Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Οι συνταξιούχοι βγαίνουν στους δρόμους


Κινητοποίηση για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας προετοιμάζουν τα συνεργαζόμενα σωματεία συνταξιούχων του νομού Ρεθύμνης για τις 18 Δεκεμβρίου.

Όπως δηλώνουν οι διοικήσεις των σωματείων: «…Υπάρχει αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα προβλήματα της υγείας… ενώ η μεταρρύθμισή της δείχνει καθαρά ότι υπηρετούνται τα συμφέροντα της εμπορευματοποίησης της Υγείας και τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών.

Τα μέλη των σωματείων συνταξιούχων στο Ρέθυμνο αντιδρούν στις όποιες αλλαγές του ΕΚΑΣ σε 150.000 συνταξιούχους, αλλά και στις σχεδιαζόμενες επιβαρύνσεις, σχετικά με τη συμμετοχή των ασφαλισμένων σε φάρμακα και εξετάσεις, καθώς και την επιβολή της επιβάρυνσης του ενός ευρώ σε κάθε συνταγή».

Καλούν δε την κυβέρνηση να μην μειώσει περαιτέρω τις επικουρικές συντάξεις, να επανεξετάσει τα «χαράτσια» σε κατοικίες και θέρμανση, να μην κοπούν συντάξεις και τα επιδόματα σε χιλιάδες ανάπηρους, να μην ισχύσει η καταβολή των 25 ευρώ για εισαγωγή στα νοσοκομεία, αλλά και να μην κλείσουν μονάδες νοσοκομειακές.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σαρωτικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ


Σαρωτικές αλλαγές φέρνει η έκθεση για τον ΕΟΠΥΥ που πήρε το «πράσινο φως» του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης και θέτει 8.500 εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα. Θα παραμείνουν στον οργανισμό μόλις 1.100 άτομα που θα είναι κυρίως διοικητικοί υπάλληλοι που θα στελεχώσουν τις κεντρικές υπηρεσίες και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών η κυβέρνηση προχωρά με τις αλλαγές στην υγεία και ο Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποιεί ότι η μεταρρύθμιση θα συνεχίσει χωρίς τους γιατρούς. Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργήσει αυστηρό κεντρικό έλεγχο και ενιαίο ταμείο, ενώ θα είναι μόνο αγοραστής υπηρεσιών υγείας και όχι πάροχος. Οι υπηρεσίες και οι δομές του ΕΟΠΥΥ θα περάσουν πλέον στο ΕΣΥ.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση

Θολό παραμένει, όμως, το τι θα γίνει με τους γιατρούς, δηλαδή ποιες ειδικότητες χρειάζονται και ποιες θα είναι οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών. Αυτό συνέβη γιατί τόσο το υπουργείο Υγείας, αλλά και οι συντάκτες της έκθεσης, αναμένουν να δουν πόσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι διατεθειμένοι να ενταχθούν στο ΕΣΥ και πόσοι κρίνονται κατάλληλοι γι' αυτό, για να προχωρήσουν σε προτάσεις και νέο σχεδιασμό.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας φέρεται να επιμένει ότι όσοι ενταχθούν στο ΕΣΥ αναμένεται να υπογράψουν συμβόλαια πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν συζητά με απεργούς και κάλεσε τους γιατρούς να καταλάβουν ότι δεν είναι ώρα για αγωνιστικές διεκδικήσεις αλλά για δουλειά. «Δεν είναι ώρα για αγωνιστικές διεκδικήσεις, είναι ώρα για δουλειά. Ελπίζω οι γιατροί να το καταλάβουν. Θέλουμε να είναι μέρος της μεταρρύθμισης, να συζητήσουμε μαζί και να βρούμε λύσεις. Αν, όμως, επιλέξουν τη συνέχιση της απεργίας η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει χωρίς αυτούς» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η κοινωνία είναι με το μέρος του υπουργείου Υγείας. «Αυτές οι 20 ημέρες απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ σε εμάς το απέδειξαν περίτρανα - ότι η κοινωνία είναι στην πραγματικότητα εντελώς μαζί μας. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό που η κοινωνία είναι μαζί μας. Φανταστείτε ότι σήμερα έχουμε πάρει μια τρομερή απόφαση, την αλλαγή του χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ στο Συμβούλιο Κυβερνητικής Μεταρρυθμίσεως και άρα την, σε λίγες μέρες, διαθεσιμότητα 8.500 ανθρώπων» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης και συνέχισε: «Εδώ είμαστε για να παρουσιάσουμε όλο το πρόγραμμα «Υγεία εν Δράσει» με τον WHO, τον Γερμανό Υπουργό, την Task Force, τον Γενικό Γραμματέα που είναι μαζί μας, με τους ξένους ειδικούς. Δυο χρόνια πριν αν κάναμε το ίδιο πράγμα έξω θα είχαμε 500.000 κόσμο και θα φώναζε. Τώρα δεν είναι κανείς».

Σήμερα αποφασίζουν οι γιατροί

Μετά τις νέες εξελίξεις οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ καλούνται σήμερα να συνεδριάσουν προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους και το μέλλον των κινητοποιήσεων τους. Να σημειωθεί ότι οι γιατροί που του ΕΟΠΥΥ προκήρυξαν απεργία μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.

Με ανακοίνωση της χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ άφησε αιχμές για την στάση του Άδωνι Γεωργιάδη και έκανε λόγο για φαινομενική υπαναχώρηση του υπουργού από το σενάριο των άμεσων απολύσεων. «Η φαινομενική υπαναχώρηση του Υπουργού από το σενάριο των αμέσων απολύσεων και η πρόταση δήθεν για ένταξη των γιατρών σε καθεστώς Π.Α.Α. αποτελεί ελιγμό για εξαναγκασμό σε αποχώρηση (και εμμέσως σε αυτοαπόλυση) των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ με τους δυσμενέστατους και ασύμφορους όρους ένταξης που προβλέπεται να τεθούν» ανέφερε η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η απεργία των γιατρών τρομοκρατεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με αποτέλεσμα να αναζητά τρόπους διάσπασης με διλήμματα ή συγχύσεις. «Οι γιατροί δεν παραπλανούνται από διασπαστικά σενάρια ή οποιουδήποτε απεργοασπαστικούς μηχανισμούς, ούτε διαπραγματεύονται τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική ηγεσία πρόκειται να αφανίσει τους λειτουργούς της υγείας και να εκποιήσει τη δημόσια πρωτοβάθμια υγεία», τόνισε η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ.



Διαβάστε περισσότερα...

Μητσοτάκης: Πρόσληψη 200 υπαλλήλων στα δικαστήρια


Την άμεση πρόσληψη 200 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στον τομέα της δικαιοσύνης ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης και αποκάλυψε ότι η απόφαση κατανομής, που υπεγράφη προχθές, βρίσκεται προς δημοσίευση στο εθνικό τυπογραφείο.

«Συμβάλλουμε και εμείς στην κάλυψη μίας άμεσης ανάγκης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε το βίντεο.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συμφωνία σε 3 από τα 4 σημεία με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς


Σημαντική προσέγγιση φαίνεται ότι έχει υπάρξει μεταξύ ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής της τρόικας, σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και από την κυβέρνηση εκφράζεται αισιοδοξία για συμφωνία πριν από την αναχώρηση της τρόικας στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, ήδη έχει υπάρξει συμφωνία σε τρία από τα τέσσερα σημεία των διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, η τρόικα δέχεται να παραμείνει εν ισχύ ο «νόμος Κατσέλη», να υπάρξει μια ενδιάμεση περίοδος ενός έτους για την προστασία της πρώτης κατοικίας (και όχι για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας) και να ισχύσει από την 1/1/2015 ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κατά το «ιρλανδικό μοντέλο».

