Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Η κρίση έριξε τις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ


Μείωση σε 931 κωδικούς.

Μείωση κατά 2,06% το 2013 σε σχέση με το 2012 εμφάνισαν κατά μέσο όρο οι τιμές σε 931 κωδικούς προϊόντων το πρώτο δίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών σε 931 κωδικούς προϊόντων το πρώτο δίμηνο του έτους κατά μέσο όρο οι τιμές εμφάνισαν μείωση κατά 2,06% το 2013 σε σχέση με το 2012.

Οι επιμέρους δείκτες τιμών επίσης εμφανίζουν σημαντική αποκλιμάκωση, με τον δείκτη τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών να εμφανίζει μείωση κατά 1,81% και των δείκτη προϊόντων καθαριότητας και υγιεινής μείωση κατά 2,59%.

Οι μειώσεις στα τρόφιμα, σύμφωνα με την Ημερησία, είναι ιδιαίτερα σημαντικές και αφορούν τόσο φρέσκα όσο και συσκευασμένα - τυποποιημένα προϊόντα.

Σημειώνεται ότι στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνεται η επίδραση των προσφορών και εκπτώσεων οι οποίες έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Οι μειώσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της προσαρμογής της αγοράς (προμηθευτών και αλυσίδων σουπερμάρκετ) στις συνθήκες τις κρίσης, την ένταση του ανταγωνισμού και στη σχετική σταθεροποίηση των διεθνών τιμών των πρώτων υλών (μικρή αύξηση 4,75% το Αδίμηνο του 2013 σε σχέση με το Αʼ δίμηνο του 2012 στις διεθνείς τιμές πρώτων υλών και μείωση 4,82% στις διεθνείς τιμές των καυσίμων).

Σύμφωνα με τη μηνιαία εξέλιξη του δείκτη τιμών, η αποκλιμάκωση των τιμών έκανε την εμφάνιση την άνοιξη του 2012 και συνεχίστηκε όλο το έτος και δείχνει πλέον να σταθεροποιεί τις τιμές σε επίπεδα του 2009.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η εξέλιξη του δείκτη τιμών όταν αφαιρεθούν οι επιδράσεις των συνεχών αυξήσεων του ΦΠΑ (από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2011).

Σε αυτή την περίπτωση ο δείκτης τιμών παρουσιάζει μείωση την τριετία 2010-2012 κατά σχεδόν 4,5%, ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αν ληφθεί υπόψη η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών και στις τιμές της ενέργειας (καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια).



Διαβάστε περισσότερα...

Η επιρροή των gadgets στη συμπεριφορά και ανάπτυξη των παιδιών


Ο ρόλος των νέων τεχνολογιών στην κοινωνικοποίηση τους.
Είναι γεγονός πως οι νέες συσκευές επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας και τις κοινωνικές μας σχέσεις. Κάτι τέτοιο ίσως να έχει ακόμα περισσότερες επιπτώσεις στη συμπεριφορά των παιδιών μικρής ηλικίας, που ακόμα δεν έχουν μάθει να επικοινωνούν με άλλους.

Ακόμα δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη εικόνα για το τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον για μία γενιά που μεγαλώνει στον κόσμο των φορητών συσκευών.

«Πραγματικά δεν γνωρίζουμε τις νευρολογικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι τεχνολογίες», δήλωσε ο Dr. Gary Small, διευθυντής του κέντρου Loνgevity στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικοι, διαφέρουν αρκετά. Μερικά είναι πιο ευαίσθητα από άλλα, όσον αφορά την έκθεσή τους σε οθόνες υπολογιστών».

Αυτό που γνωρίζουμε όμως, σύμφωνα με το Dr. Small είναι πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε ερεθίσματα, όπως αυτά που προέρχονται από τα tablets και τα smartphones. Αν οι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο με μία τεχνολογία και λιγότερο να αλληλεπιδρούν με άλλα άτομα, όπως οι γονείς τους, θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξη ορισμένων δεξιοτήτων επικοινωνίας.

Μία έρευνα που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από το Millennium Cohort Study, υποστηρίζει πως τα παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση, videos ή DVDs για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθηματικά συμπτώματα αλλά και προβλήματα σχέσεων, από ότι τα παιδιά που δεν σπαταλούν το χρόνο τους σε αυτές τις δραστηριότητες.

Επίσης, τα παιδιά που απασχολούνται με βιντεοπαιχνίδια για το ίδιο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα, δεν παρουσίασαν κανένα σημάδι αρνητικών αλλαγών στη συμπεριφορά τους. Η έρευνα έλαβε υπόψιν 19.000 παιδιά που είχαν γεννηθεί το 2000 και το 2001.

«Η επικοινωνία με τους άλλους είναι ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν πως να επικοινωνούν με τον εαυτό τους και μαθαίνουν πως να μένουν μόνα τους», τονίζει η καθηγήτρια στο M.I.T, Sherry Turkle.«Η μάθηση για τη μοναξιά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πρώιμης ανάπτυξης και δε θέλετε τα παιδιά σας να χάσουν αυτή τη γνώση επειδή θέλετε να τα κρατάτε ήσυχα με μία συσκευή».

Η κ. Turkle επισημαίνει, μετά από πολλές συζητήσεις με γονείς, εφήβους αλλά και μικρά παιδιά, ότι φοβάται το γεγονός πως τα παιδιά δε μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν με άλλα άτομα, κάτι που θα τα οδηγήσει στο να γνωρίσουν έναν κόσμο τέλειο, όπως οι οθόνες των συσκευών, και θα τους δώσει μία ψευδή αίσθηση της πραγματικότητας.

«Θα πρέπει να είναι σε θέση να εξερευνήσουν τη φαντασία τους, ώστε να μπορέσουν να μάθουν τον εαυτό τους. Έτσι, κάποια μέρα θα μπορέσουν να δημιουργήσουν σχέσεις με άλλα άτομα χωρίς να φοβούνται μη μείνουν μόνοι τους», συμπληρώνει η κ. Turkle.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε έξαρση ο σχολικός εκφοβισμός


Ειδική επιστημονική ημερίδα της «Πυξίδας».

Σε έξαρση βρίσκονται τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα εκφοβισμού στα σχολεία, χωρίς διακρίσεις σε ιδιωτικά και δημόσια, όπου σχεδόν καθημερινά κάποιο παιδί γίνεται θύμα λεκτικού ή κοινωνικού εκφοβισμού από άλλα παιδιά.

Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, το 7-15% των μαθητών και μαθητριών στα γυμνάσια και λύκεια και το 3-15% των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης υφίστανται συμπεριφορές που πληγώνουν, ενώ από τον καμβά δεν εξαιρούνται ούτε και οι παιδικοί σταθμοί.

Την ίδια ώρα, εκπαιδευτικοί και γονείς αναρωτιούνται για το ρόλο τους και δηλώνουν πολλές φορές αδυναμία να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τέτοιες καταστάσεις.

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» προχωρά σε πολλαπλασιασμό και ένταση των πρωτοβουλιών του για την πρόληψη και αποτροπή φαινομένων εκφοβισμού, όπως συμβαίνει με τη διοργάνωση ειδικής επιστημονικής ημερίδας, ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι παρεμβάσεις των στελεχών του στις σχολικές μονάδες με ειδικές εκδηλώσεις και διανομή ειδικών εντύπων.

Η ημερίδα με θέμα «Ο εκφοβισμός στα ελληνικά σχολεία: πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά και τους εφήβους», διοργανώνεται το ερχόμενο Σάββατο, 6 Απριλίου, στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Οι εργασίες (10 π.μ. – 2 μ.μ.) περιλαμβάνουν οκτώ εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων και στελεχών της «Πυξίδας», οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο σε εκπαιδευτικούς αλλά σε όλους τους γονείς και νέους, και οι οποίες αναμένεται να φωτίσουν όλες τις πτυχές του θέματος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι:

•«Προστατεύοντας τα παιδιά μέσα από το πλέγμα ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο» - Μ. Βασσάρα, ψυχολόγος-επιστημονική υπεύθυνη Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Νεάπολης-Συκεών και του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα»

•«Ο εκφοβισμός στα ελληνικά σχολεία» - Β. Δεληγιάννη-Κουϊμτζή, καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας Α.Π.Θ.
•«Το κοινωνικό πλαίσιο του εκφοβισμού» - Α.Ψάλτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Βρεφονηπιοκομίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

•«Ο εκφοβισμός σε χώρους προσχολικής αγωγής» - Σ. Κασάπη, ψυχολόγος

•«Ηλεκτρονικός εκφοβισμός: στα δίχτυα του διαδικτύου» - Χ. Αθανασιάδου, επίκουρος καθηγήτρια Τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ
•«Ο ρόλος του εκπαιδευτικού: πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους μαθητές» - Μ. Παπαθανασίου, ψυχολόγος

•«Σχολικός εκφοβισμός και θυματοποίηση: η οπτική των γονέων» - Ε. Νακοπούλου, ψυχολόγος

•«Πρόληψη και αντιμετώπιση της επιθετικότητας και του εκφοβισμού στο σχολείο: οι παρεμβάσεις του Κέντρου Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ» - Μ. Κυριακίδου, ψυχολόγος, αναπληρώτρια επιστημονική υπεύθυνη «Πυξίδας»

«Απαιτείται δράση και συντονισμός»
«Ο σχολικός εκφοβισμός ταλαιπωρεί παιδιά και σχολικές κοινότητες σε βαθμό που παρεμποδίζει την υγιή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Τα θύματα του εκφοβισμού συνήθως υποφέρουν από άγχος, κατάθλιψη, ψυχοσωματικά προβλήματα, κοινωνική απομόνωση, έχουν κακή αυτοεικόνα, απουσιάζουν συχνά από τα σχολεία κι έχουν δυσκολίες εφαρμογής. Πρόκειται για μια κατάσταση που η αντιμετώπισή της απαιτεί συντονισμό φορέων και δυνάμεων, αλλά πάνω απ’ όλα ευαισθησία», επισημαίνει η ψυχολόγος και υπεύθυνη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών και του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα» Μάρω Βασσάρα.

