Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Χειραγώγησαν οι Ρώσοι τον καιρό στο Σότσι;


Πολύ καλές καιρικές συνθήκες επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες αλλά και στην έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων στο Σότσι (όπως προέβλεπε και η δική μας πρόγνωση, την περασμένη Τετάρτη σε ειδικό καιρικό αφιέρωμα στο Σότσι) αυξάνοντας τις φήμες ότι οι Ρώσοι προχώρησαν και σε τροποποίηση του καιρού κάτι που απορρίφθηκε από τον υπεύθυνο για την πρόγνωση καιρού, Διευθυντή μετεωρολογίας Waleri Lukjanow.

Η υποψία ότι οι Ρώσοι αλλάζουν τον καιρό ενισχύθηκε από το γεγονός ότι εδώ και μέρες στη μαύρη θάλασσα επικρατούν καταπληκτικές καιρικές συνθήκες. Αλλά ο υπεύθυνος διευθύνων μετεωρολόγος των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS, απέρριψε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς. Παρόμοιες δοκιμές στις Άλπεις στο παρελθόν άλλωστε έχουν δείξει ότι ο καιρός το χειμώνα και ειδικά στα βουνά δεν χειραγωγείται.

Ο ανέφελος ουρανός απλά ήταν αποτέλεσμα του αντικυκλώνα με το όνομα "Καν" το κέντρο του οποίου βρίσκονταν μέχρι και χθες στη Μαύρη θάλασσα μεταφέροντας στο χώρο των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων ψυχρό και ξηρό αέρα από το εσωτερικό με τη μορφή ανατολικών ανέμων και όχι υγρασία από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η τροποποίηση καιρού κατά τη διάρκεια Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι κάτι νέο. Τρανταχτό παράδειγμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου το 2008 όπου η Κινεζική κυβέρνηση προχώρησε σε ένα δικό της πρόγραμμα τροποποίησης των καιρικών συνθηκών, στόχος του οποίου μεταξύ άλλων ήταν να οδηγηθούν βροχοφόρα σύννεφα εκεί όπου η βροχή κρίνεται απαραίτητη κυρίως προς όφελος της γεωργίας.

Κάθε χρόνο η Κίνα δαπανά 35-65 εκατομμύρια Ευρώ στο πιο φιλόδοξο πρόγραμμα τροποποίησης καιρού στον κόσμο με την Κινεζική κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι από το 1999 έως το 2006 κατάφερε να δημιουργήσει τεχνητά περίπου 30 δισεκατομμύρια επιπλέον τόνους βροχής .

Το 2008 είχε διαθέσει μάλιστα μια ολόκληρη στρατιά από μέσα για την απομάκρυνση βροχοφόρων νεφών από τους αγωνιστικούς χώρους ή ακόμα και διάλυσης μικρότερων νεφών κάτι το οποίο έγινε από τον αέρα μέσω αεροσκαφών και από το έδαφος μέσω ειδικών κανονιών και εκτοξευτών πυραύλων.

Δεν υπάρχουν πάντως αδιάσειστα στοιχεία στο αν αυτού του είδους η μέθοδος τροποποίησης καιρού φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς δεν μπορεί να αποδειχθεί με ακρίβεια ότι η μετέπειτα συμπεριφορά ενός σύννεφου το οποίο έχει υποστεί ψεκασμό θα ήταν διαφορετική αν αυτό δεν ψεκάζονταν.

Στην Ελλάδα, η Τροποποίηση Καιρού εφαρμόζεται για διαφορετικό σκοπό, με το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας του ΕΛΓΑ που είναι ένα πρόγραμμα καταστολής χαλαζιού. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό είναι η σπορά των καταιγιδοφόρων νεφών με σκοπό τη μετατροπή του χαλαζιού σε βροχή. Η σπορά των νεφών στο Ε.Π.Χ.Π. εκτελείται με την πυροδότηση φυσιγγίων Ιωδιούχου Αργύρου (ΑgI), από ειδικά εξοπλισμένα αεροσκάφη τύπου PIPER CEYENNE II. (πηγή: www.elga.gr)

Ο καιρός στο Σότσι πάντως και τις επόμενες ημέρες θα διατηρηθεί πολύ καλός και σχετικά ζεστός με μόνη εξαίρεση την Τρίτη όπου αναμένονται παροδικές μόνο χιονοπτώσεις πάνω από τα 1500 περίπου μέτρα.




Διαβάστε περισσότερα...

Κλούνεϊ: Να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα


Υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα τάχθηκε ο Τζορτζ Κλούνεϊ στη συνέντευξη τύπου για τη νέα ταινία "Monuments men" στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Μετά από ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ο διάσημος ηθοποιός απάντησε: "Νομίζω ότι έχετε ισχυρότατο επιχείρημα και κάθε δίκαιο με το μέρος σας. Θεωρώ ότι είναι το σωστό, τα μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα".

Δείτε το βίντεο του Alpha




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αθανασίου σε δικαστές: Θα αποκαταστήσουμε την αδικία


Για την αποκατάσταση των αποδοχών των δικαστικών δεσμεύτηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κατά την γενική συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης στον χαιρετισμό του, επανέλαβε ότι οι περικοπές των αποδοχών των δικαστικών που έγιναν ήταν «δυστυχώς από τις μεγαλύτερες, καθώς ξεπέρασαν το 45% και σε μερικές περιπτώσεις το 50%», όμως συμπλήρωσε, «μια από τις κυριότερες προτεραιότητες μου είναι η αποκατάσταση αυτής της αδικίας και ελπίζω σύντομα θα τα καταφέρω». Και συνέχισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ότι «τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως, είναι γνώστες αυτής της μεγάλης μείωσης και αντιλαμβάνονται την ανάγκη ανόρθωσης αυτής τη αδικίας».

«Η αποκατάσταση των ασυμμετριών» στον τομέα των αποδοχών των δικαστών, υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου, «δεν είναι παραχώρηση αλλά υποχρέωση της Πολιτείας» και η Πολιτεία «οφείλει να σεβαστεί την πρόσφατη απόφαση του Μισθοδικείου», που δικαίωσε τους δικαστικούς.

Παράλληλα, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι θα ενισχυθούν με 115 δικαστές τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, ενώ θα καλυφθεί ένα μεγάλο κενό των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων (περίπου 1.050). Αναφέρθηκε επίσης στο νομοθετικό έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως και αυτό που είναι ήδη στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Από τα κόμματα παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), ο Βασίλης Γκίκας (ΠΑΣΟΚ), ο Σωτήρης Αυδελίδης (Ανεξάρτητοι Έλληνες), ο Γιάννης Πανούσης (ΔΗΜΑΡ) και ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ).

Επίσης, παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννης Σακελλαρίου, η γενική επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ελένη Διακομμανώλη, εκπρόσωποι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, ο τέως πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Κώστας Μενουδάκος, εν ενεργεία αντιπρόεδροι του ΣτΕ, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στέλιος Μανουσάκης, κ.α.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος, ανέφερε ότι «καθίσταται σαφές, μέρα με τη μέρα ότι η κρίση της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας γίνεται και κρίση βασικών θεσμών του κράτους», ενώ επισήμανε ότι το ασταθές και ανολοκλήρωτο κοινωνικό κράτος και η φορολογική επιβάρυνση σε συνδυασμό με την παγιωμένη αδυναμία διώξεως της φοροδιαφυγής, το έλλειμμα ευκαιριών, τον αποκλεισμό των νέων ανθρώπων να αναπτύξουν δραστηριότητες, κ.λπ., δημιουργούν διαφορές οι οποίες οδηγούνται στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Σε όλα αυτά, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣτΕ, αν προσθέσεις «την ακατάσχετη πολυνομία, την αστάθεια των νόμων, την δημιουργία ποικίλων διαδικασιών χωρίς σύστημα, την εμπλοκή της νομοθεσίας κατά τρόπο αιφνίδιο και άμεση σε τεχνολογικούς τομείς, όπως είναι η ενεργεία ή οι τηλεπικοινωνίες, τότε αντιλαμβάνεται ευχερώς την πολυεπίπεδη και βίαιη επίδραση της κρίσεως σε βάρος της Διοικητικής Δικαιοσύνης».

Ένας από τους λόγους της κρίσεως στην Διοικητική Δικαιοσύνη, συνδέεται, σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, «με τη επιτυχή εν πολλοίς απόπειρα μεταβιβάσεως των ευθυνών της Πολιτείας στο χώρο της Δικαιοσύνης», ενώ σε άλλο σημείο επισήμανε ότι χειροτερεύει συνεχώς η παραγωγή των νομοθετημάτων.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη ανέφερε ότι «το επίπεδο πληροφόρησης για την καθημερινότητα της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της χώρας μας είναι δυστυχώς πολύ χαμηλό, αν όχι ανύπαρκτο και μάλλον δεν ενδιαφέρει κανένα, εκτός από τους ίδιους. Εμείς όμως ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε περιορισμένα μέσα, καθόλου επιμόρφωση, ανεπαρκή κατάρτιση, υπερβολικό φόρτο εργασίας και ελλιπή οργάνωση».

Ακόμη, η κ. Γιανναδάκη τόνισε: «Σε καταστάσεις έντασης, όπως οι σημερινές, οι δικαστικοί λειτουργοί είναι το αλεξικέραυνο που προσελκύει τη περιρρέουσα επιθετικότητα. Όλοι τα βάζουν μαζί τους. Ο κόσμος πιστεύει, λανθασμένα, ότι οι συνέπειες της οικονομικής και αξιακής κρίσης που βιώνει είναι υπόθεση της Δικαιοσύνης και απαιτεί από αυτή την όποια απροσδιόριστη λύση. Απαιτεί από τη Δικαιοσύνη να πάρει τη ρεβάνς και μάλιστα γρήγορα για τη σημερινή κατάσταση που είναι προϊόν και αποτέλεσμα δεκαετιών, ανοχής και αδιαφορίας σε ένα σύστημα που ανέχθηκε τη διαπλοκή και την αρπαγή κρατικού πλούτου». Και προσέθεσε ότι «η διαγωγή της εκτελεστικής εξουσίας δεν είναι κοσμιοτάτη», ενώ δέχεται με έκδηλη δυσφορία τον έλεγχο της Δικαιοσύνης».

Η πρόεδρος της Ένωσης χαρακτήρισε «σχεδόν κωμικό» το επίπεδο υλικοτεχνικού εξοπλισμού των Διοικητικών Δικαστηρίων, ενώ αναφέρθηκε και στα οργανικά κενά δικαστών που υπερβαίνουν τους 100 δικαστές και η αναλογία ενός γραμματέως για έξι δικαστές, προσέθεσε η πρόεδρος της ¨Ένωσης.

