Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Νέα τεχνική facelift SMAS 3 σημείων: Φρένο στη γήρανση προσώπου!


Νέα δεδομένα στην πλαστική πρόσωπου δημιουργεί η εφαρμογή της νέας τεχνικής “face lift SMAS 3 σημείων” όπως παρουσίασα στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αίγλη Ζαππείου, 31 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2013.

Η νέα τεχνική face lift «ανάρτησης SMAS 3 σημείων» βασίζεται στην αποκόλληση, ανάρτηση και σταθεροποίηση των ιστών του προσώπου, δίνοντας ένα πιο σταθερό, αρμονικό και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, σε σύγκριση με παλαιότερες τεχνικές, όπως είναι οι αναρτήσεις με ράμματα που δίνουν πολύ βραχύτερο αποτέλεσμα.

Στόχος της πλαστικής χειρουργικής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι να βάλει «φρένο» στη γήρανση, που ορίζεται με τη σταδιακή βαρυντική πτώση των μαλακών μορίων του προσώπου, την απώλεια κολλαγόνου και ελαστίνης των ιστών, την χαλάρωση των μυοδερματικών συνδέσμων και την απώλεια όγκου ή συρρίκνωση των οστών του προσώπου.

Μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά της γήρανσης του προσώπου, όπως έχουν καταγραφεί από προσωπομετρικές αναλύσεις, είναι η χαλάρωση και ο σχηματισμός ρυτίδων στο μέτωπο, η αλλαγή τόξου (πτώση) των φρυδιών, σχηματισμός περίσσειας δέρματος στα άνω βλέφαρα, μαύροι κύκλοι και «σακούλες» κάτω από τα μάτια.

Οι ρινοπαρειακές αύλακες βαθαίνουν, ενώ απώλεια όγκου παρατηρείται σε όλο το πρόσωπο και στα χείλη. Το οβάλ (γωνίες) επηρεάζεται, ενώ ο λαιμός αρχίζει να «σπάει». Συμπερασματικά, το πρόσωπο «βαραίνει», δείχνει κουρασμένο και ηλικιακά μεγαλύτερο.

Η ΝΕΑ FACE LIFT SMAS ΤΡΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

Με τη νέα τεχνική SMAS 3 σημείων διορθώνουμε τη χαλάρωση του προσώπου και του λαιμού επαναφέροντας τους ιστούς που βρίσκονται κάτω από το δέρμα του προσώπου, χωρίς να αρκείται στην αφαίρεση μόνο του χαλαρού δέρματος.

Η απόσταση του κάτω βλεφάρου με την παρειακή χώρα μικραίνει. Ανορθώνονται οι ρινοπαρειακές πτυχές. Γίνεται αναδιανομή ή/και αύξηση όγκου στο πρόσωπο με προσθήκη λίπους. Ανυψώνεται ελαφρώς η γωνία του στόματος και γενικότερα αναστρέφεται όλη η εικόνα του πτωτικού προσώπου.

H νέα μέθοδος, που έχει πολύ μικρές τομές που κρύβονται στις πτυχώσεις του προσώπου δίνει στο άτομο μια αρκετά πιο νεανική όψη, με πολύ πιο φυσικό και μεγαλύτερης διάρκειας αποτέλεσμα. Εφαρμόζεται δε τόσο σε μεγαλύτερες όσο και σε νεαρότερες ηλικίες ανάλογα με το βαθμό πτώσης.

Με τις σύγχρονες ατραυματικές τεχνικές, το χειρουργείο γίνεται με μέθη η γενική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς ιδιαίτερες εμφανείς εκχυμώσεις και οιδήματα. Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο για 24 ώρες συνίσταται τόσο για προληπτικούς λόγους όσο και για τον καλύτερο έλεγχο της μετεγχειρητικής πορείας του.

Μετά από μία τέτοια επέμβαση οι ιστοί στο δέρμα του προσώπου επαναφέρονται στο στάδιο που βρίσκονταν πριν από αρκετά χρόνια.

Ωστόσο, λόγω των περιβαλλοντικών παραγόντων, της βαρύτητας και της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης, πιθανόν να χρειαστεί επανάληψη μετά από 10-15 χρόνια.Διαβάστε περισσότερα...

Σπρέι το όπλο της οδηγού


Ένα απίστευτο περιστατικό κατέγραψε κάμερα στη Ρωσία. Μία γυναίκα κατέβηκε από το αυτοκίνητό της, κατευθύνθηκε σε ένα άλλο όχημα και ψέκασε με σπρέι στο πρόσωπο μία άλλη οδηγό με την οποία είχε μια διαμάχη πριν από λίγα λεπτά προφανώς για τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Το θύμα της επίθεσης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα πρώτου βαθμού,ενώ όπως είπαν οι γιατροί η ουσία που περιείχε το σπρέι ήταν δηλητηριώδης.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τεράστια θανατηφόρα μέδουσα εμφανίστηκε 100 χρόνια μετά


Μια τεράστια ροζ μέδουσα έκανε πρόσφατα την εμφάνισή της στις ακτές της Αυστραλίας, που οι ειδικοί επιστήμονες είχαν να την δουν από το 1910. Η Crambione Cookii όπως ονομάζεται είναι ένα θανατηφόρο θαλάσσιο πλάσμα το οποίο έχειένα έντονα τοξικό τσίμπημα που μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο.

Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για το μυστηριώδες είδος, το οποίο έχει μήκος περίπου 50 εκατοστά και μεγάλα πλοκάμια, ενώ είναι το μεγαλύτερο είδος που έχει εμφανιστεί ποτέ στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.

«Το τσίμπημά της είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να γίνει αισθητό ακόμα και στο νερό γύρω από το ζώο ή τον άνθρωπο που προσβλήθηκε από αυτό! Οι βιολόγοι βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με τοπώς ένα είδος είχε καταφέρει να παραμείνει κρυφό για πάνω από έναν αιώνα από τους ειδικούς, κρύβοντας καλά τον πληθυσμό και τις συνήθειές του.

Το σκίτσο του ήταν μέχρι τώρα μόνο στο αρχείο και μένει πια η περαιτέρω μελέτη του», αναφέρει βιολόγος του Κέντρου Υποβρύχιου Κόσμου στο Κουίνσλαντ όπου μεταφέρθηκε η μέδουσα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Toν τραυμάτισε η...βότκα


Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τον απίστευτο τραυματισμό ενός άνδρα στην Ρωσία. Έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα βότκας ο άνδρας κατευθύνεται στο διαμέρισμα γείτονα του και χτυπάει την πόρτα με μια δυνατή κλωτσιά. Μάλλον, όμως, το παράκανε γιατί τραυματίστηκε στο γόνατο.

Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κέντρο για παιδιά με αναπηρία και για ηλικιωμένους το πάρκο Σκαφιδαρά


Ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης, υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής των ιδιόκτητων εγκαταστάσεων στην περιοχή του Σκαφιδαρά, που θα στεγάσουν το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων που λειτουργούν στο δήμο Μαλεβιζίου, προϋπολογισμού 3.564.000 €.

Πρόκειται για ένα κτίριο 2000 περίπου τ.μ. με αίθουσες αναψυχής, εργοθεραπείας, ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας, κοινωνικών λειτουργών, χώρους ανάπαυσης, παρασκευαστήρια γευμάτων, τραπεζαρίες, ειδικούς χώρους εξυπηρέτησης, αποθήκες, πλήθος βοηθητικών χώρων, κ.α. Παράλληλα, στο ίδιο κτίριο θα μεταφερθούν και οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, που μέχρι σήμερα στεγάζονται σε μισθωμένους χώρους.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: Ένα από τα σημαντικότερα έργα του δήμου μας, ξεκινάει να υλοποιείται. Το Κ.Δ.ΑΠ. Α.με.Α. και το Κ.Η.Φ.Η. που λειτουργούν στο δήμο μας, είναι δομές απαραίτητες και με την κατασκευή των νέων, σύγχρονων και λειτουργικών αυτών χώρων, η παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών θα σε ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας θα είναι ακόμα καλύτερη και πιο αποτελεσματική. Ως γνωστών, στο δήμο Μαλεβιζίου έχουμε αναπτύξει πλήθος ανάλογων δομών, όπως είναι το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Οδοντιατρείο, το Φυσιοθεραπευτήριο και το Κοινωνικό Φροντιστήριο, ενώ – παρά τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που ως Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζουμε – εξακολουθεί να παραμένει ως βασική μας προτεραιότητα, η προσπάθεια στήριξης των αδύναμων συμπολιτών μας.

Παράλληλα όμως με τα παραπάνω, με το έργο αυτό αξιοποιούμε με τον ιδανικότερο τρόπο μια περιοχή που έχει παραχωρηθεί στο δήμο Μαλεβιζίου από τον γειτονικό δήμο Ηρακλείου. Για αυτό και θα ήθελα να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά το δήμαρχο κ. Γιάννη Κουράκη και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για την παραχώρηση του χώρου, να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, στην κ. Μαρία Κασσωτάκη και σε όλα τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής για την άψογη συνεργασία. Συγχαρητήρια επίσης αξίζουν στον πρόεδρο του Δ.Ο.Κ.Α.Π.ΠΑ.Μ. Κώστα Φασουλάκη και σε όλα στελέχη του Οργανισμού για την άριστη δουλειά που πραγματοποίησαν.

Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από το ΕΣΠΑ.Διαβάστε περισσότερα...

O ήλιος με... χρώματα


Σε αντίθεση με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα η NASA έρχεται να μας παρουσιάσει τον Ήλιο όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί: με πολλά διαφορετικά χρώματα. Τα δεδομένα προέρχονται από το Solar Dynamics Observatory της NASA και περιέχουν μήκη κύματος μη ορατά στο γυμνό μάτι.

Η NASA εξηγεί:

“Βλέποντας τα χρώματα στο video, αξίζει να παρατηρήσουμε πόσο διαφορετικά εμφανίζεται η ίδια περιοχή του Ήλιου. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε μήκος κύματος του φωτός αντιπροσωπεύει το ηλιακό υλικό σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Διαφορετικά μήκη κύματος μεταφέρουν πληροφορίες σχετικά με τις διαφορετικές συνιστώσες της επιφάνειας του ήλιου και της ατμόσφαιρας και οι επιστήμονες τις χρησιμοποιούν για να σχηματίσουν μια πλήρη εικόνα του συνεχώς εναλλασόμενου άστρου μας. Μακάρι να μπορούσαμε να αλλάξουμε το χρώμα του Ήλιου κάθε μέρα.”


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ίδρυμα «Η Θεοτόκος»: Εκπαιδευτικά και Συμβουλευτικά προγράμματα σε άτομα με ειδικές ανάγκες


Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα κατάρτισης και συμβουλευτικής σε άτομα με ειδικές ανάγκες από το ίδρυμα «Θεοτόκος».

Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκαν τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα από το Ίδρυμα Προστασίας και Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων με Νοητική Υστέρηση και άλλες Αναπτυξιακές Διαταραχές «Η Θεοτόκος», που παρείχαν ολοκληρωμένες υπηρεσίες προκατάρτισης, επαγγελματικής κατάρτισης και συνοδευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία. Οι υπηρεσίες αυτές δόθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», άξονας 11 “«Πλήρης Ενσωμάτωση του συνόλου του Ανθρώπινου Δυναμικού σε μια Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών, στις 3 περιφέρειες σταδιακής εξόδου» με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσω των προγραμμάτων προσφέρθηκαν ολοκληρωμένες υπηρεσίες Προκατάρτισης, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Συνοδευτικών Υποστηρικτικών υπηρεσιών σε 217 ανέργους με αναπηρία. Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν 29 προγράμματα συνολικής διάρκειας 400 ωρών το καθένα με 30 ώρες προκατάρτιση, 74 ώρες θεωρητική κατάρτιση και 296 ώρες πρακτική άσκηση.

Η εκπαίδευση αφορούσε τη συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων, υδροπονικές καλλιέργειες, αρχιτεκτονική & συντήρηση κήπου, τεχνικός μαγειρικής, catering τραπεζοκόμος, εκπαίδευση σε πλυντήριο αυτοκινήτων, οργάνωση διαχείρισης αποθήκης, κόσμημα – είδη δώρου, τυποποιημένη εργασία, ανακύκλωση, καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, γραφικές τέχνες, υπάλληλος γραφείου, υφαντική, κεραμική, ραπτική, ξυλουργική, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και εκπαίδευση σε πλυντήρια ρούχων.

Από την ίδρυσή του το 1963, το Ίδρυμα «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ», προσφέρει τις υπηρεσίες του σε παιδιά και νέους ηλικίας από 2,5 έως 30 ετών. Στις υπηρεσίες του περιλαμβάνονται η ειδική αγωγή και εκπαίδευση, η ειδική επαγγελματική κατάρτιση και η προώθηση στην απασχόληση και η επαγγελματική ένταξη των ατόμων αυτών. Από την αρχή της λειτουργίας του Ιδρύματος πάνω από 5.000 άτομα με «Ιδιαίτερες Ικανότητες» έχουν επωφεληθεί από πρωτοπόρα και καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα προγράμματα αυτά έχουν συμβάλλει τα τελευταία χρόνια, στην πρόσληψη από εταιρείες και φορείς, 184 ατόμων με νοητική υστέρηση.Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι δικαιούνται το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ


Με αφορμή τις εκατοντάδες χιλιάδες διακοπές ηλεκτροδότησης σε ευάλωτα νοικοκυριά, λόγω αδυναμίας των καταναλωτών να ανταποκριθούν οικονομικά, αλλά και λόγω της καθυστερημένης ενεργοποίησης του κρατικού μηχανισμού για την αποκατάσταση αυτών των περιπτώσεων, χιλιάδες είναι οι καταναλωτές που προσπαθούν τουλάχιστον να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Στην ειδική τηλεφωνική γραμμή που έχει ανοίξει εδώ και 9 μέρες στην ΔΕΗ για το Κ.Ο.Τ. έχουν υποβληθεί τηλεφωνικά γύρω στις 14.000 αιτήσεις. Το ειδικό τιμολόγιο απευθύνεται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και είναι χαμηλότερο κατά 42% σε σχέση με τις χρεώσεις που ισχύουν για τα υπόλοιπα νοικοκυριά. Εφαρμόζεται στο σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης, εφόσον:

• Η κατανάλωση αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του δικαιούχου.

• Η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του δικαιούχου ή του/της συζύγου.

• Η κατανάλωση είναι από 200 kWh (κιλοβατώρες) έως 1.500 ή 1.700 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο και ανάλογα με την κατηγορία των δικαιούχων. Αν το νοικοκυριό κάψει πάνω από αυτά τα όρια, τότε η χρέωση γίνεται με τις τιμές του κανονικού οικιακού τιμολογίου. Επίσης στα όρια των 1.500 kWh ή 1.700 kWh δεν λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου.

Οι κατηγορίες των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου είναι:

• Άτομα με Χαμηλό Εισόδημα: Άτομα που έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο για τα πρώτα 2 παιδιά και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.500 kWh.

• Τρίτεκνοι: Άτομα με τρία παιδιά και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.700 kWh.

• Μακροχρόνια άνεργοι: Άτομα που είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο για τα πρώτα 2 παιδιά, στο οποίο δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες για την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.500 kWh.

• Άτομα με αναπηρία: Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.700 kWh.

• Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης: Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 30.000 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας μεγαλύτερη από 200 kWh. Οι καταναλώσεις, πέραν των 2.000kWh, θα τιμολογούνται με το οικιακό τιμολόγιο ΔΕΗ, όπως ισχύει κάθε φορά.

Τι χρειάζεται:

Οι πελάτες που θέλουν να υποβάλουν αίτηση το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζουν είναι:

• Τα στοιχεία της παροχής τους (Κωδικό Ηλεκτρονικής Πληρωμής και Αύξοντα Αριθμό λογαριασμού).

• Τα στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας και τον ΑΦΜ τους (και του/της συζύγου εφόσον είναι έγγαμοι).

• Στην περίπτωση των ατόμων που χρήζουν ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης και μόνο χρειάζεται επιπλέον βεβαίωση χρήσης ενεργοβόρας συσκευής απαραίτητης για τη ζωή του ασθενούς από κρατικό ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο υπάγεται ο δικαιούχος. Στην περίπτωση που κάποιος είναι ανασφάλιστος χρειάζεται αντίστοιχη βεβαίωση από κρατικό νοσοκομείο.

Η εφαρμογή του ΚΟΤ, αφού έχει υποβληθεί η αίτηση, ξεκινά από τον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των στοιχείων από τους αρμόδιους φορείς (υπ. Οικονομικών, ΟΑΕΔ) και θα αφορά στο σύνολο της ημερήσιας κατανάλωσης, ανεξάρτητα δηλ. εάν ο εκκαθαριστικός λογαριασμός αφορά και διάστημα πριν από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του ελέγχου.

Υποβολή μόνο μέσω Διαδικτύου και τηλεφωνικά

Οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο υποβάλλονται:

• Ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ (Διαχειριστής Δικτύου ή Διαχειριστής μη Διασυνδεδεμένων Νησιών) στο www.dei.gr.

• Τηλεφωνικά στο 210-9298000 (αστική χρέωση) τις μέρες Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 7 π.μ.-10 μ.μ. και το Σάββατο τις ώρες 7 π.μ.-3 μ.μ.

Στα καταστήματα της ΔΕΗ γίνεται μόνο διανομή ενημερωτικού εντύπου σχετικά με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και παρέχονται σχετικές πληροφορίες. Εξάλλου, όσοι δεν έχουν στο όνομά τους παροχή ρεύματος μπορούν να κάνουν αλλαγή χωρίς να χρειάζεται να προπληρώσουν τη λεγόμενη «εγγύηση» ή προκαταβολή.

Το ύψος αυτής δεν θα ξεπερνά τα 20 ευρώ και θα επιμερίζεται σε έξι ισόποσες διμηνιαίες άτοκες δόσεις με ενσωμάτωσή τους στους επόμενους λογαριασμούς.

