Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Κραυγή αγωνίας από τα άτομα με αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Αδιανόητη και απάνθρωπη χαρακτηρίζουν τα άτομα με αναπηρία οποιαδήποτε συζήτηση για την περικοπή προνοιακών επιδομάτων και υποστηρίζουν πως εάν τελικά οδηγηθεί η κυβέρνηση στη λήψη τέτοιων αποφάσεων, τότε δημιουργούνται, στην παρούσα οικονομική συγκυρία, οι προϋποθέσεις για ένα νέο φαινόμενο, αυτό της «κοινωνικής ευθανασίας» των ΑμεΑ και την οικογενειών τους.

Σε επιστολή μάλιστα που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ) προς τον πρωθυπουργό, ζητά από τα μέλη της κυβέρνησης και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που τη στηρίζουν να προστατεύσουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις από τη λήψη επώδυνων οικονομικά μέτρων, διαφορετικά είναι βέβαιο ότι θα τα οδηγηθούν στην εξαθλίωση.

Τα αιτήματα αυτά μετέφερε και απευθείας στον Αντώνη Σαμαρά κατά την άφιξή του στην 77η ΔΕΘ μια αντιπροσωπεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, που τον ανέμεναν παραταγμένοι με τα αναπηρικά τους αμαξίδια. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον εκπρόσωπό τους και έλαβε ένα φάκελο με τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία που ζητούν άμεσα λύση.

Σε ό,τι αφορά το μέτρο που αφορά στην αναπροσαρμογή αναπηρικών επιδομάτων, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Ι. Βαρδακαστάνης απευθύνει έκκληση να μην επέλθει καμία περικοπή στα προνοιακά επιδόματα και το διατροφικό επίδομα που δίνεται σε νεφροπαθείς τελικού σταδίου και μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων. Όπως σημειώνει, τα επιδόματα αυτά αποτελούν το μοναδικό μέσο ενίσχυσής τους, για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους, και οποιαδήποτε μείωση θα οδηγήσει τα άτομα με αναπηρία να ενταχθούν ξανά στα ιδρύματα. Παράλληλα, άτομα με βαριές αναπηρίες, όπως παραπληγικοί και τετραπληγικοί, αναμένεται να καταλήξουν, λόγω επιδείνωσης της υγείας τους, στα νοσοκομεία.

Με αφορμή μάλιστα την παρουσία της τρόικας στη χώρα μας, τα άτομα με αναπηρία σημειώνουν ότι η περικοπή κοινωνικών δαπανών δεν μπορεί να αποτελέσει αντισταθμιστικό μέτρο για την τήρηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που «τα ελάχιστα υποστηρικτικά μέτρα που ελήφθησαν για τα άτομα με αναπηρία δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις σκληρές επιθέσεις που έχουν δεχτεί σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο». Με αφορμή την παρούσα κατάσταση εξάλλου, η Ε.Σ.ΑμεΑ έχει εξαγγείλει πανελλαδική κινητοποίηση, την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Ομονοίας.

«Σε μικροοικονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο, η μείωση στα προνοιακά -αναπηρικά επιδόματα θα οδηγήσει σε πολλαπλάσια αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών που κατευθύνονται για την κάλυψη νοσηλίων σε ιδρύματα και νοσοκομεία. Ιδιαίτερα επώδυνο και βαρύ είναι το ψυχικό κόστος στη ζωή των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, το οποίο αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι δεν γίνεται σεβαστό από την ελληνική πολιτεία» τονίζει η συνομοσπονδία στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό.

Να γίνει ιατρική επανεξέταση όλων των δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων

Τα άτομα με αναπηρία τίθενται υπέρ της επανεξέτασης των δικαιούχων, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα γίνει μέσω ενός συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας αξιόπιστο, το οποίο θα εγγυάται αδιάβλητες διαδικασίες, και θα βασίζεται σε ένα Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας άρτια επιστημονικό και μη αμφισβητήσιμο από την επιστημονική κοινότητα και το χώρο των ΑμεΑ.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ έχει επισημάνει ότι μέσω της πρόσφατης απογραφής έχει σημειωθεί εξορθολογισμός στο σύστημα και έχει ζητήσει την ενίσχυση αυστηρών ελέγχων και την παραδειγματική τιμωρία αυτών που ευθύνονται για την παράνομη καταβολή επιδομάτων σε άτομα που δεν τα δικαιούνταν.

Και ενώ, κατόπιν των ελέγχων που πραγματοποιεί το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, διαπιστώθηκαν χιλιάδες «μαϊμού» δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων, από την άλλη έχουν δημιουργηθεί τεράστιες λίστες αναμονής εξέτασης επανεξέτασης των ΑμεΑ στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, που υπάγονται στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ο αριθμός μάλιστα των εγκλωβισμένων αιτούντων την πιστοποίηση της αναπηρίας τους στις λίστες αναμονής ανέρχεται στους 60 χιλ. και πλέον.


Πηγή: http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.