Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Το φαρμακείο των διακοπών


Πρακτικές συμβουλές από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης σάς δίνει μερικές πρακτικές συμβουλές για μικροατυχήματα που μπορεί να συμβούν στις διακοπές μας και για το τι πρέπει να περιλαμβάνει το φαρμακείο που θα έχουμε μαζί μας.

Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο των διακοπών μας;

• Γάντια μιας χρήσεως
• Γάζες
• Φυσιολογικός ορός
• Ελαστικοί επίδεσμοι διαφόρων μεγεθών
• Τριγωνικός επίδεσμος
• Λευκοπλάστ
• Ψαλίδι Πρώτων Βοηθειών
• Ισοθερμική κουβέρτα
• Παγοκύστες – Θερμοκύστες
• Αντισηπτικό
• Θερμόμετρο
• Αυτοκόλλητα επιθέματα διαφόρων μεγεθών
• Οφθαλμικές σταγόνες
• Παυσίπονα και φάρμακα για τον πονοκέφαλο
• Φάρμακο για κρύωμα (αποσυμφορητικό, φάρμακο για βήχα, παστίλιες για το λαιμό)
• Φάρμακα για τον πυρετό
• Gel για ανακούφιση από το τσίμπημα εντόμων
• Αλοιφή για εγκαύματα
• Αντι-διαρροϊκή θεραπεία
• Την φαρμακευτική αγωγή σας

Το φαρμακείο θα πρέπει:
• να είναι εγκατεστημένο μακριά από εστίες θέρμανσης (π.χ. καλοριφέρ)
• να βρίσκεται σε χώρο δροσερό, όπου δεν θα υπάρχει πολύ υγρασία (το μπάνιο, για παράδειγμα, δεν είναι, ίσως, η καλύτερη επιλογή)
• εφόσον στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά, πρέπει να τους αποκλείσουμε την πρόσβαση σε αυτό.
• στην εσωτερική επιφάνεια της πόρτας καλό να έχουμε ένα κατάλογο με τα διάφορα είδη που περιέχει το φαρμακείο μας.
• να έχει σημαντικά τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
• Τα φάρμακα είναι μόνο για προσωπική χρήση και όχι για παροχή σε τρίτους. Πριν την λήψη φαρμάκου ενημερώστε τον γιατρό σας.
Τι κάνουμε με το τσίμπημα του αχινού, του σκορπιού, της μέδουσας και ψαλίδας;

Άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο. Ιδίως στην περίπτωση του αχινού η κατ’ οίκον αντιμετώπιση είναι και επώδυνη και αμφίβολη.

Τι κάνουμε με το τσίμπημα μέλισσας;

Το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε εάν το άτομο που τσιμπήθηκε είναι αλλεργικό. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο. Σε αντίθετη περίπτωση το κεντρί (εφόσον φαίνεται) πρέπει να αφαιρεθεί προσεκτικά με ένα τσιμπιδάκι, χωρίς να σπάσει! Μετά, λίγη αμμωνία βοηθάει στο να ανακουφιστεί ο πόνος. Ο πάγος βοηθάει στη μείωση του οιδήματος κυρίως, αλλά και στον πόνο.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι κάποιος έπαθε ηλίαση και τι πρέπει να κάνει;

Τα συμπτώματα της ηλίασης είναι συνήθως ο πονοκέφαλος, η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, το κοκκίνισμα, ο εμετός, η ζαλάδα και οι ταχυπαλμίες. Η αντιμετώπιση είναι η μεταφορά σε σκιώδες και δροσερό μέρος, όπου εφαρμόζουμε κρύα επιθέματα και χορηγούμε υγρά. Απευθυνόμαστε σε γιατρό.

Πώς αντιμετωπίζονται οι κράμπες στη θάλασσα;

Αν ξέρουμε ότι οι κράμπες είναι κάτι σύνηθες για μας, καλό είναι να μην πηγαίνουμε σε σημείο που δεν πατάμε ή, αν πάμε, να έχουμε κάποιο πλευστικό βοήθημα. Αν τύχει, το αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία, καλούμε σε βοήθεια και κάνουμε διάταση για να λυθεί η κράμπα.

Τι κάνουμε σε περίπτωση που τσιμπήσει εμάς ή κάποιον άλλον φίδι;

Το τσίμπημα από φίδι αντιμετωπίζεται στο νοσοκομείο.

Όσο για τις διάφορες συσκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αλλά και τις διάφορες τεχνικές «τύπου Ράμπο», πρέπει να γνωρίζουμε ότι το δηλητήριο του φιδιού δε μεταφέρεται μέσω του αίματος, αλλά μέσω των λεμφαδένων.

Ρουφώντας μπορούμε να αφαιρέσουμε μια απειροελάχιστη ποσότητα δηλητηρίου και ο κίνδυνος να μπει στον δικό μας οργανισμό είναι μεγάλος.

