Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Επίλυση προβλημάτων των ΑΜΕΑ Δωδεκανήσου


Μετά από αίτημα του γραφείου του υφυπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, δεν πραγματοποιήθηκε προχτές η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρη Γάκη, η οποία αναφερόταν στη δυσλειτουργία των επιτροπών πιστοποίησης αναπηρίας στα νησιά της Δωδεκανήσου.

Ο κ. Υφυπουργός σε επικοινωνία με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ζήτησε την αναβολή της συζήτησης γιατί όπως δήλωσε «τις επόμενες δύο βδομάδες θα υπάρξουν πολιτικές πρωτοβουλίες εκ μέρους του Υπουργείου, οι οποίες θα στοιχειοθετήσουν πληρέστερες απαντήσεις στις ερωτήσεις που σήμερα τίθενται». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Γάκης αναφέρονται τα εξής:

«Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα μικρό αλλά χρήσιμο βήμα για την επίλυση των προβλημάτων των ΑΜεΑ και άλλων ευπαθών ομάδων της Δωδεκανήσου και γενικότερα της νησιωτικής χώρας.
Θυμίζουμε ότι τα ερωτήματα για τα οποία καλούσαμε τον Υπουργό να απαντήσει είναι:

1. Προτίθεται να προβεί σε άμεσα μέτρα για την βελτίωση των διαδικασιών πιστοποίησης των ΑμεΑ στις νησιωτικές περιοχές; Προτίθεται να αλλάξει άμεσα, το καθεστώς που συνοπτικά προαναφέραμε, βελτιώνοντας τις συνθήκες παροχής υπηρεσιών προς τα ΑΜΕΑ, τόσο ως προς το καθεστώς υποδοχής αιτήσεων σε τοπικό επίπεδο, όσο και με τη δημιουργία επιτροπών σε περισσότερα νησιά;

2. Προτίθεται να καταργήσει τις διατάξεις αναστολής του αναπηρικού επιδόματος καθώς και των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ κατά τη διάρκεια αναμονής επανεξέτασης της πιστοποίησης τους;»


Διαβάστε περισσότερα...

Η διαβίωση των νέων με αναπηρίες


Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ Κύπρου (ΕΚΦΚ) και δη το ΦΟΡΟΥΜ YOUTH CLUB προωθεί και φέτος το 2012 νέα πρόταση στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ (CY-12-20-2012-R2), με θέμα «ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΕΑΡΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», που ερευνά το αποτέλεσμα των διαφόρων προγραμμάτων για Κοινωνική Επανένταξη των Νέων με Αναπηρίες (ΝμεΑ) στη σημερινή κυπριακή κοινωνία - πολιτεία και τον ρόλο της οικονομικής κρίσης.

Οι Νέοι με Αναπηρίες (ΝμεΑ), ίδιως τα άτομα με κινητικές αναπηρίες, που έχουν όλες τις δυνατότητες κοινωνικής ενσωμάτωσης, σήμερα συνεχίζουν να είναι κοινωνικά αποκλεισμένα (οι αόρατοι άνθρωποι), δηλαδή απέχουν από τα κοινά της πόλης και της κοινότητάς τους και γενικά δεν είναι ενεργοί πολίτες, δηλαδή απέχουν από κάθε ουσιαστική συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι, όπως π.χ. κατά πλειοψηφία ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ, δεν συμμετέχουν στις γιορτές της πόλης, ακόμα και σε οικογενειακές συγκεντρώσεις δεν συμμετέχουν, και αλλού. Έτσι η εν λόγω πρόταση έχει σαν κύριο σκοπό την ΕΡΕΥΝΑ αυτής της ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ των ΝμεΑ, στην Κύπρο σήμερα, εμπλέκοντας τους ίδιους σε αυτήν τη διαδικασία, αλλά και άλλους νέους εθελοντές σε συνεργασία με τον Δρα Νίκο Ηλία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που θα επιβλέψει την έρευνα.


Το πρόγραμμα έχει σαν πρώτιστο στόχο την προώθηση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ, μέσω του εντοπισμού όλων εκείνων των λόγων που παρεμποδίζουν τους Ν.μεΑ. να ζήσουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν· ακόμα στοχεύει στην ανάπτυξη του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ σε όλους τους νέους που επιθυμούν να στηρίξουν τα Α.μεΑ. μέσω της εμπλοκής τους σε όλη τη διαδικασία του προγράμματος και στις διάφορες εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν για τον σκοπό αυτό.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 20 - 25 άτομα με κινητικές αναπηρίες και 15 νέοι εθελοντές ηλικίας από 16 μέχρι 30, αν και η έρευνα (ποιοτική & ποσοτική) θα καλύψει πολύ μεγαλύτερο αριθμό.

Τουλάχιστο μια φορά τον μήνα όλοι οι συμμετέχοντες θα καλούνται σε πολιτιστικές, κοινωνικές ή άλλες εκδηλώσεις που συμμετέχει ή διοργανώνει η Νεολαία του Ε.Κ.Φ.Κ. Έτσι η ομαλή και σταδιακή Κοινωνική τους Επανένταξη - Ενσωμάτωση θα εξασφαλισθεί μέσα από τη διοργάνωση και εμπλοκή των ΝμεΑ σε πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα πορείες, εκδρομές, περιπάτους, συνεστιάσεις, κτλ., καθώς και εκδηλώσεις της πόλης π.χ. Γιορτή του Κρασιού, Καρναβάλι, κ.ά.


Διαβάστε περισσότερα...

Υιοθετούν τους ανασφάλιστους


Ένα σημαντικό πρόγραμμα υιοθέτησης των ανασφάλιστων και άπορων ασθενών ανακοίνωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Πρόκειται για μία αξιόλογη πρωτοβουλία στην οποία είναι αρωγός ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2013 καλύπτοντας σε πρώτη φάση 1.500 ανασφάλιστους ασθενείς στο πλαίσιο της δραστηριότητας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής.

Τα παραπάνω εξήγησαν οι Πρόεδροι των ΙΣΑ , ΣΦΕΕ και ΕΟΦ στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και επισήμαναν ότι η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25% (33% στον ιδιωτικό τομέα), ενώ οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν καταβάλλουν εισφορές στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα να μην έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας το κράτος δαπανά 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για δαπάνες νοσηλευόμενων με βιβλιάριο ανασφάλιστου.
Ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΙΣΑ, κανένα εμβόλιο δεν έχει διατεθεί για τους ανασφάλιστους πολίτες στα Κέντρα Υγείας και στους δήμους. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες - μεταξύ των οποίων είναι χιλιάδες παιδιά - δεν έχουν πρόσβαση στο εμβολιασμό.

«Η οικονομική κρίση εξελίσσεται σε ανθρωπιστική, με τον Έλληνα πολίτη συνεχώς βαλλόμενο και στο επίπεδο της Υγείας», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης.

Όπως κατήγγειλε, εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν πρόσβαση στην φαρμακευτική και στη νοσηλευτική περίθαλψη, ενώ χιλιάδες ελληνόπουλα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς το βασικό εμβολιασμό και πρόσβαση στις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κώστας Φρουζής. τόνισε ότι « ο ΣΦΕΕ ενώνει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις - στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Συνδέσμου - και συμπράττει με τον μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον εγκυρότερο εποπτικό φορέα, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, προκειμένου να διασφαλίσει τη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων ασθενών και κυρίως αυτών που λαμβάνουν χρονίως αγωγή».


Διαβάστε περισσότερα...

Στις 10/12 ο τηλεμαραθώνιος της UNICEF


Πριν από μερικές δεκαετίες μόνο πέντε στα 100 παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες ήταν εμβολιασμένα κατά των ασθενειών που μάστιζαν τον παιδικό πληθυσμό, όπως η διφθερίτιδα, η ιλαρά, ο κοκίτης, η πολιομυελίτιδα, η φυματίωση και ο τέτανος.

Με το Πρόγραμμα Εκτεταμένου Εμβολιασμού, η UNICEF κατάφερε να ανοσοποιήσει πάνω από το 80% των παιδιών παγκόσμια κατά των έξι αυτών θανατηφόρων ασθενειών.

Με τον εμβολιασμό σώζονται σχεδόν 3 εκατομμύρια παιδικές ζωές κάθε χρόνο, ενώ ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα έχουν σχεδόν εξαλειφθεί.

Παρόλα αυτά, από αυτές και μόνο τις ασθένειες 1,7 εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Παιδιά που στη συντριπτική τους πλειονότητα θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν ήταν εμβολιασμένα.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας της UNICEF για την προστασία όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών, τη Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου, γίνεται ο μεγάλος ετήσιος Τηλεμαραθώνιο Αγάπης της UNICEF, με σκοπό να συγκεντρωθούν τα ποσά που χρειάζονται για τον εμβολιασμό των παιδιών στην Ελλάδα και τον κόσμο. Ο μαραθώνιος αγάπης διοργανώνεται με τη στήριξη της δημόσιας τηλεόρασης και ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών δικτύων.

Για όσους μπορούν να βοηθήσουν, υπάρχει η τηλεφωνική γραμμή 801 500 12345, το τηλέφωνο 901 11 17 17 17, με αυτόματη χρέωση 3,68 ευρώ ανά κλήση, αλλά και η δυνατότητα να στείλουν SMS με κενό μήνυμα στο 54234 , με χρέωση 1,23 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας


Μάθετε τα πάντα για το νέο τρόπο διάθεσης.

Αλλάζει από φέτος ο τρόπος διάθεσης των τελών κυκλοφορίας, με τα παραδοσιακά αυτοκόλλητα που γνωρίζαμε να μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Άραγε ο νέος τρόπος διάθεσης των τελών θα βοηθήσει στη ενίσχυση των κρατικών εσόδων;

Παρελθόν αποτελούν οι ατελείωτες ουρές που παρατηρούνταν στα τέλη του Δεκέμβρη σε τράπεζες και εφορίες προκειμένου οι πολίτες να λάβουν το σήμα τελών κυκλοφορίας. Πλέον, με τη νέα εφαρμογή που ανάρτησε στο διαδίκτυο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), η καταβολή των τελών αποτελεί διαδικασία ορισμένων λεπτών.

Τα κλασικά αυτοκόλλητα σταματούν να αποστέλλονται-χρησιμοποιούνται από φέτος, καθώς αρκεί ο κάθε ιδιοκτήτης οχήματος να έχει μαζί του το σχετικό ειδοποιητήριο και την απόδειξη πληρωμής. Ας δούμε όμως τα βήματα καταβολής των τελών, όπως επίσης και ορισμένες περιπτώσεις όπου τα πράγματα, ίσως να περιπλέκονται.


Ηλεκτρονικά τα πρόστιμα

Τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι της 31/12/2012, διαφορετικά ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα καλείται να καταβάλλει την διπλάσια αξία. Για τους «ξεχασιάρηδες» οδηγούς, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ξεκινήσει εκτενείς διασταυρώσεις από τον ερχόμενο Ιανουάριο, ώστε σε περίπτωση μη καταβολής των τελών, το πρόστιμο θα αποστέλλεται στον ενδιαφερόμενο μέσω του TAXISnet. Όπως υποστηρίζουν οι αρμόδιοι εντατικοί ηλεκτρονικοί έλεγχοι έχουν ξεκινήσει και για όσους δεν πλήρωσαν τα τέλη του 2012. Τέλος, ο κάθε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου θα πρέπει να φέρει μαζί του πάντα την απόδειξη πληρωμής, σε περίπτωση που του ζητηθεί σε κάποιον τροχονομικό έλεγχο.

Ουκ αν λάβεις...

Μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να μερίμνησε για ένα αποτελεσματικότερο τρόπο-διαδικασία καταβολής των τελών κυκλοφορίας, ωστόσο οι αρμόδιοι δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να μειώσουν τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να καταβάλουν και φέτος οι πολίτες. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία μείωσης των ποσών που απαιτούνται (έστω και για ορισμένες κατηγορίες αυτοκινήτων), παρότι η εμπειρία των προηγούμενων ετών έδειξε ότι οι μαζικές καταθέσεις πινακίδων είχαν αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα για τα κρατικά ταμεία και την αγορά γενικότερα.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, τα τελευταία 5 χρόνια έχουν τεθεί σε ακινησία περισσότερα από 600.000 αυτοκίνητα, με οικονομικές απώλειες για τα κρατικά έσοδα, άνω των 140.000.000 ευρώ. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία στο εν λόγω έγγραφο το 2007 τέθηκαν σε ακινησία 51.045 αυτοκίνητα και το 2008, 66.082 αυτοκίνητα. Το 2009, σε ακινησία τέθηκαν 136.320 αυτοκίνητα, το 2010 131.102 και το 2011 148.083.

