Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Πήγε σε τηλεοπτική εκπομπή για να χάσει βάρος



Προσπαθεί να καταπολεμήσει τον εθισμό του στο φαγητό.

Ο 25χρονος Rob Gillet είναι εθισμένος στο… φαγητό. Ιδιαίτερη αδυναμία δείχνει στα μπισκότα και τα γλυκά με αποτέλεσμα να έχει φτάσει να ζυγίζει 227 κιλά, ενώ το ύψος του δεν ξεπερνά το 1,60!

Ο νεαρός άντρας δε μπορεί να αντισταθεί στα αναψυκτικά και τα κέικ και καταναλώνει καθημερινά περίπου 7.000 θερμίδες, ποσότητα σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη για έναν άντρα της ηλικίας του.

Μάλιστα η μέση του μετρήθηκε στα 1,98 μέτρα!

Οι ειδικοί συνιστούν ότι ο δείκτης μάζας σώματος ενός υγιούς ανθρώπου πρέπει να είναι κάτω από 25, ενώ του υπερμεγέθη Rob είναι… 86!

«Είμαι εθισμένος στα γλυκά, στις σοκολάτες, τα μπισκότα και κάθε είδους κέικ. Μερικές φορές που αρέσει να τρώω και πίτες. Και όσο κι αν δε μου αρέσει αυτό που βλέπω στον καθρέφτη, όταν έχω μπροστά μου φαγητό… απλά δεν μπορώ να αντισταθώ και… τρώω, τρώω και ξανατρώω!» λέει ο ίδιος.



Στεναχωριέται που δεν μπορεί να αποκτήσει φιλενάδα και το ρίχνει στον ύπνο για να ξεχνιέται. «Δε μιλάω σε γυναίκες. Δεν έχει νόημα. Θέλω να χάσω βάρος για να μπορώ να “χωρέσω” σε φυσιολογικά ρούχα και να αρχίσω να βγαίνω έξω και να γνωρίζω κόσμο» προσθέτει.

«Όμως… μου αρέσει το φαγητό. Αυτό είναι το πρόβλημά μου. Μου αρέσουν πολύ τα μακαρόνια μπολονέζ που μου κάνει η γιαγιά μου. Πιστεύω ότι κι εκείνη μου δίνει να τρώω περισσότερο απ’ όσο πρέπει, αλλά αυτό κάνουν οι γιαγιάδες… κακομαθαίνουν!» συνεχίζει.



Προκειμένου να καταφέρει να χάσει βάρος ο Rob συμμετέχει στο τηλεοπτικό σόου του Channel 4 «Supersize v Superskinny» με τη βοήθεια του γιατρού Dr Christian Jessen.

Μετά από μερικές ημέρες στην κλινική διατροφής ο Rob επέστρεψε σπίτι του με ένα διαιτολόγιο… 3.000 θερμίδων! Μέχρι στιγμής έχει χάσει σχεδόν 13 κιλά και 25 εκατοστά από τη μέση του.

«Πλέον τρέφομαι πιο υγιεινά. Καταναλώνω πολλά φρούτα και λαχανικά. Έχω κόψει τις “αηδίες” και τα γλυκά. Δε μου λείπουν. Είμαι πιο δραστήριος απ’ ό,τι πριν και πηγαίνω για κολύμπι τρεις φορές την εβδομάδα. Νιώθω ήδη καλύτερα και θέλω να χάσω κι άλλα κιλά» τόνισε.


Διαβάστε περισσότερα...

«Ένα παράσιτο τρώει το πρόσωπό μου»



ΠΡΟΣΟΧΗ: Σκληρές εικόνες.

Όταν η σύντροφος του Adam Spencer είπε «ναι» στην πρόταση γάμου που της έκανε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Λατινική Αμερική, τίποτε δεν προμήνυε ότι η νέα ζωή που θα ξεκινούσαν από εκείνη τη στιγμή θα στιγματιζόταν από μια περιπέτεια που λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή.

Το ταξίδι τους σύντομα μετατράπηκε σε εφιάλτης, όταν ο 23χρονος Adam προσβλήθηκε από ένα παράσιτο, το οποίο «έτρωγε» το πρόσωπό του!

Η αποκρουστική πληγή επεκτάθηκε και σε άλλα σημεία και ο μέχρι εκείνη τη στιγμή τολμηρός νέος άρχισε να φοβάται για τη ζωή του.

Ο Adam και η σύντροφός του Shalynn Pack από το Oregon βρίσκονταν στο μέσο ενός 6μηνου ταξιδιού στη Λατινική Αμερική, όταν αποφάσισαν να αρραβωνιαστούν, όταν εκείνος της έκανε πρόταση γάμου στο Machu Picchu του Περού.




Μετά από δύο ρομαντικούς μήνες με πεζοπορίες, ορειβασίες και παρακολούθηση άγριων πτηνών στον Αμαζόνιο, ο Adam παρατήρησε ένα μικρό σημάδι στο πρόσωπό του, αλλά δεν του έδωσε και πολύ σημασία.

Το σημάδι όμως έγινε πληγή και μεγάλωσε σε μέγεθος, ενώ σύντομα άρχισε να βγάζει πύον. Ένας γιατρός στην Βολιβία του έδωσε αντιβιοτικά, ελπίζοντας ότι η «περίεργη» μόλυνση θα αντιμετωπιζόταν.
Όμως αυτό δεν συνέβη και η αρραβωνιαστικιά του άρχισε να ανησυχεί ότι τα αντιβιοτικά δεν βοηθούσαν καθόλου την κατάσταση.

Όταν επέστρεψε στο Oregon ο Adam πήγε στο γιατρό του, ο οποίος βλέποντας την πληγή πίστεψε ότι ήταν μόλυνση από βακτήριο σταφυλόκοκκου, το οποίο θα μπορούσε να μολύνει κι άλλα όργανα του σώματός του, προκαλώντας μέχρι και θάνατο!

Έτσι ο νεαρός άντρας, αντί να προγραμματίζει το γάμο του βρέθηκε να αντιμετωπίζει μια θανατηφόρα ασθένεια.



Πήρε πενικιλίνη για περισσότερο από μία εβδομάδα, αλλά δεν είχε αποτέλεσμα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι δεν ήταν σταφυλόκοκκος και η πληγή του δεν έδειχνε σημάδια βελτίωσης.

«Δεν ξέραμε πότε θα σταματούσε. Μια μέρα ανακάλυψε ότι δεν μπορούσε να καταπιεί και ένιωθε σαν να είχε άμμο στο λαιμό του. Τότε πήρα ένα φακό και κοίταξα μέσα στο στόμα του και είδα μεγάλα λευκά κομμάτια. Ήταν πολύ τρομακτικό. Φοβήθηκα και πίστεψα ότι θα επηρεαζόταν η φωνή του. Σκεφτόμουν συνεχώς ότι τον βλέπω να πεθαίνει» είπε η αρραβωνιαστικιά του.



Ο Dr William Muth από την κλινική Samaritan Infectious Disease αντιλήφθηκε ότι η πληγή θα μπορούσε να είναι βλεννογονοδερματική λεϊσμανίαση (Mucocutaneous Leishmaniasis), που προκαλείται από ένα παράσιτο.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού του συστήματος προσπαθούσαν να καταπολεμήσουν την ασθένεια, αλλά το παράσιτο «τρεφόταν» από αυτά και πολλαπλασιαζόταν, προκαλώντας πληγές.

Η μόλυνση επεκτάθηκε μέχρι το πιγούνι του ενώ «απειλούσε» να μολύνει και τη μύτη και τα μάτια του.



