Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Το νικητήριο γράμμα στον Federer


Με ένα γράμμα από τον αγαπημένο του αθλητή Roger Federer και το πρώτο βραβείο του 41ου διαγωνισμού επιστολικών εκθέσεων της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, στις βαλίτσες του, επέστρεψε από το Κατάρ ο 14χρονος μαθητής από τα Γιαννιτσά Μάριος Χατζηδήμος, ο οποίος ταξίδεψε πριν από λίγες ημέρες στην αραβική αυτή χώρα προκειμένου να βραβευτεί.

Ο μαθητής της Γ' Γυμνασίου κατάφερε, με μία έκθεση -γράμμα προς τον Ελβετό τενίστα, να ξεχωρίσει ανάμεσα σε περίπου ένα εκατομμύριο νέους από 55 χώρες, που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό, το θέμα του οποίου ήταν εμπνευσμένο από τη φετινή ολυμπιακή χρονιά: «Γράψτε μια επιστολή σε έναν αθλητή ή μια μορφή του αθλητισμού που θαυμάζετε, για να εξηγήσετε τι σημαίνουν για εσάς οι Ολυμπιακοί Αγώνες».

«Αγαπητέ Roger Federer, είμαι ο Μάριος, ένας από τους χιλιάδες, φαντάζομαι θαυμαστές σου. Ένας μικρός, ασήμαντος Μάριος, μπροστά σ' έναν γίγαντα του αθλητισμού. Κι ο λόγος που σου γράφω; Για να σ' ευχαριστήσω... να σ' ευχαριστήσω, που ξύπνησες μέσα μου την αγάπη για τον αθλητισμό και το τένις! … Για μένα οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν σημαίνουν, ούτε αναβολικά, ούτε πρωταθλητισμό, ούτε οικονομικά συμφέροντα, οικονομική κρίση, αντιζηλίες και μίση. Σημαίνουν χαρά για την συμμετοχή, 'ευ αγωνίζεσθαι', φιλία, ειρήνη» έγραψε- μεταξύ άλλων- ο Μάριος στην έκθεσή του και φαίνεται πως συγκίνησε όχι μόνο τα μέλη της κριτικής επιτροπής αλλά και τον ίδιο τον Roger Federer.

«Μου γράφει στο γράμμα του, που ήταν και η έκπληξη της βραδιάς, ότι είναι ενήμερος για την έκθεσή μου για εκείνον και πως τον 'άγγιξαν' όσα έγραψα» λέει στο ΑΜΠΕ ο 14χρονος μαθητής, ο οποίος μπορεί να παίζει τένις και να το αγαπά, αλλά η ιστορία είναι αυτή που φαίνεται να τον έχει κερδίσει αφού αυτό είναι το αντικείμενο σπουδών που θέλει να ακολουθήσει.

Η εμπειρία της βράβευσης στο Κατάρ, στο πλαίσιο του 25ου συνεδρίου της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, ήταν μοναδική. «Ξαφνικά βρέθηκα μπροστά σε μία τεράστια με πάρα πολλούς ανθρώπους. Αρχικά αγχώθηκα, αλλά γρήγορα το ξεπέρασα, διάβασα την έκθεσή μου στα ελληνικά και μετά απάντησα στις ερωτήσεις που μου ετέθησαν στα αγγλικά» εξηγεί ο Μάριος.

Στο Κατάρ έμεινε τρεις μέρες κι αυτό που τον εντυπωσίασε περισσότερο, όπως λέει, ήταν «τα τεράστια κι εντυπωσιακά κτίρια και το πόσο πρόθυμοι ήταν όλοι να μας εξυπηρετήσουν, να μας βοηθήσουν».

Με λόγο σεμνό και απαράμιλλη ευγένεια, ο 14χρονος μαθητής από τα Γιαννιτσά θεωρεί στήριγμα και οδηγό σε κάθε του προσπάθεια στη ζωή την οικογένειά του και τις αρχές της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της υπομονής και της αγάπης, όπως χαρακτηριστικά λέει.

Από το πλευρό του στην ξεχωριστή αυτή εμπειρία που βίωσε στο Κατάρ δεν θα μπορούσε να λείπει η μητέρα του Χρυσάνθη, η οποία δεν κρύβει τη χαρά της όχι μόνο για τη διάκριση του γιου της, αλλά, όπως λέει στο ΑΜΠΕ, «και για το γεγονός ότι ακούστηκε το όνομα της πατρίδας μας, με τρόπο χαρμόσυνο και θετικό, παγκοσμίως».

Γιατρός στο επάγγελμα και μητέρα άλλων τεσσάρων παιδιών, η Χρυσάνθη Χατζηδήμου τονίζει ακόμη την πίστη της στη νέα γενιά που μπορεί, όπως λέει, να διεκδικήσει τα πολλά χρυσά «μετάλλια» που δικαιούται η Ελλάδα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κινητή μονάδα με δωρεάν σύριγγες;


To θέμα της παραχώρησης κτιρίου του δήμου Θεσσαλονίκης στην οδό Παπαρηγοπούλου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία κέντρου αρωγής εξαρτημένων ατόμων συζητά αυτή την ώρα το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν βρέθηκαν στη συνεδρίαση για να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, απαντώντας στους παρευρισκόμενους, σημείωσε ότι με τον αφορισμό δεν δίνονται λύσεις στα προβλήματα της πόλης και ξεκαθάρισε ότι το έργο, όπως και η ανάπλαση της περιοχής θα προχωρήσουν. Μάλιστα, κατέθεσε και άλλες σκέψεις του για τη βοήθεια αλλά και την προστασία των εξαρτημένων ατόμων. Όπως είπε, μια σκέψη είναι να υπάρχουν στην πόλη κινητές μονάδες με δωρεάν σύριγγες και προφυλακτικά, ενώ μια άλλη να δημιουργηθεί κέντρο ώστε άνθρωποι που έχουν απεξαρτηθεί και εργάζονται, να έχουν έναν χώρο να κοιμηθούν το βράδυ.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρομποτικό αναπηρικό αμαξίδιο ανεβαίνει σκαλοπάτια



Σημαντικό επίτευγμα από επιστήμονες στην Ιαπωνία.

Ένα νέο αναπηρικό αμαξίδιο που κατασκευάστηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Chiba της Ιαπωνίας, έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιείται σε ανώμαλες διαδρομές και στενούς χώρους με ιδιαίτερη ευκολία.

Το αμαξίδιο χρησιμοποιεί αισθητήρες για την ανίχνευση εμποδίων και αλλαγών στην κλίση του έδαφος ώστε να προσαρμόζει αυτόματα τους τροχούς του. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να ορίσει την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει και το ρομποτικό σύστημα θα κάνει όλα τα υπόλοιπα. Πέρα από τους αισθητήρες η ανίχνευση μπορεί να πραγματοποιηθεί και από τους ίδιους τους τροχούς, επιτρέποντας στο αμαξίδιο να αναγνωρίζει σκαλοπάτια και εμπόδια με μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής διαδικασίας εξήγησε στο Digitized Information πως οι τροχοί του μπορούν να λειτουργήσουν σαν ανθρώπινα πόδια, αφού έχουν ακόμα και την δυνατότητα να ανεβαίνουν σκαλοπάτια, ένας τροχός την φορά. Σε αυτήν την περίπτωση, οι πίσω τροχοί χρησιμοποιούνται ως στήριγμα, ενώ οι μπροστινοί σηκώνονται στιγμιαία και υπό γωνία προκειμένου να ανεβάσουν ή να κατεβάσουν τον χρήστη με ασφάλεια. Δεν ενδείκνυται βέβαια για χρήση σε σκάλες, κυρίως λόγω του όγκου του, αλλά έστω και έτσι μπορεί να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμο στον δρόμο, ιδίως σε σημεία όπου δεν υπάρχουν ειδικές ράμπες.

Οι αισθητήρες μπορούν ακόμα να ανιχνεύσουν οποιαδήποτε στο έδαφος και να προσαρμόσουν την γωνία του καθίσματος ώστε το σώμα του χρήστη να παραμείνει επίπεδο, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα στροφής 180 μοιρών χρησιμοποιώντας βοηθητικούς σταθεροποιητές. Προς το παρόν το αμαξίδιο αυτό παραμένει ως πρωτότυπο, με το σύστημα κίνησης όμως να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Σύντομα θα προχωρήσει στο στάδιο της δοκιμής, προκειμένου να τελειοποιηθεί.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

15 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού



15 ΟΚΤΩΒΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ.
Στις 15 Οκτωβρίου, κάθε χρόνο, είναι η παγκόσμια ημέρα τουΛευκού Μπαστουνιού:
Το λευκό μπαστούνι, είναι το τεχνικό βοήθημα που χρησιμοποιούν τα άτομα με πρόβλημα όρασης για να εντοπίζουν και να αποφεύγουν τα εμπόδια στην πορεία τους, στην προσπάθεια τους να κινούνται μόνοι, ανεξάρτητοι και με ασφάλεια.

Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;;; Τότε, διάβασε τα παρακάτω και να ξέρεις πως αν κάτι θυμάσαι απ’αυτά όταν κάπου, κάποτε, τυχαία ή για κάποιο λόγο με συναντήσεις, θα με κάνεις να νιώσω άνετα, δίνοντας μου αυτό ακριβώς που χρειάζομαι…
Όταν με συναντήσεις μπορείς να με βοηθήσεις αν θυμηθείς τα παρακάτω:

1. μόνο εμείς οι τυφλοί κρατάμε λευκό μπαστούνι και αυτό για να περπατάμε με ασφάλεια, όχι για να ξεχωρίζουμε, να παίζουμε, να μας δείχνουν ή να ζητιανεύουμε.

2. είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος αλλά τυφλός. Μη με μεταχειρίζεσαι σαν παιδάκι. Μεγαλώνω, παίζω, τρέχω, διαβάζω, γράφω, σπουδάζω, δουλεύω, παθιάζομαι, κλαίω, γελάω, ερωτεύομαι, θυμώνω, «σερφάρω», κάνω chat,…,όπως ΕΣΥ!

3. πιο εύκολα θα περπατήσω μαζί σου, παρά με το μπαστούνι ή με το σκύλο μου. Όμως, μη με πιάνεις από τον ώμο ή απ’το μπράτσο. άσε με να πιάσω εγώ το δικό σου μπράτσο: Έτσι θα νιώθω (=θα ξέρω) πότε σταματάς, πότε στρίβεις, πότε ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις.

