Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Ο άνθρωπος που έκανε μήνυση για τα τέλη κυκλοφορίας


Το enikos.gr επικοινώνησε με τον Απόστολο Ζέρβα, τον πολίτη από την Πάτρα που μήνυσε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επειδή οι υπάλληλοι αρνήθηκαν να παραλάβουν την αίτηση του για κατάθεση 1 ευρώ ως αντίτιμο για τα τέλη κυκλοφορίας.

Ο κ. Ζέρβας διευκρινίζει ότι πρόκειται για τα τέλη κυκλοφορίας του 2013 ενώ τονίζει ότι προέβη στη συγκεκριμένη κίνηση, καθώς «τα τέλη κυκλοφορίας είναι ανταποδοτικά –δεν είναι φόρος. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε τα υψηλότερα τέλη στην Ευρώπη και να μην έχουμε δρόμους. Το κράτος ζητάει τα τέλη αντισυνταγματικά και μάλιστα προκαταβολικά».

Ο κ. Ζέρβας συνεργάζεται με φίλους του δικηγόρους που τον στηρίζουν αφιλοκερδώς, καθώς όπως σημειώνει δεν διαθέτει ούτε καν τα 100 ευρώ που απαιτούνταν για την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς. Ωστόσο, σκοπεύει να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα, τόσο «εναντίον των υπαλλήλων όσο και εναντίον του υπουργού Οικονομικών».

«Έχω δεχτεί την πίεση της πολιτείας επειδή αντιδρώ και αντιστέκομαι. Όποιος μιλάει σε αυτή τη χώρα, η διοίκηση στέκει απέναντί του και τον πυροβολεί. Ο κάθε συμπολίτης μου πρέπει να πάψει να είναι ραγιάς και να διεκδικήσει ό,τι του ανήκει» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Ζέρβας.

Ακούστε το ηχητικό:





Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απλήρωτοι νοσηλευτές από τον Μάρτιο


Έχουν να πληρωθούν τα εξαιρέσιμα από τον Μάρτιο και κινδυνεύουν να τα χάσουν. Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Νοσηλευτών Νομού Θεσσαλονίκης, οι νοσηλευτές στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν δουλέψει κανονικά τις βάρδιες τους σύμφωνα με το πρόγραμμα, έχουν να πληρωθούν από τον Μάρτιο τα εξαιρέσιμα και επικρατεί μεγάλη αναστάτωση καθώς από τον Φεβρουάριο αλλάζει το οικονομικό έτος και τα χρήματα αυτά δεν θα μπορούν να μεταφερθούν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Οι νοσηλευτές υποστηρίζουν ότι ο διοικητής του νοσοκομείου είναι "απών και αδιάφορος", ενώ οι υπεύθυνοι από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια, προσπαθούν να βρούν λύση, "σκοντάφτουν" όμως σε γραφειοκρατικά ζητήματα.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος Νοσηλευτών Νομού Θεσσαλονίκης:

Δεν θα πληρωθούν τελικά οι νοσηλευτές στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης τα εξαιρέσιμα που έχουν δουλέψει από το μήνα Μάρτιο. Σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Νοσηλευτών Νομού Θεσσαλονίκης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης φέτος για πρώτη φορά οι νοσηλευτές, ενώ έχουν δουλέψει κανονικά τις βάρδιες τους σύμφωνα με το πρόγραμμα, από τον μήνα Μάρτιο δεν έχουν πληρωθεί τα εξαιρέσιμα που τους αναλογούν. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου είναι απών και αδιάφορος. Κρύβεται και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να διατηρήσει την θέση του. Ο διοικητής και Υποδιοικητής της 3ηςΥγειονομικής Περιφέρειας που ανήκει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο προσπάθησαν και κατάφεραν τον τελευταίο μήνα να διασφαλίσουν τα χρήματα από άλλα Νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά δεν μπόρεσαν ακόμα να δαμάσουν το τέρας τη γραφειοκρατίας.

Συνεπώς, λίγες ημέρες πριν από την αλλαγή του έτους, ένα ολόκληρο νοσοκομείο είναι ανάστατο και κινδυνεύει να χάσει τα δεδουλευμένα του. Ο κίνδυνος είναι ορατός διότι από τον μήνα Φεβρουάριο αλλάζει το οικονομικό έτος και τα χρήματα αυτά δεν θα μπορούν να μεταφερθούν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταμείο για την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών


Στη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής προχώρησε ο Γ. Στουρνάρας.

Στη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την προετοιμασία σχεδίου νόμου δημιουργίας χρηματοδοτικού κεφαλαίου φυσικών και μη καταστροφών προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας. Της επιτροπής, η οποία θα είναι άμισθη, θα προεδρεύει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση εξετάζει τρόπους σχηματισμού ενός ειδικού ταμείου που θα χρηματοδοτεί την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών. Έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής είναι να προετοιμάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την χρηματοδοτική κάλυψη καταστροφών. Το σχέδιο αυτό, που θα πρέπει να συνταχθεί έως τις 30 Απριλίου 2013, αναμένεται να εστιάσει στα ομόλογα φυσικών καταστροφών.

Σημειώνεται πως η αδυναμία του αντασφαλιστικού κλάδου να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές καθώς και η αναζήτηση εκ μέρους των ασφαλιστικών εταιρειών τρόπων μετακύλισης των σχετικών κινδύνων σε ευρύτερα και ισχυρότερα δίκτυα συγκέντρωσης και διαχείρισης πόρων, οδήγησε στην ανάπτυξη των αγορών παραγώγων (catastrophe futures), αλλά και σε προσπάθειες χρεογραφοποίησης των σχετικών κινδύνων με την έκδοση από τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες ομολόγων φυσικών καταστροφών (catastrophe bonds).

Στόχος των ομολόγων φυσικών καταστροφών είναι η μετακύλιση του σχετικού ασφαλιστικού κινδύνου σε επενδυτές εκτός του ασφαλιστικού κλάδου και συγκεκριμένα στους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, αμοιβαία κεφάλαια, επενδυτικές τράπεζες και χρηματιστηριακούς οργανισμούς.

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο του 2007 είχε ιδρυθεί το Ειδικό Ταμείο Αντιμετωπίσεως Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) με πρόεδρο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Μολυβιάτη και με σκοπό την χρηματοδότηση προγραμμάτων στηρίξεως και ενισχύσεως πληγέντων από θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές ή ακραία καιρικά φαινόμενα. Το ΕΤΑΕΑ καταργήθηκε με το Ν. 3895/2010 και από την 1η Ιανουαρίου 2011 τέθηκε σε καθεστώς εκκαθαρίσεως.


Διαβάστε περισσότερα...

Προς επαναφορά του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία


Τι θα πρέπει να ισχύει για να δικαιούται κάποιος της απαλλαγής.

Η απαλλαγή της αγοράς ή ανέγερσης πρώτης κατοικίας από το πόθεν έσχες βρίσκεται στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται πως η εφαρμογή του πόθεν έσχες για αγορά ή ανέγερση ακινήτων έχει ανασταλεί από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 με προοπτική να επανέλθει από την 1 Ιανουαρίου 2014. Η απαλλαγή από το πόθεν έσχες σημαίνει στην πράξη ότι δεν απαιτείται από τον φορολογούμενο η δικαιολόγηση των χρημάτων. Για να δικαιούται κάποιος της απαλλαγής όσον αφορά την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, θα πρέπει να ισχύουν τα παρακάτω:

-Να αφορά ακίνητο μέχρι 120 τ.μ. και αξίας 200.000 ευρώ. Σε περίπτωση που υπερβαίνει έναν από τους δύο ή και τους δύο όρους, θα εμπίπτει στο πόθεν έσχες για την αναλογία του ποσού που είναι μεγαλύτερης αξίας (είτε όσο υπερβαίνει τις 200.000 ή την αναλογία της αξίας στα 120 τ.μ.)

-Η αγορά να γίνεται από ενήλικο που έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα να περιλαμβάνει δικαίωμα πλήρους κυριότητας και όχι ψιλή κυριότητα ή επικαρπία.

-Συγγενικά του πρόσωπα όπως σύζυγος και παιδιά να μην έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή ισόβιας επικαρπίας σε άλλες κατοικίες των οποίων το άθροισμα ξεπερνάει τα 70 τ.μ. (προσαυξημένο κατά 20 τ.μ. για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 25 τ.μ. για τα υπόλοιπα)

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως για να καταστεί δυνατή η ενεργοποίηση των ρυθμίσεων για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο η εφορία θα πρέπει για κάθε απόκτηση περιουσιακού στοιχείου που πραγματοποιείται από την 1 Ιανουαρίου 2013 να έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την προέλευση των κεφαλαίων που διατέθηκαν.

Έτσι, σχεδιάζεται η επαναφορά του πόθεν έσχες για την αγορά ή ανέγερση ακινήτων μέσα στο 2013, προκειμένου να εφαρμοστούν και οι νέες ρυθμίσεις που προβλέπουν την καθιέρωση του περιουσιολογίου και τη διενέργεια ελέγχων στις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης του έτους 2013, τις οποίες θα δηλώσουν όλοι οι φορολογούμενοι το 2014.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Ποτέ δεν σκέφτηκα να τα παρατήσω»


Ερίκ Αμπιντάλ: Είμαι έτοιμος να επιστρέψω.

Σε καμία στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό του Ερίκ Αμπιντάλ να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που είχε, όπως τόνισε σε δηλώσεις του.

Ο γάλλος αριστερός μπακ επέστρεψε στις προπονήσεις της Μπαρτσελόνα την προηγούμενη εβδομάδα μετά από οκτώ μήνες απουσίας, λόγω της μεταμόσχευσης ήπατος στην οποία είχε υποβληθεί πριν από καιρό.

«Πλέον αισθάνομαι καλά. Είμαι έτοιμος να επιστρέψω. Υπήρχαν στιγμές που ξυπνούσα το πρωί και τα πράγματα ήταν δύσκολα. Ωστόσο, όσο πέρναγε ο καιρός γινόμουν καλύτερα. Στόχος μου ήταν να επιστρέψω κάποια μέρα σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων. Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου πως θα σταματήσω να παίζω ποδόσφαιρο, το οποίο, μαζί με την οικογένειά μου, είναι όλη μου η ζωή», είπε αρχικά ο έμπειρος αριστερός μπακ.

Στη συνέχεια ο ποδοσφαιριστής των «μπλαουγκράνα» πρόσθεσε: «Ήξερα πως αργά ή γρήγορα θα γινόμουν καλά. Ποτέ δεν σταμάτησα να προσπαθώ, προκειμένου να επιστρέψω στην αγωνιστική δράση. Αν δεν προσπαθήσεις δεν γνωρίζεις αν θα καταφέρεις να πετύχεις τον σκοπό σου».

Ο Αμπιντάλ μίλησε και για την μάχη κόντρα στον καρκίνο που δίνει ο τεχνικός της Μπαρτσελόνα, Τίτο Βιλανόβα: «Εγώ και ο Τίτο έχουμε περάσει πάνω- κάτω τα ίδια πράγματα σχετικά με την υγεία μας και σκεφτόμαστε διαφορετικά από τους υπόλοιπους».


