Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Θάνατος 39χρονου ιερέα από τον ιό Η1Ν1 στην Κομοτηνή


Προσβλήθηκε από τη γρίπη σε ταξίδι στην Τουρκία.

Στον ιό της γρίπης Η1Ν1, αποδίδεται ο θάνατος 39χρονου ιερέα, από την περιοχή της Κομοτηνής, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Ο 39χρονος επιστρέφοντας από ταξίδι στην Τουρκία αισθάνθηκε αδιαθεσία και νοσηλεύτηκε, αρχικά, στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, με συμπτώματα πνευμονίας. Η κατάσταση της υγείας του όμως επιδεινώθηκε και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, τελικά δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαίωσαν ότι ο άτυχος ιερέας προσβλήθηκε από τον ιό Η1Ν1.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναστολή πλειστηριασμών ακινήτων έως τα τέλη του 2013


Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Παράταση για ένα χρόνο της αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων, απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ και της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και το άνοιγμα των καταστημάτων τη δεύτερη εορταστική Κυριακή του Δεκεμβρίου, επιφέρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου του υπουργείου Ανάπτυξης που υπεψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ)

Η αναστολή των πλειστηριασμών παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου για οφειλές έως 200.000 ευρώ.

Ακόμη παρατείνεται για ένα χρόνο, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2013, η προθεσμία εφαρμογής των ρυθμίσεων σχετικά με την άσκηση του δικαιώματος καταγγελίας εμπορικών μισθώσεων από τους μισθωτές.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής βοηθά τους δοκιμαζόμενους Έλληνες


Δίνει 200.000 δολ. για την θέρμανση κοινωφελών ιδρυμάτων.

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής προσέφερε 200.000 δολάρια για τη αγορά πετρελαίου θέρμανσης που θα διανεμηθεί σε τριάντα κοινωφελή ιδρύματα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της, «η Ελληνική Ορθόδοξος Αρχιεπισκοπή Αμερικής εκταμίευσε από το ειδικό Ταμείο Αρωγής για τον Ελληνικό Λαό το ποσό των 200 χιλιάδων δολαρίων προς το Διεθνή Οργανισμό Χριστιανικής Φιλανθρωπίας (IOCC) για την επείγουσα διανομή πετρελαίου θέρμανσης σε 30 κοινωφελή ιδρύματα στην Αθήνα, στη Βοιωτία και σε 14 νομούς της Βορείου Ελλάδος. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο βρίσκεται σε εφαρμογή από τον περασμένο Δεκέμβριο, θα εξασφαλίσει την προμήθεια αρκετών καυσίμων μέχρι το τέλος του χειμώνα για τη θέρμανση των ως άνω ιδρυμάτων τα οποία περιθάλπουν περίπου 1.500 παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους και πραγματοποιείται διά μέσου του οργανισμού IOCC, σε συνεργασία με το μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό Κοινωνικών Υπηρεσιών «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών» .

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ανέφερε σχετικά ότι «είναι μια προσφορά και έκφραση αληθινής αγάπης και ενδιαφέροντος των πιστών της Ελληνορθόδοξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής προς τους αδελφούς μας εν Κυρίω που υποφέρουν από την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Επίσης, επεσήμανε ότι «προσφέροντας τα απαραίτητα καύσιμα για τη θέρμανση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων διά μέσου έμπιστων ανθρωπιστικών και φιλανθρωπικών οργανισμών, μεγιστοποιούμε τη βοήθεια για αυτούς που έχουν άμεση ανάγκη».

Τέλος, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Ελληνική Ορθόδοξος Αρχιεπισκοπή Αμερικής, μαζί με τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα της Αρχιεπισκοπής, έχει προσφέρει συνολικά βοήθεια που φτάνει το 1,2 εκατομμύρια δολάρια για την ανακούφιση των ανθρώπων που υποφέρουν από τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχητικά τα επίπεδα φτώχειας στην Ελλάδα


Ανησυχητικά είναι τα επίπεδα της φτώχειας και της στέρησης στις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επλήγησαν χειρότερα από την οικονομική κρίση και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, σύμφωνα με έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Με τον τίτλο «Η οικονομική κρίση δεν τελείωσε- τα χειρότερα έπονται», η ανακοίνωση της οργάνωσης Caritas επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε προτεραιότητα στην οικονομική πολιτική εις βάρος της κοινωνικής πολιτικής. Το αποτέλεσμα, κατά την Caritas, ήταν να πληγούν οι πολίτες, ιδίως στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Η έκθεση εκτιμά ότι η κρίση είναι πιθανό να παραταθεί, εξαιτίας της αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένσης να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, να προστατέψει τις δημόσιες υπηρεσίες και να παράσχει συγκεκριμένη στήριξη, στον βαθμό που απαιτείται, στους πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ειδικότερα, σε χώρες του Μνημονίου, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, η έκθεση της Caritas επισημαίνει ότι οι πολιτικές λιτότητας έχουν βαρύ κόστος για τους πιο φτωχούς και αδύναμους πολίτες. Η έκθεση, που βασίζεται σε έρευνα που έγινε στα κατά τόπον παραρτήματα και καταφύγια για τους φτωχούς, που χρηματοδοτεί η οργάνωση, στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ιρλανδία, εκτιμά ότι με τη μείωση των μισθών και των επιδομάτων και με την αύξηση της φορολόγησης για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, «η συνοχή της Ευρώπης και ακόμα και η ίδια η πολιτική νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τίθενται σε κίνδυνο».

Συνεχίζοντας, η έκθεση της Caritas υποστηρίζει ότι η επιβάρυνση των κρατικών χρεών με τα χρέη των τραπεζών, όπως έγινε στην Ιρλανδία και την Ισπανία, είναι «άδικη και μη βιώσιμη». Κατά την Caritas, το τίμημα καλούνται να πληρώσουν κυρίως οι άνεργες άγαμες μητέρες, οι συνταξιούχοι, μερικοί από τους οποίους πλέον δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους και οι νέοι άνθρωποι, που βρίσκονται αντιμέτωποι με χρόνια ανεργίας.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Caritas υποστηρίζει ότι η δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών έχει υπονομεύσει την ιδέα της κοινωνικής Ευρώπης. Η οργάνωση επισημαίνει ότι διαθέτει στοιχεία για ηλικιωμένους ανθρώπους που αναζητούν στέγη και φαγητό, μόνες άνεργες μητέρες που στηρίζονται στις συντάξεις των γονέων τους και όταν αυτοί αποβιώσουν μένουν χωρίς καθόλου εισοδήματα και αυτιστικά παιδιά που εκδιώκονται από ιδρύματα.

Τέλος, η έκθεση διαπιστώνει ότι και στην Πορτογαλία, η μείωση των δημοσίων δαπανών έχει επιβαρύνει δυσβάσταχτα τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, στη δε Ισπανία, τη χώρα που διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, από τότε που ξεκίνησε η κρίση, οι εκκλήσεις προς την Caritas έχουν αυξηθεί κατά 170%.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιχείρηση κοινωνικής ευαισθησίας


Φαντασία, ταλέντο, σκληρή δουλειά και κοινωνική ευαισθησία. Αυτά χαρακτηρίζουν 16 μαθητές του λυκείου της Σχολής Μωραΐτη, οι οποίοι αύριο θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό «Trade Fair 2013», που διοργανώνει το Σωματείο «Επιχειρηματικότητα Νέων» με τη συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων από όλη τη χώρα και θα γίνει στις εγκαταστάσεις του μη κερδοσκοπικού ινστιτούτου τεχνολογίας ΑΙΤ στην Παιανία Αττικής.

Η ιδέα του διαγωνισμού είναι οι μαθητές να δημιουργήσουν μια εικονική επιχείρηση, με στόχο να μάθουν τη δομή και τη λειτουργία της. Ετσι, παιδιά του λυκείου της Σχολής Μωραΐτη έφτιαξαν μια ομάδα με πρόεδρο τον 16χρονο Αλέξανδρο Καμπή και αντιπρόεδρο τον επίσης 16χρονο Ιωάννη Γιαννακούλη, οι οποίοι εργάστηκαν πάνω σε μια εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα.

Δημιούργησαν μια ιστοσελίδα με την ονομασία Ushare.gr, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δωρίσουν αλλά και να αγοράσουν μεταχειρισμένα προϊόντα με σκοπό την ενίσχυση φιλανθρωπικών φορέων.

Οι δύο μαθητές μάλιστα δηλώνουν ότι μετά τον διαγωνισμό θέλουν να συνεχιστεί η προσπάθειά τους και γι' αυτό θα κληροδοτήσουν το site σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα, που θα αναλάβει τη διαχείρισή του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λιγότερος ύπνος… περισσότερη δουλειά


Το 32% των Ελλήνων εργαζομένων θυσιάζουν τον ύπνο τους προς όφελος της εργασίας και των προσωπικών υποχρεώσεών τους, ενώ ένας στους δέκα αισθάνεται ότι πρέπει να εργαστεί περισσότερο, ώστε να υπερκαλύψει το χρόνο που αφιερώνει σε προσωπικά ζητήματα. Παγκοσμίως, το 29% των εργαζομένων κοιμούνται λιγότερο απ’ ό,τι επιθυμούν, προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε όλες τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με τα ευρήματα παγκόσμιας έρευνας της εταιρείας Regus, που πραγματοποιήθηκε σε 90 χώρες, σε 24.000 επιχειρηματικά στελέχη.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν επίσης ότι ο συντομότερος χρόνος μετακίνησης (30%) και η μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την τοποθεσία της εργασίας (23%) θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν περισσότερο χρόνο, ώστε να τον αφιερώσουν στην οικογένειά τους ή σε περισσότερες ώρες ύπνου. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την αυξημένη ευελιξία, καθώς θεωρείται ότι αυξάνει την παραγωγικότητα (63%) και συμβάλλει στη διατήρηση του προσωπικού (64%).

