Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Τι θέλουν να ξέρουν οι γονείς για τη σεξουαλική ζωή των παιδιών τους;


1. Μου είναι δύσκολο να μιλήσω για το θέμα του σεξ. Δεν αρκούν τα όσα τους λένε στο σχολείο;
Τα σχολικά προγράμματα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Μερικά μπορεί όντως να είναι καλά αλλά άλλα παρουσιάζονται ως πολύ ανεπαρκή και εκτός σύγχρονης πραγματικότητας. Ωστόσο η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από τους γονείς είναι που θα επηρεάσει τη ζωή των παιδιών περισσότερο και όχι τα όσα μαθαίνουν στο σχολείο. Αν λοιπόν πιστεύετε ότι τα μηνύματα που δώσατε στα παιδιά σας στο παρελθόν δεν ήταν επαρκή ή αν δεν έχετε δώσει καθόλου μηνύματα κάντε τώρα μια καινούργια αρχή. Για να ξεπεράσετε την αμηχανία μιλήστε με έναν ειδικό. Αγοράστε ένα βιβλίο αυτοβοήθειας. Μερικά είναι εξαιρετικά χρήσιμα και θα σας βοηθήσουν να χειριστείτε το ζήτημα με τον κατάλληλο τρόπο.

2. Αν μιλήσω στα παιδιά μου για αντισύλληψη τότε θα είναι σαν να τους δίνω την έγκριση να ξεκινήσουν τη σεξουαλική τους ζωή. Μήπως θα ήταν καλύτερο να περιμένω να ωριμάσουν λίγο;
Μπορείτε να τους πείτε τη γνώμη σας. Με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν τη σεξουαλική τους ζωή πολύ πιο νωρίς από αυτό που εσείς περιμένετε. Τα ποσοστά της εφηβικής εγκυμοσύνης έχουν ανέβει δραματικά. Κατά συνέπεια δε βρίσκετε σωστό να ξέρουν πώς να προφυλάξουν τον εαυτό τους όταν χρειαστείκαι να ξέρουν ότι προτιμάτε να πάρουν τα μέτρα τους παρά να βρεθούν αντιμέτωπη με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την ηλικία τους κια τη ζωή τους ; Θυμηθείτε πόσες μεταδοτικές ασθένειες υπάρχουν... δεν είναι προτιμότερο να λειτουργήσετε με βάση τη λογική και να προστατεύσετε τα παιδιά σας;

3. Αν πρόκειται να ξεκινήσι η κόρη μου τη σεξουαλική της ζωή πρέπει να φροντίσω να πάρει αντισυλληπτικά χάπια ;
Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως
-Αν η ίδια η κόρη θέλει να τα πάρει. Εξηγήστε τα οφέλη
-Από την συνταγογράφηση των αντισυλληπτικών από τον γιατρό. Εκείνον θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε. Οι περισσότεροι γιατροι τα συνταγογραφούν γιατί οι έφηβες κινδυνεύουν περισσότερο από μια εγκυμοσύνη παρά από τις παρενέργειες που μπορεί να έχει το αντισυλληπτικό χάπι.
-Εξαρτάται από την ικανότητα και την υπευθυνότητα του κοριτσιού να θυμάται να τα παίρνει. Η λήψη αντισυλληπτικών είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια.
Πολύ σημαντικό όμως είναι το ότι αν η κόρη σας έχει αποφασίσει να παίρνει αντισυλληπτικά να έχει τη βοήθειά σας. Είναι πολλά τα παιδιά που κρύβουν τα χάπια από τους γονείς και τότε μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.

4. Βρήκα αντισυλληπτικά ή προφυλακτικά του παιδιού μου στο κομοδίνο. Πιστεύω πως μπορεί να κάνει και σεξ στο ίδιο το σπίτι. Πρέπει να το δεχτώ; Από την άλλη φοβάμαι αν δεν το συζητήσω μήπως κάνει σεξ σε χώρους επικίνδυνους ή σε χώρους αμφίβολης καθαριότητας.
Είναι δύσκολο για έναν γονιό να αποδεχτεί για το παιδί του ότι κάνει σεξ πόσο μάλιστα μέσα στο ίδιο το πατρικό σπίτι. Είναι δύσκολο και για το παιδί να το παραδεχτεί. Πολλοί έφηβοι αποφεύγουν το σπίτι ως χώρο συνεύρεσης επειδή νιώθουν αμηχανία η από σεβασμό στις παραδοσιακές αξίες της οικογένειας. Επιστρατεύστε τη λογική. Εκείνο που μετράει πρώτα από ολα είναι η ασφάλεια του παιδιού σας.

5. Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι ο γιος μου χρησιμοποιεί προφυλακτικό;
Μπορείτε να του ζητήσετε να σας το υποσχεθεί. Παρουσιάστε το ως δικό σας πρόβλημα ως κάτι που είναι απαραίτητο να ξέρετε για να μην ανησυχείτε. Με αυτό τον τρόπο είναι πιθανότερο να πάρετε την απάντηση που θέλετε. Βέβαια η συμμόρφωση με αυτό που θέλετε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από την υπευθυνότητά του αλλά και από την ενημέρωσή του για τους κινδύνους κάτι για το οποίο φέρετε μεγάλη ευθύνη. Εξαρτάται βέβαια και από την ωριμότητα που δείχνει η σύντροφός του πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

6.Ο γιος μου 19 ετών είναι κοινωνικά ανώριμος. Ξέρω ότι θέλει να κάνει σχέση αλλά δεν έχει αυτοπεποίθηση για να το επιδιώξει. Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω;
Αν ζητήσει βοήθεια φυσικά και πρέπει να τον στηρίξετε. Αλλά να έχετε υπομονή. Δεν ωριμάζουν όλοι οι άνθρωποι στην ίδια ηλικία. Μερικοί αργουν περισσότερο. Πάντως ένα πλεονέκτημα είναι ότι πολλές φορές το να ξκινήσει κάποιος τηνν ερωτική του ζωή σε μεγαλύτερη ηλικία σημαίνει και ότι μπορεί να αποφύγει πιο εύκολα τις επιπολαιότητες και τους κινδύνους.

