Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Τι προκαλεί το τικ;



Καλό είναι να είστε διακριτικοί σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το τικ αποτελεί ένα συνηθισμένο πρόβλημα τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Το πιο συνηθισμένο αίτιο του τικ είναι το άγχος καθώς οι στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες των τικ, τα κινητικά, τα φωνητικά και εκείνα που συνδυάζουν και τα δύο. Τα κινητικά μπορεί να είναι μορφασμοί του προσώπου και του σώματος και συσπάσεις. Ενώ τα φωνητικά περιλαμβάνουν επανάληψη λέξεων και ψέλλισμα.

Η διάρκεια ενός τικ εξαρτάται από το εάν είναι χρόνιο ή όχι. Τα χρόνια τικ διαρκούν συνήθως από 4 έως 7 χρόνια και έχουν κυρίως κληρονομική βάση ενώ τα υπόλοιπα διαρκούν λιγότερο από ένα μήνα.

Όταν το πρόβλημα είναι ψυχολογικό συνήθως για την αντιμετώπισή του συστήνεται ψυχοθεραπεία και σε σοβαρές μορφές αντικαταθλιπτικά. Σε άλλες περιπτώσεις συστήνονται μυοχαλαρωτικά.

Αν ένα κοντινό σας πρόσωπο έχει τικ μην του το υπενθυμίζετε διότι το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί!


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χριστουγεννιάτικο bazzar από το Χαμόγελο του Παιδιού



Διοργανώνεται στην Πάτρα με στόχο την οικονομική ενίσχυση του οργανισμού.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού», διοργανώνει το χριστουγεννιάτικο bazzar στην Πάτρα, προκειμένου να στηρίξει οικονομικά το έργο του για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Πρόκειται για το 8ο bazzar που διοργανώνει ο εθελοντικός οργανισμός και θα διαρκέσει για μία εβδομάδα, από τις 20 μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του «Συνεδριακού Κέντρου Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε»

Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο, 19 Νοεμβρίου, στις 6:30 το απόγευμα.

Ο επισκέπτης θα μπορεί να αγοράσει τα χειροτεχνήματα που έφτιαξαν οι εθελόντριες του οργανισμού, ενισχύοντας οικονομικά τη δράση του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Η είσοδος στο χώρο που θα διοργανωθεί το bazzar, είναι από την Όθωνος, Αμαλίας και Γούναρη, στο Ντοκ Νο3 του παλαιού λιμανιού των Πατρών. Για το διάστημα που θα διαρκέσει η χριστουγεννιάτικη αυτή εκδήλωση, οι ώρες επίσκεψης είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9:30 το βράδυ.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» μας περιμένει όλους στην εκδήλωση γιατί και τα παιδιά περιμένουν βοήθεια από εμάς.



Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση κάνει καλό στον εγκέφαλο



Ενθαρρυντικές οι νέες επιστημονικές μελέτες.

Μπορεί η άσκηση να κάνει τον εγκέφαλο πιο fit; Αυτό το ερώτημα ενέπνευσε μια νέα μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα των The New York Times. Η επιστημονική ομάδα της Νότιας Καρολίνας εξέτασε κατά πόσο η άσκηση μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Οι ερευνητές στηρίχθηκαν στο γεγονός πως η άσκηση αναδιαμορφώνει τους μύες, καθιστώντας τους πιο ανθεκτικούς στην κούραση. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της άσκησης παρατηρείται αύξηση του αριθμού των μιτοχονδρίων – των εργοστασίων ενέργειας του κυττάρου- με αποτέλεσμα όσο περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των μικρών βιολογικών εργοστασίων των μυϊκών κυττάρων, τόσο πιο ανθεκτικοί γίνονται οι μύες στην κούραση.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να πυροδοτεί τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Έτσι, οι επιστήμονες στη Νότια Καρολίνα έψαξαν να διαπιστώσουν κατά πόσο η άσκηση μπορεί να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύτταρα με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που η άσκηση ενισχύει τους μύες.

Τα κύτταρα του εγκεφάλου τροφοδοτούνται με ενέργεια από τα μιτοχόνδρια. Μέχρι τώρα, γνωρίζουμε πως όπως οι μύες έτσι και πολλά τμήματα του εγκεφάλου προπονούνται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ο εγκέφαλος πρέπει να εργαστεί σκληρά για να κρατήσει τους μύες σε κίνηση με αποτέλεσμα να αυξάνεται η μεταβολική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Σύμφωνα με τους ερευνητές έμενε να εξετασθεί κατά πόσο αυτή η μεταβολική δραστηριότητα που πραγματοποιείται στον εγκέφαλο μπορεί να αυξήσει τη ζωτικότητα και την αντοχή των εγκεφαλικών κυττάρων.

Έτσι, οι επιστήμονες στη Νότια Καρολίνα, συγκέντρωσαν ποντίκια και ανέθεσαν στα μισά να τρέξουν για μια ώρα την ημέρα σε διάδρομο, ενώ τα υπόλοιπα καθίσανε στα κλουβιά τους, χωρίς άσκηση για οκτώ εβδομάδες. Τα καθιστικά ποντίκια (ομάδα ελέγχου) στεγάζονταν στο ίδιο εργαστήριο με τα πιο ενεργητικά, ώστε οι δύο ομάδες να μοιραστούν το ίδιο περιβάλλον. Στο τέλος των δύο μηνών και οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν τρέξιμο σε διάδρομο μέχρι εξάντλησης. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ποντίκια που έτρεχαν συστηματικά εμφάνισαν πολύ μεγαλύτερη αντοχή συγκριτικά με τα καθιστικά.

Περισσότερο ενδιαφέρον, όμως, είχε το τι συνέβαινε στο εσωτερικό των εγκεφαλικών κυττάρων τους. Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως τα ποντίκια με την έντονη άσκηση πολλαπλασίαζαν τα μιτοχόνδρια στα εγκεφαλικά τους κύτταρα. Μερικά μέρη του εγκεφάλου τους είχαν μεγαλύτερη δραστηριότητα από ό, τι άλλα, όμως σε όλα τα ποντίκια τα εγκεφαλικά κύτταρα ανέπτυξαν νέα μιτοχόνδρια, ενώ δεν υπήρχε καμία ανάλογη δραστηριότητα στα εγκεφαλικά κύτταρα των καθιστικών πειραματόζωων.

Πρακτική και κλινική σημασία:

Ο πολλαπλασιασμός των μιτοχονδρίων συνδέεται με θετικές συνέπειες στην κλινική πράξη. Άλλες μελέτες, έχουν δείξει ότι μιτοχονδριακά ελλείμματα στον εγκέφαλο ίσως να παίζουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του Αλτσχάιμερ και της νόσου Πάρκινσον. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι μακροχρόνιοι δρομείς έχουν χαμηλότερο κίνδυνο νευρολογικών ασθενειών υποδηλώνοντας πως μια μεγαλύτερη δεξαμενή μιτοχονδρίων στα κύτταρα του εγκεφάλου τους, θα μπορούσε να αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο μία ασπίδα ενάντια σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι, σε πειραματικό στάδιο τουλάχιστον, δύο μήνες προπόνηση ίσως αρκεί για να διεγείρει την αύξηση στη βιογένεση των μιτοχονδρίων. Η διαπίστωση αυτή συμπληρώνει ένα σημαντικό κομμάτι του πάζλ, αποκαλύπτοντας πως η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία των μιτοχονδρίων και σε άλλους ιστούς, εκτός των μυών. Μένει λοιπόν να δούμε νεότερα και ακόμη πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα νέων μελετών στο μέλλον σχετικά με την επίδραση της άσκησης στην υγεία του εγκεφάλου.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η μείωση του αλατιού κρύβει καρδιαγγειακούς κινδύνους



Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Για μια ακόμη φορά μπερδεύονται τα πράγματα με το αλάτι. Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού ίσως τελικά δεν είναι τόσο επωφελής για την καρδιά, καθώς μια νέα δανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε πως μπορεί μεν αυτή η μείωση να κάνει καλό στην πίεση του αίματος, όμως μπορεί παράλληλα να αυξήσει το επίπεδο της χοληστερόλης, του λίπους και των ορμονών στο αίμα, όλοι παράγοντες που αυξάνουν τους καρδιαγγειακούς κινδύνους.

Έτσι, σύμφωνα με την μελέτη, οι καλές και οι κακές συνέπειες από την μείωση του αλατιού μπορεί να εξισορροπούνται, με συνέπεια όχι μόνο κανείς να τρώει ανάλατα φαγητά, αλλά επιπλέον να μην έχει και καμία ουσιαστική ωφέλεια για την καρδιά του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νιλς Γκράουνταλ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό για θέματα υπέρτασης «American Journal of Hypertension», έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά πρόσφατων μελετητών που έχουν αμφισβητήσει τα θεωρούμενα ως δεδομένα μακροπρόθεσμα οφέλη της δραστικής μείωσης του αλατιού από τη διατροφή μας.

Φέτος τον Ιούλιο, μια συγκριτική επανεξέταση (μετα-ανάλυση) επτά μελετών πάνω στο ζήτημα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cochrane Library», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια μέτρια μείωση στην κατανάλωση αλατιού δεν μειώνει καθόλου τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να πεθάνει ή να αποκτήσει καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Οι Δανοί ερευνητές συμφωνούν ότι υπήρξε πρόωρη η ιατρική σύσταση για μείωση του αλατιού, γιατί όπως λένε, δεν υποστηρίζεται από τα μέχρι τώρα επιστημονικά στοιχεία.


