Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Εντοπίστηκε πρωτεΐνη-«κλειδί» για τις μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού στα οστά


ΛΟΝΔΙΝΟ Ερευνητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον στις ΗΠΑ «ξεκλείδωσαν» τα μυστικά των εν δυνάμει φονικών μεταστάσεων του καρκίνου του μαστού στα οστά. Συγκεκριμένα, εντόπισαν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Jagged1 και η οποία, όπως είδαν, εντοπίζεται σε μεγάλες ποσότητες σε δείγματα όγκων του μαστού τα οποία έχουν εξαπλωθεί στα οστά. Η νέα ανακάλυψη θεωρείται άκρως σημαντική καθώς στον προχωρημένο καρκίνο του μαστού η νόσος κάνει μετάσταση στα οστά στο 80% των περιπτώσεων. Σήμερα οι θεραπείες για τη μεταστατική μορφή του καρκίνου του μαστού περιορίζονται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και σε μια μικρή μόνο επιμήκυνση της επιβίωσης των ασθενών.

Οι ερευνητές είδαν ότι η πρωτεΐνη Jagged1 πυροδοτεί μια... αλυσίδα αντιδράσεων που ονομάζονται μονοπάτι Νotch και προσφέρουν στον καρκίνο σημαντικό «πάτημα» ώστε να εξαπλωθεί στα οστά.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι μόλις η πρωτεΐνη Jagged1 ανοίξει τον «διακόπτη», η φυσιολογική διαδικασία αποσύνθεσης των οστών επιταχύνεται και έτσι ανοίγει ο δρόμος ώστε τα καρκινικά κύτταρα να... πάρουν το επάνω χέρι. Παράλληλα η πρωτεΐνη οδηγεί στην έκλυση χημικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου σε μια διαδικασία η οποία μοιάζει με «φαύλο κύκλο» αφού οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή της Jagged1.

Τα νέα αποτελέσματα δείχνουν έναν καινούργιο δρόμο για τη θεραπεία αυτών των ασθενών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία Μerck έχει αναπτύξει ένα φάρμακο το οποίο μπλοκάρει ένα σημαντικό βήμα στην αλυσίδα των αντιδράσεων που πυροδοτεί η Jagged1. Το πειραματικό φάρμακο έχει ήδη δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πειράματα σε ζώα και η ομάδα από το Πρίνστον ελπίζει ότι θα το δοκιμάσει σύντομα σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού που έχει «πλήξει» τα οστά. Αν οι δοκιμές δώσουν θετικά αποτελέσματα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα φαρμακευτική προσέγγιση θα μπορεί να έχει ευρεία χρήση σε τουλάχιστον πέντε χρόνια. Μάλιστα, όπως λένε οι ερευνητές, ίσως τέτοιου είδους φάρμακα αποδειχθούν χρήσιμα και σε άλλους καρκίνους με μεταστάσεις στα οστά, όπως του προστάτη, του πνεύμονα και του δέρματος. 

Διαβάστε περισσότερα...

Επαναστατικό θεραπευτικό εμβόλιο για το ΑΙDS


ΛΟΝΔΙΝΟ. Ισπανοί ερευνητές του Νοσοκομείου της Βαρκελώνης ανέπτυξαν ένα θεραπευτικό εμβόλιο το οποίο εκτιμάται ότι θα φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση του ΑΙDS. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι επέτυχαν να μειώσουν το ιικό φορτίο στον οργανισμό μολυσμένων με τον ιό ΗΙV ασθενών με χρήση μιας εξατομικευμένης θεραπείας που ελπίζουν ότι θα αντικαταστήσει μελλοντικά τα ακριβά αντιρετροϊκά φάρμακα. Η θεραπεία δοκιμάστηκε στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής σε 24 άτομα με ΑΙDS και, όπως προέκυψε, η πλειονότητα των ασθενών εμφάνισε σημαντική μείωση του ιικού φορτίου στο αίμα. Σε ανακοίνωση του νοσοκομείου σχετικά με τα αποτελέσματα αναφέρεται ότι «εμφανίστηκε πολύ μεγαλύτερη βελτίωση σε σύγκριση με προηγούμενες μελέτες θεραπευτικών εμβολίων στις οποίες είχε επιτευχθεί μια μέτρια απόκριση μόλις στο 30% των ασθενών. Κανένα θεραπευτικό εμβόλιο δεν έχει επιτύχει ως σήμερα παρόμοιο επίπεδο απόκρισης».

Η βάση του εμβολίου είναι τα δενδριτικά κύτταρα- κύτταρα που αποτελούν βασικούς ρυθμιστές του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ειδικοί έλαβαν κύτταρα από τον κάθε ασθενή και τα «επανεκπαίδευσαν» ώστε να επιτίθενται στον ιό ΗΙV. Η «εκπαίδευση» έγινε με παράλληλη χρήση δειγμάτων του ιού ΗΙV τα οποία είχαν ληφθεί και πάλι από τον κάθε ασθενή.