 


4. Μη ρωτάς τον συνοδό μου: «Πώς τον λένε;», «Τι θέλει να ψωνίσει;», «Ποιο φαγητό του αρέσει;», «Που θέλει να πάει;», «Πώς γράφει και διαβάζει;», «Πώς μπορεί;»,… Ρώτησε εμένα, ξέρω και εγώ να σου απαντήσω! Χρησιμοποίησε τον κανονικό τόνο της φωνής σου, όπως μιλάς στους άλλους μίλα και σε εμένα.

5. Μην αποφεύγεις τις λέξεις «βλέπω», «κοιτάζω», «τυφλός» κλπ., τις μεταχειρίζομαι και εγώ. Βλέπω με τα χέρια μου: βλέπω για μένα= αγγίζω, ακούω, μυρίζω, καταλαβαίνω, αισθάνομαι…

6. Σύστησε με στους άλλους, ακόμη και στα παιδιά. Θέλω να γνωρίσω ποιος είναι στην τάξη ή στο δωμάτιο μαζί μου. Μίλησε μου όταν μπαίνεις. Πες μου πως φεύγεις: με φέρνεις σε μεγάλη αμηχανία αν μ’αφήνεις να μιλάω με κάποιον που δεν είναι κοντά μου…

7. Οδήγησε το χέρι μου σε μια καρέκλα. Πες μου που είναι η πόρτα στο δωμάτιο, το αποχωρητήριο, το παράθυρο κλπ. Και αν υπάρχουν εμπόδια ή πράγματα στο πάτωμα. Δε θέλω να κάνω ζημιές, γιατί μπορώ να μην κάνω ζημιές.

 


8. Βοήθησε με διακριτικά στο τραπέζι και πες μου για το φαγητό στο πιάτο μου. Χρησιμοποίησε το πιάτο μου σαν «ρολόι» και πες μου σε ποια «ώρα» είναι το κάθε είδος του φαγητού μου, π.χ «Το κρέας σου είναι στο Έξι».
Κοίτα το ποτήρι μου να είναι δίπλα στο πιάτο μου και πες μου αν είναι στο δεξί ή στο αριστερό μου χέρι, για να το… «δω» και εγώ όταν το χρειαστώ.

9. Μου αρέσουν οι αθλητικές εκδηλώσεις, το θέατρο και ο κινηματογράφος, φτάνει να με βοηθάς να καταλαβαίνω τι γίνεται διαβάζοντας/περιγράφοντας μου όσα δεν μπορώ να δω.

10. Μου αρέσουν οι εκδρομές και τα πάρτι. Πάρε με στην παρέα σου και γνώρισε με στους καλεσμένους σου.
 

11. Ξέρω να συμπεριφέρομαι. Αν υστερώ σε κάτι βοήθησε με. Δε θέλω τον οίκτο σου αλλά τη φιλία σου! Μη μιλάς για τη «θαυματουργό αντίληψη» των τυφλών. Μην ξεχνάς ότι όσα έμαθα είναι αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και εργασίας…

12. Αν είσαι περίεργος θα μιλήσω μαζί σου για το πρόβλημα μου αλλά όχι μόνο γι’αυτό, γιατί για μένα είναι μια παλιά ιστορία! Έχω τόσα άλλα ενδιαφέροντα, χόμπι και απορίες όπως και εσύ!





Βαγγέλης Αυγουλάς ,
Δικηγόρος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ιλίου,
Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης
Αναπλ. Οργανωτικός Γραμματέας Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών,
Γραμματέας της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών



Πηγή: meallamatia
Διαβάστε περισσότερα...

Απογεύματα στο Παιδικό Μουσείο



Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Α' έως Δ' δημοτικού.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο διοργανώνει απογευματινό εργαστήρι με θέμα την κίνηση και το ρυθμό από την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου και κάθε Παρασκευή.

Ποια είναι η ορθή στάση σώματος; Πόση ώρα μπορώ να μείνω ακίνητος;
Τι σχέση έχει το περπάτημα με το ρυθμό; Έχει κάτοψη το σώμα μου;
Πόσους διαφορετικούς ήχους κάνει το σώμα μου; Τι σχέση έχει το αφτί με την ισορροπία;
Με ποιον τρόπο θα κινούμουν αν ήμουν μηχανή, ρομπότ, φυσαλίδα, γάτα, σκίουρος…;
Πώς χτίζεται μια χορογραφία; Πόσα διαφορετικά σχήματα μπορεί να πάρει ένα σώμα;
Απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα θα ανακαλύψουν τα παιδιά που θα συμμετέχουν στο εργαστήρι που θα πραγματοποιηθεί στα εκθέματα του Παιδικού Μουσείου και θα ολοκληρωθεί σε 4 διαδοχικές συναντήσεις.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά
-στο έκθεμα «Ανακαλύπτω το σώμα μου, θεματική ενότητα: πώς κινούμαι;» μέσα από ειδικές ασκήσεις ανακαλύπτουν το σώμα τους και το ρυθμό και επιχειρούν να τα συνδέσουν.
-στο έκθεμα «Παιχνιδότοπος, θεματική ενότητα «Xτίζω και Δημιουργώ»
με ένα παιχνίδι κίνησης και επικοινωνίας «μεταμορφώνονται» σε σπίτια και ανακαλύπτουν διαφορετικά επίπεδα στην κίνησή τους…
-στα εκθέματα «Ανακαλύπτω τον εαυτό μου, θεματική ενότητα: πώς κινούμαι;» «Σοφίτα» – «Μέσα στο νερό»
αναγνωρίζουν διαφορετικούς ήχους που παράγει το σώμα τους και παίζουν μουσική με αυτό. Συνδέουν τα κομμάτια ενός παζλ, για να ανακαλύψουν τη δομή του αφτιού και τη σχέση του με την ισορροπία. Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης και στα τρία εκθέματα, συνδέουν αυτά που ανακάλυψαν (περπάτημα, ρυθμός, επίπεδα, ποιότητες κίνησης).
-στο έκθεμα «Γεια σου, Πυθαγόρα!»
με τη βοήθεια ασκήσεων δυναμικής της ομάδας, «δουλεύουν» πάνω στις ανακαλύψεις τους και εξελίσσουν τη συνεργασία τους, φτιάχνουν τη δική τους χορογραφία και τη χορεύουν με διαφορετικούς ρυθμούς και ποιότητες κίνησης.

Το εργαστήρι ολοκληρώνεται σε 4 συναντήσεις ξεκινώντας από την
Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 & ώρες 18:00 έως 19:30
Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012 & ώρες 18:00 έως 19:30
Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012 & ώρες 18:00 έως 19:30
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012 & ώρες 18:00 έως 19:30



Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται η...λυπητερή για 122.402 άτομα


Την 11η αποστολή με 196.287 εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων απέστειλε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Από αυτά τα 122.402 σημειώματα είναι χρεωστικά, τα 15.744 είναι πιστωτικά και τα υπόλοιπα 58.141 είναι μηδενικά. Έως τώρα έχουν εκκαθαριστεί 5.416.010 φορολογικές δηλώσεις από τις οποίες οι 3.681.142 είναι χρεωστικές, οι 441.397 πιστωτικές και οι 1.293.471 είναι μηδενικές.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε κίνδυνο η ψυχική και σωματική υγεία των Ελλήνων, λόγω της οικονομικής κρίσης



Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών (περίπου 850.000 Έλληνες και 1,1 εκατ. Ελληνίδες) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη.

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με το αβέβαιο μέλλον και τη γενικευμένη ανασφάλεια, αυξάνει δραματικά τους δείκτες κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό και απειλεί τη σωματική του υγεία, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών (περίπου 850.000 Έλληνες και 1,1 εκατ. Ελληνίδες) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η οικονομική κρίση αποτελεί στις μέρες μας την κύρια αιτία αύξησης των κρουσμάτων κατάθλιψης, σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτιμάται ότι η νόσος επηρεάζει 350 εκατομμύρια ανθρώπους και σύμφωνα με τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας για την ψυχική υγεία, που διεξήχθη πρόσφατα σε 17 χώρες, περίπου 1 στα 20 άτομα ανέφερε ότι είχε ένα επεισόδιο κατάθλιψης τον προηγούμενο χρόνο.
Η νόσος μπορεί να προσβάλλει άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε ορισμένες βαριές περιπτώσεις είναι δυνατόν να οδηγήσει σε
αυτοκτονία, επισημαίνουν οι ειδικοί. Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο χάνονται περίπου 1 εκατομμύριο ζωές εξαιτίας των αυτοκτονιών, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 3.000 θανάτους σε καθημερινή βάση.
Τα παραπάνω τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη διεξαγωγή του 18ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας (18 - 20 Οκτωβρίου, στην Αθήνα), ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σημαντική αιτία ανικανότητας για εργασία και μέχρι το 2030 η πρώτη, εάν δε ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της.
Όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, η άμεση καταπολέμηση της κατάθλιψης μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας, με τη συνεργασία τόσο των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας όσο και ολόκληρης της κοινωνίας, αποτελεί σήμερα αδήριτη ανάγκη.
Η σωματική και ψυχική υγεία των Ελλήνων βρίσκεται σε «κρίσιμο σταυροδρόμι», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας (ΕΕΕΠ), καθηγητή Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, Σωτήρη Ράπτη, καθώς «οι σύγχρονοι ''δολοφόνοι'' του ανθρωπίνου είδους συνεχίζουν ακάθεκτοι τη δράση τους». Τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 40% - 45% των θανάτων τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, ενώ ακολουθούν οι νεοπλασματικές ασθένειες, οι οποίες ευθύνονται για
περίπου το 1/3 των θανάτων παγκοσμίως. Επίσης, την τελευταία 20ετία παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Στη χώρα μας υπολογίζονται σε 1.200.000, δηλαδή ποσοστό περίπου 12% του γενικού πληθυσμού, ενώ σε διεθνές επίπεδο υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια.
Το πλέον ανησυχητικό, είπε ο κ. Ραπτης, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2025 ο συνολικός αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται να έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.

