Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Πλούσιο το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης


Όπερα, συναυλίες, θεατρικά έργα και πλήθος εκδηλώσεων από Σεπτέμβρη.

Έχει και όπερα (την «Τραβιάτα» σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης) και τους θρυλικούς STOMP (τους μουσικούς με τα... άδεια κουτιά μπύρας, τους κουβάδες και τις εφημερίδες), και το λόγο του Κωνσταντίνου Καβάφη ερμηνευμένο από τον Μπρούνο Γκάνζ και τον Γιώργο Νταλάρα σε μουσική Αλέξανδρου Καρόζα, και μπαλέτο (τον Καρυοθραύστη) στον πάγο με την «εμπειρία» των μπαλέτων της Αγίας Πετρούπολης, και συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις και φιλοξενούμενες εκδηλώσεις και... όλα είναι έτοιμα για το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Με την αξιοποίηση κάθε δυνατής συνεργασίας με τοπικά μουσικά σχήματα και μουσικούς θεσμούς (Κρατική Ορχήστρα, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου) και με στόχο να δώσουμε ζωή σχεδόν καθημερινά στα δύο αυτά υπέροχα κτίρια» όπως είπε σήμερα παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης, το Μέγαρο Μουσικής «συνεχίζει παρά τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς» τον προγραμματισμό και την προσφορά του.

Την καλλιτεχνική περίοδο που ολοκληρώθηκε η πληρότητα θεατών ανά παράσταση ξεπέρασε σε μέσο όρο το 70% κάνοντας τον κ. Λαζχαρίδη να δηλώνει πως «το Μέγαρο και η μουσική όχι μόνο επιβιώνει στους δύσκολους καιρούς αλλά ανθίζει».

Με περιορισμένο στο ελάχιστο τον προϋπολογισμό (ο καλλιτεχνικός διευθυντής αρνήθηκε να εστιάσει την παρουσίαση του προγράμματος στο ελάχιστο ποσό του προϋπολογισμού δηλώνοντας πως «η προβολή του προγράμματος σε σχέση με τον μικρό προϋπολογισμό δημιουργεί ναρκισσισμό που... αποπροσανατολίζει» και περιορίστηκε στο να δηλώσει πως το ποσό είναι ελάχιστα αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο χάρη στις χορηγίες.

Συνολικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει 37 βασικές παραγωγές με πλήθος παραστάσεων, παράλληλων δράσεων και εργαστηρίων.

Η αυλαία των προγράμματος του Μεγάρου ανοίγει την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου με συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και συνεχίζεται το διήμερο 28 και 29 Σεπτεμβρίου με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τις μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου που γράφτηκαν για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα και σκηνικά-κοστούμια της Κατερίνας Αγγελοπούλου (κόρης του Θόδωρου Αγγελόπουλου).

Οι θρυλικοί και πολυβραβευμένοι στην 22χρονη πορεία τους Βρετανοί «Stomp» θα εμφανισθούν στο Μέγαρο από τις 2 ως τις 6 Οκτωβρίου ενώ στις 12 και 13 Οκτωβρίου θα ανεβεί στη σκηνή του μεγάρου μια από τις γνωστότερες όπερες του Verdi, η «Traviata» (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1), σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με το Atelier Lyrique d’Auvergne.

Από τις 16 Οκτωβρίου ως και τις 3 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί στο ΜΜΘ (σε συνεργασία με το θέατρο Badminton ) η παράσταση «Θα σε πάρω να φύγουμε» ( η μουσικοχορευτική παράσταση του 35μελούς θιάσου αφηγείται την ιστορία της Ελλάδας μέσα από την πορεία της επιθεώρησης) . Πρόκειται για μια συμπαραγωγή με την Adam Productions.

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου η Ελλάδα συναντά τη Ρωσική Πρωτοπορία με εικόνες, ήχο & λόγο (Φουαγιέ Μ2). Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζουν ένα θέαμα «σύνθεσης των τεχνών», αφιερωμένο στην εποχή της Ρωσικής Πρωτοπορίας και την ανεκτίμητη συλλογή Κωστάκη, η οποία φυλάσσεται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Στο πλαίσιο των κοινών εκδηλώσεων η λυρική σοπράνο του θεάτρου Μπολσόι Εκατερίνα Σερμπατσένκο θα τραγουδήσει τα Επτά Τραγούδια σε ποίηση του Αλεξάντρ Μπλοκ και μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, η ηθοποιός Ταμίλα Κουλίεβα, η οποία θα απαγγείλει τα ποιήματα του Αλεξάντρ Μπλοκ στα ρωσικά και σε ελληνική μετάφραση, ενω το μουσικό σύνολο «Transcription Ensemble» [Γιώργος Κανδυλίδης (βιολί), Χρήστος Γκρίμπας (βιολοντσέλο), Νίκος Ζαφρανάς (πιάνο)] θα παρουσιάσει εξειδικευμένο ρεπερτόριο μουσικών έργων της περιόδου της ρωσικής πρωτοπορίας.

Εικόνες έργων τέχνης από την συλλογή Κωστάκη, αντιπροσωπευτικών όλων των κινημάτων της ρωσικής πρωτοπορίας (1900-1930), θα προβάλλονται σε συντονισμό με τον λόγο, το τραγούδι και την μουσική κατά τη διάρκεια της παράστασης. Η επιλογή και προετοιμασία των έργων τέχνης θα γίνει από την Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του ΚΜΣΤ ενώ για το συγχρονισμό τους θα συνεργαστεί η ιστορικός τέχνης και μουσικός Εύη Μπανιωτοπούλου. Η συνεργασία αυτή επιδιώκει να μεταφέρει το πνεύμα της σύνθεσης των τεχνών που χαρακτηρίζει την εποχή της ρωσικής πρωτοπορία.

Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στο μέγαρο συμπράττουν ο έλληνας τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας , ο εμβληματικός ηθοποιός Bruno Ganz και η μουσική του Αλέξανδρου Καρόζα, σε μια παράσταση -συναυλία -αφιέρωμα στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Μουσική και ποίηση συμπορεύονται και την 11 Νοεμβρίου οπότε στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» οι... Γιώργος Κωνσταντίνου (ηθοποιός) και Γιώργος Κωνσταντίνου (πιανίστας -γιός του πρώτου) συνυπάρχουν επί σκηνής ερμηνεύοντας ποιήματα και πιανιστικά έργα.

Ακολουθούν σειρά συναυλιών και παραστάσεων και το διήμερο 27 και 29 Νοεμβρίου το ιδιότυπο μουσικό συγκρότημα (έξι πιάνα , δώδεκα πιανίστες, 24 χέρια και ...240 δάκτυλα) - το «Piandaemonium» που ιδρύθηκε από Θεσσαλονικείς μουσικούς πριν από 15 ακριβώς χρόνια (1998) θα εμφανισθεί για σειρά παραστάσεων (και για σχολεία).

Η μαγεία των Χριστουγέννων θα είναι φέτος... παγωμένη στο Μέγαρο Μουσικής χάρη στις έξι συνολικά παραστάσεις που θα δώσει τα μπαλέτα στον πάγο της Αγίας Πετρούπολης (St.Petersburg State Ice Ballet) με το απόλυτα Χριστουγεννιάτικο παραμύθι του «Καρυοθραύστη».