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΗΠΑ: Τον έσπρωξε στο... θάνατο


Ένα ακόμα θανάσιμο περιστατικό σημειώθηκε σε σταθμό του μετρό στη Νέα Υόρκη, όπου ένας Ινδός βρήκε τραγικό θάνατο.

Οι αστυνομικές αρχές της Νέας Υόρκης έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό μιας γυναίκας, η οποία χθες έσπρωξε έναν 46χρονο Ινδό μετανάστη στις ράγες του μετρό, με αποτέλεσμα ο άτυχος άνδρας να χάσει τη ζωή του. Το περιστατικό είναι το δεύτερο που σημειώνεται σε διάστημα ενός μήνα.

Ο Ινδός μετανάστης, Σουνάντο Σεν, έχασε τη ζωή του το βράδυ της Πέμπτης όταν μια γυναίκα τον έσπρωξε στις ράγες του τραίνου καθώς η αμαξοστοιχία πλησίαζε στο σταθμό του μετρό στην περιοχή Κουίνς, αναφέρει η εφημερίδα New York Daily News.

Πλάνα από το βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας του σταθμού, δείχνουν μια γυναίκα, περίπου 20 ετών, να τρέχει προς τον Σεν και να τον σπρώχνει από την πλατφόρμα του μετρό. Ο άτυχος 46χρονος έπεσε μπροστά από την ερχόμενη αμαξοστοιχία και βρήκε μοιραίο θάνατο.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη τύπου που έδωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλουμπεργκ, δήλωσε δεν ξέρει με ποιον τρόπο μπορούν να αποφεύγονται τέτοιου είδους δυστυχήματα. «Ζούμε σε ένα κόσμο όπου οι πλατφόρμες του μετρό είναι ανοιχτές για το κοινό. Πάντα θα υπάρχει κάποιο διαταραγμένο άτομο», δήλωσε.

Ο Σεν ζούσε στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια και σύμφωνα με την εφημερίδα στις αρχές του έτους είχε καταφέρει να ανοίξει τη δική του επιχείρηση.

Δείτε το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας:






Διαβάστε περισσότερα...

Τα 10 «παιχνίδια» του... μυαλού


Δεν είναι λίγες οι φορές που το μυαλό μας «παίζει παιχνίδια». Όπως π.χ. μία εικόνα που πιστεύουμε πως έχουμε ξαναδεί, ή ένα μέρος που επισκεπτόμαστε πρώτη φορά και όμως το αισθανόμαστε αρκετά οικείο. Αυτά και άλλα είναι κάποια από τα περίεργα φαινόμενα που συμβαίνουν στον εγκέφαλο μας.

Όλοι έχουμε μια εμπειρία από διάφορα συναισθήματα και σκέψεις που βιώνουμε περιστασιακά.

Μερικά πράγματα που λέμε ή κάνουμε, την ίδια στιγμή έχουμε την αίσθηση ότι τα έχουμε ξαναπεί ή ότι τα έχουμε ξανακάνει. Νιώθουμε ότι έχουμε ξαναζήσει τη στιγμή ή ότι γνωρίζουμε τι θα πει ο άλλος πριν το πει, και άλλα παρόμοια.

Ας δούμε τα 10 πιο παράξενα φαινόμενα που συμβαίνουν κάποιες στιγμές στο μυαλό μας!

1) Deja vu

Το Déjà vu είναι η εμπειρία του να έχετε βιώσει ή δει μια νέα κατάσταση στο παρελθόν. Να νιώσετε σαν το γεγονός να έχει ήδη συμβεί ή να επαναλαμβάνεται. Η εμπειρία συνήθως συνοδεύεται από μια έντονη αίσθηση οικειότητας και μια αίσθηση παραδοξότητας ή παραξενιάς. Η “προηγούμενη” εμπειρία συνήθως αποδίδεται σε ένα όνειρο, αλλά μερικές φορές υπάρχει μια σταθερή αίσθηση ότι έχει πραγματικά συμβεί στο παρελθόν.

2) Deja Vecu

Το Déjà vécu είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δοκιμάζουν όταν νομίζουν ότι βιώνουν το deja vu. Déjà vu είναι η αίσθηση που έχει κάποιος όταν έχει δει κάτι πριν, ενώ déjà vécu είναι η εμπειρία του να έχει δει ένα γεγονός στο παρελθόν, αλλά με μεγάλη λεπτομέρεια, όπως το να αναγνωρίσει μυρωδιές και ήχους. Αυτό, επίσης, συνήθως συνοδεύεται από μια πολύ ισχυρή αίσθηση γνώσης για το τι πρόκειται να γίνει στη συνέχεια.

3) Deja Visite

Το Déjà visite είναι μια λιγότερο κοινή εμπειρία και περιλαμβάνει μια παράξενη γνώση ενός νέου τόπου. Για παράδειγμα, ίσως γνωρίζετε την τοποθεσία γύρω σας (μια νέα πόλη ή ένα τοπίο) παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν την έχετε επισκεφτεί. Γνωρίζετε, δηλαδή, ότι είναι αδύνατο για σας να έχετε αυτή τη γνώση και όμως την έχετε.

4) Deja Senti

Το Déjà senti είναι το φαινόμενο του να έχεις ήδη νιώσει κάτι. Η φράση “αυτό το έχω ξανανιώσει” αποτυπώνει απόλυτα το Deja Senti. Αυτό είναι αποκλειστικά και μόνο ένα ψυχικό φαινόμενο και σπάνια παραμένει στη μνήμη μας αργότερα. Αρκετοί επιληπτικοί ασθενείς βιώνουν συχνά το deja senti.

5) Jamais Vu

Το Jamais Vu περιγράφει μια γνώριμη κατάσταση την οποία δεν αναγνωρίζουμε. Συχνά θεωρείται ότι είναι το αντίθετο του déjà vu. Ο παρατηρητής δεν αναγνωρίζει την κατάσταση αν και είναι γνωστό ότι παρευρισκόταν σε αυτή. Όπως όταν ένα άτομο προς στιγμήν δεν αναγνωρίζει ένα πρόσωπο, μια λέξη, ή έναν τόπο παρά το γεγονός ότι στην ουσία τα γνωρίζει.

6) Presue Vu

Το Presque Vu είναι πολύ παρόμοιο με την αίσθηση στην “άκρη της γλώσσας”. Όταν κάποιος είναι έτοιμος να πει μια λέξη αλλά κολλάει το μυαλό του και δεν του βγαίνει.

7) L’esprit de l’escalier

L’esprit de l’escalier είναι όταν μας έρχεται μια ιδέα, μια έξυπνη σκέψη όταν είναι πολύ αργά. Είναι το γνωστό σε εμάς “κατόπιν εορτής”.

8) Capgras Delusion

Το Capgras Delusion είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ένα άτομο πιστεύει ότι ένας στενός φίλος ή ένα μέλος της οικογένειας του έχει αντικατασταθεί από ένα πανομοιότυπο και αναζητεί αυτόν που τον εξαπάτησε. Αυτή την αυταπάτη την συναντάμε σε άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια.

9) Fregoli Delusion

Το Fregoli Delusion είναι ένα σπάνιο φαινόμενο του εγκεφάλου στο οποίο ένα άτομο έχει την πεποίθηση ότι διαφορετικοί άνθρωποι είναι το ίδιο πρόσωπο σε ποικίλες μεταμφιέσεις. Συχνά συνδέεται με την παράνοια και την πεποίθηση ότι το άτομο που είναι μεταμφιεσμένο προσπαθεί να τους καταδιώξει.

10) Prosopagnosia

Η Prosopagnosia είναι ένα φαινόμενο στο οποίο ένα άτομο αδυνατεί να αναγνωρίσει πρόσωπα των ανθρώπων ή αντικειμένων που πρέπει να γνωρίζει. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτή τη διαταραχή είναι συνήθως σε θέση να χρησιμοποιούν άλλες αισθήσεις τους για να αναγνωρίσουν τα άτομα – όπως αρώματα ενός προσώπου, το σχήμα ή το στυλ των μαλλιών τους, τον ήχο της φωνής τους, ή ακόμα και το περπάτημα τους. Μια κλασική περίπτωση αυτής της διαταραχής παρουσιάστηκε σε ένα βιβλίο το 1998 που ονομάζεται “Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη σύζυγό του με ένα καπέλο».


Διαβάστε περισσότερα...

Πλαστογραφούσε ιατρικές συνταγές


Ιατρικές συνταγές, για τη χορήγηση ναρκωτικών ουσιών, πλαστογραφούσε ένας 50χρονος,που συνελήφθη στην περιοχή της Σταυρούπολης, από αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Στην κατοχή του βρέθηκαν ένα μικρό δέμα κάνναβης, 54 ναρκωτικά δισκία, φωτοαντίγραφα πλαστών ιατρικών συνταγών, χειροποίητο εθνόσημο σφραγίδας του Δημοσίου, δύο ακόμη σφραγίδες και σύνεργα για την κατασκευή τους. Ο 50χρονος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.



Διαβάστε περισσότερα...

Πιθανή η παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας


Το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, που λήγει στο τέλος του χρόνου, εξετάζεται, όπως επισήμανε σε δηλώσεις στην τηλεόραση του Σκαι, ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων Χάρης Θεοχάρης.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ.Θεοχάρης, ανέφερε ότι «από το επόμενο έτος θα εξετασθεί το ενδεχόμενο να αλλάξει η προθεσμία πάγιας ημερομηνίας καταβολής τελών, που είναι στο τέλος κάθε έτους, για την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ώστε να αποφεύγονται οι ουρές».

Σημειώνεται ότι περίπου το 60% των πολιτών που έχουν υποχρεώσει να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας είχαν προσέλθει και εξοφλήσει τις οφειλές τους μέχρι τα μέσα της εβδομάδας. Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών σημειώθηκαν μεγάλες ουρές στα ταμεία των τραπεζών για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Δεκεμβρίου, είχαν αποσυρθεί περισσότερες από 70.000 πινακίδες ΙΧ (αύξηση κατά 15% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα). Ερωτηθείς κ.Θεοχάρης εάν ο αριθμός αυτός θα φτάσει τις 100.000, είπε ότι «κατά πάσα πιθανότητα θα τις προσεγγίσει».



Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα για την επιχορήγηση ελεύθερων επαγγελματιών


Στην υλοποίηση προγράμματος για την επιχορήγηση 4.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών, γυναικών ηλικίας 22 έως 64 ετών, προχωρά η κυβέρνηση με την αξιοποίηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Για το πρόγραμμα, του οποίου η μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 87,4 εκατ. ευρώ, υπεγράφη κοινή απόφαση από τους υπουργούς Εργασίας Ι. Βρούτση, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκη, για την τροποποπιηση τεσσάρων άρθρων (2, 7, 14 και 15) της με αριθ. 6252/246/31.3.2010 ΚΥΑ (ΦΕΚ 364/ τ.Β/31?3?2010) απόφασης ως ισχύει, με θέμα «Επιχορήγηση 4.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, γυναικών ηλικίας 22-64 ετών με διακριτικό τίτλο "Επιχειρηματικότητα ανέργων γυναικών ηλικίας 22-64 ετών».

