Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Η ιστορία πίσω από τον «Άνθρωπο με τη Σιδερένια Μάσκα»


Ο κρυπταναλυτής που αποκρυπτογράφησε τα μηνύματα του Λουδοβίκου ΙΔ΄.

Η κρυπτανάλυση είναι η μελέτη για την επινόηση μεθόδων που εξασφαλίζουν την κατανόηση του νοήματος της κρυπτογραφημένης πληροφορίας, έχοντας ως άγνωστες ποσότητες τον κρυφό μετασχηματισμό, το κλειδί, με βάση το οποίο αυτός πραγματοποιήθηκε και το κρυπτογραφημένο μήνυμα. Βασικός στόχος της είναι, ανάλογα με της απαιτήσεις του αναλυτή κρυπτοσυστημάτων ή αλλιώς κρυπταναλυτή, να βρει το κλειδί, το μήνυμα ή ένα ισοδύναμο αλγόριθμο που θα τον βοηθά να αναγνώσει το (κρυφό) μήνυμα.

Ένας κρυπταλγόριθμος λέγεται ότι έχει «σπάσει», αν βρεθεί μια μέθοδος (πιθανοκρατική ή ντετερμινιστική) που μπορεί να βρει το μήνυμα ή το κλειδί με πολυπλοκότητα μικρότερη από την πολυπλοκότητα της επίθεσης ωμής βίας. Η πρώτη νύξη σχετικά με την κρυπτανάλυση έγινε από ένα Άραβα μαθηματικό τον 8ο αιώνα με την εργασία Ανταμπ-αλ-κουταπ ή αλλιώς Εγχειρίδιο των γραμματέων.

Η κρυπτανάλυση είναι ο ένας από τους δύο κλάδους της κρυπτολογίας (ο άλλος είναι η κρυπτογραφία), η οποία ασχολείται με τη μελέτη της ασφαλούς επικοινωνίας.

Σήμερα η κρυπτολογία θεωρείται ένα διεπιστημονικό γνωστικό πεδίο, το οποίο μπορεί να μελετηθεί ως όψη των εφαρμοσμένων μαθηματικών, της θεωρητικής πληροφορικής ή της επιστήμης ηλεκτρονικού μηχανικού, αναφέρει η Wikipedia.

Για όσους από εσάς έχετε ακούσει για τον «Άνθρωπο με τη Σιδερένια Μάσκα» (Το Σιδηρούν Προσωπείον) μόνο μέσα από την ταινία με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ας αναφέρουμε ότι επρόκειτο στην πραγματικότητα για ένα ιστορικό πρόσωπο. Ήταν ένας μυστηριώδης κρατούμενος από την εποχή του Λουδοβίκου ΙΔ΄.

Δύο αιώνες μετά, ένας κρυπταναλυτής τελικά ανακάλυψε την πιθανή ταυτότητά του.

Το 1698 ο «Άνθρωπος με τη Σιδερένια Μάσκα» είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη (κάποιοι μάλιστα ανέφεραν ότι ήταν γυναίκα) όντας κρατούμενος σε μια φυλακή στο Savoy.

Θεωρητικοί προσπαθούσαν να ανακαλύψουν την πραγματική του ταυτότητα.

Ο Αλέξανδρος Δουμάς έγραψε μια ιστορία, σύμφωνα με την οποία ήταν ο δίδυμος αδερφός του Λουδοβίκου ΙΔ΄. Οι δίδυμοι αποτελούσαν απειλή για την ομαλή διαδοχή, όμως μιας και κανείς δεν θα μπορούσε να σκοτώσει έναν πρίγκιπα με βασιλικό αίμα, ο δεύτερος δίδυμος και φυλακίστηκε και του φόρεσαν μάσκα.

Το μυστήριο γύρω από την πραγματική ταυτότητά του όμως παρέμεινε άλυτο επί δύο αιώνες.

Υπήρχαν κάποια στοιχεία γύρω από αυτή, τα οποία γράφτηκαν σε ένα κείμενο γνωστό ως «The Great Cipher» (Η Μεγάλη Κρυπτογράφηση), αναφέρει η Esther Inglis-Arkell με άρθρο της στην ιστοσελίδα io9.com.

Αυτός ο αριθμητικός κωδικός διατηρούσε κρυφές όλες τις επικοινωνίες των ανακτόρων.

Το 1890 ένας γάλλος στρατιωτικός κρυπταναλυτής, με το όνομα Etienne Bazeries, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του με το κείμενο αυτό.

Υπήρχαν περίπου 600 διαφορετικοί αριθμοί που χρησιμοποιούνταν σε κρυπτογραφημένα μηνύματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιστοιχηθούν με τα γράμματα της αλφαβήτου.

Επιπλέον, ο Bazeries συνειδητοποίησε ότι υπήρχαν 676 τρόποι για να ταιριάξουν τα γράμματα της αλφαβήτου.
Στα κείμενα αυτά χρησιμοποιούνταν αριθμοί ως υποκατάστατα για ζεύγη γραμμάτων, κάποιοι από αυτούς αντιστοιχούσαν στις πιο κοινές λέξεις, και μερικοί έμειναν απ’ έξω, επειδή ορισμένα γράμματα δε γινόταν να συνδυαστούν.

Κάνοντας κάποιες εικασίες και μαντεύοντας τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα ζεύγη γραμμάτων, κατάφερε να «διαβάσει» κάποιες λέξεις, στη συνέχεια χρησιμοποίησε αυτές για να αποκρυπτογραφήσει άλλους αριθμούς και να μαντέψει ακόμη περισσότερες λέξεις κ.ο.κ.

Τελικά, «έσπασε» τον κώδικα.

Ο Bazeries άρχισε να καταλαβαίνει το περιεχόμενο της αλληλογραφίας του Λουδοβίκου ΙΔ΄ με τον υπουργό πολέμου του και βρήκε συγκεκριμένα ένα γράμμα για κάποιον Vivien de Bulonde.

Ο Bulonde ήταν στρατιωτικός, ο οποίος είχε τεθεί επικεφαλής μια επίθεσης στα ιταλικά σύνορα. Μόλις πληροφορήθηκε ότι τα αυστριακά στρατεύματα πλησίαζαν, έφυγε εγκαταλείποντας το πεδίο της μάχης και αφήνοντας πίσω του τραυματισμένους στρατιώτες.

Ο Λουδοβίκος διέταξε να φυλακιστεί, επιτρέποντάς του να βγαίνει στις επάλξεις κατά τη διάρκεια της ημέρας… φορώντας μία μάσκα.



Διαβάστε περισσότερα...

Απέχουν οι βαθμολογητές αγγλικών και γερμανικών από τις εξετάσεις


Δεν θα πληρωθούν τις αμοιβές τους για το Νοέμβριο του 2012 και Μάιο του 2013.

Απέχουν από τη βαθμολόγηση των γραπτών του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας οι 100 διορθωτές των αγγλικών ενώ σε ανάλογη κίνηση αποφάσισαν να προχωρήσουν και οι 40 βαθμολογητές των γερμανικών.

Οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση καθώς δεν έχουν λάβει τις αμοιβές τους για το έργο της βαθμολόγησης για τις εξεταστικές περιόδους Νοεμβρίου 2012, Μαΐου 2013 ενώ σε εκκρεμότητα είναι και το θέμα των αμοιβών της εξεταστικής περιόδου Νοεμβρίου 2013.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ανέφερε στη βουλή ότι δεν είναι δυνατή η καταβολή αποζημιώσεων των επιτροπών του Κρατικού Πιστοποιητικού περιόδου Νοεμβρίου 2012 και Μαΐου 2013. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών η καταβολή των αποζημιώσεων δε μπορεί να γίνει καθώς «οι συστατικές ατομικές διοικητικές πράξεις δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Δηλαδή τα έννομα αποτελέσματά τους δε μπορούν να ανατρέξουν σε χρόνο προγενέστερο από την έκδοση ή την κοινοποίησή τους».

Οι διορθωτές της γερμανικής γλώσσας σε ανακοίνωσή τους εκφράζουν την αγανάκτηση τους και θεωρούν απαράδεκτη τη μη καταβολή δεδουλευμένων αμοιβών τους λόγω λαθών της αρμόδιας υπηρεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ και για τα οποία δε φέρουν καμία ευθύνη, πόσο μάλλον όταν και με δεδομένο ότι «δεν επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό εφόσον οι υποψήφιοι καταβάλουν εξέταστρα τα οποία υπερκαλύπτουν το συνολικό κόστος της διεξαγωγής των εξετάσεων».

Οι βαθμολογητές τονίζουν ότι αντιλαμβάνονται τη δυσχερή θέση των υποψηφίων και των οικογενειών τους, οι οποίοι έχουν καταβάλει όχι μόνο προσπάθεια και χρήματα αλλά πολλοί εξ αυτών έχουν ταλαιπωρηθεί και με μετακινήσεις σε άλλες πόλεις όπως επίσης αντιλαμβάνονται και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.

Οι βαθμολογητές αναφέρουν ότι έκαναν υπομονή από το 2012 και συνέχισαν να επιτελούν το έργο τους και μάλιστα στο χώρο στάθμευσης του Υπουργείου, σε ένα χώρο χωρίς φυσικό εξαερισμό και φως με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι καθηγητές των γερμανικών υπογραμμίζουν ότι οδηγήθηκαν στην αποχή όταν πληροφορήθηκαν την οριστική απώλεια των δεδουλευμένων δύο τουλάχιστον εξεταστικών περιόδων.

Κατακρίνουν τους αρμόδιους που απαξιούν να τους ενημερώσουν εγγράφως και τονίζουν ότι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν στην αρμόδια υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. και όχι στους βαθμολογητές, οι οποίοι με συνέπεια ασκούν το έργο τους υπό αντίξοες συνθήκες και ελέγχονται γι’ αυτό. «Οι αμοιβές μας έχουν περικοπεί αλλά δεν σκοπεύουμε να εργαζόμαστε δωρεάν. Η αδράνεια του Υπουργείου στις εκκλήσεις των βαθμολογητών αλλά και της προέδρου της ΚΕΕ για αλλαγή του χώρου βαθμολόγησης αναδεικνύουν άλλωστε το σεβασμό με τον οποίο μας αντιμετωπίζει. Είμαστε και απλήρωτοι και αναλώσιμοι» αναφέρουν μεταξύ των άλλων οι βαθμολογητές.