Ιδιαίτερη ανησυχία όμως προκαλεί στη χώρα μας η αύξηση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Πρόκειται για διαβήτη που εκδηλώνεται σε άτομα νεαρής ηλικίας έως 18 ετών και, κυρίως, σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Σε ό,τι αφορά το διαβήτη τύπου 2, ποσοστό 95% των 1.200.000 ατόμων με διαβήτη που υπάρχουν στη χώρα μας, έχουν διαβήτη τύπου 2, ενώ στην «ουρά», είπε ο κ. Ράπτης, περιμένουν άλλες 200.000 άτομα με διαταραχή της ανοχής της γλυκόζης. Από αυτούς, περίπου το 70% θα εμφανίσει έκδηλο σακχαρώδη διαβήτη εντός μιας πενταετίας, εάν δεν αλλάξει το σημερινό τρόπο ζωής του έγκαιρα και αποτελεσματικά.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι μαθητές θα επιστρέφουν τα σχολικά βιβλία για να γλιτώσουμε... λεφτά!



Την περίπτωση να επιστρέφονται τα σχολικά βιβλία, μελετά το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τον Κ. Αρβανιτόπουλο.


«Μελετάμε έναν τρόπο ώστε τα βιβλία να μην τα πετάμε στο τέλος του χρόνου, αλλά να δίνονται πάλι για χρήση, όπως γίνεται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα», επισήμανε ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real fm.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «στη Γερμανία χρησιμοποιούν τα ίδια βιβλία για 3 χρόνια, εμείς γιατί να τα πετάμε; Τι είδους σπατάλη είναι αυτή της τάξεως των 20 ή 30 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο;». Ο κ. Αρβανιτόπουλος, μάλιστα, εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι μια τέτοια απόφαση θα «περάσει» στην ελληνική κοινωνία λέγοντας: «Θα περάσει γιατί θα το χρεώνεται η κάθε οικογένεια το βιβλίο. Θα υπάρχει μια μεμβράνη σε κάθε σελίδα, που δεν κοστίζει τίποτα, ώστε να μη μουτζουρώνεται και στο τέλος της χρονιάς με ευταξία θα παραδίδονται στους επόμενους».


Ο υπουργός όμως αναφέρθηκε και στο θέμα της συγχώνευσης, κατάργησης κλπ. σχολών και τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά», τονίζοντας ότι το μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της επόμενης χρονιάς θα είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο της φετινής χρονιάς, ενώ αναφέρθηκε στον εξορθολογισμό του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Σε αυτό το σημείο ο υπουργός πρόσθεσε ότι τα 40 ΑΕΙ της χώρας και τα 500 τμήματά τους πρέπει να αναβαθμιστούν, με συγχωνεύσεις και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους.

Ο υπουργός όμως αναφέρθηκε και σε ένα άλλο μείζον θέμα που είναι ο υποσιτισμός των μαθητών τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί πολύ σοβαρά και κάνουμε ενέργειες χωρίς δημοσιότητα, γιατί είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα. Υπάρχει πράγματι ζήτημα. Σε πολλές περιοχές, σε πολλά σχολεία, δυστυχώς, έχουμε κρούσματα μαθητών τα οποία μας θλίβουν και έχουμε κάνει ενέργειες και με ιδιωτικούς φορείς και με την εκκλησία. Θα δείτε πολύ σύντομα και μια πρωτοβουλία που θα γίνει από τη δημόσια τηλεόραση ούτως ώστε να υπάρξει αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος χωρίς όμως δημοσιοποίηση γιατί πρέπει να είμαστε διακριτικοί προς τους συμπολίτες μας».

Εξάλλου, σήμερα, το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε την καταβολή του ποσού του 1.600.000 ευρώ που αποτελεί τη δόση του εφετινού προϋπολογισμού το οποίο έχει εγκρίνει για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας έκτακτου διδακτικού προσωπικού στα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2012. Ακόμη εγκρίθηκαν χίλιες τετρακόσιες σαράντα πιστώσεις, που ισοδυναμούν με θέσεις απασχόλησης εννέα (9) μηνών για την πρόσληψη συμβασιούχων εργαζομένων στα ΤΕΙ.

Τέλος, ο υπουργός δέχθηκε άμεσα το αίτημα των προεδρείων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), με την Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) ΤΕΙ και της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) που ζήτησαν να συναντηθούν μαζί του για να συζητήσουν το σχέδιο της αναδιάρθρωσης της Τριτοβάθιας Εκπαίδευσης (σχέδιο «Αθηνά»). Η συνάντησή τους θα γίνει την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου.


Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς πετρέλαιο τα σχολεία


Tον σοβαρό κίνδυνο να μείνουν χωρίς θέρμανση τα σχολεία της Καστοριάς λόγω έλλειψης χρηματοδότησης περιέγραψε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Καστοριάς ο Δήμαρχος Νεστορίου, Χρήστος Γκοσλιόπουλος.

«Δεν υπάρχουν χρήματα για πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν έχουμε λεφτά, οι δήμοι του νομού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Τα σχολεία του νομού Καστοριάς θα παγώσουν» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ Γκοσλιόπουλος.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι σήμερα που ξεκίνησε επίσημα η διάθεση του πετρελαίου, δεν υπάρχει καμία παραγγελία πετρελαίου σε κανένα από τα πρατήρια του νομού Καστοριάς.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς φάρμακα ο ΟΚΑΝΑ


Σε τεντωμένο σκοινί κινούνται οι χρήστες ναρκωτικών που υποστηρίζονται από τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ.

Κι αυτό γιατί ο Οργανισμός κινδυνεύει να μείνει χωρίς φάρμακα υποκατάστασης κάτι που επισημαίνει ο ΟΚΑΝΑ σε σχετικό έγγραφό του προς το Υπουργείο Υγείας:

«Ο Οργανισμός από τον μήνα Οκτώβριο 2012 με την επιχορήγηση που λαμβάνει δεν θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε δαπάνες προμήθειας φαρμάκων υποκατάστασης για τους ασθενείς, πάγιες δαπάνες, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, τηλεφωνία, καταβολή εισφορών και κρατήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία, Δημόσιο, καθώς και χρέη που έχουν ήδη δημιουργηθεί στον Οργανισμό».

Σήμερα, οι μονάδες χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ λειτουργούν με όσα αποθέματα έχουν, όσον αφορά στα φάρμακα για τη θεραπεία των χρηστών, ενώ το προσωπικό του Οργανισμού και των μονάδων αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην πληρωθεί για τον μήνα Οκτώβριο.

(…)

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΚΑΝΑ σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να εφαρμοστεί η σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΕΛΠΝΟ και ακολούθως να καταβληθούν στον Οργανισμό τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τη δημιουργία και τη λειτουργία των νέων θεραπευτικών μονάδων χορήγησης υποκατάστατων στα δημόσια νοσοκομεία;».



Διαβάστε περισσότερα...

Πράξη αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη


Τουλάχιστον 70 κιβώτια με φάρμακα συγκεντρώθηκαν από πολίτες της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παραδοθούν στα Ιατρεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η πράξη τους εντάσσεται στο πλαίσιο δράσης της Αντιπεριφέρειας και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους.

Μεταξύ αυτών που παρέδωσαν φάρμακα ήταν οι δήμαρχοι Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης οι οποίοι τα είχαν συγκεντρώσει στους δήμους τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Κανονικά θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ



Σε όσους απογράφηκαν έως τις 12 Οκτωβρίου.

Κανονικά θα γίνει η καταβολή των συντάξεων σε όσους απογράφηκαν έως τις 12 Οκτωβρίου, παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν από το μεγάλο αριθμό συνταξιούχων που προσήλθαν για να απογραφούν το χρονικό διάστημα από 05/10/2012 έως 12/10/2012.

Σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του ΙΚΑ αναφέρει, ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να συμπεριληφθούν κανονικά οι προαναφερθέντες συνταξιούχοι, στην πληρωμή μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Η πληρωμή της κύριας σύνταξης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επικουρικής σύνταξης ΕΤΕΑΜ καθώς και της κύριας σύνταξης ΤΑΠΙΛΤ θα γίνει στις 22/10/2012 και της σύνταξης ΤΑΠ-ΟΤΕ στις 26/10/2012.

Τέλος, η Διοίκηση του ΙΚΑ, συνιστά σε όσους δεν απογράφηκαν έως τις 12/10/2012 να προσέρχονται για απογραφή στα Υποκαταστήματα του Ιδρύματος από τις 22/10/2012 και μετά, προκειμένου με μία μόνο επίσκεψή τους να απογράφονται και να λαμβάνουν εντολή πληρωμής για τη σύνταξή τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα οφέλη των φυτικών ινών



Μάθετε τις ευεργετικές τους δράσεις.

Οι φυτικές ίνες αποτελούν το μη απορροφήσιμο τμήμα των φυτικών τροφίμων. Διέρχονται από το λεπτό έντερο, καταλήγοντας ανέπαφες στο παχύ έντερο όπου και δρουν. Η δράση των φυτικών ινών στο παχύ έντερο είναι εξαιρετικής σημασίας και αφορά τόσο στη λειτουργία του ίδιου του εντέρου, όσο και στη γενικότερη ευεξία και καλύτερη υγεία.

Οι φυτικές ίνες χωρίζονται σε δύο ομάδες, ανάλογα με τη διαλυτότητά τους: τις διαλυτές και τις αδιάλυτες. Διαλυτές ονομάζονται οι φυτικές ίνες που ζυμώνονται από τα βακτήρια στο κόλον, παράγοντας αέρια και διάφορα παραπροϊόντα. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν απορροφώνται, απορροφούν νερό και διέρχονται το κόλον, διευκολύνοντας την αφόδευση.

Εντερική υγεία και δυσκοιλιότητα:

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και συσσωρεύουν νερό, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος διέλευσης των κοπράνων στο παχύ έντερο και να επιταχύνεται η διαδικασία αποβολής τους. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες διευκολύνουν την αποβολή των κοπράνων και ανακουφίζουν από τo δυσάρεστο αίσθημα που προκαλεί η δυσκοιλιότητα. Η δράση τους ενισχύεται περισσότερο με την αυξημένη κατανάλωση νερού.

Οι διαλυτές ίνες, μέσω των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου που παράγουν κατά τη ζύμωσή τους, συμμετέχουν και αυτές στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Συγκεκριμένα, τα λιπαρά οξέα αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του παχέος εντέρου, κάτι που φαίνεται πως προάγει την καλύτερη εντερική υγεία και εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, καθώς και άλλων διαταραχών, όπως η εκκολπωμάτωση και οι αιμορροΐδες.

Επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα:

Εκτός από τη λειτουργία του εντέρου, οι φυτικές ίνες παίζουν ρόλο και στην απορρόφηση διαφόρων θρεπτικών συστατικών από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Η ύπαρξη διαλυτών φυτικών ινών σε ένα γεύμα οδηγεί σε καθυστερημένη πέψη των υδατανθράκων και συνεπώς σε μειωμένο ρυθμό απορρόφησή τους. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και της απόκρισης της ινσουλίνης μεταγευματικά. Είναι λοιπόν ένα εξαιρετικά ωφέλιμο θρεπτικό συστατικό για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, καθώς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών βελτιώνει τα επίπεδα ολικής και «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, μέσω της δέσμευσής της. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες φαίνεται ότι βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Διατήρηση βάρους

Άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος ή που δυσκολεύονται να το διατηρήσουν, καλό είναι να εμπλουτίζουν τη διατροφή τους με αρκετές φυτικές ίνες και από τις δύο ομάδες. Αυτές, αυξάνουν τον όγκο της τροφής και τον χρόνο διέλευσης της τροφής από το πεπτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να εντείνουν το αίσθημα του κορεσμού. Βοηθούν έτσι στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους, απλά και μόνο λόγω της σύστασής τους, χωρίς να χρειαστεί να προστεθούν επιπλέον θερμίδες. Επιπλέον, η καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης που επιτυγχάνεται με την κατανάλωση διαλυτών φυτικών ινών οδηγεί σε περιορισμένη επιθυμία για κάποιο γλυκό ή σνακ μετά το γεύμα.

Σύμφωνα με το Ιnstitute of Medicine του United States National Academy of Sciences, η συνιστώμενη πρόσληψη φυτικών ινών για τους ενήλικες είναι 21-38 γραμμάρια ημερησίως. Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών καλό είναι να γίνεται σταδιακά (~ 5 γρ. την εβδομάδα), ώστε να αποφευχθούν συμπτώματα, όπως φουσκώματα και πόνος στην κοιλιακή χώρα. Για να εξασφαλίσουμε την επαρκή ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών καλό είναι να γνωρίζουμε την περιεκτικότητα των τροφίμων σε φυτικές ίνες και να φροντίζουμε ώστε να καταναλώνουμε τρόφιμα και των δύο μορφών. Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται οι βασικότερες πηγές φυτικών ινών:

Διαλυτές φυτικές ίνες                            Αδιάλυτες φυτικές ίνες
Όσπρια                                                      Προϊόντα ολικής αλέσεως 
Βρώμη                                                        Φλούδες φρούτων και λαχανικών
Σίκαλη                                                        Φρούτα, όπως άγουρες μπανάνες και αβοκάντο
Κριθάρι                                                       Λαχανικά, όπως πράσινα φασόλια και κουνουπίδι
Τα περισσότερα φρούτα και χυμοί        Ξηροί καρποί και σπόροι 
Τα περισσότερα λαχανικά 
Ξηροί καρποί, και κυρίως αμύγδαλα 
Αποξηραμένα φρούτα 

Συνδυασμοί τροφών ώστε να επιτυγχάνεται η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών:

Εμπλουτίστε το πρωινό και τα σνακ σας. Προσθέστε στο γάλα σας δημητριακά ολικής αλέσεως, σπόρους, αποξηραμένα φρούτα. Ενδιάμεσα στα γεύματα προτιμήστε ξηρούς καρπούς, γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης ή μία φρουτοσαλάτα.

Προτιμήστε ρύζι, ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως. 100 γρ. λευκού ρυζιού περιέχουν 0,6 γρ. φυτικών ινών, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα καστανού ρυζιού περιέχει 3,5 γρ.

Προτιμήστε τα αποξηραμένα και τα φρέσκα φρούτα από τους χυμούς, καθώς οι τελευταίοι είναι πλουσιότεροι σε σάκχαρα και φτωχότεροι σε φυτικές ίνες σε σχέση με τα ολόκληρα φρούτα.

Βάλτε χρώμα στο πιάτο σας. Κάθε γεύμα καλό είναι να συνοδεύεται από μία σαλάτα με διάφορα λαχανικά. Επίσης, μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών επιτυγχάνεται με συνδυασμό διαφόρων τροφίμων, όπως ζυμαρικών/ ρυζιού με λαχανικά, ρυζιού με φακές ή κοτόπουλου με διάφορα λαχανικά.

Μην πετάτε τις φλούδες. Προτιμήστε να καταναλώνετε τα φρούτα και τα λαχανικά με τη φλούδα τους. Για παράδειγμα, μαγειρέψτε τις πατάτες με τη φλούδα και κερδίστε 1 γρ. φυτικών ινών στα 150 γρ. τροφίμου.

Βάλτε, λοιπόν, τις φυτικές ίνες στην καθημερινότητά σας και απολαύστε τα οφέλη τους!


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς να σταματήσετε τις κράμπες περιόδου



Τι να κάνετε.

Πόνος, δυσφορία, εκνευρισμός, μηδενική διάθεση. Αυτά τουλάχιστον συμβαίνουν στις περισσότερες γυναίκες όταν έχουν να τα… βάλουν με τις κράμπες περιόδου. Όμως, πάντοτε, υπάρχει τρόπος για να ξεπεράσετε τα προβλήματά σας.

Μπορείτε, για παράδειγμα, με τη σύμφωνη πάντα γνώμη των γυναικολόγων, να πάρετε κάποιο αντισυλληπτικό χάπι, αλλά μόνο στην περίπτωση που ο γιατρός σας θα σας το επιτρέψει.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης να καταναλώνετε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά να λαμβάνετε και τροφές που περιέχουν βιταμίνη D.

Μπορείτε ακόμη να πιείτε χαμομήλι για να χαλαρώσετε. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα πράγματα να κάνετε για να ανακουφιστείτε, όμως, πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών.


Διαβάστε περισσότερα...

Μάστιγα η κατάθλιψη στην Ευρώπη



Επηρεάζει τον τρόπο εργασίας αλλά και την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Ένας στους δέκα εργαζομένους που συμμετείχαν σε έρευνα που διεξήγαγε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Κατάθλιψη, έχει πάρει άδεια από την εργασία του λόγω κατάθλιψης, ενώ χάνει κατά μέσο όρο 36 ημέρες εργασίας ανά επεισόδιο κατάθλιψης.

Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες από 21.000 ημέρες χαμένου χρόνου εργασίας σε αυτήν την ομάδα ανθρώπων.

Ωστόσο, παρά το μέγεθος του προβλήματος, σχεδόν ένα στα τρία διευθυντικά στελέχη ανέφεραν ότι δεν διέθεταν επίσημη υποστήριξη ή πόρους για να διαχειριστούν τους υπαλλήλους που έχουν κατάθλιψη, ενώ ποσοστό 43% ζήτησε καλύτερες πολιτικές και νομοθεσία για την προστασία των υπαλλήλων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο ευρωβουλευτής Stephen Hughes ανέφερε: «Η κατάθλιψη στον εργασιακό χώρο αποτελεί εργασιακή και κοινωνική πρόκληση, η οποία προκαλεί σοβαρά προβλήματα και απαιτεί την προσοχή και τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ένταξη της κατάθλιψης εντός του εργασιακού χώρου στη νέα Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, που υποστηρίζεται στα επόμενα δύο έτη με νομοθετική δράση, θα αποτελούσε εξαιρετική πρόοδο ως προς την αποτελεσματικότερη προστασία των εργαζομένων της Ευρώπης, συμβάλλοντας τελικά στην οικονομική και κοινωνική ευημερία».

Η κατάθλιψη αποτελεί το κύριο πρόβλημα στον τομέα της ψυχικής υγείας ανθρώπων σε παραγωγική ηλικία, καθώς πάνω από 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες θα παρουσιάσουν κατάθλιψη σε κάποια φάση της ζωής τους.

Η έρευνα IDEA (Impact of Depression in the Workplace in Europe Audit – Επιπτώσεις της Κατάθλιψης στον Εργασιακό Χώρο στην Ευρώπη) διεξήχθη σε πάνω από 7.000 άτομα στην Ευρώπη και κατέδειξε ότι το 20% των συμμετεχόντων έχει διαγνωσθεί με κατάθλιψη σε κάποια χρονική στιγμή. Το υψηλότερο ποσοστό ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο (26%) και το χαμηλότερο στην Ιταλία (12%). Μεταξύ των εργαζομένων που πάσχουν από κατάθλιψη, οι εργαζόμενοι στη Γερμανία (61%), τη Δανία (60%), και το Ηνωμένο Βασίλειο (58%) ήταν εκείνοι που είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρουν άδεια λόγω της κατάθλιψής τους, ενώ τις λιγότερες πιθανότητες είχαν οι εργαζόμενοι στην Τουρκία (25%).

Το κόστος για την κατάθλιψη υπολογίστηκε στα 92 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010 στην Ε.Ε. ενώ πάνω από το 50% του συνολικού κόστους που σχετίζεται με την κατάθλιψη προκύπτει από τις περιπτώσεις μείωσης της παραγωγικότητας λόγω συστηματικής απουσίας από την εργασία (αναρρωτική άδεια) και από τις περιπτώσεις συστηματικής μη αποδοτικής παρουσίας στην εργασία (παρουσία στην εργασία παρά την ασθένεια).1 Στην έρευνα IDEA ο μέσος αριθμός ημερών αναρρωτικής άδειας κατά το τελευταίο επεισόδιο κατάθλιψης ήταν 36 ημέρες, με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να έχουν το μεγαλύτερο αριθμό (41 ημέρες) και την Ιταλία να έχει το μικρότερο (23 ημέρες).

Παρά τα υψηλά ποσοστά συστηματικής απουσίας από την εργασία λόγω της κατάθλιψης, ένας στους τέσσερις ανθρώπους δήλωσε ότι δεν ανέφερε στον εργοδότη του ότι υπέφερε από κατάθλιψη. Από αυτούς, ένας στους τρεις ανέφερε ότι αισθάνθηκε ότι θα διακινδύνευε τη θέση εργασίας του στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης της οικονομίας.