Πηγή:http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα θρίλερ κάνουν καλό στο μυαλό;



Μια ανατρεπτική έρευνα για τις γυναίκες!

Μπορεί στις περισσότερες γυναίκες να μην αρέσουν οι ταινίες τρόμου, ωστόσο σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη αυτού του είδους τα έργα είναι εξαιρετικά χρήσιμα τόσο για την πνευματική υγεία των γυναικών όσο και για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Η μελέτη έδειξε ότι όταν οι γυναίκες παρακολουθούν ταινίες τρόμου, ο εγκέφαλος παράγει επιπλέον ενέργεια που κατευθύνεται προς τη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών (γλουταμίνη, ντοπαμίνη, σεροτονίνη).

Το αποτέλεσμα αυτής της αυξημένης εγκεφαλικής ενέργειας είναι η διατήρηση του γυναικείου σώματος σε μια «ετοιμοπόλεμη» κατάσταση για τουλάχιστον μισή ώρα.

Τα απειλητικά σήματα που στέλνονται στον οργανισμό από μια τρομακτική στιγμή κατευθύνονται στον υποθάλαμο, ο οποίος αποτελεί κομμάτι του εγκέφαλου που σχετίζεται με το λεμφικό σύστημα του σώματος.

Τα σήματα αυτά τονώνουν τα επινεφρίδια παράγοντας αδρεναλίνη η οποία με τη σειρά της είναι υπεύθυνη για τις οπιούχες ενώσεις που λειτουργούν ως αναισθητικά στον οργανισμό.

Μισή ώρα μετά το θρίλερ, το σύστημα του σώματος θα επιστρέψει στην ηρεμία και η άμυνα του οργανισμού θα είναι ισχυρότερη από πριν.


Διαβάστε περισσότερα...

Καθαρά δόντια κατά... εμφράγματος και εγκεφαλικού!



Η επίσκεψη στον οδοντίατρο σώζει.

Όσοι επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο για καθαρισμό μειώνουν τις πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ενωσης στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Επιστήμονες από την Ταϊβάν παρακολούθησαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους χωρίς ιστορικό καρδιακών προβλημάτων ή εγκεφαλικών επί επτά χρόνια, κατά μέσον όρο, και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έκαναν καθαρισμό σε οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο για μία διετία είχαν κατά 24% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα και κατά 13% εγκεφαλικό συγκρινόμενοι με εκείνους που δεν επισκέφτηκαν ποτέ τον οδοντίατρο ή που πήγαν μόλις μία φορά μέσα σε μία διετία.

«Η προστασία από καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά ήταν μεγαλύτερη σε όσους συμμετείχαν στην έρευνα και έκαναν καθαρισμό τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο», αναφέρει η δρ Εμιλι Τσεν, καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Βετεράνων της Ταϊπέι σε δελτίο Τύπου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ενωσης.

Ο επαγγελματικός καθαρισμός δοντιών φαίνεται ότι μειώνει την ανάπτυξη βακτηρίων, που προκαλούν φλεγμονή η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού, προσθέτει η ίδια.

Σμερικανός ειδικός υποστηρίζει ότι είναι γνωστή η σχέση ανάμεσα στη στοματική υγιεινή και στην υγεία της καρδιάς.

«Τα αποτελέσματα δεν είναι εντυπωσιακά καθώς έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που δείχνουν τη σχέση ανάμεσα στη φλεγμονή και την καρδιακή νόσο», εξηγεί ο δρ Λόρενς Φίλιπς, βοηθός καθηγητή Ιατρικής στο τμήμα Καρδιολογίας και διευθυντής Πυρηνικής Καρδιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο NYU Langone της Νέας Υόρκης. «Με τον καθαρισμό των δοντιών μειώνεται η χρόνια φλεγμονή. Η καλή στοματική υγιεινή προτείνεται σε όλους τους ασθενείς», πρόσθεσε.

Οπως επισήμαναν οι συντάκτες της μελέτης, στην Εθνική Βάση δεδομένων Ασφαλειών Υγείας της Ταϊβάν, την οποία χρησιμοποίησαν ως πηγή πληροφόρησής τους, δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως το βάρος, το κάπνισμα και η φυλή.

Ταυτόχρονα, άλλη μελέτη από τη Σουηδία αποκαλύπτει ότι διαφορετικές παθήσεις των ούλων μπορούν να προβλέψουν τον βαθμό κινδύνου να πάθει κάποιος έμφραγμα, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν λιγότερα δόντια και περισσότερες φλεγμονές στα ούλα κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακή ανεπάρκεια ή έμφραγμα, ενώ οι αιμορραγίες των ούλων συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαύρο ψωμί και δημητριακά «σωματοφύλακες» του εντέρου



«Διώχνουν» τον καρκίνο.

Η κατανάλωση μαύρου ψωμιού ή δημητριακών ολικής αλέσεως τρεις φορές την ημέρα, μειώνει κατά το ένα πέμπτο τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση».

Επιστήμονες από τη Βρετανία και την Ολλανδία διαπίστωσαν πως υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στα πλούσια σε μαύρο ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως διαιτολόγια και την προστασίας από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Για την ακρίβεια για κάθε επιπλέον 10 γραμμάρια φυτικών ινών από αυτές τις πηγές που κατανάλωναν οι εθελοντές, ο κίνδυνος καρκίνου στο έντερο μειωνόταν κατά 10%.

Στα ολικής αλέσεως δημητριακά συμπεριλαμβάνονται τα ψωμιά με ολόκληρους κόκκους, το μαύρο ή ολικής αλέσεως ψωμί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως για πρωινό, τα δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, το καφέ ρύζι και το αλεύρι βρώμης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου «θερίζει» καθώς είναι ο τρίτος πιο συχνός παγκοσμίως, προσβάλλοντας ετησίως περισσότερους από 940.000 ανθρώπους. Είναι επίσης η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο, καθώς κοστίζει τη ζωή 610.000 ανθρώπων.

Στην Ελλάδα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τέταρτος συχνότερος, καθώς ανιχνεύεται ετησίως σε περισσότερους από 3.500 ανθρώπους, ενώ κοστίζει τη ζωή σε περισσότερους από 1.600 ασθενείς.


Διαβάστε περισσότερα...

Σακχαρώδης διαβήτης και σεξουαλική ζωή



Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί την πιο κοινή αιτία στυτικής δυσλειτουργίας, με αποτέλεσμα το 28% των ασθενών οι οποίοι έρχονται να εξετασθούν για διαταραχές της στύσης να είναι διαβητικοί. Το 50% των διαβητικών ασθενών παρουσιάζουν προβλήματα στύσης, ενώ αν ο διαβήτης συνδυαστεί με την υπέρταση το ποσοστό αγγίζει το 80%.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η διαβητική νόσος και η στυτική δυσλειτουργία αποτελούν δυο θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος, τόσο ιατρικού όσο και κοινωνικού. Είναι σημαντικό λοιπόν, ο διαβητολόγος και ο ανδρολόγος να γνωρίζουν τα προβλήματα αυτά και να συνεργάζονται ενεργά για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι ο πρώτος ο οποίος συσχέτισε τον σακχαρώδη διαβήτη με την στυτική δυσλειτουργία ήταν ο Rollo το 1798, αλλά μόνο στις ημέρες μας έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητός ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός της συσχέτισης αυτής. Βασικό αιτιοπαθογενετικό ρόλο στα προβλήματα αυτά παίζουν η αγγειοπάθεια και η νευροπάθεια που παρουσιάζονται στους διαβητικούς.

Αρκετές φορές οι διαταραχές της στύσης αποτελούν το πρώτο σύμπτώμα με το οποίο εκδηλώνεται η διαβητική νόσος και για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να ελέγχονται και τα επίπεδα του σακχάρου στους ασθενείς που παραπονούνται για στυτικά προβλήματα. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι διαβητικοί ασθενείς είναι δυνατόν να παρουσιάσουν και προβλήματα που αφορούν τόσο την εκσπερμάτιση (παλίνδρομη εκσπερμάτιση), όσο και την σεξουαλική επιθυμία.

Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαβητικοί ασθενείς οι οποίοι ρυθμίζονται μόνο με δίαιτα παρουσιάζουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν στυτική διαταραχή από εκείνους που έχουν ανάγκη είτε από ινσουλίνη, είτε από υπογλυκαιμικά φάρμακα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας στους ασθενείς αυτούς σχετίζεται με την πρόοδο της ηλικίας, με την διάρκεια της νόσου, με την εμφάνιση επιπλοκών από των διαβήτη (π.χ. αμφιβληστροειδοπάθεια) καθώς και με τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικών διαταραχών στους διαβητικούς με την κατανάλωση αλκοόλ και με την χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων. Επίσης δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και τον ψυχολογικό παράγοντα ο οποίος μπορεί να είναι ιδιαίτερα επηρεασμένος στους διαβητικούς και να συνεισφέρει και αυτός στα παραπάνω προβλήματα. Τα σεξουαλικά προβλήματα στους διαβητικούς άνδρες περιλαμβάνουν μερική ή ολική διαταραχή στύσης και σε μερικούς ασθενείς μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Μέσα σε πέντε χρόνια από την έναρξη του σακχαρώδους διαβήτη το 60% των ασθενών παρουσιάζουν κάποια σεξουαλική διαταραχή. Με την σωστή αντιμετώπιση και θεραπεία κάθε άνδρας μπορεί να έχει ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Βασικός θεραπευτικός στόχος είναι η αποσύνδεση του άγχους και του φόβου αποτυχίας από τη σεξουαλική λειτουργία. Το υπερβολικό άγχος παίζει βασικό αιτιοπαθογενετικό ρόλο σε όλες τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες.