«Δε μπορούσε να φάει και να αναπνεύσει χωρίς να πονάει. Ήταν πολύ τρομακτικό» συνέχισε η Shalynn.

Τελικά, μετά από 21 ημέρες θεραπείας το παράσιτο, το οποίο «μπήκε» στον οργανισμό του από το τσίμπημα ενός εντόμου, καταπολεμήθηκε, αλλά ο Adam έχει ακόμη μια πληγή στο πρόσωπό του.

«Με σημάδι ή όχι, παραμένει ο πιο ωραίος άντρας που έχω γνωρίσει» πρόσθεσε η μελλοντική γυναίκα του.






Διαβάστε περισσότερα...

Έχασε τη δίδυμη αδερφή του από μηνιγγίτιδα



Οι γονείς του 3 ετών Lukas του «χάρισαν» δίδυμα αδερφάκια.

Η Julie και ο Brian Backhouse έχασαν την κόρη τους, όταν τα δίδυμά τους προσβλήθηκαν από μηνιγγίτιδα. Η λύπη τους όμως μετριάστηκε κάπως από τη χαρά τους για τον ερχομό διδύμων, τρία χρόνια μετά.

Χαρά την οποία συμμερίζεται και ο πρώτος τους γιος, ο 3 ετών Lukas, ο οποίος δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για τα νέα του αδερφάκια.

Τον Ιανουάριο του περασμένου χρόνου η οικογένεια έχασε την 23 μηνών Lili, όχι όμως και τον Lukas, ο οποίος κατάφερε να «κερδίσει» τη νόσο και να επιζήσει.



Αρχικά η μικρή Lili αρνιόταν να φάει το γάλα της, κάτι που συνέβαινε για πρώτη φορά, ενώ έβγαζε και περίεργους ήχους κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εκτός από αυτό εμφάνισε πυρετό και το χρώμα της είχε γίνει «γκρι». Οι γιατροί όμως δε διέγνωσαν έγκαιρα τη μηνιγγίτιδα και άφησαν τους γονείς με το άρρωστο μωρό να επιστρέψουν λίγες ώρες μετά στο σπίτι.

Λίγες ώρες μετά οι ταραγμένοι γονείς της την πήγαιναν πάλι στο νοσοκομείο, αυτή τη φορά επειδή το κορμάκι της είχε γεμίσει εξανθήματα, αλλά ήταν ήδη αργά καθώς η σηψαιμία είχε ήδη ξεκινήσει.



Ο εφιάλτης τους δεν τελείωσε όμως εκεί, καθώς αργότερα την ίδια μέρα και ο γιος τους διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα. Έμεινε στο νοσοκομείο επί μία εβδομάδα, παλεύοντας με την ασθένεια, μέχρι που τελικά κατάφερε να τη «νικήσει».


Αριστερά στην αγκαλιά του πατέρα της η άτυχη Lili

«Είμαστε πολύ τυχεροί που κάναμε πάλι δίδυμα. Δεν σχεδιάζαμε να κάνουμε ξανά παιδιά, αλλά το να χάνεις ένα παιδί, σήμαινε ότι είχαμε χάσει την “τέλεια” οικογένειά μας» λέει η Julie σήμερα.

«Ο γιος μας δεν είχε γεννηθεί μόνος του και γι’ αυτό σκεφτήκαμε ότι δεν έπρεπε να ζήσει ως μοναχοπαίδι» πρόσθεσε.


Διαβάστε περισσότερα...

«Μαϊμού» δικαιούχος εισέπραξε 70.000 ευρώ σε επίδομα



Εξετάζονται 2.500 φάκελοι στο δήμο Κέρκυρας.

Επιτήδειοι Κερκυραίοι εκτιμάται ότι εισέπραξαν παράνομα, μέσα σε μια δεκαετία, από 30.000 έως 70.000 ευρώ από προνοιακά επιδόματα συγγενικών τους προσώπων, τα οποία είτε είχαν αποβιώσει είτε τους είχαν παραχωρήσει πλαστά πιστοποιητικά.

Από τον έλεγχο που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Κέρκυρας, τα στελέχη της οποίας με επικεφαλής τον προϊστάμενο του Γραφείου Αλέκο Μιχαλά έκαναν εξονυχιστικούς ελέγχους που συνεχίζονται σε συνολικά 2.500 φακέλους, διαπιστώθηκε ότι κάποιοι έπαιρναν παράνομα τα επιδόματα.

Σκοπός αυτού του ελέγχου είναι να δίνονται προνοιακά επιδόματα σε όσους τα δικαιούνται και τα έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Αλέκος Πουλής.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε περιπτώσεις δικαιούχων που εμφανίζονταν ότι ήταν τυφλοί, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε μέσα από τα πιστοποιητικά και τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσουν οι φερόμενοι ως δικαιούχοι.

Σύμφωνα με τον κ. Πουλή, σε μερικές περιπτώσεις, Κερκυραίοι εκλήθησαν και επέστρεψαν τα χρήματα, τα οποία κακώς είχαν λάβει, στο ταμείο του δήμου Κέρκυρας. Ωστόσο, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, τα χρήματα αυτά που παρανόμως έχουν εισπραχθεί, δεν έχουν επιστραφεί.

«Μία περίπτωση είναι ενός τυφλού, που έχει πεθάνει εδώ και μία πενταετία και συγγενής του εισέπραξε παρανόμως 38.000 ευρώ. Μία άλλη περίπτωση, που ανακαλύψαμε πριν από 10 ημέρες, αφορά έναν τυφλό, που έχει πεθάνει εδώ και μία δεκαετία, αλλά ο πληρεξούσιός του τα εισέπραττε κανονικά, ένα ποσό συνολικά 70.000 ευρώ! Είναι μια μεγάλη αδικία αυτό, για όσους δικαιούνται το επίδομα, κατ΄αρχήν» υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος, ο οποίος προανήγγειλε συνέχιση των ελέγχων για να εντοπιστούν όσοι παρανομούν.


Διαβάστε περισσότερα...

Η γυμναστική μας κάνει… εξυπνότερους!



Νέα μελέτη αποκαλύπτει τα οφέλη της άσκησης στον εγκέφαλο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η γυμναστική αυξάνει τα επίπεδα της φυσικής μας κατάστασης, καθιστώντας τους μύες πιο ανθεκτικούς στη κούραση. Τώρα οι επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι μια επίσκεψη στο γυμναστήριο μπορεί να εξίσου θετική για το μυαλό μας.

Παλαιότερες μελέτες είχαν αποδείξει ότι η εξάσκηση συνεισφέρει στη γέννηση νέων μιτοχονδρίων – δομές στα κύτταρα που παράγουν την ενέργεια του σώματος – στους μύες. Αυτή η διαδικασία αυξάνει την αντοχή μας, ενώ μειώνει το κίνδυνο της παχυσαρκίας.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας διαπίστωσε ότι η γυμναστική θα μπορούσε να επιδράσει θετικά και στις κεντρικές ομάδες κυττάρων του εγκεφάλου.

Ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας, Μαρκ Ντέιβις, διευκρίνισε ότι η ενεργειακή ώθηση που προκαλείται από τη γυμναστική, οδηγεί στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

«Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η φυσική άσκηση διατηρεί τον εγκέφαλο νεότερο», τόνισε ο καθηγητής.

Βραχυπρόθεσμα, η γυμναστική θα μπορούσε να μειώσει τη πνευματική κόπωση και να οξύνει τη σκέψη.