Τα γνωστικά συμπτώματα της κατάθλιψης (δυσκολίες συγκέντρωσης, αναποφασιστικότητα ή/και προβλήματα μνήμης) επηρεάζουν αρνητικά τον τρόπο εργασίας και την παραγωγικότητα, ενώ παρατηρούνται σε ποσοστό 94% στη διάρκεια ενός επεισοδίου κατάθλιψης. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η αναγνώριση των συμπτωμάτων αυτών είναι χαμηλή: όταν ζητήθηκε να αναγνωριστούν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, μόνο το 33% ανέφερε τα προβλήματα μνήμης, το 44% τη δυσκολία λήψης αποφάσεων και το 57% τα προβλήματα συγκέντρωσης. Αντίθετα, το 88% αναγνώρισε την έλλειψη διάθεσης ή τη θλίψη ως σύμπτωμα της κατάθλιψης.

Μεταξύ των διευθυντικών στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα, περίπου ο ένας στους τρεις ανέφερε ότι δεν υπήρχε κανένας επίσημος φορέας υποστήριξης για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης των υπαλλήλων. Η υψηλότερη έλλειψη υποστήριξης ήταν στη Γερμανία (44%) και η χαμηλότερη στην Τουρκία (10%). Τα διευθυντικά στελέχη στο Ηνωμένο Βασίλειο (55%) είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να λάβουν υποστήριξη από το τμήμα ανθρώπινων πόρων της εταιρείας τους, ενώ τα διευθυντικά στελέχη στην Τουρκία είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να λάβουν υποστήριξη από έναν ιατρό (79%).

Όταν ρωτήθηκαν τι χρειάζεται για την υποστήριξη των υπαλλήλων με κατάθλιψη στο εργασιακό χώρο, τα διευθυντικά στελέχη συχνότερα ζήτησαν περισσότερες συμβουλευτικές υπηρεσίες και καλύτερη νομοθεσία και πολιτικές. Στην Τουρκία τα διευθυντικά στελέχη στο μεγαλύτερο ποσοστό ζήτησαν καλύτερη νομοθεσία (55%) και κατάρτιση για όλους τους υπαλλήλους (63%).

Τα διευθυντικά στελέχη στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία ήθελαν καλύτερες συμβουλευτικές υπηρεσίες (56% και 53%), ενώ τα διευθυντικά στελέχη στη Γερμανία έδωσαν προτεραιότητα στην κατάρτιση των άμεσων προϊσταμένων (53%).

Ο Δρ. Vincenzo Costigliola, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Κατάθλιψη δήλωσε ότι «Τα αποτελέσματα της έρευνας IDEA δείχνουν ότι πρέπει να γίνουν πολλά για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κόσμου και η υποστήριξη των υπαλλήλων και των εργοδοτών όσον αφορά στη διάγνωση και τη διαχείριση της κατάθλιψης στον εργασιακό χώρο. Ζητάμε από τους υπεύθυνους διαμόρφωσης πολιτικών να εξετάσουν τον αντίκτυπο της κατάθλιψης στο εργατικό δυναμικό και να διαμορφώσουν το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για την κατάθλιψη και την ασφάλεια των εργαζομένων στον εργασιακό χώρο».



Διαβάστε περισσότερα...

Θέλουν να «σπάσουν» τον γενετικό κώδικα του αυτισμού


Θετικά αποτελέσματα από τεστ σε πειραματική φάση.
Δύο ομογενείς επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων «ένωσαν» τις επιστημονικές τους γνώσεις προκειμένου να «χαρίσουν» στην ανθρωπότητα το «γενετικό κώδικα» του αυτισμού.

Όπως γράφει η εφημερίδα της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος» ο καθηγητής Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με ειδίκευση στην νανοηλεκτρονική Σταν Σκαφίδας και ο επίσης καθηγητής Νευροψυχιατρικής Χρήστος Παντελής, και οι δύο από το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, πριν από λίγο καιρό κατάφεραν να αναπτύξουν ένα τεστ που εκπέμπει πολλά θετικά σήματα για τη διάγνωση του αυτισμού και ίσως και της σχιζοφρένειας, αλλά για τη διαπίστωση κατά πόσο ένα νεαρό άτομο βρίσκεται στις ομάδες μεγάλης επικινδυνότητας για την εκδήλωση αυτών των παθήσεων.

Ξεκινώντας με την επιστημονικά τεκμηριωμένη υπόθεση ότι ο αυτισμός είναι εν μέρει και κληρονομική πάθηση, που σημαίνει ότι η αρρώστια έχει άμεση σχέση με τη γονιδιακή ταυτότητα του ατόμου και των συγγενών του, και γνωρίζοντας, παράλληλα, ότι προκειμένου να νοσήσει ένα άτομο απ' αυτόν χρειάζεται η μετάλλαξη περισσοτέρων του ενός γονιδίου, ξεκίνησαν έρευνες.

Εξέτασαν τα γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο από περίπου 8.000 ανθρώπους. Και οι δύο ξεκαθαρίζουν, στο «Νέο Κόσμο», ότι το τεστ βρίσκεται στην πειραματική του φάση και ότι δεν είναι διαγνωστικό. «Η εξέταση είναι περισσότερο προληπτική και θα δίνει την ευκαιρία στους θεράποντες ιατρούς να το χρησιμοποιήσουν σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου», αναφέρουν.

Οι δύο ομογενείς επιστήμονες, όμως, με αυτήν την έρευνά τους, ανοίγουν ένα ακόμα μεγαλύτερο και, σίγουρα, αισιόδοξο κεφάλαιο για την ανθρωπότητα, αυτό που λέγεται «σχέση γενετικού κώδικα και ψυχασθενειών». Δυνητικά μία τέτοια ανακάλυψη θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωσή τους και στην σωστή αντιμετώπισή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι διαφορές των γλυκαντικών ουσιών



Προτιμότερη η κατανάλωση καστανής ζάχαρης από το σιρόπι καλαμποκιού
.
Όταν όλα πάνε στραβά ένας από τους τρόπους για να ηρεμήσουμε είναι να φάμε κάτι γλυκό! Όταν θέλουμε να γιορτάσουμε μια επέτειο, μια προσωπική ή επαγγελματική επιτυχία, τα γενέθλια ή τις εορτές αγαπημένων προσώπων και πάλι επιλέγουμε κάποιο γλυκό... Παρατηρούμε ότι η ζάχαρη, όσο βλαβερή και αν είναι, υπάρχει σε κάθε περίπτωση της ζωής μας.

Η εισαγωγή της ζάχαρης στην καθημερινή διατροφή είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο. Πριν τη ζάχαρη, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το μέλι ως γλυκαντική ουσία. Υπάρχουν αρκετά είδη ζάχαρης και γλυκαντικών ουσιών, κάποια από αυτά είναι η λευκή ζάχαρη, η καστανή ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού που χρησιμοποιείται στην παρασκευή γλυκών, αναψυκτικών, χυμών. Γενικά οι γλυκαντικές ουσίες κατέχουν βασικό ρόλο στην καθημερινή διατροφή.

Ποιες όμως είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές αυτών και τι τελικά θα ήταν προτιμότερο να επιλέξουμε έτσι ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν μικρότερες αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό μας;

Η λευκή ζάχαρη έχει τις ίδιες θερμίδες με την καστανή, οπότε από θερμιδικής άποψης ο οργανισμός μας θα επιβαρυνθεί το ίδιο. Η διαφορά είναι ότι η καστανή ζάχαρη περιέχει μελάσα, που είναι πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, μαγγανίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου, σε αντίθεση με τη λευκή που δεν έχει να προσφέρει κάτι θρεπτικό στον οργανισμό, εκτός από θερμίδες.

Τη δεκαετία του 1970, όμως, ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν μια διαδικασία που θα μπορούσε να μετατρέψει άμυλο καλαμποκιού σε μια εναλλακτική γλυκαντική ουσία που ονομάζεται σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (High Fructose Corn Syrop, HFCS). Το σιρόπι υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη περιέχει 55% φρουκτόζη και 45 % γλυκόζη , πράγμα που το καθιστά πρακτικώς ως γλυκό σακχαρόζη ή φυσικό μέλι.

Η φρουκτόζη μεταβολίζεται με διαφορετικό τρόπο από τη γλυκόζη, γι' αυτό και έχει διαφορετικές επιδράσεις. Η φρουκτόζη, αφού μεταβολιστεί, παρέχει την πρώτη ύλη για τη δημιουργία των τριγλυκεριδίων. Έτσι, δεν είναι τυχαίο το εύρημα μελετών σε παιδιά που ανίχνευσαν υψηλά επίπεδα λιπιδίων (τριγλυκερίδια, «κακή χοληστερίνη») μετά από χρήση αυξημένης ποσότητας προϊόντων πλούσια σε σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Ο δρ Λούτινγκ πιστεύει ότι ο τρόπος που ο οργανισμός μας μεταβολίζει τη φρουκτόζη της ζάχαρης είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, ιδίως εάν αυτή λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες.

«Εάν παίρνετε 100 θερμίδες γλυκόζης (από μια πατάτα, ψωμί ή άλλη αμυλούχα τροφή) ή 100 θερμίδες από ζάχαρη (μισή γλυκόζη και μισή φρουκτόζη), αυτές μεταβολίζονται διαφορετικά μέσα στο σώμα και έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα», λέει. «Είναι ισοθερμικές τροφές, αλλά όχι ισομεταβολικές».

Η φρουκτόζη της ζάχαρης και του σιροπιού καλαμποκιού μεταβολίζονται αρχικά στο ήπαρ, ενώ η γλυκόζη μεταβολίζεται σε κάθε κύτταρο του οργανισμού. Αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά για το ήπαρ, ιδιαίτερα μάλιστα εάν έχετε πάρει τη ζάχαρη σε υγρή μορφή, οπότε μεταβολίζεται αμέσως.

Επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης είναι πολύ πιο βλαβερό τόσο για την υγεία μας όσο και για το σωματικό μας βάρος. Άρα στην παρασκευή γλυκών ας χρησιμοποιούμε ζάχαρη και κατά προτίμηση καστανή ζάχαρη σε ελεγχόμενες ποσότητες πάντα.

Επίσης, καλό θα ήταν να ελέγχουμε πάντα τις ετικέτες από τα προϊόντα που αγοράζουμε για να αποφεύγουμε αυτά που αναγράφουν: παρουσία δεξτρόζης(dextrose), μαλτοδεξτρίνης(maltodextrin), σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι γλυκόζης- φρουκτόζης, αμυλοσιρόπιο. Τότε είναι προτιμότερο να τα αφήσετε στο ράφι.

