Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΓΟΝ.ΙΣ - Γονεϊκή Ισότητα για τα παιδιά

τα παιδιά χρειάζονται και τους δύο γονείς


Ο Σύλλογος ΓΟΝ.ΙΣ είναι μια ένωση προσώπων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που εδρεύει και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2006.
Ο ΓΟΝ.ΙΣ πιστεύει και με τις ενέργειές του υποστηρίζει, ότι για την αρμονική και ολοκληρωμένη ανατροφή του παιδιού είναι απαραίτητη η παρουσία και των δύο γονέων ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση (εντός ή εκτός γάμου, ή από ελεύθερη ένωση).
Στόχοι του συλλόγου, ενδεικτικά, είναι:
  • Η προώθηση και καθιέρωση της κοινής γονικής μέριμνας για τα παιδιά (εντός ή εκτός γάμου ή ελεύθερης ένωσης), δηλαδή συνδιαχείριση / συνεκπροσώπηση / συνεπιμέλεια όσο διαρκεί η συγκατοίκηση των γονέων, αλλά και μετά την τυχόν λύση της.
  • Η πραγματική ισότητα των γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους.
  • Η ανάδειξη των κατάλληλων συμπεριφορών, από τα μέλη της οικογένειας, στην ανατροφή των παιδιών
  • Η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδών, όπως αυτά προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο δικαιωμάτων του παιδιού και τις διεθνείς συμβάσεις
  • Η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των γονέων (πατέρα και μητέρας)
  • Η προστασία των μονογονεϊκών οικογενειών
Ο Σύλλογος βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά εργασίας από τα μέλη του.
Τα λειτουργικά έξοδα του συλλόγου καλύπτονται από τις συνδρομές των μελών, δωρεές, χρηματοδοτήσεις, επιχορηγήσεις ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρήσεων κ.α. που παρέχονται για την υποστήριξη του σκοπού της.
Ο σύλλογος σήμερα λειτουργεί σε διάφορους νομούς με την νομική μορφή αδελφών Σωματείων.
Τα μέλη του Συλλόγου ΓΟΝ.ΙΣ, άντρες και γυναίκες, υποστηρίζουν το δικαίωμα των παιδιών να απολαμβάνουν φροντίδας και από τους δύο γονείς, και μετά το διαζύγιο. Πρακτικά υποστηρίζει συμβουλευτικά όσους επιθυμούν την κοινή επιμέλεια των παιδιών τους, και θεσμικά ενεργεί για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού νομικού πλαισίου σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού.
Σκοπός
Σκοπός του συλλόγου είναι η πανελλαδική και διεθνής εκπροσώπηση και ο συντονισμός των προσπαθειών συλλόγων εθελοντών για την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού όπως αυτά προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο δικαιωμάτων του παιδιού και τις διεθνείς συμβάσεις, ιδίως αυτή της Νέας Υόρκης για τα δικαιώματα του παιδιού, η προστασία του παιδιού και της φυσιολογικής παιδικής ανάπτυξης, η εισαγωγή της παιδοκεντρικής αρχής στην οργάνωση και λειτουργία του κοινωνικού και νομικού οικοδομήματος της χώρας, η προστασία των οικογενειακών σχέσεων, αυτών που ήδη δημιουργήθηκαν, αυτών που πρέπει να διατηρηθούν και αυτών που πρέπει να δημιουργηθούν, η αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων για όλα ανεξαρτήτως των παιδιά, ανεξάρτητα αν κατάγονται από γάμο ή ελεύθερη ένωση ή εκτός γάμου, η πραγματική ισότητα των δύο φύλων και ισονομία τόσο σε δικαιώματα όσο και σε υποχρεώσεις, η συμφιλίωση της οικογένειας, η κοινή γονική μέριμνα για τα παιδιά (εντός ή εκτός γάμου ή ελεύθερης ένωσης), δηλαδή συνδιαχείριση / συνεκπροσώπηση / συνεπιμέλεια όσο διαρκεί η συγκατοίκηση των γονέων αλλά και μετά την τυχόν λύση της, εναλασσόμενη κατοικία για το παιδί για μεγάλα διαστήματα όταν οι γονείς δεν συγκατοικούν, η προστασία του παιδιού από κάθε μορφή βίας, από οποιοδήποτε και αν προέρχεται, υλική, ψυχολογική, σεξουαλική ή άλλη, η προώθηση αρχών πολιτισμού κοινωνικής παιδείας και εθελοντισμού, ώστε άντρες και γυναίκες σαν ίσοι προς ίσους ν’ αποφασίζουν από κοινού για το τι είναι καλύτερο για τα παιδιά τους, η συνταγματική προστασία της πατρότητας όπως προστατεύεται η μητρότητα και η παιδική ηλικία από το Σύνταγμα της Ελλάδας, η ίση φορολογική και επιδοματική μεταχείριση ανδρών και γυναικών γονέων, τόσο όσο οι γονείς συγκατοικούν όσο και μετά τη λύση της κοινής οικογενειακής ζωής, η εκπαίδευση των γονέων, η διατήρηση του κοινωνικού ρόλου της οικογένειας, η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των μελών και ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης, η προαγωγή του πολιτισμού και διαλόγου, η δημιουργία και εκτέλεση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με άλλους παρεμφερείς κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς και σωματεία, όπως εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ημερίδες, βραβεύσεις, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και οποιαδήποτε κοινωφελή ενέργεια που θα μπορούσε να συμβάλει στην ηθική, ψυχολογική και υλική υποστήριξη των μελών του συλλόγου και των οικογενειών τους, η συνεργασία με άλλους φορείς συλλόγους και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται για την ανακούφιση παιδιών με προβλήματα υγείας, παραβατικής συμπεριφοράς κ.α., η ενημέρωση του κοινού, η ίδρυση πανελλαδικής τράπεζας αίματος στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία Αθηνών, η σύσταση και συμμετοχή σε Πανελλήνιο Δίκτυο Συλλόγων γονέων – παιδιών με παρεμφερείς σκοπούς.
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται μαστίχα σε χάπι για τα προβλήματα του πεπτικού!


