Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Σκότωσε και έκοψε τη γυναίκα του σε τρία κομμάτια


Τα φύλαξε στο ψυγείο και στην κρεβατοκάμαρά τους.

Ένας νεαρός άντρας συνελήφθη ως ύποπτος για την άγρια δολοφονία της συζύγου του, την οποία φέρεται να σκότωσε και να τεμάχισε μέσα στο πολυτελές διαμέρισμά τους στη Μουμπάι.

Ο Girish Kote φέρεται ότι μαχαίρωσε τη γυναίκα του Madhuwanti μέχρι θανάτου, προτού την κόψει… σε τρία κομμάτια, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, η οποία επικαλείται δημοσιεύματα τοπικού Τύπου.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές ο δράστης στη συνέχεια τύλιξε τα κομμάτια της γυναίκας σε πλαστικό, το οποίο έκλεισε με μονωτική ταινία. Ο σύζυγος του θύματος τοποθέτησε τα δύο στο ψυγείο και το τρίτο στην κρεβατοκάμαρα του διαμερίσματος του ζευγαριού, στον 14ο όροφο της πολυκατοικίας Nakshatra Towers στην Bhayandar.

Την αστυνομία ειδοποίησε ένας ταξιτζής, γνωστός του ζευγαριού, από τον οποίο ο δράστης ζήτησε βοήθεια για να… εξαφανίσει τα κομμάτια της γυναίκας του, αφού του ομολόγησε την πράξη του.

Το ζευγάρι φέρεται να είχε συχνά διαπληκτισμούς γύρω από οικονομικά ζητήματα, ενώ πριν από δύο χρόνια είχε αποκτήσει και ένα παιδί.

Οι αρχές δε γνωρίζουν ακόμη πότε έγινε το φονικό, καταλήγει το δημοσίευμα.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινούν έλεγχοι σε βενζινάδικα με «καμουφλαρισμένα» οχήματα


Στόχος του υπουργείου η καταπολέμηση της νοθείας και του λαθρεμπορίου.

«Καμουφλαρισμένα» οχήματα θα χρησιμοποιεί πλέον το υπουργείο Ανάπτυξης για την καταπολέμηση της νοθείας και του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Έτσι πλέον, εκτός από το συνηθισμένο έλεγχο των αντλιών υγρών καυσίμων, το υπουργείο θα πραγματοποιεί ελέγχους με ειδικά μετασκευασμένα αυτοκίνητα, χωρίς διακριτικά της υπηρεσίας και με συμβατικές πινακίδες κυκλοφορίας. Φυσικά, δεν θα υπάρχει και γνωστοποίηση στον προηγούμενη γνωστοποίηση στον ελεγχόμενο.

Το όχημα θα διαθέτει ειδική μετρική διάταξη προσδιορισμού του όγκου του παραλαμβανόμενου από την αντλία καυσίμου. Αυτή θα περιλαμβάνει δεξαμενή συλλογής καυσίμου, υποσύστημα ζύγισης, διάταξη προσδιορισμού πυκνότητας, υποσυστήματα αναγωγής σφαλμάτων, λόγω θερμοκρασίας και λόγω ευθυγράμμισης, σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού της θέσης (GPS) με πιστοποιημένη αναφορά στον εθνικό χρόνο, καθώς και σύστημα μετάγγισης του παραληφθέντος καυσίμου.

Το σύστημα έχει τη δυνατότητα αυτόματης τηλεματικής αποστολής των αποτελεσμάτων της μέτρησης σε κεντρικό φορέα υποδοχής, με αποτύπωση των αποτελεσμάτων του ελέγχου, του γεωγραφικού προσδιορισμού της θέσης ελέγχου και του χρόνου εκτέλεσης αυτού.

Η οδήγηση του οχήματος, καθώς και η διενέργεια των ελέγχων θα γίνεται από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και η επάρκειά τους βεβαιώνεται από τη διεύθυνση μετρολογίας.

Μετά τον έλεγχο, οι ελεγκτές συντάσσουν έκθεση, η οποία, συνοδευόμενη από την εκτύπωση των αποτελεσμάτων της μέτρησης και την απόδειξη λιανικής πώλησης πρατηρίου, υποβάλλεται στη διεύθυνση μετρολογίας.

Για το θέμα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αθανάσιος Σκορδάς, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Με το "κρυφό" αυτοκίνητο, κάνουμε άλλο ένα βήμα στη συνεχή προσπάθεια της πολιτείας να μειωθεί κι άλλο η παραβατικότητα στο εμπόριο καυσίμων. Σταθερό μέλημά μας είναι η προστασία του πολίτη από κάθε είδους έκνομες συμπεριφορές».



Διαβάστε περισσότερα...

Δεκάχρονη δολοφόνησε ένα αγοράκι 2 ετών


Το ξυλοφόρτωσε μέσα σε ένα ασανσέρ και το πέταξε από τον 25ο όροφο.

Ένα αγοράκι δύο μόλις ετών έζησε φρικιαστικές στιγμές στα χέρια ενός ανήλικου κοριτσιού 10 ετών, όταν η μητέρα του ξεχάστηκε και βγήκε από το ασανσέρ χωρίς το παιδί της.

Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Chongqing της Κίνας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, που επικαλείται πληροφορίες από την αγγλόφωνη ενημερωτική ιστοσελίδα της Κίνας Shanghaiist.

Βίντεο από κάμερες κλειστού κυκλώματος κατέγραψαν τις σοκαριστικές εικόνες από τα βασανιστήρια που υπέστη ο μικρός Yuanyuan στα χέρια του νεαρού κοριτσιού.




Η μητέρα του μικρού φαίνεται να βγαίνει από το ασανσέρ με το ποδηλατάκι του, ενώ λίγα δευτερόλεπτα προτού κλείσει η πόρτα, μέσα στο ασανσέρ μπαίνει το 10χρονο κορίτσι. Αμέσως σηκώνει το μωρό από το πάτωμα του ασανσέρ και αφού το κρατά για λίγη ώρα στην αγκαλιά του, το πετάει κάτω και αρχίζει να το ξυλοφορτώνει.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα όταν έφτασαν στον 25ο όροφο της πολυκατοικίας, το κορίτσι άρπαξε το παιδί και το πέταξε… στο κενό.

Το άτυχο αγοράκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όμως ήταν ήδη αργά.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί πετάμε ακόμα φαγητό;


Το 37% των κατοίκων της Ελλάδας πετάει φαγητό τουλάχιστον μία έως δύο φορές τον μήνα. Η μεγαλύτερη σπατάλη γίνεται από άτομα 18 έως 34 ετών, ενώ οι ηλικίες άνω των 55 ετών πετούν ελάχιστα τρόφιμα, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue.

Η WWF Ελλάς, από τις 5 Δεκεμβρίου έως το τέλος Ιανουαρίου, μέσα από το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» θα προσπαθήσει να ανοίξει τον φάκελο «Σπατάλη Τροφίμων» παρέχοντας πρακτικές συμβουλές και κινητοποιώντας τους πολίτες προς όφελος της κοινωνικής αλληλεγγύης και του οικογενειακού προϋπολογισμού.

«Η "Καλύτερη Ζωή", στο www.kalyterizoi.gr, προσκαλεί τους παραγωγούς, τους διανομείς τροφίμων και τους πολίτες, να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων μέσα από μικρές πρακτικές που επιφέρουν μεγάλο όφελος στο περιβάλλον, την οικονομία, τον συνάνθρωπο και την κοινωνία εν γένει», σχολιάζει ο υπεύθυνος του προγράμματος, Αχιλλέας Πληθάρας.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα τρόφιμα που πιο συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια είναι μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν, καθώς επίσης φρούτα και λαχανικά. Ακολουθούν τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα τρόφιμα που έληξαν ή χάλασαν. Παρότι οι πολίτες εμφανίζονται ενημερωμένοι για το πρόβλημα, συνεχίζουν τις ίδιες συνήθειες. Το 20% πηγαίνει για ψώνια χωρίς να έχει σημειώσει από πριν αυτά που χρειάζεται, ενώ το 17% δεν καταναλώνει τις επόμενες μέρες το φαγητό που περίσσεψε. Επίσης, μόνο το 8% των συμπολιτών μας κάνει κομποστοποίηση.