Οι άνδρες συχνά πανικοβάλλονται, αισθάνονται την αρχή του τέλους της σεξουαλικής τους λειτουργίας. Έτσι αρχίζουν να παρατηρούν προσεκτικά τις σεξουαλικές τους αντιδράσεις με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αποκτήσουν στύση. Σε μερικούς άνδρες αυτή η περίοδος συνοδεύεται από θλίψη, ευερεθιστότητα, άρνηση, αισθήματα απόρριψης και αποφυγής. Έχει παρατηρηθεί από πολλές έρευνες ότι υπάρχει συνύπαρξη κατάθλιψης και σακχαρώδη διαβήτη, ιδιαίτερα του τύπου 2. Αυτό μπορεί να επιφέρει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, περιορισμένη αντίδραση στο σεξουαλικό ερεθισμό, φοβική αποφυγή του σεξ.

Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται να έχει η ποιότητα της συζυγικής σχέσης. Το οικογενειακό περιβάλλον επιδρά καταλυτικά στην αποδοχή του διαβήτη. Η ποιότητα του έγγαμου βίου και η αυξημένη οικειότητα με τη σύντροφο έχει καλύτερα αποτελέσματα στη ρύθμιση και στο έλεγχο του σακχάρου.Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Care, η οποία είχε σκοπό να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η ποιότητα των σχέσεων σε ένα γάμο μπορεί να επηρεάσει τη φυσική και τη συναισθηματική προσαρμογή ενός ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη, κατέδειξε ότι η καλή συντροφική σχέση βοηθά τους άνδρες να αισθάνονται λιγότερο προβληματισμένοι σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση και τη σεξουαλική τους συμπεριφορά.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν το σημαντικό ρόλο της συντρόφου. Γνωρίζουμε πως όταν προκύπτουν δυσκολίες στη «σεξουαλική επικοινωνία» του ζεύγους οι γυναίκες επιθυμούν την πληροφόρηση και υποστηρίζουν την περαιτέρω αντιμετώπιση και θεραπεία. Η στάση της γυναίκας που ο σύντροφος της υποστηρίζεται φαρμακευτικά για τη στυτική του δυσλειτουργία κινείται σε δύο αντίθετους πόλους. Από τη μία φοβάται ότι η στύση του συντρόφου εξαρτάται από το φάρμακο και όχι από την ερωτική έλξη που ασκεί η ίδια και από την άλλη κατανοεί ότι το γεγονός ότι ο σύντροφος αναζητεί το φάρμακο για να «διορθώσει» τη στύση του είναι απόρροια του ενδιαφέροντος για τη σχέση και τη σεξουαλική ζωή.

Τέλος, να τονίσουμε ότι εκτός από τον καλό έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου, η θεραπεία σε περίπτωση στυτικής δυσλειτουργίας σε διαβητικούς ασθενείς περιλαμβάνει:
1) Φάρμακα από το στόμα (σιλδεναφίλη, ταδαλαφίλη, βαρδεναφίλη) : Τα φάρμακα αυτά στους διαβητικούς παρουσιάζουν σχετικά μικρότερα ποσοστά επιτυχίας από εκείνα που παρουσιάζουν σε μη διαβητικούς ασθενείς.
2) Ενδοπεϊκές ενέσεις.
3) Χρήση κρουστικών κυμάτων.
4) Τοποθέτηση ενδοπεϊκών προθέσεων: Στους διαβητικούς παρουσιάζονται ελαφρώς πιο αυξημένα ποσοστά επιμόλυνσης της πρόθεσης και για αυτό τον λόγο πριν την χειρουργική επέμβαση πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η διαβητική νόσος είναι καλά ελεγχόμενη.


Διαβάστε περισσότερα...

Σε τρεις φάσεις η αναδιάρθρωση των δημόσιων υπηρεσιών



Στη δεύτερη φάση το ζήτημα ενδεχόμενης απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθορίζει τα χρονοδιαγράμματα για την αναδιάρθρωση των δημόσιων υπηρεσιών και την ανακατανομή των οργανικών θέσεων, όπου θα διεξαχθεί σε τρεις διαδοχικές φάσεις.

Ειδικότερα, στην πρώτη φάση οι Επιτροπές Αναδιοργάνωσης Δημοσίων Υπηρεσιών, που συστήνονται σε κάθε υπουργείο, θα κληθούν έως τις 25 Νοεμβρίου να ετοιμάσουν εισηγήσεις σχετικά με τις υπηρεσιακές μονάδες χωρίς αντικείμενο και τις θέσεις που πρέπει να ανακατανεμηθούν στο σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου ή των εποπτευόμενων ΝΠΔΔ, βάσει διερεύνησης του προσωπικού που πλεονάζει ή ελλείπει.

Επίσης, μέχρι τις 28 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν αποστείλει τα στοιχεία των εισηγήσεων αυτών στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ στις 30 Νοεμβρίου θα γίνει αποστολή και σχεδίων κοινών υπουργικών αποφάσεων για την τροποποίηση των θέσεων.

Με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις, που θα εκδοθούν έως τις 9 Δεκεμβρίου, θα «ανακατανέμονται οργανικές θέσεις μεταξύ όλων των υπηρεσιακών μονάδων του υπουργείου περιλαμβανομένων και των αυτοτελών υπηρεσιών του και των ΝΠΔΔ με βάση τις ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί». Ταυτόχρονα, θα προσδιορίζονται κατά κατηγορία και κλάδο οι τυχόν πλεονάζουσες οργανικές θέσεις προσωπικού, δηλαδή θέσεις που δεν είναι αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του υπουργείου και των ΝΠΔΔ που εποπτεύουν.

Στη δεύτερη φάση το ενδεχόμενο απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Το ζήτημα ενδεχόμενης απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων έρχεται με την εφαρμογή της δεύτερης φάσης, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του Δημοσίου. Αρχικώς, θα διερευνηθεί κατά πόσο οι πλεονάζουσες οργανικές θέσεις, που προέκυψαν από την πρώτη φάση, μπορούν να καλύψουν τα κενά άλλων υπουργείων.

Η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί με εξέταση των στοιχείων που έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέσω των εισηγήσεων των Επιτροπών Αναδιοργάνωσης όλων των υπουργείων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιες από τις κενές τους θέσεις αντιστοιχούν στις ειδικότητες του προσωπικού που πλεονάζει.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το υπουργείο θα καταρτίσει σχέδια κοινών υπουργικών αποφάσεων και θα τα αποστείλει στα συναρμόδια υπουργεία προς υπογραφή και με στόχο να εκδοθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, με τις ίδιες υπουργικές αποφάσεις «εφόσον για το πλεονάζον προσωπικό προκύπτει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στα επί μέρους υπουργεία και στα ΝΠΔΔ που εποπτεύουν όσον αφορά τις συγκεκριμένες οργανικές θέσεις, τότε οι θέσεις αυτές καταργούνται».

Τέλος, η τρίτη φάση περιλαμβάνει την πλήρη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δημοσίου, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο και μέχρι το τέλος του έτους κάθε υπουργείο θα πρέπει να εκδώσει αποφάσεις για τις μονάδες που θα αξιολογηθούν καθ' όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, ενώ η αξιολόγηση του προσωπικού θα τεθεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.


Διαβάστε περισσότερα...

Στα 780 ευρώ κλείδωσε ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο




Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Στα 780 ευρώ ορίζει τον εισαγωγικό μισθό των υπαλλήλων στο Δημόσιο τομέα του βαθμού ΣΤ της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, που γνωστοποιήθηκε απόψε.

Με βάση το ποσό αυτό οι βασικοί μισθοί των υπόλοιπων κατηγοριών διαμορφώνονται αφού πολλαπλασιαστούν με επιμέρους συντελεστές, οι οποίοι φτάνουν έως το 1,4 για υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Στη συνέχεια ο μισθός αυξάνει ανάλογα με τον βαθμό του κάθε υπαλλήλου.

Σύμφωνα με το υπουργείο οι διατάξεις του νέου μισθολογίου στοχεύουν στην περαιτέρω εκλογίκευση του ισχύοντος σήμερα συστήματος αμοιβών για το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης.

Ειδικότερα, το νέο μισθολόγιο:


α) Ενσωματώνει στο βασικό μισθό μέρος από τα επιδόματα που καταβάλλονταν μέχρι σήμερα.

β) Υιοθετεί ένα μεικτό σύστημα αποδοχών, βάσει του οποίου η μισθολογική εξέλιξη κάθε υπαλλήλου συναρτάται με τη χορήγηση βαθμού και συνεπώς, συνδέει πλέον το βαθμό που κατέχει κάθε φορά ο υπάλληλος με τον αντίστοιχο μισθό.