Εν μέσω κρίσης, η ευλογημένη ελληνική γη δίνει τη λύση για παραγωγούς της περιφέρειας και για τα σύγχρονα προβλήματα του πεπτικού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, οι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου κάνουν έρευνες εδώ και καιρό για τις θεραπευτικές ιδιότητες αυτού του μοναδικού στον κόσμο προϊόντος. Αναφορές για τις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας υπάρχουν σε αρχαία κείμενα γιατρών όπως οΔιοσκουρίδης και ο Γαληνός.

Σύγχρονοι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι η μαστίχα – το "δάκρυ" του χιώτικου δέντρου – έχει όντως θεραπευτικές ιδιότητες για ασθένειες του πεπτικού συστήματος, όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και η δυσπεψία.

Εδώ και τέσσερα χρόνια γίνεται έρευνα για το πως σκευάσματα από μαστίχα θα μπορουσαν να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Στις 7 Δεκεμβρίου η ένωση μαστιχοπαραγωγών χίου εξαφάλισε ειδική άδεια από τον ΕΟΦ για παραγωγή προϊόντων ειδκής διατροφής με τη μορφή “μαστίχα Χίου σε κάψουλα”.

Ο υπεύθυνος παραγωγής του εργοστασίου των μαστιχοπαραγωγών -βγάζει μέχρι τώρα τις γνωστές τσίχλες- Ηλίας Σμυρνιούδης αναφέρει: “Ο καταναλωτής που ξέρει τις ιδιότητες της μαστίχας και την χρησιμοποιεί για στομαχικές διαταραχές αλλά και για άλλες παθήσεις, ήθελε να έχει τη μαστίχα σε μία μορφή που θα ήταν εύκολη στην κατάποση. Αντί να έχει δηλαδή τη σκόνη που δεν διαλύεται στο νερό, είναι δύσκολη στην κατάποση και μένει σαν ουσία στο στόμα, προχωρήσαμε στην παραγωγή κάψουλας που μπορεί εύκολα να πάρει ο καταναλωτής”.

Ο κ. Σμυρνιούδης αναφέρει επίσης ότι αυτό το εντελώς φυσικό προϊόν με τις θεραπευτικές ιδιότητες μπορεί να “πιάσει” σε νέες αγορές στην Ευρώπη.

Το τμήμα marketing του εργοστασίου λέει ότι η κάψουλα θα είναι έτοιμη να κυκλοφορήσει στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και μπορεί να φτάνει και τις 20.000 κάψουλες ανά ώρα. Θα κυκλοφορεί στα φαρμακεία.

