Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Τα εισπνεόμενα φάρμακα κόβουν την ανάπτυξη



Δεν πρέπει όμως να κόβεται η θεραπεία.

Τα περισσότερα παιδιά που έχουν άσθμα και λαμβάνουν αγωγή εισπνεόμενων στεροειδών φαρμάκων κατά την ανάπτυξή τους, χάνουν μερικούς πόντους από το ύψος τους. Τουλάχιστον, αυτό διαφαίνεται από την έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας στη Βιέννη.

Κατά μέσο όρο, τα παιδιά με άσθμα ήταν κατά 1,2 εκατοστά λιγότερο ψηλά σε σύγκριση με συνομήλικα παιδιά που δεν ακολουθούσαν αγωγή με εισπνεόμενα.

Ανεξάρτητα πάντως από το αποτέλεσμα της έρευνας, οι αμερικανοί επιστήμονες τονίζουν ότι η αγωγή με εισπνεόμενα φάρμακα είναι σημαντική, και σε περίπτωση που η νόσος αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί και πάλι να επηρεαστεί αρνητικά ο ρυθμός ανάπτυξης του παιδιού.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαθηματική ιδιοφυΐα ετών… 12!



Ο πιο μικρός φοιτητής της Μεγάλης Βρετανίας.

Σε ηλικία 12 ετών ο Xavier Gordon-Brown θεωρείται διάνοια στα μαθηματικά και είναι ο πιο μικρός φοιτητής σε βρετανικό πανεπιστήμιο!

Παρότι είναι ακόμη μικρός για να έχει λογαριασμό στο Facebook και οι γονείς του τού επιτρέπουν να χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο, μόνο σε περίπτωση ανάγκης, ο μικρός μαθητής μόλις ξεκίνησε τις σπουδές του στα μαθηματικά στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.



Μελετά ήδη περίπλοκες έννοιες όπως οι αφηρημένες δομές, ο διανυσματικός λογισμός και η νευτώνεια μηχανική όταν δεν είναι στο σχολείο, ή παίζει μουσική (κλαρινέτο, πιάνο και βιολί), ή μαθαίνει τρεις ξένες γλώσσες, ή παίζει μπάλα με τους φίλους του.

Ο Xavier που έκλεισε τα δώδεκα τον περασμένο μήνα ήξερε ήδη προπαίδεια από τεσσάρων ετών ενώ μπορούσε να κάνει πράξεις με διψήφιους αριθμούς προτού πάει για πρώτη φορά σχολείο.



Ακόμη όμως κι όταν βρίσκεται στην αίθουσα διδασκαλίας του Ανοικτού Πανεπιστημίου με τους συμφοιτητές του, οι οποίοι έχουν τα διπλάσιά του χρόνια, εκείνος νιώθει πολύ άνετα και μάλιστα είναι και ο καλύτερος στην τάξη του.



«Όταν βρίσκεται ανάμεσα σε συνομηλίκους του είναι μια χαρά, αλλά όταν πρόκειται για μαθηματικά έχει ανάγκη να είναι ανάμεσα σε ανθρώπους που είναι στο ίδιο επίπεδο με εκείνον. Πηγαίνει στο πανεπιστήμιο δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα και συνοδεύεται πάντα από έναν ενήλικα. Όταν πηγαίνω εγώ μαζί του δεν καταλαβαίνω λέξη απ’ όσα διδάσκονται εκεί. Αλλά ο Xavier δε μένει πίσω. Είναι ο καλύτερος της τάξης του και τα πηγαίνει καλά με όλους» είπε η μητέρα του.


Διαβάστε περισσότερα...

Ρολά κατεβάζουν αύριο τα φαρμακεία του Πειραιά



Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος κάνει λόγο για εκβιασμούς του υπουργείου.

«Ρολά κατεβάζουν» αύριο τα φαρμακεία του Πειραιά, μετά τη σημερινή απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου τους για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, «σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που αφήνει απλήρωτους τους φαρμακοποιούς, ενώ υπάρχουν τα χρήματα για την αποπληρωμή του μηνός Ιουνίου, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση και τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκονται».

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά (ΦΣΠ), κάνει λόγο για εκβιασμούς από την πλευρά του υπουργείου και συνθήκες ανασφάλειας που τεχνηέντως προσπαθεί να δημιουργήσει και καλεί τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να αναβάλει τη Γενική του Συνέλευση (είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου), εφόσον δεν υπάρξει η πληρωμή της 12ης Σεπτεμβρίου, που αποτελεί την απαρχή του χρονοδιαγράμματος πληρωμών του υπουργείου.

Το ΔΣ του ΦΣΠ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Ασφαλέστερο διαδίκτυο με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά



Saferinternet.gr μιας η επαφή με το διαδίκτυο ξεκινάει από το νηπιαγωγείο!
«Μιλήστε, επικοινωνήστε με τα παιδιά. Οι γονείς πρέπει να εξηγούν γιατί απαγορεύουν ορισμένα πράγματα από το διαδίκτυο και να μην τραβούν απλά την πρίζα του υπολογιστή».

Αυτή είναι η συμβουλή που δίνει στους γονείς η Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (ΕΚΑΔ), με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αλλά και βασιζόμενη σε έρευνα του Κέντρου που εκπονήθηκε το 2011, σύμφωνα με την οποία η χρήση του διαδικτύου ξεκινάει από το νηπιαγωγείο.

Βάση της έρευνας, που έγινε μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου με αποδέκτες τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και με την συμβολή και συνεργασία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου ένα έως δύο στα 10 παιδιά, σε ποσοστό 14% των νηπιαγωγείων της Ελλάδας, έχει ήδη προφίλ σε κάποιον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης.

Η έρευνα κατέδειξε ότι στην πλειοψηφία των νηπιαγωγείων (76%) τουλάχιστον ένα στα 10 νήπια χρησιμοποιεί το διαδίκτυο εκτός σχολείου. Σε ένα από τα τέσσερα νηπιαγωγεία, τρία στα 10 νήπια χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, ενώ σε ένα στα 10 νηπιαγωγεία το ποσοστό των νηπίων που κάνουν χρήση του διαδικτύου εκτός σχολείου σκαρφαλώνει στο 50%.

Στο 10% των νηπιαγωγείων, ένα στα 10 νήπια έχει δικό του κινητό τηλέφωνο.

Στο 14% των νηπιαγωγείων, ένα με δύο στα 10 νήπια έχουν ήδη προφίλ σε κάποιο ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης.

Αντίστοιχα σε περισσότερα από τα μισά δημοτικά (56%), τουλάχιστον πέντε στα 10 παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο εκτός σχολείου, σε ποσοστό δε 19% επί του συνόλου των δημοτικών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, τα παιδιά που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο εκτός σχολείου είναι από οκτώ έως δέκα στα 10.

Σε τρία στα 10 δημοτικά σχολεία, τουλάχιστον οι μισοί μαθητές έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο, με τα μισά από τα δημοτικά αυτά να ενημερώνουν για χρήση κινητού από τους μαθητές σε ποσοστά 80-90%.

Σε δύο στα 10 δημοτικά σχολεία, τουλάχιστον οι μισοί μαθητές έχουν προφίλ σε κάποιο ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης - προφίλ στο Facebook. Επί συνόλου των δημοτικών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο 1,5 στα 10 παιδιά έχει ήδη ένα τέτοιο προφίλ.

Επί του συνόλου των γυμνασίων - λυκείων της Ελλάδας που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο 8,8 στους 10 μαθητές χρησιμοποιούν το διαδίκτυο εκτός σχολείου.

Σε σχεδόν τα μισά από τα σχολεία αυτά (47%) όλοι οι μαθητές έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο και σε περαιτέρω ποσοστό 40%, 9 στους 10 μαθητές διαθέτουν κινητό. Επί της συντριπτικής πλειοψηφίας των σχολείων (97%), 7-10 μαθητές διαθέτουν δικό τους κινητό τηλέφωνο.

Σε έξι από τα 10 γυμνάσια - λύκεια, τουλάχιστον 7 στους 10 μαθητές έχουν προφίλ σε κάποιο ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης, σε δε ποσοστό 73% των σχολείων, κατά μέσο όρο 6,7 στους 10 μαθητές έχουν προφίλ στο Facebook.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ η κ. Σαμαρά επισημαίνει ότι τρία είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέχουν όλοι όσοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο: η προστασία της «ιδιωτικότητας», καθώς όπως λέει από εκεί ξεκινάνε όλα, και ο καθένας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για τα στοιχεία που καταχωρεί στο διαδίκτυο. «Πρέπει από μόνοι μας να προσέχουμε πού ανεβάζουμε και τι. Όπως δεν αφήνουμε διάπλατα ανοιχτές τις πόρτες του σπιτιού μας έτσι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και στη χρήση του ίντερνετ», τονίζει.

Η καλή ανάγνωση των όρων χρήσης και της πολιτικής απορρήτου. «Πρέπει να γνωρίζουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας όταν χρησιμοποιούμε μία ιστοσελίδα. Πρέπει να γνωρίζουμε πού και πώς θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία μας που θα καταχωρίσουμε», λέει η κ. Σαμαρά.

Τρίτο σημείο είναι ότι όλοι όσοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο πρέπει να γνωρίζουν πως αυτό το φτιάχνουν οι χρήστες του. «Πρέπει να βλέπουμε με κριτική σκέψη όλες τις πληροφορίες που βρίσκουμε στο διαδίκτυο και να διασταυρώνουμε κάθε πληροφορία, καθώς ο καθένας έχει πρόσβαση σ’ αυτό και μπορεί να γράψει την άποψή του, χωρίς απαραίτητα να είναι ειδικός ή επιστήμονας», λέει η κ. Σαμαρά.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet.gr), επισημαίνει ότι μόνο κατά την τελευταία διετία, οι επιστήμονές του ενημέρωσαν δια ζώσης 37.626 μαθητές και 1.163 εκπαιδευτικούς τους σε 392 σχολικές τάξεις, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις.

Περαιτέρω, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκπαιδεύτηκαν δια ζώσης 3.823 εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα σε 34 ειδικά σεμινάρια «train the trainers», και οι οποίοι έχουν λάβει το ειδικό Δίτομο Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο «Μαθαίνω να σερφάρω δημιουργικά και με ασφάλεια», το οποίο έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας.

Ήδη, περισσότεροι από 1000 εκπαιδευτικοί είναι εγγεγραμμένοι ενεργοί χρήστες του ειδικού ιστοχώρου «educators.saferinternet.gr», μέσα στους πρώτους 9 μήνες λειτουργίας του ιστοχώρου. Ο ιστοχώρος παρέχει πολυμορφικό ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό για τη δημιουργία πολλαπλασιαστικών δράσεων εντός και εκτός τάξης προς τους μαθητές και τους γονείς τους σχετικά με την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του διαδικτύου, και αποτελεί σημείο συγκέντρωσης όλου του υλικού της δράσης Saferinternet.gr, που μπορεί να στηρίξει την εκπαιδευτική διαδικασία σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου έλαβε μέρος σε 151 ανοιχτές εκδηλώσεις προσεγγίζοντας περαιτέρω 23.990 γονείς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ιατρούς και εθελοντές.

Υλοποιήθηκαν δύο κύκλοι της «Ακαδημίας Safer Internet», με 21 διδακτικές ώρες θεωρίας και 9 ώρες πρακτικής μέσα σε σχολικές τάξεις, με στόχο την εμπεριστατωμένη επιμόρφωση επιστημόνων που βρίσκονται κοντά στα παιδιά, για την μετέπειτα δημιουργία πολλαπλασιαστικών δράσεων. Ο πρώτος κύκλος υλοποιήθηκε προς ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (20 συμμετέχοντες), ενώ ο δεύτερος κύκλος υλοποιήθηκε προς κοινωνικούς λειτουργούς και εθελοντές του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (50 συμμετέχοντες). Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν τα φυλλάδια ABC, FAQ και το δίτομο Εκπαιδευτικό Εγχειρίδιο.

