Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί τα έμβρυα μιμούνται στο κλάμα τις μητέρες τους



Τι λένε οι επιστήμονες.

Το κλάμα κάθε νεογέννητου μπορεί στα αυτιά μας να ακούγεται διαρκώς το ίδιο, μόνο που δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί τα μωρά μιμούνται τη γλώσσα της μητέρας τους ακόμη και πριν από τη γέννησή τους, όπως διαπιστώνουν έρευνες.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν τη γλώσσα της μητέρας τους πολύ πριν πουν το πρώτο «μπα», «μα» ή «κα».

Οι ερευνητές μελέτησαν το κλάμα 60 νεογέννητων και έφτασαν στο συμπέρασμα ότι τα μωρά αρχίζουν να μαθαίνουν να διαμορφώνουν το κλάμα τους ήδη από τη μήτρα της μητέρας τους.

Διαπίστωσαν, επίσης, ότι τα νεογέννητα στη Γαλλία τείνουν να κλαίνε σε πιο «ψηλές νότες», ενώ τα νεογέννητα στη Γερμανία προτιμούν τις μπάσες μελωδίες. Η διαφορά αυτή μεταξύ των δύο γλωσσών είναι χαρακτηριστική και στον τόνο της φωνής των ενηλίκων, όπως συνεχίζουν.

Η ομάδα των επιστημόνων από τη Γερμανία που έκανε την έρευνα σε νεογέννητα από τη Γαλλία και τη Γερμανία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κάθε βρέφος διαμορφώνει την προφορά του κατά μίμηση της γλώσσας της μητέρας του.
Παλαιότερες έρευνες πάντες έχουν δείξει ότι τα έμβρυα μπορούν να αποστηθίσουν ήχους από τον έξω κόσμο από τους τελευταίους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης και ότι εξοικειώνονται με μελωδίες της μουσικής και της γλώσσας.


Διαβάστε περισσότερα...

Το έλκος στα πόδια στους ασθενείς με διαβήτη



Σοβαρό πρόβλημα που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Σε μια από τις πιο «ύπουλες» παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού αναδεικνύεται στις μέρες μας ο σακχαρώδης διαβήτης. Η νόσος, που λαμβάνει πλέον διαστάσεις επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής της δρα κρυφά χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα... και σχετίζεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβαμάτων (έμφραγμα του μυοκαρδίου), νεφρικής ανεπάρκειας (έως και τελικό στάδιο), διαβητικής νευροπάθειας, μόνιμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς (έως και ολική τύφλωση), καθώς και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

Mια από τις συχνότερες και σοβαρότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη αποτελεί και το διαβητικό πόδι, το οποίο ευθύνεται για τον ακρωτηριασμό των κάτω άκρων κάποιου συνανθρώπου μας κάθε 30 δευτερόλεπτα σε παγκόσμιο επίπεδο!

Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στον ακρωτηριασμό είναι τα έλκη των κάτω άκρων και η γάγγραινα, που οφείλεται σε απόφραξη αγγείου η οποία οδηγεί, τελικά, το πόδι, ή ένα δάκτυλο, σε νέκρωση. Υπολογίζεται ότι το 25 % των ατόμων με διαβήτη θα εμφανίσει έλκος στα κάτω άκρα έστω μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ στατιστικά 1.000.000 διαβητικοί σε ολόκληρο τον κόσμο αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους σε ετήσια βάση.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, η κατάσταση είναι εξίσου απογοητευτική, καθώς υπολογίζεται ότι το 4 – 5% των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν έλκη κάτω άκρων, γεγονός που σημαίνει ότι 30 – 40.000 άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Ταυτόχρονα, περίπου 120.000 άτομα εμφανίζουν αγγειακά προβλήματα που μπορεί να καταλήξουν σε γάγγραινα, ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε Ελληνικό έδαφος 2.000 – 3.000 ακρωτηριασμοί.

Ωστόσο, με την κατάλληλη πρόληψη μπορεί να αποφευχθεί το 60-70% των ακρωτηριασμών και, με αυτό το δεδομένο, καθήκον όλων των σχετικών φορέων αποτελεί ο εντοπισμός των διαβητικών ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο για ακρωτηριασμό και η ειδική εκπαίδευσή τους για την αποφυγή οποιουδήποτε τραυματισμού.

