Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Νομοθετική ρύθμιση-φραγή στις παράνομες συντάξεις



«Κόβονται» 2.731 συντάξεις ΟΓΑ προς προερχόμενους από πρώην ΕΣΣΔ, Τουρκία, Αίγυπτο
.
Τη διαβεβαίωση ότι, στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, με στόχο να μην υπάρξει ξανά παραβατικότητα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, εξερχόμενος από τον Άρειο Πάγο, μετά τη συνάντησή του με τον αντιεισαγγελέα, Αθανάσιο Κατσιρόδη.

«Θα τελειώσουμε ουσιαστικά το ζήτημα των παράνομων συντάξεων, με μία απλή νομοθετική ρύθμιση. Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει μεταρρυθμιστικά στον τομέα αυτό και να λύσει προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι, στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, θα ανακοινώσει αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο, από 01.01.2013, δεν θα υπάρξει ξανά παραβατικότητα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης.

Η δήλωση του κ. Βρούτση έχει, ως εξής:

«Το τελευταίο διάστημα, μετά από τις ηλεκτρονικές και άλλες διασταυρώσεις, που διενεργεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, εντοπίζουμε μεγάλα δείγματα παραβατικότητας.

Θέλω να στείλω ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι τέλος του χρόνου, θα έχουν εντοπιστεί άπαντες. Αυτοί που συλλαμβάνονται, οποιαδήποτε συμμετοχή κι αν έχουν, είτε άμεσα είτε έμμεσα, θα υποστούν τον πέλεκυ της δικαιοσύνης. Γι’ αυτό, λοιπόν, σηκώνω το θέμα πάρα πολύ ψηλά και έρχομαι στον Άρειο Πάγο, για να δώσω στον αντιεισαγγελέα όλα τα ευρήματα και να γίνουν οι δέουσες δικαστικές και ποινικές ενέργειες, οι οποίες είναι απαραίτητες.

Τίποτε δεν θα σταματήσει από δω και πέρα το υπουργείο και την κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαλεύκανση όλων αυτών των υποθέσεων, οι οποίες συνιστούν μία από τις κύριες αιτίες, που τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας αιμορραγούν πάρα πολλά χρόνια.

Στο φάκελο, που παρέδωσα στον αντιεισαγγελέα, υπάρχουν οι περιπτώσεις, που, το τελευταίο διάστημα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας και, βάσει των οποίων υπάρχουν πάρα πολλοί, που παράτυπα λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα και παράτυπες συντάξεις σε όλο το εύρος της ελληνικής επικράτειας. Αυτές τις περιπτώσεις ζήτησα από τον αντιεισαγγελέα και έγινε δεκτό να αξιολογηθούν κατά προτεραιότητα.

Θέλω να σας ενημερώσω ότι, στο επόμενο σύντομο διάστημα, θα καταθέσω νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας θα υπάρξει μία ήπια μεταχείριση σε όλους όσους σήμερα λειτουργούν κάτω από αυτό το παραβατικό καθεστώς, εφόσον έρθουν μόνοι τους και σταματήσουν να παίρνουν προνοιακά επιδόματα ή συντάξεις και αρχίσουν και επιστρέφουν τα λεφτά πίσω.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν δεν το κάνουν, μέχρι το τέλος του χρόνου, που θα τους γνωρίζουμε όλους με όνομα, επίθετο και διεύθυνση, ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα πέσει πάνω τους και θα είναι βαρύς. Το πάρτι, που γινόταν, μέχρι σήμερα, θα τελειώσει οριστικά. Και αυτό θα επιδιώξει η δικαιοσύνη, η οικονομική αστυνομία και όλες οι αρχές της πολιτείας, ώστε να επιστραφούν στην πολιτεία τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Δεν είναι δυνατόν, παραδείγματος χάριν και ξεπερνάει κάθε όριο λογικής να ενημερώνουμε σήμερα τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι στη Ζάκυνθο από αυτήν την παραβατικότητα στα επιδόματα τυφλών, 61 από αυτά τα άτομα να έχουν δίπλωμα οδήγησης. Επίσης, 2731 άτομα, προερχόμενα από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., Τουρκία και Αίγυπτο, που έπαιρναν σύνταξη από τον ΟΓΑ, δεν πήγαν να απογραφούν και η εντολή μου προς το διοικητή του ΟΓΑ είναι να κοπεί η σύνταξή τους, από 01.09.2012.

Αυτό είναι ένα ηχηρό μήνυμα έννομης τάξης και λειτουργίας του κράτους. Αυτές οι συντάξεις, που χορηγούνται από τον ΟΓΑ, έχουν ένα κόστος περίπου 14 εκατ. ευρώ. Είναι ένα μέγεθος, που πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη μας και να αξιολογήσουμε ανάλογα. Δεν είναι δυνατόν, ενόψει της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και των δύσκολων μέτρων, που αναγκαστικά είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε σε επίπεδο συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων, να ανέχεται ο έντιμος Έλληνας φορολογούμενος και συνταξιούχος να αιμορραγούν τα ασφαλιστικά ταμεία με τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές.

Επίσης, η ευθύνη διαχέεται και σε αυτούς, που είχαν έμμεση ή άμεση εμπλοκή στις υποθέσεις αυτές. Δεν θα περιοριστεί η απόδοση της δικαιοσύνης σε αυτούς που έπαιρναν τις παράνομες συντάξεις ή τα παράνομα επιδόματα, θα επεκταθεί και στους υπαλλήλους και στους γιατρούς, που συμμετείχαν σε αυτές τις διαδικασίες. Αυτό θα το βρει η δικαιοσύνη. Κάθε ευρώ, που εξοικονομούμε, από πλευράς παραβατικότητας, είναι υπέρ του συνταξιούχου και του Έλληνα φορολογούμενου. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, είχαμε μειωμένα επίπεδα αξιοπιστίας. Δηλαδή, λέγαμε πολλά λόγια και στην πράξη δεν είχαμε απόδειξη γι΄ αυτά που λέγαμε. Σηκώναμε τον πήχη ψηλά και περνάγαμε από κάτω».


Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκίνησε η λειτουργία του νέου αριθμού 14784



Για ραντεβού και πληροφορίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Την επίσημη λειτουργία του νέου τηλεφωνικού αριθμού του ΟΤΕ (14784) για υπηρεσίες υγείας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την τηλεφωνική εξυπηρέτηση όλων των ασφαλισμένων του ανακοίνωσε ο ΟΤΕ.

Μετά από πάνω 10 χρόνια λειτουργίας, το 184 έπαψε να λειτουργεί από σήμερα το πρωί και το 14784 προσφέρει πλέον στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, 24 ώρες το 24ωρο, μία σειρά ολοκληρωμένων υπηρεσιών άμεσης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης.

Ειδικότερα, μέσω του 14784, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν:

Να κλείσουν ή να τροποποιήσουν το ραντεβού τους με τον ιατρό της επιλογής τους στις μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Να προγραμματίσουν εξέταση στα διαγνωστικά κέντρα του ΕΟΠΥΥ.

Να μάθουν τα ονόματα των ιατρών ανά ειδικότητα, καθώς και τις ώρες και ημέρες, που δέχονται τους ασφαλισμένους.
Να μάθουν ποιοι είναι οι συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, που δέχονται στα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Να ενημερωθούν για τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ (τηλέφωνα, ώρες λειτουργίας, διευθύνσεις, κλπ).

Να μάθουν γενικές πληροφορίες, σχετικές με την παροχή των υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ ζωντανά, 24 ώρες το 24ωρο.

Το 14784 λειτουργεί με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της εταιρείας e-value, μέλος του ομίλου OTE, που δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών Contact Center.

Όπως ανακοινώθηκε, σήμερα το πρωί στις 07:01, πρώτη μέρα λειτουργίας του 14784, του νέου αριθμού του ΟΤΕ για ραντεβού και πληροφορίες του ΕΟΠΥΥ, κλείστηκε το πρώτο ραντεβού για ιατρό- καρδιολόγο στην περιοχή Νεάπολης Θεσσαλονίκης.

Όπως διευκρινίζεται, ο χρόνος απόκρισης στο 14784, ήδη από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του νέου αριθμού, είναι μόλις 9 δευτερόλεπτα.


Διαβάστε περισσότερα...

Αποκωδικοποιήθηκε το DNA παράσιτου της ελονοσίας



Δύσκολος αντίπαλος για τους επιστήμονες.

Αμερικανοί και Ινδοί επιστήμονες «διάβασαν» τον γενετικό κώδικα τεσσάρων στελεχών του παράσιτου Plasmodium vivax (Ρ.vivax), το οποίο είναι υπεύθυνο για τα περισσότερα περιστατικά ελονοσίας εκτός της Αφρικής.