Τα τροποποιημένα κύτταρα εγχύθηκαν στη συνέχεια στον οργανισμό των ασθενών, σε τρεις δόσεις, με διάστημα δύο εβδομάδων μεταξύ των εγχύσεων, όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Ιnfectious Diseases». Είναι σημαντικό ότι η νέα θεραπεία κοστίζει 3.000 ευρώ, είναι δηλαδή πολύ φθηνότερη σε σύγκριση με την αντιρετροϊκή θεραπεία, το ετήσιο κόστος της οποίας φθάνει τις 8.000 ευρώ. Παράλληλα η αντιρετροϊκή θεραπεία χρειάζεται να λαμβάνεται από τους ασθενείς σε καθημερινή βάση και εφ΄ όρου ζωής, κάτι που αποφεύγεται με τη νέα προσέγγιση.

Πάντως οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από το νέο πειραματικό εμβόλιο τονίζουν ότι απαιτούνται μεγαλύτερου εύρους δοκιμές προκειμένου να αποδειχθεί η αξία του και η ασφάλειά του. 

Διαβάστε περισσότερα...

Τεστ για τους φονικούς όγκους του προστάτη

Ερευνητές ανακάλυψαν τέσσερα γονίδια μέσω των οποίων πιστεύουν ότι θα
μπορούν να εντοπίζουν νωρίς τους επιθετικούς όγκους

ΣΙΚΑΓΟ Oγκοι του προστάτη οι οποίοι φέρουν μια μοναδική «υπογραφή» τεσσάρων γονιδίων είναι πολύ πιο θανατηφόροι από άλλους, όπως ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές. Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ντέινα-Φάρμπερ για τον Καρκίνο εκτιμούν ότι το νέο εύρημά τους μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός τεστ το οποίο θα δείχνει ποιοι όγκοι του προστάτη χρειάζονται πιο επιθετική θεραπεία.

Πειράματα που αφορούσαν χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου των «τεσσάρων γονιδίων» σε δείγματα ανθρώπινων ιστών έδειξαν ότι αυτή μπορεί να εντοπίσει τους επιθετικούς όγκους του προστάτη με ακρίβεια της τάξεως του 83%, όπως σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Νature».

Οταν μάλιστα οι ειδικοί συνδύασαν τη νέα μέθοδο με ένα συμβατικό τεστ που δείχνει την επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη, επέτυχαν να εντοπίσουν με ακρίβεια που ξεπερνούσε το 90% τους όγκους που αργότερα στοίχισαν τη ζωή ασθενών. «Πετύχαμε ακρίβεια της τάξεως του 92% τη στιγμή που η υπάρχουσα μέθοδος δεν προσφέρει ποσοστά ανίχνευσης των επιθετικών όγκων μεγαλύτερα του 75%» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ρόναλντ Ντε Πίνιο και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα εξέλιξη θα επηρεάσει την πρακτική διαχείριση των ασθενών με καρκίνο του προστάτη». Σύμφωνα με τον ειδικό, το νέο τεστ θα σώσει πολλούς άνδρες από υποβολή σε επιθετικές και άχρηστες θεραπείες για όγκους του προστάτη που δεν είναι στην ουσία επικίνδυνοι.

Προκειμένου να ανακαλύψουν τα τέσσερα γονίδια που δείχνουν τους επιθετικούς όγκους του προστάτη ο δρ Ντε Πίνιο και η ομάδα του διεξήγαγαν μελέτες σε ποντίκια αλλά και σε ανθρώπινους ιστούς.

Αρχικώς μελέτησαν ποντίκια τα οποία εμφάνιζαν έλλειψη ενός λειτουργικού αντιγράφου του γονιδίου Ρten το οποίο εμπλέκεται στην κυτταρική ανάπτυξη. Πειραματόζωα με έλλειψη του συγκεκριμένου αντιγράφου αναπτύσσουν όγκους, οι οποίοι όμως δεν εξαπλώνονται. Οι επιστήμονες διερεύνησαν ποια γονίδια «έβαζαν φρένο» στην εξάπλωση των όγκων και εντόπισαν το Smad4. Οταν μπλοκάρισαν τη δράση των δύο γονιδίων- Ρten και Smad4- είδαν ότι τα ζώα ανέπτυξαν γρήγορα όγκους που εξαπλώθηκαν στους λεμφαδένες και σε άλλα σημεία του σώματος. Σε περαιτέρω πειράματα οι επιστήμονες εντόπισαν άλλα δύο γονίδια, τα SΡΡ1 και CyclinD1, τα οποία συνεργάζονται στενά με το Smad4 και παίζουν σημαντικό ρόλο στην κυτταρική διαίρεση. Οταν είχαν πλέον στα χέρια τους την «τετραπλή γονιδιακή υπογραφή», τη δοκίμασαν σε ανθρώπινα δείγματα όγκων του προστάτη. Οπως προέκυψε, η καινούργια γενετική μέθοδος ήταν πολύ πιο ακριβής από τη συμβατική η οποία αφορά εξέταση των καρκινικών κυττάρων κάτω από το μικροσκόπιο, στην πρόβλεψη σχετικά με τους επιθετικούς καρκίνους.

Η επιστημονική ομάδα έχει ήδη έλθει σε συμφωνία με μια εταιρεία (Μetamark Genetics με έδρα στη Μασαχουσέτη) η οποία θα «μεταφράσει» την έρευνα σε εμπορικό προϊόν. Στόχος είναι το νέο τεστ να κυκλοφορήσει σε ένα έτος.
 

