Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Μια... βακτηριακή ένεση σώζει από τη δισκοκήλη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενα και μόνο «τσίμπημα» στη σπονδυλική στήλη μπορεί να είναι αρκετό για την αντιμετώπιση της κήλης δίσκου. Πρόκειται για ένα ενέσιμο φάρμακο το οποίο παράγεται από βακτήρια και συρρικνώνει τον πλεονάζοντα ιστό που εμφανίζεται όταν ένα άτομο πάσχει από δισκοκήλη προκαλώντας πόνο στον ασθενή. Μετά τη συρρίκνωσή του ο ιστός δεν πιέζει πλέον τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης και έτσι ο πόνος εξαφανίζεται. Σύμφωνα με τους ειδικούς της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Seikagaku που βρίσκονται πίσω από τη νέα φαρμακευτική προσέγγιση, αυτή μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την επέμβαση στη σπονδυλική στήλη.

Το βασικό δραστικό συστατικό του ενέσιμου φαρμάκου είναι η χονδροϊτινάση ΑΒC, ένα ένζυμο που παράγεται με φυσικό τρόπο από ορισμένα βακτήρια. Οταν το φάρμακο εγχυθεί στο κέντρο του μαλακού υλικού του δίσκου ανάμεσα στους σπονδύλους- ο ασθενής βρίσκεται υπό ολική αναισθησίαδιαλύει τα βασικά συστατικά του εσωτερικού του δίσκου (θειική χονδροϊτίνη, θειική δερματάνη και υαλουρονικό οξύ). Σημειώνεται ότι το ίδιο ένζυμο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη μείωση του ουλώδους ιστού.

Το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε σε πρόσφατη κλινική δοκιμή που περιελάμβανε 195 ασθενείς- οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν έγχυση του ενζύμου ενώ οι υπόλοιποι εικονικού φαρμάκου. Οι ασθενείς της ομάδας που έλαβε την ένεση ανέφεραν σημαντική μείωση του πόνου έπειτα από τρεις μήνες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το ένζυμο «καταπίνει» μόνο το πλεονάζον μαλακό υλικό του δίσκου και όχι αυτό που βρίσκεται εντός του και είναι λειτουργικό. Παράλληλα δεν έχει καμία επίδραση στους περιβάλλοντες ιστούς όπως τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες «μία και μόνο ένεση φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματική με την επέμβαση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κήλης δίσκου, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να σωθούν τόσο από τον πόνο όσο και από το σημαντικό κόστος με το οποίο συνδέεται η εγχείριση αλλά και η νοσηλεία».
Μια δεύτερη κλινική δοκιμή του φαρμάκου βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο Ερευνητικό Κέντρο Ενσινίτας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.