Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Κλασικές ταινίες που δοκίμασαν τα όρια της λογοκρισίας


Όταν το Χόλιγουντ επέβαλε «τα σωστά πρότυπα ζωής» στα έργα του.

Τα αυστηρά όρια της λογοκρισίας στον κινηματογράφο πριν από αρκετές δεκαετίες μοιάζουν σήμερα παράλογα, εξωφρενικά, ίσως και αστεία. Κλασικές ταινίες που για το 2015 είναι «συντηρητικές» και «μιας άλλης εποχής», έδωσαν στις ημέρες της κυκλοφορίας τους πραγματική μάχη για ένα αποτέλεσμα έξω από τα πλαίσια του κοινώς αποδεκτού, συμβάλλοντας σημαντικά στη διαμόρφωση του κινηματογράφου όπως τον γνωρίζουμε στον 21ο αιώνα.

Ήταν 31 Μαρτίου 1930 όταν τα στούντιο παραγωγής του Χόλιγουντ υιοθέτησαν τον Κώδικα Παραγωγής Ταινιών (Motion Picture Production Code ή MPCC), έναν οδηγό λογοκρισίας στον οποίο στηριζόταν η συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών που κυκλοφόρησαν από όλες τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής στη διάρκεια των τριών επόμενων δεκαετιών. Στόχος των κανονισμών που περιλάμβανε ο Κώδικας ήταν να διασφαλιστεί ότι όλες οι mainstream ταινίες υιοθετούσαν «τα σωστά πρότυπα ζωής» και την ηθική ευπρέπεια.

Οι αυτοεπιβαλλόμενοι αυτοί περιορισμοί, γνωστοί και ως Κώδικας Hays, προέβλεπαν από την απαγόρευση της ιδιαίτερα ρεαλιστικής γλώσσας και της υπερβολικής βίας μέχρι τα «λάγνα φιλιά» και τις απεικονίσεις διαφυλετικών ειδυλλίων. Πολλές διάσημες ταινίες λογοκρίθηκαν στη διάρκεια της «κυριαρχίας» του Κώδικα, υπήρξαν όμως ορισμένοι δημιουργοί αρκετά τολμηροί ώστε να πολεμήσουν τις απαγορεύσεις και να κυκλοφορήσουν τις ταινίες τους χωρίς τη σφραγίδα της Διοίκησης του Κώδικα Παραγωγής (Production Code Administration).

Στη διάρκεια της διάσημης αυτή εποχής αυτολογοκρισίας του Χόλιγουντ, δεν ήταν λίγες οι διάσημες -και κλασικές σήμερα- ταινίες που δοκίμασαν τα όρια του αποδεκτού στη μεγάλη οθόνη της εποχής τους.

Όσα παίρνει ο άνεμος - Gone With the Wind (1939)



Το γνωστό σε όλους έπος του αμερικανικού εμφυλίου υπήρξε το αποτέλεσμα εκτενών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ των λογοκριτών του Χόλιγουντ και των παραγωγών του. Οι δημιουργοί της ταινίας κλήθηκαν να «μαλακώσουν» τη βία του πολέμου και τον ρατσιστικό τόνο της ιστορίας (όλες οι αναφορές στην Κου Κλουξ Κλαν κόπηκαν). Παρεμβάσεις ζητήθηκαν και αναφορικά με τη θρυλική ατάκα του Ρετ Μπάτλερ «Frankly my dear, I don’t give a damn» (Ειλικρινά αγαπητή μου, δε δίνω δεκάρα). Ο παραγωγός David O. Selznick πάλεψε σκληρά για να διατηρηθεί η πικάντικη γλώσσα του έργου. Η χρήση της φράσης έγινε τελικά αποδεκτή, προηγουμένως όμως ο Selznick και οι συνεργάτες του είχαν συντάξει μια λίστα με εναλλακτικές ατάκες, όπως το «Ο διάβολος μπορεί να νοιάζεται, εγώ όχι!» (The devil may care - I don’t!).

Παράνομος - The Outlaw (1943)



Το 1941, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Howard Hughes και το Γραφείο Hays συγκρούστηκαν με αφορμή την ταινία «The Outlaw», την οποία είχε σκηνοθετήσει ο Hughes. Αιτία της διαμάχης ήταν το στήθος της ηθοποιού Τζέιν Ράσελ, πάνω στο οποίο η κάμερα εστίαζε στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Ο Hughes, ο οποίος είχε σχεδιάσει ο ίδιος ένα σουτιέν για την πρωταγωνίστριά του, εξοργίστηκε όταν το Γραφείο Hays αρνήθηκε να βάλει τη σφραγίδα της έγκρισης στην ταινία του με το επιχείρημα ότι το σώμα της ηθοποιού «υπερτονίζεται σοκαριστικά».

Ο σκηνοθέτης άσκησε έφεση και ύστερα από μια έντονη δημόσια διαμάχη με τους λογοκριτές, συμφώνησε να κόψει λίγα δευτερόλεπτα από τις επίμαχες σκηνές με αντάλλαγμα την έγκριση για την κυκλοφορία της ταινίας. Το «The Outlaw» βρήκε τελικά στις αίθουσες το 1946, με τους κριτικούς να μην του επιφυλάσσουν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή. Ο θόρυβος που προκάλεσε όμως η καθυστέρηση στην κυκλοφορία της ταινίας ήταν αρκετός για να αναδειχθεί σε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.

Λεωφορείο ο Πόθος - A Streetcar Named Desire (1951)



Με την απροκάλυπτη σεξουαλικότητά του και τις αναφορές στην αυτοκτονία και τον βιασμό, το κλασικό έργο του Τένεσι Ουίλιαμς δεν θα μπορούσε παρά να συναντήσει δυσκολίες στη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη. Ο σκηνοθέτης Ελία Καζάν αναγκάστηκε να «στρογγυλέψει» το παρελθόν της πρωταγωνίστριας Μπλανς Ντιμπουά, ενώ οι αναφορές στην ομοφυλοφιλία του νεκρού συζύγου της απαλείφθηκαν από το σενάριο.

Η μεγαλύτερη διαμάχη αφορούσε τη διάσημη σκηνή όπου ο Στάνλεϊ Κοβάλσκι, τον οποίο υποδύεται ο Μάρλον Μπράντο, επιβάλλεται με τη βία στη Μπλανς κατά τη διάρκεια μιας φιλονικίας. Ο Καζάν κατόρθωσε να πείσει το Γραφείο Hays ότι η σκηνή του βιασμού ήταν κρίσιμη για την ιστορία, αλλά η καταδίκη της από θρησκευτικές οργανώσεις είχε ως αποτέλεσμα το στούντιο να αναθεωρήσει τη στάση του και να τροποποιήσει το τελικό αποτέλεσμα.

«Η ταινία μου κόπηκε για να ταιριάξει με έναν κώδικα που δεν είναι ο δικός μου κώδικας», θα δηλώσει αργότερα ο Καζάν. Παρά τις αντιδράσεις του σκηνοθέτη η τροποποιημένη έκδοση του «Λεωφορείου ο Πόθος» κέρδισε το κοινό και συγκέντρωσε 12 υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Το Γαλάζιο Φεγγάρι - The Moon is Blue (1953)



Η ταινία του σκηνοθέτη Όττο Πρέμινγκερ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων όταν κυκλοφόρησε το 1953. Η χαλαρή προσέγγιση του σεξ και ειδικά η έμφαση στην παραπλάνηση και η χρήση απαγορευμένων λέξεων όπως «παρθένα», «έγκυος» και «ερωμένη» δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από το Γραφείο Hays, το οποίο καθυστερούσε να δώσει την απαιτούμενη έγκριση για την κυκλοφορία της. Αντί όμως να προχωρήσει σε αλλαγές στην ταινία, ο Πρέμινγκερ παραιτήθηκε από την ένωση παραγωγής ταινιών Motion Picture Association of America και αποφάσισε να την κυκλοφορήσει ανεξαρτήτως έγκρισης.

Προς απογοήτευση των λογοκριτών, η ταινία κέρδισε παρά έχασε από την «αρνητική δημοσιότητα» που έλαβε. Το κοινό έσπευσε στις αίθουσες για να διαπιστώσει προς τι όλος αυτός ο θόρυβος, με το «The Moon is Blue» να αναδεικνύεται σε μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες της χρονιάς.

Ο Ατίθασος - The Wild One (1954)



«Ο Ατίθασος» με πρωταγωνιστή τον Μάρλο Μπράντο που υποδύεται τον Τζόνι, τον αρχηγό μιας συμμορίας μοτοσικλετιστών που τρομοκρατεί μια μικρή πόλη της Καλιφόρνια δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει αντιδράσεις για τον τρόπο που επέλεξε να απεικονίσει τη νεανική παραβατικότητα.