Η ομάδα ΜΠΟΡΟΥΜΕ, η οποία φέρνει σε επαφή ανθρώπους που ζητούν τρόφιμα με άλλους που μπορούν να τα διαθέσουν, θα βοηθήσει στο εγχείρημα της WWF. «Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, στα δύο χρόνια λειτουργίας του, σώζει, κατά μέσο όρο, πάνω από 1.000 μερίδες φαγητού την ημέρα. Με τον μηχανισμό του είναι, πλέον, πάρα πολύ εύκολο να σωθούν όλων των ειδών τα τρόφιμα σε κάθε σημείο της Ελλάδας και γενικότερα οι δικαιολογίες για σπατάλη φαγητού ολοένα και λιγοστεύουν» υπογραμμίζει ο συνιδρυτής της ομάδας, Αλέξανδρος Θεοδωρίδης.

Στις 19 Δεκεμβρίου, ο σεφ Ηλίας Μαμαλάκης, ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Αμπελιώτης, θα βρίσκονται στο studio του garage TV για να απαντήσουν ζωντανά στις ερωτήσεις του κοινού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι εκτοξεύει τις τιμές το καρτέλ της ακρίβειας


Στα ύψη εκτοξεύουν τις τιμές των οπωροκηπευτικών τα καρτέλ των χονδρεμπόρων. Αποκαλυπτική είναι η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Διατηρούν μεγάλα ποσοστά κέρδους, επιβάλλουν τους όρους τους σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ, εκδίδουν εικονικά τιμολόγια, «ελληνοποιούν» εισαγόμενα προϊόντα.

Την τεράστια «ψαλίδα», έως και 180%, των τιμών των νωπών οπωροκηπευτικών από το χωράφι στο ράφι, καθώς και την «κραταιά» παρουσία των χονδρεμπόρων που καθορίζουν το «παιχνίδι» στην αγορά σε βάρος των καταναλωτών και των παραγωγών αποκαλύπτει κλαδική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Το κείμενό της δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αφορά τη διάρθρωση της αγοράς αλλά και τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών για επτά προϊόντα και συγκεκριμένα τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα, τις πατάτες, τις ντομάτες, τα αγγούρια και τα μαρούλια. Η έρευνα επισημαίνει τη στρεβλή λειτουργία της αγοράς.

Κάντε κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση:







Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα (κάντε κλικ για μεγέθυνση).




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Βοηθήστε με να βρω την κόρη μου"


Η μητέρα της 16χρονης Ραφαέλας που εξαφανίστηκε στην Βέροια κάνει έκκληση για όσους γνωρίζουν ή την έχουν δει κάπου να έρθουν σε επικοινωνία με το 'Χαμόγελο του Παιδιού'.

"Η κόρη μου είναι μαθήτρια του 20 και τον τελευταίο καιρό ένιωθε πολύ πιεσμένη" τόνισε η μητέρα.

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή "Μίλα":




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Χωρίς μεσάζοντες" από το υπουργείο Αργοτικής Ανάπτυξης


Να μειωθεί το χάσμα των τιμών που υπάρχει μεταξύ «χωραφιού και ραφιού», επιδιώκει με πρωτοβουλίες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναφέροντας πως το υπουργείο θα νομοθετήσει για τις αγορές των αγροτών, όπου θα μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας στον καταναλωτή χωρίς μεσάζοντες, κάνοντας λόγο για «καρτέλ της ακρίβειας» στα οπωροκηπευτικά.

Την ίδια στιγμή τόνισε, πως από το νέο έτος η καθιέρωση της τήρησης βιβλίων εσόδων- εξόδων θα βάλει τέλος στις πρακτικές με τα εικονικά τιμολόγια.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Με δύο σημαντικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα επιδιώκουμε να αμβλυνθεί το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις τιμές παραγωγού με τις τιμές στο ράφι. Το επόμενο διάστημα θα νομοθετήσουμε τις «Αγορές Παραγωγών», οπότε απευθείας οι αγρότες θα μπορούν να πουλούν χωρίς μεσάζοντες τα προϊόντα, άρα θα μειωθεί και η τιμή διακίνησης αυτών των προϊόντων.

Το δεύτερο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση και θα τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος, είναι η καθιέρωση βιβλίων εσόδων και εξόδων για τους αγρότες. Έως σήμερα, παρατηρείται το φαινόμενο, με το δέλεαρ της μεγαλύτερης επιστροφής Φ.Π.Α., αρκετοί αγρότες να ενδίδουν στον πειρασμό που τους υποβάλλουν οι έμποροι και σημειώνουν στα τιμολόγια πώλησης των αγροτικών τους προϊόντων υψηλότερες τιμές από τις πραγματικές που πούλησαν τα προϊόντα τους. Έτσι, όμως, νομιμοποιούν τους εμπόρους να πωλούν σε ακριβότερη τιμή το προϊόν στους καταναλωτές. Με την καθιέρωση βιβλίων εσόδων-εξόδων μπαίνει τέλος σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές. Στόχος μας είναι η εξυγίανση σε όλο το κύκλωμα διακίνησης των αγροτικών προϊόντων».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοβουλία ΥΠΕΚΑ για να μην κόβεται το ρεύμα


Πρωτοβουλία συνεργασίας με τους δήμους, ώστε να μην διακόπτεται ή να αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Το θέμα συζητήθηκε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για τα ενεργειακά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης πρόκειται να συγκαλέσει σύσκεψη μεθαύριο Σάββατο, με συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της διοίκησης της ΔΕΗ.

Στόχος είναι να διαμορφωθούν δίαυλοι επικοινωνίας των τοπικών κοινωνιών με τις κατά τόπους υπηρεσίες της ΔΕΗ και να αντιμετωπίζονται άμεσα τέτοιου είδους προβλήματα, στις περιπτώσεις που τα συγκεκριμένα άτομα δεν εντάσσονται στις ομάδες πληθυσμού για τις οποίες ήδη η ΔΕΗ δεν διακόπτει την ηλεκτροδότηση ή δεν έχουν κάνει τις σχετικές διαδικασίες, για να ενταχθούν.

Ήδη, χθες η ΔΕΗ κάλεσε τους κοινωνικούς φορείς, εφόσον περιέρχονται σε γνώση τους περιπτώσεις ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, να ενημερώνουν τις κατά τόπους υπηρεσίες της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι δεν γίνονται διακοπές ηλεκτροδότησης:

- Σε πελάτες που έχουν οποιαδήποτε είδους εξάρτηση από μηχανικά μέσα.

- Σε πελάτες με κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο (ΚΟΤ) και στους «ευάλωτους» πελάτες.

- Στο σύνολο των πελατών της ΔΕΗ που έχουν ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, σε περιόδους που επικρατούν ακραίες κλιματικές συνθήκες (βαρυχειμωνιά, καύσωνας, κλπ) ή κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων ή του Πάσχα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Περίληψη διακήρυξης Ε.Π. «Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης» Πρόχειρος Διαγωνισμός με κριτήριο την οικονομικότερη προσφορά


Ανακοίνωση 04.12.13

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), ενεργώντας ως Αναθέτουσα Αρχή, προκηρύσσει πρόχειρο διαγωνισμό στο πλαίσιο του Υποέργου 1 και της Δράσης 1 «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ» της Πράξης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΑΠ 7 με κωδ. ΟΠΣ 277710, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΑΠ 8 με κωδ. ΟΠΣ 277711 και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΑΠ 9 με κωδ. ΟΠΣ 277712, το οποίο εντάσσεται στο Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Αντικείμενο της δράσης είναι η διοργάνωση δύο σεμιναρίων εκπαίδευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των τριάντα χιλιάδων ογδόντα ένα ευρώ και τριάντα λεπτά (30.081,30€) μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 23%, ήτοι τριάντα επτά χιλιάδες ευρώ (37.000,00€) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%. Το ποσό αυτό είναι το ανώτερο όριο για την υποβολή προσφορών.

Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, επί ποινή αποκλεισμού, απαιτείται εγγύηση ποσού 1.850,00 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 5% του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 16 Δεκεμβρίου 2013 ημέρα Δευτέρα και ώρα 09:00π.μ. στα γραφεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. στην Ηλιούπολη Αττικής, οδός Ελ. Βενιζέλου 236, από την αρμόδια επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, παραλαβής και αξιολόγησης των προσφορών, η οποία ορίσθηκε με σχετική απόφαση της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές σύμφωνα με τα οριζόμενα στην διακήρυξη το αργότερο μέχρι 16/12/2013 και ώρα 09:00 στα γραφεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ελ. Βενιζέλου 236 Ηλιούπολη ΑΘΗΝΑ τηλ. 210 9949837, Fax 210 5238967.