«Η έλλειψη ύπνου είναι σαφώς επιζήμια για την υγεία και την καλή διάθεση των εργαζομένων, ενώ σε συνδυασμό με τις αυξημένες ώρες εργασίας συνδέεται στενά με τις καρδιακές παθήσεις» δήλωσε η Κατερίνα Μάνου, εκπρόσωπος της εταιρείας Regus στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την έρευνα, η δυνατότητα των εργαζομένων να εργάζονται πιο κοντά στην κατοικία τους σε επαγγελματικά και πλήρως αποδοτικά περιβάλλοντα μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην οικογενειακή ζωή, ενώ προσφέρει στους εργαζομένους λίγο περισσότερο χρόνο ύπνου κάθε πρωί.

Ωστόσο, παρά τα εμφανή πλεονεκτήματα που μπορούν να επιφέρουν οι ευέλικτες πρακτικές εργασίας, τόσο στους εργαζομένους όσο και στις εταιρείες, «υπάρχουν προφανώς αρκετά περιθώρια βελτίωσης, καθώς σχεδόν το 50% των ελληνικών επιχειρήσεων δεν αναγνωρίζουν και δεν επιβραβεύουν τους διευθυντές για την ενθάρρυνση προς τους υπαλλήλους να εφαρμόζουν ευέλικτες πρακτικές εργασίας» καταλήγει η κ. Μάνου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σταματούν να μεταφέρουν μαθητές


Το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας προχωρεί σε αναστολή επ' αόριστον, από την προσεχή Δευτέρα, της εκτέλεσης του έργου μεταφοράς των μαθητών στον νομό, με όλα τα μισθωμένα μεταφορικά μέσα, λόγω αδυναμίας του να καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες, αφού υπάρχουν στο ΚΤΕΛ ανεξόφλητες οφειλές εκ μέρους του κράτους, για το σχολικό έτος 2011- 2012.

Το ΚΤΕΛ επισημαίνει, ότι η απόφασή του αυτή δεν αποτελεί μοχλό πίεσης για την καταβολή των οφειλόμενων ποσών, αλλά αναγκάζεται να προχωρήσει στη διακοπή, λόγω οικονομικών υποχρεώσεων.

Η αναστολή αφορά μόνο στη μεταφορά μαθητών με μισθωμένα μεταφορικά μέσα από το ΚΤΕΛ, ενώ θα συνεχίσει να εκτελεί τα δρομολόγια για την μεταφορά μαθητών με ειδικά μαθητικά δελτία.



Διαβάστε περισσότερα...

Αναβαθμίζεται ο ΟΑΕΔ


Την έναρξη της λειτουργίας ενός νέου αναβαθμισμένου Πληροφοριακού συστήματος ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ.

"Ανακοινώνεται η έναρξη λειτουργίας του νέου αναβαθμισμένου Πληροφοριακού

συστήματος διαχείρισης Προγραμμάτων ΛΑΕΚ 0,45%", ενημερώνει με ανακοίνωση του ο ΟΑΕΔ και στη συνέχεια αναφέρεται σε λεπτομέρειες:

"Η πρόσβαση στο αναβαθμισμένο Πληροφοριακό σύστημα ΛΑΕΚ θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής τοποθεσίας http://laek.oaed.gr ή μέσω της κεντρικής σελίδας του ιστότοπου του ΟΑΕΔ . Η διαδικασία απόκτησης των νέων κωδικών πρόσβασης στο σύστημα περιγράφεται αναλυτικά στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση".



Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Διαταγή για πάγωμα της διαθεσιμότητας


Προσωρινή διαταγή προκειμένου να μην μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας οκτώ εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο της πόλης.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, άπαντες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είχαν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας την εξαίρεσή τους από την εφαρμογή του σχετικού καθεστώτος. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων θα οριστεί το προσεχές διάστημα.

Μέχρι τότε, οι προσφεύγοντες θα συνεχίσουν να εργάζονται και να αμείβονται κανονικά χωρίς καμία μεταβολή, εργασιακή και οικονομική.

Το δρόμο της Δικαιοσύνης αναμένεται να ακολουθήσουν άλλοι 31 εργαζόμενοι του ίδιου δήμου σε βάρος των οποίων εφαρμόστηκε το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος, κατά τη συζήτηση ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, υποστήριξε ότι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται το μέτρο είναι αυθαίρετος, δεδομένου ότι δεν προηγήθηκε καμία αξιολόγηση.

Να σημειωθεί ότι με πρόσφατες αποφάσεις τους, τα Πρωτοδικεία Χίου και Ξάνθης έκαναν δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι υπό διαθεσιμότητα υπάλληλοι των αντίστοιχων δήμων. Έτσι, οι δήμοι Χίου και Ξάνθης είναι υποχρεωμένοι να επανατοποθετήσουν τους υπαλλήλους στην εργασία τους, με το ίδιο καθεστώς εργασίας και την ίδια αμοιβή.



Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: Ασφαλιστική κάλυψη ανέργων


Παρατεταμένη ασφαλιστική κάλυψη ασφαλισμένων και επιδοτηθέντων ανέργων, αποφάσισε να παρέχει το ΙΚΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η Διοίκηση του ΙΚΑ–ΕΤΑΜ, σχετικά με τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας για το ασφαλιστικό έτος 2013, ανακοινώνει ότι:

«Μέχρι 05/02/2013 έχουν αποσταλεί προς επιχειρήσεις, προκειμένου να επιδοθούν στους απασχολούμενούς τους, 1.207.701 αυτοκόλλητες ετικέτες με τις οποίες πιστοποιείται η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από 1/3/2013-28/2/2014

Στις 15/2/2013 θα γίνει η αποστολή 240.000 αυτοκόλλητων ετικετών ασφαλιστικής ικανότητας σε καθένα από τους επιδοτηθέντες ανέργους, με βάση τα στοιχεία που διετέθησαν από τον ΟΑΕΔ, οι οποίοι το προηγούμενο επιδοτηθεί με τακτική επιδότηση για τουλάχιστον 100 ημέρες. Η αποστολή γίνεται στις διευθύνσεις που έχουν καταχωρηθεί στα μητρώα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ».

Έτσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Μητρώου του ΙΚΑ, δεν απαιτούν την προσέλευση των δικαιούχων για τη θεώρηση του ατομικού βιβλιαρίου υγείας.

Επίσης, δεν απαιτείται η θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας για τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας, εφόσον αυτά είναι σύζυγοι ή τέκνα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέσα στο ασφαλιστικό έτος 2013 καθώς επίσης και όσων τους έχει χορηγηθεί η ασφαλιστική ικανότητα επ΄ αόριστον.



Διαβάστε περισσότερα...

«Παράνομες και υπερβολικές κρατήσεις στις συντάξεις»


Διαμαρτύρονται οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ.

Με βάση υψηλότερες από τις καταβαλλόμενες συντάξεις εξακολουθεί το ΙΚΑ να διενεργεί κρατήσεις για την υγεία, οι οποίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αντιστοιχούν στο 4% της κύριας σύνταξης, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης.

Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ κατηγορείται ότι, παρά τη μείωση των συντάξεων, συνεχίζει να υπολογίζει τις κρατήσεις για την υγεία με βάση τα ποσά των κύριων συντάξεων που ίσχυαν πριν από τις μειώσεις των τελευταίων μέτρων, με συνέπεια οι κρατήσεις αυτές να αντιστοιχούν πλέον, με βάση τις καταβαλλόμενες συντάξεις, σε ποσοστό αισθητά μεγαλύτερο του 4%.

«Πρόκειται για παράνομες, υπερβολικές κρατήσεις, οι οποίες δεν έχουν νομική βάση», ανέφερε ο κ. Κουμπούρης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και πρόσθεσε: «Εκ των πραγμάτων τίθεται θέμα επιστροφής στους συνταξιούχους των επιπρόσθετων ποσών που έχουν παρακρατηθεί», ποσών που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των συνταξιούχων του ΙΚΑ έθεσε το θέμα αυτό, εκτός ημερησίας διατάξεως, στην τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης του Ιδρύματος, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί, αναμένοντας οδηγίες εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας.

Η Ομοσπονδία επρόκειτο να θέσει επιτακτικά το θέμα αυτό, μεταξύ άλλων, σε συνάντηση που ανέμενε ότι θα έχει σήμερα με τον υπουργό Εργασίας, προκειμένου να του επιδώσει τα αιτήματα της συγκέντρωσης υπό βροχή που πραγματοποίησαν συνταξιούχοι όλων των Ταμείων νωρίτερα το πρωί στην πλατεία Δημαρχείου, στο κέντρο της Αθήνας. Η συνάντηση, ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε.