Μία πιεστική (και όχι πολύ σφιχτή) επίδεση πάνω από το σημείο του δαγκώματος είναι αρκετή.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η άμεση μεταφορά του τραυματία στο νοσοκομείο είναι η καλύτερη παροχή πρώτων βοηθειών.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης μπορεί να πραγματοποιήσει δωρεάν ενημερωτικές επισκέψεις για τις Πρώτες Βοήθειες σε οργανισμούς, εταιρείες, φορείς και σχολεία.
Για επισκέψεις, αλλά και καλύψεις εκδηλώσεων σε Πρώτες Βοήθειες, επικοινωνήστε με το inform@hrt.org.gr



Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχία του ιατρικού κόσμου για τον ιό του Δυτικού Νείλου


Σε ετοιμότητα οι αρχές.

Κουνούπια και πουλιά μεταφέρουν τον ιό του θανατηφόρου πυρετού του Δυτικού Νείλου είναι ο τίτλος του άρθρου της εβδομαδιαίας επιθεώρησης «168 Ώρες» για την επαγρύπνηση των αρμόδιων ιατρικών αρχών της Βουλγαρίας, με στόχο την πρόληψη της επικίνδυνης νόσου «ύστερα από τα κρούσματα στην Ελλάδα και υπό το φως των κλιματικών αλλαγών στην ίδια τη Βουλγαρία» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Γενικός Υγειονομικός Επιθεωρητής της Βουλγαρίας Άγγελ Κούντσεφ δήλωσε ότι ζήτησε, με ειδική εγκύκλιο, από όλους τους αρμόδιος ιατρικούς φορείς να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή για τον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων της νόσου.

Το 90% όσων προσβάλλονται από τη συγκεκριμένη νόσο την περνούν υπό τη μορφή ελαφριάς γρίπης, ωστόσο στις υπόλοιπες περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρξουν επιπλοκές - π.χ. ανάπτυξη εγκεφαλίτιδας - εξήγησε ο Βούλγαρος γιατρός.



Διαβάστε περισσότερα...

Αποτελεσματικότερη η αερόβια άσκηση κατά του λίπους


Περισσότερα οφέλη συγκριτικά με τις ασκήσεις με αντιστάσεις.

Εάν θέλετε να κάψετε λίπος και να χάσετε βάρος, τότε η καλύτερη επιλογή είναι η καρδιοαναπνευστική (αεροβική) άσκηση συγκριτικά με τις ασκήσεις με αντιστάσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στο πλαίσιο της έρευνας 234 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες υπέρβαροι ή παχύσαρκοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Επί οχτώ μήνες τα άτομα της πρώτης ομάδας έκαναν αερόβια άσκηση συνολικά 133 λεπτά την εβδομάδα, τα άτομα της δεύτερης τρεις ώρες εβδομαδιαίως ασκήσεις με αντιστάσεις και εκείνα της τρίτης συνδυασμό αερόβιων ασκήσεων και προπόνησης με βαράκια σε χρόνο που αντιστοιχούσε στο άθροισμα του χρόνου των άλλων δυο ομάδων (δηλαδή πάνω από πέντε ώρες την εβδομάδα).

Συνολικά 119 άτομα κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα των οχτώ εβδομάδων. Ο μέσος όρος απώλειας βάρους στα άτομα της πρώτης ομάδας (αερόβια προπόνηση) ήταν 1,72 κιλά, ενώ σε εκείνα της συνδυαστικής ομάδας ήταν 1,63 κιλά. Στα άτομα που έκαναν βάρη αυξήθηκε ο μυϊκός ιστός μεν, αλλά δεν σημειώθηκε απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με την συντονίστρια της έρευνας Leslie Willis ψυχολόγο της άσκησης, από τον Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke «εάν ο στόχος μας είναι η απώλεια λιπώδους ιστού τότε η μέθοδος που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στο λιγότερο χρόνο είναι η καρδιοαναπνευστική άσκηση» (τρέξιμο, ποδηλασία, περπάτημα, κολύμπι κτλ.) Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Physiology.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Μπανιώτης 10ος στον τελικό


Στην 10η θέση μαζί με άλλους δύο άλτες κατετάγη ο Κώστας Μπανιώτης, στον τελικό του ύψους του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της Μόσχας.

Ο Έλληνας πρωταθλητής πέρασε με την πρώτη το 2.20μ. και το 2.25μ., όμως απέτυχε τρεις φορές στα 2.29μ.





Διαβάστε περισσότερα...

Χτύπησαν γιατρό σε Κέντρο Υγείας


Σοβαρό επεισόδιο δημιουργήθηκε στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας την Τρίτη (13/ 8), το οποίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Όπως καταγγέλνει μία ακτινολόγος γιατρός δέχτηκε επίθεση από ασθενή και το σύνοδό του, οι οποίοι την χτύπησαν και εξαφανίσθηκαν.
Συγκεκριμένα, στις 10 το πρωί, έφτασαν στο Κέντρο Υγείας και προσήλθαν στο ακτινολογικό εργαστήριο, για να εξετασθεί η ασθενής.