Όπως ανακάλυψαν, ο επικίνδυνος παθογόνος μικροοργανισμός έχει μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες και, έτσι, είναι δυσκολότερος αντίπαλος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζέιν Κάρλτον του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, προσδοκούν ότι το επίτευγμά τους θα βοηθήσει στην αναζήτηση πιο αποτελεσματικών θεραπειών κατά της ευρέως εξαπλωμένης λοιμώδους νόσου, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την επανεμφάνισή της και στην Ελλάδα.

Το εν λόγω παράσιτο μολύνει περίπου 100 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο, από τους οποίους μόνο το 10- 20% βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική, όπου η πλειονότητα των μολύνσεων και των θανάτων προκαλείται από ένα συγγενικό παράσιτο, το πλασμώδιο Plasmodium falciparum. Το P.vivax ευθύνεται για τα περίπου μισά περιστατικά ελονοσίας εκτός της Αφρικής, κυρίως στη Μέση Ανατολή, την Ινδία, την Κεντρική και Νότια Αμερική και τον Δυτικό Ειρηνικό. Και τα δύο πλασμώδια χρησιμοποιούν ως ξενιστή τα κουνούπια μέσω των οποίων η λοίμωξη εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων.

Το P.vivax θεωρείται πιο ανθεκτικό από το τροπικό και πιο φονικό «ξαδελφάκι» του P.falciparum, καθώς μπορεί να αντέξει σε πιο ψυχρά κλίματα, συχνά παραμένοντας σε ύφεση στον οργανισμό. Ως τώρα οι επιστήμονες είχαν δώσει λιγότερη προσοχή στο P.vivax, για το οποίο γνώριζαν λιγότερα σε σχέση με το πιο διάσημο P.falciparum.

Η γενετική ποικιλία που ανακαλύφθηκε στο P.vivax (διπλάσια σε σχέση με το P.falciparum) δυσκολεύει τις προσπάθειες των επιστημόνων -ακόμη περισσότερο από ό,τι στην περίπτωση του P.falciparum- να αναπτύξουν ένα ενιαίο εμβόλιο για τα περισσότερα στελέχη του P.vivax.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα διάφορα παράσιτα της ελονοσίας μόλυναν το 2010 περίπου 216 εκατ. ανθρώπους και σκότωσαν 655.000, κυρίως στην πολύπαθη Αφρική, όπου ένα παιδί πεθαίνει από τη νόσο κάθε λεπτό. Τα συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, κρυάδες και εμετό. Αν στον ασθενή δεν χορηγηθεί θεραπεία γρήγορα, η νόσος μπορεί να επιδεινωθεί σοβαρά και να αποδειχθεί θανατηφόρα.


Διαβάστε περισσότερα...

Αμφιλεγόμενες οι απόψεις για τη χημειοθεραπεία



Μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» και να ενισχύσει τον καρκίνο.

Μια νέα αμερικανική μελέτη, με επικεφαλής τον βιολόγο Πίτερ Νέλσον του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο Fred Hutchinson του Σιάτλ, έρχεται να δημιουργήσει προβληματισμούς γύρω από την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας.

Σύμφωνα με την έρευνα η χημειοθεραπεία είναι δυνατό να έχει αρκετές φορές το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς μπορεί να κάνει τελικά τους όγκους των ασθενών περισσότερο και όχι λιγότερο ανθεκτικούς κατά την αντικαρκινική θεραπεία.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η χημειοθεραπεία μπορεί να ωθήσει τα υγιή κύτταρα γύρω από την περιοχή του όγκου να παράγουν μια πρωτεΐνη, η οποία βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να επιβιώσουν και να αυξηθούν.

Οι επιστήμονες θα αναζητήσουν τώρα έναν τρόπο να μπλοκάρουν αυτή την παρενέργεια, που έχει ως συνέπεια συχνά η χημειοθεραπεία όχι απλώς να μην είναι αποτελεσματική, αλλά και να ενισχύει τον καρκίνο. Περίπου το 90% των ασθενών με στερεούς και μεταστατικούς όγκους (μαστού, προστάτη, πνευμόνων, εντέρου κ.α.) αναπτύσσουν αντίσταση στη χημειοθεραπεία.

Η χημειοθεραπεία συνήθως γίνεται από τους ογκολόγους με δόσεις στον ασθενή, ώστε ο οργανισμός του να εξοικειωθεί κάπως με τις τοξικές παρενέργειες του φαρμάκου. Όμως αυτό δίνει χρόνο στους όγκους να ανακάμψουν και να αυξήσουν την αντίστασή τους, κάτι που παρατηρείται πολύ συχνά στους καρκινοπαθείς.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα ινοβλαστικά κύτταρα που, υπό κανονικές συνθήκες, παίζουν ζωτικό ρόλο στην αποκατάσταση ενός τραύματος και στην παραγωγή κολλαγόνου που βοηθά στην αναδημιουργία των συνδετικών ιστών. Όμως, όπως διαπίστωσαν, οι βλάβες στο DNA που προκαλεί η χημειοθεραπεία σε αυτά τα υγιή κύτταρα, τα αναγκάζει να παράγουν έως 30 φορές περισσότερη ποσότητα μίας πρωτεΐνης (WNT16B) από ό,τι θα έπρεπε, ένα εύρημα που χαρακτηρίστηκε «τελείως απρόσμενο». Αυτή η πρωτεΐνη, με τη σειρά της, τροφοδοτεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και τα βοηθάει να επεκταθούν στον υγιή ιστό που τα περιβάλλει, αυξάνοντας έτσι την αντίστασή τους στη χημειοθεραπεία.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι η εν λόγω πρωτεΐνη εμπλέκεται στην ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, τώρα όμως συνειδητοποίησαν ότι ενισχύει και την αντίσταση στη χημειοθεραπεία και πλέον ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να εξουδετερώσουν αυτούς τους μηχανισμούς ανατροφοδότησης και αντίστασης. Όπως είπε ο Νέλσον, θα μπορούσε να αναζητηθούν αντισώματα εναντίον αυτής της πρωτεΐνης ή, εναλλακτικά, ίσως θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται μικρότερες και λιγότερο τοξικές δόσεις κατά τη χημειοθεραπεία.


Διαβάστε περισσότερα...

Δικαιώθηκε δανειολήπτης από το Ειρηνοδικείο Χανίων



«Κουρεύτηκε» το χρέος του σε ποσοστό 92,46%.

Σε κούρεμα χρέους ποσοστού 92,46% από το σύνολο των οφειλών προχώρησε με απόφαση του το Ειρηνοδικείο Χανίων.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, το Δικαστήριο αποφάσισε να «κουρέψει» το χρέος, κατά τα 72.682,48 δηλ. να κάνει «κούρεμα» κατά 92,46% καλούμενος ο δανειολήπτης, να πληρώσει για τέσσερα χρόνια, προς όλες τις Τράπεζες το συνολικό ποσό των 551.04 ευρώ, με μηνιαία δόση 11,48 ευρώ διανεμόμενο αναλογικά.

Όπως αναφέρει το flashnews.gr ο δανειολήπτης είναι άνεργος οικογενειάρχης, με περιουσιακά στοιχεία (αρκετά αγροτεμάχια), έχοντας την συγκυριότητα το 25% επί αυτών, τα οποία το δικαστήριο έκρινε ότι δεν κρίνονται πρόσφορα για εκποίηση, καθώς δεν θα προκαλέσουν αγοραστικό ενδιαφέρον ,αλλά ούτε εκποιώντας τα θα αποφέρουν κάποιο αξιόλογο τίμημα, για ικανοποίηση των πιστωτών του.

Επίσης ο δανειολήπτης είναι κύριος ενός Ι.Χ.Ε αυτοκινήτου και του οποίου η εμπορική αξία εκτιμάται σε 4.700 ευρώ. Ο εν λόγω δανειολήπτης είχε χρέος σε τέσσερις τράπεζες από πιστωτικές και καταναλωτικά δάνεια, συνολικού ύψους 73.233,52 ευρώ αλλά με προφανή και αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής αυτών.


Διαβάστε περισσότερα...

Εισαγγελέας για συντάξεις μαϊμού



Την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης και συναντήθηκε με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αθ. Κατσιρώδη, προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή της Δικαιοσύνης για την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων διαφθοράς που αφορούν «μαϊμού» συντάξεις και παράνομα επιδόματα.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Βρούτσης επανέλαβε τη δέσμευση του υπουργείου Εργασίας ότι από 1.1.2013 θα σταματήσουν να υπάρχουν «μαϊμού» συντάξεις. Επιπλέον, προανήγγειλε ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου, θα έχει ολοκληρωθεί το σύστημα ελέγχου μέσω ΚΕΠΥΟ που θα αποκλείει κάθε ενδεχόμενο παραβατικότητας.

Την ίδια στιγμή, ανακοίνωσε ότι από σήμερα κόβονται περίπου 2.800 συντάξεις του ΟΓΑ, καθώς οι δικαιούχοι τους δεν εμφανίστηκαν στην απογραφή. Το όφελος για το Δημόσιο θα είναι περίπου 14.000.000 ευρώ το χρόνο. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ύπαρξη 61 τυφλών στην Ζάκυνθο, με δίπλωμα οδήγησης.



