Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Θεσσαλονίκη: "Τυφλός καλλιτέχνης" για μισή ώρα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πώς είναι να ζεις μες το σκοτάδι, να ζωγραφίζεις, να πλάθεις τον πηλό και να δημιουργείς ως καλλιτέχνης που δεν έχει το φως σύμμαχο; Μπορεί το ερώτημα να μην έχει απάντηση, για κάποιον που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης, υπάρχει όμως τρόπος και για εκείνον "να μπει για λίγο στη θέση του άλλου". Πρόκειται για μια δράση που διοργανώνει η ΜΚΟ "Αναπηρία Σήμερα". Σχεδόν για μια μέρα (από τις 11 το πρωί και μέχρι της 8 το βράδυ) όποιος επιθυμεί- με ή χωρίς προβλήματα όρασης -θα βιώνει την εμπειρία της δημιουργίας στο σκοτάδι. Κάθε μισή ώρα, ομάδες των έξι ατόμων θα εναλλάσσονται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου θα μπορούν να ζωγραφίσουν, να δημιουργήσουν έργα από πηλό και να λειτουργήσουν ως καλλιτέχνες.

"Είναι μια εμπειρία που λειτουργεί σαν σοκ. Κάτι που το θυμάσαι περισσότερο από μια μέρα" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φώτης Μπίμπασης, υπεύθυνος της δράσης. "Αυτό βοηθά τον κόσμο να μάθει και να γνωρίσει βαθύτερα κάποια πράγματα σχετικά με την αναπηρία και να ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο" πρόσθεσε.

"Ο κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει και είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος. Χρειάζεται όμως να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια. Επειδή οι συνθήκες δεν είναι και οι ιδανικότερες για τους ανθρώπους με αναπηρίες, καλό είναι να υπάρχει η διάθεση από τους ίδιους τους πολίτες να βοηθήσουν" επεσήμανε ο κ. Μπίμπασης.

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που εντοπίζει ο ίδιος, είναι το πάρκινγκ τόσο των αυτοκινήτων όσο και των δικύκλων. "Είναι τόσο απλό, να το σκεφτεί όποιος παρκάρει, είτε αυτοκίνητο είτε δίκυκλο, να αφήνει λίγο χώρο για να περάσει κάποιος" συμπλήρωσε. "Το πρόβλημα της κινητικότητας για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά σήμερα που τα χρήματα δεν επαρκούν για να παίρνουμε ταξί. Άλλωστε, το να κινείται ελεύθερα κάποιος σε μία πόλη δεν αφορά μόνο τα άτομα με αναπηρίες αλλά και τους ηλικιωμένους, τους γονείς με τα καρότσια και κάθε πεζό που θέλει να κινηθεί με άνεση" υπογράμμισε ο κ. Μπίμπασης.

Η δράση "Καλλιτεχνικά στο σκοτάδι" φιλοξενήθηκε στο BLOCK 33 (26ης Οκτωβρίου 33) την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014 και διοργανώνεται από τη ΜΚΟ "Αναπηρία Σήμερα" και τη "Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014". (Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση μπορούν να καλέσουν στο τηλέφωνο 6974 530195).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.