Τέλος εκφράζουν την απογοήτευση μας για τον τρόπο που το Υ.ΠΑΙ.Θ χειρίζεται το ΚΠγ (φέτος καθυστέρησε πολύ να ανακοινώσει το πότε θα διεξαχθούν οι εξετάσεις) απαξιώνοντας το και στρέφοντας τους υποψήφιους στην πιστοποίηση από ξένα ιδρύματα, τη στιγμή που θα έπρεπε να το προβάλλει και να το προωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πλέον αξιόπιστο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, ενταγμένο ήδη κατά τα προαπαιτούμενα του ΑΣΕΠ και της ΕΕ καθώς και ενταγμένο στο Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών για τις Ξένες Γλώσσες, που εφαρμόζεται πιλοτικά στα σχολεία όλης της χώρας. Οι βαθμολογητές Γερμανικών του ΚΠγ , κλείνουν την ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο http://www.deutsch.gr/ , επισημαίνοντας ότι «από την αρχή πίστεψαν και στήριξαν το θεσμό του ΚΠγ για τους ανωτέρω λόγους και ελπίζουμε αυτός να ενισχυθεί προς όφελος της παρεχόμενης παιδείας, την οποία όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί υπηρετούμε».



Διαβάστε περισσότερα...

Γυμνοί ποδηλάτες «πλημμύρισαν» τη Θεσσαλονίκη


Με επιτυχία διοργανώθηκε η 7η Διεθνής Ποδηλατοδρομία - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Σε θεσμό για τη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως εξελίσσεται η γυμνή ποδηλατοδρομία, η οποία διοργανώθηκε και φέτος, για έβδομη χρονιά, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ποδηλατών και ποδηλατριών κάθε ηλικίας.

Η συμμετοχή ήταν μαζική με τη διαφορά όμως ότι στη φετινή, 7η Διεθνή Ποδηλατοδρομία Θεσσαλονίκης, μπορεί να χαρακτηριστεί «ημίγυμνη», αφού η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων προτίμησαν να μην αποκαλυφθούν.

Ακόμα και όσες και όσοι το τόλμησαν επέλεξαν να «καμουφλάρουν» τα σώματά τους με body painting, βάφοντάς τα με διάφορα χρώματα, ή ακόμα γράφοντας πάνω σ΄ αυτά διάφορα συνθήματα.

Η γυμνή ποδηλατοδρομία της Θεσσαλονίκης, είναι μια αυτο-oργανωμένη δράση από ενεργούς πολίτες και υποστηρίζεται από τις συλλογικότητες Παιδιά Εν Δράσει και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, ενώ φέτος υποστηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας-Θεσσαλονίκη 2014.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές τα βασικά αιτήματα για φέτος ήταν η υποστήριξη της κυκλοφορίας ποδηλάτων και βιώσιμης κινητικότητας, η μη εκχώρηση των εταιριών ύδρευσης-αποχέτευσης σε ιδιώτες, ενώ εκφράζουν και την αντίθεσή τους και στην επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική.

«Η απόλυτα ειρηνική γιορτή για την προώθηση, του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης, και της βιώσιμης κινητικότητας, ενάντια στην κουλτούρα του αυτοκινήτου και της ρύπανσης που δημιουργεί. Για την απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο, τον λιγνίτη και τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για την οικολογία, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα και μη ανθρώπινα ζώα. Για την ειρήνη και την μη-βία, την ελευθερία έκφρασης και την απo-ενοχοποίηση του φυσικού γυμνού μας σώματος», αναφέρουν, μεταξύ άλλων οι διοργανωτές.

Η αφίσα της φετινής διοργάνωσης αναπαριστά την ελευθερία του γυμνού σώματος και της μετακίνησης με το ποδήλατο, αλλά και τον πλούτο του νερού. Πρόκειται για σκίτσο και ιδέα του Σταύρου Κιουτσιούκη, που ολοκληρώθηκε γραφιστικά από τον Τάσο Λέκκα.

Ποδηλάτες κάθε ηλικίας, ακόμα και μικρά παιδιά, συγκεντρώθηκαν στο πάρκο της ΧΑΝΘ και λίγο μετά τις 8 το βράδυ τα ποδήλατα ξεχύθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, προκαλώντας πανδαιμόνιο από τις σφυρίχτρες των ποδηλατών. Κατέληξαν στο σημείο εκκίνησης, όπου η εκδήλωση ολοκληρώθηκε το βράδυ, με μουσική, χορό, καύση πυροτεχνημάτων, δρώμενα και προβολές.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο...


















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ισπανία διορθώνει ιστορική αδικία 500 χρόνων


Θα χορηγεί την υπηκοότητα στους απογόνους των Εβραίων που διώχθηκαν από τη χώρα τον 15ο αιώνα.

Στην προσπάθειά της να επανορθώσει ένα «ιστορικό λάθος», η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα δίνεται η υπηκοότητα στους απογόνους των Εβραίων που διώχθηκαν από την Ισπανία πριν από σχεδόν 500 χρόνια.

Το νομοσχέδιο αυτό, που θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Ρουίθ-Γκαγιαρντόν ως «σημαντική συμβολή για την επανόρθωση ενός από τα μεγαλύτερα λάθη στην ισπανική ιστορία».

Το 1492, μετά την ήττα των Μαυριτανών που είχαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος της σημερινής Ισπανίας, οι καθολικοί μονάρχες Φερδινάνδος και Ισαβέλλα επιχείρησαν να προσδώσουν αποκλειστικά χριστιανικό χαρακτήρα στη χώρα τους και διέταξαν τους 600.000 εβραίους κατοίκους είτε να φύγουν, είτε να προσηλυτιστούν στο χριστιανισμό.

Όσοι αρνήθηκαν να κάνουν το ένα ή το άλλο, καίγονταν ζωντανοί. Το διάταγμα της Αλάμπρα του 1492, με το οποίο εκδιώχθηκαν οι Σεφαραδίτες Εβραίοι, παρέμεινε θεωρητικά εν ισχύ μέχρι το 1967.

Με βάση το νέο νομοσχέδιο, οι απόγονοι των Εβραίων που θέλουν να αποκτήσουν την ισπανική υπηκοότητα δεν θα υποχρεώνονται -όπως γινόταν μέχρι σήμερα- να εγκαταλείψουν την υπηκοότητα του κράτους όπου ζουν αλλά θα μπορούν να έχουν και τις δύο.

Είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το μέτρο αυτό. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις οι απόγονοι των Εβραίων αυτών ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια.

Οι περισσότεροι από τους Εβραίους της Ισπανίας εγκαταστάθηκαν σε περιοχές της Βόρειας Αφρικής και της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και πολλοί μιλούσαν μέχρι πρόσφατα μια δική τους ισπανοεβραϊκή διάλεκτο, τη λαντίνο.



Διαβάστε περισσότερα...

«Έφυγε» ο Γιώργος Φιλιππάκης


Ο επί σειρά ετών παίκτης και προπονητής μπάσκετ, όπου συνέδεσε το όνομά του κυρίως με τον Πανιώνιο, Γιώργος Φιλιππάκης, έφυγε απ’ τη ζωή.



«Έφυγε από κοντά μας ο Γιώργος Φιλιππάκης, προπονητής επί σειρά ετών της Ιστορικής μεγάλης ομάδας μπάσκετ του Ανοιχτού Γηπέδου του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ, Μίλτου Λαζαρίδη, Μάκη Δενδρινού, Κώστα Μίσσα, Φωτεινού, Παπαδάκη, Παύλου, Τσικίμη και πολλών άλλων. Η κηδεία θα γίνει την Τρίτη 10 Ιουνίου και ώρα 16.00, στο Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης», αναφέρει σχετικά η ενημέρωση του Πανιωνίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Το «στυλό» που σχεδιάζει... αντικείμενα!


Χρησιμοποιεί ειδική μελάνη η οποία στερεοποιείται για τη δημιουργία τρισδιάστατων σχεδίων.

Μια εταιρεία ετοιμάζει να βγάλει στην παραγωγή ένα ξεχωριστό «στυλό» το οποίο επιτρέπει το σχεδιασμό τρισδιάστατων αντικειμένων.

Ονομάζεται CreoPop και χρησιμοποιεί μελάνι που είναι ευαίσθητο στο φως και στερεοποιείται όταν εκτεθεί σε ακτίνες UV.

Για το λόγο αυτό, το CreoPop χρησιμοποιεί τρεις διόδους υπεριώδους φωτός, το οποίο υπολογίζεται να είναι ανάλογης έντασης με το καθημερινό φως του ήλιου. Οι ακτίνες UV σκληραίνουν το κολλώδες «κρύο μελάνι» που βγαίνει από τη μύτη του «στυλό».

Σύμφωνα με τους δημιουργούς, η συσκευή είναι ασφαλής για χρήση τόσο από τα παιδιά, όσο και τους ενήλικες. Εύκολη είναι και η αλλαγή δοχείων μελάνης, η οποία διατίθεται σε διάφορα χρώματα.

Η συσκευή εξοπλίζεται με μια μπαταρία η οποία φορτίζεται μέσω θύρας micro-USB.