Τα τροποποιούμενα άρθρα αφορούν στο πλαίσιο ένταξης, την χρηματοδότηση και τις επιλέξιμες περιοχές, τις λεπτομέρειες υλοποίησης του προγράμματος, στη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου του προγράμματος και στην τήρηση όρων πληροφόρησης και δημοσιότητας, που είναι αναγκαίοι. Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, η διαδικασία υπαγωγής των νέων ελεύθερων επαγγελματιών στο πρόγραμμα, περιλαμβάνει τρία στάδια.

1ο στάδιο: Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης, στη σχετική περιοχή του δικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ.
Πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί κατά σειρά:
- η εξατομικευμένη προσέγγιση από εργασιακό σύμβουλο του ΟΑΕΔ,
- η παρακολούθηση προγράμματος συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας σε ΚΠΑ του ΟΑΕΔ,
- η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια ΔΟΥ.

2ο στάδιο: Αξιολόγηση σε επίπεδο κατηγορίας κριτηρίων

3ο στάδιο: Ένταξη

Η ένταξη στο πρόγραμμα πραγματοποιείται, ύστερα από την θετική έγκριση του επιτόπιου ελέγχου (στο χώρο της επιχείρησης) από εκπρόσωπο του Οργανισμού.

Ο πρώτος επιτόπιος έλεγχος πραγματοποιείται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αξιολόγησης των επιχειρηματικών σχεδίων από την Τριμελή Επιτροπή και ορίζεται κατόπιν συνεννοήσεως των ελεγκτών με την επαγγελματία. Οι ελεγκτές πρέπει να ενημερώσουν την επαγγελματία για το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών που πρέπει να βρίσκονται στον χώρο της επιχείρησης, προκειμένου να ελεγχθούν.

Οι δαπάνες για την εφαρμογή του προγράμματος προβλέπεται να συγχρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους (ΠΔΕ του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας), στο πλαίσιο του Γενικού Στόχου 3, Άξονες Προτεραιότητας 7, 8, 9: «Ενδυνάμωση των πολιτικών ισότητας, σε όλο το εύρος της Δημόσιας Δράσης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 - 2013».

Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση βάσει της παρούσας ΚΥΑ, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγείται σε μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των οδικών μεταφορών δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.

Ο ΟΑΕΔ ασκεί τους προβλεπόμενους από το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των ΕΠ του ΕΣΠΑ, ελέγχους στους δικαιούχους της πράξης του προγράμματος οποιαδήποτε χρονική στιγμή, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων του προγράμματος.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έχασε τη μάχη με τη ζωή η Ινδή φοιτήτρια


Η Ινδή φοιτήτρια, η οποία στις 16 Δεκεμβρίου έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, έχασε σήμερα τη μάχη με τη ζωή, όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί του νοσοκομείου στο Νέο Δελχί όπου είχε εισαχθεί η νεαρή κοπέλα.

«Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η ασθενής εξέπνευσε στις 4:45 π.μ. (τοπική ώρα) στις 29 Δεκεμβρίου του 2012. Η οικογένειά της βρισκόταν δίπλα της», δήλωσε ο Κέλβιν Λοχ, διευθυντής του νοσοκομείου Mount Elizabeth.

H 23χρονη φοιτήτρια δέχτηκε στις 16 Δεκεμβρίου επίθεση από έξι άντρες, οι οποίοι τη βίασαν, την χτύπησαν με σιδερένιους λοστούς και στη συνέχεια την παράτησαν αιμόφυρτη στο δρόμο. Η κοπέλα είχε ήδη υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα και οι γιατροί είχαν χαρακτηρίσει την κατάσταση της ιδιαίτερα κρίσιμη.

Νωρίτερα, ο Λοχ είχε ανακοινώσει ότι η Ινδή πάσχει από «σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις και παλεύει με τον θάνατο».



Διαβάστε περισσότερα...

Οι «παγίδες» της δίαιτας


Τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε για την απώλεια βάρους.

Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση, μιας και καραδοκούν πολλοί κίνδυνοι που απειλούν να καταστρέψουν την προσπάθειά μας. Διαβάστε πέντε «παγίδες» για τη δίαιτα...

Μην βιάζεσαι να χάσετε βάρος

Κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους χάνεται όχι μόνο λιπώδης ιστός αλλά και μυϊκός.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να εξασφαλίσουμε τη λιγότερη δυνατή απώλεια μυϊκού ιστού, κάτι που σε γενικές γραμμές μπορεί να επιτευχθεί με την αποφυγή της εφαρμογής αυστηρών υποθερμιδικών προγραμμάτων διατροφής, που οδηγούν σε γρήγορες απώλειες.

Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα

Η άσκηση βοηθά στη συντήρηση του μυϊκού ιστού, και αυτός είναι ο κύριος λόγος που προτείνεται κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος αδυνατίσματος.

Μελέτες υποδεικνύουν πως, αν ένας άντρας με δείκτη μάζας σώματος 30 χάσει 10 κιλά σε 3 μήνες μόνο με δίαιτα αδυνατίσματος, ένα ποσοστό 29% της απώλειας θα αντιπροσωπεύει μυϊκή μάζα, σε αντίθεση με ένα ποσοστό 17% όταν το ίδιο βάρος χαθεί με συνδυασμό δίαιτας και άσκησης.

Μην αναμένετε τη μαγική λύση

Παρά την αλματώδη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, μέχρι σήμερα μεμονωμένη -λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν έχει δοθεί και ούτε πρόκειται να δοθεί.

Ακόμα και η πολλά υποσχόμενη θεωρία της λεπτίνης, που απασχόλησε και απασχολεί δεκάδες κορυφαίους ερευνητές, προσέκρουσε στο άβατο τείχος της «λεπτινοαντοχής» που παρουσιάζουν τα παχύσαρκα άτομα, μετατοπίζοντας τις προσδοκίες των επιστημόνων και στρέφοντας τους στην έρευνα για ανεύρεση άλλων ουσιών που εμπλέκονται στη διαδικασία του ανθρώπινου μεταβολισμού.

Ας δώσουμε λοιπόν έμφαση στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, τόσο οι επιστήμονες διαιτολόγοι όσο και η πολιτεία μέσω εγκεκριμένων φορέων, και ας σταματήσουμε να ψάχνουμε για μαγικές λύσεις όταν το πρόβλημα έχει ήδη εδραιωθεί, «λύσεις» που συχνά διαιωνίζουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Μετριάστε την κατανάλωση αλατιού

Το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα, και μάλιστα από τρόφιμα τα οποία μπορεί να μην έχουν καν αλμυρή γεύση (π.χ. γλυκά μπισκότα!).

Το αλάτι χρησιμοποιείται ευρύτατα στη σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων είτε ως φυσικό συντηρητικό, είτε ως ενισχυτικό γεύσης και χρώματος. Επίσης χρησιμοποιείται για να ελέγξει τη διαδικασία ζύμωσης των τυριών ή του ψωμιού.

Έτοιμα γεύματα που παρασκευάζονται στα μικροκύματα, τρόφιμα fast food (π.χ. κροκέτες κοτόπουλου), πίτσες, αλλαντικά, έτοιμες σάλτσες και ορισμένα δημητριακά προγεύματος μπορεί να αποτελούν πηγές μεγάλης ποσότητας «κρυμμένου» αλατιού.

Το υπόλοιπο 25% του αλατιού που καταναλώνουμε προέρχεται από δύο πηγές: α) το προσθέτουμε εμείς είτε κατά τη μαγειρική παρασκευή, είτε στο τραπέζι, β) υπάρχει από τη φύση στις τροφές (π.χ. στο αβγό, το σπανάκι, το κρέας κ.ά.).

Καλό είναι λοιπόν να καταναλώνουμε λιγότερο από 6 γρ. αλατιού καθημερινά, ποσό που αντιστοιχεί σε 2,4 γρ. νατρίου περίπου. Τα 6 γρ. αλατιού τα παίρνουμε από 1 κουταλάκι του τσαγιού.

Προσέξτε το αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες (120 περίπου θερμίδες το ένα ποτήρι κρασί), ενώ όταν καταναλώνεται υπέρμετρα είναι επιβαρυντικό για την ανθρώπινη υγεία.

Περιορίστε λοιπόν την κατανάλωση του αλκοόλ σε μία μερίδα καθημερινά.

1 μερίδα αλκοόλ - 50 ml ποτών όπως το ουίσκι, η βότκα, το τζιν = 120 ml κρασί = 1 κουτάκι (330 ml) μπίρα.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιδιαίτερα ευεργετική μπορεί να φανεί η σοκολάτα


Σοκολατένιος πειρασμός υγείας.

Ο πειρασμός της σοκολάτας δεν είναι υποχρεωτικά μια ανθυγιεινή διατροφική επιλογή, που θα πρέπει πάσει θυσία να αποφεύγουμε. Αντίθετα, υπό όρους μπορεί να φανεί ιδιαίτερα ευεργετική. Διαβάστε γιατί...

Η σοκολάτα προσφέρει την καλύτερη αντιγηραντική θεραπεία

Τα φλαβονοειδή που περιέχει η σοκολάτα έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν και τη δομή των κυττάρων. Όπως καταλαβαίνεις, τρως σοκολάτα και δεν φοβάσαι μήπως γεράσουν πρόωρα τα κύτταρα του προσώπου.

Τα περισσότερα φλαβονοειδή θα τα βρεις στη μαύρη σοκολάτα αφού ειδικά στην κατηγορία της μαύρης σοκολάτας με 60% κακάο (40 γραμμάρια), βρίσκουμε 536 μιλιγκράμ φλαβονοειδών.

Ταυτόχρονα, τα πανίσχυρα φλαβονοειδή -καταναλώνοντας 80 μιλιγκραμ φλαβονοειδών την ημέρα- έχουν συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η περίοδος δεν προκαλεί λιγούρα για σοκολάτα

Σε πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Πενσιλβανία, αποδείχτηκε πως η λιγούρα για σοκολάτα τις ημέρες της περιόδου, δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τις αλλαγές των ορμονών.

Αντίθετα, είναι πιθανό να ζητάμε σοκολάτα τις ημέρες αυτές, απλά και μόνο επειδή η σοκολάτα αποτελεί τροφή που μας φτιάχνει τη διάθεση και ψυχολογικά την προτιμάμε όταν νιώθουμε χάλια.

Η σοκολάτα βοηθά να ασκείσαι καλύτερα και περισσότερο

Άσε κατά μέρους τα πανάκριβα ενεργειακά ροφήματα και πρωτεϊνικά σκευάσματα. Η έρευνα υποστηρίζει πως η σοκολάτα γάλακτος είναι ένα εξίσου αποτελεσματικό ρόφημα για να επουλωθούν οι πονεμένοι μύες.

Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism» συνέκρινε τα αποτελέσματα που έχουν ενεργειακά ροφήματα και σοκολάτα γάλακτος στην αντοχή των αθλητών και στην ικανότητά τους να ξαναγεμίζουν τις μπαταρίες τους μετά από σκληρή προπόνηση με ποδήλατο.

Αυτό που αποκάλυψαν είναι πως η σοκολάτα γάλακτος βοήθησε στην ανακούφιση του πόνου των μυών.

