Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Δράσεις για την ανάπτυξη συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο δήμο Γρεβενών από τον Οκτώβριο.

Ειδικοί κάδοι απορριμμάτων θα εγκατασταθούν σε οικισμούς των Γρεβενών τους οποίους προσεγγίζουν οι αρκούδες και θα στηθεί ικανός αριθμός φρακτών ώστε να μην παρατηρούνται ζημιές σε μελίσσια και καλλιέργειες. Παράληλα, θα τοποθετηθούν στα ζώα ειδικά κολάρα για να παρακολουθούνται ανά πάσα στιγμή οι κινήσεις τους και η συμπεριφορά τους.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, όλες οι παραπάνω ενέργειες -καθώς και πολλές ακόμη- θα γίνουν στον δήμο Γρεβενών από τον Οκτώβριο του 2013 και για τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς εγκρίθηκε το έργο «Δράσεις προστασίας για την ανάπτυξη συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στη Βόρεια Πίνδο», στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μέσου Life.

Πρόκειται για ένα έργο που υποβλήθηκε με επικεφαλής τον δήμο Γρεβενών και εταίρους τον Φορέα Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων Βίκου - Αώου και Πίνδου, την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» και την Αναπτυξιακή Γρεβενών.
«Δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουμε ως τοπική κοινωνία την παρουσία της αρκούδας στην περιοχή μας, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα διένεξης ανθρώπου - αρκούδας και να προσθέσουμε ένα ακόμη ισχυρό στοιχείο, με σωστό και βιώσιμο τρόπο στο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας που το έχει τόσο ανάγκη» δήλωσε ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κουπτσίδης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου θα υπάρξει διαβούλευση με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι κυνηγοί, οι μελισσοκόμοι, για θέματα που αφορούν τη συνύπαρξη ανθρώπου - αρκούδας, ώστε να μην χρησιμοποιούνται δηλητηριασμένα δολώματα και να μην προσεγγίζουν τα ζώα οικισμούς, ενώ θα τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης ώστε όταν εμφανίζεται αρκούδα να επεμβαίνει ειδική ομάδα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.582.160 ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 75% απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το υπόλοιπο 25% είναι εθνική συμμετοχή, η οποία μπορεί να καλυφθεί και από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Το νέο έργο Life θα έχει το ακρωνύμιο ARCPIN από τις λέξεις Άρκτος και Πίνδος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.