Με τη μέθοδο υπολογισμού των κρατήσεων για την υγεία βάσει της σύνταξης που ίσχυε πριν από τις μειώσεις και όχι βάσει της καταβαλλόμενης σύνταξης, εκτιμάται ότι πολλοί συνταξιούχοι χάνουν από 350 ως και 600 ευρώ ετησίως, αφού οι κρατήσεις σε απόλυτο μέγεθος ανέρχονται, ανάλογα με το ποσό της σύνταξης, σε σχεδόν 6% αντί 4% ή και σε 6,5%-7,0%, αντί 5%, για όσους συνταξιούχους άλλων Ταμείων που απορροφήθηκαν από το ΙΚΑ προβλεπόταν κρατήσεις ίσες προς το 5% της κύριας σύνταξης.

Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται άτυπη ποσοστιαία αύξηση των κρατήσεων για την υγεία.



Διαβάστε περισσότερα...

Επαναλειτουργεί η γραμμή 1595


Καμίνης: Να γίνουν οι δημότες συμμέτοχοι στην προσπάθεια για μία καλύτερη Αθήνα.

Την επαναλειτουργία και την επέκταση της τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρέτησης του δημότη 1595 ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του τμήματος Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Η γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών θα λειτουργεί από τις 25 Φεβρουαρίου από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Ο κ. Καμίνης κάλεσε όλους τους δημότες «να γίνουν συμμέτοχοι στην προσπάθεια για μία καλύτερη Αθήνα», ενώ επανέλαβε ότι «η άμεση αντιμετώπιση των μικρών ή μεγάλων προβλημάτων των Αθηναίων είναι προτεραιότητα για μας».

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του δήμου Αθηναίων Θεόδωρος Λιβάνιος, σε αυτή την τηλεφωνική γραμμή μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε δημότης ή κάτοικος της Αθήνας, επισημαίνοντας τα προβλήματα που παρατηρεί στην πόλη.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο


Διαθεσιμότητα, οργανογράμματα και επίορκοι στο επίκεντρο.
Σε τρεις βασικούς άξονες έχει επικεντρωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να προωθήσει το σχέδιό της για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, με δεδομένο ότι τον Μάρτιο θα καταφθάσει στην Αθήνα η τρόικα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρώτος άξονας αφορά την επιτάχυνση της διαθεσιμότητας των 2.000 υπαλλήλων και στη συνέχεια το πρόγραμμα κινητικότητας, καθώς εντός των ημερών αναμένεται να ξεπεραστούν ορισμένες εκκρεμότητες και να ανακοινωθούν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι ανάγκες σε κενές θέσεις που υπάρχουν στο δημόσιο (αυτές υπολογίζονται σε πάνω από 10.000 - κυρίως για το υπουργείο Δημόσιας Τάξεως, ασφαλιστικά ταμεία, την υγεία κλπ).

Ο δεύτερος άξονας αφορά τα νέα οργανογράμματα στα υπουργεία. Ήδη, από το μεσημέρι συνεδριάζει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, για την έγκριση των νέων οργανογραμμάτων σε τέσσερα ακόμη υπουργεία, μετά την έγκριση των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος. Θα εγκριθούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων Δικαιοσύνης, Μακεδονίας-Θράκης, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να μειωθούν στο 60%, κατά μέσο όρο, οι δομές τους. Το επόμενο διάστημα, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, θα εγκριθούν τα οργανογράμματα σε ακόμη πέντε υπουργεία.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά τη μείωση των δομών των υπουργείων θα επιτευχθεί σημαντική οικονομία κλίμακας, ενώ στόχος είναι να ενισχυθεί ο κεντρικός ρόλος των υπουργείων, καθώς και οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν τους πολίτες και συμβάλουν στην επιχειρηματικότητα.

Τέλος, ο τρίτος άξονας αφορά τον εντοπισμό και την απομάκρυνση των επίορκων ή ακατάλληλων και «κοπανατζήδων» υπαλλήλων στο δημόσιο, ενώ για μία ακόμη φορά επιχειρείται η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εξεύρεση των υπαλλήλων που αμαυρώνουν την εικόνα των εργαζομένων στο δημόσιο και συμβάλουν στην απαξίωση δημόσιων δομών.

Το θέμα των επίορκων υπαλλήλων, που παραμένουν στις θέσεις τους και συγκαταλέγονται μόνιμα στα «ευρήματα» των εκθέσεων των ελεγκτικών αρχών, αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση, ενώ σημειώνεται ότι από τους περίπου 4.000 επίορκους, μόνο 800 τέθηκαν σε καθεστώς αργίας το περασμένο έτος. Ταυτόχρονα, η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων από τα πειθαρχικά συμβούλια επιτείνει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον εντοπισμό των επίορκων (με σοβαρά παραπτώματα ή που απουσιάζουν επί μακρόν και αδικαιολογήτως από την υπηρεσία τους) αναμένονται ακόμη και επιτόπιες έφοδοι από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Στόχος της διοίκησης αποτελεί η ένταξή τους σε διαθεσιμότητα, προκειμένου να αποκρουστεί το αίτημα της τρόικας για οριζόντιες απολύσεις.

Μάλιστα, για τον σκοπό αυτόν, δηλαδή την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς αλλά και τον εντοπισμό και άμεση απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής είχε τις προηγούμενες μέρες συναντήσεις με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.


Διαβάστε περισσότερα...

Προτάσεις διευκόλυνσης των δανειοληπτών του ΟΕΚ


Επιστολή-παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη στον ΟΑΕΔ.

Περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών για ανέργους, προβλέπουν, μεταξύ άλλων, οι προτάσεις που έκανε στον ΟΑΕΔ ο Συνήγορος του Πολίτη, με σκοπό την διευκόλυνση όσων έχουν λάβει δάνεια από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν.

Η ανεξάρτητη Αρχή, μετά από προσφυγή πολλών δικαιούχων του ΟΕΚ, στην οποία υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει μέχρι αυτήν τη στιγμή καμία νομοθετική ρύθμιση, που να επιτρέπει διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των δανείων τους, ζήτησε από τον ΟΑΕΔ, που ασκεί πλέον τις αρμοδιότητες του καταργηθέντος ΟΕΚ, την εξεύρεση λύσης ώστε να αποφευχθεί η παύση πληρωμών από τους δανειολήπτες.

Σε πρόσφατη επιστολή του προς τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια, ο Συνήγορος του Πολίτη υπογράμμισε ότι η αδυναμία καταβολής της δόσης, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία στις παρούσες συνθήκες με τα εισοδήματα που είχαν οι δανειολήπτες πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης, οδηγεί τους δικαιούχους σε απόγνωση.

Στην επιστολή του ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει:

- Να συνεκτιμηθούν όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών, δηλαδή διάστημα ανεργίας, εισοδηματικά κριτήρια, οικογενειακά κριτήρια (πολύτεκνοι, κ.ά.), ύψος δανεισμού, διάρκεια αποπληρωμής κ.λπ., προκειμένου να υπάρξουν λύσεις για τον τρόπο διαχείρισης της αδυναμίας εξυπηρέτησης δανείων από τους δανειολήπτες.

- Να υιοθετηθεί μια περίοδος χάριτος για τέσσερα έτη για τους δανειολήπτες οι οποίοι βρίσκονται σε ανεργία.

- Να επανεκκινήσει το ειδικό διαρκές πρόγραμμα κατ' εξαίρεση παροχής στεγαστικής συνδρομής σε άτομα με ιδιαίτερα έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες και άγαμες μητέρες, το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί για δύο τουλάχιστον έτη, αφήνοντας αυτή την κατηγορία πολιτών χωρίς καμία παροχή σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι καλοί βαθμοί είναι... κολλητικοί!


Οι φίλοι επηρεάζουν τις σχολικές επιδόσεις.

Όσοι μαθητές κάνουν παρέα με φίλους τους, οι οποίοι έχουν καλύτερους βαθμούς από τους ίδιους, βλέπουν και τους δικούς τους βαθμούς να ανεβαίνουν την επόμενη σχολική χρονιά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Έτσι, μετά από προηγούμενες έρευνες που έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία είναι κοινωνικά κολλητική, φαίνεται πως επίσης τα κοινωνικά-φιλικά δίκτυα μεταδίδουν το «μικρόβιο» των καλών βαθμών, το οποίο ταξιδεύει μεταξύ των φίλων. Ισχύει όμως και το αντίστροφο, δηλαδή οι βαθμοί ενός μαθητή τείνουν να πέσουν, αν κάνει παρέα με μαθητές που έχουν χαμηλότερους από αυτόν βαθμούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χιρόκο Σαγιάμα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (SUNY), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS ONE, αναφέρουν ότι οι σχολικές επιδόσεις των μαθητών μπορούν να επηρεαστούν από τις επιδόσεις των συμμαθητών που είναι φίλοι τους. «Όσο πιο έξυπνοι είναι οι φίλοι σου σήμερα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να γίνεις και συ πιο έξυπνος αύριο» δήλωσε ο Σαγιάμα.

Η μελέτη ασχολήθηκε με τους μαθητές ενός γυμνασίου και τους κατέταξε ανάλογα με τη βαθμολογία τους, ενώ παράλληλα έκανε τον συσχετισμό με τον μέσο όρο της βαθμολογίας που είχαν οι φίλοι καθενός μαθητή. Όπως έδειξε η στατιστική ανάλυση, οι μαθητές που είχαν φίλους με υψηλότερη μέση βαθμολογία, έτειναν οι ίδιοι να παίρνουν υψηλότερους βαθμούς την επόμενη χρονιά.