Όπως επισημαίνει και σχολική ψυχολόγος, και αναπληρώτρια επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Μαρία Κυριακίδου, που βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή στα σχολεία, «σημαντική είναι η συμμετοχή και η επιβάρυνση των παιδιών που παρατηρούν περιστατικά βίας και εκφοβισμού, καθώς εξοικειώνονται με πράξεις που προκαλούν πόνο, μαθαίνουν να πιστεύουν ότι το δίκαιο είναι του δυνατού και φοβούνται».

Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» από το 2004 ασχολείται συστηματικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες των σχολείων και των οικογενειών να προστατέψουν τα παιδιά τους. Κάθε χρόνο υλοποιούνται βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς προκειμένου να αναπτύξουν αντίστοιχα προγράμματα πρόληψης στα σχολεία, ημερίδες ευαισθητοποίησης της εκπαιδευτικής, αλλά και της ευρύτερης κοινότητας και παρεμβάσεις πρόληψης μέσα στα σχολεία.

Την τρέχουσα σχολική χρονιά μια οργανωμένη προσπάθεια πρόληψης βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συνεργασία των σχολικών συμβούλων. Εκπαιδεύτηκαν 41 δάσκαλοι και δασκάλες που υλοποιούν στις τάξεις τους το πρόγραμμα πρόληψης της επιθετικότητας «Το σπίτι των παιδιών» στους δήμους Βόλβης, Λαγκαδά και Νεάπολης-Συκεών. Παράλληλα υλοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις για γονείς, παρεμβάσεις πρόληψης σε μαθητές τόσο για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό όσο και το σχολικό και εκπαιδευτικές συναντήσεις με εκπαιδευτικούς γυμνασίων και λυκείων.

Επιπλέον η «Πυξίδα» παρέχει καθοδήγηση και συμβουλευτική σε παιδιά και νέους, αλλά και στους γονείς τους στο πλαίσιο ατομικών και οικογενειακών συναντήσεων. Όλες οι υπηρεσίες της ΠΥΞΙΔΑΣ παρέχονται δωρεάν σε όλους του κατοίκους των δήμων Νεάπολης-Συκεών, Λαγκαδά και Βόλβης.


Πηγή: http://www.thesstoday.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η οικονομική κρίση ανοίγει δημοτικό σχολείο στο Κονισκό Τρικάλων


Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής επανασχεδιάζει τη λειτουργία σχολικών μονάδων.

Η οικονομική κρίση οδήγησε τρεις οικογένειες να εγκαταλείψουν την Αθήνα και να μετακομίσουν στα Τρίκαλα.
Σύμφωνα με το trikalanews.gr, οι οικογένειες αυτές που διαθέτουν μικρά παιδιά, εγκατέλειψαν τα Μέγαρα και εγκαταστάθηκαν στο δημοτικό διαμέρισμα Κονισκού.

Αποτέλεσμα αυτού και σε συνδυασμό ότι υπάρχουν και μερικά παιδιά στον Κονισκό που σήμερα ξενιτεύονται σε γύρω περιοχές για να μάθουν γράμματα, οδηγεί την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, να επανασχεδιάσει από του χρόνου την λειτουργία σχολικών μονάδων, εντάσσοντας στον σχετικό χάρτη και δημοτικό σχολείο Κονισκού, αφού πλέον υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών…


Διαβάστε περισσότερα...

Πρόταση για ξενοδοχείο αστέγων στη Λάρισα


Γιατί δεν έγινε δεκτή.

Ο «επίσημος» αριθμός, σύμφωνα με τον δήμο είναι μονοψήφιος: Στη Λάρισα έχουν καταγραφεί 9 άστεγοι. Ωστόσο, ουδείς μπορεί, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία» να υπολογίσει τον αριθμό των ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης.

Οικογένειες υπό έξωση γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο, χωρίς νερό ή ρεύμα, με την τράπεζα να απειλεί με κατάσχεση λόγω ανεξόφλητων δόσεων δανείου...

Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την ενοικίαση ενός από τα κλειστά ξενοδοχεία της Λάρισας, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι ή οι δυνητικά άστεγοι, ετέθη σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς όμως να τύχει της έγκρισής του.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος, Λίνα Ντάβαρη, στην οποία τέθηκε το ερώτημα, ανέφερε ότι, όπως δήλωσε και ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο, δεν υπάρχει κωδικός στον προϋπολογισμό του δήμου για τη λειτουργία ενός τέτοιου ξενώνα.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι ο δήμος με τις κοινωνικές του υπηρεσίες διεξάγει έρευνα για να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος, αναγνωρίζοντας ότι η κρίση έχει δημιουργήσει πολλούς απόρους και νεόπτωχους.

Σύμφωνα με την κ. Ντάβαρη, στον παραπάνω αριθμό των αστέγων περιλαμβάνονται άτομα που χρήζουν ψυχιατρικής περίθαλψης, χρήστες ουσιών, μετακινούμενοι από πόλη σε πόλη, αλλά και εκ πεποιθήσεως άστεγοι. Εννοώντας προφανώς ότι δεν θα μπορούσε να βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη. Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών, είτε φιλοξενούνται σε σπίτια φίλων, είτε σε άλλους χώρους (π.χ. υπόγεια κατοικιών και τροχόσπιτα).

Μεγαλύτερο το πρόβλημα
Μια διαφορετική εικόνα της πραγματικότητας δίνει όμως ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Πέτρος Κρίκης, ο οποίος αναφέρει ότι είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που έχουν πρόβλημα, αριθμός ο οποίος αυξάνεται ακριβώς γιατί η κρίση βαθαίνει, αντί να αμβλύνεται. Ακριβώς όμως επειδή δεν υπάρχει η κατάλληλη δομή στην πόλη, το πρόβλημα δεν βγαίνει με ένταση στην επιφάνεια. Ιδίως μάλιστα όταν πρόκειται για μεμονωμένα άτομα και όχι για οικογένειες με μικρά παιδιά.

«Αμφιβάλλει όμως κανείς ότι υπάρχουν σήμερα πολίτες οι οποίοι απειλούνται με έξωση γιατί χρωστούν 3 ή 4 ενοίκια;», αναρωτιέται ο κ. Κρίκης. Ενώ, επικαλούμενος και παραδείγματα που φτάνουν μέχρι το Εργατικό Κέντρο, υπάρχουν ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων ή σπιτιών που εξαναγκάζουν τους ενοικιαστές που τους χρωστούν να τα εγκαταλείψουν μη πληρώνοντας τους λογαριασμούς νερού ή ρεύματος, όπως επίσης και δανειολήπτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίοι απειλούνται με κατάσχεση.

Κλειστά ξενοδοχεία
Στη Λάρισα σήμερα υπάρχουν 5 κλειστά ξενοδοχεία, δυναμικότητας από 30 έως και 80 κλίνες το καθένα.
Ορισμένα από αυτά παραμένουν σε καλή κατάσταση, άλλα όμως απαιτούν σοβαρές εργασίες για να καταστούν λειτουργικά.
Σε κάθε περίπτωση το κόστος για την ενοικίαση και λειτουργία ενός μεσαίου ξενοδοχείου των 50 κλινών, απαιτεί ένα κόστος που ξεπερνά τις 5.000 ευρώ τον μήνα.

Φαίνεται όμως ότι δεν είναι μόνο το θέμα του κόστους που προβληματίζει τη Δημοτική Αρχή, αλλά και το ποιοι θα έχουν το δικαίωμα φιλοξενίας και με ποιον τρόπο θα επιλεγούν.
Έχοντας εικόνα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, όπου καθημερινά προσφεύγουν κατά δεκάδες πολίτες που αναζητούν λίγα τρόφιμα, το ερώτημα τίθεται ως εξής: τι θα συμβεί αν προσέλθουν δεκάδες Λαρισαίοι ζητώντας να φιλοξενηθούν στο υπενοικιαζόμενο ξενοδοχείο; Και γιατί να μην καταφύγει στη λύση αυτή όποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης;

Ο αντίλογος βέβαια από τον κ. Κρίκη τίθεται ως εξής: Όταν ο άλλος προσέλθει με το χαρτί της έξωσης ανά χείρας ή το κατασχετήριο της τράπεζας, τότε υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί το ποιος θα έχει το δικαίωμα και ποιος όχι.

Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν είναι: υπάρχει ή όχι πολιτική βούληση;


Πηγή: http://www.thessalianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες στην Ηλιούπολη


Η δράση θα γίνει στις 28 Απριλίου.

Ο δήμος Ηλιούπολης, στο πλαίσιο των κοινωνικών του δραστηριοτήτων συνεχίζει την προμήθεια τροφίμων απευθείας από τον παραγωγό στο δημότη, σε προσιτές τιμές, χωρίς μεσάζοντες.

Την Κυριακή 28 Απριλίου από τις 08:30 μέχρι τις 12:15, στην πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού, θα διατεθούν λάδι Επιδαύρου, αλεύρι Μύλων Δάβρη Αυλώνος Αττικής, ζυμαρικά Γάλοτα Ίσθμια Κορίνθου, μέλι θυμαρίσιο Σφακιών Κρήτης, τυροκομικά προϊόντα, φέτα, ανθότυρο Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας, ρύζι Ανθήλης Λαμίας, παστό, λουκάνικα Μεσσηνίας, επιδόρπιο γιαουρτιού, εσπεριδοειδή-σταφίδα Κορινθίας και Κρασιά Νεμέας.

Όλα τα προϊόντα που θα διατεθούν είναι πιστοποιημένα με όλα τα απαιτούμενα παραστατικά.

Τα προϊόντα και οι τιμές τους

• λάδι Επιδαύρου σε συσκευασία 5 λίτρων με τιμή 14,00 ευρώ
• αλεύρι από τους Μύλους Δάβρη Αυλώνος Αττικής
α) για όλες τις χρήσεις και σκληρό συσκευασία 10kg με τιμή 6,00 ευρώ.