Οι δημιουργοί του CreoPop θα τοποθετήσουν το προϊόν στο Indiegogo σε αναζήτηση χρηματοδότησης, προκειμένου να βγει στην παραγωγή. Η τιμή του θα φτάνει τα 89 δολάρια, συμπεριλαμβανομένων και 5 κάψουλων μελάνης. Εάν όλα κυλήσουν καλώς, η συσκευή υπολογίζεται να βγει στην αγορά στο πρώτο τετράμηνο του 2015.
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έγκυος τραυματίστηκε από σκάφος


Λίγο έλειψε να αποβεί μοιραίο, για μια έγκυο Ρωσίδα, το θαλάσσιο μπάνιο στην Κρήτη. Η τουρίστρια τραυματίστηκε το απόγευμα από σκάφος στη θαλάσσια περιοχή της Σταλίδας, μεταξύ Χερσονήσου και Μαλίων.

Πρόκειται για μια Ρωσίδα, ηλικίας περίπου 30 ετών, η οποία είναι έγκυος.

Η γυναίκα κολυμπούσε στη θαλάσσια περιοχή το απόγευμα, όταν στις 18.30, επαγγελματικό σκάφος αναψυχής που έπλεε στο σημείο την τραυμάτισε.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε άμεσα στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου, φέροντας τραύματα στο πόδι.

Σύμφωνα με το Flashnews.gr, η γυναίκα χειρουργήθηκε, ωστόσο, η ζωή της δεν διατρέχει κίνδυνο.



Διαβάστε περισσότερα...

Διακοπές με τους πρώην για να μην ματαιωθεί το ταξίδι


Οι Ευρωπαίοι δεν ακυρώνουν τα σχέδιά τους.

Σημαντικός αριθμός Γάλλων, Γερμανών, Βρετανών, Ισπανών και Ιταλών έχουν ήδη πάει διακοπές με τους πρώην τους για να αποφύγουν να ματαιώσουν ταξίδια που είχαν προγραμματίσει πριν από τη ρήξη της σχέσης, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο OnePoll για λογαριασμό του ταξιδιωτικού ιστότοπου Lastminute.com.

Συνολικά το 23% των 5.000 ενηλίκων που ερωτήθηκαν (από 1.000 στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία), δήλωσαν πως έχουν βρεθεί στην κατάσταση αυτή.

Οι πιο πραγματιστές στο θέμα είναι οι Βρετανοί, αφού 39% δηλώνουν πως έχουν ήδη κάνει διακοπές με τον/την πρώην τους για να μην τις χάσουν, σε σύγκριση με το 24% των Ιταλών, το 21% των Ισπανών, το 16% των Γερμανών και το 15% των Γάλλων.

Μερικοί φθάνουν μάλιστα μέχρι και να παρατείνουν μια σχέση που ξέρουν πως είναι καταδικασμένη μόνο και μόνο για να μην ακυρώσουν διακοπές τις οποίες έχουν ήδη κλείσει. Στο παιγνίδι αυτό οι Βρετανοί φαίνεται πως είναι οι πιο δυνατοί: 38% δηλώνουν πως έχουν βιώσει μια τέτοια κατάσταση, σε σύγκριση με το 25% των Ιταλών, το 19% των Ισπανών, το 14% των Γάλλων και το 13% των Γερμανών.

Οι Γάλλοι έχουν μάλλον την τάση να φεύγουν διακοπές με τους αγαπημένους τους και να τους εγκαταλείπουν μόλις βρεθούν εκεί, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση - τα αποτελέσματα της οποίας σταθμίσθηκαν ώστε να είναι αντιπροσωπευτικά των πληθυσμών των χωρών που μελετήθηκαν, σύμφωνα με τον Lastminute.com. Η συμπεριφορά αυτή αφορά άλλωστε περισσότερο τις κυρίες από τους κυρίους.

Συνολικά 13% των Γάλλων είπαν πως διέκοψαν τη σχέση με το/τη σύντροφό τους στον τόπο των διακοπών τους, σε σύγκριση με το 12% των Ισπανών, το 11% των Βρετανών, το 10% των Ιταλών και μόλις το 4% των Γερμανών.

Το βραβείο του φλέγματος ή του θράσους ανήκει πάντως σ' αυτό το 14% των Γάλλων οι οποίοι λένε πως έφυγαν για διακοπές με τους πρώην αγαπημένους ενώ είχαν ήδη νέο σύντροφο, που περίμενε γενναιόδωρα να επιστρέψουν στο σπίτι.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ στη μάχη προστασίας των προσωπικών δεδομένων


Διεμήνυσαν ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη πρέπει να εφαρμόζουν τους κανόνες.

Οι εταιρείες που εδρεύουν έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφώνησαν σήμερα οι υπουργοί Δικαιοσύνης, αν και οι κυβερνήσεις παραμένουν διχασμένες όσον αφορά τον τρόπο που θα τους επιβάλλουν στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσα στην Ένωση.

Η συμφωνία που αναγκάζει εταιρείες-κολοσσούς του διαδικτύου όπως η Google και η Facebook να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία της ΕΕ αποτελεί ένα πρώτο βήμα μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης για την ενίσχυση των νόμων περί ιδιωτικότητας.

Ο βρετανικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Vodafone αποκάλυψε σήμερα σε μια νέα έκθεση πως κάποιες κυβερνήσεις είχαν άμεση πρόσβαση στο δίκτυό της προκειμένου να υποκλέπτουν τις επικοινωνίες των πελατών της.

Η αποκάλυψη αυτή για το εύρος των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνομιλιών σε ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι η πρακτική αυτή δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ. Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, η Vodafone, εδρεύει στη Βρετανία.

«Όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ευρωπαϊκό έδαφος πρέπει να εφαρμόζουν τους νόμους», υπογράμμισε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Υπηκοότητα, Βίβιαν Ρέντινγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, που κατέληξαν σε μια απόφαση την οποία υποστηρίξει και το Δικαστήριο της ΕΕ.

«Τώρα είναι η στιγμή οι ευρωπαίοι υπουργοί να δώσουν μια θετική απάντηση στο κάλεσμα αφύπνισης του Έντουαρντ Σνόουντεν», είπε η Ρέντινγκ.

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις για τη Vodafone δήλωσε: «Όλες αυτά τα γεγονότα δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα μηχανισμός προστασίας των δεδομένων που θα είναι απόλυτα εδραιωμένος».

«Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένας δικαστής πρέπει να επιτρέπει την πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται στο σύνολο του εδάφους της ΕΕ» επέμεινε η Ρέντινγκ. «Δεν έχουμε δικαιοδοσία στις νομοθεσίες τρίτων χωρών» υπενθύμισε η ίδια.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέο στρατηγικό πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία


Παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με στόχο να βελτιωθεί η προστασία 217 εκατ. εργαζομένων και πλέον στην ΕΕ από τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες –παθήσεις που προσβάλλουν ορισμένα πρόσωπα αποκλειστικά και μόνο λόγω του επαγγέλματός τους–, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, για την περίοδο 2014-2020.

Στη στρατηγική αυτή προσδιορίζονται οι βασικές προκλήσεις και οι στόχοι για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, παρουσιάζονται οι κύριες δράσεις και προσδιορίζονται τα μέσα για την αντιμετώπισή τους. Όπως υπογραμμίζει η Κομισιόν, σκοπός του νέου αυτού πλαισίου είναι να εξασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην προώθηση υψηλών προτύπων για τις συνθήκες εργασίας, τόσο εντός της Ευρώπης όσο και σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020».

Το στρατηγικό πλαίσιο προσδιορίζει τρεις μείζονες προκλήσεις για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία:

* Πρώτον, τη βελτίωση της εφαρμογής των υφιστάμενων κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια, ιδίως με την αναβάθμιση της ικανότητας των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων να εφαρμόζουν αποτελεσματικές και αποδοτικές στρατηγικές πρόληψης κινδύνου.

* Δεύτερον, τη βελτίωση της πρόληψης των επαγγελματικών ασθενειών με την αντιμετώπιση των νέων και αναδυόμενων κινδύνων, χωρίς να παραβλέπονται οι υφιστάμενοι κίνδυνοι.

* Τρίτον, τη συνεκτίμηση της γήρανσης του εργατικού δυναμικού της ΕΕ.

Το στρατηγικό πλαίσιο προτείνει την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων με μια δέσμη δράσεων στο πλαίσιο ορισμένων βασικών στρατηγικών στόχων.

Αναλυτικότερα, η Επιτροπή τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω ενοποίηση των εθνικών στρατηγικών στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας, για παράδειγμα μέσω του συντονισμού των πολιτικών και της αμοιβαίας μάθησης. Επίσης, δίνεται έμφαση στην παροχή πρακτικής υποστήριξης στις μικρές και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, που θα τις βοηθήσει να αυξήσουν τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από την παροχή τεχνικής βοήθειας και πρακτικών εργαλείων, όπως είναι το διαδικτυακό διαδραστικό εργαλείο εκτίμησης κινδύνου (Online Interactive Risk Assessment- OiRA), μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την παροχή εργαλείων εκτίμησης τομεακών κινδύνων.

Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση της επιβολής από τα κράτη μέλη, για παράδειγμα με την αξιολόγηση των επιδόσεων των εθνικών επιθεωρήσεων εργασίας.

Έμφαση θα πρέπει να δοθεί ακόμη στην απλούστευση της ισχύουσας νομοθεσίας, όπου ενδείκνυται για την εξάλειψη περιττού διοικητικού φόρτου, ενώ παράλληλα θα διατηρείται το υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Το πλαίσιο θα επανεξεταστεί το 2016 προκειμένου να γίνει απολογισμός της εφαρμογής του και να ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της εν εξελίξει πλήρους αξιολόγησης της νομοθεσίας της ΕΕ για την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια, που θα είναι διαθέσιμα στα τέλη του 2015.



Διαβάστε περισσότερα...

Τη συμμόρφωση της Ελλάδας ζητά το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη Θράκη


Ζητούν την αναγνώριση, ως τουρκικών, των μουσουλμανικών ενώσεων της Θράκης.

