Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Βοήθεια για "άνεργους" του ΟΑΕΕ


Την ενεργοποίηση ειδικών λογαριασμών ανεργίας , Κοινωνικού Τουρισμού, καθώς και ιατροφαρμακευτική κάλυψη οφειλετών του ΟΑΕΕ ζήτησε με επιστολή που έστειλε σήμερα η ΓΣΕΒΕΕ στον υπουργό Εργασίας, Ιωάννη Βρούτση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ:

«Η δημιουργία ενός συστήματος κοινωνικής προστασίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες αποτελεί ζητούμενο και δομικό στόχο της ΓΣΕΒΕΕ την τελευταία τριετία, προτού ακόμη εμφανιστούν οι οδυνηρές συνέπειες της κρίσης στην ελληνική κοινωνία και στην πραγματική οικονομία. Μετά από τις επίμονες προσπάθειες της Συνομοσπονδίας έγιναν βήματα σε θεσμικό επίπεδο για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κοινωνικής προστασίας των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η Πολιτεία όμως, σε ό, τι αφορά την υλοποίηση ήδη ψηφισμένων νόμων επιδεικνύει χαρακτηριστική ολιγωρία Νομοθετικές παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής, που προέβλεπαν «καινοτόμα» μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως α) ο Ν. 3986/2011 (άρθρο 44), με τον οποίο προβλεπόταν η σύσταση Ειδικού Λογαριασμού στον ΟΑΕΔ για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες που παύουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και β) ο Ν. 3986/2010 που προέβλεπε την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού για ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, δεν αποτελούν παρά σχέδια επί χάρτου, παρότι υπολογίζεται ότι για τους δύο Ειδικούς Λογαριασμούς έχουν συγκεντρωθεί σωρευτικά περισσότερα από 100 εκ. €.

Είναι επομένως απόλυτη προτεραιότητα:

1ον) Η άμεση ενεργοποίηση του Λογαριασμού Ασφάλισης Ανεργίας για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους. Ήδη στον αντίστοιχο κωδικό του ΟΑΕΕ υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 80 εκ. €, τα οποία λιμνάζουν. Επανεξέταση του σχεδίου υπουργικής απόφασης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ιδίως των διατάξεων που συνδέουν τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας με την μη ύπαρξη οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

2ον) Η αξιοποίηση των πόρων (περισσότερα από 20 εκ. €) που έχουν συγκεντρωθεί στον Ειδικό Λογαριασμό του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (N. 3863/2010, άρθρο 69) για την οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού αποκλειστικά για τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους στον ΟΑΕΕ. Η έναρξη χορήγησης δελτίων κοινωνικού τουρισμού είναι απαραίτητο να ξεκινήσει άμεσα, εντός του επόμενου διμήνου.

3ον) Η ανάγκη κάλυψης των εν ενεργεία ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, οι οποίοι έχουν οφειλές τις οποίες, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, αδυνατούν προς το παρόν να αποπληρώσουν. Ειδικά για την κρίσιμη περίοδο 2012-2013 είναι επιβεβλημένο αφενός το «πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των παλαιών οφειλών και αφετέρου να τους δοθεί η δυνατότητα καταβάλλοντας μία (1) τουλάχιστον εισφορά ανά εξάμηνο να θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και παράλληλα να διατηρήσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη της οικογένειάς τους. Η ανωτέρω ρύθμιση θα ωφελήσει και τα έσοδα του ΟΑΕΕ.

Η ΓΣΕΒΕΕ σε αυτή τη δύσκολη και γεμάτη αβεβαιότητα περίοδο για τους συναδέλφους επαγγελματίες, αλλά και για τους οργανισμούς διαχείρισης των συγκεντρωμένων πόρων (κλείσιμο ΟΕΕ, υπο-χρηματοδότηση ΟΑΕΔ και απώλεια εσόδων ΟΑΕΕ) αναμένει την άμεση ανταπόκρισή του Υπουργού Εργασίας. Η Συνομοσπονδία, επίσης, θα αναζητήσει τυχόν νομικές ευθύνες σε περίπτωση που διαπιστωθεί μεταφορά πόρων από τους συγκεκριμένους Ειδικούς Λογαριασμούς και χρησιμοποίησής τους για αλλότριους σκοπούς.»



Διαβάστε περισσότερα...

Υγεία-Μείωση τιμών, αύξηση συμμετοχής


Από την Τετάρτη ισχύει ο νέος κανονισμός του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον οποίο μπαίνει "ψαλίδι" στις τιμές των διαγνωστικών κέντρων, αλλά αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων, στην περίπτωση που θέλουν να υποβληθούν σε εξετάσεις σε ιδιωτική κλινική.

Την ίδια ώρα, οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για αλαλούμ με το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Mega:





Διαβάστε περισσότερα...

Θα θηλάσουν στον Λευκό Πύργο


Μητέρες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας μαζί με τα βρέφη τους θα συγκεντρωθούν στις 4 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί μπροστά στο Λευκό Πύργο για να θηλάσουν τα μωρά τους «σαν στο σπίτι τους», σε μία εκδήλωση με σύνθημα «Αφού μπορώ εγώ… μπορείς κι εσύ», που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου).

Πρόκειται για μια εκδήλωση της ομάδας «Θεσσαλονίκη - Εγκυμοσύνη - Τοκετός - Θηλασμός» η οποία απευθύνει έκκληση σε όλες τις γυναίκες που θηλάζουν να συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο Ταυτόχρονο Θηλασμό που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε 21 πόλεις της Ελλάδας, με σκοπό την προώθηση, την υποστήριξη και την ενημέρωση για τον θηλασμό.

«Μητέρες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας συμμετέχουμε και φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Θηλασμό, που έχει ως σκοπό την προώθηση, την υποστήριξη και την ενημέρωση, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μια ομιλία, αλλά εμπράκτως ως εικόνα και παρουσία. Σε αυτήν την εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι περισσότερες ομάδες του Δικτύου Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού που βρίσκονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις και νομούς της Ελλάδας! Όλες οι ομάδες που ανήκουν στο Δίκτυο λειτουργούν εθελοντικά με σκοπό την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό» αναφέρει η Ελεάννα Ιωαννίδου, η οποία είναι μητέρα 4 παιδιών τα οποία θήλασε.


Διαβάστε περισσότερα...

Μόνη τους ελπίδα τα συσσίτια



Χιλιάδες άνθρωποι καταφεύγουν πλέον στα συσσίτια για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό. Δείτε το βίντεο του ALPHA.




Διαβάστε περισσότερα...

Τυφλοί ''μαϊμού'' και στη Χίο


Η βιομηχανία απάτης, με τους τυφλούς ''μαϊμού'' εξαπλώνεται, καθώς πλέον δεν εντοπίζεται μόνο στη Ζάκυνθο.

Στη Χίο έχουν εντοπιστεί περίπου 300 περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι έπαιρναν επίδομα τυφλού, ενώ έβλεπαν… πεντακάθαρα!

Η οφθαλμίατρος μάλιστα που χορηγούσε τις βεβαιώσεις παραμένει ανενόχλητη στη θέση της, καθώς ακόμη δεν έχει συνεδριάσει το Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Δείτε το βίντεο από τον APLHA






Διαβάστε περισσότερα...

Επίδομα θέρμανσης με κριτήρια




Ο Στουρνάρας για το επίδομα.

Άμεση καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, με εισαγωγή και κριτηρίου υψομέτρου για τους δικαιούχους παράλληλα με τα υφιστάμενα γεωγραφικά και εισοδηματικά κριτήρια, υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης, πως η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης του πετρελαίου αποτελεί απλώς εισπρακτικό μέτρο, ο κ. Στουρνάρας επέμεινε πως «το μέτρο δεν είναι εισπρακτικό - και τις μόνες εισπράξεις που αναμένουμε, είναι από την πάταξη του λαθρεμπορίου».

«Η πολιτική σας είναι απαράδεκτη - και θα γίνει αιτία να παγώσει κόσμος, τόσο στις πόλεις όσο και στο βουνό» υποστήριξε η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ). «Το χτύπημα του λαθρεμπορίου καυσίμου είναι υπόθεση πολιτικής βούλησης. Το μέτρο της εξίσωσης των φόρων κατανάλωσης, θα οδηγήσει σε συνολικότερη μείωση των κρατικών εσόδων, λόγω της προβλεπόμενης μείωσης της ζήτησης. Όσο υπάρχει το ναυτιλιακό πετρέλαιο, το παράθυρο του λαθρεμπορίου θα γίνει ορθάνοιχτη πόρτα» υποστήριξε η βουλευτής.

«Εξισώνουμε τους φόρους στο 80% του φόρου για το πετρέλαιο κίνησης. Παρακάτω δεν μπορούμε λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας» απάντησε ο κ. Στουρνάρας. «Επειδή ωστόσο το λαθρεμπόριο είναι μέρος του συνολικού προβλήματος, έχω ζητήσει να μου διαβιβαστούν τα σχέδια υπουργικών αποφάσεων, ώστε να ενεργοποιηθούν πλήρως οι διατάξεις για την πάταξή του, όπως το σύστημα ελέγχου εισροών και εκροών στις αποθήκες πετρελαιοειδών, η τοποθέτηση gps στα μέσα μεταφοράς κλπ.».



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλεύρι χωρίς μεσάζοντες



Κάντε παραγγελίες και για τους ηλικιωμένους.

Την ένδειξη «Χωρίς μεσάζοντες» θα φέρει στη συσκευασία του το αλεύρι. Αυτό θα διατεθεί στην τιμή των 0,58 ευρώ σε συσκευασίες των δέκα κιλών (ελάχιστη ποσότητα).

Η διανομή του θα γίνει το Σάββατο, 27 Οκτωβρίου, στην Κατερίνη, όπως γίνεται συνήθως με τα προϊόντα που πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές.