β) αλεύρι ολικής αλέσεως σε συσκευασία 5 kg με τιμή 3,50 ευρώ
γ) αλεύρι σούπερ για τσουρέκι σε συσκευασία 5 kg με τιμή 4,00 ευρώ

• ζυμαρικά από τα Γάλοτα Ίσθμιας Κορίνθου:
α) χυλοπιτάκι, β) χυλοπίτα Φούρνου, γ) λαζανάκι,
δ) κριθαράκι μέτριο, ε) τραχανάς γλυκός, στ) τραχανάς ξυνός

Προσφέρονται σε συσκευασία 1 kg με τιμή 2,40 ευρώ

Παπαρδέλα συσκευασίας 500g σε τιμή 1,50 ευρώ
•μέλι θυμαρίσιο από Σφακιά Χανίων 1kg με τιμή 7,50 ευρώ
•τυροκομικά προϊόντα Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας
α) γραβιέρα από πρόβειο γάλα σε συσκευασία 1,5kg με τιμή 8,70ευρώ/κιλό

β) κεφαλοτύρι από πρόβειο γάλα σε συσκευασία 1,5kg με τιμή 8,70 ευρώ το κιλό

γ) πεκορίνο από πρόβειο γάλα σε συσκευασία 1,5kg με τιμή 8,70 ευρώ/ κιλό

δ) κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ από αιγοπρόβειο γάλα σε συσκευασία 1,5kg με τιμή 8,70/ κιλό

ε) φέτα ΠΟΠ από αιγοπρόβειο γάλα σε συσκευασία 4kg με τιμή 6,50 ευρώ το κιλό

στ) ανθότυρο σε συσκευασία 2kg περίπου με τιμή 3,80 ευρώ/ κιλό

•ρύζι Ανθήλης Λαμίας, νυχάκι-καστανό-γλασέ-μπονέτ σε συσκευασία των 5kg με τιμή 1 ευρώ

•παστό Μεσσηνίας με τιμή 12 ευρώ/κιλό και λουκάνικα με κρεμμύδι ή πορτοκάλι με τιμή 5 ευρώ

•επιδόρπιο γιαουρτιού 2,5% και 10% με τιμή 2,70 ευρώ η συσκευασία του 1kg και 13 ευρώ η συσκευασία των 5kg

•πορτοκάλια Κορινθίας συσκευασία των 5kg τιμή 1,50 ευρώ και λεμόνια Κορινθίας συσκευασία 2 kg τιμή 2,00 ευρώ και σταφίδα μαύρη και ξανθή Κορινθίας σε συσκευασία του 1kg με τιμή 3,50 ευρώ.

•κρασιά Νεμέας

α) Ασκός Λευκός 5λτ με τιμή 6,00 ευρώ, 10λτ με τιμή 11,00 ευρώ

β) Ασκός Ροζέ 5λτ με τιμή 6,00 ευρώ, 10λτ με τιμή 11,00 ευρώ

γ) Ασκός Ερυθρός Αγιωργίτικος 5λτ με τιμή 7,00 ευρώ,
10λτ με τιμή 12,00 ευρώ

Αιτήσεις παραγγελίας θα γίνονται δεκτές από την Τετάρτη, 3 Απριλίου, από τις 9.00 έως τις 14.00 στο δημοτικού θέατρο της περιοχής.



Διαβάστε περισσότερα...

Κατάληψη στο Πειραματικό Γυμνάσιο της Πάτρας για τις εξετάσεις


Ετοιμάζουν πορεία στο κέντρο της πόλης το Σάββατο.

Κατάληψη πραγματοποιούν από σήμερα το πρωί οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου της Πάτρας διαμαρτυρόμενοι για το νέο σύστημα το οποίο υπαγορεύει ότι για την εισαγωγή τους στο Λύκειο θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις, καθώς τα Πειραματικά γίνονται πρότυπα.

Οι μαθητές έχουν ήδη προγραμματίσει πορεία για το Σάββατο στις 11 με σημείο εκκίνησης την πλατεία Γεωργίου.

Οι μαθητές του Πειραματικού, όπως και οι μαθητές των Πειραματικών άλλων περιοχών της χώρας, ζητούν να εξαιρεθούν από το σύστημα καθώς κατά την εισαγωγή τους στο συγκεκριμένο σχολείο δεν γνώριζαν ότι θα υπάρξουν αλλαγές και θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον στο Λύκειο.

Στο πλευρό των μαθητών είναι και οι γονείς οι οποίοι κάνουν λόγο για βίαιη αλλαγή που δημιουργεί προβλήματα στη μέση της εκπαιδευτικής διαδρομής των παιδιών, με τον κίνδυνο συνεπειών στην απόδοση και την ψυχολογία τους.


Πηγή: http://www.thebest.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου στο «Cyprus Aid»


Μέχρι τα μεσάνυχτα οι πολίτες καλούνται να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης.

Ξεκίνησε το απόγευμα στην Τάφρο Κωνστάντζα στη Λευκωσία, η συναυλία «Cyprus Aid» για τη στήριξη και την έμπρακτη συμπαράσταση των Κυπρίων, ενώ περίπου 10.000 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Στη συναυλία συμμετέχουν πενήντα και πλέον καλλιτέχνες από Κύπρο και Ελλάδα, μεταξύ των οποίων οι Λίνα Νικολακοπούλου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστος Θηβαίος, Χρήστος Δάντης, Ευρυδίκη, Αντώνης Μιτζέλος, Δημήτρης Κοργιαλάς, Σοφία Παπάζογλου, Ηρώ και η Δέσποινα Ολυμπίου, όπως μεταδίδει το Sigmalive.com.

Οι διοργανωτές της συναυλίας θέλουν να στείλουν μήνυμα συμπαράστασης στον λαό στις κρίσιμες ώρες που περνά. Η είσοδος είναι δωρεάν και οι πολίτες καλούνται να προσφέρουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα.










Διαβάστε περισσότερα...

ΙΚΑ: Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους


Δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες τίθενται σε εφαρμογή, προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με την προσέλευσή όσων συνταξιούχων τα στοιχεία ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ δεν είναι καταχωρημένα στα αρχεία του Ιδρύματος.

Οι υπηρεσίες αυτές είναι:


1. Πληροφόρηση Συνταξιούχων για ΑΜΚΑ και ΑΦΜ
2. Ενημέρωση στοιχείων Συνταξιούχων

Όπως αναφέρει η διοίκηση του ΙΚΑ σε σχετική ανακοίνωση, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πληροφόρηση Συνταξιούχων για ΑΜΚΑ και ΑΦΜ», ο συνταξιούχος εισάγοντας τον ΑΜ-ΔΙΑΣ (που εμφανίζεται στα τρίμηνα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων), πληροφορείται για το εάν υπάρχει καταγεγραμμένος ο ΑΜΚΑ ή ο ΑΦΜ στα αρχεία του ΙΚΑ.

Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Ενημέρωση στοιχείων Συνταξιούχων» παρέχεται η δυνατότητα στον συνταξιούχο να ενημερώσει την Υπηρεσία Συντάξεων του ΙΚΑ με τα σωστά στοιχεία του.

Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω εφαρμογές απευθύνονται στους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ (τ.ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΙΛΤ και τ.ΤΑΠ-ΟΤΕ.


Διαβάστε περισσότερα...

Πιέζουν ΑμεΑ να πάει σε ιδιωτική κλινική;


Σε μια σοβαρή καταγγελία προέβη το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας για συνάδελφό τους που είναι βαριά άρρωστος και νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Όπως καταγγέλλουν οι οικοδόμοι, ο καρκινοπαθής που είναι άνεργος και ανασφάλιστος και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, δέχεται πιέσεις μαζί με την οικογένειά του να μεταφερθεί σε ιδιωτική κλινική.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδικάτου: «το συνδικάτο οικοδόμων έγινε και πάλι αποδέκτης της αγωνίας και απελπισίας οικογένειας συναδέλφου μας που νοσηλεύεται στο γενικό νοσοκομείο της πόλης μας με καρκίνο στο τελευταίο στάδιο και δέχονται πιέσεις να τον πάρουν να τον πάνε σε ιδιωτική κλινική.

Ο συνάδελφος είναι ανασφάλιστος (γνωστή στους πάντες η ανεργία στον κλάδο) και χωρίς οικονομική δυνατότητα να πληρώσει νοσήλια. Μετά από παρέμβαση του συνδικάτου δόθηκε εβδομαδιαία παράταση νοσηλείας.

Καταγγέλλουμε την ανθυγιεινή πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης, ΕΕ και στον τομέα της υγείας.

Καλούμε τους οικοδόμους για διεκδίκηση δωρεάν υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας για όλους, με κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΔΥΠΕ, αποκεντρωμένη διοίκηση, περιφέρεια, μέσω ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας-πρόνοιας, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο.

Να μην κλείσει ή συγχωνευθεί κανένα δημόσιο νοσοκομείο, κλινική, νοσοκομειακό κρεβάτι, να καλυφθούν όλα τα κενά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και μέσα. Να παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα δωρεάν τα νοσοκομεία και Κ.Υ. Να απαγορευτούν οι συμβάσεις ασφαλιστικών ταμείων με ιδιωτικές επιχειρήσεις. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία-Πρόνοια και κοινωνικοποίηση όσων υποδομών πληρούν τις προϋποθέσεις.

Να καταργηθεί το χαράτσι των 5? όπως και κάθε άλλη πληρωμή στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Πλήρης παροχή σύγχρονων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, με ή χωρίς βιβλιάριο υγείας. Κάλυψη όλων των αναγκαίων ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων από το κράτος.

Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.

Λειτουργία από το υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας και επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και «κατ” οίκον νοσηλεία», ώστε να καλύπτονται όλοι δωρεάν, ενταγμένα στην Π.Φ.Υ με χρηματοδότηση από το κράτος.

Στελέχωση των ΚΑΠΗ με επαρκές υγειονομικό προσωπικό, που να ανήκει στο Κ.Υ»


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατερίνη: Σταμάτησαν τη μεταφορά των μαθητών


Τη μεταφορά των μαθητών στην Κατερίνη σταμάτησαν οι ιδιοκτήτες ταξί, διαμαρτυρόμενοι για την μη καταβολή δεδουλευμένων τους από το 2011 και τη νέα μείωση στις αποδοχές τους.

"Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Δεν έχουμε πλέον αποθέματα ούτε ψυχολογικά ούτε οικονομικά για να συνεχίσουμε να μεταφέρουμε τους μαθητές. Δρομολόγια που εκτελέσαμε το 2011 δεν έχουν πληρωθεί και αυτά που εκτελούμε σήμερα γίνονται χωρίς συμβάσεις, δηλαδή βρίσκονται στον αέρα. Εκτός των παραπάνω, αποφασίστηκε και νέα μείωση, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να συνεχίσουμε" σχολιάζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ράδιο Ταξί Κατερίνης, Γιώργος Παρθενίδης.