Φέτος, έως τις 16 Ιανουαρίου 2012, το αντίστοιχο νούμερο ήταν 76.370 αυτοκίνητα. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς αυτοκινήτου, οι οικονομικές απώλειες από τις καταθέσεις πινακίδων είναι μεγαλύτερες από το ποσό που ανέφερε ο υφυπουργός, αν συνυπολογίσει κανείς ότι η χρήση ενός αυτοκινήτου εμπεριέχει και άλλες παραμέτρους όπως φόροι από τη χρήση καυσίμων, έξοδα συντήρησης που συνεπάγονται διατήρηση θέσεων εργασίας, αλλά και απόδοση άλλων φόρων μέσω ΦΠΑ κα. Τέλος, με βάση εκτιμήσεις, ο αριθμός κατάθεσης αριθμών κυκλοφορίας αναμένεται να είναι και φέτος υψηλός, με δεδομένη τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.


Πηγή: http://www.autotriti.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξετάσεις μέτρησης IQ διοργανώνονται στην Αθήνα


Διαγωνισμό εισαγωγής ανακοίνωσε η Mensa.

Η διεξαγωγή, στην Αθήνα, του επόμενου ομαδικού διαγωνισμού εισαγωγής στη Mensa ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης...

Η Mensa είναι παγκοσμίως γνωστή για τη διεξαγωγή εξετάσεων μέτρησης του δείκτη IQ, με τα κεντρικά της γραφεία να στεγάζονται στο Caythorpe της Αγγλίας, ενώ διαθέτει αντιπροσώπους σε πενήντα χώρες.

Οι διαγωνισμοί εισαγωγής απευθύνονται σε παιδιά από 10 έως 14 ετών, που θα διαγωνιστούν στο FRT Form A test, και σε άτομα άνω των 14 ετών που θα βαθμολογηθούν για το FRT-J.

Οι ώρες διεξαγωγής είναι στις 11:00 το πρωί και στις 12:30 το μεσημέρι και ο κάθε διαγωνιζόμενος έχει την ελευθερία να επιλέξει ποια από τις δύο ώρες τον εξυπηρετεί.

Δεν απαιτείται προηγούμενη αίτηση, παρά μόνο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητα του υποψηφίου. Η αίτηση συμπληρώνεται επί τόπου. Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, χρειάζονται απαραίτητα εξουσιοδότηση (συγκατάθεση) από έναν γονέα ή κηδεμόνα.

Τα τεστ αποτελούνται μόνο από σχηματικές παραστάσεις, ώστε να μπορούν να απαντηθούν από όλους (ακόμη και από αυτούς που δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση) και δεν προϋποθέτει εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την Κυριακή 13 Μαρτίου 2013 στο ξενοδοχείο «Athens Gate», Λεωφόρος Συγγρού 10, Αθήνα, 11742, στους στύλους του Ολυμπίου Διός και το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά άτομο.Διαβάστε περισσότερα...

Στη Βουλή ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα


Προβλέπουν εκπτώσεις προστίμων και άλλες διευκολύνσεις.

Ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη διευκόλυνση ιδιοκτητών αυθαιρέτων να ενταχθούν στις σχετικές ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 4014/2011, καθώς και στην ενίσχυση της κινητικότητας, κυρίως στους τομείς του τουρισμού, της οικοδομής και των εμπορικών χρήσεων, προωθεί ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης.

Ειδικότερα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, εξαιρούνται της απαγόρευσης μεταβίβασης κτίρια για τα οποία έχει καταβληθεί το 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως τις 31/01/2013.

Προβλέπεται δε, ότι σε περίπτωση καταβολής ποσοστού 30% του προστίμου έως 31/01/2013 παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού και, αυτομάτως από το πληροφοριακό σύστημα οι επόμενες προς εξόφληση δόσεις κατανέμονται αντιστοίχως.

Επιπλέον, κατατίθεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή σύνολο ρυθμίσεων σχετικά με την καταβολή του ειδικού προστίμου, ώστε να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων ακινήτων να τα εντάξουν στις ρυθμίσεις του νόμου 4014/2011.

Όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΚΑ, με τις συγκεκριμένες διατάξεις, αφενός αποδεσμεύονται όλες οι διαδικασίες σύναψης οιασδήποτε δικαιοπραξίας ακινήτου (βεβαιώσεις μηχανικού, περαίωση, κ.λπ.) από την ολοσχερή εξόφληση του προστίμου και αφετέρου θα επιτρέπονται, χωρίς να είναι απαιτητή, η πλήρης εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου, πράξεις δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου όπως: η μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος, η έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής άδειας, η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης, η έκδοση βεβαίωσης εξόφλησης ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013, από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ το οποίο κι αυτό με τη σειρά του προσαρμόζεται σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις

Επιπροσθέτως, παρατείνεται η καταβολή όλων των δόσεων καταβολής του ειδικού προστίμου πράξεων υπαγωγής στο Ν.3843/2010 έως 31.01.2013.

Το ΥΠΕΚΑ, τέλος, διευκρινίζει ότι σε περίπτωση μη αποπληρωμής του συνολικού προστίμου, το κτίσμα για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, θα καθίσταται αυτοδικαίως αυθαίρετο.


Διαβάστε περισσότερα...

Αθωώθηκε στο Εφετείο ο νευροχειρουργός Ρολόγης


Ανατράπηκε η καταδίκη του για πρόκληση αναπηρίας στον Δ. Αλβέρτη.

Αθώο έκρινε το Τριμελές Εφετείο, τον νευροχειρουργό Δημήτρη Ρολόγη, ακυρώνοντας την πρωτόδικη καταδίκη των δύο ετών με αναστολή, για την κατηγορία ότι ύστερα από χειρουργική επέμβαση, οδήγησε σε αναπηρία τον Δημήτρη Αλβέρτη, σύζυγο της κόρης του πρώην προέδρου της ΝΔ, Μιλτιάδη Εβερτ.

Πρωτόδικα ο γιατρός είχε κριθεί ένοχος, καθώς θεωρήθηκε ότι η μετεγχειρητικές επιπλοκές που οδήγησαν στην αναπηρία τον Δ. Αλβέρτη, γνωστό τραπεζικό στέλεχος, οφείλονταν σε πράξεις ή παραλείψεις του.

Στο συγκεκριμένο χειρουργείο, που είχε γίνει στις 22 Ιανουαρίου του 2005, προκειμένου να αφαιρεθεί κύστη από τον εγκέφαλο του Γιώργου Αλβέρτη συμμετείχαν και οι νευροχειρούργοι Αθανάσιος Γρίβας και Δημήτρης Αγγελιδάκης.

Ο πρώτος κατηγορούμενος, αθωώθηκε από το πρωτόδικο δικαστήριο και ο δεύτερος έθεσε τέρμα στη ζωή του λίγο πριν η υπόθεση φτάσει στη Δικαιοσύνη. Στις 12 Ιανουαρίου του 2010, ο Δ. Αγγελιδάκης βρέθηκε απαγχονισμένος στο αυτοκίνητό του, στην περιοχή του Ντράφι, στην Πεντέλη.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μάθημα ανθρωπιάς από παιδιά


Μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης έδωσαν μαθητές από το Γυμνάσιο της Σαρωνίδας. Με χρήματα από το χαρτζιλίκι τους αγόρασαν τρόφιμα, ρούχα και παπούτσια και τα προσέφεραν σε οικογένειες στο Πέραμα, οι οποίες δυσκολεύονται να ταΐσουν τα παιδιά τους.

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα για υποψήφιους αγρότες


Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης όσων επιθυμούν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα, μελετά η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα ευρύ πλέγμα δράσεων, οικονομικών και διοικητικών κινήτρων για τη διευκόλυνση όσων επιθυμούν να επιστρέψουν στην περιφέρεια και να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, μετά και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει αναθέσει τη μελέτη και το σχεδιασμό του προγράμματος στους αναπληρωτές υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Περιβάλλοντος, Σταύρο Καλαφάτη και Ανάπτυξης, Σταύρο Καλογιάννη, οι οποίοι την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συνάντηση.

Ο κ. Χαρακόπουλος, σε δηλώσεις του, σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα», τονίζοντας ότι «αφενός έρχεται να εξυπηρετήσει τη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης που είναι η ανάδειξη της γεωργίας-κτηνοτροφίας σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας και αφετέρου, να θέσει απαραίτητες προϋποθέσεις και να υποστηρίξει όσους αποφασίσουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που είχε πραγματοποιηθεί για λογαριασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχεδόν 1 εκατ. άτομα είχαν δηλώσει πως σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο και περίπου οι μισοί, να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα (φυτική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία). Επίσης, τα 2/3 σχεδόν, όσων επιθυμούν να χτίσουν μια νέα ζωή στην επαρχία, έχουν υψηλή μόρφωση, αφού το 25,4% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων και το 43% πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν τα παρατάει η κυβέρνηση για το χαράτσι


Αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας για το τέλος ακινήτων θα καταθέσει το Δημόσιο, παράλληλα με αίτηση αναίρεσης της απόφασης που θα υποβληθεί στον Άρειο Πάγο.

Αυτό αποφασίσθηκε σήμερα σε σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τη διοίκηση της ΔΕΗ, με αφορμή την απόφαση του Πρωτοδικείου που έκρινε αντισυνταγματική την είσπραξη του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού και επέβαλε στη ΔΕΗ να σταματήσει την είσπραξη του τέλους.

Ωστόσο, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν η ΔΕΗ θα συνεχίσει να χρεώνει στους καταναλωτές το τέλος ακινήτων με τους λογαριασμούς που εκδίδονται στο μεσοδιάστημα, δηλαδή από τώρα μέχρι να εκδοθούν οι δικαστικές αποφάσεις. Για το θέμα αυτό αναμένεται γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ήδη η διοίκηση της ΔΕΗ ενημέρωσε τα υποκαταστήματα ότι μπορούν να δέχονται από τους καταναλωτές να πληρώνουν τους λογαριασμούς χωρίς το τέλος ακινήτων. Στις περιπτώσεις αυτές οι οφειλές από το τέλος μεταφέρονται στις ΔΟΥ, οι οποίες ενημερώνονται από τη ΔΕΗ για τις δόσεις που εκκρεμούν.

Σε περίπτωση πάντως που το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαιώσει ότι το τέλος δεν μπορεί να περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, το Δημόσιο θα πρέπει να επιδιώξει την είσπραξή του μέσω διαφορετικού μηχανισμού.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλέπει το φορολογικό


Απλούστερο, δικαιότερο και με αναπτυξιακή κατεύθυνση είναι το νέο φορολογικό σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση, καθώς μειώνονται οι φορολογικές κλίμακες και επεκτείνεται το αφορολόγητο, εντάσσει στη φορολογητέα μάζα όσους έως σήμερα δεν φορολογούνται (αγρότες και επαγγελματίες) και ευνοεί την επιχειρηματικότητα, μέσω της μείωσης των συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

Με το νέο σύστημα, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο κατά 92 εκατ. ευρώ, 869.000 οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα, θα φορολογηθεί από το 2014 (οικονομική δήλωση 2015) το αγροτικό εισόδημα που φοροδιαφεύγει, όχι ως εισόδημα του Έλληνα αγρότη, αλλά ως «μαύρο» εισόδημα των μεσαζόντων. Η εξέλιξη αυτή, όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση, θα μειώσει επιτέλους την τιμή των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι.

Τέλος, ευνοούνται, μέσω σημαντικής μείωσης της φορολογίας, οι μικρομεσαίοι εισοδηματίες από ενοίκια, ενώ αυξάνουν ελαφρώς οι φορολογικές επιβαρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα.

Ειδικότερα:

Αυξάνεται το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους από 5.000 ευρώ σε 9.000 ευρώ. Και ειδικά για τους χαμηλόμισθους που θα παίρνουν ολόκληρη την απαλλαγή.

Όλοι οι φορολογούμενοι με εισόδημα έως 25.000 ευρώ θα έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις. Μειώνονται οι συντελεστές σε 3 αντί των 8 σήμερα, με τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης να διαμορφώνεται στο 40% για τα εισοδήματα από 40.000 ευρώ και άνω.

Σήμερα, με 45% φορολογούνται όσοι δηλώνουν εισόδημα 100.000 ευρώ και άνω, ενώ με 40% φορολογούνται οι άνω των 60.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι για τα εισοδήματα του 2011, με βάση τους συντελεστές αυτούς η φορολόγηση αφορούσε 2.600 φορολογούμενους που δήλωσαν 140.000 ευρώ και άνω, ενώ 6.800 δήλωσαν πάνω από 100.000 ευρώ και 11.500 δήλωσαν πάνω από 40.000 ευρώ.

Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται πλέον αυτοτελώς, με συντελεστή πολύ μικρότερο, διαμορφώνοντας σημαντικό όφελος για όσους συμπλήρωναν το εισόδημά τους από μισθωτή εργασία με ενοίκια (με το σημερινό καθεστώς τα έσοδα αυτά φορολογούνταν με συντελεστή 40%).

Πλέον, με το αυτοτελές σύστημα θα φορολογούνται με 10% τα εισοδήματα από ενοίκια, διαμορφώνοντας, για παράδειγμα, κέρδος για έναν μέσο μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ και 9.000 ευρώ από ενοίκια, 2.250 ευρώ (πριν στο συνολικό εισόδημα των 35.000, τα 9.000 των ενοικίων είχαν φόρο 3.150 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα έχει φόρο μόλις 900 ευρώ).

Φορολογούμενοι με παιδιά

Α) Οι πολύτεκνοι (150.000 οικογένειες) λάμβαναν μέχρι σήμερα πολυτεκνικό επίδομα 528 ευρώ το έτος ανά παιδί, ενώ με το νέο καθεστώς θα λαμβάνουν 450 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα και επιπλέον 40 ή 50 ευρώ το μήνα, ανά παιδί, στο πλαίσιο της ενίσχυσης όλων των οικογενειών με παιδιά. Έτσι, μια οικογένεια με 3 παιδιά, και με φορολογητέο εισόδημα ως 33.000 ευρώ καθαρά (χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις υπέρ τρίτων) θα παίρνει στο εξής συνολικά 2.910 ευρώ το έτος (1.350 από το πολυτεκνικό [450 επί 3 παιδιά] και 1.560 ευρώ από την ενίσχυση παιδιών [40 για το πρώτο, 40 για το δεύτερο και 50 ευρώ για το τρίτο] αντί των 1.584 σήμερα [528 ανά παιδί]).

Γ) Το επίδομα τέκνων που θεσπίζει η κυβέρνηση βοηθά 869.000 οικογένειες, οι οποίοι σήμερα δεν παίρνουν κανένα είδους βοήθημα.

Αύξηση της φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων (από 10% σε 15%). Για κατάθεση 10.000 ευρώ με μέσο επιτόκιο 3%, ο τόκος διαμορφώνεται στα 300 ευρώ το έτος και ο φόρος από την φορολόγησή του στα 45 ευρώ το χρόνο, από 30 ευρώ σήμερα.

Αγρότες: Από το 2014 (εισοδήματα 2014, δήλωση το 2015) οι 1.000.000 που δηλώνουν και αγροτικά εισοδήματα θα φορολογούνται πλέον με βιβλίο εσόδων - εξόδων (εξαιρέσεις θα υπάρξουν για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα). Σήμερα, 1.000.000 φορολογούμενοι, δηλώνουν εισόδημα 9 δισ. ευρώ και πληρώνουν φόρο για αγροτικά εισοδήματα (1,1 δισ. από τα 9 δισ.) μόλις 115 εκατ. ευρώ, αφού φορολογούνται αποκλειστικά με βάση τα τεκμήρια. Από αυτούς, οι 715.000 έχουν κυρίως άλλα εισοδήματα (από μισθωτές εργασίες ή ελευθέρια επαγγέλματα) και κάποια αγροτικά εισοδήματα (δηλώνονται κατά μέσο όρο 260 ευρώ τον χρόνο!, που συνιστά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή).

Με το νέο σύστημα, οι αγρότες θα δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, αφού για παράδειγμα θα απαιτούν από τους εμπόρους να τους κόβουν τιμολόγιο με τις πραγματικές τιμές για τα προϊόντα που πωλούν, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές για τον τελικό καταναλωτή. Με αυτό τον τρόπο, επισημαίνεται, πατάσσεται επιτέλους το «μαύρο χρήμα» από το κύκλωμα των μεσαζόντων.

Αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, από τα 500 ευρώ τον χρόνο στα 650 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις αυξάνεται από τα 500 στα 1.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά, που θα επιφέρει η αύξηση της εισφοράς σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις (συνολικά 235 εκατ. ευρώ) θα διοχετευθούν στην ενίσχυση των πολυτέκνων (από 3 παιδιά και άνω) με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων μειώνεται στο 32,8% από το 40% σήμερα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο συγκλονιστικός αγώνας μιας 16χρονης για ζωή. Θα παρέμβει το υπ.Υγείας;


Πριν από λίγες μέρες συγκλόνισε το Πανελλήνιο το δράμα της 8χρονης που πάσχει από μια σπάνια νόσο. Όπως είναι γνωστό χρειάστηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για να βρεθεί λύση. Δυστυχώς, όμως, οι περιπτώσεις των παιδιών που είναι «θύματα» είτε της γραφειοκρατίας, είτε των περικοπών που έχουν γίνει στην υγεία, είτε της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ΕΟΠΠΥ, είναι δεκάδες.

4.000 ευρώ το μήνα για ενέσεις

Μια 16χρονη από την Θεσσαλονίκη ζει αυτές τις μέρες τον δικό της Γολγοθά. Πάσχει από κοινή ποικίλη ανοσοανεπάρκεια και είναι υποχρεωμένη να κάνει υποδόριες ενέσεις κάθε εβδομάδα. Το κόστος τους φτάνει περίπου τις 4.000 ευρώ το μήνα. Μέχρι πριν από λίγο καιρό η 16χρονη προμηθευόταν τις ενέσεις από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Η φαρμακευτική εταιρία, όμως, εδώ και δύο εβδομάδες σταμάτησε να προμηθεύει το φαρμακείο λόγω των οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Οι υπεύθυνοι είπαν στη μητέρα της (σ.σ. ο πατέρας της έχει πεθάνει από καρκίνο) ότι θα πρέπει πλέον να προμηθευτεί ιδιωτικά τις πανάκριβες ενέσεις προκειμένου να συνεχίσει η κόρη της την θεραπεία της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μητέρα καταβάλλει κάθε μήνα το ποσό των 700 ευρώ για αναλώσιμα, που δεν δικαιολογούνται από τον ΕΟΠΥΥ. Συγγενείς της 16χρονης ήρθαν σε επαφή με συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά που απέφυγαν να δεσμευτούν για την λύση του προβλήματος.

Δύο εβδομάδες χωρίς ενέσεις

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το κορίτσι εδώ και δύο εβδομάδες δεν κάνει τις ενέσεις με συνέπεια το ανοσοποιητικό του να έχει εξασθενήσει και όπως γίνεται αντιληπτό να υπάρχει ο κίνδυνος να προσβληθεί από λοιμώξεις. Μέσα στην απελπισία της η μητέρα του έφτασε μέχρι τη Γερμανία, όπου εργαζόταν ο πατέρας του με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να βρει την λύση από τα εκεί ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που δεν κατέστη δυνατό.

Το ίδιο πρόβλημα με την 16χρονη αντιμετωπίζουν και άλλα παιδιά στην χώρα μας που πάσχουν από κοινή ποικίλη ανοσοανεπάρκεια και θα πρέπει η πολιτεία να δώσει τέλος στην αγωνία και στην ταλαιπωρία τους. Γνωρίζουμε διαχρονικά ότι η Ελλάδα «τρώει» τα παιδιά της, μην φτάσουμε, όμως, στο σημείο να τα σκοτώνει κιόλας.Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται η μυωπία


Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το πρόβλημα του ματιού.

Η μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία κατά την ποία οι ακτίνες του φωτός που προέρχονται από ένα μακρινό αντικείμενο εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή και όχι επάνω στον αμφιβληστροειδή όπως σε έναν εμμετρωπικό οφθαλμό.

Αυτό οφείλεται είτε σε αύξηση του προσθιοπίσθιου άξονα του οφθαλμού (αξονική μυωπία), είτε σε αύξηση της διαθλαστικής δύναμης του οφθαλμού (διαθλαστική μυωπία)

Πού οφείλεται η μυωπία

Τα ακριβή αίτια της μυωπίας δεν τα γνωρίζουμε. Έχουμε διαπιστώσει ότι η αξονική μυωπία εμφανίζεται κατά την περίοδο της ανάπτυξης όπου έχουμε αύξηση του προσθιοπίσθιου άξονα του ματιού.

Γίνεται αντιληπτή τα πρώτα σχολικά χρόνια όπου οι ανάγκες του παιδιού επεκτείνονται και στη μακρινή όραση. Τελευταία ενοχοποιείται και η έντονη κοντινή εργασία (PC- διάβασμα) και αυτοί είναι οι λόγοι που τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε αύξηση της μυωπίας ακόμη και μέχρι την ηλικία των 26-27 ετών.

Μυωπία μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερη ηλικία λόγω του εμφανιζόμενου καταρράκτη ο οποίος αυξάνει τη διαθλαστική δύναμη του οφθαλμού. Αυτό που παρατηρεί ο ασθενής είναι ότι χρειάζεται όλο και λιγότερο τα γυαλιά του για το διάβασμα.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι επίσης υπεύθυνος για την εμφάνιση διαθλαστικής μυωπίας. Σε πρόωρα νεογνά μπορεί επίσης να παρατηρηθεί μια μορφή μυωπίας που ονομάζεται μυωπία της προωρότητας

Τι είναι η εκφυλιστική μυωπία

Εκφυλιστική μυωπία είναι εκείνη όπου εκτός από τη θολή αντίληψη των μακρινών αντικειμένων που είναι το κυριότερο σύμπτωμα της μυωπίας συνοδεύεται και από εκφυλιστικές αλλοιώσεις των χιτώνων του οφθαλμού. Οι αλλοιώσεις αυτές παρατηρούνται συνήθως σε μυωπίες άνω των 6,00 διοπτριών, μερικές φορές όμως δεν έχουν σχέση με το βαθμό της μυωπίας.

Τα άτομα με εκφυλιστικές αλλοιώσεις έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, η οποία συμβαίνει σε ποσοστό 5-8% σε άτομα με υψηλή μυωπία.

Χρήσιμο είναι σε κάθε ασθενή με μυωπία να γίνεται από τον οφθαλμίατρο βυθοσκόπηση για την πιθανή ύπαρξη εκφυλιστικών αλλοιώσεων.

Πώς αντιμετωπίζεται η μυωπία

Η μυωπία αντιμετωπίζεται με γυαλιά, φακούς επαφής και τελευταία με τις διαθλαστικές επεμβάσεις.

Τα τελευταία 20 χρόνια οι επεμβάσεις με Laser για τη διόρθωση της μυωπίας βελτίωσαν την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων, απαλλάσσοντας τους από την εξάρτηση από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής τους. Η φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (PRK) είναι η πρώτη χειρουργική τεχνική με Laser που εφαρμόστηκε για τη διόρθωση της μυωπίας.

Το επιθήλιο του κερατοειδούς αφαιρείται αφού πρώτα τον έχουμε αναισθητοποιήσει με σταγόνες και στην επιφάνεια του εφαρμόζεται το Laser. Στη συνέχεια εφαρμόζονται φακοί επαφής για 3-5 ημέρες οι οποίοι βοηθούν στην αναγέννηση του επιθηλίου.

Η πιο διαδεδομένη σήμερα τεχνική με Laser είναι η μέθοδος LASIK (Laser in situ keratomileusis). Ο χειρουργός ανασηκώνει ένα τμήμα του κερατοειδούς (flap), εφαρμόζει το Laser και στη συνέχεια τοποθετεί το flap στην αρχική του θέση. Με αυτή τη μέθοδο έχουμε ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης.

Πότε δεν μπορεί να γίνει διόρθωση της μυωπίας με Laser

Καταστάσεις όπως ο κερατόκωνος, η σοβαρή ξηροφθαλμία, το μη ελεγχόμενο γλαύκωμα, νοσήματα του κολλαγόνου (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σαρκοείδωση κ.α) ιστορικό οφθαλμικού έρπητα, λεπτός κερατοειδής και λήψη φαρμάκων όπως τα στεροειδή και το ρετινοικό οξύ αποτελούν αντένδειξη για τις διαθλαστικές επεμβάσεις.

Πότε είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να χειρουργηθεί ο μύωπας

Βασική προϋπόθεση για τη διενέργεια της διαθλαστικής επέμβασης είναι η σταθερότητα της μυωπίας για 1-2 χρόνια και ηλικία μεγαλύτερη των 18 ετών.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκολατένιος πειρασμός υγείας


Ιδιαίτερα ευεργετική μπορεί να φανεί η σοκολάτα.