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης -αρμόδιο όργανο επίβλεψης της ορθής εκτέλεσης των καταδικαστικών αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τα κράτη μέλη- υιοθέτησε ενδιάμεσο ψήφισμα (Interim Resolution), με το οποίο καλεί τις ελληνικές Αρχές, να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου που αφορούν τις υποθέσεις «Μπεκίρ Ούστα και άλλοι κατά Ελλάδος», «Εμίν και άλλοι κατά Ελλάδος» και Τουρκική Ένωση Ξάνθης κατά Ελλάδος.

Με το ενδιάμεσο αυτό ψήφισμα καλείται η Ελλάδα να αναγνωρίσει, ως τουρκική, τη μουσουλμανική ένωση Ξάνθης και ν΄αναγνωρίσει το δικαίωμα του «συνεταιρίζεσθαι» στις υπόλοιπες μουσουλμανικές ενώσεις της περιοχής.
Στο ψήφισμα σημειώνεται ότι, η Ελλάδα είχε καταδικαστεί από το Δικαστήριο, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία του «συνεταιρίζεσθαι», εξαιτίας της άρνησής της να αρνηθεί την αναγνώριση των μουσουλμανικών ενώσεων ως τουρκικών και να τις εγγράψει στα οικεία μητρώα των ενώσεων στην Ελλάδα.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι, ενώ από τον Ιούνιο του 2013 οι ελληνικές Αρχές είχαν διαβεβαιώσει την Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ ότι έχουν μελετήσει την καλύτερη δυνατή λύση, δεν προσεκόμισαν κανένα συγκεκριμένο στοιχείο, για τα μέτρα που, ενδεχομένως, εφαρμόσθηκαν, προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των αποφάσεων του Δικαστηρίου.
Με το εν λόγω ψήφισμα καλούνται οι ελληνικές Αρχές να λάβουν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, όλα τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε οι αιτούντες να επωφεληθούν από τις διαδικασίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύμβασης, όπως αυτό έχει ερμηνευθεί από τη νομολογία του Δικαστηρίου.

Καλούνται, ακόμη, οι ελληνικές Αρχές, να δώσουν στην Επιτροπή συγκεκριμένες πληροφορίες, σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν ή σκοπεύουν να λάβουν, για την αναγνώριση των μουσουλμανικών ενώσεων, ως τουρκικών, και την εγγραφή τους στα οικεία μητρώα.



Διαβάστε περισσότερα...

Αστυνομικοί σε άσκηση... «υπομονής»


Κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να βοηθήσουν ένα μεθυσμένο άντρα.

Το φως της δημοσιότητας συνηθίζουν να βλέπουν περιστατικά με αστυνομικούς οι οποίοι προβαίνουν σε κατάχρηση εξουσίας.

Ωστόσο η νορβηγική τηλεόραση είχε επιλέξει να προβάλει ένα περιστατικό με πρωταγωνιστές δύο αστυνομικούς και ένα μεθυσμένο άντρα.

Στο βίντεο που μπορείτε να δείτε παρακάτω, οι ένστολοι όχι μόνο δεν δείχνουν επιθετικοί απέναντι στο μεθυσμένο άντρα, αλλά κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να τον βοηθήσουν.

Ακόμη και όταν ο άνδρας γίνεται επιθετικός απέναντι στον έναν αστυνομικό και επιχειρεί να τον κλωτσήσει, αφού τον αποτρέψουν, κατόπιν δεν δείχνουν να του κρατούν κακία. Αντίθετα, θα λέγαμε ότι οι ένστολοι κάνουν «άσκηση υπομονής» προκειμένου να τον βοηθήσουν.

Δείτε το βίντεο…




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε Μουσείο Τσιτσάνη μετατρέπονται οι παλιές φυλακές Τρικάλων


Το έργο δημοπρατείται μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Ένα ξεχωριστό έργο πολιτισμού δημοπρατείται για το νομό Τρικάλων, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Πρόκειται για το Μουσείο Τσιτσάνη το οποίο θα γίνει στις παλιές φυλακές των Τρικάλων, είναι προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ και δημοπρατείται μετά τη σχετική έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού.

Το έργο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και φέρει τον τίτλο «Επανάχρηση κεντρικού κτιρίου παλαιών φυλακών Τρικάλων - Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης».

Το κεντρικό κτίριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανάγεται στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο δεύτερος όροφος με τοιχοποιία από οπλισμένο σκυρόδεμα, που εκτιμάται, ότι έγινε μεταπολεμικά, εδράζεται σε παλαιότερο λιθόκτιστο κτίσμα που ταυτίζεται με παλαιό λουτρό, το οποίο αποκαλύφθηκε μετά από τις διερευνητικές εργασίες που διενεργήθηκαν από την 19η Ε.Β.Α. Για την επανάχρηση του κτιρίου απαραίτητη είναι η προστασία και ανάδειξη του ισογείου και η επισκευή του ορόφου ώστε να προσαρμοστεί στη νέα του χρήση, προκειμένου να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο.

Στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση της δομικής ενίσχυσης του κτιρίου, η οποία θα εξασφαλίσει τη φυσική διατήρηση του μνημείου. Η αποκατάσταση του κτιρίου και σε συνδυασμό με το παρακείμενο τέμενος, θα διαμορφώσει μια σφαιρική εικόνα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής στην περιοχή.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα αποδοθεί στο κοινό ένας χώρος με διαχρονικότητα και πολυπολιτισμικότητα: ένας αμιγώς αρχαιολογικός χώρος με οργανωμένη αρχιτεκτονική και ιστορική δομή, στο ισόγειο και ένας χώρο με αναφορές στη μουσική δημιουργία τρικαλινών συνθετών, στον πάνω όροφο που θα αποτελούν ξεχωριστές οντότητες, με βελτιωμένες συνθήκες επισκεψιμότητας και θα συμβάλουν στην τουριστική προβολή της πόλης αλλά και στην ανάπτυξη του τοπικού περιφερειακού χώρου.

Πλέον προχωρά η δημοσίευση του σχετικού διαγωνισμού από το Δήμο Τρικκαίων που είναι ο φορέας υλοποίησής του. Το έργο είναι μέρος της πράξης του ΕΣΠΑ «Προστασία-ανάδειξη του υπό δημιουργία κέντρου ερευνάς Βασίλη Τσιτσάνη». Το 2ο έργο που εντάσσεται σε αυτήν αφορά στην προστασία και ανάδειξη παλαιού λουτρού, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, που ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται από τη 19η ΕΒΑ. Έτσι το σύνολο του έργου φτάνει περίπου τα 3 εκατ. ευρώ.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που συνάφθηκε μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού που είναι ο κύριος δικαιούχος του, του Δήμου Τρικκαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και από εθνικούς πόρους, ποσό δε 184.000 ευρώ βαρύνει το Δήμο Τρικκαίων.



Διαβάστε περισσότερα...

Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τα «ανοιχτά δεδομένα» του δημόσιου τομέα


Τα βασικά σημεία της νομοθετικής παρέμβασης.

Σε δημόσια διαβούλευση, από σήμερα έως τις 20 Ιουνίου, έθεσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το σχέδιο νομοθετικής παρέμβασης για την «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση πληροφοριών, εγγράφων και δεδομένων του δημόσιου τομέα, την τροποποίηση διατάξεων πρώτου κεφαλαίου του Ν. 3448/2006 και την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της οδηγίας 2013/37 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου».

«Τα ανοικτά δεδομένα είναι βασικός πυλώνας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ανοικτή διακυβέρνηση, καθώς και της διεθνούς συνεργασίας του Open Government Partnership (OGP). Μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο διαφάνειας και να ενισχύσουν σημαντικά την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας» δήλωσε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη. Χριστοφιλοπούλου.

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, μέσω της αξιοποίησης των δεδομένων που προσφέρονται ανοικτά από τους δημόσιους φορείς, αφ' ενός ενισχύεται η διαφάνεια και η συμμετοχή, και αφ' ετέρου δημιουργούνται ευκαιρίες για τη δημιουργία νέων «έξυπνων» εφαρμογών που στηρίζονται στα δημόσια διαθέσιμα σύνολα δεδομένων. Είναι αυτονόητο ότι η ανοικτή διάθεση των δεδομένων του δημοσίου τομέα γίνεται με απόλυτο σεβασμό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και απαρέγκλιτη τήρηση των σχετικών θεσμικών εγγυήσεων.

Βασικά σημεία της νομοθετικής παρέμβασης είναι:

- Η νομοθέτηση της αρχής τής εξ ορισμού ανοικτής διάθεσης των δεδομένων/πληροφοριών που κατέχει ο δημόσιος τομέας (opendata by default), που σημαίνει ότι τυχόν εξαιρέσεις από τον κανόνα της ανοικτής διάθεσης επιτρέπονται μόνο στις περιπτώσεις που επιτρέπει ο νόμος και πρέπει να αιτιολογούνται ειδικά από τον δημόσιο φορέα.

- Η διάθεση δεδομένων του δημοσίου τομέα σε δικτυακό τόπο, και μάλιστα σε ανοικτό μηχαναγνώσιμο μορφότυπο, με ανοιχτά πρότυπα. Τα δεδομένα αυτά επιδέχονται επεξεργασίας και επομένως παρέχουν ασφαλές έδαφος για την ανάπτυξη εφαρμογών προστιθέμενης αξίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Καταστροφές στη Σαμοθράκη από τη χαλαζόπτωση


Έκκληση για βοήθεια στις αρμόδιες αρχές απηύθυνε ο δήμος.

Μεγάλης έκτασης καταστροφή στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σαμοθράκης προκλήθηκε από την πρόσφατη (στις αρχές Ιουνίου) έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στο νησί, με αποτέλεσμα, ο δήμος να απευθύνει έκκληση στις αρμόδιες υπηρεσίες για βοήθεια, με στόχο την αποκατάσταση των ζημιών.

