Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Τεστ για τους φονικούς όγκους του προστάτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ερευνητές ανακάλυψαν τέσσερα γονίδια μέσω των οποίων πιστεύουν ότι θα
μπορούν να εντοπίζουν νωρίς τους επιθετικούς όγκους

ΣΙΚΑΓΟ Oγκοι του προστάτη οι οποίοι φέρουν μια μοναδική «υπογραφή» τεσσάρων γονιδίων είναι πολύ πιο θανατηφόροι από άλλους, όπως ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές. Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ντέινα-Φάρμπερ για τον Καρκίνο εκτιμούν ότι το νέο εύρημά τους μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός τεστ το οποίο θα δείχνει ποιοι όγκοι του προστάτη χρειάζονται πιο επιθετική θεραπεία.

Πειράματα που αφορούσαν χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου των «τεσσάρων γονιδίων» σε δείγματα ανθρώπινων ιστών έδειξαν ότι αυτή μπορεί να εντοπίσει τους επιθετικούς όγκους του προστάτη με ακρίβεια της τάξεως του 83%, όπως σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Νature».

Οταν μάλιστα οι ειδικοί συνδύασαν τη νέα μέθοδο με ένα συμβατικό τεστ που δείχνει την επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη, επέτυχαν να εντοπίσουν με ακρίβεια που ξεπερνούσε το 90% τους όγκους που αργότερα στοίχισαν τη ζωή ασθενών. «Πετύχαμε ακρίβεια της τάξεως του 92% τη στιγμή που η υπάρχουσα μέθοδος δεν προσφέρει ποσοστά ανίχνευσης των επιθετικών όγκων μεγαλύτερα του 75%» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ρόναλντ Ντε Πίνιο και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα εξέλιξη θα επηρεάσει την πρακτική διαχείριση των ασθενών με καρκίνο του προστάτη». Σύμφωνα με τον ειδικό, το νέο τεστ θα σώσει πολλούς άνδρες από υποβολή σε επιθετικές και άχρηστες θεραπείες για όγκους του προστάτη που δεν είναι στην ουσία επικίνδυνοι.

Προκειμένου να ανακαλύψουν τα τέσσερα γονίδια που δείχνουν τους επιθετικούς όγκους του προστάτη ο δρ Ντε Πίνιο και η ομάδα του διεξήγαγαν μελέτες σε ποντίκια αλλά και σε ανθρώπινους ιστούς.

Αρχικώς μελέτησαν ποντίκια τα οποία εμφάνιζαν έλλειψη ενός λειτουργικού αντιγράφου του γονιδίου Ρten το οποίο εμπλέκεται στην κυτταρική ανάπτυξη. Πειραματόζωα με έλλειψη του συγκεκριμένου αντιγράφου αναπτύσσουν όγκους, οι οποίοι όμως δεν εξαπλώνονται. Οι επιστήμονες διερεύνησαν ποια γονίδια «έβαζαν φρένο» στην εξάπλωση των όγκων και εντόπισαν το Smad4. Οταν μπλοκάρισαν τη δράση των δύο γονιδίων- Ρten και Smad4- είδαν ότι τα ζώα ανέπτυξαν γρήγορα όγκους που εξαπλώθηκαν στους λεμφαδένες και σε άλλα σημεία του σώματος. Σε περαιτέρω πειράματα οι επιστήμονες εντόπισαν άλλα δύο γονίδια, τα SΡΡ1 και CyclinD1, τα οποία συνεργάζονται στενά με το Smad4 και παίζουν σημαντικό ρόλο στην κυτταρική διαίρεση. Οταν είχαν πλέον στα χέρια τους την «τετραπλή γονιδιακή υπογραφή», τη δοκίμασαν σε ανθρώπινα δείγματα όγκων του προστάτη. Οπως προέκυψε, η καινούργια γενετική μέθοδος ήταν πολύ πιο ακριβής από τη συμβατική η οποία αφορά εξέταση των καρκινικών κυττάρων κάτω από το μικροσκόπιο, στην πρόβλεψη σχετικά με τους επιθετικούς καρκίνους.

Η επιστημονική ομάδα έχει ήδη έλθει σε συμφωνία με μια εταιρεία (Μetamark Genetics με έδρα στη Μασαχουσέτη) η οποία θα «μεταφράσει» την έρευνα σε εμπορικό προϊόν. Στόχος είναι το νέο τεστ να κυκλοφορήσει σε ένα έτος.
 

Πηγή: Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.