Ο πειρασμός της σοκολάτας δεν είναι υποχρεωτικά μια ανθυγιεινή διατροφική επιλογή, που θα πρέπει πάσει θυσία να αποφεύγουμε. Αντίθετα, υπό όρους μπορεί να φανεί ιδιαίτερα ευεργετική. Διαβάστε γιατί...

Η σοκολάτα προσφέρει την καλύτερη αντιγηραντική θεραπεία

Τα φλαβονοειδή που περιέχει η σοκολάτα έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν και τη δομή των κυττάρων. Όπως καταλαβαίνεις, τρως σοκολάτα και δεν φοβάσαι μήπως γεράσουν πρόωρα τα κύτταρα του προσώπου.

Τα περισσότερα φλαβονοειδή θα τα βρεις στη μαύρη σοκολάτα αφού ειδικά στην κατηγορία της μαύρης σοκολάτας με 60% κακάο (40 γραμμάρια), βρίσκουμε 536 μιλιγκράμ φλαβονοειδών.

Ταυτόχρονα, τα πανίσχυρα φλαβονοειδή -καταναλώνοντας 80 μιλιγκραμ φλαβονοειδών την ημέρα- έχουν συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η περίοδος δεν προκαλεί λιγούρα για σοκολάτα

Σε πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Πενσιλβανία, αποδείχτηκε πως η λιγούρα για σοκολάτα τις ημέρες της περιόδου, δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τις αλλαγές των ορμονών.

Αντίθετα, είναι πιθανό να ζητάμε σοκολάτα τις ημέρες αυτές, απλά και μόνο επειδή η σοκολάτα αποτελεί τροφή που μας φτιάχνει τη διάθεση και ψυχολογικά την προτιμάμε όταν νιώθουμε χάλια.

Η σοκολάτα βοηθά να ασκείσαι καλύτερα και περισσότερο

Άσε κατά μέρους τα πανάκριβα ενεργειακά ροφήματα και πρωτεϊνικά σκευάσματα. Η έρευνα υποστηρίζει πως η σοκολάτα γάλακτος είναι ένα εξίσου αποτελεσματικό ρόφημα για να επουλωθούν οι πονεμένοι μύες.

Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism» συνέκρινε τα αποτελέσματα που έχουν ενεργειακά ροφήματα και σοκολάτα γάλακτος στην αντοχή των αθλητών και στην ικανότητά τους να ξαναγεμίζουν τις μπαταρίες τους μετά από σκληρή προπόνηση με ποδήλατο.

Αυτό που αποκάλυψαν είναι πως η σοκολάτα γάλακτος βοήθησε στην ανακούφιση του πόνου των μυών.

Η σοκολάτα δεν ευθύνεται για τις αϋπνίες

Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη πως η σοκολάτα είναι γεμάτη καφεΐνη, αλλά στην πραγματικότητα η ποσότητα καφεΐνης που περιέχει η σοκολάτα είναι μηδαμινή σε σχέση με άλλες τροφές που απολαμβάνεις καθημερινά.

Μάλιστα, αξίζει να γνωρίζεις πως τα 28 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας περιέχουν μόλις 20 μιλιγκράμ καφεΐνης, την ίδια δηλαδή ποσότητα με μια κούπα ντεκαφεϊνέ καφέ. Μια κούπα κανονικού καφέ περιέχει 100 μιλιγκράμ καφεΐνης και ένα φλιτζάνι τσάι 50 μιλιγκράμ καφεΐνης.

Η σοκολάτα δεν βλάπτει τα δόντια όσο νομίζεις

Κι όμως, δεν ευθύνεται η σοκολάτα για τα δόντια που χαλάνε, αλλά μάλλον συμβαίνει το αντίθετο. Η θεοβρωμίνη, ένα οργανικό μόριο που εμφανίζεται στο κακάο, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών, σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο Tulane.

Δυστυχώς, τα οφέλη της θεοβρωμίνης καταπλακώνονται εξαιτίας του γάλακτος και της ζάχαρης που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα τυποποιημένα προϊόντα σοκολάτας.


Πηγή: http://www.womenonly.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οδηγός για έναν επιτυχημένο θηλασμό


Όσα πρέπει να γνωρίζει η νέα μητέρα.

Πολλές μητέρες θεωρούν το θηλασμό ως την πιο συναρπαστική πράξη της μητρότητας, ειδικά την πρώτη φορά που ταΐζουν το μωρό τους με αυτό τον τρόπο. Αφού έχουμε αναφέρει κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς για ό,τι αφορά το θηλασμό: μπορεί να είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στο κόσμο, αλλά δεν έρχεται πάντα φυσιολογικά.

Στο παρελθόν, οι πιο μεγάλες μητέρες δίδασκαν της νέες μαμάδες πώς να θηλάσουν το μωρό τους και ερχόταν «φυσιολογικά» γιατί κάποιος τους έδειχνε τον τρόπο.

Σήμερα πολλές μαμάδες παρακολουθούν μαθήματα για το θηλασμό στο νοσοκομείο αφού γεννήσουν. Δυστυχώς αυτό το σύντομο μάθημα μπορεί να μην είναι αρκετό. Ο θηλασμός θέλει εξάσκηση και υπομονή.

Αν έχετε οποιαδήποτε πρόβλημα ή το παιδί σας δεν ακουμπάει καλά ή πονάτε, ζητήστε βοήθεια από άλλες μαμάδες, από τη μαία σας, κάντε ένα επιπλέον σεμινάριο στο νοσοκομείο ή σε κάποιο κέντρο υποστήριξης.

Ο θηλασμός κάνει καλό στο μωρό και σε εσάς. Αλλά πρέπει να είναι κάτι ευχάριστο και όχι κάτι που σας αγχώνει και σας πονάει.

Οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να έχετε επιτυχία στο θηλασμό:

- Ξεκινήστε νωρίς. Αν είναι δυνατόν, θηλάστε το μωρό σας το αργότερο μία ώρα μετά τη γέννα, όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο και έχει έντονη επιθυμία να φάει. Ακόμα και αν το σώμα σας δεν έχει παράγει ακόμη γάλα, το στήθος σας έχει πρωτόγαλα, ένα λεπτό υγρό που περιέχει αντισώματα.

- Άνετη θέση. Το στόμα του μωρού σας πρέπει να είναι ανοιχτό, με τις θηλές σας βαθιά μέσα στο στόμα του. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο να πονάτε αργότερα.

Η νοσοκόμα, η μαία σας ή κάποιος άλλος με γνώση πάνω στην εγκυμοσύνη θα σας βοηθήσει να βρείτε τη σωστή θέση για το θηλασμό. Αν πονάτε πολύ, υπάρχει η πιθανότητα η θηλή να μην είναι αρκετά πίσω στο στόμα του μωρού.

- Θηλάστε όταν το ζητάει. Τα νεογέννητα πρέπει να θηλάζουν πολύ συχνά, περίπου κάθε δύο ώρες, και όχι με αυστηρό πρόγραμμα. Το να θηλάζετε το μωρό σας όποτε το ζητάει θα ενεργοποιήσει το στήθος σας για να παράγει περισσότερο γάλα.

Αργότερα μπορείτε να προβλέψετε καλύτερα τη ρουτίνα θηλασμού του μωρού σας. Αλλά το μητρικό γάλα χωνεύεται πιο εύκολα από το γάλα φόρμουλα και έτσι τα μωρά που θηλάζουν πολλές φορές τρώνε πιο πολύ από εκείνα που τρώνε με το μπιμπερό.

- Να περιμένετε κάποια διόγκωση. Ως νέα μαμά, συνήθως θα παράγετε πολύ γάλα, που μπορεί να κάνει το στήθος μεγάλο και να πονάει για μερικές ημέρες.

Για να απαλλαχτείτε από αυτό θα πρέπει να ταΐζετε το μωρό σας συχνά και όποτε σας το ζητάει, μέχρι το σώμα σας να συνηθίσει πόσο γάλα χρειάζεται το μωρό σας. Μέχρι τότε, μπορείτε να πάρετε παυσίπονα και να εφαρμόζετε υγρές, ζεστές κομπρέσες στο στήθος σας για να ανακουφίσετε τον πόνο.

- Πείτε «όχι» στο συμπλήρωμα. Μη δώσετε στο μωρό σας νερό με ζάχαρη ή άλλα υγρά αν νομίζετε πως δεν παράγετε αρκετό γάλα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την όρεξη του μωρού σας για το μητρικό γάλα. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής του γάλακτός σας.

Όσο πιο πολύ θηλάζετε το μωρό σας, τόσο πιο πολύ γάλα θα παράγετε. Αν ανησυχείτε ότι το μωρό σας δεν πίνει αρκετό γάλα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

- Καθυστερήστε τις τεχνητές θηλές. Είναι προτιμότερο να περιμένετε μία ή δύο εβδομάδες πριν δώσετε στο μωρό σας πιπίλα για να μην μπερδευτεί. Οι θηλές της πιπίλας είναι διαφορετικές από τις δικές σας. Ακόμη και το μπιμπερό μπορεί να μπερδέψει το μωρό σας και να δυσκολέψει ο θηλασμός.

- Χρησιμοποιήστε μαξιλαράκια θηλασμού. Χρησιμοποιήστε μαξιλαράκια θηλασμού για να ελαττώσετε τους λεκέδες γάλακτος που μπορούν να σας φέρουν σε δύσκολη θέση ανάμεσα στα γεύματα.

- Σάλια. Είναι πολύ συνηθισμένο τα μωρά να φτύνουν κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

- Στέγνωμα. Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα ή μέχρι να συνηθίσουν οι θηλές σας, στεγνώστε τις μετά από κάθε θηλασμό, για να αποφύγετε τους ερεθισμούς και τη μόλυνση. Αν δημιουργηθεί κάποιο «σκάσιμο» στις θηλές, μπορείτε να τις καλύψετε με μητρικό γάλα για να βοηθήσετε την επούλωση.

- Προσοχή στις μολύνσεις. Συμπτώματα μιας μόλυνσης στο στήθος μπορεί να είναι ο πυρετός, οι επώδυνες φυσαλίδες και οι κοκκινίλες στο στήθος. Αν έχετε ένα από αυτά τα συμπτώματα, χρειάζεστε ιατρική παρακολούθηση.

- Σωστή διατροφή και ξεκούραση. Για την παραγωγή αρκετού ποιοτικού γάλακτος πρέπει να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει 500 επιπλέον θερμίδες την ημέρα και να πίνετε έξι με επτά ποτήρια υγρών.

Επίσης, πρέπει να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποτρέψετε φλεγμονές στο στήθος, που επιδεινώνονται από την κούραση.


Πηγή: http://www.mybabysworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλήθειες και μύθοι για τη χορτοφαγία


Για κάποιους αποτελεί στάση ζωής.

«Αν τα σφαγεία είχαν γυάλινους τοίχους όλοι θα γίνονταν χορτοφάγοι» έχει πει ένας διάσημος χορτοφάγος, το πρώην «σκαθάρι», Πολ Μακάρτνεϊ. Και πράγματι είναι πολλοί εκείνοι, των οποίων η αγάπη για τα ζώα, τους έκανε να σταματήσουν να τρώνε κρέας.

Είκοσι έξι χρόνια δεν τρώει κρέας η 45χρονη Σόφι, καταστηματάρχης στο κέντρο της Αθήνας, που άρχισε τη χορτοφαγία από την υπερβολική αγάπη της στα ζώα. Στη δίαιτά της περιλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια τρώει και ψάρι.

Όπως δηλώνει στο ΑΜΠΕ δεν έχει αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα υγείας και οι πρόσφατες εξετάσεις αίματος που έκανε έδειξαν ότι δεν έχει κάποιες ελλείψεις. Όσο για το αν είναι περιορισμένες οι επιλογές της σε πιάτα, λόγω της απουσίας κρέατος από τη διατροφή της, η ίδια λέει ότι η ελληνική κουζίνα και η μεσογειακή διατροφή έχουν τόση ποικιλία σε συνταγές χωρίς κρέας που δεν ένιωσε ποτέ μονοτονία.

Η 50χρονη Μαρία, καθηγήτρια, αποφάσισε τα δύο τελευταία χρόνια να αφαιρέσει το κρέας από τη διατροφή της μετά από προτροπή μιας φίλης της γιατρού.