Ο συνοδός, αρχικά, με απαξιωτικές εκφράσεις, ζητούσε και επέμενε να εξυπηρετηθούν, προσκομίζοντας παραπεμπτικό, το οποίο ήταν γραμμένο σε άλλο όνομα και χωρίς να έχουν το βιβλιάριο υγείας, αλλά η γιατρός αρνήθηκε.

Η ασθενής την έβριζε συνεχώς και ο συνοδός άρχισε να χτυπάει το χέρι του στο τραπέζι, φωνάζοντας ότι θα γίνουν οι ακτινογραφίες ότι και να γίνει και άρχισε να σπρώχνει τη γιατρό, η οποία προσπάθησε να πάρει τηλέφωνο το Διευθυντή της, αλλά της άρπαξαν το ακουστικό από τα χέρια.

Τότε, δέχτηκε γροθιές στην πλάτη και έντρομη κατάφερε να ξεφύγει, τρέχοντας προς την έξοδο.
Η γιατρός, αφού εξήγησε το συμβάν στους συναδέλφους της, ειδοποίησε την αστυνομία, αλλά τα δύο άτομα εξαφανίσθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον των δύο ατόμων και έχει την απόλυτη στήριξη από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων της Εύβοιας, η οποία καταγγέλλει το περιστατικό με την εξής ανακοίνωση:

"Η ΕΙΝΝΕΥΒ καταγγέλλει το παρακάτω συμβάν ως απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι σε συνάδελφο μας και σημειώνει ότι δεν είναι ούτε η πρώτη, αλλά και δυστυχώς ούτε και η τελευταία φορά που δέχονται συνάδελφοι επίθεση από πολίτες, συνοδευόμενη και από χειροδικία εις βάρος τους.

Τα γεγονότα αυτά δεν πρέπει να μας αφήνουν ασυγκίνητους και θα πρέπει να καταδικάζονται από όλους τους μαζικούς φορείς.

Παλεύουν καθημερινά, κάτω από αντίξοες συνθήκες, για να εξυπηρετήσουν τη δημόσια παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Επιφυλλασόμαστε να στραφούμε νομικά κατά παντός υπευθύνου τόσο για το κατώτερο συμβάν όσο και για οποιαδήποτε άλλο παρόμοιο συμβεί στο μέλλον".


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν τα κατάφερε η Μπελιμπασάκη


Εκτός τελικού των 200 μέτρων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στίβου της Μόσχας έμεινε η Μαρία Μπελιμπασάκη, καθώς στην πρώτη προκριματική σειρά, τερμάτισε στην 7η θέση με χρόνο 23.46.

Στον τελικό του αγωνίσματος, μία θέση στο βάθρο θα διεκδικήσουν οι Φέλιξ (Η.Π.Α., 22.30), Οκαγκμπάρε (Νιγηρία, 22.39), Αουρέ (Ακτή Ελφαντοστού, 22.46), Φρέιζερ (Τζαμάικα, 22.55), Μίλερ (Μπαχάμες, 22.64), Ριέμιεν (Ουκρανία, 22.70), Τάρμο (Η.Π.Α., 22.70) και Ουίλιαμς (Η.Π.Α., 22.80).




Πηγή: http://www.pamesports.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Νόμιζα πως το μωρό μου είχε δύο κεφάλια»


Πλήρης ανάρρωση για τον μικρό Harry.

Ο μικρός Harry Barron-Edgley γεννήθηκε υγιής αλλά με μία κύστη στο λαιμό του τόσο μεγάλη που έμοιαζε σαν το αγοράκι να είχε... δύο κεφάλια.

Η κύστη των 13 εκατοστών ξάφνιασε τόσο πολύ τη μαμά του που μόλις τον πρωτοείδε νόμισε πως πράγματι το μωρό της είχε δύο κεφάλια.

Έπειτα από πέντε επεμβάσεις οι γιατροί κατάφεραν να αφαιρέσουν την κύστη που προκαλούσε στο αγόρι προβλήματα στην πλάτη και το λαιμό του.

Μόλις 15 εβδομάδων πλέον ο μικρός επέστρεψε στο σπίτι του στο Northamptonshire της Βρετανίας.

«Μόλις γεννήθηκε ο Harry έκλεισα τα μάτια μου με ανακούφιση, ήμουν τόσο χαρούμενη που τον είχα. Αλλά όταν άνοιξα τα μάτια μου καθώς μου τον έδιναν να τον κρατήσω σοκαρίστηκα, νόμισα πως είχε γεννηθεί με δύο κεφάλια», λέει η 20χρονη μητέρα του Wellman-Smith.

«Δεν είχα ιδέα τι ήταν, ίσως καρκίνος ή ένας όγκος που θα είχε για πάντα, ήταν πραγματικά τρομακτικό. Με είχε καταλάβει η αγάπη μου γι’ αυτόν, δεν με ένοιαζε η όψη του παρά μόνο να ξέρω πως θα είναι καλά», προσθέτει.

