαν ευρήματα που να δείχνουν τον τρόπο λειτουργίας του κρόκου και των παραγώγων του» ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ , αιματολόγος , Ζαχαρίας Σινάκος στο περιθώριο του 7ου Πανελληνίου Ιατρικού Διεπιστημονικού Συνεδρίου Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Μελέτη που έγινε στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο του Θεαγενείου Νοσοκομείου, έδειξε ότι τα παράγωγα του κρόκου αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου, της ακετυλοχολιστεράσης, το οποίο σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Εξάλλου η αντιοξειδωτική δράση του κρόκου φαίνεται ότι έχει θετική επίδραση στους ασθενείς με αγγειακή άνοια, η οποία σε υψηλό ποσοστό οφείλεται στο οξειδωτικό στρες και συγχρόνως επηρεάζεται από την αθηρωσκληρωτική κατάσταση των αγγείων του εγκεφάλου.

«Επειδή ο κρόκος έχει βρεθεί ότι ασκεί γενικότερα μια αντιθρομβωτική δράση περιμένουμε ότι θα έχει ευνοϊκή δράση και στην αγγειακή άνοια. Νομίζω ότι ο κρόκος μπορεί να έχει μια πρακτική εφαρμογή στην βελτίωση της κατάστασης των αρρώστων που πάσχουν από αγγειακή άνοια ή Αλτσχάιμερ» πρόσθεσε ο κ Σινάκος

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων ο κ. Σινάκος εξήγησε ότι ο κρόκος δεν είναι ένα καινούργιο φάρμακο άλλα ένα φυτικό προϊόν, όπως πολλά άλλα τα οποία επιδρούν θετικά σε διάφορες καταστάσεις και τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.

«Η ψυχιατρική επιστήμη έχει τα επίσημα φάρμακα, τα οποία θα παίρνουν οι άνθρωποι με συμβουλές των γιατρών. Με βάση αυτά που θα λεχθούν από την ομάδα που έκανε την έρευνα για τον κρόκο και με βάση τις βιβλιογραφικές αναφορές πάνω στο πρόβλημα αυτό, οι ειδικοί επιστήμονες θα αποφανθούν αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά ένα παράγωγο του κρόκου», ανέφερε ο κ. Σινάκος τονίζοντας παράλληλα ότι ο κρόκος δεν έχει καμία τοξική δράση.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα βρώμικα χέρια ανεβάζουν το «ζάχαρο»!




Αν έχετε «ζάχαρο», το νου σας: μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν από κάθε μέτρηση, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος να δείτε τιμή υψηλότερη από την αληθινή - και αυτό δεν μπορεί να το αποτρέψει ούτε καν το οινόπνευμα...

Αυτό είναι το απρόσμενο εύρημα μιας νέας μελέτης, που έδειξε ότι τα σάκχαρα των φρούτων παραμένουν στα χέρια μας έως ότου τα πλύνουμε με τρεχούμενο νερό.

Η μέτρηση του σακχάρου στο σπίτι (και μερικές φορές στο νοσοκομείο, όπως λ.χ. συμβαίνει πριν από μια αιμοδοσία), απαιτεί λήψη μιας σταγόνας αίματος από το δάκτυλο.

Οι πάσχοντες από διαβήτη κατά κανόνα έχουν στο σπίτι φορητούς μετρητές σακχάρου, τους οποίους καθημερινά χρησιμοποιούν για να ρυθμίζουν τις ανάγκες τους σε φάρμακα.

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (μεταξύ αυτών περίπου 900.000 στην Ελλάδα) έχουν διαβήτη.


Η μελέτη


Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Diabetes Care», η δρ Τακαχίσα Χιρόσι από το Πανεπιστήμιο Juntendo στο Τόκιο της Ιαπωνίας, και οι συνεργάτες της, επιστράτευσαν 10 υγιείς εθελοντές, κανένας εκ των οποίων δεν είχε επίπεδα σακχάρου υψηλότερα από το φυσιολογικό.

Οι ερευνητές μέτρησαν το σάκχαρό τους πριν και μετά τα καθάρισμα διαφόρων φρούτων, καθώς και πριν και μετά το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή τον καθαρισμό με καθαρό οινόπνευμα.

Όταν τα χέρια των εθελοντών ήταν πλυμένα με σαπούνι και νερό, το σάκχαρό τους ήταν το ίδιο με αυτό που έδειχνε η μέτρηση πριν πιάσουν διάφορα φρούτα – 90 mg/dl κατά μέσον όρο, δηλαδή μια τιμή φυσιολογική.

Όταν, όμως, καθάριζαν πρώτα φρούτα και αμέσως μετά έκαναν την μέτρηση, το σάκχαρό τους εκτοξευόταν στα ύψη: έφτανε τα 170 mg/dl όταν είχαν καθαρίσει πορτοκάλι, τα 180 mg/dl όταν είχαν καθαρίσει ακτινίδιο και τα... 360 mg/dl όταν είχαν ξεφλουδίσει ένα σταφύλι!

Ακόμα δε και όταν οι εθελοντές είχαν τρίψει τα δάκτυλά τους με οινόπνευμα μετά το καθάρισμα των φρούτων και πριν κάνουν την μέτρηση, η τιμή του σακχάρου τους ήταν εκτός φυσιολογικών ορίων (πάνω από 110 mg/dl).

Απολύμανση

Οι ερευνητές δεν επέλεξαν τυχαία το οινόπνευμα: πολλοί κατασκευαστές μετρητών σακχάρου γράφουν στις οδηγίες χρήσεως να καθαρίζεται το δάκτυλο με λίγο οινόπνευμα πριν από την μέτρηση.

Η τακτική αυτή είναι σωστή για απολύμανση από μικρόβια, αλλά ως φαίνεται δεν είναι πάντοτε αρκετή για να καθαριστεί το δάκτυλο, λένε οι ερευνητές.

«Ο κόσμος νομίζει πως όταν μετράει το σάκχαρο, βλέπει μια τιμή που αντανακλά τι συμβαίνει μέσα στο σώμα του», σχολίασε τα ευρήματα της μελέτης ο δρ Ρόμπερτ Κοέν, ερευνητής του διαβήτη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Αποδεικνύεται, όμως, πως η μέτρηση μπορεί να επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες – και αυτό είναι σημαντικό διότι μπορεί λ.χ. να πάρει κανείς περισσότερη ινσουλίνη απ’ όση χρειάζεται».

Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; Το προφανές: πριν κάνετε τη μέτρηση, να πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό – και μετά στο δάκτυλο λίγο οινόπνευμα, για απολύμανση...


Διαβάστε περισσότερα...

Το παθητικό κάπνισμα αλλοιώνει το Τεστ ΠΑΠ








Λανθασμένα αποτελέσματα στο τεστ ΠΑΠ κινδυνεύουν λάβουν όσες είναι παθητικές καπνίστριες, σύμφωνα με νέα μελέτη. Επιπλέον, κινδυνεύουν να δυνητικά εμφανίσουν κυτταρικές αλλοιώσεις που θα οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί εξέτασαν περίπου 4.400 περιπτώσεις που είχαν κάνει τεστ Παπ.

Διαπίστωσαν ότι όσες από αυτές είχαν εκτεθεί περισσότερο σε παθητικό κάπνισμα, ήταν πολύ πιο πιθανό (μέχρι 70%) να έχουν ανώμαλο τεστ, σε σχέση με όσες δεν ήσαν παθητικές καπνίστριες.

Ένα μη φυσιολογικό τεστ Παπ δεν σημαίνει πάντα πως μια γυναίκα έχει καρκίνο του τραχήλου, όμως όσες έχουν αλλοιώσεις ίσως αργότερα εμφανίσου. Η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η μόλυνση από κάποια στελέχη του ιού HPV (ανθρωπίνων θηλωμάτων).

Η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει ότι το ίδιο το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για τις ανωμαλίες στον τράχηλο, όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι δυνατό το παθητικό κάπνισμα να κάνει μια γυναίκα πιο ευάλωτη στην εμφάνιση αλλοιώσεων στον ιστό που θα εξελιχθούν σε καρκίνο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι τοξικές ουσίες που έχει ο καπνός που λαμβάνεται από το παθητικό κάπνισμα μπορούν να εντοπιστούν στον ιστό του τραχήλου.

Οι καρκινογόνες ουσίες που περιέχει ο καπνός, σύμφωνα με τη δρα Γουόρντ, «προκαλούν μεταβολές στο γενετικό υλικό των κυττάρων, με συνέπεια αυτά να μην λειτουργούν φυσιολογικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιώσεις που φαίνονται στο τεστ Παπ και οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο».