γ) Καταργεί τα κάθε είδους επιδόματα, παροχές και αποζημιώσεις και προσδιορίζει τα επιδόματα που θα καταβάλλονται, εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής τους.

δ) Καταργεί την οικογενειακή παροχή (συζύγου) για τους έγγαμους υπαλλήλους, αυξάνοντας ταυτόχρονα την παροχή για τα τέκνα τα οποία βρίσκονται υπό την προστασία του υπαλλήλου.

ε) Αυξάνει σημαντικά το επίδομα θέσης ευθύνης με σκοπό τη δημιουργία ενός επιπλέον κινήτρου για την κατάληψη των θέσεων ευθύνης από τα ικανότερα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.

στ) Προβλέπει τη χορήγηση Κινήτρου Επίτευξης Στόχων στους υπαλλήλους των υπηρεσιών που πετυχαίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ποσοτικοποιημένους στόχους που θα τεθούν με βάση το εκάστοτε σύστημα αξιολόγησης.

Επιπλέον, προβλέπεται, αντί του ανωτέρω κινήτρου, η χορήγηση Κινήτρου Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων για τους υπαλλήλους κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, που υπηρετούν σε υπηρεσιακές μονάδες, που έχουν ως κύρια αρμοδιότητά τους την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων ή την είσπραξη δημοσίων εσόδων, καθώς και στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε υπηρεσιακές μονάδες που έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την επιθεώρηση ή τον έλεγχο υπηρεσιών και λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης, εφόσον έχουν πετύχει την υλοποίηση των προβλεπόμενων στόχων σε ποσοστό άνω του 90%.

ζ) Προβλέπει τη δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων, με αμοιβή, η οποία καθορίζεται κάθε φορά με υπουργική απόφαση, θέτοντας ως ανώτατο όριο ωρών τις είκοσι (20) μηνιαίως. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ώρες υπερωρίας μπορεί να φτάσουν τις 60 ή 50 ώρες, κατά μήνα, ανάλογα την περίπτωση.

Αναλυτικότερα με τις νέες διατάξεις ορίζεται ότι οι εισαγωγικοί μηνιαίοι βασικοί μισθοί των υπόλοιπων κατηγοριών των υπαλλήλων προσδιορίζονται με βάση το μισθό της προηγούμενης παραγράφου, πολλαπλασιαζόμενο με τους παρακάτω συντελεστές, στρογγυλοποιούμενοι στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ, ως εξής:


ΠΙΝΑΚΑΣ 1
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ   ΒΑΘΜΟΣ  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ  ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ

ΥΕ                        ΣΤ                1,00                           780€
ΔΕ                        ΣΤ                1,10                           858€
ΤΕ                        ΣΤ                1,33                        1.037€
ΠΕ                        ΣΤ                1,40                        1.092€
Οι υπόλοιποι βασικοί μισθοί των λοιπών βαθμών όλων των κατηγοριών καθορίζονται ως εξής:

α. Του βαθμού Ε με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού ΣΤ σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%).

β. Του βαθμού Δ με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού Ε σε ποσοστό δέκα πέντε τοις εκατό (15%).

γ. Του βαθμού Γ με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού Δ σε ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%).

δ. Του βαθμού Β με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού Γ σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

ε. Του βαθμού Α με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού Β σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%).

Καθορίζονται οι βασικοί μισθοί των Μ.Κ. όλων των βαθμών, ως εξής:

α) Του πρώτου μισθολογικού κλιμακίου (Μ.Κ). κάθε βαθμού και κατηγορίας με προσαύξηση του βασικού μισθού του βαθμού αυτού κατά δύο τοις εκατό (2%).

β) Του κάθε επόμενου Μ.Κ. με προσαύξηση του βασικού μισθού του προηγούμενου μισθολογικού κλιμακίου σε ποσοστό ίδιο με αυτό που ορίζεται στην προηγούμενη περίπτωση.

Επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και απομακρυσμένων παραμεθορίων περιοχών.

1. Με τις διατάξεις αυτές προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, μέχρι του ποσού των εκατόν πενήντα ευρώ (150 €) μηνιαίως. Οι δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος, καθώς και οι όροι και προϋποθέσεις χορήγησής του καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Διακυβέρνησης, Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, η οποία εκδίδεται σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του κοινοποιούμενου νόμου.

2. Προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος απομακρυσμένων παραμεθορίων περιοχών στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτές, όπως οι περιοχές αυτές καθορίζονται κάθε φορά με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, οριζόμενο σε εκατό (100) ευρώ μηνιαίως.

3. Ορίζεται ότι, μέχρι την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο, το επίδομα Απομακρυσμένων - Παραμεθορίων περιοχών χορηγείται στους υπαλλήλους που υπηρετούν στις απομακρυσμένες - παραμεθόριες περιοχές καθώς και στις προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α', όπως αυτές έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Το επίδομα αυτό καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι του προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στην Υπηρεσία της περιοχής που δικαιολογεί την καταβολή του. Επίσης καταβάλλεται και για όσο διάστημα οι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες (κανονικές, συνδικαλιστικές, ειδικές, εκπαιδευτικές μικρής διάρκειας έως δύο (2) μηνών, διευκόλυνσης υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, μητρότητας και ανατροφής παιδιού), σε βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια μέχρι έξι (6) μέρες το χρόνο, καθώς και αυτής που χορηγείται από δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας του δημοσίου, πανεπιστημιακές κλινικές, νοσηλευτικούς σχηματισμούς του Ι.Κ.Α. και ιδιωτικές κλινικές, εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία στις τελευταίες, η οποία αποδεικνύεται με σχετικά παραστατικά στοιχεία (εισαγωγή, εξιτήριο κ.λπ.).

Για τη συνδρομή όλων των ανωτέρω προϋποθέσεων, εκδίδεται κάθε μήνα βεβαίωση από τον εκάστοτε προϊστάμενο του προσωπικού αυτού, η οποία συνοδεύει τη μισθοδοτική κατάσταση.

Στην περίπτωση που οι υπάλληλοι απομακρυνθούν για οποιοδήποτε λόγο (μετακίνηση, απόσπαση, μετάθεση, μετάταξη, διάθεση, αργία, άδεια άνευ αποδοχών κ.λπ.) από την Υπηρεσία της περιοχής, που δικαιολογεί τη χορήγησή του, διακόπτεται για ίσο χρόνο και η καταβολή του εν λόγω επιδόματος με ευθύνη του οικείου προϊσταμένου, ο οποίος, όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι αρμόδιος να βεβαιώνει την συνδρομή των προϋποθέσεων καταβολής ή μη καταβολής του.

Επιδόματα εορτών και αδείας


1. Το επίδομα Χριστουγέννων καταβάλλεται στις 16 Δεκεμβρίου εκάστου έτους και ορίζεται στο ποσό των πεντακοσίων ευρώ (500 €). Το επίδομα αυτό, καταβάλλεται στο ακέραιο, εφόσον ο υπάλληλος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 16 Απριλίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου κάθε έτους, δηλαδή για 240 ημέρες.

2. Το επίδομα Πάσχα καταβάλλεται 10 ημέρες πριν από το Πάσχα και ορίζεται στο ποσό των διακοσίων πενήντα ευρώ (250 €). Το επίδομα αυτό καταβάλλεται στο ακέραιο, εφόσον ο υπάλληλος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 16 Δεκεμβρίου μέχρι 15 Απριλίου του επόμενου έτους, δηλαδή για 120 ημέρες.

Σε περίπτωση που το επίδομα Πάσχα καταβληθεί πριν από την 15η Απριλίου, η εκκαθάριση θα αναφέρεται μέχρι και την ημερομηνία αυτή (15 Απριλίου) και συνεπώς αν ο υπάλληλος, μετά την καταβολή του επιδόματος δεν μισθοδοτηθεί για οποιοδήποτε λόγο μέχρι την 15η Απριλίου, θα γίνει ανάλογη περικοπή, είτε από το μισθό του, είτε από οποιαδήποτε άλλη απαίτησή του (περίπτωση αποχώρησής του από την Υπηρεσία κ.λπ.).

3. Το επίδομα Αδείας καταβάλλεται την 1η Ιουλίου εκάστου έτους και ορίζεται στο ποσό των διακοσίων πενήντα ευρώ (250 €). Το επίδομα αυτό καταβάλλεται στο ακέραιο εφόσον ο υπάλληλος μισθοδοτήθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου μέχρι 30 Ιουνίου του επόμενου έτους, δηλαδή για 360 ημέρες.

Στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος μισθοδοτήθηκε για χρονικό διάστημα μικρότερο από τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους, τότε λαμβάνει τμήμα του ανωτέρω επιδόματος, ανάλογο του χρόνου μισθοδοσίας του.

Σε περιπτώσεις μετατάξεων, για την καταβολή των επιδομάτων Εορτών και Αδείας, ισχύουν τα εξής:

α. Στις περιπτώσεις μετάταξης από μία Δημόσια Υπηρεσία σε άλλη, η καταβολή γίνεται αποκλειστικά από την Υπηρεσία στην οποία μετατάχθηκε ο υπάλληλος,

β. Στις περιπτώσεις μετάταξης από Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. σε Δημόσιο και αντίστροφα καθώς και μετάταξης από Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. σε άλλο Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α., η καταβολή γίνεται από την κάθε Υπηρεσία ανάλογα με το χρόνο που μισθοδοτήθηκε ο υπάλληλος. Στους υπαλλήλους που κατά τις ημερομηνίες πληρωμής των ανωτέρω επιδομάτων καταβάλλονται μειωμένες αποδοχές λόγω διαθεσιμότητας, αργίας, άδειας άνευ αποδοχών κ.λπ. του ν. 3528/2007, ο υπολογισμός των επιδομάτων γίνεται με βάση τις μειωμένες αυτές αποδοχές.