Προσφορές που θα κατατεθούν μετά την προαναφερόμενη ημερομηνία και ώρα είναι εκπρόθεσμες και δεν παραλαμβάνονται, ενώ σε περιπτώσεις ταχυδρομικής αποστολής τους επιστρέφονται. Η αποσφράγιση των προσφορών γίνεται δημόσια. Σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής, ως ημερομηνία υποβολής της προσφοράς θεωρείται η ημερομηνία παράδοσης στην ταχυδρομική υπηρεσία.

Οι υποβαλλόμενες στον διαγωνισμό προσφορές ισχύουν και δεσμεύουν τον προσφέροντα για τρείς (3) μήνες, προθεσμία που αρχίζει από την επόμενη της διενέργειας του διαγωνισμού.

Οι προσφορές πρέπει να έχουν συνταχθεί στην ελληνική γλώσσα.

Κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης είναι η οικονομικότερη προσφορά.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) ή κοινοπραξίες φυσικών ή/και νομικών προσώπων, τα οποία είναι εγκατεστημένα νόμιμα στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) ή σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει και κυρώσει τη Διεθνή Συμφωνία περί Δημοσίων Συμβάσεων (GPA) ή έχουν υπογράψει και κυρώσει συμφωνίες σύνδεσης ή διμερείς συμφωνίες με την Ε.Ε. ή με την Ελλάδα και πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συμμετοχής της παραγράφου 2.1 της διακήρυξης.

Χρόνος παροχής των υπηρεσιών ορίζεται το χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2014.

Οι προσφορές θα πρέπει να αφορούν το σύνολο του έργου. Εναλλακτικές προσφορές δεν γίνονται δεκτές.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από Πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και Εθνικούς Πόρους.

Αντίτυπο λεπτομερούς διακήρυξης και λοιπών πληροφοριακών στοιχείων του διαγωνισμού διατίθενται δωρεάν από την Ε.Σ.Α.μεΑ. (Δ/νση: Ελ. Βενιζέλου 236 Ηλιούπολη, τηλ.210 9949837, φαξ 210 5238967) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Προκήρυξη σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 526 KB)
Περίληψη διακήρυξης (application/msword, 981 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Δώστε λύση για τα ΚΕΠΑ τώρα! Δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία σε απόγνωση!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 04.12.2013

Με επείγουσα επιστολή της ΕΣΑμεΑ ζητά από τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας να επέμβουν στο θέμα των ΚΕΠΑ: λόγω της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αναπηρίας του ΙΚΑ, καθημερινά ακυρώνονται 850 ραντεβού ατόμων με αναπηρία από τα ΚΕΠΑ της χώρας που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται σε αναμονή από έξι μήνες έως ενάμιση χρόνο, παρατείνοντας το χρόνο εξέτασή τους για τουλάχιστον ένα ακόμη 6μηνο. Συγκεκριμένα, από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου ματαιώθηκαν 356 Επιτροπές σε όλη τη χώρα που επηρεάζουν 7.712 άτομα με αναπηρία, για τους οποίους τα ραντεβού θα επαναπροσδιοριστούν έως 30/4/14!

Η σημερινή εικόνα των 31.719 ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε αναμονή θα αγγίξει τον αριθμό των 50.000 μέχρι τον επόμενο μήνα!

Τα άτομα με αναπηρία δεν πρόκειται να βρεθούν μεταξύ δύο πυρών: τα υπουργεία πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους! Η ΕΣΑμεΑ συμπαραστέκεται στον αγώνα του ιατρικού κλάδου για τις θέσεις εργασίας και την αξιοπρέπειά του, ζητά όμως οι γιατροί που είναι μέλη των επιτροπών του ΚΕΠΑ να δείξουν κοινωνική αλληλεγγύη: Τα άτομα με αναπηρία που δεν έχουν εξεταστεί από τα ΚΕΠΑ χάνουν τις αναπηρικές συντάξεις, τα επιδόματα και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη με καταστροφικές συνέπειες! Από την άλλη πλευρά, και εδώ βρίσκεται το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, εδώ και μήνες η ΕΣΑμεΑ ζητά, και πλέον είναι πιο σημαντικό από ποτέ, να φέρει το υπουργείο Εργασίας διάταξη με την οποία θα παρατείνονται τα ανωτέρω, όταν η εξέταση καθυστερεί χωρίς ευθύνη των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις!

Δεν είναι δυνατό να φθάνουμε σε συνθήκες αντιδικιών, ακόμη και ξυλοδαρμών (ΚΕΠΑ Πειραιώς), που μπορεί να οδηγήσει η απόγνωση, μεταξύ ατόμων με αναπηρία και γιατρών!

Η ΕΣΑμεΑ ζητά εδώ και τώρα την προστασία της πλέον ευπαθούς ομάδας, ζητά την παρέμβαση όλων των εμπλεκομένων μερών. Η επιστολή της κοινοποιήθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και στα πολιτικά κόμματα: όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Η επιστολή επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 96 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 130 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εξωτερικών συνεργατών για το έργο «Ενδυνάμωση της συλλογικής έκφρασης και της συνηγορίας των ατόμων με ψυχική αναπηρία»


Ανακοίνωση 04.12.13

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ε.Σ.Α.μεΑ. (Ν.Π.Ι.Δ.) στο πλαίσιο του Υποέργου 2 της Πράξης «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», που υλοποιείται μέσω του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους,:

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ

Τέσσερις(4) θέσεις εξωτερικών συνεργατών για την παροχή υπηρεσιών συντονισμού των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 2 της Πράξης «Ενδυνάμωση της Συλλογικής Έκφρασης και της Συνηγορίας των Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία», συνολικής διάρκειας 50 ωρών. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα υλοποιηθούν σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Στον παρακάτω Πίνακα περιλαμβάνονται οι πόλεις ανά Περιφέρεια και ο αριθμός των προκηρυσσόμενων θέσεων:

ΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΟΛΗ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΒΟΛΟΣ 1
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑ 1
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ 1
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΡΟΔΟΣ 1
ΣΥΝΟΛΟ 4

Οι εξωτερικοί συνεργάτες που θα επιλεγούν θα συνάψουν σύμβαση Μίσθωσης Ανεξάρτητων Υπηρεσιών Ορισμένου Χρόνου, με συνολική αμοιβή 500 ευρώ (στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι νόμιμες κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου). Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος προσδιορίζεται εντός του Ιανουαρίου 2014 .

Προϋποθέσεις Συμμετοχής – Απαραίτητα προσόντα:

 Απολυτήριος τίτλος όλων των τύπων Λυκείων.

Πρόσθετα επιθυμητά προσόντα

 Βασικές γνώσεις χρήσης (χειρισμού) Η/Υ.
 Εμπειρία γραμματειακής υποστήριξης στον χώρο της ψυχικής υγείας ή του ευρύτερου αναπηρικού κινήματος ή συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Θα προτιμηθεί υποψήφιος που είναι άτομο με αναπηρία ή γονέας ατόμου με αναπηρία ή νόμιμος κηδεμόνας ή ανάδοχος ατόμου με αναπηρία βάσει σχετικών δικαστικών εγγράφων, ή αδελφός/η ατόμου με αναπηρία, ή σύζυγος ατόμου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Να επισημανθεί ότι μετά την παραλαβή των βιογραφικών και των δικαιολογητικών θα ακολουθήσει η επιλογή και η αξιολόγησή τους από τριμελή Επιτροπή. Σε περίπτωση που δύο υποψήφιοι συγκεντρώσουν συνολικά τον ίδιο αριθμό μορίων, προτεραιότητα έχει ο υποψήφιος με το μεγαλύτερο βαθμό στο απολυτήριο Λυκείου.

Υποβολή Δικαιολογητικών
Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτηση πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά τα εξής δικαιολογητικά:
1. Βιογραφικό σημείωμα.
2.Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
3. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του τίτλου σπουδών τους.
4. Πιστοποιητικό ή Βεβαίωση παρακολούθησης Η/Υ.
5.Πιστοποιητικό Α/βάθμιας ή Β/βάθμιας Επιτροπής από οποιαδήποτε φορέα: ή πρώην Νομαρχίας ή ασφαλιστικών φορέων αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή ΚΕ.Π.Α., εφόσον ο ενδιαφερόμενος είναι άτομο με αναπηρία ή γονέας ατόμου με αναπηρία ή νόμιμος κηδεμόνας ή ανάδοχος ατόμου με αναπηρία βάσει σχετικών δικαστικών εγγράφων ή σύζυγος ατόμου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
6. Σχετικά δικαστικά έγγραφα που αποδεικνύουν τη νόμιμη κηδεμονία ή αναδοχή του ατόμου με αναπηρία.