Ο καθηγητής πρόσθεσε, ότι η δημιουργία νέων μιτοχονδρίων στα κύτταρα του εγκεφάλου, θα μπορούσε να καταπολεμήσει ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ.


Διαβάστε περισσότερα...

Προτεραιότητα στην υγεία θέτουν τα πρακτορεία μοντέλων της Αγγλίας



Επέβαλαν κανόνες για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με το μόντελιγκ.

Στην προσπάθεια να περιοριστούν τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το «κυνήγι της ομορφιάς» και αντιμετωπίζουν οι νεαρές κοπέλες, αποφάσισαν να συμβάλουν τα μεγαλύτερα πρακτορεία μοντέλων από την Αγγλία.

Έτσι, έθεσαν αυστηρούς κανόνες που απαγορεύουν το σολάριουμ και το μόντελιγκ σε ηλικίες κάτω των 16 ετών. Επιπλέον, έθεσαν απαράβατα όρια στο βάρος των μοντέλων τους.

Πέραν των απαγορεύσεων που τέθηκαν, η κίνηση αυτή σκοπό έχει επίσης να τονίσει ότι η προστασία της υγείας είναι σημαντικότερη από την εμφάνιση. Το πρόβλημα άλλωστε της νευρικής ανορεξίας, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε νέα κορίτσια που επιβάλουν τον εαυτό τους σε εξαντλητικές δίαιτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγγλία γίνεται έτσι, η πρώτη χώρα που εφαρμόζει τέτοιους κανονισμούς. Ανάμεσα στα πρακτορεία που συμφώνησαν για την επιβολή τους, είναι και τα Elite, Premier Model Management, Storm και Next.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάψτε θερμίδες για να αποφύγετε το σύνδρομο burnout



Αρκούν τέσσερις ώρες γυμναστικής εβδομαδιαίως.

To τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε έπειτα από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά είναι το να τρέξετε χιλιόμετρα στον διάδρομο του γυμναστηρίου. Κι όμως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αυτό, αποδεικνύεται αναγκαίο και σωτήριο για την ψυχική μας υγεία.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι γυμνάζονται έστω και λίγες ώρες την εβδομάδα έχουν τις μισές ακριβώς πιθανότητες να βρεθούν αντιμέτωποι με ψυχικές ασθένειες, σε σύγκριση με αυτούς που δεν γυμνάζονται.

Οι ειδικοί, με επικεφαλής την Δρ. Sharon Toker, ισχυρίζονται ότι τέσσερις ώρες την εβδομάδα αρκούν για να περιοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης ή του συνδρόμου burnout, που ορίζεται ως η σωματική, νοητική και συναισθηματική κόπωση.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 1.632 Ισραηλινοί εργαζόμενοι τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα οι οποίοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα ήταν εργαζόμενοι που δεν γυμνάζονταν καθόλου, στη δεύτερη εργαζόμενοι που γυμνάζονταν από 75 έως 150 λεπτά την εβδομάδα, στην τρίτη άτομα που αθλούνταν από 150-240 λεπτά εβδομαδιαίως και τέλος στην τέταρτη, άνθρωποι που γυμνάζονταν περισσότερο από 240 λεπτά.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες, κάθε φορά που υποβάλλονταν σε ιατρικό έλεγχο καλούνταν να συμπληρώσουν και ερωτηματολόγια ενώ ήταν υπό ιατρική παρακολούθηση για εννέα χρόνια.

Το συμπέρασμα ήταν ότι τα ποσοστά εμφάνισης κατάθλιψης και του συνδρόμου burnout ήταν κατά πολύ χαμηλότερα σε όσους γυμνάζονταν ενώ όσοι αθλούνταν έστω για 150 λεπτά την εβδομάδα, μπορούσαν να ανταπεξέλθουν πιο άνετα στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Η στειρότητα θα νικηθεί στο μέλλον



Σημαντική ανακάλυψη με βλαστοκύτταρα.

Ένα σημαντικό βήμα στη μάχη κατά της στειρότητας έκαναν Αμερικανοί ερευνητές ανακοινώνοντας ότι, για πρώτη φορά, βρήκαν τρόπο να μετατρέπουν τα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα σε κύτταρα που δημιουργούν ωάρια και σπερματοζωάρια.

Η ανακάλυψη, που επιτρέπει στους ερευνητές να μελετήσουν τα ανθρώπινα αναπαραγωγικά κύτταρα από την πρώτη κιόλας στιγμή που δημιουργούνται στα έμβρυα μέχρι να γίνουν ώριμα ωάρια και σπερματοζωάρια, μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες γονιμότητας, καθώς και σε καλύτερη κατανόηση των κληρονομικών ασθενειών, πράγμα που ίσως οδηγήσει μελλοντικά στη διόρθωση των αναπτυξιακών προβλημάτων πριν τη γέννηση του παιδιού.

Η έρευνα έγινε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την Δρ Ρένι Ρέιχο Πέρα του Ινστιτούτου Βιολογίας Βλαστοκυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και την εφημερίδα Guardian.

Οι επιστήμονες μπορούν πλέον να μελετήσουν ενδελεχώς πώς δημιουργούνται τα γεννητικά κύτταρα (γαμέτες), από όπου προέρχονται τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια, και ποια γονίδια δραστηριοποιούνται στην όλη διαδικασία.Μέχρι τώρα ήταν ουσιαστικά πρακτικά αδύνατη η μελέτη των γεννητικών κυττάρων, επειδή τα κύτταρα αυτά σχηματίζονται πριν ένα έμβρυο γίνει δύο εβδομάδων.

Το συγκεκριμένο πρώιμο στάδιο του αναπαραγωγικού κύκλου στους ανθρώπους δεν μπορεί επίσης να μελετηθεί στα ζώα, επειδή τα εμπλεκόμενα γονίδια είναι μοναδικά στους ανθρώπους.Η νέα ανακάλυψη ανοίγει ένα παράθυρο σε ένα μέχρι τώρα κρυφό στάδιο της ανθρώπινης ανάπτυξης. Θα βοηθήσει έτσι στη μελέτη των αρχικών σταδίων της ανθρώπινης ανάπτυξης και θα ρίξει νέο φως στην εμφάνιση της στειρότητας και των κληρονομικών ασθενειών.

Η παραγωγή πολύ λίγων ή κακής ποιότητας γεννητικών κυττάρων αποτελεί σημαντική αιτία της υπογονιμότητας στους ανθρώπους. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η νέα ανακάλυψη θα τους επιτρέψει να οδηγήσουν σε ωρίμανση και στην ανάπτυξη τα ανώριμα γεννητικά κύτταρα που διαθέτει ένας άνθρωπος.

Η νέα τεχνική επιτρέπει στα ανθρώπινα βλαστοκύτταρα να χρωματίζονται πράσινα, όταν αρχίζουν να μετατρέπονται σε ωάρια και σπερματοζωάρια. Αφού με τον τρόπο αυτό απομονώνονται τα γεννητικά κύτταρα, στη συνέχεια μπορούν να μελετηθούν ποια γονίδια λειτουργούν και με ποιο τρόπο στα γεννητικά κύτταρα.Η ομάδα της Δρ Πέρα προτίθεται να δοκιμάσει τη νέα τεχνική και σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, δηλαδή σε κύτταρα ενηλίκων που αναπρογραμματίζονται για να συμπεριφέρονται σαν εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα.