Περαιτέρω την τελευταία διετία, διανεμήθηκαν 350.675 αντίτυπα του ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού της δράσης Saferinternet.gr στα παραπάνω σεμινάρια, στις ομιλίες και εκδηλώσεις, μέσω ταχυδρομείου, καθώς και μέσω των δικτύων των μελών του Συμβουλευτικού Οργάνου του ΕΚΑΔ, ενώ «κατέβηκαν» 495.242 αντίτυπα από τους online οδηγούς, τις αφίσες, τα φυλλάδια, τις χειροτεχνίες, κλπ. που βρίσκονται αναρτημένα στον ιστοχώρο της δράσης www.saferinternet.gr.

Και τη νέα σχολική χρονιά, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου έχει ως στόχο την υλοποίηση περαιτέρω πολυμορφικών δράσεων που στοχεύουν άμεσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι περικοπές τον έστειλαν εντατική!



Ο αναγνώστης του enikos.gr εργάστηκε για περισσότερα από 40 χρόνια στον Δήμο Πειραιά και όταν βγήκε στη σύνταξη πριν από δύο χρόνια, έπεσε στο "μεγάλο μαχαίρι" της τρόικας. Σήμερα ετοιμάζεται για την τρίτη αγγειοπλαστική καρδιάς που δεν καλύπτει το ταμείο των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Το PSI να είναι καλά και η "ανθρωπιά των υπαλλήλων" στα ταμεία...


Διαβάστε περισσότερα...

Αναπηρικό καροτσάκι για βουτιές



Με την ευκαιρία των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε δοκιμαστική έκδοση, ένα αναπηρικό καροτσάκι, το οποίο λειτουργεί κάτω από το νερό....

Την πρώτη επίδειξη έκανε η καλλιτέχνης Sue Austin, η οποία εξαιτίας ατυχήματος βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι από το 1996. Η Austin είχε την ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου αμαξιδίου το 2005. Όμως, τότε, μηχανικοί και τεχνικοί της είπαν πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο.

Εφτά χρόνια μετά, με «λάβαρο» τη δύναμη της θέλησής της, αποδεικνύει πως τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών, οι κατασκευαστές του ελπίζουν τώρα ότι θα μπορέσουν να κάνουν τις απαραίτητες εκείνες τροποποιήσεις που θα το καταστήσουν ασφαλές για να ξεκινήσει η παραγωγή του σε μαζική κλίμακα, βοηθώντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να απολαύσουν και πάλι κάτι που στερήθηκαν: μια βουτιά στο νερό...



Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία τυφλών για το επίδομα



Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να βρεθούν την ερχόμενη Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου μέλη της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών.

«Οι τυφλοί και οι ανάπηροι, ως οι πιο αδύναμοι από τους εξαθλιωμένους αυτής της χώρας, δεν μπορούν να διαθέσουν τα πενιχρά τους επιδόματα ή όποιο μισθό και σύνταξη τους έχει απομείνει προκειμένου να δοθούν για την εξυπηρέτηση των τοκογλυφικών δανείων.

Είναι σαφές, τόσο σε εμάς όσο και σε εσάς, ότι αυτός ο φαύλος κύκλος της λιτότητας και των συνεχών περικοπών αναπαράγει την εξαθλίωση και την περιθωριοποίηση, επιδεινώνει καθημερινά το βιοτικό μας επίπεδο και μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια έως και στη φυσική εξόντωση», αναφέρουν, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Οδική ασφάλεια των μαθητών



Πρακτικές συμβουλές για τον περιορισμό των ατυχημάτων στους δρόμους.

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε και μαζί η ανησυχία για την ασφάλεια των παιδιών. Τόσο μέσα όσο και έξω από το σχολείο. Η ΕΛΠΑ ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, παρέχει πρακτικές συμβουλές και υπενθυμίσεις στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς και στους οδηγούς στην προσπάθεια περιορισμού των ατυχημάτων με μαθητές και παιδιά, στο δρόμο και στο σχολείο.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία των Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-Εurostat, κάθε χρόνο στη χώρα μας σημειώνονται περισσότερα από 1.800 ατυχήματα μέσα και έξω από τα σχολεία, με θύματα μικρούς μαθητές.

Περισσότερα από 75 παιδιά (0-14 ετών) αφήνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στους δρόμους της χώρας μας.

Με την ευαισθητοποίηση των γονέων και των εκπαιδευτικών για την πρόληψη των τροχαίων, τα ατυχήματα μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο, τονίζει η ΕΛΠΑ που ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, καλεί τους γονείς, τους νηπιαγωγούς, δάσκαλους και καθηγητές αλλά και τους οδηγούς να αναλάβουν και να υιοθετήσουν όλες εκείνες τις επιμέρους πρωτοβουλίες και μέτρα, που στοχεύουν στον περιορισμό των ατυχημάτων. Προς το σκοπό αυτό:

Οι γονείς να περπατήσουν μαζί με τους μικρούς μαθητές στις διαδρομές και διαβάσεις προς και από το σχολείο από τις οποίες η μετάβαση και η αποχώρησή τους γίνονται με ασφάλεια, χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο.

Να ενεργοποιήσουν και να ενισχύσουν -και μέσω των τοπικών τους συλλόγων-, το θεσμό του «Σχολικού Τροχονόμου». Ένας χρήσιμος θεσμός που λειτουργεί με επιτυχία τα τελευταία χρόνια σε αρκετά σχολεία της χώρας.



Στις περιπτώσεις όπου η μετακίνηση των μαθητών γίνεται με σχολικά λεωφορεία, οι γονείς θα πρέπει να λάβουν τη διαβεβαίωση ότι αυτά είναι απολύτως κατάλληλα (πρόσφατα ελεγμένα, διαθέτουν ζώνες ασφαλείας, πυροσβεστικά μέσα, συνοδό κ.ά.) προκειμένου να εξασφαλίζονται οι ασφαλείς συνθήκες μεταφοράς.



Επίσης να γίνει σαφής επίδειξη για τον ασφαλή τρόπο προσέγγισης, επιβίβασης, αποβίβασης και αποχώρησης από το σχολικό λεωφορείο.

Οι νηπιαγωγοί, οι δάσκαλοι και καθηγητές να μυήσουν τους μαθητές στους απλούς κανόνες της ασφαλούς οδικής συμπεριφοράς, όπως στην αποκλειστική χρήση των διαβάσεων και των σηματοδοτών, στην αποφυγή επικίνδυνων παιχνιδιών μέσα και έξω από το σχολείο, στο δρόμο. Ειδικότερα δε, στη χρήση του παιδικού καθίσματος και της ζώνης ασφαλείας για όσο βρίσκονται μέσα σε αυτοκίνητο.

Οι οδηγοί όταν διέρχονται έξω από παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία και γυμνάσια, παιδικές χαρές και πάρκα όπου κυκλοφορούν, συχνάζουν και παίζουν μαθητές και μικρά παιδιά να οδηγούν με αυξημένη προσοχή και χαμηλότερη ταχύτητα, προκειμένου να ελαχιστοποιούνται οι περιπτώσεις ατυχήματος.

Όταν μεταφέρουν μικρά παιδιά και μαθητές, να χρησιμοποιούν το πίσω κάθισμα με τα ειδικά καθίσματα και τις ζώνες ασφαλείας. Το άνοιγμα του αερόσακου μπορεί να αποβεί μοιραίο για ένα παιδί που κάθεται στο μπροστινό κάθισμα.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΛΠΑ, «κάθε χρόνο στη χώρα μας καταγράφονται 1.800 ατυχήματα με θύματα παιδιά, ηλικίας έως 14 ετών και περισσότερα από 75 παιδιά έως 14 ετών αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο. Με τη διαρκή συνεργασία και την προσπάθεια όλων μας, είναι βέβαιο ότι θα περιοριστούν στο ελάχιστο τα ατυχήματα. Για να πετύχουμε αυτό το στόχο, δεν αρκεί μόνο η ευαισθησία μας. Είναι απαραίτητη η ενεργή, έμπρακτη συμμετοχή μας, ώστε να θωρακίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τους πολίτες του αύριο. Αναμφισβήτητα απαιτείται η εξοικείωση των παιδιών μας στην κυκλοφορία, κάτι που αποτελεί βασική υποχρέωση όλων μας».



Ο οδηγός «Διδάσκοντας τα παιδιά μας την Οδική Ασφάλεια», πού συντάχθηκε με τη συνεργασία του βρετανικού τμήματος «Teaching Children Road Safety», απευθύνεται με απλές και πρακτικές συμβουλές σε τέσσερις κατηγορίες ηλικιών παιδιών (1-4, 5-6, 7-9 και 10-15 ετών), προκειμένου να διδαχθούν από τους γονείς τους, τους βασικούς κανόνες οδικής ασφάλειας.

Ηλικία 1-4 ετών: «Προστατέψτε το παιδί σας»

-Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν την κυκλοφορία. Ποτέ μην τα αφήνετε, μόνα τους, ακόμη και όταν είναι παρέα με μεγαλύτερα παιδιά.

-Επιλέξτε το μέρος που θα είναι ασφαλές για να παίζουν. Ποτέ στο πεζοδρόμιο ή στο δρόμο, ακόμη κι αν είναι ήσυχος. Αν δεν υπάρχει, όμως, άλλο μέρος για παιχνίδι, τότε να είναι μαζί τους ενήλικας, να τα προσέχει.

-Όταν βγαίνετε μαζί τους έξω, βεβαιωθείτε ότι το παιδί αυτής της ηλικίας περπατά στην πλευρά του πεζοδρομίου που είναι μακρύτερα από την κυκλοφορία (εσωτερικά δηλαδή), ακόμη κι αν του κρατάτε το χέρι.

-Δώστε το καλό παράδειγμα. Εξηγείστε του, τί είναι η κυκλοφορία. Πείτε του για τα φανάρια, γιατί πρέπει να σταματάμε και να ελέγχουμε το δρόμο, πριν τον διασχίσουμε. Εξηγείστε του τη διαφορά μεταξύ δρόμου και πεζοδρομίου. Εξηγείστε του ακόμη ότι, πολλές φορές, τα αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες ανεβαίνουν και στο πεζοδρόμιο για διάφορους λόγους, συνεπώς και εκεί πρέπει να προσέχουμε.



Ηλικία 5-6 ετών: «Διδάσκοντας το παιδί»

-Όποτε βγαίνετε μαζί με το παιδί σας στο δρόμο, πείτε του τι πρόκειται να κάνετε και γιατί. Εξηγείστε στο παιδί τα βασικά σημεία για να διασχίσετε μια διασταύρωση:

•Να σκέπτεται («Βρες ένα ασφαλές σημείο να σταθείς»)
•Να σταματά σε σημείο που θα είναι ορατό από τους διερχόμενους οδηγούς
•Να επιλέγει («Απόφυγε να περάσεις μεταξύ σταματημένων αυτοκινήτων»)
•Να περιμένει (Μέχρι να είναι σίγουρο ότι θα περάσει με ασφάλεια)
•Να ξεκινά στο σωστό χρόνο (Όταν δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος)
•Να περνά γρήγορα απέναντι (Χωρίς να σταματά, να έχει το νου του, την ώρα που διασχίζει τον δρόμο, μόνο σε αυτό).