Γι’ αυτό και η Εθελοντική Ομάδα Δράσης του νομού Πιερίας ζητά προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ηλικιωμένων, από νεότερους ανθρώπους να παραγγείλουν για εκείνους.


Διαβάστε περισσότερα...

Προς νέα παράταση η απαγόρευση πλειστηριασμών 1ης κατοικίας


Θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης το προσεχές διάστημα.
Νέα παράταση απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών, για ένα χρόνο, θα ανακοινώσει το προσεχές διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το πάγωμα των πλειστηριασμών ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 και αφορά την πρώτη κατοικία η αντικειμενική αξία της οποίας φτάνει μέχρι τα 200.000 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, θα δοθεί και νέα παράταση ενός έτους, (31 Δεκεμβρίου 2013) προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχρέωσης.

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή οι προστατευόμενοι από την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δανειολήπτες ξεπερνούν τις 130.000. Την πρόταση για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, φαίρεται να την έχουν καταθέσει οι εκπρόσωποι των δανειστών, εκτιμώντας ότι αυτή η ενέργεια θα απέφερε τη σταδιακή αποσυμπίεση της αγοράς ακινήτων. Από την πλευρά των τραπεζών, η σταδιακή αποσυμπίεση θα μπορούσε να γίνει και με τη μείωση της αντικειμενικής αξίας από τις 200 στις 150 ή και 100 χιλιάδες ευρώ, προβλέποντας παράλληλα ένα δίχτυ προστασίας για ευπαθείς ομάδες, όπως πολύτεκνοι ή άνεργοι, με την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτουν άλλη ακίνητη περιουσία.

Να υιοθετήσουν ψήφισμα με το οποίο να καλείται η κυβέρνηση να δώσει νέα παράταση μέχρι 31.12.2013 στην εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που λήγει στις 31.12.2012, ζητά από τα 325 δημοτικά συμβούλια της χώρας και το Ινστιτούτο Καταναλωτών ενώ ζητά και την ποιοτική επέκταση του μέτρου.

«Αναγκαία είναι η ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν το περιεχόμενο της πρώτης κατοικίας στον νόμο 3869/2010 καθώς πρέπει να προστατεύεται και το περιεχόμενο της κατοικίας των πολιτών αφού αποτελεί άσυλο, αλλά και διότι η πλειονότητα των κινητών πραγμάτων που βρίσκονται μέσα στην κατοικία του δανειολήπτη εξυπηρετεί ουσιώδεις βιοτικές ανάγκες του πολίτη αι της οικογένειάς του» σημειώνει το ΙΝΚΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Η καθιστική ζωή βλάπτει και τα νεφρά



Η πρώτη έρευνα που εξετάζει την επίδραση της καθιστικής ζωής στη χρόνια νεφρική νόσο
.
Νέες ενδείξεις για τις βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής προκύπτουν από νέα αμερικανική έρευνα.

Έρευνες υποδεικνύουν ότι άνθρωποι που κάθονται για μεγάλες περιόδους κάθε μέρα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακή προσβολή, ακόμα και ορισμένα είδη καρκίνου.

Τώρα νέα έρευνα ανακαλύπτει ότι η έντονα καθιστική ζωή μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Οι γυναίκες που ανέφεραν ότι περνούσαν λιγότερες από 3 ώρες την ημέρα καθισμένες είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο σε σύγκριση με γυναίκες που ανέφεραν ότι περνούσαν περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα στην καρέκλα τους.

Η παρατεταμένη καθιστική ζωή φάνηκε επίσης να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νεφρικής νόσου στους άντρες, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα για 30 λεπτά συνδεόταν με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής νόσου στους άντρες αλλά όχι στις γυναίκες.

Ο ερευνητής Thomas Yates, δήλωσε ότι το εύρημα υποδεικνύει ότι η άσκηση για να εξουδετερωθεί η αρνητική επίδραση της παρατεταμένης καθιστικής ζωής μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματική στους άντρες. Μπορεί να είναι πιο σημαντικό για τις γυναίκες να αποφεύγουν να κάθονται για μεγάλες περιόδους, αρχικά.

Η έρευνα περιέλαβε περίπου 6.000 ενήλικες που έδωσαν πληροφορίες σχετικά με το χρόνο που περνούν καθήμενοι καθημερινά και την ποσότητα μέτριας έως έντονης άσκησης.

Άνθρωποι που κάθονταν λιγότερο είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου άσχετα από το αν ασκούνταν τακτικά ή ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «American Journal of Kidney Diseases», είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση παρατεταμένης καθιστικής ζωής στη χρόνια νεφρική νόσο.

Ενισχύει επίσης τις ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι ο τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο στη νεφρική νόσο και ότι η καθιστική ζωή έχει αρνητική επίδραση στην υγεία γενικά, δήλωσε ο Yates.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι θερμίδες που περιέχει κάθε τύπος μπύρας


Η διατροφική αξία του αγαπημένου ποτού.
Ξανθιά ή μελαχρινή, με ή χωρίς αλκοόλ, σε κουτάκι, μπουκάλι ή στο ποτήρι, αλλά πάντα δροσερή και αφρώδης, η μπύρα αποτελεί το πιο δημοφιλές ποτό ... Ποια είναι τα συστατικά της; Πόσες θερμίδες περιέχει κάθε τύπος της; Κάνει καλό στην υγεία και σε ποιες περιπτώσεις έχει αποδειχθεί τα οφέλη της; Ποια είναι η ενδεικνυόμενη κατανάλωση;

Μπύρα: Μια παλιά συνταγή...

Τέσσερις χιλιάδες χρόνια πριν, αφού οι Σουμέριοι ανέπτυξαν τη σφηνοειδή γραφή, κατέγραψαν λεπτομερείς και εξειδικευμένες οδηγίες για την παραγωγή μπύρας. Τα τέσσερα βασικά συστατικά της μπύρας είναι: το νερό, το κριθάρι (ή και μείγμα δημητριακών, όπως το σιτάρι, η βρώμη και η σίκαλη), ο λυκίσκος και η μαγιά.

Το 90%-93% της μπύρας είναι νερό, γι' αυτό οι ζυθοποιοί θέτουν υψηλές προδιαγραφές για την ποιότητά του. Το μυστικό όμως είναι ότι κάθε τύπος μπύρας παρασκευάζεται από συγκεκριμένο τύπο νερού. Το κριθάρι είναι η πηγή αμύλου από την οποία παρασκευάζεται η βύνη ενώ τα άνθη του θηλυκού φυτού λυκίσκου είναι αυτά που προσδίδουν στη μπύρα το χαρακτηριστικό άρωμά της. Τέλος, η μαγιά είναι ένα είδος μύκητα που ζυμώνει τα σάκχαρα των δημητριακών, δηλαδή τα μετατρέπει σε αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα, ενώ ταυτόχρονα σχηματίζονται αρωματικές ουσίες. Η επιλογή της μαγιάς έχει άμεση επίδραση στη γεύση της μπύρας.

Μπύρα και στην υγειά σας...

Η διατροφική αξία της μπύρας, εκτός από τα περιεχόμενα δημητριακά, συνοψίζεται κυρίως στη μαγιά. Η μαγιά της μπύρας περιέχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ειδικά βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2 και νιασίνη σε μεγάλες σχετικά ποσότητες. Επομένως, η κατανάλωση της μαγιάς της μπίρας προσφέρει στον οργανισμό όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των βιταμινών Β (π.χ ενδυνάμωση του νευρομυϊκού συστήματος, επιβράδυνση της κυτταρικής γήρανσης, ευεξία κ.α), οι οποίες μαζί με το ιχνοστοιχείο χρώμιο (το οποίο επίσης περιέχεται στη μαγιά της μπίρας) αποτελούν έναν από τους κύριους ρυθμιστές του σακχάρου στον οργανισμό μας.

Έρευνες δείχνουν πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει τον οργανισμό από καρδιαγγειακές επιπλοκές. Η μπύρα συγκεκριμένα, περιέχει το μικρότερο ποσοστό αλκοόλ και, όπως όλα τα αλκοολούχα, καταναλισκόμενη σε μικρές ποσότητες (περίπου ένα ποτήρι την ημέρα) αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, «καλής χοληστερόλης», στο αίμα. Παράλληλα απεδείχθη ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ εμποδίζει το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες. Στην περίπτωση της μπύρας, οι διαιτητικές ίνες των δημητριακών και κυρίως του κριθαριού, λόγω του ότι επιβραδύνουν την διάσπαση και απορρόφηση των τροφών, μειώνουν την παραγωγή της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερίνη).

Τι σημαίνει όμως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ;

Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται η κατανάλωση ενός έως δυο αλκοολούχων ποτών για τους άνδρες και ένα ποτό για τις γυναίκες ημερησίως. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε κατανάλωση 30 gr αλκοόλης και 20 gr αντίστοιχα ή στην προκειμένη περίπτωση, 2 ποτήρια μπύρας για τους άνδρες και ενός για τις γυναίκες, αν θεωρήσουμε ότι ένα ποτήρι μπύρας περιέχει περίπου 12-14 γραμ. αλκοόλ.