Η καταστροφή έπληξε το πιο παραγωγικό τμήμα του νησιού, μια ελαιοπαραγωγική περιοχή και συνάμα περιοχή τουριστικού ενδιαφέροντος (Παναγιά Κρεμνιώτισσα, Παχιά Άμμος) και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Γιώργος Χανός, τεράστιοι όγκοι φερτών υλικών (λάσπη, πέτρες και δέντρα) από το βουνό καταπλάκωσαν δρόμους, ελαιοκτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες.

Εξάλλου, σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο, σε τμήμα της αγροτικής οδοποιίας, όπως επίσης στην αγροτική παραγωγή. Σύμφωνα δε, με τις πρώτες εκτιμήσεις, εκατοντάδες ελαιόδεντρα έχουν παρασυρθεί από ρέματα που δημιουργήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση.

Ο δήμος προσπαθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει να κάνει ό,τι μπορεί, υπογράμμισε ο κ. Χανός και πρόσθεσε ότι, για την κατάσταση ενημερώθηκαν τα συναρμόδια υπουργεία, καθώς η αποκατάσταση των ζημιών είναι ζωτικής σημασίας για το νησί, διότι «βρισκόμαστε και σε τουριστική περίοδο», όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο κ.Χανός.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος


Οι δουλειές του 2030.

Μπορεί το επάγγελμα που κάνετε τώρα, αλλά και αυτά που γνωρίζετε από φίλους και γνωστούς να σας φαίνονται φυσιολογικά, όμως ακριβώς το ίδιο θα σας φανεί και σε μερικά χρόνια όταν ακούσετε κάποιον να σας λέει ότι εργάζεται ως σύμβουλος… ρομπότ!

Όλες οι προβλέψεις που ακούγονται τον τελευταίο καιρό σχετικά με τις «θέσεις εργασίας του μέλλοντος» κάνουν για μία ακόμη φορά λόγο για την επέλαση των ρομπότ. Ίσως όμως στο μεσοπρόθεσμο μέλλον να εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές δουλειές, που δε θα μπορούν να κάνουν τα μηχανήματα, όπως για παράδειγμα αυτή του επιβλέποντα ενός ρομπότ.

Δείτε παρακάτω ποια θα είναι τα επαγγέλματα του 2030, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές, τεχνολογικές και κοινωνιολογικές τάσεις του σήμερα, όπως τις προέβλεψε το Canadian Scholarship Trust (CST) σε συνεργασία με μελλοντολόγους και τις παρουσίασε η ιστοσελίδα fastcoexist.com:

1. Aquaponic Fish Farmer (Ιχθυοκαλλιεργητής)
Με τους πληθυσμούς των άγριων ψαριών να συρρικνώνονται συνεχώς, ο τομέας του aquaponic – ο συνδυασμός δηλαδή της ιχθυοκαλλιέργειας και της κηπουρικής- ίσως να είναι η καλύτερη ευκαιρία για ένα μέλλον, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να εξακολουθούν να τρώνε θαλασσινά, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.

2. Garbage Designer (Σχεδιαστής απορριμμάτων)
Εάν η πρακτική του upcycling, δηλαδή της μετατροπής αποβλήτων σε προϊόντα (για παράδειγμα μια οδοντόβουρτσα που γίνεται βραχιόλι) συνεχιστεί, τότε θα μπορούσε να υπάρξει ζήτηση για σχεδιαστές απορριμμάτων.

Οι ειδικοί αυτοί σχεδιαστές θα καλούνται με δημιουργικούς τρόπους να μετατρέπουν την παραγωγή υποπροϊόντων σε νέα υλικά. Θα μπορούσαν επίσης να διασφαλίζουν ότι τα νέα προϊόντα θα αφήνουν πίσω τους όσο πιο λίγα απόβλητα γίνεται στο τέλος της ζωής τους.

3. Health Care Navigator (Ιατρική περίθαλψη)
Οι υπεύθυνοι για την περίθαλψη και βοήθεια των ασθενών και των οικογενειών τους θα είναι σε θέση να λειτουργούν σύνθετα ιατρικά συστήματα που θα υπάρχουν στο μέλλον.

4. Neighborhood Watch Officer (Αξιωματικός γειτονιάς)
Οι αξιωματικοί γειτονιάς θα είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση ύποπτων κινήσεων στις γειτονιές και την προστασία τους από οποιοδήποτε κίνδυνο.

5. Nostalgist (Νοσταλγοί του παρελθόντος)
Οι νοσταλγοί θα ειδικεύονται στην αναπαράσταση ενός συγκεκριμένου χρόνου και τόπου. Το CST προβλέπει ότι οι πλούσιοι ένοικοι των οίκων ευγηρίας θα έχουν την επιλογή να μετατρέπουν τους χώρους διαμονής τους, έτσι ώστε να τους θυμίζουν την αγαπημένη τους δεκαετία.

6. Rewilder (Αγρότης του μέλλοντος)
Σε μια άλλη εποχή, αυτοί οι άνθρωποι θα καλούνταν απλά αγρότες. Οι αγρότες του μέλλοντος όμως θα διαφοροποιούνται χάρη στην ικανότητά τους να «γιατρεύουν» το περιβάλλον: από το να ξεριζώνουν δρόμους και κατασκευές μέχρι το να τους αντικαθιστούν με δάση και να επανεισάγουν ενδημικά είδη.

7. Robot Counselor (Σύμβουλος ρομπότ)
Ακόμη και όταν όλες οι θέσεις εργασίας θα έχουν καταληφθεί από ρομπότ, θα πρέπει να υπάρχει κάποιος για να τα ελέγχει και επιβλέπει. Ο σύμβουλος ρομπότ θα βοηθά τους πιθανούς πελάτες να καταλάβουν ποιο ρομπότ είναι κατάλληλο γι’ αυτούς.

8. Simplicity Expert (Ειδικός της απλότητας)
Σύμφωνα με το όραμα του CST, ο ειδικός της απλότητας θα εκσυγχρονίζει τις λειτουργίες των επιχειρήσεων, μειώνοντας τα τηλεφωνήματα, την περιττή γραφειοκρατία, ακόμη και τη σπατάλη εργάσιμων ημερών.

9. Solar Technology Specialist (Ειδικός στην ηλιακή τεχνολογία)
Εάν η ηλιακή τεχνολογία γίνει ακόμη περισσότερο διαδεδομένη (και πέσουν τα κόστη), θα υπάρχει ανάγκη για ειδικούς εμπειρογνώμονες για τη διαχείριση, το σχεδιασμό και τη συντήρηση των ηλιακών συλλεκτών κ.ά.

10. Tele-surgeon (Τηλε-χειρουργός)
Η ρομποτική χειρουργική υπάρχει ήδη, όμως το CST φαντάζεται ότι οι άνθρωποι στο κοντινό μέλλον θα χτίζουν ολόκληρες καριέρες επάνω στην τηλε-χειρουργική, κάνοντας επεμβάσεις εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας ρομποτικά εργαλεία.



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Συνέδριο «Τουρισμός & Άτομα με Αναπηρία: πρόκληση για την ελληνική οικονομία & κοινωνία»


Ανακοίνωση 06.06.2014


Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) ως Εταίρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ», η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση της Πράξης με τίτλο: «Πρόσβαση στον Τουρισμό - Ώθηση στην Εργασία: Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ανέργους/ες με αναπηρία στον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας Αττικής», διοργανώνει, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, τη Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014 στο Ξενοδοχείο «Divani Caravel» (Βασιλέως Αλεξάνδρου 2 - αίθουσα «Μακεδονία Β» (ημιώροφος), Συνέδριο με θέμα: «Τουρισμός & Άτομα με Αναπηρία: πρόκληση για την ελληνική οικονομία & κοινωνία». Θα ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή τόσο για την Ε.Σ.Α.μεΑ. όσο και για το σύνολο των Εταίρων της Α.Σ. «ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ» να συμμετάσχετε στο Συνέδριο και να παρακολουθήστε τις εργασίες του. 


Στόχος του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη των ευκαιριών που προσφέρει ο «Τουρισμός για Όλους» ή «Προσβάσιμος Τουρισμός» τόσο για την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία (είτε ως εργαζομένων είτε ως πελατών) όσο και για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την κατάκτηση νέων ομάδων πελατών. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί μια πρώτη ουσιαστική επαφή των βασικών εμπλεκόμενων ώστε να αναδειχθούν οι υφιστάμενες αδυναμίες και ανάγκες και να τεθούν οι βάσεις εθνικού σχεδιασμού για την προώθηση του «Τουρισμού για Όλους» εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου των Ευρωπαϊκών Επενδυτικών και Διαρθρωτικών Ταμείων 2014 - 2020. 

Είναι πλέον γνωστό ότι οι ευρωπαίοι πολίτες με αναπηρία που ανέρχονται σε 80.000.000 περίπου, όσο και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών (με ανάγκες παρόμοιες με αυτές των ατόμων με αναπηρία) αποτελούν δύο αναδυόμενες ομάδες - στόχους με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, που οι ευρωπαϊκές αγορές ήδη διεκδικούν.

Το Συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο της Δράσης 18 της Πράξης «Πρόσβαση στον Τουρισμό - Ώθηση στην Εργασία: Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ανέργους/ες με αναπηρία στον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας Αττικής» που υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης 3: «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» της Κατηγορίας Παρέμβασης 1: «Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού» του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4: «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών», του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους.

Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας, παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε και αποστείλετε την επισυναπτόμενη Φόρμα Δήλωσης Συμμετοχής στον αριθμό Φαξ: 210 52 38 967 ή στο email pressofficer@esaea.gr μέχρι την 13η Ιουνίου 2014 και ώρα 13:00.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Τύπου της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο τηλέφωνο 210 9949837 (Πρόσωπο επικοινωνίας: κα Τάνια Κατσάνη).