-Κάντε του πρακτική, σε ήσυχους δρόμους κοντά στο σπίτι. Πρώτα, δείξτε του τί να κάνει. Μετά, αφήστε το να σας οδηγήσει εκείνο να περάσετε απέναντι. Αργότερα, αφήστε το να έλθει σε εσάς προσεκτικά, όταν το περιμένετε εσείς στο απέναντι πεζοδρόμιο.

-Στην ηλικία αυτή, το παιδί δεν είναι πραγματικά έτοιμο να διασχίσει το δρόμο. Βεβαιωθείτε ότι πάντα ένας ενήλικας θα είναι κοντά του.

-Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται όταν το παιδί αρχίζει το σχολείο και δεν συνοδεύεται από ενήλικα. Προσπαθήστε να συνδυάσετε τις ώρες σχολείου με κάποιον άλλο γονέα για να πάρει το παιδί σας από το σχολείο, αν δε μπορείτε εσείς οι ίδιοι.

-Επιλέξτε την πιο ασφαλή διαδρομή σχολείο- σπίτι, κάντε τη μαζί με το παιδί σας και εξηγείστε του γιατί. Όπου υπάρχει κοντινή διασταύρωση με σηματοδότη χρησιμοποιείστε τη.

Ηλικίες 7-9 ετών: «Διέλευση σε σταυροδρόμι, χωρίς φανάρια»

-Εξηγείστε στο παιδί σας τα στάδια που χρειάζονται για να διασχίσει με ασφάλεια ένα δρόμο χωρίς σηματοδότη.

-Αφού βεβαιωθείτε ότι το παιδί έχει κατανοήσει τα παραπάνω, κάντε του πρακτική εξάσκηση, ξεκινώντας από ήσυχους δρόμους, που στο παρελθόν έχετε διασχίσει μαζί. Παρακολουθείστε το και βεβαιωθείτε, πριν το αφήσετε μόνο του να το κάνει.

-Δοκιμάστε το ίδιο αργότερα, σε πιο πολυσύχναστους δρόμους. Κάντε το μαζί του πολλές φορές, πριν το αφήσετε μόνο του.

-Πολλά παιδιά (όπως και ενήλικες) δεν είναι ικανά να κρίνουν την ταχύτητα με την οποία κινούνται τα αυτοκίνητα, καθώς και την απόσταση (πόσο μακριά είναι). Εξ άλλου, η ηλικία που τα παιδιά κατανοούν τα θέματα αυτά, διαφέρει από παιδί σε παιδί. Όλα τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμα των γονέων τους. Αυτό, μην το ξεχνάτε ποτέ.

-Να ντύνετε το παιδί σας με λαμπερά χρώματα (ή χρώματα που «τραβούν το μάτι» των οδηγών) και βέβαια όχι με μαύρα ρούχα, έστω κι αν είναι της μόδας, ειδικά με μουντό ή συννεφιασμένο καιρό. Θυμηθείτε, όμως, ότι και τα πιο λαμπερά χρώματα δεν φωσφορίζουν το βράδυ σε σκοτεινούς δρόμους. Εξηγείστε στο παιδί γιατί το ντύνετε με ανοικτά χρώματα, ειδικά το βράδυ.

Ηλικίες 10-15 ετών: «Μάθετε στα παιδιά σας να σκέπτονται για τον εαυτό τους».

-Είναι οι ηλικίες που τα παιδιά χρειάζονται και απαιτούν σταδιακά την ανεξαρτησία τους. Μπορεί μάλιστα να φύγουν και κάποια διαστήματα μακριά από το σπίτι, π.χ. για να επισκεφθούν φίλους τους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής παιδιών σε ατυχήματα με αυτοκίνητο είναι ηλικίας από 12 έως 15 ετών. Είναι η ηλικία που το παιδί νομίζει ότι «τα ξέρει όλα». Είναι στο δικό σας χέρι να το κάνετε να δει με σοβαρότητα τα θέματα της οδικής ασφάλειας.

-Συνεχίστε να του μιλάτε για τους κινδύνους της κυκλοφορίας. Υπενθυμίστε του να περιμένει να σταματήσει η κίνηση για να διασχίσει ένα δρόμο, να χρησιμοποιεί τις διαβάσεις πεζών, να μην διασχίζει δρόμους κάνοντας «ζιγκ-ζαγκ», ενώ αν υπάρχει νησίδα στη μέση λεωφόρου τότε να διασχίζει τη λεωφόρο σαν να πρόκειται για δύο ξεχωριστούς δρόμους, σταματώντας και περιμένοντας πάνω στη νησίδα.

-Συζητείστε με το παιδί σας τους κινδύνους για κάθε διαδρομή που πρόκειται εκείνο να κάνει (κυρίως αυτή του σχολείου).

-Ελέγξτε αν το παιδί σας μπορεί να κρίνει σωστά την ταχύτητα και την απόσταση των αυτοκινήτων σε έναν πολυσύχναστο δρόμο και συζητείστε μαζί του για τα ασφαλή περάσματα.

-Επιμείνετε ότι ποτέ δεν πρέπει να διασχίσει ένα δρόμο ακολουθώντας τυφλά τους φίλους του ή άλλους. Πάντα πρέπει να σκέπτεται και να προσέχει εκείνο τον εαυτό του.

-Πάνω από όλα, οδηγείστε το παιδί με το παράδειγμα σας, τόσο σαν πεζοί όσο και σαν οδηγοί- αναβάτες (ζώνες- κράνος).



Για την αναγκαιότητα χρήσης των βοηθημάτων και επιμονής στο θέμα της οδικής ασφάλειας, έρχονται τα στατιστικά στοιχεία να δώσουν το μέγεθος του προβλήματος.

Σύμφωνα με τους πίνακες θνησιμότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ελλάδα κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση στην Ε.Ε. (14 ανά 100 χιλ άτομα) αναφορικά με τους δείκτες θνησιμότητας από τροχαία ατυχήματα μεταξύ παιδιών, εφήβων και νέων έως 25 ετών.

-Κατά την διάρκεια 1996-2003, καταγράφηκαν στο Σύστημα Καταγραφής Ατυχημάτων στα Εξωτερικά Ιατρεία 237,577 ατυχήματα σε άτομα έως 25 ετών, εκ των οποίων 22,037 (9%) ήταν τροχαία.

- Η ετήσια επίπτωση στα παιδιά (0-14 ετών) ήταν 720 ανά 100,000 άτομα, ενώ στους εφήβους και νέους (15-24 ετών) ήταν οκταπλάσια (5,600 ανά 100,000 άτομα).

-Το 50% των παιδιών 0-14 ετών που υπέστησαν τροχαίο ατύχημα, τραυματίστηκαν ως πεζοί.

-Το 20% των παθόντων παιδιών προσχολικής ηλικίας κάθονταν στο μπροστινό κάθισμα και το 70% δεν έκανε χρήση παιδικού καθίσματος.

-Το 10% των παθόντων παιδιών 5-14 ετών ήταν ποδηλάτες, ενώ σχεδόν κανένα δεν φορούσε κράνος.

-Επτά στους δέκα παθόντες εφήβους και νέους 15-24 ετών τραυματίστηκαν ως χρήστες μηχανοκίνητων δικύκλων.





Διαβάστε περισσότερα...

Φακές χωρίς μεσάζοντες



Μοιράζονται το Σάββατο στην Κατερίνη.

«Χωρίς μεσάζοντες» διατίθενται οι φακές στο νομό Πιερίας. Οι πολίτες μπορούν να παραγγείλουν πια ελληνικά προϊόντα από τα Φάρσαλα Λάρισας φετινής σοδειάς προς 1,5 ευρώ ανά κιλό.

Η παράδοση και η πώληση θα γίνει το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στο χώρο της εμποροπανήγυρης Κατερίνης από τις 8:00 μέχρι τις 10:00.

Το προϊόν θα διατεθεί σε συσκευασίες των τεσσάρων κιλών (δύο σακούλες των δύο κιλών η καθεμία, ενωμένες). Το ελάχιστο όριο που μπορεί να παραγγείλει κάποιος είναι τέσσερα κιλά.

(φωτογραφία αρχείου)


Διαβάστε περισσότερα...

Φόβοι και φοβίες στα παιδιά



Τι θα μπορούσατε να κάνετε για να βοηθήσετε.

Όλα τα παιδιά εκδηλώνουν κάποιους φόβους κάποια στιγμή στη ζωή τους, σε μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση από τους μεγάλους, και το στάδιο αυτό θεωρείται φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης τους. Ειδικά αν το παιδί εκδηλώνει ευχαρίστηση με κάτι τη μια μέρα και την άλλη το φοβάται είναι πιο πιθανό να περνά κάποια αναπτυξιακή φάση παρά να ζει ένα τραυματικό γεγονός.

Όταν όμως ο φόβοι αυτοί είναι τόσο έντονοι και τόσο επίμονοι ώστε να εμποδίζουν την καθημερινή λειτουργικότητα και ευεξία του παιδιού, όταν γίνονται παράλογοι (πχ είναι αναμενόμενο για ένα παιδί 2, όχι όμως και 8 ετών να φοβάται να καθίσει στην τουαλέτα) και δεν μπορούμε να το καθησυχάσουμε ή να του αποσπάσουμε την προσοχή, μετατρέπονται σε φοβίες.

Τα μικρά παιδιά φοβούνται συνήθως τον αποχωρισμό, τους θορύβους, ζώα ή έντομα, το καθικάκι, το μπάνιο ή την ώρα που πρέπει να πάνε για ύπνο.

Τα νήπια φοβούνται περισσότερο ζώα ή έντομα, τέρατα ή φαντάσματα, το σκοτάδι, το να χαθούν, το να χάσουν τους γονείς τους και την ώρα του ύπνου.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας εμφανίζουν φόβο αποχωρισμού, θορύβων, πτώσεων, νέων καταστάσεων (πχ αρχή σχολικής χρονιάς) και τα μεγαλύτερα κοινωνικής απομόνωσης, πολέμου, νέων καταστάσεων και κλοπής.
Στους εφήβους φόβο μπορεί να προκαλέσουν οι νέες καταστάσεις, οι ληστές, ο πόλεμος, το διαζύγιο και οι σεξουαλικές σχέσεις.

Στα παιδιά όλων των ηλικιών οι φόβοι μπορεί να γίνουν εντονότεροι σε περιόδους έντονου στρες όπως μια ασθένεια, ο ερχομός ενός νέου μωρού, το διαζύγιο των γονέων μια μετακόμιση κτλ. ή ένα τραυματικό γεγονός όπως ένα επεισόδιο παρολίγον πνιγμού, παρολίγον εγκαύματος ή παρολίγον τραυματισμού από ένα ζώο. Κάποιες φορές εμείς οι γονείς τα φοβίζουμε υπερβολικά μέσα από κάτι που λέμε ή κάνουμε χωρίς να το καταλάβουμε.

Μερικά παιδιά φοβούνται περισσότερο από άλλα και αυτό είναι ένα σημείο του χαρακτήρα τους. Επίσης, παιδιά με γονείς περισσότερο αγχώδεις, υπερβολικούς στις αντιδράσεις τους ή φοβισμένους τείνουν να φοβούνται περισσότερο. Ακόμα χειρότερες είναι οι περιπτώσεις όπου κάποια πρόσωπα ή καταστάσεις χρησιμοποιούνται ως φόβητρο για συνεργαστεί και να πειθαρχήσει το παιδί, πχ «αν δεν καθίσεις καλά θα φωνάξω την αστυνομία», «αν δεν φας όλο το φαγητό σου θα πάμε στον γιατρό να σου κάνει ένεση» κτλ.