«Εκρηκτικές διαστάσεις» έχει πάρει το φαινόμενο των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων που ανέρχονται στα 395, ανέφερε η κ. Γιανναδάκη, προσθέτοντας ότι εάν υπάρξουν συνταξιοδοτήσεις ή παραιτήσεις δικαστικών υπαλλήλων η «φαινομενική οργάνωση των δικαστηρίων φτάνει στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

Οι εκκρεμείς υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια ανέρχονται στις 399.000 και εξ αυτών οι 98.000 είναι φορολογικές και τελωνειακές.

Μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης, οι εκκρεμείς φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις ανέρχονται στις 11.500 και προσδιορίζονται για να συζητηθούν μετά από 2,5 χρόνια, ενώ οι υπόλοιπες αγωγές προσδιορίζονται να δικαστούν μετά από πέντε χρόνια.



Διαβάστε περισσότερα...

Μία πόλη θρηνεί τον 7χρονο «σούπερ ήρωα»


Η συγκλονιστική ιστορία και το τραγικό τέλος ενός 7χρονου αγοριού, που είχε διαγνωσθεί με όγκο στο κεφάλι, έκανε μία ολόκληρη πόλη να δακρύσει στην κηδεία που έγινε στο Μπρόκτον της Μασαχουσέτης.



Ο 7χρονος Τζέσε Χεικίλα πάλευε με τον καρκίνο τα τελευταία 5 χρόνια. Αγαπούσε τους σούπερ ήρωες και το Star Wars, ενώ όνειρό του ήταν να γίνει αστυνομικός.



Όταν ο 7χρονος έφυγε από τη ζωή, στις 30 Ιανουαρίου, άνδρες της Αστυνομίας προσήλθαν από πολλές περιοχές για να δώσουν το παρών στην κηδεία του θαρραλέου μικρού.



Κατά τη διάρκεια της τελετής της κηδείας που πραγματοποιήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου, από το εκκλησιαστικό όργανο ακουγόταν το μουσικό θέμα από την ταινία «Star Wars», ενώ αρκετοί που παραβρέθηκαν είχαν ντυθεί με κοστούμια σούπερ ηρώων και μαχητών Τζεντάι.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νεκρός 20χρονος σε αγώνα Dragster

Μια απίστευτη τραγωδία σημειώθηκε πριν από λίγες ώρες στο Ελληνικό, στο πρώην Ανατολικό αεροδρόμιο, κατά την διάρκεια αγώνων Dragster, καθώς ένας 20χρονος έχασε την ζωή του, ενώ ένας ακόμη άνδρας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 20χρονος αγωνιζόμενος μόλις είχε τερματίσει τον αγώνα του, φτάνοντας στο τέρμα του διαδρόμου των 400 μέτρων και έστριψε προκειμένου να κατευθυνθεί προς την έξοδο. Εκείνη την στιγμή, ο αναβάτης μίας μοτοσικλέτας Suzuki Hayabusha, πέρασε πάνω από τον 20χρονο με υπερβολική ταχύτητα παρασύροντας τον πολλά μέτρα παρακάτω.

Η τροχαία Ελληνικού διεξάγει έρευνα για τους ακριβείς λόγους του δυστυχήματος και επιπλέον να διαπιστώσει εάν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας από τους διοργανωτές.



Διαβάστε περισσότερα...

Δες που ανήκεις πολιτικά


Σήμερα που οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κομμάτων ξεθωριάζουν, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να προσδιοριστούν πολιτικά οι ψηφοφόροι.

Ο πολιτικός χάρτης φιλοδοξεί να βοηθήσει τον καθένα να προσδιοριστεί πολιτικά, να ορίσει δηλαδή τη θέση του στο πολιτικό φάσμα, στους άξονες των ατομικών και των οικονομικών ελευθεριών, και να δει με ποιό πολιτικό κόμμα ταυτίζεται ή είναι πιο κοντά ιδεολογικά.

Πατήστε εδώ για να κάνετε το τεστ και να βρείτε σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκετε.



Διαβάστε περισσότερα...

Αν λάβετε αυτό το email διαγράψτε το


Ερευνητές ασφάλειας της Malwarebytes έχουν εντοπίσει μια νέα καμπάνια spam, η οποία έχει σχεδιαστεί ώστε να παρασύρει ανυποψίαστους χρήστες σε ιστότοπους που φιλοξενούν ψεύτικες έρευνες και ανεπιθύμητα προγράμματα.

Τα πλαστά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τίτλο “RE: Your Job Application” ενημερώνουν τους χρήστες σχετικά με την έγκριση μιας υποτιθέμενης αίτησης εργασίας που έχουν υποβάλλει και αναφέρουν:

“Σας ευχαριστούμε για την πρόσφατη αίτησή εργασίας σας, η οποία έχει εγκριθεί έπειτα από σχετική αξιολόγηση. Επιθυμούμε να προχωρήσουμε άμεσα σε πρόσληψη, και να σας παρέχουμε αμειβόμενη εκπαίδευση, σχετικά με τη συγκεκριμένη θέση . Εάν αναζητάτε ακόμη απασχόληση, παρακαλούμε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας και να συμπληρώσετε κάποιες πρόσθετες πληροφορίες, μέσω του ακόλουθου συνδέσμου.”



Η ιστοσελίδα στην οποία ανακατευθύνονται οι χρήστες διαφέρει ανάλογα με την τοποθεσία τους. Ωστόσο, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, τα θύματα μεταφέρονται σε μια ιστοσελίδα, όπου παροτρύνονται σε εγκατάσταση των iLivid (γραμμή εργαλείων), Ask Toolbar και Torch Browser.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα θύματα μεταφέρονται σε ιστότοπους, όπου τους ζητείται να ολοκληρώσουν ορισμένες έρευνες, προκειμένου να κερδίσουν χρηματικά βραβεία.

Αν συναντήσετε τέτοια emails, απλά διαγράψτε τα. Αν έχετε πέσει θύμα αυτής της απάτης, αφαιρέστε όλες τις εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει και σαρώστε τον υπολογιστή σας με λογισμικό προστασίας από ιούς για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε μολυνθεί με επικίνδυνο λογισμικό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψηφιακό ασφαλιστικό "βιογραφικό" για όλους


Δρομολογείται το ψηφιακό ασφαλιστικό βιογραφικό κάθε πολίτη. Θα καταχωρίζονται στο σύστημα "Άτλας".

Με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, δημιουργούνται οι νομοθετικές προϋποθέσεις για την πλήρη καταχώριση του ασφαλιστικού ιστορικού όλων των εργαζομένων και αυταπασχολουμένων της χώρας σε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό αρχείο.

Τα στοιχεία θα καταχωρίζονται στο σύστημα "Άτλας" προκειμένου να είναι σαφής η ασφαλιστική ταυτότητα όλων των άμεσα και έμμεσα εργαζομένων σε πραγματικό χρόνο. Ο τρόπος λήψης και χρήσης των δεδομένων παραπέμπεται στην έκδοση υπουργικής απόφασης.

Επίσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας θα καταβάλλεται στο εξής το ΕΚΑΣ στα άτομα με αναπηρία 80% και άνω. Η νέα ρύθμιση με την οποία μεταβάλλεται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή στο σχέδιο νόμου με τίτλο «ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.».

Με τρίτη τροπολογία παρατείνεται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2014 η καταβολή των πάσης φύσεως επιδομάτων που καταβάλλονται λόγω αναπηρίας (προνοιακά, βαριάς αναπηρίας, εξωιδρυματικό, απόλυτης αναπηρίας) ενόσω εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητα των επιδοματούχων, με το ίδιο ποσό που λάμβαναν πριν, αλλά με την προϋπόθεση ότι έχουν κριθεί με ποσοστό αναπηρίας 67% από την αρμόδια επιτροπή.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου κατατέθηκε τροπολογία με την οποία διευκολύνονται ασφαλισμένοι - πρώην εργαζόμενοι της Αγροτικής που επιθυμούν να ενταχθούν σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Με τη νέα ρύθμιση διευκρινίζεται η ασάφεια ως προς το ασφαλιστικό καθεστώς εκείνων των ασφαλισμένων στον κλάδο σύνταξης του Ταμείου της Αγροτικής Τράπεζας, των οποίων «η εργασιακή σχέση θα ολοκληρωθεί μέχρι 27.3.2014 έχοντας ήδη τουλάχιστον 500 ημέρες ασφάλισης σε οποιαδήποτε τράπεζα».

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων ορίζεται ότι ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης θα υπόκειται στους ενιαίους κανόνες του χρόνου ασφάλισης που διανύθηκε στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.


Πηγή: http://news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρέθυμνο: Ξεκινά πρόγραμμα για την έκφραση των ατόμων με ψυχική αναπηρία


Τον ερχόμενο μήνα πρόκειται να ξεκινήσει στο Ρέθυμνο η υλοποίηση ενός σημαντικού ευρωπαϊκού προγράμματος που αφορά στην έκφραση των ατόμων με ψυχική αναπηρία.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου ΑμεΑ, τα οφέλη από το πρόγραμμα θα είναι πολλά και σημαντικά για κάθε άτομο με ψυχική αναπηρία, που και στο Ρέθυμνο ο αριθμός είναι αυξημένος. Πιο αναλυτικά, η υλοποίηση ενός σημαντικού ευρωπαϊκού προγράμματος που θα βοηθήσει πολύ τα άτομα με ψυχική αναπηρία, αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα στο Ρέθυμνο και αυτό χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλαν από πέρυσι η διοίκηση του τοπικού σωματείου σε συνεργασία με τον πρόεδρο της εθνικής συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία, Γιάννη Βαρδακαστάνη.

Στη διάρκεια του προγράμματος εξειδικευμένοι επιστήμονες και συγκεκριμένα καθηγητές πανεπιστημίου στο χώρο της ψυχικής υγείας, θα εκπαιδεύσουν είκοσι συνολικά άτομα με ψυχική αναπηρία, ενώ ο συντονισμός του προγράμματος θα είναι ευθύνη του τοπικού σωματείου ΑμεΑ.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου ΑμεΑ στο Ρέθυμνο, Δημήτρης Τσαχάκης το εν λόγω πρόγραμμα χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σημαντικό για το αναπηρικό κίνημα, διότι θα δοθεί βήμα στα ίδια τα άτομα με ψυχική αναπηρία, καθώς θα γίνει ειδική μνεία στην αυτοοργάνωση, αλλά και στην αυτοεκπροσώπηση αυτών των ατόμων.



Διαβάστε περισσότερα...