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα γονίδια υπόσχονται αποτελεσματικές θεραπείες για την Πάρκινσον

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το γενετικό υπόβαθρο παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην εμφάνιση της νόσου Πάρκινσον από ό,τι πιστεύαμε, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη γενετική μελέτη που έχει διεξαχθεί έως σήμερα σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική νόσο. Ερευνητές από έξι χώρες μελέτησαν τις διαφορές στο DΝΑ 12.000 ασθενών με Πάρκινσον καθώς και περισσότερων από 21.000 υγιών εθελοντών και εντόπισαν πέντε νέα γονίδια τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου- συνολικά έχουν πλέον εντοπιστεί 11 γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για Πάρκινσον. Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της ιατρικής επιθεώρησης «Τhe Lancet» ο καθηγητής Νικ Γουντς από το Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου, ο οποίος ήταν εκ των επικεφαλής της μελέτης, ανέφερε: «Η ανακάλυψη πέντε νέων γονιδίων που συνδέονται με τη νήσο Πάρκινσον αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου και θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη γνώση σχετικά με το πώς πεθαίνουν τα νευρικά κύτταρα. Ελπίζουμε ότι η καλύτερη αυτή κατανόηση τουγονιδιακού υποβάθρου της νόσου θα οδηγήσει σε νέες ερευνητικές και θεραπευτικές οδούς».
Ο καθηγητής εξήγησε ότι το να διαθέτει κάποιος ένα από τα 11 επίμαχα γονίδια που έχουν συνδεθεί με την Πάρκινσον σημαίνει απειροελάχιστη αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση της νόσου. Ωστόσο τα άτομα που φέρουν μεγάλο αριθμό τέτοιων γονιδίων αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ύπαρξη των γονιδίων κάνει το άτομο πιο ευάλωτο στην Πάρκινσον, χωρίς όμως να σημαίνει απαραιτήτως ότι θα αναπτύξει και τη νόσο.





Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
Διαβάστε περισσότερα...

Βρετανοί επιστήμονες παρουσίασαν την πρώτη διαγνωστική εξέταση ακριβείας για την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια

H vCJD πιστεύεται ότι είναι το ανθρώπινο αντίστοιχο της
σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών

H πρώτη αιματολογική εξέταση που εντοπίζει τους ασθενείς και τους φορείς της ανθρώπινης μορφής της νόσου των «τρελών αγελάδων» παρουσιάστηκε από Βρετανούς ερευνητές σε πειραματική μορφή.

Όπως αναφέρει την Πέμπτη το AFP, σε δοκιμές μικρής κλίμακας το τεστ εντόπισε τα τρία τέταρτα των  περιπτώσεων της νέας ποικιλίας της νόσου των Κρόιτσφενλτ-Γιάκομπ.

Η νέα εξέταση είναι 100.000 φορές πιο ευαίσθητη από προηγούμενες εργαστηριακές εξετάσεις και θα μπορούσε να εντοπίσει ακόμα και φαινομενικά υγιή άτομα στα οποία η ασθένεια επωάζεται.

Η μελέτη δημοσιεύεται στη βρετανική επιθεώρηση Lancet.

Η νόσος των Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ (CJD) είναι μια εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος που εκδηλώνεται αυθόρμητα σε ηλικιωμένα άτομα. Αντίθετα, η νέα ποικιλία της νόσου (variant CJD ή VCJD) προσβάλλει άτομα σχετικά μικρής ηλικίας.

H vCJD αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία το 1996. Πιστεύεται ότι είναι το ανθρώπινο αντίστοιχο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (BSE) και πιθανότατα μεταδίδεται από την κατανάλωση κρέατος μολυσμένου με παθογόνες πρωτεΐνες οι οποίες ονομάζονται πρίον.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι εγκέφαλοι των ασθενών εμφανίζουν ορατές αλλοιώσεις που οδηγούν τελικά στο θάνατο.

Στη Βρετανία, τη χώρα που επλήγη χειρότερα από τη νόσο των «τρελών αγελάδων», οι επιβεβαιωμένοι ή πιθανοί θάνατοι από CJD είναι 170, ενώ τέσσερα άτομα που παραμένουν εν ζωή είναι πιθανό να πάσχουν από την ασθένεια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέχρι το 2002 είχαν αναφερθεί επιπλέον έξι περιστατικά στη Γαλλία και από ένα σε Καναδά, Ιρλανδία, Ιταλία και ΗΠΑ.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι λίγα, ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η περίοδος επώασης της νόσου μπορεί να φτάνει και τα 50 χρόνια, και ο αριθμός των ανθρώπων που φέρουν τις παθογόνες πρωτεΐνες πρίον παραμένει σήμερα άγνωστος.

Στη νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Τζον Κόλιντζ του University College του Λονδίνου εξέτασε 190 δείγματα αίματος, τα οποία προήλθαν από 21 ασθενείς με vCJD, 27 με τη σποραδική μορφή CJD, 42 με άλλες νευρολογικές ασυένειες και 100 υγιή άτομα.