Γενικά ξανθή ή μαύρη ή κόκκινη, η μπίρα διεγείρει την όρεξη και εξευγενίζει τις γεύσεις των τροφών. Πόσες θερμίδες όμως μας παρέχει το κάθε είδος;

Πρόσφατες ευρωπαϊκές έρευνες αποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση μπύρας δεν ενισχύει την αύξηση του βάρους. Συγκριτικά με άλλα αλκοολούχα ποτά, περιέχει λιγότερες θερμίδες, οι οποίες προέρχονται κατά κύριο λόγο από το αλκοόλ και όχι από τους υδατάνθρακές του κριθαριού όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Συγκεκριμένα, ένα δροσιστικό ποτήρι (250 ml) ξανθιάς μπύρας περιέχει περίπου 110 θερμίδες, ένα ποτήρι μαύρης μπύρας περιέχει περίπου 160 θερμίδες. Τέλος οι light επιλογές κυμαίνονται στις 80 θερμίδες ανά ποτήρι, ενώ οι μη αλκοολούχες μπύρες αποδίδουν περίπου 40 θερμίδες. Ένας πρόχειρος υπολογισμός, που έχει ως βάση ότι κάθε γραμμάριο αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες, μπορεί να σας φανερώσει κάθε φορά το θερμιδικό περιεχόμενο της μπύρας σας εάν ξέρετε την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ, προσθέτοντας στο τελικό αποτέλεσμα και 30-40 θερμίδες που αποδίδονται κατά μέσο όρο από τους υδατάνθρακες.

Παράδειγμα: Πόσες θερμίδες περιέχονται σε ένα ποτήρι (250 ml) ξανθιάς μπύρας με περιεκτικότητα αλκοόλ 4%;

4 * 250/100 = 10 γραμμάρια αλκοόλ ανά ποτήρι

10 * 7 = 70 θερμίδες που προέρχονται από το αλκοόλ

70+(30 ή 40) = 110 θερμίδες συνολικά ανά ποτήρι

Για τους λάτρεις της μπύρας, ο Οκτώβριος είναι μήνας γιορτής... Απολαύστε τον, καταναλώνοντας μπύρα με μέτρο και... στην υγειά σας!


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ραδιομαραθώνιος για παιδιά με ειδικές ανάγκες



Ξεκίνησε τη διήμερη προσπάθειά του το ΡΙΚ.

Με σύνθημα «Μόνο η αγάπη μπορεί» ξεκίνησε σήμερα το ΡΙΚ τον 23ο Ραδιομαραθώνιο για παιδιά με ειδικές, ο οποίος θα διαρκέσει δύο μέρες, με συνδιοργανωτή τη Λαϊκή Τράπεζα.

Η πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ραδιομαραθωνίου, Έλση Χριστόφια, εξέφρασε αισιοδοξία ότι και φέτος, παρά τις δυσκολίες, ο κυπριακός λαός θα συνεισφέρει απλόχερα και θα στηρίξει το Ραδιομαραθώνιο.Τόνισε ότι η προσφορά του Ραδιομαραθωνίου προς τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα, είναι τεράστια και συνεχάρη τους χιλιάδες εθελοντές και τα άλλα Μέσα Ενημέρωσης που στηρίζουν την προσπάθεια.

Σε μήνυμά του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ Μάκης Συμεού είπε ότι φέτος ο Ραδιομαραθώνιος διεξάγεται σε μια δύσκολη περίοδο για τον κυπριακό λαό, καθώς η οικονομική κρίση επηρεάζει όλους. Εξέφρασε, ωστόσο, τη βεβαιότητα οι εισφορές θα γίνουν απλόχερα για τα παιδιά που έχουν ανάγκη και κάνουν πολυδάπανες θεραπείες.

Ο επικεφαλής του επιτελείου της Λαϊκής Τράπεζας για το Ραδιομαραθώνιο, Λούκας Χριστοφίδης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και φέτος η Κύπρος θα δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο. Στο πλαίσιο του Ραδιομαραθωνίου θα γίνουν απόψε και αύριο ειδικές τηλεοπτικές εκπομπές από το ΡΙΚ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φιλοξενούνται δωρεάν σε παιδικούς σταθμούς στην Ερέτρια



Σαράντα νήπια έλαβαν χρηματοδότηση βάσει μορίων.

Την χρηματοδότηση και τη δωρεάν φιλοξενία 40 νηπίων στους παιδικούς σταθμούς της Ερέτριας και της Αμαρύνθου εξασφάλισε ο δήμος Ερέτριας μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, που διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Όπως έγινε γνωστό, οι 34 θέσεις χρηματοδοτήθηκαν από τη δωρεά που πραγματοποίησε το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», προκειμένου να ενισχυθούν βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα. Με αυτό τον τρόπο, παρέχεται ουσιαστική στήριξη σε μητέρες εργαζόμενες ή άνεργες και οικογένειες χαμηλού εισοδήματος.

Οι υπόλοιπες 6 θέσεις χρηματοδοτήθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ.

Πάντως, πέρυσι ο δήμος Ερέτριας είχε εξασφαλίσει τη δωρεάν φιλοξενία 26 νηπίων, μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ. Φέτος, δεδομένης της οικονομικής δυσχέρειας, ο δήμος Ερέτριας και «ο Δαφνηφόρος Απόλλων», κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουν επιπλέον χρηματοδότηση και ένταξη περισσότερων νηπίων σε προγράμματα. Έτσι, παρά το γεγονός ότι φέτος μόλις 6 θέσεις χρηματοδοτήθηκαν από κρατικά και κοινοτικά προγράμματα, ο δήμος κινήθηκε άμεσα και κατάφερε τη φιλοξενία επιπλέον 34 νηπίων (βάσει μορίων) στο σχετικό πρόγραμμα του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντές συγκεντρώνουν σχολικά προϊόντα για μαθητές


Στηρίζουν τις οικογένειες που δεν έχουν χρήματα ούτε για τα βασικά.

Να συνεχίσουν να συγκεντρώνουν προϊόντα για να βοηθούν τους μαθητές καλεί τους πολίτες η Εθελοντική Ομάδα Δράσης του νομού Πιερίας.

Συγκεκριμένα, οι εθελοντές ζητούν μεταχειρισμένες τσάντες, κασετίνες, σχολικά βοηθήματα, βιβλία ξένων γλωσσών και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζουν, πρέπει να βοηθήσουν τις οικογένειες των μαθητών που δεν διαθέτουν χρήματα για να προμηθευτούν τα απαραίτητα τα παιδιά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες ημέρες, στον κεντρικό πεζόδρομο της Κατερίνης και ύστερα από συνεργασία με τους «Γιατρούς του Κόσμου» συγκεντρώθηκε μεγάλη ποσότητα σχολικών ειδών.

Έτσι, ύστερα από συνεννόηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, κλήθηκαν οι διευθύνσεις όλων των δημοτικών σχολείων καθώς και των νηπιαγωγείων προκειμένου να καταγράψουν τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων μαθητών των σχολείων και στη συνέχεια να ενημερώσουν τους αρμοδίους προκειμένου να προμηθευτούν αντίστοιχα προϊόντα.



Διαβάστε περισσότερα...

Η μαύρη τρύπα των συγγραμμάτων


«Χορός» που κόστιζε εκατομμύρια ευρώ στο κράτος.
Σε επαναδιαπραγμάτευση με τους εκδότες και τους συγγραφείς επιστημονικών βιβλίων με στόχο τη δραστική μείωση του κόστους των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, που παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις από σχολή σε σχολή, σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να συνεχίζονται να παρέχονται δωρεάν στους φοιτητές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», μέχρι πέρσι οι παραγγελίες διδακτικών συγγραμμάτων για τα πανεπιστήμια της χώρας ανέρχονταν σε πολλά εκατομμύρια αντίτυπα ετησίως καθώς το κράτος θεωρούσε ότι υπήρχαν 500.000 με 600.000 φοιτητές και φοιτήτριες.

Ωστόσο, μόλις άρχισε να λειτουργεί το νέο ηλεκτρονικό σύστημα κοστολόγησης και διανομής «Εύδοξος», αποκαλύφθηκε ότι οι ενεργοί φοιτητές ήταν μόλις 233.668!

Τελικά, αγοράστηκαν πέρσι 1.886.476 συγγράμματα με συνολικό κόστος 55.622.626 ευρώ. Δηλαδή το μέσο κόστος ανά βιβλίο ήταν 29,5 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα μεγάλο αν λάβει κανείς υπόψη ότι πρόκειται για μαζικές παραγγελίες...

Όπως φαίνεται, όμως, το πρόβλημα δεν είναι οι πολλαπλάσιες παραγγελίες συγγραμμάτων. Αντίστοιχο, αν όχι μεγαλύτερο, πρόβλημα είναι οι «ανισότητες» που εμφανίζουν οι τιμές και τα κόστη των βιβλίων ακόμα και σε ομοειδείς σχολές.

Παράδειγμα: το κόστος των βιβλίων στην Ιατρική Αθηνών ανήλθε πέρσι στα 1.138 ευρώ ανά φοιτητή, ενώ στην Ιατρική Πάτρας ήταν τέσσερις φορές μικρότερο, μόνο 318,64 ευρώ. Συνολικά, οι αποκλίσεις που εμφανίζονται στο κόστος βιβλίων για τις Ιατρικές σχολές της χώρας φτάνουν στο 258%.

Το κόστος των πανεπιστημιακών βιβλίων φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ ετησίως.



Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν πήραμε τη σύνταξή μας»



Σχόλιο αναγνώστη στο newsbeast.gr.

Νόμιζαν ότι θα λάμβαναν σήμερα την πενιχρή σύνταξή τους και έσπευσαν άδικα για να πληρωθούν. Κάποιες φορές στην Ελλάδα του 2012, της γνωστής κρίσης και του μνημονίου, δεν ευθύνεται μόνο η γραφειοκρατία για τα προβλήματα που δημιουργούνται. Ευθύνεται και η… απραξία ή καλύτερα η αδιαφορία που επιδεικνύεται στην αντιμετώπιση σημαντικών θεμάτων.