Μάλιστα μελέτη που έγινε στο νοσοκομείο της Χίου σε ασθενείς που έπασχαν από τη γνωστή καούρα στο στομάχι και άλλα πεπτικάπροβλήματα, διαπιστώθηκε ότι το 75% παρουσίασαν σημαντική βελτίωση με τη μαστίχα. 


Διαβάστε περισσότερα...

Συχνές πτήσεις;

Ένας συχνός προβληματισμός για όσους ταξιδεύουν συχνά, είναι το τι θα πρέπει να καταναλώσουν για να μην έχουν δυσάρεστες συνέπειες.


Οι διατροφικές σας επιλογές πριν και κατά τη διάρκεια μίας πτήσης, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα προσαρμογής του οργανισμού σας στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες.

Όπως ίσως να γνωρίζετε ήδη, ένα από τα πρώτα οργανικά συστήματα που επηρεάζεται κατά την πτήση, είναι το κυκλοφορικό σύστημα. Από τις πιο εμφανής επιρροές του υψομέτρου είναι η κατακράτηση υγρών. Αυτό σημαίνει ότι πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης πρέπει να αποφύγετε τρόφιμα και υγρά που προκαλούν πρηξίματα.

Τέτοιες τροφές είναι όλες όσες περιέχουν αλάτι (έτοιμα σνακ, κρουασάν, αλατισμένοι ξηροί καρποί, μπισκότα, αλμυρά κράκερ, τυριά) αλλά και το αλκοόλ (ανεξάρτητα από το αν είναι κρασί, μπύρα ή ουίσκι).


Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να προσέξετε, για να μην έρθετε σε δύσκολη θέση, είναι η αποφυγή τροφών που δημιουργούν αέρια ή τροφών με έντονη γεύση (πχ κρεμμύδι, σκόρδο). Το κουνουπίδι, τα όσπρια και το λάχανο, αποτελούν τροφές που προκαλούν την παραγωγή αερίων και έτσι καλό θα ήταν να τα αποφύγετε.


Επιπλέον, προκειμένου να αισθάνεστε ευεξία καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης θα πρέπει να φροντίσετε να αποφύγετε τροφές με πολλά μπαχαρικά ή τηγανητές. Ο λόγος είναι γιατί πολύ απλά πρόκειται για δύσπεπτες τροφές με αποτέλεσμα την πρόκληση δυσφορίας και ορισμένες φορές αναπνευστικής δυσχέρειας.


Αν η πτήση σας διαρκεί πολλές ώρες, τότε πρέπει να επιλέξετε τροφές που απελευθερώνουν αργά την ενέργεια στον οργανισμό, έτσι θα καθυστερήσετε το αίσθημα της πείνας. Αυτές οι τροφές ονομάζονται χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και είναι τροφές με αυξημένο περιεχόμενο φυτικών ινών (πχ μη επεξεργασμένο ρύζι, ψωμί σίκαλης, κ.α.).


Τέλος, μην παραλείπετε την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού σας και την κατανάλωση συχνών, μικρών και ισορροπημένων γευμάτων.

Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία
MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


Διαβάστε περισσότερα...

Θα της συγχωρούσαν την απιστία... αν πήγαινε με γυναίκα!Ένας στους δύο άντρες θα συγχωρούσαν τη φίλη τους αν αυτή κοιμόταν με μία γυναίκα, δείχνει νέα έρευνα. Το αντίθετο δεν συμβαίνει ωστόσο με τις γυναίκες...


Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Όστιν στο Τέξας, που χρησιμοποίησε ως δείγμα 718 φοιτητές, το 50% των αγοριών δήλωσαν διατεθειμένοι να συνεχίσουν τη σχέση τους με μία άπιστη σύντροφο, αν εκείνη τους απατούσε με γυναίκα. Το 22% θα συγχωρούσε και απιστία με έναν άλλον άνδρα.

Οι γυναίκες από την άλλη βλέπουν τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Ένα ποσοστό 28% λένε ότι δεν θα χώριζαν τον σύντροφό τους αν τις απατούσε με μία γυναίκα. Αλλά το 21% μόνο θα έκανε το ίδιο αν τις απατούσε με έναν άνδρα.