Η κύστη του αγοριού δεν ήταν κακοήθης και την 1η Ιουλίου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή της.

Ακολούθησαν άλλες τέσσερις για την ολοκλήρωση της αφαίρεσης και τελικά ο μικρός επέστρεψε υγιής στο σπίτι του.

«Ο Harry μπορεί επιτέλους να αρχίσει να ζει τη ζωή του», δηλώνει η 20χρονη μητέρα.

Δείτε τις φωτογραφίες












Διαβάστε περισσότερα...

Πως κατανέμονται οι πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί σε 17 ειδικότητες


Σε 4 ειδικότητες εντοπίζεται το 77,5% των πλεοναζόντων.

Το Υπουργείο Παιδείας με την υπ’ αριθμόν 111966/Δ2 υπουργική απόφαση γνωστοποίησε τον αριθμό των πλεοναζόντων εκπαιδευτικών ανά ειδικότητα και διεύθυνση εκπαίδευσης.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που παρατίθενται στο έγγραφο προκύπτει ότι 6027 εκπαιδευτικοί πλεονάζουν.

Όσον αφορά την κατανομή του αριθμού αυτού διαπιστώνεται ότι οι περισσότεροι πλεονάζοντες ανήκουν στην ειδικότητα των γυμναστών, των εκπαιδευτικών της πληροφορικής καθώς και των ξενόγλωσσων καθηγητών (Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών).

Επίσης αρκετοί είναι πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί καλλιτεχνικών και οι θεολόγοι.

Όσον αφορά τις λεγόμενες βασικές ειδικότητες πλεονάζοντες εντοπίζονται σε φιλολόγους και φυσικούς. Όσον αφορά τους φιλολόγους ο κύριος όγκος αφορά την περιοχή της Αχαϊας όπου βρίσκονται οι 35 από τους 40 συνολικά υπεράριθμους.

Στους φυσικούς οι πλεονάζοντες ανέρχονται σε 33 με τον κύριο όγκο να βρίσκεται σε Ανατολική Θεσσαλονίκη και Φθιώτιδα. Α

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλος όγκος των ξενόγλωσσων φιλολόγων, γυμναστών, καθηγητών πληροφορικής, καλλιτεχνικών, φυσικής αγωγής θα απορροφηθούν σε κενές θέσεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ακολουθεί πίνακας με τον αριθμό των πλεοναζόντων ανά ειδικότητα.



Κωδικός
Ειδικότητα
Αριθμός πλεοναζόντων
Ποσοστό
ΠΕ11
Φυσικής Αγωγής
1441
23,9%
ΠΕ19-ΠΕ20
Πληροφορικής
1348
22,36%
ΠΕ05
Γαλλικής
958
15,89%
ΠΕ06
Αγγλικής
925
15,35%
ΠΕ07
Γερμανικής
363
6,03%
ΠΕ08
Καλλιτεχνικών
274
4,55%
ΠΕ01
Θεολόγοι
198
3,29%
ΠΕ16
Μουσικοί
156
2,59%
ΠΕ09
Οικονομολόγοι
146
2,42%
ΠΕ32
Θεατρικών Σπουδών
66
1,10%
ΠΕ02
Φιλόλογοι
40
0,66%
ΠΕ18.02
Διοίκησης Επιχειρήσεων
39
0,65%
ΠΕ04.01
Φυσικοί
33
0,55%
ΠΕ13
Νομικών – Πολιτικών Επιστημών
30
0,50%
ΠΕ10
Κοινωνιολόγοι
6
0,10%
ΠΕ04.05
Γεωλόγοι
3
0,05%
ΠΕ12.01
Πολιτικοί Μηχανικοί
1
0,02%

Όσον αφορά τα κενά που δόθηκαν για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση με βάση πάντα το έγγραφο του Υπουργείου ανέρχονται σε 3875 και κατανέμονται σε 8 ειδικότητες με τη μερίδα του λέοντος να την έχουν οι θέσεις για τους καθηγητές πληροφορικής που αποτελούν το 30,27% των διαθέσιμων προς μετάταξη θέσεων.



Κωδικός
Ειδικότητα
Αριθμός κενών θέσεων
Ποσοστό
ΠΕ19-ΠΕ20
Πληροφορικής
1173
30,27%
ΠΕ06
Αγγλικής
686
17,70%
ΠΕ11
Φυσικής Αγωγής
675
17,42%
ΠΕ05
Γαλλικής
563
14,53%
ΠΕ07
Γερμανικής
339
8,75%
ΠΕ08
Καλλιτεχνικών
262
6,76%
ΠΕ16
Μουσικοί
133
3,43%
ΠΕ32
Θεατρικών Σπουδών
44
1,14%



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθη 28χρονος για σεξουαλική κακοποίηση γάτας


Αν καταδικαστεί μπορεί να βρεθεί για πέντε χρόνια στη φυλακή.