Διαβάστε περισσότερα...

Σαρώνει η ανασφάλιστη εργασία



Μετά από έλεγχους για κρούσματα ανασφάλιστης εργασίας στους τουριστικούς προορισμούς κλιμάκια της ειδικής υπηρεσίας ελέγχου ασφάλισης του ΙΚΑ εντόπισαν πάνω από χίλιες παραβάσεις σε Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο.

Συγκεκριμένα στην Κέρκυρα 50 επιχειρήσεις που πέρασαν από έλεγχο και απασχολούσαν 191 εργαζόμενους διαπιστώθηκε ότι 87 από αυτούς ήταν ανασφάλιστοι , με λίγα λόγια το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας φτάνει το 46%.

Στην ΚΡΗΤΗ ελέχθησαν 350 επιχειρήσεις, εκεί απασχολούνταν 1.643 εργαζόμενοι και ανασφάλιστοι ήταν οι 713 με το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας να αγγίζει το 43%.

Στη ΡΟΔΟ ελέχθησαν 207 επιχειρήσεις, εκεί απασχολούνταν 1.418 εργαζόμενοι και ανασφάλιστοι ήταν οι 407 το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας είναι 29%.

Για τις παραβάσεις επεβλήθησαν τα πρόστιμα που έφτασαν το ποσό των 653.000,00 €.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα «μαγικά χέρια» της μικρής Emma



Φωτογραφίες και βίντεο της 2χρονης που κέρδισε τη ζωή.

Για πρώτη φορά στη σύντομη ζωή της η 2χρονη Emma μπορεί να σηκώσει μόνη της το χέρι της. Πάσχει από συγγενή πολλαπλή αρθρογρύπωση, μία ασθένεια που επηρεάζει τη μυϊκή της δύναμη.

Με τη βοήθεια όμως των «μαγικών χεριών», έχει πλέον τη δύναμη να πιάνει αντικείμενα και να τα σηκώνει.

«Όταν γεννήθηκε τα πόδια της έφταναν στα αυτά της και οι ώμοι της ήταν γυρισμένοι προς τα μέσα», αφηγείται η μαμά της Emma, Megan Lavelle. Αργά αλλά σταθερά η Emma άρχισε να αναπτύσσεται αλλά οι μύες της δεν είχαν αρκετή δύναμη για να κουνήσει τα χέρια της.

Τότε οι γονείς της έμαθαν για το WREX, μία «συσκευή» φτιαγμένη από μεταλλικές ράβδους και ζώνες. Το WREX δίνει σε παιδιά με αργή ανάπτυξη στα πάνω άκρα να παίξουν, να φάνε και να αγκαλιάσουν τους άλλους, σύμφωνα με την εταιρεία Stratasys, την εταιρεία τρισδιάστατων εκτυπώσεων που συνέβαλε στην κατασκευή του προσαρμοσμένου στην Emma WREX.

Καθώς η 2χρονη ζυγίζει μόλις 11 κιλά, φτιάχτηκε ένα ειδικό ελαφρύ WREX μέσω του τρισδιάστατου εκτυπωτή.

Οι γονείς της φόρεσαν το WREX στην Emma και το κοριτσάκι το δέχτηκε με ενθουσιασμό. «Το αποκάλεσε ‘μαγικά χέρια’. Όλοι στο δωμάτιο έκλαιγαν…», θυμάται η μητέρα της.

Η Emma χρησιμοποιεί πλέον το δεύτερο WREX καθώς μεγάλωσε και το πρώτο της έπεφτε μικρό.

Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο













Διαβάστε περισσότερα...

Γεροί πότες οι ανήλικοι στην Κρήτη



Το φαινόμενο παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Αλκοόλ σε ανηλίκους σερβίρουν ένα στα τρία καταστήματα στα Χανιά, όπως προέκυψε από τους αστυνομικούς ελέγχους σε μπαρ και καφετέριες.

Στους 83 ελέγχους, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 4- 5 Αυγούστου, βεβαιώθηκαν 25 παραβάσεις, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με εντατικότερους ρυθμούς και σε καθημερινή βάση, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο πλαίσιο της τελευταίας έρευνας από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, στην οποία συμμετείχαν 622 μαθητές από ένα τυχαίο δείγμα 13 σχολικών μονάδων (6 γυμνάσια και 7 λύκεια) των Χανίων προέκυψε πως το 63,7% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα ήπιαν κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τον τελευταίο μήνα πριν από την έρευνα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 16,3% των μαθητών απάντησε ότι έχει μεθύσει τουλάχιστον τρεις φορές στη ζωή του, ενώ το 50,9% των μαθητών, ηλικίας 15- 19 ετών, ήπιε 5 ή περισσότερα ποτά στη σειρά τουλάχιστον μία φορά τον μήνα πριν από την έρευνα (υπερβολική χρήση).

Σε ό,τι αφορά το φύλο, προέκυψε ότι τα ποσοστά των αγοριών που καταναλώνουν οινοπνευματώδη και μεθούν είναι σημαντικά υψηλότερα από τα αντίστοιχα των κοριτσιών. Το 71,8% των αγοριών, έναντι του 54,9 % των κοριτσιών, ήπιαν κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τον τελευταίο μήνα πριν από την έρευνα- και το ίδιο διάστημα τουλάχιστον 10 φορές ήπιαν το 14,1% των αγοριών και το 6,1% των κοριτσιών. Επίσης, έχουν μεθύσει τουλάχιστον τρεις φορές στη ζωή τους το 23% των αγοριών και το 9,2% των κοριτσιών, που συμμετείχαν στην έρευνα.

Σχετικά με τις ηλικιακές διαφοροποιήσεις, προέκυψε πως ήπιαν κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τον τελευταίο μήνα πριν από την έρευνα το 38,3% των εφήβων ηλικίας 13- 14 ετών και η πλειονότητα των μαθητών των άλλων δύο ηλικιακών ομάδων (69,9% ηλικίας 15- 16 ετών και 79,6% ηλικίας 17- 18 ετών). Επίσης, τουλάχιστον 10 φορές τον τελευταίο μήνα πριν από την έρευνα ήπιαν κάποιο οινοπνευματώδες ποτό το 4,6% των εφήβων ηλικίας 13- 14 ετών, το 10,8% ηλικίας 15- 16 ετών και το 12,5% ηλικίας 17- 18 ετών.

Αίσθηση προκαλούν και τα στοιχεία σχετικά με την κατάχρηση αλκοόλ, αφού το 3,6% των μαθητών ηλικίας 13- 14 ετών, το 15,4% ηλικίας 15- 16 και το 25,6% ηλικίας 17-18 ετών, ανέφεραν ότι έχουν μεθύσει τουλάχιστον τρεις φορές στη ζωή τους, ενώ σε ανάλογο ερώτημα περισσότεροι από τους μισούς εφήβους ηλικίας 15- 16 ετών (53,3%) και το 47,8% ηλικίας 17- 18 ετών απάντησαν ότι έχουν κάνει υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών.


Διαβάστε περισσότερα...

Προς κατάργηση η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ



Επιστολή του Διονύση Ψωμιάδη στον υπουργό Υγείας.

Τη διάλυση και κατάργηση της Alzheimer Ελλάς, της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών, καταγγέλλει σε επιστολή του στον υπουργό Υγείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης.

Ο κ. Ψωμιάδης, αφού εξαίρει το έργο της Alzheimer Ελλάς, η οποία παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε ασθενείς με άνοια και στις οικογένειές τους, αναρωτιέται «με ποια λογική μπορεί να αποφασιστεί η κατ’ ουσίαν διάλυση ενός υγιούς φορέα που η δράση του έχει αναγνωριστεί και χρησιμοποιείται ως παράδειγμα καλής πρακτικής από την Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer».

Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης ζητά από τον υπουργό να εξετάσει «επισταμένως την περίπτωση της Alzheimer Ελλάς και να μην προχωρήσει σε μια απόφαση που θα έχει δυσανάλογες κοινωνικές επιπτώσεις».

«Δεν μπορεί από την προσπάθεια για την ολοκλήρωση του κράτους πρόνοιας, να έχουμε περάσει στην με κάθε τρόπο κατάλυσή του, χωρίς να λογαριάζουμε τις συνέπειες στην κοινωνία», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Δ. Ψωμιάδης.


Διαβάστε περισσότερα...

Γυμναστείτε στην παραλία



Ισομετρικές ασκήσεις για κάθε σημείο του σώματος.

Οι ισοµετρικές ασκήσεις δεν έχουν κίνηση ενώ σφίγγουν, δυναµώνουν και τονώνουν όλους τους µυες του σώµατος και µπορούν να γίνουν εύκολα και διακριτικά ακόµα και στην παραλία.

1. Στήθος

Καθίστε οκλαδόν µε τις παλάµες σας ενωµένες µπροστά στο στήθος.

Η σπονδυλική σας στήλη πρέπει να είναι τεντωµένη σε ευθεία. Πιέστε τα χέρια σας µεταξύ τους µε όλη σας τη δύναµη. Μείνετε για 10’’ και επαναλάβετε 3 φορές.