7. Φοβάμαι ότι ο γιος μου/ κόρη μου είναι ομοφυλόφιλος/η. Πρέπει να το συζητήσω;
Αν όντως είναι ίσως να νιώσει μεγάλη ανακούφιση αν του δώσετε την δυνατότητα να το συζητήσει μαζί σας. Πολλοί ομοφυλόφιλοι κρύβουν αυτή την ιδιαιτερότητά τους από τους γονείς τους για πολλά χρόνια επειδή φοβούνται ότι θα τους στεναχωρέσουν.
Ωστόσο το παιδί σας μπορεί να μην είναι βέβαιο για τον προσανατολισμό του σε αυτή την ηλικία. Υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που είναι αμφισεξουαλικοί. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε έναν ειδικό πάνω στα ζητήματα αυτά. Στην Ελλάδα ένα από τα κέντρα που παρέχουν στήριξη είναι το Αιγινήτειο Νοσοκομείο και το Ειδικό Ιατρείο Σεξουαλικών Διαταραχών.


Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έπεσε από οροφή 15 μέτρων


Ένας 18χρονος τραυματίστηκε σοβαρά όταν γλίστρησε και έπεσε από την οροφή, ύψους 15 μέτρων, ενός εμπορικού κέντρου της Μελβούρνης. Ο 18χρονος παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα δελφίνια έχουν ισχυρότερη μνήμη από τους ελέφαντες


Άλλος έχει το όνομα κι άλλος τη χάρη: Η «μνήμη ελέφαντα» ωχριά μπροστά σε αυτήν του δελφινιού, αναφέρουν Αμερικανοί ειδικοί, οι οποίοι πιστεύουν ότι το συμπαθές θαλάσσιο θηλαστικό μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη του το κάλεσμα κάποιου συντρόφου ακόμα και μετά είκοσι χρόνια χωρισμού.

Οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης υποστηρίζουν ότι τέτοιες αναμνήσεις είναι ένα είδος κοινωνικού ραντάρ ασφαλείας, το οποίο παρήχθη μέσα από τους ιδιαίτερα περίπλοκους κοινωνικούς δεσμούς που ανέπτυξαν αυτά τα θαλάσσια όντα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη για ασέλγεια σε 6χρονο κορίτσι


Για αποπλάνηση ανηλίκου συνελήφθη 63χρονος Πολωνός παραθεριστής σε κάμπινγκ της Πιερίας. Της σύλληψης προηγήθηκαν καταγγελίες πελατών του κάμπινγκ ότι ο 63χρονος προέβη σε ασελγείς πράξεις σε βάρος ενός 6χρονου κοριτσιού, που, όπως προέκυψε, είναι εγγονή της ομοεθνούς συζύγου του από άλλο γάμο.

Το κοριτσάκι παραδόθηκε με μέριμνα των αστυνομικών αρχών στους γονείς του, ενώ ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να χρησιμοποιείς τη μνήμη σου για να έχεις αυτοπεποίθηση


Η έλλειψη αυτοπεποίθησης σχετίζεται με την απώλεια μνήμης.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον κακό χειρισμό της μνήμης σας. Ο εγκέφαλός σας μοιάζει με μια τράπεζα. Κάθε μέρα κάνετε καταθέσεις στην τράπεζα του μυαλού σας. Οι καταθέσεις αυτές των σκέψεών σας συσσωρεύονται και αποτελούν την μνήμη σας. Όταν κάθεστε να σκεφτείτε, όταν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα, στην πραγματικότητα λέτε στην τράπεζα της μνήμης σας: Τι γνωρίζω ήδη για το θέμα αυτό;

Γράφει ο Dr David J. Schwartz

Η τράπεζα της μνήμης σας δίνει αυτόματα την απάντηση και σας εφοδιάζει με όλες τις πληροφορίες που είναι σχετικές με την κατάσταση πληροφορίες που εσείς είχατε καταθέσει στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι η μνήμη σας είναι ο βασικός προμηθευτής πρώτων υλών για τις νέες σκέψεις σας.

Ο ταμίας της τράπεζας της μνήμης σας είναι εξαιρετικά αξιόπιστος. Ποτέ δεν ενεργεί αντίθετα με τις επιθυμίες σας. Αν τον πλησιάσετε και του πείτε «θα ήθελα να κάνω μια ανάληψη από ορισμένες σκέψεις που κατέθεσα στο παρελθόν σκέψεις που αποδεικνύουν ότι είμαι κατώτερος και επιβεβαιώνουν τη χαμηλή αυτοπεποίθησή μου εκείνος θα σας πει «βεβαίως». Θυμάστε ότι αποτύχατε δυο φορές στο παρελθόν όταν επιχειρήσατε το τάδε; Θυμάστε τον δάσκαλό σας στην έκτη δημοτικού που σας είχε πει ότι είστε ανίκανος να καταφέρετε κάτι; Αυτές οι πληροφορίες είναι καταχωρημένες και θα σας δοθούν εφόσων έχετε συνηθίσει να τις ζητάτε.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι θα συμβεί αν πείτε το εξής: «Αντιμετωπίζω μια δύσκολη κατάσταση, παρακαλώ βοήθησέ με να την αντιμετωπίσω; Μπορείς να με βοηθήσεις με σκέψεις που θα με γεμίσουν αυτοπεποίθηση;»

Ο εγκέφαλός σας θα πει ναι. Ίσως είναι λίγο δύσκολο αλλά θα πρέπει να ανατρέξετε σε εκείνες τις στιγμές του παρελθόντος, ακόμα και αν είναι ελάχιστες που καταφέρατε κάτι που γεμίσατε αυτοπεποίθηση. Προσπαθήστε να θυμηθείτε έστω και μια στιγμή που νιώσατε ικανοποίηση. Που ακούσατε ένα μπράβο.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε δυσάρεστες, ενοχλητικές και αποθαρρυντικές καταστάσεις. Αλλά οι άνθρωποι που καταφέρνουν να τις ξεπερνούν τις χειρίζονται διαφορετικά. Δεν μένουν προσκολλημένοι στη δυσκολία της κατάστασης. Την επεξεργάζεται, βγάζει τα συμπεράσματά του σχετικά με το τι πρέπει να κάνει και προσπαθεί να βρει την καλύτερη λύση. Όταν ανατρέχει στο παρελθόν σκέφτεται ποια τακτική σε παρόμοια περίπτωση ήταν επιτυχημένη και τον βοήθησε να ξεπεράσει το πρόβλημα.