“Η ζήλεια είναι ένας ψυχολογικός μηχανισμός που ενεργοποιείται το ίδιο στους άνδρες και τις γυναίκες, ωστόσο εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο στα δύο φύλα. Για τους άνδρες η ζήλεια συνδέεται με το πατρικό ένστικτο ενώ για τις γυναίκες το ζήτημα ειναι η εγκατάλειψη” λέει καθηγητής που ηγήθηκε της έρευνας.

Οι άντρες νιώθουν να απειλούνται περισσότερο από την παρουσία ενός άλλου άνδρα. Αν η σύντροφός τους κοιμηθεί με μία γυναίκα ωστόσο ικανοποιείται “η φαντασίωσή του για περισσότερες από μία συντρόφους”, καθώς και η σύντροφος της γυναίκας αποτελεί σεξουαλικό αντικείμενο γι' αυτόν.


Διαβάστε περισσότερα...

Απέκτησαν ένα υγιέστατο κοριτσάκι, μετά από τη γέννηση δύο τυφλών παιδιών!

Παράδειγμα ελπίδας και δύναμης δίνει ένα ζευγάρι από το Μεσολόγγι, που μετά τη γέννηση δύο τυφλών παιδιών κατάφερε να αποκτήσει ένα υγιέστατο κοριτσάκι!


Η Ειρήνη Αμπλιανίτη και ο Σπύρος Τσαφώνιας είναι φορείς ενός γονιδίου που ευθύνεται για το νόσημα "Συγγενής Αμαύρωση του Λεμπέρ" εξαιτίας του οποίου γεννήθηκαν τυφλά τα δυο πρώτα τους παιδιά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Espresso, όταν το 1989 γεννήθηκε η πρώτη τους κόρη, η Μαρία, κανένας δεν κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Όταν όμως το μωρό έφτασε δύο μηνών, κάποιες ύποπτες κινήσεις στην κόρη του ματιού έκαναν τους γονείς να ανησυχήσουν και να απευθυνθούν στους γιατρούς. Σύντομα ανακάλυψαν ότι το κοριτσάκι τους είχε γεννηθεί τυφλό.

Δυστυχώς, μεγαλώνοντας, η Μαρία άρχισε να παρουσιάζει και αυτιστική συμπεριφορά. Τρία χρόνια αργότερα ήρθε στη ζωή και το δεύτερο παιδί τους, ο Δήμος, με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. Όταν ο Δήμος έκλεισε τους δύο πρώτους μήνες ζωής, οι γονείς επεσήμαναν είδαν το ίδιο πετάρισμα της κόρης, ένδειξη ότι και αυτό το παιδί είχε πρόβλημα στα μάτια του.

"Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψεις τέτοιο πράγμα. Να σου λένε ότι και το δεύτερο παιδί σου είναι τυφλό. Δεν υπάρχει τίποτα. Τα πάντα σβήνουν από μπροστά σου", λέει η Ειρήνη Αμπλιανίτη.

Επί δεκαοκτώ χρόνια ταξίδεψαν σε όλα τα μέρη της Γης και συνάντησαν τους πλέον εξειδικευμένους επιστήμονες σε θέματα γονιδιακά. "Όταν ξεκινήσαμε βέβαια το γονίδιο ήταν όνειρο άπιαστο. Όσους ρωτούσα μου έλεγαν: "Σε 150 χρόνια να περιμένεις να βρεθεί και αν..." Εμείς επιμέναμε. Ήρθαν από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα στα Γιάννενα. Πήρε τέσσερα χρόνια και δεν μπόρεσαν να βρουν το γονίδιο στην Αμερική. Ρωσία, Ιταλία, Γαλλία... και πού δεν πήγαμε; Τελικά το ανακάλυψαν στην Ολλανδία το 2006", λέει στην εφημερίδα ο Σπύρος Τσαφώνιας, ο πατέρας που έκανε σκοπό της ζωής του να γιατρέψει τα παιδιά του.

Μετά από δεκαοκτώ χρόνια αγώνα και αγωνίας το ζευγάρι ανακάλυψε τελικά ότι και οι δύο είναι φορείς ενός γονιδίου που ευθύνεται για το νόσημα με το οποίο γεννήθηκαν και τα δυο τους παιδιά, τη "Συγγενή Αμαύρωση του Λεμπέρ".