«Για μια ακόμη φορά, η μελέτη μας έδειξε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου» επεσήμανε η υπεύθυνη της έρευνας. Αν μη τι άλλο, όπως είπε, οι γυναίκες, ακόμα και αν δεν εμφανίσουν τελικά καρκίνο, επειδή θα έχουν πάρει μη φυσιολογικά αποτελέσματα από το τεστ Παπ, θα υποβληθούν σε μακρόχρονες συνθήκες άγχους και σε πρόσθετα έξοδα, φοβούμενες ότι βρίσκονται σε προκαρκινικό στάδιο, μέχρι να βεβαιωθούν ότι δεν κινδυνεύουν.

H μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Obstetrics and Gynecology.




Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Απροστάτευτοι στον δρόμο και στον νόμο

Ποδηλάτες μιλούν για τα ατυχήματα που υπέστησαν και για την αντιμετώπιση από ασφαλιστικές εταιρείες και αστυνομικές αρχές



Στην ελληνική άσφαλτο επιβιώνει ο ισχυρότερος. Και αυτός σε καμία περίπτωση δεν είναι ο ποδηλάτης. Οσοι πιστεύουν ότι αρκεί ένα καλό ποδήλατο, ένα κράνος και η γνώση των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για να νιώθει ο ποδηλάτης ασφαλής στο οδόστρωμα είναι γελασμένοι. Ασυνείδητοι οδηγοί ΙΧ, προκλητικοί οδηγοί λεωφορείων και τρόλεϊ, δρόμοι γεμάτοι επικίνδυνες λακκούβες, νομικές διατάξεις που αφήνουν πολλά κενά και αξιωματικοί της Τροχαίας που βρίσκονται με τα χέρια δεμένα συνθέτουν την εικόνα της... ζούγκλας που αποτελεί το σύγχρονο οδικό δίκτυο για τους ποδηλάτες.

Τα τελευταία τρία χρόνια ο κ. Δήμος Μπαζώτης, ιδιωτικός υπάλληλος, κυκλοφορεί αποκλειστικά με το ποδήλατο στην Αθήνα. Ως αποτέλεσμα, έχει στο ενεργητικό του δύο ατυχήματα, καθώς και δεκάδες άλλα που... παρά τρίχα απετράπησαν. Την πρώτη φορά βρέθηκε «σφηνωμένος» ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα που κινούνταν αντίθετα. Ο οδηγός του αυτοκινήτου που εκινείτο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας «δεν τον είδε», όπως μετέπειτα δήλωσε, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί το τιμόνι του ποδηλάτου ανάμεσα στα δύο αντίθετα κινούμενα οχήματα και ο ίδιος να εκσφενδονιστεί.

Το δεύτερο ατύχημα οφειλόταν σε οδηγό των ΗΛΠΑΠ. Το τρόλεϊ τον ανάγκασε με την κίνησή του να μετακινηθεί προς τα δεξιά, παρά το γεγονός ότι εκεί υπήρχαν γραμμές του τραμ. «Οι γραμμές του τραμ είναι απαγορευτικές για τα ποδήλατα. Ολοι το γνωρίζουν, ωστόσο επιλέγουν να το αγνοούν. Ως αποτέλεσμα, η ρόδα μου “σφήνωσε” στις ράγες, ακινητοποιήθηκε ακαριαία κι εγώ εκτινάχθηκα. Το χειρότερο όμωςήταν η αντίδραση του αξιωματικού της Τροχαίας που έτυχε να είναι παρών. Ετρεξε αμέσως να με βοηθήσει με ειλικρινές ενδιαφέρον. Οτανωστόσο του ζήτησα να κάνει κάτι για τον οδηγό των ΗΛΠΑΠ που παρανόμησε με αποθάρρυνε με εκφράσεις του τύπου “πού να τρέχεις να τον βρεις τώρα;”. Είμαι σίγουρος ότι αν το τρόλεϊ είχε χτυπήσει πεζό, θα είχε άλλη αντιμετώπιση» σχολιάζει ο κ. Μπαζώτης μιλώντας στο «Βήμα».

Αλλωστε δεν είναι ο μόνος που διαμαρτύρεται για τη διαφορετική αντιμετώπιση που επιφυλάσσεται στους ποδηλάτες σε σχέση με πεζούς ή άλλους οδηγούς που υφίστανται ατυχήματα. Ο κ. Σπύρος Παπαγιάννης, πρώην μέλος της Εθνικής ομάδας ποδηλασίας, υπέστη τον περασμένο Ιανουάριο ένα σοβαρότατο ατύχημα, καθώς ποδηλατούσε στην Παραλιακή. Ο οδηγός ενός αυτοκινήτου που κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα έκανε «τετ α κε» και χτύπησε με σφοδρότητα τον 32χρονο ποδηλάτη, ο οποίος εκτινάχτηκε και έπεσε βίαια στο οδόστρωμα λίγα μέτρα πιο κάτω. Κατάγματα στην ωμοπλάτη, στα πλευρά, σε τρεις σπονδύλους, στο ιερό οστό και στη λεκάνη ήταν ο τραγικός απολογισμός του ατυχήματος. «Και όμως, αν και ο οδηγός του αυτοκινήτου υπέγραψε θετική δήλωση και αποδέχτηκε την υπαιτιότητα, η ασφαλιστική του εταιρεία δεν επικοινώνησε ποτέ μαζί μου. Οχι μόνον οι οδηγοί δεν έχουν την απαραίτητη παιδεία για να αποδεχθούν την παρουσία του ποδηλάτου στο οδόστρωμα, αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες φαίνονται απρόθυμες να το αναγνωρίσουν» σχολιάζει ο κ. Παπαγιάννης, ο οποίος ήδη έχει ασκήσει αγωγή και περιμένει την εκδίκαση της υπόθεσής του το ερχόμενο καλοκαίρι.
Πόρτες, λακκούβες και... δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας
Για να βρεθεί σε κίνδυνο ένας ποδηλάτης ωστόσο δεν απαιτείται καν να υπάρξει άλλο όχημα εν κινήσει. Ο κ. Μηνάς Καραμπετιάδης, έμπειρος ποδηλάτης, υπέστη εξάρθρωση ώμου όταν μια οδηγός άνοιξε... την πόρτα του σταματημένου της αυτοκινήτου με δύναμη και χωρίς προσοχή. «Μου ζήτησε ειλικρινά συγγνώμη και ισχυρίστηκε- όπως πάντα- ότι “δεν με είδε”. Κάτι που είναι απλή “ενόχληση” για τα αυτοκίνητα, μπορεί να αποβεί θανατηφόρο για έναν ποδηλάτη. Για παράδειγμα, το χειρότερο ατύχημα της ζωής μου το έπαθα εξαιτίας μιας λακκούβας σε δρόμο όπου έτρεχα με 50 χλμ. / ώρα. Επεσα στη λακκούβα και ξύπνησα στην... Εντατική. Η Τροχαία μού συνέστησε να ασκήσω αγωγή εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, αλλάτι νόημα θα είχε;» σχολιάζει ο ίδιος.

Αλλο ανοιχτό «ντιμπέιτ» ανάμεσα στους ποδηλάτες και στην πολιτεία είναι η διάταξη του ΚΟΚ που απαγορεύει στους ποδηλάτες να κινούνται σε αυτοκινητοδρόμους και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Η διάταξη ακούγεται λογική για τους «κοινωνικούς» ποδηλάτες, όχι όμως και για τους αθλητές. «Μέσω των ισχυουσών διατάξεων η πολιτεία οδηγεί τους αθλητές σε αδιέξοδο. Αναλογιστείτε ότι οφείλουμε να καλύπτουμε απόσταση 120-150 χλμ. την ημέρα για να προπονηθούμε επαρκώς. Αυτή η διαδρομή δε μπορεί να καλυφθεί ούτε στους μποτιλιαρισμένους δρόμουςούτε φυσικά στους... ανύπαρκτους ποδηλατόδρομους. Εν τέλει δεν έχουμε άλλη επιλογή από τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται»σχολιάζει ο αθλητής κ. Αλέξανδρος Ιορδανίδης. Ο ίδιος ποδηλατούσε με ταχύτητα κατά τη διάρκεια της προπόνησής του σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη. Οταν ένα αντίθετα κινούμενο όχημα επιχείρησε να προσπεράσει χωρίς την απαραίτητη προσοχή, ποδήλατο και αυτοκίνητο συγκρούστηκαν μετωπικά. Ως αποτέλεσμα ο κ. Ιορδανίδης εκτινάχθηκε στο οδόστρωμα και κατέληξε στην Εντατική για δυόμισι μήνες. 