Ύστερα από την ανάγνωση μιας αρχικής έκδοσης του σεναρίου, ο επικεφαλής της Production Code Administration Τζο Μπριν έγραψε ένα γράμμα στο οποίο εξέφραζε τις ανησυχίες του για το ενδεχόμενο το έργο να σπρώξει τους νεαρούς θεατές στην «αλητεία». Οι δημιουργοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις, προκειμένου «Ο Ατίθασος» να πάρει τελικά την έγκριση του Μπριν. Και πάλι όμως η κυκλοφορία του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με αρκετούς κριτικούς να καταγγέλλουν την ταινία ότι προωθεί τη βία του όχλου. Στη Βρετανία απαγορεύτηκε διότι αποτελούσε «σκόπιμη προσβολή του νόμου και της τάξης».

Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι - The Man With the Golden Arm (1955)



Έχοντας ήδη αψηφήσει τη λογοκρισία δύο χρόνια πριν με «Το Γαλάζιο Φεγγάρι», ο Όττο Πρέμινγκερ επέστρεψε το 1955 με τη νέα του ταινία, την ιστορία ενός εθισμένου στην ηρωίνη που προσπαθεί να αποτοξινωθεί, με πρωταγωνιστή τον Φρανκ Σινάτρα. Όταν για άλλη μια φορά η ταινία του συνάντησε τη λογοκρισία του Χόλιγουντ, ο Πρέμινγκερ και οι συνεργάτες του επέλεξαν και πάλι να αψηφήσουν το σύστημα, προχωρώντας στην κυκλοφορία της χωρίς τη σφραγίδα της έγκρισης.

Επρόκειτο για ακόμη μία επιτυχία, με τον Σινάτρα να κερδίζει μια υποψηφιότητα για Όσκαρ. Η επιτυχία της ταινίας συνέβαλε σημαντικά στην αναθεώρηση του Κώδικα Παραγωγής Ταινιών του Χόλιγουντ και το 1956 το Γραφείο Hays καθιέρωσε νέους κανόνες για το περιεχόμενο των έργων, μεταξύ των οποίων πιο χαλαρούς περιορισμούς σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών στις ταινίες.

Μερικοί το Προτιμούν Καυτό - Some Like it Hot (1959)



Κι ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 1950 η επιρροή του Κώδικα Παραγωγής Ταινιών είχε ήδη αρχίσει να εξασθενεί, ταινίες όπως το «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό» του έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα. Η σεξουαλικότητα, οι συγκεκαλυμμένες αναφορές στην ομοφυλοφιλία, το οργανωμένο έγκλημα… θέματα που μετά βεβαιότητας θα βρίσκονταν αντιμέτωπα με τη λογοκρισία. Καθώς όμως η επιτυχία της ταινίας ήταν εγγυημένη, ο σκηνοθέτης Μπίλι Γουάιλντερ... αμέλησε να στείλει αντίγραφο του τελικού σεναρίου στο Γραφείο Hays μέχρι τα γυρίσματα του έργου να έχουν ολοκληρωθεί και να έχει ήδη προβληθεί στους εκπροσώπους του Τύπου. Δεδομένου ότι το «Μερικοί το Προτιμούν Καυτό» είχε ήδη κερδίσει τους κριτικούς κινηματογράφου, το Γραφείο Hays αναγκάστηκε να βάλει τη σφραγίδα του προκειμένου να αποφύγει τη δημόσια διαμάχη.

Ψυχώ - Psycho (1960)



Βέβαιος ότι τον περιμένουν στη γωνία, ο μετρ του σασπένς Άλφρεντ Χίτσκοκ ήταν αποφασισμένος να δοκιμάσει τα όρια της λογοκρισίας του Χόλιγουντ με το «Ψυχώ». Προετοίμασε λοιπόν μια εκδοχή της ταινίας, δίνοντας έμφαση στην υπερβολική βία και το γυμνό, με στόχο να προσφέρει στον εαυτό του διαπραγματευτική ισχύ. Προσποιούμενος ότι μάχεται να διατηρήσει το πιο ακραίο υλικό της ταινίας, ο σκηνοθέτης δέχτηκε τελικά να «συμβιβαστεί» προκειμένου να κρατήσει τις σκηνές που ήθελε εξ’ αρχής. Άλλο ένα τέχνασμά του ήταν να προσφερθεί να ξαναγυρίσει τη σκηνή όπου η πρωταγωνίστρια εμφανίζεται με τα εσώρουχά της, παρουσία εκπροσώπων του Γραφείου Hays. Εκείνοι όμως δεν εμφανίστηκαν ποτέ στο γύρισμα…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωβαρόμετρο: Ελαφρώς καλύτερα βλέπουν το μέλλον οι Έλληνες


Δύο είναι τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες.

Στην δημοσιοποίηση του τακτικού ευρωβαρόμετρου προχώρησε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του οποίου δύο είναι τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες, η μεγάλη ανεργία και η κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 16 και 27 Μαΐου 2015, το 97% των ερωτηθέντων Ελλήνων απάντησαν ότι η κατάσταση της οικονομίας στη χώρα τους είναι κακή, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνάει το 59%.

Επιπλέον, το 73% των Ελλήνων θεωρεί πως κακή είναι και η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους ενώ αντίθετα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος την θεωρεί καλή κατά 68%. Όσον αφορά τις προσδοκίες των Ελλήνων για το μέλλον, μόλις το 23% εξ αυτών θεωρεί πως η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ωστόσο σε σχέση με έξι μήνες πριν, οι «αισιόδοξοι» έχουν αυξηθεί κατά 9%.

Αντίστοιχα, για την κατάσταση της εργασίας στην Ελλάδα μόλις το 20% των Ελλήνων θεωρεί ότι θα βελτιωθεί, έναντι 23% στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επίσης, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες απάντησαν ότι "τα χειρότερα έρχονται" αναφορικά με την κρίση (54%) ενώ το 44% εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο της και από δω και πέρα η κατάσταση θα βελτιώνεται. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι και πάλι οι "αισιόδοξοι" είναι κατά 6% περισσότεροι σε σχέση με το Νοέμβριο του 2014.

Γενικά, από το τρέχον ευρωβαρόμετρο φαίνεται ότι οι Έλληνες θεωρούν κατά προτεραιότητα πιο σημαντικά θέματα στη χώρα τους την ανεργία (56%) και την οικονομική κατάσταση (51%) και σε επίπεδο ΕΕ την οικονομική κατάσταση (40%) και τη μετανάστευση (27%). Ο αντίστοιχος μέσος Ευρωπαίος πολίτης συμφωνεί όσον αφορά την ανεργία στην εκάστοτε χώρα (42%) ωστόσο έχει πολύ υψηλότερα το πρόβλημα της μετανάστευσης: 23% για το εσωτερικό της χώρας του και 38% σε επίπεδο ΕΕ.

Σε ό, τι αφορά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους θεσμούς, ευρωπαϊκούς και εγχώριους, προς μια αρνητική απάντηση τείνει το 73% εξ αυτών τόσο προς την ΕΕ όσο και προς το ελληνικό κοινοβούλιο. Στην ελληνική κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη το 37% των Ελλήνων. Τέλος, θετική εικόνα για την ΕΕ έχει μόλις το 25% των Ελλήνων, έναντι 41% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διάσωση Σύρου μετανάστη από την Πολεμική Αεροπορία


Ο τραυματίας είχε εγκλωβιστεί σε βράχια στην ευρύτερη περιοχή του Ακρωτηρίου Πράσσο.

Η Πολεμική Αεροπορία έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο καταγράφεται η επιχείρηση διάσωσης ενός μετανάστη από δύσβατη περιοχή της Σάμου την Πέμπτη.

Ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα διέσωσε, με τη συνδρομή μελών του τοπικού παραρτήματος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, πολυτραυματία Σύρο μετανάστη, που είχε εγκλωβιστεί σε βράχια, στην ευρύτερη περιοχή του Ακρωτηρίου Πράσσο.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φεστιβάλ jazz στο πάρκο Αντώνης Τρίτσης


Το «4ο jazz στο Πάρκο» θα πραγματοποιηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου.

Ο δήμος Ιλίου διοργανώνει για 4η χρονιά ένα από τα σημαντικότερα jazz φεστιβάλ στην Ελλάδα, που αποτελεί σημείο αναφοράς για επισκέπτες από όλη την Αττική.

Το «4ο jazz στο Πάρκο» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου, στο θέατρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» και εντάσσεται στο πρόγραμμα του Πολιτιστικού Σεπτέμβρη του δήμου.