Το πλήρες πρόγραμμα, οι τιμές (ιδιαίτερα μειωμένες φέτος αλλά και πρόβλεψη για δωρεάν είσοδο σε ανέργους και ειδικές κατηγορίες πολιτών) βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (www.tch.gr).


Διαβάστε περισσότερα...

Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 15 λεπτά!


Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Κώστας Σπηλιόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πορεία των σιδηροδρομικών έργων αποκάλυψε ότι μετά την ολοκλήρωση τους, η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα εκτελείται σε 3 ώρες και 15 λεπτά ενώ η διαδρομή Πάτρα-Αθήνα σε μόλις 1 ώρα και 50 λεπτά!

Συγκεκριμένα όσον αφορά στον άξονα Πάτρας-Αθήνας-Θεσσαλονίκης, συνολικού μήκους περίπου 710 χλμ., υλοποιείται σταδιακά διπλή ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή.

Τέλος σε εξέλιξη βρίσκονται και οι μελέτες και τα έργα για τη σύνδεση των λιμένων της χώρας με το σιδηροδρομικό δίκτυο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχασε την καλύτερή της φίλη και ανέλαβε τη φροντίδα των παιδιών της


Η Jane Plume φρόντισε και τον άντρα της φίλη της που έπασχε από καρκίνο
.
Η 41χρονη μητέρα τριών παιδιών Jane Plume από το Leicestershire έχασε την καλύτερή της φίλη σε τροχαίο δυστύχημα το 2010. Τότε η Jane αποφάσισε να παραιτηθεί από τη δουλειά της για να φροντίσει τον άντρα της φίλης της, ο οποίο είχε διαγνωστεί με καρκίνο στο τελευταίο στάδιο και τους δύο τους γιους.

Καθώς η κατάσταση του Shaun Hibberd χειροτέρευε, η Jane τού υποσχέθηκε ότι θα αναλάμβανε τη φροντίδα των παιδιών του, του 14χρονου τώρα Lewis και του 7χρονου Ashton, μετά το θάνατό του.

Ο Shaun πέθανε τον περασμένο Νοέμβρη και έτσι η Jane αποφάσισε να πάρει τα δύο μικρότερα παιδιά της και να μετακομίσουν στο σπίτι τους, σε μια προσπάθεια να μην αναστατώσει ακόμη περισσότερο τη ζωή των δύο αγοριών από το χαμό και των δύο γονιών τους.



«Εγώ είχα ήδη μιλήσει στα δικά μου παιδιά, και τους είχα πει ότι θα φροντίζαμε τον Lewis και τον Ashton. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην το κάνουμε αυτό. Τα παιδιά μας ήταν ήδη καλοί φίλοι, επειδή εγώ και η Gina ήμασταν πολύ καλές φίλες για πολλά χρόνια. Ήταν ήδη σαν αδέρφια. Η Gina ήταν η καλύτερή μου φίλη και θα έκανα τα πάντα για εκείνη. Η στιγμή που ο Shaun μού ζήτησε να προσέχω τα παιδιά του ήταν πάρα πολύ συγκινητική. Με στιγμάτισε, όμως ξέραμε ότι θα ήταν το καλύτερο γι’ αυτά. Εγώ χαίρομαι, γνωρίζοντας ότι είναι κάτι που θα ήθελε κι εκείνη» είπε η ίδια στη Daily Mail.


Η Gina (αριστερά) με την καλύτερή της φίλη Jane (δεξιά) Η Gina και ο Shaun στην ανανέωση των όρκων τους

Όταν ο Shaun διαγνώστηκε με καρκίνο το 2009, η γυναίκα του η Gina, ένιωσε να χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια της και φυσικά στράφηκε για συμπαράσταση στην πολύ καλή της φίλη επί 14 χρόνια Jane.

Το ζευγάρι μάλιστα ανανέωσε τους όρκους του, σε μια προσπάθεια να διώξουν τις δυσάρεστες σκέψεις από το μυαλό τους, όμως λίγους μήνες μετά η οικογένειά χτυπήθηκε από τη μοίρα με το τραγικό δυστύχημα της Gina.



«Έπαθα σοκ όταν ο Shaun μου ανακοίνωσε τα νέα. Αμέσως έστρεψα την προσοχή μου στον ίδιο και τα παιδιά. Ήταν τρομακτικό να πρέπει να εξηγήσεις σε ένα πεντάχρονο ότι πέθανε η μαμά του» πρόσθεσε.


Η Gina και ο Shaun στις τελευταίες τους διακοπές μαζί, όταν έμαθαν ότι ο Shaun έπασχε από καρκίνο

Όταν έγινε φανερό ότι η κατάσταση του Shaun δε βελτιωνόταν, άρχισε να συζητά με τα παιδιά του το ενδεχόμενο να ζήσουν με την καλύτερη φίλη της μαμάς τους.

«Σκεφτόμουν συνεχώς αυτά τα παιδιά και πώς μπορεί να νιώθουν, έχοντάς χάσει τη μητέρα τους και γνωρίζοντας ότι σε λίγο καιρό θα έχαναν και τον πατέρα τους. Ήταν πολύ δύσκολο να πρέπει να τους σταθώ και να θρηνήσω κι εγώ τον χαμό των φίλων μου» είπε ακόμη.



«Αν όλα αυτά είχαν συμβεί σε μένα, ξέρω ότι η Gina θα έκανε το ίδιο για μένα. Ξέρω ότι όλα τα παιδιά είναι χαρούμενα. Μου λείπει κάθε μέρα η φίλη μου, όμως έχω ένα κομμάτι της μαζί μου» κατέληξε.







Διαβάστε περισσότερα...

Αντρόγυνο καταδικάστηκε για "φακελάκι"


Ποινή φυλάκισης 21 μηνών, με 3ετή αναστολή, στον καθένα, επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου, σε ανδρόγυνο υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι, ότι ζήτησαν «φακελάκι» για να προωθήσουν την έκδοση άδειας λειτουργίας πιτσαρίας στην Κασσανδρεία Χαλκιδικής.

Πρόκειται για έναν 50χρονο υπάλληλο του δήμου Αριστοτέλη και την 46χρονη σύζυγό του, υπάλληλο στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής. Μαζί τους καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 24 μηνών, με 3ετή αναστολή, ένας 65χρονος ιδιώτης, ο οποίος εμφανίστηκε ως «μεσάζων», υποσχόμενος στον επιχειρηματία ότι θα τακτοποιούσε την υπόθεσή του.

Κατά την απολογία τους, οι δύο υπάλληλοι έκαναν λόγο για «σκευωρία» που τους έστησε ο 65χρονος.

Να σημειωθεί ότι ο φερόμενος ως «μεσάζων» ζήτησε και πήρε από τον καταγγέλλοντα 800 ευρώ, από τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, θα κρατούσε τα 100 ευρώ, και τα υπόλοιπα προορίζονταν για το ζευγάρι.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είπαν το τελευταίο αντίο στον 16χρονο


Συγκλονισμένη και βωβή η πόλη της Ξάνθης αποχαιρέτησε τον 16χρόνο μαθητή της Α’ Λυκείου που επέλεξε να βάλει τέλος στη ζωή του πέφτοντας στο κενό από τον πέμπτο όροφο οικοδομής στο κέντρο της πόλης.