Το Τελικό Πρόγραμμα θα σας δοθεί κατά την εγγραφή σας στο Συνέδριο.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Ι. Βαρδακαστάνης Χρ. Νάστας
Φόρμα συμμετοχής σε μορφή MS Word 97-2003 (608.5 KB)
Η ανακοίνωση σε μορφή MS Word 97-2003 (988.5 KB)
Το πρόγραμμα σε μορφή MS Word 97-2003 (946.5 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ο Ι. Βαρδακαστάνης στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο των Κρατών της UNCRPD


Δελτίο Τύπου 06.06.2014


Αρ. Πρωτ.: 2369

Επίσκεψη στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα, 8-13 Ιουνίου, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της IDA (International Disability Alliance, Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία), για την 7η Σύνοδο των Κρατών που έχουν κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (UNCRPD), μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Βαρδακαστάνης θα συναντηθεί την Κυριακή 8 Ιουνίου με τον πρόεδρο της Rehabilitation International Jan Monsbakken, ενώ την Δευτέρα 9 Ιουνίου θα είναι ομιλητής στην έναρξη του Civil Society CRPD Forum, που διοργανώνουν η IDA και άλλες οργανώσεις της Κοινωνίας των πολιτών πάντα πριν την έναρξη της Συνόδου. Την ίδια ημέρα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν του κ. Βαρδακαστάνη, με την επικείμενη λήξη της θητείας του ως πρόεδρος της IDA στις 30 Ιουνίου.

Σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ο κ. Βαρδακαστάνης και στελέχη και μέλη της IDA θα πραγματοποιούν συναντήσεις και επαφές με εκπροσώπους Μόνιμων Αντιπροσωπειών Κρατών στον ΟΗΕ, για τα ζητήματα της Αναπηρίας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εκπρόσωποι της Ελλάδας, της ΕΕ, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φιλανδίας, του Παναμά, της Κολομβίας, της Ιταλίας κλπ.

Όλη την εβδομάδα η ΕΣΑμεΑ θα ενημερώνει με δελτία Τύπου για τα αποτελέσματα των συναντήσεων.

Παρακαλούμε για την κάλυψη.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 97-2003 (99 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 8.500 αιτήσεις για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών


Αναμένεται να φτάσουν στις 10.000.

Τις 10.000 αναμένεται να φτάσουν οι αιτήσεις που θα κατατεθούν για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως έγινε γνωστό, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περισσότερες από 8.500 αιτήσεις, με το υπουργείο να σημειώνει ότι πολλοί από τους ενδιαφερόμενους διαθέτουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης και αυτό που θέλουν είναι «να αλλάξουν τρόπο ζωής επιδιδόμενοι στην αγροτική επιχειρηματικότητα, όπου υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλες προοπτικές».

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες υποστήριξης του κλάδου και τις προσπάθειες να υποστηρίξουμε την είσοδο νέων ανθρώπων στον τομέα».



Διαβάστε περισσότερα...

Εξώδικα της ΕΣΗΕΑ σε Κ.Ε.Κ. για την επιμόρφωση άνεργων δημοσιογράφων


Για «απόπειρα υπονόμευσης» κάνει λόγο η Ένωση.

Την «απόπειρα υπονόμευσης» εκ μέρους ιδιωτικών Κ.Ε.Κ. επιλογής ανέργων συναδέλφων που πληρούν τις προϋποθέσεις κατάρτισης και επιμόρφωσής τους για την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ήδη, στα συγκεκριμένα Κ.Ε.Κ. εστάλησαν εξώδικες διαμαρτυρίες με τις οποίες επισημαίνονται εκτός των άλλων και ευθύνες για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Μάλιστα, η ΕΣΗΕΑ καλεί τα μέλη της Ένωσης που ενδιαφέρονται για συγκεκριμένο πρόγραμμα, να απευθύνονται στο Γραφείο Υποστήριξης Ανέργων και Υλοποίησης προγραμμάτων της ΕΣΗΕΑ.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο «μεγάλος αδελφός» στην οδήγηση έφτασε


Καινοτόμα συστήματα υποστήριξης για αύξηση της απόδοσης και της ασφάλειας.

Η οδήγηση ενός αυτοκινήτου στην πόλη σημαίνει συνύπαρξη διαφόρων χρηστών των δρόμων και μέσων μεταφοράς. Επίσης σημαίνει αντιμετώπιση μιας περίπλοκης κατάστασης της κυκλοφορίας και πολλών δραστηριοτήτων.

Ομάδες ειδικών στις αυτοκινητοβιομηχανίες που εξελίσσουν καινοτόμα συστήματα υποστήριξης (όπως το Ur:ban της Opel) για αύξηση της απόδοσης και της ασφάλειας στις αστικές μεταφορές. Σκοπός του project, που χρηματοδοτείται εν μέρει από τη Γερμανική κυβέρνηση, είναι να προσφέρει σε οδηγούς επιβατικών και επαγγελματικών οχημάτων υποστήριξη, σχεδιασμένη και προσαρμοσμένη σε αστικές συνθήκες οδήγησης. Τριάντα ένα εταίροι από το χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, εταιρίες ηλεκτρονικών και λογισμικού, μαζί με ερευνητικά ινστιτούτα και τοπικές αρχές, εξελίσσουν ευφυή συστήματα υποστήριξης και συνεργατικής διαχείρισης της κυκλοφορίας.

Τα αποτελέσματα και ευρήματα που έχουν προκύψει μέχρι τώρα αποκαλύφθηκαν στη μεσοπρόθεσμη παρουσίαση του UR:BAN στο Deutsche Zentrum für Luft - und Raumfahrte.V. (DLR – German Center for Air & Space Travel) στο Braunschweig, Γερμανία.

Το ερευνητικό πρόγραμμα UR:BAN που θα τρέχει μέχρι το 2016, διαιρείται σε τρεις θεμελιώδεις τομείς: «Γνωστική Υποστήριξη», «Δικτυωμένο Σύστημα Κυκλοφορίας», και «Ανθρώπινοι Παράγοντες στην Κυκλοφορία».
Οι τεχνικοί που δουλεύουν πάνω στο σύστημα δηλώνουν ότι: «Η έμφαση δίδεται πάντα στον άνθρωπο. Ομάδες μηχανικών, φυσικών και ψυχολόγων με εξειδίκευση στην κυκλοφορία διερευνούν την υποστήριξη σε δύσκολες καταστάσεις, την ευφυή δικτύωση οχημάτων και δομής, την συμπεριφορά των οδηγών και την κατάλληλη συνεργασία ανθρώπου-μηχανής για οδήγηση στην πόλη.»

Γνωστική Υποστήριξη – αποφυγή σύγκρουσης με ελιγμό και φρενάρισμα

Ειδικά στην κυκλοφορία της πόλης, πολλές δύσκολες καταστάσεις οφείλονται στη μη έγκαιρη αντίδραση των οδηγών. Εδώ εμφανίζεται το επιμέρους project ‘αποφυγή σύγκρουσης με ελιγμό και φρενάρισμα’. Οι τεχνικοί εξελίσσουν ένα προηγμένο σύστημα υποστήριξης οδηγού, το οποίο εκμεταλλεύεται όλο τον επιπλέον χώρο στο δρόμο που δημιουργείται από την παρέμβαση του τιμονιού για να επιχειρήσει έναν πρόσθετο ελιγμό ειδικό για την περίσταση. Αυτό το σύστημα θα βοηθά την αποφυγή συγκρούσεων με οχήματα και πεζούς στην πόλη.

Στην μεσοπρόθεσμη παρουσίαση, η Opel θα κάνει επίδειξη με ειδικό όχημα εφοδιασμένο με προηγμένη κάμερα και ραντάρ, πλαισιωμένα από τροποποιημένα συστήματα πέδησης και διεύθυνσης, που επιτρέπουν παρέμβαση στον έλεγχο του οχήματος. Η μελέτη των αντιδράσεων του οδηγού αποτελεί σημαντικό κριτήριο για βελτιστοποίηση της στρατηγικής παρέμβασης.

Δικτυωμένο Σύστημα Κυκλοφορίας με Έλεγχο Διασταύρωσης

Πληροφορίες που αποστέλλονται στο όχημα μέσω Wi-Fi από την υποδομή διαχείρισης της κυκλοφορίας και άλλα οχήματα βοηθούν στη δημιουργία υποδείξεων πριν από μία διασταύρωση, οι οποίες με μία διαισθητική ανάδραση ανθρώπου–μηχανής φτάνουν στον οδηγό.

Έτσι ο οδηγός θα προσεγγίζει τη διασταύρωση με άνεση, ασφάλεια και οικονομία, ενώ κατά προτίμηση θα διασχίζει το δρόμο χωρίς να σταματά. Αυτή η βελτιστοποίηση και περαιτέρω εξέλιξη της τεχνολογίας car-to-X ειδικά για οδήγηση σε περιβάλλον πόλης παρουσιάζεται στο πλαίσιο του UR:BAN.

Ένα δικτυωμένο σύστημα κυκλοφορίας και συνεργατικής οδήγησης, μελλοντικά, θα επιτρέψει τη μετάβαση από απλή ανταλλαγή πληροφοριών στη συνεργασία όλων των σχετικών παραγόντων.



Ανθρώπινοι Παράγοντες στην Κυκλοφορία – η κατάλληλη ΗΜΙ για οδήγηση στην πόλη

Στο πλαίσιο του UR:BAN, οι επιστήμονες διερευνούν τη βελτίωση των τεχνικών συστημάτων. Ωστόσο, οι πληροφορίες που συλλέγονται από τα νέα τεχνικά συστήματα μπορούν να βελτιώσουν την οδήγηση και την ασφάλεια μόνον εφόσον οι οδηγοί γνωρίζουν και πώς να διαχειριστούν νέες πληροφορίες και να αντιδρούν σωστά. Επομένως, η έμφαση του project “συνεργασία ανθρώπου-μηχανής” (Human-Machine Interaction - HMI) δίνεται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν τη συμπεριφορά των συστημάτων υποστήριξης οδηγού. Τον πρώτο λόγο έχει η διεπιστημονική ομάδα εργασίας, με ψυχολόγους, μηχανικούς και φυσικούς να συνεργάζονται πάνω στην εξέλιξη και εφαρμογή νέων στοιχείων τεχνολογίας που επικοινωνούν με τον οδηγό.