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για το 4ο σημείο, το οποίο, πάντως, είναι και το δυσκολότερο.

Συγκεκριμένα, πρέπει να καθοριστούν τα κριτήρια (περιουσιακά, εισοδηματικά, κ.λπ.), βάσει των οποίων θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Με την τρόικα να ζητεί πολύ αυστηρά κριτήρια και την κυβέρνηση να εμμένει ότι στο καθεστώς προστασίας πρέπει να ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός δανειοληπτών.



Διαβάστε περισσότερα...

Παρέμβαση Σαμαρά για τον ΕΟΠΥΥ


Συνάντηση με το Προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και τον Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών θα έχει τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αναλαμβάνοντας έτσι πρωτοβουλία προκειμένου να εκτονωθεί η τεταμένη ατμόσφαιρα στο χώρο της Υγείας.

"Την Δευτέρα 16/12/2013 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία θα συμμετέχει το Προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλης.

Ο Ι.Σ.Α. είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συνάντηση προκειμένου να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός για τα τρέχοντα θέματα της Υγείας. Σε μια περίοδο όπου διαφαίνεται έντονα η προσπάθεια μεταρρύθμισης στο χώρο της Υγείας, είναι αναγκαία η ύπαρξη στρατηγικής, συναίνεσης και σύμπνοιας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί υποχρέωσή του ως θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας να προασπίσει τις συνθήκες για την ισοδύναμη πρόσβαση όλων των πολιτών στο σύστημα υγείας καθώς επίσης να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας του ιατρικού προσωπικού στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ", αναφέρει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.



Διαβάστε περισσότερα...

Στα σκουπίδια 1,3 δισ τόνοι τροφής


Συνολικά 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφής καταλήγουν παγκοσμίως στα σκουπίδια ενώ 868 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ασιτία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Κάθε χρόνο ένα Ευρωπαίος σπαταλάει 179 κιλά τροφής πετώντας ουσιαστικά στα σκουπίδια 590 ευρώ ανά νοικοκυριό. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτεί 10.000 λίτρα νερού.

Τα στοιχεία του WWF είναι συγκλονιστικά:

«Οι κοινωνικές ανισότητες καθώς και οι σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, οδήγησαν το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» του WWF Ελλάς να ανοίξει στις 5 Δεκεμβρίου και μέχρι τέλος Ιανουαρίου τον φάκελο: «Σπατάλη Τροφίμων», παρέχοντας πρακτικές συμβουλές και κινητοποιώντας τους πολίτες προς όφελος της κοινωνικής αλληλεγγύης και του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Ο νέος φάκελος του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή», έρχεται όμως να καλύψει και ένα ακόμη κενό γνώσης και επίσημων στοιχείων στην Ελλάδα, ως προς το μέγεθος της σπατάλης τροφίμων. Σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης της Public Issue – την πρώτη στην Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα – το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους από 18 -34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα.

Σε επίπεδο υλικών, τα τρόφιμα που πιο συχνά καταλήγουν στον κάδο είναι μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν, όπως επίσης φρούτα και λαχανικά. Ακολουθούν τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τρόφιμα που έληξαν ή χάλασαν. Παρότι οι πολίτες σε μεγάλο βαθμό εμφανίζονται ενημερωμένοι για τις πρακτικές που μπορούν να αναλάβουν, προκειμένου να περιορίσουν τη σπατάλη, αρκετοί είναι αυτοί που διαιωνίζουν το πρόβλημα συστηματικά. Για παράδειγμα, το 20% των συμπολιτών πηγαίνει για ψώνια χωρίς να έχει σημειώσει από πριν αυτά που χρειάζεται, ενώ το 17% δεν καταναλώνει τις επόμενες μέρες το φαγητό που περίσσεψε. Ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι μόλις το 8% των συμπολιτών μας κάνει κομποστοποίηση.



Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΗ: 4000 επανασυνδέσεις σε 24 ώρες


Στις 4.000 αναμένεται να φθάσουν απόψε οι επανασυνδέσεις ευάλωτων καταναλωτών που είχαν μείνει χωρίς ρεύμα, ύστερα από τις κυβερνητικές αποφάσεις για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία από την Πέμπτη έως σήμερα το μεσημέρι έχουν επανασυνδεθεί 3.600 ευάλωτοι καταναλωτές, που προέκυψαν από διεξοδικό έλεγχο των στοιχείων που διαθέτει η Επιχείρηση στο μηχανογραφικό της σύστημα, αλλά και από αιτήματα δήμων και περιφερειών.

Η ΔΕΗ σε αποψινή ανακοίνωση ευχαριστεί τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την έως τώρα συνεργασία και τονίζει ότι οι εκπρόσωποί της στους 325 δήμους σε όλη την Ελλάδα παραμένουν στη διάθεση των δήμων και περιφερειών για την παραλαβή και από κοινού εξέταση των αιτημάτων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψηφίστε τον Νίκο Γκάλη στην on line ψηφοφορία της "L' EQUIPE"


Η γαλλική αθλητική εφημερίδα "L' EQUIPE" πραγματοποιεί μεγάλη ψηφοφορία και ζητάει από τους λάτρεις του μπάσκετ να διαλέξουν τους πέντε αγαπημένους τους μπασκετμπολίστες στην ιστορία του αθλήματος, ανάμεσα τους βρίσκεται και ο μεγάλος Νίκος Γκάλης. Ο «γκάνγκστερ» των ευρωπαϊκών παρκέ προηγείται μέχρι αυτή την ώρα στην ψηφοφορία αφήνοντας δεύτερο τον μαέστρο της Εθνικής Γαλλίας Τόνι Πάρκετ και στην τρίτη θέση τον ανεπανάληπτο «Μότσαρτ» Ντράζεν Πέτροβιτς.



Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο.



Διαβάστε περισσότερα...

Και απεργία και μαθήματα στο Καποδιστριακό


Ελεύθερη θα είναι η πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για όσους θέλουν να εργαστούν καθώς και για τους διδάσκοντες και τους διδασκόμενους, από την Δευτέρα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του εκπροσώπου της Απεργιακής Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Τριγάζη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η είσοδος στο Πανεπιστήμιο και τα μαθήματα θα ξεκινήσουν κανονικά από τη Δευτέρα.

Η απόφαση αυτή ανάβει ουσιαστικά το «πράσινο φως» στην έναρξη των μαθημάτων στο ΕΚΠΑ από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που είχε επιλέξει και η Σύγκλητος για την έναρξη των μαθημάτων.

Την ίδια στιγμή, απόφαση για δύο νέες 24ωρες απεργίες έλαβαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ των κινητοποιήσεων, επισημαίνοντας, πάντως, ότι αυτή η απεργία δεν θα περιφρουρηθεί.

Η απόφαση για νέα απεργία λήφθηκε σε σημερινή γενική συνέλευση στην οποία πάντως η συμμετοχή ήταν μικρή. Την Πέμπτη, το ΔΣ του συλλόγου είχε ανακοινώσει τη λήξη της απεργίας, ενημερώνοντας τα μέλη του ότι δεν θα τους προσέφερε κάλυψη σε περίπτωση που απείχαν από τα απεργιακά τους καθήκοντα.