Διαβάστε περισσότερα...

Σταματήστε να δίνετε τόσα φάρμακα στα παιδιά σας!


Ακόμη και χωρίς συνταγή γιατρού, οι γονείς γίνονται μικροί γιατροί, κάνουν μόνοι τους διάγνωση και δίνουν στα παιδιά τους από αντιβιοτικά μέχρι αντισταμινικά και αντιβηχικά.

Tο ίδιο κάνουν όμως και διπλωματούχοι γιατροί οι οποίοι μόνο και μόνο για να καθυσηχάσουν τους γονείς γράφουν φάρμακα για τα παιδιά.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκοµείου «Αττικόν» 8 στους 10 παιδιάτρους υποκύπτουν στις πιέσεις των γονέων και τελικά χορηγούν φαρµακευτική αγωγή στα παιδιά – που συνήθως είναι αντιβίωση.

Σε πανευρωπαϊκή μελέτη που δηµοσιεύτηκε στην επιστηµονική επιθεώρηση «European Journal of Clinical Pharmacology» και έγινε σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες – Αγγλία, Ιταλία και Ελλάδα διαπιστώθηκε πως συχνά οι µικροί ασθενείς λαµβάνουν λάθος δόση φαρµάκων, τους χορηγούνται αντιβιώσεις για µη ενδεδειγµένη πάθηση ή λαµβάνουν σκευάσµατα που δεν είναι για την ηλικία τους.

Είναι ενδεικτικό, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ότι δύο στα δέκα νεογνά που νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έλαβαν αντιβιοτικό µη ενδεδειγµένο για την ηλικία τους. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Αγγλία ήταν 4,3% και για την Ιταλία 2,2%.

Πάντως, όπως διευκρινίζουν οι λοιµωξιολόγοι, τα περισσότερα αντιβιοτικά δεν έχουν µελετηθεί σε µικρά παιδιά, γι’ αυτό και δεν φέρουν ένδειξη χορήγησης σε µωρά κάτω των 3 µηνών. 




Διαβάστε περισσότερα...

SMS αγάπης στο 19454 για τα παιδιά με καρκίνο




O Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια η «Φλόγα» μας καλεί να ενισχύσουμε τις δράσεις του για τα παιδιά με καρκίνο με αποστολή SMS αγάπης στο 19454 από το πρωί της Δευτέρας 14 Φεβρουαρίου έως και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου.

Η εξόρμηση, που έχει ως σύνθημα «όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην σωστή ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα» γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας που είναι την Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου.

Με την αποστολή ενός μηνύματος από το κινητό τηλέφωνο στον αριθμό 19454, καθ' όλη την διάρκεια της εβδομάδας, η «Φλόγα» θα ενισχύεται με 1 ευρώ τη φορά (η χρέωση του SMS είναι 1,23 ευρώ).

Στα προγράμματα του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» περιλαμβάνονται η λειτουργία υπερσύγχρονου ξενώνα για παιδιά από την επαρχία που νοσηλεύονται στις ογκολογικές κλινικές των Νοσοκομείων Παίδων, η κατ οίκον νοσηλεία Παιδιών, η ψυχολογική υποστήριξη ασθενών παιδιών και γονέων, η λειτουργία σχολείου στον ξενώνα, η παροχή σύγχρονης τεχνολογικής υποδομής στα νοσοκομεία μέσω χορηγιών, η αποστολή ιατρών σε εξειδικευμένα σεμινάρια κ.ά.



Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Κάντε τη ζωή σας... ποδήλατο τις ώρες που εργάζεστε



ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Πώς θα σας φαινόταν να κάνετε πετάλι την ώρα που δουλεύετε; Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι στατικά μίνι ποδήλατα μπορούν να εγκατασταθούν στα γραφεία για να βελτιώσουν την υγεία των εργαζομένων. Σε άρθρο τους στο «Βritish Journal of Sports Μedicine» οι ερευνητές εξηγούν ότι η ιδέα τους είναι μια φθηνή και πρακτική λύση για το πρόβλημα της καθιστικής ζωής και της έλλειψης άσκησης, που συνδέονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας, καρδιακών νοσημάτων και διαβήτη.


Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Καρολίνας κατασκεύασαν τα μίνι ποδήλατα με σκοπό να ασκείται ο εργαζόμενος την ώρα που κάθεται στο γραφείο. Γράφουν ότι το όφελος θα είναι διπλό: δεν θα βελτιωθεί μόνο η σωματική και η ψυχική υγεία των υπαλλήλων, αλλά και οι εργοδότες θα δουν τις απουσίες να μειώνονται και την παραγωγικότητα να αυξάνεται.


Στη διάρκεια μιας μικρής πρώτης έρευνας στην οποία συμμετείχαν 18 εργαζόμενοι, οι επιστήμονες είδαν στην πράξη τη λειτουργία των ποδηλάτων στους χώρους εργασίας. Κατά μέσον όρο, ο κάθε εργαζόμενος χρησιμοποίησε το μηχάνημα τις 12 από τις 20 ημέρες της έρευνας και έκανε πετάλι από 23 λεπτά την κάθε φορά.


Σε ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν, οι εργαζόμενοι είπαν ότι θα χρησιμοποιούσαν το ποδήλατο συστηματικά αν τους το παρείχε ο εργοδότης. Οι επιστήμονες σημειώνουν στο άρθρο τους ότι η καθημερινή άσκηση στο γυμναστήριο ίσως αποδειχθεί ανεπαρκής, αν ένας άνθρωπος περνάει την υπόλοιπη ημέρα του στον καναπέ ή στην καρέκλα.


Αν και αρκετές μελέτες ως τώρα έχουν επιβεβαιώσει τη σχέση ανάμεσα στην καθιστική ζωή και στην παχυσαρκία, στον διαβήτη, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στην ανθυγιεινή διατροφή, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενηλίκους, ελάχιστες έρευνες έχουν εξετάσει άμεσα τη σχέση ανάμεσα στην καθιστική ζωή και στον κίνδυνο θανάτου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερος ελεύθερος χρόνος δαπανάται με καθιστικό τρόπο τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου, ειδικά στις γυναίκες. Οσες κάθονταν περισσότερες από έξι ώρες την ημέρα, ήταν 37% πιθανότερο να πεθάνουν στη διάρκεια της 13ετούς περιόδου της μελέτης, σε σχέση με όσες κάθονταν λιγότερες από τρεις ώρες ημερησίως.



Διαβάστε περισσότερα...

Μια... βακτηριακή ένεση σώζει από τη δισκοκήλη


ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενα και μόνο «τσίμπημα» στη σπονδυλική στήλη μπορεί να είναι αρκετό για την αντιμετώπιση της κήλης δίσκου. Πρόκειται για ένα ενέσιμο φάρμακο το οποίο παράγεται από βακτήρια και συρρικνώνει τον πλεονάζοντα ιστό που εμφανίζεται όταν ένα άτομο πάσχει από δισκοκήλη προκαλώντας πόνο στον ασθενή. Μετά τη συρρίκνωσή του ο ιστός δεν πιέζει πλέον τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης και έτσι ο πόνος εξαφανίζεται. Σύμφωνα με τους ειδικούς της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Seikagaku που βρίσκονται πίσω από τη νέα φαρμακευτική προσέγγιση, αυτή μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την επέμβαση στη σπονδυλική στήλη.

Το βασικό δραστικό συστατικό του ενέσιμου φαρμάκου είναι η χονδροϊτινάση ΑΒC, ένα ένζυμο που παράγεται με φυσικό τρόπο από ορισμένα βακτήρια. Οταν το φάρμακο εγχυθεί στο κέντρο του μαλακού υλικού του δίσκου ανάμεσα στους σπονδύλους- ο ασθενής βρίσκεται υπό ολική αναισθησίαδιαλύει τα βασικά συστατικά του εσωτερικού του δίσκου (θειική χονδροϊτίνη, θειική δερματάνη και υαλουρονικό οξύ). Σημειώνεται ότι το ίδιο ένζυμο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη μείωση του ουλώδους ιστού.