Λύση στο θέμα αναζητά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που βρίσκεται σε συνεννόηση με τα υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών προς την κατεύθυνση της έκδοσης σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης συνολικά για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα για κατάρτιση ξεναγών


Ξεκινά η εφαρμογή του πρώτου ταχύρρυθμου προγράμματος για ξεναγούς, το οποίο απευθύνεται σε απόφοιτους των πανεπιστημιακών τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας, με απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τις 13/5/2013 έως τις 15/7/2013, στην έδρα του Ιονίου Πανεπιστήμιου, στην Κέρκυρα.

Ο ανώτατος αριθμός καταρτιζομένων καθορίζεται στα 40 άτομα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά στο υπουργείο Τουρισμού μέχρι και τις 17/4/2013 (πληροφορίες στο αρμόδιο Τμήμα Τουριστικής Εκπαίδευσης- Κατάρτισης τηλ. 210-3736182), προκειμένου να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.

Η επιλογή των καταρτιζομένων θα γίνει κατόπιν μοριοδότησης τυπικών προσόντων και κοινωνικών κριτηρίων.

Επισημαίνεται, ότι το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα επιβαρύνει τον ενδιαφερόμενο και το ύψος του θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ατόμων που θα το παρακολουθήσουν.

Περισσότερα στοιχεία για το πρόγραμμα υπάρχουν και στις ιστοσελίδες www.gnto.gov.gr και www.otek.edu.gr.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάποιοι ακόμη δεν κόβουν αποδείξεις


Από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνεχίζονται οι φορολογικοί έλεγχοι σε καταστήματα.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, τη Βούλα, τη Αργυρούπολη, το Παλαιό Φάληρο, το Χαλάνδρι και το Περιστέρι. Οι έλεγχοι έγιναν σε καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Συνολικά διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις σε τέσσερις περιπτώσεις καταστημάτων που αφορούσαν στη μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης.

Οι δικογραφίες που σχηματίσθηκαν θα υποβληθούν στην αρμόδια Εισαγγελία, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν και οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ., για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκάρει ο τραυματισμός παίκτη του NCAA


Σοκ αλλά και συγκίνηση σε ολόκληρο τον πλανήτη έχει προκαλέσει ο σοβαρός τραυματισμός του Κέβιν Γουέρ. Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης μεταξύ του Louisville και του Duke το πόδι του 20χρονου γκαρντ έσπασε σαν να ήταν γυάλινο έπειτα από άλμα και προσγείωση του παίκτη στο παρκέ.

Οι συμπαίκτες του στο παρκέ αλλά και στον πάγκο δεν άντεξαν και ξέσπασαν σε λυγμούς βλέποντας τον Γουέρ να σφαδάζει πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο.

Παρά τους φρικτούς του πόνους, ο Κέβιν Γουέρ τους κάλεσε κοντά του και τους είπε: «Είμαι καλά. Κερδίστε τον αγώνα». Ο άτυχος παίκτης αποχώρησε καταχειροκροτούμενος από το γήπεδο με φορείο με τον προπονητή της ομάδας, Ρικ Πιτίνο, αλλά και 35.000 οπαδούς να φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του. Την ώρα που εκείνος υποβαλλόταν σε δίωρη χειρουργική επέμβαση, οι συμπαίκτες του έκαναν πράξη την επιθυμία του. Συνέτριψαν τους αντιπάλους τους με 85-63 και προκρίθηκαν στο Final 4 του NCAA.

Κατά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο Γουέρ έγινε ανάταξη οστού και ράμματα ενώ του τοποθετήθηκε λάμα στη δεξιά κνήμη. Ο 20χρονος γκαρντ θα παραμείνει στο νοσοκομείο μέχρι την Τρίτη ενώ είναι άγνωστο ακόμα το πότε θα επιστρέψει στα παρκέ.

Μετά την επέμβαση ο Γουέρ φωτογραφήθηκε στο κρεβάτι του πόνου αγκαλιά με το τρόπαιο της Μεσοδυτικής Περιφέρειας, το οποίο του έφεραν οι συμπαίκτες του.














Διαβάστε περισσότερα...

ΣτΕ: "Κούρεψε" το ύψος των κτιρίων


Το συντελεστή δόμησης και το ύψος των κτιρίων στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, «κούρεψε» το Συμβούλιο της Επικρατείας, επικαλούμενο το άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει τους αρχαιολογικούς χώρους, το περιβάλλον κ.λπ.

Ειδικότερα, στο Ε' Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατατέθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει «την τροποποίηση του συντελεστή δόμησης των οικοπέδων και του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους των κτιρίων στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών».

Το Ε’ Τμήμα στην υπ' αριθμ. 77/2013 γνωμοδότησή του (πρόεδρος ο σύμβουλος Επικρατείας Ι. Μαντζουράνης και εισηγητής ο πάρεδρος Δ. Βασιλειάδης) έκρινε, κατ’ αρχάς, νόμιμο στο σύνολό του το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, αλλά μη νόμιμη μια επί μέρους διάταξή του. Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν μη νόμιμη τη διάταξη εκείνη που προβλέπει συντελεστή δόμησης 2,4 στον τομέα ΙΙΙ που έχει μέτωπο τον Κηφισό, όπως επίσης κρίθηκε παράνομο και το προβλεπόμενο ανώτατο ύψος των κτιρίων, το οποίο ήταν 18 μέτρα. Η επίμαχη διάταξη κρίθηκε παράνομη, καθώς από το άρθρο 24 του Συντάγματος απορρέει υποχρέωση προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς (προστασία η οποία καταλαμβάνει και την επίμαχη περιοχή, η οποία ευρίσκεται εγγύς του αρχαιολογικού χώρου).

Κατόπιν αυτών οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ο συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τον μέσο συντελεστή δόμησης που προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής που είναι 2,1, όπως επίσης δεν μπορεί το ύψος των κτιρίων να υπερβαίνει το προβλεπόμενο μέγιστο ύψος που είναι τα 15 μέτρα.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι από το άρθρο 24 του Συντάγματος (προστασία αρχαιολογικών χώρων κ.λπ.) σε συνδυασμό με τον Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας και την πολεοδομική νομοθεσία (Ν. 2508/1997 και 3028/2002) επιτρέπεται «η τροποποίηση των προβλεπόμενων από το ρυμοτομικό σχέδιο όρων και περιορισμών δόμησης ευρύτερης περιοχής που έχει χαρακτηρισθεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) ως "περιοχή ανάπλασης", στην οποία εντάσσεται ο αρχαιολογικός χώρος, υπό την προϋπόθεση πάντως, ότι οι προβλεπόμενοι όροι και περιορισμοί δόμησης δεν αναιρούν τη δυνατότητα ανάπλασης της περιοχής στο μέλλον σύμφωνα με τις ειδικές νομοθετικές διατάξεις, εφόσον, δηλαδή, οι όροι αυτοί στοιχούν προς τις προβλέψεις του ΓΠΣ και θεσπίζονται αιτιολογημένα, κατόπιν μελέτης που έχει εκπονηθεί με σκοπό την πολεοδομική αναμόρφωση της περιοχής».

Τέλος, το ΣτΕ επισημαίνει ότι το επίμαχο διάταγμα πρέπει να δημοσιευθεί άμεσα, καθώς τόσο το ΥΠΕΚΑ όσο και ο Δήμος Αθηναίων έχουν επιβάλει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών κατά την τελευταία διετία (2010-2012). Και πρέπει να δημοσιευθεί άμεσα προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω δημιουργία μη αναστρέψιμων καταστάσεων στην περιοχή του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εάν είσαι νέος και άνεργος, σε αφορά!


Ευκαιρίες απασχόλησης για 35.000 άνεργους, ηλικίας 18 έως 29 ετών, δίνει η δράση του υπουργείου Εργασίας «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για Άνεργους Νέους», με την οποία εγκαινιάζεται η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τους Νέους.

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, που ανακοίνωσε σήμερα τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης, η «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας» συνιστά μια δέσμη παρεμβάσεων τριών φάσεων, η οποία λαμβάνει υπόψη τις δι­αφορετικές ανάγκες των άνεργων νέων, ανάλογα με το εκπαιδευτικό τους επίπεδο.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα διακρίνεται σε τρεις φάσεις, κατά τις οποίες οι ωφελούμενοι:

α) θα παρακολουθήσουν 80 ώρες κατάρτισης,

β) θα τοποθετηθούν για πρακτική άσκηση διάρκειας πέντε μηνών (500 ώρες) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με παράλληλη παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και υποστήριξης και

γ) με το πέρας της πρακτικής άσκησης θα μπορούν να προσληφθούν σε επιδο­τούμενες θέσεις εργασίας, με πλήρη μισθό και ασφάλιση, τουλάχιστον για ένα έτος.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος του προγράμματος είναι όχι μόνο να προσφέρει μια πρώτη επαφή των νέων με την αγορά εργασίας, αλλά και να παρέχει την άμεση προοπτική για μία θέση απασχόλησης, στον τομέα κατάρτισής τους.

Δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν νέοι 18 έως 29 ετών, οι οποίοι πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Α. Για την κατηγορία «Απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ ΑΤΕΙ», απαιτείται να έχουν i) πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνω­ρισμένου από το ΔΟΑΤΑΠ ή βεβαίωση περί αναγνωρισμένων επαγγελματικών προσόντων, πτυχιούχων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης από το ΑΕΙ ή το ΑΤΕΙ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ii) να έχουν γεννηθεί από 1.1.1983 μέχρι 31.12.95 καθώς και iii) να είναι εγγεγραμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ. Δικαίωμα συμμετοχής επίσης έχουν και όσοι συμμετέχουν σε Επαγγελματικά Επιμελητήρια/ Ενώσεις.