Φανταστείτε ότι κάθε πρωί πριν ξεκινήσετε για δουλειά παίρνετε δυο χούφτες χώμα και τις ρίχνετε στο καρμπυρατέρ του αυτοκινήτου σας. Τι περιμένετε να γίνει ; Η θαυμάσια μηχανή θα χαλάσει εντελώς. Οι αρνητικές και δυσάρεστες σκέψεις που βάζετε στο νου σας επηρεάζουν το μυαλό σας με επηρεάζουν το μυαλό σας με τον ίδιο τρόπο. Οι αρνητικές σκέψεις φθείρουν και κουράζουν τη μηχανή του νου σας. Δημιουργούν στενοχώ ρια, αμηχανία, αισθήματα κατωτερότητας. Σας βγάζουν έξω από το δρόμο τη στιγμή που οι άλλοι ξεχύνονται μπροστά.

Ένα κόλπο

Κάθε βράδυ πριν πέσετε για ύπνο να κάνετε μόνο θετικές σκέψεις. Μετρήστε ένα προς ένα τα χαρίσματά σας. Αναλογιστείτε μόνο τα καλά που έχετε στη ζωή σας. Νιώστε ευγνωμοσύνη. Σκεφτείτε τη γυναίκα σας, τα παιδιά σας, θυμηθείτε τις μικρές νίκες σας και τα κατορθώματά σας. Σκεφτείτε πόσο θαυμάσιο είναι να ζει κανείς.

Από την «τράπεζα» της μνήμης σας προσπαθήστε να κάνετε μόνο θετικές «αναλήψεις»

Πριν από μερικά χρόνια συνεργαζόμουν στο Σικάγο με μια επιχείρηση παροχής ψυχολογικών συμβουλών. Οι πελάτες τους ήταν συνήθως άτομα με προβλήματα στο γάμο τους. Κάποιος από τους συμβούλους μου είχε πει: Ξέρετε αν οι άνθρωποι έκαναν ένα πράγμα δε θα είχαν κανένα πρόβλημα. Ποιο είναι αυτό;

Να σκοτώνουν τις αρνητικές σκέψεις και να μην τις επαναλαμβάνουν στο μυαλό τους. Μου ανέφερε ένα παράδειγμα. Πολλά ζευγάρια δεν πέρασαν καλά στο μήνα του μέλιτος ή δεν πέρασαν τόσο καλά όσο τουλάχιστον προσδοκούσαν. Αντί όμως να παρακάμψουν την ανάμνηση αυτή και να μην της δώσουν περισσότερη σημασία από όση χρειαζόταν την γιγάντωναν και συχνά αυτό δημιουργούσε προβλήματα στη σχέση τους μετά, στην κοινή συμβίωση. Ένας άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει τέρατα στο μυαλό του αν γιγαντώνει ένα δυσάρεστο γεγονός.



Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υγιής μνήμη... με κακάο


Η κατανάλωση δύο φλιτζανιών ζεστής σοκολάτας (κακάο) κάθε ημέρα μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν πιο υγιή τη μνήμη τους και γενικότερα τον εγκέφαλό τους, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ρόφημα του κακάο συσχετίζεται με την υγεία των αγγείων του αίματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ιρανικής καταγωγής νευρολόγο Φαρζανέχ Σορόντ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το ΒΒC, μελέτησαν 60 ανθρώπους με μέση ηλικία 73 ετών, που δεν είχαν άνοια.

Οι εθελοντές έπιναν δύο φλιτζάνια ζεστού κακάο καθημερινά επί 30 μέρες και δεν κατανάλωναν σοκολάτα σε οποιαδήποτε άλλη μορφή στη διάρκεια αυτού του μήνα.

Παράλληλα, υποβάλλονταν σε μνημονικά και νοητικά τεστ, ενώ, μέσω υπερήχων, καταγραφόταν η ποσότητα του αίματος που κυκλοφορούσε στον εγκέφαλό τους. Εξάλλου, η απεικόνιση του εγκεφάλου των εθελοντών με τομογραφία έδειξε ότι όσοι είχαν ήδη, πριν την έναρξη της μελέτης, μειωμένη κυκλοφορία αίματος στον εγκέφαλό τους, ήταν, επίσης, πιο πιθανό να εμφανίζουν εγκεφαλικές βλάβες.

Η μελέτη έδειξε ότι, μετά από έναν μήνα κατανάλωσης κακάο, είχε βελτιωθεί κατά μέσο όρο κατά 8,3% η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο των εθελοντών εκείνων (18 άτομα) που στο ξεκίνημα της έρευνας είχαν μειωμένη ροή αίματος (μία ένδειξη πιθανής προϊούσας άνοιας και Αλτσχάιμερ). Αντίθετα, δεν φάνηκε να βελτιώνεται, ανάλογα η κυκλοφορία του αίματος σε όσους εξ΄ αρχής δεν είχαν τέτοια προβλήματα.

Ακόμα, οι άνθρωποι με μειωμένη κυκλοφορία αίματος στον εγκέφαλο εμφάνισαν βελτιωμένη επίδοση στα τεστ μνήμης, μετά τη συστηματική κατανάλωση κακάο, ενώ πάλι ήταν μικρότερη η ωφέλεια σε όσους η κυκλοφορία του αίματος εξαρχής ήταν φυσιολογική.