Η απόφαση του προεδρείου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της απεργιακής επιτροπής, η οποία αμφισβήτησε τη νομιμότητά του για να προχωρήσει τελικά μονομερώς στην καθαίρεσή του.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουν ξεκινήσει ήδη μαθήματα στις σχολές Ιατρικής, Φαρμακευτικής και Γυμναστικής Ακαδημίας, ενώ υπό κατάληψη τελούσε η Νομική που όμως λήγει τη Δευτέρα.

Δείτε το βίντεο




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτές οι αλλαγές έρχονται στο Facebook


Η αρχική σελίδα των περισσότερων χρηστών του Facebook είναι γεμάτη από άχρηστες πληροφορίες. Βέβαια είναι λογικό έχοντας ένα μεγάλο αριθμό φίλων και κάνοντας like σε διάφορα γκρουπ και σελίδες, να γεμίζει το προφίλ από γεγονότα που δεν ενδιαφέρουν ούτε στο ελάχιστο τον χρήστη. Σε όλα αυτά, όπως φαίνεται, έρχονται να προστεθούν οι διαφημίσεις του ίδιου του Facebook.

Το Facebook έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει τη τακτική των διαφημίσεων μέσω βίντεο που παίζουν αυτόματα, σε iPhone, iPad και android συσκευές. Ομως το επόμενο βήμα του δημοφιλούς μέσου δικτύωσης είναι να καθιερώσει τα διαφημιστικά βίντεο όχι μόνο στα smartphones, αλλά και στους υπολογιστές.

Εδώ και αρκετό καιρό, προγραμματιστές της εταιρίας δοκιμάζουν την εφαρμογή αυτού του σχεδίου, προσπαθώντας να το κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερο ενοχλητικό στους χρήστες. Βέβαια, ο Ζούκερμπεργκ δεν βιάζεται να ενεργοποιήσει τις αυτόματες διαφημίσεις-βίντεο, καθώς φοβάται πως μια λάθος ενέργεια, θα κάνει τους 1.19 δισεκατομμύρια χρήστες του Facebook να μειωθούν κατά πολύ. Έτσι, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να «φορτώσει» από τη μια μέρα στην άλλη τη σελίδα του με χιλιάδες διαφημιστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, τα διαφημιστικά βίντεο που θα υπάρχουν στην αρχική σελίδα του μέσου δικτύωσης θα αρχίζουν να παίζουν χωρίς ήχο και θα αφήνεται στο χρήστη η επιλογή να πατήσει πάνω τους ενεργοποιώντας τον.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το «Λευκό Παλάτι» των Τρικάλων



Η μεγάλη στιγμή για το «Λευκό Παλάτι» στην Κεντρική Πλατεία της πόλης των Τρικάλων έφτασε. Ένα πανέμορφο παγοδρόμιο θα αλλάξει τα φετινά Χριστούγεννα για τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες. 




Στα Τρίκαλα και στον «Μύλο των Ξωτικών» χτυπά και φέτος με εντυπωσιακό τρόπο η καρδιά της Χριστουγεννιάτικης Ελλάδας. Η πόλη και το κέντρο της έχει φορέσει τα γιορτινά του και με το παραμυθένιο σκηνικό του παγοδρομίου επιβεβαιώνει τον τίτλο της πραγματικής Πρωτεύουσας των Χριστουγέννων.

Η επίσημη έναρξης λειτουργίας του παγοδρομίου θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 το μεσημέρι της Κυριακής 15/12/2013, με μεγάλες εκπλήξεις και επιδείξεις καλλιτεχνικού πατινάζ. Η ομάδα του Paradise από την Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με σόλο πατινάζ, αλλά και καλλιτεχνικό, με Χριστουγεννιάτικες χορογραφίες.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Ο ΕΝΦΙΑ καταδικάζει τα άτομα με αναπηρία στη φτώχεια!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13.12.2013

Με επιστολή της η Ε.Σ.Α.μεΑ. κατέθεσε τις προτάσεις στον νέο ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων όπως είχε κάνει και με το προηγούμενο προσχέδιο νόμου, όταν το αναπηρικό κίνημα διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε ούτε μία πρόβλεψη για εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. 


Ο νέος ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων που κατατέθηκε χθες (12/12/2013) στη Βουλή, ενώ έχει αναφορά σε εξαιρέσεις για τα άτομα με αναπηρία, είναι και πάλι ελλιπέστατος και σίγουρα ανεπαρκής, ακόμη και σε σχέση με τις διατάξεις που είχαν εισαχθεί με τον ΕΕΤΑ.
Αντί της άρσης των αδικιών, και παρά το γεγονός ότι η κρίση έχει βαθύνει και η ανεργία αυξάνει (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ Σεπτέμβριος 2013), τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειες που φροντίζουν άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις τιμωρούνται από το υπουργείο Οικονομικών κάθε χρόνο και με πιο δυσβάσταχτο χαράτσι! 


Η οικονομική δυσπραγία της πλειονότητας των ατόμων με αναπηρία εξακολουθεί να αποτυπώνεται σε διεθνείς και ευρωπαϊκές στατιστικές μελέτες. Μετά από 3 και πλέον χρόνια εντεινόμενης οικονομικής κρίσης ευνόητο είναι ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους έχουν βιώσει σε πολλαπλάσιο βαθμό τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αφού επιβαρύνονται με πρόσθετα έξοδα για την αντιμετώπιση των αναγκών της αναπηρίας τους. 


Το νέο νομοσχέδιο, για ακόμη μία φορά, δεν λαμβάνει υπόψη του αυτό το επιπλέον κόστος που επιφέρει η αναπηρία στο άτομο και στην οικογένειά του. Τα όρια στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα που θέτει είναι επιεικώς απαράδεκτα και αφήνουν εκτός έκπτωσης ή απαλλαγών χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειες που βαρύνουν, οδηγώντας τους κατευθείαν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Εκτός μένουν εξαρχής άτομα με βαριές αναπηρίες, ήτοι εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κλπ., με ποσοστό 67% . Προστατεύεται μόνο μια μικρή κατηγορία: άτομα με αναπηρία άνω του 80% και εφόσον πληρούν πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια. 


Η ΕΣΑμεΑ ζητά τουλάχιστον την τροποποίηση του ν/σ με την αλλαγή στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 , με έκπτωση 100% επί του ΕΝΦΙΑ για όλα τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους με ετήσιο συνολικό πραγματικό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και 50% έκπτωση για όσους έχουν εισόδημα από 25.000 ευρώ και άνω.
Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 127 KB)
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 98 KB)



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν πετρέλαιο προσφέρει η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»


Περισσότερα από 110.000 λίτρα θα διανεμηθούν σε κοινωνικά ιδρύματα.

Περισσότερα από 110.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης θα διανεμηθούν και φέτος σε 35 κοινωνικά ιδρύματα από την Κόνιτσα έως το Διδυμότειχο σε 15 Νομούς.

Η υλοποίηση του προγράμματος αυτού και άλλων δράσεων σε όλη την Ελλάδα, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της «Αποστολής» με τον Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό International Orthodox Christian Charities-IOCC και της χρηματοδότησης του Jaharis Family Foundation.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ιδρύματα εικοσιτετράωρης και ημερήσιας φροντίδας όπως γηροκομεία, ορφανοτροφεία, κέντρα φιλοξενίας και αποκατάστασης ατόμων με αναπηρίες, οικοτροφεία, φοιτητικές εστίες κ.ά. που φιλοξενούν περί τους 1.900 ανθρώπους, θα λάβουν σημαντική ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης για να ανταπεξέλθουν και τον χειμώνα αυτό, στις δύσκολες καιρικές και οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν.