Η σοκολάτα δεν ευθύνεται για τις αϋπνίες

Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη πως η σοκολάτα είναι γεμάτη καφεΐνη, αλλά στην πραγματικότητα η ποσότητα καφεΐνης που περιέχει η σοκολάτα είναι μηδαμινή σε σχέση με άλλες τροφές που απολαμβάνεις καθημερινά.

Μάλιστα, αξίζει να γνωρίζεις πως τα 28 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας περιέχουν μόλις 20 μιλιγκράμ καφεΐνης, την ίδια δηλαδή ποσότητα με μια κούπα ντεκαφεϊνέ καφέ. Μια κούπα κανονικού καφέ περιέχει 100 μιλιγκράμ καφεΐνης και ένα φλιτζάνι τσάι 50 μιλιγκράμ καφεΐνης.

Η σοκολάτα δεν βλάπτει τα δόντια όσο νομίζεις

Κι όμως, δεν ευθύνεται η σοκολάτα για τα δόντια που χαλάνε, αλλά μάλλον συμβαίνει το αντίθετο. Η θεοβρωμίνη, ένα οργανικό μόριο που εμφανίζεται στο κακάο, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών, σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο Tulane.

Δυστυχώς, τα οφέλη της θεοβρωμίνης καταπλακώνονται εξαιτίας του γάλακτος και της ζάχαρης που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα τυποποιημένα προϊόντα σοκολάτας.


Πηγή: http://www.womenonly.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τις ίδιες θερμίδες καίτε με το αερόμπικ και το τρέξιμο στον διάδρομο


Επιστήμονες συνέκριναν τους αριθμούς σε 28 γυναίκες.

Όσες θερμίδες καίτε στον διάδρομο μπορείτε να καίτε και κάνοντας αερόμπικ. Αυτό ισχυρίζονται ερευνητές που υπολόγισαν το κάψιμο θερμίδων σε 28 γυναίκες ηλικίας 18 έως 24 χρόνων στη διάρκεια μια ώρας μαθημάτων στεπ, Tae-Bo, ποδηλασίας και αεροβικής με βάρη.

Σύγκριναν τους αριθμούς με αυτούς που έκαψαν οι γυναίκες τρέχοντας για μια ώρα στο διάδρομο με ταχύτητα 8 χλμ/ώρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες στο μάθημα της αεροβικής με βάρη έκαψαν μόνο 480 θερμίδες, ενώ αυτές που έκαναν στεπ, Tae-Bo και ποδήλατο έκαψαν 576, 684 και 593 θερμίδες αντίστοιχα.

«Αυτό είναι καλύτερο από το να τρέχετε με 8 χλμ/ώρα, όπου καίτε 552 θερμίδες και εφάμιλλο του να τρέχετε με 8,4 χλμ/ώρα, όπου καίτε 606 θερμίδες», λέει ο Μάικλ Μπέμπεν, MD, ένας από τους υπευθύνους της μελέτης.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Strength and Conditioning Research.


Πηγή: http://omorfamystika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καλύτερη η γυμναστική το μεσημέρι


Επηρεάζει το βιολογικό ρολόι μας.

Μπορεί να επηρεάσει η γυμναστική το βιολογικό ρολόι μας; Λίγοι το έχουν σκεφτεί αυτό, αλλά το σώμα μας και κατ’ επέκτασιν η υγεία μας, ρυθμίζεται από αυτό το ρολόι.

«Η καρδιά, το ήπαρ, ο εγκέφαλος, τα πάντα ελέγχονται από έναν ενδογενή κιρκάδιο ρυθμό», λέει στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο δρ Κρίστοφερ Κάλγουελ, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ίδρυμα Έρευνας του Εγκεφάλου του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ο οποίος ηγήθηκε σειράς νέων πειραμάτων για τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει η γυμναστική το βιολογικό ρολόι μας.

Τα πειράματα διεξήχθησαν σε ποντίκια, αλλά τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι όντως η γυμναστική επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς και η επίδραση είναι περισσότερο ωφέλιμη όταν ασκούμαστε το μεσημέρι.

Για να πραγματοποιήσουν τα πειράματά τους, οι ερευνητές συγκέντρωσαν διάφορα είδη ποντικιών. Τα περισσότερα ήταν υγιή και νεαρά, αλλά μερικά είχαν τροποποιηθεί ώστε να διαθέτουν ένα ελαττωματικό βιολογικό ρολόι στον εγκέφαλό τους ουσιαστικά, ένα σύνολο κυττάρων που μεταξύ άλλων «λένε» στον εγκέφαλο τι ώρα είναι, κατά τον δρα Κάλγουελ.


Αρχισαν τη μελέτη τους αφήνοντας τα μισά υγιή ποντίκια να τρέχουν. Αλλα από αυτά έτρεχαν όποτε ήθελαν, άλλα είχαν πρόσβαση σε τροχούς τρεξίματος κατά την έναρξη του χρόνου αγρυπνίας τους (τα ποντίκια είναι ξύπνια τη νύχτα) και άλλα πολύ αργότερα στον χρόνο αγρυπνίας – το αντίστοιχο του μεσημεριού για τους ανθρώπους.

Επειτα από αρκετές εβδομάδες τρεξίματος, τα ποντίκια που έτρεχαν παρήγαγαν περισσότερες πρωτεΐνες του βιολογικού ρολογιού τους απ’ όσες εκείνα που είχαν διατηρηθεί καθιστικά, αν και οι διαφορές δεν ήταν συνταρακτικές.

Ετσι οι ερευνητές επιστράτευσαν τα ποντίκια με το ελαττωματικό βιολογικό ρολόι και επανέλαβαν το πείραμά τους. Λίγες εβδομάδες αργότερα, όσα από αυτά τα ποντίκια έτρεχαν είχαν παρουσιάσει σημαντική βελτίωση στη ρύθμιση του οργανισμού τους, ιδίως στην καρδιά και στο ήπαρ, έναντι όσων δεν είχαν την ευκαιρία να τρέχουν , με το όφελος να είναι πολύ πιο έντονο σε όσα ζώα έτρεχαν το «μεσημέρι».

Το εύρημα εξέπληξε τους ερευνητές, διότι πίστευαν ότι η πρωινή γυμναστική είναι πιο αποδοτική για τον οργανισμό.

Τι σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους; «Είναι προφανές καταρχήν πως η γυμναστική μπορεί να ωφελήσει όσους μπαίνουν στη μέση ηλικία», απαντά ο δρ Κάλγουελ. «Το αν όμως πρέπει να γυμνάζονται πρωί ή μεσημέρι είναι αδύνατον να το απαντήσουμε κατηγορηματικά αυτή τη στιγμή. Πιθανώς όμως υπερτερεί η μεσημεριανή άσκηση».

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει, δεν συνιστάται να γυμνάζεται κάποιος αργά το απόγευμα ή το βράδυ. Αδημοσίευτα προς το παρόν ευρήματα από το εργαστήριό τους δείχνουν ότι η βραδινή γυμναστική διαταράσσει σημαντικά τους κιρκάδιους ρυθμούς και τον ύπνο.



Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να πιούμε το ποτό μας για να μην μας πειράξει


Έξι χρήσιμες συμβουλές.

Το ιδανικό είναι να πίνουμε το ποτό μας σκέτο, χωρίς αναψυκτικό.

Η επιλογή του αναψυκτικού αντενδείκνυται γιατί περιέχει υδατάνθρακες, που μας δίνουν περισσότερη ενέργεια (θερμίδες), κάνουν το ποτό πιο γλυκό οπότε μας μεθάει ευκολότερα αλλά πίνουμε και περισσότερο επειδή είναι πιο ευχάριστο στη γεύση.

Αντίθετα αν συνοδέψουμε το ποτό μας με νερό ή πάγο κρατάει περισσότερο και αραιώνεται το αλκοόλ που περιέχει οπότε και μεθάμε δυσκολότερα.

Αν πάλι επιμένουμε στην προσθήκη του αναψυκτικού τότε είναι σκόπιμο να διαλέξουμε τη σόδα που δεν περιέχει ζάχαρη.

Όσον αφορά την μπύρα είναι καλύτερο να τη σερβίρουμε με αφρό.

Καταρχάς ο αφρός προστατεύει την μπύρα από την επαφή της με το οξυγόνο, οπότε και δεν την αφήνει να οξειδωθεί, βοηθώντας την έτσι να κρατήσει καλύτερα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της (τη γεύση, το άρωμα κλπ.).

Από την άλλη πλευρά όταν η μπύρα κάνει αφρό στο ποτήρι ελευθερώνεται το ανθρακικό που περιέχει με αποτέλεσμα να μας προστατεύει κατά κάποιο τρόπο από όλα τα προβλήματα που προκαλεί το ανθρακικό όπως είναι το πολύ φούσκωμα στο στομάχι και η ανάγκη για επιτακτική ούρηση.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το πολύ αλάτι ενθαρρύνει την παχυσαρκία


Τα παιδιά που το καταναλώνουν σε μεγάλο βαθμό προτιμούν τα αναψυκτικά με ζάχαρη
.
Άμεση συνάρτηση με την παχυσαρκία των παιδιών έχουν όπως φαίνεται τα αλμυρά σνακ. Κι αυτό γιατί τα ωθούν να πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη για να σβήσουν τη δίψα τους.

Μελετώντας 4.283 παιδιά και εφήβους, ηλικίας 2 έως 16 ετών, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Deakin, στη Μελβούρνη, διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν το περισσότερο αλάτι είχαν και τις περισσότερες πιθανότητες να υπερκαταναλώνουν αναψυκτικά με ζάχαρη, γεγονός που αύξανε τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Από αυτά τα παιδιά, όσα κατανάλωναν το περισσότερο αλάτι έπιναν και τα περισσότερα υγρά, δείχνοντας όμως ιδιαίτερη προτίμηση στα αναψυκτικά με ζάχαρη.

Αποτέλεσμα ήταν όσα παιδιά έπιναν πάνω από ένα ποτήρι τέτοιων αναψυκτικών την ημέρα είχαν κατά 35% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ακόμα πως ανά κάθε γραμμάριο αλάτι που κατανάλωναν τα παιδιά την ημέρα, έπιναν 46 ml περισσότερα υγρά. Ειδικά όσον αφορά τα αναψυκτικά με ζάχαρη, η κατανάλωσή τους αυξανόταν κατά 17 ml την ημέρα για κάθε πρόσθετο 1 γραμμάριο αλάτι.

Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο στη Δύση, όπου σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες τα παιδιά καταναλώνουν κατά μέσον όρο τετραπλάσια ποσότητα άλατος από την συνιστώμενη για διαφύλαξη της υγείας, δηλαδή 6 γραμμάρια την ημέρα αντί για 1,5.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάρλυ Γκράιμς, τα νέα ευρήματα σε συνδυασμό με τα παλαιότερα υποδηλώνουν ότι το πολύ αλάτι δεν σχετίζεται μόνον με τον καλά γνωστό κίνδυνο της υπέρτασης, αλλά και με την εξάπλωση της επιδημίας της παχυσαρκίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερο ζουν οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων


Σημαντικό ρόλο παίζει και το άθλημα στο οποίο αγωνίζονται.

Περισσότερο από τους κοινούς θνητούς ζουν οι αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση ζουν κατά μέσον όρο 2,8 χρόνια περισσότερα, ωστόσο, και πάλι αυτό εξαρτάται και από το άθλημα στο οποίο αγωνίζονται.