Γνωρίζοντας το πρόβλημα πλέον, το ζευγάρι πήρε την απόφαση να κάνει άλλο ένα παιδί. Αυτή τη φορά ήξεραν το πρόβλημα και μπορούσαν να το προλάβουν, όπως τους διαβεβαίωσε ο γυναικολόγος Κώστας Πάντος, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

"Είχαν την ευκαιρία να κάνουν την προεμφυτευτική γεννητική διάγνωση, να καταφύγουν σε εξωσωματική και στο στάδιο του προ-εμβρύου, πριν, δηλαδή, από τη μεταφορά των εμβρύων στη μήτρα να επιλέξουμε τα υγιή έμβρυα. Εκείνα που ήταν απαλλαγμένα από το νόσημα" εξηγεί ο κ. Πάντος.

Η μικρή Κασσιανή χαίρει άκρας υγείας και σε λίγες μέρες κλείνει έναν χρόνο ζωής. Ο ερχομός της γέμισε χαρά και αισιοδόξία τους γονείς της που τόσα χρόνια δεν σταμάτησαν να ψάχνουν και να προσπαθούν.

Η γέννηση της Κασσιανής και η επιτυχία των Ελλήνων γιατρών προκάλεσαν το ενδιαφέρον ακόμη και του CNN. Το μεγαλύτερο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο έκανε θέμα την επιστημονική επιτυχία του κ. Πάντου, σε συνεργασία με τον κ. Καναβάκη, εστιάζοντας ταυτόχρονα και στο θάρρος και τον αγώνα των γονιών που δεν το έβαλαν κάτω.


Διαβάστε περισσότερα...

