Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Η διαβίωση των νέων με αναπηρίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ Κύπρου (ΕΚΦΚ) και δη το ΦΟΡΟΥΜ YOUTH CLUB προωθεί και φέτος το 2012 νέα πρόταση στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ (CY-12-20-2012-R2), με θέμα «ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΕΑΡΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ», που ερευνά το αποτέλεσμα των διαφόρων προγραμμάτων για Κοινωνική Επανένταξη των Νέων με Αναπηρίες (ΝμεΑ) στη σημερινή κυπριακή κοινωνία - πολιτεία και τον ρόλο της οικονομικής κρίσης.

Οι Νέοι με Αναπηρίες (ΝμεΑ), ίδιως τα άτομα με κινητικές αναπηρίες, που έχουν όλες τις δυνατότητες κοινωνικής ενσωμάτωσης, σήμερα συνεχίζουν να είναι κοινωνικά αποκλεισμένα (οι αόρατοι άνθρωποι), δηλαδή απέχουν από τα κοινά της πόλης και της κοινότητάς τους και γενικά δεν είναι ενεργοί πολίτες, δηλαδή απέχουν από κάθε ουσιαστική συμμετοχή στο πολιτικό γίγνεσθαι, όπως π.χ. κατά πλειοψηφία ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ, δεν συμμετέχουν στις γιορτές της πόλης, ακόμα και σε οικογενειακές συγκεντρώσεις δεν συμμετέχουν, και αλλού. Έτσι η εν λόγω πρόταση έχει σαν κύριο σκοπό την ΕΡΕΥΝΑ αυτής της ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ των ΝμεΑ, στην Κύπρο σήμερα, εμπλέκοντας τους ίδιους σε αυτήν τη διαδικασία, αλλά και άλλους νέους εθελοντές σε συνεργασία με τον Δρα Νίκο Ηλία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που θα επιβλέψει την έρευνα.


Το πρόγραμμα έχει σαν πρώτιστο στόχο την προώθηση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ, μέσω του εντοπισμού όλων εκείνων των λόγων που παρεμποδίζουν τους Ν.μεΑ. να ζήσουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν· ακόμα στοχεύει στην ανάπτυξη του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ σε όλους τους νέους που επιθυμούν να στηρίξουν τα Α.μεΑ. μέσω της εμπλοκής τους σε όλη τη διαδικασία του προγράμματος και στις διάφορες εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν για τον σκοπό αυτό.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 20 - 25 άτομα με κινητικές αναπηρίες και 15 νέοι εθελοντές ηλικίας από 16 μέχρι 30, αν και η έρευνα (ποιοτική & ποσοτική) θα καλύψει πολύ μεγαλύτερο αριθμό.

Τουλάχιστο μια φορά τον μήνα όλοι οι συμμετέχοντες θα καλούνται σε πολιτιστικές, κοινωνικές ή άλλες εκδηλώσεις που συμμετέχει ή διοργανώνει η Νεολαία του Ε.Κ.Φ.Κ. Έτσι η ομαλή και σταδιακή Κοινωνική τους Επανένταξη - Ενσωμάτωση θα εξασφαλισθεί μέσα από τη διοργάνωση και εμπλοκή των ΝμεΑ σε πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα πορείες, εκδρομές, περιπάτους, συνεστιάσεις, κτλ., καθώς και εκδηλώσεις της πόλης π.χ. Γιορτή του Κρασιού, Καρναβάλι, κ.ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.