Οι ερευνητές είχαν χωρίσει τους εθελοντές σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία έπινε κακάο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες (φλαβονόλες) και η άλλη χωρίς αυτές, αλλά δεν υπήρξαν διαφορές στην εικόνα των δύο ομάδων, μετά το πείραμα.

«Περισσότερες έρευνες απαιτούνται, για να αποδείξουμε ότι υπάρχει όντως σχέση ανάμεσα στο κακάο, στα προβλήματα της κυκλοφορίας του αίματος και στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

Όμως, η εν λόγω μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα που θα καθοδηγήσει τα επόμενα», δήλωσε ο Πολ Ρόζενμπεργκ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς σε ξεχωριστό άρθρο γνώμης στο ίδιο ιατρικό περιοδικό.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αξύριστοι "απειλούν" τα ξυραφάκια


Τη βιομηχανία του ξυραφιού φαίνεται ότι έχουν βαλθεί να εξοντώσουν οι "χίπστερς", μια νέα "φυλή" ανθρώπων που έχει κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου!

Οι εκπρόσωποι της "υποκουλτούρας" αυτής είναι άντρες και γυναίκες έως 35 ετών, οι οποίοι πρεσβεύουν την ανεξάρτητη σκέψη, έχουν προοδευτικές πολιτικές απόψεις, ντύνονται με αντισυμβατικό και ορισμένες φορές παλλαϊκό τρόπο και δηλώνουν ότι αγαπούν τη τέχνη χωρίς όρια.

Την ίδια ώρα, οι άντρες "χίπστερς" αποφεύγουν τα ξυραφάκια, καθώς πιστεύουν ότι το μούσι ή το αξύριστο λουκ εκφράζει καλύτερα τον ψυχισμό τους.

Η σχετικά νέα "μόδα", λοιπόν, φαίνεται ότι έχει προκαλέσει έντονο "πονοκέφαλο" σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ξυραφιών, οι οποίες είδαν τα κέρδη τους να συρρικνώνονται κατά 10% ή και περισσότερο μέσα σε μόλις ένα χρόνο!

(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση της αφυδάτωσης


Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν το σώμα σας χάνει πάρα πολλά υγρά. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν δεν πίνετε πολύ νερό, λόγω διάρροιας ή εμετού, εφίδρωσης ή έντονης άσκησης. Όταν δεν πίνετε αρκετά υγρά μπορεί να παθαίνετε συχνά κράμπες και να έχετε λιποθυμικές τάσεις. Η αφυδάτωση μπορεί να αποτελέσει μια απειλητική κατάσταση για την ζωή και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά είναι πιο επικίνδυνη για τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η αφυδάτωση σε βρέφη και μικρά παιδιά
  • Τα μωρά και τα μικρά παιδιά έχουν αυξημένη πιθανότητα να αφυδατωθούν, διότι:
  • Το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους αποτελείται από νερό.
  • Τα παιδιά έχουν υψηλό μεταβολικό ρυθμό και το σώμα τους χρειάζεται περισσότερα υγρά.
  • Τα νεφρά ενός παιδιού δεν εξοικονομούν νερό, όπως συμβαίνει με τα νεφρά ενός ενήλικα.
  • Το φυσικό αμυντικό σύστημα ενός παιδιού που βοηθά στην καταπολέμηση της λοίμωξης (ανοσοποιητικό σύστημα) δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αυξάνεται η πιθανότητα να ‘κολλήσει’ κάποια ασθένεια που προκαλεί εμετό και διάρροια.
  • Τα μικρά παιδιά όταν είναι αδιάθετα δεν τρώνε και δεν πίνουν υγρά και για τον λόγο αυτό οι γονείς τους θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να τα κρατάνε ενυδατωμένα.

Αφυδάτωση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας

Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έχουν αυξημένη πιθανότητα να αφυδατωθούν, διότι μπορεί:

  • Έχουν νεφρούς που δεν λειτουργούν καλά
  • Λόγω ακράτειας επιλέγουν να μην πίνουν πολύ νερό
  • Έχουν σωματικά προβλήματα ή μια ασθένεια που τους καθιστά αδύναμους να κρατήσουν ακόμη και ένα ποτήρι
  • Δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι/καρέκλα/πολυθρόνα

Πηγή: http://www.boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

To χάπι της επόμενης ημέρας


Σίγουρα δεν πρέπει να θεωρείται σαν μέθοδος αντισύλληψης, αλλά σαν μία λύση έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση φόβου για ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Το χάπι της επόμενης ημέρας έχει μπει στη ζωή των γυναικών, πόσες από εμάς όμως το χρησιμοποιούν σωστά;

Το χάπι της επόμενης ημέρας χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε περιπτώσεις βιασμών, όπου υπήρχε φόβος εγκυμοσύνης. Από τότε μέχρι σήμερα που μπήκε εύκολα στη ζωή των γυναικών, εκτιμάται ότι ο αριθμός εκτρώσεων μειώθηκε κατά 43% λόγω του χαπιού!

Πώς λειτουργεί;

Η επείγουσα αντισύλληψη, όπως αλλιώς ονομάζεται, δρα σαν ένα κοινό αντισυλληπτικό χάπι που περιέχει πολύ μεγαλύτερες δόσεις ορμονών από τα συνηθισμένα. Η δράση του, ανάλογα και με τη φάση του κύκλου που θα το πάρουμε, έχει να κάνει με:

Την παρεμπόδιση των ωοθηκών να απελευθερώσουν ωάρια

Την παρεμπόδιση του σπέρματος να γονιμοποιήσει το ωάριο

Την αποφυγή εμφύτευσης του ωαρίου στη μήτρα, ακόμα και αν αυτό έχει προλάβει να γονιμοποιηθεί

Να τονίσουμε όμως το επείγον του θέματος! Το χάπι όπως είπαμε είναι επείγουσα αντισύλληψη, αυτό σημαίνει ότι εμποδίζει τη σύλληψη. Άρα, σε περίπτωση που το ωάριο προλάβει να γονιμοποιηθεί και να εμφυτευτεί στη μήτρα, το χάπι της επόμενης ημέρας δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα!