Τα παραπάνω τόνισαν σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή τη διεξαγωγή του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με Διεθνή Συμμετοχή, το οποίο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού (Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.) στις 9 – 11 Φεβρουαρίου 2012 στην Αθήνα (ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL), ο Πρόεδρος της Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π., Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» κ. Χρήστος Μανές, ο Γ. Γραμματέας της Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π., Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών & Διαβητολογικό Κέντρο, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΛΑΪΚΟ» κ. Νικόλαος Τεντολούρης και η Ταμίας της Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π., Αγγειοχειρουργός, Θεραπευτήριο «ΥΓΕΙΑ» κ. Κυριακή Καλλιγιάννη.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τίτλοι τέλους στο επίδομα γάμου



Η κυβέρνηση δεν έπεισε τελικά τους δανειστές.
Τίτλοι τέλους μπαίνουν τελικά το επίδομα γάμου (επίδομα συζύγου) ύψους 10% για τους εργαζόμενους μετά τη λήξη της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων.

Αν και το βράδυ της Τρίτης ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που διαπραγματευόταν με την τρόικα δήλωνε πως το επίδομα συζύγου και τέκνου δεν θα πειραχθούν τελικά το πρώτο βαίνει ουσιαστικά προς κατάργηση.

Το εν λόγω στέλεχος διαβεβαίωνε πως η τρόικα αποδέχθηκε να μην υπάρξει στο πλαίσιο της συζήτησης για τη μετενέργεια παρέμβαση στο επίδομα συζύγου, κάτι που τέθηκε μετ' επιτάσεως στις διαπραγματεύσεις των κ.κ. Βενιζέλου και Κουτρουμάνη με τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ.

Αξίωση της τρόικας ήταν να διατηρηθεί το επίδομα τέκνων και όχι το επίδομα γάμου κάτι που θα οδηγούσε σε μείωση 10% του μισθού όλων όσων λαμβάνουν σήμερα το σχετικό επίδομα.

Τελικά η κυβέρνηση δεν έπεισε τους δανειστές για την ανάγκη διατήρησης του επιδόματος συζύγου και η αξίωση της τρόικας δεν αποσύρθηκε.

Το τελικό κείμενο του νέου Μνημονίου προβλέπει ότι μετά τη λήξη της μετενέργειας και εάν δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση, ως βάση υπολογισμού του μισθού θα είναι ο βασικός μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τα επιδόματα αρχαιότητας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινό.


Διαβάστε περισσότερα...

Ομογενειακό ίδρυμα βοηθά ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα



Συμπαράσταση εν μέσω κρίσης.

Βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες στη χώρα μας προσφέρει το Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης, το οποίο ιδρύθηκε πρόσφατα στην Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ομογενειακού αυτού φιλανθρωπικού φορέα, σκοπός του είναι η ανακούφιση ευπαθών ομάδων στην Ελλάδα, που δοκιμάζονται από την πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Όπως τονίζεται, το Ίδρυμα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ομογενών, που ενδιαφέρονται να ανταποκριθούν έμπρακτα στις παρούσες ανάγκες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στους τομείς της διατροφής και της υγείας.

Εκπρόσωποι του Ιδρύματος επισκέπτονται με δικά τους έξοδα την Ελλάδα, όπου παραδίδουν συσκευασμένα είδη βασικής διατροφής σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ τα τρόφιμα ανταποκρίνονται στην κλασική μεσογειακή διατροφή και αγοράζονται στη χώρα μας. Η συσκευασία και η διανομή γίνονται τοπικά από εθελοντές.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι οι αποδέκτες της ομογενειακής συμπαράστασης επιλέγονται μέσω επικοινωνίας του Ιδρύματος με άτομα και οργανώσεις στην Ελλάδα, που επιτελούν κοινωφελές έργο.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «το Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης είναι ανεξάρτητο και λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της Νέας Υόρκης. Τη διαχείρισή του εκτελεί το Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από ομογενείς που δεν εκπροσωπούν συμφέροντα άλλων οργανισμών η φορέων. Η όλη προσπάθεια βασίζεται σε εθελοντική εργασία, ούτως ώστε κάθε προσφορά να διατίθεται αποκλειστικά για το φιλανθρωπικό έργο του Ιδρύματος».


Διαβάστε περισσότερα...

Επιρρεπείς στα τροχαία οι χρήστες χασίς



Κυρίως αν είναι κάτω των 35 ετών.

