Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

«Επίθεση» σε ελεύθερους επαγγελματίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νέο μίνι-φορολογικό νομοσχέδιο προχωρά το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αρθούν οι ενστάσεις των κυβερνητικών εταίρων. Ο χρόνος πιέζει καθώς το νομοσχέδιο, που αποτελεί δέσμευση της χώρας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου στη Βουλή.

Σήμερα στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η τρικομματική επιτροπή προκειμένου να «κλειδώσουν» τα μέτρα του νέου φορολογικού. Εάν τελικώς από την σύσκεψη δεν βγει λευκός καπνός το θέμα πιθανότατα θα παραπεμφθεί για τις τελικές αποφάσεις σε νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χθες το βράδυ ο Γιάννης Στουρνάρας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να οριστικοποιήσει με τον πρωθυπουργό τις προτάσεις που θα παρουσιαστούν σήμερα στους εκπροσώπους των κομμάτων της κυβέρνησης. Το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να λύσει τη δύσκολη εξίσωση για τα επιδόματα πολυτέκνων και τριτέκνων μετά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα παιδιά. Τα ισοδύναμα μέτρα που αναζητούνται δεν θα πρέπει να επιβαρύνουν εκ νέου μισθωτούς και συνταξιούχους κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού.

Έτσι τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων αφορούν στην αύξηση του τέλους επιτηδεύματος που επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα στα 550 με 650. Εξετάζεται και η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που είναι στα 300 ευρώ να φτάσει στα 500 ευρώ. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι υπήρξε και κόμμα που πρότεινε να τεθεί φόρος επιτηδεύματος στα 2.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονται σε έναν εργοδότη με μπλοκάκι θα φορολογηθούν ως μισθωτοί με την αντίστοιχη κλίμακα, ενώ οι υπόλοιποι θα φορολογηθούν ως επιχειρηματίες. Δηλαδή θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ έως τις 50.000 ευρώ με συντελεστή 26%.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αύξηση του φόρου επί των τόκων καταθέσεων από το 10% στο 15%, το οποίο φαίνεται ότι βρίσκει σύμφωνους τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Μάλιστα η ΔΗΜΑΡ πρότεινε ακόμη και αύξηση στο 17,5% με στόχο την εξοικονόμηση επιπλέον 130 εκατ. ευρώ.

Το τρίτο σενάριο αναφέρει ότι θα επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας με την αύξηση του συντελεστή για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα που αναμένεται να αντικαταστήσει από του χρόνου το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ.

Αλλαγές και στην κλίμακα

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η είδηση ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή υψηλού συντελεστή 45% για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων πάνω από τις 26.000 ευρώ αναζητούνται διέξοδοι.

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι επαναφέρει το βασικό σενάριο να φορολογηθούν με 45% τα ετήσια εισοδήματα που ξεπερνούν τις 48.000 ευρώ και υπάρχει πρόταση ο ανώτατος συντελεστής να μειωθεί από το 45% στο 40%.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.