Πότε πρέπει να το πάρω;

Σε περίπτωση που είχατε ελεύθερη ολοκληρωμένη επαφή ή η χρήση του προφυλακτικού δεν ήταν αποτελεσματική (πχ. έσπασε), τότε θα πρέπει να πάρετε άμεσα το χάπι. Τα ποσοστά επιτυχίας του αν το πάρετε τις πρώτες 24 ώρες φτάνουν στο 95%, στις 48 ώρες στο 85%, ενώ από 49-72 ώρες το ποσοστό είναι στο 58%. Από εκεί και πέρα το χάπι δεν έχει καμία αποτελεσματικότητα.

Είναι ασφαλές;

Οι παρενέργειες του χαπιού είναι σπάνιες και μπορεί να συμβούν σε γυναίκες με μεγάλη ευαισθησία. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνεται μόνο όταν υπάρχει επείγουσα κατάσταση και όχι από συνήθεια, γιατί διαταράσσει τον κύκλο της γυναίκας. Κάποια από τα ελαφριά συμπτώματα είναι ζάλη, ναυτία ή εμετός που αρχικά δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσουν, αλλά αν συνεχίσετε να τα αντιμετωπίζετε θα πρέπει να μιλήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο στη δημοσιότητα το σχέδιο για το νέο Λύκειο


Ως αύριο το απόγευμα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα, προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο και τις αλλαγές που θα ισχύσουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

«Υπήρξαν ορισμένες επί μέρους διαφωνίες, αλλά μπορώ να πω ότι έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Δ. Νικηφόρος, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο με τον υπουργό Κ. Αρβανιτόπουλο.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας του. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, με το νέο σύστημα τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων θα μειωθούν από έξι σε τέσσερα, ενώ αντίστοιχα τα επιστημονικά πεδία θα μειωθούν σε τέσσερα από πέντε.

Το νέο σύστημα προβλέπει ακόμη ότι στην τελική βαθμολογία των εισαγωγικών εξετάσεων θα προσμετράται ο βαθμός του απολυτηρίου όλων των τάξεων του Λυκείου. Παράλληλα, και με στόχο να πάψει το Λύκειο να είναι ένα τεράστιο φροντιστήριο -όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου-, στην Α' Λυκείου οι μαθητές θα διδάσκονται μόνο μαθήματα γενικής παιδείας (σήμερα είναι 80% γενικής παιδείας και 20% κατεύθυνσης), στη Β' Λυκείου η αναλογία θα γίνει 80% γενικής παιδείας και 20% κατεύθυνσης (από 50-50 σήμερα), ενώ μόνο στην Γ΄ Λυκείου τα μαθήματα κατεύθυνσης θα καταλαμβάνουν το 80% της διδακτέας ύλης.

Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται και στα Επαγγελματικά Λύκεια, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, μετά την τελευταία τάξη του Λυκείου, θεσμοθετείται μια προαιρετική «τάξη μαθητείας», η οποία ουσιαστικά αποτελεί εργασία επ' αμοιβή πάνω σε αντικείμενο που σχετίζεται με την ειδικότητα του μαθητή.



Διαβάστε περισσότερα...

Υπεγράφη η απόφαση για την κατανομή των μελών ΔΕΠ


Λύση στο πρόβλημα της κατανομής των μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, έδωσε στο υπουργείο Παιδείας ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε, έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

«Νέοι πανεπιστημιακοί καλύπτουν θέσεις που έχουν ανάγκη τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Το μεγάλο έργο της διοικητικής μεταρρύθμισης δεν αφορά μόνο στη μείωση του δημοσίου τομέα, αλλά εμπεριέχει μία κεντρική στρατηγική προσλήψεων, υπό την εποπτεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Προσλήψεις γίνονται και θα γίνουν, με αξιοκρατικά κριτήρια, για την κάλυψη πραγματικών αναγκών και για την ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου. Στην περίπτωση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, συμπληρωματικό κριτήριο είναι και η ανακοπή του ρεύματος φυγής από την Ελλάδα, νέων, ικανών και με προσόντα ανθρώπων, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά για την έξοδο της χώρας από την κρίση» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Αρβανιτόπουλος υπενθύμισε: «Από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είχαμε θέσει ως πρώτο άξονα της πολιτικής μας τους ανθρώπους της εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων. Είναι οι μόνοι που μπορούν να δώσουν σάρκα και οστά στο πάνδημο αίτημα της αναβάθμισης του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μετά την εφαρμογή του σχεδίου "Αθηνά" για τον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη και τις συνεχιζόμενες πολιτικές μας για τη σύνδεσή του με τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας, οι 455 νέοι συνάδελφοι στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα δώσουν ισχυρή ώθηση στα Ιδρύματα. Ταυτόχρονα, στέλνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιθυμεί να κρατήσει το επιστημονικό δυναμικό της και να επενδύσει σε αυτό».

Σύμφωνα με την απόφαση, από τα πανεπιστήμια απορροφούνται 402 μέλη ΔΕΠ και από τα ΤΕΙ και την ΑΣΠΑΙΤΕ 53 μέλη.


Διαβάστε περισσότερα...

Δράσεις για την ανάπτυξη συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας


Στο δήμο Γρεβενών από τον Οκτώβριο.