Σημαντικά ερωτήματα που τίθενται εδώ είναι μεταξύ άλλων το περιεχόμενο των πληροφοριών που χρειάζονται οι οδηγοί για να ακολουθήσουν μία στρατηγική οδήγησης, ή οι μορφές απεικόνισης που παροτρύνουν τους οδηγούς να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα και πώς να αποφεύγεται η διάσπαση της προσοχής τους. Οι ειδικοί δοκιμάζουν την επιρροή των συστημάτων υποστήριξης σε διάφορους προσομοιωτές και στην πραγματική κυκλοφορία υπό ελεγχόμενες συνθήκες.

Η αξιολόγηση των αντικειμενικών και υποκειμενικών δεδομένων αποτελεί τη βάση για την αξιολόγηση της σχεδίασης και διάταξης των συστημάτων. Συστήματα που υποστηρίζουν άριστα το χρήστη στο οδηγικό στυλ του ενσωματώνονται στη συνέχεια σε συνεργασία με τα άλλα επιμέρους project.

Ανθρώπινοι Παράγοντες στην Κυκλοφορίας – πρόβλεψη συμπεριφοράς και αναγνώριση πρόθεσης
Η κατανόηση της συμπεριφοράς του οδηγού μπορεί να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της στρατηγικής προειδοποίησης της διεπαφής ανθρώπου-μηχανής ενός συστήματος υποστήριξης. Στόχος στο project «πρόβλεψη συμπεριφοράς και αναγνώριση πρόθεσης» είναι η εξέλιξη ενός αλγορίθμου για την ανίχνευση της πρόθεσης του οδηγού μέσω των στάνταρ αισθητήρων του οχήματος. Αυτό επιτρέπει μία πρόβλεψη της συμπεριφοράς του οδηγού σε δύσκολες οδηγικές συνθήκες.

Ο αλγόριθμος πρέπει να αναγνωρίζει έγκαιρα μελλοντικούς ελιγμούς αποφυγής εμποδίων ή καταστάσεις φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης. Εκτενείς δοκιμές και αρχεία δεδομένων δοκιμών δείχνουν ότι, πριν ξεκινήσουν οι ελιγμοί, ειδικά σχέδια και χαρακτηριστικά συμπεριφοράς για την καθοδήγηση εμφανίζονται σε όλους τους οδηγούς. Πάνω από 50 εθελοντές οδήγησαν σε μία ειδική διαδρομή υπό ελεγχόμενες συνθήκες, όπου αντιμετώπισαν απροσδόκητες καταστάσεις και τους επακόλουθους ελιγμούς.

Με βάση τις δοκιμές, οι τεχνικοί ευελπιστούν να προβλέπουν κατά πόσον ο οδηγός μπορεί να μετριάζει το μέγεθος μία κρίσιμης κατάστασης μέσω ελιγμού διεύθυνσης ή πέδησης. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν στην προσαρμογή κατάλληλων στρατηγικών προειδοποίησης και παρέμβασης χρήσιμων για το project «αποφυγή σύγκρουσης με ελιγμό και φρενάρισμα». Εάν ο σύστημα ανιχνεύσει ότι μόνον ο οδηγός μπορεί να μετριάσει το μέγεθος μιας κρίσιμης κατάστασης, μπορεί να καθυστερήσει ή να αποτρέψει την όποια προειδοποίηση οδηγού.




Διαβάστε περισσότερα...

«Έμφαση στην αναδιάρθρωση και όχι στην εκκαθάριση των βιώσιμων επιχειρήσεων»


Συμφωνία για τη διάσωση των επιχειρήσεων επιτεύχθηκε στο Λουξεμβούργο.

Σημαντική συμφωνία για τη διάσωση των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα επιτεύχθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Ιουνίου 2014, στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι υπουργοί Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία του υπουργού, Χαρ. Αθανασίου, ενέκριναν τον κανονισμό για τις διασυνοριακές διαδικασίες αφερεγγυότητας.

Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες ο οφειλέτης έχει περιουσιακά στοιχεία ή δανειστές σε περισσότερα του ενός κράτη- μέλη της ΕΕ. Ο κανονισμός αποτελεί προσπάθεια αντιμετώπισης της αύξησης των πτωχεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

«Οι νέοι κανόνες θα διευκολύνουν την επιβίωση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Πλέον, το κέντρο βάρους μετατοπίζεται από την εκκαθάριση, στην αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα παραμένουν σε λειτουργία και κατ' επέκταση, θα διασώζονται θέσεις εργασίας» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ετησίως περίπου, 200.000 επιχειρήσεις (600 ημερησίως) κηρύσσουν πτώχευση στην ΕΕ, ενώ 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους. Με τον επίμαχο κανονισμό, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μία «δεύτερη ευκαιρία» η οποία ταυτόχρονα είναι σημαντική και για τους επιχειρηματίες, καθώς ικανό ποσοστό επιχειρηματιών έχουν αποτύχει στην πρώτη τους επιχειρηματική πρωτοβουλία. Οι νέοι κανόνες θα αντικαταστήσουν τον κανονισμό (Ε.Κ.) αριθ. 1346/2000 σχετικά με τις διαδικασίες αφερεγγυότητας, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 31 Μαΐου 2002.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σύστασή της τον περασμένο Μάρτιο, κάλεσε τα κράτη- μέλη της ΕΕ να τροποποιήσουν εντός ενάμιση έτους τις εθνικές διαδικασίες αφερεγγυότητας, ακολουθώντας τις ίδιες αρχές και επιδιώκοντας τους ίδιους στόχους με αυτούς του κανονισμού για τις διασυνοριακές διαδικασίες αφερεγγυότητας. Απώτερος σκοπός είναι η εναρμόνιση του δικαίου της αφερεγγυότητας σε όλη την ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν συντρέχει στοιχείο διασυνοριακότητας.

Τέλος, ο κανονισμός για την αφερεγγυότητα θα πρέπει να υιοθετηθεί και από το νέο Ευρωκοινοβούλιο προτού τεθεί σε ισχύ, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.



Διαβάστε περισσότερα...

Προσοχή στον ιό “Simplelocker”


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για την εμφάνιση ενός νέου κακόβουλου λογισμικού, με την ονομασία «Simplelocker», που κρυπτογραφεί τα αρχεία των κινητών τηλεφώνων και tablets με λειτουργικό σύστημα ANDROID.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με την εγκατάσταση του ιού «Simplelocker», στη συσκευή γίνεται ανίχνευση για ύπαρξη εξωτερικού μέσου αποθήκευσης, όπως SD κάρτα μνήμης, σκανάροντάς την για αρχεία τύπου ".jpeg, .jpg, .png, .bmp, .gif, .pdf, .doc, .docx, .txt, .avi, .mkv, .3gp, .mp4".

Τότε, αφού τα εντοπίσει, στη συνέχεια τα κρυπτογραφεί κατά πρότυπο «AES» και αλλάζει την κατάληξη (extension) τους με αποτέλεσμα να καθίστανται απροσπέλαστα για τον χρήστη τους.

Ακολούθως στην οθόνη της συσκευής εμφανίζεται μήνυμα που ενημερώνει ότι είναι κλειδωμένη για προβολή και διακίνηση αρχείων παιδικής πορνογραφίας, ζωοφιλίας κ.τ.λ. και απαιτεί από τους χρήστες την καταβολή χρηματικού ποσού για να ξεκλειδωθεί και να αποκρυπτογραφηθούν τα αρχεία της.

Σημειώνεται ότι μέχρι και σήμερα το προαναφερόμενο λογισμικό έχει εμφανιστεί σε χώρες όπως, η Ρωσία και η Ουκρανία.

Καλούνται οι πολίτες που κατέχουν κινητά τηλέφωνα και tablets με λειτουργικό σύστημα ANDROID, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα προστασίας της συσκευής τους για την αποφυγή προσβολής της από τον προαναφερόμενο ιό.

Συγκεκριμένα:

Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος ANDROID.

Να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως ένα antivirus, το οποίο πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.

Να μην κατεβάζουν εφαρμογές από άγνωστες πηγές ή αναξιόπιστες εφαρμογές.

Να μην ανοίγουν συνημμένα αρχεία από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στους αριθμούς 11012 και 210-6476464

Στέλνοντας e-mail στα ccu@cybercrimeunit.gov.gr, 11012@hellenicpolice.gr



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά η γυμνή ποδηλατοδρομία στη Θεσσαλονίκη


Όλα έτοιμα για να ξεκινήσει η 7η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία στη Θεσσαλονίκη, με το ραντεβού να έχει δοθεί στο πάρκο του Ξαρχάκου. Δεκάδες ποδηλάτες όλων των ηλικιών είτε γυμνοί είτε ημίγυμνοι έχουν σπεύσει στο πάρκο προκειμένου να συμμετέχουν στην ποδηλατοδρομία. Οι γυμνοί ποδηλάτες βάφουν το σώμα τους με body painting γράφοντας πάνω σε αυτό διάφορα μηνύματα για το χρυσό, την ΕΥΑΘ και τις παραλίες.



Η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι μια δράση από ενεργούς πολίτες και υποστηρίζεται από τις συλλογικότητες Παιδιά Εν Δράσει και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης. Φέτος διοργανώνεται με την υποστήριξη και συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινδυνεύει με λουκέτο το ΤΕΙ Στερεάς


Προς αναστολή της λειτουργίας του οδεύει το ΤΕΙ Στερεάς εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο οικονομικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μετά την συγχώνευση του ΤΕΙ Λαμίας με το ΤΕΙ της Χαλκίδας.

Το ίδρυμα αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Ντίνο Αναστασίου να δηλώνει πως «εάν το υπουργείο Παιδείας δεν μεριμνήσει για την βιωσιμότητα του ιδρύματος τότε δεν αποκλείεται ακόμη και το λουκέτο».