Β. Για την κατηγορία «Απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και με­ταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» απαιτείται i) να έχουν γεννηθεί από 1.1.1983 μέχρι 31.12.95, καθώς και ii) να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Σημειώνεται ότι οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα επιχειρήσεις δεν επιτρέπε­ται να προβούν σε καμία μείωση προσωπικού κατά τη διάρκεια της υλοποί­ησης του προγράμματος.

Υποβολή αιτήσεων

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή προσβασι­μότητα αλλά και, κυρίως, ο αδιάβλητος χαρακτήρας της διαδικασίας, το υπουργείο έχει διαμορφώσει ειδική ιστοσελίδα του προγράμματος (http://www.voucher.gov.gr), μέσω της οποίας αποκλειστικά θα γίνεται ηλεκτρο­νικά η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής και των δικαιολογητικών.

Η βαθμολόγηση των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί αυτοματοποι­ημένα, ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα των επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας.

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 15 Απριλίου 2013 και θα λήξει στις 22 Μαΐου 2013.

Από αύριο 2 Απριλίου 2013, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το πλήρες κείμενο της πρόσ­κλησης στις ιστοσελίδες:

http://www.ypakp.gr/, http://www.epanad.gov.gr/, http://www.eye-ekt.gr/.

Παράλληλα, λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για το πρόγραμμα με αριθμό 800 11 44444, με σκοπό την πληροφόρηση, αλλά και την καταγραφή και επίλυση θεμάτων που ενδεχομένως ανακύψουν.



Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΟΙΚ: Έλεγχος από 1,5 εκατ και πάνω


Αυστηρότερους ελέγχους για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο που υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. ευρώ, ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών με τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων που προβλέπει η νομοθεσία.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη μειώνεται στο 1,5 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ σήμερα το όριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο πάνω από το οποίο οι οφειλές χαρακτηρίζονται ως "ιδιαίτερα σημαντικού ύψους" η επιδίωξη είσπραξης των οποίων λαμβάνει χαρακτήρα πρώτης προτεραιότητας.

Η είσπραξη των οφειλών αυτών σύμφωνα με την απόφαση υπάγεται και στην αρμοδιότητα της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Η αρμοδιότητα αυτή, όπως διευκρινίζεται, διατηρείται για δύο έτη από τη μείωση των οφειλών κάτω του ορίου του 1,5 εκατ. ευρώ για οποιονδήποτε λόγο.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της κρίσης στα παιδιά


Ενημερωτική εκδήλωση προς τους γονείς, εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό διοργανώνει ο Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, μέσω του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης του Δήμου Αμαρουσίου.

Η ομιλία με θέμα:

«Ψυχολογικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα παιδιά και στους εφήβους.- Συμβουλές προς γονείς και εκπαιδευτικούς» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου 2013 και ώρα 18:00 στο Δημαρχείο Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9 & Δ. Μόσχα).


Διαβάστε περισσότερα...

Το ΙΚΑ για τις πληρωμές παροχών ασθένειας


Λόγω των ειδικών αργιών στις 29/3/2013 και 1/4/2013 (Πάσχα Καθολικών) δεν πραγματοποιούνται διατραπεζικές συναλλαγές μέσω του συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ, καθώς δεν λειτουργεί λόγω αργίας το σύστημα TARGET2, ενημερώνει η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Κατά συνέπεια, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πληρωμή παροχών ασθένειας με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού που ήταν καθορισμένη για την 1/4/2013, θα γίνει στις 4/4/2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Μανιτάκης: Δεν είναι το δημόσιο το "αγκάθι"


Το αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν είναι η μεταρρύθμιση στο δημόσιο, επισήμανε ο Αντ. Μανιτάκης.

"Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το αγκάθι δεν είναι η μεταρρύθμιση στο δημόσιο", είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

Ο κ. Μανιτάκης δήλωσε ότι "η τρόικα, απ' όσο γνωρίζει, δεν θέτει ζήτημα απολύσεων, αλλά ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου, κάτι που ξεκίνησε πριν πέντε μήνες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προσπαθεί να φέρει εις πέρας, κάτω από την πίεση τόσο των δανειστών της χώρας όσο και του χρόνου".

Ωστόσο, ο κ. Μανιτάκης τόνισε για μία ακόμη φορά ότι "απαιτείται πολύς χρόνος για τη διοικητική μεταρρύθμιση- «ένα τιτάνιο έργο», όπως το αποκάλεσε- προκειμένου αυτή να πετύχει και να μην είναι μία ακόμη παρέμβαση όπως όλες αυτές που είχαν γίνει κατά το παρελθόν, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και απλώς μετατοπίζοντας το πρόβλημα ή μεταθέτοντάς το στο μέλλον".

Σημείωσε ότι "δεν έχουν εξευρεθεί ακόμη οι 25.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και, εν συνεχεία, σε κινητικότητα, καθώς είναι ένα ακόμη σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει με προσοχή και συστηματικό τρόπο".

Πάντως, εντός των επόμενων ημερών θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης προκειμένου να επικυρώσει τα νέα οργανογράμματα των τριών υπουργείων που απομένουν, ενώ- όπως είπε και ο κ. Μανιτάκης- εντός του έτους ελπίζεται να έχουν ολοκληρωθεί και τα οργανογράμματα για την αναδιάρθρωση των φορέων της κεντρικής διοίκησης.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποινή φυλάκισης σε άστεγο


Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου καταδίκασε έναν άνδρα για απάτη σε βάρος του ΙΚΑ, καθώς ιδιοποιήθηκε τη σύνταξη της νεκρής μητέρας του από τον Απρίλιο του 2011 ως τον Ιούνιο του ίδιου έτους, μη δηλώνοντας το θάνατό της.

Ο Ηρακλειώτης φέρεται να ζημίωσε το ΙΚΑ με το ποσό των 880 ευρώ, ενώ έχει προχωρήσει σε ρύθμιση πληρώνοντας μόνο τον πρώτο μήνα.
Ενώπιον του δικαστηρίου παραδέχτηκε την πράξη του και είπε ότι αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, καθώς ζει από τα συσσίτια του Αγίου Μηνά.

Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών χωρίς αναστολή, εξαγοράσιμης προς 5 ευρώ τη μέρα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξιτήριο πήρε και ο 3ος φοιτητής στη Λάρισα


Εξιτήριο πήρε σήμερα από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όπου νοσηλευόταν ο τρίτος εκ των φοιτητών που επιβίωσαν μετά την τραγική περιπέτεια που έζησαν με το μαγκάλι στη Λάρισα, που στοίχισε τη ζωή σε δύο φίλους τους.

Ο 22χρονος ήταν σε πιο σοβαρή κατάσταση από τους υπόλοιπους δύο που είχαν νοσηλευτεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και ο χρόνος νοσηλείας του ήταν μακρύτερος. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Νοσοκομείο, θα χρειαστεί να ολοκληρώσει την αποθεραπεία του σε κέντρο αποκατάστασης.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα ακόλουθα:

«Σήμερα εξέρχεται από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου μας ο ασθενής Κλήμης Ελευθέριος 23 χρονών που εισήχθη στις 28.02.2013 λόγω κώματος μετά από δηλητηρίαση από Μονοξείδιο του άνθρακα (CO).

Ο ασθενής κατά την έξοδό του από τη ΜΕΘ έχει φυσιολογική επαφή με το περιβάλλον και παρουσιάζει ήπια τετραπάρεση με μυοπάθεια. Η κατάστασή του βαίνει νευρολογικά βελτιούμενη, χρήζει όμως περαιτέρω νοσηλευτικής φροντίδας και αποκατάστασης σε ειδικό κέντρο».



Διαβάστε περισσότερα...

Σκέψεις για μειωμένο χαράτσι 15%


Σκέψεις για μείωση του ειδικού τέλους ακινήτων σε ποσοστό 15%, κάνουν στην κυβέρνηση, που αναζητούν όμως τρόπους για νομοθετική παρέμβαση ώστε η είσπραξή του να συνεχίσει να γίνεται μέσω της ΔΕΗ και το 2013.

Τα σενάρια είναι δύο: είτε να γίνει νομοθετική παρέμβαση με τροπολογία, είτε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που όμως και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Και εκεί υπάρχε η δηλωμένη αντίθεση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Πάντως, και η τρόικα "προτιμά" την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς θεωρεί αξιόπιστο αυτόν τον μηχανισμό "απόδοσης" από την πλευρά των πολιτών.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Mega.






Διαβάστε περισσότερα...

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα για 35.000 άνεργους νέους


Την πρόσκληση για την "Δράση Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για Άνεργους Νέους", δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε σχετικά:

"Η ανεργία συνιστά το πλέον επώδυνο και ταυτόχρονα, επικίνδυνο σύμπτωμα της οικονομικής κρίσης. Για το λόγο αυτό έχουμε θέσει το σύνολο των υπη­ρεσιών του υπουργείου μας σε πλήρη ετοιμότητα και δίνουμε καθημε­ρινά τη μάχη για την αξιοποίηση κάθε πόρου που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο για την προσφορά θέσεων εργασίας, ιδίως στις κατηγορίες εκείνες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα ένταξης στην αγορά εργασίας. Στόχος μας είναι να αντληθεί το μέρισμα απασχόλησης από παντού.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες και ήδη σχεδιάζει μια σειρά από νέες δράσεις έτσι ώστε να αναχαιτιστεί η άνοδος της ανεργίας. Τα αμέσως επόμενα βήματα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης θα αφορούν στη δημοσίευση της πρόσκλησης «Επι­ταγή εισόδου στην αγορά εργασίας στον κλάδο του τουρισμού» για 10.000 θέσεις για νέους, καθώς και σε δράσεις ανάπτυξης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Με συνέπεια και αίσθηση ευθύνης προχωράμε σταθερά στην υλοποίηση όλων των δεσμεύσεών μας απέναντι στην κοινωνία που πλήττεται".

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας ξεκινά σήμερα την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τους Νέους, με αφετηρία την δημο­σίευση της πρόσκλησης για την «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας για Άνεργους Νέους», την πρώτη δράση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Στό­χος της συγκεκριμένης δράσης είναι να προσφέρει ένα πρώτο βήμα εισόδου στην απασχόληση για 35.000 χιλιάδες νέους συμπολίτες μας που σήμερα είναι ανενεργοί, στο περιθώριο της αγοράς εργασίας και χωρίς ευκαιρίες στον εργασιακό τους βίο.