2. Πόδια - μηροί

Καθίστε και γείρτε ελαφρά το σώµα σας προς τα πίσω αφήνοντας τα χέρια στο έδαφος. Φέρτε το ένα πόδι σταυροπόδι πάνω στο άλλο, ελαφρά λυγισµένο.

Το πάνω πόδι πρέπει να πιέζει σταθερά το άλλο προς τα κάτω, και το κάτω αντίστροφα προς τα πάνω. Μείνετε για 10’’ και επαναλάβετε 3 φορές για το κάθε πόδι

Κατά τη διάρκεια της άσκησης έχετε συνέχεια την κοιλιά σας σφιχτή.

3. Κοιλιά

Ρουφήξτε δυνατά την κοιλιά σας προς τα µέσα και κάτω σφίγγοντάς την.

Φροντίστε η µέση σας σχεδόν να αγγίζει το έδαφος. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 15’’ και επαναλάβετε 3 φορές.

4. Πλάτη

Καθίστε οκλαδόν µε τα χέρια ανοιχτά στο πλάι σφιγµένα σε γροθιές και τους αγκώνες πιο χαµηλά από την οριζόντια θέση.

Κρατήστε το κεφάλι σας ελαφρά σκυμμένο προς τα εµπρός. Πιέστε προς τα πίσω και µείνετε για 8-10’’. Επαναλάβετε 3 φορές.

5. Χέρια

Καθίστε οκλαδόν έχοντας το ένα χέρι παράλληλα στο έδαφος, λυγισµένο σε ορθή γωνία. Οι ώµοι σας πρέπει να παραµένουν τελείως ακίνητοι.

Πιέστε το λυγισµένο χέρι προς τα εµπρός σαν να προσπαθείτε να το τεντώσετε και µε το άλλο χέρι συγκρατήστε το εµποδίζοντας την κίνηση. Μείνετε για 8-10’’ και επαναλάβετε 2 φορές για το κάθε χέρι.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το DNA παράσιτου της ελονοσίας


Όπως ανακάλυψαν, Αμερικανοί και Ινδοί επιστήμονες, ο επικίνδυνος παθογόνος μικροοργανισμός της ελονοσίας έχει μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία από ό,τι περίμεναν και, έτσι είναι δυσκολότερος αντίπαλος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζέιν Κάρλτον του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, προσδοκούν ότι το επίτευγμά τους θα βοηθήσει στην αναζήτηση πιο αποτελεσματικών θεραπειών κατά της ευρέως εξαπλωμένης λοιμώδους νόσου, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την επανεμφάνισή της και στην Ελλάδα.

Το εν λόγω πλασμώδιο μολύνει περίπου 100 εκατ. ανθρώπους κάθε χρόνο, από τους οποίους μόνο το 10- 20% βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική, όπου η πλειονότητα των μολύνσεων και των θανάτων προκαλείται από ένα συγγενικό παράσιτο, το πλασμώδιο Plasmodium falciparum. Το P.vivax ευθύνεται για τα περίπου μισά περιστατικά ελονοσίας εκτός της Αφρικής, κυρίως στη Μέση Ανατολή, την Ινδία, την Κεντρική και Νότια Αμερική και τον Δυτικό Ειρηνικό. Και τα δύο πλασμώδια χρησιμοποιούν ως ξενιστή τα κουνούπια μέσω των οποίων η λοίμωξη εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων.Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα διάφορα παράσιτα της ελονοσίας μόλυναν το 2010 περίπου 216 εκατ. ανθρώπους και σκότωσαν 655.000, κυρίως στην πολύπαθη Αφρική, όπου ένα παιδί πεθαίνει από τη νόσο κάθε λεπτό. Τα συμπτώματα της ασθένειας περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, κρυάδες και εμετό. Αν στον ασθενή δεν χορηγηθεί θεραπεία γρήγορα, η νόσος μπορεί να επιδεινωθεί σοβαρά και να αποδειχθεί θανατηφόρα.



Διαβάστε περισσότερα...

5.000 εκπαιδευτικοί για σύνταξη


Κύμα συνταξιοδοτήσεων -που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε αρκετές ειδικότητες- θα σαρώσει και φέτος την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς σχεδόν 5.000 δάσκαλοι και καθηγητές έχουν καταθέσει αίτηση παραίτησης.

Ο αριθμός των 5.000 συνταξιοδοτήσεων θεωρείται αρκετά μεγάλος με δεδομένο και τον πολύ μικρό αριθμό προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό που θα γίνουν εντός του Αυγούστου. Αν επιβεβαιωθούν μάλιστα οι πληροφορίες για μόλις 200 μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, τότε η αναλογία προσλήψεων - συνταξιοδοτήσεων διαμορφώνεται στο 1 προς 24.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, 1.674 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και 3.198 δευτεροβάθμιας (σύνολο 4.784) κατέθεσαν αιτήσεις για συνταξιοδότηση.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πιο φθηνό το ανοικτό Πανεπιστήμιο


Τη μείωση των διδάκτρων, που θα πληρώνουν οι φοιτητές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο από το νέο ακαδημαϊκό έτος, στα 650 ευρώ, ανά θεματική ενότητα, για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και στα 800 ευρώ, ανά θεματική ενότητα, για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, ενώ η διοίκηση του ιδρύματος αποφάσισε για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος να δοθούν 3.900 θέσεις για τις προπτυχιακές σπουδές.

Και φέτος αναμένεται η ζήτηση για σπουδές στο ΕΑΠ να είναι τεράστια, αλλά οι παρεχόμενες θέσεις είναι πολύ λιγότερες με αποτέλεσμα η επιλογή να γίνεται με ηλεκτρονική κλήρωση πάντα με την παρουσία εισαγγελικής αρχής για την εξασφάλιση του αδιάβλητου.

Στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, εάν ο αριθμός των υποψηφίων ανά πρόγραμμα σπουδών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των παρεχομένων θέσεων, προηγούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους. Αν ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων, διεξάγεται μεταξύ τους κλήρωση.

Νέα διαδικασία
Αν απομένουν θέσεις μετά την τήρηση της προηγούμενης σειράς προτίμησης, οι υπόλοιποι υποψήφιοι επιλέγονται με νέα διαδικασία κλήρωσης. Εισάγονται επίσης στο ΕΑΠ φοιτητές, άτομα με ειδικές ανάγκες σε ποσοστό 3% επιπλέον των καθορισμένων θέσεων για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Σε περίπτωση που σε ένα πρόγραμμα σπουδών οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από το ποσοστό 3% των καθορισμένων θέσεων, θα διεξάγεται κλήρωση.

Στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που οδηγούν σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Masters), εάν ο αριθμός των υποψηφίων ανά πρόγραμμα σπουδών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των παρεχομένων θέσεων, προηγούνται όσοι έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους. Αν ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων, διεξάγεται μεταξύ τους κλήρωση. Αν απομένουν θέσεις μετά την τήρηση της προηγούμενης σειράς προτίμησης, οι υπόλοιποι υποψήφιοι επιλέγονται με νέα διαδικασία κλήρωσης.

Επιπλέον μπορεί να καθορίζεται κάθε χρόνο πρόσθετος αριθμός παρεχόμενων θέσεων για φοιτητές μεταπτυχιακού επιπέδου, οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ με προσωποπαγή θέση, τα οποία δεν κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

Ο αριθμός των θέσεων αυτών δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του ετήσιου αριθμού των παρεχόμενων θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΑΠ*

Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες 200
Πληροφορική 1.000
Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών 1.000
Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό 800
Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό 800
Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός 100

* Αφορά τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προστασία στους υπερχρεωμένους


Σχέδιο για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με πρόσθετες διευκολύνσεις για τη ρύθμιση των τραπεζικών χρεών, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης μελετά στην παρούσα φάση μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με στόχο τη διευκόλυνση όλων όσοι αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, λόγω των μειώσεων που έχουν υποστεί τα εισοδήματά τους.

Ανάμεσα, άλλωστε, στις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ήταν και η εξαγγελία νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέπει στους δανειολήπτες να πληρώνουν μόνο τόκους για 3 χρόνια και η δόση να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους. Σε αυτήν τη λογική βασίζονται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που επεξεργάζεται σήμερα η κυβέρνηση.

Ουσιαστικά θα προβλέπεται για το σύνολο των δανείων ένας συνδυασμός μείωσης της δόσης και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής. Για τους άνεργους δανειολήπτες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί κάποια περίοδο χάριτος, μέχρις ότου ο δανειολήπτης βρει εργασία για να ξεκινήσει και πάλι την αποπληρωμή του δανείου του.

Ενα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι και η υιοθέτηση της ρύθμισης που ισχύει σήμερα για τους δημόσιους υπάλληλους που έχουν λάβει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και έχουν τη δυνατότητα καταβολής μειωμένης δόσης έως και 50% για πέντε χρόνια, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις παρέχεται διετής αναστολή καταβολής δόσης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θέμα οριζόντιας διαγραφής ενός μέρους των χρεών των νοικοκυριών με νομοθετική παρέμβαση δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση.