Για παράδειγμα οι αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα στα οποία δεν έρχονται σε επαφή με άλλους παίκτες (όπως η ποδηλασία, η κωπηλασία και το τένις) απολαμβάνουν τα περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής.

Οι δύο καθηγητές Δημόσιας Υγείας, Στήβεν Μπλερ από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και Άντριαν Μπάουμαν από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, που υπογράφουν τη νέα ανάλυση, κατέληξαν στα συμπεράσματά τους εξετάζοντας σε συνδυασμό μεταξύ τους δύο προγενέστερες μελέτες για τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι μελέτες είχαν καταγράψει το προσδόκιμο επιβίωσης και την υγεία 25.000 αθλητών οι οποίοι είχαν αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896 και μετά.

Όσοι συμμετείχαν σε αθλήματα επαφής όπως το μποξ είχαν το μικρότερο όφελος, ενώ το μεγαλύτερο αποκόμισαν οι ποδηλάτες και οι κωπηλάτες.

Ακόμα, όμως, και όσοι είχαν αγωνιστεί σε μέτριας εντάσεως αθλήματα, όπως το γκολφ, είχαν καλύτερη υγεία και έζησαν περισσότερο.

Οι ειδικοί αποδίδουν τα οφέλη αυτά στον υγιεινό τρόπο ζωής που υιοθετούν οι αθλητές που μπαίνουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και στις αυξημένες οικονομικές απολαβές που κατά κανόνα συνοδεύουν τις επιτυχίες στον αθλητισμό.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος αθλητής επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων για να ωφεληθεί. Όπως επισημαίνουν οι καθηγητές, προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι έστω 150 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα, ακόμα κι αν πρόκειται για περπάτημα με ταχύ βήμα, μπορεί να χαρίσουν χρόνια στη ζωή.


Διαβάστε περισσότερα...

Προς «λουκέτο» το νοσοκομείο Παναγία


Τρεις κλινικές του μεταφέρονται στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος.

Σε κλείσιμο οδηγείται το νοσοκομείο «Παναγία» καθώς τρεις κλινικές του μεταφέρονται άμεσα στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος με το οποίο έχει ενοποιηθεί από την 1η Ιουνίου, ενώ σύντομα αναμένεται να μεταφερθεί και η μονάδα τεχνητού νεφρού.

Στο νοσοκομείο θα λειτουργούν στο εξής μόνο η παθολογική, η χειρουργική, η καρδιολογική και η ορθοπαιδική κλινική, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μεταφερθούν και αυτές σε άλλα νοσοκομεία καθώς οι κτιριακές υποδομές του νοσοκομείου Άγιος Παύλος δεν επαρκούν για να λειτουργήσουν εκεί.

Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ ,Θρασύβουλος Βεντούρης, ανέφερε στο ΑΜΠΕ ότι η μεταφορά των κλινικών έγινε για λειτουργικούς λόγους και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει το Παναγία, η σύμβαση-μίσθωση του οποίου από την Euromedica έληξε στην 1η Μαΐου 2012.

Όσον αφορά το θέμα των 65 εργαζομένων της Euromedica στο νοσοκομείο Παναγία, οι οποίοι μένουν απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες, ο κ Βεντούρης είπε ότι ζήτησε νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Υγείας με αναδρομική ισχύ προκειμένου να μπορέσουν να πληρωθούν. Οι εν λόγω εργαζόμενοι δεν πληρώνονται από το Παναγία αλλά από την Euromedica, η οποία αδυνατεί να καταβάλλει τους μισθούς λόγω του ότι η ίδια δεν έχει πληρωθεί από το υπουργείο Υγείας.

Αντιδρώντας στο κλείσιμο του νοσοκομείου οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην 4η ΥΠΕ και στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον κ. Βεντούρη .

«Ξαφνικά και ενώ στις 12 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν οι Οργανισμοί του "Αγίου Παύλου” και του “Παναγία” , που προβλέπουν τη λειτουργία δύο νοσοκομείων, ο κ Βεντούρης προχώρησε στην μεταφορά 3 κλινικών του “Παναγία” στο “Άγιος Παύλος”. Στο όνομα της μεταφοράς των κλινικών κλείνει το νοσοκομείο και οι 65 εργαζόμενοι της Euromedica οδηγούνται σε απόλυση , ενώ κινδυνεύουν να χαθούν και οι θέσεις των συμβασιούχων γιατρών. Η συνάντηση με τον κ Βεντούρη ήταν άκαρπη και τη Δευτέρα θα κάνουμε Γενική Συνέλευση για να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις» επισήμανε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου Παναγία Ελένη Μπακιρλή.


Διαβάστε περισσότερα...

Το Facebook μάς παχαίνει


Όσοι συνομιλούν συχνά με τους φίλους τους έχουν χαμηλότερο βαθμό αυτοελέγχου.

Αν δεν μπορείτε να ξεκολλήσετε από το Facebook, η είδηση ότι όσοι περνούν ώρες χαζεύοντας στις σελίδες του παχαίνουν, ίσως σας βοηθήσει να το πράξετε.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Columbia και το πανεπιστήμιο του Pittsburg, όσοι συνομιλούν συχνά με τους φίλους τους στο Facebook έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης αλλά χαμηλότερο βαθμό αυτοελέγχου.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να τσιμπολογήσουν ανθυγιεινό φαγητό μόλις «βγουν» από το Facebook, ειδικά αν η συνομιλία τους ήταν με κάποιο κοντινό τους φίλο. Οι ερευνητές μάλιστα πιστεύουν ότι είναι αυτό το τσιμπολόγημα που απειλεί τους χρήστες με περιττά κιλά και όχι το γεγονός ότι κάνουν καθιστική ζωή μπροστά στον υπολογιστή.

Στο άρθρο τους στο περιοδικό Journal of Consumer Research οι ερευνητές αναφέρουν ότι όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απολαμβάνουν μια θετική επίδραση στην αυτοεκτίμησή τους και στην ευεξία τους.

Ωστόσο αυτά τα έντονα θετικά συναισθήματα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την συμπεριφορά τους κάνοντας τους να χάνουν έστω και περιστασιακά τον έλεγχο λίγο μετά το σερφάρισμά τους και αφού έχουν μιλήσει με κάποιον κοντινό τους φίλο στο διαδίκτυο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που χρησιμοποιούσαν το facebook για να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους ήταν πιο πιθανό να τρώνε ακατάστατα και να είναι υπέρβαροι. Επίσης είχαν υψηλότερα χρέη στην πιστωτική τους κάρτα.

Από την άλλη μεριά όμως αυτό το μοτίβο δεν παρατηρήθηκε σε εκείνους που χρησιμοποιούσαν το Facebook για να επικοινωνούν με ανθρώπους με τους οποίους δεν είχαν μεγάλη οικειότητα.


Διαβάστε περισσότερα...

Πολίτες και κράτος της τελευταίας στιγμής! Τη Δευτέρα η απόφαση για παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας


– Αλλάζει από του χρόνου η προθεσμία;
- Τη Δευτέρα θα αποφασιστεί αν θα δοθεί ή όχι παράταση για την πληρωμή των σημάτων κυκλοφορίας
- Το 60% όσων πρέπει να πληρώσουν είχαν πάρει το σήμα τους μέχρι την Παρασκευή
- Σκέψεις να αλλάξει η προθεσμία από του χρόνου αποκάλυψε ο γγ πληροφοριακών συστημάτων Χάρης Θεοχάρης
- 15% πάνω το ποσοστό όσων επέστρεψαν τις πινακίδες τους


Έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια να «πιπιλάμε» την καραμέλα του Έλληνα που αφήνει τα πάντα για την τελευταία στιγμή. Την τελευταία μέρα θα πληρώσει την εφορία, την τελευταία μέρα το ρεύμα, το νερό, τα τέλη κυκλοφορίας.

Μήπως όμως και το ίδιο το κράτος δεν κάνει το ίδιο; Ουρές και ταλαιπωρία των πολιτών τις τελευταίες μέρες σε τράπεζες και εφορίες. Φωνές και παράπονα. Αλλά το κράτος περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή να αποφασίσει ή μάλλον να ανακοινώσει αν θα δώσει παράταση στην προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας ή όχι.

Το κράτος θα έπρεπε να ξέρει καλύτερα... Θα έπρεπε να ξέρει ότι φέτος δεν είναι όπως τις άλλες φορές. Ότι οι πολίτες δεν άφησαν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για την τελευταία στιγμή εξαιτίας του... ελληνικού DNA αλλά γιατί δεν είχαν λεφτά να πληρώσουν. Τόσο απλά!
Γιατί είναι πολλοί εκείνοι που περιμένουν να πληρωθούν τη Δεύτερα, τελευταία μέρα του μήνα, για να πάνε στις τράπεζες να πληρώσουν και να πάρουν τα τέλη κυκλοφορίας τους.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, είπε το Σάββατο σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων Χάρης Θεοχάρης. Αλλά απόφαση δεν έχει ληφθεί. Θα παρθεί τη Δευτέρα. Λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία...

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Θεοχάρης αποκάλυψε ότι στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι από του χρόνου να αλλάξει η προθεσμία πάγιας ημερομηνίας καταβολής τελών, που είναι στο τέλος κάθε έτους, για την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ώστε να αποφεύγονται οι ουρές σε τράπεζες και εφορίες.

Φέτος, περίπου το 60% των πολιτών που έχουν υποχρέωση να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, είχαν πάει σε τράπεζες και εφορίες μέχρι τα μέσα της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Δεκεμβρίου, είχαν αποσυρθεί περισσότερες από 70.000 πινακίδες ΙΧ (αύξηση κατά 15% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα).
Ερωτηθείς κ. Θεοχάρης εάν ο αριθμός αυτός θα φτάσει τις 100.000, είπε ότι καταά πάσα ποθανότητα θα τις προσεγγίσει.



Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία - «δούρειος ίππος» κατά του καρκίνου του προστάτη


Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα του πειράματος «συναρπαστικό».

Μια πειραματική θεραπεία ενάντια στον καρκίνο του προστάτη κατάφερε να εξαλείψει τελείως τη νόσο σε πειραματόζωα, πιάνοντας «στον ύπνο» τα καρκινικά κύτταρα, ανακοίνωσαν ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθώντας την τακτική του Δούρειου Ίππου η ερευνητική ομάδα έκρυψε μέσα στο ανοσοποιητικό σύστημα ιούς που εξοντώνουν τον καρκίνο, ώστε να τον αιφνιδιάσουν και να του επιτεθούν.

Και ακριβώς όπως είχε συμβεί…στην Τροία, έτσι κάποια στιγμή και οι συγκεκριμένοι ιοί- μερικές δεκάδες χιλιάδες ιών για την ακρίβεια- βγήκαν από την κρυψώνα τους και επιτέθηκαν για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα «συναρπαστικό», ωστόσο επισημαίνουν ότι απαιτούνται και δοκιμές σε ανθρώπους για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

Η χρήση ιών για την εξόντωση ταχέως αναπτυσσόμενων όγκων είναι ένας αναδυόμενος τομέας στη θεραπεία του καρκίνου, όμως μία από τις προκλήσεις είναι η διείσδυση αυτών των ιών βαθιά μέσα στον όγκο, όπου μπορούν να κάνουν τη ζημιά.