Ειδικοί κάδοι απορριμμάτων θα εγκατασταθούν σε οικισμούς των Γρεβενών τους οποίους προσεγγίζουν οι αρκούδες και θα στηθεί ικανός αριθμός φρακτών ώστε να μην παρατηρούνται ζημιές σε μελίσσια και καλλιέργειες. Παράληλα, θα τοποθετηθούν στα ζώα ειδικά κολάρα για να παρακολουθούνται ανά πάσα στιγμή οι κινήσεις τους και η συμπεριφορά τους.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, όλες οι παραπάνω ενέργειες -καθώς και πολλές ακόμη- θα γίνουν στον δήμο Γρεβενών από τον Οκτώβριο του 2013 και για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς εγκρίθηκε το έργο «Δράσεις προστασίας για την ανάπτυξη συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στη Βόρεια Πίνδο», στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μέσου Life.

Πρόκειται για ένα έργο που υποβλήθηκε με επικεφαλής τον δήμο Γρεβενών και εταίρους τον Φορέα Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων Βίκου - Αώου και Πίνδου, την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» και την Αναπτυξιακή Γρεβενών.
«Δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε ως τοπική κοινωνία την παρουσία της αρκούδας στην περιοχή μας, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα διένεξης ανθρώπου - αρκούδας και να προσθέσουμε ένα ακόμη ισχυρό στοιχείο, με σωστό και βιώσιμο τρόπο στο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας που το έχει τόσο ανάγκη» δήλωσε ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου θα υπάρξει διαβούλευση με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι κυνηγοί, οι μελισσοκόμοι, για θέματα που αφορούν τη συνύπαρξη ανθρώπου - αρκούδας, ώστε να μην χρησιμοποιούνται δηλητηριασμένα δολώματα και να μην προσεγγίζουν τα ζώα οικισμούς, ενώ θα τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης ώστε όταν εμφανίζεται αρκούδα να επεμβαίνει ειδική ομάδα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.582.160 ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 75% απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το υπόλοιπο 25% είναι εθνική συμμετοχή, η οποία μπορεί να καλυφθεί και από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Το νέο έργο Life θα έχει το ακρωνύμιο ARCPIN από τις λέξεις Άρκτος και Πίνδος.



Διαβάστε περισσότερα...

Δύο μουσικά φεστιβάλ στη Σάμο με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο


Το πρόγραμμα των Ireon Music FestivaI και Samos Young Artists Festival.

Το Ireon Music Festival φώτισε και ζωντάνεψε τον οικισμό του Ηραίου στην πρεμιέρα του για το 2013. Το πιο «in» φεστιβάλ της Σάμου, ήρθε και φέτος στο ραντεβού του, χάρη στις προσπάθειες των ανθρώπων του και τις χορηγίες των σαμιακών επιχειρήσεων που στηρίζουν αυτή τη μοναδική στο είδος της προσπάθεια στο νησί.

Την αυλαία άνοιξαν οι «Fat Mountain», ενώ αποκορύφωμα της πρώτης βραδιάς ήταν οι «Active Member» που ξεσήκωσαν με τον ευρηματικό στίχο των τραγουδιών τόσο τους νέους όσο και μεγαλύτερους.

Απόψε το βράδυ στη σκηνή ανεβαίνει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ενώ την τρίτη και τελευταία μέρα θα εμφανιστεί ο τραγουδοποιός της νέας γενιάς Λεωνίδας Μπαλάφας. Το φετινό Ireon Music Festival θα κλείσει η reggae-dub αρμάδα «Το Κακό Συναπάντημα».

Εξάλλου, για τέταρτη διαδοχική χρονιά το Samos Young Artists Festival άνοιξε τις πύλες του στο κοινό με μια συνάντηση καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο. Όσοι βρέθηκαν στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου στην πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ απόλαυσαν ένα μαγικό θέαμα από τους «Gitanes Blondes», τέσσερις άνδρες από την Γερμανία που πραγματικά καθήλωσαν το κοινό με τους ήχους από το βιολοντσέλο, το βιολί, την κιθάρα, και το ακορντεόν. Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ φιλοδοξεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των λαών μέσω της πιο αναγνωρίσιμης γλώσσας, εκείνης της μουσικής.



Διαβάστε περισσότερα...

Στη δουλειά τα Σαββατοκύριακα οι Αυστραλοί


Δυσμενείς οι επιδράσεις στους οικογενειακούς δεσμούς.

Το μπάρμπεκιου και το κολύμπι στη θάλασσα που συνήθιζαν να κάνουν οι Αυστραλοί μαζί με τις οικογένειές τους τα Σαββατοκύριακα φαίνεται πως έχουν δώσει τη θέση τους στην εργασία.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγε το Ερευνητικό Κέντρο Πολιτικής του Πανεπιστημίου Νέας Νότιας Ουαλίας, ένας στους τρεις εργαζόμενους σήμερα περνά το Σαββατοκύριακο στη δουλειά, πράγμα επιζήμιο για την οικογένεια και την ποιότητα ζωής τους.

Η επικεφαλής της εν λόγω έρευνας, επίκουρος καθηγήτρια Lyn Graig, δήλωσε ότι το φαινόμενο αυτό, το να κλέβεις πολύτιμο χρόνο από την οικογενειακή ζωή, έχει δυσμενή επίδραση στο δέσιμο της οικογένειας, αλλά και των φιλικών δεσμών, καθώς επίσης και στον κοινωνικό ιστό γενικότερα.

Η αύξηση εις τριπλούν του αριθμού των εργαζομένων που δεν έχουν πλέον το Σαββατοκύριακο στη διάθεσή τους, αλλά το περνούν στη δουλειά, συντελέστηκε σταδιακά τα τελευταία 20 χρόνια.



Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία με εισιτήριο τρόφιμα στην Κρήτη


Δίπλα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ο δήμος.

Με προαιρετικό εισιτήριο τρόφιμα μακράς διαρκείας, διοργανώνεται το βράδυ του Σαββάτου στα Χανιά συναυλία με τον Κρητικό ερμηνευτή Ηλία Παλιουδάκη.

Σκοπός της συναυλίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, είναι η συγκέντρωση τροφίμων για την ενίσχυση των περίπου 800 ωφελουμένων του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» που υλοποιεί ο δήμος.