Συγγενείς, γνωστοί και φίλοι του αδικοχαμένου έφηβου τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, σοκαρισμένοι όλοι από τον τραγικό θάνατο που σκόρπισε τον θρήνο και τη θλίψη σε ολόκληρη την πόλη.

Από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας φίλοι και γνωστοί του 16χρόνου έσπευσαν να συμπαρασταθούν στην οικογένεια του, ενώ κάποιοι επέλεξαν να αφήσουν λουλούδια και να ανάψουν κεράκια στο σημείο που σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό.

Ο δικηγορικός σύλλογος Ξάνθης ως ένδειξη πένθους αποφάσισε να απέχει από τις δικαστικές αίθουσες την Τρίτη, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον πατέρα του 16χρόνου, μέλος και πρώην πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου.
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτός είναι ο νέος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος


Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών.

Τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ρυθμίζει τον τρόπο φορολογήσεως του εισοδήματος των φυσικών προσώπων, των νομικών προσώπων και των κάθε είδους νομικών οντοτήτων έδωσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών.

Οι διατάξεις του Κώδικα θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν και τις δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν κατά περίπτωση από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά. Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ρυθμίζει τον τρόπο φορολογήσεως για όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων, καθώς και τον τρόπο αποδόσεως των φόρων με την υποβολή της δηλώσεως, την προκαταβολή του φόρου και την παρακράτησή του.

Σύμφωνα με τον Κώδικα το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις υποβάλλεται σε φόρο σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:



Φορολογητέο Εισόδημα 
(Ευρώ)
Φορολογικός Συντελεστής
(%)
Φορολογική Κλίμακα
(Ευρώ)
Σύνολο
Εισόδημα (Ευρώ)
Φόρος (Ευρώ)
≦ 25.000
22%
5.500
25.000
5.500
25.001 ≦ 42.000
32%
5.440
42.000
10.940
≧ 42.001
42%




Ωστόσο, ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή των παραπάνω θα μειώνεται κατά το ποσό των 2.100 ευρώ, όταν το φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 21.000 ευρώ. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των 2.100 ευρώ, το ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου. Για φορολογητέο εισόδημα το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 21.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος.. Όταν το φορολογητέο εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 42.000 ευρώ, δεν θα χορηγείται μείωση φόρου.

Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογούνται σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

Φορολογητέο Εισόδημα
(Ευρώ)
Συντελεστής
(%)
Φόρος Κλιμακίου (Ευρώ)
Σύνολο
Εισόδημα (ευρώ)
Φόρος (ευρώ)
≦ 50.000
26%
13.000
50.000
13.000
≧ 50.001
33%




Σε πρώτη ανάγνωση επιφέρει πρόσθετες επιβαρύνσεις σε απολυμένους που λαμβάνουν αποζημίωση απόλυσης άνω των 100.000 ευρώ.

Κλιμάκιο Αποζημίωσης
 (Ευρώ)
Φορολογικός
Συντελεστής
0-60.000
0%

60.001-100.000                                          
10%

100.001-150.000                                        
25%

150.001 και άνω                                       
30%
Όπως τονίζεται στον Κώδικα για τα φυσικά πρόσωπα με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1ης Ιανουαρίου 2013 και για τα τρία πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητας τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας μειώνεται κατά 50% εφόσον το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα τους από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται με συντελεστή 13%.

Αναφερόμενος στο κείμενο του νέου Κώδικα, το οποίο θα παραμείνει σε διαβούλευση έως τις 8 Ιουλίου, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης τόνισε τα εξής: «Βασικοί μας στόχοι είναι η απλοποίηση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και ο δραστικός περιορισμός του πλήθους των ρυθμίσεων προς διευκόλυνση των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου.

Το νομοσχέδιο, που αποτελεί μέρος της μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος, περιλαμβάνει, επίσης, ορισμένες από τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής όπως είναι οι εξωχώριες εταιρείες με την εισαγωγή του κριτηρίου της χώρας πραγματικής διοίκησης αλλά και άλλων διατάξεων».


Διαβάστε περισσότερα...

Αερογέφυρα ζωής Ρόδου-Κρήτης για νεογνό μίας ημέρας


Μεταφέρθηκε με Super Puma στο Ηράκλειο λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας.

Αερογέφυρα ζωής για ένα νεογνό αγόρι μόλις μίας ημέρας πραγματοποιήθηκε λίγα λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα της τρίτης από τη Ρόδο στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νεογνό πάσχει από αναπνευστική δυσχέρεια κι έτσι κρίθηκε αναγκαία από τους γιατρούς στη Ρόδο η αεροδιακομιδή του σε νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Όπως αναφέρει το prismanews.gr, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με συνοδεία γιατρού έσπευσε στην 126 Σμηναρχία Μάχης όπου εκεί προσγειώθηκε ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας Super Puma μεταφέροντας το νεογνό. Άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση έγινε η διακομιδή του μωρού το οποίο μεταφέρθηκε στην Μονάδα Νεογνών του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου προκειμένου να το φροντίσουν οι γιατροί.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Guardian για τους άνεργους νέους στην Ελλάδα


Με αφορμή τα νέα στοιχεία για την ανεργία που έφερε η Eurostat χθες, στο φως της δημοσιότητας, η βρετανική εφημερίδα Guardian, φιλοξενεί συνεντεύξεις νέων που έχουν αποφοιτήσει από τα Πανεπιστήμιά τους και αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα επιβίωσης και επαγγελματικής αποκατάστασης.

Δύο εξ αυτών είναι η Αργυρώ Παρασκευά και ο Βασίλης Στόλης.

«Όλη σου τη ζωή ακούς να σου λένε πως το μέλλον σου ανήκει, πως είναι λαμπρό και σε περιμένει, πως έχεις πτυχίο, πως θα βρεις μία καλή δουλειά και θα έχεις μία τέλεια ζωή. Και μετά ανακαλύπτεις πως τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αλήθεια», αναφέρει στην εφημερίδα η Αργυρώ Παρασκευά, η οποία αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης πριν από πέντε χρόνια, ενώ είναι κάτοχος και ενός μεταπτυχιακού τίτλου στη μοριακή βιολογία. Πέρα από μερικά ιδιαίτερα μαθήματα, κάποιες επί πληρωμή αναθέσεις συγγραφής εργασιών και μία σύντομη άσκηση σε ιατρικό εργαστήριο, η Αργυρώ ουσιαστικά δεν έχει εργαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο 27χρονος Βασίλης, έχει μάστερ στις πολιτικές επιστήμες και τα βράδια παίζει μπουζούκι σε εστιατόρια, καθώς είναι άνεργος από το 2010. Ζει στο σπίτι του παππού του, έχει κόψει το σινεμά, τη βόλτα για ποτό ενώ για διακοπές... ούτε λόγος!

Την ίδια άποψη καταθέτουν και άλλοι νεαροί Ευρωπαίοι στον Guardian…



Διαβάστε περισσότερα...

Με ένα τηλεφώνημα η αποκομιδή νεκρών ζώων


Πρωτοποριακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης.