Η «Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας» συνιστά μια ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων τριών φάσεων, η οποία λαμβάνει υπόψη και αξιοποιεί τις δι­αφορετικές ανάγκες των άνεργων νέων, ανάλογα με το εκπαιδευτικό τους επίπεδο. Το πρόγραμμα διακρίνεται σε τρεις φάσεις, κατά τις οποίες οι ωφελούμενοι:
α) θα παρακολουθήσουν 80 ώρες κατάρτισης,
β) θα τοποθετηθούν για πρακτική άσκηση διάρκειας πέντε μηνών (500 ώρες) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με παράλληλη παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και υποστήριξης και
γ) με το πέρας της πρακτικής άσκησης θα μπορούν να προσληφθούν σε επιδο­τούμενες θέσεις εργασίας, με πλήρη μισθό και ασφάλιση, τουλάχιστον για ένα έτος.
Πρόκειται για μια συνεκτική δράση που σκοπεύει όχι μόνον να προσφέρει μια πρώτη επαφή των νέων με την αγορά εργασίας, αλλά και να παρέχει την άμεση προοπτική για μία θέση απασχόλησης, στον τομέα κατάρτισής τους.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν νέοι 18 έως 29 ετών, οι οποίοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Α. Για την κατηγορία «Απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ ΑΤΕΙ», απαιτείται να έχουν i) πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνω­ρισμένου από το ΔΟΑΤΑΠ ή βεβαίωση περί αναγνωρισμένων επαγγελματικών προσόντων, πτυχιούχων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης από το ΑΕΙ ή το ΑΤΕΙ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ii) να έχουν γεννηθεί από 1.1.1983 μέχρι 31.12.95 καθώς και iii) να είναι εγγεγραμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ. Δικαίωμα συμμετοχής επίσης έχουν και όσοι συμμετέχουν σε Επαγγελματικά Επιμελητήρια/ Ενώσεις.
Β. Για την κατηγορία «Απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και με­ταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» απαιτείται i) να έχουν γεννηθεί από 1.1.1983 μέχρι 31.12.95, καθώς και ii) να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Επισημαίνεται ότι οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα επιχειρήσεις δεν επιτρέπε­ται να προβούν σε καμία μείωση προσωπικού κατά τη διάρκεια της υλοποί­ησης του προγράμματος.
Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προκειμένου να εξασφαλίσει την ομοιόμορφη πληροφόρηση, τη μεγαλύτερη δυνατή προσβασι­μότητα αλλά και, κυρίως, τον αδιάβλητο και αντικειμενικό χαρακτήρα της διαδικασίας, έχει διαμορφώσει ειδική ιστοσελίδα του προγράμματος, την http://www.voucher.gov.gr, μέσω της οποίας αποκλειστικά θα γίνεται ηλεκτρο­νικά η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής και των δικαιολογητικών, ενώ η βαθμολόγηση των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί αυτοματοποι­ημένα, ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα των επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας. Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 15 Απριλίου 2013 και θα λήξει στις 22 Μαΐου 2013.
Οι ενδιαφερόμενοι, από αύριο 2 Απριλίου 2013, μπορούν να βρουν το πλήρες κείμενο της πρόσ­κλησης στις ιστοσελίδες:
http://www.ypakp.gr/, http://www.epanad.gov.gr/, http://www.eye-ekt.gr/.
Παράλληλα, λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για το πρόγραμμα με αριθμό 800 11 44444, με σκοπό την άμεση παροχή πληροφόρησης και ενημέρωσης αλλά και την καταγραφή και επίλυση τυχόν θεμάτων που ανακύ­ψουν".



Διαβάστε περισσότερα...

Επίσημος οδηγός του ΙΚΑ - Σύνταξη από τα 55 για 350.000 άνδρες, γυναίκες


Σύνταξη με ευνοϊκές προϋποθέσεις και σε ηλικία 55 ετών εξασφαλίζει μια μεγάλη κατηγορία ασφαλισμένων του ΙΚΑ και κυρίως οι γυναίκες, με μόνη προϋπόθεση να είχαν ανήλικο παιδί όταν (στο παρελθόν) είχαν συμπληρώσει τις 5.500 ημέρες ασφάλισης.

Ακόμη κι αν σήμερα δηλαδή δεν έχουν ανήλικο παιδί, αλλά κλείνουν τα 55 τους, μπορούν να φύγουν άμεσα με πλήρη σύνταξη κα 12 χρόνια νωρίτερα από το 67ο έτος.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ






















Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πάρουν το επίδομα ανεργίας


Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενους διευκρινίζει, με απόφασή του, ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι ασφαλισμένοι στους φορείς Ο.Α.Ε.Ε. και Ε.Τ.Α.Π.−Μ.Μ.Ε., οι οποίοι διακόπτουν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους, δεν αυτοαπασχολούνται, δεν αναλαμβάνουν μισθωτή απασχόληση και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία από φορέα κύριας ασφάλισης, τον Ο.Γ.Α., το Ν.Α.Τ., ή το Δημόσιο, ή φορέα κύριας ασφάλισης της αλλοδαπής και έχουν καταβάλει την ειδική εισφορά.

Βασική προϋπόθεση είναι, επίσης, οι δικαιούχοι να έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους.

Το βοήθημα είναι 360 ευρώ το μήνα και καταβάλλεται για τρεις τουλάχιστον μήνες από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του Ο.Α.Ε.Δ.

Για τη χορήγηση βοηθήματος έχουν τεθεί εισοδηματικά κριτήρια, ενώ απαιτείται σωρευτικά η συνδρομή ορισμένων προϋποθέσεων.

Οι ελάχιστες προϋποθέσεις για την καταβολή του βοηθήματος είναι η πραγματοποίηση τουλάχιστον τριών ετών συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγονται οι δικαιούχοι κατά τη διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς.

Ειδικότερα, για όσους ήταν ασφαλισμένοι κατά την 1η Ιανουαρίου του 2011, απαιτείται καταβολή εισφορών για ένα τουλάχιστον έτος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, εφόσον διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2012, η καταβολή εισφορών για δύο τουλάχιστον έτη στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για όσους διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2013, ενώ για όσους διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από 1ης Ιανουαρίου του 2014 και εφεξής απαιτείται η καταβολή εισφοράς για τρία τουλάχιστον έτη.

Οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και για ασφαλισμένους που είχαν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα πριν την 1η Ιανουαρίου του 2011 και επαναδραστηριοποιούνται εκ νέου, μετά την ημερομηνία αυτή. Στις περιπτώσεις αυτές, ο απαιτούμενος χρόνος καταβολής της ειδικής εισφοράς προσδιορίζεται από την ημερομηνία επανέναρξης δραστηριότητας.

Σε ότι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, θα πρέπει το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει, αθροιστικά, το ποσό των 30.000 ευρώ.

Απαιτούνται επίσης:

- Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από την 1η Ιανουαρίου του 2012 και εφεξής, για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν τη λήψη του βοηθήματος.

- Ο δικαιούχος να μην έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του ή άλλου φορέα, μετά τη διακοπή επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση για οποιαδήποτε αιτία, σε οποιοδήποτε φορέα ημεδαπής ή αλλοδαπής.

- Να μην έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε, σε σύζυγο ή πρόσωπο α΄και β' βαθμού συγγένειας.

- Να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται.

- Να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.

Ορίζεται ακόμη ότι ο ασφαλισμένος, που πραγματοποιεί διακοπή δύο ελευθέρων επαγγελμάτων, δικαιούται βοηθήματος από έναν μόνο φορέα, τον οποίο επιλέγει ο ίδιος με υπεύθυνη δήλωσή του.

Η διάρκεια καταβολής του βοηθήματος καθώς και το χορηγούμενο ποσό καθορίζονται από το συνολικό χρόνο ασφάλισης και συγκεκριμένα

- για χρόνο ασφάλισης 3 έως 4 πλήρη έτη, καταβάλλεται βοήθημα για 3 μήνες.

- για χρόνο ασφάλισης 5 έως 6 πλήρη έτη, καταβάλλεται βοήθημα για 4 μήνες.

- για χρόνο ασφάλισης 7 έως 8 πλήρη έτη, καταβάλλεται βοήθημα για 5 μήνες.

- για χρόνο ασφάλισης 9 έως 10 πλήρη έτη, καταβάλλεται βοήθημα για 6 μήνες.

- για χρόνο ασφάλισης 11 έως 12 πλήρη έτη, καταβάλλεται βοήθημα για 7 μήνες.

- για χρόνο ασφάλισης 13 έως 14 πλήρη έτη, καταβάλλεται βοήθημα για 8 μήνες.

- για χρόνο ασφάλισης 15 πλήρη έτη και άνω, καταβάλλεται βοήθημα για 9 μήνες.

Στην περίπτωση χορήγησης βοηθήματος πλέον της μιας φοράς, εξετάζεται κάθε φορά η συνδρομή των απαιτούμενων νομίμων προϋποθέσεων, ενώ ο χρόνος ασφάλισης που υπολογίστηκε για την καταβολή του βοηθήματος δεν λαμβάνεται υπόψη για την επαναχορήγηση του.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη λήψη του βοηθήματος είναι: αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ., στην οποία αναγράφεται υποχρεωτικά ο Α.Μ.Κ.Α. και ο Α.Φ.Μ. του δικαιούχου και βεβαίωση του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα με την οποία πιστοποιείται η διακοπή του επαγγέλματος ή της ιδιότητας, ο χρόνος ασφάλισης και η μη ύπαρξη οφειλής.

Απαιτούνται ακόμη,

- υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 του δικαιούχου ότι δεν έχει υποβάλει δήλωση έναρξης εργασιών σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. και δεν συμμετέχει σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου οποιασδήποτε νομικής μορφής ή ένωσης προσώπων.