Οδηγίες Υποβολής Δικαιολογητικών
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν είτε να προσκομίσουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά τους οι ίδιοι (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00 έως 15:00) μέχρι 19.12.2013 και ώρα 15:00, είτε να τα υποβάλουν ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στην ακόλουθη διεύθυνση της Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ελευθερίου Βενιζέλου 236 Τ.Κ. 16341 Ηλιούπολη, 2ος όροφος, υπ’ όψιν: Γραφείου Πρωτοκόλλου. Το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται από την ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης.

Πληροφορίες/Διευκρινήσεις
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κ. Σ. Γεωργοπούλου στο τηλ.: 210 - 9949837, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00π.μ. έως 14:00μ.μ.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 135 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 98 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευόμενων του έργου «Ενδυνάμωση της συλλογικής έκφρασης και της συνηγορίας των ατόμων με ψυχική αναπηρία»


Ανακοίνωση 04.12.13

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, Ε.Σ.Α.μεΑ. (Ν.Π.Ι.Δ.) στο πλαίσιο του Υποέργου 2 της Πράξης «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», που υλοποιείται μέσω του Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους,:

ΚΑΛΕΙ

Τους υποψηφίους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κάλυψη 20 θέσεων εκπαιδευομένων (20 θέσεις ανά τμήμα) για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στο πλαίσιο υλοποίησης της ανωτέρω Πράξης, στις Θεματικές Ενότητες: 1. Ψυχική αναπηρία και δικαιώματα, 2. Η Διεκδίκηση των Δικαιωμάτων, 3. Δράσεις υπεράσπισης – συνηγορίας, συνολικής διάρκειας 50 ωρών.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε Ρόδο, Άμφισσα, Βόλο και Αθήνα και θα λειτουργήσει από ένα (1) τμήμα σε κάθε πόλη. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στα μέσα Ιανουαρίου 20141.


Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής:

Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να είναι λήπτες υπηρεσιών υγείας.
Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής (σε ποσοστό 10 % των προκηρυσσόμενων θέσεων) έχουν άτομα με αναπηρία όλων των κατηγοριών.

Υποβολή Δικαιολογητικών

Οι ενδιαφερόμενοι μαζί με την αίτηση, την οποία θα την βρείτε συνημμένη στην παρούσα ανακοίνωση, πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά τα εξής δικαιολογητικά:

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής του χρονοδιαγράμματος της πράξης ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του έργου, μέρους του οποίου αποτελεί και η παρούσα.

1. Επικυρωμένο Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
2. Οποιοδήποτε αποδεικτικό αναπηρίας (εγγραφή σε σωματείο ΑμεΑ, απόκομμα επιδόματος πρόνοιας, πιστοποιητικό υγειονομικής επιτροπής κ.ά.).

Οδηγίες Υποβολής Δικαιολογητικών

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν είτε να προσκομίσουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά τους οι ίδιοι (Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00 έως 15:00) μέχρι τις 19.12.20132 είτε να τα υποβάλουν ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στην ακόλουθη διεύθυνση της Ε.Σ.Α.μεΑ., Ελευθερίου Βενιζέλου 236 Τ.Κ. 16341 Ηλιούπολη, 2ος όροφος, υπ’ όψιν: Γραφείου Πρωτοκόλλου.

Πληροφορίες/Διευκρινήσεις

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κ Σ. Γεωργοπούλου τηλ.: 210-9949837, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00π.μ. έως 15:00μ.μ.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 105 KB)
Αίτηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 98 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Τα κοινόχρηστα χωρίζουν… τις πολυκατοικίες


Σύμφωνα με τα στοιχεία, 4 στις 10 πολυκατοικίες έχουν οφειλές στις εταιρείες κοινοχρήστων, ενώ οι διαχειριστές προσπαθούν μάταια να συγκεντρώσουν τα κοινόχρηστα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρισμένοι στα δύο οι διοικητικοί υπάλληλοι


Κάλεσμα στους συναδέλφους τους να βοηθήσουν να ανοίξει το πανεπιστήμιο κάνει η παράταξη Ανανεωτικό Συνδικαλιστικό Κίνημα που είναι η πλειοψηφούσα στο ΔΣ του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών.

"Η παράταξή μας, στη συνέλευση τής 05.12.2013, κατέθεσε τις προτάσεις της οι οποίες βασικά συνίστανται στην επιστροφή όλων των συναδέλφων στις θέσεις εργασίας τους, την παύση πειθαρχικής και κάθε άλλης δίωξης του Πρύτανη, καθώς και των συναδέλφων που δεν απογράφηκαν, όπως επίσης στο να μην υπάρξει κανένας άνεργος από τους συναδέλφους.

Η παράταξή μας αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη Γ.Σ., μετά τις εντάσεις και τις μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες που για μία ακόμη φορά παρουσιάστηκαν, κατά τη διάρκειά της.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για άνοιγμα του Πανεπιστημίου και διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως προς τα θέματα τα οποία αναφέραμε, πιστεύοντας ότι ο βασικός μοχλός για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου είναι η επαναφορά της ηρεμίας και η αξιοποίηση του κεφαλαίου «Πρύτανης» Θεοδόσης Πελεγρίνης", επισημαίνεται στην ανακοίνωση στην οποία δίνονται εξηγήσεις για το κλίμα έντασης που επικράτησε στη γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών.

"Πιστεύουμε ότι η ολόπλευρη στήριξη του Πρύτανη είναι η αναγκαία προϋπόθεση, στις παρούσες συνθήκες, για να ανοίξει και να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο.

Με βάση όλα τα παραπάνω, καλούμε όλους τους συναδέλφους, ώστε να βοηθήσουμε για να ανοίξουμε το Πανεπιστήμιο", σημειώνεται.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι φοιτητές δικαιούνται επίδομα θέρμανσης


Οι φοιτητές μπορούν να πάρουν το επίδομα θέρμανσης εφόσον δεν είναι προστατευόμενα μέλη και πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που αναφέρονται στην υπουργική απόφαση για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Αυτό προκύπτει από έγγραφη απάντηση που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, έπειτα από σχετική ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, στην απάντησή του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 2 Δεκεμβρίου, «σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 της Δ33 5037619 ΕΞ/18.10.2013 υπουργικής απόφασης, εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, μεταξύ άλλων, τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση της Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Επομένως, οι φοιτητές δύνανται να λάβουν το εν λόγω επίδομα, εφόσον δεν είναι προστατευόμενα μέλη και πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις της προαναφερθείσας απόφασης».

Ο κ. Στουρνάρας ενημερώνει πάντως ότι το ύψος της δαπάνης σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού θα ανέλθει στο ποσό των 170 εκατ. ευρώ το 2013, των 190 εκατ. ευρώ το 2014 και των 210 εκατ. ευρώ από το 2015 και εφεξής.

Ο υπουργός Οικονομικών θυμίζει ταυτόχρονα ότι έχει γίνει διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, «γεγονός που καταδεικνύει ότι η Πολιτεία μεριμνά για τη στήριξη των καταναλωτών πετρελαίου στο μέτρο των δημοσιονομικών απαιτήσεων και δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διανύει η χώρα μας».



Διαβάστε περισσότερα...

Βάζει τα γιορτινά της η Αριστοτέλους


Ένας τεράστιος Άγιος Βασίλης θα υποδέχεται μικρούς και μεγάλους στην πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη την διάρκεια της εορταστικής περιόδου.



Το καρουσέλ και άλλα μηχανικά παιχνίδια θα έχουν και φέτος την τιμητική τους.

Από το πρωί συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς για να στηθεί ένα ακόμη Χριστουγεννιάτικο πάρκο, μετά από αυτό που στήνεται ήδη από τις προηγούμενες μέρες στη ΔΕΘ και στην κεντρική πλατεία Αριστοτέλους, που παραδοσιακά λαμβάνουν χώρα οι εορταστικές εκδηλώσεις.



Ήδη γερανός τοποθέτησε ένα από τα καρουσέλ που θα υπάρχουν καθώς και τα υπόλοιπα παιχνίδια όπως τρενάκια αλλά και τα σπιτάκια στα οποία θα πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες για τους πιτσιρικάδες Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης.



Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θέρμανση με τηγανέλαιο στα σχολεία της Πάτρας


Συνεχίζεται από την ΑΔΕΠ Α.Ε και τον Δήμο Πατρέων η τροφοδοσία βιοκαύσιμου θέρμανσης από τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια στα σχολεία της πόλης.

Σύμφωνα με το patrastimes.gr, παρουσία του Δημάρχου Πατρέων, Γιάννη Δημαρά, επιστράφηκε σήμερα το πρωί στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών, στην Αγία Βαρβάρα, ποσότητα 200 λίτρων βιοκαύσιμου, το οποίο προήλθε από το πρόγραμμα συλλογής χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων τα οποία μετατρέπονται μετά από επεξεργασία σε βιοκαύσιμο, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που υλοποιεί η ΑΔΕΠ Α.Ε. και η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Πατρέων.



Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Σιγαλός και Χαράλαμπος Στανίτσας, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΠ Παναγιώτης Ξυπολιάς και ο υπεύθυνος του Προγράμματος, προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΑΔΕΠ Α.Ε. Κων/νος Κωνσταντακόπουλος.

Ο δήμαρχος συνεχάρη τους μαθητές για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα, χάριν της οποίας επιτυγχάνεται η προστασία του περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση πόρων για κάθε σχολείο.



Την ίδια ημέρα επιστράφηκαν σε άλλα σχολεία που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα οι παρακάτω ποσότητες βιοκαυσίμου από επεξεργασμένα τηγανέλαια:

Στο 50ο Δημοτικό Σχολείο-100 λίτρα, στο 60ο Δημοτικό Σχολείο-200 λίτρα, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Οβρυάς-200 λίτρα και στο Δημοτικό Σχολείο Ρίου-200 λίτρα.

Ήδη έχει γίνει επεξεργασία 4.000 λίτρων τηγανελαίων που συλλέχθηκαν στα 23 σχολεία που συμμετέχουν στο Πιλοτικό Πρόγραμμα συλλογής και μετατροπής τηγανέλαιων σε βιοκαύσιμο, τα οποία επιστράφηκαν μετά από επεξεργασία στα ίδια σχολεία και τοποθετήθηκαν στις δεξαμενές πετρελαίου θέρμανσης, όπου το βιοκαύσιμο αναμεμειγμένο με το πετρέλαιο θέρμανσης, αποτελεί ιδανικό καύσιμο θέρμανσης.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντακόπουλο, για τη φετινή χρονιά υπάρχουν αρκετά αιτήματα για επέκταση του Πιλοτικού Προγράμματος και σε άλλα σχολεία του Δήμου, ενώ με την έναρξη λειτουργίας το Αρχές του 2014 Νοέμβριο 2013, του Ενεργειακού Κέντρου Πληροφόρησης για τη βιομάζα, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Μονοδεντρίου (όπου γίνεται η επεξεργασία των τηγανέλαιων) θα ενταθεί το Πιλοτικό Πρόγραμμα και σε άλλες ομάδες πολιτών.




Διαβάστε περισσότερα...

7.400 θέσεις εργασίας για ανέργους


Την Παρασκευή, δημοσιεύεται η τρίτη από τις τέσσερις Δημόσιες Προσκλήσεις, που αφορά στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού, για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε δημόσιους φορείς.

Συγκεκριμένα, ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Η υποβολή των αιτήσεων, η προθεσμία για την οποία λήγει στις 13 του μηνός, γίνεται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων στην ενότητα e-Υπηρεσίες / Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

Η Δημόσια Πρόσκληση αφορά στη δημιουργία 7.400 θέσεων πλήρους απασχόλησης, για χρονικό διάστημα 6 μηνών και 15 ημερών - και σε κάθε περίπτωση έως την ημερομηνία λήξης του διδακτικού έτους 2013-2014.

Οι θέσεις στο πρόγραμμα αφορούν καθαριστές και καθαρίστριες, βοηθητικό προσωπικό - επιστάτες, τραπεζοκόμους, λογοθεραπευτές, σχολικούς οδηγούς, συνοδούς σχολικών λεωφορείων, εργοθεραπευτές, σχολικούς νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι επίσης εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

2. μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς

3. νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών)

4. μακροχρόνια άνεργοι

5. άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.

Υποχρέωση προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, έχουν: α) οι άνεργοι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, β) οι άνεργοι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα που επιλέγουν ειδικότητα για την οποία απαιτείται τίτλος σπουδών χαμηλότερης εκπαιδευτικής βαθμίδας γ) οι άνεργοι όλων των ανωτέρω κατηγοριών οι οποίοι έχουν εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα.

Σημειώνεται, πως δεν υποχρεούνται να επανυποβάλουν δικαιολογητικά όσοι συμμετείχαν στις προηγούμενες Δημόσιες Προσκλήσεις.

Οι ωφελούμενοι επιλέγονται και κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση τα πέντε αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης, τα οποία είναι τα εξής: 1) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες, 2) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες, 3) Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, 4) Ηλικία και 5) Αριθμός ανήλικων τέκνων.

Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας προσφέρει αμοιβές 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι πάνω από 490 ευρώ τον μήνα για τους ανέργους άνω των 25 ετών και 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 427 ευρώ τον μήνα για τους ανέργους κάτω των 25 ετών.

Ο ΟΑΕΔ καταβάλλει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον εργοδότη (για τους άνω των 25 ετών μέχρι 258 ευρώ τον μήνα και για τους άνεργους κάτω των 25 ετών έως 225 ευρώ).

Οι δημόσιοι φορείς υποχρεούνται να προβούν στην πρόσληψη των επιτυχόντων ωφελουμένων, εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία ενημέρωσής τους.

Η εκπρόθεσμη υποβολή των δικαιολογητικών συνεπάγεται τον αποκλεισμό από τη διαδικασία επιλογής και τη διαδικασία μοριοδότησης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελική έρευνα για το πλοίο «Πηνελόπη Α»


Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου με αφορμή δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για την παραμονή του πλοίου «Πηνελόπη Α» στο λιμάνι της Ραφήνας , του οποίου την απομάκρυνση έχει ζητήσει το Λιμεναρχείο Ραφήνας για λόγους ασφάλειας του πληρώματος αλλά και μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Την έρευνα θα διενεργήσει Εισαγγελέας Πρωτοδικών προκειμένου να εξακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων, ώστε αν προκύπτει διάπραξη αδικημάτων να εντοπιστούν οι υπαίτιοι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα, από τις 11 Νοεμβρίου, ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας έχει ζητήσει με εξώδικο προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία, το οποίο κοινοποίησε και στο υπουργείο Ναυτιλίας, τη μεταφορά του πλοίου σε αγκυροβόλιο, ώστε να αποφευχθεί άμεσος κίνδυνος που προκύπτει από την παραμονή του «Πηνελόπη Α» στο λιμάνι, τόσο για την ασφάλεια του πληρώματος όσο και για ενδεχόμενο πρόκλησης ναυαγίου ή ναυτικού ατυχήματος αλλά και περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Στην ανακοίνωση της ΠΕΜΕΝ επισημαίνεται ότι, την περασμένη Κυριακή αλλά και την Δευτέρα, λόγω των ανέμων, έσπασαν κάβοι του εγκαταλελειμμένου πλοίου, ενώ καταλογίζονται ευθύνες τόσο στην πλοιοκτήτρια εταιρεία όσο και στο αρμόδιο υπουργείο. Τονίζεται επίσης ότι η εταιρεία δεν έχει καταβάλει στο Λιμεναρχείο τα οφειλόμενα χρήματα, από λιμενικά τέλη, τέλη περισυλλογής απορριμμάτων κ.ά, που φθάνουν περίπου τις 122.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι 56 ναυτικοί του «Πηνελόπη Α» παραμένουν απλήρωτοι από έξι έως δέκα μήνες και μένουν σε αυτό χωρίς νερό και ρεύμα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Από λουκέτο σε λουκέτο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Τη ραγδαία συρρίκνωση των μικρομεσαίων βιοτεχνικών επιχειρήσεων αναδεικνύει η έρευνα που πραγματοποίησε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, καθώς από το 2009, έτος έναρξης της οικονομικής κρίσης, έως και το 2012 οι επιχειρήσεις στα μητρώα του Επιμελητηρίου μειώθηκαν κατά 7.747.