Στις 14 Φεβρουαρίου λήγει η υποβολή αιτήσεων στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Χαλκιδέων


Στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ήδη λειτουργούν θεματικά τμήματα «Ιταλικά για τον Τουρισμό», «Επεξεργασία Κειμένου-Διαδίκτυο», «Αγγλικά για το χώρο εργασίας», «Ισπανικά για τον τουρισμό», «Ρωσικά για τον τουρισμό» και «Ασφάλεια-Ποιότητα Τροφίμων».



Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έχουν ισχύ έως το τέλος του ακαδημαϊκού έτους.

Νέες αιτήσεις για όλα τα αντικείμενα θα γίνονται δεκτές από το Σεπτέμβριο και για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.

Α) Σε διαδικασία προετοιμασίας βρίσκονται τα τμήματα μάθησης για τις παρακάτω ειδικότητες για τις οποίες γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις για την κάλυψη των κενών θέσεων:

Καινοτομία - Επιχειρηματικότητα - Διοίκηση Επιχειρήσεων
Βιολογικά Προϊόντα – Παραγωγή, Πιστοποίηση, Διάθεση
Δημιουργώ τη δική μου επιχείρηση
Διαχείριση εργασιακού άγχους - Εναρμόνιση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
Ιστορία της τέχνης
Κινηματογράφος
Υπολογιστικά Φύλλα - ΠαρουσιάσειςΒ) Εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης έχουν ήδη συμπληρωθεί τα τμήματα και υπάρχουν αιτήσεις σε αναμονή για τα εξής αντικείμενα:

Αγγλικά για τον τουρισμό
Αγγλικά για το χώρο εργασίας
Ιταλικά
ΙσπανικάΣημειώνεται ότι: Το πρόγραμμα των μαθημάτων θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες του προγράμματος και τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτών και των αιθουσών.

Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες κάθε ηλικίας, μόρφωσης και εθνικής προέλευσης.

Τα μαθήματα θα γίνονται το απόγευμα, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα στον-προσβάσιμο και για ΑμεΑ-χώρο του 25ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας και θα ολοκληρώνονται σε κύκλο 25 έως 50 ωρών. Παρέχονται δε, δωρεάν.

Ένα νέο τμήμα ξεκινάει όταν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 15 εκπαιδευομένων, οι οποίοι ενημερώνονται τηλεφωνικά από τους Υπευθύνους του προγράμματος, ενώ έχει περιορισμό 20 συμμετεχόντων. Η κατάταξη σε τμήματα μάθησης γίνεται ανάλογα με τις αιτήσεις των υποψηφίων και τηρείται σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι αιτούντες που δεν καλούνται για τα τμήματα που ξεκινούν θα πρέπει να περιμένουν τη δημιουργία καινούριου τμήματος.

Στο τέλος κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2221355116 , 2221355150 και 2221355114. Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν πληρέστερα για το εκπαιδευτικό πλαίσιο των προγραμμάτων μπορούν να απευθυνθούν στις υπευθύνους του προγράμματος στον 5ο όροφο του Δημοτικού καταστήματος επί των οδών Ληλαντίων & Μεγασθένους, κάθε μέρα από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι (Κόκκαλη Αρετή-Υπεύθυνη Εκπαίδευσης, Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας, Μιμιγιάννη Σταματία-Υπεύθυνη Οργάνωσης).

Η φόρμα της αίτησης εγγραφής και δήλωσης προτίμησης επί των προσφερομένων προγραμμάτων/μαθημάτων, βρίσκεται διαθέσιμη στα Καταστήματα και τα Κ.Ε.Π. του Δήμου Χαλκιδέων, καθώς και στην ιστοσελίδα του (www.dimos-xalkideon.gr).

Οι αιτήσεις εγγραφής θα κατατίθενται στο Δημοτικό Κατάστημα επί των οδών Ληλαντίων & Μεγασθένους, στη Δ/νση Διοίκησης στον 2ο όροφο, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.



Διαβάστε περισσότερα...

Διεκδικεί τον τίτλο του ψηλότερου σκύλου


Ένα κουτάβι 18 μηνών, ράτσας «Μεγάλος Δανός», διεκδικεί τον τίτλο, του ψηλότερου σκύλου του κόσμου. Ο Φρέντυ, ζει στην Βρετανία και σε ηλικία, 18 μηνών μετρά ήδη 41ίντσες, και χρειάζεται μόνο λίγες περισσότερες για να διεκδικήσει τον τίτλο του ψηλότερου σκύλου στον κόσμο.

Το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες, κατέχει σήμερα ο Δίας, ράτσας «Μεγάλος Δανός, τεσσάρων ετών, από το Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος έχει ύψος 44 ίντσες.

Δείτε τις φωτογραφίες











Διαβάστε περισσότερα...

Θα παραγραφούν τα παλιά πρόστιμα για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.


Στην παραγραφή των παραβάσεων που έχουν επιβληθεί στους πολίτες τα έτη 2006 και 2007 για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα προχωρήσει ο Δήμος Ρόδου. Παράλληλα θα ζητηθεί και γνωμοδότηση για το θέμα αυτό από το υπουργείο Εσωτερικών. 

Στην απόφαση αυτή κατέληξε το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου προχθές το βράδυ μετά τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος. Για ένα πολύ δύσκολο θέμα έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς που άνοιξε τη συζήτηση ενώ την πρόταση για το χειρισμό της κατάστασης παρουσίασε ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς. 

«Μας έχει προβληματίσει το θέμα αυτό γιατί δεν θέλουμε να βεβαιώσουμε στους πολίτες οφειλές των προηγούμενων ετών. Οι έλεγχοι όμως είναι ασφυκτικοί. Σέβομαι τις απόψεις που έχουν εκφραστεί από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας. Προτείνω να κατατεθούν στο υπουργείο Εσωτερικών οι απόψεις, που έχουν εκφραστεί από την πλειοψηφία ώστε να εκδοθεί γνωμοδότηση», πρότεινε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς. 

«Θεωρώ πως είναι εκ του πονηρού να ζητήσουμε γνωμοδότηση όταν ξέρουμε πόσο χρόνο τραβάνε οι διαδικασίες. Να δείξετε γενναιότητα και να διαγράψετε τις παραβάσεις που έχουν γίνει από το 2007 και παλαιότερα. Είναι κρίμα να ταλαιπωρούμε τους πολίτες», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Κώστας Ταρασλιάς. Για ένα μεγάλο παιχνίδι που παίχθηκε στο παρελθόν σε βάρος των πολιτών με τις κλήσεις έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Περδίκης, που είναι επικεφαλής της επιτροπής επίλυσης φορολογικών διαφορών. 

«Με τις κλήσεις φαίνεται πως παίχτηκε ένα μεγάλο παιχνίδι σε βάρος των πολιτών. Ο κάθε αιρετός αντί να τις σβήσει, τις πετούσε. Οι πολίτες θεωρούσαν πως ήταν και υποχρεωμένοι και ο ευεργέτης εξασφάλιζε και τα ψηφουλάκια. Το πράγμα αυτό έπρεπε να τελειώσει καθώς η δική μας δημοτική αρχή βρέθηκε σε δύσκολη θέση», τόνισε ο κ. Γιάννης Περδίκης. 

«Υπάρχει στην αλληλογραφία και μια γνωμοδότηση νομικού συμβούλου της ΚΕΔΕ, του κ. Ζυγούρη, που αναφέρει πως το δικαίωμα αυτό του δημοσίου μπορεί να φθάνει στην 20ετία. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει υποστηρίξει τα αντίθετα. Εκτιμώ πως η Κεντρική Ένωση Δήμων θα πρέπει να ζητήσει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους. Συμφωνώ με την πρόταση να ζητηθεί αυτή η διευκρίνιση – γνωμοδότηση για να μην βρεθεί κανείς από μας μπλεγμένος γιατί μπορεί να αναζητηθούν ευθύνες από την δημοτική αρχή και την αντιδημαρχία, που έχει την ευθύνη», δήλωσε ο κ. Περδίκης. 

«Η απαίτηση έχει παραγραφεί. Δεν ζητώ και ευθύνες και γνωμοδότηση από πουθενά», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Χατζημάρκος. «Οι κλήσεις των ετών 2006 και 2007 έχουν παραγραφεί. Παρόλα αυτά στέλνουμε τις απόψεις των δύο παρατάξεων. Αν το υπουργείο Εσωτερικών κρίνει πως έχουμε δίκιο θα επιστραφούν αχρεωστήτως τα χρήματα που έχουν καταβληθεί από τους πολίτες», τόνισε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς. 
Με αφορμή την απόφαση για επιστροφή αχρεωστήτως παρακρατηθέντων από συμπολίτισσά μας, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας διαμαρτυρήθηκε πολύ έντονα για την περίπτωση και μάλιστα μέσα στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο. 

Στην ενημέρωσή του ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς αναφέρθηκε στην εμπλοκή που υπάρχει στην παραχώρηση του ακινήτου της Ροδιακής Έπαυλης στο Δήμο Ρόδου. Τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει μια δυναμική αντίδραση καθώς η ΕΤΑΔ μόνο αναισθησία έχει δείξει μέχρι τώρα. Η τοποθέτηση αυτή έδωσε την ευκαιρία στον κ. Γιώργο Χατζημάρκο να επιτεθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνοντας λόγο για ένα φορέα που έχει πρεμούρα να δείχνει μεγάλη απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ ενώ ο φάκελος του έργου έχει κάποια ζητήματα. Η περιουσία του ροδιακού λαού δεν θα πρέπει να συνεχίσει να μένει ορφανή. 

Την απόφασή του να αναλάβει πρωτοβουλία για να μην απολυθούν οι 57 εργαζόμενοι της πρώην ΔΕΥΙ από τη ΔΕΥΑΡ μετά τα όσα αξιώνει το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Ρόδο Κόκκινο» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης. «Σκοπεύω να αναλάβω πρωτοβουλία για το τι μέλλει γενέσθαι για να αποφύγουμε τις απολύσεις. Αν δεν τα καταφέρουμε 57 οικογένειες θα είναι στο δρόμο. Για δέκα ημέρες να μην υπάρξει πρωτοβουλία για το θέμα», τόνισε ο κ. Γάκης. 

«Αυτό είναι από τα ζητήματα που μπορούμε να πάμε με κοινή άποψη και θέση», τόνισε ο τόνισε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος. 
«Να αξιοποιηθεί η Ροδιακή Έπαυλη προς όφελος του λαού. Για τη ΔΕΥΑΡ είχαμε πει στους εργαζόμενους πως θα έρθει η στιγμή που θα πάνε στα σπίτια τους. Οι κατευθύνσεις της ΕΕ υλοποιούνται», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Τ. Πότσος. Στην ένσταση που κατέθεσε για το Τεχνικό Πρόγραμμα αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Στέργος Στάγκας προκαλώντας την οργή του δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά. 