Το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε σε πρόσφατη κλινική δοκιμή που περιελάμβανε 195 ασθενείς- οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν έγχυση του ενζύμου ενώ οι υπόλοιποι εικονικού φαρμάκου. Οι ασθενείς της ομάδας που έλαβε την ένεση ανέφεραν σημαντική μείωση του πόνου έπειτα από τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το ένζυμο «καταπίνει» μόνο το πλεονάζον μαλακό υλικό του δίσκου και όχι αυτό που βρίσκεται εντός του και είναι λειτουργικό. Παράλληλα δεν έχει καμία επίδραση στους περιβάλλοντες ιστούς όπως τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες «μία και μόνο ένεση φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματική με την επέμβαση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κήλης δίσκου, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να σωθούν τόσο από τον πόνο όσο και από το σημαντικό κόστος με το οποίο συνδέεται η εγχείριση αλλά και η νοσηλεία».
Μια δεύτερη κλινική δοκιμή του φαρμάκου βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο Ερευνητικό Κέντρο Ενσινίτας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Διαβάστε περισσότερα...

Τι προτείνουν οι αμερικανοί ερευνητές στους εργαζόμενους;


Φορητά μηχανήματα με πεντάλ ποδηλάτου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε γραφείο για να βελτιωθεί η υγεία των εργαζομένων, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Η καθιστική ζωή αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας. Εκτιμούν ότι μικρά ποδήλατα άσκησης θα αποτελέσουν οικονομική λύση.

Οι ώρες που περνά κάποιος καθισμένος σε ένα γραφείο κοιτάζοντας την οθόνη του υπολογιστή δεν είναι άγνωστη εμπειρία για πολλούς εργαζόμενους.

Η αδράνεια έχει συσχετιστεί με την παχυσαρκία, την καρδιοπάθεια και τον διαβήτη.Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο East Carolina πραγματοποιούν έρευνα σε μίνι ποδήλατα άσκησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενώ καθόμαστε στο γραφείο.

Αν χρησιμοποιούνται τακτικά, θα προσφέρουν όφελος, ενώ οι εργοδότες θα ευνοηθούν από τη μείωση των απουσιών, τη βελτίωση της απόδοσης και την ικανοποίηση στον εργασιακό χώρο.

Σε μικρή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 18 εργαζόμενους, οι ερευνητές αξιολόγησαν πόσο εφικτή θα ήταν η εισαγωγή ποδηλάτων στον εργασιακό χώρο.

Κατά μέσον όρο, κάθε εργαζόμενος χρησιμοποίησε το μηχάνημα 12 από τις 20 μέρες που διήρκεσε η έρευνα και έκανε ποδήλατο για 23 λεπτά κάθε φορά.

Σε ερωτηματολόγιο που τους διανεμήθηκε, οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιούσαν τακτικά το μηχάνημα στον εργασιακό χώρο αν τους το προσέφερε ο εργοδότης.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι φορητές συσκευές ποδηλάτου μπορεί να χρησιμεύσουν ως εργαλείο για τη μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής στον εργασιακό χώρο χωρίς απαραιτήτως να επηρεάζεται ο καθιστικός χρόνος που απαιτείται για την εκτέλεση εργασιών στον υπολογιστή.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η καινοτομία όσον αφορά τη χρήση ποδηλάτου άσκησης στον εργασιακό χώρο περιορίστηκε, επομένως θα χρειαζόταν περαιτέρω παρακίνηση για να συνεχίσουν τη χρήση τους οι εργαζόμενοι.

Ο Dr Ian Campbell, του Weight Concern, δήλωσε ότι όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται η ανάγκη ύπαρξης επιλογών στον εργασιακό χώρο όσον αφορά τη φυσική κατάσταση. Θεωρεί ότι με την τακτική χρήση θα ωφεληθούν εργαζόμενοι αλλά και εργοδότες.

 Ωστόσο, δήλωσε ότι η χρήση του φορητού ποδηλάτου δεν απευθύνεται σε όλους και εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη σταδιακή μείωση της χρήσης του μηχανήματος τον πρώτο μήνα της έρευνας, καθώς χαλάρωσε ο ενθουσιασμός.



Διαβάστε περισσότερα...

Καλέστε στο 1142 για τις ελλείψεις φαρμάκων





Σε τετραψήφιο αριθμό -1142- θα μπορούν στο εξής ασθενείς αλλά και φαρμακοποιοί να καταγγέλλουν τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε συγκεκριμένα φάρμακα.


Αυτό είναι ένα από τα μέτρα στα οποία προχωράει ο Οργανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων η οποία οφείλεται σύμφωνα με τον ΕΟΦ στις παράλληλες εξαγωγές του.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ σε ανακοίνωσή του παρατηρούνται ελλείψεις σε τουλάχιστον 28 φάρμακα που χορηγούνται ως θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, τη νόσο του πάρκινσον, την υπέρταση, το διαβήτη, την σχιζοφρένεια και την ηπατίτιδα.

Ανάμεσα στα δεκατρία μέτρα που αποφάσισε να εφαρμόσει ο ΕΟΦ είναι η άμεση απαγόρευση εξαγωγής 28 φαρμάκων και οι αναφορές στον ΕΟΦ από τις εταιρίες που τα προμηθεύουν αλλά και οι φαρμακαποθήκες που τα διακινούν για τα αποθέματα που διαθέτουν.

Από τον Απρίλιο θα λειτουργήσει ειδική, on line, εφαρμογή του ΕΟΦ για την άμεση ηλεκτρονική υποβολή των ελλείψεων, ενώ από το Μάρτιο οι εταιρίες και οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να υποβάλλουν στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά φάρμακο και ανά πελάτη.

Ο οργανισμός θα προχωρήσει σε νέες χρηματικές ποινές σε εταιρίες. φαρμακαποθήκες και φαρμακεία που δεν διασφαλίζουν την επάρκεια της αγοράς σύμφωνα με το νόμο.

Στον έλεγχο του, ο ΕΟΦ θα συνεργαστεί με το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ηλεκτρονικής καταγραφής της ταινίας γνησιότητας σε κάθε φάρμακο που διακινείται από τις εταιρίες και τις φαρμακαποθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελικό στάδιο της διερεύνησης για την επιβολή χρηματικών ποινών βρίσκονται τέσσερις εταιρίες, 30 φαρμακαποθήκες και δεκάδες φαρμακεία.

Ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι παρά τα μέτρα που ελήφθησαν το τελευταίο τετράμηνο οι ελλείψεις συνεχίστηκαν και τον Ιανουάριο. Ήδη υπάρχει λίστα 61 φαρμάκων για τα οποία υπάρχουν τηλεφωνικές καταγγελίες ότι ήταν σε έλλειψη.


Διαβάστε περισσότερα...

Διαδρομές καρδιάς 16 και 17 του μήνα στην Αλεξανδρούπολη


Για την υγεία της καρδιάς ενημερώνονται σήμερα και αύριο οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης.
Οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης θα έχουν τη δυνατότητα για δωρεάν εξετάσεις χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα που θα γίνει στα Δημοτικά Ιατρεία (Πλατεία Κύπρου, Παλιό Δημαρχιακό Μέγαρο). Θα πραγματοποιηθεί στιγμιαία εξέταση χοληστερίνης με απλό «τσίμπημα» στο δάχτυλο, χωρίς τη χρήση σύριγγας.
Επίσης σήμερα στις 7:00 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου θα πραγματοποιηθεί ομιλία με έμφαση στην παιδική χοληστερίνη και τη χοληστερίνη κατά την εμμηνόπαυση. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα μιλήσει και η γνωστή Ολυμπιονίκης του τριπλούν Πηγή Δεβετζή.
Στόχος του διημέρου, με τίτλο «Διαδρομές Καρδιάς»που πραγματοποιείται με την αιγίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των πολιτών για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και το ρόλο της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, ως βασικών παραγόντων κινδύνου.
"Οι Έλληνες τείνουμε να παραβλέπουμε τον κίνδυνο που συνεπάγονται τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, λόγω του ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Οι «Διαδρομές Καρδιάς» του Becel pro-active έρχονται με τρόπο βιωματικό και άμεσο να ενεργοποιήσουν τους πολίτες και να τους ενημερώσουν για τα επίπεδα χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης, και γενικότερα για την υγεία της καρδιάς σε όλα τα στάδια της ζωής." αναφέρει σε ανακοίνωση του το Τμήμα Διατροφής & Επιστημονικής Επικοινωνίας της ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS, που διοργανώνει τις δράσεις, με την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Πρόληψης Υγείας -Διατροφής και Άθλησης.
Διαβάστε περισσότερα...

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παραμένουν υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες Πρόνοιας των Δήμων!


Με επείγουσα επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, η Ε.Σ.ΑμεΑ. για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα σε ένα μόλις μήνα καταγγέλλει τις απαράδεκτες καθυστερήσεις στην στελέχωση των υπηρεσιών πρόνοιας των Δήμων, που είναι υπεύθυνες για την χορήγηση προνοιακών επιδομάτων / παροχών.