«Έκρινε πως δεδομένης της ηλικίας μου, των προβλημάτων υγείας που έχω, του φορτωμένου προγράμματος εργασίας, καθώς και της αλλαγής της προσωπικής μου ζωής, λόγω διαζυγίου, το να κόψω το κρέας θα μείωνε τον κίνδυνο να επιβαρύνω ακόμη περισσότερο τον οργανισμό μου. Δέχτηκα και εννοείται ότι δεν αισθάνθηκα ποτέ καμία στέρηση», περιγράφει στο ΑΜΠΕ τη νέα διατροφική της εμπειρία χωρίς κρέας. Συνεχίζει όμως, να καταναλώνει ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στην Ελλάδα, πολλοί είναι και οι νέοι που ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ η διαιτολόγος - διατροφολόγος, επιστημονική συνεργάτης του MedNutrition, Μαρία Ζερβού, που επισημαίνει ότι αυτή η στροφή προς τη χορτοφαγική ή φυτοφαγική δίαιτα εμπεριέχει σε μεγάλο βαθμό και την περιβαλλοντολογική συνείδηση, που έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η χορτοφαγία είναι ένας είδος διατροφής από την οποία έχει αποκλειστεί η κατανάλωση κρέατος, πουλερικών και των υποπροϊόντων τους. Στις πιο αυστηρές μορφές της αποκλείονται τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά.

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες φυτοφάγων, οι κυριότερες από τις οποίες είναι:

Οι αυστηρά φυτοφάγοι, οι οποίοι λαμβάνουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από φρούτα, δημητριακά, όσπρια, σπόρους,

Οι ωοφυτοφάγοι, που συμπεριλαμβάνουν και τα αυγά στη διατροφή τους

Οι λακτοφυτοφάγοι, που καταναλώνουν επιπρόσθετα στη διατροφή τους το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα

Οι ωογαλακτοφυτοφάγοι, που τρώνε και τα αυγά και τα προϊόντα του γάλακτος

Οι ψαροφυτοφάγοι, που καταναλώνουν και το ψάρι στο διαιτολόγιό τους και

Οι ημιφυτοφαγοι, που συμπεριλαμβάνουν και το ψάρι και τα πουλερικά και αυτή η κατηγορία είναι η πιο διαδεδομένη.

Στον αντίποδα, ο ενδοκρινολόγος- διαβητολόγος, Χρήστος Μπέης, υποστηρίζει ότι πρόκειται για ελλιπή διατροφή η χορτοφαγία, καθώς δεν περιλαμβάνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως είναι οι ζωικές και δεν επαρκεί για την πρόσληψη όλων των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων. Από τις πιο σημαντικές συνέπειες που μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό, λέει ότι είναι η έλλειψη σιδήρου και η έλλειψη Β12, μεγάλης σημασίας για το νευρικό σύστημα. «Δεν είναι κακή διατροφή, αλλά δεν είναι πλήρης και σίγουρα δεν μπορούν να την ακολουθήσουν όλοι», υπογραμμίζει ο κ. Μπέης.

Το είδος της φυτοφαγίας που ακολουθεί κάποιος, επισημαίνει η κ. Ζερβού, καθορίζει και τα επίπεδα πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών, δηλαδή, όσο περιορίζονται οι ομάδες τροφίμων, τόσο πιο δύσκολα θα καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες ενός ανθρώπου σε θρεπτικά συστατικά.

«Ένας φυτοφάγος, λοιπόν, πρέπει να λαμβάνει επαρκείς ποσότητες του σωστού είδους πρωτεΐνης. Ο αυστηρά φυτοφάγος πρέπει να λαμβάνει τις φυτικές τροφές που έχουν συμπληρωματικές πρωτεΐνες, ώστε να μην περιοριστεί η ανάπτυξη των πρωτεϊνικών δομών του σώματος, η σύνθεση των ενζύμων των ορμονών, των αντισωμάτων και η παραγωγή μητρικού γάλακτος για τις γυναίκες που θηλάζουν. Αυτό επιτυγχάνεται αν γίνει ο σωστός συνδυασμός τροφίμων», υπογραμμίζει.

Για παράδειγμα, η πρωτεΐνη ριβοφλαβίνη που υπάρχει στο συκώτι, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στο κόκκινο κρέας, βοηθάει στον καταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών για την παραγωγή ενέργειας. Επίσης είναι σημαντική για ένα υγιές δέρμα, μάτια και καθαρή όραση. Στην περίπτωση των αυστηρών φυτοφάγων, η ριβοβλαφίνη θα πρέπει να λαμβάνεται από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι, λαχανάκια Βρυξελλών και εμπλουτισμένα δημητριακά.

Η βιταμίνη Β12 ή κυανοκοβαλαμίνη (η μορφή τηςΒ12 στον άνθρωπο) είναι υπεύθυνη για το μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών, καθώς και για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Σε έλλειψή της παρουσιάζονται διαταραχές στο νευρικό σύστημα και κακοήθης αναιμία. Οι αυστηρά φυτοφάγοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή τη βιταμίνη, οπότε είναι αναγκαίο να καταναλώνουν ενισχυμένο γάλα σόγιας, ενισχυμένα δημητριακά πρωινού ή ένα συμπλήρωμα της Β12. Οι αυστηρά φυτοφάγοι, αν δεν εκτίθενται στον ήλιο, θα χρειαστούν επίσης και συμπληρώματα της λιποδιαλυτής βιταμίνης D, η οποία δεν βρίσκεται στις φυτικές τροφές.

Μπορεί επίσης στους φυτοφάγους να παρουσιαστούν ανεπάρκειες σε ανόργανα συστατικά, όπως στο σίδηρο, στο ασβέστιο και στον ψευδάργυρο. Φυτικές τροφές, πλούσιες σε σίδηρο, είναι τα φιστίκια, τα φασόλια, η φάβα, οι χουρμάδες, ο χυμός από δαμάσκηνα, οι σταφίδες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και πολλά δημητριακά εμπλουτισμένα σε σίδηρο. Οι φυτικές τροφές, πλούσιες σε ασβέστιο, είναι τα πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το σπανάκι. Πλούσιες σε ψευδάργυρο φυτικές τροφές είναι το ψωμί ολικής αλέσεως, τα μπιζέλια, το καλαμπόκι και τα καρότα.

Στα θετικά πάντως, της διατροφής των φυτοφάγων, σύμφωνα με πολλές μελέτες, όπως αναφέρει η κ. Ζερβού, συγκαταλέγεται η μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών ασθενειών, της παχυσαρκίας, της υπέρτασης, του ζαχαρώδους διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα σημάδια της κατάθλιψης σε παιδιά και εφήβους


Εξοικείωση με την ασθένεια συστήνουν οι ειδικοί στους γονείς.

Η κατάθλιψη μπορεί να χτυπήσει παιδιά και εφήβους και είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς και οι συγγενείς πότε χτυπά η ασθένεια ώστε να αντιμετωπιστεί. Αυτό αναφέρει η Γερμανική Εταιρεία για το παιδί και την εφηβική Ψυχιατρική, Ψυχοσωματική και Ψυχοθεραπεία (DGKJP).

Στην προσχολική και πρωτοβάθμια σχολική ηλικία, η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί ως έλλειψη κινήτρων, φόβο για τα νέα καθήκοντα και ως απομάκρυνση από τους φίλους. Τα παιδιά σε μικρή ηλικία που πάσχουν από κατάθλιψη, ειδικότερα, μπορεί να εμφανίσουν μεγαλύτερη εγγύτητα προς τη μητέρα τους, αναφέρει η DGKJP.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάθλιψη έχει σωματικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα πόνοι στο στομάχι ή πονοκέφαλοι. Εάν αυτά τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες, οι γονείς θα πρέπει να μεταφέρουν το παιδί τους σε ένα γιατρό, ο οποίος θα ελέγξει αν η αιτία των συμπτωμάτων είναι φυσική, αναφέρει η DGKJP.

Οι έφηβοι υποφέρουν πιο συχνά από κατάθλιψη από ότι τα παιδιά σε μικρότερες ηλικίες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στον ύπνο και απώλεια της όρεξης. Αν ένας έφηβος χάσει πολύ βάρος ή είναι πολύ κυκλοθυμικός και ίσως έχει τάση στο αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της κατάθλιψης. Σύμπτωμα κατάθλιψης είναι και η μειωμένη αυτοπεποίθηση.

Ο τύπος της θεραπείας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάθλιψης. Μερικές φορές η θεραπεία εξωτερικής μορφής χωρίς ο ασθενής να μεταβεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα είναι επαρκής, αλλά σε άλλες περιπτώσεις η μερική νοσηλεία ή η νοσοκομειακή περίθαλψη είναι προτιμότερη. Τα φάρμακα επίσης μπορεί να βοηθήσουν.

Η DGKJP συμβουλεύει τους γονείς ενός παιδιού με κατάθλιψη να εξοικειωθούν τόσο με την ασθένεια όσο και την θεραπεία, ώστε να παρέχουν καλύτερη στήριξη. Μπορούν επίσης να συγκρίνουν τις περιπτώσεις, σε μια ομάδα αυτο-βοήθειας, με άλλους γονείς που αντιμετωπίζουν παρόμοιες συνθήκες.Διαβάστε περισσότερα...

Η καθιστική ζωή βλάπτει σοβαρά τα γόνατα


Εντείνονται τα προβλήματα εξαιτίας της παχυσαρκίας.

Από πόνους στα γόνατα πάσχει ένας στους τέσσερις ενήλικες εξαιτίας των καθιστικών επαγγελμάτων και της παχυσαρκίας, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Βρετανία.

Στη δημοσκόπηση του υγειονομικού ομίλου Nuffield Health πήραν μέρος 1.600 άτομα ηλικίας 16 έως 65 ετών, ενώ το 25% αυτών που ρωτήθηκαν σχετικώς είπαν ότι πονάνε εδώ και μία διετία.

Οι ειδικοί αποδίδουν την «επιδημία» των προβλημάτων στα γόνατα στην εξάπλωση των εργασιών γραφείου, την υπεραπασχόληση με το ίντερνετ και την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας.

«Σε μεγάλο βαθμό είναι νέοι άνθρωποι με δουλειές γραφείου, τις οποίες κάνουν εδώ και 10 ή 20 χρόνια. Πολύ σημαντικό ρόλο έχει επίσης παίξει η ενασχόληση με το ίντερνετ στον ελεύθερο χρόνο». δήλωσε η κυρία Σάμμυ Μάργκο, εκπρόσωπος της Εταιρείας Φυσιοθεραπείας της Βρετανίας.

Από την πλευρά του, ο ορθοπεδικός-χειρουργός δρ Ρόναν Μπάνιμ τόνισε ότι οι χειρουργοί βλέπουν συνεχώς γόνατα «συνθλιμμένα» από τα περιττά κιλά.

«Εάν εξακολουθήσουν να αυξάνονται τα κρούσματα παχυσαρκίας, ο αριθμός των ανθρώπων που θα χρειασθούν αρθροπλαστική ισχίων θα εκτιναχθεί στα ύψη», επισήμανε.

«Τα περιττά κιλά ασκούν τεράστιες πιέσεις στα γόνατα και βλέπουμε συνεχώς ανθρώπους με φθορές που οφείλονται στην σύνθλιψή τους από το βάρος τους. Για την υγεία των γονάτων έχει τεράστια σημασία ο έλεγχος του σωματικού βάρους, η προσεκτική άσκηση και η σωστή διατροφή.

Μπορεί οι φθορές στα γόνατα να μην είναι απειλητικές για τη ζωή, αλλά μπορούν να καταστρέψουν την ποιότητά της. Για να αποφευχθεί αυτό, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να αντιμετωπίζονται εγκαίρως οι τυχόν φθορές – συνεπώς οι πάσχοντες από πόνους στα γόνατα δεν πρέπει να χρονοτριβούν, αλλά να απευθύνονται αμέσως στους γιατρούς».

Ωστόσο, όλ’ αυτά δεν σημαίνουν πως θα σπεύσει κάποιος ξαφνικά να αρχίσει τη γυμναστική, διότι και η απότομη γυμναστική μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα γόνατα, κατά τον δρα Μπάνιμ.


Διαβάστε περισσότερα...

Το καθάρισμα των δοντιών προστατεύει από το έμφραγμα


Αναφέρει μελέτη από την Ταϊβάν.

Τα άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας που κάνουν τακτικά οδοντιατρικό καθαρισμό, ίσως έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, συγκριτικά με τους συνομήλικούς τους που δεν επισκέπτονται τόσο συχνά τον οδοντίατρό τους, αναφέρει τελευταία μελέτη από την Ταϊβάν.

Η μελέτη, η οποία έγινε σε δείγμα 22.000 ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω, κατέδειξε ότι όσοι είχαν υποβληθεί το προηγούμενο έτος σε επαγγελματικό καθαρισμό δοντιών και ούλων, είχαν αυξημένη προστασία απέναντι σε εμφράγματα και εγκεφαλικά για τα επόμενα επτά χρόνια.