Σε χωράφια, ρεματιές, ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές καταλήγουν πολλές φορές νεκρά ζώα καθώς οι κτηνοτρόφοι που φέρουν την ευθύνη γι αυτά δεν μπορούν ως επί το πλείστον να ανταποκριθούν στο κόστος που τους αναλογεί για την μεταφορά, αποτέφρωση και διαχείρισή τους.

Το πρόβλημα αυτό, που προκαλούσε μέχρι τώρα, επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία αντιμετωπίζεται εδώ και λίγες μέρες μόνο με ένα τηλεφώνημα χάρη στην υλοποίηση πρωτοποριακού προγράμματος από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Συγκεκριμένα οι κτηνοτρόφοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο, για την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, τους αριθμούς 2541093775 και 6947272620 και για τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες το 210 8960100.

Χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση οι αντίστοιχες εταιρείες περισυλλέγουν τα νεκρά ζώα (βοοειδή, κατσίκια και πρόβατα) μέσα σε 24 ώρες ή το πολύ 48 ώρες για δύσκολες περιπτώσεις και απομακρυσμένες περιοχές. Στη συνέχεια τα οδηγούν σε μονάδες αδρανοποίησης ή αποτέφρωσης και η τέφρα απορρίπτεται σε εγκεκριμένους ΧΥΤΑ.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω εταιρείες αναδείχτηκαν ανάδοχοι διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια, μετά από απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να διαθέσει ένα εκατομμύριο ευρώ σε κάθε μία από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας για το σκοπό αυτό.

Παράλληλα, κατά τη διαδικασία παραλαβής του νεκρού ζώου λαμβάνεται δείγμα εγκεφάλου, στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης για το ενδεχόμενο εκδήλωσης σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας. Έτσι, κατά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, βελτιώνεται και το επίπεδο ανταπόκρισης της χώρας στις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παρακολούθηση του θέματος και τη διεξαγωγή των σωστών κτηνοτροφικών ελέγχων.

Το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε στις 7 Ιουνίου και θα διαρκέσει έναν χρόνο. Η επίσημη παρουσίασή του θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης προκειμένου να γίνουν ευρύτερα γνωστές κυρίως στους κτηνοτρόφους οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου και τα οφέλη του για τη δημόσια υγεία, την υγεία των ζώων και το περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η διαδικασία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο του ανοίγματος των οικονομικών προσφορών στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στα σκαριά δημοτικός λαχανόκηπος στα Χανιά


Σειρά προτεραιότητας θα δοθεί σε νέους και φτωχούς.

Δημοτικό λαχανόκηπο οργανώνει για πολίτες με χαμηλά εισοδήματα ο δήμος Χανίων. Ο λαχανόκηπος βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα Σούδας και περιλαμβάνει προς καλλιέργεια 100 αγροτεμάχια των 50 τετραγωνικών μέτρων το κάθε ένα και το έδαφός του θα είναι οργωμένο και φρεζαρισμένο.

Θα διατεθεί δωρεάν κατά προτεραιότητα σε απόρους, άνεργους νέους, άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια, ανασφάλιστα άτομα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, για την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών με σκοπό την σίτισή τους για έναν χρόνο.

Ο δήμος θα διαθέσει στους 100 ωφελούμενους της δράσης τον απαραίτητο εξοπλισμό και εργαλεία για την καλλιέργεια του κάθε αγροτεμαχίου, ενώ από την πλευρά τους οι ωφελούμενοι θα πρέπει να παρέχουν το 10% της ετήσιας παραγωγής τους στο δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων δημοτών.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης, που σήμερα επισκέφθηκε το χώρο όπου θα δημιουργηθεί ο λαχανόκηπος, «η απόφαση πάρθηκε στο πλαίσιο των κοινωνικών πολιτικών και δράσεων που έχει σχεδιάσει η δημοτική αρχή για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε όσους έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση».

Η νέα αυτή δημοτική δομή θα υποστηρίζεται από τρία άτομα: έναν γεωπόνο για τη συμβουλευτική των ωφελουμένων, έναν επιστάτη του αγροκτήματος και έναν κοινωνικό λειτουργό που θα υποστηρίζει ενέργειες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των ωφελουμένων.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Χανίων, «αποτελεί μια πρότυπη δράση που διαμορφώνει νησίδες συλλογικότητας στην τοπική κοινωνία που αναμένεται να φέρουν κοντά τους πολίτες που θα απασχοληθούν, ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και κουλτούρας, ενώ θα προσφέρει - εκτός από οικονομική ανακούφιση - άσκηση, εκτόνωση και δημιουργική απασχόληση σε αυτούς που το έχουν πραγματική ανάγκη».

Ο δημοτικός λαχανόκηπος, στον οποίο σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη μία σειρά από εργασίες όπως κατασκευή περιμετρικής περίφραξης, διαδρομών, αποθήκης, αναμένεται να λειτουργήσει περί τα τέλη Ιουλίου - αρχές Αυγούστου, με βάση τον κανονισμό λειτουργίας που ενέκρινε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Με προϋποθέσεις τα ζώα συντροφιάς στα πάρκα


Δεμένα και με τον ιδιοκτήτη να μαζεύει τις ακαθαρσίες.

Επιτρέπεται, πλέον, η είσοδος των ζώων συντροφιάς στα δημοτικά πάρκα των Χανίων, αλλά με προϋποθέσεις.

Ο δήμος αντικατέστησε τις παλιές πινακίδες που υπήρχαν και απαγόρευαν την είσοδό τους σε πάρκα και πλατείες με δέκα νέες πινακίδες τόσο με φιλοζωικό περιεχόμενο όσο και σεβασμού προς το περιβάλλον.

Με τις νέες πινακίδες ο δήμος στέλνει το μήνυμα ότι τα ζώα συντροφιάς έχουν θέση στον κοινόχρηστο χώρο αλλά και ότι ο σεβασμός της καθαριότητας των πάρκων αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση του κάθε ιδιοκτήτη του ζώου, που βγάζει βόλτα.

Ο ιδιοκτήτης του ζώου έχει την υποχρέωση να το έχει δεμένο με λουράκι, να φέρει μαζί του το βιβλιάριο υγείας του τετράποδου αλλά και να μαζεύει ο ίδιος τυχόν ακαθαρσίες του.

Η πρωτοβουλία του δήμου υποστηρίζεται ενεργά και από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων και όπως δήλωσε η πρόεδρος του συλλόγου Αναστασία Μπομπολάκη καλό θα είναι οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να αποφεύγουν, κατά τη βόλτα του ζώου, τις παιδικές χαρές του δήμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτιστικός τουρισμός στη Δυτική Θεσσαλία


Στόχος η αναβάθμιση της περιοχής.

Η Δυτική Θεσσαλία είναι μία από τις πιο υποβαθμισμένες τουριστικά περιοχές. Το μοναδικό και βασικό της μειονέκτημα είναι ότι δεν διαθέτει θάλασσα.

Εκτός από τα Μετέωρα, τα οποία προσελκύουν διεθνή τουρισμό, οι υπόλοιπες περιοχές όπως το Περτούλι ή η λίμνη Πλαστήρα προσελκύουν εποχιακά εγχώριο τουρισμό. Όσοι, ωστόσο, έχουν την τύχη να τη γνωρίσουν, ενθουσιάζονται από τις φυσικές ομορφιές και την εναλλαγή του τοπίου, από τους καταρράκτες και τα γεφύρια της, από τον πολυδιάστατο πολιτιστικό της πλούτο που οφείλεται στις διαφορετικές φυλές που την κατοικούν - Καραγκούνηδες, Βλάχοι, Σαρακατσαναίοι...