Δεκαεπτά αξιόλογοι σολίστες, με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Τρανταλίδη, θα παρουσιάσουν ένα ξεχωριστό τρίωρο πρόγραμμα jazz μουσικής, παρασύροντας το κοινό σε μια ονειρική βραδιά με αυτοσχεδιαστικούς ήχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «jazz στο Πάρκο» ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2010 με τη συμμετοχή κορυφαίων ελλήνων και ξένων μουσικών του είδους και φιλοξενείται πάντοτε στον ανεκτίμητης οικολογικής αξίας χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Στο 4ο jazz στο Πάρκο συμμετέχουν οι Four Blues Quartet με τους Τάκη Αναγνωστόπουλο, Παναγιώτη Μπουραζάνη, Μάρκο Χαϊδεμένο και Νίκο Καπηλίδη, οι Ανδρέας Πολυζωγόπουλος Quartet με τους Κωστή Χριστοδούλου, Αντώνη Μαράτο και Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη, οι Next Step Quintet με τους Τάκη Πατερέλη, Θεόδωρο Κότσιφα, Γιάννη Παπαδόπουλο, Ντίνο Μάνο και Βασίλη Ποδαρά, καθώς και οι Tanukia με τους Χάρη Χαραλάμπους, Δημήτρη Κλωνή, Μάξιμο Δράκο, μαζί με τη Μιράντα Βερούλη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 300.000 οι αιτούντες άσυλο στη Γερμανία


Εισροή ρεκόρ τον Ιούλιο με 79.000 αιτήσεις.

Περισσότεροι από 300.000 αιτούντες άσυλο έχουν φτάσει στη Γερμανία από την αρχή του έτους, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Die Welt, την ώρα που η χώρα προετοιμάζεται να δεχθεί αριθμό ρεκόρ μεταναστών το 2015.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται μια τηλεφωνική διάσκεψη που είχαν οι υπουργοί Εσωτερικών των 16 κρατιδίων της Γερμανίας, «302.415 αιτούντες άσυλο έχουν ήδη καταγραφεί» φέτος στη χώρα.

Ο αριθμός αυτό είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που έχει ανακοινώσει το Ομοσπονδιακό Γραφείο για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες (BAMF), το οποίο έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 258.000 αιτούντες άσυλο. Όπως επισημαίνει η Welt η διαφορά αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι τα στοιχεία που διαθέτουν τα κρατίδια δεν έχουν ακόμη δοθεί στο Ομοσπονδιακό Γραφείο.

Τα γερμανικά κρατίδια έχουν ζητήσει περισσότερη βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη εισροή μεταναστών.

Πρόσφατα το BAMF εκτιμούσε ότι το 2015 θα φτάσουν στη Γερμανία 450.000 αιτούντες άσυλο, όμως αναγκάστηκε να αναθεωρήσει προς τα πάνω, στους 500.000, τον αριθμό. Πρόκειται για ένα ποσοστό που δεν έχει καταγραφεί ξανά στη Γερμανία.

Το 2014 η χώρα υποδέχθηκε περισσότερους από 202.000 αιτούντες άσυλο, δηλαδή 60% περισσότερους από το 2013. Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Tagesspiegel, τα εσωτερικά, και άρα ανεπίσημα, στοιχεία του BAMF κάνουν λόγο για 600.000 αιτούντες άσυλο φέτος.

Χθες Παρασκευή, ο επικεφαλής του Γραφείου Μάνφρεντ Σμιτ έκανε λόγο για εισροή «ρεκόρ» μεταναστών τον Ιούλιο, με 79.000 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που έχει δεχθεί ποτέ η Γερμανία σε διάστημα ενός μήνα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών την κατάργηση των 100 δόσεων


«Ουδέποτε το θέμα συζητήθηκε στα τεχνικά κλιμάκια».

Στη διάψευση δημοσιεύματος εφημερίδας ότι οι θεσμοί «ξηλώνουν και τις 100 δόσεις» προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «δεν ισχύει απολύτως τίποτα. Ουδέποτε, άλλωστε, σημειώνεται στην ανακοίνωση, συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα στα τεχνικά κλιμάκια ή στη συνάντηση των υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών».

Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα«Αγορά»στο κεντρικό της θέμα αναφέρει ότι «ακόμα και την αποβολή από τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις φορολογουμένων που έχουν ενταχθεί σε αυτήν και είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των παλιών χρεών τους, προβλέπουν οι αλλαγές στις οποίες προχωρεί η κυβέρνηση με εντολή των δανειστών».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι γίνεται με την ίδρυση νέων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης


Διευκρινίσεις από τον Τάσο Κουράκη για τον Έβρο.

Με τον επανακαθορισμό των περιοχών μετάθεσης δόθηκε η δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού, με γνώμονα πάντα τη βέλτιστη κάλυψη των αναγκών των σχολείων της Δευτεροβάθμιας, αλλά και της Πρωτοβάθμιας, την άμεση αποτελεσματική επίλυση τυχόν προβλημάτων και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ των άλλων σε έγγραφό του ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, ενώ σημειώνει ότι η αναγκαιότητα του επανακαθορισμού των περιοχών μετάθεσης της Β'θμιας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε με το ΦΕΚ 3437/Β/24.12.2012, προέκυψε μετά την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87 Α/2.6.2010), καθώς υπήρξαν προβλήματα στη μοριοδότηση της συνυπηρέτησης και εντοπιότητας των εκπαιδευτικών κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων από περιοχή σε περιοχή, επειδή πολλές περιοχές μετάθεσης δεν ταυτίζονταν με τη διοικητική διαίρεση του Νομού.

Ο Τάσος Κουράκης, απαντώντας στις επιστολές της Β' ΕΛΜΕ Έβρου με αίτημα την ίδρυση Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Β. Έβρο και αλλαγή των περιοχών μετάθεσης καθώς και σε αυτή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α'θμιας Έβρου για αντίστοιχη ίδρυση Διεύθυνσης Α'θμιας στην Ορεστιάδα (αναφορά από το Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ρίζο Δημήτριο), υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο του ισχύοντος νομικού πλαισίου, το Υπουργείο δεσμεύεται για την εξέταση των δυνατοτήτων βελτίωσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο νομό Έβρου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πέθανε ο θρύλος της πάλης Roddy Piper


Έπαθε καρδιακή προσβολή στον ύπνο του.
Σε ηλικία 61 ετών έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή ο θρυλικός «Rowdy» Roddy Piper. Η αιτία του θανάτου ήταν καρδιακή προσβολή που υπέστη ενώ κοιμόταν στο σπίτι του στο Hollywood.

O Roddy Piper ήταν από τα μεγαλύτερα ονόματα στην ιστορία του WWE και πάλεψε στην πρώτη Wrestlemania το 1985 με τον Hulk Hogan και τον Mr. T. Τη δεκαετία του 80 ήταν μία από τις κεντρικές φιγούρες στην «έκρηξη» δημοτικότητας του wrestling ως ο κακός που τα έβαζε με τον «ήρωα» Hogan. Ακολούθησε καριέρα και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση με πιο χαρακτηριστική στιγμή του τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο They Live του John Carpenter.

Μπήκε στο Hall of Fame το 2005 και ο τελευταίος του αγώνα ήταν το 2008. Από τότε έκανε συχνές εμφανίσεις στα event του WWE.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αρνητικές οι επιπτώσεις του ΦΠΑ στα φροντιστήρια


Τι αναφέρουν σε ερώτησή τους 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Είκοσι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν ερώτηση για την επιβολή ΦΠΑ 23% στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών, ζητώντας να μάθουν αν ο αρμόδιος υπουργός θα προχωρήσει στην κατάργηση της διάταξης καθώς και αν ελαβε υπ' όψιν του κατά τις διαπραγματεύσεις την κοινοτική οδηγία 2006/112 και αν καταδείχτηκε στους ευρωπαίους εταίρους που συμφώνησαν - αν όχι επέβαλαν το μέτρο - ότι είναι ανακόλουθοι με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι παραβιάζουν το ενωσιακό δίκαιο.

Στο κείμενό τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως είναι αυτονόητο, οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών δεν είναι σε θέση μετά από 5 χρόνια ύφεσης να απορροφήσουν μια ξαφνική μεταβολή του Φ.Π.Α. από το 0% στο 23% με δύο συνέπειες. Από τη μία θα προχωρήσουν σε αύξηση των διδάκτρων, κάτι το οποίο θα σημάνει τη διακοπή των ενισχυτικών φροντιστηριακών μαθημάτων μεγάλου μέρους τον μαθητών, δεδομένου ότι το εισόδημα της μέσης οικογένειας έχει υποστεί καθίζηση. Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες θα μετακυλήσουν το κόστος στους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς με απολύσεις και περικοπή του ωρομισθίου τους, που ήδη αυτή τη στιγμή είναι στα 3,5 ευρώ την ώρα. Με δυο λόγια, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων θα μειωθεί εις βάρος των γονιών των μαθητών και των εργαζόμενων. Ασφαλώς δεν αποκλείεται πολλά φροντιστήρια να κλείσουν με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 27%, χιλιάδες εκπαιδευτικοί να μείνουν στο δρόμο, ενώ θα μειωθούν τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4334/2015 ο συντελεστής Φ.Π.Α. ορίζεται σε είκοσι τρία τοις εκατό (23%) στη φορολογητέα αξία. Στη διάταξη αυτή εμπίπτουν πλέον και τα δίδακτρα στα φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών.