Ακολούθως ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού παρουσίασε την εισήγηση του για την υποψηφιότητα της Ρόδου για τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Δεν είδε και πολύ θετικά την πρόταση ο κ. Γάκης, που τόνισε, πως δεν θα υπάρξουν οφέλη από την ιστορία αυτή αλλά επιπρόσθετα θα χρεωθεί ο Δήμος. Τελικά η πρόταση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. 
Στη συνέχεια ο κ. Τσουκαλάς εισηγήθηκε το θέμα της μείωσης των τελών καθαριότητας για τους άπορους, τα ΑΜΕΑ και τις πολύτεκνες οικογένειες που δεν εγκρίθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης απαρτίας. 
«Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της απόφασης μόλις περάσει από την Αποκεντρωμένη να Διοίκηση προσπαθήσουμε μήπως μπορέσουμε να έχει εφαρμογή από το β’ εξάμηνο του 2014. Να μην μείνει για τις αρχές του 2015», τόνισε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος. 

Κατά τη συζήτηση αυτή διαπληκτίστηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Μαριάνα Κολώνα και Χαρούλα Γιασιράνη. Αιτία ήταν η επιστολή που είχε στείλει παλαιότερα για το θέμα η κ. Γιασιράνη στο Δήμο. Ομιλώντας στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες κ. Μανώλης Ζηδιανάκης τόνισε πως σε δεινή οικονομική θέση είναι 300 συνάνθρωποί μας με κινητικά προβλήματα. Ακολούθησε η συζήτηση για την αξιοποίηση του ακινήτου με την ονομασία «Ιαλύσιον». Την εισήγηση έκανε ο κ. Βασίλης Καρνάβας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε πως ίσως θα ήταν συμφερότερο να πωληθεί το ακίνητο και να δεσμευθούν τα χρήματα για ειδικό σκοπό. 

Η πρόταση προκάλεσε αντιδράσεις γεγονός που ώθησε τον κ. Χατζημάρκο να τονίσει ότι η περιουσία του Δήμου είναι για να εξυπηρετεί ανάγκες. «Είμαι αντίθετος. Για μας αυτό είναι ξεπούλημα», τόνισε ο κ. Τάκης Πότσος. 

Οι θέσεις που εξέφρασε στη συνέχεια ο κ. Στάγκας για το ίδιο θέμα εξόργισαν το δήμαρχο που αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν από τη δημοτική αρχή για το ακίνητο αυτό. 

«Επειδή όσο μένει το ακίνητο ερημώνει και χάνει την αξία του θα πάμε σε ενοικίαση. Ταυτίζομαι με την άποψη να επενδυθούν τα χρήματα στην Ιαλυσό ή στην αγορά χώρου στάθμευσης. Δεν ξεπουλήσαμε ακίνητα ακόμη και όταν είχαμε ανάγκη», δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Ιαλυσού, κ. Γ Κουφός. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εγκρίθηκε και ο προϋπολογισμός της «ΔΕΡΜ ΑΕ» για το έτος 2014. 

«Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και με πλεόνασμα χρήσης. Έχουμε προγραμματίσει έργα για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Θα δώσουμε στο Δήμο 500.000 ευρώ. Παράλληλα θα καταβληθεί και το ετήσιο μίσθωμα, ύψους 200.000 ευρώ. Για το «Ακταίον» κάνουμε προσπάθεια να λειτουργήσει έστω και με λίγο προσωπικό στις αρχές του Φεβρουαρίου», τόνισε ο κ. Περδίκης και πρόσθεσε πως η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν επηρεάζει τη λειτουργία της «ΔΕΡΜ ΑΕ». 

Απαντώντας στις αιχμηρές ερωτήσεις του κ. Γάκη για μη καταβολή από την «ΔΕΡΜ ΑΕ» του δημοτικού φόρου ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε πως θα επιβληθούν στην εταιρία και πρόστιμα. Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς που διατηρούσε η εταιρεία στην Συνεταιριστική Τράπεζα ο κ. Περδίκης δήλωσε πως μεταφέρθηκαν στην Alpha Bank. Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε, λόγω έλλειψης απαρτίας, μόνο ο προϋπολογισμός του έτους 2014 της ΡΟΔΑ. Στην έναρξη της συνεδρίασης κόπηκε η πίτα του δημοτικού συμβουλίου. 

Το φλουρί κέρδισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Μάριος Κουκιάς.


Πηγή: www.dimokratiki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πάτρα: "Είμαι γαϊδούρι, όπου θέλω παρκάρω..."


Τείνει να γίνει μόνιμο φαινόμενο... Παρακαρισμένα Ι.Χ. που αποκλείουν εντελώς τα πεζοδρόμια της Πάτρας και κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την ζωή των πεζών, ειδικά αν μιλάμε για μητέρες με καροτσάκια, ηλικιωμένους και ΑμεΑ.



Την φωτογραφία έστειλε αναγνώστης του thebest.gr. Το λευκό Ι.Χ. έχει... μεγαλοπρεπώς παρκάρει στην συμβολή των οδών Κορίνθου και Πατρέως, κλείνοντας το πεζοδρόμιο. Αντίστοιχες καταγγελίες υπάρχουν και για άλλα σημεία της πόλης. Μήπως θα έπρεπε η Τροχαία να δείξει ένα παραπάνω ενα παραπάνω ενδιαφέρον; Ή τελικά θα πρέπει να συμβιβαστούμε με τις συνθήκες... ζούγκλας στο κέντρο της πόλης;

"Είμαι γαϊδούρι, όπου θέλω παρκάρω...", που λέει και η γνωστή εθελοντική ομάδα...



Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεία: Έκκληση για στήριξη μαθητή από το Λαμπέτι, θύμα τροχαίου


Ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα, τον Αύγουστο του 2008, έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μιας πολύτεκνης σήμερα οικογένειας, η οποία πριν πέντε χρόνια είχε όλες τις προδιαγραφές να ζήσει καλά… Με σκληρή δουλειά και ένα μεγάλο δάνειο, που αυτή τη στιγμή αποτελεί θηλιά στο λαιμό, στήριξαν το όνειρο τους, να φύγουν από την πρωτεύουσα και να επιστρέψουν στον τόπο τους.



Το Λαμπέτι. Από τη στιγμή αυτή, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση και ο Γολγοθάς.
Πέντε μόλις μέρες πριν μετακομίσουν στο υπέροχο, καινούργιο τους σπίτι, η νεαρή μητέρα, έχοντας στο αυτοκίνητο της, τα δυο, τότε, παιδιά της, τον 5χρονο Νίκο και την 3χρονη Αναστασία - Παναγιώτα εμπλέκεται σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Ο μικρός Νίκος τραυματίζεται πολύ σοβαρά και ελαφρότερα η μητέρα του με την αδελφή του. Ο αγώνας, έχει μόλις ξεκινήσει.

Η ζωή του 5χρονου κρέμεται σε μια κλωστή. Παραμένει μέρες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ρίο απ’ όπου καταφέρνει να βγει ζωντανός… Η μάχη όμως δεν έχει τελειώσει. Θα ακολουθήσουν μεγάλες και ιδιαίτερα σοβαρές και πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις στο κεφάλι και το αριστερό του χέρι. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, Καραμανδάνειο Πατρών, Παίδων «Αγία Σοφία» και Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Με τις οικονομίες της οικογένειας, να έχουν ήδη σπαταληθεί για την ανέγερση του σπιτιού τους, τα έξοδα για τη νοσηλεία του παιδιού τους αλλά και τις μετακινήσεις τους, ειδικά στο Ιατρικό Κέντρο είναι δυσβάσταχτα.

Με μοναδικό εισόδημα, το μισθό του πατέρα που εργάζεται ως τεχνικός στον ΟΣΕ και μπροστά στα υπέρογκα ιατρικά έξοδα που ολοένα αυξάνουν, η μητέρα αναγκάζεται να «χτυπήσει» πόρτες, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει χρήματα για να βοηθήσει το παιδί της. Κάποιοι, τους στηρίζουν. Η Μητρόπολη Ηλείας όμως, είναι εκείνη που αναλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της πληρωμής του λογαριασμού των δυο λεπτών χειρουργικών επεμβάσεων στο χεράκι του μικρού Νίκου, από τους γιατρούς του Ιατρικού. Για τη βελτίωση όμως της κατάστασης του παιδιού τους, απαιτούνται και άλλα, πολλά, χειρουργεία, τα οποία όμως η οικονομική κατάσταση της οικογένειας, δε τα επιτρέπει…

«Ζητάω βοήθεια…»
«Δυο ολόκληρα χρόνια, τρέχουμε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Έχουμε καταρρεύσει και ψυχολογικά και οικονομικά. Ο κόσμος θεωρεί ότι επειδή έχουμε ένα όμορφο και μεγάλο σπίτι - το δάνειο του οποίου ακόμα χρωστάμε στην τράπεζα - ότι δεν έχουμε οικονομικό πρόβλημα… Δεν είναι έτσι όμως. Με τα ντουβάρια, δεν μπορώ ούτε να ταΐσω τα παιδιά μου, ούτε να πληρώσω τις υποχρεώσεις μου. Και το κυριότερο δεν μπορώ να συνεχίσω να πληρώνω ούτε τις φυσιοθεραπείες που εχει ανάγκη το παιδί μου…

Με τρία παιδιά και ένα τέταρτο που έρχεται στον κόσμο από μέρα σε μέρα, και το μισθό του συζύγου μου να έχει περικοπεί δραματικά, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο να κάνω» λέει φανερά συγκινημένη η νεαρή μητέρα, που θέλησε να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία, από την οποία και ζητά να τη στηρίξει οικονομικά ώστε να καταφέρει να θεραπευτεί η βεβαιωμένη από Υγειονομική Επιτροπή αναπηρία του παιδιού της… «Είμαι απεγνωσμένη.

Απαιτούνται πολλά χειρουργεία ακόμα και πλαστικές για τον 11χρονο σήμερα Νίκο. Επεμβάσεις οι οποίες δυστυχώς δεν καλύπτονται από το ασφαλιστικό ταμείο ενώ κάποιες χρειάζεται να γίνουν και στο εξωτερικό… Πως θα τα καταφέρουμε; Πρέπει να κινήσω γη και ουρανό για να βοηθήσω το παιδί μου, τη στιγμή που γνωρίζω ότι υπάρχει ελπίδα. Ξέρω ότι όλοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω κρίσης. Ζητώ όμως τη βοήθεια τους. Και ένα ευρώ να προσφέρει κάποιος από το υστέρημα του, μπορούμε να τα καταφέρουμε…».