Η διανομή πετρελαίου ξεκίνησε παρουσία του Γενικού Διευθυντή της «Αποστολής» από τη Θράκη. Σήμερα διανεμήθηκε πετρέλαιο σε κοινωνικά ιδρύματα της Ξάνθης και της Κομοτηνής, όπου ο κ. Δήμτσας είχε την δυνατότητα να συζητήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο με τους Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων αλλά και με τοπικούς φορείς.

Σε δηλώσεις τους οι Μητροπολίτες χαρακτήρισαν εξαιρετικής σημασίας την πρωτοβουλία της «Αποστολής» που καλύπτει επείγουσες ανάγκες των κοινωφελών ιδρυμάτων των περιοχών τους. Εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και στο Jaharis Family Foundation. «Η ακριτική Θράκη επεσήμαναν πλήττεται από την οικονομική κρίση αλλά η Εκκλησία και η ομογένεια της Αμερικής είναι παρούσες και στηρίζουν τους ανθρώπους που υποφέρουν».

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας ευχαρίστησε τον Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό International Orthodox Christian Charities-IOCC και το Jaharis Family Foundation και πρόσθεσε: «Είμαστε στο πλευρό ανήμπορων συνανθρώπων μας στις πιο κρύες περιοχές της χώρας μας και ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα, όπου προσφέρουμε για ακόμη μία φορά πετρέλαιο για να ζεσταθεί ο κόσμος που έχει ανάγκη. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν από το κρύο, στη χώρα μας, όταν δεν έχουν τα χρήματα ν’ αγοράσουν πετρέλαιο για θέρμανση και αναφέρομαι ιδιαίτερα και σε σχολεία, σε γηροκομεία, όπου δεν τους βοηθά κανείς και εννοώ για τον καθένα που έχει πρωτύτερα κρυώσει η καρδιά του».

Η ευαισθησία και η ανταπόκριση των Ελλήνων της διασποράς στη κρίση που πλήττει τις κοινωνικές δομές της Ελλάδας δεν σταματάει εδώ. Πέραν της θέρμανσης, με την ίδια χρηματοδότηση, τα ιδρύματα θα τροφοδοτηθούν για δύο συνεχείς μήνες με φρούτα, λαχανικά και φρέσκο γάλα, ποσότητες ικανές να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες των ανθρώπων που φιλοξενούν. Όλα τα προϊόντα που θα προσφερθούν είναι αποκλειστικά ελληνικής παραγωγής ώστε να ενισχυθούν και οι Έλληνες παραγωγοί.










Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν πρωινό για μαθητές στο δήμο Θεσσαλονίκης


Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 1.420 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δωρεάν πρωινό σε μαθητές που βιώνουν δύσκολες οικονομικές συνθήκες θα χορηγεί ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Στην ενέργεια θα συμμετάσχουν 1.420 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Κατά την περσινή χρονιά, το πρόγραμμα περιλάμβανε συνολικά 860 μαθητές, ωστόσο φέτος ο αριθμός των μαθητών διευρύνθηκε στους 1.420, καθώς η δωρεάν διανομή πρωινού σε μαθητές επεκτάθηκε σε συνολικά 37 δημοτικά σχολεία και 39 γυμνάσια και λύκεια του δήμου.



Διαβάστε περισσότερα...

Επίσημη συγγνώμη για τον «σχιζοφρενή διερμηνέα»


Η κυβέρνηση της νοτίου Αφρικής απολογήθηκε στην κοινότητα των κωφών.

Επισήμως συγγνώμη ζήτησε σήμερα νοτιοαφρικανική κυβέρνηση από την κοινότητα των κωφών για την επιλογή του διερμηνέα στη νοηματική κατά την επιμνημόσυνη τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα.

Η κοινότητα είχε προβεί σε οργισμένη αντίδραση, αφού τα μέλη της δεν κατάλαβαν ούτε λέξη από τις ασυνάρτητες χειρονομίες του άνδρα και κατήγγειλαν πως επρόκειτο για απατεώνα.



«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από την κοινότητα των κωφών και από όλους του Νοτιοαφρικανούς που προσεβλήθησαν», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Πολ Μασάτιλ.

Ο Μασάτιλ σημείωσε ότι θα ψηφιστεί «το πιθανότερο στις αρχές του επόμενου έτους» νόμος που θα ορίζει τα προσόντα όσων ασκούν το επάγγελμα αυτό «ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο».
Επίσημη συγγνώμη για τον «σχιζοφρενή διερμηνέα»

Χθες Πέμπτη, η νοτιαφρικανή υφυπουργός αρμόδια για τα πρόσωπα με αναπηρίες Εντριέτα Μπογκοπάνε-Ζούλου παραδέχθηκε την πιθανότητα να έγινε λάθος στην επιλογή του επίσημου διερμηνέα στη νοηματική.

«Είναι δυνατόν να έγινε λάθος, από τη στιγμή που άλλα πρόσωπα δεν κατάλαβαν τον διερμηνέα», δήλωσε η υφυπουργός.

Ο ίδιος ο διερμηνέας, ο 34χρονος Ταμσάνκα Τζαντζιέ, υποστήριξε μιλώντας στην εφημερίδα Σταρ του Γιοχάνεσμπουργκ πως υπέστη σχιζοφρενικό επεισόδιο στη διάρκεια της τελετής.

Είπε πως άρχισε να ακούει φωνές και να έχει παραισθήσεις ενώ βρισκόταν πάνω στην εξέδρα, με αποτέλεσμα να κάνει τις χειρονομίες που δεν είχαν νόημα και εξόργισαν κωφούς ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο.

Η κύρια οργάνωση κωφών της Νότιας Αφρικής επεσήμανε από την πλευρά της ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Τζαντζιέ έχει κάνει ασυνάρτητη διερμηνεία στη νοηματική σε επίσημη τελετή, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ήδη σταλεί σχετική έκθεση για τον διερμηνέα αυτόν στην κυβέρνηση.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατάρτιση και απασχόληση για 200 νέους επιστήμονες στη Θεσσαλονίκη


Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης στην εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «TRIGGER» που αφορά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, διακόσιοι νέοι επιστήμονες, εκατό από την Ελλάδα και εκατό από τη Βουλγαρία, θα πάρουν μέρος σε πέντε βραχυπρόθεσμα εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης για την εξειδίκευση των ικανοτήτων τους και την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων.

Στόχος του προγράμματος Διακρατικής Πρωτοβουλίας για την Παροχή Καθοδήγησης Αποφοίτων και Επιχειρηματικότητας είναι, έξι μήνες πριν από τη λήξη του, το 20% των νέων επιστημόνων που θα πάρουν μέρος να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, ακόμη και με τη μορφή της πρακτικής άσκησης, τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος μίλησε στην εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, που έγινε στο ΥΜΑΘ.

Στην υλοποίηση του προγράμματος παίρνουν μέρος 8 εταίροι από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, το ΥΜΑΘ είναι ο επικεφαλής εταίρος του έργου και στην εναρκτήρια συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εταίρων από τις δύο χώρες.