Όπως είναι αυτονόητο, οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών δεν είναι σε θέση μετά από 5 χρόνια ύφεσης να απορροφήσουν μια ξαφνική μεταβολή του Φ.Π.Α. από το 0% στο 23% με δύο συνέπειες. Από τη μία θα προχωρήσουν σε αύξηση των διδάκτρων, κάτι το οποίο θα σημάνει τη διακοπή των ενισχυτικών φροντιστηριακών μαθημάτων μεγάλου μέρους τον μαθητών, δεδομένου ότι το εισόδημα της μέσης οικογένειας έχει υποστεί καθίζηση. Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες θα μετακυλήσουν το κόστος στους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς με απολύσεις και περικοπή του ωρομισθίου τους, που ήδη αυτή τη στιγμή είναι στα 3,5 ευρώ την ώρα. Με δυο λόγια, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων θα μειωθεί εις βάρος των γονιών των μαθητών και των εργαζόμενων. Ασφαλώς δεν αποκλείεται πολλά φροντιστήρια να κλείσουν με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 27%, χιλιάδες εκπαιδευτικοί να μείνουν στο δρόμο, ενώ θα μειωθούν τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Την ίδια στιγμή η παραοικονομία στον κλάδο της εκπαίδευσης αφήνεται ανενόχλητη. Βάσει μετρήσεων του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, στην υποστηρικτική διδασκαλία στην Ελλάδα διατίθεται περίπου 1 δισ. ευρώ. Από αυτά, 600 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στις νόμιμες δομές (που πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές) και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ μετατρέπονται σε αδήλωτες "μαύρες" αμοιβές (με αρνητικές επιπτώσεις στα κρατικά έσοδα αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών), ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που τις αμοιβές αυτές λαμβάνουν ακόμη και καθηγητές της δημόσιας μέσης εκπαίδευσης και συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί.

Η συγκεκριμένη επιβολή Φ.Π.Α. θα οδηγήσει στην μεγαλύτερη αύξηση της παραοικονομίας, καθώς μέρος των γονέων θα στραφεί στην κατ' οίκον αδήλωτη, ανασφάλιστη και αφορολόγητη εργασία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αλλά και στη φοροδιαφυγή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και των φροντιστηρίων, τα οποία θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τα έξοδά τους για να μην οδηγηθούν σε οριστικό λουκέτο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εκτός από τα ιδιαίτερα μαθήματα από το Φ.Π.Α. στα δίδακτρα απαλλάσσονται και τα ιδιωτικά σχολεία. Όταν κυριαρχεί ένα σύστημα - που πρέπει να αλλάξει δραστικά και άμεσα - στο οποίο τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης αποτελούν τον κύριο μηχανισμό εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και που η χρόνια απαξίωση των σχολείων εκ μέρους του κράτους κάθε άλλο παρά βοηθάει στην εξάλειψη της ανάγκης υποστηρικτικής διδασκαλίας εκτός του δημόσιου σχολείου, αυτή η ανισότητα στη φορολόγηση συνεπάγεται ένταση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση. Πολύ περισσότερο κάτι τέτοιο ισχύει για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών.

Επειδή είναι αδιανόητο σε αυτή την άσχημη οικονομική συγκυρία να επιβαρύνονται οι οικογένειες πολύ λόγω της συνεπαγόμενης αύξησης των τιμών στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών

Επειδή το μέτρο αυτό βάζει επιπλέον ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση

Επειδή οι απώλειες εσόδων για το κράτος θα είναι σημαντικές και μάλιστα σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν περιθώρια για την παραμικρή μείωση

Επειδή η ανεργία τείνει να πάρει διαστάσεις τραγωδίας και τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει σε διάλυση τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας

Επειδή πρέπει να προστατευτούν τα βαριά πληγωμένα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών

Επειδή το μέτρο προσκρούει στο ενωσιακό δίκαιο, καθώς σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2006/112 της 28ης Νοεμβρίου 2006 σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, απαλλαγής τυγχάνουν οι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θα προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της διάταξης που επιβάλλει 23% ΦΠΑ στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών;
Έλαβε υπ' όψιν του κατά τις διαπραγματεύσεις την κοινοτική οδηγία 2006/112; Καταδείχτηκε στους ευρωπαίους εταίρους που συμφώνησαν - αν όχι επέβαλαν το μέτρο - ότι είναι ανακόλουθοι με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι παραβιάζουν το ενωσιακό δίκαιο;
Οι ερωτώντες βουλευτές

1. Ζερδελής Γιάννης

2. Αυλωνίτου Ελένη

3. Βαγενά Άννα

4. Βαρδάκης Σωκράτης

5. Δελημήτρος Κωνσταντίνος

6. Δημαράς Γιώργος

7. Ζάννας Ζήσης

8. Ήσυχος Κωνσταντίνος

9. Ιωαννίδης Ηλίας

10. Καρακώστα Εύη

11. Καφαντάρη Χαρά

12. Κριτσωτάκης Μιχάλης

13. Λαπαβίτσας Κώστας

14. Μακρή Ραχήλ

15. Μιχαλάκης Νίκος

16. Μπαξεβανάκης Δημήτρης

17. Ουζουνίδου Ευγενία

18. Πετράκος Θανάσης

19. Σκούμας Αθανάσιος

20. Σταθάς Γιάννης

21. Σταματάκη Ελένη

22. Σταμπουλή Αφροδίτη

23. Χαραλαμπίδου Δέσποινα


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι ισχύει για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ


Απάντηση του υπουργού Παιδείας σε ερώτηση για τους αποφοίτους Λογοθεραπείας.

To υπουργείο Παιδείας διαμορφώνει τα σχετικά σχέδια προεδρικών διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα - επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων Τμημάτων ΤΕΙ βάσει του κατά περίπτωση περιεχομένου και προγράμματος σπουδών, τα οποία δύναται να αξιολογηθούν από ειδικές επιστημονικές επιτροπές και σε κάθε περίπτωση μετά από γνωμοδότηση του αρμοδίου από το νόμο οργάνου.

Επίσης επισημαίνεται ότι οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος ρυθμίζονται μέσα από ειδικές διατάξεις που προκαλούνται κάθε φορά από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς που διέπουν τα αντικείμενα αυτά. Στο πλαίσιο αυτό οι προϋποθέσεις αδειοδότησης του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή καθορίστηκαν με το προεδρικό διάταγμα 176/2014 που εκδόθηκε μετά από πρόταση του υπουργού Υγείας.

Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή κ. Νικολόπουλου σχετικά με την άσκηση του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή και στα θέματα της αρμοδιότητας του Παιδείας.

Σύμφωνα με την περ. γ της παρ.2 του άρθρου 25 του ν.1404/1983: Στους πτυχιούχους των ΤΕΙ αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα, που καθορίζονται με προεδρικά διατάγματα, τα οποία εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού μετά από γνώμη του ΣΤΕ, το αργότερο έξι μήνες πριν την αποφοίτηση των πρώτων σπουδαστών ΤΕΙ για τις υπάρχουσες ειδικότητες και προκειμένου για νέες ειδικότητες ταυτόχρονα με τη δημιουργία τους ή με την ίδρυση αντίστοιχων τμημάτων». Ακολούθως, όπως προβλέπεται από την περ. β της παρ.6 του άρθρου 6 του ν.2916/2001 «Τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τα Τ.Ε.Ι. μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού είναι τα ίδια με αυτά που καθορίζονται με τα προεδρικά διατάγματα που έχουν εκδοθεί κατά ειδικότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του στοιχείου γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 25 του ν. 1404/1983. Τα προεδρικά διατάγματα που θα εκδοθούν με τις αυτές διατάξεις μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και θα αφορούν σε ειδικότητες για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί σχετικά προεδρικά διατάγματα, θα ισχύουν για όλους τους αποφοίτους Τ.Ε.Ι. του οικείου Τμήματος, ανεξάρτητα από το χρόνο αποφοίτησής τους». Βάσει των ανωτέρω διατάξεων εκδόθηκε το πδ 96/2002 για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Λογοθεραπείας ΤΕΙ.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι η έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, δε συνιστά τη διαμόρφωση ενός αυστηρού θεσμικού πλαισίου επαγγελματικής δραστηριότητας, καθόσον οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος ρυθμίζονται μέσα από ειδικές διατάξεις που προκαλούνται κάθε φορά από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς που διέπουν τα αντικείμενα αυτά. Στην κατεύθυνση αυτή είναι και οι ρυθμίσει για την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων ΤΕΙ, που περιλαμβάνονται στις παρ.1 και 2 του άρθρου 18 με τίτλο «Επαγγελματική κατοχύρωση αποφοίτων ΤΕΙ» του ν.3794/2009 ,με τις οποίες ορίζεται ότι: «1. Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, τα σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων νεοϊδρυόμενων Τμημάτων ΤΕΙ καθορίζονται με τα διατάγματα ίδρυσής τους. Στο πλαίσιο των διαταγμάτων του προηγούμενου εδαφίου, οι κατ’ ιδίαν όροι και προϋποθέσεις ασκήσεως των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται με τα διατάγματα αυτά εξειδικεύονται εκάστοτε με αποφάσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 3549/2007» και 2. «Με διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του ΣΑΤΕ και του ΣΑΠΕ, μπορεί να καθορίζονται επίσης και τα σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων ήδη υφιστάμενων Τμημάτων ΤΕΙ, στους οποίους δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού επαγγελματικά δικαιώματα με διατάγματα, που προβλέπονται στην περίπτωση γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν. 1404/1983, καθώς και οι όροι και προϋποθέσεις ασκήσεως των δικαιωμάτων αυτών με αποφάσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 3549/2007».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοβαρός τραυματισμός ανηλίκου - Έπεσε από την ταράτσα του σχολείου


Σε σοβαρή κατάσταση διακομίστηκε στο νοσοκομείο ένα ανήλικο αγόρι μετά από πτώση. Σύμφωνα με αστυνομικές πήγες ο 15χρονος μαζί με ακόμη τρεις συνομήλικους του έπαιζε στην οροφή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μελισσιών όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες έχασε την ισορροπία και έπεσε από ύψος τεσσάρων μέτρων. Οι φίλοι του ενημέρωσαν τους γονείς του, ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε τον ανήλικο στο νοσοκομείο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τη Δευτέρα οι συντάξεις του ΟΓΑ


Οι δικαιούνται ανέρχονται σε 679.460.