Όπως καταγγέλλει στο newsbeast.gr ο συνταξιούχος πλέον (που ποτέ δεν πήρε τη σύνταξή του σήμερα), Χ. Κ., απεγράφη τον Ιούλιο από την Αγροτική Τράπεζα και έτσι, επειδή νόμιζε ότι σήμερα θα πληρωνόταν, πήγε να πάρει την σύνταξή του. Ούτε, όπως ανέφερε, τους ειδοποίησε κανείς ότι δεν θα… πληρωθούν, ούτε τίποτα. Και το χειρότερο; Δεν ξέρουν ούτε πότε θα πληρωθούν για πρώτη φορά.

«Είμαι συνταξιούχος του ΙΚΑ, μετά από 38 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Πήγα σήμερα να πάρω την σύνταξή μου και δεν πληρώθηκα. Δεν πληρώθηκα διότι τα καραγκιοζάκια του ΙΚΑ δεν πήραν είδηση ότι ο κόσμος που απεγράφη στις 2 Ιουλίου, δεν έχει περαστεί στο σύστημα με αποτέλεσμα όσοι έχουν απογραφεί τουλάχιστον στις 2 Ιουλίου δεν πήραν σήμερα τη σύνταξή τους.

Επίσης, παραμένει άγνωστο πότε θα την πάρουμε. Πρέπει να πάμε στα ΙΚΑ των περιοχών μας, να ψάξουν όλα τα χαρτιά μας και στη συνέχεια να μας στείλουν με παραπεμπτικά για να πάμε να πληρωθούμε. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν σήμερα βρίσκεται κάποιος Εισαγγελέας να πάει αυτούς τους ανεύθυνους του ΙΚΑ στο αυτόφωρο; Περίμενα πως και πώς να πάρω τη σύνταξή μου και δεν ήμουν ο μόνος», αναφέρει στο σχόλιό του.



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται ο ηλεκτρονικός έλεγχος της μισθοδοσίας στο Δημόσιο


Τι θα περιλαμβάνει το σχετικό σύστημα.
Την ανάπτυξη εφαρμογών για την υποστήριξης της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής Μισθοδοσίας στο Δημόσιο έχει αναλάβει να τρέξει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Το έργο προϋπολογισμού άνω των 4 εκατ. ευρώ -που θα προκηρυχτεί στο αμέσως επόμενο διάστημα - αφορά στην ανάπτυξη εφαρμογών και παροχή υπηρεσιών που θα επιτρέψουν τον πλήρη ηλεκτρονικό έλεγχο της μισθοδοσίας του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
• Το σχεδιασμό και υλοποίηση εφαρμογών υπολογισμού και εκκαθάρισης μισθοδοσίας καθώς επίσης και το σχεδιασμό και υλοποίηση εφαρμογών υπολογισμού και εκκαθάρισης πρόσθετων αμοιβών ή αποζημιώσεων μέσω Χρηματικών Ενταλμάτων Πληρωμής.
• Το σχεδιασμό και υλοποίηση συστήματος υποστήριξης ελέγχου και πληροφόρησης της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, των εκκαθαριστών, των φορέων και των μισθοδοτούμενων.
• Το σχεδιασμό και υλοποίηση συστήματος διαχείρισης χρηστών και φακέλου μισθοδοτούμενων.
• Υπηρεσίες ολοκλήρωσης λύσεων και Τεχνική Υποστήριξη.
Υπολογίζεται πως το έργο θα είναι έτοιμο περίπου 19 μήνες μετά την ανάθεσή του.



Διαβάστε περισσότερα...

Πλειστηριασμοί χιλιάδων ακινήτων



«Βροχή» οι κατασχέσεις για χρέη άνω των 3.000 ευρώ.

Στο ««σφυρί» βγάζει η εφορία εκατοντάδες ακίνητα (κατοικίες, αποθήκες, οικόπεδα) φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, μετά τις αυστηρές εντολές του υπ. Οικονομικών για ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης με στόχο να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, μόνο στο λεκανοπέδιο αναμένεται «να βγουν στο σφυρί» περίπου 260 ακίνητα που έχουν ήδη κατασχεθεί.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 12 πολυτελείς κατοικίες στη Γλυφάδα, 18 στην Κηφισιά, 20 ακίνητα στο Μαρούσι, 10 στο Χαλάνδρι και άλλα περίπου 200 ακίνητα στην Αθήνα.

Σειρά για πλειστηριασμούς παίρνουν, όπως αναφέρει το Έθνος, άλλα ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα με αιχμή του δόρατος τα περίπου 1.000 φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν εντοπιστεί να διαθέτουν πολυτελή ακίνητα σε τουριστικές περιοχές και κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Στο στόχαστρο της εφορίας έχουν μπει πάνω από 78.000 οφειλέτες.



Διαβάστε περισσότερα...

Αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης


Επεκτείνουν το χαράτσι και στα εισοδήματα από 5.000 ευρω.

Ακόμα ένας φόρος έρχεται να επιβληθεί αναδρομικά σε περίπου τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενους. Μετά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών από τα φετινά εισοδήματα, το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να επιλέγει την τακτική του αιφνιδιασμού για να μπαλώσει την τρύπα στα έσοδα.

Έτσι, αν και βρισκόμαστε 70 ημέρες πριν το τέλος του 2012, στην Καραγιώργη Σερβίας εξετάζουν σενάρια για τη μείωση του αφορολόγητου -βάσει του οποίου επιβάλλεται η ετήσια εισφορά- από τα 12.000 στα 5.000 ευρώ, αναδρομικά, από τα φετινά εισοδήματα !

Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι -από την επόμενη χρονιά- τη σχετική εισφορά θα κληθούν να πληρώσουν άλλοι 500.000 φορολογούμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Το ίδιο σενάριο προβλέπει ότι ταυτόχρονα – ή εναλλακτικά – θα αυξηθούν οι συντελεστές, βάσει των οποίων επιβάλλεται η συγκεκριμένη εισφορά, για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ το χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το χαράτσι υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ και στο σύνολο του εισοδήματος, όχι κλιμακωτά, ως εξής :

-1% για εισοδήματα από 12.000-20.000 ευρώ,

-2% για εισοδήματα από 20.001-50.000 ευρώ,

-3% για εισοδήματα από 50.001-100.000 ευρώ,

-4% για εισοδήματα από 100.001 ευρώ και πάνω.

Επίσης, ταυτόχρονα -ή εναλλακτικά- με το συγκεκριμένο μέτρο, μελετάται η αλλαγή, πάλι δυσμενέστερα, των κλιμακίων επί των οποίων διαμορφώνεται η εισφορά.

Σε κάθε περίπτωση, όποιο σενάριο και να προκριθεί – αν δεν εφαρμοστούν όλα ταυτόχρονα -, θα σημάνει την κατακόρυφη φορολογική επιβάρυνση για πάνω από τρία εκατομμύρια φορολογούμενους.



Διαβάστε περισσότερα...

Σύσκεψη για τις αλλαγές στην φορολογία ακινήτων


Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια.

Οι αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου θα εξετασθούν σήμερα το πρωί σε συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη με τη διακομματική επιτροπή για θέματα φορολογίας στην οποία μετέχουν ο κ. Α. Βεσυρόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά.

Στη σύσκεψη θα εξετασθεί ο ενιαίος φόρος που θα αντικαταστήσει τον φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Αυτός θα επιβάλλεται από το 2013 σε κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου, αλλά και σε αγροτεμάχια και υπολογίζεται πως θα αποφέρει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ.

Επίσης εξετάζεται μείωση του αφορολόγητου ορίου ή επιβολή αφορολογήτου μόνο για μια κατοικία κάθε φορολογούμενου μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο αξίας.

Όσον αφορά τα αγροτεμάχια εξετάζεται να φορολογηθούν ξεχωριστά με συγκεκριμένα ποσά φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο γης, τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως για παράδειγμα η απόσταση από τη θάλασσα . Φόρο φαίνεται ότι θα καταβάλλουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανάλογα με την καλλιεργούμενη έκταση και με απαλλαγή των μικρών εκτάσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να φέρει στη Βουλή ξεχωριστό νομοσχέδιο για τα ακίνητα ενδεχομένως και μέσα στο Νοέμβριο.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόωρα ξεκινάει η εφηβεία για τα αγόρια


Μέσος όρος έναρξης των συμπτωμάτων τα 10 χρόνια.
Έξι μήνες έως και δύο χρόνια νωρίτερα έρχεται η εφηβεία στα αγόρια σε σχέση με ότι συνέβαινε σε παλιότερες γενιές, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, όπου διαπιστώνεται ότι η τάση πρόωρης έναρξης της εφηβείας δεν αφορά πλέον μόνο τα κορίτσια, κάτι που είχε διαπιστωθεί ήδη προ καιρού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μαρία Χέρμαν-Γκίντενς του πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μελέτησαν πάνω από 4.100 αγόρια ηλικίας έξι έως 16 ετών και ανέλυσαν στοιχεία από την περίοδο 2005-2010 για την ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων και την εμφάνιση τριχοφυίας, που αποτελούν τα κλασικά σημάδια εμφάνισης της εφηβείας.

Ως μέσος όρος ηλικίας για την έναρξη της εφηβείας καταγράφηκαν τα 10,1 χρόνια (για τους λευκούς, ενώ για τους αφρο-αμερικανούς τα 9,1 χρόνια). Έως τώρα ως μέση ηλικία έναρξης της εφηβείας για τα αγόρια θεωρούνταν τα 11,5 έτη.

Με βάση τη νέα μελέτη, οι αλλαγές στα γεννητικά όργανα αρχίζουν κατά μέσο όρο στην ηλικία των εννέα έως δέκα ετών και η πλήρης ωριμότητα επιτυγχάνεται στην ηλικία των 15 έως 16 ετών, ενώ οι πρώτες τρίχες είναι εμφανείς μεταξύ των δέκα και 11,5 ετών.