Η εξέταση αναγνώρισε 15 από τα 21 δείγματα vCJD, αναλογία που δίνει ακρίβεια 71,4%. Δεν υπήρξαν ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

«Αν και απαιτούνται περαιτέρω, μεγάλες έρευνες για την επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας, [το νέο τεστ] προσφέρει την καλύτερη ελπίδα μέχρι σήμερα για την επιτυχή έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας» δήλωσε ο Γκράαμ Τζάκσον, μέλος της ομάδας.


Διαβάστε περισσότερα...

«Πιστόλι» βλαστοκυττάρων εναντίον εγκαυμάτων

Η συσκευή «πυροβολεί» την περιοχή που έχει υποστεί τη ζημιά και επιτυγχάνεται η επούλωση γρήγορα και ανώδυνα

Τo εικονιζόμενο εργαλείο ψεκάζει με βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς τις
περιοχές των εγκαυμάτων του και μέσα σε λίγα 24ωρα τα επουλώνει
ΛΟΝΔΙΝΟ Oμάδα ερευνητών στις ΗΠΑ κατασκεύασε ένα επαναστατικό εργαλείο με το οποίο γίνεται εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα επούλωση εγκαυμάτων ακόμη και όταν αυτά είναι πολύ σοβαρά. Το εργαλείο ανέπτυξε ομάδα γιατρών με επικεφαλής τον καθηγητή Γιοργκ Γκέρλαχ του Ινστιτούτου Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και στις δοκιμές που έγιναν είχε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το «πιστόλι δέρματος», όπως το βάφτισαν οι ειδικοί, είναι μια συσκευή που στην ουσία «πυροβολεί» την περιοχή η οποία έχει υποστεί τη ζημιά με βλαστικά κύτταρα. Η χρήση βλαστικών κυττάρων για τη δημιουργία δέρματος δεν είναι καινούργια. Και σήμερα οι ειδικοί αναπτύσσουν στο εργαστήριο δέρμα με βάση τα βλαστικά κύτταρα, το οποίο και τοποθετούν στην περιοχή των εγκαυμάτων. Ωστόσο αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου έναν μήνα, χρόνος που ειδικά σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν υποστεί πολύ σοβαρά εγκαύματα είναι πολύτιμος, αφού πολλές φορές κάποιοι από αυτούς τελικά χάνουν τη μάχη με τη ζωή προτού γίνει η τοποθέτηση του νέου δέρματος.

Με τη νέα μέθοδο οι γιατροί αρχικά παίρνουν βλαστικά κύτταρα από ένα υγιές σημείο του δέρματος του ασθενούς και τα τοποθετούν σε διάλυμα νερού. Στη συνέχεια βάζουν το μείγμα στο «πιστόλι» και το ψεκάζουν επάνω στα εγκαύματα. Μετά τον ψεκασμό με τα βλαστοκύτταρα το έγκαυμα καλύπτεται με έναν επίδεσμο που περιέχει γλυκόζη, σάκχαρο, αμινοξέα, αντιβιοτικά και ηλεκτρολύτες, ώστε η πληγή να απολυμαίνεται και να θρέφεται ώσπου να αναλάβουν δράση τα βλαστοκύτταρα. Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν το νέο εργαλείο το «ιερό δισκοπότηρο» του τομέα αποκατάστασης εγκαυμάτων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μάθιου Ούραμ, αστυνομικού στην Πενσιλβάνια, ο οποίος υπέστη πολύ σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο, στον λαιμό και στα χέρια κατά τη διάρκεια μπάρμπεκιου. Ο Ούραμ «ψεκάστηκε» από ειδικούς του νοσοκομείου στο οποίο κατέφυγε με το «πιστόλι» βλαστοκυττάρων και τρεις ημέρες αργότερα τα εγκαύματά του είχαν επουλωθεί πλήρως, όπως ο ίδιος δήλωσε σε ειδική εκπομπή που προέβαλε για αυτό το νέο ιατρικό εργαλείο του Νational Geographic Channel. 


Διαβάστε περισσότερα...

Τεχνολογία «στοχευμένου» σήματος στα κινητά τηλέφωνα

Νέα τεχνολογία θα περιορίζει στο ελάχιστο την ενέργεια που απαιτείται
από τις κεραίες για τη μετάδοση του σήματος

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιακών συστημάτων στον κόσμο, η Αlcatel, αναπτύσσει μια τεχνολογία με την οποία θα περιορίζεται στο ελάχιστο η ενέργεια που χρησιμοποιείται για να εντοπίζεται το κινητό τηλέφωνο ενός χρήστη από τις κεραίες. Σήμερα οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας αναζητούν τον κάτοχο ενός τηλεφώνου στην ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται, σπαταλώντας έτσι σημαντική ποσότητα ενέργειας.

Με τη νέα τεχνολογία στην ουσία δημιουργείται μια «προσωπική» δέσμη, η οποία ακολουθεί το σήμα που δίνει ένα κινητό τηλέφωνο και κατευθύνει τις κλήσεις, τα γραπτά μηνύματα και όποια άλλη τηλεπικοινωνιακή υπηρεσία στο σημείο όπου βρίσκεται ο κάτοχος του τηλεφώνου και δεν σπαταλά ενέργεια αναζητώντας τον σε όλο το εύρος που καλύπτει το τοπικό δίκτυο κεραιών.