Αρχαιολογικοί χώροι, μοναστήρια, κονάκια, βυζαντινά μνημεία είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για μια περιοχή, η οποία έχει όλα όσα χρειάζεται για να την επιλέξει ο πολιτιστικός τουρίστας αρκεί να βρει τον τρόπο να του τα δείξει.

Η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς της περιοχής, με σκοπό την καταγραφή και προώθηση του πολιτιστικού προϊόντος, καθώς και με τους παρόχους υπηρεσιών, μπορεί να αποδώσει καρπούς επισημαίνει, με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προϊσταμένη της ΛΔ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Μαρία Βαϊοπούλου.

Σημαντική βοήθεια, σύμφωνα με την ίδια, θα πρόσφερε στο όλο εγχείρημα η δημιουργία Δικτύου Πολιτισμικών -Τουριστικών Διαδρομών, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει υποδίκτυα εναλλακτικών προτάσεων, όπως αρχαιολογικός, μουσειακός, θρησκευτικός, φυσιολατρικός, ιαματικός τουρισμός, φεστιβάλ και δράσεις που θα αφορούν τον άυλο πολιτισμό της περιοχής κ.λπ. Το Δίκτυο αυτό μπορεί να υποστηριχτεί με τη χρήση των τεχνολογιών αιχμής και τη δημιουργία εικονικού Δικτύου Εναλλακτικών - Πολιτισμικών Τουριστικών Διαδρομών.

Με τον τρόπο αυτό, εξηγεί η κ. Βαϊοπούλου, σε συνδυασμό με την παροχή ποιοτικών παροχών και την περίφημη θεσσαλική φιλοξενία, θα δημιουργηθεί το υπόβαθρο ενός ποιοτικού, πολιτιστικού και εναλλακτικού τουρισμού, που θα προσελκύσει τον πολιτιστικό τουρίστα και θα συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.

Οι Νέες Τεχνολογίες μπορούν να παίξουν έναν ρόλο στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος και στην προσέλκυση επισκεπτών; Σε αυτό το ερώτημα, η κ. Βαϊοπούλου σημειώνει ότι η εποχή της παγκόσμιας διασύνδεσης προσφέρει και απαιτεί νέα μέσα και νέες μεθόδους για την προβολή και διάθεση του τουριστικού προϊόντος, τις οποίες μεθόδους οφείλουν να ακολουθήσουν, όπως λέει, οι πολιτιστικοί φορείς για την ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού τους προϊόντος και την προσέλκυση του πολιτιστικού τουρίστα, ο οποίος προτιμά να κάνει χρήση των νέων τεχνολογιών, από τους tour operators.

Η κοινωνία της πληροφορίας και οι νέες τεχνολογίες έχουν διεισδύσει πλέον παγκοσμίως στην καθημερινή ζωή. Ο Διαδραστικός Πολιτισμός, δηλαδή η διάχυση της γνώσης μέσα από ψηφιακούς διαπεραστικούς χώρους προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Η σχέση του τουρισμού με τον πολιτισμό ορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη εφαρμογών πολυμέσων με πολιτιστικό περιεχόμενο.

Οι νέες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας παρέχουν τη δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης, διαχείρισης και προβολής του πολιτιστικού αγαθού και συγχρόνως αποτελούν νέα μέσα σύγχρονης δημιουργίας και έκφρασης καθώς και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της σύγχρονης έρευνας, τη διάθεση περιεχομένου, την κοινωνική συνεργασία μέσω του crowd sourcing και την επιστημονική δικτύωση.

Καθ' όσον πολιτισμός, τεχνολογίες πολυμέσων και τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένα στη σημερινή εποχή, είναι επιβεβλημένη η δημιουργία και η ανάπτυξη ψηφιακών διαδραστικών χώρων. Όπως ιστοσελίδας που θα συμπεριλαμβάνει τρισδιάστατα περιβάλλοντα, ειδικού ενδιαφέροντος διαδρομές - είτε υλικές είτε άυλες - χρήση κοινωνικών δικτύων, διάδραση σε εικονικές αίθουσες μουσείων με εικονικούς επισκέπτες στο Διαδίκτυο κ.λπ.
Οι εφαρμογές αυτές προσφέρουν στους χρήστες μία ολοκληρωμένη εμπειρία περιήγησης σε επιλεγμένα από κάθε φορέα πολιτιστικά προϊόντα και μπορούν να απευθύνονται τόσο σε ειδικούς επιστήμονες όσο και στο ευρύτερο κοινό.

Πολιτιστικός τουρισμός

Ο τουρισμός, λόγω της εντυπωσιακής αναπτυξιακής του πορείας, από το 1997 και έπειτα, θεωρείται πλέον ως η μεγαλύτερη βιομηχανία του κόσμου. Ο πολιτιστικός τουρισμός έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πλέον σημαντικούς τομείς της παγκόσμιας τουριστικής ζήτησης.

Το ICOMOS (∆ιεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τόπων), αντιλαμβανόμενο τη δυναμική του φαινομένου του πολιτιστικού τουρισμού, έχει συμπεριλάβει στις ειδικές επιτροπές του τη Διεθνή Επιτροπή Πολιτιστικού Τουρισμού. Αντικείμενο της επιτροπής είναι η προάσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς - παγκόσμιας, εθνικής ή τοπικής - στις περιπτώσεις εμπλοκής της με τον τουρισμό.

Η σημασία αυτής της αγοράς, συμπληρώνει η κ. Βαϊοπούλου, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά, τη συμπεριφορά και τα κίνητρα των πολιτιστικών τουριστών. Σύμφωνα με τις έρευνες του ερευνητικού προγράμματος Πολιτιστικού Τουρισμού ATLAS, κατά τα τελευταία 20 χρόνια η αγορά του πολιτιστικού τουρισμού αναπτύσσεται ραγδαία.

Τι είναι το ATLAS

Το Πολιτιστικό Πρόγραμμα Έρευνας Τουρισμού ATLAS (ATLAS Cultural Tourism Research Project : A Global Network for cultural tourism research) ξεκίνησε, σύμφωνα με την ίδια, το 1991 με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρευνας. Οι αρχικοί στόχοι του, οι οποίοι στη συνέχεια διευρύνθηκαν, ήταν η επεξεργασία του ορισμού, της φύσης και της έκτασης του πολιτιστικού τουρισμού, η συλλογή δεδομένων σχετικά με τις πολιτιστικές επισκέψεις καθώς και το προφίλ και τα κίνητρα των πολιτιστικών τουριστών.

Τι εννοούμε με τον όρο πολιτιστικός τουρισμός;

Όπως αναφέρει η κ. Βαϊοπούλου, σύμφωνα με τον UNWTO (World Tourism Organization) ο τουρισμός περιλαμβάνει τις δραστηριότητες των ανθρώπων που ταξιδεύουν και διαμένουν σε προορισμούς και περιοχές άλλες εκτός από αυτές που αποτελούν το συνηθισμένο περιβάλλον τους για ένα χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τον έναν χρόνο, με σκοπό την αναψυχή, την ικανοποίηση των επαγγελματικών αναγκών και για άλλους λόγους.