Φυσικά όταν κάποια παιδιά «χρησιμοποιούν» ασυναίσθητα την εκδήλωση φόβου για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους, τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν μέσα στις σχέσεις και τη συμπεριφορά της οικογένειας.

Τι θα μπορούσατε λοιπόν να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας;

Σεβαστείτε τους φόβους και τις ανησυχίες του. Δεν βοηθά να το επικρίνετε ή να του λέτε ότι φέρεται σαν μωρό.
Ρωτήστε το τι το φοβίζει και μιλήστε μαζί του για αυτό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τα παιδιά που έζησαν ένα τραυματικό γεγονός.

Για τα μικρότερα παιδιά λειτουργεί επίσης και η τεχνική της απευαισθητοποίησης: σταδιακή έκθεση στο ερέθισμα με επιμονή, ηρεμία και αδιαφορία.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά βοηθά η τεχνική της απομόνωσης του ερεθίσματος, πχ «φαντάσου ότι αυτό που σε φοβίζει είναι σε ένα σύννεφο εκεί ψηλά και το βλέπουμε μαζί. Πώς νομίζεις ότι πρέπει να το καταπολεμήσουμε; τι θα έκανε ένας φίλος σου;»

Μην γίνεστε υπερπροστατευτικοί ούτε να προσπαθείτε να αποφεύγετε ή να απομακρύνετε ότι τον φοβίζει (έτσι δικαιολογείτε τους φόβους του), ούτε όμως να τον πιέζετε να ασχοληθεί με αυτό που τον φοβίζει, πχ παιδιά που φοβούνται να μπουν στη θάλασσα.

Μην αντιδράτε και εσείς με φόβο και υπερβολή, έτσι ενισχύετε την αντίδραση του

Στηρίξτε το παιδί σας καθώς το ίδιο θα μάθει να αντιμετωπίζει τους φόβους του. Για παράδειγμα αν το παιδί σας φοβάται το σχολείο, πείτε του « ξέρω ότι το να πάει κάποιος στο σχολείο για πρώτη φορά μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά αν δεν έχεις κάποιον φίλο εκεί, αλλά νομίζω ότι θα νιώσεις πολύ καλύτερα όταν ξεκινήσει» και αρχίστε να του μιλάτε για όλα τα πράγματα που θα κάνει εκεί και που ενδεχομένως τον φοβίζουν. Θυμίστε του ότι και στο παρελθόν έκανε φίλους και τα κατάφερε μια χαρά. Καμιά φορά βοηθά το να παίξετε μαζί του ένα παιχνίδι ρόλων, πχ πρώτη μέρα στο σχολείο ή πώς να πλησιάσουμε άλλα παιδάκια. Αναλογιστείτε μαζί του όλα τα πράγματα που φοβόταν παλιότερα και τώρα τα δέχεται χωρίς δυσκολία. Πάντα καθησυχάστε τον ήρεμα και με την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρει.

Αν έχετε την αίσθηση ότι αφού κάνατε όλα τα παραπάνω δεν έχετε αποτέλεσμα και οι φόβοι αυτοί μετατρέπονται σε φοβίες που παρεμβαίνουν στην καθημερινή λειτουργικότητα και ευεξία του παιδιού σας, καλό θα είναι να ζητήσετε τη γνώμη ειδικού. Ο ειδικός παιδίατρος-αναπτυξιολόγος θα εκτιμήσει τις γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού σας και θα κρίνει αν είναι αναγκαίο να σας παραπέμψει για την κατάλληλη ψυχολογική ή ψυχοθεραπευτική υποστήριξη. Τα περισσότερα πάντως από αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν σε υγιείς και ευτυχισμένους ενήλικες.


Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωταθλητές στη διακοπή του καπνίσματος φάρμακα και «πατς»



Υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας για όσους ακολουθούν υποστηρικτική μέθοδο.
Προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα; Εάν χρησιμοποιείτε επιθέματα νικοτίνης ή συνταγογραφούμενα φάρμακα, έχετε τέσσερις έως έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρετε, απ΄ ό,τι εάν προσπαθείτε χωρίς κάποια υποστηρικτική μέθοδο, συμπεραίνει μεγάλη διεθνής μελέτη.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δώσει αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εν λόγω μεθόδων διακοπής καπνίσματος, δεδομένου ότι βασίζονταν κυρίως σε κλινικές δοκιμές και σε μικρότερο βαθμό σε ένα πραγματικό περιβάλλον καπνιστών.

Αλλά οι τελευταίες έρευνες, τα πορίσματα των οποίων εμφανίζονται στο περιοδικό Addiction, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος καθώς και τα επιθέματα νικοτίνης, κάνουν αυτό ακριβώς που υπόσχονται. Αυξάνουν θεαματικά τις πιθανότητες να τα καταφέρετε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Karin Kasza, επιδημιολόγο από το Roswell Park Cancer Institute στο Buffalo της Νέας Υόρκης, τα συμπεράσματα προέκυψαν έπειτα από εξάμηνη παρακολούθηση 7.400 ενηλίκων καπνιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τον Καναδάς και την Αυστραλία.

Περίπου 2.200 καπνιστές χρησιμοποίησαν ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο ή «πατς» νικοτίνης. Οι υπόλοιποι 5.200 δεν ακολούθησαν καμία ειδική μέθοδο. Στο τέλος του εξαμήνου, μόλις 5% εκείνων που προσπάθησαν να το κόψουν μόνοι τους είχαν καταφέρει να μην βάλουν τσιγάρο στο στόμα τους.

Τα ποσοστά επιτυχίας ήταν σαφώς υψηλότερα για όσους ακολούθησαν κάποια υποστηρικτική μέθοδο. Το 18% όσων έκαναν χρήση «πατς» νικοτίνης κατάφεραν να μην καπνίσουν όλο το εξάμηνο. Το ίδιο πέτυχε και το 15% όσων έλαβαν ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο (βουπροπιόνη), ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας (19%) παρουσιάστηκαν στην ομάδα των καπνιστών που χρησιμοποίησαν το φάρμακο βαρενικλίνη (Champix).

Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιτυχία των καπνιστών στην προσπάθειά τους, όπως πόσο καιρό και πόσο βαριά κάπνιζαν, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βουπροπιόνη και το επίθεμα νικοτίνης συνδέονται με τετραπλασιασμό των πιθανοτήτων επιτυχίας διακοπής του καπνίσματος- συγκριτικά με εκείνους που δεν ακολούθησαν κάποια μέθοδο- ενώ οι πιθανότητες επιτυχίας εξαπλασιάζονται (!) για τους χρήστες βαρενικλίνης.


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τέρμα στο ροχαλητό... με βηματοδότη και χειριστήριο



Νευροδιεγέρτης εμφυτεύεται κάτω από την κλείδα.

Γερμανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια συσκευή που είχε αρχικά σχεδιαστεί για την πρόληψη της άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί επίσης να «θεραπεύσει» το ροχαλητό. Η συσκευή, που μοιάζει με βηματοδότη καρδιάς, στέλνει ηλεκτρικά σήματα στους μυς της γλώσσας, τα οποία, σύμφωνα με τους Γερμανούς ερευνητές, απαλλάσσουν από το ροχαλητό.

Ο νευροδιεγέρτης, ο οποίος είναι λίγο μικρότερος από ένα σπιρτόκουτο, εμφυτεύεται κάτω από την κλείδα. Από εκεί, ένα λεπτό καλώδιο καταλήγει πλευρικά στη στοματική κοιλότητα, μετρώντας τις κινήσεις του διαφράγματος και παρακολουθώντας την αναπνευστική συχνότητα. Κατά τη συστολή του διαφράγματος ο βηματοδότης στέλνει ένα ασθενές ηλεκτρικό ερέθισμα στο υπογλώσσιο νεύρο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη γλώσσα, μέσα από ένα δεύτερο καλώδιο. Αυτό το νεύρο είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τις κινήσεις της γλώσσας που μπορεί να εμποδίζουν την τραχεία στη διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας υπνική άπνοια αλλά και θορυβώδες ροχαλητό.

Ο νευροδιεγέρτης του υπογλώσσιου νεύρου αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στη θεραπεία της υπνικής άπνοιας και την καταπολέμηση του ροχαλητού, καθώς, σε αντίθεση με την προηγούμενη θεραπεία (ειδική αναπνευστική μάσκα), η νυχτερινή κινητικότητα των ασθενών δεν περιορίζεται. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο πάσχων είναι να ενεργοποιήσει τον βηματοδότη με ένα τηλεχειριστήριο, λίγο πριν πέσει για ύπνο, και θα είναι σίγουρος ότι θα αναπνέει φυσιολογικά, χωρίς να ροχαλίζει.


Πηγή: http://www.cosmedic.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κατά φαντασίαν ασθενής



Η διαταραχή της αρρωστοφοβίας εντοπίζεται στο 9% των ανθρώπων.

Πιθανότατα δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν φοβάται τις ασθένειες. Κάποιοι ωστόσο φοβούνται περισσότερο από τους άλλους, και μάλιστα χωρίς λόγο.

Σας έχει τύχει να ανακαλύψετε ότι κάποιος με τον οποίο κάνετε παρέα ή εργάζεστε στον ίδιο χώρο τρέμει τις αρρώστιες και ότι φοβάται υπερβολικά μήπως πάθει κάτι;

Ακόμη κι αν αυτό δεν έχει συμβεί, μην θεωρήσετε ότι η αρρωστοφοβία αποτελεί σπάνια περίπτωση, αφού εντοπίζεται στο 9% των ανθρώπων.

Ο φόβος στο επίκεντρο

Επιστημονικά η αρρωστοφοβία αναφέρεται ως υποχονδριακή νεύρωση ή υποχονδριακή διαταραχή και εμφανίζεται με την αδιάκοπη ενασχόληση του πάσχοντα με σωματικές ενοχλήσεις και το φόβο του για ασθένειες που είναι πιθανόν να προκύψουν από αυτές.

Αυτό είναι το πρώτο και το πιο βασικό σύμπτωμα της διαταραχής. Δεν είναι όμως και το μοναδικό. Άλλα σημαντικά συμπτώματα είναι τα εξής:

Επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σε γιατρούς: Οι ασθενείς που πάσχουν από αρρωστοφοβία επισκέπτονται τακτικά ή και μόνιμα κάποιους γιατρούς. Ζητούν μάλιστα να υποβάλλονται συνεχώς σε εξετάσεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι περιττές.

Ο μοναδικός γιατρός που έχουν ανάγκη όσοι πάσχουν από υποχονδριακή διαταραχή είναι ο ψυχολόγος, αλλά συνήθως είναι… ο μόνος που δεν επισκέπτονται.

Συνεχής φόβος και άγχος: Ακόμη και ύστερα από επιβεβαίωση του γιατρού ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ο φόβος και το άγχος για τη «φανταστική ασθένεια» αποτελούν μόνιμα συναισθήματα.

Όσοι πάσχουν από υποχονδριακή νεύρωση δεν πείθονται ποτέ για την καλή κατάσταση της υγείας τους.

«Ανανέωση» προβλημάτων: Όταν ένα πρόβλημα που τους απασχολεί εξαντληθεί με κάθε τρόπο (με εξετάσεις ή ακόμη και με κάποια επέμβαση), οι υποχόνδριοι ανακαλύπτουν ένα καινούργιο. Κάποια ασθένεια «πρέπει» μονίμως να βρίσκεται στη σκέψη τους.

Μόνιμο θέμα συζήτησης: Εκείνοι που πάσχουν από υποχονδριακή νεύρωση μιλάνε παντού και πάντα για το υποτιθέμενο πρόβλημα της υγείας τους, το οποίο είναι το αγαπημένο τους θέμα συζήτησης σε όλες τις παρέες.