Ο οδοντιατρικός καθαρισμός περιλαμβάνει αφαίρεση της πλάκας η οποία μπορεί να καλύψει τα δόντια και να εισχωρήσει στις εσοχές που σχηματίζονται μεταξύ δοντιών και ούλων. Σε αυτές τις πλάκες αναπτύσσονται βακτήρια που
μπορεί να προκαλέσουν περιοδοντίτιδα.

Αν και τα τελευταία ευρήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Medicine, δεν αποδεικνύουν ότι ο επαγγελματικός οδοντιατρικός καθαρισμός μπορεί να γλιτώσει κάποιον από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, εντούτοις η μελέτη αυτή έρχεται να ενισχύσει γνωστές θεωρίες που συνδέουν την περιοδοντίτιδα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Καθώς η περιοδοντίτιδα οφείλεται σε μόλυνση από βακτήρια, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι μπορεί να αποτελεί αιτία πρόκλησης εμφραγμάτων και εγκεφαλικών εάν τα βακτήρια αυτά επιφέρουν χρόνιες λοιμώξεις και στα αγγεία. Άλλωστε, έχει αποδειχτεί από άλλες μελέτες ότι θεραπεύοντας την περιοδοντίτιδα περιορίζονται και τα επίπεδα παρουσίας λοιμωδών ουσιών στο αίμα.


Πηγή: http://www.healthpress.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ανθρώπινη πλευρά της Τότεναμ


Επίσκεψη 10χρονου καρκινοπαθή στο προπονητήριο.
Πέρα από μία πολύ ισχυρή ομάδα και αντίπαλος του Παναθηναϊκού, η Τότεναμ είναι και μία ομάδα ανθρώπων με ευαισθησίες. Τα μέλη των «σπιρουνιών» υποδέχτηκαν στις εγκαταστάσεις της ομάδας τον δεκάχρονο Κάλουμ Φούλερ, ο οποίος έχει νικήσει ήδη δύο φορές τον καρκίνο.

Ο μικρός νικητής της ζωής είχε την ευκαιρία, για την εκπομπή «My special day» του SkySports, να συναντήσει από κοντά τον Μάικλ Ντόσον και τον Αντρέ Βίλας Μπόας, να συνομιλήσει με τον Ζερμέν Ντεφό, να προπονηθεί με τον Γκάρεθ Μπέιλ και να εκτελέσει πέναλτι στον Ερέλιο Γκόμες.
Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έδωσαν ρούχα στις φυλακές Αγίου Στεφάνου


Συμπαραστάθηκαν και στον Σύλλογο Προστασίας Αγέννητου Παιδιού.

Είδη ρουχισμού συγκέντρωσαν «Οι Πολίτες Εν Δράσει και η Κοινο_Τοπία» για άντρες και παιδιά, τα οποία παρέδωσαν στις φυλακές Αγίου Στεφάνου (μέσω του Ερυθρού Σταυρού) και στο Σύλλογο Προστασίας Αγέννητου Παιδιού.

Όπως αναφέρει το thebest.gr, διέθεσαν μπλούζες, σορτς, βερμούδες για άντρες καθώς και μπλούζες, παντελόνια, φούστες, φορέματα, πυτζάμες, εσώρουχα για βρέφη και παιδιά, τα οποία ταξινομήθηκαν σε 50 σετ.

Η προσφορά έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική πρόσκληση των συλλόγων.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι ζητούν τη βοήθεια πολιτών για να συνεχίζουν να τους στηρίζουν.

«Σας καλούμε, λοιπόν, να ενισχύσετε για ακόμη μια φορά τις δράσεις μας προσφέροντας ρούχα και παπούτσια, σε καλή κατάσταση, για παιδιά 1-12 ετών, παιδικά παιχνίδια (χωρίς μικρά κομμάτια ή αιχμηρά μέρη, ώστε να είναι ασφαλή), πάνες-βρακάκια ενηλίκων (μεγέθη medium-large), γάλατα, φαρίν λακτέ, ζάχαρη, τυρί φέτα (δοχείο), όσπρια, καθώς και παιδικά σαμπουάν - αφρόλουτρα, είδη με τα οποία θα συνεισφέρετε στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης κάποιων συμπολιτών μας και θα τους προσφέρετε χαρά, ιδιαίτερα κατά τις γιορτινές μέρες που πλησιάζουν.

Μπορείτε ακόμη να προσφέρετε χρηματικά ποσά (ακόμη και 1 ευρώ είναι πολύ σημαντικό στις δράσεις αυτές), προκειμένου να αγοραστούν κάποια βασικά είδη», αναφέρουν χαρακτηριστικά.


Διαβάστε περισσότερα...

Το πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων για τα Χριστούγεννα


Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Τρίτη.

Μουσική, θεατρικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα, κάλαντα, κλόουν, ακροβάτες, ζογκλέρ, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, χορό, ξωτικά και παραμύθια, κουκλοθέατρο και το γνωστό μίμο Ρολαν Ζε (Roland Zee) που έχει μυηθεί στην τέχνη της μιμικής από τη σχολή του Μαρσέλ Μαρσό, επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα ο δήμος Αθηναίων σε μικρούς και μεγάλους.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Τρίτη με τη φωταγώγηση της πλατείας Συντάγματος.

Μια σύνθεση 16 χριστουγεννιάτικων δένδρων, που δημιούργησαν σπουδαστές της ΑΚΤΟ, πάνω σε σιδερένια πλατφόρμα, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας. Μπροστά από τη σύνθεση θα στηθεί ένα παγοδρόμιο 200 τ.μ., που θα λειτουργεί καθημερινά την περίοδο των εορτών, και θα είναι δωρεάν, ενώ από την πίσω πλευρά της πλατφόρμας 18 φορείς που ασχολούνται με ευπαθείς ομάδες θα ενημερώνουν τις επισκέπτες για ό,τι συμβαίνει με τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της πρωτεύουσας και τους τρόπους παρέμβασης.

Η πλατεία Κλαυθμώνος θα αποτελεί το Κέντρο της Μουσικής με 20 συγκροτήματα που θα παίζουν από τις 21 έως τις 29 Δεκεμβρίου.

Στο Μοναστηράκι ομάδες χορού και μουσικοί θα δημιουργήσουν ατμόσφαιρα γιορτής από τις 22 έως τις 29 Δεκεμβρίου.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο δήμος Αθηναίων θα υποδεχθεί το νέο χρόνο από τον πεζόδρομο του Αποστόλου Παύλου με τα Μουσικά Σύνολα του δήμου Αθηναίων και τους «Μπλε». Θα συμμετέχει ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος.

Από την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου, 550 μουσικοί θα διασκεδάζουν τον κόσμο σε 30 πλατείες και Λέσχες Φιλίας της πρωτεύουσας.

Οι παιδικές εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου με χριστουγεννιάτικα εργαστήρια. Από το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου έως τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου θα λειτουργεί καθημερινά στην πλατεία Συντάγματος 12.00-14.00 εργαστήρι κατασκευής παιχνιδιών.

Στην πλατεία Συντάγματος, από το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου έως και το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου (εκτός από τις 25 και 26 Δεκεμβρίου), ο Ρολάν Ζε θα διασκεδάζει με το κοινό και θα εισάγει μικρούς και μεγάλους στο μαγικό κόσμο της παντομίμας 12.00-16.00. Πρόκειται για έναν από τους πλέον καταξιωμένους μίμους της Ευρώπης, την τέχνη του οποίου οι άνθρωποι της πρωτεύουσας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν.

Οι εκδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος κορυφώνονται από τις 22 Δεκεμβρίου και έως τις 5 Ιανουαρίου με θεατρικά παιχνίδια, εργαστήρια, αφήγηση παραμυθιών από τη Σάσα Βούλγαρη (27 και 29 Δεκεμβρίου, 17.00-19.00) και τον Βασίλη Τερζόπουλο (22 και 23 Δεκεμβρίου, 15.00-17.00, την πρώτη ημέρα και 17.00-18.00 τη δεύτερη ημέρα) και πλειάδα άλλων αξιόλογων καλλιτεχνών.

Στην «Τεχνόπολις» θα λειτουργήσει χριστουγεννιάτικο χωριό με τρία καρουσέλ, κλειστό παγοδρόμιο, χριστουγεννιάτικη αγορά, παραμυθούπολη, γωνιά του Άι- Βασίλη και εργοστάστιο παιχνιδιών από την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου έως τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου.

Η είσοδος στο χώρο θα είναι δωρεάν και η είσοδος στο καρουσέλ, το παγοδρόμιο και την παραμυθούπολη θα κοστίζει 2 ευρώ. Η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία στην Τεχνόπολις» θα λειτουργεί 12.00-22.00 τις καθημερινές και 10.00-24.00 τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα των εορτών.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα σκυλιά στο πλευρό των ατόμων με ειδικές ανάγκες


Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα υλοποιεί σωματείο στη Θεσσαλονίκη.

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα βοήθειας ατόμων με ειδικές ανάγκες με τη βοήθεια σκυλιών, υλοποιεί το μη κερδοσκοπικό σωματείο φίλων ΑμεΑ «Δράση Για Το Κάτι Άλλο», που λειτουργεί στην Κάτω Τούμπα, της Θεσσαλονίκης.

Στα αγγλικά η ειδική αυτή θεραπεία ονομάζεται «dog therapy». Οι τετράποδοι φίλοι του ανθρώπου βοηθούν στη συναισθηματική στήριξη και ενθάρρυνση για σωματική και ψυχική διέγερση άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στο πρόγραμμα δύο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ο Φοίβος και ο Σπίθας, τα οποία ανήκουν σε μέλος του σωματείου, μια μητέρα ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες, η οποία έχει βιώσει τις θεραπευτικές ιδιότητες των ζώων στο παιδί της.

«Τα περισσότερα ΑμεΑ έχουν συνηθίσει να τα φροντίζουν αλλά με τα σκυλιά μπαίνουν για πρώτη φορά στο ρόλο του φροντιστή και αναλαμβάνουν, έστω και για λίγα λεπτά, την ευθύνη του ζώου. Επιπλέον, αισθάνονται θετικά γιατί τα σκυλιά, όπως βέβαια και όλα τα ζώα, δεν σε κρίνουν» εξηγεί, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του Σωματείου Αριστείδης Παπαπουλίδης.

Ο Σπίθας έχει κλέψει τις καρδιές όλων των παιδιών του Σωματείου και κάθε φορά που τους επισκέπτεται- δύο φορές την εβδομάδα -συναγωνίζονται για τα περισσότερα χάδια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Φώτη, ο οποίος είχε τρία χρόνια να μιλήσει. Όμως ο «Σπίθας», τα ανέτρεψε όλα και τον έκανε να ψελλίσει, για πρώτη φορά, τις πρώτες του λέξεις ύστερα από χρόνια, ηθελημένη αφωνία συνεπεία της νοητικής του αναπηρίας.

Όπως υπογραμμίζει από την πλευρά της η κ. Στογιάννη, η θεραπεία με σκυλιά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι οι σκύλοι βοηθούν, εκτός από τα άτομα που χρειάζονται θεραπεία, το προσωπικό των χώρων που επισκέπτονται καθώς και τις οικογένειες των ατόμων που κάνουν θεραπεία.

Το σωματείο φίλων ΑμεΑ δραστηριοποιείται στην παροχή απογευματινής απασχόλησης και ψυχαγωγίας σε άτομα με ειδικές ανάγκες, σε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, στην οδό Βιθυνίας 30, στην Κάτω Τούμπα.Διαβάστε περισσότερα...

Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη


Άγνωστη η επίδραση της καφεΐνης σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα μεγάλης αμερικανικής έρευνας επιβεβαιώνουν ότι τα ζαχαρούχα ποτά συσχετίζονται με έναν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, αλλά αφήνουν ακόμη αναπάντητο το ερώτημα του ποια είναι η σχέση της καφεΐνης με τη νόσο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 100.000 άνδρες και γυναίκες επί 22 χρόνια. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπιναν συστηματικά ζαχαρούχα ποτά είχαν έως και 23% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν.