Αν, για παράδειγμα, ένας μαθητής ήταν Νο 100 στην κατάταξη των βαθμών του σχολείου του και ο μέσος όρος των βαθμών των φίλων του αντιστοιχούσε στη θέση Νο 50, τότε την επόμενη χρονιά ο μαθητής ανέβαινε στην κατάταξη κατά 10 έως 15 θέσεις (Νο 85 έως 90).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, για το φαινόμενο αυτό παίζει ρόλο η υποσυνείδητη επιθυμία των μαθητών να μην χάσουν επαφή με τους φίλους τους. «Αν οι φίλοι σου αριστεύσουν στο διαγώνισμα, μπορεί να σκεφτείς ότι πρέπει και συ να διαβάσεις περισσότερο την επόμενη φορά για να μην μείνεις πίσω από την υπόλοιπη παρέα» δήλωσε ο Σαγιάμα.

Από την άλλη, όσοι μαθητές ελπίζουν να τα πάνε καλύτερα στην τάξη, τείνουν να επιλέγουν καλύτερους μαθητές ως φίλους, επειδή τους θαυμάζουν. Τέλος, οι λίγοι μαθητές που βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης -έχουν δηλαδή τους καλύτερους βαθμούς από όλους- συνήθως δεν βλέπουν τους βαθμούς τους να χειροτερεύουν, παρόλο που εκ των πραγμάτων κάνουν παρέα με φίλους, οι οποίοι έχουν χειρότερους βαθμούς. Με άλλα λόγια, έχουν κάποιου είδους «ανοσία» στο «μικρόβιο»!


Διαβάστε περισσότερα...

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος


Έχουν τις καλύτερες προοπτικές απορρόφησης.

Επάγγελμα της ζωής μου... Ποιο άραγε μπορεί να είναι αυτό; Και κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα υπό τις σημερινές δυσμενείς οικονομικές συνθήκες να επιλέξουμε τη δουλειά που θα μας κάνει ευτυχισμένους και παράλληλα θα μας παρέχει όλα τα εφόδια για να ζούμε με άνεση και αξιοπρέπεια;

Οι πρώτες σε προτίμηση πανεπιστημιακές σχολές με βάση τα μηχανογραφικά και τη θέση ενδιαφέροντος σε αυτά, είναι η Νομική, τα τμήματα Ψυχολογίας, τα Παιδαγωγικά, η Ιατρική, oι Πολυτεχνικές Σχολές, η Λογιστική, η Φυσικοθεραπεία, η Εργοθεραπεία, η Λογοθεραπεία, τμήματα Μηχανολογίας, Μαιευτικής, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές.

Κατά πόσο όμως όλα αυτά, που κάποτε θεωρούνταν τα επαγγέλματα καριέρας, που θα εξασφάλιζαν κάθε νεοεισερχόμενο στην αγορά Εργασίας, συνεχίζουν και σήμερα να έχουν την ίδια βαρύτητα και κυρίως να εξασφαλίζουν απορρόφηση του πτυχιούχου στην αγορά εργασίας;

Όπως λέει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας στην εταιρεία συμβούλων εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας, Employ, Χρήστος Ταουσάνης στο news.gr, είναι μία ομάδα σχολών με την μεγαλύτερη απορρόφηση, στις οποίες μπορεί κάποιος να βασιστεί λίγο περισσότερο από τις υπόλοιπες, συμπληρώνοντας το μηχανογραφικό του.

Τα επαγγέλματα επιστημών υγείας ανοίγουν πόρτα στο μέλλον

Μερικές από αυτές είναι τα ΤΕΙ Εργοθεραπείας, τα τμήματα Λογοθεραπείας και τα τμήματα Εκπαιδευτικής Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Αυτά τα τμήματα βγάζουν στελέχη και επιστήμονες , οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της ειδικής αγωγής, σε ό, τι αφορά τις επιστήμες υγείας. Σε γενικές γραμμές η ιατρική έχει αρχίσει να μπαίνει στο περιθώριο», υποστηρίζει ο κύριος Ταουσάνης.

Εξαίρεση αποτελούν οι ειδικότητες της Ιατρικής Πληροφορικής, της βιοπληροφορικής και της ιατρικής τηλεματικής που συνδυάζουν την παραδοσιακή ιατρική με την τεχνολογία. «Οι περισσότερες ειδικότητες της ιατρικής είναι υπερκορεσμένες», σύμφωνα με τον κύριο Τσαουσάνη. «Το εθνικό σύστημα υγείας έχει κατ' αναλογία όσους γιατρούς έχει το αντίστοιχο της Μεγάλης Βρετανίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα τμήματα των μηχανικών με τμήματα αιχμής τους ηλεκτρολόγους – μηχανολόγους, μηχανικούς και σε δεύτερη μοίρα τους μηχανολόγους - μηχανικούς, οι οποίοι θα εστιάσουν σε πεδία όπως η ενεργειακή μηχανική, η βιοηελκτρονική και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες είναι από τα επαγγέλματα που κανείς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει «επαγγέλματα του μέλλοντος», καθώς πλέον οι παραπάνω ειδικότητες ξεφεύγουν από το παραδοσιακά κατασκευαστικό κομμάτι, τονίζει χαρακτηριστικά ο κύριος Ταουσάνης.

Οι σπουδές πληροφορικής αν και κορεσμένες έχουν διαρκώς νέες προοπτικές

Σε ό,τι αφορά τα τμήματα σπουδών πληροφορικής, επισημαίνει τις αντιφάσεις που υπάρχουν στην επιλογή των συγκεκριμένων επαγγελμάτων. «Υπάρχει τρομερός κορεσμός γιατί τα τελευταία χρόνια στράφηκαν μαζικά υποψήφιοι προς αυτό το αντικείμενο. Επειδή όμως, υπάρχουν διαρκώς νέα πεδία, όπως η υπολογιστική γλωσσολογία ( όπως έχουμε στο GPS τη φωνή που μας μιλάει, η συγκεκριμένη επιστήμη μετατρέπει τη φυσική γλώσσα σε γλώσσα επεξεργασίας μέσω υπολογιστή)», επισημαίνει ο κύριος Ταουσάνης.

Στο ίδιο πλαίσιο, υψηλών προσδοκιών είναι οι σπουδές πληροφορικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και τις εφαρμογές για tablets και smartphones. Ήδη τα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού καταρτίζουν ολόκληρα εκπαιδευτικά προγράμματα βασισμένα σε smartphones και tablets.

Το μέλλον στον πρωτογενή τομέα – Κτηνοτροφία, αγροτική παραγωγή

Ένα ακόμα τομέας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε στοιχειώσει, λόγω της μαζικής μετανάστευσης των ανθρώπων από την επαρχία στις πόλεις είναι η κτηνοτροφία και αγροτική παραγωγή. «Ιδιαίτερα ελπιδοφόρες είναι οι προοπτικές για όσους είναι εξειδικευμένοι γεωπόνοι, όπως γεωπόνοι τεχνολόγοι τροφίμων (διασφάλιση ποιότητας- έλεγχος τροφίμων και συστήματα αξιλόγησης στην κτηνοτροφική ή αγροτική παραγωγή και γεωπονική βιοτεχνολογία). Ένας απλός γεωπόνος που θα ανοίξει μαγαζί με λιπάσματα δεν έχει μέλλον», τονίζει ο κύριος Ταουσάνης.

Το στοίχημα όπως αναφέρει, είναι να ασχοληθείς κανείς με εναλλακτικές μορφές καλλιέργιας και αξιοποίηση της έρευνας σε συνδυασμό με τη γεωπονία. «Υπάρχουν εκατοντάδες φυτικά βότανα στην Ελλάδα που δεν αξιοποιούνται. Επίσης υπάρχουν συγκριτικές μελέτες, που λένε ότι όσα φυτά μπορούν να αξιοποιηθούν καλλωπιστικά και θεραπευτικά και φυτρώνουν σε περιοχές της Μακεδονίας, τόσα υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πάνω από 3.000 είδη βοτάνων και φυτών είναι διαθέσιμα στην ελληνική επικράτεια, αλλά παραμένουν αναξιοποίητα», τονίζει.
Κορεσμένες οι στρατιωτικές - αστυνομικές σχολές με αβέβαιο μέλλον

Οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές με δεδομένο ότι υπάρχει δέσμευση, μέσω του Μνημονίου για μείωση αυτών των σχολών, παρουσιάζουν μειωμένες προοπτικές. «Μέχρι στιγμής είναι η μόνη σίγουρη διέξοδος για το δημόσιο, αλλά κανείς δεν ξέρει αν συνταξιοδοτικά και μισθολογικά θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο. Μόνο για τη σιγουριά του δημοσίου - αν κάποιος δεν το θέλει πολύ -, ίσως θα ήταν καλό θα ήταν να το ξανασκεφτεί», εξηγεί ο κύριος Ταουσάνης.

«Στα επαγγέλματα με προοπτικές σε βάθος χρόνου είναι τα στελέχη εταιρειών logistics για μεταφορά προϊόντων και διαχείρηση της εφοδιαστικής αλυσίδα, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μεγάλο διακομιστικό κέντρο» προσθέτει.