Ναρκισσισμός: Αν και συμβαίνει ασυνείδητα, τα άτομα που πάσχουν από αρρωστοφοβία εμφανίζουν σημάδια ναρκισσισμού.

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι κεντρικό θέμα της ζωής τους γίνεται ο ίδιος τους ο εαυτός, αφού κατά κάποιον τρόπο υπερεπενδύουν στο σώμα τους και επικεντρώνονται στον εαυτό τους, αδυνατώντας να κατανοήσουν τα προβλήματα των άλλων ανθρώπων γύρω τους.

Ιδιαίτερα στις προσωπικές τους σχέσεις γίνονται απόμακροι, παραμελούν το σύντροφό τους, δημιουργούν εντάσεις και εμφανίζουν τάσεις επιθετικότητας.

Ποιους αφορά

Η υποχονδριακή νεύρωση αφορά στον ίδιο βαθμό άντρες και γυναίκες, ηλικίας 20 ετών και άνω. Μάλιστα οι άνθρωποι που κάνουν το λεγόμενο «doctor shopping», δηλαδή πηγαίνουν από γιατρό σε γιατρό προκειμένου να λύσουν τα υποτιθέμενα προβλήματα της υγείας τους, μπορεί να πάσχουν από χρόνια αρρωστοφοβία εφόσον δεν ζητήσουν ποτέ τη βοήθεια ψυχοθεραπευτή.

Σε ορισμένες περιόδους η υποχονδριακή νεύρωση μπορεί να παρουσιάζει έξαρση, σε κάποιες άλλες περιόδους ύφεση, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να είναι μόνιμη.

Πώς επηρεάζονται τα παιδιά

Όταν ο ένας από τους δύο γονείς πάσχει από υποχονδριακή διαταραχή, τότε πλήττεται ολόκληρη η οικογένεια. Τα παιδιά είναι εκείνα που εισπράττουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα και επηρεάζονται άμεσα.

Αναπτύσσουν φοβίες και ανασφάλειες (π.χ. φοβούνται το σκοτάδι, δεν θέλουν να μείνουν μόνα τους, φοβούνται μην χάσουν τους γονείς τους κ.λπ.), ενώ στο σπίτι κυριαρχεί ένα κλίμα νοσοφοβίας.

Επίσης είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο τα παιδιά να μιμηθούν τέτοιου είδους συμπεριφορές και αργότερα να εξελιχθούν και τα ίδια σε αρρωστοφοβικούς ενήλικες.

Αντιμετωπίζεται;

Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η αρρωστοφοβία είναι η ψυχοθεραπεία.

Ψυχολόγοι και ψυχίατροι συνιστούν παράλληλα την οικογενειακή συμβουλευτική, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις συστήνουν και αγχολυτική ή αντικαταθλιπτική αγωγή, καθώς υπάρχει περίπτωση ο υποχόνδριος να υποκρύπτει και κάποιο είδος κατάθλιψης.

Η αρρωστοφοβία αποτελεί ψυχική ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα όχι μόνο εκείνου που πάσχει αλλά και των ανθρώπων γύρω του.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι επιπτώσεις του μνημονίου στην υγεία και την περίθαλψη



Στο ετήσιο συνέδριο HealthWorld 2012.

To Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και οι Επιτροπές του, Φαρμακευτικών Εταιριών και Eταιριών Ιατροτεχνονολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών, διοργανώνουν το 11ο Ετήσιο Συνέδριο HealthWorld 2012
με τίτλο: «Επανεξετάζοντας και Αναθεωρώντας το Μνημόνιο- Οι Επιπτώσεις στην Υγεία και την Περίθαλψη»,
το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012 στο ξενοδοχείο Hilton Αθηνών από τις 09:00 έως τις 16:00.



Διαβάστε περισσότερα...

Φοροαμνηστία για το «μαύρο» χρήμα στα σκαριά



Βαριά πρόστιμα για όσους δεν ενταχθούν στη ρύθμιση.

«Φορολογική αμνηστία» για κρυφά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία με την καταβολή φόρου 5-10% για όσους φορολογουμένους τα δηλώσουν στην Εφορία προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

«Δηλώστε, πληρώστε και σώστε περιουσία και καταθέσεις» είναι το τελεσίγραφο που ετοιμάζεται να στείλει στους φορολογουμένους που θα αποκαλύψουν οικειοθελώς εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές και ομόλογα, ακόμη και χρυσό ή κοσμήματα και έργα τέχνης μεγάλης αξίας που αποκτήθηκαν από μη νόμιμα κεφάλαια.

Όσοι το πράξουν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 5-10% επί της αδήλωτης περιουσίας και θα εξασφαλίσουν «συγχωροχάρτι» από την Εφορία.

Όπως αναφέρει το Έθνος, το πρώτο νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνει ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται μία τελευταία ευκαιρία στους φορολογούμενους να συμβιβαστούν με τις φορολογικές αρχές και να αποκαλύψουν «μαύρα» εισοδήματα και κινητή και ακίνητη περιουσία που έχουν κρύψει από το κράτος.

Το πρόστιμα για όσους δεν ενταχθούν στη ρύθμιση θα είναι βαριά.


Διαβάστε περισσότερα...

Διεκδικεί αποζημίωση 1,4 εκατ. ευρώ για ανεπιτυχή εγχείρηση



ΕΔΕ από το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Χρηματική αποζημίωση συνολικού ύψους 1.379.374,46 ευρώ για βλάβη που υπέστη ύστερα από ορθοπεδική εγχείρηση στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, διεκδικεί με αγωγή που υπέβαλε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, ένας κάτοικος Αρχαγγέλου, που στρέφεται κατά μιας γερμανικής εταιρείας και της αντιπροσώπου της στην Αθήνα, που προμήθευσαν το νοσηλευτικό ίδρυμα με εμφυτεύματα, την αστοχία των οποίων αναγνώρισαν στην πορεία!

Η πρώτη είναι συγκεκριμένα γερμανική κατασκευαστική εταιρεία ιατρικών ορθοπεδικών οργάνων και εμφυτευμάτων για χρήση στην τραυματολογία, ορθοπεδική και χειρουργική σπονδυλικής στήλης.

Τα προϊόντα της εισάγει, διανέμει, διακινεί και παρακολουθεί η δεύτερη εναγομένη ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της προμήθειας ορθοπεδικών και εν γένει ιατρικών ειδών σε Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Δημοκρατική», ο Αρχαγγελίτης υποβλήθηκε εκτάκτως σε χειρουργική επέμβαση στο δεξιό μηριαίο, με εσωτερική οστεοσύνθεση, στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, μετά από εμπλοκή του σε τροχαίο ατύχημα.

Χρειάστηκε διάστημα 15 ημερών παραμονής και στενής ιατρικής παρακολούθησης για την αποκατάστασή του. Μετά την έξοδό του από το Νοσοκομείο χρειάστηκε να παραμείνει κλινήρης στο σπίτι του για άλλες είκοσι ημέρες.

Αν και ακολούθησε πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες του θεράποντος ιατρού του και η μετεγχειρητική πορεία του εξελισσόταν ομαλά, τρεις μήνες μετά την επέμβαση, ευρισκόμενος στο σχολείο, ξαφνικά άκουσε ένα δυνατό ήχο σπασίματος και αισθάνθηκε ένα δυνατό πόνο στο δεξιό μηριαίο, στο σημείο που είχε χειρουργηθεί.

Είδε το χειρουργημένο πόδι του να βρίσκεται στον αέρα και τρομοκρατημένος κάλεσε την μητέρα του η οποία τον μετέφερε εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Εκεί διαπιστώθηκε ότι έσπασε το πόδι του στο ίδιο σημείο που προηγουμένως είχε χειρουργηθεί. Χειρουργήθηκε εκ νέου στο δεξιό μηριαίο και παρέμεινε στο Νοσοκομείο για διάστημα 15 ημερών. Μετά την έξοδό του χρειάστηκε να παραμείνει κλινήρης στο σπίτι του για άλλο ένα μήνα.

Για το θέμα, διενεργήθηκε ΕΔΕ από το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και διαπιστώθηκε ότι δεν υφίσταται υπόνοια κακής χειρουργικής τεχνικής.

Όπως τονίζει ο Αρχαγγελίτης τα αίτια του επανακατάγματος του δεξιού του μηριαίου είναι αποτέλεσμα του ακατάλληλου υλικού με το οποίο κατασκευάζει το προϊόν οστεοσύνθεσης, η γερμανική εταιρεία και προμήθευσε η δεύτερη εναγόμενη εταιρεία στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού.


Πηγή: http://www.dimokratiki.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φαγητό έξω και η συμβολή του στην παχυσαρκία



Πόσο μας επηρεάζει η εικόνα και το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε.

Αν σκεφτούμε πόσο συχνά τρώμε φαγητό εκτός σπιτιού θα αντιληφθούμε ότι μεγάλο μέρος της ημερήσιας διατροφής μας γίνεται σε διαφορετικό περιβάλλον από αυτό του σπιτιού μας. Είναι γεγονός, ότι υπολογίσιμο μέρος του συνολικού πληθυσμού όπως εργαζόμενοι, μαθητές – φοιτητές και μικρά παιδιά αναγκάζονται λόγο συνθηκών να βρίσκονται μεγάλο μέρος της ημέρας εκτός σπιτιού. Είναι ζωτικής σημασίας λοιπόν να κατανοήσουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο παρέχεται η τροφή και η αλληλεπίδρασή μας με αυτό, καθώς φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη συμπεριφορών, που οδηγούν σε διατροφικές διαταραχές όπως η παχυσαρκία.

Η έννοια του φαγητού εκτός σπιτιού δεν περιλαμβάνει μόνο τα μαγαζιά μαζικής εστίασης, αλλά κάθε περιβάλλον στο οποίο προσφέρεται και καταναλώνεται φαγητό, όπως για παράδειγμα το φαγητό που προσφέρεται στους παιδικούς σταθμούς ή στους εργαζομένους κάποιων εταιριών ή στις λέσχες των Πανεπιστημίων ή στους μαθητές κάποιων σχολείων, που εφαρμόζουν την παροχή συσσιτίου ως πιλοτικό πρόγραμμα, καθώς επίσης στις καφετέριες, στα μπαρ και στα ταχυφαγεία.

Είναι προφανές, ότι καθένας από εμάς έχει κάποιες παγιωμένες διαιτητικές συνήθειες από τις οποίες είναι δύσκολο να παρεκκλίνει όταν τρώει σπίτι του. Τι γίνεται όμως όταν τρώμε έξω; Οι επιλογές μας αντιπροσωπεύουν το σύνηθες διαιτολόγιο μας; Πόσο μας επηρεάζει η εικόνα και το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που προσπαθεί να απαντήσει η επιστημονική κοινότητα.

Το φαγητό που τρώμε εκτός σπιτιού είναι πιθανότερο να είναι υψηλό σε θερμίδες, λιπαρά κυρίως κορεσμένα, χοληστερόλη, ενώ είναι πιο φτωχό σε φυτικές ίνες και ασβέστιο σε σχέση με το αντίστοιχο γεύμα που θα κάναμε σπίτι μας. Η αντίληψη αυτή βασίζεται όχι μόνο στην προσφερόμενη ποικιλία αλλά επίσης σε οικονομικούς περιορισμούς αλλά και στις προσωπικές μας επιλογές. Είναι γεγονός, ότι τις περισσότερες φορές που τρώμε έξω, παραλείπουμε να παραγγείλουμε σαλάτα και περνάμε απευθείας στο κυρίως πιάτο.