Με μεγάλες απώλειες θα κλείσει και το 2013, καθώς έως το τέλος του έτους αναμένεται να χαθούν 2.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2012, δηλαδή το 6% του δυναμικού του επιμελητηρίου. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για το 2014, καθώς το 41% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μην καταφέρει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του με αποτέλεσμα να κλείσει.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη από υπηρεσία του επιμελητηρίου σε αντιπροσωπευτικό αριθμό επιχειρήσεων εγγραμμένων στα μητρώα του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 66% των επιχειρηματιών έχουν επηρεαστεί από την κρίση με δραστική μείωση του τζίρου τους και σημαντική έλλειψη ρευστότητας λόγω της μεγάλης καθυστέρησης εξόφλησης των οφειλών από τους πελάτες τους, αλλά και της παντελούς έλλειψης χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ύπαρξη της επιχείρησης τους αναμένεται να προχωρήσουν το προσεχές διάστημα σε μείωση των γενικών εξόδων, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναμένεται να αναπροσαρμόσουν την δραστηριότητα τους σε νέες αγορές και ως τρίτη αναγκαστική επιλογή εμφανίζεται η μείωση του προσωπικού.

Ωστόσο, αυτό που επικρατεί για το μέλλον και παρά τα τέσσερα πολύ δύσκολα οικονομικά έτη, είναι η απαισιοδοξία, καθώς μόλις το 9% των ερωτηθέντων διακρίνει κάποια βελτίωση και το 57% θεωρεί ότι η κατάσταση στην αγορά θα επιδεινωθεί με μεγαλύτερες απώλειες για τους επιχειρηματίες, αλλά και τους εργαζόμενους.

«Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα, να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ασφυκτιούν λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, αλλά και της συνεχούς επιβολής δυσβάστακτων φορολογικών βαρών. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η βάση της Ελληνικής οικονομίας, εφόσον στηριχθούν είναι προφανές ότι θα είναι σε θέση να αποτελέσουν την ατμομηχανή για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας» επισήμανε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκρίθηκαν 500.000 αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης


Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι για να το λάβουν.

Στις 490.000 ανήλθε ο αριθμός των εγκεκριμένων αιτήσεων εξασφάλισης επιδόματος θέρμανσης επί των 560.000 που υποβλήθηκαν, δήλωσε σήμερα στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Όπως σημείωσε, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων μέσω του Taxinet εξελίσσεται ικανοποιητικά και σύντομα αναμένεται ότι θα αρχίσει η καταβολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος στους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα έχουν εκταμιευτεί 22 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή του επιδόματος, τα οποία πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

«Τα περισσότερα παράπονα που δεχόμαστε σχετικά με το επίδομα θέρμανσης είναι για το περιουσιακό κριτήριο. Μένουν πολλοί άνθρωποι απ' έξω» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς,

Επισήμανε, δε, ότι στο επόμενο διάστημα οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν τον δεύτερο φόρο ακινήτων, οπότε δεν θα έχουν χρήματα για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.

«Είναι διπλό το πλήγμα. Έτσι κι αλλιώς τα εισοδήματα όλων έχουν μειωθεί, αναφορικά με το εισοδηματικό κριτήριο. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει το περιουσιακό κριτήριο» τόνισε.

Στο μεταξύ, οκτώ στις δέκα πολυκατοικίες δεν έχουν εφοδιαστεί πετρέλαιο θέρμανσης, παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί η πρώτη δόση του επιδόματος.

«Δυστυχώς, αδυνατούν να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης και προσπαθούν με εναλλακτικές μορφές θέρμανσης να ζεσταθούν. Η κατάσταση είναι χειρότερη φέτος, σε σχέση με πέρυσι, παρά το επίδομα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης.

Όπως λέει ο κ. Λεχουρίτης, το αξιοπερίεργο με τις πολυκατοικίες είναι ότι ακόμη και αν στα δέκα διαμερίσματα, τα τρία θέλουν να βάλουν πετρέλαιο, αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί σύμφωνα με το καταστατικό, αποφασίζει η πλειοψηφία.

«Η κατάσταση όσον αφορά τη θέρμανση είναι χαοτική. Και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η κυβέρνηση επιμένει να μη ρίξει την τιμή του πετρελαίου για να ζεσταθεί ο κόσμος. Κάποτε είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός, o κ. Σαμαράς, ότι με επιδοματική πολιτική δεν δίνεται λύση στα προβλήματα. Γιατί επαναφέρει, λοιπόν, το επίδομα στο πετρέλαιο θέρμανσης;» λέει.

Τι βήματα πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι για το επίδομα θέρμανσης

Η υπηρεσία για τη διαδικασία του επιδόματος θέρμανσης είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr, με την επιλογή του σημείου «Υποβολή αίτησης επιδόματος θέρμανσης».

Οι πιστοποιημένοι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτουν για να έχουν πρόσβαση σ' αυτή. Για τους φορολογούμενους που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες θα αρκεί ο ΑΦΜ και ο αριθμός ειδοποίησης ενός εκκαθαριστικού δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων πέντε ετών.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι έχουν δύο επιλογές κατά τη συμπλήρωση της αίτησης, ανάλογα με το αν πρόκειται για μονοκατοικίες ή για πολυκατοικίες (διαχειριστές).

Το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται σε 35 λεπτά το λίτρο και κυμαίνεται από 210 έως και 1.050, ευρώ ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί ο φορολογούμενος

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φέτος άγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ ( από 25.000 ευρώ πέρυσι), έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ πέρυσι) με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα παιδί και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.

Όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια δικαιούχοι είναι άγαμοι υπόχρεοι με έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας ( από 150.000 ευρώ), έγγαμοι με ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ ( από 200.000ευρώ), ενώ από το επίδομα θα εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους ΙΧ πάνω από 3.000 κυβικά εκατοστά ( από 2.000 κυβικά πέρυσι).

Το επίδομα ανά ζώνη

Ο υπολογισμός του επιδόματος γίνεται με βάση τις 4 ζώνες στις οποίες έχει χωριστεί η χώρα και στις οποίες προβλέπονται διαφορετικά επίπεδα μέγιστης επιδοτούμενης κατανάλωσης με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες (από 5 έως 25 λίτρα ανά τετραγωνικό πρώτης κατοικίας με μέγιστο όριο τα 120 τ.μ).

Έτσι:

Στην πρώτη ζώνη η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, στη Β' Ζώνη η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 15 λίτρα, στη Γ' Ζώνη 8 λίτρα και στη Δ΄ Ζώνη 5 λίτρα ανά τετραγωνικό.

Το ανώτατο ύψος επιδόματος είναι :

-1.050 ευρώ στην Α' Ζώνη (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία),

-630 ευρώ στη Β' Ζώνη (Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Εβρου

-336 ευρώ στη Γ' Ζώνη (Αττική, Κόρινθος, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αρτα)

-210 ευρώ στη Δ' Ζώνη (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κύθηρα, νησιά Σαρωνικού).



Διαβάστε περισσότερα...

Άνω των 500 ευρώ οι αμοιβές της πλειονότητας των εργαζομένων


Μισθούς από 1.000 έως 2.000 ευρώ λαμβάνει το 30% των εργαζομένων.

Αμοιβές άνω των 500 ευρώ, λαμβάνει το 79,76% των εργαζομένων, ενώ το 7,69% αυτών αμείβεται στην κλίμακα των 500 έως 600 ευρώ, σύμφωνα με το πρώτο ετήσιο δελτίο του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», που παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση στην ημερίδα του υπουργείου με θέμα «Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη: Ένα καινοτόμο εργαλείο καταγραφής και σχεδιασμού των πολιτικών της Εργασίας», που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 32,21% των εργαζομένων, βρίσκεται στην κλίμακα αμοιβών των 1.000 έως 2.000 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των μισθωτών ιδιωτικού δικαίου σε όλη την Ελλάδα, είναι 1.371.450 άτομα, εκ των οποίων το 53,5% είναι άνδρες.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε ότι αφορά τον αριθμό των επιχειρήσεων που προσφέρουν εργασία, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 196.695 επιχειρήσεις που απασχολούν έστω και έναν μισθωτό εργαζόμενο. Το 90,21% από αυτές τις επιχειρήσεις είναι πολύ μικρές, καθώς απασχολούν έως 10 εργαζομένους.

Στο ετήσιο δελτίο του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», καταγράφεται το σύνολο των μισθωτών εργαζομένων (ιδιωτικού δικαίου), αλλά και το σύνολο των επιχειρήσεων, οργανισμών και φορέων που απασχολούν μισθωτούς εργαζομένους, ανεξάρτητα από τον φορέα κύριας ασφάλισής τους.