Η Συνομοσπονδία ήδη έχει δεχθεί καταγγελίες από τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία που κινητοποιούνται στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης (Ξάνθης, Καβάλας κ.λπ.)., σύμφωνα με τις οποίες μέρος του προσωπικού των πρώην υπηρεσιών των Νομαρχιών που είχαν στις αρμοδιότητές τους τη χορήγηση του προνοιακού επιδόματος και εν γένει παροχών, δεν βρίσκονται στις αντίστοιχες υπηρεσίες των Δήμων !!!

Υπενθυμίζεται ότι το προσωπικό των πρώην υπηρεσιών των Νομαρχιών που είχαν στην αρμοδιότητά τους τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων, σύμφωνα με το άρθρο 257 παρ. 2 του ν. 3852/10 (εγκύκλιος οικ.67447/26-11-2010 Υπ. Εσωτερικών) μετατάσσεται υποχρεωτικά στο δήμο της έδρας του νομού, σύμφωνα με το άρθρο 95 παρ. 5. ν. 3852/2010.

Εύλογα, επομένως, προκύπτει το ερώτημα, πού πήγαν οι υπάλληλοι των πρώην νομαρχιών; Και εάν δεν έχει γίνει η μετάταξή τους στις αντίστοιχες υπηρεσίες των Δήμων, (υποχρεωτική βάσει του νόμου) πώς θα μπορέσει το νέο σύστημα καταβολής προνοιακών επιδομάτων να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις; Ποιοι ευθύνονται για την μη εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου και με ποιες μεθόδους συνέβη αυτό;

Με μειωμένο προσωπικό είναι δεδομένο ότι οι υπηρεσίες των Δήμων δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην έγκαιρη καταβολή των επιδομάτων του Μηνός Μαρτίου. 

Η Συνομοσπονδία απαιτεί την ακαριαία αντιμετώπιση του θέματος, ζητά τον άμεσο έλεγχο των καταγγελιών καθώς και ενημέρωση από το Υπουργείο για την έναρξη, σε βάθος, διοικητικού ελέγχου επί του σοβαρού αυτού θέματος.

Η επιστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. επισυνάπτεται. 
Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερες φυτικές ίνες, μακρύτερη ζωή

Τροφές όπως τα δημητριακά μπορούν να αποτελέσουν «όπλο» ενάντια σε
πλήθος ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης
ΣΙΚΑΓΟ Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με περισσότερες φυτικές ίνες και πιθανότατα θα εξασφαλίσετε περισσότερα χρόνια ζωής. Αυτό είναι το μήνυμα της μεγαλύτερης μελέτης που έχει διεξαχθεί ως σήμερα σχετικά με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και τη σύνδεσή τους με τη μείωση του κινδύνου θανάτου. Οπως προέκυψε από τη μελέτη αυτή που διεξήχθη από ειδικούς του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, οι φυτικές ίνες μειώνουν τη θνησιμότητα που οφείλεται όχι μόνο στις καρδιοπάθειες αλλά και σε μεταδοτικές και αναπνευστικές νόσους. Ενα σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν επίσης ότι το μεγαλύτερο όφελος για τον οργανισμό «κρύβεται» στις φυτικές ίνες των δημητριακών.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί παρακολούθησαν 388.000 ενηλίκους ηλικίας 50-71 ετών επί εννέα έτη. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα 31.000 συμμετέχοντες πέθαναν και οι ερευνητές αναζήτησαν στα εθνικά αρχεία το αίτιο θανάτου τους. Οπως προέκυψε, τα άτομα που κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες αντιμετώπιζαν μειωμένο κατά 22% κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσα κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες φυτικών ινών. Υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων οργανισμών στις ΗΠΑ, οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 25 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως και οι άνδρες 38 γραμμάρια ημερησίως. Για να εννοήσει κάποιος καλύτερα τις ποσότητες, αξίζει να αναφέρουμε ότι μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει 2-4 γραμμάρια φυτικών ινών.

Οι φυτικές ίνες φάνηκε ότι προσφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη σε ό,τι αφορά την πρόληψη του θανάτου εξαιτίας διαβήτη και καρδιοπαθειών- μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και σακχάρου του αίματος ενώ «πολεμούν» και τις φλεγμονές. Μια θεωρία επίσης αναφέρει ότι οι φυτικές ίνες προσδένονται στις συσσωρευμένες τοξίνες του οργανισμού και με αυτόν τον τρόπο τις απομακρύνουν ταχύτερα από το σώμα. Παράλληλα οι φυτικές ίνες ωφελούν και στη... μάχη με τη ζυγαριά αφού δημιουργούν ισχυρότερο αίσθημα κορεσμού και οδηγούν σε απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι φυτικές ίνες μπορούν να δράσουν προληπτικά χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους ακόμη και ενάντια σε «δολοφόνους» όπως η γρίπη και η πνευμονία. Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο τα οφέλη τους φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερα για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες, πιθανότατα επειδή οι άνδρες πεθαίνουν συχνότερα από μορφές καρκίνου που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι φυτικές ίνες περιέχονται σε φρούτα, λαχανικά και σε όσπρια όπως τα φασόλια. Ωστόσο το μεγαλύτερο όφελος για τον οργανισμό έχουν οι φυτικές ίνες των δημητριακών. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν επίσης βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που μπορεί να συντελεί στη μείωση του κινδύνου θανάτου. Οπως τονίζουν οι επιστήμονες, η λήψη αυτών των στοιχείων μέσω συμπληρωμάτων πιθανότατα δεν είναι εξίσου αποτελεσματική με τη λήψη τους μέσω των τροφών. 


Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνες παιδικές κούπες


Την άμεση ανάκληση-απόσυρση του συνόλου του προϊόντος «κούπες από μελαμίνη για παιδιά», από τις οποίες υπήρξε μετανάστευση φορμαλδεΰδης πάνω από το όριο, ζήτησε ο ΕΦΕΤ.

Πρόκειται για κούπες από μελαμίνη για παιδιά, προέλευσης Χονγκ-Κονγκ, με την εμπορική επωνυμία «Sigikid κούπα γαλάζιο λαγουδάκι», με κωδικό προϊόντος 23497 και «Sigikid κούπα ροζ προβατάκι» με κωδικό προϊόντος 23494, που διακινήθηκαν από την εταιρεία ΤΣΙΡΩΝΗΣ Α.Ε. Θεσσαλονίκη.

Η επιχείρηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, ανταποκρίθηκε άμεσα στον έλεγχο και ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους τα συγκεκριμένα προϊόντα να μην τα χρησιμοποιούν.

Διαβάστε περισσότερα...

Η πρόωρη φαλάκρα συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη;


Σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, οι άνδρες που αρχίζουν να γίνονται φαλακροί στην ηλικία των 20 ετών περίπου έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη αργότερα στη ζωή τους.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Ντεκάρτ» του Παρισιού, του Ινστιτούτου Κιουρί και του νοσοκομείου «Ζορζ Πομπιντού», υπό τον Φιλίπ Ζιρό, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας «Annals of Oncology», αφού συνέκριναν επί 28 μήνες 388 άνδρες που έκαναν θεραπεία για καρκίνο του προστάτη με 281 υγιείς άνδρες διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν τη νόσο είχαν διπλάσιες πιθανότητες, σε σχέση με τους υγιείς, να έχουν αρχίσει να χάνουν τα μαλλιά τους από τα 20 τους.

Αντίθετα, αν οι άνδρες άρχισαν να είναι φαλακροί από τα 30 ή τα 40 τους, τότε δεν υπήρχε αύξηση στον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. «Η φαλάκρα στην ηλικία των 20 ετών μπορεί να αποτελεί έναν από τους εύκολα προσδιορίσιμους παράγοντες κινδύνου, αλλά περισσότερες μελέτες πρέπει να γίνουν πλέον για να το επιβεβαιώσουν, τόσο σε μεγαλύτερο δείγμα ανδρών όσο και σε μοριακό επίπεδο» δήλωσε ο Ζιρό.