Επίσης, αντί για το νερό που θα πίναμε στο σπίτι, συνοδεύουμε το φαγητό μας με κάποιο αναψυκτικό ή αλκοολούχο ποτό. Ακόμη, πολλές φορές είναι αδύνατον να οριοθετήσουμε τον εαυτό μας ως προς τη σωστή διατροφικά επιλογή και αντ' αυτού καταλήγουμε να επιλέγουμε το πιο λαχταριστό μενού ή κάτι το οποίο μας φαίνεται πολύ πιο νόστιμο και χορταστικό. Αυτό συμβαίνει, γιατί όταν πεινάμε ενεργοποιείται ο μηχανισμός πείνας- κορεσμού ο οποίος μας ωθεί σε πλούσιες σε λίπος και υδατάνθρακες επιλογές.

Εκτός αυτού, έχει παρατηρηθεί ότι οι μερίδες του φαγητού είναι πιο μεγάλες στα εστιατόρια σε σχέση με αυτές που τρώμε στο σπίτι.

Το συνηθέστερο λάθος, είναι η ταύτιση της «σωστής» μερίδας με αυτήν του εστιατορίου. Η μερίδα εστιατορίου δεν αποτελεί πλέον μέτρο σύγκρισης, γιατί, σύμφωνα με μελέτη (Journal of Public Health Policy, 2007), οι μερίδες στα εστιατόρια είναι 2 έως και 4 φορές μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες. Είναι πλέον κοινή πρακτική των εστιατορίων, και ιδίως των φαστ-φούντ, να προσφέρουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού ως δέλεαρ για την προσέλκυση πελατείας. 
Επίσης, τα αναψυκτικά και αλκοολούχα διατίθενται σε μεγέθη από μικρό έως μεγάλο μέγεθος. Έπειτα, είναι συνήθης τακτική των εστιατορίων λίγο πριν το λογαριασμό να φέρνουν κέρασμα το οποίο συνήθως είναι κάποιο γλυκό και πολύ σπάνια φρούτο. Το medNutrition πραγματοποιεί ενημερωτική εκστρατεία για το σωστό μέγεθος της μερίδας των τροφίμων.

Όσον αφορά στις εταιρίες, οι οποίες προσφέρουν φαγητό στους εργαζόμενους, η διαδικασία της σίτισης συνήθως ανατίθεται σε κάποια εταιρία παροχής συσσιτίου (catering), χωρίς να υπάρχουν κάποιες σαφείς οδηγίες για τις προσφερόμενες μερίδες θρεπτικών συστατικών και τη σύσταση του μενού, ενώ αφήνεται στη διάθεση της εταιρίας το αν θα συμβουλευτεί κάποιον επαγγελματία υγείας για τη δομή του συσσιτίου.

Στους δημόσιους φορείς, όπου παρέχεται φαγητό, η κατάσταση είναι πιο ελεγχόμενη, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με το παρεχόμενο μενού, ειδικά για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Παρ' όλα αυτά, ακόμη αποτελεί θέμα η σύνθεση των παρεχόμενων σνακ στα κυλικεία των σχολείων.

Μεγάλο ρόλο στις επιλογές του φαγητού εκτός σπιτιού κατέχει η οικονομική μας κατάσταση. Είναι λογικό οι κοινωνικές ομάδες με χαμηλό εισόδημα, να επιλέξουν οικονομικότερες λύσεις από ένα ολοκληρωμένο γεύμα κι ας γνωρίζουν ότι η επιλογή αυτή είναι επιζήμια για την υγεία τους. Επιπλέον, οι επιλογές που βασίζονται σε οικονομικά κριτήρια συνήθως στερούνται ποιότητας πρώτων υλών, ενώ είναι φτωχές σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Καλώς ή κακώς, η πραγματικότητα σήμερα επιβάλλει από μικρή ηλικία να περνάμε μεγάλο μέρος της ημέρας μας εκτός σπιτιού με αποτέλεσμα > 25% της ημερήσιας διατροφής μας να λαμβάνει χώρα σε ξένο περιβάλλον. Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τον εαυτό μας από όλες εκείνες τις παραμέτρους που μας ωθούν σε φτωχές διατροφικά επιλογές;

Το σίγουρο είναι ότι απαιτείται προσωπική προσπάθεια, αλλά και διαμόρφωση ορθής διατροφικής πολιτικής. Ατομικά, μπορούμε να φροντίζουμε να κάνουμε μια μικρή έρευνα για τις επιλογές σε εστιατόρια που υπάρχουν στη γύρω περιοχή που θα βρεθούμε και να εξασφαλίσουμε την έγκαιρη προμήθεια φαγητού, ώστε να μην παρασυρθούμε από το αίσθημα της πείνας. Επίσης, καλό είναι να φροντίσουμε να περιέχει το γεύμα μας λαχανικά, είτε πρόκειται για φαγητό σε κάποια εγκατάσταση είτε για φαγητό στο χέρι (σουβλάκι, σάντουιτς κ.λπ). Ακόμη, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε την κατανάλωση αναψυκτικών και αλκοόλ σε καθημερινή βάση, καθώς είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και σε θερμίδες, ενώ θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το μέγεθος της μερίδας που καταναλώνουμε.

Είναι πολύ σημαντικό, πέρα από την ατομική προσπάθεια, να υπάρχει και διαμορφωμένη διατροφική πολιτική. Μια καλή πρακτική, είναι η θρεπτική και θερμιδική ανάλυση των μενού που όπως έχει αποδειχθεί, λειτουργεί θετικά ως προς τις διατροφικές επιλογές των καταναλωτών. Επιπλέον, καλό θα ήταν η σύσταση των μενού, σε κάθε εγκατάσταση ή περιβάλλον όπου προσφέρεται φαγητό, να ακολουθεί κάποιες βασικές γραμμές ως προς την περιεκτικότητα του μενού σε θρεπτικά συστατικά και την επιλογή των πρώτων υλών.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Πανελλήνιο Παναναπηρικό Συλλαλητήριο» Πέμπτη 27-9-2012 στην Πλατεία Ομονοίας, ώρα 10 το πρωί



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06.09.12

«Πανελλήνιο Παναναπηρικό Συλλαλητήριο
  Πέμπτη 27-9-2012 στην Πλατεία Ομονοίας, ώρα 10 το πρωί

Διεκδικούμε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων και πολιτικών για την προστασία μας από μια οικονομική κρίση για την οποία δεν ευθυνόμαστε.

Δηλώνουμε ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους δεν προσφέρονται για κοινωνική ευθανασία»

Την τελευταία ειδικά διετία τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας παράλληλα με τις μειώσεις των εισοδημάτων τους. Οι τελευταίες συζητήσεις γύρω από τη λήψη νέων επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων αφορά όλους τους τομείς της ζωής μας.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. έχει ήδη τοποθετηθεί με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις προς τους αρμοδίους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Υγείας, προς κάθε Υπουργείο. Έχουμε απευθυνθεί με σειρά ανοιχτών επιστολών της προς τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την παρούσα Κυβέρνηση. Στη νέα ανοιχτή επιστολή που έστειλε η Ε.ΣΑμεΑ. εχθές 5 Σεπτεμβρίου 2012 στον Πρωθυπουργό της χώρας -και η οποία κοινοποιήθηκε σε όλους τους φορείς του αναπηρικού κινήματος- επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «Οι περικοπές που αφορούν στα κονδύλια που αφορούν τον τομέα της υγείας και της πρόνοιας σε συνδυασμό με το οποιοδήποτε σενάριο περικοπής προνοιακών επιδομάτων, συντάξεων αναπηρίας, κοινωνικών φοροαπαλλαγών δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να μιλάμε πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας για ένα νέο φαινόμενο, αυτό της κοινωνικής ευθανασίας των ατόμων με αναπηρία.»

Απέναντι σε αυτά τα σενάρια, εμείς τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας δηλώνουμε ότι δεν προσφερόμαστε για κοινωνική ευθανασία. Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε το αυτονόητο. Διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής. Διεκδικούμε μέτρα προστασίας από τη φτώχεια την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τη φτώχεια την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώναμε ακόμα και σε εποχές ευημερίας.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. είναι σε συνεχή εγρήγορση προκειμένου να εισακουστούν τα δίκαια αιτήματα των ατόμων με αναπηρία με χρόνια πάθηση και των οικογενειών τους. Η κατάσταση όμως είναι κρίσιμη και απαιτεί την κινητοποίηση όλων μας για να εισακουστεί ενιαία και δυνατή η φωνή μας προς όλες τις κατευθύνσεις.

Γι’ αυτό η Ε.Σ.Α.μεΑ καλεί όλα τα άτομα με αναπηρία σε Πανελλήνιο Παναναπηρικό Συλλαλητήριο 27-9-2012 στην Πλατεία Ομονοίας ώρα 10 το πρωϊ. Η μαζικότητα και η αγωνιστικότητα μας είναι η δύναμή μας.

Καλούμε κάθε σωματείο κάθε σύλλογο και τον καθένα χωριστά να αρχίσετε από τώρα να ενημερώνετε κάθε πολίτη με αναπηρία, κάθε ηλικίας, γυναίκες άντρες, νέους ηλικιωμένους, τα μέλη των οικογενειών τους, από κάθε γωνιά της χώρας να έρθει στο Συλλαλητήριο της 27ης Σεπτεμβρίου 2012 στην Πλατεία Ομονοίας στις 10 το πρωί.

Όσο πιο μαζική είναι η παρουσία μας και η φωνή μας αυτή την ημέρα τόσο πιο ηχηρό θα είναι το μήνυμα κοινωνικής διαμαρτυρίας που καλούμαστε να στείλουμε.

Δίνουμε ραντεβού στις 27 Σεπτεμβρίου 2012 , ώρα 10:00, στην Πλατεία Ομονοίας
και διεκδικούμε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων και πολιτικών
για την προστασία μας από μια οικονομική κρίση για την οποία δεν ευθυνόμαστε.

Δηλώνουμε ότι τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους
δεν προσφέρονται για κοινωνική ευθανασία.

Συνάδελφοι, κάντε την επιτυχία αυτού του Συλλαλητηρίου προσωπική σας υπόθεση.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 112 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΣΑμεΑ: Κινητοποίηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών την Πέμπτη 13-9-2012



Ανακοίνωση 10.09.12

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. καλεί τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες του να στηρίξουν την κινητοποίηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών την Πέμπτη 13 -9 -2012, ώρα 11 και της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών την ίδια ημέρα και ώρα 12 έξω από το Υπουργείο Οικονομικών

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. καλεί τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους να δώσουν δυναμικό παρόν στην κινητοποίηση που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012 στις 11 το πρωί έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης.

Τα μέλη του ΠΑΣΠΑ θα συναντηθούν μία ώρα μετά στις 12 το μεσημέρι με τα μέλη της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για να διεκδικήσουν από κοινού την προστασία τους από τα νέα επώδυνα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο αγώνας του ΠΑΣΠΑ και της ΕΟΤ είναι κοινός για όλα τα άτομα με αναπηρία και τους χρόνια πάσχοντες οι οποίοι διεκδικούν την προστασία των ήδη πενιχρών εισοδημάτων τους. Ο αγώνας των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους αφορά όλη την ελληνική κοινωνία.

Την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη τα άτομα με αναπηρία, οι χρόνια πάσχοντες και τα μέλη των οικογενειών μας ενωμένοι δηλώνουμε ότι δεν αντέχουμε άλλες περικοπές στα εισοδήματά μας.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ καλεί όλους τους φορείς μέλη της να διεκδικήσουν μαζί με τον ΠΑΣΠΑ και την Ε.Ο.Τ. αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 106 KB)


Διαβάστε περισσότερα...