Ο στόχος είναι να πάρουν κύτταρα από ανθρώπους με προβλήματα γονιμότητας, να παράγουν γεννητικά κύτταρα στο εργαστήριο και να τα μελετήσουν για να δουν τι προκάλεσε την υπογονιμότητα.


Πηγή: http://www.ygeianews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μύθος ότι το πρωινό φέρνει απώλεια βάρους



Έρευνα έδειξε πως η υπερβολική κατανάλωση τροφής το πρωί δρα αρνητικά.

θα σας έκανε εντύπωση πως ένα «πλούσιο πρωινό» δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απώλεια λίπους;
Κατ’ αρχήν θα ήταν χρήσιμο να εξετάσουμε από πού προέκυψε το δόγμα του μεγάλου πρωινού.

Το πλούσιο πρωινό είναι μία διατροφική συνήθεια συσχετισμένη με καλή υγεία. Από πού προκύπτει όμως αυτή η συσχέτιση; Είναι το πλούσιο πρωινό που προκαλεί την καλή υγεία ή απλά εμπίπτει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο τρόπου ζωής; Ακόμα και η χρήση της λέξης «πλούσιο» μας δίνει μερικά στοιχεία για να αρχίσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι. Εν πολλοίς, η ιστορία με το πρωινό θυμίζει το φιάσκο με το κόκκινο κρασί.

Όσοι πίνουν κόκκινο κρασί με μέτρο δεν έχουν καλούς δείκτες καρδιαγγειακής υγείας από αυτήν την συνήθεια, αλλά γιατί είναι σε μια συγκεκριμένη κοινωνικοοικονομική τάξη, έχουν συγκεκριμένες συνήθειες όπως η γυμναστική και γενικά προσέχουν την διατροφή τους. Ακριβώς το ίδιο μπορεί να πει κανείς για την μεγάλη πλειοψηφία όσων έχουν πλούσιο πρωινό.

Συνεπώς το πλούσιο πρωινό είναι απλά μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συνηθειών που παραπέμπουν σε «καλή ζωή» όπως η γυμναστική, η αποχή από το κάπνισμα και η σωστή διατροφή.

Σε επίρρωση των παραπάνω μία νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο του Μονάχου εμφανίστηκε πριν λίγες μέρες στα δημοφιλή site. Η μελέτη διερεύνησε το αν και κατά πόσον το μεγάλο πρωινό έχει επίπτωση στην ρύθμιση του βάρους.

Ίσως για πρώτη φορά τα ευρήματα μίας έρευνας έδειξαν πως η υπερβολική κατανάλωση τροφής στο πρωινό μπορεί να δράσει αρνητικά στην ρύθμιση του βάρους, αφού το μεγάλο πρωινό φάνηκε να δρα σαν παρότρυνση σε μία αυξημένη κατανάλωση θερμίδων και την υπόλοιπη μέρα. Αντίθετα, όσοι συμμετέχοντες στην μελέτη έτρωγαν λίγο το πρωί, έτρωγαν λίγο και το υπόλοιπο της μέρας.

Τι σημαίνει αυτό; Ίσως σημαίνει πως τα διατροφικά δόγματα που αναπαράγονται στα Μ.Μ.Ε από τους “ειδικούς” κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, θέτοντας περιττούς κανόνες στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να ξυπνούν με χαμηλή όρεξη για φαγητό.

Και αυτό το φαινόμενο δεν είναι ούτε παθολογικό, ούτε δείχνει κάποια δυσλειτουργία. Η σκέψη μίας απαιτητικής δουλειάς, ή αν σκεφτεί κανείς την εποχή που ζούμε, η σκέψη της απολύσεως ή των κακών εργασιακών συνθηκών, και άλλοι παράγοντες (όπως π.χ. το να είναι κανείς γονιός και να ετοιμάσει το παιδί του για το σχολείο) μπορούν να γίνουν στρεσσογόνα ερεθίσματα. Το στρες δεν είναι κάποιος μπαμπούλας που σκοτώνει όπως λαθεμένα πιστεύεται, σε ήπια επίπεδα αφυπνίζει και προετοιμάζει τον ανθρώπινο οργανισμό, αυξάνοντας τα επίπεδα της πνευματικής και σωματικής εγρήγορσης.

Για να γίνει αυτό εκκρίνεται αδρεναλίνη, η οποία ως γνωστόν έχει ανορεκτική δράση. Οι άνθρωποι που δεν έχουν ιδιαίτερη όρεξη το πρωί πολλές φορές εμπίπτουν στην κατηγορία. Είναι αυτό κάτι κακό; Πρέπει να πιεζόμαστε στις διατροφικές μας συνήθειες για να ενταχθούμε στις pop διατροφικές νόρμες; Και αν ναι, υπάρχει κάποια οδηγία στο manual σωστής λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος που υπαγορεύει το μεγάλο πρωινό;

Στα Μ.Μ.Ε ακόμα παπαγαλίζεται το δόγμα του άφθονου νερού, το δόγμα των πολλών γευμάτων και φυσικά το δόγμα του «πλούσιου πρωινού». Το τελευταίο έχει την ιδιοτυπία πως υποστηρίζεται από τεράστια οικονομικά συμφέροντα, που προέρχονται τις μεγάλες εταιρίες παραγωγής δημητριακών.

Όπως και να έχει, η βελτίωση της υγείας μέσω της διατροφής, δεν χρειάζεται να είναι γεμάτη από άκαμπτα, απόλυτα και αδικαιολόγητα «πρέπει». Δεν χρειάζεται κάτι να γεμίζει κανόνες για να εκπέμπει επιστημοσύνη και κύρος αποτελεσματικότητας. Η αλλαγή και η συμμόρφωση σε μία υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι πολύ λιγότερο επώδυνη και σύνθετη διαδικασία απ’ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζονται.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνα τα λιπαρά για τις μεσήλικες γυναίκες



Αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα βρήκε ένα ακόμα λόγο να αποφεύγει κανείς -ιδίως αν πρόκειται για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση- τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα, που περιέχονται στα τηγανητά φαγητά, σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα και σε φαστ φουντ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες γυναίκες και αυτές της τρίτης ηλικίας που τρώνε πολλές τέτοιες τροφές (γύρω στα έξι γραμμάρια τρανς λιπαρών καθημερινά), αντιμετωπίζουν 39% μεγαλύτερο κίνδυνο κατά μέσο όρο να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό σε σχέση με όσες γυναίκες τρώνε γύρω στα δύο γραμμάρια τρανς λιπαρών. Αν όμως παίρνουν ασπιρίνη τακτικά, μειώνουν σημαντικά τον αυξημένο κίνδυνο.

Παρόλα αυτά,οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν αρκεί μια γυναίκα να τρώει όσο θέλει τρανς λιπαρά και μετά απλώς να παίρνει μια ασπιρίνη, όπως κάποιος που καπνίζει πολύ, δεν αρκεί μετά απλώς να ασκείται.

Οι άνδρες δεν φαίνεται να ωφελούνται εξίσου με τις γυναίκες από τη λήψη της ασπιρίνης, για λόγους που ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί. Οι ερευνητές ανέφεραν πως συστήνουν τημειωμένη κατανάλωση τρανς λιπαρών για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υπέρταση, το πολύ αλκοόλ και η έλλειψη σωματικής άσκησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Σωτήρια η αρθροσκόπηση για τις μικρές αρθρώσεις



Η επέμβαση διαρκεί λίγο και οι τομές στο δέρμα είναι μικρές.