Η ετοιμόγεννη μητέρα, έχοντας στο πλευρό το σύζυγο της, θέλει να μιλήσει και για το δικαστικό αγώνα που έχουν δώσει μέχρι σήμερα. Την υπόθεση του τροχαίου που όπως καταγγέλλει εξαιτίας κάποιων «αλχημειών» έχασαν τη δίκη και κατ’ επέκταση την αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρία που θα τους έδινε την δυνατότητα να αποκαταστήσουν τις βλάβες που υπέστη το παιδί τους.

«Προσωπικά μετά το ατύχημα κατέρρευσα ψυχολογικά. Ξέρω καλά πως δεν ευθύνομαι για αυτό. Όπως ξέρω ότι υπήρχε και ένας φύλακας άγγελος στο πλευρό μας που έσωσε σαν από θαύμα τον Νίκο μου… Άγγελος, το όνομα που έδωσα στο τρίτο μου παιδί, που ήρθε στον κόσμο μετά το τροχαίο και ήταν αυτό που μου έδωσε τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσω τον αγώνα… Η πληγή είναι τόσο μεγάλη, που θα ήθελα πάση θυσία να φτάσω μέχρι και τον Άρειο Πάγο. Για να δικαιωθώ… Για την ώρα όμως, αυτό που έχει σημασία, έχει μόνο το παιδί μου. Άλλωστε, τα οικονομικά μας είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπουν ούτε το παιδί μας να βοηθήσουμε, αλλά ούτε και να βρούμε το δίκιο μας…».



Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: "Τυφλός καλλιτέχνης" για μισή ώρα


Πώς είναι να ζεις μες το σκοτάδι, να ζωγραφίζεις, να πλάθεις τον πηλό και να δημιουργείς ως καλλιτέχνης που δεν έχει το φως σύμμαχο; Μπορεί το ερώτημα να μην έχει απάντηση, για κάποιον που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης, υπάρχει όμως τρόπος και για εκείνον "να μπει για λίγο στη θέση του άλλου". Πρόκειται για μια δράση που διοργανώνει η ΜΚΟ "Αναπηρία Σήμερα". Σχεδόν για μια μέρα (από τις 11 το πρωί και μέχρι της 8 το βράδυ) όποιος επιθυμεί- με ή χωρίς προβλήματα όρασης -θα βιώνει την εμπειρία της δημιουργίας στο σκοτάδι. Κάθε μισή ώρα, ομάδες των έξι ατόμων θα εναλλάσσονται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου θα μπορούν να ζωγραφίσουν, να δημιουργήσουν έργα από πηλό και να λειτουργήσουν ως καλλιτέχνες.

"Είναι μια εμπειρία που λειτουργεί σαν σοκ. Κάτι που το θυμάσαι περισσότερο από μια μέρα" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φώτης Μπίμπασης, υπεύθυνος της δράσης. "Αυτό βοηθά τον κόσμο να μάθει και να γνωρίσει βαθύτερα κάποια πράγματα σχετικά με την αναπηρία και να ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο" πρόσθεσε.

"Ο κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει και είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος. Χρειάζεται όμως να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια. Επειδή οι συνθήκες δεν είναι και οι ιδανικότερες για τους ανθρώπους με αναπηρίες, καλό είναι να υπάρχει η διάθεση από τους ίδιους τους πολίτες να βοηθήσουν" επεσήμανε ο κ. Μπίμπασης.

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που εντοπίζει ο ίδιος, είναι το πάρκινγκ τόσο των αυτοκινήτων όσο και των δικύκλων. "Είναι τόσο απλό, να το σκεφτεί όποιος παρκάρει, είτε αυτοκίνητο είτε δίκυκλο, να αφήνει λίγο χώρο για να περάσει κάποιος" συμπλήρωσε. "Το πρόβλημα της κινητικότητας για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά σήμερα που τα χρήματα δεν επαρκούν για να παίρνουμε ταξί. Άλλωστε, το να κινείται ελεύθερα κάποιος σε μία πόλη δεν αφορά μόνο τα άτομα με αναπηρίες αλλά και τους ηλικιωμένους, τους γονείς με τα καρότσια και κάθε πεζό που θέλει να κινηθεί με άνεση" υπογράμμισε ο κ. Μπίμπασης.

Η δράση "Καλλιτεχνικά στο σκοτάδι" φιλοξενήθηκε στο BLOCK 33 (26ης Οκτωβρίου 33) την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014 και διοργανώνεται από τη ΜΚΟ "Αναπηρία Σήμερα" και τη "Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014". (Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο 6974 530195).



Διαβάστε περισσότερα...

Οκτώ μήνες χωρίς το επίδομα πρόνοιας


Σε απελπισία έχει περιέλθει ένα άτομο με αναπηρία στη Ρόδο, μετά και τη διακοπή του μοναδικού επιδόματος που ελάμβανε, αυτό της πρόνοιας. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος περιμένει εδώ και πολλούς μήνες να περάσει από την επιτροπή επανεξέτασης για το επίδομα πρόνοιας που τόσα χρόνια ελάμβανε δικαιωματικά.




Πηγή: http://tvkosmos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενίσχυση στα μπλόκα αποφάσισαν οι αγρότες


Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στο μπλόκο της Νίκαιας.

Οι αγρότες που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας, εκπροσωπώντας 23 μπλόκα από όλη την Ελλάδα, επιδιώκουν να πάρει μορφή πανελλαδική κινητοποίησης το αυριανό συλλαλητήριο με αφετηρία το μπλόκο της Νίκαιας, και για το λόγο αυτό απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε η ενδυνάμωση του αγώνα και η ενίσχυση των μπλόκων μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου ενώ την Δευτέρα αντιπροσωπεία αγροτών θα επιδιώξει να συναντηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, εν αναμονή και απάντησης από τον υπουργό Οικονομικών από τον οποίο έχουν ζητήσει συνάντηση.

Για την ίδια μέρα θα επιδιωχθεί να ανοίξουν οι αγρότες τις μπάρες των διοδίων που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του κάθε μπλόκου.

Επίσης στο πλαίσιο του γενικού συντονισμού θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις διαμαρτυρίας αγροτών έξω από τις εφορείες.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, δήλωσε ότι κάθε μέρα που περνάει τα μπλόκα ενδυναμώνονται και πρόσθεσε ότι οι αγρότες δεν πτοούνται από την κυβερνητική τρομοκρατία.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ομάδα αγροτών κατευθύνθηκε προς τα διόδια Μοσχοχωρίου με σκοπό να ανεβάσουν τις μπάρες των διοδίων και να καταλάβουν το οδόστρωμα της ΠΑΘΕ στο συγκεκριμένο ύψος. Στο σημείο όμως είχαν ήδη παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες δεν επέτρεψαν στους αγρότες να προχωρήσουν και έτσι εν τέλει αποχώρησαν.



Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι απόφοιτοι του 2013 για την κατηγορία του 10%


Δεν καταθέτουν φέτος αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές.

Σημαντικές πληροφορίες για τους απόφοιτους του 2013 που επιθυμούν να διεκδικήσουν μια θέση εισαγωγής με την κατηγορία του 10% -χωρίς νέα εξέταση περιλαμβάνει το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας. Το newsbeast.gr παρουσιάζει τα βασικότερα εξ αυτών:

1. Δεν απαιτείται οι απόφοιτοι του 2013 για το 10% να καταθέσουν αίτηση-δήλωση στα σχολεία. Αυτό ισχύει τόσο για τους απόφοιτους των Γενικών Λυκείων όσο και για τους μαθητές των ΕΠΑΛ που από φέτος αποκτούν το εν λόγω δικαίωμα.

2. Οι υποψήφιοι του 10% θα καταθέσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους, ακολουθώντας μόνο τις διαδικασίες για το μηχανογραφικό δελτίο μετά τον Απρίλιο (απόκτηση password και δικαιολογητικά για τυχόν υπαγωγή σε ειδικές περιπτώσεις)

3. Οι υποψήφιοι για το 10% που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές (ΜΟΝΟ για Αστυνομικούς), Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, θα πρέπει στην πορεία να ακολουθήσουν τις διαδικασίες γι αυτές τις Σχολές.

4. Κατά τη συμμετοχή τους για το 10% των θέσεων εισακτέων, οι υποψήφιοι συμμετέχουν με τη βαθμολογία που πέτυχαν στα πανελλαδικά μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, χωρίς να εξεταστούν ξανά σε κάτι από τα προηγούμενα.

5. Για τα ΤΕΦΑΑ οι υποψήφιοι για το 10% δεν υποβάλλονται ξανά ούτε στην υγειονομική εξέταση ούτε εξετάζεται στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, σε αντίθεση με αυτά που ίσχυαν ως πέρυσι. Με λίγα λόγια αν το προηγούμενο έτος διεκδίκησαν μια θέση για τα ΤΕΦΑΑ απλά θα δηλώσουν το τμήμα στο μηχανογραφικό τους.

6. Όσοι απόφοιτοι του 2013 επιθυμούν να διεκδικήσουν μια θέση σε στρατιωτικές σχολές και Εμπορικό Ναυτικό θα πρέπει να συμμετάσχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις.

Συνοψίζοντας οι απόφοιτοι του 2013 για την κατηγορία του 10% απλώς θα υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις σχολών. Επίσης, επισημαίνεται ότι, αν σε αυτές τις προτιμήσεις θελήσουν να συμπεριλάβουν Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές (ΜΟΝΟ για Αστυνομικούς) ή Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού θα πρέπει εντωμεταξύ να έχουν παρακολουθήσει τις αντίστοιχες προκηρύξεις των αρμόδιων Υπουργείων και να έχουν υποβάλει αιτήσεις, ώστε υποχρεωτικά να περάσουν τις προκαταρκτικές εξετάσεις αυτών των Σχολών.


Διαβάστε περισσότερα...

Aποστέλλονται στην Κεφαλονιά 140 κρεβάτια


Θα φτάσουν στο νησί το βράδυ με το πλοίο της γραμμής.

Μεγάλο αριθμό κρεβατιών προσέφερε στις Ένοπλες Δυνάμεις ο όμιλος Φουρλή για την κάλυψη αναγκών των σεισμοπλήκτων της Κεφαλονιάς.

Ήδη τα πρώτα 140 κρεβάτια με τα στρώματα τους μεταφέρονται με νταλίκα του στρατού και αναμένονται στο νησί με το πλοίο της γραμμής τις βραδινές ώρες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ομίλου Βασίλη Φουρλή και τον επαίνεσε για την κοινωνική προσφορά του ομίλου.


Διαβάστε περισσότερα...