Ωστόσο δεν διαπίστωσαν κάποια σημαντική διαφορά όσον αφορά τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου σε εκείνους που κατανάλωναν καφεΐνη συγκριτικά με εκείνους που δεν κατανάλωναν. Επιπλέον, παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος για εκείνους που έπιναν καφέ, με καφεΐνη ή χωρίς, ήταν ελαφρώς μικρότερος συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν καφέ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση αναψυκτικών – με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά – με έναν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη. Επίσης πολλές έρευνες της προηγούμενης δεκαετίας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη επηρεάζει τον αποτελεσματικό μεταβολισμό της ζάχαρης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι η καφεΐνη σε συνδυασμό με τα αναψυκτικά ενδεχομένως αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο διαβήτη. Με δεδομένο ωστόσο ότι υπάρχουν έρευνες που καταλήγουν στο αντίθετο συμπέρασμα – ότι ο καφές και το τσάι έχουν προστατευτική δράση – οι ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί η σχέση της καφεΐνης με τον διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η σχέση παχυσαρκίας και υπέρτασης


Τι δείχνουν οι έρευνες.

Η παχυσαρκία θεωρείται από τους βασικότερους παράγοντες κινδύνου για πληθώρα νοσημάτων. Ωστόσο, φαίνεται πως το μέρος του σώματος το οποίο συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους παίζει το δικό του ρόλο.

Η αυξημένη εναπόθεση σπλαχνικού λίπους, γνωστή και ως κεντρική παχυσαρκία, μπορεί να αποτελέσει μία επιπλέον επιβάρυνση και προδιάθεση για ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η καρδιαγγειακή νόσος. Συγκεκριμένα, η κεντρική παχυσαρκία έχει μελετηθεί ως προγνωστικός παράγοντας για την ανάπτυξη διαφόρων παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης.

Ο μηχανισμός μέσω του οποίου η κεντρική παχυσαρκία οδηγεί σε ανάπτυξη υπέρτασης περιλαμβάνει διάφορα μεταβολικά μονοπάτια.

Συνοπτικά, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί μία χρόνια φλεγμονώδη νόσο, η χρόνια παραγωγή προ-φλεγμονωδών και άλλων παραγόντων επηρεάζει μεταξύ άλλων τη νεφρική λειτουργία και συνεπώς τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μέσω επαρκούς αποβολής νατρίου, προκαλεί ινσουλινοαντίσταση και η λειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος αυξάνεται.

Ως αποτέλεσμα, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται σταδιακά και τελικά το άτομο εμφανίζει υπέρταση.

Τι δείχνουν οι έρευνες:

Η ελληνική μελέτη «ΑΤΤΙΚΗ» παρακολούθησε 798 προ-υπερτασικά άτομα, τα οποία ήταν ελεύθερα ιστορικού καρδιαγγειακής νόσου. Η διάρκεια της παρακολούθησης ήταν 5 έτη. Μετά το πέρας των 5 ετών, το 18,7% των ανδρών και το 24,6% των γυναικών εμφάνισαν υπέρταση. Οι παράγοντες που φαίνεται ότι συνετέλεσαν ανεξάρτητα στην ανάπτυξη αυξημένης αρτηριακής πίεσης ήταν η ηλικία (το 50% περίπου των ατόμων που εμφάνισαν υπέρταση ήταν 55-65 ετών ενώ6 στα 10 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών εμφάνισαν την πάθηση), το χαμηλό επίπεδο μόρφωσης, τα αυξημένα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και η αυξημένη περιφέρεια μέσης. Στο συγκεκριμένο δείγμα ατόμων, φάνηκε ότι αύξηση της περιφέρειας μέσης κατά 1 εκατοστό, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης κατά 4%. Επίσης, η μελέτη έδειξε ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής είχε προστατευτική επίδραση ως προς την ανάπτυξη υπέρτασης μόνο στα προ-υπερτασικά άτομα με κεντρικού τύπου παχυσαρκία.

Μία άλλη μελέτη που αποδεικνύει τη σχέση κεντρικής παχυσαρκίας και υπέρτασης έλαβε μέρος στη Βραζιλία. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 599 ηλικιωμένα άτομα(60-90 ετών), 412 γυναίκες και 187 άνδρες. Το 70,1% των ατόμων έπασχαν από υπέρταση ενώ το 52,7% είχε κεντρικού τύπου παχυσαρκία.

Η τελευταία, συσχετίστηκε με την ύπαρξη υπέρτασης, ανεξάρτητα από το Δείκτη Μάζας Σώματος, την ηλικία και το επίπεδο μόρφωσης. Ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι η παρουσία υπέρτασης σε άτομα φυσιολογικού βάρους ήταν 33% μεγαλύτερη στα άτομα εκείνα που είχαν περιφέρεια μέσης ≥102cm για τους άνδρες και ≥88cm για τις γυναίκες. Ακόμη, η παρουσία υπέρτασης στα άτομα με υπερβάλλον σωματικό βάρος και με κεντρική παχυσαρκία ήταν κατά 18% μεγαλύτερη σε σχέση με υπέρβαρα άτομα χωρίς την ύπαρξη κεντρικού τύπου παχυσαρκίας. Συνεπώς, η αυξημένη περιφέρεια μέσης αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση υπέρτασης σε φυσιολογικού βάρους αλλά και σε υπέρβαρα άτομα.

Σε μία τρίτη μελέτη, που έλαβε μέρος στην Πολωνία, συμμετείχαν 5371 ενήλικες όλων των ηλικιών. Η αυξημένη περιφέρεια μέσης συσχετίστηκε με την παρουσία καρδιαγγειακής νόσου και υπέρτασης στα άτομα αυτά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Η κεντρικού τύπου παχυσαρκία, λοιπόν, φαίνεται πως προδιαθέτει για την εμφάνιση υπέρτασης, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους. Η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή, η απώλεια σωματικού βάρους και λιπώδους μάζας και η συστηματική φυσική δραστηριότητα βοηθούν τόσο στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κεντρικής παχυσαρκίας, όσο και στην εξάλειψή της.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοιχτά δύο Κυριακές τα εμπορικά καταστήματα


Στις 16 και 23 Δεκεμβρίου.

Δύο Κυριακές θα μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε ο υφυπουργός, προωθείται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εκτός από την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, επειδή υπάρχει ανοικτή διαβούλευση με όλους τους φορείς της αγοράς σχετικά με τα προβλήματά της, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε μέτρο μόνιμου χαρακτήρα η απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων 6 Κυριακές το χρόνο.Διαβάστε περισσότερα...

Η μουσικοθεραπεία βοηθά όσους υποβλήθηκαν σε εγχείρηση


Σύμφωνα με έρευνα μπορεί να μειώσει το χρόνο της ανάρρωσης.

Νέα έρευνα που δημοσιεύεται από το University of Kentucky, ανακάλυψε ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να ωφελήσει τους ασθενείς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια εγχείρηση, και ενδεχομένως να μειώσει τον πόνο και το χρόνο ανάρρωσης.

Η επισκόπηση που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Southern Medical Journal», εξέτασε τη χρήση της μουσικής στα τρία παραπάνω στάδια και φάνηκε ότι η μουσική είχε θετικά αποτελέσματα και στα τρία. Ασθενείς ήταν λιγότερο αγχωμένοι πριν την διαδικασία και ανέκαμψαν πιο γρήγορα και ικανοποιητικά μετά, έχοντας εκτεθεί σε μουσική κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση. Χρειάστηκαν επίσης λιγότερα ηρεμιστικά φάρμακα και ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση από την ιατρική τους εμπειρία.

Η ερευνήτρια Lori Gooding, δήλωσε ότι στη Βρετανία οι μουσικοθεραπείες χρησιμοποιούν τακτικά παρεμβάσεις με βάση τη μουσική για να βοηθήσουν ασθενείς να ρυθμίσουν τον πόνο και το άγχος και πρόσθεσε ότι οι μουσικοθεραπευτές γνωρίζουν από καιρό ότι η μουσική μπορεί να αποτελεί αποτελεσματικό όπλο για τη ρύθμιση των παραπάνω. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι παρεμβάσεις με βάση τη μουσική μπορεί να είναι αποτελεσματικές στη μείωση του άγχους, της αντίληψης του πόνου και της πρόσληψης ηρεμιστικών. Προτιμάται μουσική την οποία επιλέγει εκπαιδευμένο προσωπικό επειδή θα πρέπει να ακολουθούνται συγκεκριμένες οδηγίες για την επιλογή για να μεγιστοποιηθεί το θετικό της όφελος και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι προτιμήσεις των ασθενών. Προτείνεται να βλέπουν οι ασθενείς αρκετές λίστες με μουσική και να επιλέγει ο ασθενής σύμφωνα με το γούστο του.

Σημαντικά στη μουσικοθεραπεία είναι επίσης τα χαρακτηριστικά της μουσικής. Μεταξύ άλλων, ο ρυθμός και ο όγκος μπορούν να ελεγχθούν προσεκτικά για να μεγιστοποιηθεί η θετική της επίδραση. Ήρεμη, απαλή, χαλαρή μουσική έχει φανεί ότι παράγει τα πιο θετικά αποτελέσματα και διευκολύνει τη χαλάρωση και τη μείωση του πόνου στους ασθενείς. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η μουσική θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη στη μείωση του κόστους και τη διάρκεια της διαμονής στις ΜΕΘ.

Άλλα ευρήματα δείχνουν ότι ιατρικοί μουσικοθεραπευτές αποτελούν καλούς συμβούλους όταν πραγματοποιούνται επεμβάσεις με βάση τη μουσική. Ειδική εκπαίδευση μπορεί να τους βοηθήσει να ρυθμίζουν καλύτερα τον πόνο και το άγχος σε ασθενείς που χειρουργούνται και έχει προταθεί ότι οι ζωντανές εκτελέσεις στους ασθενείς είναι πιο αποτελεσματικές από την ηχογραφημένη μουσική.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο «μύθος» της εξάρτησης από τη ζάχαρη


Τι προκύπτει από μελέτη του Πανεπιστημίου του Swansea.

Ένα «φάντασμα» προηγούμενων δεκαετιών που κυνηγά κάθε δίαιτα είναι ο μύθος της «εξάρτησης» από τα γλυκά και λιπαρά τρόφιμα! Κι αν μια τέτοια φράση σας ακούγεται κλισέ, θυμηθείτε πόσες φορές έχετε «εξομολογηθεί» στο φίλο/η, τον γιατρό ή το διαιτολόγο σας πως ο λόγος που δεν ξεκινάτε δίαιτα ή δε θα καταφέρνετε ποτέ να κάνετε μια δίαιτα με επιτυχία είναι επειδή είστε «εξαρτημένοι» από τη σοκολάτα, τα γλυκά, τα σουβλάκια ή τα παϊδάκια! Υπάρχει τελικά αυτή η εξαρτημένη σχέση με το φαγητό; Θα είστε για πάντα «αιχμάλωτοί» του;

Η ιστορία της «εξάρτησης»… Η υπόθεση ότι η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό, αντίστοιχο με εκείνον που προκαλείται από εξαρτησιογόνα φάρμακα και το αλκοόλ, ξεκίνησε να υπάρχει ως μύθος τις δεκαετίες του ‘60. Το σενάριο αυτό αναβίωσε πρόσφατα όταν μελέτες σε αρουραίους έδειξαν ότι η κατανάλωση ζάχαρης, συνδέεται με σωματικές αλλαγές και αλλαγές στη συμπεριφορά που μοιάζουν με εκείνες του εθισμού.

Έτσι σύντομα διατυπώθηκε η υπόθεση ότι και στον άνθρωπο η κατανάλωση ζάχαρης ενδέχεται να προκαλεί σωματική εξάρτηση, με έναν μηχανισμό ο οποίος εμπλέκει τα συστήματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, και ότι η παχυσαρκία και η επεισοδιακή υπερφαγία μπορεί να αντικατοπτρίζουν αυτόν τον εθισμό.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα με τους ανθρώπους; Την απάντηση έρχεται να μας δώσει ο Δρ D. Benton, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Swansea του Ηνωμένου Βασίλειου με ειδίκευση βιοχημική φαρμακολογία και τα τελευταία χρόνια εξειδικεύεται στη μελέτη της επίδρασης της διατροφής στην ψυχολογία. Ο καθηγητής D. Benton, διερεύνησε αν οι προβλέψεις από τις μελέτες σε ζώα, μπορούν να υποστηριχθούν και από μελέτες στον άνθρωπο, ο οποίος επηρεάζεται από ένα κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον που δεν παρατηρείται στα πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα των μελετών τους φαίνεται να είναι καθοριστικά… και να «ρίχνουν» το μύθο της «εξάρτησης» στο κενό!

