Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Τα νέα εμβάσματα εξωτερικού που μπαίνουν στο στόχαστρο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ερευνώνται όσοι έστειλαν ποσά άνω των 50.000 ευρώ.

Μεγαλύτερο δίχτυ απλώνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών για να πιάσει φορολογούμενους πολίτες που την περίοδο 2009-2011 έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, τα οποία - σύμφωνα με τις νέες μεθόδους ανάλυσης κινδύνου, που χρησιμοποιούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες - δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους.

Για το θέμα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, βρίσκεται σε συνεννόηση τόσο με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, όσο και απευθείας με το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θέλει οι σχετικές λίστες να τύχουν άμεσης αξιοποίησης.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εξετάζει την παρούσα περίοδο υποθέσεις φορολογουμένων, που κατά τα έτη 2009, 2010 και 2011 έστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα άνω των 50.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα, οι φορολογικές Αρχές ήλεγχαν περιπτώσεις φορολογουμένων, που την επίμαχη περίοδο διακίνησαν στο εξωτερικό κεφάλαια, τα οποία υπερέβαιναν αθροιστικά τα 100.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Ωστόσο, από ειδικούς ελέγχους ανάλυσης κινδύνου και διασταυρώσεις εισοδημάτων, προέκυψε πως το όριο αυτό πρέπει να μειωθεί.

Η επέκταση των ελέγχων και σε φορολογουμένους με χρηματικά εμβάσματα στο εξωτερικό μικρότερα των 100.000 και από 50.000 ευρώ, προέκυψε καθώς στις δειγματοληπτικές έρευνες, που διενήργησαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες με τα νέα ειδικά φίλτρα ανάλυσης κίνδυνου, εντόπισαν περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής και τη διάπραξη φορολογικών αδικημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι, από τις διασταυρώσεις στοιχείων είχε προκύψει πως εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ είχαν μεταφέρει στο εξωτερικό 54.000 φορολογούμενοι. Για τους 24.000 είχαν προκύψει ενδείξεις φοροδιαφυγής. Ήδη, οι 10.300 φορολογούμενοι από αυτούς βρίσκονται στο μικροσκόπιο των φορολογικών Αρχών, προκειμένου να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα με το νέο σύστημα έμμεσων τεχνικών ελέγχου (με βάση τις δαπάνες τους).

Πρέπει να σημειωθεί πως, πλέον, η φορολογική συμπεριφορά κάθε φορολογούμενου παρακολουθείται και αξιολογείται με βάση κριτήρια και τη χρήση μεθόδων ανάλυσης (risk analysis), που αποτυπώνουν υψηλές πιθανότητες διάπραξης φορολογικών παραβάσεων. Έτσι, οι φορολογούμενοι βαθμολογούνται με ένα σύστημα μορίων (point system) και, όποιοι συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια, εντάσσονται σε λίστες επιλεχθέντων για έλεγχο.

Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, αφού εντοπίζει τις ύποπτες υποθέσεις, εκδίδει φύλλα ελέγχου. Στις περιπτώσεις, που βεβαιώνεται η φοροδιαφυγή, οι ελεγκτές συντάσσουν πράξεις προσδιορισμού του φόρου, αλλά και των προστίμων και προσαυξήσεων, ενώ επιλαμβάνονται και της διαδικασίας επίλυσης των σχετικών φορολογικών διαφορών με τη σύνταξη και αποστολή στις αρμόδιες Εφορίες των οικείων χρηματικών καταλόγων.

Τονίζεται πως το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει συνολικά 910 ελέγχους μέχρι το τέλος του 2013 και θα πρέπει να εισπράξει το 65% όλων των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.