Έναν άνδρα στον οποίο, όπως έγινε γνωστό, αρέσει να ντύνεται σαν σκύλος, συνέλαβαν οι αρχές στο Αϊντάχο των ΗΠΑ για σεξουαλική κακοποίηση μίας γάτας...

Ο 28χρονος Ryan Havens Tannenholz, κατηγορείται πως κακοποίησε το άτυχο γατί σεξουαλικά πολλές φορές στη διάρκεια ενός έτους.

Η αστυνομία τον συνέλαβε την 1η Αυγούστου και, σύμφωνα με την Daily Mail, ο 28χρονος αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και μία σε βαθμό πλημελλήμματος.

Ο Tannenholz λέγεται πως είναι «furry», ονομασία για τα άτομα που τους αρέσει να ντύνονται ζώα. Σύμφωνα με ιστοσελίδα αφιερωμένη στην κοινότητα των «furries», είχε σειρά alter-ego ζώων, ανάμεσά τους ένας σκύλος, ένα λευκό
χάσκι, ένας λύκος και μία αλεπού.

Ο νεαρός βρίσκεται υπό κράτηση με εγγύηση 250.000 δολαρίων και εάν καταδικαστεί μπορεί να βρεθεί έως και πέντε χρόνια στη φυλακή.



Διαβάστε περισσότερα...

«Ο δικός μας Τσιτσάνης»


Συναυλία του Γιάννη Πάριου στα Τρίκαλα.

Σπονδή στο έργο του μοναδικού δημιουργού Βασίλη Τσιτσάνη από τον Γιάννη Πάριο στην πατρίδα του μεγάλου δημιουργού είναι η συναυλία που διοργανώνεται εκεί την επόμενη Πέμπτη 22 Αυγούστου.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς συνθέτες και δημιουργούς του 20ου αιώνα , του οποίου τραγούδια είναι βαθιά χαραγμένα στη μνήμη και στις καρδιές όλων των Ελλήνων.

Τιμώντας το έργο του, ο Γιάννης Πάριος θα παρουσιάσει στα Τρίκαλα, την πατρίδα του Βασίλη Τσιτσάνη τη δική του ολοκληρωμένη προσέγγιση στο ρεπερτόριο του μεγάλου δημιουργού που έβγαλε το λαϊκό τραγούδι από το περιθώριο και το έκανε διαχρονικό, χαρίζοντάς στην Ελληνική μουσική την ομορφιά που της αξίζει.

Ο Γιάννης Πάριος θα στήσει το «δικό του πάλκο» με συντροφιά τους μουσικούς του και τις νεανικές του αναμνήσεις με την προσδοκία να αναδείξει την καθαρότητα, το λυρισμό, τη ζεστασιά και την ανθρωπιά των τραγουδιών του Τσιτσάνη, σε αυτές τις «νύχτες μαγικές κι ονειρεμένες».

«Θυμάμαι την οικογένειά μου – που ήταν όλοι υπέροχοι τραγουδιστές και εγώ το στερνοπαίδι – να σιγοτραγουδούν τα τραγούδια του, και κατακλύζομαι από τα ωραιότερα συναισθήματα.»
Γιάννης Πάριος

Η συναυλία θα γίνει στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων, την Πέμπτη 22 Αυγούστου και ώρα 9: 30 μμ.


«Ο δικός μας Τσιτσάνης»



Διαβάστε περισσότερα...

Γενιά των 592 λέξεων...


Πολλά χρόνια τώρα, από τότε που ανακάλυψα το internet, άρχισα να καταλαβαίνω από το τι αποτελείται ο κόσμος, σε μεγάλο ποσοστό! Χλιαρά πλάσματα, με καθόλου σκέψη, δυσκολία στην έκφραση, φόβο στην ζωή, αγένεια στην καθημερινότητα, μίσος στον πλανήτη που τα φιλοξενεί, άγρια βλέμματα στην αλήθεια, δολοφονίες επιθυμιών,...παρέα με σαχλοτράγουδα, διασκεδάζοντας τον θάνατο του πρωινού τους και φυσικά εκτός των άλλων, φτύσιμο κατάμουτρα στο παρελθόν, παρόν και μέλλον τους.

Το να γράφεις Greeklish και όχι την μητρική σου γλώσσα (Ελληνικά) είναι σα να μην καμαρώνεις 2 σπουδαίους γονείς. Τους γονείς σου! Tα πιτσιρίκια (κάθε ηλικίας) στο διαδίκτυο, που δεν σέβονται την γλώσσα που μαθαίνουν στο Γυμνάσιο, κάποια στιγμή η ίδια η γλώσσα, θα τα εκδικηθεί εν ψυχρώ! Για την ώρα εκδικείται τους γονείς τους, αλλά δεν το έχουν καταλάβει, ότι είναι συνένοχα σε ό,τι συμβαίνει σε αυτούς..