«Τολμώ να πω ότι βάζουμε από κοινού τα θεμέλια για να οικοδομήσουμε κλίμα ενθάρρυνσης της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μια πολύτιμη διέξοδο στο θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης για τους νέους ανθρώπους των χωρών μας» είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Καράογλου και πρόσθεσε:

«Ιδιαίτερα για εμάς στην Ελλάδα, όπου η ανεργία στους νέους ηλικίας 15-24 χρονών αγγίζει το 52%, ενώ στις ηλικίες 25-34 χρονών είναι 36,8%, η τόνωση της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας».

Επισήμανε ότι αποστολή του «TRIGGER» είναι η δημιουργία περισσοτέρων ευκαιριών για τους νέους ανθρώπους στην αγορά εργασίας, μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία μεταξύ των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και της επιχειρηματικής κοινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν μία μόνιμη κεντρική δομή και τρεις περιφερειακές δομές υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν οι όροι συμμετοχής στο πρόγραμμα, το χρονοδιάγραμμα και πότε θα κατατεθούν οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων.

«Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στις πάρα πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας και κυρίως δίνει μια κατεύθυνση στη σκληρά δοκιμαζόμενη από την ανεργία νεολαία και ειδικότερα στους νέους επιστήμονες» δήλωσε ο κ. Καράογλου.

«Μέχρι πριν από λίγο χρονικό διάστημα, δυστυχώς, η επιχειρηματικότητα, το κέρδος, οι επενδύσεις γενικότερα θεωρούνταν κάτι κακό, κάτι απαγορευμένο και στην πατρίδα μας αλλά και στη Βουλγαρία, που βίωνε ένα διαφορετικό πολιτικό σύστημα. Τώρα πλέον όλοι έχουν καταλάβει ότι είναι πολύ σημαντικό να δίνονται ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα, γιατί αυτός μπορεί να πετύχει και να φέρει την ανάπτυξη σε μια χώρα. Πρέπει να τονίσουμε ότι για πρώτη φορά το ΥΜΑΘ συμμετέχει και είναι ο επικεφαλής του προγράμματος αυτού» επισήμανε.



Διαβάστε περισσότερα...

Δημοτικό σχολείο συλλέγει τρόφιμα


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με τον Σύλλογο διδασκόντων του 72ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, στην Κάτω Τούμπα, ενόψει των γιορτινών ημερών των Χριστουγέννων που πλησιάζουν, διοργανώνει συλλογή τροφίμων (τρόφιμα μακράς διαρκείας) προκειμένου να τα διαθέσει στο συσσίτιο της ενορίας του Αγ. Θεράποντος και σε άλλους κοινωφελής οργανισμούς.

Τα τρόφιμα ήδη συλλέγονται στο γραφείο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και η συλλογή των τροφίμων θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013.



Διαβάστε περισσότερα...

Ποδηλατοδρομία την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας


Ραντεβού δίνεται στις 11.00 στην πλατεία Συντάγματος.

Την ευκαιρία μιας δωρεάν προπόνησης δίνει ακόμα μία Κυριακή, η εταιρεία MCHtraining, στο πλαίσιο της δράσης της «ΈΛΑ ΚΙ ΕΣΥ!», διοργανώνοντας ποδηλατοδρομία στο κέντρο της Αθήνας, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου.

Δίνοντας ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος στις 11.00, οι συμμετέχοντες θα καλύψουν μια απόσταση 15 χιλιομέτρων, ποδηλατώντας στους δρόμους της γιορτινής πόλης, με την υποστήριξη του Γιώργου Αμυρά.

Σκοπός της δράσης «ΈΛΑ ΚΙ ΕΣΥ!», η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της MCHtraining το Μάρτιο του 2013, είναι να δώσει τη δυνατότητα σε όλους όσους αγαπούν την άσκηση και τον υγιεινό τρόπο ζωής να συμμετέχουν δωρεάν σε προπονήσεις εξωτερικού χώρου, για να γυμναστούν, αλλά κυρίως να διασκεδάσουν.

Κάθε Κυριακή, η ομάδα της MCHtraining βρίσκεται σε πάρκα, δημοτικά γήπεδα ή ακόμη και παραλίες, έτοιμη να «μυήσει» τους ασκούμενους στα μυστικά της προπόνησης και του fitness.

Η δυναμική παρουσία της MCHtraining στο διαδίκτυο μέσα από τη σελίδα mch-training.com, καθώς και μέσω των social media, παρέχει καθημερινή ενημέρωση σε όσους ενδιαφέρονται για τις δράσεις της, καθώς και για θέματα γύρω από την άσκηση, τη διατροφή και την υγεία.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πληρώνουν αποχέτευση που δεν έχουν


Την αγανάκτηση των κατοίκων πολυκατοικίας στα Βριλήσια έχουν προκαλέσει οι λογαριασμοί της ΕΥΔΑΠ που αφορούν στους κοινόχρηστους χώρους. Σύμφωνα με τους λογαριασμούς, οι ένοικοι πρέπει να πληρώνουν τέλη αποχέτευσης ενώ δεν έχουν.



Επικοινωνήσαμε με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας από όπου μας είπαν ότι από το νόμο προβλέπεται η χρέωση όταν η περιοχή είναι εντός δικτύου αποχέτευσης.Στην περιοχή υφίσταται δίκτυο αποχέτευσης με το οποίο η πολυκατοικία δεν έχει συνδεθεί και οι ένοικοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατό να χρεώνονται για υπηρεσίες που δεν χρησιμοποιούν.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δράμα για την οικογένεια Κουφωλιά


Απανωτά είναι τα χτυπήματα της μοίρας για την οικογένεια του φοιτητή Βασίλη Κουφωλιά, ο οποίος στις 6 Απριλίου του 2009 έχασε τη ζωή του, στα 27 του, στον φονικό σεισμό της Λ’Ακουίλα στην Ιταλία, κατά τον οποίο τραυματίστηκε σοβαρά η 24χρονη αδελφή του, Διονυσία. Σχεδόν τεσσεράμισι χρόνια μετά την αποφράδα εκείνη ημέρα, οι χαροκαμένοι γονείς, Γιώργος και Άννα Κουφωλιά, και η αδελφή του άτυχου νέου βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της κατάσχεσης του σπιτιού τους λόγω ανεξόφλητου μέρους του δανείου 20.000 ευρώ που έλαβαν το 2010 προκειμένου η Διονυσία να υποβληθεί σε λεπτή χειρουργική επέμβαση στην Ιταλία.

«Τα έξοδα για την αποκατάσταση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας της Διονυσίας συνέχισαν να τρέχουν. Το κράτος δυστυχώς δεν μας στάθηκε όσο θα έπρεπε», λέει η μητέρα του αδικοχαμένου Βασίλη.




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένας στους τρεις δεν έχει χρήματα για το ρεύμα


Ο αριθμός πολιτών που ζουν στο σκοτάδι μεγεθύνεται: σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα του ενεργειακού think tank Vaasaett, ένας στους τρεις Ελληνες δεν μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ, αναλογία που τοποθετεί την Ελλάδα στη χειρότερη θέση στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το 32% των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει, ακολουθούν με 28% οι Κροάτες και οι Βούλγαροι, με 27% οι Ρουμάνοι και 23% οι Λετονοί. Ο μέσος όρος στην ΕΕ όσων αδυνατούν να εξοφλήσουν τον ενεργειακό λογαριασμό δεν ξεπερνάει το 10%.