Με αρθροσκόπηση αντιμετωπίζονται πλέον μία στις δύο ορθοπαιδικές παθήσεις που αφορούν το γόνατο και τον ώμο, ενώ τα τελευταία χρόνια με τη τεχνική αυτή μπορούν να αντιμετωπιστούν και προβλήματα σε μικρότερες αρθρώσεις όπως του αγκώνα, του αστραγάλου, του καρπού αλλά και των δακτύλων.

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια αρθροσκοπήσεις του γόνατος και 1,4 εκατομμύρια αρθροσκοπήσεις ώμου πραγματοποιούνται παγκοσμίως, κάθε χρόνο.

Αν και δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα ο αριθμός των αρθροσκοπήσεων που γίνονται στη χώρα μας θα πρέπει να ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης γίνονται περίπου 1.000 επεμβάσεις αυτού του είδους ετησίως κυρίως στο γόνατο και τον ώμο.

Με την αρθροσκόπηση γίνονται πολύ μικρές τομές στο δέρμα, η επέμβαση διαρκεί 45 λεπτά και η νοσηλεία μία μέρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Το πρώτο πλήρως ψηφιακό σπίτι



Οι κατοικίες του μέλλοντος θα είναι σαν το Openarch;
Διάφορα concepts ψηφιακών σπιτιών κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, τα οποία μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν θα είναι κάπως έτσι οι μελλοντικές κατοικίες. Πολλές ταινίες του Χόλυγουντ πάντως προσπαθούν να μας πείσουν γι ‘ αυτό και το Openarch παίρνει θέση μάχης στο πλευρό τους.

Το Openarch είναι το πρώτο πλήρως ψηφιακό σπίτι σχεδιασμένο από το μηδέν, ενώ όλα μέσα στο σπίτι, από τους τοίχους μέχρι τις συσκευές, είναι συνδεδεμένα με το Διαδίκτυο.

Δείτε πώς είναι να ξυπνάει ένας άνθρωπος στον κόσμο του… Διαδικτύου!


Διαβάστε περισσότερα...

Έχασε τα πόδια και το δεξί του χέρι, δεν έχασε τη θέληση για ζωή



Φωτογραφίες και βίντεο από βετεράνο του πολέμου που δεν το βάζει κάτω.

Όταν ο Μπράιαν Κόλφατζ έχασε τα πόδια και το δεξί του χέρι σε επίθεση στο Ιράκ, κανείς δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον. Πέρασε οκτώ ώρες στο χειρουργείο και οι στρατιωτικοί γιατροί προετοιμάζονταν για το χειρότερο. Ήταν μόλις 22 χρονών…

Όμως, οκτώ χρόνια αργότερα, ο 30χρονος πλέον Μπράιαν όχι μόνο ζει αλλά ζει μία φυσιολογική ζωή. Παντρεύτηκε και σπουδάζει για να πάρει το πτυχίο του στην αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Ο Μπράιν Κόλφατζ θυμάται την ημέρα που του άλλαξε τη ζωή: κατευθυνόταν στη σκηνή του για να πάρει ένα μπουκάλι νερό και τότε άκουσε κάτι που έμοιαζε με «δυνατή τουρμπίνα» να περνά πάνω από το κεφάλι του.

Ήταν ένα βλήμα των 107 χιλιοστών. Η έκρηξη διέλυσε τα πόδια του και τραυμάτισε σοβαρά το δεξί του χέρι. «Προσπάθησα να σταθώ αλλά δεν δούλευε τίποτα», θυμάται, «νόμιζα πως ονειρευόμουν».

Οι άλλοι στρατιώτες προσπάθησαν να σταματήσουν την αιμορραγία με πετσέτες εκεί όπου κάποτε ήταν τα πόδια του και κατάφεραν να τον μεταφέρουν στο ιατρείο.



Από εκεί μεταφέρθηκε στη Γερμανία και όταν η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε μεταφέρθηκε στην Ουάσινγκτον όπου υποβλήθηκε σε 16 επεμβάσεις το 2004 και το 2005.

Κατά την ανάρρωση ο Μπράιαν έμαθε να γράφει με το αριστερό του χέρι- αφού δεν είχε πια το δεξί. Τελικά έβαλε ένα προσθετικό δεξί χέρι και πόδια που του επέτρεπαν να περπατά, έστω και επώδυνα.



Στη συνέχεια μετακόμισε στην Αριζόνα και επικοινώνησε με μία κοπέλα που φλέρταρε παλιά, την Άσλει Γκόουτζ που είχε συναντήσει όταν το στράτευμά του στάθμευε στο Τέξας. Την εντόπισε στο Facebook το 2009 και άρχισαν να επικοινωνούν. Ωστόσο η κοπέλα τον απέρριψε καθώς βρισκόταν τότε σε σχέση.

Όταν ωστόσο ξαναβρέθηκαν, όλα ήταν αλλιώς: «Ήταν μία άμεση σύνεση. Πάντα μου άρεσε και μου φαινόταν γλυκός», λέει η Άσλεϊ. Τον περασμένο Μάιο παντρεύτηκαν.





Παρότι έχασε μέλη του σώματός του, ο Μπράιαν δεν έχασε ποτέ το «κεφάλι» του. «Έχασα τα πόδια μου αλλά έχω το κεφάλι μου, το μυαλό μου. Πνευματικά μπορώ να κάνω όλα όσα έκανα και παλιά», λέει. Έτσι σχεδιάζει να πάρει το πτυχίο του και να κάνει οικογένεια. «Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, η ζωή αρχίζει και πάλι».






Δείτε το βίντεο...


Διαβάστε περισσότερα...

Πασχαλινό παζάρι του Χαμόγελου του Παιδιού στη Θεσσαλονίκη



Οι επισκέπτες θα μπορούν να αγοράσουν λαμπάδες και διάφορες κατασκευές.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Χαμόγελο του Παιδιού συμμετέχει σε πασχαλινό παζάρι στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συγκεντρώσει ποσά για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του.

Το κιόσκι του εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού θα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ερμού με Αριστοτέλους από την Πέμπτη, 15 Μαρτίου έως και την Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να αγοράσουν λαμπάδες και διάφορες κατασκευές όπως ξωτικά, αυτοκίνητα, λουλούδια, στεφάνια και κοσμήματα που έφτιαξαν οι εθελοντές της καλλιτεχνικής ομάδας.

Συμμετέχοντας στην προσπάθεια αυτή και αγοράζοντας κάτι, βοηθάμε το έργο του Χαμόγελου του Παιδιού.


Διαβάστε περισσότερα...

Ρίχνει τις τιμές της η Κεντρική Αγορά Αθηνών



Το «κίνημα της πατάτας» φέρνει αλλαγές.

Σε φθηνότερες τιμές έως και 20%, σε σχέση με τη λιανική αγορά, θα μπορούν να αγοράζουν οι καταναλωτές τα οπωροκηπευτικά τους από την Κεντρική Αγορά Αθηνών.

Μια αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει από τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών την περίοδο των Χριστουγέννων και με αφορμή το «κίνημα της πατάτας» ο διευθύνων σύμβουλος Οργανισμού Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανέφερε ο Οργανισμός παρέχει τιμές φθηνότερες από αυτές που βρίσκουν σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές οι καταναλωτές.

Σήμερα στην Κεντρική Αγορά δραστηριοποιούνται περίπου τις 500 επιχειρήσεις και 3- 4 συνεταιρισμοί. Σε ό,τι αφορά τους συνεταιρισμούς ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε ότι υπάρχουν αδιάθετοι χώροι, αρκετοί εκ των οποίων έχουν ανακαινιστεί και θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι συνεταιρισμοί για να πουλάνε στην τιμή της επιλογής τους τα προϊόντα τους.