Οι οδηγοί που βρίσκονται υπό την επίδραση χασίς, κινδυνεύουν σε διπλάσιο βαθμό να εμπλακούν σε σοβαρό και πιθανώς θανατηφόρο ατύχημα, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, αν η χρήση της κάνναβης έχει γίνει τις τελευταίες τρεις ώρες πριν από την οδήγηση.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Νταλουζί στη Νέα Σκωτία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Άσμπριτζ, επισήμαναν ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι ακόμα μεγαλύτερος αν ο οδηγός είναι κάτω των 35 ετών.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν και αξιολόγησαν εννέα δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες πάνω στο θέμα, οι οποίες αφορούν περισσότερους από 49.000 ανθρώπους. Οι οδηγοί που είχαν εμπλακεί στα δυστυχήματα, είχαν δώσει δείγματα αίματος ή είχαν παραδεχτεί ότι είχαν καπνίσει προηγουμένως το ναρκωτικό.

Οι ερευνητές, πάντως, δεν διευκρίνισαν πόση ποσότητα από την τετραϋδροκαναβιδόλη, το ενεργό συστατικό της κάνναβης, χρειάζεται να πάρει ένας οδηγός για να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη δική του ζωή και των άλλων.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα μυστικά για ένα δυνατό σκελετό



Μάθετε τα αίτια και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Οστεοπόρωση ονομάζεται η σημαντική μείωση της οστικής πυκνότητας, που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της οστικής αντοχής. Ενώ, οστεοπενία ονομάζεται η ελαφρά μείωση της οστικής μάζας που δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την οστική αντοχή.

Σύμφωνα με τον Πάνο Ευσταθίου, Ορθοπαιδικό Χειρουργό, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών τα αίτια της μπορεί να είναι: α) πρωτοπαθή λόγω εμμηνόπαυσης ή ηλικίας.β)Ιδιοπαθή δηλ., μια πάθηση αγνώστου αιτιολογίας που επηρεάζει άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας ή και νωρίτερα. γ)Δευτεροπαθή από: νεοπλασία των οστών, ενδοκρινολογικές παθήσεις, π.χ., θυρεοειδή αδένα, ακρομεγαλία κ.α., ρευματοειδή αρθρίτιδα, παθήσεις μυελού των οστών, νόσους του κολλαγόνου και διάφορες άλλες παθήσεις. Περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες υποφέρουν από οστεοπόρωση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Περίπου το 20% των ασθενών με κάταγμα ισχίου καταλήγουν σε 1 χρόνο λόγω των επιπλοκών που παρουσιάζονται μετά το κάταγμα

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Οστεοπόρωσης, στην Ευρώπη η οστεοπόρωση εξελίσσεται σιγά-σιγά χωρίς προειδοποιητικά σημεία και συμπτώματα και προκαλεί ένα κάταγμα κάθε 30 δευτερόλεπτα ενώ 1 στους 8 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης άνω των 50 ετών, θα υποστεί κάταγμα της σπονδυλικής στήλης.

Κορυφαία οστική πυκνότητα


Κορυφαία οστική πυκνότητα είναι η μεγαλύτερη οστική πυκνότητα που αποκτά ένα άτομο μέχρι την ηλικία των 25-30 ετών.

Παράγοντες που επηρεάζουν την επίτευξη της κορυφαίας οστικής πυκνότητας

-Κληρονομικοί παράγοντες
-Ορμονικοί παράγοντες
-Κύηση - γαλουχία

Η οστεοπόρωση αφορά άντρες και γυναίκες αλλά εκδηλώνεται κυρίως στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αλλά οι λόγοι εμφάνισης της προϋπάρχουν!

Η οστεοπόρωση είναι επικίνδυνη επειδή δεν έχει συμπτώματα δεν προειδοποιεί.
Έχει πολύ σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιβαρύνσεις και μπορεί να είναι προκαλέσει οστεοπορωτικά κατάγματα σε :Σπονδυλική στήλη, καρπό, ισχίο και άλλες περιοχές του σκελετού. Προηγούμενο κάταγμα αυξάνει τον κίνδυνο για μελλοντικά κατάγματα έως και 5 φορές!

Γενικοί προδιαθεσικοί παράγοντες της οστεοπόρωσης είναι το φύλο, η προεμμηνοπαυσιακή ανεπάρκεια οιστρογόνων, η πρόωρη εμμηνόπαυση, η λευκή φυλή, το χαμηλό σωματικό βάρος, το γήρας, το κάπνισμα ,η υπερβολική κατανάλωση καφέ και οινοπνεύματος, η καθιστική ζωή και διάφορα φάρμακα.