Η τεχνολογία αναπτύσσεται στα εργαστήρια της Αlcatel στο Παρίσι και, σύμφωνα με τους ερευνητές, τόσο το σήμα όσο και οι υπηρεσίες φωνής και περιεχομένου διατηρούν την ποιότητά τους παρά τη μείωση της ενέργειας.

Στόχος των ερευνητών είναι η τεχνολογία να είναι έτοιμη σε τέσσερα χρόνια και σε πρώτη φάση να μειώσει κατά χίλιες φορές την απαιτούμενη ενέργεια για τον εντοπισμό ενός κινητού τηλεφώνου και τη χρήση του από τον κάτοχό του.

Διαβάστε περισσότερα...

Εντοπίστηκαν 5 ακόμη γονίδια που προδιαθέτουν για τη νόσο του Πάρκινσον


Διεθνής ερευνητική κοινοπραξία εντόπισε πέντε νέες γονιδιακές ποικιλομορφίες που συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον, ανεβάζοντας το σύνολο στις 11.

Το 20% των ασθενών που παρουσιάζουν μεταλλάξεις στα 11 γονίδια αντιμετωπίζουν δυόμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο, συγκριτικά με το 20% των ασθενών που φέρουν τον ελάχιστο αριθμό μεταλλάξεων.

Δεν υπάρχουν πάντως μεταλλάξεις που οδηγούν με βεβαιότητα στην εμφάνιση της νευροεκφυλιστικής νόσου. Πιθανότατα, εκτιμούν οι ερευνητές, η ασθένεια προκαλείται από περίπλοκες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα γονίδια και το περιβάλλον.

Η θεωρία πάντως ότι η νόσος του Πάρκινσον οφείλεται αποκλειστικά σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, μια άποψη που επικρατούσε μέχρι την ανακάλυψη των πρώτων μεταλλάξεων το 1997, δεν φαίνεται να ευσταθεί.

Η τελευταία ανακάλυψη, που δημοσιεύεται στη βρετανική επιθεώρηση Lancet, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων, ή να οδηγήσει σε γενετικά τεστ που ελέγχουν για προδιάθεση.

Στους ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι άνω των 50 ετών παρατηρείται νέκρωση νευρώνων του εγκεφάλου που παράγουν το νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη.

Ως αποτέλεσμα εμφανίζονται διαταραχές της κινητικότητας, όπως ακαμψία, τρέμουλο, προβλήματα ισορροπίας και αδυναμία ελέγχου των κινήσεων.

Ο μέσος άνθρωπος έχει πιθανότητα 2,5% να εμφανίσει τη νόσο, ενώ για τους συγγενείς ασθενών ο κίνδυνος αυξάνεται στο 6%. Η πιθανότητα φαίνεται μικρή, ωστόσο, μεταξύ των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, μόνο η νόσος του Αλτσχάιμερ εμφανίζει μεγαλύτερη συχνότητα.

Η φαρμακευτική αγωγή με ανάλογα της ντοπαμίνης προσφέρει συνήθως παροδική μόνο βελτίωση.

Τα πέντε νέα γονίδια ανακαλύφθηκαν με γενετικές συγκρίσεις ανάμεσα σε 12.000 ασθενείς και 21.000 άτομα από το γενικό πληθυσμό σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Στη μελέτη συμμετείχαν ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπεία για την καρδιά από το... ενυδρείο

Το ψάρι-ζέβρα μπορεί να επουλώσει ως και το 20% των βλαβών της καρδιάς
του μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες
ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα μικρό τροπικό ψάρι το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες ζει στον ποταμό Γάγγη αλλά το βρίσκουμε πλέον στα περισσότερα ενυδρεία των pet shops μπορεί να φέρει επανάσταση στο πεδίο της θεραπείας των καρδιοπαθειών, βάζοντας τέλος στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ικανότητα που έχει το ψάρι-ζέβρα να αναγεννά τον καρδιακό του μυ μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θεραπειών που θα επιτρέπουν μελλοντικά στην ανθρώπινη καρδιά να «αυτοεπιδιορθώνεται» ύστερα από ένα καρδιακό επεισόδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο ψάρι μπορεί να επουλώσει ως και το 20% των βλαβών της καρδιάς του μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας στο University College του Λονδίνου έχουν ήδη εντοπίσει ένα μικρό πρωτεϊνικό μόριο- θυμοσίνη βήτα-4- στο ψάρι-ζέβρα το οποίο φαίνεται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιδιόρθωση του κατεστραμμένου καρδιακού μυός. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη φαίνεται ότι ελέγχει την ανάπτυξη της μεμβράνης του περικαρδίου το οποίο περιβάλλει την καρδιά, επιτρέποντάς του να σχηματίζει νέο καρδιακό ιστό και αιμοφόρα αγγεία. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Πολ Ρίλεϊ«ελπίζουμε να ανακαλύψουμε παρόμοια μόρια που θα είναι σε θέση να ενεργοποιούν ακόμη περισσότερο την αναγέννηση του καρδιακού μυός. Απώτερος στόχος είναι βέβαια να μεταφέρουμε αυτή τη μελέτη στον άνθρωπο». Ο καθηγητής προσέθεσε ότι τα τελευταία χρόνια οι έρευνες σχετικά με την αναγέννηση της καρδιάς αφορούσαν τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων τα οποία θα μετατρέπονταν σε ώριμα καρδιακά κύτταρα μέσα στον οργανισμό. Οι τελευταίες όμως ερευνητικές προσεγγίσεις, όπως και αυτή σχετικά με το ψάρι-ζέβρα, αφορούν την ενεργοποίηση των ήδη υπαρχόντων βλαστικών κυττάρων της καρδιάς τα οποία βρίσκονται σε «ύπνωση».

