Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014

Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της θαλάσσιας βιομηχανίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της θαλάσσιας και της ναυπηγικής βιομηχανίας, που δημιουργεί μία νέα αναπτυξιακή προοπτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις που κατασκευάζουν εξοπλισμούς πλοίων, υπέγραψε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας, Yoon Sang-jick.

Τα οφέλη της συμφωνίας εκτιμώνται ως ιδιαίτερα σημαντικά για τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας και τις ελληνικές κατασκευάστριες εταιρείες εξοπλισμών πλοίων, καθώς από σήμερα ανοίγει μία κερδοφόρα αγορά προς αυτές.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας – Κορέας, ειδικότερα, αποβλέπει : (α) στην ενθάρρυνση επαφών και συνεργασίας των ιδιωτικών φορέων των δύο χωρών, ιδίως μέσω ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών στους τομείς της Ναυπηγικής και της θαλάσσιας βιομηχανίας, (β) στην εξαγωγή ελληνικών κατασκευαστικών υλικών για τον εξοπλισμό πλοίων στα ναυπηγεία της Κορέας, (γ) στην υλοποίηση κοινών προγραμμάτων, (δ) στην εγκαθίδρυση συνδέσμων μεταξύ των επιχειρηματικών φορέων και οργάνωσης εκθέσεων ή εκδηλώσεων δικτυώσεως στον τομέα της θαλάσσιας τεχνολογίας και του θαλάσσιου εξοπλισμού, (ε) στη συνεργασία και ανάπτυξη κοινών δράσεων των φορέων στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας, καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης. Η χρονική ισχύς της συμφωνίας είναι πενταετής και μπορεί να επεκταθεί, αν ευοδωθεί, για άλλα δύο χρόνια.

Ως πρώτο βήμα για την υλοποίηση της συμφωνίας και την εγκαθίδρυση επαφής μεταξύ ελληνικών εταιριών ναυτιλιακού εξοπλισμού και της κορεατικής ναυπηγικής βιομηχανίας, αμέσως μετά την υπογραφή του συμφωνητικού, διεξήχθη στο Υπουργείο συνάντηση Δικτύωσης (B2B) ελληνικών εταιριών ναυτιλιακού εξοπλισμού και εκπροσώπων της κορεατικής ναυπηγικής βιομηχανίας υπό τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Κατ' αρχάς θέλω να ευχαριστήσω τον Κορεάτη συνάδελφό μου για τη συνεργασία που είχαμε μέχρι τη σημερινή σημαντική συμφωνία. Πάνω από όλα, όμως, θέλω να τον ευχαριστήσω για το πνεύμα που έχει αυτή η συνεργασία. Και το πνεύμα της συνεργασίας μας ήταν και είναι ένα: Να ενισχύσουμε τις εξαγωγές ναυτιλιακών υλικών που κατασκευάζονται στην Ελλάδα προς τα Κορεάτικα Ναυπηγεία.

Σήμερα, στην Ν. Κορέα, κάθε 4 ημέρες παραδίδεται από τα ναυπηγεία της ένα πλοίο ελληνικής πλοιοκτησίας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, σε αυτά τα πλοία, όχι μόνο τα ελληνόκτητα, αλλά σε και όλα τα υπόλοιπα πλοία που κατασκευάζονται στην Κορέα, να συμμετέχουν Έλληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού υλικού. Κυρίαρχη προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουμε το δρόμο των ελληνικών εξαγωγών στην Κορέα και, βέβαια, να επιτύχουμε την αύξηση της συμμετοχής του ναυτιλιακού εισοδήματος προς την εθνική οικονομία.”

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας, Yoon Sang-jick, δήλωσε:

“Διαπιστώσαμε ότι οι παραγγελίες ελληνόκτητων πλοίων είναι οι πιο σημαντικές για τα κορεάτικα ναυπηγεία, τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά την ελληνική ναυτιλία και τη βιομηχανία κατασκευαστών ναυτιλιακού υλικού.

Υπό αυτήν την έννοια είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το ότι σήμερα ενισχύουμε την εκατέρωθεν συνεννόηση των δύο κοινοτήτων , η οποία με τη σειρά της ενισχύει τις εξαγωγές ελληνικού ναυτιλιακού υλικού. Ως Υπουργός βιομηχανίας της Δημοκρατίας Ν. Κορέας θα καταβάλω κάθε προσπάθεια να ενδυναμώνεται διαρκώς το πνεύμα συνεργασίας που εγκαινιάσαμε".

Οι εταιρείες - μέλη της HEMEXPO, από τη θέση τους, τόνισαν: “Ευχαριστούμε θερμά τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο και το Θεόδωρο Βώκο, Εκτελεστικό Διευθυντή της Διεθνούς Έκθεσης “ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2014”, για την αμέριστη συμπαράσταση και συμβολή τους στην σημαντική και φιλόδοξη πρωτοβουλία μας."Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.