Η έρευνα του ινστιτούτου Vaasaett που δημοσιεύθηκε από το BBC έγινε με αφορμή την τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού εν μέσω της κρίσης. Συγκρίνει το τι ισχύει σε 23 ευρωπαϊκές πόλεις, απ' όπου προκύπτει ότι το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος για μια οικογένεια που κατοικεί στην Αθήνα είναι από τα χαμηλότερα πανευρωπαϊκά, συγκεκριμένα το 6ο φθηνότερο. Οταν δηλαδή ο ένας στους τρεις Ελληνες δεν μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό του με τιμολόγια που είναι τα έκτα χαμηλότερα πανευρωπαϊκά, μπορεί να αναλογιστεί κανείς τις διαστάσεις που θα πάρει το πρόβλημα στην Ελλάδα αν από του χρόνου αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα το 26% των Ελλήνων δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλήρη και αποτελεσματική θέρμανση. Στην κατηγορία αυτή κατέχουν την 5η χειρότερη θέση. Μπροστά τους βρίσκονται οι Βούλγαροι με 47%, οι Λιθουανοί με 34%, οι Κύπριοι με 31% και οι Πορτογάλοι με 27%. Ο μέσος όρος της ΕΕ βρίσκεται στο 11%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φιλανθρωπικός αγώνας μπάσκετ


Φιλανθρωπικό παιχνίδι μπάσκετ για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου διοργανώνει ο Δήμος Αμαρουσίου ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Στο τερέν θα αναμετρηθούν η ομάδα Basketball 40plus MAROUSI και ο Σύλλογος Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Λευκάδας ο «Λαέρτης».

Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 18:00 στο Κλειστό Γυμναστήριο Αγίου Θωμά, στο Μαρούσι (Διονύσου & Πουρνάρα, Άγιος Θωμάς). Αντί εισιτηρίου, στην είσοδο θα συλλέγονται τρόφιμα για την ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων του Δήμου Αμαρουσίου. Ο Δήμος Αμαρουσίου καλεί όλους να είναι εκεί!


Διαβάστε περισσότερα...

Έκκληση του δημάρχου Λέρου: Να έρθει άμεσα αναισθησιολόγος


Ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας μίλησε στον Real Fm και την εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή για το απίστευτο περιστατικό με τους μοναδικούς δύο αναισθησιολόγους της Λέρου που πήραν άδεια ταυτόχρονα και απηύθυνε έκκληση…

Ακούστε το ηχητικό:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαμελής οικογένεια στη Λέσβο ζει σε σκηνές


Εικόνες-σοκ (και κρίσης) στη Μυτιλήνη όπου ένα ζευγάρι Βούλγαρων μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους αναγκάζονται να μένουν σε δύο σκηνές σε δασάκι στα Τσαμάκια.

Ο πατέρας έμεινε άνεργος και προσπαθεί να συγκεντρώσει ένα μικρό εισόδημα ως πλανόδιος ηθοποιός στους δρόμους της Λέσβου.

Κάτοικοι της περιοχής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα δύο από τα τέσσερα παιδιά, 2 και 4 ετών αντίστοιχα, έχουν ανάγκη για γάλα.

Δείτε τις φωτογραφίες.







Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται η απόσυρση στα ΙΧ


Σε παράταση του μέτρου της απόσυρσης προχωρά η κυβέρνηση. Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τα ακίνητα.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, «ορίζεται νέα προθεσμία, η 31η Δεκεμβρίου 2014 για τον τελωνισμό και την καταβολή των φορολογικών επιβαρύνσεων των οχημάτων, στο πλαίσιο της ειδικής ρύθμισης της απόσυρσης για λόγους ενίσχυσης της αγοράς του αυτοκινήτου.

Επίσης, η προθεσμία αυτή θα ισχύει και για τα αυτοκίνητα οχήματα της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του ν.4002/2011 (ΦΕΚ 180/Α), τελωνισμένα, δηλαδή, οχήματα από επίσημους διανομείς ή εμπόρους αυτοκινήτων, για τα οποία είναι δυνατή η επιστροφή του τέλους ταξινόμησης, εφόσον ταξινομηθούν σε δικαιούχο αποσυρόμενου οχήματος».

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «οι διατάξεις εφαρμόζονται μόνο για αυτοκί­νητα παλαιάς τεχνολογίας που θα αποσυρθούν μέχρι 20.12.2014, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα μέχρι 31.12.2000 και για τα οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του έτους, εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή, καθώς και τυχόν οφειλομέ­νων προηγουμένων ετών».

Επίσης, ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2015 ως καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση της αίτησης στην αρμόδια τελωνειακή αρχή, προκειμένου να επιστραφεί το τέλος ταξινόμησης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ιρλανδικό μοντέλο για τα δάνεια


Πλήρη καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης του δανειολήπτη, αναλυτική αποτύπωση των αναγκών διαβίωσης με μετρήσιμα και προσδιορισμένα κριτήρια αλλά και πάγωμα του 50% του δανείου για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, περιλαμβάνει το ιρλανδικό μοντέλο διαχείρισης των κόκκινων δανείων, που μελετά το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το μοντέλο αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας και από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εξετάζει ποια από τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας, μπορούν να μεταφερθούν στην ελληνική πραγματικότητα και φυσικά να προσδιορίσει το κόστος που θα έχει στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, η περίπτωση π.χ. παγώματος της οφειλής.

Η άρση του προστατευτικού πλαισίου των πλειστηριασμών δημιουργεί την ανάγκη έγκαιρης παρέμβασης από την πλευρά της Πολιτείας, τόσο κατά το στάδιο της μεταβατικής περιόδου του 2014 όσο και τα επόμενα χρόνια, καθώς σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα εκτιναχθούν - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα απόλυτα νούμερα - την προσεχή διετία.

Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του χθες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προσδιόρισε το χρόνο επίτευξης συμφωνίας τόσο για τους πλειστηριασμούς όσο και τα ΕΑΣ έως την επόμενη εβδομάδα. Με βάση τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, η τρόικα φέρεται να υποχωρεί σε ό,τι αφορά τον χρόνο της μεταβατικής περιόδου για τη μερική προστασία, που θα φτάνει τον ένα χρόνο αντί των έξι μηνών.

Από τη μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων, βέβαιη θεωρείται η κατάργηση της διάταξης που όριζε ως ακατάσχετη την ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη για χρέη ώς 200.000 ευρώ προς τις τράπεζες, ενώ σε πλήρη ισχύ θα παραμείνει ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστός ως νόμος Κατσέλη.

Το ιρλανδικό μοντέλο, που εξετάζει η ελληνική πλευρά, αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των κόκκινων δανείων για τις τράπεζες και φυσικά την ανακούφιση των νοικοκυριών. Βασική του φιλοσοφία είναι η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, προκειμένου οι τελευταίοι να αποπληρώνουν μέρος της οφειλής τους ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Για τον λόγο αυτό η Κεντρική Τράπεζα έχει προχωρήσει στη θεσμοθέτηση ενός Κώδικα Δεοντολογίας που πρέπει απαραίτητα να τηρούν οι τράπεζες και ο οποίος διασφαλίζει την έγκαιρη και καλόπιστη προσέγγιση του δανειολήπτη που αντιμετωπίζει δυσκολία στην εξόφληση των υποχρεώσεών του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τους κανόνες που θεσμοθετήθηκαν ο τραπεζικός υπάλληλος παρεμβαίνει, επικοινωνώντας με τον δανειολήπτη ακόμη και κατά την πρώτη καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης, προτείνοντάς του εναλλακτικές λύσεις με βάση την εισοδηματική του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό νομιμοποιείται να πραγματοποιεί έπειτα από συμφωνία με τον δανειολήπτη, ακόμη κατ’ οίκον επίσκεψη, αναλύοντας την περίπτωσή του με στόχο να προτείνει εξατομικευμένες λύσεις.