Διάγνωση της οστεοπόρωσης


Η διάγνωση της οστεοπόρωσης βασίζεται στα ακόλουθα:
Α. Κλινική Εικόνα (πόνος, κύφωση, απώλεια ύψους)
Β. Ακτινογραφική εικόνα - Κατάγματα
Γ. Βιοχημικός Έλεγχος
Δ. Ιστολογική – Βιοψία – Ιστομορφομετρία
Ε. Μεταλλομετρία - Πυκνομετρία

Κριτήρια έναρξης της θεραπείας


Α) Βάσει του παγκόσμιου οργανισμού υγείας η διάγνωση της οστεοπόρωσης τίθεται όταν κατά την μέτρηση οστικής πυκνότητας (BMD) ανευρεθεί τιμή SD (τυπική απόκλιση)-2.5 και θα πρέπει να ξεκινάει η θεραπεία. Ένα αποτέλεσμα από -1 έως -2,5 SD υποδεικνύει οστεοπενία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση.
Β) Η θεραπεία επίσης θα πρέπει να ξεκινάει όταν συνυπάρχουν 2 ή περισσότεροι παράγοντες κινδύνου (κορτιζόνη, θυρεοειδής, καπνίστρια, κλπ) και οστεοπενία .
Γ) Σε Πολύ πρώιμη εμμηνόπαυση και οστεοπενία
Δ) Σε εγκατεστημένη οστεοπόρωση και οστεοπορωτικό κάταγμα
Ε) Σε ταχεία οστική απώλεια και οστεοπενία

Θεραπεία


Οι στόχοι της θεραπείας είναι η πρόληψη των καταγμάτων και η βελτίωση της ποιότητας του οστού και όχι μόνο της ποσότητος.
Η αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης γίνεται με φάρμακα που μειώνουν την οστική απορρόφηση και με φάρμακα που αυξάνουν την οστική παραγωγή.
Βασικό συμπλήρωμα κάθε θεραπευτικού σχήματος είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D.

Το ιδανικό φάρμακο για την οστεοπόρωση θα πρέπει:

-Να διατηρεί το φυσιολογικό ρυθμό οστικής εναλλαγής ή και να τον μειώνει.
-Να μην παρεμβαίνει στην απόπτωση των οστεοκυττάρων.
- Να αυξάνει την οστική μάζα.
- Να διατηρεί την μικροαρχιτεκτονική και τη γεωμετρία του οστού.
-Να σχηματίζει καλής ποιότητος οστούν, ώστε να προκαλεί μείωση των καταγμάτων

-Επίσης θα πρέπει: Να είναι ασφαλές (χωρίς παρενέργειες), εύληπτο και να συγκεντρώνει την αποδοχή των ασθενών.

Οι διάφορες κατηγορίες φαρμάκων που συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των παραπάνω ιδιοτήτων είναι :
- Καλσιτονίνη
- Ορμονική υποκατάσταση
- Διφωσφωνικά (Ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια)
- SERMs (εκλεκτικοί ρυθμιστές υποδοχέων οιστρογόνων)
- Ρανελικό Στρόντιο
- Παραθυρεοειδής ορμόνη

Πολύ βασικά μέτρα πρόληψης των συνεπειών της οστεοπόρωσης είναι η σκηση η οποία είναι δυνατόν να μειώσει την απώλεια της οστικής μάζας και βελτιώνει το μυϊκό σύστημα , η σωστή διατροφή και η διόρθωση των παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, αλκοόλ, κορτιζόνη, ενδοκρινοπάθειες , κ.λ.π)


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αυθαίρετα: μειώσεις στα πρόστιμα εξετάζει το ΥΠΕΚΑ



Δραστικές μειώσεις στα πρόστιμα τακτοποίησης των αυθαιρέτων, εξετάζει το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr.

Για ορισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως για παράδειγμα τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%, η μείωση των προστίμων θα είναι άμεση.

Θα υπάρξουν ωστόσο και έμμεσες μειώσεις, οι οποίες θα αφορούν στους κατοίκους της νησιωτικής χώρας και θα επέλθουν μέσω του προσδιορισμού τιμής ζώνης, σε όσες περιοχές δεν υπάρχει.

Πιθανότατα, ως τιμή ζώνης στις συγκεκριμένες περιοχές, θα οριστεί η χαμηλότερη θεσμοθετημένη τιμή, εντός των ορίων, των τέως νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει δραστική μείωση των σχετικών προστίμων.

Στο μεταξύ, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μαρκόπουλου για το θέμα της ρύθμισης των αυθαιρέτων, ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, ανέφερε ότι για την κατοικία οι μήνες αποπληρωμής του προστίμου έχουν αυξηθεί από 30 σε 36.