«Αν μπορούσαμε να βρούμε έναν βιολογικό τρόπο για να επιδιορθώνουμε τον κατεστραμμένο καρδιακό μυ στους ανθρώπους, τότε θα καταργούσαμε την ανάγκη για μεταμοσχεύσεις καρδιάς σε κάποιους ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο » ανέφερε ο καθηγητής Πίτερ Βάισμπεργκ , ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς. Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος ανακοίνωσαν προχθές ότι θα χρηματοδοτήσουν μέσα στην επόμενη πενταετία με 50 εκατ. στερλίνες (περίπου 58,5 εκατ. ευρώ) μελέτες που θα αφορούν την αναγεννητική ιατρική, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και κάποιες σχετικά με το ψάρι-ζέβρα.

Ο καθηγητής Βάισμπεργκ προειδοποίησε πάντως ότι θα περάσουν πολλά χρόνια προτού η έρευνα του ψαριού-ζέβρας οδηγήσει σε αποτελεσματικές θεραπείες για τα καρδιακά επεισόδια. «Ισως απαιτηθούν οκτώ με δέκα χρόνια προτού μια τέτοιου είδους θεραπεία κυκλοφορήσει ευρέως» είπε.


Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρικό «χάνζαπλαστ» εναντίον ημικρανίας

Το Ζelrix τοποθετείται στο μπράτσο και υπόσχεται εξαφάνιση των πόνων μέσα σε διάστημα δύο ωρών

ΛΟΝΔΙΝΟ. Στη μακριά λίστα των μεθόδων αντιμετώπισης της ημικρανίας που έχουν προτείνει τα τελευταία χρόνια πολλοί ερευνητές προστίθεται τώρα και ένα ειδικό επίθεμα που λειτουργεί με μπαταρία και διαχέει μέσω του δέρματος στο κυκλοφορικό σύστημα αναλγητικό φάρμακο. Το επίθεμα, που ονομάζεται Ζelrix, αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία ΝuΡathe και σύμφωνα με τους δημιουργούς της είναι πιθανό να κυκλοφορήσει μέσα στο 2011. Ο μηχανισμός του επιθέματος παράγει ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο βοηθά το φάρμακο να διεισδύσει στο κυκλοφορικό και δεν γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτός ο τρόπος χορήγησης του φαρμάκου μπορεί όχι μόνο να ανακουφίσει όσους πάσχουν από ημικρανία αλλά και να αποτρέψει την εμφάνιση διαφόρων παρενεργειών που έχουν οι φαρμακευτικές αγωγές με χάπια.

Η πιο κοινή αντιμετώπιση της ημικρανίας είναι με τη χορήγηση μιας κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται τριπτάνες και στενεύουν τα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι, τα οποία έχει παρατηρηθεί ότι όταν εκδηλώνεται ημικρανία διευρύνονται. Ωστόσο οι τριπτάνες προκαλούν διάφορες παρενέργειες, όπως ναυτία, νύστα, ξηροστομία, σφίξιμο του στήθους κ.ά. Το Ζelrix τοποθετείται στο μπράτσο αμέσως μόλις αρχίσουν να εμφανίζονται συμπτώματα αύρας που προηγούνται του πόνου, όπως διάφορες οπτικές διαταραχές.

Στις δοκιμές που έχουν γίνει ως τώρα το επίθεμα δείχνει ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Στην τελευταία πήραν μέρος 500 άτομα ηλικίας 18-66 ετών που πάσχουν από έντονη ημικρανία. Οπως διαπιστώθηκε, το επίθεμα μέσα σε διάστημα μιας ώρας από την τοποθέτησή του είχε αρχίσει να ανακουφίζει τους ασθενείς μειώνοντας σημαντικά τον πόνο και τη ναυτία, ενώ ύστερα από ακόμη μία ώρα στους περισσότερους ασθενείς ο πόνος είχε εξαφανιστεί.


Πηγή: Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Διαβάστε περισσότερα...

"Σαββατόβραδα με Νόημα"





Στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος
με διευρυμένη κοινωνική αντίληψη...

Σας προσκαλούμε κάθε Σάββατο Φεβρουαρίου-Απριλίου στο θεατράκι μας να παρακολουθήσουμε υποτιτλισμένες ταινίες και ντοκιμαντέρ (ελληνικές ή ξένες) και να συζητήσουμε με τους δημιουργούς των ταινιών και εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων διεκδίκησης.
Να απολαύσουμε σημαντικές καλλιτεχνικές δημιουργίες και να συζητήσουμε για ορατούς και αόρατους φράχτες που μας αφορούν όλους.

