Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Θεραπεία για την καρδιά από το... ενυδρείο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Το ψάρι-ζέβρα μπορεί να επουλώσει ως και το 20% των βλαβών της καρδιάς
του μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες
ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα μικρό τροπικό ψάρι το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες ζει στον ποταμό Γάγγη αλλά το βρίσκουμε πλέον στα περισσότερα ενυδρεία των pet shops μπορεί να φέρει επανάσταση στο πεδίο της θεραπείας των καρδιοπαθειών, βάζοντας τέλος στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ικανότητα που έχει το ψάρι-ζέβρα να αναγεννά τον καρδιακό του μυ μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θεραπειών που θα επιτρέπουν μελλοντικά στην ανθρώπινη καρδιά να «αυτοεπιδιορθώνεται» ύστερα από ένα καρδιακό επεισόδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο ψάρι μπορεί να επουλώσει ως και το 20% των βλαβών της καρδιάς του μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας στο University College του Λονδίνου έχουν ήδη εντοπίσει ένα μικρό πρωτεϊνικό μόριο- θυμοσίνη βήτα-4- στο ψάρι-ζέβρα το οποίο φαίνεται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιδιόρθωση του κατεστραμμένου καρδιακού μυός. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη φαίνεται ότι ελέγχει την ανάπτυξη της μεμβράνης του περικαρδίου το οποίο περιβάλλει την καρδιά, επιτρέποντάς του να σχηματίζει νέο καρδιακό ιστό και αιμοφόρα αγγεία. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Πολ Ρίλεϊ«ελπίζουμε να ανακαλύψουμε παρόμοια μόρια που θα είναι σε θέση να ενεργοποιούν ακόμη περισσότερο την αναγέννηση του καρδιακού μυός. Απώτερος στόχος είναι βέβαια να μεταφέρουμε αυτή τη μελέτη στον άνθρωπο». Ο καθηγητής προσέθεσε ότι τα τελευταία χρόνια οι έρευνες σχετικά με την αναγέννηση της καρδιάς αφορούσαν τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων τα οποία θα μετατρέπονταν σε ώριμα καρδιακά κύτταρα μέσα στον οργανισμό. Οι τελευταίες όμως ερευνητικές προσεγγίσεις, όπως και αυτή σχετικά με το ψάρι-ζέβρα, αφορούν την ενεργοποίηση των ήδη υπαρχόντων βλαστικών κυττάρων της καρδιάς τα οποία βρίσκονται σε «ύπνωση».

«Αν μπορούσαμε να βρούμε έναν βιολογικό τρόπο για να επιδιορθώνουμε τον κατεστραμμένο καρδιακό μυ στους ανθρώπους, τότε θα καταργούσαμε την ανάγκη για μεταμοσχεύσεις καρδιάς σε κάποιους ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο » ανέφερε ο καθηγητής Πίτερ Βάισμπεργκ , ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς. Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος ανακοίνωσαν προχθές ότι θα χρηματοδοτήσουν μέσα στην επόμενη πενταετία με 50 εκατ. στερλίνες (περίπου 58,5 εκατ. ευρώ) μελέτες που θα αφορούν την αναγεννητική ιατρική, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και κάποιες σχετικά με το ψάρι-ζέβρα.

Ο καθηγητής Βάισμπεργκ προειδοποίησε πάντως ότι θα περάσουν πολλά χρόνια προτού η έρευνα του ψαριού-ζέβρας οδηγήσει σε αποτελεσματικές θεραπείες για τα καρδιακά επεισόδια. «Ισως απαιτηθούν οκτώ με δέκα χρόνια προτού μια τέτοιου είδους θεραπεία κυκλοφορήσει ευρέως» είπε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.