Ο όρος πολιτιστικός τουρισμός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στις μέρες μας. Αποτελεί μέρος του εναλλακτικού τουρισμού, δηλαδή πρόκειται για την αναζήτηση ενός διαφορετικού τρόπου διακοπών, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η αναζήτηση προορισμών με πολιτιστικό ενδιαφέρον. Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), ο πολιτιστικός τουρισμός αναπτύσσεται με ρυθμό 15% τον χρόνο σε αντίθεση με τον μαζικό τουρισμό, ο οποίος αναπτύσσεται με ρυθμό 8% τον χρόνο.

Αν έπρεπε να δώσουμε έναν ορισμό στον όρο πολιτιστικό τουρισμό, θα λέγαμε - εξηγεί η ίδια - ότι αφορά ταξιδιώτες που επιδιώκουν την απόλαυση μέσα από την εμπειρία της επαφής, της γνωριμίας και της γνώσης με την πολιτιστική κληρονομιά μιας περιοχής.

Ως πολιτιστική κληρονομιά νοείται όχι μόνο η υλική - δηλαδή, η αρχιτεκτονική, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα Μουσεία, τα Μοναστήρια, τα εκκλησάκια, τα γεφύρια, οι περιοχές ιδιαιτέρου κάλλους, η γαστρονομία κ.λπ. - αλλά και η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, όπως οι μύθοι και οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα, το τραγούδι, ο χορός. Όλα αυτά, δηλαδή, που εκφράζουν και αναδεικνύουν την τοπική κοινωνία και τον τρόπο ζωής της, την πολιτιστική της εξέλιξη και την κοινωνική και οικονομική της δομή.

Ποιον θα χαρακτηρίζαμε πολιτιστικό τουρίστα και πώς;

Τουρισμός, προσθέτει η κ. Βαϊοπούλου, είναι η φυγή του ανθρώπου από την καθημερινότητά του και η αναζήτηση νέων εμπειριών σε έναν χώρο διαφορετικό από αυτό της διαμονής και της εργασίας του. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του και τις εσωτερικές του αναζητήσεις επιλέγει τον χώρο προορισμού του.

Ο πολιτιστικός τουρίστας είναι το άτομο που θα προσπαθήσει να συνδυάσει τον τουρισμό με τον πολιτισμό. Θα επιλέξει τον τόπο που θα του προσφέρει ευκαιρίες για πολιτιστική εμπειρία, όπως την περιήγηση στη φυσική, καλλιτεχνική και πνευματική κληρονομιά, καθώς και στη σημερινή δημιουργία. Διαθέτει ανεξάρτητη σκέψη, αναζητεί το αυθεντικό, ενδιαφέρεται για τη μελέτη των πολιτιστικών στοιχείων, και είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένος.
Σύμφωνα με έρευνες, οι πολιτιστικοί τουρίστες είναι άτομα υψηλού πνευματικού και οικονομικού επιπέδου. Σε σχέση με τους τουρίστες μαζικού τουρισμού, ξοδεύουν 10% έως 15% περισσότερα για κάθε μέρα ταξιδιού, καθώς επίσης και στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων, όπως σουβενίρ, χειροποίητα είδη, κ.λπ., γιατί έχουν μεγαλύτερες καταναλωτικές δυνατότητες. Για τους λόγους αυτούς απαιτεί ποιότητα και καλές υπηρεσίες.

Ποιες, ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες από τον λεγόμενο πολιτιστικό τουρισμό;

Λόγω των οικονομικών οφελών που απορρέουν από τον πολιτιστικό τουρισμό, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος δεν παραλείπει να υπογραμμίσει η προϊσταμένη της ΛΔ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του υπερβολικού ή ανεπαρκώς διαχειριζόμενου τουριστικού προϊόντος, που συνεπάγεται κίνδυνο για την ολοκληρωμένη λειτουργία και τα σημαντικά χαρακτηριστικά της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά και ο τρόπος ζωής της κοινότητας, όπου βρίσκονται τα στοιχεία αυτά, μπορούν επίσης να υποβαθμιστούν, όπως και η βιωματική εμπειρία του επισκέπτη σε αυτό το μέρος.

Σύμφωνα με τη Χάρτα Πολιτιστικού Τουρισμού του ICOMOS, η φυσική και πολιτιστική κληρονοµιά, µε την ευρύτερη έννοια, ανήκει σε όλους. Στην ευρεία έννοια του όρου "κληρονοµιά" περιλαμβάνεται τόσο το φυσικό όσο και το πολιτιστικό περιβάλλον. Συμπεριλαμβάνονται ακόμη σε αυτήν τοπία, ιστορικοί χώροι, τοποθεσίες και δομημένο περιβάλλον, καθώς και η βιοποικιλότητα, οι συλλογές, οι παλιές και συνεχιζόμενες πολιτιστικές πρακτικές, η γνώση και οι ζωντανές εμπειρίες.

Η νέα αναθεωρημένη Χάρτα, όπως αυτή διατυπώθηκε και επικυρώθηκε στη Γενική Συνέλευσή του ICOMOS στο Μεξικό, το 1999, αποτελεί μία εξειδικευμένη εφαρμογή των δράσεων που αφορούν την τουριστική δραστηριότητα σε τόπους με πολιτιστική σημασία. Οι δράσεις αυτές στοχεύουν ώστε τα προγράμματα προβολής του τουρισμού να προστατεύουν και να προάγουν τα χαρακτηριστικά της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως επίσης η διαχείριση της σχέσης των πολιτιστικών τόπων και του τουρισμού, η οποία εμπεριέχει συγκρουόμενες αξίες, να εξασφαλίζει την βιωσιμότητά τους για τις παρούσες και τις μέλλουσες γενιές. Επίσης, θα πρέπει να παρέχετε στα µέλη της τοπικής κοινότητας αλλά και στους επισκέπτες, ευκαιρίες, που αποτελούν αντικείμενο υπεύθυνης και αποτελεσματικής διαχείρισης, για µια άμεση γνωριμία και κατανόηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτισμού.



Διαβάστε περισσότερα...

Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης


Κλείνει φέτος τα είκοσι χρόνια.

Τα 20 του χρόνια κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης και τα γιορτάζει φυσικά, με ένα πενθήμερο γεμάτο νότες, ήλιο και θάλασσα στο πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί.

Μια γιορτή που είναι καλεσμένοι μουσικοί, καθηγητές και σπουδαστές, αλλά και το φιλόμουσο κοινό, για επιμόρφωση και ψυχαγωγία σε συνδυασμό με διακοπές.

Εξερευνώντας διαφορετικά είδη μουσικής με κεντρικό πάντα άξονα την κιθάρα, το φεστιβάλ προσφέρει στο κοινό αξέχαστες εκδηλώσεις, δίνει βήμα έκφρασης σε νέους πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες και εμπλουτίζει τις εμπειρίες των σπουδαστών μέσα από την ενεργό συμμετοχή σε σεμινάρια, διαγωνισμούς και συμπράξεις σε μουσικά σύνολα.

Περιλαμβάνει συναυλίες, σεμινάρια (master class), Κιθαριστικούς Αγώνες, ορχήστρα για νέους κιθαριστές και διάφορα δρώμενα σε χώρους της πόλης.