Μελέτες από τις δεκαετίες του ‘50 έως του ‘70 τοποθετούσαν την έναρξη των αλλαγών στα γεννητικά όργανα μεταξύ των ηλικιών 11 και 12 ετών, ενώ την εμφάνιση των πρώτων εμφανών τριχών μεταξύ των 12 και 13 ετών, δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια αργότερα από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία για τα σύγχρονα αγόρια, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Οι αιτίες της πρόωρης εφηβείας στην εποχή μας και οι επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης είναι ασαφείς, σύμφωνα με τους ερευνητές, και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. «Οι αιτίες που συμβαίνει κάτι τέτοιο, μπορεί να μην είναι υγιεινές», δήλωσε η Χέρμαν-Γκίντενς. Οι ανθυγιεινές αλλαγές στη διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και άλλες αρνητικές περιβαλλοντικές αιτίες (π.χ. χημικές ουσίες με δράση ανάλογη των ορμονών) μπορεί να παίζουν ρόλο.

Ειδικότερα, ή αύξηση του βάρους είναι πιθανό ότι συντελεί στην πρόωρη εφηβεία, καθώς έχει ήδη διαπιστωθεί στα κορίτσια ότι η συσσώρευση λίπους οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή γυναικείων ορμονών (οιστρογόνων), αν και στα αγόρια ένας ανάλογος ορμονικός μηχανισμός είναι λιγότερο δεδομένος. Πάντως, δεν είναι ακόμα βέβαιο αν το πάχος πυροδοτεί την πρόωρη εφηβεία ή, αντίστροφα, αποτελεί συνέπειά της.

Μια έρευνα του 2010, που είχε δημοσιευτεί στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό «US Journal of Pediatrics», είχε διαπιστώσει ότι τα κορίτσια αρχίζουν να αναπτύσσουν στήθος ακόμα και από την ηλικία των επτά ή οκτώ ετών. Άλλες μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν επιβεβαιώσει την τάση πρόωρης εφηβείας των κοριτσιών και πλέον φαίνεται πως επιβεβαιώνεται ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα αγόρια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πρόωρη έναρξη της εφηβείας σημαίνει πως οι γονείς πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση για τα παιδιά τους -κορίτσια και αγόρια- και για το πότε θα αρχίσουν να τους ενημερώνουν γύρω από το σεξ.

Ο δρ. Φρανκ Μπίρο του Παιδιατρικού Κέντρου του Σινσινάτι επισημαίνει ότι τα αγόρια φθάνουν νωρίτερα στην εφηβεία, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι παράλληλα ωριμάζουν πιο γρήγορα από ψυχολογική ή κοινωνική πλευρά. «Αντίθετα, υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα ακόμα μεγαλύτερη διάσταση ανάμεσα στη σωματική ωρίμανσή τους και στην ψυχο-κοινωνική ωρίμανσή τους», όπως είπε.


Διαβάστε περισσότερα...

«Κόβονται» 33.000 συντάξεις


Αυλαία στο... πάρτι των φαντασμάτων.
Σε 33.000 ανέρχεται ο αριθμός των συνταξιούχων του ΙΚΑ που δεν προσήλθαν για απογραφή και δεν θα λάβουν αυτό το μήνα σύνταξη.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται για να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις συντάξεις καταβάλλονται για χρόνια σε νεκρούς και ήδη περίπου 250 υποθέσεις έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το Έθνος.

Η απογραφή στο ΙΚΑ γίνεται για δεύτερη χρονιά και πέρσι είχε διαπιστωθεί πως 7.000 συντάξεις καταβάλλονται σε ασφαλισμένους «φαντάσματα».

Σε 3.500 περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί ο θάνατος του συνταξιούχου, ενώ ελέγχονται και οι υπόλοιπες 3.500 υποθέσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε κινητοποιήσεις αύριο τα άτομα με αναπηρία



Συγκέντρωση στις 11 στη διοίκηση του ΙΚΑ.

Στους δρόμους βγαίνουν αύριο τα άτομα με αναπηρία καθώς η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία διοργανώνει πανελλήνια κινητοποίηση έξω από κάθε διεύθυνση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας σε όλες τις πόλεις της χώρας.

«Η απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στα ΚΕΠΑ, η μακροχρόνια αναμονή "φυλακισμένων" ΑμεΑ στις λίστες των ΚΕΠΑ προκειμένου να επανεξεταστούν και η αναστολή της σύνταξης αναπηρίας ή του επιδόματος αναπηρίας τους προετοιμάζει την κοινωνική ευθανασία τους», αναφέρει η ΕΣΑΜΕΑ σε ανακοίνωσή της.

«Υπό το βάρος αυτής της κατάστασης που αγγίζει τα όρια της βαρβαρότητας η ΕΑΜΕΑ καλεί σε πανελλήνια κινητοποίηση διαμαρτυρίας τα άτομα με αναπηρία χρόνιες παθήσεις, τα μέλη των οικογενειών τους και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη στα θέματα που αφορούν την αναπηρία έξω από κάθε διεύθυνση ΚΕΠΑ σε όλες τις πόλεις της χώρας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης του σεβασμού και της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους θα γίνει για τους πολίτες της Αθήνας την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012 έξω από τη Διοίκηση του ΙΚΑ στην οδό Σωκράτους και Αγ. Κωνσταντίνου, ώρα 11, και θα συνεχίσει με πορεία των συγκεντρωμένων προς το Υπουργείο Εργασίας.

Ανάλογες κινητοποιήσεις την ίδια ημέρα και ώρα θα πραγματοποιηθούν από τους περιφερειακούς τοπικούς φορείς των ΑμεΑ και των οικογενειών τους σε κάθε πόλη της χώρας που λειτουργεί Διεύθυνση ΚΕΠΑ: Ιωάννινα, Λαμία, Καλαμάτα, Κόρινθος, Τρίπολη, Αγρίνιο, Πάτρα, Βόλος, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Έδεσσα, Καβάλα, Καστοριά, Κατερίνη, Κιλκίς, Κοζάνη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ρόδο, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Άγιο Νικόλαο, Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λασίθι, Λέσβο, Χίο, και Λήμνο.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέα παράταση στην αναστολή πλειστηριασμών θέλει το ΙΝΚΑ


Στόχος η προστασία των δανειοληπτών.

Ψήφισμα για παράταση της απόφασης για εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, για χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα, προωθεί στα δημοτικά συμβούλια όλων των δήμων της χώρας ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΙΝΚΑ και δημοτικός σύμβουλος Αγ. Παρασκευής Φώτης Αλεξόπουλος.

Όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ, το ψήφισμα έχει υποβάλει στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου της Αγ. Παρασκευής ήδη τρεις φορές (στις 3, 10 και 17 Οκτωβρίου), ωστόσο η συζήτησή του συνεχώς αναβάλλεται από τη δημοτική αρχή.

Από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας -οπότε εκλέχθηκε στη θέση του γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΙΝΚΑ- έχει αρχίσει να ενημερώνει όσους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους της χώρας μπορεί.

«Πολλοί δήμοι το έχουν ήδη συμπεριλάβει στις ημερήσιες διατάξεις τους. Συγχρόνως, έχουν ενημερωθεί όλες οι τοπικές ενώσεις του ΙΝΚΑ, ώστε να ασκήσουν πιέσεις» λέει ο κ. Αλεξόπουλος στο ΑΜΠΕ και εξηγεί τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας:

«Μετά και τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, είναι απαραίτητο να υπάρξει δραστηριοποίηση, από πλευράς δήμων και κοινωνίας. Οι δηλώσεις Βορίδη καθιστούν πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να μη δοθεί άλλη παράταση από την κυβέρνηση. Η παράταση για την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για χρέη προς πιστωτικά ιδρύματα, που βασίζεται στο νόμο Κατσέλη 3869/2010, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου».

«Απευθύνω, λοιπόν, έκκληση σε όλους τους συναδέλφους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να φέρουν το θέμα της παράτασης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 στα δημοτικά συμβούλια των πόλεών τους. Στόχος μας είναι η συλλογή των ψηφισμάτων από όλους τους δήμους της χώρας και η αποστολή τους στην Κεντρική Ένωση Δήμων Αττικής και στα γραφεία των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, ώστε να ασκήσουμε αποτελεσματική πίεση υπέρ των δημοτών-δανειοληπτών» είπε ο κ. Αλεξόπουλος και σημείωσε: «Ξέρετε τι σημαίνει αυτό που θέλουν να κάνουν; Ότι θα έρχεται η τράπεζα σε ένα σπίτι 100 τμ, θα κρίνει ότι η οικογένεια του δανειολήπτη μπορεί να κατοικεί στα 50 τμ και τα υπόλοιπα 50 τμ θα τα νοικιάζει».

Το ψήφισμα, που προωθείται στους δήμους της χώρας, αναφέρει πως το δημοτικό συμβούλιο κάθε δήμου «θέτει ως ζήτημα άμεσης πολιτικής και κοινωνικής προτεραιότητας την παράταση του μέτρου απαγόρευσης πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους (2013) και την επέκτασή του για όλους τους δημότες-δανειολήπτες μας, ανεξαρτήτως ύψους χρεών, καθώς και για το σύνολο του περιεχομένου της κατοικίας τους».

Επίσης, «θεωρεί ότι η παράταση ισχύος του μέτρου κρίνεται απολύτως αναγκαία, δεδομένων των δυσχερειών που έχουν παρουσιαστεί σε όλους τους δημότες-δανειολήπτες, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων που έχουν συνάψει με τα τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα, αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης που χτυπά τα ελληνικά νοικοκυριά».