Τη Δευτέρα θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ με τη συνολική δαπάνη να φτάνει τα 304.905.621,94 ευρώ.

Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 679.460 και η πληρωμή θα γίνει με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛ.ΤΑ., που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παράταση ζωής για το καζίνο του Ρίου


Διασώθηκαν οι θέσεις εργασίας των 250 υπαλλήλων.

Χρειάστηκαν αρκετές ώρες αγωνίας και διαπραγματεύσεων ώστε τελικά η αρμόδια επιτροπή να πεισθεί να ρίξει νερό στο κρασί της και να δώσει μια παράταση ζωής στο καζίνο του Ρίου.

Γύρω στη 01.00 μετά τα ξημερώματα αποφασίστηκε πως δεν θα μπει λουκέτο στο Casino Rio, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί για σήμερα το πρωΐ, κάτι που θα άφηνε στο δρόμο 250 εργαζόμενους, σύμφωνα με το thebest.gr.

«Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, αναγκάστηκε υπό την πίεση των συντονισμένων ενεργειών μας, να στείλει τώρα email (01.35) και να αναστείλει την απόφασή της για κλείσιμο της επιχείρησης μέσα στο Σαββατοκύριακο. Δευτέρα θα καταβληθούν κανονικά τα 72.000€ και επί του παρόντος ξεπερνάμε τον κίνδυνο. Να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους για την ετοιμότητα και τα άμεσα αντανακλαστικά που έδειξαν, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας τον Γ. Λογοθέτη και τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ για τις παρεμβάσεις τους σε ΕΕΕΠ και στον Υπ. Οικονομικών. Έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας και θα δώσουμε πολλές μάχες στο προσεχές μέλλον για να κρατήσουμε ανοιχτή την επιχείρηση και τις 250 θέσεις εργασίας ενεργές» ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Καζίνο Ρίο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε δώσει εντολή να κλείσει το καζίνο επειδή δεν κατεβλήθη το μηνιαίο τέλος της επιχείρησης προς τον ΕΟΤ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πόσα χρήματα διαθέτει το υπουργείο Παιδείας για αναπληρωτές


Αισιοδοξία ότι θα καλυφθούν τα κενά.
Συρρικνώνονται τα κενά στην εκπαίδευση όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, που κάνει λόγο για λιγότερα από 20.000 κενά αν και οι αρχικές εκτιμήσεις, αλλά και στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, αναφέρεται έλλειμμα 25.000 εκπαιδευτικών.

Το προηγούμενο σχολικό έτος οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών έφθασαν τις 17.500 περίπου ενώ οι πιστώσεις που είχε στη διάθεσή του ο πρώην υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ήταν περίπου 16.000, ήτοι 160.000 ανθρωπομήνες που αναλύονταν σε 10-11.000 πιστώσεις ΕΣΠΑ, 2000 πιστώσεις κρατικού και 3.000 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newsbeast.gr το υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει αντίστοιχο αριθμό πιστώσεων από το ΕΣΠΑ με το 2014-15, χαρακτηριστικά μας αναφέρθηκε ότι το ποσό του ΕΣΠΑ για τα προγράμματα αναπληρωτών ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ, ενώ έχει υποβληθεί αίτημα για άλλες 5.000 πιστώσεις από κρατικά κονδύλια. Μέχρι και την Παρασκευή 31/7, δεν έχει δοθεί απάντηση και βρισκόμαστε στην αναμονή αν και υπάρχει αισιοδοξία.

Από τον κρατικό προϋπολογισμό το Υπουργείο διαθέτει αυτή τη στιγμή 18.000.000 ευρώ (υπόλοιπο των 41.000.000 του προϋπολογισμού 2015) και εκκρεμεί φυσικά και το ποσό που θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2016. Παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες για περαιτέρω διεύρυνση των πιστώσεων του ΕΣΠΑ ενώ όπως έχουμε γράψει θα αξιοποιηθούν και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Αν αθροίσουμε τα ποσά του ΕΣΠΑ και του κρατικού διαπιστώνουμε ότι τα χρήματα φθάνουν στα 168.000.000 ευρώ.

Εθελοντισμός και αύξηση ωραρίου δεν είναι λύσεις που επιθυμεί να αξιοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας ενώ υπάρχουν πολλές αντιδράσεις και από στελέχη του Υπουργείου Παιδείας γι αυτές όσο και από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Το γεγονός ότι φέτος είχαμε μικρό αριθμό συνταξιοδοτήσεων βοήθησε το Υπουργείο Παιδείας στο να συγκρατηθεί ο αριθμός των κενών. Αξιοποίηση της Β ανάθεσης, απόδοση 2ης ειδικότητας, υπερωρίες είναι γνώριμες μέθοδοι που θα αξιοποιηθούν για ακόμη μια χρονιά. Φυσικά και οι αναπληρωτές θα στηρίξουν για άλλον ένα χρόνο τη λειτουργία των σχολείων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απείλησε εφοριακούς την ώρα ελέγχου


Αντιμέτωπος με τσουχτερό πρόστιμο ευέξαπτος επιχειρηματίας στη Ρόδο.
Αντιμέτωπος με τσουχτερό πρόστιμο που αναμένεται να ξεπεράσει τα 2.500 ευρώ και άμεση παραπομπή στη δικαιοσύνη, βρίσκεται ένας ροδίτης επιχειρηματίας, ο οποίος το περασμένο Σαββάτο, αρνήθηκε φορολογικό έλεγχο από κλιμάκια εφοριακών και μάλιστα ούτε λίγο ούτε πολύ τους έδιωξε από το κατάστημά του, σύμφωνα με την εφημερίδα Ροδιακή.

Το περιστατικό καταγράφτηκε σε χωριό της Ρόδου, όταν κλιμάκιο τριών εφοριακών από την Δημόσια Οικονομική Εφορία, έφθασε στο κατάστημα και γνωστοποίησε στον ιδιοκτήτη την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε σχετικό έλεγχο.

Την ώρα εκείνη στο κατάστημα βρίσκονταν ελάχιστοι πελάτες και βλέποντας ο ιδιοκτήτης τους εφοριακούς, ξέσπασε με έντονο τρόπο ζητώντας τους να φύγουν! Οι εφοριακοί, παρουσία και αστυνομικού που κλήθηκε και βρέθηκε στο σημείο, του ζήτησαν να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και να συνεργαστεί, αλλά ο τελευταίος ήταν ανένδοτος και τους ζήτησε να «σηκωθούν και να φύγουν πριν να χάσει εντελώς την υπομονή του»

Ο επικεφαλής του συνεργείου, αφού κατέγραψε στην έκθεση ελέγχου τα όσα είχαν προηγηθεί, έδωσε εντολή για αποχώρηση από το συγκεκριμένο κατάστημα, ο ιδιοκτήτης του οποίου θα βρεθεί τώρα αντιμέτωπος με τσουχτερά πρόστιμα και ενδεχομένως με την ποινική δικαιοσύνη για το αδίκημα της παρεμπόδισης φορολογικού ελέγχου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια είναι τα δικαιώματα των ταξιδιωτών με πλοίο


Χρήσιμες πληροφορίες για ένα ταξίδι χωρίς παρατράγουδα.

Ξεκίνησαν για τους περισσότερους Αθηναίους οι καλοκαιρινές διακοπές και το κυρίαρχο μέσο μετακίνησης στον τόπο ξεκούρασης είναι κατά παράδοση το πλοίο. Η ΕΚΠΟΙΖΩ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα δικαιώματά τους στο ταξίδι με το πλοίο:

Ακύρωση/Τροποποίηση του Εισιτηρίου από τον επιβάτη

Ακύρωση Εισιτηρίου

Εάν θέλετε να ακυρώσετε το εισιτήριο σας, πριν κάνετε το ταξίδι σας, τότε δικαιούστε την επιστροφή κάποιου ποσού από την αρχική τιμή, ανάλογα με το χρόνο ακύρωσής.