Κρίσιμο σημείο στον καθορισμό της τελικής τιμής ενός προϊόντος, όπως υποστήριξαν παράγοντες της αγοράς αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι το κόστος της φορτοεκφόρτωσης.

Ειδικότερα, το κόστος του φορτοεκφορτωτή επιβαρύνει την τελική τιμή του προϊόντος κατά 15- 20%. Για παράδειγμα για ένα κιλό πατάτες η επιβάρυνση είναι 5 λεπτά ανά κιλό, ενώ στα 20 λεπτά έφθασε το κόστος στο καρπούζι όταν η τιμή παραγωγού ήταν 8 λεπτά. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα σύμφωνα με το δεύτερο Μνημόνιο περιλαμβάνεται στη λίστα των 20 επαγγελμάτων που πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα.

Η εκτίμηση των εκπροσώπων της Κεντρικής Αγοράς αλλά και του υπουργείου, σχετικά με τα σχόλια που γίνονται ότι το κίνημα της πατάτας θα επεκταθεί και σε άλλα νωπά προϊόντα ή ακόμη και στα κρέατα εν όψει του Πάσχα, είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγω των υψηλών απαιτήσεων υγιεινής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των παραγωγών- πωλητών οπωροκηπευτικών στις λαϊκές αγορές Παντελής Μόσχος, υποστήριξε ότι οι παραγωγοί πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τους εμπόρους αλλά και σε σχέση με έξι μήνες πριν.

Η πτώση των τιμών κατά 30% αποδίδεται από τον ίδιο από την πτώση της κατανάλωσης κατά αντίστοιχο ποσοστό, παρά το γεγονός ότι η κίνηση έχει αυξηθεί. Σε ό,τι αφορά το κίνημα της πατάτας ο κ. Μόσχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «Κίνημα Ανάγκης» αφού οι παραγωγοί, προκειμένου να μην πετάξουν τις αδιάθετες ποσότητες, αναγκάστηκαν να πουλήσουν κάτω του κόστους παραγωγής.


Διαβάστε περισσότερα...

Δεν αλλάζει τίποτα στην εκτός σχεδίου δόμηση



Δε θα προχωρήσουν οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο σχετικό ΠΔ.

Δεν αλλάζει τίποτα στην εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Σηφουνάκης, αποφάσισε ότι το τελικό κείμενο του Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση που παρέπεμπε σε απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο κ. Σηφουνάκης προχώρησε σε αυτή τη κίνηση καθώς στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου υπήρξαν παρεμβάσεις από επιστημονικούς φορείς που τεκμηρίωναν την διατήρηση των διατάξεων ως έχουν σήμερα και έτσι ο υπουργός αποφάσισε να αποσύρει τη σχετική διάταξη.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο θα επιτρεπόταν να χτίσουν, με αρτιότητα 4 στρέμματα εκτός σχεδίου, μόνο όσοι είχαν κύρια αγροτική ή τουριστική απασχόληση ή άλλη εκμετάλλευση του οικοπέδου.

Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή ο κ. Σηφουνάκης με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτο Παραδιά και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων, Γιάννη Ρεβύθη.



Διαβάστε περισσότερα...

Χρησιμοποίησε σπέρμα που είχε καταψύξει 21 χρόνια πριν



Απέκτησε το παιδί που πάντα επιθυμούσε.

Τα νέα ήταν συνταρακτικά για τον αστυνομικό John Powell από το Κεντ. Διεγνώσθη με καρκίνο στους όρχεις στην ηλικία των 32 ετών, ενώ τότε οι γιατροί του έδιναν μόλις έξι μήνες ζωής. Μάλιστα, του είχαν πει ότι η «επιθετική» χημειοθεραπεία στην οποία έπρεπε να υποβληθεί θα του προκαλούσε προβλήματα γονιμότητας.

Αυτά συνέβησαν 21 χρόνια πριν. Τώρα εκείνος και η σύζυγός του γιορτάζουν τον ερχομό της κόρης τους στη ζωή!

Ο κ. Powell προτού υποβληθεί στη χημειοθεραπεία είχε καταψύξει δείγμα σπέρματος και όταν οι γιατροί τον ενημέρωσαν μετά από 20 χρόνια ότι ο οργανισμός του ήταν «καθαρός» άρχισε να το «χρησιμοποιεί» σε θεραπείες γονιμότητας με τη σύζυγό του Chenphen.



«Δε θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Η κόρη μας είναι ένα θαύμα της επιστήμης. Την κοιτάω και σκέφτομαι ότι είναι ένα μικρό θαύμα. Δεν πίστευα ότι ήταν αληθινή και πως όσα ζούσα ήταν πραγματικότητα, μέχρι τη στιγμή που γεννήθηκε και αντίκρισα το πρόσωπό της. Τώρα την κρατάω στα χέρια μου και σκέφτομαι ότι είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου… πριν από 20 χρόνια, προτού υποβληθώ στις χημειοθεραπείες» λέει ο ίδιος.

«Είναι συγκλονιστικό ότι κάτι τόσο όμορφο και τέλειο όσο η Jasmine “βγήκε” από μια διαδικασία τόσο επίπονη και δύσκολη» προσθέτει.

Το ζευγάρι μάλιστα είχε να αντιμετωπίσει και το χρόνο που τους πίεζε, καθώς το δείγμα του σπέρματος του κ. Powell θα έπρεπε να καταστραφούν όταν θα έφτανε στην ηλικία των 55.

Αλλά τα κατάφεραν με την πρώτη φορά! Η εξωσωματική γονιμοποίηση στην οποία υποβλήθηκε η σύζυγός του ήταν επιτυχής, ενώ το ιατρικό προσωπικό του κέντρου Bridge Centre στο Λονδίνο, πιστεύει ότι η επιτυχής γονιμοποίηση με κατεψυγμένο επί 21 χρόνια σπέρμα αποτελεί ρεκόρ στη Βρετανία!


Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται η καταβολή επιδόματος σε ορφανά



Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Μετά από καταγγελία πολιτών προς το Συνήγορο του Πολίτη, ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σταματούσε να χορηγεί επίδομα τέκνου ως προσαύξηση σε συντάξεις γονέων ή σύνταξη λόγω θανάτου του γονιού, με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του παιδιού, παρά το γεγονός ότι οι εν λόγω μαθητές συνέχιζαν να φοιτούν κανονικά στο Λύκειο, η Ανεξάρτητη Αρχή διαπίστωσε ότι η διακοπή αυτή είχε ως αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών των εν λόγω μαθητών.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται από την Αρχή, σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως, ορφανών παιδιών, που συντηρούνται από τη σύνταξη θανάτου του γονέα τους, το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση ουσιαστικά διακυβευόταν μέχρι και του σημείου της ακύρωσής του. Επιπλέον, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εμφανιζόταν να μεταχειρίζεται διαφορετικά μαθητές που είχαν γεννηθεί το ίδιο έτος.

Με επιστολή που απηύθυνε στα αρμόδια υπουργεία, πρότεινε την αδιάλειπτη καταβολή της παροχής, εφόσον οι δικαιούχοι κατά τη συμπλήρωση τού 18ου έτους τους, δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τη φοίτησή τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ακολουθήσει κανονικά η φοίτηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η παροχή πρέπει να χορηγείται αναδρομικά από την ημέρα της διακοπής της.