«Το πρόβλημα είναι η διείσδυση» ανέφερε στο BBC η καθηγήτρια ανοσολογίας Claire Lewis από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, η οποία διευθύνει μια ερευνητική ομάδα η οποία χρησιμοποιεί τα λευκά αιμοσφαίρια ως «δούρειους ίππους» ενάντια στα καρκινικά κύτταρα.

Η μέθοδος

Μετά την εφαρμογή χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας για τη θεραπεία του καρκίνου, προκύπτει σημαντική βλάβη στον καρκινικό ιστό. Αυτό προκαλεί μια αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία πλημμυρίζουν την περιοχή για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών.

«Εμείς, ωστόσο, χρησιμοποιούμε αυτά τα αιμοσφαίρια ως «δούρειους ίππους» όπου έχουμε κρύψει ιούς με αντικαρκινική δράση. Με τον τρόπο αυτό, οι ιοί καταφέρνουν να εισχωρήσουν στην καρδά του όγκου», εξηγεί η Lewis.

Στη μελέτη, τα πειραματόζωα εγχύθηκαν με τα λευκά αιμοσφαίρια-δούρειους ίππους, δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας. Μετά από περίπου 12 ώρες τα λευκά αιμοσφαίρια…ανατινάχτηκαν και από μέσα τους εκτινάχθηκαν μέχρι και 10.000 αντικαρκινικοί ιοί, οι οποίοι κατάφεραν να μολύνουν και να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Μετά από 40 ημέρες, όλα τα πειραματόζωα εξακολουθούσαν να ζουν, χωρίς να παρουσιάζουν την παραμικρή ένδειξη καρκινικού όγκου.

Η καθηγήτρια Lewis δήλωσε: «Καταφέραμε να εξαλείψουμε πλήρως τους όγκους. Είναι σίγουρα μια πρωτοποριακή ιδέα, αλλά πρέπει να δούμε εάν μπορεί να εφαρμοστεί και στον άνθρωπο».

Οι Βρετανοί ερευνητές εκτιμούν ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζουν πειραματικά την αντικαρκινική θεραπεία του Δούρειου Ίππου, σε ανθρώπους, μέσα στο 2013.


Πηγή: https://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θα υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία με απόφαση δικαστηρίου


Η μητέρα του 7χρονου ήθελε να δοκιμάσει εναλλακτικές θεραπείες.
Μια 37χρονη μητέρα η οποία στην απελπισία της, έκρυψε το άρρωστο παιδί της για να μην το υποβάλουν οι γιατροί σε ακτινοθεραπεία, έχασε σήμερα τη δικαστική μάχη που έδινε τις τελευταίες εβδομάδες με σκοπό να δοκιμαστούν πρώτα άλλες, εναλλακτικές θεραπείες στον μικρό Νίον.

Η ιστορία της Σάλι Ρόμπερτς, μιας Νεοζηλανδής που ζει στο Μπράιτον της Αγγλίας, και η δοκιμασία του 7χρονου παιδιού της έχει κατ' επανάληψη γίνει πρωτοσέλιδο στον βρετανικό Τύπο. Η Ρόμπερτς ήθελε να υποβληθεί το παιδί σε άλλου τύπου θεραπείες, όπως ανοσοθεραπεία ή φωτοδυναμική θεραπεία καθώς φοβόταν τις παρενέργειες της συμβατικής ακτινοθεραπείας.

Οι γιατροί του Νίον την είχαν προειδοποιήσει ότι έπρεπε να δράσουν γρήγορα και ότι χωρίς ακτινοθεραπεία το παιδί μπορεί να πέθαινε μέσα σε τρεις μήνες.

Ο δικαστής Ντέιβιντ Μπόντεϊ του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι η ακτινοθεραπεία μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, παρά τις αντιρρήσεις της Ρόμπερτς. «Η μητέρα περνά μια φοβερή περίοδο. Αυτού του είδους τα πράγματα είναι ο εφιάλτης κάθε γονιού. Όμως ανησυχώ ότι η κρίση της δεν είναι ορθή όσον αφορά τη σοβαρότητα της απειλής που αντιμετωπίζει ο Νίον», τόνισε.

Το δράμα του παιδιού ήρθε στο φως της δημοσιότητας στις αρχές του μήνα, όταν η αστυνομία ξεκίνησε εκτεταμένες έρευνες για να εντοπίσει την Ρόμπερτς η οποία κρυβόταν μαζί με τον Νίον επί τέσσερις ημέρες προκειμένου να μην ξεκινήσει η ακτινοθεραπεία του παιδιού. Η μάχη της στα δικαστήρια φώτισε και μια πλευρά του αγώνα που δίνουν οι γονείς όταν τα παιδιά τους κινδυνεύουν από σοβαρές ασθένειες: να μελετήσουν τις βραχυπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες μιας θεραπείας και να χειριστούν ορθά τις ανακόλουθες ιατρικές πληροφορίες που μπορούν να βρουν εύκολα στο διαδίκτυο.



Η Ρόμπερτς είπε στο δικαστήριο ότι αναζήτησε στο διαδίκτυο πληροφορίες για την πάθηση του γιου της, το μυελοβλάστωμα, ένα είδος κακοήθους όγκου στον εγκέφαλο. Ζήτησε επίσης συμβουλές από ειδικούς σε όλο τον κόσμο γιατί δεν εμπιστευόταν τους Βρετανούς γιατρούς. Φοβόταν ότι η ακτινοθεραπεία θα είχε επιπτώσεις στη σωματική ανάπτυξη του παιδιού, θα επηρέαζε τη νοημοσύνη του, θα προκαλούσε βλάβες στο θυρεοειδή αδένα και θα τον καθιστούσε στείρο.

Στις αρχές της εβδομάδας άλλος δικαστής είχε αποφασίσει ότι ο Νίον θα έπρεπε να χειρουργηθεί επειγόντως ώστε να αφαιρεθεί το τμήμα του όγκου που είχε απομείνει μετά την αρχική επέμβαση, τον Οκτώβριο. Η μητέρα του 7χρονου διαφωνούσε γιατί πίστευε ότι το παιδί ανάρρωνε μετά από την «οδυνηρή» παραμονή του στο νοσοκομείο.

Οι χειρουργοί ανέφεραν ότι η επέμβαση που έγινε στον Νίον την Τετάρτη ήταν επιτυχής αλλά θα χρειαζόταν ακτινοθεραπεία ώστε να σκοτωθούν τυχόν καρκινικά κύτταρα που είχαν απομείνει. Ο πατέρας του παιδιού, ο οποίος ζει στο Λονδίνο μετά το διαζύγιό του με την Ρόμπερτς, συμφωνούσε με την άποψη των γιατρών ενώ η μητέρα ζητούσε να διερευνηθεί η πιθανότητα χορήγησης εναλλακτικών θεραπειών στον 7χρονο.

Το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται το παιδί ωστόσο απέρριψε κατηγορηματικά τις «πειραματικές και αναπόδεικτες» θεωρίες ενώ αμφισβήτησε και τα προσόντα ορισμένων από τους ειδικούς με τους οποίους ήρθε σε επαφή η Ρόμπερτς. Στο δικαστήριο κατατέθηκε μάλιστα ότι ένας από αυτούς τους «ειδικούς» δεν ήξερε καν πώς γράφεται η λέξη «μυελοβλάστωμα».


Διαβάστε περισσότερα...

Τα «σιωπηλά» εγκεφαλικά πυροδοτούν νόσο του Πάρκινσον


Τι διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Ένα «μικρό εγκεφαλικό», γνωστό και ως «σιωπηλό εγκεφαλικό» μπορεί να πυροδοτήσει νόσο του Πάρκινσον, και ίσως αυτό εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι, φαινομενικά υγιείς, αναπτύσσουν τη νόσο εντελώς ξαφνικά.

Ερευνητές από τη Σχολή Θετικών Επιστημών Ζωής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με άρθρο τους στο περιοδικό «Brain Behavior and Immunity» επισημαίνουν ότι το σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο έχει συνδεθεί με τη νόσο του Πάρκινσον. Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων αναπτύσσουν το χαρακτηριστικό τρέμουλο ή άλλα συμπτώματα της νόσου χωρίς καμία προφανή αιτία, κάτι που οδηγεί στη σκέψη ότι μπορεί να έχουν υποστεί κάποιο «σιωπηλό» εγκεφαλικό επεισόδιο.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες συσχετίζουν τη νόσο του Πάρκινσον με τα σιωπηλά εγκεφαλικά.

Ένα σιωπηλό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί χωρίς να το αντιληφθεί ποτέ ο πάσχοντας ή οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του, καθώς δεν δίνει εξωτερικά συμπτώματα. Ένα τέτοιο μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο σημειώνεται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο μπλοκάρεται για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Αν και τα σιωπηλά εγκεφαλικά μπορεί να μην είναι αισθητά, εντούτοις μπορεί να έχουν διαρκή αποτελέσματα. Το βασικότερο είναι ότι μπορεί να νεκρωθούν οι ντοπαμινεργικοί νευρώνες στη μέλαινα ουσία του εγκεφάλου, η οποία διαδραματίζει βασικό ρόλο στον συντονισμό της κίνησης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Dr. Pinteaux, «Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε γιατί οι ντοπαμινεργικοί νευρώνες αρχίζουν να πεθαίνουν στον εγκέφαλο, πυροδοτώντας τη νόσο του Πάρκινσον. Υπήρξαν εισηγήσεις ότι το οξειδωτικό στρες και η γήρανση είναι οι βασικές αιτίες. Αυτό που θέλαμε να κάνουμε στη μελέτη μας ήταν να εξετάσουμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μακριά από την άμεση περιοχή όπου σημειώνεται ένα σιωπηλό εγκεφαλικό επεισόδιο, και κατά πόσο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε βλάβη που οδηγεί σε νόσο του Πάρκινσον».

Αυτό που διαπίστωσαν, λοιπόν, εξετάζοντας πειραματόζωα, ήταν ότι μετά από ένα σιωπηλό εγκεφαλικό επεισόδιο εντοπίστηκαν φλεγμονές στον εγκέφαλο, αλλά και στη μέλαινα ουσία. Έξι μέρες μετά την πρόκληση του σιωπηλού εγκεφαλικού, είχαν καταστραφεί και οι ντοπαμινεργικοί νευρώνες στα πειραματόζωα.

Η διαπίστωση λοιπόν, ότι ακόμη και ένα σιωπηλό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει τόσο σοβαρές βλάβες που να πυροδοτήσουν τη νόσο του Πάρκινσον, δείχνει τη σημασία της διατήρησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Υπάρχουν ήδη κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την άσκηση και την υγιεινή διατροφή ως μέτρα πρόληψης του εγκεφαλικού επεισοδίου και η νεότερη έρευνά αποδεικνύει ότι αυτός ακριβώς ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να αποτρέψει και τη νόσο του Πάρκινσον.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η επαφή με τη φύση τονώνει τη δημιουργικότητα


Ψυχολόγοι εξέτασαν με τεστ δημιουργικότητας μια ομάδα 56 ανθρώπων.