Τις 4.000 έφτασαν οι επανασυνδέσεις του ηλεκτρικού ευάλωτων καταναλωτών

Τις 4.000 έφτασαν οι επανασυνδέσεις ευάλωτων καταναλωτών που είχαν μείνει χωρίς ρεύμα, ύστερα από τις κυβερνητικές αποφάσεις για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η ΔΕΗ σε χθεσινή της ανακοίνωση, ευχαριστεί τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την έως τώρα συνεργασία και τονίζει ότι οι εκπρόσωποί της στους 325 δήμους σε όλη την Ελλάδα παραμένουν στη διάθεση των δήμων και περιφερειών για την παραλαβή και από κοινού εξέταση των αιτημάτων.

Έως 188 επανασυνδέσεις ρεύματος σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία

Σε 188 επανασυνδέσεις ρεύματος σε νοικοκυριά που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες θα προχωρήσει άμεσα η ΔΕΗ στη Δυτική Ελλάδα. Ειδικότερα, θα γίνουν 90 επανασυνδέσεις στην Αχαΐα, 66 στην Αιτωλοακαρνανία και 32 στην Ηλεία.

Επίσης, τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα και με τα στοιχεία που θα προσκομίζονται, τα συνεργεία της ΔΕΗ θα προχωρούν και σε άλλες επανασυνδέσεις.

Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της ΔΕΗ, όρισε υπαλλήλους ως μέλη των επιτροπών που θα συσταθούν σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, «από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να ενημερωθούμε για το πως θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ενεργά και να συμβάλλουμε στη στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας, έτσι ώστε να μην μείνει χωρίς ρεύμα καμία οικογένεια που αντιμετωπίζει προβλήματα».

Υπογράμμισε, ακόμη, πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι διαθέσιμες στο κοινό για να παρέχουν πληροφόρηση σχετικά με τη διαδικασία επανασύνδεσης, καθώς και για την αξιοποίηση του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Διαβάστε περισσότερα...

Η κόρη που θα σας συγκινήσει


Αν κάποιος θέλει να εξηγήσει την ιερή σχέση της κόρης με τον πατέρα,χωρίς να μιλήσει, χρησιμοποιώντας μόνο εικόνες και μουσική, θα πρέπει να το κάνει με αυτή τη συγκλονιστική ταινία μικρού μήκους, μόλις 9 λεπτών. Το βίντεο είναι παλαιό, όμως αξίζει να το δείτε, ειδικά σήμερα που η αγάπη και η οικογένεια αποτελούν το μοναδικό οξυγόνο, μέσα στην κρίση αλλά και τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Η ταινία είναι του Michael Dudok de Wit.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σκιέρ θάφτηκε σε χιονοστιβάδα στις Άλπεις


Τραγικό τέλος βρήκε γάλλος τουρίστας στην Ιταλία.

Με βροχές, χιόνια και ισχυρούς ανέμους βρίσκεται αντιμέτωπη η Ιταλία, όπου μια χιονοστιβάδα στοίχισε τη ζωή σε έναν νεαρό Γάλλο τουρίστα ενώ παρατηρούνται και σοβαρά προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες και στα δρομολόγια των πλοίων.

Στις Άλπεις, στα βόρεια του Τορίνου, ένας 24χρονος Γάλλος έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από μια χιονοστιβάδα στην περιοχή Λεζ Αρνό, κοντά στην Μπαρντονέκια. Οι διασώστες τον εντόπισαν και τον μετέφεραν με ελικόπτερο σε νοσοκομείο, όμως ο άτυχος σκιέρ υπέκυψε καθώς είχε υποστεί πολλαπλά τραύματα, είχε μείνει πολλή ώρα χωρίς οξυγόνο και έπασχε και από υποθερμία.

Σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία, ο 24χρονος μαζί με άλλους τρεις Γάλλους έκανε σνόουμπορντ σε μια πίστα που είχε κλείσει λόγω της κακοκαιρίας.

Εξαιτίας της χιονόπτωσης 13.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Βερμπάνια και άλλοι 3.000 στη Βαλσέζια.

Στη Λομβαρδία, κοντά στη λίμνη Κόμο, δύο νεαροί ηλικίας 16 και 18 ετών εγκλωβίστηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους λόγω των κατολισθήσεων που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές. Σώθηκαν από τους πυροσβέστες και φέρουν μόνο λίγα επιφανειακά τραύματα. Πλημμύρες και κατολισθήσεις αναφέρθηκαν επίσης στην περιοχή του Βαρέζε.

Η σφοδρή χιονόπτωση ήταν η αιτία που διακόπηκαν επί 12 ώρες τα δρομολόγια των τρένων μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας. Στην κοιλάδα του Γκρεσονέι έπεσε ενάμισι μέτρο χιόνι μέσα σε λίγες ώρες ενώ στην κοιλάδα του Μεγάλου Αγίου Βερνάρδου το ύψος του χιονιού έφτασε τα 50-70 εκατοστά.

Στη Μαριλέβα, στα δυτικά του Τρεντίνο, ένας άλλος νεαρός σκιέρ θάφτηκε κάτω από μια χιονοστιβάδα αλλά πρόλαβε και βγήκε σώος από το χιόνι. Δεκάδες τουρίστες δεν κατάφεραν να φτάσουν στο Σέστο Πουστέρια λόγω του χιονιού και των δέντρων που είχαν πέσει στο δρόμο.

Κοντά στη Γένοβα οι αρχές απομάκρυναν από τις κατοικίες τους 50 ανθρώπους λόγω των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν μετά την έντονη βροχόπτωση. Εξαιτίας της θαλασσοταραχής και των ισχυρών ανέμων έχουν επίσης διακοπεί τα δρομολόγια των φεριμπότ στη Σαρδηνία, την Κορσική και από τη Νάπολη για το Κάπρι.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αστείες στιγμές των γιορτών


Δείτε ένα βίντεο με τα πέντε πιο αστεία στιγμιότυπα που καταγράφηκαν τα Χριστούγεννα.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη Βουλή η μήνυση του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών


Αφορά τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, διαβίβασε στη Βουλή τη μηνυτήρια αναφορά, κατά παντός υπευθύνου, που είχε καταθέσει ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε το μέτρο της διαθεσιμότητας, που είχε ως αποτέλεσμα να επιλεχθούν 1.348 υπάλληλοι για απομάκρυνση, χωρίς διαφανή κριτήρια.

Η επίμαχη μηνυτήρια αναφορά είχε κατατεθεί αρχικά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και μετά διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα περαιτέρω, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τη διαβίβασε στην Βουλή.Διαβάστε περισσότερα...

Νόμιμο το πλαφόν στα εισιτήρια των πλοίων


Το ΣτΕ επιτρέπει στον υπουργό Ναυτιλίας να προσδιορίζει και το ωράριο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με τις υπ΄ αριθμ. 3302 και 3316/2013 αποφάσεις του, έκρινε νόμιμο και σύμφωνο, με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία, να μπορεί ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας να προσδιορίζει το ανώτατο πλαφόν των εισιτηρίων των πλοίων, όπως και το ωράριο των δρομολογίων τους και απέρριψε τις προσφυγές δύο ναυτιλιακών εταιρειών.

Ειδικότερα, οι ναυτιλιακές εταιρείες ζητούσαν από το ΣτΕ να ακυρωθούν, ως παράνομες και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο αποφάσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, με τις οποίες καθορίστηκαν οι τιμές των ναύλων των επιβατών και οχημάτων, κατά κατηγορία πλοίων, και έγιναν αλλαγές στο ωράριο των δρομολογίων ακτοπλοϊκής γραμμής.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες υποστήριζαν ότι ο καθορισμός των ναύλων, από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας παραβιάζει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία.Το ΣτΕ επικαλούμενο το δημόσιο συμφέρον και τις συνταγματικές επιταγές, απέρριψε, ως αβάσιμους, όλους τους ισχυρισμούς των ναυτιλιακών εταιρειών.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο καθορισμός των ναύλων των πλοίων γίνεται με κριτήριο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς να δημιουργούνται διακρίσεις μεταξύ των πλοιοκτητών, ενώ παράλληλα έκρινε ότι είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία ο καθορισμός ανωτάτων επιτρεπομένων τιμών ναύλων για όλες τις συνδέσεις των λιμανιών.

Αναφορικά, με το ωράριο των δρομολογίων οι δικαστές απέρριψαν, επίσης ως αβάσιμους, τους ισχυρισμούς των ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση που τροποποιεί τις ώρες δρομολογίου πλοίου, για λόγους ασφαλείας του πλοίου και της τάξεως στα λιμάνια. Να σημειωθεί ότι της απόφασης του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας είχε προηγηθεί έγγραφο του Λιμεναρχείου για ταυτόχρονες αφιξο-αναχωρήσεις πλοίων, που εγκυμονούν κινδύνους στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.Διαβάστε περισσότερα...