Ενα από τα μέτρα που εφαρμόζεται είναι ο διαχωρισμός των οφειλών ανάλογα με το ποσό και την κατηγορία -ενυπόθηκες ή μηκαι το πάγωμα του 50% του δανείου. Το μέρος του κεφαλαίου που παγώνει, δεν εκτοκίζεται και η δυνατότητα εξόφλησής του θα επανεξεταστεί με τη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία.

Να σημειωθεί ότι τα κόκκινα δάνεια των ιρλανδικών τραπεζών έφτασαν το 25% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών και υπολείπονται σε σχέση με το 30% των επισφαλειών που εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά το πρόβλημα των νοικοκυριών είναι εντονότερο.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μαχαίρι στις πιστώσεις για τους αναπληρωτές το 2014


Τι προβλέπεται για τις αμοιβές των αναπληρωτών
.
Δημοσιεύτηκε στο «Διαύγεια» η απόφαση κατανομής των 4.587.329.000 ευρώ για το Υπουργείο Παιδείας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα όσα αναφέρονται για τις πιστώσεις των αναπληρωτών για το 2014.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αναφέρονται για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση προβλέπονται για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών 15.000.000 ευρώ ενώ υπάρχει και κονδύλι ύψους 181.000 ευρώ για την αποζημίωση ωρομισθίων εκπαιδευτικών. Όσον αφορά τις υπερωριακές αποζημιώσεις μονίμων και αναπληρωτών προβλέπονται 2.000.000 ευρώ.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τις απολαβές των αναπληρωτών προβλέπονται 10.000.000 ευρώ για την αποζημίωση των αναπληρωτών το ποσό ανέρχεται σε 1.600.000 ευρώ . Για τις υπερωρίες μονίμων και αναπληρωτών στη δευτεροβάθμια το ποσό ανέρχεται στα 1.000.000 ευρώ.

Για τη Γενική Γραμματεία θρησκευμάτων προβλέπονται 1.450.000 ευρώ για αμοιβές προσωπικού ορισμένου χρόνου. Για την υπερωριακή αποζημίωση μονίμων και αναπληρωτών το ποσό που προβλέπεται από τον κρατικό προϋπολογισμός είναι ύψους 5.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αντίστοιχη περσινή κατανομή των πιστώσεων για το 2013 προβλεπόταν για τους αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση 58.254.000 ευρώ καθώς και 1.200.000 για ωρομίσθιους. Για τη δευτεροβάθμια τα αντίστοιχα ποσά ήταν 39.903.000 ευρώ για αμοιβές αναπληρωτών και 2.000.000 ευρώ για τους ωρομίσθιους.

Με βάση τα όσα προβλέπει η κατανομή των πιστώσεων για τους αναπληρωτές αναμένονται και την επόμενη χρονιά ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτών μέσω του κρατικού προϋπολογισμού οπότε για ακόμη μια φορά τα κενά θα καλυφθούν μέσω του ΕΣΠΑ.


Πιστώσεις αναπληρωτών πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια
2012
2013
2014
229.507.000
98.157.000
25.000.000


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πρώτοι 4.000... είδαν ξανά φως


Αναδρομικά και με πάρα πολλές δόσεις θα πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στη ΔΕΗ οι οικονομικά αδύναμοι καταναλωτές στους οποίους έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Ήδη οι πρώτοι 4.000 είδαν ξανά το φως... στα σπίτια τους, αλλά όχι ακόμη τις λεπτομέρειες για τον τρόπο ρύθμισης των περιπτώσεών τους. Μία εβδομάδα μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, και η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν έχει ετοιμάσει την υπουργική απόφαση με τους όρους και τις προϋποθέσεις επανασύνδεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση θα προβλέπει τη δωρεάν για έναν χρόνο ηλεκτροδότηση των ευάλωτων καταναλωτών στους οποίους είχε διακοπεί η παροχή λόγω της οικονομικής τους αδυναμίας να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Για την ακρίβεια, θα παρέχεται έκπτωση 99% μέχρι ενός ορίου μηνιαίας κατανάλωσης. Μετά την πάροδο του ενός χρόνου, τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, τις παλαιότερες λόγω των οποίων τους είχε κοπεί το ρεύμα, με ένα πολύ ευνοϊκό σύστημα πληρωμών.

«Παγωμένα» χρέη
Άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 είπε: «Η επανασύνδεση ρεύματος στην κοινωνική αυτή ομάδα δεν θα επιφέρει την επιβάρυνση του τέλους επανασύνδεσης, ενώ τα χρέη των εν λόγω οφειλετών προς τη ΔΕΗ θα παραμείνουν ''παγωμένα''. Οι διακανονισμοί των χρεών προς τη ΔΕΗ δεν θα προχωρήσουν άμεσα, αλλά σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Σε ό,τι αφορά το κόστος ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών αυτών, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μπορεί να ανέλθουν στα 15.000, θα το επωμιστούν οι υπόλοιποι πελάτες της ΔΕΗ. Χθες υπήρχε μία άλλη εκδοχή ως προς τον τρόπο χρέωσης σε σχέση με εκείνη που είχε δώσει προχθές ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κεδίκογλου διευκρίνισε: «Η επιβάρυνση για κάθε πολίτη θα είναι ανάλογη της κατανάλωσης ρεύματος που κάνει». Θα είναι δηλαδή κλιμακωτή, και αυτή κυμαίνεται, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, από τα 30 λεπτά έως και τα 7 ευρώ τον χρόνο. Το μέσο κόστος είναι 50 λεπτά τον χρόνο.

Εξάλλου χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε: «Κινητοποιήσαμε, μέσα σε 5 ημέρες, όλους τους φορείς και συντονίζουμε ένα πρωτόγνωρο και δύσκολο εγχείρημα. Η ΔΕΗ έως σήμερα (σ.σ. χθες) έχει ήδη επανασυνδέσει το ηλεκτρικό ρεύμα σε 2.000 σπίτια και μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έχουν επανασυνδεθεί άλλες 2.000, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνσή τους». Ο κ. Μανιάτης κατέληξε: «Αφήνουμε στη κρίση αυτών που δοκιμάζονται όλους όσους, με κραυγές και λαϊκισμούς, παίζουν με την αγωνία τους».


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκή προστασία για την πρώτη κατοικία


Απίστευτο, αλλά... ευρωπαϊκό: Tη στιγμή που η τρόικα φέρεται να επιμένει στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα, η ΕΕ ψηφίζει νόμους για την προστασία των ιδιοκτητών.

Αυτήν την εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σχετική οδηγία, η οποία προβλέπει καλύτερη προστασία από τους κινδύνους που ενέχουν τα στεγαστικά δάνεια, οι διακυμάνσεις των επιτοκίων ή ακόμα και η προσωρινή αδυναμία των οφειλετών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ο ισπανός εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για το ζήτημα αυτό, Αντολίν Σάντσεζ Πρεσέδο κάνει λόγο για «καινοτόμο απόφαση» που θα βοηθήσει ουσιαστικά τους δανειολήπτες.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ρύθμιση για τη στεγαστική πίστη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» λέει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. «Στόχος μας είναι να γίνει πιο δύσκολος ο ανεύθυνος δανεισμός, να βελτιωθεί ο επαγγελματισμός του κλάδου και να προστατευθεί ο καταναλωτής. Η στεγαστική πίστη φτάνει το 52% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και μπορεί να αποτελέσει ατμομηχανή για την ανάκαμψη της οικονομίας».

