Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Κατάθεση τροπολογιών για την εργασιακή και οικονομική κάλυψη των μελών των ΚΕΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εφάπαξ στην 35ετία και για το προσωπικό της ΕΛΑΣ.

Με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, απαντά το υπουργείο Υγείας, στο ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), κατόπιν της εισαγωγής και υπερψήφισης του νομοσχεδίου για το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας (ΠΕΔΥ) και της συνεπακόλουθης απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Η τροπολογία ανταποκρίνεται και σε παρατηρήσεις αρκετών βουλευτών, όπως εκφράστηκαν κατά τη χθεσινή και προχθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου για το ΠΕΔΥ στην Ολομέλεια της Βουλής - και προβλέπει ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που στελεχώνουν τα ΚΕΠΑ, θα συνεχίσουν να εργάζονται εκεί μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως εάν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, αν εξακολουθούν να εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ, ή στο ευρύτερο πλαίσιο του ΕΣΥ.

Υπενθυμίζεται, πως με το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο ΕΟΠΥΥ παύει να είναι πάροχος υγείας, οπότε οι γιατροί του τίθενται σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα, μετά από τον οποίον, είτε θα ενταχθούν στις δομές του νέου Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας κλείνοντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, είτε θα τεθούν εκτός Δικτύου, περιοριζόμενοι σε κάποιου είδους συμβάσεις με αυτό.

Με τη δεύτερη παράγραφο της τροπολογίας, αίρεται για το ίδιο χρονικό διάστημα, και το υφιστάμενο πλαφόν στην ειδική αποζημίωση που καταβάλλει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στα μέλη των υγειονομικών επιτροπών πιστοποίησης αναπηρίας, το οποίο ανερχόταν στα 1200 ευρώ για το κάθε απλό μέλος και στα 1400 ευρώ για τον πρόεδρό τους. Σκοπός της άρσης αυτής, είναι η αναθέρμανση και επιτάχυνση των διαδικασιών πιστοποίησης, προκειμένου να καλυφθούν το συντομότερο δυνατόν οι εκκρεμότητες που δημιουργήθηκαν από την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι στελεχώνουν και τις ως άνω υγειονομικές επιτροπές. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η τρίτη παράγραφος της τροπολογίας, που προβλέπει και την κάλυψη των εκτός έδρας εξόδων όσων συμμετέχουν στις επιτροπές πιστοποίησης, με βάση τις διατάξεις του νόμου 2685/1999.

Η τροπολογία αυτή, λόγω του επείγοντος της εφαρμογής της, επισυνάπτεται σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Με το ίδιο νομοσχέδιο θα συζητηθεί και τροπολογία που αφορά το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΕΣΑ), η οποία δίνει το δικαίωμα σε όσους μετόχους του Τομέα Προνοίας Αστυνομικών και του Τομέα Προνοίας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων, έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης, να ζητήσουν τη χορήγηση του εφάπαξ τους και πριν την έξοδό τους από την ΕΛΑΣ, σε αντιστοιχία με τα ισχύοντα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.