17 κόλπα που κάνει το σώμα σας


1. Εάν σας γαργαλάει ο λαιμός σας, ξύστε το αυτί σας
Ένας έξυπνος τρόπος για να απαλλαγείτε από το γαργαλητό που νιώθετε στο λαιμό σας είναι να ξύσετε το αυτί σας. «Όταν διεγείρονται τα νεύρα που υπάρχουν στο αυτί, προκαλείται μία αντανάκλαση στο λαιμό, που μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στον μυ,» αναφέρει ο Δρ. Scott Schaffer, πρόεδρος του Κέντρου Ωτορινολαρυγγολογίας στο Γκίμπσμπορο του Νιού Τζέρσεϊ. «Ο σπασμός ανακουφίζει από το γαργαλητό.»
2. Αποκτήστε υπερηχητική ακοή
Εάν βρίσκεστε σε ένα μέρος με θόρυβο και δυσκολεύεστε να ακούσετε τον συνομιλητή σας, ο οποίος μιλάει ψιθυριστά, τότε σκύψτε προς το μέρος του με το δεξί σας αυτί.Το δεξί αυτί έχει την ικανότητα να ακολουθεί τους γρήγορους ρυθμούς του λόγου, σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής David Geffen του UCLA. Εάν, από την άλλη, προσπαθείτε να αναγνωρίσετε το τραγούδι που παίζει χαμηλά σε έναν χώρο, τότε προβάλετε το αριστερό σας αυτί προς τον ήχο. Το αριστερό αυτί έχει την ικανότητα να ξεχωρίζει ευκολότερα τους μουσικούς τόνους.
3. Απαλλαγείτε από τον πόνο!
Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν πως εάν βήχουμε κατά τη διάρκεια μιας ένεσης, μειώνεται ο πόνος από το τσίμπημα της βελόνας. Σύμφωνα με τον Taras Usichenko, συγγραφέα μίας μελέτης πάνω σε αυτό το φαινόμενο, το κόλπο προκαλεί μία ξαφνική, προσωρινή αύξηση της πίεσης στο στήθος και το νωτιαίο σωλήνα, αναστέλλοντας τις δομές που προκαλούν πόνο στο νωτιαίο μυελό.
4. Καθαρίστε τη βουλωμένη μύτη σας
Ξεχάστε τα αποσυμφορητικά μύτης. Ένας ευκολότερος, γρηγορότερος και οικονομικότερος τρόπος για να ανακουφίσετε την πίεση της ρινικής κοιλότητας είναι να τοποθετήσετε τη γλώσσα σας στον ουρανίσκο και στη συνέχεια να πιέσετε με το δάχτυλό σας ανάμεσα στα φρύδια. Αυτό επιτρέπει στην ύνιδα, το οστό που περνάει από τις ρινικές οδούς και καταλήγει στο στόμα, να πάλλεται μπρος πίσω, σύμφωνα με την Lisa DeStefano, βοηθό καθηγητού οστεοθεραπευτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Η κίνηση χαλαρώνει τη συμφόρηση και μετά από 20 δευτερόλεπτα νιώθουμε τη μύτη μας άδεια.
5. Διώξτε την καούρα χωρίς νερό!
Φοβάστε ότι το φαγητό που φάγατε θα σας προκαλέσει καούρες και δεν θα μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ; «Κοιμηθείτε με το αριστερό πλευρό,» συνιστά ο Anthony A. Star, γαστρεντερολόγος και βοηθός καθηγητού στην Ιατρική Σχολή της Νέας Υόρκης. Μελέτες έδειξαν πως, ασθενείς που κοιμούνται με το αριστερό τους πλευρό, δεν έχουν παλινδρόμηση γαστρικών υγρών. Ο οισοφάγος και το στομάχι συνδέονται σε γωνία. Όταν κοιμόμαστε με το δεξί μας πλευρό, το στομάχι είναι χαμηλότερα από τον οισοφάγο, επομένως η βαρύτητα λειτουργεί υπέρ της καούρας.
6. Απαλλαγείτε από τον πονόδοντο χωρίς να ανοίξετε το στόμα σας
Απλά τρίψτε πάγο στην παλάμη σας, στην καμάρα που κάνει ο αντίχειρας με τον δείκτη. Μία καναδέζικη μελέτη έδειξε πως αυτή η τεχνική μειώνει τον πονόδοντο μέχρι και 50%. Οι οδοί των νεύρων στη βάση της καμπύλης διεγείρουν μία περιοχή στον εγκέφαλο που μπλοκάρει τα σήματα πόνου από το πρόσωπο και τα χέρια.
7. Εξαφανίστε τα καψίματα
Αν κάψετε κατά λάθος το δάχτυλό σας πάνω στο μάτι της κουζίνας, καθαρίστε το δέρμα και πιέστε ελαφρά το σημείο που καήκατε με το μαξιλαράκι των δαχτύλων σας. Ο πάγος θα ανακουφίσει τον πόνο πιο γρήγορα, σύμφωνα με τη Δρ. DeStefano, αλλά η φυσική αυτή μέθοδος επαναφέρει το καμένο δέρμα στη φυσιολογική του θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται φουσκάλα.
8. Κάντε τον κόσμο να σταματήσει να γυρνά
Μήπως ήπιατε λίγο παραπάνω και βλέπετε τα πάντα γύρω σας να γυρνάνε; Ακουμπήστε το χέρι σας σε κάτι σταθερό. Το κομμάτι του αυτιού, που είναι υπεύθυνο για την ισορροπία -ο θόλος του κοχλία- εγχέει ένα υγρό, που είναι της ίδιας πυκνότητας με το αίμα. «Καθώς το αλκοόλ αραιώνει το αίμα στο θόλο, ο θόλος αποκτά μικρότερη πυκνότητα και ανεβαίνει,» εξηγεί ο Δρ. Schaffer. Όλο αυτό μπερδεύει τον εγκέφαλο. Η αφή ενός σταθερού αντικειμένου δίνει μία δεύτερη «άποψη» στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να νιώθουμε μεγαλύτερη ισορροπία.
9. Απαλλαγείτε από τις σουβλιές στα πλευρά
Εάν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, όταν τρέχετε εκπνέετε κάθε φορά που το δεξί σας πόδι πατάει στο έδαφος. Με την εκπνοή ασκείται πίεση στο συκώτι (που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά), το οποίο στη συνέχεια πιέζει το διάφραγμα και προκαλεί σουβλιές στα πλευρά. Ένας τρόπος για να απαλλαγείτε από αυτό τον πόνο είναι να εκπνέετε κάθε φορά που πατάει το αριστερό πόδι στο έδαφος.