Σχολείο και παιδιά με αναπηρία



Λόγω και της σημερινής έναρξης της σχολικής χρονιάς και τον αγιασμό που είχαμε, μου δίνονται λόγοι, αφορμές και διάφορες αιτίες ώστε να κάτσω και γράψω αυτό άρθρο.

Πρώτη μέρα για φέτος ή και γενικά στο σχολείο για το μικρό σας παιδάκι που έτυχε να έχει και κάποια αναπηρία, ή και για εμάς τους μεγάλους που κάποια στιγμή ήταν αυτή η πρώτη μέρα που πηγαίναμε σχολείο, έχοντας και εμείς κάποιο εμφανές ή και μη εμφανές πρόβλημα υγείας και κάποια αναπηρία. Ξυπνά μνήμες αυτό το θέμα, γεμίζει το μυαλό εικόνες (πραγματικές και φανταστικές) και μας θυμίζει όλους τους φόβους και τα ερωτήματα, που μόνιμα ή παροδικά μας έχουν βασανίσει.

Τι κακό κι αυτό; Ξέρει κανείς να μου απαντήσει; Μάλλον κανείς δεν μπορεί να μου απαντήσει γιατί θα πρέπει, είτε είσαι γονιός είτε είσαι το ίδιο το παιδί, να βασανίζεσαι με ερωτήματα που γυρίζουν στο μυαλό σου ή ακούνε τα αυτάκια σου, πριν και κατά την διάρκεια της παραμονής σου στο σχολείο. Ερωτήματα που χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

α) αυτά που σκεφτόμαστε μερικές φορές οι ίδιοι:

  • Πάλι θα με ρωτάνε μαμά/μπαμπά τι έχω;
  • Γιατί με κοιτάνε όλοι; Έχω κάτι πάνω μου;
  • Γιατί είναι τόσο περίεργοι και με κοιτάνε όλοι τους;
  • Μα κανένας τους δεν έχει ξαναδεί κάποιον άλλο άνθρωπο με αναπηρία ή με σοβαρό πρόβλημα υγείας;
  • Θα του/της συμπεριφερθούν καλά οι συμμαθητές/τριές του/της;
  • Θα είναι κατάλληλα προσβάσιμο το σχολείο; ή Θα έχουν γίνει οι διορθώσεις που μας είπαν;
  • Θα αντιμετωπίσει πιθανή προκατάληψη;
και άλλα πολλά που δεν περιγράφονται... όπως και εικόνες όλων αυτών.


β) αυτά που ακούμε εμείς μερικές φορές από άλλους να μας λένε:
  • Τι έχει το παιδάκι σας;
  • Πως το έπαθε;
  • Από ατύχημα;
  • Τι έχεις μικρέ/η; 
  • Ποιο είναι το πρόβλημά σου;
  • Μα γιατί το παιδάκι αυτό είναι σε καρότσι ή φέρεται ή κινείται έτσι;
  • Γιατί αυτό το παιδάκι φορά ακουστικό ή τόσο μεγάλα και χοντρά γυαλιά; 
και πολλά άλλα ερωτήματα που μερικές φορές είναι ή και γίνονται ενοχλητικά έως και προσβλητικά ενίοτε.

Βέβαια δεν λείπουν και τα γνωστά σχόλια, που ευτυχώς αρκετές φορές είναι από καρδιάς και αληθινά, αλλά άλλες φορές γίνονται απλά για τα μάτια του κόσμου. Σχόλια του στιλ: "Πόσο λυπάμαι...", "Τι κρίμα για το παιδί..." "Δεν πειράζει. Η ζωή συνεχίζεται..." ή και το "Κάθε εμπόδιο για καλό" όπως και άλλα πολλά που ακούμε όλοι μας ακόμα και στον δρόμο ή όπου πάμε. 

Το χειρότερο βέβαια είναι όταν κάποιος κοιτά επίμονα το άτομο ή το σημείο που έχει το άτομο αυτό πρόβλημα ή αναπηρία. Εκείνη την ώρα δεν γνωρίζει αυτός ο κάποιος, πως η επιμονή του αυτή, αναγκάζει τον άλλον που κοιτά να νιώσει αμήχανα και πολύ άσχημα.

Όλα αυτά τα πιο πάνω, που μερικές φορές είναι και άσχημα, είναι αποτέλεσμα της κακής παιδείας που έχουμε σαν χώρα. Μπορεί να είμαστε η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό, την δημοκρατία και άλλα σημαντικά πράγματα, αλλά παράλληλα εκείνη την χρυσή εποχή είμασταν και μια χώρα δυο ταχυτήτων. Η χώρα που σε μια πόλη κράτος τα άτομα με αναπηρία μορφώνονταν και διέπρεπαν σε διάφορες κατηγορίες τεχνών και επαγγελμάτων, αλλά και η χώρα που σε άλλη πόλη κράτος είχαν "Καιάδα", για να πετάνε έτσι απλά τα παιδιά που γεννιόνταν με προβλήματα, γιατί τους ήταν απλά ένα πρόβλημα ασήμαντο γι' αυτούς και δεν τους ήταν χρήσιμα, λες και δεν είχαν κι αυτά τα παιδιά και άτομα ψυχή. 

Η Ελλάδα είναι μια χώρα λοιπόν που αιώνες τώρα μέχρι και σήμερα στο θέμα αναπηρία έχει τις αντιφάσεις της και δεν έχει καταφέρει να βελτιωθεί σε τέτοια θέματα αντιλήψεων. Μια χώρα που οι πολίτες της, οι περισσότεροι από αυτούς δηλαδή, δεν έχουν διαπαιδαγωγηθεί για το πως να συμπεριφέρονται σε άτομα με αναπηρία ή και πως να τα αντιμετωπίσουν. Τι κι αν στην υπόλοιπη Ευρώπη τα πράγματα είναι διαφορετικά και αυτονόητα πολλές φορές, εδώ αν και έχουμε περίπου ίδιο ποσοστό αναπήρων σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των κατοίκων της χώρας, τα πράγματα διαφέρουν. Οι άνθρωποι και ο τρόπος που σκέπτονται και συμπεριφέρονται διαφέρει στην χώρα μας. Κάποτε είχα βρει το παρακάτω άρθρο που αρκετούς από αυτούς θα τους βοήθαγε: 

Βέβαια είναι λάθος μεγάλο να τα ρίχνουμε όλα στους άλλους. Κι εμείς οι ΑμεΑ αλλά και τα στενά και κοντινά μας πρόσωπα έχουμε και έχουνε ευθύνη. Αν δεν απομονωθείς πρώτος εσύ, δεν θα σε απομονώσουν μετά οι άλλοι. Δεν θα σε αποκλείσουν και δεν θα σε στείλουν και θα σε κλείσουν σε μια γωνία. Εδώ και σε τέτοιες περιπτώσεις θέλει το δικό μας θάρρος και το δικό μας πιο πολύ θράσος. Τον δικό μας τσαμπουκά ρε αδερφέ, που να μην σηκώνει πολλά ούτε ο/η μικρός/η,  μα ούτε και τα δικά τους πρόσωπα. Να μην επιτρέψει ποτέ στο σχολικό ή και στο εξωσχολικό αλλά και στο πραγματικό βίο, προσβολές - υπαινιγμούς και ύβρεις πολλές φορές, ή ακόμα και επιθέσεις λεκτικές και σωματικές (bullying ή και cyberbullying), από όποιονδήποτε θελήσει να εκμεταλλευτεί το πρόβλημα ή την αναπηρία που έχει το παιδί ή ο έφηβος ή ο μεγαλύτερος σε ηλικία ΑμεΑ. Ξέρω πως μερικές φορές θα φαντάζει δύσκολο, αλλά εκεί είναι που πρέπει να μην φανεί κανείς αδύνατος, αλλά δυνατότερος και σε πιο ισχυρή θέση από αυτόν που θέλει να τον βλάψει.

Για το τέλος σκέφτηκα να κρατήσω το ακόλουθο. Να σας δώσω έτσι απλά μια συμβουλή (που έδωσα και σε μια φίλη) και να σας πω το εξής: Μάθετε στο παιδί σας, αν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή κάποια αναπηρία, ή και εσάς τους ίδιους αν έχετε κι εσείς κάποιο αντίστοιχο πρόβλημα ή αναπηρία, αλλά ακόμα κι εσείς που είστε στο κοντινό τους περίγυρο να τραγουδάτε στους άλλους τους στίχους από το τραγούδι του "συντρόφου" NIVO (Νίκου Βουρλιώτη των 
Goin' Through): "Μαζί μου ασχολείσαι, ποσό μ......ς είσαι...", ειδικά αν αυτοί οι άλλοι θέλουν να σας βλάψουν ή να σας φερθούν άσχημα... σε εσάς και τα δικά σας  άτομα που έχουν ή έχετε αναπηρία.

Αφιερωμένο σε όλους όσους θέλουν να μας βλάψουν και όσους κάνουν και διαπράττουν κάθε μορφής επιθέσεις και τραμπουκισμούς (bullying) εναντίον ατόμων με αναπηρία. Απολαύστε το τραγούδι... και αφιερώστε το σε αυτούς που τους αξίζει.








  Νότης
Διαβάστε περισσότερα...

Σε κίνδυνο δημοτικά ωδεία και αθλητικά κέντρα



Περιορίζονται δραματικά οι προσλήψεις
.
Σε κίνδυνο τίθεται η λειτουργία των δημοτικών ωδείων, των αθλητικών κέντρων και των υπόλοιπων ανάλογων δομών των δήμων όλης της χώρας, από τις οποίες επωφελούνται γύρω στις 100.000 παιδιά.

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), το υπουργείο Εσωτερικών εντάσσει το προσωπικό αυτών των δομών (καθηγητές μουσικής, χορού, προπονητές κλπ) στους περιορισμούς για τις προσλήψεις στο δημόσιο, παρόλο που η μισθοδοσία καλύπτεται από τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι γονείς των παιδιών.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση σε όλη τη χώρα θα προσληφθούν 800 άτομα. Την ίδια ώρα, μόνο στα δημοτικά ωδεία απασχολούνται 2.000 καθηγητές και φοιτούν 15.000 παιδιά.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔΚΜ, με ομόφωνη απόφαση του, ζητάει να προσλάβει το προσωπικό των δομών, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο και να εξαιρεθούν οι προσλήψεις αυτές από τον περιορισμό που ισχύει στο δημόσιο τομέα.


Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία των καρκινοπαθών αύριο



Στις 11:00 στο Σύνταγμα.

Tην έντονη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι έχουν βρεθεί ανάμεσα στην κόντρα κυβέρνησης-φαρμακοποιών εκφράζουν με συγκέντρωσή τους οι καρκινοπαθείς.

Στις 11.00 το πρωί αύριο Τετάρτη θα συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα, με συμμετοχή και άλλων ομάδων ασθενών, σε μια ύστατη προσπάθεια να ακουστεί η φωνή τους.


Διαβάστε περισσότερα...

Απεργιακός κλοιός στην υγεία



Συνεχίζουν την αποχή γιατροί ΕΟΠΥΥ και φαρμακοποιοί.

Έως και αύριο συνεχίζουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ την επίσχεση εργασίας ενώ και οι φαρμακοποιοί εξακολουθούν να μην χορηγούν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού φάρμακα επί πιστώσει, με αποτέλεσμα οι πολίτες να καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους γιατρούς και φάρμακα.

Το υπουργείο Υγείας παρουσίασε στους φαρμακοποιούς χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των οφειλών για συνταγές που έχουν εκτελεστεί, το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε.