Επίσης, πέρα από τα παραπάνω, ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε να διερευνηθεί η πρακτική που ακολουθεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), κατά την οποία η καταβολή της παροχής επεκτείνεται μέχρι και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας των δικαιούχων, εφόσον οι τελευταίοι δεν έχουν αποφοιτήσει από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη έγινε, εν μέρει, δεκτή, αφού με την παρ.6 του άρθρου 20 του Ν. 4019/2011, προβλέφθηκε η αναδρομική καταβολή της παροχής, μεταξύ του επομένου της ενηλικίωσης μήνα και του μήνα έναρξης του ακαδημαϊκού έτους.


Διαβάστε περισσότερα...

Εκστρατεία για να προσελκύσουν τουρίστες στην Αττική



Ως ξεχωριστού και ιδιαίτερου προορισμού.

Με συνάντηση μεταξύ του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γεώργιου Τσακίρη και του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής, Αλέξανδρου Βασιλικού, ξεκίνησε η προπαρασκευή της εκστρατείας προώθησης της Αττικής, ως ξεχωριστού και ιδιαίτερου προορισμού.

Με τη διαβούλευση επιδιώκεται η αξιοποίηση των ιδεών, των προτάσεων και των εμπειριών των ανθρώπων που αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους στο χώρο του τουρισμού, ώστε η προβολή και η ανάδειξη της Αττικής να γίνει με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.

Το πρόγραμμα υποστήριξης και ανάδειξης της Αττικής, ως τουριστικού προορισμού, έχει διάρκεια 4 χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 2015. Η προσπάθεια επιδιώκει την προσέλκυση νέων τουριστών από μεγάλες χώρες του εξωτερικού, όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Κίνα.

Κεντρική κατεύθυνση και φιλοσοφία της επικοινωνιακής εκστρατείας της Περιφέρειας, είναι η ανάδειξη των τουριστικών υποδομών και των ποικίλων επιλογών που προσφέρει η Αττική στον επισκέπτη, προκειμένου έτσι να προβληθεί η εικόνα της ως δημοφιλούς προορισμού και να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση, παρά τις δυσκολίες των καιρών.


Διαβάστε περισσότερα...

Χοροί από την Ελασσόνα στο... Νεπάλ



Η Ακαδημία Έρευνας παραδοσιακών χορών θα συμμετάσχει σε διεθνές φεστιβάλ.

Τη συμμετοχή της στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, που διοργανώνεται στο Νεπάλ, εξασφάλισε η Ακαδημία Έρευνας παραδοσιακών χορών Ελασσόνας.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 9-18 Μαρτίου και η Ακαδημία θα συμμετέχει με το τμήμα ενηλίκων, έπειτα από ειδική πρόσκληση που δέχθηκε από την κυβέρνηση του Νεπάλ και το αρμόδιο υπουργείο πολιτισμού, σύμφωνα με το kosmolarissa.gr.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του διεθνώς αναγνωρισμένου πολιτιστικού φορέα «Everest Nepal Cultural Group» και τη συμμετοχή αρκετών πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και φέτος φιλοξενεί πάνω από 20 συγκροτήματα και 350 καλλιτέχνες από Ελλάδα, Ιταλία, Εσθονία, Μεξικό, Μπαγκλαντές, Πολωνία, Σρι Λάνκα, Λιθουανία, Τόγκο, Γκάνα, Φιλανδία, Ινδία και Νεπάλ.

Είναι η μεγαλύτερη γιορτή της παράδοσης και δίκαια θεωρείται το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός στο χώρο της παράδοσης. Πρόκειται για μία συνάντηση πολιτισμών με ζωντανή μουσική και οργανοπαίκτες, ένα όργιο χρωμάτων και παραδοσιακών αυθεντικών φορεσιών, ένα τρελό πανηγύρι χαράς που θα παρακολουθήσουν πάνω από 100.000 θεατών από το Νεπάλ καθώς και επισκέπτες από το εξωτερικό.

Αρχηγός της αποστολής είναι ο πρόεδρος της Ακαδημίας κ. Κατσάρας Αστέριος και η αποστολή απαρτίζεται συνολικά από 22 χορευτές και μουσικούς. Οι εμφανίσεις της Ακαδημίας θα πραγματοποιηθούν στην πρωτεύουσα του Νεπάλ το Κατμαντού καθώς και σε άλλες πόλεις όπως η Ποκάρα, το Πατάν, κυριολεκτικά στους πρόποδες των Ημαλαϊων. Σημειώνεται ότι το κόστος του ταξιδιού θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τους συμμετέχοντες.


Διαβάστε περισσότερα...

Νοίκιασε γκαρσονιέρα με αντάλλαγμα μαθήματα πιάνου



Προχωρά και σε υπηρεσίες εκτός από προϊόντα το Ανταλλακτικό Παζάρι Χανίων.

Μια από τις δεκάδες ανάλογες πράξεις που γίνονται καθημερινά στο πλαίσιο του «Δικτύου Ανταλλαγών Χανίων», που, χθες το πρωί, πραγματοποίησε το 6ο ανταλλακτικό του παζάρι σε χώρο του 1ου ΕΠΑ.Λ. στην οδό Κοραή.

Δεκάδες προϊόντα ανταλλάχθηκαν από τα μέλη του Δικτύου, ενώ την ίδια στιγμή μέσω Διαδικτύου και της ηλεκτρονικής σελίδας ανταλλάσσονται καθημερινά πλήθος υπηρεσιών. Τα μέλη έχουν ξεπεράσει τα 400 δείχνοντας τη δυναμική της πρωτοβουλίας και παράλληλα το ενδιαφέρον του κόσμου για ανάπτυξη μιας εναλλακτικής οικονομίας, σύμφωνα με τα haniotikanea.gr.

«Αυτή τη στιγμή εκτός από ρουχισμό, τρόφιμα, φρούτα, έχουμε και υπηρεσίες. Εχουμε λογιστές, καθηγήτριες διαφόρων ειδικοτήτων, εναλλακτικές υπηρεσίες. Το πιο σημαντικό, όμως, το συναίσθημα που αναπτύσσεται μεταξύ μας. Αισθάνεσαι μετέχοντας στο Δίκτυο ότι κάποιος είναι δίπλα σου, υπάρχει αλληλεγγύη, ο ένας βοηθάει τον άλλο. Ηταν κάτι που έλειπε. Ας έρθουν οι Χανιώτες, θα αισθανθούν πράγματα που θα τους βοηθήσουν να μπουν σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης», ανέφερε στους δημοσιογράφους η κα Αφροδίτη Φραγκομιχελάκη, ταμίας του Δικτύου.

Η κα Φραγκομιχελάκη μίλησε επίσης για τις ανταλλαγές υπηρεσιών, όπως αυτή με την ενοικίαση γκαρσονιέρας με αντάλλαγμα μαθήματα πιάνου, αλλά και την προσπάθεια που κάνει το Δίκτυο και βρίσκεται σε καλό δρόμο να αποκτήσει δική του στέγη.


Διαβάστε περισσότερα...

Ζει με 10 όγκους στον εγκέφαλο



Νεαρός πατέρας προσπαθεί να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί.

Ένας νεαρός πατέρας, που πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο, κάνει την τελευταία του προσπάθεια να συγκεντρώσει κάποια χρήματα για να μπορέσει να συνεχίσει τη θεραπεία, που θα μπορούσε να του σώσει τη ζωή.