«Δεν προβλέπεται η περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των προστίμων καθότι αυτό συνδέεται με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθεσε ότι για την εφάπαξ καταβολή του προστίμου προβλέπεται έκπτωση της τάξης του 20%.

Επιπλέον, ο κ. Σηφουνάκης τόνισε ότι η ρύθμιση των αυθαιρέτων δεν έγινε με οριζόντιο τρόπο, ως προς τον υπολογισμό των προστίμων, αλλά συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως ο κοινωνικός (π.χ. πρώτη ή δευτερεύουσα κατοικία), ο οικονομικός (π.χ. την τιμή ζώνης του τετραγωνικού), το είδος, αλλά και την έκταση της ίδιας της αυθαιρεσίας.


Πηγή: http://www.econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα τεχνική με μίνι «ηλεκτροσόκ» βελτιώνει τη μνήμη



Σημαντικό επίτευγμα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ.

Μία νέα μέθοδο βελτίωσης της μνήμης ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες. Αυτή η μέθοδος γίνεται, μέσω ηλεκτρικής διέγερσης συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου, υποβάλλοντας σε μικρής ισχύος «ηλεκτροσόκ» τον εγκέφαλο.

Το επίτευγμα μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό μελλοντικά για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων διαφόρων νευρολογικών παθήσεων όπως το Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροχειρουργικής Ιτζχάκ Φράιντ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Λος 'Αντζελες (UCLA), που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το «Science», ευελπιστούν ότι στο μέλλον η νέα τεχνική θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία μιας νευροπροσθετικής συσκευής στο κεφάλι, την οποία θα χρησιμοποιούν οι υγιείς άνθρωποι, όταν θέλουν να συγκρατήσουν στην μνήμη τους καλύτερα ορισμένες νέες πληροφορίες ή οι ασθενείς που πάσχουν από απώλεια μνήμης λόγω άνοιας, Αλτσχάιμερ ή απλώς προχωρημένης ηλικίας.

Φυσικά, οι δυνατότητες θέλουν ακόμα αρκετά χρόνια μέχρι να γίνουν πραγματικότητα, όπως διευκρίνισαν οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν πειράματα με επτά εθελοντές ασθενείς που έπασχαν από επιληπτικές κρίσεις και στους οποίους, μετά από έγκριση, εμφύτευσαν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο, τα οποία παρήγαγαν ηλεκτρικούς παλμούς χαμηλής ισχύος.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιπτώσεις της νευρικής διέγερσης, μέσω του ηλεκτρισμού, στον ενδορινικό φλοιό του εγκεφάλου, μια περιοχή που θεωρείται η «θύρα» για τον ιππόκαμπο, εκεί όπου οι μνήμες σχηματίζονται και αποθηκεύονται. Στη νόσο Αλτσχάιμερ αυτή η περιοχή είναι από τις πρώτες που πλήττονται από την καταστροφή των νευρωνικών κυττάρων.

Τα πειράματα στον υπολογιστή -τα οποία αφορούσαν την ικανότητα περιήγησης των ασθενών σε ρόλο ταξιτζή στους λαβυρινθώδεις δρόμους μιας εικονικής πόλης- έδειξαν ότι η μνήμη τους (και η ικανότητά τους να θυμούνται τις σωστές διαδρομές) βελτιώθηκε, όταν υπήρξε ηλεκτρική διέγερση του συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου.


Διαβάστε περισσότερα...

Bloomberg: Επικίνδυνο μικρόβιο θερίζει στην Ελλάδα



«Μάχη γιατρών μέσα σε ένα υπό κατάρρευση σύστημα υγείας».

Το γεγονός ότι «οι Έλληνες γιατροί αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν έναν αόρατο εχθρό», αναδεικνύει το δίκτυο bloomberg. Το πρακτορείο κάνει λόγο για ένα πολύ επικίνδυνο ενδονοσοκομειακό βακτήριο, το οποίο εξαπλώνεται στα κέντρα υγείας της Ελλάδας, οδηγώντας στον θάνατο ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του αίματος. «Συγκεκριμένα στο Λαϊκό, το μικρόβιο σκότωσε τους μισούς ασθενείς με καρκίνο στο αίμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για οργανισμό που ανθεκτικό στα φάρμακα, το οποίο επιβιώνει παρόλο που οι Έλληνες γιατροί δοκιμάζουν ακόμη και πολύ ισχυρές θεραπείες που μπορεί να βλάψουν τον άνθρωπο.

