Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί πετάμε ακόμα φαγητό;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το 37% των κατοίκων της Ελλάδας πετάει φαγητό τουλάχιστον μία έως δύο φορές τον μήνα. Η μεγαλύτερη σπατάλη γίνεται από άτομα 18 έως 34 ετών, ενώ οι ηλικίες άνω των 55 ετών πετούν ελάχιστα τρόφιμα, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue.

Η WWF Ελλάς, από τις 5 Δεκεμβρίου έως το τέλος Ιανουαρίου, μέσα από το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» θα προσπαθήσει να ανοίξει τον φάκελο «Σπατάλη Τροφίμων» παρέχοντας πρακτικές συμβουλές και κινητοποιώντας τους πολίτες προς όφελος της κοινωνικής αλληλεγγύης και του οικογενειακού προϋπολογισμού.

«Η "Καλύτερη Ζωή", στο www.kalyterizoi.gr, προσκαλεί τους παραγωγούς, τους διανομείς τροφίμων και τους πολίτες, να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων μέσα από μικρές πρακτικές που επιφέρουν μεγάλο όφελος στο περιβάλλον, την οικονομία, τον συνάνθρωπο και την κοινωνία εν γένει», σχολιάζει ο υπεύθυνος του προγράμματος, Αχιλλέας Πληθάρας.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα τρόφιμα που πιο συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια είναι μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν, καθώς επίσης φρούτα και λαχανικά. Ακολουθούν τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα τρόφιμα που έληξαν ή χάλασαν. Παρότι οι πολίτες εμφανίζονται ενημερωμένοι για το πρόβλημα, συνεχίζουν τις ίδιες συνήθειες. Το 20% πηγαίνει για ψώνια χωρίς να έχει σημειώσει από πριν αυτά που χρειάζεται, ενώ το 17% δεν καταναλώνει τις επόμενες μέρες το φαγητό που περίσσεψε. Επίσης, μόνο το 8% των συμπολιτών μας κάνει κομποστοποίηση.

Η ομάδα ΜΠΟΡΟΥΜΕ, η οποία φέρνει σε επαφή ανθρώπους που ζητούν τρόφιμα με άλλους που μπορούν να τα διαθέσουν, θα βοηθήσει στο εγχείρημα της WWF. «Το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, στα δύο χρόνια λειτουργίας του, σώζει, κατά μέσο όρο, πάνω από 1.000 μερίδες φαγητού την ημέρα. Με τον μηχανισμό του είναι, πλέον, πάρα πολύ εύκολο να σωθούν όλων των ειδών τα τρόφιμα σε κάθε σημείο της Ελλάδας και γενικότερα οι δικαιολογίες για σπατάλη φαγητού ολοένα και λιγοστεύουν» υπογραμμίζει ο συνιδρυτής της ομάδας, Αλέξανδρος Θεοδωρίδης.

Στις 19 Δεκεμβρίου, ο σεφ Ηλίας Μαμαλάκης, ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Αμπελιώτης, θα βρίσκονται στο studio του garage TV για να απαντήσουν ζωντανά στις ερωτήσεις του κοινού.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.