Η επαφή με τη φύση μάς κάνει περισσότερο δημιουργικούς, κάτι που τεκμηριώνει εκ νέου πρόσφατη μελέτη ψυχολόγων. Οι ψυχολόγοι από τα Πανεπιστήμια της Γιούτα και του Κάνσας εξέτασαν με τεστ δημιουργικότητας μια ομάδα 56 ανθρώπων (30 άνδρες και 26 γυναίκες) με μέσο όρο ηλικίας τα 28.

Οι ερευνητές, που για την ανάγκη της έρευνας είχαν οργανώσει ταξίδια σε 4 Πολιτείες των Η.Π.Α. (Αλάσκα, Κολοράντο, Μέιν και Ουάσινγκτον), έδωσαν τα τεστ δημιουργικότητας σε 24 άτομα πριν την έναρξη του ταξιδιού. Στους υπόλοιπους της ομάδας τα έδωσαν το πρωί της τέταρτης ημέρας του ταξιδιού. Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι τα άτομα που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είχαν καλύτερες επιδόσεις (βαθμολογία 6,08 σε σύνολο 10 ερωτήσεων) σε σύγκριση με όσους είχαν εξεταστεί πριν την έναρξή του (4,14 βαθμολογία).

«Ήταν ένας τρόπος να δείξουμε ότι η επαφή με τη φύση μας βοηθά να επιλύσουμε τα προβλήματα πιο εύκολα και με πιο δημιουργικό τρόπο σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 50%. Η συνεχής επαφή με τις νέες τεχνολογίες και τα επικοινωνιακά μέσα ζημιώνει την υγεία μας. Αρκεί μια βόλτα στη φύση ώστε να αποκαταστήσουμε αυτή τη ζημιά», δηλώνει ο Ντέιβιντ Στράιερ, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Οι ερευνητές παραπέμπουν και στα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών, που είχαν δείξει ότι τα παιδιά ηλικίας από 8 έως 18 ετών περνούν μόλις 15-25 λεπτά την ημέρα σε εξωτερικούς χώρους για δραστηριότητα και παιχνίδι, ενώ δαπανούν τουλάχιστον 7,5 ώρες ημερησίως, χρησιμοποιώντας μέσα όπως τα κινητά τηλέφωνα, την τηλεόραση και τους υπολογιστές.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η επίδραση του κακάο στη διάθεσή μας


Τι δείχνουν οι έρευνες για τα οφέλη της... σοκολατένιας σκόνης.

Η σοκολάτα και η «γλυκιά» της επίδραση στη διάθεσή μας και στην ψυχολογία μας πάντα προσελκύει το... διατροφικό επιστημονικό ενδιαφέρον! Άραγε είναι αλήθεια ότι η σοκολάτα και τα προϊόντα με κακάο συμβάλλουν στην καλή μας διάθεση; Ή απλά αγαπάμε τη σοκολάτα και βρίσκουμε δικαιολογίες για να την καταναλώνουμε πιο συχνά;

Η σοκολάτα και το κακάο είναι δύο διαφορετικές έννοιες και δεν θα πρέπει να συγχέονται! Τα ευεργετικά οφέλη της σοκολάτας αποδίδονται στο κακάο, το οποίο είναι το άπαχο συστατικό των φασολιών του κακάο (cocoa liquor - finely ground cocoa beans) και αυτό χρησιμοποιείται στην παρασκευή της σκόνης κακάο (12% λιπαρά), το οποίο προορίζεται για ροφήματα και στην ζαχαροπλαστική. Το Cocoa liquor λοιπόν, περιέχει 55% βούτυρο κακάο και μαζί με αυτό αποτελούν τα στερεά υλικά του κακάο, που αναφέρονται και στη συσκευασία της σοκολάτας. Η σοκολάτα ουσιαστικά είναι ο συνδυασμός του κακάο μαζί με βούτυρο κακάο, ζάχαρη και άλλα υλικά, όπως γάλα, ξηρούς καρπούς, αρώματα, και άλλα. Και δεν είναι τυχαίο ότι η επιστημονική ονομασία των σπόρων του τροπικού δέντρου κακάο είναι Theobroma cacao. Η λέξη Theobroma έχει ελληνική προέλευση (προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση) και σημαίνει φαγητό των Θεών.

Πολλά είναι τα οφέλη που αποδίδονται σε αυτή τη... σοκολατένια σκόνη. Το κακάο περιέχει μεγάλη ποσότητα φαινολικών φυτοχημικών συστατικών, που είναι γνωστά ως φλαβονοειδή, κυρίως με τη μορφή της επικατεχίνης, τα οποία κυρίως ευθύνονται για την επίδρασή τους στην ψυχολογική μας διάθεση.

Τα αντιοξειδωτικά αυτά συστατικά εμφανίζουν πολλές ευεργετικές δράσεις στον εγκέφαλο. Καθώς εισέρχονται στο εγκέφαλο, προάγουν μία διέγερση στην αιμάτωση του εγκεφάλου. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στη μορφολογία νευρώνων, κυρίως σε περιοχές που εμπλέκονται με τη μάθηση και τη μνήμη. Συγκεκριμένα, η επικατεχίνη βελτιώνει διάφορες πτυχές της γνωστικής λειτουργίας σε ζώα και σε ανθρώπους. Η σοκολάτα προκαλεί επίσης θετικές επιδράσεις στη διάθεση και για τον λόγο αυτό δεν είναι τυχαίο που καταναλώνεται υπό συναισθηματική πίεση. Επιπλέον, τα φλαβονοειδή ενισχύουν τις γνωστικές ικανότητες, παράλληλα με την αντιγήρανση και τη μείωση του κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ανθρώπους. Το κακάο διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και κατά την κατανάλωσή του εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση. Επιπλέον, εκκρίνεται σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.

Η σοκολάτα είναι δημοφιλές τρόφιμο και πάντα συνδέεται με την απόλαυση και την ευχαρίστηση. Έχει αλληλεπιδράσεις με νευροδιαβιβαστές, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της διάθεσης, αλλά και στη ρύθμιση της όρεξης.

Η σχέση μεταξύ της σοκολάτας και διάθεσης είναι μία πολύπλοκη διαδικασία. Συνδυάζονται οι ψυχοφαρμακολογικές επιδράσεις του κακάο με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της. Σε μία σχετική έρευνα μελετήθηκε η διαφορά του αποτελέσματος στην διάθεση και κατά πόσο οφείλεται στη γεύση. Η συγκεκριμένη ή έρευνα συνέκρινε δύο περιπτώσεις:

- αν η κατανάλωση σοκολάτας επηρεάζει αμέσως αρνητικά, αλλά όχι θετικά ή ουδέτερα τη διάθεσή μας
- αν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα οφείλεται μόνο στη γεύση της σοκολάτας.

Στο πείραμα 1 εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης σοκολάτας και 1 ποτηριού νερού σε αρνητικές, θετικές και ουδέτερες ψυχολογικές καταστάσεις, μετά από την προβολή αντίστοιχων ταινιών. Τρώγοντας σοκολάτα λοιπόν, φάνηκε ότι μειώθηκαν τα αρνητικά συναισθήματα συγκριτικά με την κατανάλωση νερού, και αντίστοιχα δεν φάνηκαν διακυμάνσεις σε ουδέτερα ή θετικά συναισθήματα. Στο πείραμα 2 συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα που έχει μία πολύ νόστιμη σοκολάτα σε σχέση με μία άγευστη, καθώς και τη διάρκεια του αποτελέσματος. Η αρνητική διάθεση μειώθηκε περισσότερο τρώγοντας τη νόστιμη σοκολάτα και το αποτέλεσμα διήρκησε 3 λεπτά. Και στα 2 πειράματα, η βελτίωση της αρνητικής διάθεσης συσχετίστηκε με τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού. Δηλαδή, τρώγοντας κάτι γλυκό και νόστιμο βελτιώνεται η ψυχολογική μας διάθεση και αυτό οφείλεται στη γεύση του φαγητού. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άμεση επιρροή του φαγητού στη διάθεση συμβάλλει και στη συνήθεια της κατανάλωσής του για να αντιμετωπίζουμε το άγχος.

Μέσα από μία πληθώρα επιστημονικών ερευνών, καταλήγουμε στο «ευχάριστο» συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση προϊόντων με κακάο πλούσιων σε φλαβονόλες ευνοούν θετικά τη διάθεσή μας.

Σύμφωνα με μία ανασκόπηση σχετικών ερευνών, φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον στην εξακρίβωση του τρόπου δράσης του κακάο στις πνευματικές λειτουργίες, καθώς οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως. Ένας ασφαλής και διαιτητικός τρόπος είναι να καταναλώνουμε ένα ρόφημα κακάο, όταν επιθυμούμε γλυκό, γλιτώνοντας και τις επιπλέον θερμίδες της ζάχαρης. Και από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το κακάο και τα προϊόντα του αποτελούν ‘δώρο’ ερωτευμένων και συχνά από τον άντρα στη γυναίκα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ΕΚΑΒ εκμπέμπει SOS


«Πληγές» τα γηρασμένα ασθενοφόρα, οι βλάβες και η έλλειψη διασωστών.

Εκτός υπηρεσίας έχει τεθεί ένα στα τέσσερα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Αττική, αφού ο στόλος είναι γηρασμένος, οι βλάβες είναι καθημερινό φαινόμενο, και η υποχρηματοδότηση της υπηρεσίας, έχει ως αποτέλεσμα οι επισκευές να γίνονται με αργούς ρυθμούς. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την έλλειψη διασωστών, συνεπάγονται κινδύνους για την υγεία, λόγω της ελλιπούς κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού

«Το κάθε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έχει διανύσει τουλάχιστον 600.000 με 700.000 χιλιόμετρα. Έχουν αγοραστεί το 2004 και δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο. Και αυτό όταν η συνήθης πρακτική για τα επαγγελματικά οχήματα είναι η αντικατάστασή τους κάθε πενταετία», ανέφερε, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Αττικής κ. Ιω. Χούσος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Το αποτέλεσμα είναι τα ασθενοφόρα να εμφανίζουν με μεγάλη συχνότητα βλάβες και, παράλληλα, η υποχρηματοδότηση του ΕΚΑΒ έχει ως αποτέλεσμα να μην προχωρούν γρήγορα οι επισκευές. Όπως αναφέρει ο κ. Χούσος, «αυτή τη στιγμή από τα 140 ασθενοφόρα που διαθέτει το ΕΚΑΒ του Λεκανοπεδίου τα 37 είναι "κλειστά" λόγω βλάβης».

Ακόμα και το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στην Κρήτη με θύματα τον διευθυντή του ΕΚΑΒ και τον εκπρόσωπο των εργαζομένων έχει, σύμφωνα με τον κ. Χούσο, στο «'στορικό του» μία βλάβη οχήματος, αφού αρχικά οι δύο άνδρες επιβιβάστηκαν σε υπηρεσιακό αυτοκίνητο το οποίο, ωστόσο, χάλασε και αναγκάστηκαν να πάρουν το μοιραίο ασθενοφόρο.