«Πρόκειται για μία από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η χώρα του Ιπποκράτη, την ώρα που προσπαθεί να αποτρέψει την κατάρρευση της οικονομίας της», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Το σύστημα υγείας της χώρας, βρίσκεται και αυτό σε κρίση με ελλείψεις φαρμάκων, απλήρωτους λογαριασμούς νοσοκομείων και ελλείψεις προσωπικού να συνθέτουν το σκηνικό».


Διαβάστε περισσότερα...

Αντικαρκινικό φάρμακο η θεραπεία για το Αλτσχάιμερ;



Θετικά τα πρώτα πειράματα σε ποντίκια.

Μια νέα έρευνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα υποστηρίζει ότι ένα αντικαρκινικό φάρμακο αποκατέστησε σε χρόνο ρεκόρ τις φυσιολογικές εγκεφαλικές λειτουργίες σε ποντίκια που έπασχαν από μια νόσο αντίστοιχη με το Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στη θεραπεία της ανίατης και θανατηφόρας ασθένειας.

Το φάρμακο αυτό, η βεξαροτένη, όχι μόνο εξαφάνισε σχεδόν το 75% των πλακών της βήτα-αμυλοείδης --μιας πρωτεΐνης η συσσώρευση της οποίας είναι ένα από τα κυριότερα παθολογικά χαρακτηριστικά του Αλτσχάιμερ--αλλά αντέστρεψε και τα συμπτώματα της ασθένειας, όπως είναι η απώλεια μνήμης.

Μέσα σε 72 ώρες από τη στιγμή που ξεκίνησε η χορήγηση της βεξαροτένης, τα ποντίκια άρχισαν να συμπεριφέρονται φυσιολογικά, εξηγούν οι ερευνητές. Τα ποντίκια αυτά ήταν γενετικά τροποποιημένα ώστε να αναπτύσουν μια μορφή του Αλτσχάιμερ.

Τα ζώα ξαναβρήκαν τη μνήμη τους και την όσφρησή τους, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Δρ. Ντάνιελ Γουέσον, καθηγητής νευροεπιστημών στη σχολή ιατρικής Κέις Γουέστερν στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Ο Γουέσον είναι ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Science.

Σύμφωνα με τον Γουέσον, η απώλεια της όσφρησης είναι συχνά η πρώτη ένδειξη της ασθένειας του Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους.

«Η ανακάλυψη αυτή δεν έχει προηγούμενο» είπε η Πέιτζ Κράμερ, που συμμετείχε επίσης στην έρευνα. «Μέχρι τώρα η καλύτερη θεραπεία που χρησιμοποιούσαμε στα ποντίκια στο εργαστήριο χρειαζόταν πολλούς μήνες για να εξαλείψει τις πλάκες της βήτα-αμυλοείδης» πρόσθεσε.

«Το φάρμακο αυτό είναι αποτελεσματικό στα ποντίκια και ο επόμενος στόχος μας είναι να βεβαιωθούμε ότι δρα με τον ίδιο τρόπο και στους ανθρώπους» σημείωσε ο Δρ. Γκάρι Λάντρεθ, επίσης καθηγητής νευροεπιστημών του Κέις Γουέστερν. «Βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια της προσπάθειάς μας να μετατρέψουμε αυτήν την ανακάλυψη σε θεραπεία» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Δρ. Γουέσον η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι θα έχει τα πρώτα αποτελέσματα μιας προκαταρκτικής κλινικής δοκιμής μέσα σε ένα χρόνο.


Διαβάστε περισσότερα...

Εμβόλιο κατά του εθισμού στην ηρωίνη



Σημαντική πρόοδος και στο σχεδιασμό εμβολίων για κοκαΐνη και μεταμφεταμίνες.

Τον εθισμό στην ηρωίνη επιχειρεί να καταπολεμήσει ένα εμβόλιο το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο για ανθρώπινη χρήση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας του Μεξικού, Salomon Chertorivski, οι σχετικές έρευνες έχουν γίνει σε εθισμένα ποντίκια και το επόμενο βήμα είναι να γίνουν δοκιμές σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Chertorivski πρόκειται για επίτευγμα του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχιατρικής της χώρας, ενώ σημειώνεται ότι γίνεται σημαντική πρόοδος και στο σχεδιασμό εμβολίων για την κοκαΐνη και τις μεταμφεταμίνες.

Το εμβόλιο μειώνει τη δράση του ναρκωτικού και την ευχαρίστηση που προσφέρει με αποτέλεσμα σταδιακά να μειώνεται η επιθυμία για την επόμενη δόση του ναρκωτικού προκειμένου να σταματήσει εντελώς η χρήση.

