Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Αύριο στη δημοσιότητα το σχέδιο για το νέο Λύκειο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ως αύριο το απόγευμα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα, προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο και τις αλλαγές που θα ισχύσουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

«Υπήρξαν ορισμένες επί μέρους διαφωνίες, αλλά μπορώ να πω ότι έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Δ. Νικηφόρος, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο με τον υπουργό Κ. Αρβανιτόπουλο.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας του. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, με το νέο σύστημα τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων θα μειωθούν από έξι σε τέσσερα, ενώ αντίστοιχα τα επιστημονικά πεδία θα μειωθούν σε τέσσερα από πέντε.

Το νέο σύστημα προβλέπει ακόμη ότι στην τελική βαθμολογία των εισαγωγικών εξετάσεων θα προσμετράται ο βαθμός του απολυτηρίου όλων των τάξεων του Λυκείου. Παράλληλα, και με στόχο να πάψει το Λύκειο να είναι ένα τεράστιο φροντιστήριο -όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου-, στην Α' Λυκείου οι μαθητές θα διδάσκονται μόνο μαθήματα γενικής παιδείας (σήμερα είναι 80% γενικής παιδείας και 20% κατεύθυνσης), στη Β' Λυκείου η αναλογία θα γίνει 80% γενικής παιδείας και 20% κατεύθυνσης (από 50-50 σήμερα), ενώ μόνο στην Γ΄ Λυκείου τα μαθήματα κατεύθυνσης θα καταλαμβάνουν το 80% της διδακτέας ύλης.

Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται και στα Επαγγελματικά Λύκεια, ώστε να καταστεί πιο εύκολη η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, μετά την τελευταία τάξη του Λυκείου, θεσμοθετείται μια προαιρετική «τάξη μαθητείας», η οποία ουσιαστικά αποτελεί εργασία επ' αμοιβή πάνω σε αντικείμενο που σχετίζεται με την ειδικότητα του μαθητή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.