Μάλιστα ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος, αναφορικά με την πρόταση νόμου «για την οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών» του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι εάν υιοθετούνταν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για οριζόντια διαγραφή μέρους των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειάζονταν το διπλάσιο ποσό για την ανακεφαλαιοποίησή τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι παίρνουν επίδομα θέρμανσης


Την καταβολή επιδόματος θέρμανσης με βάση τις κλιματικές ζώνες της χώρας και ανάλογο με την επιβάρυνση που θα υποστεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μετά την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με το πετρέλαιο κίνησης, ώστε να παταχθεί η λαθρεμπορία, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Με την πρόταση που έχει κατατεθεί από τον Αθανάσιο Σκορδά, υφυπουργό Ανάπτυξης, η επιστροφή του φόρου εξετάζεται να γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ στην αρχή κάθε χειμώνα.

Οι δικαιούχοι και το ύψος του επιδόματος σύμφωνα με την πρόταση που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών θα καθορίζονται με τον διαχωρισμό της χώρας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες ανάλογα με τη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία.

Βασικός στόχος είναι να κοστολογηθεί για κάθε κλιματολογικό τομέα και υψομετρική ζώνη μέση κατανάλωση πετρελαίου, με βάση τη μέση θερμοκρασία των τελευταίων δέκα ετών. Εκτός από τη διάκριση της χώρας σε γεωγραφικές ζώνες, θα προβλέπεται και συγκεκριμένος αριθμός τετραγωνικών στέγασης ανά άτομο. Θα προβλέπονται πάντως και κοινωνικά κριτήρια για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία και υπερήλικες.

Πιο συγκεκριμένα, η χώρα θα «χωριστεί» σε τρεις κλιματολογικούς τομείς (Βόρειος, Κεντρικός, Νότιος) και κάθε τομέας σε τρεις υψομετρικές ζώνες (0-100m, 101-300m, παραπάνω των 300). Επίσης θα υπάρξει και συντελεστής βαρύτητας, αυξανόμενος ανάλογα με τη ζώνη και τον τομέα.

Εκτός από τη διάκριση της χώρας σε γεωγραφικές ζώνες, η πρόταση προβλέπει και συγκεκριμένο αριθμό τετραγωνικών στέγασης ανά άτομο -περί τα 35 τετραγωνικά μέτρα- που συνεπάγεται 140 τ.μ. για μια τυπική τετραμελή οικογένεια.

Με βάση λοιπόν αυτούς τους άξονες, την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους θα πιστώνεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ κάθε ακινήτου κύριας κατοικίας το ποσό που αντιστοιχεί στον υπολογιζόμενο φόρο για την αναγκαία ποσότητα πετρελαίου.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μειωμένες τιμές στα κάμπινγκ


Πολλοί είναι οι Έλληνες οι οποίοι διαλέγουν τα κάμπινγκ για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αφού οι επιχειρήσεις έριξαν τις τιμές τους κατά 40% σε σχέση με πέρυσι.

Δείτε το βίντεο από τον ANT1




Διαβάστε περισσότερα...

Επιχειρηματίες…στα θρανία


Περισσότεροι από 2.000 έμποροι και υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων κάθισαν στα «θρανία» του Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου (ΚΑΕΛΕ) στα 12 χρόνια λειτουργίας του στη Θεσσαλονίκη: μάλιστα, από Σεπτέμβριο αρχίζει νέα σειρά προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης.

Κι αν κάποτε η κατάρτιση ήταν για τους επιχειρηματίες «ψιλά γράμματα», σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει.

Ζήτημα επιβίωσης

Οι επιχειρηματίες θέλουν να επιμορφώσουν τους υπαλλήλους τους και να εμπλουτίσουν και οι ίδιοι τις γνώσεις τους, γιατί αυτό αποτελεί πια ζήτημα επιβίωσης.

Από μάρκετινγκ μέχρι Τουρκικά
Τι μπορεί να μάθει κανείς στο ΚΑΕΛΕ; Από Αγγλικά, Ιταλικά και Τουρκικά, αν θέλει να προσεγγίσει τους ξένους πελάτες του, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και βασικές γνώσεις διοίκησης επιχειρήσεων, τεχνικές μάρκετινγκ και διαχείριση αποθήκης μέχρι και… στήσιμο βιτρίνας:

«Η ανταπόκριση που έχουμε το τελευταίο διάστημα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν», αναφέρει η υπεύθυνη του γραφείου Θεσσαλονίκης του ΚΑΕΛΕ, Χαρά Μάρδα.

Προγράμματα κατάρτισης

Την τελευταία πενταετία, το ΚΑΕΛΕ, σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους, υλοποίησε προγράμματα κατάρτισης συνολικής διάρκειας 54.082 ωρών (εκ των οποίων οι 12.632 στο παράρτημα Θεσσαλονίκης, που καλύπτει την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη). Υλοποιήθηκαν προγράμματα ανέργων, εργαζομένων και επιχειρηματιών σε θέματα του ευρύτερου πεδίου της διοίκησης επιχειρήσεων, των χρηματοοικονομικών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, τεχνικών ασφαλείας και ΕΦΕΤ. Υλοποιήθηκαν, επίσης, ευρωπαϊκά προγράμματα διά βίου μάθησης, τύπου Grundtvig και Leonardo.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παιδιά που μένουν εκτός


Η «Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύης» Δήμου Λέσβου, ζήτησε 137 θέσεις για επιλέξιμες δομές στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς ευθύνης του.

Καλύφτηκαν οι 87 θέσεις, άρα χάθηκαν 50 θέσεις! Καλύφτηκε όλος ο αριθμός των θέσεων των Παιδικών Σταθμών της Μυτιλήνης, που ήτανε ανεπίτρεπτα μικρός.

Η «Κίνηση Γονέων και Κηδεμόνων Βρεφών και Παιδιών Λέσβου», παρατηρώντας την έλλειψη ενδιαφέροντος για κάλυψη των θέσεων στα χωριά την περσινή χρονιά και το αυξημένο ενδιαφέρον από τις οικογένειες της πόλης μας, είχε παροτρύνει την πρόεδρο του Ν.Π. κυρία Αντωνέλλη να ζητήσει περισσότερες θέσεις για τους Παιδικούς Σταθμούς της Μυτιλήνης, ώστε να ανακουφιστούν περισσότερες οικογένειες !


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στιγμές που μένουν


Ο πρώτος του ημιτελικού των 400μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, αυτό το άτι από τη Γρανάδα ονόματι Κιράνι Τζέιμς, ζητά τη "φανέλα" - κατά την ποδοσφαιρική διάλεκτο - του Οσκαρ Πιστόριους, σε μία από τις ωραιότερες στιγμές των Αγώνων.

Ο Πιστόριους τερμάτισε τελευταίος στον ημιτελικό, αποθεώθηκε στο Ολυμπιακό στάδιο και ετοιμάζεται πλέον για την σκυταλοδρομία των 4χ400μ. με την ομάδα της Ν. Αφρικής.


Διαβάστε περισσότερα...

Η "καραφλή" ποδηλάτισσα


Παράδειγμα ψυχικής δύναμης και επιμονής. Το μεγαλύτερο είναι φυσικά αυτό του Οσκαρ Πιστόριους. Και η Τζοάνα Ρόουσελ όμως, η 23χρονη χρυσή Ολυμπιονίκης με την ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας στο ομαδικό πουρσουίτ, θέλησε να περάσει το δικό της μήνυμα.

Αμήχανοι οι θεατές την είδαν να βγάζει το κράνος της για να πανηγυρίσει και να αποκαλύπτεται το κεφάλι της με ελάχιστα μαλλιά. Η Βρετανίδα από 10 χρονών ταλαιπωρείται από την ανίατη αρρώστια που ονομάζεται αλωπεκία.

«Θυμάμαι ένα βράδυ να κλαίω ασταμάτητα και να ρωτώ τους γονείς μου τι μου συμβαίνει» θυμάται και συνεχίζει: «Όταν ήμουν μικρή δεν έβγαινα και δεν έκανα ό,τι έκαναν τα παιδιά της ηλικίας μου. Δεν είχα αυτοπεποίθηση λόγω της εμφάνισής μου και το μόνο που έκανα ήταν να αφοσιωθώ στο διάβασμα. Όταν όμως άρχισα να ασχολούμαι με την ποδηλασία, τότε πραγματικά δεν με ένοιαζε το πως φαινόμουν στους άλλους. Ήμουν πάνω στο ποδήλατο και ο κόσμος έπρεπε να με κρίνει για αυτό και όχι για την εμφάνισή μου. Όταν δε άρχισα να κερδίζω, τότε ένιωθα ακόμα καλύτερα».



Διαβάστε περισσότερα...