Ο 29χρονος Glen Cunningham από το South Shields στο Tyneside πάσχει από gliosarcoma και έχει 10 καρκινικούς όγκους στο κεφάλι. Το ταμείο του αρνήθηκε να πληρώσει για ένα φάρμακο που πιστεύει ότι θα μπορούσε να του δώσει λίγο παραπάνω χρόνο με τη σύντροφό του και τα δύο τους παιδιά.

Το νεαρό ζευγάρι έχει αποκτήσει μια κόρη 7 ετών και έναν γιο, ο οποίος τώρα είναι 10 μηνών.

Το κόστος της θεραπείας του Glen με το συγκεκριμένο φάρμακο για ένα χρόνο αγγίζει τα 40.298 ευρώ και το ταμείο του τον ενημέρωσε ότι δεν μπορούσε να το καλύψει.

Έτσι, ο ίδιος και η οικογένειά του αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημά τους, προκειμένου να μπορέσουν να συγκεντρώσουν δωρεές για να μπορέσει να κάνει τη θεραπεία.


Ο Glen, που εργάζεται ως σοβατζής, δήλωσε: «Είναι η τελευταία μου ευκαιρία. Πρέπει να κάνω τις ενέσεις άμεσα. Δεν έχω χρόνο για χάσιμο. Η σωτηρία μου εξαρτάται από μερικές χιλιάδες ευρώ. Ποτέ δε σκέφτηκα ότι θα μου συμβεί κάτι τέτοιο. Το φάρμακο δε θα με θεραπεύσει, αλλά ελπίζω να παρατείνει για κάποιο χρονικό διάστημα τη ζωή μου».

Ο νεαρός πατέρας διεγνώσθη με καρκίνο το Δεκέμβρη του 2006. Τον επόμενο χρόνο υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και έκανε χειρουργικές επεμβάσεις.

Τρία χρόνια μετά, το Σεπτέμβρη του 2010, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι ο καρκίνος είχε «επιστρέψει» και ο Glen έπρεπε να υποβληθεί σε περαιτέρω χειρουργικές επεμβάσεις.

Στις αρχές του 2011 οι εξετάσεις του ήταν πάλι αρνητικές και τότε ο Glen υποβλήθηκε σε μια ειδική θεραπεία με ακτίνες στον εγκέφαλο, που ονομάζεται gamma knife.

Παρά την πολύχρονη μάχη του ο Glen αυτή τη στιγμή έχει 10 όγκους στον εγκέφαλό του, δύο εκ των οποίων είναι μη εγχειρήσιμοι.


Διαβάστε περισσότερα...

Ένα μεγάλο σόι από... αλμπίνους



Ζουν στην Ινδία και διεκδικούν το γκίνες!
Είναι Ινδοί, όμως το δέρμα τους είναι πιο λευκό και από το γάλα. Ο Roseturai Pullan, η γυναίκα του Mani και οκτώ μέλη της οικογένειάς τους αποτελούν σήμερα τη μεγαλύτερη οικογένεια αλμπίνων του κόσμου και διεκδικούν μία θέση στο βιβλίο γκίνες.

Τα χρόνια που αντιμετωπίζονταν με προκατάληψη, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τα παιδιά της οικογένειας Vijay, Shankar, Ramkishan, Renu, και Deepa, κληρονόμησαν όλα την ασθένεια. Η κόρη τους Renu μάλιστα παντρεύτηκε έναν επίσης αλμπίνο και απέκτησαν ένα... κατάλευκο παιδάκι.

Η οικογένεια ζει σε ένα υπερβολικά μικρό σπίτι στο Νέο Δελχί. «Μπορεί να μην βλέπουμε καλά και να μην μπορούμε να σταθούμε κάτω από τον ήλιο... αλλά κατά τα άλλα ζούμε φυσιολογικά», λένε.

Ο Roseturai Pullan και η Mani παντρεύτηκαν το 1983 και πουλούσαν αυγά για να βγάζουν τα προς το ζην. «Στην Ινδία πιστεύουν ότι το να είσαι αλμπίνος φέρνει τύχη και λεφτά», λέει ο Pullan. «Φυσικά αποδείχτηκε ότι δεν είναι αλήθεια. Ζήσαμε πολύ σκληρά χρόνια...».

Η οικογένεια διψάει για... παγκόσμια αναγνώριση. «Είμαστε μεγάλη οικογένεια, αξίζει ο κόσμος να ξέρει ότι υπάρχουμε», λένε και ελπίζουν σε ένα βραβείο γκίνες.






Διαβάστε περισσότερα...

Έρχεται νέο ψαλίδι στις συντάξεις



Μείωση 20% σε όσες ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Σε νέα μείωση έως 20% για κύριες συντάξεις άνω των 1.000-1.100 ευρώ οδηγεί η μαύρη τρύπα 9 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ στον χορό των περικοπών μπαίνουν και τα εφάπαξ.

Οι αριθμοί τρομάζουν την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, το τελευταίο τρίμηνο του 2012 το ασφαλιστικό σύστημα με δυσκολία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Και αυτό γιατί από την έκρηξη της ανεργίας, το κλείσιμο επιχειρήσεων, την εισφοροδιαφυγή, τις ελαστικές μορφές εργασίας αλλά και το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων προκαλείται μαύρη τρύπα 9 δισ. ευρώ για φέτος.

Ηδη δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4051/2012 στο ΦΕΚ και στις συντάξεις Μαΐου γίνονται, όπως αναφέρουν τα Νέα, οι ακόλουθες περικοπές:

- Τα ποσά της κύριας σύνταξης που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ και καταβάλλονται από τους φορείς του υπουργείου Εργασίας, το Δημόσιο και από την Τράπεζα της Ελλάδος (σ.σ. αφορά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία) μειώνονται κατά 12% από 1-1-2012. Η μείωση αυτή καταλαμβάνει το 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος. Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της κύριας σύνταξης που προκύπτει μετά την παρακράτηση από το συνολικό ποσό της μηνιαίας σύνταξης της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (2010 και 2011) καθώς και της μείωσης των κύριων συντάξεων (Ν. 4024/2011).

Το ποσό της κύριας σύνταξης μετά και την προαναφερόμενη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ. Οταν δικαιούχοι για τη σύνταξη λόγω θανάτου είναι περισσότεροι του ενός, το ποσό πέραν των 1.300 ευρώ του συνολικού ποσού σύνταξης, μειώνεται κατά το ως άνω ποσοστό. Το εναπομείναν ποσό σύνταξης επιμερίζεται κατά τα ποσοστά των δικαιοδόχων.

- Από 1-1-2012 τα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων από το ΝΑΤ μειώνονται κατά 7%.

- Τα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων από το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό μισθωτών - ΙΚΑ), το ΤΕΑΙΤ (επικουρικό ιδιωτικού τομέα), το ΤΕΑΔΥ (επικουρικό Δημοσίου), καθώς και τους τομείς του: ΤΕΑΠΟΚΑ (εργαζόμενοι φορέων κοινωνικής ασφάλισης) και ΤΑΔΚΥ (δημοτικών - κοινοτικών υπαλλήλων), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων), ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ) και του κλάδου ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ, μειώνονται από 1-1-2012 ως εξής:

- Οι συντάξεις έως 250 ευρώ κατά 10% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 200 ευρώ.

- Οι συντάξεις από 250,01 ευρώ έως και 300 ευρώ μειώνονται κατά 15% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 225 ευρώ.

- Οι συντάξεις από 300,01 και άνω μειώνονται κατά 20% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 255 ευρώ.


Διαβάστε περισσότερα...