Πεδίον δόξης λαμπρόν περιμένει και τους τεχνολόγους διοίκησης με πολλές γνώσεις μάρκετινγκ, πληροφορικής και διοίκησης επιχειρήσεων. «Ακόμα και στην πιο μικρή επιχείρηση δεν αρκούν μόνο γνώσεις πληροφορικής και διοίκησης. Ο καθένας, ο οποίος θα στελεχώνει μια επιχείρηση πρέπει να έχει υπόβαθρο και από τους τρεις τομείς» υποστηρίζει ο κύριος Ταουσάνης.

Ένας κλάδος, ο οποίος κάποτε αποτελούσε το όνειρο πολλών Ελλήνων για μία θέση στο Δημόσιο, αυτός των παιδαγωγικών σπουδών – όντας υπερκορεσμένος – έχει ήδη στερέψει. Αντίθετα, οι νομικές σπουδές – αν και παραδοσιακός επαγγελματικός κλάδος, παρουσιάζει μεγάλο εύρος. Έτσι, για όσους έχουν τις δεξιότητες μπορεί ακόμα να αποτελεί μία ασφαλή λύση. Μερικοί από τους επιμέρους τομείς, με υψηλό δείκτη επαγγελματικής αποκατάστασης, είναι σύμφωνα με τον κύριο Ταουσάνη το Φορολογικό, το Ναυτιλιακό και το Δίκαιο αλλοδαπών.

Περίπου το 60% βρίσκεται σε κάποια σχολή κατά τύχη

«Περίπου ένα ποσοστό της τάξεως 60% βρίσκεται στη σχολή του τυχαία ή σε σχολή επόμενης προτίμησης και λιγότεροι από ένας στους πέντε εισάγονται σε σχολές πρώτης προτίμησης. Πέφτουμε έξω στην επιλογή επαγγέλματος, λόγω ελλιπούς επαγγελματικού προσανατολισμού. Είναι ιδιαίτερα δαιδαλώδες το εκπαιδευτικό σύστημα και σύνθετες οι ονομασίες των τμημάτων, μπερδεύοντας τους υποψηφίους. Για παράδειγμα η Εκπαιδευτική Κοινωνική Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το οποίο βγάζει δασκάλους ειδικής αγωγής και το τμήμα Κοινωνικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου που βγάζει Κοινωνιολόγους» αναφέρει ο κύριος Ταουσάνης.
Απαραίτητο προσόν η προϋπηρεσία

«Όλοι οι άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν δουλειά δεν έχουν προϋπηρεσία. Οι λίγες θέσεις που υπάρχουν χρειάζονται προϋπηρεσία. Ένα παιδί κατά τη διάρκεια των σπουδών θα πρέπει να αναζητήσει μέσω των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης των πανεπιστημίων την απόκτησή της», επισημαίνει από την πλευρά του ο σύμβουλος σταδιοδρομίας της εταιρείας Orientum, Σπύρος Μιχαλούλης.

Ο φορέας που φροντίζει για την προϋπηρεσία στο εξωτερικό

Γι' αυτό το σκοπό υπάρχει η ΑΙΕSEC, ένας παγκόσμιος φοιτητικός οργανισμός, ο οποίος δίνει την ευκαιρία σε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας να αποκτήσουν εμπειρίες, βρίσκοντας πρακτική άσκηση στο εξωτερικό για Έλληνες και όχι μόνο.

[Πολύς κόσμος πηγαίνει για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό τα τελευταία τρία χρόνια, με την ελπίδα ότι θα βρει δουλειά εκεί. Οι νέοι δεν βλέπουν μέλλον εδώ. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπάρχει άνοδος των στρατιωτικών σχολών, χωρίς να σημαίνει ότι έχουν μέλλον», αναφέρει ο κύριος Μιχαλούλης.

Όπως επισημαίνει, στις χώρες του εξωτερικού υπάρχει πιο οργανωμένο περιβάλλον – τουλάχιστον έτσι αισθάνονται όσοι καταφεύγουν εκεί – και περισσότερες ευκαιρίες και σε συνδυασμό με τη βοήθεια του ίντερνετ είναι πιο εύκολο να ταξιδέψει και να μείνει κανείς στο εξωτερικό.

«Όσοι φεύγουν στο εξωτερικό δεν γνωρίζουν εάν θέλουν να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα ή όχι. Πλέον η αγορά Εργασίας είναι διεθνής. Ακόμα και όσοι μένουν στην Ελλάδα, αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν απευθυνόμενοι αποκλειστικά στον ελληνικό πληθυσμό. Πολύς κόσμος θα στραφεί στον τουρισμό και την ψηφιακή τεχνολογία. Ο αγροτουρισμός είναι μία πιθανή πτυχή του τουρισμού, όπως και ο ιατρικός τουρισμός ( για ιαματικά λουτρά ή για να κάνει κάποιος μία επέμβαση στην Ελλάδα με πολύ εξελιγμένα μέσα και χαμηλότερο κόστος)», εξηγεί ο κύριος Μιχαλούλης.

Όπως χαρακτηριστικά λέει, το μειονέκτημα των ελληνικών πανεπιστημίων, είναι ότι διαθέτουμε 500 τμήματα, χωρίς να υπάρχουν ξένα προγράμματα σπουδών για να μπορούμε να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές στη χώρα μας και να σπουδάσουν εδώ. «Οι εποχές που κάποιος πήγαινε και σπούδαζε νομικά και άνοιγε ένα δικηγορικό γραφείο έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», σημειώνει.

H λίστα των επαγγελμάτων με προοπτικές σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κατσανέβα, καθηγητή στην Οικονομική της Εργασίας του Πανεπιστήμιου Πειραιώς:

Πληροφορικός, Πληροφορικός-Οικονομολόγος, Πληροφορικός-Μηχανικός, Πληροφορικός-Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικός διαδικτύου, Τηλεπληροφορικός, Πληροφορικός ψηφιακής εικόνας, Οικονομολόγος, Οικονομολόγος διοίκησης ή πωλήσεων, Φοροτεχνικός, Στέλεχος τουριστικών επιχειρήσεων, Στέλεχος δημοσίων σχέσεων, Πωλητής, Ξεναγός, Εμποροπλοίαρχος, Μηχανικός εμπορικού ναυτικού, Μηχανολόγος-Μηχανικός, Πολιτικός Μηχανικός, Αρχιτέκτονας-Μηχανικός, Γεωλόγος, Μεταλλειολόγος Τεχνολόγος τροφίμων, Ελεγκτής ποιότητας, Τεχνολόγος μουσικών οργάνων, Μηχανικός ενέργειας, Τεχνικός φυσικού αερίου, Τεχνολόγος-Ακτινολόγος, Τεχνολόγος ιατρικών μηχανημάτων, Δάσκαλος, Κοινωνικός Λειτουργός, Ειδικός για ΑΜΕΑ, Νοσηλευτής, Βοηθός νοσοκόμος, Αισθητικός, Λογοθεραπευτής, Φυσιοθεραπευτής, Ιατρικός επισκέπτης, Γεωπόνος, Τεχνολόγος- Ζωοτεχνικός, Κτηνίατρος, Ιχθυολόγος, Ποτοποιός, Οινολόγος, Μάγειρας, Ζαχαροπλάστης, Κομμωτής, Επιπλοποιός, Ξυλουργός, Καραβομαραγκός, Ηλεκτρολόγος, Ηλεκτροτεχνίτης, Ψυκτικός, Αλουμινάς, Υδραυλικός, Σοβατζής, Πλακάς, Μαρμαράς, Ιδιωτικός αστυνομικός ασφαλείας, Κηπουρός, Επαγγελματίας οδηγός, Χειριστής βαρέων οχημάτων και κλάρκ, Παρκαδόρος, Διανομέας εμπορευμάτων και έτοιμου φαγητού, Φορτοεκφορτωτής, Καθαριστής, Οικιακός βοηθός.


Πηγή: http://www.news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγία προς ΔΟΥ για «σαφάρι» οφειλετών


Καλούνται να τηρήσουν ηπιότερη στάση και να διευκολύνουν τις πληρωμές.

Να υιοθετήσουν ηπιότερη στάση και να διευκολύνουν τις πληρωμές, προκειμένου να κρατήσουν ζωντανά τα έσοδα, κάλεσε τους προϊσταμένους των ΔΟΥ το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Mega, μπροστά στο φόβο μήπως η προσδοκία για τη νέα ρύθμιση παγώσει τις πληρωμές από φορολογούμενους που περιμένουν καλύτερους όρους για να εξοφλήσουν τα χρέη τους, δόθηκε άτυπη οδηγία στους εφόρους να είναι πιο ελαστικοί στη χορήγηση δόσεων σε όσους επιθυμούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να χορηγούν τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό δόσεων, που μπορεί να φθάσει τις 24 ή ακόμη και τις 48 δόσεις.

Η δυνατότητα αυτή, δεν τηρείται σήμερα από τις εφορίες, καθώς ο μέγιστος αριθμός δόσεων που έχουν επιτύχει οι φορολογούμενοι δεν ξεπερνά τις 14 με 17 δόσεις. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα η προσαύξηση πέφτει στο 0,7% το μήνα, από 1% που ισχύει κανονικά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι οδηγίες προς τις εφορίες είναι το κυνήγι των οφειλετών να ξεκινήσει ήπια το πρώτο τρίμηνο, μόνο με τηλεφωνικές οχλήσεις και ειδοποιητήρια και στη συνέχεια να κλιμακωθεί.