Ο πραγματικός νικητής των 400 μέτρων



Ο Όσκαρ Πιστόριους κέρδισε το θαυμασμό θεατών και συναθλητών.

Είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο δυνατός άνθρωπος και αθλητής που είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ο Νοτιοαφρικανός Όσκαρ Πιστόριους, ο μοναδικός αθλητής με τεχνητά μέλη που έλαβε μέρος, μετά τον ημιτελικό των 400μ. δήλωσε έτοιμος για την επόμενη πρόκληση στην αξιοθαύμαστη καριέρα του.

«Πλέον, το Λονδίνο είναι σίγουρα μία από τις αγαπημένες μου πόλεις. Εδώ έγινε το όνειρό μου πραγματικότητα, να συμμετάσχω σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ευχαριστώ πολύ όλους όσοι με υποστήριξαν και με χειροκρότησαν», δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός Πιστόριους που πήρε την τελευταία θέση στον ημιτελικό αλλά γνώρισε, όπως αναμενόταν, την αποθέωση από όλους στις εξέδρες.

Όταν ρωτήθηκε αν είναι αυτό το τέλος της διαδρομής για τον ίδιο, είπε: «Όχι, όχι. Έχω πολλά ακόμα να κάνω. Θα τρέξω στην σκυταλοδρομία με την χώρα μου και μετά θα συνεχίσω να προπονούμαι για τις επόμενες διοργανώσεις».


Πηγή: http://www.sport-fm.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακαλύφθηκαν άνθρωποι με φυσική ανοσία στη λύσσα



Καταρρίπτεται η πεποίθηση ότι η μόλυνση είναι σχεδόν 100% θανατηφόρα.

Οι επιστήμονες για πρώτη φορά ανακάλυψαν ανθρώπους που ο οργανισμός τους έχει φυσική προστασία απέναντι στη λύσσα. Πρόκειται για απομακρυσμένες κοινότητες του Αμαζονίου στο Περού, που τακτικά εκτίθενται σε νυχτερίδες- βαμπίρ (φορείς του ιού της λύσσας) και έτσι φαίνεται πως έχουν σταδιακά αποκτήσει φυσική ανοσία.

Η ανακάλυψη καταρρίπτει την έως τώρα πεποίθηση ότι η μόλυνση από λύσσα είναι σχεδόν 100% θανατηφόρα, εκτός αν δοθεί άμεσα η κατάλληλη θεραπεία.

Οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, με επικεφαλής την Έιμι Γκίλμπερτ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό τροπικής ιατρικής και υγιεινής «American Journal of Tropical Medicine and Hygiene», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Science», ανέφεραν ότι, από το δείγμα ανθρώπων που εξέτασαν, περίπου ένας στους δέκα (ποσοστό 11%) είχε προστασία απέναντι στην επικίνδυνη λοιμώδη ασθένεια. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν επιβιώσει από τον ιό, χωρίς να έχουν δεχτεί οποιαδήποτε ιατρική αγωγή.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν για πρώτη φορά ότι ίσως υπάρχει ένα είδος φυσικής αντίστασης ή αυξημένης ανοσολογικής αντίδρασης σε ορισμένους πληθυσμούς που εκτίθενται συχνά στη νόσο», δήλωσε η Γκίλμπερτ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η απρόσμενη ανακάλυψη θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών θεραπειών κατά της λύσσας, που συνεχίζει να σκοτώνει πολλούς ανθρώπους σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η λύσσα εκτιμάται ότι προκαλεί περίπου 55.000 θανάτους ετησίως μόνο στην Αφρική και την Ασία, ενώ ήδη σημειώνονται αυξημένα περιστατικά στην Κίνα, τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, καθώς επίσης την Κεντρική και Νότια Αμερική.

Στις ανεπτυγμένες χώρες, η νόσος έχει υποχωρήσει σημαντικά, χάρη στις χρόνιες εκστρατείες εμβολιασμών των ζώων- φορέων.

Παράλληλα, οι άνθρωποι που θεωρούνται ύποπτοι για έκθεση στη λύσσα, μπορούν να εμβολιαστούν έγκαιρα και να προφυλαχθούν αποτελεσματικά μέσω της δημιουργίας αντισωμάτων στον οργανισμό έναντι του ιού.

Στην περίπτωση των κατοίκων του Αμαζονίου, ορισμένοι, παρόλο που δεν είχαν εμβολιαστεί ποτέ πριν, βρέθηκαν να έχουν στο αίμα τους τέτοια αντισώματα κατά του ιού της λύσσας. Από αυτό, κατά τους επιστήμονες, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η έκθεση των ανθρώπων στον ιό δεν έχει κατ’ ανάγκη μοιραία κατάληξη. Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, το ποσοστό των ατόμων με φυσική ανοσία να είναι μεγαλύτερο, αφού όσοι δεν έχουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα για λύσσα, δεν καταφεύγουν στο νοσοκομείο για έλεγχο.

«Όλοι συμφωνούμε ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που έχουν κλινικά συμπτώματα λύσσας, τελικά πεθαίνουν. Όμως είναι πιθανό να μην λαμβάνουμε υπόψη απομονωμένες περιοχές υψηλού κινδύνου, όπου ορισμένοι άνθρωποι εκτίθενται στον ιό της λύσσας και, παρόλα αυτά, για οποιονδήποτε λόγο, δεν αναπτύσσουν τη νόσο», ανέφερε η Γκίλμπερτ.

Οι νυχτερίδες- βαμπίρ ζουν με αίμα θηλαστικών, κατά προτίμηση ζώων που βόσκουν, όμως αν υπάρχει έλλειψη των τελευταίων, δεν έχουν πρόβλημα να πιούν το αίμα των κοιμισμένων ανθρώπων, χωρίς να τους ξυπνήσουν, χάρη στα πολύ κοφτερά δόντια τους που δημιουργούν εύκολα τομές στο δέρμα.

Καθώς ο ιός συχνάζει στον οργανισμό των νυχτερίδων (όπως και σε άλλα ζώα, π.χ. τους σκύλους), μπορεί μέσω αυτών να μεταφερθεί στους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν ήδη γενετικές μελέτες στα άτομα με φυσική ανοσία στη λύσσα, προκειμένου να ανακαλύψουν τα συγκεκριμένα «μονοπάτια» στη βιοχημεία και φυσιολογία των εν λόγω ανθρώπων, που επιτρέπουν την ανάπτυξη της φυσικής αντίστασης του οργανισμού, ώστε αυτή να μπορεί, στη συνέχεια, να αναπαραχθεί και σε άλλους ανθρώπους με ελεγχόμενο τρόπο, κάτι που θα έσωζε ζωές.


Διαβάστε περισσότερα...

Στη φυλακή οι... μαϊμού



Με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα συναντηθεί στις 11 το πρωί ο υπουργός Εργασίας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr o Γιάννης Βρούτσης θα ζητήσει την συνδρομή της δικαιοσύνης και την παραδειγματική τιμωρία όλων όσων έπαιρναν «μαϊμού» επιδόματα και συντάξεις.

«Αυτό πρέπει να τελειώσει και θα τελειώσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στον ΟΑΕΕ, αυτές τις ημέρες τελειώνει ο ΟΓΑ και παίρνει σειρά το ΙΚΑ. Αυτό είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας για όλους τους ασφαλισμένους πολίτες», τονίζουν πηγές του υπουργείου Εργασίας. Μέχρι στιγμής τα στοιχεία που έχουν βρεθεί σοκάρουν καθώς πρόκειται για χιλιάδες παράνομες συντάξεις και επιδόματα που τόσα χρόνια το ελληνικό δημόσιο πλήρωνε εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να απευθύνει έκκληση προς όλους όσους παίρνουν «μαϊμού» επιδόματα και συντάξεις να προσέλθουν αυτοβούλως πριν φτάσει ο φάκελος τους στον εισαγγελέα και θα αντιμετωπιστούν με ευνοϊκό τρόπο από την πολιτεία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το επίπεδο της έρευνας θα φτάσει σε όλες στις βαθμίδες, ακόμα και σε εκείνους οι οποίοι προσκόμιζαν τα «μαϊμού» δικαιολογητικά όπως γιατροί αλλά και υπάλληλοι που μετείχαν στις επιτροπές. «Κάθε ευρώ που χάνεται πλέον κόβεται από τους φορολογούμενους και αυτό θα πρέπει να σταματήσει» σημείωναν συνεργάτες του υπουργού.

Τι επόμενες ημέρες ο Γιάννης Βρούτσης αναμένεται να καταθέσει νομοθετική πράξη στην οποία θα τονίζεται πως δεν θα δίνεται καμία ασφαλιστική παροχή χωρίς τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ. Για αυτό το θέμα ο υπουργός Εργασίας έχει ενημερώσει με κατεπείγουσα εγκύκλιο του διοικητές του ΙΚΑ. Όσοι δεν συμμορφωθούν τότε ο Γιάννης Βρούτσης είναι αποφασισμένος ακόμα και να τους παύσει από τα καθήκοντα τους.