10. Σταματήστε το αίμα με το ένα δάχτυλο!
Εάν πιέσετε τη μύτη σας και σκύψετε προς τα πίσω μπορείτε να σταματήσετε την αιμορραγία στη μύτη -εάν φυσικά δεν σας πειράζει να καταπιείτε το ίδιο σας το αίμα. Ένας πιο «πολιτισμένος» τρόπος είναι να τοποθετήσετε βαμβάκι στα άνω ούλα σας -ακριβώς στο βαθούλωμα που βρίσκεται κάτω από τη μύτη- και να πιέσετε με δύναμη. «Οι περισσότερες αιμορραγίες προέρχονται από το μπροστινό μέρος του διαφράγματος, το χόνδρο που χωρίζει τη μύτη,» σημειώνει ο Peter Desmarais, ωτορινολαρυγγολόγος στο νοσοκομείο Entabeni του Ντάρμπαν, στη Νότιο Αφρική. «Ασκώντας πίεση στο συγκεκριμένο σημείο, σταματάτε την αιμορραγία.»
11. Σταματήστε το καρδιοχτύπι
Θέλετε να σταματήσετε το καρδιοχτύπι και τη νευρικότητα που νιώθετε στο πρώτο ραντεβού; Απλά φυσήξτε στον αντίχειρά σας. Το πνευμονογαστρικό νεύρο, που καθορίζει τον καρδιακό παλμό, μπορεί να ελεγχθεί μέσω της αναπνοής, όπως υποστηρίζει ο Ben Abo, γιατρός στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. Εάν φυσήξετε στον αντίχειρά σας, ο καρδιακός παλμός θα επιστρέψει στα φυσιολογικά του επίπεδα.
12. «Ζεστάνετε» τον εγκέφαλό σας!
Εάν φάτε κάτι παγωμένο, πάρα πολύ γρήγορα, τότε θα παγώσει ο εγκέφαλος σας. Για να το αποφύγετε, πιέστε την επιφάνεια της γλώσσας σας στον ουρανίσκο σας, καλύπτοντας όσο μεγαλύτερη επιφάνεια μπορείτε. «Επειδή τα νεύρα στον ουρανίσκο παγώνουν υπερβολικά, το σώμα μας έχει την εντύπωση ότι παγώνει και ο εγκέφαλος,» υποστηρίζει ο Abo. «Σε αντιστάθμιση, υπερθερμαίνεται, προκαλώντας τον πονοκέφαλο του παγωτού, όπως λέγεται χαρακτηριστικά το φαινόμενο. Όσο μεγαλύτερη πίεση ασκήσουμε στον ουρανίσκο, τόσο πιο
γρήγορα θα υποχωρήσει ο πονοκέφαλος.
13. Αποφύγετε τη μυωπία
Η μυωπία οφείλεται κυρίως στα γονίδια, σύμφωνα με την Anne Barber, οπτομετρικό στην Ουάσιγκτον. «Συνήθως δημιουργείται από μυωπικό στρες.» Με άλλα λόγια, δημιουργείται εάν κοιτάζετε για πολύ ώρα στην οθόνη ενός υπολογιστή. Εάν θέλετε να έχετε τέλεια όραση, θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα να κλείνετε τα μάτια σας, να τεντώνετε το σώμα σας, να παίρνετε μια βαθιά ανάσα και μετά από λίγα δευτερόλεπτα να εκπνέετε, χαλαρώνοντας ταυτόχρονα και τους μύες σας. Σφίγγοντας και χαλαρώνοντας τους μύες, όπως τους δικέφαλους και τους γλουτιαίους, ξεγελούμε ακούσια και άλλους μύες -όπως τα μάτια- οι οποίοι χαλαρώνουν και αυτοί.
14. Ξυπνήστε τους νεκρούς!
Εάν μουδιάσει το χέρι σας την ώρα που οδηγείτε ή κάθεστε σε περίεργη στάση, κουνήστε το κεφάλι σας πέρα δώσε και το μούδιασμα θα εξαφανιστεί σε λιγότερο από ένα λεπτό. Το μουδιασμένο χέρι είναι συχνά αποτέλεσμα της συμπίεσης των νεύρων που βρίσκονται στον αυχένα. Χαλαρώνοντας τους μύες του αυχένα, απελευθερώνετε την πίεση. Τα συμπιεσμένα νεύρα, που βρίσκονται χαμηλότερα στο σώμα, ευθύνονται για το μούδιασμα στο πόδι, επομένως μην επαναπαύεστε. Σηκωθείτε και αρχίστε να περπατάτε.
15. Εντυπωσιάστε τους φίλους σας!
Την επόμενη φορά που θα πάτε σε ένα πάρτι, δοκιμάστε το εξής κόλπο: Βάλτε κάποιον να κρατήσει το χέρι του τεντωμένο στα πλάγια, με την παλάμη προς τα κάτω και πείτε του να μείνει σε αυτή τη στάση. Στη συνέχεια τοποθετήστε τα δύο σας δάχτυλα στον καρπό του και σπρώξτε προς τα κάτω. Θα αντισταθεί. Στη συνέχεια, βάλτε τον να ακουμπήσει το πόδι του σε μία επιφάνεια που είναι 1- 2 εκατοστά πιο ψηλή (βάλτε 1-2 περιοδικά) και επαναλάβετε. Αυτή τη φορά, το χέρι του θα πέσει σαν τραπουλόχαρτο. Επειδή οι γλουτοί δεν είναι ευθυγραμμισμένοι, μετατοπίζεται η σπονδυλική στήλη. Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται πως η σπονδυλική στήλη είναι ευάλωτη και έτσι απενεργοποιεί την ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται.