Ο οδηγός έσωσε ένα... περιστέρι


Ένας οδηγός στο βίντεο που θα δείτε σταμάτησε στην άκρη το όχημα του, κατέβηκε και στην συνέχεια πήρε ένα περιστέρι που βρισκόταν στη μέση του δρόμου και το μετέφερε στο πεζοδρόμιο. Όπως γίνεται αντιληπτό, το πουλί, το οποίο πιθανότατα θα ήταν τραυματισμένο και δυσκολευόταν να πετάξει, δύσκολα θα έμενε ζωντανό αν ο άνδρας δεν έκανε αυτή την κίνηση.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μάθημα Φιλίας και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα


Από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής: Το σχολείο Ειδικής Αγωγής της Βέροιας επισκέφτηκαν οι μαθητές της β΄ τάξης γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας για ένα βιωματικό μάθημα φιλίας αλλά και σεβασμού στη διαφορετικότητα στις 3 Δεκεμβρίου 2013 - Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.Πριν από την επίσκεψη οι μαθητές με αφορμή αποσπάσματα από το βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα, Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, «ο Μικρός Πρίγκιπας», τα οποία περιέχονται στα σχολικά εγχειρίδια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, διαπραγματεύτηκαν τα θέματα της Φιλίας και της Διαφορετικότητας και επιχείρησαν μια διαθεματική προσέγγισή τους σε συνεργασία με τον καθηγητή μουσικής, Βαλαβάνη Βασίλειο, και την καθηγήτρια Εικαστικών, Χαμιδιελή Φωτεινής.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους, Σκουμποπούλου Χαρίκλεια, Ιντζεβίδου Κυριακή και Βαλαβάνη Βασίλειο, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του σχολείου, να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν τους μαθητές του αλλά και να συμμετάσχουν στο δίωρο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα άτομα με Αναπηρία με τίτλο «Αν ήμουν στη θέση σου» που υλοποίησε η Κοινωνική Λειτουργός του Σχολείου, κα Οικονομίδου Έφη.

Στο τέλος οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου παρουσίασαν ένα μουσικό πρόγραμμα που είχαν προετοιμάσει για τους μικρούς φίλους τους του Ειδικού Σχολείου και αντάλλαξαν εικαστικά έργα, τα οποία μετέφεραν το μήνυμα της φιλίας και της αποδοχής της διαφορετικότητας, επισφραγίζοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τη φιλία μεταξύ τους.

Ευχαριστούμε θερμά τους μαθητές και καθηγητές του Ειδικού Σχολείου Βέροιας και ειδικά την κα Οικονομίδου Έφη για το διαφορετικό μάθημα που μας πρόσφεραν και τη ζεστή φιλοξενία τους.Διαβάστε περισσότερα...

Κατάργηση ΕΚΑΣ νεφροπαθών και αναπήρων πολιτών


Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι νεφροπαθείς από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, αναφέρουν στην ερώτησή τους 4 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
και
Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Κατάργηση ΕΚΑΣ νεφροπαθών και αναπήρων Πολιτών

Σε πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνεται διάταξη η οποία από 1.1.2014 καταργεί τη χορήγηση ΕΚΑΣ σε όλους τους δικαιούχους κάτω των 65 ετών, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Τούτο σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μέτρο, προφανώς πλήττει και τους ανάπηρους πολίτες.

Ειδικότερο πρόβλημα θα υπάρξει με τους νεφροπαθείς, η πλειονότητα των οποίων στηρίζεται στο ΕΚΑΣ για την κάλυψη των βασικών τους βιοτικών αναγκών, δεδομένου ότι έχουν εξαναγκασθεί σε πρόωρη έξοδο από την αγορά εργασίας.

Να επισημανθεί επίσης ότι λογικά, το 90% των πληττόμενων από το μέτρο αυτό δικαιούχων ΕΚΑΣ, θα πρόκειται για άτομα με αναπηρία, τα οποία για το λόγο αυτό, έχουν αναγκασθεί να αποχωρήσουν από τις εργασίες τους πρόωρα, λαμβάνοντας την κατώτερη σύνταξη. Κατά συνέπεια είναι επείγουσα ανάγκη να προβλεφθούν εξαιρέσεις από τη διάταξη αυτή, οι οποίες να αφορούν ειδικότερα στους νεφροπαθείς αλλά και τους πολίτες με αναπηρία.

Κατόπιν τούτων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Προτίθεσθε να προβείτε στη νομοθέτηση εξαιρέσεων από τη διακοπή του ΕΚΑΣ ειδικά για τις κατηγορίες αυτές, οι οποίες αποτελούν τον απόλυτο πυρήνα της έννοιας της υποχρέωσης παροχής στοιχειώδους «κοινωνικής πολιτικής» κάθε κράτους;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Γιάννης Πανούσης

Κατερίνα Μάρκου

Βασίλης Οικονόμου

Θωμάς ΨύρραςΔιαβάστε περισσότερα...

10 άτομα με ειδικές ανάγκες που διέπρεψαν


Ανάμεσά μας ζουν άνθρωποι με ειδικές ικανότητες, που η φύση.... τους στέρησε κάποια βασικά χαρίσματα. Είναι πολλοί και είναιδίπλα μας καθημερινά, δίνοντας το δικό τους αγώνα και είναι άξιοι θαυμασμού. Σας παρουσιάζουμε 10 άτομα με ειδικές ανάγκες που έγιναν διάσημα.


10. Σούντχα Τσαντράν

Το ταξίδι στο Τσενάι της Ινδίας είχε γίνει ψύχωση για την Σούντχα Τσαντράν. Η πολύμηνη απουσία της από την πατρογονική στέγη την είχε κάνει να επιθυμήσει την οικογένεια της. Έχοντας ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στο πανεπιστήμιο της Βομβάης η Σουντχά πραγματοποίησε το ταξίδι της επιστροφής που έμελλε να αλλάξει τη ζωή της. Ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα οδήγησε στον ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού. Παρά τα γυρίσματα της μοίρας της η Τσαντράν δεν το έβαλε κάτω. Με τεχνητό πόδι κατόρθωσε να εξελιχθεί σε μια από τις σημαντικότερες χορεύτριες στην Ινδία. Σήμερα λαμβάνει προσκλήσεις για να χορέψει σε όλο τον κόσμο ενώ έχει τιμηθεί με μια πληθώρα βραβείων.


9. Μάρλα Ράνιαν

Διακρίνει μόνο σκιές. Στον κόσμο της τα πάντα είναι θολά και όμως η κοπέλα από το Γιουτζίν του Όρεγκον έγινε η πρώτη αθλήτρια με ειδικές ικανότητες που κατόρθωσε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Η Μάρλα Ράιαν αναδείχθηκε τρεις φορές πρωταθλήτρια Αμερικής στα 5000 μέτρα, κατέκτησε 4 μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 και το 1996 προσπάθησε να προκριθεί μέσω του επτάθλου στους Ολυμπιακούς της Ατλάντας, χωρίς όμως δεν τα καταφέρει. Το 2001 εξέδωσε την αυτοβιογραφία της: «Καμιά τελική γραμμή. Η ζωή μου όπως την βλέπω». Η Μάρλα Ράνιαν μέχρι σήμερα είναι συνεπής σε ένα στόχο. Να ξεπερνά τον εαυτό της…


8. Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Ένα σπίθισμα τρόμου εμφανίστηκε στα μάτια της πόρνης όταν έπαιρνε στα χέρια ένα κομμάτι από το αυτί του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Στο μυαλό του ιδιοφυούς και απόλυτα συντελεστικού στην τέχνη της ζωγραφικής Βαν Γκογκ είχε βρει κατάλυμα η παράνοια, η οποία κατευναζόταν μονάχα όταν ζωγράφιζε. Στην δεκαετή του καριέρα φιλοτέχνησε περισσότερους από 900 πίνακες, οι οποίοι σήμερα κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια. Οι «Ίριδες» στοίχισαν 53,2 εκατομμύρια δολάρια και «Το πορτρέτο του γιατρού Γκασέ» 82,5. Πρωτότοκος γιος πάστορα, ο Βαν Γκογκ ζωγράφιζε για να εξισορροπήσει μέσα του έναν κόσμο που έμοιαζε ξένος στα μάτια του. Βαθύτατα καταθλιπτικός επιχείρησε να βάλει τέλος στην ζωή του μετά από ανευόδωτο έρωτα. Με την τέχνη του κατάφερε να υπομείνει και να κάνει δικό του τον τόσο ξένο κόσμο που κινείτο. Η πολυώδυνη πορεία ζωής του σφραγίστηκε στις 29 Ιουλίου του 1890 με μερικές λέξεις. «Η λύπη θα κρατήσει για πάντα»!»


7. Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν

«Δεν είναι απίθανο ή θεία πρόνοια να αποσκοπούσε με το χτύπημα αυτό να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις του στη δημιουργία» έλεγε ο βιογράφος του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, Τάγιερ αναφερόμενος στην κώφωση του αξεπέραστου συνθέτη. Μεγαλωμένος σε ένα αφόρητο περιβάλλον, όπου ο αλκοολικός πατέρας με απαρασάλευτη επιμονή τον διέταζε να μελετά από τα 4 του, ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν αναγνωρίστηκε ως άφταστος δεξιοτέχνης από τα μικράτα του. Μελέτησε στο πλάι του Μότσαρτ και δημιούργησε συνθέσεις που αντηχούν στην αιωνιότητα παρότι στα 28 έχασε την ακοή του. Με «όχημα» τον ατσαλένιο χαρακτήρα του φιλοσόφησε την αρμονία των ήχων και παρά τα οξύτατα προσωπικά του προβλήματα δημιούργησε την 9η Συμφωνία. Ακόμη και όταν έχασε ολότελα την ακοή του δεν έπαψε να δημιουργεί, μέχρι και τις τελευταίες στιγμές του θανάτου του, πλουτίζοντας το μουσικό θησαυροφυλάκιο της ανθρωπότητας με πάνω από 200 ανεκτίμητα αριστουργήματα. Στην διάρκεια της ζωής του βασανιζόταν από παράξενα οράματα και όνειρα, όμως όπως λέει ο Ρομέν Ρολάν στο έργο «Γκαίτε – Μπετόβεν» : «Δεν είναι πολλοί, ούτε ανάμεσα στις μεγαλοφυΐες, εκείνοι που διαρκώς κοινωνούν με το πνεύμα της Γης. Με την περιπαθή καρδιά του, που έπαλλε κάθε στιγμή της ζωής του, με τον έντονο εγωισμό που του επέτρεπε να υπερπηδάει τα χειρότερα εμπόδια μέχρι να φτάσει στη νίκη, κατόρθωσε να φτάσει τελικά μέσα από την τέχνη στην απολύτρωση».


6. Φρίντα Κάλο

Η ζωή της Φρίντα Κάλο ήταν μια περιπέτεια δίχως διαλείμματα. Ανήσυχη και πολύπλευρη προσωπικότητα η Μεξικάνα έκανε τέχνη το μαρτύριο της. Ταλαιπωρημένη από παιδί από πολιομυελίτιδα είδε την μοίρα να της φέρεται με άσχημο τρόπο το 1925. Ένα μοιραίο τροχαίο ατύχημα σήμανε αναπηρία εφ’ όρου ζωής και ως τη χρονιά του σχετικά πρόωρου θανάτου της, το σώμα της Κάλο δεν έπαψε να ταλαιπωρείται από δυσβάσταχτους σωματικούς πόνους. Η Κάλο από κάποια στιγμή και μετά ήταν καθηλωμένη σε στενό κορσέ ασφυκτιώντας από τη μονιμότητα του άγχους της. Το ελεύθερο πνεύμα της όμως δεν κλονίστηκε ποτέ.

Αθόρυβα αλλά ουσιαστικά μετέφερε στον καμβά τον σπαραγμό και τη μόνιμη μελαγχολία της ζωγραφίζοντας «από την καρδιά και όχι μόνον από αυτά που βλέπεις» όπως επεσήμανε ο μέντορας της, Ντιέγκο Ριβέρα. Ο πίνακας «Self Portrait – The Frame» αγοράστηκε από το Λούβρο και ήταν ο πρώτος λατινοαμερικανού ζωγράφου που τοποθετήθηκε στους τοίχους του μουσείου. Η Κάλο συνήθιζε να λέει: «Τι χρειάζομαι τα πόδια εφόσον έχω φτερά για να πετάξω;»

5. Κρίστι Μπράουν

Οι σπαρακτικοί μορφασμοί στο πρόσωπο του Ντάνιελ Ντέι Λίουις στην ταινία του Τζιμ Σέρινταν «Το αριστερό μου πόδι» απέδιδαν ανάγλυφα την πολυώδυνη πορεία ζωής του Κρίστι Μπράουν. Το 13ο μέλος μιας οικογένειας 22 ατόμων, εκ των οποίων δεν επιβίωσαν όλα, ο Μπράουν έπασχε εκ γενετής από εγκεφαλική παράλυση. Η μητέρα του Μπρίτζετ, δεν αποδέχθηκε ποτέ ότι ο γιος της θα πρέπει να εγκλειστεί σε ίδρυμα και προσπάθησε να διοχετεύσει την δημιουργική του δύναμη στις τέχνες. Στα 5 του έπιασε μια κιμωλία ανάμεσα στα πόδια του και άρχιζε να ζωγραφίζει. Περίπου 17 χρόνια μετά εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Το αριστερό μου πόδι». Ένας ύμνος στο ανθρώπινο πνεύμα που τον ανέδειξε ανάμεσα στους σημαντικότερους συγγραφείς της ιρλανδέζικης λογοτεχνίας, αποκαλύπτοντας τη λαμπερή φαντασία και το ευαίσθητο πνεύμα του.

4. Τζον Νας

Οι πράκτορες τον κυνηγούσαν σαν επίμονες σκιές. Εισχωρούσαν στο μυαλό του και δημιουργούσαν καταστάσεις φόβου και παράνοιας. Όταν ο Τζον Νας δραπέτευε από τον σαγηνευτικό κόσμο των αριθμών εγκλειόταν στις θεωρίες συνωμοσίας που τον κατάτρυχαν. Ο Αμερικανός μαθηματικός, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά το 1994 για τα μεγαλοφυή θεωρήματα που απέδειξε στη «Θεωρία των Παιγνίων», αντιμετωπίστηκε ως διάνοια από μικρή ηλικία όταν παρουσίαζε λύσεις σε θεωρήματα των μαθηματικών που θεωρούνται πολύπλοκα. Το 1959 και ενώ βρισκόταν στο αποκορύφωμα της δημιουργικότητας του άρχισαν να τον τυλίγουν οι ακουστικές ψευδαισθήσεις. Απόκοσμοι θόρυβοι, φθονερές σκιές Ρώσων και Αμερικανών πρακτόρων δυνάστευαν την ύπαρξη του και τον οδήγησαν σε εγκλεισμό σε ψυχιατρικά ιδρύματα για τα επόμενα 40 χρόνια. Υποβλήθηκε σε θεραπείες ηλεκτροσόκ και παρά τα αλλεπάλληλα επεισόδια ψύχωσης εξακολούθησε να εργάζεται ως μαθηματικός. Τα τελευταία χρόνια δίδασκε στο πανεπιστήμιο Πρίνστον, όπου απολαμβάνει του σεβασμού και της εκτίμησης της κοινότητας, ιδίως έπειτα από την προβολή της ταινίας «Ένα όμορφο μυαλό» με τον Ράσελ Κρόου να τον υποδύεται στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

3. Ζαν Ντομινίκ Μπομπί

Η ζωή του Ζαν Ντομινίκ Μπομπί ήταν θολή σαν παιδική ανάμνηση μετά τα 40 του. Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Elle» μοίραζε τη ζωή του ανάμεσα στην επιτηδευμένη οικειότητα των κοσμικών και την έντονη επαγγελματική του ενασχόληση. Μέχρι που… έπεσε η νύχτα στη ζωή του με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη λίγο μετά τα 40 του χρόνια. Όταν ξύπνησε στο νοσοκομείο τα πάντα είχαν αλλάξει. Δεν μπορούσε να κάνει καμιά απολύτως κίνηση. Υπέφερε από το σύνδρομο εγκλεισμού, το οποίο δεν του επέτρεπε να κινήσει κανένα απολύτως σημείο του σώματός του, εκτός από το ένα του βλέφαρο. Αυτή η αναπόδραστη μοίρα του αποτυπώθηκε στην ταινία του Τζούλιαν Σνάμπελ «Το σκάφανδρο και η Πεταλούδα». Ο Μπομπί παρότι ήταν περίκλειστος στο σκάφανδρο του συνδρόμου εγκλεισμού επιδίωξε και απέκτησε την ελευθερία της πεταλούδας με τη βοήθεια της λογοθεραπεύτριας του. Του διάβαζε το αλφάβητο και εκείνος ανοιγόκλεινε το μάτι όταν έφτανε στο σωστό γράμμα. Με αυτόν τον επώδυνο τρόπο, γράμμα γράμμα, ο Μπομπί ολοκλήρωσε το βιβλίο και άφησε την τελευταία του πνοή τρεις μόλις ημέρες μετά την έκδοσή του.


2. Στίβεν Χόκινγκ

Στα 17 του, με την ανεμελιά της νιότης, όλα έδειχναν εύκολα για τον Στίβεν Χόκινγκ. Μόλις είχε κερδίσει υποτροφία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στον τομέα της φυσικής και έτσι το δικαίωμα να πραγματοποιήσει το όνειρο του. Αποφοίτησε γρήγορα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συνέχισε για μεταπτυχιακό στο Κέμπριτζ όπου το 1963 εισήχθη σε νοσοκομείο για περίθαλψη και εξετάσεις όταν παρατήρησε μείωση στον έλεγχο των κινήσεων του σώματος του. Μετά από σειρά εξετάσεων, η τελική διάγνωση ανέφερε ασθένεια στους νευρώνες του σώματος, γνωστή ως Λου Γκέριγκ. Οι προβλέψεις των γιατρών δεν έδιναν διάρκεια ζωής καν αρκετή για ολοκληρώσει το διδακτορικό του, όμως ο Χόκινγκ συνέχισε την έρευνα. Σήμερα ζει καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα η οποία μέσω ενός υπολογιστή που λειτουργεί με οπτικές ίνες. Κινώντας το δεξί του μάγουλο μπορεί να μιλάει, να συνθέτει ομιλίες, να γράφει εργασίες. Ο Χόκινγκ συνεχίζει να δουλεύει απτόητος.