Αν δεν γνωρίζετε πως διαβάζονται οι ετικέτες τροφίμων τότε απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να σας μάθει τον τρόπο.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Είχε μία λάμα μαχαιριού στο χέρι και δεν το είχε καταλάβει!



Δείτε τη φωτογραφία.
Όποιος έχει κάποιες γνώσεις στρατιωτικής ιστορίας γνωρίζει τον χρυσό κανόνα: ποτέ μην πλέκεις με έναν Gurkha. Αλλά ένας κακοποιός στο Κεντ φαίνεται πως όχι μόνο δεν γνώριζε αλλά ούτε και άκουσε το θύμα του που του έλεγε «μην τα βάζεις μαζί μου».

Ο δράστης έσπρωξε τον Taitex Phlamachha, πρώην μέλος των Gurkha, στον τοίχο και απαίτησε χρήματα.

Στον καυγά που ακολούθησε, η λάμα του μαχαιριού που κρατούσε ο δράστης βυθίστηκε στο χέρι του Phlamachha αλλά και πάλι εκείνος τα κατάφερνε καλύτερα από τον κακοποιό.

Ο 38χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος έκανε βόλτα με τη σύζυγό του Asha και κάποια στιγμή σταμάτησαν και κοίταξαν σε μία βιτρίνα, στο Κεντ της Βρετανίας.

Ξαφνικά ένιωσε να τον σπρώχνουν στον τοίχο και κάποιος να τον απειλεί με μαχαίρι για να του πάρει το πορτοφόλι.

Ο πρώην στρατιώτης, κορυφή στο καράτε και το τάε κβον ντο, προειδοποίησε τον άνδρα με το μαχαίρι: «Μην τα βάζεις με Gurkha. Είμαστε μαθημένοι να παλεύουμε».

Έπεσαν και οι δύο στο έδαφος και ο δράστης γονάτισε πάνω στο στέρνο του Phlamachha και προσπάθησε να τον μαχαιρώσει. Ο Phlamachha όχι μόνο απέφυγε τις επιθέσεις του κακοποιού αλλά κατάφερε ταυτόχρονα να πετάξει το κινητό του στη γυναίκα του, για να καλέσει βοήθεια.

Πέταξε τον επιτιθέμενο από πάνω του και τον ακινητοποίησε με μία κλωτσιά, κρατώντας τον για να μην το σκάσει.
Ο βετεράνος του Ιράκ και του Αφγανιστάν δεν είχε καν καταλάβει πως είχε μία λάμα μαχαιριού βυθισμένη στο μπράτσο του μέχρι που είδε τη λαβή σπασμένη στο πεζοδρόμιο.

Ο Phlamachha μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου η λάμα αφαιρέθηκε χειρουργικά από το χέρι του.
«Τον προειδοποίησα να μην τα βάλει μαζί μου. Η γυναίκα μου είχε τρομοκρατηθεί και της πέταξα το κινητό μου για να καλέσει βοήθεια», είπε.

Η ονομασία Γκούρκα προέρχεται από νεπαλέζικη φυλή γεννημένων πολεμιστών και σκληροτράχηλων αντρών.






Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινά το πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδα συνταξιούχων»



Αιτήσεις συμμετοχής από τις 15 Οκτωβρίου.

Από τις 15 Οκτωβρίου το ΙΚΑ θα δέχεται τις αιτήσεις των συνταξιούχων που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα «κατ΄οίκον φροντίδας Συνταξιούχων».

Το Πρόγραμμα καλύπτει τους συνταξιούχους όλων των φορέων κύριας ασφάλισης της χώρας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας ή αναπηρίας και στοχεύει στην κατοχύρωση συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των ανάπηρων στην κατοικία τους, ώστε να αποφευχθεί η παραπομπή τους σε μονάδες κλειστής φροντίδας και να προληφθούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.

Αιτήσεις θα δέχονται όλα τα υποκαταστήματα και παραρτήματα του ΙΚΑ, ενώ αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή των αιτήσεων και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αναφέρονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.


Διαβάστε περισσότερα...

Το μπάνιο του μωρού



Πόσο συχνά πρέπει να πλένεται και ποια είναι η ασφαλής διαδικασία.

Πολλοί γονείς και μωρά λατρεύουν την ώρα του μπάνιου αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα παιδιά χρειάζονται καθημερινό μπάνιο. Εξαρτάται από εσάς και το μωρό σας.

Εξάλλου, η υπερβολική καθαριότητα και η υπερβολική χρήση νερού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του δέρματος του νεογέννητου. Αναζητήστε προϊόντα που έχουν ουδέτερο ph ή για απαλά σαπούνια ειδικά σχεδιασμένα για μωρά και χρησιμοποιήστε τα με μέτρο τις πρώτες εβδομάδες.

Αν πλένετε το πρόσωπό του συχνά και με πολύ προσοχή, αν καθαρίζετε τα γεννητικά του όργανα μετά από κάθε αλλαγή πάνας και σκουπίζετε τυχόν μύξες μπορείτε να διατηρήσετε καθαρό το μωρό, ενδιάμεσα στα μπάνια.

Όταν το κάνετε μπάνιο, ίσως να φοβάστε λίγο αφού το μωρό σας είναι γεμάτο σαπουνάδες και γλιστράει, γι’ αυτό κρατήστε το γερά. Τα περισσότερα μωρά όμως χαλαρώνουν στο μπάνιο.

Πού θα πρέπει να κάνω μπάνιο το μωρό;

Αντί να το κάνετε μπάνιο σε μια κανονική μπανιέρα όπου θα χρειαστείτε να καθίσετε στα γόνατά σας και να σκύψετε μπροστά, είναι πολύ πιο εύκολο να χρησιμοποιήσετε το νεροχύτη της κουζίνας ή μια παιδική μπανιέρα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνω μπάνιο το μωρό;

Διαβάστε τι θα χρειαστείτε για να κάνετε εύκολα μπάνιο το μωρό σας. Με λίγη τύχη, η ώρα του μπάνιου θα γίνει από τις πιο όμορφες ώρες που θα περάσετε με το μωρό σας.

- Συγκεντρώστε όλα αυτά που θα χρειαστείτε για το μπάνιο.

- Σιγουρευτείτε ότι το δωμάτιο έχει την κατάλληλη θερμοκρασία και το νερό είναι ζεστό αλλά όχι καυτό. Μια θερμοκρασία της τάξεως των 38°C βοηθάει το μωρό να κρατάει τη θερμοκρασία του σώματός του.

- Για νεογέννητα και μωρά έως έξι μηνών, το βάθος του νερού δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 13 εκατοστά. Προσέξτε όμως το νερό να σκεπάζει καλά τους ώμους του μωρού σας, ώστε να νιώθει άνετα μέσα στο νερό. Στα μεγαλύτερα παιδιά, μη γεμίζετε ποτέ την μπανιέρα με νερό πάνω από το ύψος της μέσης τους (όταν είναι καθιστά).

- Γδύστε το παιδί σας όταν φτάσετε στο χώρο όπου θα το κάνετε μπάνιο.

- Όταν βάλετε το μωρό σας στην μπανιέρα, χρησιμοποιήστε το ένα σας χέρι για να υποστηρίξετε το λαιμό και το κεφαλάκι του.

- Χρησιμοποιήστε λίγο απαλό σαμπουάν όταν το πλένετε με το χέρι σας ή με ένα απαλό σφουγγαράκι από πάνω μέχρι κάτω και από μπροστά μέχρι πίσω. Πλύνετε το κεφαλάκι του με ένα βρεγμένο, σαπουνισμένο πανάκι.

- Χρησιμοποιήστε αποστειρωμένο βαμβάκι (χωρίς σαπούνι) για να καθαρίσετε τα μάτια και το πρόσωπό του. Αν υπάρχει βλέννα στα μάτια ή τη μύτη του, βρέξτε το σημείο αρκετές φορές για να μαλακώσει πριν την αφαιρέσετε.

- Σκουπίστε το μωρό σας προσεκτικά με μια μαλακιά πετσέτα.

- Τυλίξτε το μωρό σας σε μια μεγάλη πετσέτα και στεγνώστε το, χαϊδεύοντάς το. Αν το δέρμα του είναι ξηρό ή αν έχει κάποιο εξάνθημα από την πάνα, μπορείτε να απλώσετε μια απαλή λοσιόν μετά το μπάνιο του.


Πηγή: http://www.mybabysworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέες διευκρινίσεις από τον ΟΓΑ για την απογραφή συνταξιούχων



Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Διευκρινίσεις για τη διαδικασία της καταγραφής με φυσική παρουσία των συνταξιούχων και δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ δίνει η διοίκηση του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό όσοι έλαβαν την ενημερωτική επιστολή και δεν αναγράφονται σωστά ή δεν είναι συμπληρωμένοι ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) θα πρέπει:

α) να προσέλθουν, αρχικά, στον ανταποκριτή του Οργανισμού του τόπου κατοικίας τους, προσκομίζοντας την επιστολή και τα απαραίτητα δικαιολογητικά

β) να προσέλθουν στα ΕΛΤΑ ή την τράπεζα που έχουν ανοίξει λογαριασμό πίστωσης της σύνταξης ή επιδόματος του ΟΓΑ για την καταγραφή τους, με την ενημερωτική επιστολή στην οποία θα έχει συμπληρωθεί από τον ανταποκριτή ο σωστός ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Η απογραφή ξεκίνησε την 1η Οκτώβρη και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου. Όσοι δεν καταγραφούν θα σταματήσουν να παίρνουν τη σύνταξή τους από τον Ιανουάριο του 2013.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θετική μία στις δύο αποφάσεις για ρύθμιση δανείων



Στο 60% το χρέος «κουρεύεται».

Στο 50% ανέρχονται οι αποφάσεις ρύθμισης οφειλών από δάνεια, σε σύνολο 3.000 υποθέσεων που έχουν συζητηθεί και δημοσιευθεί οι σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 40.000 αιτήσεων για εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι 27.000 έχουν τελικά οδηγηθεί στα δικαστήρια και από αυτές 5.000 υποθέσεις έχουν συζητηθεί.