Οι ταινίες θα προβληθούν με ελληνικούς υπότιτλους για Κωφούς. Στις συζητήσεις θα υπάρχει διερμηνεία στην Ελληνική νοηματική γλώσσα (Ε.Ν.Γ.). Ο χώρος είναι προσβάσιμος για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες:
http://www.facebook.com/SaturdayMeaning?v=app_4949752878


Θέατρο Κωφών Ελλάδος: Σαχτούρη 8-10, Πλατεία Κουμουνδούρου, Ψυρρή, Αθήνα 
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτεΐνη-«δείκτης» πρόβλεψης των καρκινικών μεταστάσεων


Διεθνής ομάδα ερευνητών εντόπισε μια πρωτεΐνη την οποία παράγουν σε μεγάλες ποσότητες οι καρκινικοί όγκοι όταν πρόκειται να εξαπλωθούν. Οι ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και άλλα διεθνή κέντρα ελπίζουν ότι η πρωτεΐνη αυτή θα μπορέσει να αποτελέσει δείκτη πρόβλεψης σχετικά με το ποιοι ασθενείς με καρκίνο κινδυνεύουν να εμφανίσουν μεταστάσεις.
Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Investigation», πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι ίσως υπάρχει τρόπος να μπλοκαριστεί η δράση της πρωτεΐνης που ονομάζεται CPE-delta N, με αποτέλεσμα να προλαμβάνεται η εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Παρότι τα αποτελέσματα αυτά είναι πρώιμα οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη ενός τεστ πρόγνωσης της έκβασης του καρκίνου και πιθανώς και σε θεραπεία για τη νόσο.
Ο βασικός ρόλος της συγκεκριμένης πρωτεΐνης είναι η επεξεργασία της ινσουλίνης και άλλων ορμονών στον οργανισμό. Ωστόσο η CPE-delta N εντοπίζεται επίσης σε μεγάλες ποσότητες σε πρωτογενείς όγκους που έχουν δώσει μετάσταση. Είναι γνωστό ότι οι μεταστάσεις και όχι οι πρωτογενείς όγκοι σκοτώνουν συνήθως τους ασθενείς με καρκίνο.
Οι ερευνητές με επικεφαλής την Πενγκ Λοχ από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία του Παιδιού και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη των ΗΠΑ διεξήγαγαν πειράματα σε ασθενείς με καρκίνο του ήπατος, του παχέος εντέρου, των επινεφριδίων αλλά και με άλλες μορφές της νόσου.
Για παράδειγμα εξέτασαν τους όγκους 18 ασθενών με καρκίνο του ήπατος σταδίου 2, ο οποίος είχε εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του οργάνου, όχι όμως και στον υπόλοιπο οργανισμό. Οπως είδαν οι ερευνητές 13 από τους ασθενείς είχαν χαμηλά επίπεδα CPE-delta N και παρέμεναν απαλλαγμένοι από τον καρκίνο τρία χρόνια μετά την υποβολή τους σε εγχείρηση. Πέντε από τους 18 εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης, και σε τέσσερις εξ αυτών ο καρκίνος εμφάνισε υποτροπή (γεγονός που μαρτυρεί ότι η εξέταση για την πρωτεΐνη έχει ακρίβεια της τάξεως του 90%).
Εξίσου καλά ήταν τα αποτελέσματα και σε ό,τι αφορούσε άλλες μορφές καρκίνου. Μελέτη σε 14 ασθενείς με φαιοχρωμοκύτωμα (σπάνιος καρκίνος των επινεφριδίων) έδειξε ότι ο δείκτης - CPE-delta N μπορεί να προβλέψει τις περιπτώσεις εξάπλωσης της νόσου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές εάν τα πρώτα αυτά αποτελέσματα επιβεβαιωθούν από περαιτέρω μελέτες, ασθενείς με υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης θα υποβάλλονται σε επιπλέον χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες ώστε να ελέγχεται ο κίνδυνος υποτροπής και εξάπλωσης του καρκίνου τους.
Συγχρόνως οι ερευνητές κατέστειλαν τη δράση της πρωτεϊνης σε ποντίκια και είδαν ότι με αυτόν τον τρόπο η εξάπλωση του καρκίνου σταμάτησε. Οπως σημείωσε η δρ Λοχ «η εξέλιξη αυτή ανοίγει δρόμους για την ανάπτυξη θεραπείας μέσω της καταστολής της CPE-delta N, ίσως και ενός χαπιού που θα σταματά τη δράση της πρωτεΐνης».


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"


Διαβάστε περισσότερα...

Εργαζόμενες μητέρες - παχύσαρκα παιδιά


Mια νέα αμερικανική έρευνα αναφέρει πως όσο περισσότερο δουλεύουν οι μητέρες παιδιών, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες τα παιδιά τους να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Ερευνητές από το American University στην Ουάσιγκτον, το Cornell στη Νέα Υόρκη και το πανεπιστήμιο του Σικάγου, μελέτησαν στοιχεία περισσότερων από 900 παιδιών σε 10 πόλεις. Ανακάλυψαν ότι ο συνολικός χρόνος που εργάζονταν οι μητέρες είχε σωρευτική επίδραση στο Δείκτη Μάζας Σώματος των παιδιών.