Την Τετάρτη οι γιατροί θα επανεκτιμήσουν τη στάση τους και σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «ευχολόγια για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των ζητημάτων που ταλανίζουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Κινητοποιήσεις αρχίζουν από αύριο και οι νοσοκομειακοί γιατροί με τον πρόεδρό τους Δημήτρη Βαρνάβα να προειδοποιεί ότι το φθινόπωρο θα είναι «καυτό».

Σε αυτό το πλαίσιο οι γιατροί των νοσοκομείων αποφάσισαν 24ωρη απεργία την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, αντιδρώντας στην πρόθεση της κυβέρνησης να περικόψει το ιατρικό μισθολόγιο.

Από τις 17 Σεπτεμβρίου θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος διοργανώνει στις 6 Οκτωβρίου πανελλαδικό συλλαλητήριο, ενώ το προεδρείο της Ομοσπονδίας θα ζητήσει από τις συνομοσπονδίες την κήρυξη γενικής απεργίας με βασικό αίτημα την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ελπίδες για τον καρκίνο



Ελπιδοφόρα μηνύματα για την οριστική νίκη εναντίον του καρκίνου του πνεύμονα. Αμερικανοί ερευνητές επισημαίνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς όγκους του πλακώδους καρκινώματος των πνευμόνων, της πιο συνηθισμένης μορφής της νόσου, οφείλονται σε μεταλλάξεις που ελέγχουν την ανάπτυξη των κυττάρων και μπορούν να αντιμετωπισθούν με μια νέα γενιά φαρμάκων, τα οποία ήδη παρασκευάζονται.

Ωστόσο, καθώς οι μεταλλάξεις είναι διαφορετικές σε κάθε ασθενή, εξατομικευμένη πρέπει να είναι και η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα παιδιά στο μουσείο


Οι δράσεις που προτείνουν για μικρούς και μεγάλους εξειδικευμένα Μουσεία και Ιδρύματα δίνουν ενδιαφέρουσες προτάσεις οικογενειακής απασχόλησης τα σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου.

Στο Παιδικό Μουσείο - Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων παιδιά 3-6 χρόνων έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα όπως «Το φθινόπωρο αλλιώς» το Σάββατο και την Κυριακή 15 και 16 Σεπτεμβρίου και «Οι φωλιές των πουλιών» την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου.

Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 3-6 χρόνων είναι: 11:00 - 11:45, 12:00 - 12:45, 13:00 - 13:45, 14:00 - 14:45. Η οικονομική συμμετοχή είναι 7. 00 ευρώ για κάθε παιδί.

Για τα παιδιά 7-12 χρόνων έχει σχεδιαστεί το πρόγραμμα «Αναμνήσεις από το Καλοκαίρι το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου και «Προστατεύω το περιβάλλον μου» την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου. Οι ώρες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά 7-12 χρόνων είναι: 12:00 - 13:00. H οικονομική συμμετοχή είναι 8.00 ευρώ.

Το Παιδικό Μουσείου Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων λειτουργεί με τη συνεργασία του «Ελληνικού Παιδικού Μουσείου».


Διαβάστε περισσότερα...

Κραυγή αγωνίας από τα άτομα με αναπηρία




Αδιανόητη και απάνθρωπη χαρακτηρίζουν τα άτομα με αναπηρία οποιαδήποτε συζήτηση για την περικοπή προνοιακών επιδομάτων και υποστηρίζουν πως εάν τελικά οδηγηθεί η κυβέρνηση στη λήψη τέτοιων αποφάσεων, τότε δημιουργούνται, στην παρούσα οικονομική συγκυρία, οι προϋποθέσεις για ένα νέο φαινόμενο, αυτό της «κοινωνικής ευθανασίας» των ΑμεΑ και την οικογενειών τους.

Σε επιστολή μάλιστα που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ) προς τον πρωθυπουργό, ζητά από τα μέλη της κυβέρνησης και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που τη στηρίζουν να προστατεύσουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από τη λήψη επώδυνων οικονομικά μέτρων, διαφορετικά είναι βέβαιο ότι θα τα οδηγηθούν στην εξαθλίωση.

Τα αιτήματα αυτά μετέφερε και απευθείας στον Αντώνη Σαμαρά κατά την άφιξή του στην 77η ΔΕΘ μια αντιπροσωπεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, που τον ανέμεναν παραταγμένοι με τα αναπηρικά τους αμαξίδια. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον εκπρόσωπό τους και έλαβε ένα φάκελο με τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία που ζητούν άμεσα λύση.

Σε ό,τι αφορά το μέτρο που αφορά στην αναπροσαρμογή αναπηρικών επιδομάτων, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Ι. Βαρδακαστάνης απευθύνει έκκληση να μην επέλθει καμία περικοπή στα προνοιακά επιδόματα και το διατροφικό επίδομα που δίνεται σε νεφροπαθείς τελικού σταδίου και μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων. Όπως σημειώνει, τα επιδόματα αυτά αποτελούν το μοναδικό μέσο ενίσχυσής τους, για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους, και οποιαδήποτε μείωση θα οδηγήσει τα άτομα με αναπηρία να ενταχθούν ξανά στα ιδρύματα. Παράλληλα, άτομα με βαριές αναπηρίες, όπως παραπληγικοί και τετραπληγικοί, αναμένεται να καταλήξουν, λόγω επιδείνωσης της υγείας τους, στα νοσοκομεία.

Με αφορμή μάλιστα την παρουσία της τρόικας στη χώρα μας, τα άτομα με αναπηρία σημειώνουν ότι η περικοπή κοινωνικών δαπανών δεν μπορεί να αποτελέσει αντισταθμιστικό μέτρο για την τήρηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που «τα ελάχιστα υποστηρικτικά μέτρα που ελήφθησαν για τα άτομα με αναπηρία δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις σκληρές επιθέσεις που έχουν δεχτεί σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο». Με αφορμή την παρούσα κατάσταση εξάλλου, η Ε.Σ.ΑμεΑ έχει εξαγγείλει πανελλαδική κινητοποίηση, την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Ομονοίας.

«Σε μικροοικονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο, η μείωση στα προνοιακά -αναπηρικά επιδόματα θα οδηγήσει σε πολλαπλάσια αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών που κατευθύνονται για την κάλυψη νοσηλίων σε ιδρύματα και νοσοκομεία. Ιδιαίτερα επώδυνο και βαρύ είναι το ψυχικό κόστος στη ζωή των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, το οποίο αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι δεν γίνεται σεβαστό από την ελληνική πολιτεία» τονίζει η συνομοσπονδία στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό.

Να γίνει ιατρική επανεξέταση όλων των δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων

Τα άτομα με αναπηρία τίθενται υπέρ της επανεξέτασης των δικαιούχων, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα γίνει μέσω ενός συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας αξιόπιστο, το οποίο θα εγγυάται αδιάβλητες διαδικασίες, και θα βασίζεται σε ένα Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας άρτια επιστημονικό και μη αμφισβητήσιμο από την επιστημονική κοινότητα και το χώρο των ΑμεΑ.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ έχει επισημάνει ότι μέσω της πρόσφατης απογραφής έχει σημειωθεί εξορθολογισμός στο σύστημα και έχει ζητήσει την ενίσχυση αυστηρών ελέγχων και την παραδειγματική τιμωρία αυτών που ευθύνονται για την παράνομη καταβολή επιδομάτων σε άτομα που δεν τα δικαιούνταν.

Και ενώ, κατόπιν των ελέγχων που πραγματοποιεί το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, διαπιστώθηκαν χιλιάδες «μαϊμού» δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων, από την άλλη έχουν δημιουργηθεί τεράστιες λίστες αναμονής εξέτασης επανεξέτασης των ΑμεΑ στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, που υπάγονται στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ο αριθμός μάλιστα των εγκλωβισμένων αιτούντων την πιστοποίηση της αναπηρίας τους στις λίστες αναμονής ανέρχεται στους 60 χιλ. και πλέον.


Πηγή: http://www.capital.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύνταξη στα 66



Απάντηση στις «γκρίζες ζώνες» του προτεινόμενου από την κυβέρνηση πακέτου μέτρων για τα 11,9 δισ. ευρώ δίνει η τρόικα, ζητώντας -μεταξύ άλλων- αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 66 από τα 65 έτη.

Το μέτρο θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ και -όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα-, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η υιοθέτησή του θεωρείται πιθανή.

Όπως αναφέρουν, δε, με το μέτρο αυτό θα αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαμά, μου ετοίμασες το κολατσιό μου;


Το κολατσιό, το ενδιάμεσο γεύμα που λαμβάνουν οι μαθητές στο σχολείο, είναι πολύ σημαντικό γιατί λειτουργεί σαν καύσιμο, τροφοδοτώντας τον εγκέφαλο με την απαραίτητη γλυκόζη. Πρακτικά βοηθά τα παιδιά να είναι αποδοτικά και να συνεχίσουν με περισσότερη ενέργεια τις υπόλοιπες ώρες του μαθήματος.

Είναι σύνηθες το γεγονός, κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου να μειώνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και συγχρόνως να πέφτουν τα ποσοστά ενέργειας, με αποτέλεσμα τα μικρότερα ιδίως παιδιά να εμφανίζουν έντονα σημάδια κόπωσης και ανυπομονησίας να σχολάσουν, για να απολαύσουν στο σπίτι τους το μεσημεριανό φαγητό της μαμάς.

Πώς όμως είναι εφικτό να εφοδιάζουμε τα παιδιά μας με κολατσιό, που να είναι θρεπτικό, νόστιμο και συγχρόνως να κρατάει σε υψηλά επίπεδα την ενέργεια στον οργανισμό, έτσι ώστε τα παιδιά να μην αισθάνονται πείνα, μέχρι να σχολάσουν;

Με αφορμή τα εν λόγω ερωτήματα, το metrogreece.gr, επικοινώνησε με την κ.Ευγενία-Ιωάννα Παπαδήμα, Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, η οποία μας έδωσε πολύτιμες και ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες για το θέμα:

«Μια ιδιαίτερα ενδεδειγμένη επιλογή για το κολατσιό στο σχολείο, είναι το κλασικό σάντουϊτς σε διάφορες παραλλαγές, φροντίζοντας να συμπεριλαμβάνουμε σε αυτό υγιεινά υλικά και λαχανικά, όπως μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι, καρότα, τυρί φέτα και προαιρετικά διάφορα κρεατοσκευάσματα, που δεν περιέχουν 100% κρέας. Εναλλακτικά μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας αυγό από το σπίτι, κουλουράκι Θεσσαλονίκης, κουλουράκια με μαύρη ζάχαρη και βρώμη, σταφιδόψωμο, μουστοκούλουρα, μπισκότα, κέϊκ, σπιτική τυρόπιτα, σπανακόπιτα, χορτόπιτα από βλήτα που είναι και της εποχής ακόμη και ξηρούς καρπούς, τροφοδοτώντας τον οργανισμό τους με την καλή ποιότητα λίπους, που είναι απαραίτητη να λαμβάνεται ως ένα βαθμό για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Επίσης, φρούτα, χυμοί χωρίς πολλή ζάχαρη, γάλα, γιαουρτάκι με μέλι, κρέμα και ρυζόγαλο, αν υπάρχει η δυνατότητα να αποθηκευτεί στο ψυγείο μέχρι την κατανάλωσή του. Προτείνεται τέλος, να αποφεύγονται διάφορες λιχουδιές που περιέχουν πολλή ζάχαρη και αλάτι, όπως ο λουκουμάς ή τα αλλαντικά».


Διαβάστε περισσότερα...