Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Ολυμπιακοί Αγώνες... τύφου & ηπατίτιδας Α

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εδώ κι έναν χρόνο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Όμως η δημοτική Αρχή του Ρίο ντε Τζανέιρο... βόρβορο ηγόραζε.

Τότε, ιστιοπλόοι που προπονούνταν στον κόλπο Γκουαναμπάρα, όπου καταλήγει το αποχετευτικό σύστημα της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, κατήγγειλαν πως υπάρχουν σκουπίδια και κουφάρια ζώων, αλλά ο Εδουάρδο Πάες, δήμαρχος της πόλης που θα φιλοξενήσει του χρόνου (5-21 Αυγούστου) τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ουδεμία ευαισθησία έδειξε.

Η μόλυνση από λύματα και απόβλητα στα ύδατα γύρω από την περιοχή του Ρίο ντε Τζανέιρο είναι ένας επικίνδυνος βούρκος γεμάτος, με τους διεθνείς οργανισμούς να επισημαίνουν τους τεράστιους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αθλητές αν έρθουν σε επαφή με τα μολυσμένα νερά. Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ειδικοί, αρκούν μόλις τρία κουταλάκια του νερού προκειμένου ένας ανθρώπινος οργανισμός να προσβληθεί από ασθένειες όπως τύφος ή ηπατίτιδα Α.



Στο ρεπορτάζ του Associated Press αναφέρεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αναλύσεις των υδάτων στον κόλπο Γκουαναμπάρα έδειξαν ότι είναι μέχρι και 1,7 εκατομμύρια φορές πάνω από τα επίπεδα που θεωρούνται επικίνδυνα σε παραλία της Νότιας Καλιφόρνιας!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, ο χρόνος δεν είναι επαρκής ώστε να καθαρίσουν οι μολυσμένες περιοχές, καθώς εκτός από τα βακτήρια και τα μικρόβια, τόνοι σκουπιδιών στοιβάζονται σε διάφορα σημεία των ακτών. Επιπροσθέτως εκτιμούν ότι η κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, δεν είναι επικίνδυνη μόνο για τους αθλητές, αλλά και για τους περίπου 350.000 θεατές που αναμένεται να παρακολουθήσουν αυτά τα αθλήματα.




Ο καθαρισμός

Πάντως οι διοργανωτές, που ομολογούν ότι αποτελεί προτεραιότητά τους ο καθαρισμός των υδάτων, θεωρούν ότι ο χρόνος είναι αρκετός ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για την υγεία των αγωνιζομένων και των θεατών.



Ωστόσο, επτά Ελληνες κωπηλάτες βρίσκονται ήδη στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου στη μολυσμένη λίμνη Ροντρίγκο ντε Φρέιτας θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων. Μπορεί οι αθλητές να μην έρχονται σε άμεση επαφή με το νερό, αλλά ο κίνδυνος μόλυνσης δεν απουσιάζει, ιδίως αν πέσει νερό σε κάποιο τραυματισμένο σημείο του σώματος.




Πηγή: http://www.sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.