Τα πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η επιθυμία για ηρωίνη εξαφανίστηκε λόγω της μειωμένης επιθυμίας των εθισμένων πειραματόζωων να πάρουν την επόμενη δόση.


Διαβάστε περισσότερα...

Απέκτησε γιατρό το αγροτικό ιατρείο Μαραθοκάμπου



Τέλος στην ταλαιπωρία των κατοίκων της Σάμου.

Μετά από 10 ολόκληρους μήνες το αγροτικό ιατρείο Μαραθοκάμπου στη Σάμο απέκτησε γιατρό με αποτέλεσμα να μπει τέλος στην ταλαιπωρία εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής. '

Όλο αυτό το διάστημα, οι κάτοικοι εξυπηρετούνταν περιστασιακά από γιατρούς που έρχονταν είτε από το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου, είτε από άλλα γειτονικά περιφερειακά ιατρεία.

Έως τις 15 του μήνα θα εγκατασταθεί η μόνιμη αγροτική γιατρός που βρίσκεται ήδη στο νοσοκομείο Σάμου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Μαραθοκάμπου, μετά από αγώνες τόσων μηνών δεν θα υπάρξει ξανά πρόβλημα, ιδίως το καλοκαίρι, που ο πληθυσμός της περιοχής διπλασιάζεται.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι οι κρίσεις πανικού



Μάθετε τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα.

Ιδρώτας, τρέμουλο, ολικό μούδιασμα, φόβος επερχόμενου θανάτου...Αν εξαιρέσει κανείς ιατρικά κάθε οργανικό αίτιο, αυτός ο «δαίμονας» του μυαλού εγκλωβίζει το σώμα σε κατά φαντασία «ασθένειες» και τη ζωή όσων βιώνουν αυτή την πραγματικότητα, στον ψυχολογικό τρόμο.

Η διαταραχή πανικού είναι μια αγχώδης διαταραχή, που εκδηλώνεται τόσο με ψυχολογικά όσο και με σωματικά συμπτώματα. Πρόκειται για μια από τις πιο συχνές ψυχικές παθήσεις, κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει ξαφνικά και απρόσμενα επεισόδια έντονου φόβου και άγχους, που ονομάζονται κρίσεις πανικού.

Κι αν, για εκείνον που τις υφίσταται, μοιάζει με μαρτύριο στην αιωνιότητα, στην πραγματικότητα η διάρκεια της κρίσης, μπορεί να κυμαίνεται από λίγα λεπτά έως μερικές ώρες. Υπολογίζεται ότι έως το 4% του γενικού πληθυσμού υποφέρει από συχνές και σοβαρές κρίσεις πανικού. Το πιο ανησυχητικό όμως, είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ανθρώπων προτιμά να κρύβει με κάθε τρόπο το πρόβλημα του, παρά να το αντιμετωπίσει.
Οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες κατέχουν την πρωτιά σε συχνότητα -2 προς 1 ή 3 προς 1, ενώ η συνήθης ηλικία εμφάνισης του προβλήματος είναι μεταξύ 25 και 45 ετών.

Τα ψυχολογικά συμπτώματα της διαταραχής περιλαμβάνουν: έντονο φόβο, άγχος, αίσθημα επέλευσης τρέλας, έλλειψη ελέγχου, φόβο για επερχόμενο θάνατο. Το άτομο μπορεί επίσης να έχει αίσθημα έλλειψης της πραγματικότητας, δηλαδή να νιώθει ότι παρακολουθεί τον εαυτό του και τη ζωή του σαν να πρόκειται για άλλον άνθρωπο (αίσθημα αποπραγματοποίησης ή αποπροσωποποίησης). Τα σωματικά συμπτώματα που συνοδεύουν τις κρίσεις πανικού είναι πολύ έντονα και εκδηλώνονται με: τρέμουλο και ταχυπαλμία, δύσπνοια, ζάλη, ναυτία, αίσθημα ασφυξίας και πνιγμού, ιδρώτα και πόνο στο στήθος, μουδιάσματα στο σώμα, αίσθημα αδυναμίας και τάση λιποθυμίας.