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ισπανία, συνέβη πάντως το ακριβώς αντίθετο: Η καθίζηση της στεγαστικής πίστης και η «φούσκα των ακινήτων» ήταν από τα βασικά αίτια της κρίσης. Τι διδάχθηκαν από όλα αυτά οι Ευρωπαίοι πολιτικοί; «Μα γι’ αυτό ακριβώς είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να γίνουν αλλαγές» υποστηρίζει ο Αντολίν Σάντσεζ Πρεσέδο. «Γι’ αυτό ψηφίζουμε την οδηγία. Η πρώτη βασική αλλαγή είναι ότι οι πάροχοι στεγαστικής πίστης εντάσσονται σε πιο αυστηρό καθεστώς αδειοδότησης και επιτήρησης. Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι προστατεύουμε καλύτερα τον καταναλωτή, για παράδειγμα καθιερώνουμε ενιαίες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την ενημέρωσή του, καθώς και μία περίοδο χάριτος, τουλάχιστον επτά ημερών, κατά την οποία έχει το δικαίωμα να ακυρώσει το δάνειο».

«Δεν προβλέπεται αναδρομική ισχύς»

Τελευταία στοιχεία από την Ισπανία δείχνουν ότι οι πλειστηριασμοί κάνουν θραύση και σχεδόν κάθε είκοσι λεπτά ένας ιδιοκτήτης χάνει το σπίτι του. Γι’ αυτό, επισημαίνει ο Αντολίν Σάντσεζ Πρεσέδο, η νέα οδηγία προβλέπει μεγαλύτερη ευελιξία σε περίπτωση χρεοκοπίας του δανειολήπτη, ώστε ο πλειστηριασμός να μην γίνεται η «εύκολη λύση»- για παράδειγμα δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να πουλήσει εκείνος το ακίνητο στην καλύτερη τιμή που μπορεί να βρει στην αγορά.

Όλα αυτά ισχύουν για μελλοντικά στεγαστικά δάνεια. Τι γίνεται όμως με τους ιδιοκτήτες που έχουν ήδη πάρει δάνεια τα οποία δεν μπορούν να αποπληρώσουν; «Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα. Η νέα οδηγία δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ, οπότε εφαρμόζεται στα μελλοντικά συμβόλαια. Από την άλλη πλευρά, όμως, το πνεύμα της οδηγίας δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και το νομικό καθεστώς για την παροχή στεγαστικών δανείων σε όλες τις άλλες περιπτώσεις» λέει ο ισπανός ευρωβουλευτής.

Ο Αντολίν Σάντσεζ Πρεσέδο ουσιαστικά «ρίχνει το μπαλάκι» στις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες καλούνται να θεσπίσουν πρόσθετες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες. Διαφορετική άποψη εκφράζει ωστόσο ο γερμανός ευρωβουλευτής των χριστιανοδημοκρατών Αντρέας Σβαμπ. «Μία ευρωπαϊκή οδηγία δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά μόνο από τη στιγμή που ψηφίζεται. Το ισχύον δίκαιο δεν αλλάζει με αναδρομική ισχύ. Ασφαλώς γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συμβόλαια τα οποία συνήψαν οι τράπεζες εκμεταλλευόμενες τη δεσπόζουσα θέση τους ή καλύπτονταν από διασυνοριακές μεταφορές πιστώσεων. Το είχαμε θέσει στο Κοινοβούλιο, αλλά όλα αυτά δεν εμπίπτουν στη ισχύ της νέας οδηγίας».

Ευρωπαϊκή λύση για τη στεγαστική πίστη;

Σε υψηλούς τόνους έθεσε το θέμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής στο πλαίσιο συζήτησης ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Στρασβούργο. Στη σύνοδο κορυφής θα ακούσουμε για τα μακροοικονομικά μέτρα και για το «ευρωπαϊκό εξάμηνο», αλλά δεν θα ακούσουμε για τα πραγματικά προβλήματα της κρίσης, υποστηρίζει ο έλληνας ευρωβουλευτής.

«Δεν θα ακούσουμε ότι χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα σήμερα δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, δεν θα ακούσουμε ότι στην Ελλάδα, μία χώρα που βρίσκεται κάτω από τη στενή εποπτεία όλων των θεσμών της ΕΕ, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Και θα συνεχίσουν τους εκβιασμούς για τους πλειστηριασμούς και τις καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών» υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν μη τι άλλο πάντως, η ΕΕ δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και να προσπαθεί να δώσει λύσεις, τουλάχιστον για το μέλλον. Για να γίνει αυτό θα αξιοποιηθεί και το «βαρύ νομικό οπλοστάσιο» των Βρυξελλών, δηλαδή ο υπό ίδρυση Εποπτικός Μηχανισμός για τις Τράπεζες, υπόσχεται ο γερμανός ευρωβουλευτής Αντρέας Σβαμπ. «Ασφαλώς θα συνεργαστεί ο νέος εποπτικός μηχανισμός. Αποστολή του θα είναι να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες τηρούν την νέα οδηγία. Αυτό σημαίνει ότι οδεύουμε προς ένα πιο ενιαίο νομικό πλαίσιο στην ευρωπαϊκή αγορά και, από κει και πέρα, αυτό που θέλουμε είναι να ενθαρρύνουμε και τη διασυνοριακή παροχή στεγαστικών δανείων» λέει ο γερμανός ευρωβουλευτής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα ζωή με νέο πρόσωπο


ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες - Έγινε η δεύτερη μεταμόσχευση προσώπου στην Πολωνία.

Με νέο πρόσωπο ελπίζει να αντικρίζει στο εξής τη ζωή η 26χρονη Joanna από την Πολωνία, που υποβλήθηκε στη δεύτερη μεταμόσχευση προσώπου που γίνεται στη χώρα.

Πριν την επέμβαση η 26χρονη αγωνιζόταν για να μασήσει, να καταπιεί ή να μιλήσει.

Ο Δρ Adam Maciejewski που ηγείτο της ιατρικής ομάδας στην 23ωρη επέμβαση που έγινε την περασμένη εβδομάδα, ελπίζει η μεταμόσχευση του 80% του δέρματός της στο πρόσωπο να της χαρίσει πίσω αυτές τις λειτουργίες- και μια πιο φυσιολογική ζωή.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, η Joanna παραμορφώθηκε σοβαρά λόγω της νευροϊνωμάτωσης, μιας γενετικής διαταραχή που προκαλεί την ανάπτυξη όγκων κατά μήκος των νεύρων.

Η διαταραχή αυτή μπορεί να προκαλέσει επίσης προβλήματα στα οστά, πίεση στη σπονδυλική στήλη, έντονους πόνους, μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα στην όραση και την ακοή. Θεραπεία δεν υπάρχει.

Πολλοί από τους ασθενείς την κληροδοτούν από έναν από τους γονείς τους, ωστόσο το 50% των ασθενών μπορεί να εμφανίσουν τη διαταραχή τυχαία από ένα γενετικό πρόβλημα πριν γεννηθούν.

Παρά την δυσμορφία που προκαλούν, οι όγκοι δεν είναι κακοήθεις.

Η Joanna νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση.

Δείτε τις φωτογραφίες...










Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι δικαιούνται το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ


Δείτε στο βίντεο που ακουλουθεί ποιοι δικαιούνται κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.

Δείτε το βίντεο από το Star:




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...