Στο ψήφισμα επισημαίνεται, ακόμη, ότι «είναι αναγκαία η ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν το περιεχόμενο της πρώτης κατοικίας στον νόμο 3869/2010, καθώς πρέπει να προστατεύεται και το περιεχόμενο της κατοικίας των πολιτών αφού αποτελεί άσυλο, αλλά και διότι η πλειονότητα των κινητών πραγμάτων που βρίσκονται μέσα στην κατοικία του δανειολήπτη εξυπηρετεί ουσιώδεις βιοτικές ανάγκες του πολίτη και της οικογένειάς του».


Διαβάστε περισσότερα...

«Ασπίδα» στην «κακή» χοληστερόλη τα μήλα



Η κατανάλωση ενός φρούτου την ημέρα μειώνει τα επίπεδα της LDL.

Έναν «απρόσμενο» σύμμαχο στη «μάχη» κατά της «κακής» χοληστερόλης ανακάλυψαν επιστήμονες. Αυτό δεν είναι άλλο από το μήλο. Μάλιστα, σύμφωνα με αποτελέσματα σχετικής μελέτης αρκεί να καταναλώνουμε καθημερινά ένα μόνο μήλο για να δούμε το επίπεδο της οξειδωμένης χοληστερόλης (LDL) να μειώνεται, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Η μελέτη, που έγινε σε μια ομάδα υγιών ατόμων 40 έως 60 ετών, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν ένα μήλο κάθε ημέρα επί ένα μήνα, εμφάνισαν μείωση έως 40% της οξειδωμένης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνης, δηλαδή της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με σκλήρυνση των αρτηριών του αίματος και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ευεργετική δράση του μήλου αποδίδεται στις αντιοξειδωτικές ουσίες, τις πολυφαινόλες που περιέχει. Μάλιστα, όπως φάνηκε, δεν είναι το ίδιο να παίρνει κανείς συμπληρώματα διατροφής (κάψουλες) με πολυφαινόλες, καθώς η προστατευτική δράση υπάρχει, αλλά είναι μικρότερη από ό,τι αν τρώει κανείς τα ίδια τα μήλα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό σημαίνει είτε ότι τα μήλα περιέχουν και άλλες ωφέλιμες ουσίες κατά της LDL πέρα από τις πολυφαινόλες, είτε ότι οι τελευταίες απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό όταν καταναλώνονται με την μορφή τροφίμου και όχι απομονωμένου εκχυλίσματος σε κάψουλα. Όμως, για όσους δεν τρώνε καθόλου μήλα, τέτοια διατροφικά συμπληρώματα αποτελούν μια εναλλακτική λύση.

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, χώρισαν τρεις ομάδες εθελοντών, από τις οποίες η πρώτη έτρωγε ένα μήλο καθημερινά, η δεύτερη μια κάψουλα που περιείχε 194 mg πολυφαινόλης και η τρίτη έπαιρνε ένα εικονικό χάπι κάθε μέρα. Τα άτομα της τελευταίας ομάδας δεν εμφάνισαν καμία πτώση της οξειδωμένης κακής χοληστερόλης.

Σύμφωνα με την μελέτη, τα μήλα μειώνουν το επίπεδο της οξειδωμένης χοληστερόλης LDL στο αίμα. Όταν η «κακή» χοληστερόλη αντιδρά με ελεύθερες ρίζες, οξειδώνεται, οπότε η χοληστερόλη είναι πιο πιθανό να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη στους ιστούς.

«Όταν η LDL οξειδώνεται, παίρνει μια μορφή που προκαλεί αρτηριοσκλήρωση. Διαπιστώσαμε τρομερό αποτέλεσμα κατά της οξείδωσης της LDL χάρη μόνο σε ένα μήλο την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής διατροφολογίας, Ρόμπερτ ΝτιΣιλβέστρο. Όπως σημείωσε, η δράση των μήλων είναι πολύ πιο αποτελεσματική σε σχέση με άλλες αντιοξειδωτικές τροφές, όπως η κουρκουμίνη, το πράσινο τσάι και το εκχύλισμα ντομάτας. «Δεν είναι όλα τα αντιοξειδωτικά ίδια, όσον αφορά τη συγκεκριμένη δράση», πρόσθεσε.

Η μελέτη επίσης βρήκε μια αύξηση στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σάλιου σε όσους έτρωγαν μήλα καθημερινά, γεγονός που μπορεί να έχει προστατευτική δράση για τα δόντια τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Functional Foods.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ελαιόλαδο και απορρόφηση θρεπτικών συστατικών



Το βασικότερο συστατικό της διατροφικής πυραμίδας στη μεσογειακή διατροφή.

Η διατροφική αξία του ελαιολάδου είναι πλέον αναμφισβήτητη, αφού περιέχει θρεπτικά συστατικά πολύτιμα για τον οργανισμό και την υγεία γενικότερα, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, μέταλλα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Η αναφορά στον Ιπποκράτειο Κώδικα περισσότερων από εξήντα φαρμακευτικών χρήσεων του ελαιολάδου δείχνει τη σημαντικότητα που κατέχει. Αποτελεί ένα προϊόν το οποίο προφυλάσσει από τη φυματίωση, τους ρευματισμούς, βοηθά στην επούλωση των πληγών, μειώνει την κακή χοληστερίνη, ενώ φαίνεται να αυξάνει την καλή, ενώ αποτελεί και ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου και της γήρανσης.

Το ελαιόλαδο αποτελεί το βασικότερο συστατικό της διατροφικής πυραμίδας στη Μεσογειακή Διατροφή, που αποτελεί πρότυπο υγιεινής διατροφής, αφού προλαμβάνει και αντιμετωπίζει διάφορες παθήσεις προσφέροντας ταυτόχρονα και μακροζωΐα.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο ελαιόλαδο όπως η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή, που βρίσκονται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στις πράσινες ελιές και οι φαινόλες, που εξαρτώνται από τις κλιματολογικές συνθήκες, την παραγωγή, την αποθήκευση και την ωριμότητα των ελιών, αποτελούν τα βασικά θρεπτικά στοιχεία που το καθιστούν τόσο σημαντικό για την προώθηση της υγείας.

Εκτός από τις αντιοξειδωτικές ουσίες, το ελαιόλαδο έχει ως κύριο συστατικό το σκουαλένιο, συστατικό που φαίνεται ότι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος στο δέρμα. Επιστημονικές μελέτες αναφορικά με τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου, έχουν αποδείξει τη θετική του επίδραση στα λιπίδια του αίματος και γενικότερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς επίσης και την πρόληψη σχηματισμού θρόμβων και συσσώρευσης αιμοπεταλίων, με αποτέλεσμα τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων.

Το ελαιόλαδο, όμως, φαίνεται να παίζει ρόλο στην πέψη των τροφών και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών (π.χ. ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου), καθώς και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας χάρη στην ελαφριά υπακτική του δράση. Οι σαλάτες με φρέσκα λαχανικά περιέχουν σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, πολλά από τα οποία όπως η βιταμίνη Α, D, Ε, Κ, καθώς και τα καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη κ.λπ.), που για να απορροφηθούν από τον οργανισμό σε επαρκείς ποσότητες χρειάζονται να λαμβάνονται μαζί με λιπαρό υπόβαθρο.

Σχετική έρευνα πάνω στον βαθμό απορρόφησης θρεπτικών συστατικών έδειξε πως οι διάφορες σάλτσες και τα dressings που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά και που συνοδεύουν συνήθως τις διάφορες σαλάτες και τα ψητά λαχανικά, φαίνεται πως αποτελούν το καλύτερο λιπαρό μέσο απορρόφησης μεγαλύτερων ποσοτήτων κυρίως καροτενοειδών. Έλαια όπως η ελαιοκράμβη (canola) φαίνεται πως οδήγησαν σε καλύτερη απορρόφηση καροτενοειδών, γεγονός που δείχνει ότι η πηγή αυτή λιπιδίων αποτελεί μια καλή επιλογή για όσους θέλουν και χαμηλότερα λιπαρά, αλλά επιθυμούν να βελτιστοποιήσουν την απορρόφηση των καροτενοειδών από φρέσκα λαχανικά.

Ωστόσο, το ελαιόλαδο και ιδιαίτερα το παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες μονοακόρεστων λιπαρών ανάμεσα (σε σχέση με τα έλαια που χρησιμοποιούνται γενικά στη μαγειρική), εκτός από τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που περιέχει, φαίνεται να προωθεί την απορρόφηση μεγαλύτερων ποσοτήτων θρεπτικών συστατικών, τόσο από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσο και από άλλα, όπως η πατάτα. Για τον λόγο αυτό, συστήνεται η κατανάλωση και χρησιμοποίησή του, τόσο στο μαγείρεμα, στην ωμή μορφή του, όσο και ως λιπαρό υπόβαθρο στις σαλάτες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια, πως η κατανάλωση τόσο του ελαιόλάδου όσο και άλλων μορφών ελαίων, πλούσιων κυρίως σε μονοακόρεστα λιπαρά, θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και όχι με υπερβολή. Έτσι λοιπόν, ακόμη και με μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου, μπορούμε να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, όσον αφορά στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και ταυτόχρονα μια βέλτιστη επιλογή για τη διατήρηση χαμηλών ποσοτήτων λιπαρών στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο ρόλος των γονιδίων στο αδυνάτισμα



Τι αποκάλυψε έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan.

Γιατί ορισμένες γυναίκες επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τα ανορεξικά μοντέλα των περιοδικών και των διαφημίσεων και προσπαθούν να τους μοιάσουν; Ποιοι είναι οι παράγοντες που τις καθιστούν πιο επιρρεπείς; Σύμφωνα με τους ερευνητές του πολιτειακού Πανεπιστημίου του Michigan η γενετική προδιάθεση φαίνεται ότι καθιστά μερικές γυναίκες πιο ευάλωτες στην πίεση να αποκτήσουν ένα αδύνατο σώμα.