Μια κρίση πανικού μπορεί να συμβεί ξαφνικά και απροειδοποίητα, κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης δραστηριότητας, ενώ η αιτία έναρξης της μπορεί να θεωρείται άγνωστη. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και μετά από συγκεκριμένα στρεσογόνα γεγονότα που βιώνει το άτομο τη δεδομένη στιγμή της ζωής του. Το 50% των ατόμων που υποφέρουν από διαταραχή πανικού, έχουν επίσης και αγοραφοβία, φοβία δηλαδή να βγουν από το σπίτι τους, να βρεθούν σε δημόσιους χώρους, στην αγορά για ψώνια, να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Για παράδειγμα: ένας χωρισμός, η απώλεια ή η αλλαγή της εργασίας, ο θάνατος ενός σημαντικού προσώπου, τα οικονομικά αδιέξοδα, η αλλαγή κατοικίας, αλλά και θετικές καταστάσεις, όπως η γέννηση ενός παιδιού, ο γάμος, η εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, θεωρούνται παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν στο άτομο που τους βιώνει, κρίσεις πανικού.

Επιπτώσεις στην καθημερινότητα


Το άτομο με κρίσεις πανικού έχει τάσεις απομόνωσης κι έτσι χάνει τις κοινωνικές του επαφές
Αποφεύγει να βγαίνει έξω
Νιώθει συνεχώς άρρωστο
Αποξενώνεται από τον ερωτικό σύντροφο, λόγω της συνεχούς ενασχόλησης με τον πανικό
Γίνεται εξαρτημένο από τους άλλους, με αποτέλεσμα να τους κουράζει
Επιζητά συνεχώς την παρουσία και την παρέα των άλλων μέσα στο σπίτι
Έχει αϋπνίες και εκνευρισμό
Δυσκολεύεται να εργαστεί ή νιώθει ανίκανο για εργασία, όσο οι κρίσεις πανικού αυξάνονται.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σχολικά δρομολόγια ΤΕΛΟΣ σε 6 μέρες - Αναστάτωση σε γονείς και μαθητές!



Σταματούν στις 15 Φεβρουαρίου τα σχολικά δρομολόγια, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν νωρίτερα οι οδηγοί των λεωφορείων του ΚΤΕΛ.

Τα χρήματα που τους οφείλονται, η εξάντληση των αποθεματικών τους και η αφερεγγυότητα του κράτους είναι μερικοί από τους λόγους που τους οδήγησαν στη λήψη αυτής της απόφασης.

Η ενημέρωση που έχουν μέχρι τώρα είναι, ότι θα τους δοθούν χρήματα το επόμενο διάστημα που αφορούν την εξόφληση της προηγούμενης σχολικής περιόδου, δηλαδή ως τον Ιούνιο του 2011. Για τα υπόλοιπα χρήματα δεν έχουν ενημέρωση και αυτό τους προβληματίζει ιδιαίτερα για το τι θα γίνει, όταν λήξει η παράταση που δόθηκε ως τα τέλη του Φεβρουαρίου της σύμβασης με την αρμόδια περιφερειακή ενότητα.

Οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων θα ξεκινήσουν και πάλι τις μεταφορές μαθητών αν και εφόσον λάβουν τουλάχιστον το 50% των οφειλόμενων χρημάτων για να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους.

Αναστάτωση έχει φέρει για άλλη μια φορά το θέμα στους γονείς και τους μαθητές και θα υπάρξει συνάντηση για να καθοριστεί η στάση αλλά και ο σχεδιασμός αντίδρασης.


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντές εκπαιδευτικοί παραδίδουν δωρεάν μαθήματα



Προετοιμάζουν μαθητές της Γ΄Λυκείου.

Ο δήμος Βόλου διοργανώνει δωρεάν φροντιστήρια για μαθητές της τρίτης Λυκείου, με εθελοντές εκπαιδευτικούς, τα οποία ξεκινούν άμεσα.

Πρόκειται για εθελοντές εκπαιδευτικούς που ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού, με σκοπό να υποστηρίξουν φροντιστηριακά παιδιά οικογενειών που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Η ομάδα των εκπαιδευτικών αποτελείται από έμπειρους καθηγητές οι οποίοι από το περίσσευμα του χρόνου τους θα προετοιμάσουν υποψηφίους των ΑΕΙ-ΤΕΙ για τις πανελλήνιες εξετάσεις που αρχίζουν στις 21 Μαΐου.

Όπως επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Απ. Παντσάς, «με δεδομένη την οικονομική δυσχέρεια στην οποία βρίσκονται αυτό τον καιρό αρκετές οικογένειες που έχουν παιδιά λίγο πριν τις εισαγωγικές εξετάσεις, και γνωρίζοντας ότι αρκετοί υποψήφιοι διέκοψαν τα φροντιστήρια τους γι αυτό το λόγο, οργανώσαμε στο Δήμο μια εθελοντική ομάδα εκπαιδευτικών η προσφορά της οποίας θα είναι πολύτιμη».


Διαβάστε περισσότερα...