Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Από τα 863 στα 751 ευρώ ο μισθός

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να βρεθούν το προσεχές διάστημα οι μισθοί 500.000 εμποροϋπαλλήλων, με στόχο τη μείωση των μηνιαίων αποδοχών τους σε ποσοστό έως 13%.

Το θέμα άνοιξε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, σύμφωνα με τον οποίο «τα δεδομένα της αγοράς και η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις επιβάλλουν την αναζήτηση μιας νέας κλαδικής συμφωνίας για μείωση των μισθών». «Αν δεν υπογραφεί», τόνισε, «νέα κλαδική σύμβαση εντός της τρίμηνης προθεσμίας (δηλαδή έως τις 31 Οκτωβρίου, μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας) θα ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων και στο εμπόριο».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ προτείνει να μειωθεί ο εισαγωγικός μισθός από τα 863 ευρώ στα 751 ευρώ (όσο ήταν οι μηνιαίες αποδοχές της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας πριν από την εφαρμογή του Μνημονίου και τη μείωση 22% - 32% που επιβλήθηκε με νόμο). Η μείωση αυτή, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΣΕΕ, αναμένεται να στηρίξει σε μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με σχετική έρευνα, έχουν απολέσει το 45% των πωλήσεών τους και το 86% των κερδών τους.

Σε νέα του δήλωση το βράδυ της Τετάρτης, ο Βασίλης Κορκίδης σημείωσε ότι «στο πλαίσιο του διαλόγου εργοδοτών, εργαζομένων που κάποια στιγμή θα γίνει πριν από τον Οκτώβριο, για την κλαδική σύμβαση του εμπορίου, οφείλουμε να υιοθετήσουμε “καλή τη πίστει μια στρατηγική συναίνεσης υπό νέες συνθήκες”» και πρόσθεσε ότι «στο δίλημμα μεταξύ συναίνεσης και παράκαμψης της κλαδικής σύμβασης, πρέπει να επιλέξουμε τη συνεννόηση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στο εμπόριο και βεβαίως τον συνεχή διάλογο με την Κυβέρνηση».

Όπως ανέφερε ο κ. Κορκίδης, «η διάφορα των 863€ του βασικού μισθού της κλαδικής του εμπορίου με τα 586€ του κατώτερου της ΕΓΣΣΕ είναι 32%». «Πολύ φοβάμαι», σημείωσε, «ότι αυτή θα είναι η διαφορά μεταξύ των σημερινών μισθών και των ατομικών ή επιχειρηματικών συμβάσεων που θα εφαρμοστούν μετά την λήξη της κλαδικής τέλος Οκτώβριου».

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η Realnews, περισσότερες από 110.000 επιχειρήσεις στη χώρα μας βρίσκονται ένα βήμα πριν από το «λουκέτο», σύμφωνα με τη νέα κυλιόμενη έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ). Στην έρευνα αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η δεινή θέση, στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν, λόγω των μειωμένων πωλήσεων, να ανταποκριθούν ακόμη και στην κάλυψη πάγιων και διαρκών λειτουργικών εξόδων, όπως είναι η πληρωμή ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, αλλά και ασφαλιστικών εισφορών.

Μάλιστα, ενώ για το πρώτο εξάμηνο του 2013 οι επιχειρηματίες εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει σταθερότητα στην αγορά, οι προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο έχουν αναστραφεί και είναι εξαιρετικά δυσοίωνες. Εκτιμάται ότι από τις περίπου 110.000 επιχειρήσεις που βρίσκονται στο «κόκκινο», θα κατεβάσουν ρολά, έως το τέλος του έτους, περίπου 45.000 με 50.000 επιχειρήσεις, με χιλιάδες εργαζόμενους να μένουν χωρίς δουλειά.

Επίσης, όσον αφορά τις αμοιβές των εργαζομένων σημειώνεται ότι 6 στους 10 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται ήδη με ατομικές συμβάσεις και με χαμηλότερες αποδοχές που ξεπερνούν ακόμη και το 40%.

Αντιδρούν τα σωματεία των εργαζομένων

Την ίδια ώρα, έντονες ήταν οι αντιδράσεις που εξέφρασαν για το θέμα τα σωματεία των εργαζομένων.

Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Θάνος Βασιλόπουλος τόνισε ότι «λείπει η σοβαρότητα από τον κ. Κορκίδη. Όταν δεν έχουμε συζητήσει καθόλου μεταξύ μας, όταν έχουμε πει ότι θα μιλήσουμε τον Σεπτέμβριο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, βγαίνει και κάνει μια δήλωση, θεωρώ ότι παίζει τον ρόλο του “λαγού” της τρόικας και της κυβέρνησης που είναι στέλεχος. Εμείς, βέβαια, δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτό το παιχνιδάκι».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγους Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Νίκος Τζώρτζης δήλωσε ότι «καμία οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει ούτε με 700 ευρώ μεικτά που θέλουν να επιβάλλουν, ούτε με 500 ευρώ μεικτά. Επίσης, ατομικές συμβάσεις και η λογική του “μικρότερου κακού” που εκβιαστικά μπαίνει, βάζει τους εργαζόμενους σε αυτή τη λογική και είναι εκβιασμός».


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.