Προσοχή:

Σας επιστρέφεται όλο το ποσό του εισιτηρίου (τόσο οι κρατήσεις, όσο και ο ΦΠΑ).
Εάν δεν ταξιδέψετε λόγω δική σας ευθύνης, χάνετε το εισιτήριο.

Τροποποίηση του εισιτηρίου

Μπορείτε να τροποποιήσετε το εισιτήριο σας (π.χ. αλλαγή ημερομηνίας ταξιδίου) έως και 48 ώρες πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για άλλη ημερομηνία. Εάν το νέο εισιτήριο είναι φθηνότερο από το αρχικό, ΔΕΝ δικαιούστε επιστροφή της διαφοράς.

Ακύρωση ταξιδιού

Με υπαιτιότητα της εταιρείας:

Εάν ακυρωθεί το δρομολόγιο σας από την εταιρεία, τότε δικαιούστε αποζημίωση ή άλλες αντίστοιχες παροχές κατ' επιλογή σας εφόσον:

Δεν ενημερωθήκατε μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση του ακυρωθέντος δρομολογίου

Δεν ενημερωθήκατε τουλάχιστον 12 ώρες πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση και δεν προωθήθηκατε με άλλο μέσο στον προορισμό σας εντός 12 ωρών από την προγραμματισμένη αναχώρηση του ακυρωθέντος δρομολογίου.

Λόγω βλάβης ή ζημίας του πλοίου

Εάν ακυρωθεί το δρομολόγιο σας λόγω βλάβης του πλοίου, δικαιούστε:

Εάν ενημερωθείτε εγκαίρως και εφόσον συμφωνήσετε να πάτε στον προορισμό σας με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας εντός 24 ωρών
ή να υπαναχωρήσετε και να σας επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου ή εφόσον δεν επιλέξετε να πάτε στον προορισμό σας ή δεν υπαναχωρήσετε, δικαιούστε δωρεάν διατροφή και διαμονή στο πλοίο ή σε ξενοδοχείο, εφόσον είναι αναγκαία η διανυκτέρευση.

Χρηματική αποζημίωση διπλάσιας της τιμής εισιτηρίου, εφόσον με ευθύνη της εταιρείας δεν πήγατε στον προορισμό σας εντός 24 ωρών. Καθυστέρηση του πλοίου

Καθυστέρηση Αναχώρησης

Σε περίπτωση καθυστέρησης αναχώρησης του πλοίου για πάνω από 90 λεπτά από την προγραμματισμένη ώρα, λόγω ευθύνης της εταιρείας, τότε δικαιούστε:

Να μην ταξιδέψετε με αυτό το πλοίο και να σας επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου, τόσο του επιβάτη όσο και του οχήματος εάν υπάρχει.

Να σας παρασχεθεί δωρεάν διατροφή και διαμονή μέχρι να αναχωρήσει το πλοίο.

Αποζημίωση 25%-50% επί της τιμής του εισιτηρίου ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης.

Αποζημίωση διπλάσια της τιμής του εισιτηρίου επιβάτη/οχήματος, εάν με υπαιτιότητα της εταιρείας δεν φτάσατε στον προορισμό σας εντός 24 ωρών από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης.

Καθυστέρηση κατά την διάρκεια του ταξιδιού

Εάν, λόγω βλάβης/ζημιάς του πλοίου ή ευθύνη της εταιρείας έχετε καθυστέρηση κατα τη διάρκεια του ταξιδιού, δικαιούστε:

Να διακόψετε το ταξίδι σας και να επιστραφεί η τιμή του εισιτηρίου που αναλογεί για το υπόλοιπο της διαδρομής.
Να συνεχίσετε το ταξίδι σας και να λάβετε αποζημίωση 25%-50% επί της τιμής του εισιτηρίου ανάλογα με χρόνο καθυστέρησης.

Στον παρακάτω πίνακα, θα βρείτε αναλυτικά την αποζημίωση που δικαιούστε, ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης άφιξης:



Παράδειγμα

ταξίδι: Πειραιάς- Νάξος

προγραμματισμένη διάρκεια: 5 ώρες

κόστος εισιτηρίου: 40€

διάρκεια ταξιδιού: 7 ώρες

καθυστέρηση: 2 ώρες

Αποζημίωση: το 25% του εισιτηρίου = 10€

Διακοπή του ταξιδιού

Εάν διακοπεί το ταξίδι σε ενδιάμεσο λιμάνι εξαιτίας βλάβης του πλοίου και εφόσον δεν προωθήθηκατε στον προορισμό σας και δεν άσκησατε το δικαίωμα της υπαναχώρησης, δικαιούστε:

Δωρεά τροφή και διαμονή, καθ’ όλο το χρόνο αναμονής σας μέχρι τη συνέχιση του ταξιδίου.

Αποζημίωση διπλάσια της τιμής του εισιτηρίου ή άλλη αντίστοιχη παροχή μετά από συμφωνία με την εταιρεία.

Απώλεια πλοίου ανταπόκρισης

Εάν καθυστερήσει ή ματαιωθεί το ταξίδι και χάσετε την ανταπόκριση για τη συνέχιση του ταξιδιού σας, δικαιούστε:

να πάτε με τον προσφορότερο τρόπο στον τελικό προορισμό σας με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας, αφού πρώτα έχετε ενημερώσει την εταιρεία για την ανταπόκρισή σας.
δωρεάν διατροφή και διαμονή στο λιμάνι της ανταπόκρισης, με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας, όταν αναγκάζεστει να αναχωρήσετε την επόμενη ημέρα.

Έκπτωση στα εισιτήρια

Έκπτωση στα εισιτήρια δικαιούνται:



Κυλικεία στα πλοία

Τα κυλικεία των πλοίων, υποχρεούνται να παρέχουν τα παρακάτω είδη σε καθορισμένες ανώτατες τιμές και να έχουν αναρτήσει σε εμφανές μέρος τον τιμοκατάλογο:



Οι παραπάνω τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.
Ισχύουν μόνο σε περιπτώσεις όρθιων πελατών και τα κυλικεία υποχρεούνται να αναγράφουν: «Για όρθιους πελάτες διατίθενται εμφιαλωμένα νερά, σάντουιτς, τόστ, καφέδες και τσάι σε ελεγχόμενες τιμές».

Δεν ισχύουν για το κυλικείο επιβατών Α' θέσης.

Οι τιμές είναι διαφορετικές για τους χώρους με καθήμενους πελάτες, καθώς τους παρέχονται και άλλες υπηρεσίες.
Η τιμή του καφέ δεν διαφέρει εάν προστεθεί γάλα.

Για περισσότερες πληροφορίες και για καταγγελίες, μπορείτε να απευθύνεστε:

Σε εμάς την ΕΚΠΟΙΖΩ
Κεντρικά Λιμεναρχεία:
Πειραιάς: 14944 - 14541 - 2104172675
Ραφήνα: 2294028888
Λαύριο: 2292025249, 2292026589

Άμεση Δράση Λιμενικού Σώματος: 108
Υπουργείο Ναυτιλίας:
T:2131371700
T:2131374700
Fax: 2104191561-562-563
E-mail: contact@yna.gov.gr

Γενική Γραμματεία Καταναλωτή:
Τ: 1520
Ε-mail: 1520@efpolis.gr


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι αλλάζει στα ειδικά μισθολόγια


Στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές οι αποδοχές πάνω από 250.000 υπαλλήλων.

Τα ειδικά μισθολόγια, στα οποία εντάσσονται περισσότεροι από 250.000 υπάλληλοι, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, προκειμένου να ενταχθούν στη φιλοσοφία του ενιαίου μισθολογίου από τις αρχές του 2016 σύμφωνα με το Έθνος.

Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό, που θα επιφέρει μειώσεις στις βασικές αποδοχές από 3-5% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα στόχος της πρότασης της κυβέρνησης, που βρίσκει ισχυρές αντιστάσεις από τους δανειστές, οι οποίοι ζητούν την περαιτέρω μείωση των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια, είναι η σταδιακή μείωση των ειδικών μισθολογίων από 20 σε 10 την επόμενη χρονιά και η παράλληλα διατήρηση των τεσσάρων βασικών επιδομάτων που ισχύουν στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα οποία είναι: Επίδομα θέσης ευθύνης, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οικογενειακή παροχή και κίνητρο επίτευξης στόχων και κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων.

Από την κατάργηση των επιδομάτων σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν μικρές κατηγορίες υπαλλήλων που μπορεί να ευνοηθούν. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το παράδειγμα της ενσωμάτωσης των επιδομάτων στα μισθολόγια των καθηγητών πανεπιστημίων, των ερευνητών και των εργαζομένων σε Ινστιτούτα Ερευνών.

Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται από τις αλλαγές

Τα επιδόματα που σχεδιάζονται να ενσωματωθούν στις βασικές αποδοχές είναι:

Τα επιδόματα των πανεπιστημιακών καθηγητών:

-Διδακτικής προετοιμασίας
-Δημιουργίας βιβλιοθήκης
-Έρευνας
-Έξοδα παράστασης

Τα επιδόματα για τους ένστολους

-Εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών
-Ειδικής απασχόλησης που δίνεται σε υπαξιωματικούς, αστυφύλακες και λιμενικούς καθώς και ανώτατους αξιωματικούς
-Αυξημένης ευθύνης για βαθμοφόρους
-Έξοδα παράστασης
-Ευθύνης διοίκησης
-Αυξημένης επιχειρηματικής ετοιμότητας
-Ειδικών συνθηκών


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρόδος: Πέθανε ενώ περίμενε στην τράπεζα να πάρει τη σύνταξή του


Τραγικό θάνατο βρήκε στη Ρόδο την Παρασκευή ένας 84χρονος ο οποίος έχασε τις αισθήσεις του την ώρα που περίμενε στην ουρά της τράπεζας για να πάρει τη σύνταξή του.

O ηλικιωμένος, πεθερός του πρώην δημάρχου Καμείρου, υπέκυψε σε τραύμα που υπέστη μετά από πτώση, συνεπεία απώλειας των αισθήσεων του εντός καταστήματος τράπεζας στην Κρεμαστή.

Ο 84χρονος είχε μεταβεί στην τράπεζα για να εισπράξει μέρος της σύνταξής του και ανέμενε στην ουρά για να λάβει χαρτί προτεραιότητας. Στην τράπεζα επικρατούσε συνωστισμός και ο 84χρονος βρέθηκε, κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες, στο έδαφος.

Υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και ο θάνατός του διαπιστώθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου διεκομίσθη με το ΕΚΑΒ.

Η κηδεία του έγινε σήμερα το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Παραδεισίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψάρεψε… τενεκέ με λάδι και σημείωμα


Δεν πίστευε στα μάτια του ένας ψαράς από το Καστέλι Χανίων όταν βρήκε σε απόκρημνη ακτή της Γραμβούσας ένα κουτί που μέσα περιείχε ένα τενεκέ λάδι.

Το πιο εντυπωσιακό είναι πως το λάδι το είχε ρίξει στη θάλασσα ένας ηλικιωμένος από το Κρανίδι Αργολίδας, στη μνήμη των γονιών του και ζητούσε αν το βρει κάποιος να τον ειδοποιήσει, όπως και έγινε.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς συμφέρει να φας ένα σουβλάκι με τον νέο ΦΠΑ


Με το εγχειρίδιο στο χέρι, αν δεν έχουν μνήμη ελέφαντα, θα πρέπει να είναι οι επαγγελματίες, ώστε να μην κάνουν κάποιο λάθος στους νέους συντελεστές του ΦΠΑ.

Νέα εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, δίνει αναλυτικές διευκρινίσεις για τους συντελεστές ΦΠΑ που επιβάλλονται σε όλα τα αγαθά τόσο αναλυτικές, βέβαια, που μάλλον μπερδεύουν ακόμα περισσότερο τους ενδιαφερόμενους.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ποιος συντελεστής επιβάλλεται στην περίπτωση που ο κιμάς δεν είναι μόνο μοσχαρίσιος (23%) αλλά αναμεμειγμένος και με άλλο είδος κρέατος το οποίο δεν μπορεί να διαχωριστεί (αν είναι χωριστά μοσχαρίσιος 23% και χοιρινός 13%, αν είναι ήδη αναμεμειγμένο όλο 23%) και τι συντελεστές επιβάλλονται όταν κάποιος παίρνει από το σουβλατζίδικο, πακέτο σουβλάκι, πατάτες, νερό και ψωμί.

Αν ο πελάτης καθίσει στο σουβλατζίδικο για επιτόπια κατανάλωση τον παίρνει η μπάλα της εστίασης και όλα τα προϊόντα υπάγονται στον συντελεστή 23%. Αν πάρει πακέτο που περιλαμβάνει σαλάτα, σουβλάκια χοιρινά, αναψυκτικό, νερό και ψωμί, φορολογείται ως εξής: η σαλάτα, τα σουβλάκια και το αναψυκτικό με 23%, το νερό και το ψωμί με 13%.

Για παράδειγμα:

“Σουβλάκι νωπό”, ήτοι τεμαχισμένο κρέας νωπό σε κύβους, από κρέατα εκτός του βόειου κρέατος, που είναι περασμένο σε “καλαμάκι” (Κεφάλαιο 2) (συντελεστής ΦΠΑ 13%).

“Σουβλάκι νωπό”, ήτοι τεμαχισμένο κρέας νωπό σε κύβους, από κρέατα εκτός του βόειου κρέατος, με προσθήκη καρυκευμάτων και άλλων προϊόντων (π.χ. ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά) ή που έχει υποστεί άλλη επεξεργασία (π.χ. είναι παναρισμένο ή προ- ψημένο) (Κεφάλαιο 16) (συντελεστής ΦΠΑ 23%).

Η αναφορά στα ενδεικτικά παραδείγματα της εγκυκλίου ΠΟΛ.1160/17.7.2015 στο “σουβλάκι χοιρινό κρεοπωλείου χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία:13%” είναι αυτονόητο ότι αφορά το νωπό σουβλάκι καθώς το κρεοπωλείο δεν μπορεί ποτέ να πουλάει ψημένο κρέας εκτός και αν έχει παράλληλη δραστηριότητα π.χ. ψητοπωλείου κλπ.

Η εγκύκλιος είναι σούπερ αναλυτική, καλύπτοντας από κρεοπωλεία και εστιατόρια, έως φροντιστήρια και πώληση βολβών και σπόρων. Μπαίνει σε τέτοια λεπτομέρεια διευκρινίζοντας ακόμα και ότι αν τα σπυριά από το σιτάρι πωλούνται πάνω στο στάχυ, ο συντελεστής ΦΠΑ ο οποίος επιβάλλεται είναι 13%.

- Για σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι, σόργο σε κόκκους, φαγόπυρο το εδώδιμο (μαύρο σιτάρι), κεχρί, κεχρί μακρό κ.λπ. αν οι σπόροι παρουσιάζονται ακόμα και στα στάχυα ή πάνω στα καλάμια, αλλά δεν έχουν ξεφλουδιστεί , έστω και αν διατίθενται ως ζωοτροφές, φορολογούνται με ΦΠΑ 13%.

- Τα μείγματα αλεύρων, χωρίς καμία άλλη προσθήκη, υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13%, εφόσον τα επιμέρους άλευρα υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή. Εάν κάποιο από τα επιμέρους άλευρα υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23% τότε η τιμολόγηση γίνεται ξεχωριστά ανά συντελεστή ή (εάν αυτό δεν είναι δυνατό) τιμολογείται εξ ολοκλήρου το αγαθό στον κανονικό συντελεστή 23%.

- Ξηροί καρποί όπως π.χ. είναι τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια, τα φιστίκια κ.λπ, νωποί ή ξεροί, έστω και χωρίς το κέλυφος ή τη φλούδα τους, πωλούνται με 13%. Αν όμως είναι αλατισμένοι, ψημένοι ή καβουρντισμένοι επιβάλλεται 23%.

- “πακέτο για έξω” από ταβέρνες κλπ το οποίο περιλαμβάνει σαλάτα, σουβλάκια χοιρινά, αναψυκτικό, νερό και ψωμί, φορολογείται ως εξής: η σαλάτα, τα σουβλάκια και το αναψυκτικό με 23%, το νερό και το ψωμί με 13%.

- στα φροντιστήρια, δεδομένου ότι η χορήγηση της απαλλαγής αναλόγως των διδασκόμενων μαθημάτων αποδεικνύεται δυσχερής, απαλλάσσονται από το ΦΠΑ τα ιδιαίτερα μαθήματα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου, μεταξύ των οποίων και ξένων γλωσσών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εξυπηρετούν ψυχαγωγικούς ή ερασιτεχνικούς σκοπούς.

- οι υπηρεσίες κτηνιάτρων υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%).

- εργασίες φασόν, συναρμολογήσεις, επισκευές, επιδιορθώσεις κλπ υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ανεξάρτητα από το συντελεστή ΦΠΑ στον οποίο υπάγεται το παραγόμενο, κατασκευαζόμενο, συναρμολογούμενο ή επισκευαζόμενο αγαθό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επαναφορά των 5 ευρώ στα Νοσοκομεία ζητάνε οι δανειστές - Διαψεύδει το υπουργείο Υγείας


Σκούρα φαίνεται ότι τα βρήκε τελικά ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής με τους εκπροσώπους των δανειστών. Εκεί που διαβεβαίωνε πως έχει τον απόλυτο έλεγχο τόσο με τον ΕΟΠΥΥ όσο και με τα νοσοκομεία, φαίνεται ότι λογάριαζε χωρίς τον… ξενοδόχο.