Στα όριά τους έφτασαν και οι έκτακτοι καθηγητές που είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο του 2013.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συναγερμός από κρούσμα καταρροϊκού πυρετού σε ζώα


Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού εμφανίστηκε σε κοπάδι αιγοπροβάτων στο Ξηροκάμπι Λακωνίας, αλλά ήδη έχουν ληφθεί άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην εξαπλωθεί ο ιός, ενώ η Κτηνιατρική υπηρεσία Πελοποννήσου έχει προβεί και σε οργάνωση εκδήλωσης για τη ενημέρωση των κτηνοτρόφων.

Προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου τόσο στη Λακωνία όσο και σε γειτονικούς νομούς, η Κτηνιατρική υπηρεσία σήμανε συναγερμό και καλεί τους κτηνοτρόφους σε όλες τις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και βοοειδών να λάβουν άμεσα προληπτικά μέτρα τα οποία είναι:

1) Εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα ευαίσθητα είδη ζώων, πρόβατα, αίγες και βοοειδή.

2) Ψεκασμός των στάβλων με κατάλληλα εντομοκτόνα μια φορά την εβδομάδα, με ιδιαίτερη επιμονή στα υγρά σημεία, όπως για παράδειγμα γύρω από τις ποτίστρες.

Σύμφωνα με την Κτηνιατρική υπηρεσία ο καταρροϊκός πυρετός είναι σοβαρότατο νόσημα, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο και οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου και από τον οποίο μολύνονται πρόβατα, αίγες και βοοειδή, αλλά συνήθως το νόσημα εκδηλώνεται μόνο στα πρόβατα.

Όπως διευκρινίζει η Κτηνιατρική υπηρεσία, το νόσημα αυτό δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την κτηνοτροφία, γιατί προκαλεί μείωση της παραγωγής και σημαντικές απώλειες στα ζώα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται Facebook για παιδιά κάτω των 12 ετών


Οι ενήλικες περνούν μπροστά από τον υπολογιστή αρκετές… εργατοώρες. Ανανεώνουν τις προσωπικές τους σελίδες, ανεβάζουν ποστ, κάνουν σχόλια. Γενικώς η ζωή τους κινείται γύρω από τα social media.

Πώς θα μπορούσαν άραγε τα παιδιά να μείνουν εκτός παιχνιδιού; Ηδη με βάσει τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί, το Facebook είναι αρκετά δημοφιλές για τα παιδιά 12-13 ετών που είναι το ηλικιακό όριο που έχει θέσει το συγκεκριμένο social media για να μπορεί να εισχωρήσει στον κόσμο του κάποιος χρήστης.

Επειδή, όμως, το πράγμα εξαπλώνεται γοργά και η ζήτηση είναι μεγάλη, το Facebook προσανατολίζεται να ανοίξει την ηλικιακή ψαλίδα και να επιτρέψει και σε μικρότερα παιδιά να μπαίνουν στο Facebook με την απαραίτητη γονική συναίνεση.

Όπως σημειώνει ο Guardian, η ιδέα κυκλοφορεί στα γραφεία του Facebook από το 2012 έτσι ώστε τα παιδιά κάτω των 13 ετών να μπορούν και νόμιμα να φτιάξουν λογαριασμούς στο Facebook με την επίβλεψη των γονιών τους.

Οι γονείς θα πρέπει πρώτα να αποδείξουν την ταυτότητά τους, ότι δηλαδή είναι πράγματι γονείς του συγκεκριμένου παιδιού και στη συνέχεια θα μπορούν να φτιάξουν account για λογαριασμό του παιδιού τους.

Ο λογαριασμός αυτός θα δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να περιορίσουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένο περιεχόμενο και υπηρεσίες, θα μπορούν να ελέγχουν τα αιτήματα φιλίας του παιδικού λογαριασμού, εφαρμογές τρίτων που έρχονται μέσω Facebook και παιχνίδια όπως Farmville και Candy Crush.

Όσον αφορά στα προσωπικά δεδομένα των παιδικών λογαριασμών οι κανονισμοί θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί και σχεδόν κάθε τι που θα θέλει να κάνει το παιδί θα απαιτείται έγκριση από τον γονέα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα νομοσχέδια που παραπέμπονται στα Θερινά Τμήματα


Σημαντικά νομοσχέδια εκκρεμούν μετά τη λήξη της Συνόδου της Βουλής και που, πιθανότατα, θα πρέπει να συζητηθούν από τα Θερινά Τμήματα ή από τον Οκτώβριο, με τη νέα Σύνοδο. Μεταξύ αυτών, το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας» γνωστό και ως νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» για την οποία πολλοί βουλευτές έχουν διατυπώσει σοβαρότατες επιφυλάξεις. Επίσης, εκκρεμούν το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αττικής- Θεσσαλονίκης, το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων Εφοδιαστικής» αλλά και το νομοσχέδιο για τις υδατοκαλλιέργειες.

Την ίδια ώρα, δεκαεννέα νομοσχέδια με κρίσιμες διατάξεις έχουν βγει στη διαβούλευση από την κυβέρνηση και είναι τα εξής:

- Τροποποίηση διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα (Ν. 3528/2007) περί επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων και λοιπές διατάξεις (υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης).

- Επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών (υπουργείο Οικονομικών).

- Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας (υπουργείο Οικονομικών).

- Ρυθμίσεις κατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις (υπουργείο Οικονομικών).

- Φάροι, στρατολογία και άλλες διατάξεις (υπουργείο Εθνικής Άμυνας).

- Προσαρμογή των διατάξεων του ν. 344/1976 στον νέο τρόπο κατάρτισης των Ληξιαρχικών Πράξεων και λοιπές διατάξεις (υπουργείο Εσωτερικών).

- Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεων τους στην Ελλάδα (υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων).

- Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων).

- Γενικές Διατάξεις για τη δημιουργία συστήματος κατανομής αποζημιώσεων νοσοκομείων, Σύσταση και Καταστατικό της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ (υπουργείο Υγείας).

- Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και δημοσίων έργων (υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων).

- Στρατηγική για την Ψηφιακή Ανάπτυξη της χώρας για την περίοδο 2014- 2020 (υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων).

- Καθορισμός κανόνων, όρων και προϋποθέσεων για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΕΕ), σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2012/19/ΕΚ «σχετικά με τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΕΕ), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 2012 (υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής).

- Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν Κατασκευές Δημοσίου Ενδιαφέροντος Προστασίας Ανθρώπων και Πραγμάτων (Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.), για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών (Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής).

- Χωροταξικός και Πολεοδομικός σχεδιασμός (υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής).

- Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα- Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις (υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής).

- Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας (υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

- Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις (υπουργείο Δικαιοσύνης).

- Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (υπουργείο Δικαιοσύνης).

- Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας- 5η ομάδα (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Σε εκκρεμότητα, από την προηγούμενη Σύνοδο εξάλλου, βρίσκεται η ενσωμάτωση οδηγιών όπως αυτή για τη θέσπιση διαδικασιών για τις μεταμοσχεύσεις μεταξύ κρατών, που περιλαμβάνει και διατάξεις για την ψυχική υγεία και την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η ενσωμάτωση οδηγίας για το δημόσιο λογιστικό και η οδηγία για την προστασία όλων των προσώπων από αναγκαστική εξαφάνιση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανθρωπιστική βοήθεια από τη Μυτιλήνη στις οικογένειες των ανθρακωρύχων


Επέστρεψαν από την Τουρκία οι αντιπροσωπείες μελών της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» και του παραρτήματος Λέσβου της «Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης», που μετέφεραν εφόδια στα παιδιά των εργατών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εκρήξεων στα ορυχεία της πόλης Σόμα.





Οι εθελοντές από τη Μυτιλήνη, μαζί με τα μέλη τριών άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων από το Αϊβαλί, μετέβησαν στο ορεινό χωριό Ελμά Ντερέ στα περίχωρα της πόλης Κινίκ. Το Ελμά Ντερέ είναι ένα φτωχό αγροτικό χωριό με 100 περίπου σπίτια, που θρήνησε 11 νεκρούς ανθρακωρύχους, όλοι τους νέοι άνθρωποι ηλικίας 20 έως 30 χρονών.

Εκεί παρέδωσαν τα εφόδια στο Δημοτικό Σχολείο και ακολούθως πέρασαν από τα σπίτια αυτών που έχασαν γιούς και γαμπρούς στο ορυχείο, συνομίλησαν με τους οικείους τους και διατύπωσαν συλλυπητήριες ευχές εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στις οικογένειες. Ακολούθως, επισκέφτηκαν το νεκροταφείο στην πόλη Σόμα, σ' ένα τμήμα του οποίου ετάφησαν δεκάδες εργάτες, θύματα της έκρηξης στο ανθρακωρυχείο.

Πλήθος κόσμου, από διάφορα μέρη της Τουρκίας, επισκέπτονται με συγκίνηση το νεκροταφείο αυτό και εναποθέτουν τα λουλούδια τους ή ρίχνουν νερό (κατά το μουσουλμανικό έθιμο) στους φρέσκους ακόμη τάφους των άτυχων νέων συνανθρώπων μας. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των ελληνικών αντιπροσωπειών, που έβρεχε συνεχώς, δεν σταμάτησε η προσέλευση του κόσμου, κυρίως όμως συγγενών, φίλων και συναδέλφων των νεκρών ανθρακωρύχων.

«Η κατάσταση που αντικρίσαμε μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει. Ένα φτωχό χωριό με κατοίκους βιοπαλαιστές δέχτηκε ένα άδικο χτύπημα. Έντεκα νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφήνοντας πίσω τους ορφανεμένες οικογένειες. Ήταν συγκλονιστικό το θέαμα νέων γυναικών που θρηνούσαν το χαμό των αντρών τους» εξομολογείται η Νέλλυ Χατζηδάκη, μέλος της Κίνησης «Συνύπαρξη» που συμμετείχε στην αποστολή.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...