Οι νόμιμοι κληρονόμοι υπαλλήλων που απεβίωσαν λαμβάνουν τα αντίστοιχα επιδόματα Εορτών και Αδείας που τους αναλογούν μέχρι τη χρονολογία του θανάτου.

Υπάλληλος, στον οποίο παρέχεται δυνατότητα επιλογής, (π.χ. έξοδος από την Υπηρεσία), δικαιούται να λάβει τα επιδόματα εορτών και αδείας είτε από την Υπηρεσία του είτε από την Υπηρεσία Συντάξεων, ως εξής:

1) Στην περίπτωση επιλογής καταβολής από την Υπηρεσία, καταβάλλεται τμήμα τους ανάλογο προς τον αριθμό των ημερών που μισθοδοτήθηκε ο υπάλληλος.

2) Στην περίπτωση επιλογής καταβολής τους από τη σύνταξη, εφόσον ο υπάλληλος έχει υπερβεί το 60° έτος της ηλικίας του, καταβάλλονται στο ακέραιο, ανεξάρτητα από τις ημέρες που συνταξιοδοτήθηκε ο υπάλληλος.

Τέλος, τα επιδόματα αυτά καταβάλλονται στο ακέραιο, εφόσον οι πάσης φύσεως μηνιαίες αποδοχές, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων αυτών (εορτών και αδείας), δεν υπερβαίνουν κατά μήνα, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ μεικτά.

Ενδεικτικά είναι τα εξής παραδείγματα:


Παράδειγμα 1

Υπάλληλος που λαμβάνει συνολικές μηνιαίες πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές, συμπεριλαμβανομένων και των προαναφερομένων ποσών των επιδομάτων εορτών και αδείας, 2.983 € μεικτά θα δικαιωθεί στο ακέραιο το ποσό επιδομάτων εορτών και αδείας, υπολογιζόμενο ως εξής : Οι ανωτέρω συνολικές ετήσιες αποδοχές του υπαλλήλου αυτού, μαζί με το συνολικό ποσό επιδομάτων εορτών και αδείας (1.000 €) ανέρχονται σε : 2.900 * 12 + 1.000 = 35.800 (2.983 € μηνιαίως). Επειδή ο υπάλληλος που λαμβάνει 3.000 ευρώ μεικτά το μήνα και αναγόμενα σε 12μηνη βάση 36.000 €, δεν δικαιούται των επιδομάτων εορτών και αδείας, θα πρέπει ο υπάλληλος του παραδείγματος μας, δεδομένου ότι οι συνολικές ετήσιες πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές του, επιδόματα και αμοιβές, μαζί με τα επιδόματα εορτών και αδείας είναι χαμηλότερες από 36.000 €, να δικαιωθεί στο ακέραιο τα επιδόματα εορτών και αδείας (500 € δώρο Χριστουγέννων, 250 € δώρο Πάσχα και 250 € επίδομα αδείας).

Παράδειγμα 2

Υπάλληλος που λαμβάνει συνολικές μηνιαίες πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές, συμπεριλαμβανομένων και των προαναφερομένων ποσών των επιδομάτων εορτών και αδείας, 3.033 € μεικτά θα δικαιωθεί αναλογία του ποσού των επιδομάτων εορτών και αδείας, υπολογιζόμενο ως εξής : Οι ανωτέρω συνολικές ετήσιες αποδοχές του υπαλλήλου αυτού, μαζί με το συνολικό ποσό επιδομάτων εορτών και αδείας (1.000 €) ανέρχονται σε : 2.950 * 12 + 1.000 = 36.400 € (3.033 € μηνιαίως). Επειδή ο υπάλληλος που λαμβάνει 3.000 ευρώ μεικτά το μήνα και αναγόμενα σε 12μηνη βάση 36.000 €, δεν δικαιούται των επιδομάτων εορτών και αδείας, θα πρέπει από τον υπάλληλο του παραδείγματος μας να αφαιρεθεί το ποσό των 400 € που υπερβαίνει τις 36.000 €, αναλόγως από τα επιδόματα εορτών και αδείας (200 € από το δώρο Χριστουγέννων, 100 € από το δώρο Πάσχα και 100 € από το επίδομα αδείας), έτσι ώστε οι συνολικές ετήσιες πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές, επιδόματα και αμοιβές, μαζί με το μέρος των επιδομάτων που απομένουν μετά την αφαίρεση αυτή να μη ξεπερνούν το ποσό των 36.000 € (δηλαδή 2.950 * 12 +300+150+150 = 36.000) και τις 3.000 € μηνιαίως. Κατά συνέπεια τα ποσά του επιδόματος εορτών και αδείας που δικαιούται ο υπάλληλος του παραδείγματος είναι 300 € για δώρο Χριστουγέννων, 150 € για δώρο Πάσχα και 150 € για επίδομα αδείας.

Οικογενειακή παροχή


Για την ενίσχυση της οικογένειας των υπαλλήλων, χορηγείται μηνιαία οικογενειακή παροχή, ανάλογα με την οικογενειακή κατάστασή τους ως εξής:

Για υπάλληλο με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, η ανωτέρω παροχή καθορίζεται ως εξής:

- πενήντα ευρώ (50 €) για ένα τέκνο,

- εβδομήντα ευρώ (70 €) συνολικά για δύο τέκνα,

- εκατόν είκοσι ευρώ (120 €) συνολικά για τρία τέκνα

- εκατόν εβδομήντα ευρώ (170 €) συνολικά για τέσσερα τέκνα και επιπλέον εβδομήντα ευρώ (70€) για καθένα από το πέμπτο τέκνο και άνω.

Η κατά τα ανωτέρω παροχή δικαιολογείται μόνο για τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Η ανωτέρω παροχή δεν καταβάλλεται στους έγγαμους υπαλλήλους οι οποίοι όμως δεν έχουν αποκτήσει τέκνα, ή τα τέκνα αυτά έχουν ενηλικιωθεί ή περατώσει τις σπουδές τους ή σε κάθε περίπτωση έχουν συμπληρώσει το 24° έτος της ηλικίας τους, με εξαίρεση τους έγγαμους υπαλλήλους που έχουν τέκνα ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον.





Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κάθε αρρώστια έχει τη δική της ώρα



Ημικρανίες το πρωί, κρίσεις πανικού το μεσημέρι.

Οι ώρες υψηλού κινδύνου για την καρδιά και τον εγκέφαλο, σύμφωνα πάντα με τους καρδιολόγους, είναι οι πρωινές, καθώς δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν δείξει πως 9 με 10 το πρωί συμβαίνουν τα περισσότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Πρωί έχει επίσης την τάση να εκδηλώνεται η ημικρανία, ενώ το μεσημέρι εμφανίζονται συνηθέστερα οι κρίσεις πανικού και το απόγευμα αρχίζουν να επιδεινώνονται πυρετός, καούρες και φαγούρα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Γενικών Ιατρικών Επιστημών (NIGMS) των ΗΠΑ, όλα αυτά έχουν άμεση συνάρτηση με τους εσωτερικούς μας, βιολογικούς ρυθμούς.

Αναλόγως, λοιπόν, με τις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό, αυξομειώνεται ο κίνδυνος να εκδηλώσουμε διάφορα συμπτώματα, διαταραχές ή νοσήματα, κατά τον καθηγητή Ράσελ Φόστερ, κιρκάδιο νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά είναι:

- Εμφράγματα και εγκεφαλικά.
Από τις 6 έως τις 10 το πρωί (κυρίως το διάστημα 9-10), ο κίνδυνος εκδηλώσεως κάποιου σοβαρού καρδιαγγειακού προβλήματος είναι αυξημένος κατά περίπου 45%, επειδή σημειώνεται απότομη αύξηση της πίεσης και των σφυγμών κατά την αφύπνιση, υπάρχει αύξηση της ορμόνης κορτιζόλη στο αίμα (είναι η κύρια ορμόνη του στρες), παρατηρείται σπασμός των αρτηριών και εμφανίζεται αυξημένη τάση για συγκόλληση των αιμοπεταλίων (η συγκόλληση αυτή είναι η αιτία της θρόμβωσης του αίματος).

- Ουρική αρθρίτιδα.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «ChronobiologyInternational» έδειξε ότι στις 7 το πρωί οι συγκεντρώσεις ουρικού οξέος στο αίμα βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους, ενώ στις 11 το βράδυ βρίσκονται στο χαμηλότερο. Το εύρημα μπορεί να εξηγεί γιατί ο πόνος της ουρικής αρθρίτιδας είναι συχνά αφόρητος το πρωί.

- Ημικρανίες.
Μεταξύ 8 και 10 το πρωί αρχίζουν οι περισσότερες ημικρανικές κρίσεις, σύμφωνα με ερευνητές από την Κλινική Κλήβελαντ. Αντιθέτως, μετά 8 το βράδυ και 4 τα ξημερώματα, παρατηρείται κατακόρυφη μείωση στη συχνότητα του πόνου – ίσως διότι η αρτηριακή πίεση μειώνεται όταν κοιμόμαστε, για να αυξηθεί απότομα μόλις ξυπνήσουμε.