Το φαγητό είναι και… ευχαρίστηση! Μπορεί το φαγητό να μας εξασφαλίζει ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, παράλληλα ικανοποιεί και τις αισθήσεις μας και ναι… όπως φαίνεται από μελέτες σε ανθρώπους... είναι και ευχαρίστηση! Τα εύγευστα τρόφιμα διεγείρουν ένα σύστημα «ανταμοιβής» στον εγκέφαλο μέσω της έκκρισης ντοπαμίνης κάνοντας μας να νιώθουμε ευχάριστα.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα νόστιμα γεύματα, όπως τα γλυκά γεύματα, καταγράφονται στη «μνήμη» μας ως «θετικές εμπειρίες» ενεργοποιώντας έναν συνηθισμένο μηχανισμό του εγκεφάλου. Το ίδιο σύστημα, βέβαια, διεγείρεται και ενεργοποιείται και από άλλα «ευχάριστα» φαινόμενα, όπως η μουσική, το χιούμορ, η νίκη ή η αναμονή της νίκης, η σωματική έλξη, η αναγνώριση του παιδιού από τη μητέρα του κ.λπ.

Γλυκιά γεύση ή μήπως… ευχάριστη γεύση; Μελέτες σε αρουραίους έχουν δείξει ότι, το σύστημα ανταμοιβής (ευχαρίστησης) στον εγκέφαλο διεγείρεται με την κατανάλωση όχι μόνο της ζάχαρης, αλλά και άλλων διαιτητικών σακχάρων, αλλά και συνδυασμών λίπους/ζάχαρης. Αυτό σημαίνει πως όταν σε ένα πείραμα οι αρουραίοι επιλέγουν τα γλυκά γεύματα αντί των γευμάτων με ουδέτερη γεύση, τελικά ανταποκρίνονται στην ευχάριστη γεύση και όχι συγκεκριμένα στη ζάχαρη ή τη γλυκιά γεύση.

Η ζάχαρη δεν προκαλεί εξάρτηση! Βασικά χαρακτηριστικά της εξάρτησης, στις εξαρτησιογόνες ουσίες, στον άνθρωπο είναι η σφοδρή επιθυμία (craving) και η ανοχή (tolerance), κάτι που όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει με τη ζάχαρη. Η σφοδρή επιθυμία για φαγητό αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο στους ανθρώπους και έχει φανεί ότι σχετίζεται, εκτός από τη ζάχαρη ή τη γλυκιά γεύση, και με το γλυκό/λιπαρό (ιδιαίτερα στις γυναίκες), το νόστιμο/αλμυρό (στους άντρες), ενώ η υφή και η αίσθηση του τροφίμου στο στόμα φαίνεται να παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτή την επιθυμία.

Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με ό,τι προβλέπεται σε περίπτωση εθισμού, η σφοδρή επιθυμία για τρόφιμα δεν αυξάνεται όταν είμαστε νηστικοί, εμφανίζεται με μικρότερη συχνότητα, εμφανίζεται προς το τέλος και όχι την αρχή της ημέρας και σχετίζεται σημαντικά με τον εμμηνορρυσιακό κύκλο στις γυναίκες (με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επιθυμία για σοκολάτα). Επίσης, φαίνεται ότι η κατανάλωση ζάχαρης δεν συνδέεται με φαινόμενα ανοχής, όπως θα περίμενε κανείς, αφού για παράδειγμα τα παιδιά προτιμούν την έντονη γλυκιά γεύση, αλλά η προτίμησή τους αυτή μειώνεται με την ηλικία αντί να αυξάνεται.

Συμπερασματικά, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα από μελέτες σε ανθρώπους που να αποδεικνύουν ότι, ειδικά στα πλαίσια μιας φυσιολογικής διατροφής, η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί σωματική εξάρτηση ή εθισμό, καταστάσεις που θα μπορούσαν να συνδέονται με παχυσαρκία. Αν και οι επιστήμονες που δουλεύουν με τα πειραματικά μοντέλα τείνουν να είναι προσεκτικοί με τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών τους, εντούτοις, ο γενικός πληθυσμός συχνά αποδίδει λανθασμένα εθιστικές ιδιότητες στη ζάχαρη, ακόμα και όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες.

Ωστόσο, με δεδομένη την εξαιρετικά σύνθετη φύση των φαινομένων της παχυσαρκίας και των διαταραχών λήψης τροφής, αλλά και τις σημαντικές διαφορές μεταξύ ανθρώπου και πειραματόζωων, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη διεξαγωγή συμπερασμάτων, ειδικά όταν αυτά βασίζονται στη χρήση πειραματικών μοντέλων.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς σύνταξη - χωρίς ρεύμα


Αναγνώστης του enikos.gr μας ενημέρωσε ότι εδώ και ένα χρόνο δεν έχει πόρους καθώς του έχουν κόψει την αναπηρική σύνταξη με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναθρέψει τα δύο μικρά παιδιά του.

Ο Νικόλαος Λιγερός ζει στην Χίο και δυστυχώς είχε ένα εργασιακό ατύχημα. Τον τελευταίο χρόνο τα πράγματα για εκείνον είναι πολύ δύσκολα καθώς χωρίς την αναπηρική σύνταξη δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Ο κ. Λιγερός προσπαθεί εδώ και καιρό να περάσει πάλι από επιτροπή, χωρίς αποτέλεσμα.

Χθες, παραμονή της γιορτής του, η ΔΕΗ του έκοψε και το ρεύμα στο σπίτι του με αποτέλεσμα ο άνθρωπος αυτός να είναι με ηρεμιστικά χάπια ενώ τα δυο του μικρά παιδιά είναι άρρωστα λόγω μη σωστής διατροφής.

Ο κ. Λιγερός ζητά απεγνωσμένα από το κράτος το αυτονόητο, να περάσει από επιτροπή ώστε να μπορεί να λαμβάνει την αναπηρική σύνταξη.Διαβάστε περισσότερα...

Σπαράγγια κατά του διαβήτη


Νέα έρευνα δείχνει ότι βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης.

Ένα νέο όπλο κατά του διαβήτη κρύβεται στο πάγκο της μαναβικής. Πρόκειται για τα σπαράγγια που σύμφωνα με νέα έρευνα βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης και τονώνουν την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Nutrition διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Καράτσι στο Πακιστάν. Οι ερευνητές χορήγησαν εκχύλισμα σπαραγγιού σε διαβητικά ποντίκια σε υψηλές ή χαμηλές δόσεις καθημερινά επί 28 μέρες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας οι χαμηλές δόσεις εκχυλίσματος σπαραγγιού μείωσαν τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος, αλλά δεν επηρέασαν την παραγωγή ινσουλίνης. Οι υψηλές δόσεις του εκχυλίσματος όμως είχαν σημαντική δράση στην παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες έρευνες σύμφωνα με τις οποίες τα σπαράγγια έχουν ευεργετική δράση κατά του διαβήτη.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι τροφές που προκαλούν το «σωσίβιο»


Ευνοούν τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλίας.

Η σωματική «ατέλεια» που απασχολεί περισσότερο άντρες και γυναίκες είναι το κοιλιακό λίπος. Υπάρχουν διατροφικοί παράγοντες που ευνοούν τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλίας; Η απάντηση είναι «ναι»!

Δείτε τις τροφές που προκαλούν το «σωσίβιο»…

Παγωτό

Με το πέρασμα του καλοκαιριού, άραγε πόσα παγωτά καταναλώθηκαν; Η απάντηση μας απογοητεύει και μας προκαλεί πανικό, εάν αναλογιστούμε πως ½ φλιτζάνι παγωτό βανίλιας περιέχει γύρω στις 250 θερμίδες.

Το παγωτό έχει από μόνο του θρεπτική αξία και μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή λήψης πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπαρών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων φτάνει να καταναλωθεί σωστά. Το σπιτικό, το παγωτό σορμπέ ή το παγωτό-γιαούρτι αποτελούν ιδανικές λύσεις για λάτρεις του παγωτού.

Πατατάκια

Αποτελούν την πιο εύκολη λύση για «φαγητό» σε πάρτι,εκδρομές ή σε περιπάτους. Επίσης, αποτελούν και αίτιο παχυσαρκίας, λόγω της εύκολης μεταφοράς και κατανάλωσής τους. Τα 100 γρ. περιέχουν γύρω στις 540 θερμίδες, 23 γρ. λιπαρά, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι κορεσμένα.

Αντί για ένα σακουλάκι τσιπς ή γαριδάκια προτιμήστε ποπ κορν, που περιέχουν λιγότερα λιπαρά και περισσότερες φυτικές ίνες.

Aλκόολ

Το λάθος μας με τα διάφορα αλκοολούχα ποτά είναι ότι δεν σταματάει κανείς στο ένα ποτήρι! Η μέτρια κατανάλωση αλκοολούχου ποτού προστατεύει από πολλές ασθένειες, λόγω των αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχει όπως για παράδειγμα το κρασί αλλά και η μπίρα, την υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και την χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Η υψηλή κατανάλωση όμως, δηλαδή πάνω από τα 250ml ημερησίως εκτός των βλαβερών επιδράσεών της στην υγεία (καρδιαγγειακά, διαβήτη, καρκίνος, εγκεφαλικό), οδηγεί και σε παχυσαρκία. Παν μέτρον άριστον, λοιπόν!

Λιπαρό Κόκκινο κρέας

Tο κόκκινο κρέας, όπως το μοσχάρι και το χοιρινό, είναι μια νόστιμη τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά συχνά και σε λίπος.

Γι’ αυτό πρέπει να προτιμάτε κρέας μέτριο σε λίπος ή εντελώς άπαχο όπως: Nουά και μπον φιλέ (~170 θερμίδες), Ψαρονέφρι, γαλοπούλα και κοτόπουλο (~150 θερμίδες). (Oι θερμίδες αναφέρονται σε ποσότητα 120 γρ.)

Πίτσα

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα ή δύο κομμάτια πίτσα. Η σιλουέτα σου όμως διαμαρτύρεται. Ψάξε για διαφορετικές συνταγές πίτσας που να περιέχουν λιγότερες από 200 θερμίδες το κομμάτι.

Γέμισε την πίτσα σου με φρέσκα ντομάτα, μανιτάρια, πιπεριές, γαλοπούλα και τυρί light και το αποτέλεσμα θα είναι θεσπέσιο με έξτρα φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες.

Burgers

Είναι αξιοσημείωτο πως όλες οι αλυσίδες γρήγορων φαγητών ανταγωνίζονται η μια την άλλη με το να φτιάχνουν όλο και μεγαλύτερα μπέργκερς σε χαμηλότερες τιμές.

Εάν είσαι άνθρωπος που όσο και να προσπαθείς δεν μπορείς να αποχωριστείς τα αγαπημένα σου μπέργκερ, μια καλή συμβουλή είναι να το φτιάχνεις μόνος σου.

Ένα παιδικό γεύμα ή ένα μπέργκερ με κοτόπουλο, αποτελούν κάποιες light εναλλακτικές σε περίπτωση που θες πάση θυσία θα φας στο αγαπημένο σου φαστφουντάδικο.

Πατάτες τηγανητές

Δεν πρέπει να σε ξαφνιάσει το γεγονός, πως μια μεγάλη μερίδα πατάτες μπορεί να έχει τόσες θερμίδες όσες 1 μικρό σε μέγεθος μπέργκερ. Δέκα πατάτες τηγανητές, φτιαγμένες στο σπίτι με ελεγμένη ποσότητα ελαιολάδου, περιέχουν 250 θερμίδες και η θρεπτική τους αξία είναι πολύ μικρή.

Προσθέστε 150 θερμίδες ακόμη για τις πατάτες των fast food. Προτιμήστε με το μπιφτέκι σας, πατάτες πουρέ, σαλάτα ή βρασμένα λαχανικά.

Κατεψυγμένα γεύματα

Όταν πηγαίνετε σπίτι μετά από ένα βαρύ πρόγραμμα εργασίας, πεινάτε υπερβολικά. Έτσι αυτό που συνηθίζεται είναι να ανοίγετε τον καταψύκτη και να παίρνετε το έτοιμο κατεψυγμένο φαγητό που αγοράσατε χθες από το σούπερ μάρκετ σε τιμή ευκαιρίας. Τα περισσότερα από αυτά τα γεύματα περιέχουν πάρα πολύ νάτριο, λιπαρά και θερμίδες.

Επομένως διαβάστε τις ετικέτες και προτιμήστε αυτά που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, ολικής αλέσεως δημητριακά, άπαχα κρέατα και καθόλου σος.

Προσπαθώντας να φάτε όσο η αξία των χρημάτων σας, χτυπάτε ανελέητα τον μπουφέ και καταναλώνετε όσο δεν καταναλώσατε τις τελευταίες 2 μέρες.

Εάν αντισταθείτε από πριν και βάλετε πρόγραμμα στο τι θα φάτε και πόσο θα γεμίσετε το πιάτο σας, τότε το στομάχι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Άφησε χώρο για λαχανικά και σαλάτα ώστε να χορτάσετε με μικρότερη μερίδα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...