Όπως είπε ο Γάλλος ερευνητής, ο έγκαιρος εντοπισμός των ανδρών υψηλού κινδύνου θα επιτρέψει να αρχίσουν πρόωρα τους διαγνωστικούς ελέγχους και, αν χρειαστεί, την προληπτική χημειοθεραπεία, με χρήση φαρμάκων, όπως π.χ. η φιναστερίδη, που καταπολεμούν τόσο τη διόγκωση του προστάτη όσο και τη φαλάκρα, μπλοκάροντας τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε μια ανδρογόνο ορμόνη, τη διυδροτεστοστερόνη, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την απώλεια των μαλλιών.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη συνηθέστερη μορφή καρκίνου στους άνδρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, σκοτώνοντας περίπου 255.000 άνδρες διεθνώς κάθε χρόνο. Από την άλλη, η φαλάκρα πλήττει, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, περίπου το 50% των ανδρών στη διάρκεια της ζωής τους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στη δημιουργία φαλάκρας και στις ανδρογόνες ορμόνες, οι οποίες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

Διαβάστε περισσότερα...

Αποτελεσματικότερος ο ψευδάργυρος από τις ... σούπες


Ο ψευδάργυρος, σε μορφή σιροπιού, χαπιών ή παστίλιας, μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, μειώνοντας τόσο τη διάρκεια, όσο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Ο ψευδάργυρος φαίνεται να δρα τόσο προληπτικά, απομακρύνοντας την πιθανότητα εκδήλωσης κρυολογήματος, όσο και θεραπευτικά, αν ληφθεί από την πρώτη μέρα εκδήλωσης των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής Μινού Σινγκ του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου Ιατρικής Εκπαίδευσης και Έρευνας της Ινδίας, έκαναν συγκριτική αξιολόγηση 15 μελετών και κλινικών δοκιμών που αφορούσαν 1.360 άτομα, τα αποτελέσματα της οποίας (μετα-ανάλυση) δημοσίευσαν στην ιατρική επιθεώρηση «The Cochrane Library», σύμφωνα με το BBC και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Το κρυολόγημα αποτελεί σημαντικό «βάρος» για την κοινωνία και την οικονομία, καθώς υπολογίζεται ότι σε αυτό οφείλεται το 40% περίπου των χαμένων ωρών εργασίας, κάθε χρόνο, καθώς και εκατομμύρια χαμένες σχολικές ώρες για τους μαθητές.

Η ιδέα ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να είναι αποτελεσματικός, ξεκίνησε από μια αμφισβητούμενη μελέτη του 1984, που έδειξε ότι μπορεί να μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος. Ακολούθησαν άλλες μελέτες με αντικρουόμενα συμπεράσματα, ενώ προτάθηκαν διάφορες βιολογικές ερμηνείες του φαινομένου, χωρίς να έχει υπάρξει ομοφωνία. Πάντως, φαίνεται πως ο ψευδάργυρος εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού ή την προσκόλλησή του στις μεμβράνες της ρινικής κοιλότητας.

Η νέα μελέτη έρχεται να βεβαιώσει ότι ο ψευδάργυρος είναι αποτελεσματικός, αν η λήψη του αρχίσει μέσα στην πρώτη μέρα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Στους περισσότερους ασθενείς το κρυολόγημα σταμάτησε νωρίτερα, σε σχέση με όσους είχαν πάρει εικονικό φάρμακο (πλασέμπο), ενώ στους τελευταίους τα συμπτώματα ήσαν και πιο έντονα. Οι καθημερινές δόσεις ψευδαργύρου κυμαίνονταν από 30 έως 160 μιλιγκράμ την μέρα.

Τα παιδιά που έπαιρναν σιρόπι ή παστίλιες ψευδαργύρου (15 mg κάθε μέρα) προληπτικά επί πέντε μήνες ή περισσότερο, κρυολόγησαν λιγότερο συχνά και έχασαν λιγότερες ώρες μαθημάτων. Επίσης ο ψευδάργυρος μείωσε την χρήση αντιβιοτικών στα παιδιά.

Πάντως ο Μινού Σινγκ επεσήμανε ότι «προς το παρόν είναι δύσκολο να γίνει μια γενική σύσταση, επειδή δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για την άριστη δόση, την μορφή ή τη χρονική διάρκεια της θεραπείας με ψευδάργυρο». Για το λόγο αυτό, όπως είπε, πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες, ιδίως σε ασθενείς που πάσχουν από άσθμα και των οποίων η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω του κρυολογήματος, για να διαπιστωθεί αν στην περίπτωσή τους μπορεί να βοηθήσει ο ψευδάργυρος.

Από την άλλη, η μελέτη έδειξε ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως δυσάρεστη γεύση στο στόμα ή ναυτία, ενώ ο καθηγητής Ρόναλντ Έκλες, διευθυντής του Κέντρου Κοινού Κρυολογήματος του πανεπιστημίου Κάρντιφ, εξέφρασε αμφιβολίες για τα οφέλη του ψευδάργυρου και παράλληλα επεσήμανε ότι η τοξικότητά του μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε μακροχρόνια χρήση. Ακόμα, σύμφωνα με ειδικούς στον ψευδάργυρο, όπως η δρ Ανάντα Πρασάντ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Wayne State του Ντιτρόιτ, τα συμπληρώματα ψευδαργύρου στο εμπόριο μπορεί να μην είναι εξίσου αποτελεσματικά με αυτά που χρησιμοποιούν οι ερευνητές.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενήλικες κρυολογούν, κατά μέσο όρο, δύο έως τέσσερις φορές τον χρόνο, ενώ τα παιδιά μέχρι δέκα φορές. Επειδή οι ιοί που ευθύνονται για το κοινό κρυολόγημα, είναι τόσο διαδεδομένοι, πολύ λίγα πράγματα μπορεί να κάνει κανείς για να αποφύγει να μολυνθεί. Ο ιός του κρυολογήματος μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με το βήχα και το φτάρνισμα, καθώς και από το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. χερούλια πόρτας). Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν μια πραγματικά αποτελεσματική θεραπεία για το κρυολόγημα, πέρα από συμβουλές για το πώς μπορεί κανείς να μειώσει τις πιθανότητές του να μολυνθεί.

Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στα αγγλικά (σε pdf) στη διεύθυνση: http://www.thecochranelibrary.com/details/file/1017735/CD001364.html


Διαβάστε περισσότερα...

Το κόκκινο κρασί ενισχύει τη χημειοθεραπεία


ΛΟΝΔΙΝΟ. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το κόκκινο κρασί ενισχύει και μάλιστα σημαντικά τη δράση της χημειοθεραπείας σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Επιστήμονες του Clevelald Clinic στο Οχάιο διαπίστωσαν ότι η αντιοξειδωτική ουσία ρεσβερατρόλη που υπάρχει στο κρασί μπορεί να διπλασιάζει την επίδραση της ραπαμυκίνης. Το συγκεκριμένο φάρμακο έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να καθυστερεί ή να εμποδίζει την ανάπτυξη των όγκων και σε ορισμένες περιπτώσεις να τους συρρικνώνει.

Τα καρκινικά κύτταρα όμως συχνά αναπτύσσουν αντίσταση στη ραπαμυκίνη. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν εργαστηριακά πειράματα στα οποία διαπίστωσαν ότι το κοκτέιλ ραπαμυκίνης και ρεσβερατρόλης είχε διπλάσια αποτελεσματικότητα στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων από ό,τι η ραπαμυκίνη μόνη της. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα-δύο ποτήρια κόκκινο κρασί ημερησίως περιέχουν τις απαραίτητες ποσότητες ρεσβερατρόλης που μπορούν να δράσουν παράλληλα με τη χημειοθεραπεία.
 

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"



Διαβάστε περισσότερα...

Σε ισχύ το 2013 τα ενισχυμένα δικαιώματα επιβατών λεωφορείων για μεγάλες αποστάσεις




Από την άνοιξη του 2013 τίθενται σε ισχύ τα ενισχυμένα δικαιώματα των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε στους όρους του σχετικού κανονισμού.


Το νομοθετικό ψήφισμα που εγκρίθηκε με 504 ψήφους υπέρ, 63 κατά και 89 αποχές, θα καλύπτει όλες τις τακτικές, εθνικές και διασυνοριακές μετακινήσεις, με λεωφορεία σε μεγάλες αποστάσεις (άνω των 250 χιλιομέτρων).


Η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν στους επιβάτες, στις περιπτώσεις καθυστερήσεων των αναχωρήσεων άνω των δύο ωρών, τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ πλήρους επιστροφής του αντιτίμου του εισιτηρίου ή μεταφοράς τους, μέσω εναλλακτικών διαδρομών ή εναλλακτικών μέσων. Στην περίπτωση κατά την οποία η επιλογή, που προσφέρεται στον επιβάτη, είναι μόνο η επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου, οι εταιρείες θα πρέπει να προσθέτουν ως αποζημίωση και ένα επιπλέον ποσό, ίσο με το 50% της τιμής του εισιτηρίου.