16. Αναπνεύστε κάτω από το νερό
Εάν θέλετε οπωσδήποτε να φτάσετε στο βυθό της θάλασσας και να πιάσετε μια χούφτα άμμο, πάρτε μερικές μικρές παρατεταμένες ανάσες. Όταν βρίσκεστε κάτω από το νερό, δεν είναι η έλλειψη οξυγόνου που σας κάνει να θέλετε απεγνωσμένα να αναπνεύσετε, αλλά φταίει η συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα, που κάνει το αίμα όξινο και στέλνει σήματα στον εγκέφαλο πως κάτι πάει στραβά. Η υπεροξυγόνωση μειώνει την οξύτητα του αίματος,» όπως υποστηρίζει ο Δρ. Jonathan Armbruster, αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Auburn. «Το κόλπο αυτό ξεγελά τον εγκέφαλο και νομίζει πως έχει περισσότερο οξυγόνο.» Έτσι, κερδίζετε μερικά δευτερόλεπτα επιπλέον.
17. Διαβάστε το μυαλό!
Το δικό σας! «Εάν έχετε να εκφωνήσετε μία ομιλία την επόμενη μέρα, κάντε μία επανάληψη πριν πέσετε για ύπνο,» όπως υποστηρίζει η Candi Heimgartner, καθηγήτρια βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος της μνήμης εδραιώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, οτιδήποτε διαβάσετε λίγο πριν να κοιμηθείτε είναι πιο πιθανό να κωδικοποιηθεί ως μακροχρόνια μνήμη.Διαβάστε περισσότερα...

Υποβοήθημα ακοής τοποθετείται στα δόντια

Βύρων Παπαδόπουλος

Η εταιρεία Sonitus Medical στην Καλιφόρνια έλαβε την άδεια από την επιτροπή φαρμάκων για το SoundBite, ένα οδοντικό βοήθημα ακοής για ανθρώπους που είναι κωφοί στο ένα αυτί. Το σύστημα λειτουργεί όπως το εμφύτευμα κοχλία, αλλά χωρίς να γίνει εμφύτευση.
Πίσω από το αυτί τοποθετείται μια συσκευή που ασύρματα μεταδίδει τον ήχο από το αυτί σε έναν μικρό δέκτη που προσκολλημένος σε ένα δόντι, πάλλει τα δόντια , που με την σειρά τους διεγείρουν και τους δύο κοχλίες στα αυτιά.
Το ακουστικό βοήθημα SoundBite βρέθηκε να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε κλινικές δοκιμές . Μια μελέτη εξέτασε το σύστημα σε 28 ασθενείς επί ένα μήνα. Μια δεύτερη μελέτη έγινε σε 22 ασθενείς επί έξη μήνες. Το σύστημα βοήθησε στην βελτίωση της επικοινωνίας και της άνεσης των ασθενών. Το 95 % των ασθενών ήταν ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις του SoundBite και θ το συνιστούσαν σε ένα φίλο τους αν είχε προβλήματα ακοής.Η συσκευή είναι ασφαλής για μακροχρόνια χρήση χωρίς καμιά παρενέργεια επί έξι μήνες. Επίσης δεν επηρέασε τα δόντια ή τους μαλακούς ιστούς γύρω από αυτά. Η συσκευή δοκιμάστηκε σε ασθενείς με φυσικά δόντια, καθώς και με σφραγίσματα, κορώνες, και οδοντικά εμφυτεύματα χωρίς προβλήματα.

Πηγή: http://www.dailytech.gr
Διαβάστε περισσότερα...