Στα 20 χρόνια της συνεχούς παρουσίας του έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς διεθνούς ακτινοβολίας της ελληνικής περιφέρειας.

Η πολιτιστική του αξία έχει αναγνωριστεί τόσο από την τοπική κοινωνία που το αγκάλιασε και το στήριξε από την πρώτη χρονιά, όσο και από φίλους της καλής μουσικής σε όλο τον κόσμο. Πολλοί από τους συμμετέχοντες σπουδαστές στις προηγούμενες διοργανώσεις είναι σήμερα διεθνώς καταξιωμένοι κιθαριστές και ταλαντούχοι καθηγητές!

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον «Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Σύρου» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Άγγελου Νικολόπουλου.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επίσης έναν διεθνή διαγωνισμό κιθάρας για τρεις διαφορετικές κατηγορίες ηλικιών.

Οι «10οι Κιθαριστικοί αγώνες» έχουν σκοπό να αναδείξουν νέες μουσικές προσωπικότητες αλλά και να επιβραβεύσουν τη σωστή προσπάθεια και προετοιμασία.

Προσκεκλημένοι στο 20ο Φεστιβάλ Κιθάρας (2013):

Thomas Zwijsen (Ολλανδία),
Gahuer Carrasco (Βραζιλία)
Σύνολο «Guitarte»
Νίκος Χατζηελευθερίου, Μαρία Παπαμιχαήλ, Χρήστος Φάκλαρης,
Φραγκούλης Καραγιαννόπουλος, Άννα Σαρτζίδου
Μιχάλης Σουρβίνος
Bαρβάρα Γύρα
Λέττα Βασιλείου &
Βαγγέλης Γερμανός

Πρόγραμμα συναυλιών

Τρίτη 23 Ιουλίου – Θέατρο Απόλλων
«Ελεγεία για ρόλους και χαρακτήρες»
Μια αναδρομική έκθεση και ένα απρόσμενο μουσικό πάρτι, με Αριστοφάνη, Πίνδαρο, Μπαχ, Καβάφη, Χατζιδάκι, Κοκτώ κ.α.
GUITARTE ENSEMBLE (Νίκος Χατζηελευθερίου, Χρήστος Φάκλαρης, Φραγκούλης Καραγιαννόπουλος, Μαρία Παπαμιχαήλ και Άννα Σαρτζίδου)

Τετάρτη 24 Ιουλίου – Κηπάριο Μεταμόρφωσης
«Nylon Maiden» – Η μουσική των Iron Maiden σε έξι «κλασικές» χορδές
Thomas Zwijsen (Ολλανδία)
«Λατινοαμερικάνικη μουσική για κιθάρα»
Gahuer Carrasco (Βραζιλία)

Πέμπτη 25 Ιουλίου – Πινακοθήκη των Κυκλάδων
«Δύο κιθάρες στη Πινακοθήκη – ζωγραφίζοντας μουσικά τοπία»
Βαρβάρα Γύρα – «Bailando» ρεσιτάλ - αφιέρωμα στον χορό
Μιχάλης Σουρβίνος - ρεσιτάλ κιθάρας

Παρασκευή 26 Ιουλίου – Κηπάριο Μεταμόρφωσης
Από τα «Μπαράκια» στα … «BlueΖάκια»
Βαγγέλης Γερμανός
Ένα μουσικό ταξίδι με τραγούδια που σημάδεψαν μια γενιά.

Σάββατο 27 Ιουλίου – Θέατρο Απόλλων
«Guitar Gala» - Συναυλία και τελετή λήξης του φεστιβάλ με διακριθέντες σπουδαστές και νικητές του διαγωνισμού.

Ο Άγγελος Νικολόπουλος διευθύνει την κιθαριστική ορχήστρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Επιταχύνεται η δημιουργία περιουσιολογίου φυσικών προσώπων


Ειδική ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Την μελέτη και τον καθορισμό του τόπου συγκέντρωσης των στοιχείων που θα αποτελέσουν το περιουσιολόγιο φυσικών προσώπων ανέλαβε ειδική ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη η εν λόγω ομάδα θα κληθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες να υποδείξει μεταξύ άλλων τον τρόπο και τον χρόνο υποβολής των οικονομικών στοιχείων για την συγκρότηση και παρακολούθηση του περιουσιολογίου.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι εντός του 2013 να συγκεντρωθούν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαγραφή οφειλών κάτω από 200 ευρώ προς ΔΟΥ


Oι βεβαιωμένες μέχρι και 31.12.1992 στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) υπέρ του Δημοσίου ή Τρίτων ανείσπρακτες βασικές οφειλές, οι οποίες είναι μικρότερες των διακοσίων (200) ευρώ συνολικά ανά οφειλέτη, διαγράφονται, εφόσον δεν υφίστανται άλλες βασικές οφειλές του ίδιου προσώπου μετά την ανωτέρω ημερομηνία, σύμφωνα με απόφαση του ΓΓ Εσόδων, Χ. Θεοχάρη.


Η διαγραφή διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με συγκεντρωτικά ανά Δ.Ο.Υ. φύλλα έκπτωσης ή κατ' εξαίρεση από τις Δ.Ο.Υ. με ατομικά φύλλα έκπτωσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ΚΕΕΛΠΝΟ για τις οροθετικές


Επιβεβλημένη χαρακτηρίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ την απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να επαναφέρει την Υγειονομική Διάταξη Λοβέρδου.


"Η Υγειονομική Διάταξη 39Α έχει σκοπό τη θωράκιση της χώρας από απειλές δημόσιας υγείας.

Η διάταξη αυτή δίνει τη δυνατότητα να διενεργούνται παρεμβάσεις που αφορούν από τη μια πλευρά την εμφάνιση των αναδυομένων νοσημάτων σε παγκόσμια κλίμακα, και από την άλλη, παρεμβάσεων σε συμβάντα που οφείλονται σε τοπικά αίτια.

Επίσης, καλύπτει το σύνολο των μεταδοτικών νοσημάτων που αποτελούν ιατρικό επείγον όπως αυτά προσδιορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC)" επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Κέντρο Ελέγχο και Πρόληψης Νοσημάτων.

"Υπό αυτή την έννοια η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να καλύψει τη χώρα για το μεσοδιάστημα μέχρι την έκδοση νέας τροποποιημένης διατάξεως θεωρείται επιβεβλημένη", αναφέρει χαρακτηριστικά.

"Προς τούτο, τη Δευτέρα συνεδριάζει, με εντολή του Υπουργού Υγείας, κ. Α. Γεωργιάδη, ομάδα εργασίας στην οποία εισηγείται και μετέχει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., για την άμεση έκδοση νέας Υγειονομικής Διάταξης, η οποία θα καλύπτει τυχόν κενά που διαπιστώθηκαν στο πεδίο κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της προηγούμενης υγειονομικής διάταξης και πάντοτε με σεβασμό στις διεθνείς διατάξεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών, με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τις διεθνείς συμβάσεις και πρωτόκολλα περί προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμμετέχει η χώρα", καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.



Διαβάστε περισσότερα...

Καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ


Να μην υπάρξει άλλη αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τα νοικοκυριά το 2013 συμφωνήθηκε με την τρόικα σύμφωνα με πληροφορίες του ALPHA.

