Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Άγνωστες οι αιτίες της στεφανιαίας νόσου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παραμένουν υψηλά τα ποσοστά θνητότητας.

Το «τέλος» της στεφανιαίας νόσου θα έρθει μόνο όταν βρεθούν τα ακριβή αίτια της, αφού σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν μόνο το 50% των παραγόντων που την προκαλούν γι αυτό και τα ποσοστά θνητότητας παραμένουν υψηλά.

«Τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα έχουν γίνει πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως μέχρι το 2030. Το κυριότερο από αυτά τα νοσήματα είναι η στεφανιαία νόσος η οποία προκαλείται από την αθηροσκλήρωση . Γνωρίζουμε μόνο το 50% των παραγόντων που προκαλούν την αθηροσκλήρωση και ένας από αυτούς είναι η υψηλή χοληστερίνη. Όταν πριν από 15 χρόνια είχαν βρεθεί οι στατίνες, που είναι φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης ,επιστήμονες στη Βρετανία είχαν πει ότι ήρθε το τέλος της στεφανιαίας νόσου. Δυστυχώς όμως η στεφανιαία νόσος ζει και βασιλεύει. Η στεφανιαία νόσος θα θεραπευτεί μόνο όταν βρεθούν όλοι οι παράγοντες που την προκαλούν» επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας Γεώργιος Παρχαρίδης με αφορμή ημερίδα με θέμα «Πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων –Πραγματικότητα και προοπτικές» που διοργανώνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Ωστόσο η αντιμετώπιση ακόμη και όσων παραγόντων είναι γνωστοί ελαχιστοποιεί από τρεις έως πέντε φορές την αναμενόμενη θνητότητα. Ο κ Παραχαρίδης επισημαίνει ότι η πρόληψη μπορεί να γίνει με την άμεση διακοπή καπνίσματος (ενεργητικού και παθητικού), με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση της υψηλής χοληστερίνης με την κατάλληλη διατροφή και με φάρμακα, την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη, την απώλεια βάρους, τη διατροφή και την καθημερινή άσκηση.

«Έχει παρατηρηθεί ότι τριπλασιάστηκαν τα εμφράγματα του μυοκαρδίου σε νέες γυναίκες κάτω των 50 ετών, οι οποίες καπνίζουν και είναι παχύσαρκες. Με τη διακοπή του καπνίσματος μειώνεται σε σημαντικό βαθμό ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δυστυχώς όμως οι Έλληνες εξακολουθούν να καπνίζουν και ο νόμος κατά του καπνίσματος δεν αποδίδει. Επίσης η κοιλιακή παχυσαρκία και γενικότερα η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Όσο πιο λεπτή μέση έχει κανείς τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος. Η περίμετρος της μέσης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 94 εκατοστά στους άντρες και τα 80 εκατοστά στις γυναίκες » ανέφερε ο κ Παρχαρίδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.