Καταθέτω λίγα λόγια του καθηγητή της Γλωσσολογίας, Γεώργιου Μπαμπινιώτη: «Τα greeklish είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης.
Δεν είναι απλό εργαλείο η γλώσσα. Είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ιστορία μας, είναι η σκέψη μας, είναι η νοοτροπία μας, είναι η ταυτότητά μας. Πάνω απ' όλα η γλώσσα είναι αξία. Οι νέοι θα πληρώσουν ακριβά τα greeklish». Αυτά τα λέω κι εγώ ως "μαύρο πρόβατο" πολλά χρόνια πριν, όταν ανακάλυψα το internet και άρχισα να βλέπω τι συμβαίνει σιγά σιγά.. Φτάσαμε στην γενιά των 592 λέξεων. Τόσες το πολύ, έχουν στο λεξικό τους ταμείο οι νέοι.. Καθημερινά βλέπω εξωφρενικά πράγματα στο Facebook.

Να "ανεβάζουν" 8 το πρωί, videoclips με τραγούδια από παρακμιακά καλλιτεχνάκια και να νιώθουν τέτοια χαρά, με το κάθε τραγούδι των 2 στίχων και των 222 επαναλήψεων στο ρεφραίν, λες και πήραν Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το δικαίωμα, να μας δείχνουν την ανατροφή και την παιδεία τους κάποιοι, το έχουν.. Αναρωτιέμαι όμως, ποιος τους είπε ότι έχουν το δικαίωμα να ξεφτυλίζουν, παραχαράζουν και κατακερματίζουν μία γλώσσα. Κάθε λέξη είναι η αφήγηση μιας περιπέτειας. Είναι σαν μια φωτογραφία που είσαι αγκαλιά με τους αγαπημένους παππούδες σου, όταν ήταν εν ζωή! Αναρωτιέμαι αν κάποιος κάψει αυτή την φωτογραφία μπροστά σου, δεν θα νιώσεις πόνο; Έτσι νιώθω εγώ καθημερινά, που βλέπω όχι μόνο να κάνουν οι νέοι παρέα με αυτή την γλωσσική ιεροσυλία που λέγεται Greeklish, αλλά το ότι τα παιδάκια αυτά, έχουν "χαμηλή ευθύνη" και δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου με τα αυτιστικά παιδιά που λατρεύω!

Το κακό δεν είναι να είσαι ένα παιδί με αναπηρία! Το κακό είναι να είσαι αναπηρία, με ένα παιδί (Τον εαυτό σου) που δεν μπορεί να κάνει τίποτα! Εν τω μεταξύ όταν μιλάς για την σημασία της γλώσσας, σε αυτά τα "πιτσιρίκια", σε βρίζουν με τον χειρότερο τρόπο, αλλά μέχρι κι αυτό το κάνουν χάλια! Gamise ta. Τα ρωτάς γιατί γράφουν Greeklish και σου απαντάνε γεμάτα εξυπνάδα, νομίζοντας ότι θα πάρουν και χειροκρότημα, σαν να έχουν βρει το κρυφό θησαυρό του Αλή Μπαμπά, "γράφω πιο γρήγορα έτσι". Βρε ηλίθιο πλάσμα, από πότε είναι πιο γρήγορο να γράψεις 5 γράμματα αντί 4; Διότι άλλο "ΨΥΧΗ" και άλλο "PSIXI". Άσε που νομίζεις ότι σου έγραψε ψύξη και τους λες και περαστικά! Σε ρωτάει γιατί, καταλαβαίνεις τι παίχθηκε, αλλά τα περαστικά ταιριάζουν και έτσι δεν τα παίρνεις πίσω! "Βολεύουν πολύ, γιατί δε χρειάζεται να γράφεις ολόκληρες τις λέξεις" λένε!

Αφού δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι ολόκληρο, τα άτομα τα οποία τους λείπει κάποιο άκρο, πόδι ή χέρι, γιατί τα κοιτάζεις περίεργα στο δρόμο και μου ζητάς να μην κοιτάζω εγώ περίεργα, την ακρωτηριασμένη σου γλώσσα; Απάντα ρε αν έχεις τα kotsia! Βαρέθηκα να βλέπω ανθρώπους σε κηδείες, να θρηνούν, να κλαίνε και να οδύρονται! Ποιος έκλαψε για μία λέξη που πέθανε; Ποιος έκανε έστω μία κηδεία για μία λέξη; Αν εσάς η πατρίδα σας, είναι οι "καθημερινές κηδείες" που κάνετε, εμένα πατρίδα μου, είναι η γλώσσα μου! Ζω μέσα από αυτή. Την κατοικώ. Είμαι μόνιμος κάτοικός της. Πατρίδα τσέπης. Την παίρνω μαζί μου όπου κι αν είμαι και τώρα είμαι εδώ απεναντί σου, γενιά των 592 λέξεων, να σου χαρίσω τις δικές μου εκατοντάδες.. Πάμε βόλτα σε μία άλλη πατρίδα τώρα. Αγγλία. Ένας Εγγλέζος, δεν θα έγραφε ποτέ "dor" αντί door, ούτε "lav" αντί "love". Αυτό σκέψου τι μπορεί να σημαίνει.