Πέρα από τα πολλά θεωρήματα που διατύπωσε στα μαθηματικά και στη θεωρία της σχετικότητας, ο Χόκινγκ ασχολήθηκε εκτεταμένα με τις μαύρες τρύπες του διαστήματος. Το 1985 το ερευνητικό του έργο ταράσσεται από σύντομη πνευμονία που οδηγεί τους γιατρούς να συστήσουν στη γυναίκα του να τον αφήσει να πεθάνει. Η σύζυγος του αρνείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τον μεταφέρει σε κλινική του Κέμπριτζ όπου υποβάλλεται σε τραχειοτομή που αποδεικνύεται σωτήρια για τη ζωή του. Το 1988, ο Χώκινγκ εκδίδει το διάσημο βιβλίο του «Μία Σύντομη Ιστορία του Χρόνου» που κατέρριψε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων και παρέμεινε στη λίστα των ευπώλητων των «Sunday Times» για 237 συνεχόμενες εβδομάδες.

1. Έλεν Κέλερ

Κράτησε το πρόσωπο κάτω από τις ηλιαχτίδες και δεν θα δεις ποτέ σκιά, έλεγε η Αμερικανίδα συγγραφέας, Έλεν Κέλερ. Έμοιαζε παράδοξο να το ισχυρίζεται αυτό μια γυναίκα που δεν είχε αντικρύσει ποτέ το φως του ήλιου. Η φύση της φέρθηκε με οργή καθώς έχασε την ακοή και την όραση της 19 μήνες έπειτα από τη γέννηση της. Χάρη στη δασκάλα της Αν Σάλιβαν η Κέλερ άρχισε να επικοινωνεί χρόνια μετά. Τον Μάιο του 1888, η Κέλερ παρακολούθησε το Ινστιτούτο Πέρκινς για τους τυφλούς και το 1894 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να φοιτήσει στο σχολείο Ράιτ Χάμασον για κωφούς. Το 1904 σε ηλικία 24 ετών, η Κέλερ αποφοίτησε από το Ράντκλιφ και έγινε το πρώτο άτομο κωφό και τυφλό που απέκτησε το πτυχίο Καλών Τεχνών. Έγραψε 12 βιβλία και έμεινε στην ιστορία ως ένα άτομο που κατάφερε να νικήσει την μοίρα της. Όπως έλεγε άλλωστε: «Η αισιοδοξία είναι η πίστη που οδηγεί στην επιτυχία. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς ελπίδα και αυτοπεποίθηση.


Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη της ΑΕΛ Καλλονής στην "Κυψέλη"


Στο μικτό Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία (ΑΜΕΑ) Μυτιλήνης, βρέθηκαν την Πέμπτη 12/12 σύσσωμη η ΠΑΕ ΑΕΛ Καλλονής!

Οι ποδοσφαιριστές της Καλλονής με επικεφαλής τον προπονητή Γιάννη Ματζουράκη, τον συνεργάτη του Θαλή Θεοδωρίδη και τον γενικό αρχηγό Μιχάλη Καραβασίλη, βρέθηκαν στην "Κυψέλη" προκειμένου να παραδώσουν ένα συμβολικό δώρο και φυσικά να έχουν επαφή με τους ανθρώπους που φιλοξενεί το κέντρο.
Διαβάστε πως παρουσίασε την επίσκεψη η ΑΕΛ Καλλονής:

Θαυμάσιο έργο, υπέροχες εγκαταστάσεις, μα πάνω απ΄ όλα ανθρωπιά! Η "Κυψέλη", μία στέγη αλληλεγγύης και επιστημονικής βοήθειας σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, αποτελεί ένα πρότυπο Κέντρο που κοσμεί την Μυτιλήνη.Αυτό είχαν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν οι ποδοσφαιριστές της Καλλονής που σήμερα το πρωί επισκέφτηκαν την έδρα της "Κυψέλης". Σύσσωμη η ομάδα μας, με επικεφαλής τον προπονητή Γιάννη Ματζουράκη, τον συνεργάτη του Θαλή Θεοδωρίδη και τον γενικό αρχηγό Μιχάλη Καραβασίλη, ήσαν παρόντες, σε μία επίσκεψη που πάει να γίνει θεσμός πλέον τέτοιες γιορτινές μέρες.

Ο αντιπρόεδρος Κώστας Παπαδόπουλος μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου Νίκου Μιχαλάκη και όλης της "οικογένειας" της Καλλονής και έδωσε τα συγχαρητήρια όλων στην Πρόεδρο Ασπα Γραμμού και την διευθύντρια του Κέντρου Ευτυχία Λούκου για την θαυμάσια δουλειά που κάνουν.Οι ποδοσφαιριστές της Καλλονής, διά του αρχηγού τους Γιώργου Μανούσου παρέδωσαν ένα συμβολικό ποσό που συγκέντρωσαν στην κ. Γραμμού. Παράλληλα οι ποδοσφαιριστές μας αγόρασαν έργα των ανθρώπων που βρίσκουν θαλπωρή και ανθρωπιά στην "Κυψέλη".Οι άνθρωποι με Ειδικές Ανάγκες πέρασαν αρκετή ώρα συζητώντας με τους ποδοσφαιριστές μας. Αφού αντάλλαξαν ευχές για τις επερχόμενες γιορτές, οι παίχτες μας υποσχέθηκαν ότι θα τους αφιερώσουν μία από τις προσεχείς νίκες τους.
Πηγή: http://www.sport24.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πώς λέγεται ο "Άγιος Βασίλης" στις Ευρωπαϊκές χώρες


Ένας χάρτης που κυκλοφόρησε μας ενημερώνει "ποιος φέρνει τα δώρα των εορτών" στις διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ή, αν προτιμάτε, πώς λέγεται ο Άγιος Βασίλης στις υπόλοιπες χώρες της ηπείρου μας.

Μπορεί η φιγούρα του να είναι (σχεδόν) κοινή για όλους, καθώς και η πρόθεσή του να προσφέρει δώρα σε μικρά (ή μεγάλα) παιδιά που θέλουν να πιστεύουν στην ύπαρξή του, ωστόσο οι ονομασίες του είναι αρκετά διαφορετικές: Άγιος Βασίλης, Santa Claus, Noel Baba, Ded Moroz, ή όπως αλλιώς ονομάζεται ο "φανταστικός" ήρωας των εορτών μας, είναι το ίδιο χαμογελαστός και πρόθυμος σε κάθε χώρα.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε τι κάνουν οι έξυπνες κάλτσες


Εάν σας αρέσει το τρέξιμο και θέλετε να γνωρίζετε πόση ακριβώς απόσταση διανύετε κάθε φορά, τη μέση και τη μέγιστη ταχύτητα σας και άλλα χρήσιμα δεδομένα σχετικά με τις επιδόσεις σας, ένα νέο gadget έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα με τη μορφή έξυπνης κάλτσας.Το προϊόν ακούει στο όνομα Sensoria Fitness Socks κοστίζει 149 δολάρια και αποτελείται από έναν ημικυκλικό δακτύλιο που αγκαλιάζει τον αστράγαλο σου και μια εφαρμογή για το smartphone σου (iOS, Android). Αυτό που κάνει είναι να καταγράφει τα βήματα σου, την απόσταση που διήνυσες, την ταχύτητά σου και τις θερμίδες που έκαψες όπως επίσης και δεδομένα σχετικά με το στυλ του τρεξίματος σου για να βελτιώσεις αν τυχόν χρειάζεται την τεχνική σου.

Οι έξυπνες κάλτσες επικοινωνούν με το smartphone σου μέσω Bluetooth και μια πλήρης φόρτιση τούς παρέχει αυτονομία μέχρι 18 ημέρες (με 2 ώρες τρέξιμο τη μέρα).
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το ΕΚΑΒ για το θάνατο οδηγού στη Χίο


Το "μπαλάκι" στη διοίκηση του νοσοκομείου Χίου ρίχνει το ΕΚΑΒ που σε ανακοίνωσή του απαντά αναφορικά με την καθυστερημένη άφιξη ασθενοφόρου σε τροχαίο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 48χρονος. Μάλιστα, χθες ο διοικητής του νοσοκομείου δήλωσε ότι αναγκάστηκε ο ίδιος να οδηγήσει το ασθενοφόρο λόγω έλλειψης προσωπικού.

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΕΚΑΒ

"Κατόπιν δημοσιευμάτων που, με ανακρίβεια, αναφέρουν ότι ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. Χίου αφίχθη καθυστερημένα τα ξημερώματα της Δευτέρας σε περιστατικό Ι.Χ. οχήματος που οδηγούσε 48χρονος, με κατεύθυνση την πόλη της Χίου, το οποίο εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε κολόνα φωτισμού με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του οδηγού, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Η διαχείριση του τηλεφωνικού κέντρου κλήσεων για τα περιστατικά επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας (166) στη Χίο καλύπτεται από το «Σκυλίτσειο» νοσοκομείο της Χίου και όχι από το Ε.Κ.Α.Β. (Το Ε.Κ.Α.Β. στη Χίο ΔΕΝ διαθέτει αυτόνομο τηλεφωνικό κέντρο διαχείρισης κλήσεων).