Γυναίκα-χίμαιρα με δύο DNA


Η Lydia Fairchild ζούσε μια φυσιολογική ζωή μέχρι που χρειάστηκε να κάνει ένα τεστ DNA στις δίδυμες κόρες της. Τότε ανακάλυψε ότι στην πραγματικότητα η ίδια δεν ήταν ένας αλλά δύο άνθρωποι μαζί! Πρόκειται δηλαδή μια ανθρώπινη χίμαιρα.

Το 2002 η Lydia γέννησε δύο κοριτσάκια από μία περιστασιακή σχέση. Όταν ο άντρας αμφισβήτησε την πατρότητα, το ζευγάρι προχώρησε σε τεστ DNA. Τότε διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά είχαν πράγματι τον συγκεκριμένο άντρα για πατέρα αλλά το DNA τους ήταν διαφορετικό από της Lydia, της μητέρας τους.

Η αρχική έκπληξη των γιατρών τους οδήγησε σε μια σειρά εξετάσεων από τις οποίες προέκυψε ότι το DNA των κοριτσιών ανήκε στη δίδυμη αδελφή της Lydia που δεν γεννήθηκε ποτέ! Όταν τα δύο έμβρυα ήταν ακόμη ζυγωτά (το πρώτο στάδιο της ανθρώπινης ζωής, ο δικύτταρος εκείνος σχηματισμός που προκύπτει από την ένωση ενός ωαρίου και ενός σπερματοζωαρίου) η Lydia και η δίδυμη αδελφή της, μέσω μιας πολύπλοκης διαδικασίας που ακόμη δεν είναι πλήρως κατανοητή στους επιστήμονες, τα δυο ζυγωτά ενώθηκαν. οπότε γεννήθηκε μόνο ένα μωρό. Κάποια κομμάτια του DNA του ζυγωτού που θα γινόταν η δίδυμη αδελφή της Lydia επιβίωσαν ανέπαφα μέσα στη Lydia. Και ουσιαστικά αυτό το κομμάτι του DNA σχημάτισε τα αναπαραγωγικά όργανα της Lydia και για αυτό τα ωάρια της δεν είναι δικά της.

Οι γιατροί εξεπλάγησαν τόσο που όταν η Lydia ξαναέμεινε έγκυος μερικά χρόνια μετά, παρακολουθούσαν την εγκυμοσύνη της καθημερινά. Και πάλι, η Lydia δεν γέννησε το παιδί της αλλά το παιδί της αδερφής της.

Η απίστευτη αυτή ιστορία δεν είναι μοναδική. Ένα αντίστοιχο περιστατικό καταγράφηκε το 1998 με την 52χρονη Karen Keegan που επίσης βρέθηκε ότι είναι 2 άνθρωποι σε έναν! Οι επιστήμονες περιγράφουν αυτά τα περιστατικά ως «ανθρώπους χίμαιρες» από το μυθικό ζώο που είχε σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού, και ουρά φιδιού.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φαινόμενο ίσως γίνει πιο συχνό όσο αυξάνονται οι κυήσεις μέσω τεχνητής γονιμοποίησης.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.liveleak.com
Διαβάστε περισσότερα...

Τι πρέπει να ξέρουν οι μαθητές της Α' λυκείου για το νέο σύστημα


Πώς υπολογίζεται η βαθμολογία στην Α' λυκείου.

Οι μαθητές της Α λυκείου εγκαινιάζουν το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ αφού η «Τράπεζα θεμάτων» θα εφαρμοστεί ενώ όπως δήλωσε και ο Υπουργός Παιδείας , θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για το Νέο Λύκειο. Το newsbeast.gr παρουσιάζει τον τρόπο υπολογισμού της βαθμολογίας για την Α τάξη. Στόχος είναι να ενημερωθούν οι μαθητές για τον υπολογισμό της, καθώς έχει συμμετοχή κατά 20% στη διαμόρφωση του 5ου βαθμού για την εισαγωγή τους στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, του ονομαζόμενου Βαθμού Προαγωγής και Απόλυσης (ΒΠΑ).

Σύμφωνα με το Ν4186/2013 ο Μ.Ο. της προφορικής βαθμολογίας των τετραμήνων και της γραπτής εξάγεται κατά τις ισχύουσες διατάξεις. Τι σημαίνει αυτό;

Το σχολικό έτος στο λύκειο χωρίζεται σε δύο τετράμηνα. Σε κάθε τετράμηνο οι μαθητές βαθμολογούνται. Για παράδειγμα στο πρώτο τετράμηνο ένας μαθητής έχει 16 στην Ιστορία. Στο 2ο τετράμηνο βελτιώνει την επίδοση του και έχει 18. Η προφορική του βαθμολογία είναι ο μέσος όρος των 2 τετραμήνων. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο μαθητής έχει 16+18=34/2 =17 μέσο όρο προφορικής βαθμολογίας.



Αν ο μαθητής γράψει στις εξετάσεις 14 τότε ο τελικός βαθμός στο μάθημα της Ιστορίας για την Α τάξη θα είναι 15.5



Βέβαια υπάρχουν και μαθήματα με διακριτά αντικείμενα όπως τα μαθηματικά, η Ελληνική γλώσσα, οι φυσικές επιστήμες όπου ο βαθμός προκύπτει από τις επιμέρους βαθμολογίες των γνωστικών αντικειμένων. Τα μαθήματα αυτά είναι:

Ελληνική γλώσσα

α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, β) Νέα Ελληνική Γλώσσα, γ) Νέα Ελληνική Λογοτεχνία

Φυσικές Επιστήμες

α) Φυσική, β) Χημεία, γ) Βιολογία

Μαθηματικά

Α) Άλγεβρα β) Γεωμετρία



Ποια μαθήματα εξετάζονται γραπτά και ποια δεν εξετάζονται:

Τα μαθήματα χωρίζονται σε αυτά που εξετάζονται γραπτώς καθώς και σε αυτά που δεν εξετάζονται γραπτώς

- Μαθήματα Γενικής Παιδείας που εξετάζονται γραπτώς: Ελληνική Γλώσσα, Θρησκευτικά, Ιστορία, Μαθηματικά, Ξένη Γλώσσα, Φυσικές Επιστήμες, Πολιτική Παιδεία, μάθημα επιλογής)

- Μαθήματα που δεν εξετάζονται γραπτώς: Ερευνητική Εργασία (Project) και Φυσική Αγωγή

Τελικός βαθμός στην Α Τάξη

Σύμφωνα με το νόμο 4186/2013 ο γενικός βαθμός προαγωγής από την Α΄ Τάξη Ημερησίου και Α΄ και Β΄ Τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου αποτελεί το πηλίκον της διαιρέσεως δια του συνόλου των διδασκομένων μαθημάτων του αθροίσματος του μέσου όρου προφορικής ή και γραπτής, εφόσον αυτά εξετάζονται γραπτώς, επίδοσης του μαθητή σε κάθε μάθημα.

Πιο απλά για κάθε μάθημα, εφόσον αυτό εξετάζεται γραπτώς, υπολογίζεται ο μέσος όρος προφορικής και γραπτής εξέτασης, ενώ γι’ αυτά που δεν εξετάζονται γραπτά ο Μ.Ο των δυο τετραμήνων. Στη συνέχεια αθροίζονται όλοι οι μέσοι όροι και το άθροισμα αυτό διαιρείται με το σύνολο των μαθημάτων. Το πηλίκο αυτό αποτελεί τον Γενικό βαθμό προαγωγής από την Α ́ Τάξη στη Β Τάξη.


Για τα μαθήματα με διακριτά αντικείμενα αναμένεται να ισχύσει ότι και στο παρελθόν όπου ο κλάδος-μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας μετρούσε στον τελικό βαθμό σαν τρία (3) μαθήματα, ο κλάδος-μάθημα των Μαθηματικών για δύο (2) και των Φυσικών Επιστημών για τρία (3).

Παράδειγμα:

Μάθημα:



Από τον πιο πάνω πίνακα προκύπτει ότι η βαθμολογία στα μαθηματικά είναι 11.5. Αυτός ο βαθμός θα μετρά σαν δυο μαθήματα (11.5Χ2). Κατά τον ίδιο τρόπο εξάγεται η βαθμολογία στην Ελληνικά γλώσσα και στις φυσικές επιστήμες. όπου εκεί οι βαθμοί θα μετράνε σαν τρία μαθήματα λόγω τριών διακριτών αντικειμένων.

Ελληνικά γλώσσα: 12

Φυσικές Επιστήμες: 14

Μαθηματικά:11.5

Πολιτική Παιδεία:12

Θρησκευτικά: 10

Ιστορία: 14

Μάθημα επιλογής: 14

Project:11

Φυσική Αγωγή: 11

Αγγλικά: 12

(Ελληνική γλώσσα:14Χ3 + Μαθηματικά 11.5Χ2 + Φυσικές Επιστήμες 14Χ3 + Θρησκευτικά 10+ Πολιτική Παιδεία 12+Ιστορία 14 + Project 11 + Αγγλικά 12 + Φυσική Αγωγή 11 + Επιλογής 12) /15 = 12.33 το οποίο λόγω της στρογγυλοποίησης γίνεται 12.3. Στο σημείο αυτό υπάρχει ένα θέμα, καθώς όπως μας ενημέρωσαν εκπαιδευτικοί που χειρίζονται το myschool δεν έχει διευκρινιστεί αν θα συνυπολογίζεται στην εξαγωγή του τελικού βαθμού και η φυσική αγωγή.

Πότε προάγεται ένας μαθητής

Απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή του μαθητή αποτελεί: α) η επίτευξη γενικού βαθμού ίσου ή ανώτερου του δέκα (10) και β) Μ.Ο. προφορικής και γραπτής βαθμολογίας κατά διακριτό γνωστικό αντικείμενο των μαθημάτων: Ελληνικής γλώσσας, Μαθηματικών τουλάχιστον δέκα (10) και τουλάχιστον οκτώ (8) σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα.

Δηλαδή εάν ένας μαθητής έχει βαθμολογία 9 στην Άλγεβρα και 11 στη Γεωμετρία παρά το γεγονός ότι ο Μ.Ο είναι 10 θα πρέπει να επανεξεταστεί στο μάθημα της Άλγεβρας.