«Καθημερινά όλοι βομβαρδιζόμαστε με μηνύματα που εξαίρουν το αδύνατο σώμα, ωστόσο προκαλεί ενδιαφέρον το ότι μόνο ορισμένες γυναίκες εσωτερικεύουν το ιδανικό της απόκτησης αδύνατου σώματος και προσπαθούν να το αποκτήσουν. Αυτό υποδηλώνει ότι γενετικοί παράγοντες μπορεί να καθιστούν ορισμένες γυναίκες πιο επιρρεπείς σ’ αυτή την πίεση από άλλες», δηλώνει η επικεφαλής ερευνήτρια Jessica Suisman από το τμήμα Ψυχολογίας του πολιτειακού Πανεπιστημίου του Michigan.

Για να διερευνήσουν το ρόλο της γενετικών παραγόντων οι ερευνητές μελέτησαν 200 ζεύγη δίδυμων κοριτσιών ηλικίας 12-22 ετών. Αφού εκτίμησαν βάσει ερωτηματολογίων, κατά πόσο τα κορίτσια ήθελαν να αποκτήσουν το σώμα ενός μοντέλου, στη συνέχεια σύγκριναν τα μονοζυγωτικά δίδυμα (που έχουν κατά 100% ίδια γονίδια και μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό) με τα ετεροζυγωτικά δίδυμα (που μοιράζονται τα ίδια γονίδια κατά 50% και δεν μοιάζουν μεταξύ τους).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τα μονοζυγωτικά δίδυμα μοιράζονται σχεδόν στον ίδιο (υψηλό ή χαμηλό) βαθμό το ιδανικό της απόκτησης αδύνατου σώματος σε σύγκριση με τα ετεροζυγωτικά δίδυμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ρόλος των γονιδίων είναι σημαντικός. Περαιτέρω ανάλυση οδήγησε στη διαπίστωση ότι η γενετική προδιάθεση επηρεάζει τις γυναίκες κατά 43%.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πέρα από τα γονίδια, σημαντικό ρόλο εξακολουθεί να παίζει και το περιβάλλον. Ειδικότερα διαπίστωσαν ότι οι προσωπικές εμπειρίες κάθε κοριτσιού – που διαφέρουν από εκείνες της αδελφής της – επηρεάζουν πολύ περισσότερο την εικόνα του σώματός της σε σχέση με επιρροές που είναι κοινές και για τα δυο κορίτσια (π.χ., από περιοδικά, ταινίες κτλ). Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Eating Disorders.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστική για καλύτερο σεξ



Για μεγάλες επιδόσεις στο κρεβάτι.

Το σεξ έχει να κάνει πολύ με τη φυσική κατάσταση του σώματος, το να αυξήσεις λοιπόν τη δύναμη και την ελαστικότητά του θα σε κάνει κυρίαρχο στο κρεβάτι.

Την καρδιά πρέπει επίσης να γυμνάσεις, για μεγαλύτερη αντοχή, κι ας μην ξεχνάμε βέβαια και τη γυμναστική του σημαντικότερου μυ στο σεξ (καταλαβαίνεις σε ποιον αναφερόμαστε!).

Να λοιπόν οι 7 ασκήσεις που χρειάζεται να κατακτήσεις.

Καρδιά



Το αίμα ρέει εντός, σε κρατάει «σκληρό», και μετά, όταν όλα τελειώσουν, το αίμα ρέει και πάλι έξω. Το να ενδυναμώσεις λοιπόν το καρδιαγγειακό σου σύστημα είναι απαραίτητο για να μπορεί το σώμα να «παίζει» με τη συγκέντρωση και τη ροή του αίματος. Κάνε τουλάχιστον 20 λεπτά καρδιακών ασκήσεων 3 φορές την εβδομάδα, για να απολαμβάνεις... καλύτερες επιδόσεις. Άσε που έτσι θα διαρκούν και περισσότερο οι σεξουαλικοί σου μαραθώνιοι...

Κάμψεις



Τρία σετ από 12-15 κάμψεις την ημέρα θα διασφαλίσουν ότι δεν θα τη συντρίψεις κατά την ιεραποστολική στάση. Η ικανότητα να κρατάς το σώμα σου στην πρέπουσα απόσταση είναι εντελώς υποχρεωτική. Μην αμελείς λοιπόν τα pushups...

Κοιλιακοί


Οι κοιλιακοί μύες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ώθηση (ξέρεις ποια ώθηση), ξάπλωσε οπότε ανάσκελα και ξεκίνα την προπόνηση: 3-5 σετ από 15-20 επαναλήψεις είναι αναγκαία στην καθημερινή σου γυμναστική ρουτίνα. Κι αν θες να τα δώσεις όλα, κάνε και μερικές «γέφυρες» (αντιλαμβάνεσαι φανταζόμαστε πού θα σου χρειαστεί αυτό!) για καλύτερα αποτελέσματα: 3 σετάκια των 15 «γεφυρών» την ημέρα είναι αρκετά.

Βάρη



Το να ενδυναμώσεις τα πόδια και την πλάτη σου θα ήταν από μόνο του ένα πολύ καλό πρώτο βήμα. Στάσου λοιπόν όπως βλέπεις στη φωτογραφία και ανέβασε την μπάρα μέχρι τους μηρούς σου, με τα πόδια σου ελαφρώς λυγισμένα, και στη συνέχεια ίσιωσε την πλάτη σου. Κράτα την μπάρα για 1-2 δευτερόλεπτα και μετά χαμήλωσε το σώμα σου και άφησέ τη κάτω. Αυτή είναι μία επανάληψη. Κάνε 3 σετ από 10 τέτοιες επαναλήψεις. Και για να μην τραυματιστείς, καλό θα ήταν να αναζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού για να εκτελέσεις την άσκηση αυτή σωστά (και αναίμακτα).

Κορμός



Στάσου όπως στη φωτογραφία και κράτα το βαράκι στο δεξί σου χέρι. Λύγισε τη μέση σου και γείρε το πάνω μέρος του σώματός σου προς τα δεξιά (μέχρι να φτάσει το βαράκι κοντά στο γόνατό σου) και στη συνέχεια σήκωσε αργά-αργά το σώμα σου σε ευθεία στάση. Κάνε 2 σετ των 10 επαναλήψεων για κάθε πλευρά για να αποκτήσεις καλύτερο έλεγχο στην κρεβατοκάμαρα...

Τράβα τη κοντά



Κάθε άσκηση τραβήγματος ή σπρωξίματος θα αυξήσει τον χειρισμό του σώματός σου, καθώς και την ικανότητα να την «κολλάς» πάνω σου. Κάνε 3 σετ των 10 επαναλήψεων σε όποιο μηχάνημα θες. Και για να γυμνάσεις παράλληλα και την καρδιά σου, εκτέλεσε τα σετ χωρίς διάλειμμα ανάμεσα. Εγγυημένα αποτελέσματα!

Ο σημαντικότερος μυς: αυτός ανάμεσα στα πόδια σου



Ώρα για το καθοριστικότερο πρόγραμμα γυμναστικής για σεξ: Kegels. Ναι, καλά διαβάζεις, δεν είναι μόνο για νέες μητέρες! Ήξερες ότι μπορείς να ελέγξεις την εκσπερμάτιση, να βιώσεις πολλαπλούς οργασμούς ακόμα και να τελειώνεις σαν τον Peter North με τις ασκησούλες αυτές; Ξεκίνα λοιπόν να γυμνάζεις τον Kegel μυ σου (είναι ο μυς ανάμεσα στα πόδια σου που συσπάται όταν τελειώνεις). Πώς; Πίεσε τον μυ όπως θα έκανες όταν ουρείς και κράτα τον για 3 δευτερόλεπτα. Άφησέ τον για 3 δευτερόλεπτα και μετά επανέλαβε τις πιέσεις. Κάνε 3 σετ των 15 πιέσεων την ημέρα και θα μεταμορφωθείς σε πορνοστάρ...



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικά τα τέλη κυκλοφορίας



Ανοίγουν στο τέλος Οκτωβρίου οι πύλες της Γεν. Γραμμ. Πληροφορικών Συστημάτων.

Από το τέλος Οκτωβρίου η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα ανοίξει την ηλεκτρονική νέα υπηρεσία από την οποία οι φορολογούμενοι θα πληροφορούνται για το ύψος των τελών κυκλοφορίας.

Το υπουργείο Οικονομικών βάζει τέλος στα αυτοκόλλητα τέλη με αποτέλεσμα να κερδίζει για τον κρατικό προϋπολογισμό περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ.

Τα τέλη θα αναρτώνται ηλεκτρονικά και οι πολίτες είτε με τον κωδικό τους για το Taxisnet είτε με τον ΑΦΜ τους, θα μπορούν να μπαίνουν στο διαδίκτυο για να βρουν το ειδοποιητήριο πληρωμής. Στη συνέχεια θα εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο και θα πηγαίνουν σε τράπεζα, ταχυδρομείο ή εφορία για την πληρωμή του τέλους. Δεν θα παραλαμβάνουν αυτοκόλλητο σήμα, αλλά μόνο την απόδειξη πληρωμής.

Οι τράπεζες θα ενημερώνουν αυτομάτως το σύστημα για την πληρωμή των τελών και έτσι το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει ποιος φορολογούμενος πλήρωσε και ποιος όχι.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μία εβδομάδα με δωρεάν μαστογραφία



Διαβάστε πού θα γίνονται οι εξετάσεις στο δήμο Πλατανιά στην Κρήτη.

Από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Περιφέρειας Κρήτης θα βρίσκεται στο δήμο Πλατανιά, για δωρεάν μαστογραφία.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις δημότισσες του Πλατανιά που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον τον περασμένο Ιανουάριο και λόγω της πληθώρας των αιτημάτων δεν ήταν δυνατόν να εξετασθούν .