«Η καταγραφή αυτή γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας σημειώνοντας ότι το σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία του συστήματος διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, δίνοντας μια πλήρη και αναλυτική εικόνα, μια «ακτινογραφία» της μισθωτής αγοράς εργασίας για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο».

«Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να εντοπίσουμε π.χ. με πιστότητα ποιες είναι οι δυναμικές επιχειρήσεις και οι κλάδοι που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και ποιες είναι οι προβληματικές περιοχές ή οι κλάδοι με συμπτώματα διαρθρωτικής οπισθοδρόμησης, ώστε να έχουμε ορθότερο σχεδιασμό των πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στήριξης των εισοδημάτων.

Τέλος, στο πεδίο της καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, η επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων προσφέρει τη δυνατότητα υλοποίησης στοχευμένων και, συνεπώς, αποτελεσματικών ελέγχων» επισήμανε.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, ο κ. Βρούτσης είπε ότι το ΣΕΠΕ σήμερα διαθέτει περίπου 800 υπαλλήλους και αναγνώρισε ότι ο τρόπος με τον οποίο ήταν λειτουργούσε μέχρι σήμερα η Επιθεώρηση Εργασίας, ήταν συχνά μη αποτελεσματικός, ενώ αδικούσε και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

«Με τη βοήθεια των νέων πληροφοριακών εργαλείων, οι έλεγχοι διεξάγονται στη βάση δομημένου σχεδιασμού, με βάση το ακριβές προφίλ κάθε επιχείρησης και όχι "στα τυφλά".

Παράδειγμα, εάν δείτε πέντε, έξι ή δέκα ομοειδείς επιχειρήσεις με παρόμοιους τζίρους, εκ των οποίων η μία έχει υποπολλαπλάσιο προσωπικό από το μέσο όρο των υπολοίπων, δεν είναι αυτονόητο ότι κάτι συμβαίνει;» σημείωσε με έμφαση ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:

«Η νέα φιλοσοφία για την υλοποίηση στοχευμένων και εντατικών ελέγχων, αλλά και το υψηλότερο πρόστιμο που επιβλήθηκε ποτέ, έχουν αποδώσει τα μέγιστα και δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι το ΙΚΑ παρουσιάζει αύξηση εσόδων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια».

Στη συνέχεια ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στο συνολικό έργο του υπουργείου Εργασίας.

«Χαρτογραφήσαμε», είπε, «το σύνολο της απασχόλησης και του συνταξιοδοτικού συστήματος και σταματήσαμε οριστικά την παραβατικότητα στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.

Για πρώτη φορά και με τη βοήθεια της ΗΔΙΚΑ πραγματοποιούμε ελέγχους νομιμότητας για το σύνολο των καταβαλλόμενων προνοιακών επιδομάτων, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένουμε σε λίγες ημέρες. Μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων αντιμετωπίσαμε οριστικά άλλο ένα πρόβλημα, αυτό της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, ενώ αναδιοργανώνουμε και εκσυγχρονίζουμε τον ΟΑΕΔ, με στόχο την καλύτερη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης της εργασίας».

«Η εντατική δουλειά που γίνεται στο υπουργείο Εργασίας και το οργανωτικό "νοικοκύρεμα" που έχει ήδη συντελεστεί δεν ήταν μόνο ένα προσωπικό στοίχημα», συνέχισε ο υπουργός Εργασίας αλλά «αποτελεί μέρος της συνολικής κυβερνητικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο με στόχο να γίνει η Ελλάδα ένα "φυσιολογικό κράτος", όπως είπε προχθές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

«Η δημοσιονομική προσαρμογή, η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μεταπολεμικά σε αναπτυγμένη χώρα, έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί» είπε ο κ. Βρούτσης, τόνισε ότι η «δημοσιονομική προσαρμογή δεν ήταν αυτοσκοπός» και κατέληξε:

«Τα δύσκολα πέρασαν και όλα δείχνουν ότι από το 2014 ξεκινά η ανάκαμψη της οικονομίας και η τόνωση της απασχόλησης. Το επόμενο βήμα είναι το χρέος μας προς την κοινωνία και ειδικότερα τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, οι οποίοι υπέστησαν το μεγαλύτερο βάρος αυτής της μαραθώνιας δοκιμασίας και προς τη νέα γενιά που αρχίζει να βλέπει ξανά το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία».

Να συμπεριληφθούν και τα επιμελητήρια στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ζητεί η ΕΣΕΕ

Να συμπεριληφθούν και τα επιμελητήρια, στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, αξιοποιώντας το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, για άντληση στοιχείων πληροφόρησης πρότεινε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ μετά την ημερίδα για την παρουσίαση του πληροφορικού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ δήλωσε:

«Το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο καταγραφής των εργαζομένων και σχεδιασμού της εργασίας.

Οι στόχοι, τα αποτελέσματα και οι προοπτικές θα φανούν σύντομα με τη γνωστοποίηση και την υλοποίηση του προγράμματος που θα απλοποιεί τις διαδικασίες και θα εξυπηρετεί το συνεπή εργοδότη.

Η αναγγελία πρόσληψης και οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού, ο πίνακας προσωπικού, βεβαιώσεις και δηλώσεις εργοδότη και κάθε γνωστοποίηση υπερωριακής απασχόλησης θα υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά και έτσι θα αποφεύγονται τα εξοντωτικά πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις παραλείψεων.

Στη στενή συνεργασία μεταξύ ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ και ΙΚΑ θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα επιμελητήρια, αξιοποιώντας το ΓΕΜΗ για άντληση στοιχείων πληροφόρησης.

Η ΕΣΕΕ εκπροσωπώντας το ελληνικό εμπόριο, που αναμφισβήτητα αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, στηρίζει κάθε καινοτόμο πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας που διευκολύνει την ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά το πρόγραμμα για το Voucher ανέργων επαγγελματιών υγείας


Αφορά 1.300 ανέργους που θα λάβουν επιταγή 12.000 ευρώ.

Το Υπουργείο Υγείας, ανακοινώνει την προκήρυξη της δράσης «Κατάρτιση ανέργων επαγγελματιών υγείας σε θέματα μεταρρύθμισης της υγείας (βελτιστοποίηση λειτουργίας νοσοκομείων)», που στοχεύει στην κοινωνικο-οικονομική ένταξη των ανέργων επαγγελματιών υγείας.

Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 1.300 άνεργοι, απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι επωφελούμενοι θα λάβουν επιταγή ύψους 12.000 ευρώ η οποίο αντιστοιχεί στη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) αλλά και συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης των ωφελουμένων, από τους παρόχους κατάρτισης.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκινά τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 20 Δεκεμβρίου ημέρα Παρασκευή και ώρα 24.00. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο http://www.voucher.gov.gr.
Ο συνολικός προϋπολογισμού της δράσης ανέρχεται σε 15.600.000 ευρώ, και χρηματοδοτείται μέσω του

Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠ.ΑΝ.Α.Δ.) με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο). Πιο συγκεκριμένα:

Για το Πρόγραμμα:

Τι είναι το Voucher Κατάρτισης;

Είναι μια νέα καινοτόμα δράση του Υπουργείου Υγείας που δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανέργους επαγγελματίες του κλάδου της υγείας να λάβουν υπηρεσίες εναλλασσόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση της πρακτικής άσκησης σε δημόσια νοσοκομεία.

Ποιος είναι ο στόχος της δράσης;

Στόχος της δράσης είναι η διεύρυνση ευκαιριών για την είσοδο στην αγορά εργασίας νέων, ανέργων, επαγγελματιών του τομέα των υπηρεσιών υγείας, μέσω θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκη¬σης σε δημόσια νοσοκομεία ή στις υπηρεσίες αυτών.

Πότε ξεκινάει το Πρόγραμμα και πόσο θα διαρκέσει;

Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής ξεκινάει από τη Δευτέρα 09/12/2013 και λήγει την Παρασκευή 20/12/2013, ώρα 24.00.
Το φυσικό αντικείμενο των προγραμμάτων κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/03/2015.