«Είναι η πρώτη φορά που διενεργείται ένας τόσο εκτεταμένος και σε βάθος έλεγχος των συνταξιοδοτικών παροχών. Μέχρι τώρα υπήρχε ένα τυφλό ασφαλιστικό σύστημα και κανένα ταμείο δεν έβλεπε τις παροχές και τις συντάξεις που έδιναν τα άλλα ταμεία στους δικούς του ασφαλισμένους με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμοι πόροι σε παροχές που δεν έπρεπε να δίνονται και σε φόρους ή σε εισφορές που δεν καταβάλλονταν» ανέφεραν χαρακτηριστικά από το περιβάλλον του υπουργού Εργασίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σήκωσε ολόκληρο αυτοκίνητο για να σώσει τον πατέρα της



Η ανάγκη της έδωσε υπεράνθρωπη δύναμη.

Μία 22χρονη κοπέλα μεταμορφώθηκε ξαφνικά σε... αρσιβαρίστα για να σώσει τον πατέρα της ο οποίος είχε καταπλακωθεί από ένα αυτοκίνητο.

Η Λόρεν Κορνάτσκι, από την Βιρτζίνια των ΗΠΑ, έπαθε σοκ όταν βγήκε στην αυλή του σπιτιού της και είδε τον πατέρα της ακίνητο και αναίσθητο, κάτω από το αυτοκίνητό τους.

Ο 52χρονος άνδρας επιχειρούσε να αλλάξει ένα λάστιχο, αλλά δεν είχε τοποθετήσει καλά τον γρύλο, με αποτέλεσμα η μία πλευρά του αυτοκινήτου να πέσει επάνω του.

Η κοπέλα δεν έχασε ούτε στιγμή και έτρεξε να κάνει το αδιανόητο: να σηκώσει το αυτοκίνητο, με τα ίδια της τα χέρια! Η ανάγκη να σώσει τον πατέρα της, της έδωσε ξαφνικά απίστευτη δύναμη. Σήκωσε το αυτοκίνητο και ζήτησε από τη μητέρα της να το στηρίξει με ένα λάστιχο. Έπειτα, απεγκλώβισε τον πατέρα της, ο οποίος είχε ήδη μελανιάσει.

Τελικά, ο Άλεκ Κορνάτσκι γλίτωσε αν και υπέστη κατάγματα στα πλευρά και στον αυχένα και κακώσεις στο χέρι.

Οι γιατροί είπαν στην Λόρεν, ότι αν είχαν περάσει μερικά λεπτά ακόμη, ο πατέρας της μπορεί να είχε πεθάνει από ασφυξία.



Διαβάστε περισσότερα...

Παίρνουν το επίδομα αδείας



Σήμερα, Δευτέρα 6 Αυγούστου, αναμένεται να καταβληθεί το επίδομα αδείας έτους 2012 στους δικαιούχους συνταξιούχους, όπως ανακοίνωσε σχετικά ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάντε πικνίκ στην πρωτεύουσα



Ποια μέρη ενδείκνυνται για δραστηριότητα.

Θέλετε πικνίκ; Γίνεται και στην Αθήνα! Ο καιρός λοιπόν είναι καλός, αρκετά χρήματα για εξόδους σε εστιατόρια δεν υπάρχουν οπότε ετοιμάστε τα τάπερ και βγείτε στα πάρκα που διαθέτει η πρωτεύουσα. Άλλωστε, κάποιες φορές, πιο σημαντική είναι η παρέα παρά η τοποθεσία. Κάντε το και θα το καταλάβετε…

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης

Το συγκεκριμένο πάρκο βρίσκεται στα σύνορα των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν στην πρωτεύουσα. Ένα πολύ καλό του σημείο μάλιστα είναι η λίμνη με τις καλαμιές που φιλοξενεί πάπιες και ψάρια γλυκού νερού.

Σε όλο το πάρκο υπάρχουν ξύλινα παγκάκια στα οποία μπορείτε να κάτσετε για φαγητό ή για να απολαύσετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με την παρέα σας.



Άλσος Καισαριανής

Προμηθευτείτε ένα τραπεζομάντιλο και κάτι για να ακουμπήσετε και απολαύστε το καταπράσινο και τα πλακόστρωτα δρομάκια του. Αν σας τελειώσει το νερό πάντως, υπάρχει ένα καφέ εκεί κοντά για να ξεδιψάσετε.

Λόφος Φιλοπάππου

Εφτακόσια στρέμματα όλο πεύκα, χωμάτινα μονοπάτια ιδανικά για εξερευνήσεις. Ο λόφος προσφέρει άψογη θέα στην Ακρόπολη, το Ηρώδειο και το Λυκαβηττό. Είναι σε πολύ κοντινή από το κέντρο της πρωτεύουσας και μπορούν να το επισκεφθούν οι περισσότεροι.



Αυτά τα μέρη είναι από τα πιο γνωστά της πρωτεύουσας για περίπατο και πικνίκ. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι η καλή παρέα και φυσικά μια ηλιόλουστη μέρα για να μπορείτε να απολαύσετε τη βόλτα σας…


Διαβάστε περισσότερα...

Μέχρι επτά οι δόσεις στην εφορία



Εντός της εβδομάδας κλείνει το θέμα της σταδιακής αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος.

Σήμερα στις 8 το πρωί εξέπνευσε η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής των εντύπων Ε1 μέσω του συστήματος Taxinet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Σε εκκρεμότητα παραμένει η εκκαθάριση 220.000 περίπου φορολογικών δηλώσεων που αντιστοιχούν στο 4% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων.

Από αυτές οι 120.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί χειρόγραφα στις εφορίες και η εκκαθάριση τους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ 100.000 δηλώσεις που έπρεπε να υποβληθούν ηλεκτρονικά δεν έχουν κατατεθεί στο Taxinet. Ουσιαστικά δεν υπέβαλε εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση σχεδόν το 2% των φορολογουμένων.

Εντός της εβδομάδας θα κλείσει και το θέμα της σταδιακής αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος με την τρόικα να ξεκαθαρίζει στη κυβέρνηση ότι η απόδοση των φόρων θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τον Φεβρουάριο του 2013.

Με βάση το σχέδιο που είχε εκπονήσει το υπουργείο Οικονομικών ο φόρος θα μπορούσε να εξοφληθεί σε έως και δέκα μηνιαίες δόσεις για τους φορολογούμενους που έχουν συνολικό ετήσιο εισόδημα έως 100.000 ευρώ.

Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από την τρόικα η οποία ζήτησε δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα για να δώσει το «οκ» για την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων έως και σε 7 δόσεις.

Σημειώνεται ότι τα εκκαθαριστικά σημειώματα περιλαμβάνουν έως και τρεις φόρους: Το φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης (που υπολογίζεται με συντελεστές 1%-4% σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ) και το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ για όσους έχουν μπλοκ παροχής υπηρεσιών.



Διαβάστε περισσότερα...

Νέος αριθμός από σήμερα για ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ



Το 184 γίνεται 14784.

Το 14784 είναι από σήμερα ο νέος τηλεφωνικός αριθμός του ΟΤΕ σε ό,τι αφορά στην ζήτηση υπηρεσιών υγείας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την τηλεφωνική εξυπηρέτηση όλων των ασφαλισμένων του.

Με στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ο ΟΤΕ προσφέρει μια σειρά ολοκληρωμένων υπηρεσιών άμεσης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης στον νέο αριθμό 14784.

Πλέον όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καλώντας αντί για το 184, που ίσχυε έως σήμερα, το 14784 μπορούν να:

• κλείσουν ή να τροποποιήσουν το ραντεβού τους με τον ιατρό της επιλογής τους στις Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ
• προγραμματίσουν εξέταση στα διαγνωστικά κέντρα του ΕΟΠΥΥ
• μάθουν τα ονόματα των ιατρών ανά ειδικότητα, καθώς και τις ώρες και ημέρες που δέχονται τους ασφαλισμένους
• μάθουν ποιοι είναι οι συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ που δέχονται στα ιδιωτικά τους ιατρεία
• ενημερωθούν για τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ (τηλέφωνα, ώρες λειτουργίας, διευθύνσεις κλπ)
• μάθουν γενικές πληροφορίες σχετικές με την παροχή των υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ ζωντανά, 24 ώρες το 24ωρο



Διαβάστε περισσότερα...

Ερευνητές κατασκεύασαν το πρώτο ανθρωποειδές επιδέξιο ρομποτικό χέρι



Είναι ικανό να χειριστεί τόσο βαριά αντικείμενα όσο και εύθραυστα.

Ερευνητές από την Ιταλία και τη Γερμανία δημιούργησαν το πρώτο στον κόσμο ρομποτικό χέρι με πραγματικές ανθρώπινες διαστάσεις, το οποίο έχει πέντε δάχτυλα και είναι ικανό να πιάσει και να χειριστεί με ανθρώπινη δεξιότητα τόσο βαριά αντικείμενα, όσο και εύθραυστα όπως ένα αυγό.