Ειδικότερα το πρόγραμμα της Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας είναι το παρακάτω:

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012
Η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας θα βρίσκεται στην Δ.Ε. Μουσούρων , έξω από το χώρου του πρώην Δημαρχείου στον Αλικιανό, από τις 9.00-13.00
Τηλ.Επικ/ας Μόνο με την κα.Σάρα Κασσελάκη στο 2821341019 & 6977423328

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012
Η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας θα βρίσκεται στην Δ.Ε. Βουκολιών , έξω από το Περιφερειακό Ιατρείο Βουκολιών ,από τις 9.00-13.00
Τηλ.Επικ/ας Μόνο με την κα. Σποντιδάκη Αριστέα στο 2821061718 & 6988448844

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012
Η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας θα βρίσκεται στην Δ.Ε. Κολυμβαρίου , στο χώρο του Λιμανιού Κολυμβαρίου , από τις 9.00-13.00
Τηλ.Επικ/ας Μόνο με την κα. Παπαδοκωνσταντάκη 2824023823

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012
Η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας θα βρίσκεται στην Δ.Ε. Πλατανιά , έξω από το χώρο του Δημαρχείου ( στο Γεράνι Χανίων), από τις 9.00-13.00
Τηλ.Επικ/ας Μόνο με την κα. Σποντιδάκη Αριστέα στα 28210-61718 & 6988448844

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012
Η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας θα βρίσκεται στην Δ.Ε. Πλατανιά ( τελευταία ημέρα) έξω από το χώρο του Δημαρχείου (στο Γεράνι Χανίων), από τις 9.00-13.00
Τηλ.Επικ/ας Μόνο με την κα. Σποντιδάκη Αριστέα στα 2821061718 & 6988448844

Οι Γυναίκες για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν Μαστογραφία πρέπει να προσκομίσουν το Βιβλιάριο Υγείας τους και την προηγούμενη μαστογραφία τους εφόσον υπάρχει.

Επίσης να ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες :
• Ηλικία: 40-70 ετών
• Οικογενειακό ιστορικό που αφορά κυρίως το μαστό
• Αποκλείονται οι γυναίκες:
α) που έχουν κάνει ολική μαστεκτομή,
β) μαστεκτομή πριν την πάροδο δέκα ετών
γ) Γυναίκες που έχουν ελεγχθεί με μαστογραφία σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους.
δ) Θα εξετάζονται ΜΟΝΟ (20) Γυναίκες κάθε μέρα, κατά προτεραιότητα και μόνο μετά από τηλεφωνικό ραντεβού.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπέρβαρος έχασε 50 κιλά


Ο 49χρoνος, Σερήφ Σιαχίν Μουσταφά, που ζύγιζε σχεδόν 400 κιλά, γύρισε στην Κομοτηνή έχοντας χάσει μόνο 50 κιλά, αφήνοντας τη θεραπεία του ανολοκλήρωτη…

Ο Moυσταφά είχε μεταφερθεί έπειτα από πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, στην Κωνσταντινούπολη για θεραπεία και χαρακτηρίστηκε ως «επικοινωνιακό σώου» που στήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες κατά την επίσκεψη του κ. Μπεκίρ Μποζντάγ για την προσφορά βοήθειας από πλευράς της Τουρκίας στον υπέρβαρο Σερήφ.

Ο Σερήφ άφησε την κλινική που νοσηλευόταν και επέστρεψε σπίτι του, μαζί με τον γιο του, αφήνοντας άλυτο το πρόβλημα υγείας του.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινούν οι πλειστηριασμοί


Πάνω από 250 ακίνητα, στην Αττική, που έχουν ήδη κατασχεθεί, πρόκειται «να βγουν στο σφυρί». Ενώ… σειρά θα πάρουν χιλιάδες άλλα ακίνητα σε όλη τη χώρα, μετά τον εντοπισμό, 1000 και πλέον φυσικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές, που έχουν εντοπιστεί να διαθέτουν πολυτελή ακίνητα σε τουριστικές περιοχές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», η εφορίες αναμένεται να «βγάλουν στο σφυρί», εκατοντάδες ακίνητα με ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 3.000 ευρώ. Στον κατάλογο των ακινήτων στην Αττική, που ήδη έχουν κατασχεθεί περιλαμβάνονται 12 πολυτελείς κατοικίες στη Γλυφάδα, 18 στην Κηφισιά, 20 ακίνητα στο Μαρούσι, 10 στο Χαλάνδρι και άλλα 200 ακίνητα στην Αθήνα.

Μετά από σχετική «οδηγία» του υπουργείου, άρχισαν οι εντολές αναγκαστικού πλειστηριασμού ακινήτων, από τα δικαστικά τμήματα των εφοριών, με στόχο να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία πάνω από 2 δις ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο από μία μεγάλη εφορία της Αττικής, θα «βγουν» σε πλειστηριασμό, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, διαμερίσματα, αποθήκες και οικόπεδα δύο οφειλετών, με ληξιπρόθεσμα χρέη, για την περίοδο 2010-2011 31.610 ευρώ του ενός και 663.985 ευρώ του άλλου.

Συνολικά στο στόχαστρο του υπουργείου, πάνω από 78.000 οφειλέτες, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες , στελέχη επιχειρήσεων και καταθέτες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Με ένα κλικ θα μπλοκάρουν τους λογαριασμούς


Την απευθείας σύνδεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών του ΣΔΟΕ με τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των Ελλήνων, ζητεί από την κυβέρνηση ο νέος επικεφαφής του Σώματος Στέλιος Στασινόπουλος.

Αυτή τη στιγμή, εάν ένας φοροφυγάς ελέγχεται από το ΣΔΟΕ και οι υπηρεσίες θέλουν να διασταυρώσουν ή να συγκρίνουν τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, στέλνουν ειδικό σημείωμα σε όλες τις ελληνικές τράπεζες. Όμως, ταυτόχρονα ειδοποιείται αρμοδίως ο πολίτης και αδειάζει τους λογαριασμούς του έτσι το δημόσιο δεν εισπράττει ποτέ τα πρόστιμα που επιβάλλει στους φοροφυγάδες.

Αυτό ακριβώς θέλει να προλάβει το ΣΔΟΕ εφαρμόζοντας αυτό το σύστημα που ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ μέσω της Οικονομικής Εφορίας, το γνωστό και ως IRS.

Το ΣΔΟΕ προτείνει να δημιουργηθεί μία ειδική υπηρεσία αποτελούμενη από 5 στελέχη τα οποία θα έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των τραπεζών. Οι στόχοι είναι:

-Να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις των πολιτών για τους οποίους υπάρχει εισαγγελική εντολή ή καταγγελία για φοροδιαφυγή ή έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων χωρίς να μπαίνουν στη διαδικασία να υποβάλλουν αιτήματα προς όλες τις τράπεζες. Συνήθως οι διαδικασίες αυτές είναι πολύ χρονοβόρες και κατά περιπτώσεις διαρκούν πολύ περισσότερο, καθώς το 2011 το ΣΔΟΕ είχε ζητήσει το άνοιγμα λογαριασμών για 1700 πρόσωπα και οι απαντήσεις καθυστέρησαν έως και 18 μήνες.

-Να μπλοκάρονται εξαρχής οι λογαριασμοί και μόνο με ένα απλό ηλεκτρονικό μήνυμα, ακόμα και με την υποψία φοροδιαφυγής, προτού ο πολίτης κληθεί από τις ελεγκτικές αρχές. Η τράπεζα θα προχωρεί δηλαδή άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε οι πολίτες να μην μπορούν να σηκώσουν τα χρήματά τους από τους λογαριασμούς.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι θα πρέπει να αλλάξει και η μεθοδολογία είσπραξης των προστίμων και εξηγούν ότι υπάρχει πρόταση για τη δημιουργία υπηρεσίας άμεσης είσπραξης φορολογικών προστίμων που θα υπάγεται στο ΣΔΟΕ. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με την έκθεση για τις παραβάσεις θα δίνει και στον παραβάτη άμεσα το ειδοποιητήριο για την πληρωμή του προστίμου. Έτσι, δεν θα αποστέλλεται, όπως γίνεται σήμερα, η έκθεση φορολογικού ελέγχου από το ΣΔΟΕ στη ΔΟΥ που υπάγεται ο φορολογούμενος για να βεβαιωθούν τα πρόστιμα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την είσπραξή τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προσλήψεις 66 εκπαιδευτικών


Προσλήψεις 66 ατόμων πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Οι προσλήψεις αφορούν την κατηγορία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και εξ αυτών οι 40 αφορούν την Αθήνα, οι 7 τη Θεσσαλονίκη, οι 15 τον Έβρο, και οι 4 τη Ρόδο.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περιλαμβάνονται στους οριστικούς πίνακες διοριστέων που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ από 1.1.2009 έως 31.12.2010.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής λήγει στις 9 Νοεμβρίου 2012.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταλαιπωρία στο Παίδων, εξετάζει μόνο ένας γιατρός


Αναγνώστης του enikos.gr κάλεσε στο τηλεφωνικό μας κέντρο για να καταγγείλει πολύωρη αναμονή στο εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης:

«Το νοσοκομείο σήμερα εφημερεύει. Έχω φέρει την κόρη μου παρουσίασε συμπτώματα ασθένειας προκειμένου να εξεταστεί. Μέχρι τώρα έχουμε μείνει στην αναμονή για περίπου δύο ώρες και υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούν άλλες τόσες μέχρι να φτάσει η σειρά μας. Εξετάζει μόνο ένας ιατρός»

Το enikos.gr επικοινώνησε με το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Μας επιβεβαίωσαν τόσο το ότι στις εφημερίες, ως προβλέπεται, εξετάζει μόνο ένας γιατρός , όσο και την πολύωρη αναμονή.


Διαβάστε περισσότερα...