Η κλήση για το περιστατικό πραγματοποιήθηκε στις 01:06 της 23ης Δεκεμβρίου 2013 και απαντήθηκε κατευθείαν από το «Σκυλίτσειο» νοσοκομείο της Χίου και δεδομένου ότι από τις 00:51 το ασθενοφόρο βάρδιας του Ε.Κ.Α.Β., ήταν καθοδόν για τα Λιμνιά της Βολισσού προκειμένου να παραλάβει ασθενή προερχόμενο από τα Ψαρά, η κλήση θα έπρεπε να διαχειριστεί από το ίδιο το Νοσοκομείο ή κάποιο άλλο Κέντρο Υγείας.

Βάσει των παραπάνω, είναι απολύτως κατανοητό πως ότι συνέβη στη συνέχεια και πόσο μάλλον κατά τη διακομιδή του τραυματία (ο οποίος εξέπνευσε στο νοσοκομείο και όχι κατά τη διακομιδή όπως αναφέρεται) αφορά αποκλειστικά πρωτοβουλίες της Διοίκησης του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου της Χίου και όχι του Ε.Κ.Α.Β..

Η Κεντρική Διοίκηση του Ε.Κ.Α.Β. εκφράζοντας τη θλίψη και την αμέριστη συμπαράσταση της στην οικογένεια του άτυχου 48χρονου και ορμώμενη από το συγκεκριμένο συμβάν, θα ήθελε να κάνει γνωστό σε όλους του πολίτες της Ελλάδας πως όταν η παροχή της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας (βασικός σκοπός του Ε.Κ.Α.Β.) δεν είναι εφικτή λόγω τεχνικών ή άλλου είδους δυσκολιών, τότε επιβάλλεται η συνεργασία (που αποτελεί και προβλεπόμενη ενέργεια) με όλους τους διαθέσιμους φορείς παροχής νοσοκομειακής φροντίδας, όπως στην προκειμένη περίπτωση ήταν το «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο της Χίου".Διαβάστε περισσότερα...

Η κρίση περιορίζει τα δώρα στα παιδιά


Για πρώτη φορά φέτος , μετά το 1974, στην Κύπρο δεν είναι δεδομένα τα χριστουγεννιάτικα δώρα των παιδιών, καθώς οι γονείς βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση.

Η ανεργία, που χτύπησε τον τελευταίο χρόνο, τους δεν τους επιτρέπει να κάνουν για τα παιδιά τους ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια. Πως λες στα παιδιά ότι φέτος δεν έχει δώρα;

Η απάντηση είναι απλή, αναφέρει στον «Φιλελεύθερο», η επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά: «Οι γονείς πρέπει να μιλήσουν με ειλικρίνεια στα παιδιά τους. Δεν πρέπει να φοβούνται να πουν την αλήθεια. Αν ο πατέρας ή η μητέρα πουν στο παιδί ότι φέτος επειδή δεν έχουν δουλειά ή τα εισοδήματα τους μειώθηκαν και δεν είναι εύκολο να έχουν τα δώρα που είχαν άλλες γιορτές ή θα πάρουν κάτι μικρό και μικρότερης αξίας, τότε τα παιδιά θα καταλάβουν». Τα παιδιά, λέει η κ. Κουρσουμπά, «μπορούν να δείξουν κατανόηση, αλλά ταυτόχρονα βρίσκουν και τον τρόπο στη συνέχεια να στηρίξουν τους γονείς τους. Αρκεί ο γονιός να τους μιλήσει με ειλικρίνεια, να τους δώσει το δικαίωμα να συμμετέχουν στα της οικογένειας, να τους εξηγήσει σωστά την κατάσταση, γιατί τα παιδιά πρέπει να ακούνε την αλήθεια». Μια σωστή κουβέντα με το παιδί, φέρνει πάντοτε καλά αποτελέσματα.

Οι γονείς δεν πρέπει να διστάζουν, αναφέρει η κ. Κουρσουμπά και τονίζει:«Λέμε στο παιδί την κατάσταση, αλλά κρατάμε το κεφάλι ψηλά. Δεν χρησιμοποιούμε χαρακτηρισμούς και δεν χρησιμοποιούμε λέξεις που να θίγουν την οικογένεια ή εμάς τους ίδιους. Το παιδί θα καταλάβει εκείνα που πρέπει να καταλάβει και αν οι γονείς μπορέσουν να δώσουν στα παιδιά τους και μια νότα αισιοδοξίας, μια χαρούμενη εναλλακτική λύση, όπως για παράδειγμα, «θα πάμε μια εκδρομή όλοι μαζί» ή «θα παίξουμε στο σπίτι και θα περάσουμε όμορφα και χαρούμενα μαζί», τότε τα παιδιά θα ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο. Δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν πάρουν τρία δώρα και πάρουν ένα και δεν θα σημαίνει κάτι τρομερό για το παιδί εάν αντί για ένα ακριβό δώρο πάρει κάτι μικρότερο φέτος».Η φετινή χρονιά, πρόσθεσε, καταλήγοντας, η Λήδα Κουρσουμπά, «είναι ίσως η καλύτερη ευκαιρία για όλους μας να εγκύψουμε στις ουσιαστικές ανάγκες των παιδιών μας. Στις ανάγκες στις οποίες ενδεχομένως στα χρόνια της ευμάρειας να μην δίναμε σημασία». Τα παιδιά, «μας χρειάζονται δίπλα τους, να περνάμε χρόνο μαζί τους. Να ακούμε τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τους, να ζητάμε την άποψή τους, να υπολογίζουμε τα όσα έχουν να μας πουν. Να τους δώσουμε χρόνο».Διαβάστε περισσότερα...

Δημόσιοι υπηρέτες της διαφθοράς


Πολλές ήταν οι περιπτώσεις μέσα στο 2013, των κρατικών λειτουργών, που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη με τη συμμετοχή τους σε περιστατικά διαφθοράς και «υπόγειων» συναλλαγών. Τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα του διοικητή του νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, ήταν το τελευταίο κρούσμα. Στο παρελθόν όμως είχαμε και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις όπως ο αρμόδιος διευθυντής του ΣΔΟΕ στο τμήμα λαθρεμπορίου χρυσού, τον Νοέμβριο, καθώς και ο αντιδήμαρχος του Χαϊδαρίου που κατηγορήθηκε για εκβιασμό.

Δείτε το βίντεο του Alpha
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο πρώτος θάνατος από τη γρίπη των πτηνών


Ένας 80χρονος άνδρας που είχε μολυνθεί με τον ιό H7N9 της γρίπης των πτηνών απεβίωσε στο Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσαν οι αρχές σήμερα. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στην πόλη αφότου αναφέρθηκαν κρούσματα του ιού εκεί στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Ο άνδρας, ο δεύτερος άνθρωπος στο Χονγκ Κονγκ που διαγνώστηκε ότι προσβλήθηκε από τον ιό αυτό, ζούσε στη πόλη Σενζέν της νότιας Κίνας και είχε φάει πουλερικά εκεί, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης. Είχε κι άλλα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με ΜΜΕ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι απεβίωσε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Το πρώτο κρούσμα του ιού H7N9 είχε αναφερθεί ότι προσέβαλε ανθρώπους τον Φεβρουάριο στην ηπειρωτική Κίνα κι έκτοτε έχει προσβάλει τουλάχιστον 139 πρόσωπα στην Κίνα, στην Ταϊβάν και στο Χονγκ Κονγκ, εκ των οποίων έχουν χάσει τη ζωή τους οι 45, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει απόδειξη εύκολης μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέχρι στιγμής, όλοι όσοι είχαν έλθει σε επαφή με τον άνδρα αυτόν εξετάστηκαν και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, σύμφωνα με τις αρχές.

Το πρώτο κρούσμα αυτού του ιού της γρίπης των πτηνών είναι μια γυναίκα 36 ετών, μια ινδονήσια οικιακή βοηθός που έκανε συχνά ταξίδια από το Χονγκ Κονγκ στη Σενζέν κι αντιστρόφως.

Μετά τον εντοπισμό του δεύτερου κρούσματος, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ενίσχυσαν τους υγειονομικούς ελέγχους στα σύνορα, αναπτύσσοντας πρόσθετο ειδικευμένο προσωπικό για να ελέγχεται η θερμοκρασία του σώματος των προσώπων που φθάνουν στην πόλη. Τα σημεία ελέγχου στα σύνορα είναι ήδη εξοπλισμένα με συστήματα θερμικής απεικόνισης.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μας παχαίνει... η πολλή σκέψη


Μπορεί να μας παχαίνει η πολλή σκέψη; Είναι πιθανό. Μια καναδική μελέτη έδειξε πως οι νέοι τρώνε περισσότερο έπειτα από μια πνευματική άσκηση.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Λαβάλ, στην πόλη του Κεμπέκ, ζήτησαν από 14 φοιτήτριες να συμμετάσχουν σε τρία 45λεπτα τεστ και στη συνέχεια να πάνε σε έναν μπουφέ και να φάνε όσο ήθελαν. Στο πρώτο τεστ, κάθονταν σε μια καρέκλα δίχως να κάνουν τίποτα. Στο δεύτερο, διάβασαν ένα άρθρο και έγραψαν μια περίληψη γι΄ αυτό. Και στο τρίτο, εκτέλεσαν μια σειρά ασκήσεων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Οι φοιτήτριες κατανάλωσαν κατά μέσον όρο 25% περισσότερες θερμίδες μετά το δεύτερο και το τρίτο τεστ, σε σύγκριση με τις θερμίδες που έφαγαν μετά το πρώτο. Όπως γράφουν οι επιστήμονες στο τεύχος Σεπτεμβρίου της επιθεωρήσεως «Ρsychosomatic Μedicine», η εξήγηση της διαφοράς είναι ψυχολογική.