- Δυσκαμψία.
Η δυσκαμψία των αρθρώσεων είναι πολύ πιο έντονη το πρωί, ίσως εξαιτίας της ακινησίας της νύχτας αλλά και των φυσιολογικών διακυμάνσεων στα επίπεδα της κορτιζόνης και άλλων ορμονών που παράγει το σώμα.

- Άγχος και κρίσεις πανικού.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, από τις 3 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα είναι υψηλότερος ο κίνδυνος εκδηλώσεως μιας κρίσης άγχους ή πανικού, ενώ μόλις το 10% των κρίσεων εκδηλώνεται πριν από τις 10 το πρωί. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι μεσημέρι και απόγευμα οι κιρκάδιοι ρυθμοί κάνουν το νευρικό σύστημα να είναι πιο ενεργό, ενώ έως το απόγευμα συνήθως έχουν συσσωρευτεί τα περισσότερα στρεσογόνα γεγονότα της ημέρας.

- Μπούκωμα και βήχας.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ, στον Καναδά, από τις 4 το απόγευμα και μετά αρχίζουν να εντείνονται τα συμπτώματα του κρυολογήματος και των άλλων ιώσεων του αναπνευστικού – ίσως διότι είναι λιγότερο ενεργές οι ορμόνες που παίζουν ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

- Πόνος της οστεοαρθρίτιδας.
Μελέτη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε πως ο πόνος και τα άλλα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας αρχίζουν να εντείνονται από τις 5 το απόγευμα.

- Πεπτικό έλκος.
Τα συμπτώματα του έλκους κορυφώνονται γύρω στις 9 το βράδυ, ίσως διότι αυτή είναι η ώρα που το σώμα έχει πέψει το μεγαλύτερο τμήμα της ημερήσιας τροφής και ετοιμάζεται για τη νυχτερινή αφαγία. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάνσας, εξάλλου, έδειξε πως το 71% των ασθενών που παίρνουν τα φάρμακα για τις καούρες γύρω στις 7 το απόγευμα, παρουσιάζουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους, έναντι του 42% όσων τα παίρνουν το πρωί.

- Φαγούρα.
Οι επτά στους δέκα πάσχοντες από δερματοπάθειες όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η αλλεργική δερματίτιδα, εκδηλώνουν γύρω στις 10 το βράδυ κρίση κνησμού, όπως λέγεται επιστημονικά η φαγούρα. Μελέτη του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ, στη Βόρειο Καρολίνα, έδειξε πως αυτό πιθανώς οφείλεται στην φυσιολογική αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος, που παρατηρείται το βράδυ.

- Συριγμός.
Πολλοί πάσχοντες από άσθμα παθαίνουν κρίση συριγμού μέσα στη νύχτα – συχνά στις 4 το πρωί. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ διαπίστωσαν πως αυτή την ώρα οι δείκτες φλεγμονής του οργανισμού βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδά τους – και το άσθμα οφείλεται κατ’ εξοχήν στην φλεγμονή των αεραγωγών.


Διαβάστε περισσότερα...

Περισσότερη άσκηση, λιγότερη... τηλεόραση!



Ασπίδα κατά της κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που γυμνάζονται τακτικά και παρακολουθούν λίγες ώρες τηλεόραση έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη χάρη στη σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες γυναίκες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που δήλωσαν ότι ασκούνταν περισσότερο στο πρόσφατο παρελθόν είχαν περίπου 20% μικρότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνες που αθλούνταν σπανίως.

Από την άλλη, όσο περισσότερες ώρες παρακολουθούσαν τηλεόραση την εβδομάδα, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο είχαν να εμφανίσουν κατάθλιψη.

«Τα μεγαλύτερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης», σύμφωνα με την συγγραφέα της μελέτης Μισέλ Λούκας από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Οι περισσότερες ώρες σωματικής δραστηριότητας μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση ελέγχου σε μία γυναίκα, καθώς και το επίπεδο των ενδορφινών στο αίμα της, παρότι η μελέτη δεν κατάφερε να αποδείξει άμεσα ότι η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης και η έλλειψη σωματικής άσκησης προκαλούν κατάθλιψη, πρόσθεσε η ίδια.

Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 50.000 γυναίκες που κάθε δύο χρόνια συμπλήρωναν ερωτηματολόγια στο πλαίσιο της Αμερικανικής Ερευνας για την Υγεία των Νοσηλευτριών. Η έρευνα αφορούσε τα έτη 1992 έως 2006.

Οι συμμετέχουσες κατέγραψαν τον χρόνο που περνούσαν κάθε εβδομάδα παρακολουθώντας τηλεόραση κατά το 1992 και επίσης απάντησαν σε ερωτήσεις για το πόσο συχνά περπατούσαν, έκαναν ποδήλατο, έτρεχαν ή κολουμπούσαν κατά το διάστημα 1992-2000.

Στα ίδια ερωτηματολόγια οι γυναίκες ανέφεραν τυχόν νέα διάγνωση για κλινική κατάθλιψη ή λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες που δεν έπασχαν από κατάθλιψη το 1996. Την επόμενη δεκαετία καταγράφηκαν 6.500 νέα κρούσματα κατάθλιψης.

Οι ερευνητές έλαβαν υπ' όψιν τους παράγοντες υγείας και τρόπου ζωής που συνδέονται με την κατάθλιψη, όπως το βάρος, το κάπνισμα και μία σειρά από ασθένειες, καθώς και την έντονη σωματική άσκηση, δηλαδή για μιάμιση ώρα ή παραπάνω καθημερινά, και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες αυτές είχαν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη από εκείνες που γυμνάζονταν δέκα λεπτά ή λιγότερο την ημέρα.

Οι γυναίκες που παρακολουθούσαν τρεις ώρες ή και περισσότερες τηλεόραση την ημέρα είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη σε σχέση με εκείνες που σχεδόν ποτέ δεν έβλεπαν, αλλά η Λούκας εξηγεί ότι εν μέρει τουλάχιστον αυτή η σχέση μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες παρακολουθούν τηλεόραση τις ώρες που θα μπορούσαν να γυμνάζονται.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση που ανέφεραν οι ερευνητές είναι ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν ορισμένα συμπτώματα κατάθλιψης προτού διαγνωστούν, που τις οδηγούν να ασκούνται λιγότερο. Μια επίσημη διάγνωση ενδεχομένως να ακολουθεί αργότερα.



Διαβάστε περισσότερα...

Μήπως μας παχαίνουν οι ορμόνες μας;



Πως να αναγνωρίσετε τα σημάδια.

Κοιτάζεστε στον καθρέφτη και εξετάζετε το σώμα σας, εστιάζοντας στα μπράτσα, που φαίνεται να χαλάρωσαν, και στην κοιλιά, που σαν να φούσκωσε λίγο; Μήπως φταίει το ότι την προηγούμενη εβδομάδα δεν τηρήσατε ευλαβικά το πρόγραμμα γυμναστικής σας; Μήπως φταίνε τα γεύματα έξω με φίλους; Το μόνο που δεν σκέφτεστε είναι ότι για τα παραπανίσια κιλά φταίνε οι ορμόνες. Κι όμως, οι ορμονικές ανισορροπίες μπορούν να σαμποτάρουν τις προσπάθειές σας να χάσετε τα περιττά κιλά, αφού π.χ. η γκρελίνη και η λεπτίνη ελέγχουν το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Η λύση; Να ανακτήσετε τη χαμένη ορμονική σας ισορροπία. Εμείς σας προτείνουμε το πώς.

Ο ένοχος: Κορτιζόλη


Η γνωστή ορμόνη του στρες αυξάνεται όταν βρίσκεστε σε συνθήκες πίεσης, είτε πρόκειται για ψυχολογική είτε για σωματική (για να σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε), καθώς αποτελεί μέρος του αρχέγονου μηχανισμού «μάχης ή φυγής» απέναντι στους κινδύνους. Επειδή, όμως, στις μέρες μας το έντονο στρες είναι συνυφασμένο με την καθημερινότητα (οικονομικές δυσκολίες, πιεστικά ωράρια εργασίας), η μικρή μεν αλλά χρόνια υπερπαραγωγή κορτιζόλης οδηγεί σε αύξηση του λίπους στην κοιλιά και τον κορμό. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδά της δεν επηρεάζουν μόνο την κατανομή του λίπους στο σώμα, αλλά αυξάνουν επίσης τη χοληστερίνη και το σάκχαρο και προκαλούν υπερφαγία, αφού επιδρούν σε κέντρα του εγκεφάλου που επηρεάζουν την όρεξη.

Τα σημάδια

Λαχταράτε συνεχώς γλυκές τροφές, νιώθετε κουρασμένοι και δύσθυμοι ακόμα κι αν έχετε μόλις ξυπνήσει. Πιο χαρακτηριστική όμως είναι η συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά. Μάλιστα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας σε έρευνά τους παρατήρησαν ότι οι γυναίκες με μικρότερη περίμετρο μέσης σε σχέση με την περίμετρο γοφών παρήγαν λιγότερη κορτιζόλη κάτω από συνθήκες στρες σε σχέση με τις γυναίκες με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης.