Προτεραιότητα αποτελούν οι νέες οφειλές, που δημιουργήθηκαν το 2012 και θεωρείται ότι είναι πιο εύκολο να εισπραχθούν, ενώ οι έφοροι έχουν εντολή να μετακινήσουν προσωπικό από άλλα τμήματα προκειμένου να ενισχύσουν τα τμήματα ελέγχου και τα δικαστικά τμήματα.

Η νέα ρύθμιση δεν αναμένεται να είναι έτοιμη πριν από 1-2 μήνες, με την κυβέρνηση να επιδιώκει δυνατότητα αποπληρωμής σε έως 100 δόσεις και επιτόκιο που θα κυμαίνεται από 0,5%-0,7%, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τρόπους ώστε να μπουν και οι τράπεζες στο παιχνίδι της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων, πιθανόν μέσω της δυνατότητας εξόφλησης σε άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών.

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για τη διαγραφή των οφειλών που θεωρούνται ανείσπρακτες, καθώς η τρόικα εκτιμά ότι από τα 56 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων, μπορούν να εισπραχθούν μόνο τα 15.

Η διαγραφή, σύμφωνα με πληροφορίες του mega, θα γίνει σε 3 στάδια:

- Αρχικά θα αποφαίνεται η αρμόδια ΔΟΥ
- Στη συνέχεια θα αποφασίζει η 16η Δ/νση του υπουργείου Οικονομικών και
- Ακολούθως, το θέμα θα παραπέμπεται σε υψηλότερη βαθμίδα, από το Γενικό Λογιστήριο ή ακόμη και από τη Βουλή.

Ριζικές αλλαγές έρχονται από το καλοκαίρι και στις φορολογικές υπηρεσίες, καθώς τίθεται σε λειτουργία το TAXIS 2, που θα σημάνει κατάργηση των ταμείων στις εφορίες και πληρωμές μέσω τραπεζών. Παράλληλα, όλες οι ΔΟΥ θα είναι ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένες και ο φορολογούμενος θα μπορεί να εξυπηρετείται όπου και αν βρίσκεται.



Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση «γεννά» παιδιά που πεινάνε


Υποσιτιζόμενοι ανήλικοι σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία.

Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Και αυτό εξαιτίας των αυστηρών μέτρων λιτότητας που έχουν ληφθεί στις χώρες αυτές οι οποίες επλήγησαν από την κρίση χρέους, ανακοίνωσε σήμερα η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση Caritas.

Η Ιταλία και οι χώρες της ευρωζώνης που έχουν προσφύγει σε διεθνή δανεισμό δημιουργούν μία γενιά υποσιτιζόμενων νέων ανθρώπων με χαμηλό ηθικό και λιγοστές προοπτικές εξεύρεσης εργασίας, την ώρα που ο αριθμός των παιδιών που κινδυνεύουν από τη φτώχεια εξακολουθεί να αυξάνεται, ανακοίνωσε η οργάνωση επικαλούμενη στατιστικές της ΕΕ.

Όπως σημειώνει το Reuters από το 2010 η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν λάβει δεκάδες δισεκατομμύρια σε δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε αντάλλαγμα με αυξήσεις φόρων και μείωση των δαπανών. Η χρεωμένη Ιταλία δεν έχει λάβει διεθνή οικονομική στήριξη.

Και στις πέντε αυτές χώρες, το αυξανόμενο ποσοστό των παιδιών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας συμπίπτει με την έξαρση της κρίσης χρέους το 2008 και παρουσίασε αύξηση κάθε χρόνο μέχρι το 2011. Για το 2012 δεν υπήρχαν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

Η φιλανθρωπική οργάνωση αποδίδει το φαινόμενο αυτό στις μειώσεις των δαπανών στον τομέα της οικογενειακής πρόνοιας, στις μειώσεις στα επιδόματα ανεργίας, στην αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και στην αύξηση των δασμών στα καύσιμα.

«Είναι δεδομένο πλέον ότι τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δημογραφική ομάδα», δήλωσε η Ντέιρντρε ντε Μπούρκα της Caritas.

Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι το 2011, ποσοστό υψηλότερο του 30% των παιδιών στην Ισπανία και την Ελλάδα κινδύνευαν από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, αύξηση 4% από το 2005. Στην Πορτογαλία το ποσοστό αυτό βρίσκεται περίπου στο 28,6%. Στοιχεία του 2011 για την Ιρλανδία και την Ιταλία δεν ήταν διαθέσιμα.

Το 2010, το 37,6% των παιδιών στην Ιρλανδία και το 28,9% των παιδιών στην Ιταλία κινδύνευαν από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό.

Η Caritas ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλογιστούν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τουπροβλήματος για τα παιδιά. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά φτωχών οικογενειών είναι πιθανότερο να έχουν χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο και μεγάλη δυσκολία στο να βρουν και να διατηρήσουν την εργασία τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Aυτοκτόνησε γιατί του πήρε το κινητό η μητέρα του


Κρεμάστηκε στο δωμάτιό του.

Ο 12χρονος Cain Westcarr από το Gloucester έθεσε τέρμα στη ζωή του μέσα στο δωμάτιο του, 40 λεπτά αφότου σταμάτησε να τσακώνεται με τη μητέρα του, Veronica Lee.

Μητέρα και γιος μάλωναν επί δύο ημέρες, μέχρι που εκείνη του πήρε το κινητό τηλέφωνο ως τιμωρία. Ο Cain της είπε ότι πάει στο δωμάτιό του να ακούσει μουσική και σαράντα λεπτά αργότερα τον βρήκε νεκρό.

Το περιστατικό συνέβη τον περασμένο Ιούνη. Η υπόθεση έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια, όμως οι αρχές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει κάτι ύποπτο πίσω από την ιστορία.


Διαβάστε περισσότερα...

Τρίκαλα: Διανομή δωρεάν προϊόντων


Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών μοίρασαν στους Τρικαλινούς τα προϊόντα τους δωρεάν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη κυβερνητική πολιτική…



Οι παραγωγοί έστειλαν υπόμνημα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, το κατέθεσαν και στον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, σημειώνοντας πως: «παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις όλων των συναδέλφων παραγωγών καθώς και το ότι έχει διαπιστωθεί ότι είναι αντισυνταγματικό να φορολογείται κανείς δυο φορές για το ίδιο αντικείμενο εργασίας ως παραγωγός στο χωράφι και έμπορος στο χώρο των λαϊκών αγορών, δεν αλλάζει κάτι».

Αιτήματα των παραγωγών είναι η επιστροφή ΦΠΑ επί των αγορών-καλλιεργητικών εξόδων, βιβλία εσόδων-εξόδων απλογραφικά, μείωσης κόστους παραγωγής κ.α.
Διαβάστε περισσότερα...

Σπιτικό φαγητό με 2,5 ευρώ


Ο Οδυσσέας είναι άνεργος τέσσερις μήνες. Παραγγέλνει σπανακόρυζο. Η Μαρία τρέχει από το πρωί έως το βράδυ σε δυο δουλειές. Κρατά από το χέρι το κοριτσάκι της και θα φύγει με μία μερίδα μακαρόνια με κεφτεδάκια και μία λαχανοντολμάδες.

Όλα αυτά -κι άλλα τόσα- γίνονται στη Σπιτική Κουζίνα του δήμου Νέας Σμύρνης (Αρτάκης 34 & Εθνικής Στέγης), όπου από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 12 έως τις 4μ.μ., διατίθεται φρεσκομαγειρεμένο, σπιτικό φαγητό έναντι 2,5 ευρώ η μερίδα.

Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι δημότης, δεν χρειάζεται καν να προσκομίσει κάποιο δικαιολογητικό. Δικαιούχοι είναι όλοι, η τιμή είναι ενιαία, ενώ ο καθένας μπορεί να φύγει με όσες μερίδες επιθυμεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στην ουρά 30 μήνες για σύνταξη


Τους 30 μήνες ξεπερνά η αναμονή χιλιάδων ασφαλισμένων για να προσμετρηθούν τα ένσημά τους λόγω και της αιφνίδιας απόλυσης με e-mail 450 υπαλλήλων του ΙΚΑ.

Η μαζική έξοδος των εργαζομένων αποδίδεται τόσο στην ανεργία, όσο και στην επιδείνωση των όρων συνταξιοδότησης. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυξήθηκα θεαματικά το 2011 και το 2012 οι συντάξεις αναπηρίας: από περίπου 2.500 συντάξεις αναπηρίας τα προηγούμενα χρόνια σε 8.000 το 2011 και 15.000 πέρυσι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ: Το 1/3 των παιδιών στο όριο της φτώχειας


Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία ζουν στο χείλος της φτώχειας εξαιτίας των αυστηρών μέτρων λιτότητας που έχουν ληφθεί στις χώρες που επλήγησαν από την κρίση χρέους, σύμφωνα με τη διεθνή φιλανθρωπική οργάνωση Caritas.

Στην Ιταλία και τις χώρες της ευρωζώνης που έχουν προσφύγει σε διεθνή δανεισμό δημιουργείται μία γενιά υποσιτιζόμενων νέων ανθρώπων με χαμηλό ηθικό και λιγοστές προοπτικές εξεύρεσης εργασίας την ώρα που ο αριθμός των παιδιών που κινδυνεύουν από τη φτώχεια εξακολουθεί να αυξάνεται, ανακοίνωσε η οργάνωση επικαλούμενη στατιστικές της Ε.Ε.