Την ώρα που η κυβέρνηση είχε σηκώσει το λάβαρο της κατάργησης του 5ευρω εισιτηρίου στα νοσοκομεία, το οποίο να σημειωθεί ότι έφερνε στα ταμεία του ΕΣΥ κοντά στα 19 εκατ. ευρώ, αναζητά τώρα νέα ισοδύναμα μέτρα για να το ισορροπήσει.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, ο σκληρός, αρμόδιος για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής της τρόικα Τζουζέπε Καρόνε, σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εμφανίστηκε εξαιρετικά εκνευρισμένος για την κατάργηση του «5ευρω» εισιτηρίου στα νοσοκομεία. Μία κατάργηση στην οποία μάλιστα είχε στηρίξει τον κοινωνικό της προφίλ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο Καρόνε μάλιστα, λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, ότι με άγριο ύφος κοίταξε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή λέγοντας: «Ποιος σας είπε να βγάλετε το 5ευρω από τα νοσοκομεία; Δεν ξέρετε ότι απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες;»

Ο υπουργός υγείας αλλά και οι παραβρισκόμενοι αξιωματούχοι του υπουργείου έμειναν άναυδοι. «Ο υπουργός έχασε τη λαλιά του» έλεγε μάλιστα κακεντρεχώς στο HealthReport.gr, άνθρωπος του χώρου της Υγείας.

Όχι άδικα βέβαια γιατί ο κ. Καρόνε συνέχισε τις… οδηγίες του: «Να το βάλετε αμέσως πίσω το 5ευρω ή να βρείτε δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα».

Έρχεται άγριο τσεκούρι στα διαγνωστικά

Αυτό φαίνεται πως ήταν αρκετό ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής για να δώσει εντολή –λένε πηγές του HealthReport.gr, – να κοπούν τα 19 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 5ευρω, από τις διαγνωστικές εξετάσεις. Ένα κονδύλι που όμως είναι ήδη κουρεμένο και οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους.

Από την άλλη πολλά διαγνωστικά κέντρα αδυνατούν ακόμη και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους καθώς και τους χρωστά ο ΕΟΠΥΥ και επιστρέφουν με τη μορφή των υποχρεωτικών εκπτώσεων και αυτομάτων επιστροφών (clawback, rebate) χρήματα στο σύστημα υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα το κούρεμα φθάνει και το 55%.

Μάλιστα για έναν περίεργο λόγο… τις τελευταίες ημέρες εξαφανίστηκαν και από το κονδύλι για τα διαγνωστικά τα 24 πρόσθετα εκατομμύρια που είχαν εξασφαλιστεί από το 2014.

Τώρα τα 24 εκατ αυτά ζητούνται ως επιστροφή από τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα. Σχετική ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή και οι πρώην υπουργοί Υγείας Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης.

-------------------

Διαψεύδουν πηγές του υπουργείου Υγείας ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής συναντήθηκε με την τρόικα. Δεν υπήρξε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας healthreport.gr ο αρμόδιος για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής της τρόικας Τζουζέπε Καρόνε, σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εμφανίστηκε εκνευρισμένος για την κατάργηση του «5ευρω» εισιτηρίου στα νοσοκομεία και ζήτησε την επαναφορά του ή την ανεύρεση δημοσιονομικών ισοδύναμων μέτρων.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr και http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα δελφίνι σε παραλία της Ξάνθης


Ένα δελφίνι έκανε την εμφάνιση του, στην παραλία του Άη Γιάννη, στα Άβδηρα της Ξάνθης, το μεσημέρι της Παρασκευής, σε απόσταση αναπνοής από την ακτή προκαλώντας φυσικά τα βλέμματα αλλά και το ενδιαφέρον των λουόμενων.

Το συμπαθέστατο δελφίνι, εμφανίστηκε ξαφνικά στην πολυσύχναστη παραλία του Νομού, πλησιάζοντας λουόμενους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στην θάλασσα και απολάμβαναν το μπάνιο τους. Αρχικά οι πολίτες δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς ήταν αυτό που είχε έρθει τόσο κοντά τους, ωστόσο πολύ γρήγορα αντιλήφθηκαν την παρουσία του δελφινιού.

Σύμφωνα με το thrakitoday.com, όπως ήταν φυσικό, το γεγονός αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον των λουόμενων που έσπευσαν να το δουν από κοντά. Η παρουσία του δελφινιού ήταν σύντομη, καθώς μετά από λίγα μόλις λεπτά αποχώρησε και πάλι για το ταξίδι του στα βαθιά νερά του Θρακικού Πελάγους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στο έλεος πυρκαγιών η Καλιφόρνια: Νεκρός ένας πυροσβέστης


Ένας πυροσβέστης έχασε την ζωή του ενώ έδινε μάχη για τον περιορισμό μίας εκ των 18 πυρκαγιών που μαίνονται στην Καλιφόρνια, γνωστοποίησε ο κυβερνήτης της Πολιτείας στις δυτικές ΗΠΑ οι οποίες βρίσκονται στο έλεος της ξηρασίας με τις αρχές να έχουν κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή.

Τουλάχιστον 8.000 πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί στο σύνολο της Πολιτείας, διευκρίνισε η Εθνοφρουρά της Καλιφόρνιας που απηύθυνε έκκληση για την αποστολή ενισχύσεων.

«Η δριμεία ξηρασία και οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν σχεδόν μετατρέψει την Πολιτεία σε πυριτιδαποθήκη» σχολίασε ο κυβερνήτης Έντμουντ Μπράουν σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε χθες το βράδυ.

«Οι θαρραλέοι μας πυροσβέστες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους βοηθήσουμε».

Ένας πυροσβέστης ηλικίας 38 ετών, με καταγωγή από τη Νότια Ντακότα (βόρειες ΗΠΑ) σκοτώθηκε την Πέμπτη ενώ συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στον εθνικό δρυμό του Μόντοκ, κοντά στην μικρή πόλη Αλτούρας (βορειοδυτική Καλιφόρνια).

Οι πυρκαγιές αποτελούν συχνό φαινόμενο στην Καλιφόρνια ωστόσο η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό καθώς η Πολιτεία μαστίζεται από την ξηρασία εδώ και τέσσερα έτη. Στο πλαίσιο αυτό οι αρχές επέβαλαν περιορισμούς στην κατανάλωση νερού τον περασμένο Απρίλιο και έκτοτε τα μέτρα αυτά έχουν ενισχυθεί.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το καλάθι της νοικοκυράς μετά την αύξηση του ΦΠΑ - Σύγκριση με άλλες χώρες


Ακριβότερο είναι το καλάθι της νοικοκυράς στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ισπανία, ενώ σημαντικά φθηνότερο παραμένει σε σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία μετά και την τελευταία αύξηση του ΦΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ.

Ωστόσο, το πραγματικό κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα σε κάθε χώρα σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης, στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις τρεις χώρες (47.2 % με τη Μ.Βρετανία, 25,1 % με την Ισπανία και 57,2 % με τη Γαλλία).

Το ΙΝΕΜΥ συνέκρινε τις τιμές 19 βασικών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (αλεύρι, γάλα, καφές, μακαρόνια, χυμός πορτοκαλιού, πατάτες, μήλα κλπ) στις τέσσερις χώρες, μετά την αύξηση του ΦΠΑ στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία το ελληνικό καλάθι κοστίζει 51,61 ευρώ, έναντι 51,04 ευρώ στην Ισπανία , 71,32 ευρώ στη Μ. Βρετανία και 66,64 ευρώ στη Γαλλία. Δηλαδή είναι φθηνότερο κατά 38,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου και κατά 29,1% σε σχέση με εκείνο της Γαλλίας.

Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο, χωρίς ΦΠΑ οι διαφορές με τις ακριβότερες χώρες διογκώνονται, δηλαδή η Ελλάδα γίνεται ακόμα πιο φθηνή, ενώ η Ισπανία γίνεται ακριβότερη. Ειδικότερα, χωρίς το ΦΠΑ το καλάθι στην Ελλάδα γίνεται ακόμη φθηνότερο του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 52,5% και κατά 40,7% της Γαλλίας. Συγκριτικά με την Ισπανία, το ελληνικό καλάθι γίνεται πλέον φθηνότερο κατά 7,1%. Αυτό συμβαίνει γιατί οι συντελεστές ΦΠΑ στη χώρα μας είναι σημαντικά υψηλότεροι των υπολοίπων κρατών (Ελλάδα: 13% και 23%, έναντι Ηνωμένου Βασιλείου: 0%, 5% και 20%, Ισπανίας: 4%, 10% και 21%, Γαλλίας: 5,5%, 10% και 20%).

Σημειώνεται επιπλέον ότι για την αποφυγή λανθασμένων συμπερασμάτων θα πρέπει να συνυπολογίζεται και το πραγματικό κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα σε κάθε χώρα σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης, το οποίο στη χώρα μας είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις τρεις χώρες (47.2 % με τη Μ.Βρετανία, 25,1 % με την Ισπανία και 57,2 % με τη Γαλλία).

Αναλυτικά οι τιμές φαίνονται στο συνημμένο πίνακα


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...