«Το κάθε ασθενοφόρο το έχουμε "χτίσει" ξανά από 2 και 3 φορές με αλλαγές κινητήρα και διαφόρων ανταλλακτικών», σημείωσε, τονίζοντας ότι η λύση είναι η ανανέωση του στόλου. Αλλά ο διαγωνισμός για την προμήθεια 200 νέων ασθενοφόρων έχει «μπλοκάρει» για δεύτερη φορά, αφού οι τρεις εταιρείες που έλαβαν μέρος είτε δεν κατέθεσαν τα σωστά δικαιολογητικά είτε δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές.

Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις σε διασώστες έχουν ως αποτέλεσμα να αντιστοιχεί στο Λεκανοπέδιο ένα ασθενοφόρο ΕΚΑΒ προς 75.000 κατοίκους, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι ένα ασθενοφόρο προς 25.000 κατοίκους. Στην Αττική βγαίνουν'κατά την πρωινή και την απογευματινή βάρδια 65-70 ασθενοφόρα και κατά τη νυχτερινή 25-30.

«Προσπαθούμε κάνοντας προσεκτική διαλογή των περιστατικών να εξυπηρετούμε με προτεραιότητα τα επείγοντα περιστατικά. Αλλά πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμα και το μη επείγον περιστατικό να εξελιχθεί σε επείγον», επισήμανε ο κ. Χούσος.

Και αυτό, όταν έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει το ΕΚΑΒ, λόγω της αναγκαστικής, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, «στροφής» των πολιτών στον δημόσιο τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Αν και ο αριθμός των περιστατικών που εξυπηρετεί το ΕΚΑΒ παραμένει σταθερός και κυμαίνεται στα 1.200 με 1.500 το 24ωρο, πλέον έχουν μειωθεί οι περιπτώσεις πολιτών που καλούσαν ακόμα και για έναν απλό πόνο στη μέση το ασθενοφόρο -αφού σκέφτονται πλέον το κόστος επίσκεψής τους στο νοσοκομείο- και αντίθετα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά που είναι επείγοντα.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαθαίνοντας τους υδατάνθρακες


Οι βασικές κατηγορίες και τα τρόφιμα στα οποία βρίσκονται.

Πολλές φορές ως διαιτολόγοι παρασύρονται από την ορολογία φτάνοντας σε ένα σημείο να μιλάνε για καλούς υδατάνθρακες, απλά σάκχαρα, γρήγορα απορροφήσιμους υδατάνθρακες, άμυλο και ο κόσμος τελικά να μην μπορεί να καταλάβει σε τι ακριβώς αναφέρονται. Κάποιες γενικές έννοιες λοιπόν, όσον αφορά το θέμα των υδατανθράκων, καλό είναι να αναφερθούν.

Οι υδατάνθρακες λοιπόν, αποτελούν την οικονομικότερη πηγή ενέργειας του οργανισμού. Στις δυτικού τύπου δίαιτες οι υδατάνθρακές καλύπτουν περίπου το 40% της συνολικής ημερήσιας ενέργειας, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες καλύπτουν το 75% της ενέργειας. Το επιθυμητό είναι 50-55%, στη Δύση τουλάχιστον.

Λειτουργίες:

Αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας του ανθρώπινου οργανισμού.

Παίρνουν μέρος σε διάφορες μεταβολικές αντιδράσεις, όπου μπορούν να επηρεάσουν τον κορεσμό, τον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων αλλά και την φυσιολογική λειτουργία το εντέρου.

Αποτελούν δομικό συστατικό των κυτταρικών τοιχωμάτων των φυτών

Η κυριότερη συνεισφορά των υδατανθράκων έχει να κάνει στον έλεγχο του σωματικού βάρους, την πρόληψη του διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, της δυσκοιλιότητας, του καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και γενικά στη φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Φυσικά δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ωφέλιμοι. Για αυτόν τον λόγο θα γίνει μία αναφορά σε κάποιες ορολογίες ώστε να είναι σε θέση ο καταναλωτής να διακρίνει τον τύπο των υδατανθράκων που πρέπει να επιλέγει και αυτόν που πρέπει να αποφεύγει

Κατηγορίες υδατανθράκων

Ανάλογα με το βαθμό πολυμερισμού

Όπως δείχνει και ο πίνακας, οι διαιτητικοί υδατάνθρακες διακρίνονται σε 3 ομάδες ανάλογα με το μοριακό τους μέγεθος: σε σάκχαρα, ολιγοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες. Τα σάκχαρα διακρίνονται σε μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες, ενώ οι πολυσακχαρίτες σε στο άμυλο και στους μη – αμυλούχους πολυσακχαρίτες.


Κατηγορία
Υποκατηγορία
Ουσίες
Σάκχαρα
Μονοσακχαρίτες
Γλυκόζη
Γαλακτόζη
Φρουκτόζη
Δισακχαρίτες

Σακχαρόζη
Λακτόζη

Ολιγοσακχαρίτες 
Μαλτοδεξτρίνες 
Φρουτκο - ολιγοσακχαρίτες 
Πολυσακχαρίτες
Άμυλο 


Αμυλόζη 
Αμυλοπηκτίνη 
Τροποποιημένο άμυλο 
Μη–αμυλούχοι πολυσακχαρίτες 



Κυτταρίνη 
Ημικυτταρίνη 
Πηκτίνη
Guar gum
Σάκχαρα

Ό όρος σάκχαρα ουσιαστικά αναφέρεται στους μόνο – και δισακχαρίτες. Οι δύο βασικοί μονοσακχαρίτες είναι η γλυκόζη και η φρουκτόζη. Η γλυκόζη και η φρουκτόζη βρίσκονται στο μέλι, τα φρέσκα και ξερά φρούτα, τη ζάχαρη, τα γλυκά.

Γενικά τα σάκχαρα χρησιμοποιούνται ως γλυκαντικά αλλά και για τη συντήρηση διαφόρων γλυκών όπως οι μαρμελάδες και οι ζελέδες. Είναι από τους υδατάνθρακας που πρέπει όλοι να αποφεύγουμε και κυρίως οι διαβητικοί.

Οι βασικοί δισακχαρίτες είναι η σακχαρόζη (ζάχαρη) και η λακτόζη. Η σακχαρόζη είναι η γνωστή μας ζάχαρη. Η λακτόζη από την άλλη είναι το κύριο σάκχαρο του γάλακτος. Έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες αλλά είναι και ο υδατάνθρακας, στον οποίο οφείλεται η γνωστή σε όλους «δυσανεξία στην λακτόζη».

Άμυλο

Το άμυλο είναι ο κύριος υδατάνθρακας στις περισσότερες δίαιτες. Βρίσκεται στα δημητριακά (μακαρόνια, ρύζι, ψωμί κα), την πατάτα, τα όσπρια και τα αμυλούχα λαχανικά όπως ο αρακάς και το καλαμπόκι. Αποτελείται από την αμυλόζη και την αμυλοπηκτίνη.

Μη αμυλούχοι πολυσακχαρίτες

Οι μη – αμυλούχοι πολυσακχαρίτες (NSP), αποτελούν το βασικό συστατικό της φυτικής ίνας. Βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών . Αρχικά είχαν οριστεί ως το μέρος του κυτταρικού τοιχώματος των φυτών, το οποίο αντιστεκόταν στην επίδραση των πεπτικών ενζύμων του λεπτού εντέρου.

Οι μη – αμυλούχοι πολυσακχαρίτες διακρίνονται στην κυτταρίνη αλλά και στους μη – κυτταρινούχους πολυσακχαρίτες όπως οι πηκτίνες, οι γλυκάνες, οι γόμες κα.

Μπορούν επίσης να διακριθούν στις διαλυτές φυτικές ίνες και στις μη-διαλυτές. Οι διαλυτές φυτικές ίνες επηρεάζουν την πέψη και την απορρόφηση ουσιών στο λεπτό έντερο, μειώνοντας την απότομη μετα-γευματική αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης και των λιπών.

Δέχονται επίδραση επίσης από τα βακτηρίδια του παχέος εντέρου, επηρεάζοντας τον γενικότερο μεταβολισμό. Διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να βρεθούν κυρίως στα φρούτα, τα λαχανικά, το κριθάρι, τα ξερά φασόλια και την βρώμη.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι πιο ανθεκτικές στην επίδραση των βακτηριδίων με αποτέλεσμα να δεσμεύουν νερό στο παχύ έντερο αυξάνοντας τον όγκο των κοπράνων. Βρίσκονται στις περισσότερες μη – επεξεργασμένες τροφές όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, το αναποφλοίωτο ρύζι, το πίτουρο του σταριού και στις φλούδες των φρούτων και των λαχανικών.

Απλοί και σύνθετοι υδατάνθρακες

Σύνθετοι θεωρούνται οι υδατάνθρακες που απορροφούνται πιο αργά συγκριτικά από τους απλούς. Στην αρχή θεωρούταν ότι είχε να κάνει μόνο με τον αριθμό των μορίων, αλλά στην πορεία είδανε ότι εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. Ουσιαστικά το άμυλο θεωρείται σύνθετος υδατάνθρακας ενώ η γλυκόζη απλός.

Ενδογενή ή εγγενή σάκχαρα και εξωγενή σάκχαρα

Τα ενδογενή σάκχαρα είναι όσα υπάρχουν φυσικά μέσα στην κυτταρική δομή των τροφίμων, όπως βρίσκονται για παράδειγμα στα φρούτα και τα λαχανικά. Τα εξωγενή σάκχαρα είναι εκείνα που είναι ελεύθερα στα τρόφιμα ή προστίθενται σε αυτά.

Τα εξωγενή διαχωρίζονται περαιτέρω σε σάκχαρα γάλακτος (λακτόζη) και στα μη γαλακτικά εξωγενή σάκχαρα. Η λακτόζη είναι ένα απλό σάκχαρο, το οποίο δεν βρίσκεται μέσα στο κυτταρικό τοίχωμα, αλλά έχει σημαντικές θρεπτικές ιδιότητες.

Οπότε ο όρος μη γαλακτικά εξωγενή σάκχαρα, συμπεριλαμβάνει τα σάκχαρα τα οποία δεν είναι ούτε ενδογενή αλλά ούτε βρίσκονται στο γάλα και των οποίων η κατανάλωση πρέπει να περιοριστεί. Τα συγκεκριμένα σάκχαρα περιλαμβάνουν τα σάκχαρα που βρίσκονται στους χυμούς φρούτων, στο μέλι αλλά και τα πρόσθετα σάκχαρα.

Απορροφήσιμοι και μη απορροφήσιμοι

Επειδή υπάρχουν κάποιες αντιρρήσεις όσον αφορά τον όρο μη απορροφήσιμοι υδατάνθρακες, προτάθηκαν οι εξής κατηγορίες:

Οι υδατάνθρακες οι οποίοι διασπώνται και απορροφώνται από το λεπτό έντερο και μπαίνουν στην κυκλοφορία, λαμβάνοντας μέρος σε διάφορες μεταβολικές αντιδράσεις (ανήκουν απλά σάκχαρα, ολιγοσακχαρίτες, άμυλο).

Οι υδατάνθρακες οι οποίοι φτάνουν στο παχύ έντερο και αποτελούν υπόστρωμα της εκεί μικροχλωρίδας.


Διαβάστε περισσότερα...