Και το καλύτερο στο έχω για το τέλος. Σήμερα έκανα μία βόλτα σε σχόλια, status και αρκετά άλλα, των διαδικτυακών μου φίλων στο Facebook και γέλασα με την ψυχή μου εκτός του θυμού που συνυπάρχω καθημερινά μαζί του! Ας απολαύσουμε παρέα! Την λέξη τίποτα, την κάνανε πραγματικά tpt.

Την λέξη κύματα, την έκαναν kummata. Δηλαδή εκτός από το χάλια της υπόθεσης, της έβαλε το ανορθόγραφο πλάσμα και ένα μ παραπάνω έτσι για να έχουμε την έναρξη, αν χρειαστεί να γράψουμε malakas. Εδώ βλέπουμε την λέξη χαμένος, xamenos η οποία προφέρεται ξαμένος, που βγαίνει από το ξαναμένος, που είναι αυτός που έχει χαθεί από φωτιά! Τώρα βλέπουμε την λέξη φωνάξεις, fwna3eis η οποία έχει θέμα!

Καταρχήν το ξ, έγινε 3. Που σημαίνει ξέχνα την πολύ γνωστή έκφραση, "πήραμε τα 3" Τώρα θα λες, "πήραμε τα ξ" Και θα εννοείς ταυτόχρονα πήραμε ταξί! Οπότε θα έχεις και το μεταφορικό σου μέσο, ανά πάσα στιγμή! Τώρα θα δούμε μία ολόκληρη πρόταση, που η χρήστρια του Facebook, δημιούργησε μετά από επίπονη μελέτη! "Prin krineis tous allous na krineis tn eafto s". Κάνω μετάφραση, για όσους δεν γνωρίζουν την ξένη γλώσσα! "Πριν κρίνεις τους άλλους, να κρίνεις τον εαυτό σου". Και φυσικά καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ένα κορίτσι, το οποίο έχει ντοκτορά στην αυτοκριτική!

Εδώ βλέπουμε την λέξη Θεός, 8eos η οποία βγαίνει από το Δωδεκάθεο, απλά βλέπεις το 8 επειδή οι άλλοι 4, την έκαναν για μπιλιάρδο! Και τέλος, βλέπουμε την λέξη λάθος, la8os εντελώς λάθος. Ούτε Greeklish δεν είναι άξιοι κάποιοι να γράψουν. Το 8 βέβαια εδώ, δεν έχει μπει τυχαία μια που ξαπλωμένο είναι το άπειρο! Και όπως έχει πει και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, "Δύο πράγματα είναι άπειρα σε αυτόν τον κόσμο, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος".



Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε το συγκλονιστικό σποτ της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών "Πόρτα Ανοιχτή"


Το σποτ της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών «Ο καλύτερος μου φίλος» έχει σκοπό να εκφράσει με τον πιο άμεσο τρόπο τη σημασία των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στα παιδιά με αναπηρίες και τους συνομηλίκους τους Ο αυριανός κόσμος ανήκει στη νέα γενιά και μόνο αν τα σημερινά παιδιά θελήσουν να γίνουν φίλοι με τα παιδιά με αναπηρίες θα μπορέσουμε να ελπίζουμε σε έναν πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο για όλους μας.

Το μήνυμα του σποτ είναι ότι το παιδί χωρίς αναπηρία έχει πολλά να πάρει από τον «καλύτερό του φίλο».





Διαβάστε περισσότερα...

Ο θεός με το ένα χέρι!


Γυρνάμε τον χρόνο πίσω. Σαν σήμερα, 30 Ιουλίου 1930. Στο Σεντενάριο του Μοντεβιδέο διεξάγεται ο πρώτος τελικός στην ιστορία του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου. Για να γραφτεί εκεί μια ηρωική σελίδα που δεν ξεθωριάζει όσες δεκαετίες κι αν περάσουν.

Η διοργανώτρια Ουρουγουάη αντιμετωπίζει στον τελικό την Αργεντινή. Σε ένα συγκλονιστικό ματς, παρουσία 93.000 θεατών, το 1-2 στο α’ μέρος γίνεται 3-2 υπέρ της Ουρουγουάης. Η Αργεντινή πιέζει για την ισοφάριση. Ο κόσμος στις κερκίδες αγωνιά. Μέχρι το 89ο λεπτό…

Τότε, ο Έκτορ Κάστρο σφραγίζει με το γκολ του τον τελικό. Το 4-2 δίνει το πρώτο τρόπαιο μουντιάλ στην Ουρουγουάη.

Άνοιξε κι έκλεισε την αυλαία

Ο Έκτορ Κάστρο ήταν ο άνθρωπος που πέτυχε το πρώτο και το τελευταίο γκολ της Ουρουγουάης στο μουντιάλ του 1930. Σκόραρε στο ξεκίνημα των αγώνων της διοργανώτριας στον όμιλο, στο 1-0 επί του Περού, και στον τελικό έκλεισε τον χορό των τερμάτων γράφοντας το 4-2. Μάλιστα, αυτά ήταν και τα μοναδικά γκολ που πέτυχε στο παγκόσμιο κύπελλο.