Νικήστε την


Η γυμναστική όχι μόνο σας βοηθάει να εκτονωθείτε, αλλά κινητοποιεί και αντιρροπιστικούς μηχανισμούς του οργανισμού που εξουδετερώνουν τις ορμονικές και μεταβολικές επιδράσεις του στρες. Καλό είναι, μάλιστα, να εναλλάσσετε μια συνεδρία έντονου αεροβικού προγράμματος με 1-2 συνεδρίες πιο χαλαρής άσκησης (π.χ. γιόγκα), που φαίνεται να ρίχνει τα επίπεδα της ορμόνης αυτής.
Καταναλώνετε φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C (π.χ. πορτοκάλι, ακτινίδιο), καθώς η πρόσληψή της φαίνεται να σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης. Έρευνα έδειξε ότι οι μαραθωνοδρόμοι που λάμβαναν 1.500 mg βιταμίνης C την ημέρα μείωσαν μέσα σε μία εβδομάδα σημαντικά την ποσότητα κορτιζόλης που έκκρινε ο οργανισμός τους.
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύετε, το να πίνετε διπλούς espresso όταν σας περιμένει μια απαιτητική ημέρα δεν βοηθάει. Σύμφωνα με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, αν είστε πιεσμένοι, η καφεΐνη μπορεί να εκτοξεύσει μέχρι και 25% τα επίπεδα της κορτιζόλης και να τα κρατήσει υψηλά μέχρι και για 3 ώρες.

Ο ένοχος: Ορμόνες θυρεοειδούς


Είναι υπεύθυνες μεταξύ άλλων για τον έλεγχο του μεταβολισμού. Όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί (παράγει λιγότερη θυροξίνη), το βάρος σας είναι από τα πρώτα πράγματα που επηρεάζονται, καθώς πέφτει ο μεταβολισμός και γίνονται υποτονικές πολλές λειτουργίες του οργανισμού, προκαλώντας έλλειψη ενέργειας, μειωμένη πνευματική και σωματική απόδοση, δυσκοιλιότητα, τριχόπτωση και ξηρότητα δέρματος.

Τα σημάδια

Η αύξηση του σωματικού βάρους, το ξηρό δέρμα, τα λεπτά μαλλιά, η αίσθηση κρύου, η κόπωση, τα προβλήματα περιόδου είναι μερικά σημάδια υποθυρεοειδισμού. Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να υπολειτουργεί ο θυρεοειδής σας, επισκεφτείτε το γιατρό σας, αφού ο θυρεοειδής χρειάζεται να ρυθμιστεί με αγωγή για να μη δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία.

Νικήστε τις


Το σελήνιο αποτελεί συστατικό ενός ενζύμου το οποίο βοηθάει στη μετατροπή των θυρεοειδών ορμονών σε μορφές περισσότερο αξιοποιήσιμες από τον οργανισμό μας. Στις τροφές που είναι πλούσιες σε σελήνιο περιλαμβάνονται για παράδειγμα το συκώτι, τα χτένια και τα πολύσπορα σκευάσματα.
Χημικές ουσίες που περιέχουν τα σταυρανθή, όπως είναι για παράδειγμα το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το ραπανάκι και το λάχανο, εμποδίζουν τη σύνθεση των ορμονών αυτών. Ευτυχώς, όμως, το ψήσιμό τους τις απενεργοποιεί.

Ο ένοχος: Λεπτίνη

Μέσω της ορμόνης αυτής το σώμα φτάνει και διατηρεί το βάρος στο γενετικά προκαθορισμένο επίπεδό του. Μετά την παραγωγή της στα λιποκύτταρα, εισέρχεται στο αίμα και μεταφέρεται στον εγκέφαλο, όπου δρα ρυθμίζοντας την όρεξη. Όταν η συγκέντρωση λίπους ξεπεράσει το προκαθορισμένο επίπεδο, η παραγωγή της αυξάνεται, μεταφέροντας την πληροφορία στον εγκέφαλο, που με τη σειρά του (αν όλα λειτουργούν σωστά) δίνει την εντολή για μείωση της όρεξης. Όταν η συγκέντρωση λίπους πέσει κάτω από το κανονικό, η παραγωγή λεπτίνης μειώνεται, προκαλώντας αύξηση της όρεξης. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί παχύσαρκοι άνθρωποι είναι λιγότερο δεκτικοί στα σήματα της λεπτίνης και ο εγκέφαλός τους δεν ανταποκρίνεται στην αυξημένη παραγωγή της, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να παίρνουν βάρος.

Τα σημάδια

Δεν χορταίνετε εύκολα, δεν νιώθετε σημάδια κορεσμού (όπως π.χ. φουσκωμένο στομάχι) μέχρι να είναι πολύ αργά ή πεινάτε περισσότερο όταν ξεκινάτε να τρώτε παρά όταν παραλείπετε κάποιο γεύμα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βελτιώσετε την ικανότητα του οργανισμού σας να αναγνωρίζει τα σήματα της ορμόνης, για να καταλαβαίνετε πότε έχετε χορτάσει.

Νικήστε την


Επιδοθείτε στην ψαροφαγία και προτιμήστε να καταναλώνετε στη δουλειά ξηρούς καρπούς και όχι πατατάκια για σνακ. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών, που μπορεί να σχετίζονται με αύξηση της ευαισθησίας του οργανισμού στη λεπτίνη.
Τα βότανα και τα μπαχαρικά ανήκουν επίσης στις τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές και μειώνουν το φλεγμονώδες φορτίο του οργανισμού. Βάλτε, λοιπόν, 1 κουταλάκι ταμπάσκο, πιπέρι καγιέν, σκόρδο ή κουρκουμά στο φαγητό σας και βοηθήστε το σώμα σας να «αναγνωρίζει» τη λεπτίνη.
Για άλλη μια φορά μελέτη επιβεβαιώνει τις ευεργετικές επιδράσεις του καλού ύπνου. Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου σε έρευνά τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που κοιμούνταν μόνο 4 ώρες για 2 νύχτες είχαν λιγότερη λεπτίνη από αυτούς που κοιμούνταν 10 ώρες, ενδεικτικό ότι η δράση της στον εγκέφαλο βελτιώνεται με τον ύπνο.

Ο ένοχος: Οιστρογόνα


Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του βάρους και τη σύσταση του γυναικείου σώματος. Φυσιολογικά συμβάλλουν στον πολλαπλασιασμό των λιποκυττάρων στους γλουτούς και στα κάτω άκρα, ενώ τα μειώνουν στην κοιλιά. Αυτός είναι ο λόγος που οι γυναίκες συσσωρεύουν περισσότερο λίπος σε διαφορετικές περιοχές του σώματος από τους άνδρες. Επίσης, αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων (π.χ. λόγω χρήσης αντισυλληπτικών) μπορεί να αυξήσει την κατακράτηση υγρών και να μειώσει την ποσότητα λίπους που καίτε. Αντίθετα, η μείωση των οιστρογόνων προκαλεί αύξηση του λίπους στη κοιλιά και μείωση της μυϊκής και οστικής μάζας.

Τα σημάδια

Το πολύ λίπος γύρω από την κοιλιά, τους γοφούς και τους γλουτούς. Μπορεί, επίσης, να έχετε συμπτώματα προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου και δυσκοιλιότητας.

Νικήστε τα


Περιορίστε όσο γίνεται την έκθεσή σας στα «ψεύτικα» οιστρογόνα. Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν φθαλικές ενώσεις, αντικαταστήστε τη διάφανη μεμβράνη με λαδόκολλα και τα πλαστικά δοχεία τροφίμων με γυάλινα. Αγοράζετε όσο γίνεται οργανικά προϊόντα και προσπαθήστενα χρησιμοποιείτε φυσικά προϊόντα καθαρισμού στο σπίτι.

Καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (π.χ. προϊόντα ολικής άλεσης, καστανό ρύζι) και εντάξτε στη διατροφή σας προβιοτικά, αφού τα καλά βακτήρια βοηθούν στο μεταβολισμό των οιστρογόνων. Προτιμήστε, επίσης, τα σταυρανθή, επειδή περιέχουν ουσίες που δεσμεύουν την περίσσεια οιστρογόνων.

Τα οιστρογόνα μεταβολίζονται στο συκώτι, αλλά αν το δικό σας είναι επιβαρυμένο, δεν θα κάνει τη δουλειά του αποτελεσματικά. Περιορίστε, λοιπόν, την κατανάλωση αλκοόλ.

Ο ένοχος: Γκρελίνη


Αυτή είναι η ορμόνη που δίνει το σήμα της πείνας. Μόλις φάτε, η έκκρισή της σταματάει, μέχρι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα να πέσουν και να αρχίσει πάλι να ελευθερώνεται στην κυκλοφορία για να φάτε ξανά. Το ποσοστό που έχετε στο σώμα σχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με το βάρος σας. Έτσι, οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι έχουν συνήθως μεγάλη ποσότητα, αφού το σώμα τους προσπαθεί να τους κινητοποιήσει να φάνε. Όμως, αν αρχίσετε να παίρνετε βάρος, τα επίπεδά της μειώνονται.