- εκκαθαριστικά σημειώματα της τελευταίας διετίας από το έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης για τη λήψη του βοηθήματος, όπου έχει δηλωθεί το παγκόσμιο εισόδημα (εισόδημα ημεδαπής προέλευσης και τυχόν εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης) του/της δικαιούχου, η διεύθυνση κύριας κατοικίας, ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) συζύγου και το εισόδημα συζύγου (αν υφίσταται). Σε περίπτωση που αποκτήθηκε ή μη εισόδημα στην αλλοδαπή κατά τη διάρκεια των δυο προηγούμενων της αίτησης ετών, θα πρέπει να υποβληθεί βεβαίωση της αλλοδαπής φορολογικής αρχής για το ύψος του συγκεκριμένου εισοδήματος, νομίμως επικυρωμένη και μεταφρασμένη.

- πιστοποίηση της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα για τους αλλοδαπούς.

Για την απόδειξη της ταυτοπροσωπίας Ελλήνων πολιτών απαιτείται

- Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας. Για πολίτες κράτους- μέλους της Ε.Ε., δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο. Για υπηκόους τρίτων χωρών, διαβατήριο ή άλλο έγγραφο βάσει του οποίου επιτρέπεται η είσοδός του στη χώρα ή τα έγγραφα που έχουν εκδώσει οι αρμόδιες ελληνικές αρχές.

- Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας του ασφαλισμένου (λογαριασμός ρεύματος ή τηλεφώνου ή ύδρευσης).

- Λογαριασμός Εθνικής Τράπεζας (IBAN), στον οποίο είναι μόνος δικαιούχος ή πρώτος, στην περίπτωση, συνδικαιούχος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παραιτήσεις γιατρών και προσφυγές


Ανησυχία για τις συνθήκες λειτουργίας των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας εκφράζουν γιατροί των ιδρυμάτων. Προσφεύγουν στον εισαγγελέα, ενώ δύο από αυτούς υπέβαλαν ήδη τις παραιτήσεις τους, γεγονός που επιτείνει τις δυσκολίες και καθιστά προβληματική την παροχή αποτελεσματικής περίθαλψης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, Μανώλης Μάκαρης (επιμελητής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας), ανακοίνωσε και επίσημα την παραίτηση του Σταύρου Τσιμικλή, γιατρού της Β' Παθολογικής Κλινικής, όπως και την παραίτηση του Παναγιώτη Καραβίτη, του μοναδικού γαστρεντερολόγου του Νοσοκομείου.

Με τις παραιτήσεις αυτές, τόνισε ο κ. Μάκαρης, οι δύο παθολογικές κλινικές του Νοσοκομείου Καλαμάτας μένουν με μόλις τέσσερις γιατρούς, οι οποίοι εκτός των άλλων καθηκόντων τους έχουν να κάνουν εφημερίες, να μεταβαίνουν στα τακτικά ιατρεία, όπως και στα επείγοντα. Επιπλέον ανέφερε ότι με την παραίτηση του γαστρεντερολόγου το Νοσοκομείο Καλαμάτας έμεινε πλέον χωρίς τη συγκεκριμένη ειδικότητα, με αποτέλεσμα όταν χρειάζεται, να καλείται ιδιώτης, ο οποίος πληρώνεται από τον ίδιο τον ασθενή.

Η γραμματέας του Συλλόγου, Χρυσάνθη Μάλλιου, επέμεινε ότι τόσο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όσο και σε αυτό της Κυπαρισσίας υπάρχει μεγάλη επισφάλεια του συστήματος των εφημεριών. Αναφερόμενη στη στάση της διοίκησης, η κ. Μάλλιου σημείωσε ότι «ο διοικητής έχει καταφέρει να απορροφήσει μεγάλα κονδύλια του ΕΣΠΑ και να εντάξει έργα σε προγράμματα. Ομως ξεχνάει η διοίκηση και το υπουργείο Υγείας ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι ζωντανοί οργανισμοί και δεν αρκεί να έρχονται τομογράφοι, αν δεν υπάρχει προσωπικό για να τους λειτουργήσει...»!

Ο παραιτηθείς γιατρός γαστρεντερολόγος αναφέρθηκε στους λόγους της παραίτησής του: «Είχα να κοιμηθώ τρεις μήνες, κόντευα να αρρωστήσω, δεν είναι δυνατόν να αντέξει άνθρωπος σ' αυτές τις συνθήκες, δεν γίνεται να υπάρχει ένας γιατρός για όλο το νοσοκομείο. Κινδύνεψα να χάσω την ιατρική μου αξιοπρέπεια».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΕ: Προς ένα κοινό Σύστημα Ασύλου


Μετά από σχεδόν 14 χρόνια διαβουλεύσεων, το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου βρίσκεται στην τελική φάση της ολοκλήρωσής του.

Οι προβλεπόμενες για τους αιτούντες άσυλο διαδικασίες στην ΕΕ, συχνά δεν ανταποκρίνονται στα ελάχιστα στάνταρ. Εδώ και 14 ολόκληρα χρόνια οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να βρουν ένα κοινά αποδεκτό πακέτο μέτρων, προκειμένου να μπει οριστικά τέλος στη συχνά απαράδεκτη κατάσταση που παρατηρείται σε αρκετές στο πεδίο αυτό σε αρκετά κράτη μέλη. Το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου βρίσκεται σήμερα μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν για χρόνια στην τελική φάση της ολοκλήρωσής του.

Την περασμένη εβδομάδα η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ και οι ευρωπαίοι πρέσβεις συμφώνησαν στις τελευταίες λεπτομέρειες του πακέτου μέτρων. Σε αυτό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, προβλέψεις για τη διαδικασία παροχής ασύλου, την οικονομική ενίσχυση των προσφύγων αλλά και τη διαδικασία απέλασης.

Μελλοντικά οι αποφάσεις επί των αιτήσεων παροχής ασύλου θα λαμβάνονται γρηγορότερα και σε δικαιότερη βάση, διαβεβαίωσε η αρμόδια κοινοτική επίτροπος.

Πώς θα διασφαλιστεί η εφαρμογή του νέου πλαισίου;

Στόχων των νέων κανόνων είναι να διασφαλιστεί η τήρηση ενός κοινού πλαισίου για τους αιτούντες άσυλο σε όλη την ΕΕ. Πώς όμως μπορεί να διασφαλιστεί ότι όλες οι χώρες θα εφαρμόσουν όντως αυτούς τους κανόνες;

«Διαπιστώσαμε ήδη ότι κατά τον πρώτο κύκλο μεταξύ 1999 και 2004, πολλές χώρες δεν εφάρμοσαν σωστά όλα όλες τις οδηγίες, για παράδειγμα όσον αφορά τη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Υπήρχαν κράτη που δεν υλοποίησαν τίποτα απολύτως, για παράδειγμα η Ελλάδα. Θα ήταν λοιπόν σημαντικό να παρακολουθείται η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων και να επιβάλλονται εγκαίρως κυρώσεις. Επί της ουσίας λοιπόν αυτό το «μπαλωμένο χαλί» θα συνεχίσει να υφίσταται. Σε πολλές χώρες θα συνεχίσουμε να έχουμε άστεγους πρόσφυγες, θα έχουμε περισσότερα κέντρα κράτησης στα σύνορα. Οι νέοι αυτοί κανόνες δεν θα τα αποτρέψουν όλα αυτά. Η πρακτική της κράτησης στην Ελλάδα, τη Μάλτα και σε άλλες χώρες των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ θα συνεχιστεί».

Παρότι το νέο σύστημα προβλέπει αρκετές μικρές βελτιώσεις, όπως σημειώνει ο ειδικός, το τελικό αποτέλεσμα, μετά από μια διαδικασία που κράτησε 14 ολόκληρα χρόνια, φαντάζει ακόμη ανεπαρκές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελείς στις εταιρείες τροφίμων με DNA αλόγου


Ενδεχόμενο δόλο των εταιρειών, στα προϊόντα των οποίων εντοπίστηκε από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) DNA αλόγου, διερευνούν οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση.

Οι υποψίες πέφτουν κυρίως σε εκείνες τις εταιρείες, σε προϊόντα των οποίων ο ΕΦΕΤ εντόπισε DNA αλόγου σε μεγάλο ποσοστό (για παράδειγμα από 40% και άνω), με το σκεπτικό πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ήταν τυχαίο.

Εκείνο που ερευνούν οι εισαγγελείς είναι κατά πόσον οι φάκελοι που έχουν παραλάβει με τις υποθέσεις των 34 θετικών σε DNA αλόγου δειγμάτων στοιχειοθετούν ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες (από την παραγωγή και τη διακίνηση μέχρι την προμήθεια) γνώριζαν εκ των προτέρων ότι το κρέας αυτό προερχόταν από άλογο.

Εκείνο που μένει να αποδειχθεί, όπως αναφέρουν πηγές του ΕΦΕΤ, είναι κατά πόσον αληθεύουν οι ισχυρισμοί των εν λόγω εταιρειών ότι δεν γνώριζαν τίποτα για την πρόσμειξη αλογίσιου κρέατος στα προϊόντα κρέατος και αλλαντικών που παρήγαν ή διακινούσαν.

Παράλληλα, οι έρευνες στρέφονται και προς την κατεύθυνση τουλάχιστον τριών εταιρειών, μία με έδρα την Αθήνα και δύο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες πέρυσι εισήγαγαν 30 τόνους αλογίσιου κρέατος.