Όταν η αναχώρηση του δρομολογίου καθυστερεί πέρα των 90 λεπτών, θα πρέπει να προσφέρονται στους επιβάτες σνακ και αναψυκτικά. Σε περίπτωση διακοπής του ταξιδιού, ατυχήματος ή καθυστέρησης, που θα καθιστούν αναγκαία τη διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο, η εταιρεία οφείλει να καλύψει το κόστος στέγασης, για δύο νύχτες κατά ανώτατο όριο και έως 80 ευρώ για κάθε νύχτα. Οι εταιρείες θα απαλλάσσονται από αυτές τις υποχρεώσεις, μόνο στις περιπτώσεις κακών καιρικών συνθηκών ή φυσικών καταστροφών, οι οποίες δεν επιτρέπουν στο λεωφορείο να μετακινηθεί με ασφάλεια.


Τα ανώτατα όρια της αποζημίωσης, σε περίπτωση θανάτου ή σε περίπτωση προσωπικού τραυματισμού, απώλειας ή ζημίας των αποσκευών, εξαιτίας ατυχήματος, δεν θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, κατώτερα από τα ελάχιστα ποσά, που καθορίζονται στον κανονισμό, δηλαδή 220.000 ευρώ ανά επιβάτη και 1200 ευρώ για κάθε αποσκευή.


Για να μπορέσουν οι μικρότερες επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις νέες αυτές απαιτήσεις, το ΕΚ συμφώνησε να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα να εξαιρούν τις εγχώριες τακτικές γραμμές και τις γραμμές των οποίων σημαντικό τμήμα εκτελείται εκτός της ΕΕ, από την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού για μια χρονική περίοδο όχι μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών. Η εξαίρεση αυτή δύναται να ανανεωθεί μία μόνο φορά.


Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν επίσης τη συμφωνία των κρατών μελών για δώδεκα θεμελιώδη δικαιώματα, που θα ισχύουν για όλες τις τακτικές μετακινήσεις, ανεξάρτητα από την απόσταση του δρομολογίου.


Αυτά τα δικαιώματα αφορούν, κυρίως την παροχή πληροφόρησης, πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα. Ακόμη, καλύπτουν τη χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς και την αποζημίωση, σε περίπτωση απώλειας ή ζημίας της αναπηρικής καρέκλας ή άλλου κινητικού εξοπλισμού.


Επιπλέον, το προσωπικό των λεωφορείων και των πούλμαν θα εκπαιδευθεί στις δεξιότητες, που ορίζονται στο παράρτημα του κανονισμού για να μπορεί να παράσχει επαρκή βοήθεια σε επιβάτες με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι έχουν υποβάλει το σχετικό αίτημα, τουλάχιστον 36 ώρες πριν την αναχώρηση.


Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι σε θέση να παράσχει την κατάλληλη βοήθεια, οι επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα θα μπορούν να συνοδεύονται από πρόσωπο της επιλογής τους, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.


Η συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντική για τις μεταφορές και τον τουρισμό. Εμπεριέχει μία στρατηγική ισορροπία, καθώς προστατεύει τις μικρότερες επιχειρήσεις και καθιστά πιο εύκολη τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρίες» δήλωσε ο εισηγητής, ο Ιταλός Αντόνιο Καντσάν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαδικτυακή πύλη για την αλληλεπίδραση ομάδων ατόμων με αναπηρίες


Virtual portal for ImpaiRed Groups Interaction – VIRGIN

(Διαδικτυακή πύλη για την αλληλεπίδραση ομάδων ατόμων με αναπηρίες)


Αριθμός Έργου: 511792-LLP-1-2010-1-GR-KA3-KA3NW
Ακρονύμιο: VIRGIN
Τίτλος Έργου: Virtual portal for ImpaiRed Groups Interaction
Έναρξη: 01 Ιανουαρίου 2011
Διάρκεια: 36 Μήνες


ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Έναρξη του έργου VIRGIN, διαδικτυακή πύλη για την αλληλεπίδραση ομάδων ατόμων με αναπηρίες

Για Κύπρο, επικοινωνήστε με: Γιώργος Μιλής, george.milis@eurocyinnovations.com , +00357-99587884

Η κυπριακή εταιρεία G.M EuroCy Innovations Ltd συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο VIRGIN (www.virgin-project.eu) που στοχεύει στην υλοποίηση μιας διαδραστικής διαδικτυακής πύλης και περιβάλλοντος εκπαίδευσης, το οποίο θα αποτελέσει ένα συγκεντρωτικό σημείο επαφής εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων, με έμφαση στις ανάγκες ατόμων με κινητικές, κυρίως, δυσκολίες. Το έργο υλοποιείται από κοινοπραξία οργανισμών και εταιρειών από το Βέλγιο, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο, και τη Λιθουανία.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ – 11 Φεβρουαρίου 2011 – Υπολογίζεται ότι γύρω στα 45 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, ή ισοδύναμα το 16% των αντρών και γυναικών ηλικίας 16-64 ετών, έχουν κάποιας μορφής μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας ή αναπηρία (πηγές: 2002 EU Labour Force Survey (LFS) και 2004 EU Statistics on Incomes and Living Conditions). Το 33% αυτών των ανθρώπων δεν υπόκεινται σε περιορισμούς ως προς το είδος και/ή τη διάρκεια των εργασιών που αναλαμβάνουν ή ακόμα και ως προς τη δυνατότητα μετακίνησης από και προς τους χώρους εργασίας. Τα πραγματικά ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 10-50% στις χώρες μέλη της Ευρώπης και η ασυνέπεια αυτή οφείλεται στο διαφορετικό επίπεδο υπηρεσιών αρωγής και ευημερίας που παρέχει η κάθε χώρα. Μεταξύ των ανθρώπων που παρουσιάζουν σημαντικούς περιορισμούς ως προς την ικανότητα τους να εργαστούν, μόνο το 28% φαίνονται να εργάζονται, ενώ μεταξύ αυτών που δεν έχουν τέτοιους περιορισμούς, το ποσοστό ανέρχεται σε 68%.
Στις μέρες μας, η ραγδαία ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) παρέχει εναλλακτικές και δημιουργικές λύσεις ως προς την εργοδότηση ατόμων με αναπηρίες. Πρόσφατες έρευνες, που διεξήχθησαν στα πλαίσια διαφόρων Ευρωπαϊκών Έργων, όπως τα ACCESSIBLE (www.accessible-project.eu) και AEGIS (ww.aegis-project.eu) έδειξαν ότι τα άτομα με αναπηρίες μπορούν να αποκομίσουν τεράστιο όφελος από την απόκτηση ικανοτήτων στη χρήση Η/Υ, πράγμα που αποτελεί ουσιώδη κατάρτιση για εργοδότηση αλλά και κοινωνική ενσωμάτωση (βλέπε στόχους της Στρατηγικής της Λισαβόνας). Την ίδια στιγμή, ίδιες και άλλες έρευνες ανέδειξαν ότι η έλλειψη ειδικής υποστηρικτικής εκπαίδευσης και υλικού, αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο.
Το Έργο VIRGIN προσβλέπει στην πλήρωση αυτού του κενού με την παροχή προσβάσιμου και ευέλικτου εκπαιδευτικού υλικού, σχεδιασμένου για χρήση κατευθείαν από άτομα με αναπηρίες, καθώς και μέσω κέντρων παροχής ειδικής εκπαίδευσης/επαγγελματικής κατάρτισης.
Το Έργο VIRGIN θα υλοποιήσει μια διαδραστική διαδικτυακή πλατφόρμα από όπου άτομα με αναπηρίες θα έχουν πρόσβαση σε μεγάλο εύρος προσβάσιμων εκπαιδευτικών μαθημάτων και σοβαρών παιχνιδιών, για την απόκτηση ικανοτήτων σε θέματα ΤΠΕ. Παράλληλα, οι παροχείς ειδικής εκπαίδευσης θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν αλλά και να αποκτούν ειδικά «αντικείμενα εκπαίδευσης», χρησιμοποιώντας ένα περιβάλλον με δυνατότητα σημασιολογικής αναζήτησης το οποίο θα εξασφαλίζει ότι ο χρήστης θα βρίσκει εύκολα και γρήγορα αυτό ακριβώς που ψάχνει. Η πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη από υπολογιστές γραφείου αλλά και φορητές συσκευές και θα ενσωματώνει επίσης μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης βασισμένη στο λειτουργικό Android φορητών συσκευών. Η πλατφόρμα VIRGIN θα προωθεί την επικοδομητική αλληλεπίδραση των ατομων με αναπηρίες με τους εκπαιδευτές τους. Αυτό θα βοηθήσει τα άτομα με αναπηρίες να αποκτήσουν τις βασικές ικανότητες και να κερδίσουν κάποια θέση ή να διατηρήσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας.
Παράλληλα, το έργο VIRGIN θα υλοποιήσει ένα εγχειρίδιο διδακτέας ύλης σε θέματα ΤΠΕ και ένα εγχειρίδιο εκπαιδευτή, προσαρμοσμένα σε τοπικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων χωρών. Όλα τα κείμενα που θα προκύψουν από το έργο, θα είναι αρχικά διαθέσιμα στα Ελληνικά, Αγγλικά, Ολλανδικά και Λιθουανικά.
Η κοινοπραξία του Έργου αποτελείται από: Steficon (Ελλάδα), Hypertech (Ελλάδα), Hiteco (Λιθουανία), Nottingham Trent University (Ηνωμένο Βασίλειο), και EuroCy Innovations Ltd (Κύπρος), ενώ συντονιστής του έργου είναι η εταιρεία PhoenixKM (Βέλγιο). Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη διεύθυνση www.virgin-project.eu. Το έργο VIRGIN KA3 LLL συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια του «European Lifelong Learning program-subprogramme KA3 ICT».