Τα σημάδια

Το να πεινάτε περισσότερο από ό,τι συνήθως, γεγονός που δυσκολεύει την προσπάθειά σας να αδυνατίσετε. Μάλιστα, τα επίπεδα της ορμόνης ανεβαίνουν όταν ξεκινάτε δίαιτα και δοκιμές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον έδειξαν ότι σχετικά μικρή απώλεια βάρους προκαλεί αύξηση των επιπέδων της γκρελίνης, αυξάνοντας ταυτόχρονα την όρεξη. Χρειάζεται, λοιπόν, δυνατή θέληση για να μην υποκύψετε στα σήματα που στέλνει το σώμα σας όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Νικήστε την


Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «The Journal of Consumer Research» έδειξε ότι το σφίξιμο των μυών δυναμώνει τη θέληση των ανθρώπων απέναντι στους πειρασμούς.
Οι στερητικές ή υποθερμιδικές δίαιτες έχουν ως αποτέλεσμα η ποσότητα γκρελίνης στον οργανισμό να αυξάνεται μαζί με το αίσθημα της πείνας. Η καλύτερη λύση είναι να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων το πολύ κατά 500 και να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα.
Η μελέτη που συσχετίζει την έλλειψη ξεκούρασης και ύπνου με μειωμένα επίπεδα λεπτίνης στον οργανισμό έδειξε ότι σε αυτή την περίπτωση αυξάνονται ταυτόχρονα τα επίπεδα της γκρελίνης.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς η άσκηση μπορεί να ενισχύσει τον εγκέφαλο;



Οι μύες γίνονται πιο ανθεκτικοί στην κούραση.

Μπορεί η άσκηση να κάνει τον εγκέφαλο πιο fit; Αυτό το ερώτημα ενέπνευσε μια νέα μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα των The New York Times. Η επιστημονική ομάδα της Νότιας Καρολίνας εξέτασε κατά πόσο η άσκηση μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Οι ερευνητές στηρίχθηκαν στο γεγονός πως η άσκηση αναδιαμορφώνει τους μύες, καθιστώντας τους πιο ανθεκτικούς στην κούραση. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της άσκησης παρατηρείται αύξηση του αριθμού των μιτοχονδρίων – των εργοστασίων ενέργειας του κυττάρου- με αποτέλεσμα όσο περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των μικρών βιολογικών εργοστασίων των μυϊκών κυττάρων, τόσο πιο ανθεκτικοί γίνονται οι μύες στην κούραση.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να πυροδοτεί τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Έτσι, οι επιστήμονες στη Νότια Καρολίνα έψαξαν να διαπιστώσουν κατά πόσο η άσκηση μπορεί να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύτταρα με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που η άσκηση ενισχύει τους μύες.

Τα κύτταρα του εγκεφάλου τροφοδοτούνται με ενέργεια από τα μιτοχόνδρια. Μέχρι τώρα, γνωρίζουμε πως όπως οι μύες έτσι και πολλά τμήματα του εγκεφάλου προπονούνται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ο εγκέφαλος πρέπει να εργαστεί σκληρά για να κρατήσει τους μύες σε κίνηση με αποτέλεσμα να αυξάνεται η μεταβολική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Σύμφωνα με τους ερευνητές έμενε να εξετασθεί κατά πόσο αυτή η μεταβολική δραστηριότητα που πραγματοποιείται στον εγκέφαλο μπορεί να αυξήσει τη ζωτικότητα και την αντοχή των εγκεφαλικών κυττάρων.

Έτσι, οι επιστήμονες στη Νότια Καρολίνα, συγκέντρωσαν ποντίκια και ανέθεσαν στα μισά να τρέξουν για μια ώρα την ημέρα σε διάδρομο, ενώ τα υπόλοιπα καθίσανε στα κλουβιά τους, χωρίς άσκηση για οκτώ εβδομάδες. Τα καθιστικά ποντίκια (ομάδα ελέγχου) στεγάζονταν στο ίδιο εργαστήριο με τα πιο ενεργητικά, ώστε οι δύο ομάδες να μοιραστούν το ίδιο περιβάλλον. Στο τέλος των δύο μηνών και οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν τρέξιμο σε διάδρομο μέχρι εξάντλησης. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ποντίκια που έτρεχαν συστηματικά εμφάνισαν πολύ μεγαλύτερη αντοχή συγκριτικά με τα καθιστικά. Περισσότερο ενδιαφέρον, όμως, είχε το τι συνέβαινε στο εσωτερικό των εγκεφαλικών κυττάρων τους. Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως τα ποντίκια με την έντονη άσκηση πολλαπλασίαζαν τα μιτοχόνδρια στα εγκεφαλικά τους κύτταρα. Μερικά μέρη του εγκεφάλου τους είχαν μεγαλύτερη δραστηριότητα από ό, τι άλλα, όμως σε όλα τα ποντίκια τα εγκεφαλικά κύτταρα ανέπτυξαν νέα μιτοχόνδρια, ενώ δεν υπήρχε καμία ανάλογη δραστηριότητα στα εγκεφαλικά κύτταρα των καθιστικών πειραματόζωων.

Πρακτική και κλινική σημασία:

Ο πολλαπλασιασμός των μιτοχονδρίων συνδέεται με θετικές συνέπειες στην κλινική πράξη. Άλλες μελέτες, έχουν δείξει ότι μιτοχονδριακά ελλείμματα στον εγκέφαλο ίσως να παίζουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του Αλτσχάιμερ και της νόσου Πάρκινσον. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι μακροχρόνιοι δρομείς έχουν χαμηλότερο κίνδυνο νευρολογικών ασθενειών υποδηλώνοντας πως μια μεγαλύτερη δεξαμενή μιτοχονδρίων στα κύτταρα του εγκεφάλου τους, θα μπορούσε να αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο μία ασπίδα ενάντια σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι, σε πειραματικό στάδιο τουλάχιστον, δύο μήνες προπόνηση ίσως αρκεί για να διεγείρει την αύξηση στη βιογένεση των μιτοχονδρίων. Η διαπίστωση αυτή συμπληρώνει ένα σημαντικό κομμάτι του πάζλ, αποκαλύπτοντας πως η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία των μιτοχονδρίων και σε άλλους ιστούς, εκτός των μυών. Μένει λοιπόν να δούμε νεότερα και ακόμη πιο ενθαρρυντικά αποτελέσματα νέων μελετών στο μέλλον σχετικά με την επίδραση της άσκησης στην υγεία του εγκεφάλου.


Πηγή: http://www.nutrimed.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πολλά αντιβιοτικά καθιστούν ανθεκτικά τα μικρόβια



Η εκτεταμένη χρήση τους καθιστά τα φάρμακα αναποτελεσματικά.

Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών σε ζώα και φυτά είναι εξίσου επικίνδυνη με την αλόγιστη χρήση τους στον άνθρωπο, διότι έχει ως συνέπεια να αναπτύσσουν τα μικρόβια ανθεκτικότητα σε αυτά τα φάρμακα και τα καθιστούν αναποτελεσματικά.

Αυτό σημαίνει ότι τα αντιβιοτικά δεν θα μπορούν να θεραπεύσουν έναν άνθρωπο, ο οποίος εν αγνοία του προσλάμβανε ποσότητες αντιβιοτικών καταναλώνοντας τρόφιμα που προέρχονταν από ζώα και φυτά στα οποία έχει γίνει ανεξέλεγκτη χρήση αυτών των φαρμάκων.

«H βακτηριακή αντοχή είναι ένα θέμα πάρα πολύ επίκαιρο το οποίο έχει σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων και ιδιαίτερα με την ασφάλεια των καταναλωτών. Το πρόβλημα αυτό έχει προκύψει λόγω της ανεξέλεγκτης, εκτεταμένης για πολλά χρόνια χρήσης των αντιβακτηριακών ουσιών που τις λέμε αντιβιοτικά. Η χρήση των ουσιών αυτών δημιουργεί μέσα στους οργανισμούς κάποιες ειδικές καταστάσεις οι οποίες στη συνέχεια μετά από κάποιες επανειλημμένες χρήσεις επιτρέπουν τη δημιουργία μιας κατάστασης ανθεκτικότητας των μικροβίων. Οπότε, εάν στη συνέχεια χρησιμοποιήσουμε κάποια αντιβιοτικά για την θεραπεία της ασθένειας κάποιου ανθρώπου ενδέχεται αυτά να μην έχουν αποτέλεσμα. Λέμε λοιπόν όχι στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στον άνθρωπο αλλά και στα ζώα και τα φυτά τα οποία στη συνέχεια δίνουν τα προϊόντα τα οποία καταναλώνει ο άνθρωπος», εξήγησε ο κτηνίατρος- υγιεινολόγος τροφίμων, Αθανάσιος Τυρπένου στο περιθώριο του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Τροφίμων της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός δεν ισχύει για τους πολίτες των χωρών της ΕΕ και κατά συνέπεια και για τους Έλληνες, αφενός διότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή και αφετέρου διότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες εφαρμόζουν κατά γράμμα αυτή τη νομοθεσία.

«Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ ασφαλής διότι γίνεται συνετή χρήση φαρμακευτικών ουσιών και ελέγχονται τόσο από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και από τον ΕΦΕΤ, τον ΕΟΦ και από άλλους φορείς που εμπλέκονται στον έλεγχο των τροφίμων. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι οι πιο τυχεροί στον κόσμο, διότι στην ΕΕ ισχύει η αυστηρότερη νομοθεσία από την άποψη ελέγχου, υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων», επισήμανε ο κ Τυρπένου.


Διαβάστε περισσότερα...