Ήδη 3.000 αποφάσεις έχουν δημοσιευθεί, εκ των οποίων το 50% οδήγησαν σε ρυθμίσεις και από αυτές μόλις το 0,1% των υποθέσεων κατέληξε σε ολική διαγραφή χρέους. Περισσότερες από τις μισές των υποθέσεων κατέληξαν σε μερική διαγραφή της οφειλής, επειδή ο δανειολήπτης ήταν κάτοχος περιουσιακών στοιχείων (σπιτιού), και οι υπόλοιπες υποθέσεις κατέληξαν σε κούρεμα του συνολικού χρέους κατά 60% κατά μέσο όρο.

Από τις 3.000 αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν, άλλο ένα 50% ήταν απορριπτικές σε αιτήσεις για ρυθμίσεις (10% για λόγους ουσίας, καθώς κρίθηκε ότι δεν εμπίπτουν στο νόμο, και 40% για τυπικούς λόγους).

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν προς απάντηση ερωτήσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τσουκαλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά για τις ρυθμίσεις δανείων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως ενημερώνει τους βουλευτές ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σκορδάς, «το υπουργείο επιδιώκει την επικαιροποίηση και τον εξορθολογισμό του πλαισίου για τους δανειολήπτες, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, όσο και την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, τις Ενώσεις Καταναλωτών, τον Τραπεζικό Μεσολαβητή, τους εκπροσώπους των Δικηγορικών Συλλόγων, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, την Τράπεζα της Ελλάδος και όλους τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς».

Ο Δημήτρης Τσουκαλάς έχει ζητήσει σχέδιο προστασίας και ρύθμισης οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων με εμπορική ιδιότητα και προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών που έχουν εμπορική ιδιότητα.

Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά έχει ζητήσει να ικανοποιηθεί το αίτημα της ΕΣΕΕ για ψήφιση ρύθμισης που θα αφορά και τις υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει στην απάντηση του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αναφορικά με το πεδίο εφαρμογής του νόμου 3869/2010 «Για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων», σε αυτό υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, που έχουν ληξιπρόθεσμες, ακόμη και ενήμερες οφειλές, εκτός από τους εμπόρους, οι οποίοι όμως έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.

Όπως, ωστόσο, σημειώνει ο κ. Σκορδάς, νομολογιακά και ερμηνευτικά στο πεδίο εφαρμογής του νόμου ήδη υπάγονται και οι «μικροέμποροι», δηλαδή φυσικά πρόσωπα που ασκούν την εμπορική τους δραστηριότητα κατά βάση από την προσωπική τους εργασία, αποβλέποντας στον βιοπορισμό τους και έχουν περιορισμένες οφειλές από εμπορικές πράξεις. Τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και ως εκ τούτου δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για δικαστική ρύθμιση χρεών.


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Όχι στον αποκλεισμό των κωφών και βαρήκοων μαθητών από τα σχολεία!



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 03.10.2012

Με επιστολή της στους αρμόδιους υπουργούς η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εκφράζει την αγανάκτησή της για τον αποκλεισμό που υφίσταται οι κωφοί και βαρήκοοι μαθητές της χώρας από την εκπαίδευση.

Οι κωφοί και βαρήκοοι μαθητές της χώρας βιώνουν, για ακόμη μια φορά, όπως άλλωστε και κάθε χρόνο, τον αποκλεισμό τους από την εκπαίδευση, εξαιτίας της ξαφνικής διακοπής της μεταφοράς τους προς και από τα σχολεία τους, η οποία οφείλεται στην μη καταβολή των μεταφορικών μισθωμάτων παρελθόντων ετών από τις αρμόδιες αρχές στους υπεύθυνους μεταφοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Κωφών και Βαρήκοων Λυκόβρυσης - Πεύκης, στο οποίο φοιτούν 42 μαθητές, οι οποίοι στο σύνολό τους, λόγω του προαναφερθέντος προβλήματος, δεν μπορούν να μεταβούν στις σχολικές τους μονάδες.

Πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος της χώρας είναι η δημιουργία και λειτουργία ενός σύγχρονου συστήματος μετακίνησης όλων των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία αυτού του συστήματος είναι να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των Δήμων, δεδομένου ότι από τον Ιανουάριο του 2012 αυτοί έχουν την ευθύνη των μετακινήσεων των μαθητών με αναπηρία.

Η επιστολή επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 90 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 135 KB)



Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Διαμαρτυρία την Τρίτη 23 Οκτώβρη στα ΚΕΠΑ όλης της χώρας!



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 03.10.2012

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. έως και σήμερα έχει καταβάλλει υπεράνθρωπες και συνεχείς προσπάθειες, προκειμένου η οργάνωση και λειτουργία των ΚΕΠΑ να στηριχτεί στις αρχές της αξιοπρέπειας και του σεβασμού στα αναφαίρετα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Πλήθος επιστολών με εμπεριστατωμένες προτάσεις έχουν κατατεθεί από την Ε.Σ.Α.μεΑ. προς αρμόδιους φορείς όπως το Υπουργείο Εργασίας και το ΙΚΑ - φορέας ο οποίος θεσμικά έχει αναλάβει την εφαρμογή του νέου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας.

Η πραγματικότητα είναι πλέον αμείλικτη: Στην παρούσα στιγμή δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία βρίσκονται στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ. Σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των κυριολεκτικά «φυλακισμένων» ατόμων με αναπηρία και χρονίως πασχόντων στα ΚΕΠΑ έχει ανασταλεί, επί μακρό χρονικό διάστημα, η σύνταξη ή το επίδομα αναπηρίας, έως ότου επανεξετασθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η σχετική Γνωμάτευσή. Για την τραγική όμως αυτή κατάσταση, η οποία αποτελεί κεντρική συνιστώσα που οδηγεί σε μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση ευθύνεται αποκλειστικά η Πολιτεία, η οποία πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε κάθε αρμόδιο φορέα και σε κάθε αρμόδιο παράγοντα ότι τα άτομα με αναπηρία μάχονται για την αξιοπρέπειά τους. Επιτέλους να μπει φραγμός σε πολιτικές και νοοτροπίες που έχουν μετατρέψει το νέο σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας σε τόπο βασανιστηρίου και εργαλείο δημοσιονομικού ελέγχου και περικοπής δαπανών για την ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία. Έτσι η Συνομοσπονδία, με ομόφωνη απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου αποφάσισε η Τρίτη 23 Οκτωβρίου να ανακηρυχτεί ημέρα παν-αναπηρικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από τα ΚΕΠΑ τη χώρας.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνεται Τρίτη 23 Οκτωβρίου έξω από τα γραφεία Διοίκησης του ΙΚΑ στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου και Σωκράτους, ώρα 11 το πρωί.

Στην Περιφέρεια καλούνται όλοι οι φορείς μέλη που ανήκουν στη δύναμη της Ε.Σ.Α.μεΑ. και οι φορείς μέλη αυτών, την ίδια ημέρα και ώρα, δηλαδή στις 23 Οκτωβρίου ημέρα Τρίτη και ώρα 11 να διοργανώσουν τοπικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από εκείνα τα Υποκαταστήματα ΙΚΑ στα οποία λειτουργούν Διευθύνσεις ΚΕΠΑ.

Την 23η Οκτωβρίου 2012 πρέπει να την κάνουμε μια σπουδαία ευκαιρία για να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε τα ΚΕΠΑ να λειτουργήσουν βάσει των αρχών της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και πάνω από όλα του σεβασμού και της αξιοπρέπειας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 93 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 115 KB)



Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...

"Διακοσμητικές" διαβάσεις τυφλών


Το πιο σκληρό της πρόσωπο επιδεικνύει καθημερινά η πόλη της Ξάνθης στους κατοίκους της που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη μετακίνησή τους μέσα στην πόλη.

Ενώ τα δύο τρίτα της πόλης διαθέτουν τις ειδικές κίτρινες λωρίδες σήμανσης για τη διάβαση των τυφλών, αυτές βρίσκονται υπό κατάληψη καθώς έχουν τοποθετηθεί πάνω τους τραπεζοκαθίσματα που αναπτύσσουν οι τοπικές επιχειρήσεις, τόσο στην κεντρική πλατεία της πόλης όσο και στους βασικούς πεζοδρόμους στο Εμπορικό Κέντρο και την Παλιά Πόλη.

Εύκολα συμπεράνει κανείς πως είναι φύση αδύνατον για ένα πολίτη με προβλήματα όρασης να κινηθεί απρόσκοπτα εντός της πόλης της Ξάνθης, τι στιγμή που αντιμετωπίζει πολλαπλά εμπόδια στο διάβα του. Το “κακό παράδειγμα” ωστόσο, μην λησμονούμε, πως έδωσε ακόμη και η ίδια η δημοτική αρχή της Ξάνθης που τοποθέτησε πέρσι τα Χριστούγεννα εορταστικό δέντρο και καραβάκι πάνω σε διάβαση τυφλών στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Την ίδια στιγμή η πόλη της Ξάνθης συμπεριλαμβάνεται σε αυτές που δεν έχουν τοποθετήσει τις ειδικές ηχητικές σημάνσεις στους φωτεινούς σηματοδότες ώστε να ειδοποιούν ηχητικά τους τυφλούς για το πότε μπορούν να διασχίσουν τον δρόμο. Όπως είναι φυσικό επακόλουθο των παραπάνω δεδομένων η καθημερινότητα των πολιτών της Ξάνθης που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης έχει μετατραπεί σε ένα αδιάλειπτο μαρτύριο με την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης να έχει επισημάνει επανειλημμένως τα κακώς κείμενα, χωρίς βέβαια να έχει δοθεί λύση σε αυτά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ρομποτικός εξωσκελετός της NASA


Σε συνεργασία με το Institute for Human and Machine Cognition της Florida και με την βοήθεια μηχανικών του Oceaneering Space Systems του Houston, η NASA πρόκειται σύντομα να σχεδιάσει έναν ρομποτικό...εξωσκελετό με κωδική ονομασία X1.

Πρόκειται για ένα ρομπότ με βάρος 23 κιλά το οποίο θα μπορέσει να «φορέσει» ένας άνθρωπος πάνω στο σώμα του προκειμένου να βοηθήσει ή ακόμα και να δυσκολέψει τις κινήσεις των ποδιών του. Ο σχεδιασμός του καθώς και η ιδέα του νέου αυτού εγχειρήματος προήλθε από ένα παλαιότερο project της NASA, το Robonaut. Το 2011 οι μηχανικοί της υπηρεσίας κατασκεύασαν ένα ανθρωποειδές ρομπότ για την παροχή βοήθειας στους αστροναύτες.