Το τραγικό ατύχημα

Ο Έκτορ Κάστρο, όταν ήταν 13 ετών, είχε ένα τραγικό ατύχημα. Έκοβε ξύλα με το ηλεκτρικό πριόνι και τότε έχασε το δεξί του χέρι. Η αναπηρία του, όμως, δεν τον κατέβαλλε σε τίποτα. Συνέχισε την ζωή του κανονικά παλεύοντας καθημερινά, ενώ έκανε πραγματικότητα και το όνειρό του να γίνει ποδοσφαιριστής. Μεγάλος μαχητής…

Επιθετικός

Το μόνο που του… στέρησε ο ακρωτηριασμός του χεριού, όπως ο ίδιος έλεγε, ήταν ότι ποτέ δεν έγινε τερματοφύλακας, όπως ήθελε. Γι’ αυτό κι έγινε επιθετικός!

Δεν φοβόταν

Ο Κάστρο κάπνιζε, έπινε, τζόγαρε, είχε πέραση στις γυναίκες και σκόραρε στους αγώνες! Έτρεχε γρήγορα, προπονούταν σκληρά, ισορροπούσε εξαιρετικά στο χορτάρι, ήταν πολύ δυναμικός στις μονομαχίες. Και το πιο φοβερό; Δεν φοβόταν να χρησιμοποιήσει το ακρωτηριασμένο μέλος του στον αγώνα. Ακόμα κι όταν πηδούσε για κεφαλιές προκειμένου να παρεμποδίσει τον αντίπαλο ή στις μονομαχίες. Σε μια απ’ αυτές, μάλιστα, τραυμάτισε στο πόδι τον τερματοφύλακα της Αργεντινής στον τελικό.

«Ο θεός με το ένα χέρι»

«Ποτέ δεν θέλησε να εκμεταλλευτεί το ατύχημα που είχε μικρός και την αναπηρία του για να γίνει πιο συμπαθής», δήλωσε παλαιότερα ο Ουρουγουανός δημοσιογράφος και ιστορικός των σπορ Φράνκλιν Μοράλες.

Το παρατσούκλι του Κάστρο ήταν, σε ελεύθερη απόδοση, ο «μονόχειρας θεός». Οι οπαδοί της Νασιονάλ τον λάτρευαν, διότι λόγω της φυσικής και ψυχικής του δύναμης, αλλά και της νοοτροπίας του δεν παραδινόταν ποτέ. Προσπαθούσε μέχρι τέλους. Σκληρός, δυνατός χαρακτήρας και δίχως να το βάζει ποτέ κάτω.

Ποιοι τον γιουχάρανε στον τελικό

Αντίθετα, κάποιοι οπαδοί αντίπαλων ομάδων, δεν τον συμπαθούσαν. Μερικοί, μάλιστα, τον μισούσαν και του βγάζανε υποτιμητικά παρατσούκλια. Στον τελικό του μουντιάλ, οι οπαδοί της Πενιαρόλ όταν τον είδαν στο γήπεδο με την φανέλα της Ουρουγουάης, τον γιουχάρανε. Με το γκολ, όμως, τους έκλεισε στόματα.

Χρυσός ολυμπιονίκης το 1928

Ο Κάστρο δεν αγωνίστηκε σε άλλο μουντιάλ. Νωρίτερα, όμως, είχε γίνει χρυσός ολυμπιονίκης!

Το 1928 στο Άμστερνταμ ήταν βασικό στέλεχος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ουρουγουάης στους ολυμπιακούς αγώνες. Στον τελικό 1-1 με την Αργεντινή ήταν στην ενδεκάδα, ενώ στον επαναληπτικό (2-1 για τους Ουρουγουανούς) ήταν στον πάγκο.

Επίσης, ήταν μέλος της εθνικής ομάδας όταν κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα το 1926 και το 1935.

Νικητής και σαν προπονητής

Γεννημένος το 1904 ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1923 στην Νασιονάλ, στην οποία έπαιξε μέχρι και το 1936 που κρέμασε τα παπούτσια του (με ένα μικρό διάλειμμα το 1933 στην Εστουντιάντες). Πήρε τρία πρωταθλήματα, ενώ σε 231 συμμετοχές πέτυχε 145 γκολ. Με την εθνική Ουρουγουάης είχε 25 συμμετοχές με 20 γκολ.

Από το 1939 ανέλαβε σαν προπονητής την Νασιονάλ, με την οποία κατέκτησε πέντε σερί πρωταθλήματα μέχρι το 1943, κάτι που επανέλαβε και το 1952. Για ένα φεγγάρι έκατσε και στον πάγκο της εθνικής Ουρουγουάης.

Έφυγε από την ζωή τον Σεπτέμβριο του 1960, σε ηλικία μόλις 55 ετών από καρδιακή προσβολή.



Ο θεός με το ένα χέρι!



Διαβάστε περισσότερα...