Εξετάζεται συγκεκριμένα, με βάση τα τιμολόγιά τους, ποιοι είναι οι πελάτες τους και γενικότερα όλη η διαδρομή των ποσοτήτων αυτών στην ελληνική αγορά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Μελέτη για το διαδικτυακό έγκλημα»


Την επιβολή κανόνων δικαίου στον αχανή κυβερνοχώρο πραγματεύεται το βιβλίο «Η ευθύνη των παρόχων στο Internet», του λέκτορα στη Νομική Γιώργου Ν.Γιαννόπουλου, που εξέδωσε η Νομική Βιβλιοθήκη. Αφορά την ανατροπή της ασυλίας με την σύγχρονη νομοθεσία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το απόρρητο των επικοινωνιών και την πνευματική ιδιοκτησία.Πρόκειται για μια νομική μελέτη απέναντι στα φαινόμενα του διαδικτυακού εγκλήματος: Δυσφήμηση και εξύβριση σε μπλόγκς, πλαστά προφίλ και εκβιαστικές αναρτήσεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μεταφόρτωση παράνομων αντιγράφων κινηματογραφικών ταινιών και μουσικών έργων, ψηφιακή παρενόχληση, διακίνηση παιδικής πορνογραφίας. Ο συγγραφέας, ο οποίος είναι δικηγόρος Αθηνών και διδάσκει το μάθημα της Νομικής Πληροφορικής στη Νομική, υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, με διδακτορικό στις νέες τεχνολογίες και γνώσεις υπολογιστών, επισημαίνει εξ αρχής τις δυσκολίες που ενέχει η προσπάθεια της πολιτείας να επιβάλει μια δίκαιη τάξη σε αυτό το αχανές σύστημα καθώς είναι απειράριθμοι οι ενδιάμεσοι στη διακίνηση των πληροφοριών. Υπάρχουν κλασικοί πάροχοι πρόσβασης (ISP ) και φιλοξενίας (host provider ), μηχανισμοί έρευνας (Google, Yahoo), κοινωνικά δίκτυα (Facebook , Myspace), ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες (Wikipedia ), ιστοσελίδες ψηφιακών ταινιών (Youtube), ιστολόγια (blogs), διαδικτυακά παιχνίδια (Second Life , World of Warcaft ), ιστοσελίδες σύντομων μηνυμάτων (Twitter ) κλπ…

Στο εισαγωγικό κεφάλαιο διερευνά την προβληματική της ευθύνης των ενδιαμέσων στο ίντερνετ σχετικά με το παράνομο και επιζήμιο περιεχόμενο και αναφέρεται στην καθοριστική σημασία της διαμεσολάβησης για την πρόληψη και την αποτροπή, εξηγώντας ότι προτιμά αυτή την αγγλική τεχνική ορολογία σε σχέση με τον γενική έννοια «διαδίκτυο» . Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύει τη νομολογία που ανέκυψε στα πρώτα χρόνια του μέσου, ειδικά στις ΗΠΑ. Στο δεύτερο κεφάλαιο μιλάει για την απαλλαγή από την ευθύνη των ενδιαμέσων που θέσπισε η Οδηγία 2000 / 31 για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Στο τρίτο κεφάλαιο εξετάζει τις μεταγενέστερες νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες, σε αντίθεση με την Οδηγία, περιορίζουν την απαλλαγή από την ευθύνη. Στο τέταρτο κεφάλαιο εκθέτει απόψεις για την άρση των συγκρούσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων με βάση τις λύσεις που έχουν δοθεί από τα δικαστήρια. Υπογραμμίζει ότι η εγκληματική δράση στον νέο αυτό χώρο βαίνει συνεχώς αυξανόμενη αφού, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, στην Ελλάδα καταγγέλλονται περίπου 8 περιστατικά την ημέρα. Από αυτά, το 21% αφορά κακοποιήσεις ανηλίκων και πορνογραφία, το 34 % σε ρατσισμό, ξενοφοβία, εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση, το 19 % σε παραβίαση προσωπικών δεδομένων και υποκλοπή ταυτότητας και το 26 % σε οικονομικές απάτες. Πραγματεύοντας το περίπλοκο ζήτημα για το είδος της ευθύνης κάθε παρόχου , ο συγγραφέας τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία δογματική αντιμετώπιση: «Από τα πρώτα βήματα του Ιντερνετ έγινε αντιληπτό οι ενδιάμεσοι δεν μπορεί να ευθύνονται στον ίδιο βαθμό με τους παραδοσιακούς εκδότες, ούτε και ο αγγελιαφόρος ευθύνεται για το μήνυμα». Ενδεικτικώς αναφέρει ότι η Google, στους γενικούς όρους συναλλαγής παραπέμπει στο δίκαιο της Καλιφόρνιας και ορίζει αρμόδια τα δικαστήρια της κομητείας Σάντα Κλάρα υπογραμμίζοντας, σε κείμενο στα ελληνικά , ότι «εσείς και η Google συναινείτε στην προσωπική δικαιοδοσία των εν λόγω δικαστηρίων». Το Facebook και το Youtube παραπέμπουν πανομοιότυπα στο ίδιο δίκαιο αλλά με κείμενο στα αγγλικά. To Yahoo με ελληνικό κείμενο παραπέμπει στο δίκαιο της Αγγλίας . Η ελληνική έκδοση της Wikipedia παραπέμπει με ελληνικό κείμενο στους αγγλικούς όρους, στους οποίους δεν ορίζει δίκαιο, αλλά υπάρχει προειδοποιητική ρήτρα με την οποία δηλώνεται ότι το περιεχόμενο είναι αποθηκευμένο σε υπολογιστή στην Πολιτεία της Φλόριδας των ΗΠΑ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δικαστικές υποθέσεις που δείχνουν τις ιδιομορφίες αυτού του χώρου, αλλά και τις υποκειμενικότητες των δικαστών και τα ήθη των τοπικών κοινωνιών: Σε μια από τις πρώτες δίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο εκδότης του γνωστού περιοδικού Playboy πέτυχε να καταδικασθεί ο διαχειριστής χώρου ανάρτησης πληροφοριών για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας, λόγω της μεταφόρτωσης αντιγράφων των φωτογραφιών του περιοδικού από τους συνδρομητές του χώρου ανάρτησης. Ο διαχειριστής ισχυρίστηκε ότι δεν ευθυνόταν, επειδή δεν είχε γνώση της παράνομης δραστηριότητας και, σε κάθε περίπτωση, είχε αφαιρέσει το παράνομο περιεχόμενο. Όμως, το δικαστήριο της Φλώριδας καταλόγισε ευθεία παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας, διότι «η πρόθεση ή η γνώση δεν αποτελούν στοιχείο της παραβίασης… Ακόμη και ο αθώος παραβάτης ευθύνεται»!

Άλλη υπόθεση: Ένα ζευγάρι ενηλίκων διατηρούσε χώρο ανάρτησης στην Καλιφόρνια. Μεταξύ άλλων, είχε αναρτήσει φωτογραφίες με άσεμνο περιεχόμενο. Κατά του ζεύγους ασκήθηκε ποινική δίωξη και η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Πολιτεία του Τενεσή όπου είχαν δει τις φωτογραφίες. Τελικά, το δικαστήριο δέχθηκε ότι το υλικό δεν ήταν άσεμνο, σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα στην Καλιφόρνια, αλλά θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί άσεμνο με βάση τα πρότυπα του Τενεσή…

Το βιβλίο των 370 σελίδων περιλαμβάνει πλούσια ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών, κατάλογο αποφάσεων και γνωμοδοτήσεων από ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια και αλφαβητικό ευρετήριο. Και βέβαια, παραθέτει τους οργανισμούς άμεσης αντίδρασης όπου μπορούν να προσφύγουν οι θιγόμενοι από διαδικτυακούς εγκληματίες και την Ανοικτή Γραμμή επικοινωνίας SAFELINE 1154 που ιδρύθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Safer Internet. H γραμμή δέχεται επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες. Το έργο του Γιώργου Ν.Γιαννόπουλου είναι μια πανοραμική μελέτη για τον απέραντο κυβερνοχώρο , αυτή τη νέα κατάκτηση του ανθρώπου, που μολύνεται από την ανθρώπινη παραβατικότητα, δίνοντας το δικαίωμα στο νομοθέτη να προστατεύσει και το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και το δικαίωμα προστασίας της τιμής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αναστολή είσπραξης λογαριασμών νερού σε Κύπριους φοιτητές


Η εταιρεία ύδρευσης Κομοτηνής ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την είσπραξη λογαριασμών νερού σε Κύπριους φοιτητές.

"Μετά τα πρόσφατα γεγονότα και προς διευκόλυνση των Κυπρίων φοιτητών που διαβιούν στην πόλη μας, η ΔΕΥΑ Κομοτηνής ανακοινώνει την αναστολή είσπραξης των τρεχουσών λογαριασμών του νερού που τους αφορούν. Η εξόφληση του τρέχοντος λογαριασμού μπορεί να εξοφληθεί με την έκδοση του επόμενου διμήνου".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επεκτείνεται το νοσοκομείο Μυτιλήνης


Μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον μειοδότη του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια βορείου Αιγαίου η πρώτη συνάντηση για το έργο «Αναδιαμόρφωση, επέκταση και προμήθεια ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης Βοστάνειο» συνολικού προϋπολογισμού 25.200.000 ευρώ.

Η συνάντηση εργασίας περιλάμβανε και επιτόπια επίσκεψη στο νοσοκομείο και ειδικότερα στους χώρους που πρόκειται να προχωρήσουν οι εργασίες αναδιαμόρφωσης του ιδρύματος. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν από κοντά τις δυνατότητες που υπάρχουν αλλά και τις λύσεις που δύνανται να δοθούν για τη διευκόλυνση της έναρξης των εργασιών, οι οποίες, όπως και διευκρινίστηκε από τον περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή, θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2015.


Υπενθυμίζεται, ότι το εξαιρετικά σημαντικό έργο για το νοσοκομείο, περιλαμβάνει τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό του, δύο νέες πτέρυγες, εκσυγχρονισμό και ανακαίνιση του παλαιού κτιρίου καθώς και τον βιολογικό καθαρισμό του.

Ο περιφερειάρχης μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης εργασίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως πλέον μπορούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου να «τρέξουν», υπενθυμίζοντας τις πλείστες δυσκολίες που παρατηρήθηκαν από το διάστημα της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ μέχρι σήμερα. «Οφείλω, είπε, να συγχαρώ τις διοικήσεις και τις τεχνικές και διοικητικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, τις τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, τη ΔΕΠΑΝΟΜ καθώς και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα. Το εν λόγω έργο είναι το μεγαλύτερο που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και το θεωρώ ως ένα από τα πλέον σημαντικά καθώς θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του νοσοκομείου για τους πολίτες, αλλά θα δώσει με την εκτέλεση των εργασιών του και την ευκαιρία απασχόλησης σε εκατοντάδες εργαζομένους».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής, ο αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Γιαννάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑΝΟΜ Ιωάννης Φωτάκης, ο διευθυντής των ιατρικών υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης Χρήστος Θεοδώρου, ο διευθυντής των διοικητικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου Ιγνάτης Σακαλής, ο προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Γιώργος Πλακωτάρης, ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Προβέτζας, υπηρεσιακά στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής και οι επιβλέποντες μηχανικοί του έργου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...