Για τους ωφελούμενους:

Πόσοι είναι οι ωφελούμενοι του Προγράμματος;

Μέσω του Προγράμματος υπολογίζονται να ωφεληθούν 1.300 απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι;

Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι, Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών με δικαίωμα νόμιμης διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας, επαγγελματίες υγείας, (ιατροί, νοσηλευτές, λοιπό οικονομικό-διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων και διάφορες ειδικότητες παραϊατρικών επαγγελμάτων), εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα από το εάν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι. Διευκρινίζεται ότι οι Πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, ασφαλισμένοι ή μη σε οικεία ασφαλιστικά ταμεία, που δεν ασκούν ελεύθερο ή άλλο επάγγελμα, πρέπει επίσης να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Πώς μπορούν να αποκτήσουν το voucher κατάρτισης;

Οι ωφελούμενοι έχουν τη δυνατότητα απόκτησης του voucher κατάρτισης, έπειτα από εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Προγράμματος στο http://www.voucher.gov.gr. Οι δικαιούχοι θα επιλεγούν βάσει κριτηρίων, με τη μορφή μοριοδότησης.

Ποια είναι τα κριτήρια μοριοδότησης;
1. Η οικογενειακή κατάσταση.

2. Το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ατομικό οικονομικού έτους 2013, (έως 8.000, από 8.000-12.000 από 12.000-15.000 και από 15.000 ευρώ και άνω).

3. Ο χρόνος ανεργίας, (μέχρι 12 μήνες και από 12 μήνες και πάνω).

4. Η ηλικία, (άνεργοι μέχρι 29 ετών θα μοριοδοτηθούν υψηλότερα).

Σε τι υπηρεσίες αποκτούν πρόσβαση;

Η πράξη σχεδιάζεται να υλοποιηθεί με τη μορφή προγραμμάτων εναλλασσόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (1.200 ώρες) με ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση της πρακτικής άσκησης (on the job training), η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δημόσια νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα:
- Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 240 ωρών, (περίπου 2 μήνες).
- Πρακτική άσκηση σε δημόσια νοσοκομεία διάρκειας 960 ωρών, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 7 μήνες.
Τόσο η θεωρητική κατάρτιση, όσο και η πρακτική άσκηση είναι επιδοτούμενη. Τα προγράμματα κατάρτισης θα υλοποιηθούν από παρόχους κατάρτισης.

Πού θα καταρτιστούν οι ωφελούμενοι;

Οι ωφελούμενοι μπορούν να επιλέξουν όποιο πάροχο κατάρτισης έχει εγγραφεί στο Μητρώο Παρόχων.

Ποιο είναι το αντικείμενο της κατάρτισης;

Αντικείμενο της κατάρτισης είναι η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σε οριζόντια και εξειδικευμένα θεματικά αντικείμενα, με στόχο την βελτιστοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, σε συνδυασμό με την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε θέση πρακτικής άσκησης που θα τοποθετηθεί ο ωφελούμενος.

Συγκεκριμένα οι ωφελούμενοι θα καταρτιστούν στα εξής μαθησιακά αντικείμενα:

• Ποιότητα και ασφάλεια - Εφαρμογές Ολικής Ποιότητας.
• Πρωτόκολλα και διαδικασίες (διοικητικές, ιατρικές, νοσηλευτικές).
• Κατευθυντήριες οδηγίες της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και παραπομπών.
• Αναδιάρθρωση μονάδων και υπηρεσιών υγείας.
• Διασυνδεσιμότητα της ΠΦΥ και των νοσηλευτικών μονάδων.
• Ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
• Κλειστά ενοποιημένα νοσήλια- Κοστολόγηση Ιατρικών Πράξεων – Ενσωμάτωση στα ΚΕΝ.
• Ηλεκτρονικός (Ιατρικός) Φάκελος Ασθενούς.
• Διπλογραφικό Σύστημα.
• Ηλεκτρονικές Προμήθειες (Ενιαίες Τεχνικές Προδιαγραφές όλων των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων κ.λπ.).
• Νομοθεσία Δημοσίων Προμηθειών – Εφαρμογές.
• Διοικητικό - οικονομικός Έλεγχος Μονάδων Υγείας.

Πού θα γίνει η πρακτική άσκηση;

Η υλοποίηση του πρακτικού μέρους του Προγράμματος κατάρτισης (πρακτική άσκηση), θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε συνεργαζόμενους φορείς (Δημόσια Νοσοκομεία και υπηρεσίες αυτών), ανάλογα με το είδος του αντικειμένου της κατάρτισης, βάσει συμφωνητικού υλοποίησης, που θα υπογράψει ο Πάροχος Κατάρτισης με την οικεία Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), όπου ανήκει το Νοσοκομείο.

Τι επιδότηση θα λάβουν οι ωφελούμενοι;

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν μία «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας» οικονομικής αξίας 12.000 ευρώ, η οποίο αντιστοιχεί στη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) αλλά και συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης των ωφελουμένων, από τους παρόχους κατάρτισης.
Το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 1.440 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων).
Το επίδομα πρακτικής άσκησης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 5.760 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων).
Το συνολικό εκπαιδευτικό επίδομα (θεωρητικής και πρακτικής άσκησης) κάθε καταρτιζομένου, συνολικά ανέρχεται σε 7.200 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων).
Η επιταγή θα δοθεί σε 2 δόσεις.

Για τους παρόχους κατάρτισης

Ποιοι πάροχοι κατάρτισης μπορούν να παράσχουν υπηρεσίες;

Κάθε αδειοδοτημένος ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 ή Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2, πάροχος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και κάθε πάροχος ο οποίος σύμφωνα με το Ν.4093/2012, παρ. Θ, περιπτ. Θ15, αριθμ.5 και σύμφωνα με το Ν.4111/2013, άρθρο 30, παρ. 36, νοείται ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 και Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2

Ποια διαδικασία ακολουθούν οι πάροχοι κατάρτισης;

Οι πάροχοι κατάρτισης που πληρούν τα κριτήρια και επιθυμούν να παράσχουν υπηρεσίες κατάρτισης θα εγγραφούν στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα http://www.voucher.gov.gr. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής ξεκινάει από τη Δευτέρα 09/12/2013 και λήγει την Παρασκευή 20/12/2013, ώρα 24.00.

Ποιες είναι οι ευθύνες των παρόχων κατάρτισης;

Κάθε πάροχος κατάρτισης θα έχει την ευθύνη της παροχής της θεωρητικής κατάρτισης και της πρακτικής άσκησης, καθώς επίσης και της συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης των ωφελουμένων.

Πόσα τμήματα θα συγκροτηθούν;

Θα συγκροτηθούν τμήματα από 10 έως 20 ωφελουμένων οι οποίοι θα παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα κατάρτισης. Ο πάροχος κατάρτισης μπορεί να συγκροτεί περισσότερα του ενός τμήματα, αναλόγως του αριθμού των συμμετεχόντων, με την προϋπόθεση της υπογραφής συμφωνητικού συνεργασίας για την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης μεταξύ του παρόχου κατάρτισης και της Υ.ΠΕ., όπου ανήκει το κάθε Δημόσιο Νοσοκομείο.

Πώς αποζημιώνονται;

Η πάροχοι κατάρτισης θα αποζημιωθούν απ’ ευθείας από τους ωφελούμενους, με μέρος της επιταγής εισόδου που θα λάβει ο κάθε ωφελούμενος, με το ποσό των 4.800 ευρώ.

Από πού μπορούν να λάβουν πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι;

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν πληροφορίες ηλεκτρονικά στο http://www.voucher.gov.gr.
Επισυνάπτονται οι θέσεις κατανομής για την πρακτική άσκηση, ανά Περιφέρεια:



Περιφέρεια (Ανά Νομό)
Ενδεικτικός Αριθμός Επιταγών
Κεντρική Μακεδονία
120
Θεσσαλονίκη
120
Δυτική Μακεδονία      
40
Κοζάνη
40
Αττική
640
Αθήνα
640
Στερεά Ελλάδα
30
Φθιώτιδα
30
Νότιο Αιγαίο
20
Ρόδος
20
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
10
Έβρος
10
Θεσσαλία
60
Λάρισα
40
Μαγνησία
20
Ήπειρος
60
Θεσπρωτία
20
Ιωάννινα
40
Ιόνια Νησιά
40
Ζάκυνθος
20
Κέρκυρα
20
Δυτική Ελλάδα
120
Αιτωλοακαρνανία
20
Αχαΐα
80
Ηλεία
20
Πελοπόννησος
100
Αρκαδία
40
Κορινθία
20
Μεσσηνία
40
Βόρειο Αιγαίο
10
Λέσβος
10
Κρήτη
50
Ηράκλειο
30
Χανιά
20
Παρουσίαση του προγράμματος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...