Για ένα παιδί μέσου ύψους, είναι ισοδύναμο με αύξηση βάρους σχεδόν κατά μισό κιλό κάθε 5 μήνες, σε σύγκριση με τη συνήθη αύξηση που παρατηρείται καθώς ένα παιδί μεγαλώνει.

Τα ευρήματα ήταν ισχυρότερα για τα παιδιά έκτης δημοτικού, που ήταν τα μεγαλύτερα που μελετήθηκαν.
Αλλαγές στη σωματική δραστηριότητα των παιδιών, ο χρόνος που περνούσαν χωρίς επίβλεψη ή που παρακολουθούσαν τηλεόραση δεν εξηγούσαν τη σχέση μεταξύ εργασίας της μητέρας και παιδικού ΔΜΣ.
Οι ασυνήθιστες ώρες που εργαζόταν μια μητέρα ή η νυχτερινή βάρδια δεν συνδέονταν σημαντικά με τον Δείκτη Μάζας σώματος του παιδιού.

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να εξηγήσουν με σαφήνεια τα ευρήματα, αλλά εκτιμούν ότι επειδή οι εργαζόμενες μητέρες έχουν περιορισμένο χρόνο να ψωνίζουν υγιεινά τρόφιμα και να προετοιμάζουν το φαγητό, αυτές και τα παιδιά τους καταναλώνουν περισσότερα ‘γρήγορα και έτοιμα φαγητά’ τα οποία συνήθως έχουν υψηλά επίπεδα λιπαρών και θερμίδων.

Τα παχύσαρκα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να μεγαλώσουν ως παχύσαρκοι ενήλικες και να παρουσιάσουν νόσους όπως διαβήτη, καρδιαγγειακές νόσους και νόσο λιπώδους ήπατος. Η παιδική παχυσαρκία επίσης συνδέεται με προβλήματα συμπεριφοράς και ακαδημαϊκά στην εφηβεία και ενήλικο ζωή, δήλωσε ο ερευνητές Taryn Morrissey, του American University.



Διαβάστε περισσότερα...

Διαμόρφωση της διατροφικής πολιτικής στα παραδοσιακά τρόφιμα





Την ανάγκη για τη διαμόρφωση της εθνικής διατροφικής πολιτικής στην Ελλάδα επεσήμανε η καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής Αντωνία Τριχοπούλου, εξαίροντας τη σπουδαιότητα της μεσογειακής διατροφής για την υγεία.

Όπως είπε η κα Τριχοπούλου, άλλες χώρες ήδη πραγματοποιούν και αξιολογούν ανάλογες πολιτικές με διαφορετικούς στόχους, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει και η Ελλάδα να νομοθετήσει και να τυποποιήσει την παραγωγή των παραδοσιακών τροφίμων, ώστε να προστατευθούν τα προϊόντα, οι παραγωγοί και οι καταναλωτές.

«Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν υπάρχει ορισμός του παραδοσιακού προσδιορισμού των προϊόντων, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στην αγορά πολλά κακέκτυπα και απομιμήσεις» υπογράμμισε η κα Τριχοπούλου, προσθέτοντας ότι αυτό τελικά κάνει ζημιά στα ελληνικά προϊόντα, αφού στην αγορά υπάρχουν πολλά με την «ταμπέλα» του παραδοσιακού, χωρίς αυτά να είναι.

Όλα τα προϊόντα που αυτοπροσδιορίζονται ως παραδοσιακά θα πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη μελέτη της λαογραφικής ταυτότητας των τροφίμων, τη λεπτομερή καταγραφή της παραδοσιακής διαδικασίας παρασκευής των τροφίμων, τον προσδιορισμό της σύνθεσης των τροφίμων και των πρώτων υλών παρασκευής τους σε θρεπτικά συστατικά και άλλες ουσίες με βιολογική σημασία, και την τεχνολογική μελέτη για τη δυνατότητα παραγωγής των τροφίμων σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Με βάση την παραπάνω μεθοδολογία, η ομάδα της κας Τριχοπούλου, από το 1992 μέχρι σήμερα, έχει καταγράψει περισσότερες από 100 ελληνικές συνταγές από διάφορες περιοχές της χώρας (όπως τα ρεβίθια σούπα, το κουνέλι στιφάδο, το λουκάνικο με πράσο, η μουσταλευριά κ.α.).

Παράλληλα, είπε ότι στις προϋποθέσεις των τοπικών προϊόντων θα πρέπει να συμπεριληφθούν η εντοπιότητα των πρώτων υλών, η βιοποικιλότητα, αλλά και η εποχικότητα, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα, η ωφέλεια για την υγεία, αλλά και η νοστιμιά του τελικού προϊόντος.

Τέλος, η κα Τριχοπούλου πρόσθεσε ότι η προβολή και προώθηση των παραδοσιακών μας προϊόντων στηρίζει την αειφορία, την ελληνική τοπική αγροτική ανάπτυξη και την οικονομική βιωσιμότητα μικρών επιχειρήσεων.

«Στο πλαίσιο αυτό, ο ακριβής ορισμός των παραδοσιακών τροφίμων, η συστηματική μελέτη και η κατοχύρωσή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελούν προϋποθέσεις για την εξασφάλιση συγκριτικού πλεονεκτήματος στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων ποιότητας» κατέληξε.





Πηγή: http://www.zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...