Στην αρχική του μορφή, το νέο X1 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ασκήσεις στο διάστημα, με την μηχανή να παρέχει αντίσταση στις κινήσεις του χρήστη. Με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην Γη, δίνοντας την δυνατότητα σε ανθρώπους να περπατήσουν για πρώτη φορά, αλλά και για την ευκολότερη και γρηγορότερη αποκατάσταση τραυματισμών στα πόδια και την σπονδυλική στήλη.





Διαβάστε περισσότερα...

Κατασχέσεις μισθών και συντάξεων


Σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων, τραπεζικών καταθέσεων, ακόμη και αυτοκινήτων, προχωρά το δημόσιο, στην προσπάθεια να μειώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που έφτασαν τον Οκτώβριο, τα 53,4 δις ευρώ. Το μέτρο θα ισχύσει για όσους χρωστούν πάνω από 300 ευρώ.

Η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών τα οποία έφθασαν τον Οκτώβριο στα 53,47 δις ευρώ (έχουν αυξηθεί κατά 10 δις ευρώ εντός του 2012) έχει θορυβήσει την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο. Έτσι το υπουργείο Οικονομικών φέρνει στο προσκήνιο το μέτρο της αναγκαστικής είσπραξης που είναι αλήθεια ότι είχε.... ατονήσει τους τελευταίους μήνες. Θα πρέπει να σημειωθεί πως για χρέη μεγάλου ύψους προβλέπεται και κατάσχεση ακινήτων. Πέρα από το “μαστίγιο” για τους οφειλέτες του Δημοσίου το υπουργείο Οικονομικών φέρνει ως ¨καρότο” νέα ευνοϊκή ρύθμιση χωρίς ελάχιστο ποσό δόσης. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δίνουν στην εφορία όσα μπορούν, ακόμα και 100 ευρώ το μήνα.

Ειδικότερα πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σχετικό έγγραφο με το οποίο ζητά επικαιροποιημένη λίστα όσων χρωστούν άνω των 300 ευρώ προκειμένου να θέσει σε λειτουργία το σχέδιο για τις κατασχέσεις . Η επικαιροποίηση των στοιχείων κρίθηκε αναγκαία καθώς εντός των τελευταίων μηνών τα χρέη αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα μέσα Αυγούστου έως τις αρχές Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 3 δις ευρώ περίπου.

Έχει διαπιστωθεί πως πλήθος φορολογούμενων δεν πληρώνει το σύνολο των υποχρεώσεων του προς την εφορία και κυρίως τον φόρο εισοδήματος παρά τις επτά δόσεις αποπληρωμής αλλά και το “χαράτσι” στα ακίνητα.

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν όσοι χρωστούν μικρά ποσά καθώς θεωρείται ότι υπό τον φόβο της κατάσχεσης είναι δυνατό να εισπραχθούν το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου από τους 1,9 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου οι 1,8 χρωστούν ποσά κάτω των 10.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά λίγο πάνω από 1,8 δις ευρώ. Επίσης “στόχο” αποτελούν και 108.000 φορολογούμενοι που οφείλουν ποσά από 10.001 έως και 100.000 ευρώ και συνολικά 3 δις ευρώ. Από την άλλη είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψουν άμεσα έσοδα από τους 23 χιλιάδες φορολογούμενους με ποσά οφειλής άνω των 100.000 ευρώ ο καθένας. Κι αυτό γιατί σε αυτή την κατηγορία περιέχονται δεκάδες εταιρείες χωρίς δραστηριότητα αλλά και φυσικά πρόσωπα με χρέη που ελέω προσαυξήσεων έχουν φθάσει σε ιλιγγιώδη ύψη (δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ).

Ο κλήρος λοιπόν πέφτει στους μικρο- οφειλέτες οι οποίες σύντομα θα δεχθούν τηλεφώνημα ή επιστολή για να καλύψουν τα χρέη τους . Σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες κατάσχεσης.

Το μέτρο της κατάσχεσης «απαιτήσεων εις χείρας τρίτων», δηλαδή κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων ενεργοποιείται για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά από 300 ευρώ ενώ το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις έχει οριστεί στα 1.000 ευρώ. (δηλαδή στους λογαριασμούς μισθοδοσίας και καταβολής συντάξεων θα πρέπει μετά την κατάσχεση να απομένουν 1.000 ευρώ).

Πιο αναλυτικά για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση μπορούν να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της ΔΟΥ, τα εξής μέτρα:

-Κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων που δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.

-Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, που βρίσκονται είτε στα χέρια του είτε σε χέρια τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατή και η κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών.

-Κατάσχεση ακινήτων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απολύσεις "εδώ και τώρα"


Απολύσεις «εδώ και τώρα», ζητά η τρόικα, που απορρίπτει το σχέδιο της διαθεσιμότητας 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του έτους. Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε και την αιτία για την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκη, με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Σύμφωνα με το «Έθνος», όπως είπε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, οι εκπρόσωποι της τρόικας εμμένουν στην απαίτησή τους, για απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου, καθώς θεωρούν ότι το μοντέλο της διαθεσιμότητας δεν πρόκειται να φέρει άμεσα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, που αναπτύχθηκε στους εκπροσώπους της τρόικας, από τους 15.000 υπαλλήλους, οι 11.000 δημόσιοι υπάλληλοι ανήκουν σε τρεις κατηγορίες, των «επίορκων», των «εξαφανισμένων» και των «ανεπαρκών», οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, ύστερα από γνωμοδοτυήσεις υπηρεσιακών συμβουλίων.

Τέσσερις χιλιάδες υπάλληλοι, θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μετά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων φορέων. Τα στελέχη της τρόικας, αμφισβητούν ότι το πρόγραμμα θα φέρει αποτέλεσμα, μέσα σε 2,5 μήνες και ζητούν απολύσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Στο 23% η παιδική φτώχεια


Είναι φοβερές και προκλητικές οι κοινωνικές ανισότητες, είπε ο γενικός γραμματέας διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γ. Σούρλας, μιλώντας στη ΝΕΤ και συνέχισε: "Βλέπεις κάποιον και στην πατρίδα μου την Μαγνησία, να μην ξέρει που να διαθέσει το άφθονο χρήμα του, που συνήθως δεν είναι νόμιμο και από την άλλη έναν έντιμο βιοπαλαιστή να αδυνατεί να αγοράσει γάλα για το παιδί του".

"Κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί που πηγαίνει αυτή η κοινωνία", κατέληξε, αναφερόμενος στην παιδική φτώχεια που στην Ελλάδα αγγίζει πια το 23%.





Διαβάστε περισσότερα...

Ακρίβεια-Η λίστα που σοκάρει




Στα ύψη έχουν φτάσει οι τιμές βασικών προϊόντων στα ράφια των σουπερμάρκετ, καθώς τα καρτέλ της ακρίβειας δρουν ανεξέλεγκτα, την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά βιώνουν έντονη την οικονομική κρίση.

Την τελευταία διετία έχουν σημειωθεί αυξήσεις έως και 27,6% σε βασικά προϊόντα στο καλάθι της νοικοκυράς, ενώ ο πληθωρισμός την ίδια περίοδο ήταν 5%, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Χαρακτηριστικό της ακρίβειας στην Ελλάδα είναι αυτό που συμβαίνει με τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα ακρίβειας της Eurostat για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Ειδικά στην περίπτωση του γάλακτος το υπουργείο Ανάπτυξης από κοινού με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου από 5 σε 9 ημέρες. Κάτι τέτοιο θα έχει ως συνέπεια να μειωθεί το κόστος επιστροφών που έχουν οι γαλακτοβιομηχανίες και επομένως να μειωθεί η τιμή του.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους η ζάχαρη έχει ανατιμηθεί 14,9% από πέρυσι, τα αναψυκτικά 8,2%, οι χυμοί φρούτων 6,9%, τα αυγά 6,8%, ο καφές 5,9%, τα νωπά φρούτα 5,7%, τα κατεψυγμένα ψάρια 4,5%, το νωπό παστεριωμένο γάλα 4,4%, τα νωπά λαχανικά 4,3%, η μαργαρίνη 4,2%, το γιαούρτι και το βούτυρο 3,2% κ.ο.κ.

Πρόκειται για αυξήσεις πολλαπλάσιες του γενικού δείκτη τιμών, που τον Αύγουστο ήταν 1,72% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.






Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται ο ΦΑΠ του 2010-'11


Ξεκινάει από σήμερα η αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους φορολογούμενους για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2010-2011. Περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρώσουν τον ΦΑΠ.

Την ίδια ώρα «βαρύτερο» θα είναι το χτύπημα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, τους οποίους το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως είναι πάνω από 100.000.

Από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και το Δημόσιο υπολογίζει να εισπράξει 420 εκατ. ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...

Η άνοια «χτυπά» τους Αυστραλούς



Θα τριπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια οι ασθενείς.

Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από άνοια, στην Αυστραλία, θα τριπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια και το κόστος στην αυστραλιανή κοινωνία θα είναι τεράστιο, προειδοποιούν Αυστραλοί επιστήμονες.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας, αλλά και η αυστραλιανή κοινωνία γενικότερα, θα αντιμετωπίσει ανυπέρβλητες δυσκολίες στην περίθαλψη και φροντίδα των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια σε δέκα χρόνια, αν δεν φροντίσει από τώρα να δημιουργήσει περισσότερες υπηρεσίες για τις συγκεκριμένες αυτές ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Υγειονομικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι ο αριθμός των πασχόντων από άνοια θα τριπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Την ίδια στιγμή, ο Glenn Rees, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Alzheimer Australia, παραδέχεται ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τη βελτίωση των υπηρεσιών υπάρχει στην Αυστραλία αλλά επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει άμεσα γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμος.

«Οι αριθμοί τρομάζουν» λέει ο κ. Rees, προσθέτοντας ότι μέχρι το 2020 ο αριθμός αυτών που θα πάσχουν από άνοια θα φτάσει τις 400.000 ενώ ο ανάλογος αριθμός το 2050 θα κυμανθεί στις 900.000.


Διαβάστε περισσότερα...