Όταν μαθητής δεν πληροί τις προϋποθέσεις α΄ και β΄ του προηγούμενου εδαφίου επαναλαμβάνει τη φοίτηση, ενώ όταν δεν πληροί την προϋπόθεση β΄ του προηγούμενου εδαφίου, κατά διακριτό ή διακριτά γνωστικά αντικείμενα μαθημάτων ή στα υπόλοιπα μαθήματα, παραπέμπεται σε επανεξέταση σε αυτό ή σε αυτά και προάγεται ή επαναλαμβάνει τη φοίτηση κατά τα οριζόμενα ως άνω

Πώς διεξάγονται οι εξετάσεις στην Α λυκείου

Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στην Α΄ τάξη του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Α΄ και Β΄ Εσπερινού Λυκείου διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα εκτός των μαθημάτων της Ερευνητικής Εργασίας και της Φυσικής Αγωγής, με κοινά θέματα για όλα τα τμήματα του ίδιου σχολείου, που ορίζονται ως εξής: α) κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση, από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και β) κατά ποσοστό 50%, από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ψηφίστηκαν στη Βουλή οι αλλαγές για το ΕΚΑΣ & τα ΚΕΠΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 07.02.2014

Ψηφίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων η τροπολογία που περιεχόταν στο νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ και αφορούσε σε ρύθμιση θεμάτων για τα αναπηρικά επιδόματα και το ΕΚΑΣ, με τροποποιήσεις και αλλαγές προς θετική κατεύθυνση για τα άτομα με αναπηρία. Πρόκειται για αποτέλεσμα μεγάλων και κοπιαστικών αγώνων της ΕΣΑμεΑ και όλων των φορέων της σε όλη τη χώρα, κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών - παρ’ όλ’ αυτά, το αναπηρικό κίνημα δεν εφησυχάζει καθώς μένουν πολλά να γίνουν.

Η καταβολή της αναπηρικής σύνταξης και των αναπηρικών επιδομάτων στους δικαιούχους, ενόσω εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητά τους, αποτελεί ναι μεν θετικό γεγονός, όμως η χρονική ισχύς της παράτασής τους για μερικούς μήνες (μέχρι 30-4.2014) δεν λύνει το πρόβλημα. Δεν είναι κατανοητή αυτή η εμμονή του υπουργείου Εργασίας να δίνει τόσο μικρό χρονικό ορίζοντα, τη στιγμή ο ίδιος ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου κάνει λόγο για 85.000 άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που βρίσκονται στην αναμονή και θα έρθει ξανά, για τέταρτη φορά(!), ο καιρός που θα χρειαστεί το υπουργείο Εργασίας να δώσει άλλη μία παράταση. Στο μεσοδιάστημα τα άτομα με αναπηρία θα μείνουν χωρίς σύνταξη ή επίδομα και το αναπηρικό κίνημα θα είναι στο δρόμο να διεκδικεί τα αυτονόητα. Επιτέλους, το υπουργείο ας δώσει παράταση μέχρι το τέλος του 2014, μέχρι να εξομαλυνθεί το σύστημα! Με δεδομένη την αναβολή συνεδριάσεων των υγειονομικών επιτροπών από τα τέλη Δεκεμβρίου και την συνέχιση αυτών των αναβολών με την συνεχιζόμενη απεργία, είναι αδύνατη η υλοποίηση των στόχων του υπουργείου Εργασίας .

Επίσης, στην τροπολογία όπως ψηφίστηκε, με την εξαίρεση των συνταξιούχων αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% από το ηλικιακό όριο βάσει του οποίου διακόπτεται το ΕΚΑΣ, μένει εκτός μεγάλο μέρος συνταξιούχων αναπηρίας του ιδιωτικού τομέα που έχουν κριθεί με ποσοστό αναπηρίας κάτω από 80%, των οποίων οι αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες. Επομένως, η διάταξη της τροπολογίας συνιστά άνιση μεταχείριση μεταξύ μελών της ίδιας κοινωνικής ομάδας και εμφανώς αντιβαίνει την ισονομία των ελλήνων πολιτών όπως ορίζει η παρ. 1 του άρθρου 4 του Συντάγματος. Η ΕΣΑμεΑ το είχε επισημάνει με επιστολή της στους Έλληνες βουλευτές πριν την ψήφισή της τροπολογίας.

Το αναπηρικό κίνημα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί τα αυτονόητα:

Να οριστεί ότι το ΕΚΑΣ καταβάλλεται σε όλους τους συνταξιούχους (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) ανεξαρτήτως ηλικιακού ορίου.
Να παραταθεί η καταβολή πάσης φύσεως επιδομάτων αναπηρίας, συντάξεων (αναπηρίας, γήρατος, θανάτου) όπως και του δικαιώματος χορήγησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έως την 31η Δεκεμβρίου 2014, δεδομένων και των νέων οξυμένων προβλημάτων που παρατηρούνται στα ΚΕΠΑ.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 101 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Θέματα προσβασιμότητας, εργασιακά και εκπαίδευσης στο ν/σ για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 07.02.2014

Εν’ όψει της συζήτησης που θα διεξαχθεί στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής για το ν/σ «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασία» που κατατέθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταθέτει προτάσεις που αφορούν σε θέματα φυσικής και ηλεκτρονικής προσβασιμότητας των πολιτών με αναπηρία στις υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε θέματα εκπαίδευσης του προσωπικού της αστυνομίας σε θέματα αναπηρίας, καθώς και σε εργασιακά θέματα του προσωπικού που υπηρετεί στα Σώματα Ασφαλείας και στο Πυροσβεστικό Σώμα, μέσω επιστολή της που επισυνάπτεται.

Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 96 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 153 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ομιλία Ι. Βαρδακαστάνη στον ΟΗΕ - Συμπερίληψη της διάστασης της Αναπηρίας στους Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 07.02.2014

Στην 8η Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ, που διοργανώνεται αυτή την εβδομάδα στην Νέα Υόρκη, για την Ανάπτυξη των Στόχων για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Eighth session of the Open Working Group on Sustainable Development Goals), μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία (IDA).

Είναι γνωστό ότι το τελικό έγγραφο της Διάσκεψης του Ρίο+20 αναγνώρισε ότι τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν όχι μόνο σημαντικούς περιορισμούς σε όλες τις πτυχές της ανάπτυξης, αλλά θα πρέπει να θεωρούνται ότι είναι ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα και να ενταχθούν ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην ανάπτυξη των στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κατά τον καθορισμό των στόχων για την ατζέντα για την Ανάπτυξη μετά το 2015, αναγνώρισε την Αναπηρία ως ένα από τα διατομεακά θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά το σχεδιασμό και τελικών στόχων. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που το αναπηρικό κίνημα διεθνώς ζητά να επιτευχθεί: η αναγνώριση του εγκάρσιου χαρακτήρα της Αναπηρίας μέσα από την Ανάπτυξη και η χρησιμοποίηση των δεικτών και των στόχων χωρίς αποκλεισμούς.

Εντωμεταξύ στις 6 Φεβρουαρίου ο κ. Βαρδακαστάνης ήταν εκ των κύριων ομιλητών του side event μαζί με τους Ivan Simonovic, βοηθό Γ.Γ. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, Thomas Mayr-Harting, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στον ΟΗΕ, Μιχαήλ Σπινέλλη, Πρέσβη της Ελλάδα στον ΟΗΕ, στην εκδήλωση «Ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο πλαίσιο της διαδικασίας για την Αειφόρο Ανάπτυξη», που διοργανώθηκε από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΗΕ, την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας, την IDA, και τη Διεθνή Σύμπραξη για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη (Disability and Development Consortium). Την ομιλία του κ. Βαρδακαστάνη μπορείτε να την βρείτε στο τέλος του Δελτίου Τύπου.

Σήμερα Παρασκευή 7/2 ο κ. Βαρδακαστάνης έχει συναντήσεις με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους στον ΟΗΕ των κρατών Μεξικό, Ουγγαρία και Αργεντινή, καθώς και με στελέχη του γραφείου του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί συναντήσεις με τους Πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η ομιλία του προέδρου της IDA Ιωάννη Βαρδακαστάνη.

«Σας απευθύνομαι σήμερα ως πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία, μια οργάνωση οκτώ παγκόσμιων και τεσσάρων περιφερειακών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρία. Η IDA δεν είναι απλά μια ακόμη ΜΚΟ, είναι το δίκτυο των δικτύων: μια οργάνωση που βασίζεται στα μέλη της και αντιπροσωπεύει με μοναδική και έγκυρη φωνή μια από τις μεγαλύτερες και πιο παραγνωρισμένες μειονοτικές ομάδες στον κόσμο. Κάθε μέλος της IDA έχει ένα σημαντικό αριθμό οργανώσεων εθνικών μελών σε όλο τον κόσμο, και μαζί καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος κρατών μελών του ΟΗΕ.

Τα μέλη μας είναι:

Ο Αραβικός Οργανισμός των Ατόμων με Αναπηρία (Arab Organisation of Persons with Disabilities)
Η Διεθνής Οργάνωση των Ατόμων με Αναπηρία (Disabled People’s International)
Η Παγκόσμια Οργάνωση Ατόμων με Σύνδρομο Down (Down Syndrome International)
Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum)
Διεθνής Αναπηρική Οργάνωση για την Ένταξη (Inclusion International)
Διεθνής Ομοσπονδία Βαρήκοων (International Federation of Hard of Hearing People)
Δίκτυο Λατινικής Αμερικής των Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων των Ατόμων με Αναπηρία και των Οικογενειών τους (Latin American Network of Non-Governmental Organisations of Persons with Disabilities and their Families)
Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία του Ειρηνικού (Pacific Disability Forum)
Παγκόσμια Ένωση Τυφλών (World Blind Union)
Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών (World Federation of the Deaf)
Παγκόσμια Ομοσπονδία Τυφλοκωφών (World Federation of the DeafBlind)
Παγκόσμιο Δίκτυο των Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής (World Network of Users and Survivors of Psychiatry)

Όπως θα έχετε ακούσει, υπάρχουν περίπου ένα δισεκατομμύριο άτομα με αναπηρία που ζουν σε όλη την υδρόγειο-80 τοις εκατό των οποίων ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Τα άτομα με αναπηρία υπερεκπροσωπούνται μεταξύ εκείνων που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και αντιμετωπίζουν αποκλεισμό και κοινωνικές διακρίσεις σε πολλές κοινωνίες. Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τις ευκαιρίες απασχόλησης και, σε πολλές περιπτώσεις, είναι τα πρώτα θύματα της βίας και της κακοποίησης.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διεθνής κοινότητα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο μετά την υιοθέτηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του 2006, ο αριθμός των επικυρώσεων μέχρι σήμερα είναι εντυπωσιακός και άνευ προηγουμένου. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εφαρμογή και να συνειδητοποιήσουμε τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στην Σύμβαση. Τα άτομα με αναπηρία θα πρέπει να είναι σε θέση να απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους σε ισότιμη βάση με τους υπόλοιπους πολίτες του κόσμου. Μιλώ για τις γυναίκες και τους άνδρες με αναπηρία, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, οι οποίοι αναμένουν πλήρη και ουσιαστική συμμετοχή στην κοινωνία.

Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας δεν περιείχαν καμία αναφορά στα άτομα με αναπηρία, και ως εκ τούτου, εξακολουθούν να υπάρχουν ως ένας από τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς του παγκοσμίως. Ένα μελλοντικό πλαίσιο ανάπτυξης που θα επικεντρωθεί μόνο στην οικονομία δεν θα αντιμετωπίσει την εκτεταμένη ανισότητα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ζωής. Η αναπηρία είναι ένα διατομεακό ζήτημα που θα πρέπει να ενσωματωθεί σε όλους τους μελλοντικούς στόχους.

Το αποτέλεσμα των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης θα επηρεάσει άμεσα τα άτομα με αναπηρία. Τα άτομα με αναπηρία θα βρεθούν σε κίνδυνο λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως οι φυσικές καταστροφές και η επισιτιστική ανασφάλεια, καθώς και η έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό και αποχέτευση. Επιπλέον, τα άτομα με αναπηρία είναι μεταξύ των πλέον ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Από τα περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι που υπολογίζεται ότι θα εκτοπιστούν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2050, τουλάχιστον 18 εκατομμύρια είναι πιθανό να είναι άτομα με αναπηρία.

Για την αντιμετώπιση αυτών των εμποδίων, οι στόχοι της Αειφόρου Ανάπτυξης πρέπει να βασίζονται σε ένα πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ενσωματώνουν τις αρχές της μη διάκρισης και της ισότητας, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών. Οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα αυτόνομο στόχο σχετικά με τις ανισότητες. Επιπροσθέτως, η IDA θα ήθελε να τονίσει τη σημασία του διαχωρισμού των δεδομένων που βασίζονται στη διαφορετική κατάσταση των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της αναπηρίας, καθώς και την ανάπτυξη νέων συνόλων δεδομένων για τα άτομα με αναπηρία. Δείκτες και στόχοι πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς για τα άτομα με αναπηρία και πρέπει να αναπτυχθούν σε διάφορους στόχους όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση, η υγεία, η φτώχεια, και η συμμετοχή στην πολιτική. Η IDA δεν προωθεί ένα αυτόνομο στόχο για την αναπηρία, αλλά υποστηρίζει την ένταξη της διάστασης της Αναπηρίας σε όλη την ατζέντα.

Η Ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε γωνιά του κόσμου πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Πρέπει να οδηγείται από την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η ένταξη, η μη διάκριση και η ισότητα πρέπει να είναι οι κινητήριες αρχές επί των οποίων θα στηρίζεται η διαδικασία της Αειφόρου Ανάπτυξης. Η ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην ατζέντα για τους Στόχους για την Αειφόρο Ανάπτυξη μετά το 2015 έχει αναγνωριστεί ως ζωτικής σημασίας σε έναν αριθμό σημαντικών ψηφισμάτων, σε εκθέσεις και σε έγγραφα που θα περιλαμβάνονται στο τελικό έγγραφο της Συνόδου Κορυφής για την Αειφόρο Ανάπτυξη, στο τελικό έγγραφο Ρίο +20 , στις εκθέσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το 2012 και το 2013 καθώς στις εκθέσεις της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου. Εσείς, οι φορείς λήψης αποφάσεων, καθώς και οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, έχουν την ευθύνη για να εξασφαλιστεί ότι αυτό θα γίνει πραγματικότητα.

Ελπίζουμε ότι θα εκφράσετε και θα δηλώσετε τη δέσμευσή σας για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας και στις διαπραγματεύσεις που ακολουθούν. Σας ζητούμε να θέσετε σε εφαρμογή τους απαραίτητους μηχανισμούς για να ανταποκριθούν σε αυτές τις δεσμεύσεις και καταλήξουμε σε πρακτικά αποτελέσματα, σε συνεργασία με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία.

Τα άτομα με αναπηρία, οι πολίτες των κρατών μελών, οι πολίτες του κόσμου πρέπει να είναι σε θέση να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους σε ισότιμη βάση με τους άλλους.

Σας ευχαριστώ».

Φωτογραφικό υλικό στο προφίλ της ΕΣΑμεΑ στο facebook – Esamea Ncdp


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 114 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Ακροβασία στα… σύννεφα


Μία ομάδα extreme ακροβατών προχώρησαν ένα βήμα – στην τρέλα – παραπέρα. Σήκωσαν δύο αερόστατα που ήταν ενωμένα με ένα σκοινί ακροβασίας και έκαναν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Τα πλάνα, καθώς επίσης και η προσπάθεια, κόβουν την ανάσα.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

34 χρόνια χωρίς τον «Αρχάγγελο» της Κρήτης


Η μουσική ήταν παρούσα από την πρώτη στιγμή που ήρθε στη ζωή τον Ιούλιο του 1936. Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε στα Ανώγεια Μυλοποτάμου και καταγόταν από μουσική οικογένεια με πολλούς λυράρηδες.



Στα πέντε του χρόνια, όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό του, ξεριζώθηκε από τον τόπο του μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε χωριό της επαρχίας Μυλοποτάμου όπου παρέμειναν μέχρι και την απελευθέρωση της Κρήτης.



Ήταν ακόμα πολύ μικρός όταν έπεισε με την βοήθεια του δασκάλου του τον πατέρα του να του αγοράσει την πρώτη του λύρα. Λίγο αργότερα έπαιζε σε γάμους και πανηγύρια ενώ μόλις έγινε 17 χρονών μετακόμισε στο Ηράκλειο κι έπιασε δουλειά σε νυχτερινό κέντρο. Η μόδα όμως απαιτούσε στροφή στην ευρωπαϊκή μουσική και ο νεαρός Ξυλούρης δεν μπορούσε να την ακολουθήσει. Τα έσοδά του τον συντηρούσαν με δυσκολία. Παρά τη μόδα όμως, κάποιοι διοργάνωναν πανηγύρια μόνο και μόνο για να τον ακούν να παίζει.

Η προσωπική ζωή

Στις 21 Μαΐου του 1958 παντρεύτηκε την αγαπημένη του Ουρανία Μελαμπιανάκη. Την ίδια χρονιά ηχογράφησε και τον πρώτο του δίσκο με τίτλο "Μια μαυροφόρα που περνά". Ο δίσκος αγαπήθηκε από το κοινό κι έτσι ο Νίκος ηχογράφησε κι άλλα τραγούδια σε δίσκους των 45 στροφών.

Το 1960 γεννήθηκε ο γιος του Γιώργος και το 1966 η κόρη του Ρηνιώ. Την χρονιά της γέννησης τη κόρης του κέρδισε και το πρώτο βραβείο σε ένα φεστιβάλ μουσικής στο Σαν-Ρέμο παίζοντας με τη λύρα του ένα συρτάκι. Την επόμενη χρονιά άνοιξε στο Ηράκλειο το μουσικό κέντρο "Ερωτόκριτος" και σταμάτησε να ανησυχεί για την επιβίωση του.

Η αναγνώριση στην Αθήνα

Το 1969 ηχογράφησε με μεγάλη επιτυχία το δίσκο "Ανυφαντού" και λίγους μήνες αργότερα εμφανίστηκε και πάλι σε Αθηναϊκό μουσικό κέντρο. Οι καταστάσεις όμως πλέον είχαν ωριμάσει και ο κόσμος τον υποστήριζε περισσότερο. Έτσι μετακόμισε στην Αθήνα.

Γνώρισε τον ποιητή και σκηνοθέτη Ερρίκο Θαλασσινό ο οποίος αποφάσισε να τον συστήσει στο Γιάννη Μαρκόπουλο και έτσι ξεκίνησε μια λαμπρή συνεργασία με το δίσκο "Χρονικό" και τα "Ριζίτικα".



Η πορεία προς την κορυφή

Για το ποιος «ανακάλυψε» το Νίκο Ξυλούρη, τα λεγόμενα της συζύγου του κ. Ουρανίας Ξυλούρη όπως δημοσιεύτηκαν σε σχετικά αφιερώματα των περιοδικών «Δίφωνο» και «Μονογραφίες» είναι διαφορετική από αυτήν που συνήθως επικρατεί σε αρκετές βιογραφίες του Νίκου Ξυλούρη, ότι τον ανακάλυψε ο Ερρίκος Θαλασσινός και τον ανέδειξε ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Η ανάδειξη του Ξυλούρη οφείλεται στο τραγούδι του «Ανυφαντού» και το πρόσωπο που τον ανακάλυψε και τον ανέδειξε ήταν ο διευθυντής της δισκογραφικής εταιρείας «Κολούμπια» Τάκης Λαμπρόπουλος, ο οποίος τον ηχογράφησε σε ένα γαμήλιο γλέντι στα Ανώγεια και έστειλε την κασέτα στον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο ο οποίος ήταν τότε στο Παρίσι, προκειμένου να ακούσει τη φωνή του Ανωγειανού Λυράρη. Οι εφημερίδες της εποχής έγραψαν ότι ο Λαμπρόπουλος πήγε στην Κρήτη όπου ανακάλυψε μια σπουδαία και σημαντική φωνή. Από εκεί πληροφορήθηκε ο Γιάννης Μαρκόπουλος για το Νίκο Ξυλούρη και του πρότεινε τα τραγούδια του «Χρονικού».

Αδέλφια του είναι οι επίσης γνωστοί μουσικοί της κρητικής μουσικής ο Αντώνης Ξυλούρης (Ψαραντώνης) και ο Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης) .

Τα χρόνια της δικτατορίας

Το 1971 ξεκίνησε κοινές εμφανίσεις με το Γιάννη Μαρκόπουλο στη μπουάτ "Λήδρα" και η φωνή του έγινε σύμβολο της αντίστασης. Συνεργάστηκε στενά, εκείνα τα χρόνια, με τον Θρακιώτη τραγουδοποιό Θανάση Γκαϊφύλλια στις μπουάτ της Πλάκας και σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Το καλοκαίρι του 1973 τραγούδησε στο θεατρικό έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» με πρωταγωνιστές τον Κώστα Καζάκο και τη Τζένη Καρέζη στο θέατρο "Αθήναιον".

Το πρόωρο τέλος

Ο Νίκος Ξυλούρης στην ακμή της καριέρας του αντιλήφθηκε ότι έχει καρκίνο. Μετά από μεγάλο αγώνα, πολλαπλές εγχειρήσεις και αρκετή ταλαιπωρία έχασε τη μάχη στο Νοσοκομείο Πειραιώς στις 8 Φεβρουαρίου 1980 σε ηλικία μόλις 43 χρονών. Με τη φωνή και το ήθος του σημάδεψε τα χρόνια της χούντας, την αντίσταση σε αυτήν, αλλά και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Όπως ο ίδιος έλεγε μετά τη μεταπολίτευση, αναφερόμενος στους ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας "εγώ τους ίδιους ανθρώπους έβλεπα να κανονίζουν επί χούντας, τους ίδιους βλέπω και τώρα".






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...