Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Το παθητικό κάπνισμα αλλοιώνει το Τεστ ΠΑΠ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.







Λανθασμένα αποτελέσματα στο τεστ ΠΑΠ κινδυνεύουν λάβουν όσες είναι παθητικές καπνίστριες, σύμφωνα με νέα μελέτη. Επιπλέον, κινδυνεύουν να δυνητικά εμφανίσουν κυτταρικές αλλοιώσεις που θα οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί εξέτασαν περίπου 4.400 περιπτώσεις που είχαν κάνει τεστ Παπ.

Διαπίστωσαν ότι όσες από αυτές είχαν εκτεθεί περισσότερο σε παθητικό κάπνισμα, ήταν πολύ πιο πιθανό (μέχρι 70%) να έχουν ανώμαλο τεστ, σε σχέση με όσες δεν ήσαν παθητικές καπνίστριες.

Ένα μη φυσιολογικό τεστ Παπ δεν σημαίνει πάντα πως μια γυναίκα έχει καρκίνο του τραχήλου, όμως όσες έχουν αλλοιώσεις ίσως αργότερα εμφανίσου. Η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η μόλυνση από κάποια στελέχη του ιού HPV (ανθρωπίνων θηλωμάτων).

Η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει ότι το ίδιο το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για τις ανωμαλίες στον τράχηλο, όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι δυνατό το παθητικό κάπνισμα να κάνει μια γυναίκα πιο ευάλωτη στην εμφάνιση αλλοιώσεων στον ιστό που θα εξελιχθούν σε καρκίνο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι τοξικές ουσίες που έχει ο καπνός που λαμβάνεται από το παθητικό κάπνισμα μπορούν να εντοπιστούν στον ιστό του τραχήλου.

Οι καρκινογόνες ουσίες που περιέχει ο καπνός, σύμφωνα με τη δρα Γουόρντ, «προκαλούν μεταβολές στο γενετικό υλικό των κυττάρων, με συνέπεια αυτά να μην λειτουργούν φυσιολογικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιώσεις που φαίνονται στο τεστ Παπ και οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο».

«Για μια ακόμη φορά, η μελέτη μας έδειξε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου» επεσήμανε η υπεύθυνη της έρευνας. Αν μη τι άλλο, όπως είπε, οι γυναίκες, ακόμα και αν δεν εμφανίσουν τελικά καρκίνο, επειδή θα έχουν πάρει μη φυσιολογικά αποτελέσματα από το τεστ Παπ, θα υποβληθούν σε μακρόχρονες συνθήκες άγχους και σε πρόσθετα έξοδα, φοβούμενες ότι βρίσκονται σε προκαρκινικό στάδιο, μέχρι να βεβαιωθούν ότι δεν κινδυνεύουν.

H μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Obstetrics and Gynecology.




Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.