Η κατασκευή ρομπότ που να μπορούν να χειρίζονται επιδέξια διάφορα αντικείμενα, έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολο έργο για τους μηχανικούς, οι οποίοι προσπαθούν να βελτιώσουν τα ανθρωποειδή ρομπότ, ώστε να γίνουν μελλοντικά πιο ικανά να βοηθούν τους ανθρώπους στο νοικοκυριό, στο εργοστάσιο και σε διάφορες άλλες εργασίες, όπως οι αποστολές διάσωσης.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, υπάρχουν ήδη βιομηχανικά ρομπότ που μπορούν να πιάνουν και να μετακινούν αντικείμενα, όμως δεν έχουν την επιδεξιότητα και ακρίβεια ενός ανθρώπινου χεριού, ώστε π.χ. να πιάσουν ένα αυγό και να το μεταφέρουν χωρίς να το σπάσουν.

Οι Ευρωπαίοι ερευνητές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, δημιούργησαν ένα τέτοιο χέρι που το ονόμασαν «Dexmart Hand» και το οποίο μπορεί τόσο να σηκώσει ένα βάρος πέντε κιλών, όσο και να πιάσει ένα αυγό χωρίς πρόβλημα. Για την καλύτερη μέχρι σήμερα επίτευξη επιδεξιότητας ρομποτικού χεριού, έκανε λόγο ο ερευνητής Κλαούντιο Μελχιόρι του πανεπιστημίου της Μπολόνια.

Το χέρι διαθέτει ένα πρωτόγονο «εγκέφαλο», ο οποίος, σε συνδυασμό με αισθητήρες, του επιτρέπει να υπολογίζει πόση δύναμη πρέπει να ασκήσουν τα τεχνητά δάχτυλά του για να πιάσει ένα αντικείμενο, χωρίς ούτε να του πέσει, ούτε να το συμπιέσει υπερβολικά.

«Η ικανότητα του ρομποτικού χεριού είναι τόσο όμοια με αυτή των ανθρώπων, που το όραμα των ρομπότ ως προσωπικών βοηθών στο νοικοκυριό, στο γραφείο ή στο εργοστάσιο γίνεται ολοένα πιο ρεαλιστικό», δήλωσε ο ερευνητής του ίδιου πανεπιστημίου Τζιανλούκα Πάλι.


Διαβάστε περισσότερα...

Οι υγιεινές συνήθειες που... μας αρρωσταίνουν



Οι καθημερινή μας ρουτίνα δεν είναι τόσο αθώα όσο θα θέλαμε.

Οι άγραφοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας είναι σαφείς: καλή διατροφή, άσκηση, καθαριότητα, αποφυγή του άγχους και καλός ύπνος. Κι όμως, πολλές από τις συνήθειες που υιοθετούμε, εν τέλει μας κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό. Δείτε ποιες είναι αυτές:

Υπερβολική χρήση αντισηπτικών – μας προστατεύει βραχυπρόθεσμα, αλλά κάνει τον οργανισμό μας λιγότερο ανθεκτικό απέναντι στα βακτήρια.

Συχνή αλλαγή προϊόντων ομορφιάς – πολλές γυναίκες αλλάζουν συχνά κρέμες προσώπου επειδή «δεν βλέπουν αποτελέσματα». Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται υπομονή. Η αλλαγή προϊόντων δεν είναι απλή υπόθεση, καθώς μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα ερεθισμούς και αλλεργικές αντιδράσεις.

Οι σαγονάρες – άνετες και δροσερές, οι σαγιονάρες είναι η πρώτη μας εοιλογή το καλοκαίρι. Ωστόσο, η άνεση είναι σχετική, καθώς οι σαγιονάρες επιβαρύνουν τους μύες και τους τένοντες επειδή δεν δένουν στο πόδι και το «αναγκάζουν» να κάνει περιττές κινήσεις.

Βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα – Το πολύ συχνό βούρτσισμα καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών. Μετά το φαγητό χρησιμοποιήστε ένα ήπιο στοματικό διάλυμα και περιορίστε το βούρτσισμα σε δύο φορές την ημέρα.

Η παράλειψη γευμάτων – Παραλείποντας γεύματα πιστεύουμε ότι γλιτώνουμε θερμίδες. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνουμε είναι να πιέζουμε τον οργανισμό μας. Αν δεν φάμε πρωινό ή μεσημεριανό, μοιραία, όταν φθάσει το βράδυ, θα πεινάμε σαν λύκοι και θα φάμε τη διπλάσια ποσότητα.

Η κατανάλωση μόνο εμφιαλωμένου νερού – το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι απαραίτητα πιο ασφαλές από το νερό της βρύσης. Επιπλέον, στα δίκτυα ύδρευσης των πόλεων, το νερό φθοριώνεται, επομένως βοηθά στην υγεία των δοντιών.

Υπερβολική χρήση απολυμαντικών – τα απολυματικά μας βοηθούν να αντιμετωπίζουμε τα μικρόβια, αλλά δεν είναι αθώα. Περιέχουν αρκετές τοξικές ουσίες. Το σημαντικό είναι να καθαρίζουμε συχνά και όχι να χρησιμοποιούμε το πιο ισχυρό απολυμαντικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Υγιεινά παιδικά σνακ



Η σωστή διατροφή δεν έχει ηλικία.

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό διατροφικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια. Οι ειδικοί εκτιμούν πως τα παιδιά παίρνουν το ένα τέταρτο των καθημερινών τους θερμίδων από το «τσιμπολόγημα» μεταξύ των γευμάτων.

Το να μάθει ένα παιδί να επιλέγει υγιεινότερα σνακ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους γονείς του οι οποίοι πρέπει να ξεκινήσουν από πολύ νωρίς το «μάθημα».

Οφείλουν να είναι ενημερωμένοι για τις έρευνες που έχουν δείξει ότι τα παιδιά είναι επιρρεπή στο να αντιγράφουν ως επί το πλείστον τις κακές συνήθειες των γονιών τους.

Για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να επιλέγουν υγιεινά σνακ, πρέπει να εφοδιάζουμε συνεχώς το σπίτι με τα κατάλληλα είδη.

Οι καλύτερες επιλογές είναι:

Όσα περιέχουν ίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά
Λίγα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

Τέτοια τρόφιμα είναι:

-Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά.

-Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθώς και οι χυμοί αυτών- σε ποσότητες όχι μεγαλύτερες των δύο ποτηριών
ημερησίως, διότι και ο φρέσκος περιέχει σάκχαρα επομένως δυνητικά μπορεί να παχύνει, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

-Τα αποξηραμένα φρούτα.

-Τα δημητριακά ολικής άλεσης.

-Οι μπάρες δημητριακών.

-Τα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης και αλλαντικά με λίγα λιπαρά και
Λαχανικά.

Γενικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως, όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν ποσότητες «κρυμμένου» αλατιού.

1.Ας είμαστε δημιουργικοί.Αντί για φρούτο, προτιμήστε μια δροσιστική φρουτοσαλάτα. κόβουμε τα φρούτα και τα λαχανικά σε διάφορα σχήματα κι αφήνουμε το παιδί να συμμετέχει σε αυτό με μαχαίρια του βουτύρου ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος να τραυματιστεί.

2.Προσφέρουμε επιλογές στο παιδί. Να διαλέξει μόνο του από το μανάβικο κάθε εβδομάδα ποιο φρούτο θέλει να δοκιμάσει, αρκεί να γνωρίζει ότι δεν είναι υποχρεωμένο να το φάει εάν δεν του αρέσει.

3.Ας είμαστε επίμονοι. Επειδή δεν μπορούμε να αναγκάσουμε το παιδί να φάει κάτι που δεν θέλει, συνεχίζουμε την προσπάθεια προσθέτοντας το σε μικρές ποσότητες σε κάτι που τρώει ήδη (π.χ. μικρά κομμάτια φρούτου μέσα στο γιαούρτι του).

4.Ένα μυστικό: να βάζετε πάντα κάτι που θέλετε να φάει σε εμφανές σημείο του σπιτιού ώστε να μπει στον πειρασμό να τα δοκιμάσει(π.χ. ένα καλάθι με ποικιλία φρούτων σε ένα σημείο όπου το παιδί έχει εύκολη πρόσβαση).

5.Προσκαλέστε:τους φίλους και τους συμμαθητές του παιδιού σας και φτιάξτε τους λιχουδιές με υγιεινές συνταγές.

6.Παιχνίδι: δώστε στο παιδί να δοκιμάσει αυτό που θέλετε μέσω παιχνιδιού. Κάθε φορά, θα δοκιμάζει μια καινούρια γεύση.

7.Ασχοληθείτεμε το να φυτέψετε ρίζες, όσπρια, φρούτα και να του μάθετε πως πρέπει να τα φροντίζει. είναι σίγουρο πως τα παιδιά όταν ασχολούνται με κάτι, το αγαπούν και σίγουρα θα θέλουν να δοκιμάσουν αυτό που έφτιαξαν με τα χεράκια τους.


Πηγή: http://diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...