Η εταιρεία G.M EuroCy Innovations Ltd (www.eurocyinnovations.com) ιδρύθηκε το 2008 στην Κύπρο και δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών σε θέματα ΤΠΕ. Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως σχεδιασμό και ανάπτυξη καινοτόμων Web-based εφαρμογών, μελέτη πεδίων εφαρμογής τεχνολογιών, ανάλυση απαιτήσεων, παροχή συμβουλών για αποτελεσματική υιοθέτηση τεχνολογίας, εκπαίδευση, διαχείριση αλλαγής, δράσεις διάδοσης και αξιοποίησης αποτελεσμάτων.
Ο στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι η προώθηση, μέσα από την ορθή υιοθέτηση της τεχνολογίας, της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της καινοτομίας στην Κύπρο και παραπέρα. 
Διαβάστε περισσότερα...

Διώξτε τα παιδιά από το κρεβάτι σας


Όταν ξαπλώνετε να κοιμηθείτε τα παιδιά έρχονται και μπαίνουν ανάμεσα σας; Κακώς. Πως όμως θα τα διώξετε και να τα μάθετε να κοιμούνται μόνα τους;

Ακόμη και αν δεν τα προσκαλείτε εσείς στην κρεβατοκάμαρά σας, πολλές φορές τα παιδιά βρίσκουν τρόπο, παρά τις απαγορεύσεις, να «τρυπώνουν» στο κρεβάτι σας. Βρετανική έρευνα όμως του Πανεπιστημίου του Λόνγκμπορο που πραγματοποιήθηκε σε 3.000 άτομα από ψυχολόγους και άλλους επιστήμονες προειδοποιεί ότι η συνήθεια των γονιών να μοιράζονται τον νυχτερινό τους ύπνο με τα παιδιά τους μπορεί να αποβεί καταστροφική- τόσο για τη σχέση του ζευγαριού όσο και για τη μετέπειτα εξέλιξη του ίδιου του παιδιού.
 
Συγκεκριμένα, αν και το 40% των γονιών επιτρέπουν μέρα παρά μέρα στο παιδί τους να μοιράζεται μαζί τους το κρεβάτι τους, δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτό, ενώ το 48% ομολογεί ότι αυτή η συνήθεια έχει ολέθρια αποτελέσματα για την ερωτική ζωή του ζεύγους.
 
Το πρώτο βήμα για την κατάργηση μιας πρακτικής που κάνει τα παιδιά ακόμη πιο εξαρτημένα από τους γονείς και πολλές φορές ανίκανα να κοιμηθούν μόνα τους είναι να... μην την αρχίζετε. Είναι πολύ σημαντικό να μην ενθαρρύνετε τα μικρά σας να μοιράζονται το κρεβάτι σας, συχνά εξορίζοντας τον έναν γονιό (στις περισσότερες περιπτώσεις τον μπαμπά) στον καναπέ.
 
Στην περίπτωση όμως που το παιδί έχει ήδη συνηθίσει να κοιμάται μαζί σας και δίνει μάχη για να διατηρήσει τα «κεκτημένα» του, οι ειδικοί εμφανίζονται κατηγορηματικοί: οφείλετε να επιμείνετε με τρυφερότητα αλλά ακλόνητη σταθερότητα ώσπου το παιδί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα κοιμάται μόνο.
 
Για να μη νιώσει απόρριψη ή στέρηση της γονεϊκής αγάπης είναι πολύ σημαντικό να μην το στέλνετε απλώς στο δωμάτιο του το βράδυ αλλά να το βάζετε οι ίδιοι για ύπνο και να το νανουρίζετε ή να του διαβάζετε ένα παραμύθι κάνοντάς το να νιώσει ηρεμία και ασφάλεια προτού μείνει μόνο του.
 
Για τα «ασυμβίβαστα» παιδιά που εφορμούν στο γονεϊκό υπνοδωμάτιο στη μέση της νύχτας η μοναδική λύση είναι να τα καθησυχάζεται αλλά να φροντίζετε να επιστρέψουν άμεσα στο κρεβάτι τους χωρίς να ενδίδετε από τεμπελιά ή συμπόνια.
 
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν απλοί κανόνες που υπό περιπτώσεις θα επιτρέπουν στο παιδί να κοιμηθεί μαζί σας. Κάθε οικογένεια μπορεί να θέσει τα δικά της όρια, αρκεί αυτά να τηρούνται απαράβατα, όπως π.χ. σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας του παιδιού.




Διαβάστε περισσότερα...

Το ξενύχτι κάνει κακό!


Μέχρι και στην εντατική μπορεί να μας στείλουν τα ξενύχτια. Και μπορεί το άσμα να λέει τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια αλλά σίγουρα δεν πρέπει να παίζουμε με αυτά.

Τα συνεχόμενα ξενύχτια σε συνδυασμό με τις μειωμένες ώρες ξεκούρασης είναι ένας «εκρηκτικός» συνδυασμός που ενδέχεται να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή.
 
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται βρετανοί ερευνητές, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι όταν κοιμόμαστε λιγότερο από 6 ώρες ημερησίως αυξάνονται κατά 50% οι πιθανότητες θανάτου από καρδιακή προσβολή, ενώ το ποσοστό εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ανέρχεται σε 15%. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γουόρικ, ο καθηγητής καρδιολογίας και επιδημιολογίας Φραντζέσκο Καπούτσο και η λέκτορας Μισέλ Μίλερ, εξέτασαν 470.000 άτομα από οκτώ χώρες για χρονικό διάστημα από 7 ως 25 χρόνια.
 
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ένα lifestyle που συνδυάζει πολλά άσκοπα ξενύχτια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, σε συνάρτηση με λιγότερες από έξι ώρες ξεκούρασης, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
 
«Οι ρυθμοί της ζωής μας πλέον είναι πιο απαιτητικοί παρά ποτέ» τονίζει ο κ. Καπούτσο, συμπληρώνοντας ότι «όλη αυτή η καθημερινή ισορροπία μεταξύ εργασίας, προσωπικής ζωής και διασκέδασης αναγκάζει πολλούς από εμάς να θυσιάσουμε πολύτιμο χρόνο ύπνου εις βάρος άλλων δραστηριοτήτων. Ομως κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες στην υγεία μας,αφού μειώνοντας τις ώρες της ξεκούρασής μας,αυξάνουμε ταυτόχρονα τις πιθανότητες να πάθουμε κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον μια καρδιακή ανακοπή».
 
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Εuropean Ηeart Journal», έρχεται να επιβεβαιώσει τα συμπεράσματα παρόμοιας αμερικανικής έρευνας που ισχυριζόταν ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες την ημέρα (μαζί με τον μεσημεριανό ύπνο) εμφανίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο για στηθάγχη, στεφανιαία πάθηση, έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Αντίστοιχα και ο καθημερινός ύπνος για περισσότερες από εννέα ώρες επίσης αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο μιας καρδιακής προσβολής.

Οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι ακόμα δεν γνωρίζουν την αιτία που η μεγαλύτερη ή μικρότερη από έξι ώρες διάρκεια ύπνου επιδρά στο καρδιαγγειακό σύστημα του ανθρώπου. Εκτιμούν πάντως ότι η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει τις μεταβολικές και ενδοκρινικές λειτουργίες, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για σκλήρυνση των αρτηριών του αίματος.




Διαβάστε περισσότερα...