«Αυτό θα μπορούσε να ήταν μία συνταγή όχι απλώς για μία χαμένη γενιά στην Ευρώπη, αλλά για πολλές χαμένες γενιές», αναφέρει η Caritas.

Και στις πέντε αυτές χώρες, το αυξανόμενο ποσοστό των παιδιών που βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας συμπίπτει με την έξαρση της κρίσης χρέους το 2008 και παρουσίασε αύξηση κάθε χρόνο μέχρι το 2011. Για το 2012 δεν υπήρχαν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.

Η φιλανθρωπική οργάνωση αποδίδει το φαινόμενο αυτό στις μειώσεις των δαπανών στον τομέα της οικογενειακής πρόνοιας, στις μειώσεις στα επιδόματα ανεργίας, στην αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και στην αύξηση των δασμών στα καύσιμα.

«Είναι δεδομένο πλέον ότι τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δημογραφική ομάδα», δήλωσε η Ντέιρντρε ντε Μπούρκα της Caritas.

Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι το 2011, ποσοστό υψηλότερο του 30% των παιδιών στην Ισπανία και την Ελλάδα κινδύνευαν από τη φτώχεια ή τον αποκλεισμό - αύξηση τεσσάρων μονάδων από το 2005. Στην Πορτογαλία το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 28,6%.

Στοιχεία του 2011 για την Ιρλανδία και την Ιταλία δεν ήταν διαθέσιμα. Το 2010, το 37,6% των παιδιών στην Ιρλανδία και το 28,9% των παιδιών στην Ιταλία κινδύνευαν από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό.

Τα παιδιά θεωρείται ότι απειλούνται από τη φτώχεια ή τον αποκλεισμό αν ζουν σε οικογένειες με εισόδημα στο 60% ή χαμηλότερο της διαμέσου ή έχουν γονείς με περιορισμένη ή καθόλου απασχόληση ή δεμ έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεϊνες, σε θέρμανση και σε ρουχισμό.

Η Caritas ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλογιστούν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του προβλήματος για τα παιδιά.

Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά φτωχών οικογενειών είναι πιθανότερο να έχουν χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο και μεγάλη δυσκολία στο να βρουν και να διατηρήσουν την εργασία τους.


Πηγές: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Λάρισα: 6 τόνοι εξαφανίστηκαν σε 10 λεπτά


Πρωτοφανείς σκηνές εκτυλίχθησαν πριν από λίγο στην κεντρική πλατεία Λάρισας, όπου διανεμήθηκαν δωρεάν οπωροκηπευτικά σε πολίτες μετά από πρωτοβουλία των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών νομού Λάρισας.

Ο χρόνος μέσα στον οποίον διανεμήθηκαν τα τρόφιμα είναι αναμφίβολα ρεκόρ, καθώς μέσα σε μόλις δέκα λεπτά εξαφανίστηκαν έξι τόνοι προϊόντων.

Για να πραγματοποιηθεί η σημερινή δράση παρέδωσαν οπωροκηπευτικά 250 παραγωγοί του νομού Λάρισας.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλκοόλ στο αίμα και καυγάς πριν το φονικό


Νέα στοιχεία στην υπόθεση του Όσκαρ Πιστόριους που σκότωσε τη σύντροφό του. Φέρεται να βρέθηκε αλκοόλ στο αίμα του, θα κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία και υπήρχαν προηγούμενα περιστατικά.

Η Αστυνομία επιβεβαίωσε πως μετά το φονικό δεν υπήρχε άλλος ύποπτος στο σπίτι και ο Οσκαρ Πιστόριους ήταν μόνος του. Σύμφωνα με όσα φημολογούνται, ο ταξίαρχος Μπέικες φέρεται να δήλωσε πως ο Νοτιοαφρικανός σπρίντερ πήγε στο νοσοκομείο και οι εξετάσεις που έκανε έδειξαν πως είχε αλκοόλ στο αίμα και περιμένουν πλέον τις ιατροδικαστικές εξετάσεις που υποβλήθηκε στο Νοσοκομείο Mamelodi.

Ο Πιστόριους έχει κριθεί προφυλακιστέος, αλλά θα κάνει αίτηση για να αποφυλακιστεί, ενώ το σίγουρο είναι πως θα κατηγορηθεί ενώπιον του δικαστηρίου για ανθρωποκτονία. Πάντως, η αστυνομία επρόκειτο να αντιταχθεί στην αίτηση αποφυλάκισης του χρυσού παραολυμπιονίκη για λόγους που θα αποκαλυφθούν στο δικαστήριο το απόγευμα.

Ο έξι φορές χρυσός ολυμπιονίκης κρατιόταν στη φυλακή Πρετόρια της Κεντρικής, Νότιας Αφρικής και το ειδησεογραφικό κανάλι ENCA αναφέρει πως η αστυνομία βρίσκεται στο τόπο του εγκλήματος ένα πιστόλι 9mm.

Ο Ταξίαρχος, Ντενις Μπέικες είπε επίσης πως: «Υπάρχουν μάρτυρες. Μιλάμε για τους γείτονες και πράγματα που συνέβησαν νωρίτερα το βράδυ, τα πράγματα που συνέβησαν στο παρελθόν» και πιστεύει πως πρόκειται για μια ιστορία ενδοοικογενειακής βίας στο σπίτι του Πιστόριους.

Συχνοί οι καυγάδες...

Οι Αστυνομικές Αρχές θεωρούν πως οι καυγάδες ήταν συχνοί στο σπίτι του Πιστόριους, αφού από καταθέσεις των γειτόνων έμαθαν πως συνεχώς ακουγόντουσαν φωνές κάτι που συνέβη και το απόγευμα πριν τη τραγωδία.

Πρόσθεσαν ότι υπήρξαν προηγούμενα περιστατικά στη διεύθυνση και τους περιγράφεται ως «οι ισχυρισμοί της εσωτερικής φύσεως» με τις έρευνες να συνεχίζονται.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χαράτσι μέσω ΔΕΗ και φέτος


Το χαράτσι που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ είναι πιθανό να πληρώσουν και φέτος οι φορολογούμενοι αντί του νέου φόρου ακινήτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση και για την ώρα φαίνεται ότι έχει παγώσει.

Αυτό είναι το εναλλακτικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επεξεργάζεται στα κρυφά για την περίπτωση που καθυστερήσουν ο σχεδιασμός και οι διαπραγματεύσεις των κομμάτων για το νέο χαράτσι.

Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι, εκτός των άλλων, θα απαιτηθεί επιπλέον χρόνος για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία των ακινήτων των φορολογουμένων, αλλά και να οριστικοποιηθούν οι αντικειμενικές τιμές.

Έτσι, λοιπόν, εάν οι διαδικασίες δεν ολοκληρωθούν έγκαιρα, τότε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ενδέχεται να επιβληθεί σε πέντε δόσεις νέο... έκτακτο τέλος ακινήτων, το οποίο θα εισπράξει και πάλι η ΔΕΗ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αγρότες μαγειρεύουν για τον κόσμο


Οι Σερραίοι αγρότες επιστρατεύουν και τη φαντασία τους στην προσπάθειά τους να γνωστοποιήσουν στον κόσμο τα προβλήματά τους…



Από τις 7 το πρωί οι Σερραίοι αγρότες του κόμβου του Λευκώνα μαγειρεύουν στα καζάνια για να μοιράσουν 500 μερίδες κοκκινιστό κρέας με ρύζι σε συμπολίτες τους που το έχουν ανάγκη. Στο σημείο μάλιστα πήγε και ο Δήμαρχος Σερρών κ.Αγγελίδης, εκφράζοντας τη στήριξη του στους αγρότες.



Στον κόμβο των Κερδυλλίων το μεσημέρι, 14:30-15:30, που έχει προγραμματιστεί ο συμβολικός αποκλεισμός της Εγνατίας Οδού, οι κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών, αποφάσισαν να χύσουν στο δρόμο γάλα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι γιατροί της έδιναν μόλις δύο ώρες ζωής


Νεαρή γυναίκα πήρε νεφρό από τον πατέρα και τη μητέρα της για να ζήσει.

Πριν από μία δεκαετία ο πατέρας της Deborah Maddison της έδωσε το ένα του νεφρό, σώζοντας τη ζωή της κόρης του η οποία είχε μόλις μερικές ώρες ζωής μπροστά της.

Το νεαρό κορίτσι από το Lincolnshire κατάφερε να βγει νικήτρια από τη μάχη που έδωσε. Συνέχισε τη ζωή της, έγινε μοντέλο όμως η μοίρα της επιφύλασσε ένα δύσκολο παιχνίδι.

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη μεταμόσχευση πρέπει να υποβληθεί σε δεύτερη.

Αυτή τη φορά δότης νεφρού θα είναι η μητέρα της.

«Είναι υπέροχη, κι αν μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να της προσφέρουμε καλύτερη ποιότητα ζωής θα το κάνουμε. Κάθε γονιός θα το έκανε. Κάνεις τα πάντα για τα παιδιά σου» είπε η 52χρονη μητέρα της Deborah, Audrey.



Το 2003 η Deborah αρρώστησε βαριά και τότε ο γιατρός της είχε διαγνώσει ότι είχε απλά… δυσπεψία. Περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις όμως έδειξαν ότι ήταν αναιμική και τα όργανά της είχαν αρχίσει να «πέφτουν».

Η Deborah έκανε μετάγγιση αίματος και πέρασε τρεις μήνες στην αιμοκάθαρση. Λίγους μήνες μετά οι γιατροί διέγνωσαν οξεία νεφρική ανεπάρκεια.