Επίσης, φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» και η μείωση στα βιομηχανικά τιμολόγια ανάμεσα στο 10% με 15%.

Σύμφωνα με τον ALPHA κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με την τρόικα εντοπίστηκε δημοσιονομικό κενό ύψους 1,9 δισ. για το 2013 με την ελληνική πλευρά να βρίσκεται προς αναζήτηση ισοδύναμων για να καλύψει την «τρύπα», ενώ έχει ήδη «κλειδώσει» η καταβολή της επόμενης δόσης τμηματικά.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τετράχρονη κατάπιε μπαταρία λιθίου και πέθανε


Έπαθε εσωτερική αιμορραγία και οι γιατροί δεν κατάφεραν να τη σώσουν.

Ένα κορίτσι τεσσάρων ετών από την περιοχή Tewantin της Αυστραλίας πέθανε από εσωτερική αιμορραγία, όταν κατάπιε μια μπαταρία λιθίου, όχι μεγαλύτερη από ένα κουμπί.

Το παιδί μεταφέρθηκε εσπευσμένα το πρωί της Κυριακής στο νοσοκομείο, με συμπτώματα αιμορραγίας στο στομάχι.

Το ιατρικό προσωπικό αμέσως ζήτησε την αεροδιακομιδή του παιδιού, που βρισκόταν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, στο νοσοκομείο Royal Brisbane, όπου οι γιατροί θα μπορούσαν να του προσφέρουν πιο εξειδικευμένη θεραπεία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής MailOnline, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, το κορίτσι πέθανε αργότερα το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Η Susan Teerds από την οργάνωση Kidsafe του Queensland ανέφερε ότι οι γονείς πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να φυλάσσουν τις μικρές μπαταρίες λιθίου σε σημεία που δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά.

«Όταν ένα παιδί καταπίνει μια μπαταρία, συνήθως “κολλάει” στον οισοφάγο. Μέσα σε μια ώρα από τη στιγμή που θα μπει μέσα στον οργανισμό τους, αρχίζει να κάνει μια “τρύπα”. Η χημική αντίδραση ξεκινά με την επαφή με το σάλιο, προκαλώντας “τρύπα” στον οισοφάγο η οποία μπορεί να επεκταθεί και στην αορτή και σε άλλα όργανα. Αν η μπαταρία φτάσει στο στομάχι, προκαλεί εσωτερική αιμορραγία».

Κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της οργάνωσης, τέσσερα παιδιά μεταφέρονται στα επείγοντα σε όλη την Αυστραλία με τραυματισμούς που συνδέονται με μπαταρίες στο μέγεθος κουμπιού.

Οι μπαταρίες λιθίου υπάρχουν σε πολλά παιδικά παιχνίδια, σε τηλεχειριστήρια και θερμόμετρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς παιδίατρο και παθολόγο


Η κατάσταση εξελίσσεται δραματικά για τις υπηρεσίες Υγείας στα Τρίκαλα.

Ήδη έληξαν και δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις πέντε γιατρών και εντός των ημερών λήγουν άλλες επτά, με αποτέλεσμα το ΙΚΑ Τρικάλων να παραμένει χωρίς κανέναν παιδίατρο, χωρίς παθολόγο, χωρίς ακτινολόγο και χωρίς ψυχίατρο.

Χθες βράδυ συνεδρίασε το Δ.Σ. των Ιατρών του ΙΚΑ Τρικάλων, παρουσία του εκπροσώπου στον πανελλήνιο σύλλογο, Ν. Κώτση, του διευθυντή της Μονάδας Υγείας Β. Μουργελά και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης Γ. Πέτρου.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Νίκος Σακκάς ενημέρωσε τους συναδέλφους για τις εξελίξεις σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να δεχθούμε να μένει η Μονάδα Υγείας του Νομού μας χωρίς ιατρούς σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως αυτές του παιδιάτρου και του παθολόγου. Είναι ανεπίτρεπτο απέναντι στους ίδιους τους ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται και να αγωνιούν».

Αποφασίστηκε να ασκηθεί πίεση προς τους Τρικαλινούς βουλευτές και μέσω αυτών στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είναι 21 ετών και έχει το σώμα ενός παιδιού 2 χρονών


Ο Nick Smith πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια.

Ο Nick Smith είναι ένας από τους περίπου 100 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, που πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια γενετική ασθένεια, τον αρχέγονο νανισμό.

Το ύψος του 21 ετών Nick, ο οποίος ζει με την οικογένειά του στην Ατλάντα της Τζόρτζια, δεν ξεπερνά τα 89 εκατοστά!
Είναι ένας από τους κοντύτερους ανθρώπους στον κόσμο. Οι δύο αδερφοί του Levi και Travis, 18 και 24 ετών αντίστοιχα, έχουν ύψος πάνω από το μέσο όρο για την ηλικία τους, καθώς δε γεννήθηκαν με την ίδια ασθένεια.

«Παρότι είναι πιο μικρόσωμος από μένα, εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερός μου αδερφός και τον σέβομαι» είπε ο βενιαμίν της οικογένειας Levi.

«Πάντα κάνουμε πλάκα μεταξύ μας ότι εγώ και ο Levi πήραμε όλα τα γονίδια του ύψους από τον Nick και γι’ αυτό είναι κοντύτερος. Είναι πολύ οξύμωρο, γιατί όλα τα μέλη της οικογένειάς μας είναι ψηλά» πρόσθεσε ο Travis.



Το προσδόκιμο ζωής για τους ανθρώπους με την ασθένεια του Nick δεν είναι πολύ μεγάλο. Πολλοί πεθαίνουν πριν φτάσουν τα 21 χρόνια, που βρίσκεται τώρα ο ίδιος, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.



Τον περασμένο Οκτώβρη, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι γιατροί ανακάλυψαν ένα απειλητικό για τη ζωή του Nick ανεύρυσμα στον εγκέφαλό του.

«Είναι σαν να έχει μια ωρολογιακή βόμβα στο κεφάλι του» είπε η 48χρονη μητέρα του Shelly και συνέχισε: «Δεν επηρεάζει τόσο την καθημερινότητά του, όμως είναι τρομακτικό γιατί ξέρεις ότι μπορεί να “σκάσει” ανά πάσα στιγμή και αν συμβεί αυτό… αυτό ήταν. Δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιβίωσης».



Το Channel 5 παρακολουθεί τη ζωή του Nick στη σειρά ντοκιμαντέρ «Extraordinary People», καθώς πρόκειται να υποβληθεί σε επέμβαση για την αφαίρεση του ανευρύσματος, προκειμένου να σώσει τη ζωή του.



«Είναι η ζωή μου ολόκληρη. Είναι ένας πολύ χαρούμενος άνθρωπος. Χορεύει συνέχεια και κάνει τους πάντες να γελούν. Παρότι είναι μικρός, είναι δυνατός και του αρέσει να εντυπωσιάζει τα κορίτσια κάνοντας πους-απ. Για μένα είναι σα να έχω ένα παιδί, που δε μεγάλωσε ποτέ. Ποια μητέρα δε θα το ήθελε αυτό; Για εμάς ο Nick είναι σαν όλους τους άλλους. Στο μυαλό του δε διαφέρει καθόλου» είπε ακόμη η μητέρα του.












Διαβάστε περισσότερα...