«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στήριξης του προγράμματος έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το "Βοήθεια στο σπίτι" αποτελεί ένα επιτυχημένο πρόγραμμα κοινωνικής μέριμνας και προστασίας των κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες, με ψυχική νόσο. Έχει στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ευπαθείς ομάδες και κρίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό καθώς εξασφαλίζει αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους» δήλωσε η πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιχείρησης του δήμου Χανίων Νάνσυ Αγγελάκη,

Ο Ηλίας Παλιουδάκης προσφέρθηκε αφιλοκερδώς και όπως χαρακτηριστικά επισήμανε «ό,τι ωραιότερο μπορεί να κάνει ένας καλλιτέχνης είναι να δείχνει την αλληλεγγύη του στις ευπαθείς και όχι μόνο κοινωνικά ομάδες, που συνεχώς λόγω και της κρίσης αυξάνονται στη χώρα μας».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απέλυσαν τη μασκότ τους επειδή έχασε κιλά!


Έπειτα από 19 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ομάδα της Μπράντφορντ.

Ο κύριος που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι ο Lenny Berry. Από το 1994 έπαιζε το ρόλο της μασκότ της Μπράντφορντ. Έναν ευτραφή κύριο δηλαδή, που σε συνδυασμό με την εμφάνισης της ομάδας κρατούσε πάντα ομπρέλα και φορούσε καπελάκι.

Το όνομα της μασκότ ήταν City Gent και ο ρόλος ήταν αφιερωμένος στον πρώην πρόεδρο της ομάδας Stafford Heginbotham.

Όμως πριν από λίγες ημέρες ο Lenny Berry, έλαβε ένα γράμμα που τον ενημέρωνε ότι η ομάδα δεν θα χρειαστεί άλλο τις υπηρεσίες του και αυτό γιατί είχε αρνηθεί να φορέσει στολή.


Απέλυσαν τη μασκότ τους επειδή έχασε κιλά! 

Ο 59χρονος τα τελευταία χρόνια έχει χάσει πολλά κιλά (όπως βλέπετε και στη φωτογραφία) και πλέον η εμφάνιση του δεν ταίριαζε με τον ρόλο. Ο λόγος της απώλειας βάρους ήταν ότι το 2006 διαγνώστηκε με διαβήτη.

Ο Berry αρνήθηκε να βάλει τη στολή και τη μάσκα που θα του προσέθεταν, έστω και τεχνητά βάρος, θεωρώντας ότι μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του όμως οι υπεύθυνοι του συλλόγου, που φέτος θα αγωνίζεται στην League 1, είχαν διαφορετική άποψη.


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γίνε ξεναγός με 700 ευρώ


Πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Περίπου 700 ευρώ θα είναι τα δίδακτρα που απαιτούνται για το ταχύρυθμο πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης ξεναγών που διοργανώνει το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων σε συνεργασία με τα τμήματα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το εν λόγω πρόγραμμα είναι δίμηνης διάρκειας και θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 23 Σεπτεμβρίου με 22 Νοεμβρίου του 2013 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Δικαίωμα παρακολούθησης του προγράμματος έχουν οι απόφοιτοι των ακόλουθων πανεπιστημιακών τμημάτων που γνωρίζουν άριστα μια ξένη γλώσσα:

1. Ιστορίας (Κέρκυρα)

2. Ιστορίας-Αρχαιολογίας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα Ρέθυμνο)

3. Ιστορίας-Εθνολογίας (Κομοτηνή)

4. Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Βόλος)

5. Ιστορίας –Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (Καλαμάτα)

Στο πρόγραμμα που έχει κόστος 28.000 ευρώ προσφέρονται 40 θέσεις. Το κόστος θα επιμεριστεί στους 40 συμμετέχοντες οπότε και τα δίδακτρα θα ανέλθουν σε 700 ευρώ. Σε περίπτωση που το πρόγραμμα το παρακολουθήσουν 30 υποψήφιοι τα δίδακτρα θα αναπροσαρμοστούν. Στο κόστος περιλαμβάνονται και τα έξοδα μετακίνησης για τις επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα σίτισης στη φοιτητική λέσχη έναντι του ποσού των 3,00 ευρώ για δυο γεύματα. Όσοι δεν προέρχονται από τη Λέσβο θα πρέπει να υπολογίσουν και τα έξοδα διαμονής.

Κριτήρια επιλογής

Όσοι καταθέσουν τις αιτήσεις τους μέχρι και τα 30.8.2013 δεν θα επιλεχθούν με εξετάσεις άλλα με μια σειρά από μοριοδοτούμενα κριτήρια που είναι τα ακόλουθα:



Βαθμός πτυχίου
Χ100 μόρια
Μεταπτυχιακό
100 μόρια
Διδακτορικό
200 μόρια
Κάθε επιπλέον άριστη γλώσσα πέραν της υποχρεωτικής
200 μόρια
Κάθε εξάμηνο συνεχούς ανεργίας και ανώτατο όριο τα 4 συνολικά
50 (1 εξάμηνο)-200 (4 εξάμηνα) μόρια
Πολύτεκνοι-Τρίτεκνοι (γονείς και τέκνα)
100 μόρια
Ο τελικός βαθμός προκύπτει από το άθροισμα των μορίων . Για παράδειγμα αν ένας υποψήφιος έχει βαθμό πτυχίου 7,3, μεταπτυχιακό και είναι τέκνο τρίτεκνης οικογένειας θα λάβει: 730 μόρια (πτυχίο) + 100 (μεταπτυχιακό)+ 100(τρίτεκνος)= 930 μόρια.