Δείγματα αίματος που λαμβάνονταν από τις φοιτήτριες στη διάρκεια των τριών τεστ έδειξαν πως η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, ήταν αυξημένη στη διάρκεια των δύο τεστ που συμπεριελάμβαναν πνευματική καταπόνηση. Στη διάρκεια αυτών των τεστ παρουσίαζαν επίσης διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα τους- όπως θα περίμενε κανείς να συμβαίνει εάν γυμνάζονταν σωματικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο δήμος φέρνει Wi-Fi παντού πριν το Σαμαρά


Παροχή ασύρματης πρόσβασης σε όλους τους οικισμούς των Αβδήρων στην Ξάνθη.

Στο δήμο Αβδήρων της Ξάνθης, πολύ πριν τον Αντώνη Σαμαρά, η δημοτική αρχή προγραμμάτισε την παροχή ασύρματης πρόσβασης στο Ίντερνετ, σε όλους τους οικισμούς.

Όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, μεταξύ σοβαρού και αστείου, πριν προλάβει ο πρωθυπουργός να υλοποιήσει τη δέσμευσή του, ήδη ολοκληρώνονται οι εργασίες ώστε η πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο κάθε οικισμού να είναι η καλύτερη δυνατή και να απολαμβάνουν οι δημότες δωρεάν αυτή την παροχή.

Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με το xanthipress.gr σημειώνει ότι η πρόσβαση στο Ίντερνετ θα διευκολύνει και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τους γιατρούς των περιφερειακών ιατρείων που εδρεύουν στο Δήμο.

Υπενθυμίζεται ότι ασύρματη πρόσβαση στο Ίντερνετ, ο Δήμος Αβδήρων, παρέχει εδώ και χρόνια στους περισσότερους οικισμούς του, ενώ τώρα αυτό το δίκτυο επεκτείνεται και βελτιώνεται.

Τέλος, όσον αφορά στις παραλίες, όπου το καλοκαίρι για πρώτη φορά ο Δήμος παρείχε ασύρματο Ίντερνετ, είναι επίσης μια παροχή, που θα βελτιωθεί την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν με την τοποθέτηση νέων κεραιών στην παραλιακή ζώνη.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη Δυτική Θεσσαλονίκη εντονότερη η αιθαλομίχλη


Από την οδό Λαγκαδά μέχρι τον Εύοσμο και το Κορδελιό.

Στις περιοχές της Δυτκής Θεσσαλονίκης, από την οδό Λαγκαδά μέχρι τον Εύοσμο και το Κορδελιό, είναι εντονότερο το πρόβλημα της αιθαλομίχλης,που εκδηλώθηκε τις τελευταίες μέρες, λόγω των καιρικών φαινομένων αλλά και της αυξημένης χρήσης εστιών θέρμανσης, όπως οι θερμάστρες και τα τζάκια.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ,ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής, τα ποσοστά των αιωρούμενων μικροσωματιδίων, κατά μέσο όρο, έφτασαν τα 197 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, στις περιοχές της οδού Λαγκαδά και του Ευόσμου - Κορδελιού, τα 135 στο Επταπύργιο, τα 110 στις περιοχές Μαρτίου και Τούμπας και τα 90 στην οδό Εγνατία. Προς στιγμήν, μάλιστα, η τιμή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που κατέγραψε ο σταθμός της οδού Λαγκαδά, "άγγιξε" τα 316 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.«Λαμβάνουμε υπόψη τον μέσο όρο των τιμών από κάθε σταθμό» διευκρινίζει ο κ. Τσαμασλής και σημειώνει ότι «το φαινόμενο είναι έντονο αυτές τις μέρες καθώς υπάρχει χαμηλή νέφωση και τα αιωρούμενα σωματίδια εγκλωβίζονται εύκολα στον αέρα.

Παράλληλα, λόγω της αργίας των Χριστουγέννων, οι περισσότεροι έμειναν στα σπίτια τους για πολλές μέρες και διατηρούσαν τη θέρμανση σε υψηλά επίπεδα».Σημειώνεται ότι η απόφαση της Αντιπεριφέρειας για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια ισχύει για τέσσερις ημέρες (μέχρι αύριο ) ωστόσο το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου παρέχεται για τις διπλάσιες μέρες της απόφασης, δηλαδή για οκτώ συνολικά μέρες.

Αύριο θα εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση προκειμένου να αποφασιστεί είτε η συνέχιση της ισχύος των μέτρων είτε η αναστολή της.Διαβάστε περισσότερα...

Τα ρεκόρ των εορτών!


Χιλιάδες Άγιοι Βασίληδες, πλωτό χριστουγεννιάτικο δέντρο και πολλά άλλα...

Δείτε τις φωτογραφίες.Ο μεγαλύτερος Άγιος Βασίλης στον κόσμο – Σιγκαπούρη 1996, ύψος 15,6 μέτρα


Το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο αστέρι – 31,59 μέτρα ύψος, Κεράλα, Ινδία, 2009


Το παλιότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο χρονολογείται από το 1883 και ανήκει σε μία Βρετανίδα που το κληρονόμησε από την προγιαγιά της.


Το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα περισσότερα λαμπιόνια – 150.000 φωτάκια, Κολωνία, 2006


Το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο κέντρο σε υδάτινη επιφάνεια – 2007, Ρίο ντε Τζανέιρο, 85 μέτρα ύψος


Το 2007 13.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, όλοι ντυμένοι Αϊ- Βασίληδες βρέθηκαν σε κεντρική πλατεία της Β. Ιρλανδίας.


Η μεγαλύτερη συλλογή αναμνηστικών Αϊ-Βασίλη – Ο Καναδός Jean-Guy Laquerre έχει 25.104 διαφορετικά είδη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ετυμολογικές ρίζες του κουραμπιέ και του μελομακάρονου


Πώς καθιερώθηκε η ονομασία των δύο αγαπημένων χριστουγεννιάτικων γλυκών.

Είναι σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη νοστιμιά τους. Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα πλημμυρίζουν με γεύσεις τους ουρανίσκους και γίνονται μια αγαπημένη συνήθεια των εορτών.

Ποια είναι όμως η ετυμολογία των δύο γλυκών; Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, δρ. κοινωνιολογίας της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μουσικολόγος και δικηγόρος η ρίζα είναι:

Qurabiya στα Αζέρικα, Kurabiye στα Τούρκικα και φυσικά κουραμπιές στα ελληνικά, που στην κυριολεξία σημαίνει Kuru = ξηρό, biye = μπισκότο. Όμως, η ονομασία μπισκότο καθιερώθηκε τον Mεσαίωνα, ετυμολογικά προερχόμενη από το λατινογενές bis-cuit, που σημαίνει ψημένο δύο φορές (στα αρχαία ελληνικά λεγόταν δί-πυρον), ως τεχνική ψησίματος για να μην «χαλάει» εύκολα ο άρτος, κυρίως των στρατιωτών και των ναυτικών.

Στα σύγχρονα ιταλικά, η λέξη είναι biscotto (τo cookies έχει φλαμανδική / ολλανδική προέλευση που πέρασε στην αγγλική γλώσσα). Το λατινικό bis-cuit διαδόθηκε μέσω των Βενετών εμπόρων και στην Ασία, όπου καθιερώθηκε ως παραφθορά της λατινικής λέξης, σε biya/biye, οπότε συνδέθηκε με το δικό τους Qura /Kuru (ξηρό) και έδωσε τη νέα μικτή (λατινο-ανατολίτικη) λέξη Qurabiya / Kurabiye, η οποία με αντιδάνεια ξαναγύρισε στη δύση και ελληνοποιημένη πλέον έδωσε το «κουραμπιές» με την έννοια του ξηρού μπισκότου, που διανθίστηκε με αμύγδαλα, ζάχαρη άχνη κ.λπ.

Τα μελομακάρονα έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση όσο και αν το μυαλό πάει στο «ιταλικό» μακαρόνι. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» (επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό). Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.

Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του 12ημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια». Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι. Τέλος, από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε «macaroon» (το γνωστό σε όλους σήμερα «μακαρόν»).Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού


Ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής 27 Δεκεμβρίου και από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από ενισχυμένους νοτιοανατολικούς ανέμους (6-8 μποφόρ).

Πιο αναλυτικά:

1. Αύριο Παρασκευή (27-12-2013)

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας (πάνω από τα 1200μ υψόμετρο). Ενισχυμένοι νοτιοανατολικοί άνεμοι με ένταση 6-8 μποφόρ θα πνέουν κυρίως στα ανατολικά και νοτιά πελάγη.

2. Μεθαύριο Σάββατο (28-12-2013)

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά τόπους στην ανατολική και νότια χώρα και κυρίως στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Βαθμιαία όμως τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και τις απογευματινές ώρες θα επηρεάζουν μόνο τις νοτιοανατολικές περιοχές.Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...