Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Η Ελλάδα «στεγνώνει» από τα καλύτερά της μυαλά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Der Spiegel πανηγυρίζει για την απόκτηση της «πρώτης των πρώτων».

Εκτενές αφιέρωμα στην 18χρνη Αλεξία Παπαιωάννου, την «πρώτη των πρώτων» στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις κάνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel πανηγυρίζοντας, όπως αναφέρει, τη διαρροή… εγκεφάλων και ταλέντων από την Ελλάδα στη Γερμανία.

Το περιοδικό φιλοξενεί δηλώσεις της 18χρονης μαθήτριας που αντί για κάποιο Ελληνικό πανεπιστήμιο, επέλεξε να συνεχίσει τις σπουδές της στη Γερμανία. Παράλληλα, σε εκτενές δημοσίευμα αναλύει το γιατί οι νέοι, τα πιο λαμπρά μυαλά εγκαταλείπουν την Ελλάδα.

Η ίδια πάντως δηλώνει έκπληκτη με την έκταση που πήρε το θέμα ενώ οι φίλοι της το αντιμετωπίζουν από την αστεία του πλευρά με μηνύματα, e-mail και τηλέφωνα.

«Η Αλεξία πέτυχε στη Νομική, με τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε όλη τη χώρα, αλλά θέλει να σπουδάσει στη Γερμανία, στη Χαϊδελβέργη και στο Μόναχο. Η απόφασή της κατακρίθηκε. Φαίνεται πως στην ελληνική κοινή γνώμη δεν αρέσει ότι ένα από τα λαμπρότερα μυαλά της χώρας προτιμά την πανίσχυρη Γερμανία» σχολιάζει το περιοδικό.

Η Αλεξία δηλώνει ότι θέλει να γίνει δημοσιογράφος. Δηλώνει ότι αγαπά τη Γερμανία, κι έχει πολλούς φίλους εκεί. Μιλάει γερμανικά και δηλώνει ότι ανυπομονεί να σπουδάσει και να ζήσει στο εξωτερικό.

«Μέχρι πέρυσι, πίστευα ότι θα παραμείνω στην Ελλάδα. Όμως, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, άλλαξα την απόφασή μου. Όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι της ηλικίας μου, ανησυχώ λόγω της κρίσης και για το μέλλον».
Η Αλεξία είναι μοναχοπαίδι και όπως εξομολογείται θα της λείψουν πολύ οι γονείς της. Ο πατέρας της εργάζεται στον τραπεζικό τομέα, η μητέρα της είναι δασκάλα. Οι γονείς της την ενθάρρυναν να ακούσει τα συναισθήματά της και τις επιθυμίες της.

«Θα χάσω τους γονείς μου και την Ελλάδα. Και φυσικά θα μου λείπουν. Αλλά ας μην το δραματοποιούμε. Θα είναι σε θέση να έρχονται συχνά εδώ και υπάρχει πάντα και το Skype», λέει.

Με αφορμή την περίπτωση της Αλεξίας το γερμανικό περιοδικό θυμίζει τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα οποία 50.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό, 7.000 εκ των οποίων έχουν επιλέξει τη Γερμανία.
Η Ελλάδα «στεγνώνει» από τα καλύτερά της μυαλά

«Η Αλεξία θα ενταχθεί σύντομα στην ομάδα των χιλιάδων νέων Ελλήνων φοιτητών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους. 50.000 Έλληνες, σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ είναι στο εξωτερικό και 7.000 από αυτούς είναι εγγεγραμμένοι σε γερμανικά πανεπιστήμια. Σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ, 34.000 Έλληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία το 2012, ποσοστό αυξημένο κατά 70% από πέρυσι».

Ο συντάκτης του άρθρου παρατηρεί τέλος ότι παλαιότερα οι Έλληνες μαθητές επέλεγαν το εξωτερικό όταν δεν έγραφαν καλά στις Πανελλαδικές ενώ τώρα το κάνουν γιατί το βλέπουν σαν ένα εισιτήριο για ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά η Αλεξία θέλει να γυρίσει πίσω.

«Δεν είμαι σίγουρη πότε, αλλά θέλω να επιστρέψω στην πατρίδα μου και να κάνω ό,τι μπορώ», λέει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.