Αποστολή δικαιολογητικών

Τα δικαιολογητικά πρέπει να σταλούν μέχρι και τις 30/8/2013 στη διεύθυνση «Τουριστικής Πολιτικής και Συντονισμού, Τμήμα Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», Λ.Αμαλίας 12, 1557 Αθήνα. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στο ΦΕΚ με αριθμό 1907 τεύχος δεύτερο εδώ.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χώρα των συνταξιούχων και των ανέργων η Ελλάδα


Ξεπερνούν το 30% οι συνταξιούχοι σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λασίθι και Καβάλα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «Ήλιος» η Ελλάδα αριθμεί 2.707.727 συνταξιούχους.

Το ποσοστό των συνταξιούχων ως προς το νόμιμο πληθυσμό της χώρας (απογραφή του 2011) ανέρχεται σε 27,34%. Σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες είναι συνταξιούχοι. Παράλληλα ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία στο 1337621 άτομα δηλαδή αντιπροσωπεύουν το 12,37% του πληθυσμού. Άνεργοι και συνταξιούχοι αποτελούν σχεδόν το 40% του πληθυσμού της Ελλάδας.

Με βάση τα στοιχεία των κυρίων συντάξεων υπολογίσαμε το ποσοστό των συνταξιούχων σε κάθε νομό της Ελλάδας. Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Αττική καθώς το 34,34% του νόμιμου πληθυσμού είναι συνταξιούχοι. Λασίθι, Θεσσαλονίκη και Καβάλα έχουν ποσοστό συνταξιούχων που ξεπερνά το 30%. Συνολικά 19 νομοί έχουν υψηλότερο ποσοστό συνταξιούχων συγκριτικά με τον εθνικό μέσο όρο.



    Νομός
    Αριθμός Κύριων Συντάξεων
    Νόμιμος Πληθυσμός
    Ποσοστό Επί Του Νόμιμου Πληθυσμού
    1.       ΑΤΤΙΚΗΣ
    1.010.932
    2943997
    34,34%
    2.       ΛΑΣΙΘΙΟΥ
    22.516
    72198
    31,19%
    3.       ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    272.491
    878194
    31,03%
    4.       ΚΑΒΑΛΑΣ
    41.776
    139213
    30,01%
    5.       ΠΡΕΒΕΖΗΣ
    19.689
    65867
    29,89%
    6.       ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    56.431
    189658
    29,75%
    7.       ΛΕΣΒΟΥ
    30.164
    101786
    29,63%
    8.       ΕΒΡΟΥ
    43.234
    146376
    29,54%
    9.       ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
    47.880
    165062
    29,01%
    10.   ΚΕΡΚΥΡΑΣ
    29.048
    101113
    28,73%
    11.   ΣΑΜΟΥ
    12.122
    42380
    28,60%
    12.   ΧΙΟΥ
    15.038
    53004
    28,37%
    13.   ΤΡΙΚΑΛΩΝ
    42.677
    150938
    28,27%
    14.   ΛΑΚΩΝΙΑΣ
    26.423
    93462
    28,27%
    15.   ΗΜΑΘΙΑΣ
    40.814
    144494
    28,25%
    16.   ΛΑΡΙΣΗΣ
    77.555
    275921
    28,11%
    17.   ΑΡΤΑΣ
    24.065
    86417
    27,85%
    18.   ΔΡΑΜΑΣ
    30.186
    108.578
    27,80%
    19.   ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
    26.325
    95561
    27,55%


Στον αντίποδα οι νομοί με το μικρότερο ποσοστό συνταξιούχων είναι η Ευρυτανία που είναι ο μοναδικός νομός με ποσοστό μικρότερο του 20% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με 20,78%, η Ξάνθη και η Ζάκυνθος.


    Νομός
    Αριθμός Κύριων Συντάξεων
    Νόμιμος Πληθυσμός
    Ποσοστό Επί Του Νόμιμου Πληθυσμού
    1.       ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ     
    5.661
    30790
    18,39%
    2.       ΚΥΚΛΑΔΩΝ       
    25.791
    124109
    20,78%
    3.       ΞΑΝΘΗΣ         
    24.238
    110885
    21,86%
    4.       ΖΑΚΥΝΘΟΥ       
    8.754
    38641
    22,65%
    5.       ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ    
    37.954
    167152
    22,71%
    6.       ΗΛΕΙΑΣ         
    41.448
    182456
    22,72%
    7.       ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ      
    24.734
    108714
    22,75%
    8.       ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
    59.256
    252004
    23,51%
    9.       ΚΙΛΚΙΣ         
    23.669
    98906
    23,93%
    10.   ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ     
    12.359
    51156
    24,16%
    11.   ΡΕΘΥΜΝΗΣ       
    19.311
    79778
    24,21%
    12.   ΦΛΩΡΙΝΑΣ       
    13.853
    56374
    24,57%
    13.   ΑΡΚΑΔΙΑΣ       
    26.187
    105448
    24,83%
    14.   ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ    
    10.490
    41365
    25,36%
    15.   ΠΙΕΡΙΑΣ        
    32.981
    129999
    25,37%
    16.   ΦΩΚΙΔΑΣ        
    11.527
    44959
    25,64%
    17.   ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ      
    72.568
    279833
    25,93%
    18.   ΒΟΙΩΤΙΑΣ       
    30.044
    115765
    25,95%
    19.   ΧΑΝΙΩΝ         
    37.157
    142470
    26,08%
    20.   ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ      
    13.443
    51481
    26,11%
    21.   ΚΟΖΑΝΗΣ        
    42.015
    160321
    26,21%
    22.   ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ      
    37.488
    142201
    26,36%
    23.   ΛΕΥΚΑΔΑΣ       
    7.110
    26796
    26,53%
    24.   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ      
    46.897
    175587
    26,71%
    25.   ΠΕΛΛΗΣ         
    40.556
    151747
    26,73%
    26.   ΓΡΕΒΕΝΩΝ       
    11.052
    41294
    26,76%
    27.   ΡΟΔΟΠΗΣ         
    29.213
    108555
    26,91%
    28.   ΑΧΑΙΑΣ         
    78.481
    291461
    26,93%
    29.   ΕΥΒΟΙΑΣ        
    57.808
    214406
    26,96%



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...