Της έδιναν δύο ώρες ζωής εκτός κι αν μέσα σε αυτό το διάστημα έβρισκε δότη για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση.
Ο πατέρας της βρέθηκε ότι ήταν συμβατός δότης και έδωσε στην κόρη του το αριστερό του νεφρό.

Η επέμβαση κρίθηκε επιτυχημένη, όμως ένα χρόνο μετά το νεαρό κορίτσι διαγνώστηκε με καρδιακά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση και οστεοπόρωση, εξαιτίας της οποίας ο σκελετός της ήταν σαν μιας… 90χρονης!



Ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε το μόντελινγκ που τόσο αγαπούσε, ενώ κατάφερε να φτάσει και σε δύο τελικούς σε αγώνες καλλιστεία με μαγιό.



Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2012, οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι ο οργανισμός της δε δεχόταν πια το νεφρό του πατέρα της. Έτσι η μητέρα της υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι ήταν επίσης συμβατή δότρια.



«Φοβάμαι αυτό που μου επιφυλάσσει η μοίρα, αλλά έχω καταπληκτικούς φίλους και μια οικογένεια που με βοηθάει να παραμένω δυνατή» είπε η ίδια.

Η νεαρή γυναίκα κάνει έκκληση προς όλους να γίνουν δωρητές οργάνων για να βοηθήσουν να σωθούν περισσότερες ζωές.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαφωνούν οι έμποροι με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές


Η πλειοψηφία των επαγγελματιών δε συμφωνεί με το μέτρο.

Σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνονται τα συμπεράσματα διάφορων «περιφερόμενων δήθεν ερευνών» σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία από την απελευθέρωση λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, ιδιαίτερα σε μια εποχή πολεμικής ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και δραματικής συρρίκνωσης της ζήτησης αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.

Η ΓΣΕΒΕΕ παρουσίασε σήμερα έρευνα που διεξήγαγε σε συνεργασία με τη MARC AE της για την απελευθέρωση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Από την έρευνα προκύπτουν τα εξής:

-Το 81,5% των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου διαφωνεί με το μέτρο της απελευθέρωσης λειτουργίας καταστημάτων τις Κυριακές. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις με λίγους εργαζόμενους παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό διαφωνίας που αγγίζει το 90%.

-Οι προσδοκίες για ανάκαμψη της αγοράς λόγω του διευρυμένου ωραρίου (λειτουργία τις Κυριακές) είναι εξαιρετικά χαμηλές. Μόλις το 10,2% των εμπόρων αναμένει ανάκαμψη λόγω του συγκεκριμένου μέτρου. Οι επιχειρήσεις που έχουν χαμηλό τζίρο και μικρό αριθμό απασχολούμενων είναι ακόμη περισσότερο επιφυλακτικές σχετικά με την πιθανότητα ανάκαμψης μετά την απελευθέρωση λειτουργίας.

-Το 84,9 % των εμπόρων εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει θετική επίπτωση στην αγορά από την εισαγωγή του μέτρου της απελευθέρωσης λειτουργίας τις Κυριακές.

-Το 85,1% των επαγγελματιών δεν περιμένει θετική επίπτωση στην απασχόληση της επιχείρησης του από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ οι έμποροι αντιλαμβάνονται ότι σε περιόδους ύφεσης η ζήτηση και η υποκατανάλωση είναι σημαντικοί παράγοντες που επιδρούν στην οικονομική επίδοση (τζίρο, απασχόληση) ανεξάρτητα από το ωράριο λειτουργίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Λήγουν σήμερα 42 κλαδικές συμβάσεις


Με μισθό 586 ευρώ 600.000 εργαζόμενοι.

Αυλαία πέφτει σήμερα για 42 κλαδικές συμβάσεις κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μισθούς 586 ευρώ, 600.000 περίπου εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Πλέον ανοίγει ο δρόμος την κατάργηση, μετά τον Απρίλιο, του επιδόματος γάμου γεγονός που σημαίνει μισθωτοί θα δουν τον μισθό τους να μειώνεται κατά 10%, ενώ καταργούνται οι παγωμένες ωριμάνσεις δηλαδή οι εργαζόμενοι χάνουν ακόμη 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και μέχρι 3 το πολύ.

Δεν αποκλείεται οι ανατροπές ανατροπές να οδηγήσουν τελικά ακόμη χαμηλότερα και τον κατώτατο μισθό που σήμερα είναι στα 586 ευρώ, αφού κάτι τέτοιο προβλέπεται στο μνημόνιο.

Οι εργαζόμενοι έχουν περιθώριο ένα τρίμηνο για να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση, αλλιώς επιχειρήσεις αποκτούν την δυνατότητα να περικόψουν μέχρι και 30% τις αποδοχές του προσωπικού.

Οι συμβάσεις που λήγουν είναι σε κλάδους όπως στις τράπεζες, στη χημική βιομηχανία, στα τυποποιημένα τρόφιμα, στην ποτοποιία και στις εταιρείες αναψυκτικών, στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, στα ασφαλιστικά πρακτορεία, σε βιομηχανίες παστερίωσης γάλακτος, απορρυπαντικών, ζυμών αρτοποιίας, καπνοβιομηχανίας, στα καταστήματα πώλησης κρεάτων, οι ηλεκτροτεχνίτες, οι γεωπόνοι κ.ά.


Διαβάστε περισσότερα...

Το Μάρτη οι τελικές αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων


Στόχος να εισπραχθούν 2 δισ. μόνο για φέτος.

Οι τελικές αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων αναμένεται να λάβουν μορφή νομοσχεδίου το αργότερο τον Μάρτιο, καθώς ο νέος φόρος σχεδιάζεται να αρχίσει να εισπράττεται από το φθινόπωρο, με στόχο εισπράξεις 2 δισ. ευρώ μόνο για φέτος.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις και την προεργασία της διακομματικής επιτροπής, η οποία έχει υποβάλει δύο εναλλακτικές προτάσεις.

Αυτό διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι τη βάση για την οριστικοποίηση του ενιαίου φόρου ακινήτων θα αποτελέσουν οι συστάσεις των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης για λάιτ φόρο σε μικροϊδιοκτήτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, επικρατέστερο σενάριο παραμένει η καθιέρωση ατομικού αφορολόγητου ορίου 50.000 ευρώ με συντελεστές φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα από 0,1% για αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας από 50.000 έως 100.000 ευρώ και μέγιστο συντελεστή 1,5% για αξία άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Κοντά σε λύση βρίσκεται η διακομματική επιτροπή και στο ζήτημα επιβολής του ενιαίου φόρου ακινήτων στα αγροτεμάχια από όπου αναμένει έσοδα 600 εκατ. ευρώ. Για τα αγροτεμάχια εξετάζεται να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ της αγροτικής γης και των υπόλοιπων εκτός σχεδίου εκτάσεων. Θα υπάρξει δε περαιτέρω διαχωρισμός μεταξύ στους κατ' επάγγελμα αγρότες και στους υπόλοιπους φορολογούμενους. για τους κατ' επάγγελμα αγρότες θα δημιουργηθεί ειδική κλίμακα που θα έχει αφορολόγητο 20.000 ευρώ ή 30.000 ευρώ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ετοιμαζόταν να γιορτάσει την ημέρα των ερωτευμένων με τον Πιστόριους!


Τι έγραψε στο twitter της η άτυχη Reeva που σκότωσε ο νοτιοαφρικανός αθλητής.

Η σχέση τους μετρούσε μόλις λίγους μήνες ζωής και κόπηκε άδοξα τα ξημερώματα από το οπλισμένο χέρι του Όσκαρ Πιστόριους.

Η 30χρονη Reeva Steenkamp, πρώην μοντέλο, ετοιμαζόταν να κάνει έκπληξη στον αγαπημένο της, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενόψει της ημέρας των ερωτευμένων.

Άλλωστε μία ημέρα πριν είχε δηλώσει μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο twitter τον ενθουσιασμό της για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

«Τι εκπλήξεις ετοιμάζετε για τους αγαπημένους σας αύριο;» έγραψε η Reeva μία ημέρα πριν το τραγικό γεγονός ενώ αργότερα απαντώντας σε έναν follower σχολίασε: «Αυτό ακούγεται φανταστικό! Έτσι πρέπει! Πρέπει να είναι μια ημέρα αγάπης για όλους».





Η άτυχη Reeva ήταν απόφοιτος νομικής από το κολλέγιο Port Elizabeth. Σε πρόσφατη συνέντευξή της την προηγούμενη εβδομάδα στους Sunday Times της Νοτίου Αφρικής περιέγραψε τον Πιστόριους ως έναν «άψογο άνθρωπο που σκέφτεται πάντα το καλό της».



Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η νεαρή γυναίκα σκοτώθηκε από τις σφαίρες που δέχτηκε σε κεφάλι, στήθος και χέρια από το σύντροφό της, ο οποίος την πέρασε για διαρρήκτη!



Η Νότιος Αφρική έχει από τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο και πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών οπλοφορούν προκειμένου να προστατεύσουν τους εαυτούς του και την ιδιοκτησία τους.



Κάθε μέρα σκοτώνονται κατά μέσο όρο 50 άνθρωποι στη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών η χώρα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών στον κόσμο, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά την Κολομβία.




Διαβάστε περισσότερα...