Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Πλήρωσε με χαρτονόμισμα των 30 ευρώ και πήρε και... ρέστα!


Μεγάλη γκάφα από ταμία γερμανικού σούπερ μάρκετ.

Με χαρτονόμισμα των… 30 ευρώ πλήρωσε τα ψώνια του ένας 41χρονος Γερμανός σε σούπερ μάρκετ της πόλης Dulmen.

Η ταμίας του σούπερ μάρκετ στην αρχή δεν κατάλαβε ότι πρόκειται για ένα χαρτονόμισμα που δεν υπάρχει, και, μάλιστα, του έδωσε και ρέστα! Όταν αντιλήφθηκε τι συνέβη ήταν αργά, αφού είχε ήδη φύγει με το ποδήλατό του.

Το ίδιο βράδυ εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα, αφού έμαθε ότι η αστυνομία είχε αρχίσει έρευνες και εξήγησε ότι το είχε βρει σε μία γειτονική πόλη και το έκρυψε για να μην το χρησιμοποιήσουν τα παιδιά του.

Παρ’ όλα αυτά, οι αρχές δεν έχουν βρει ακόμη από πού προήλθε αρχικά το πλαστό χαρτονόμισμα.

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα από την Frankfurter Allgemeine Zeitung…



Διαβάστε περισσότερα...

Αρχίζει αύριο η 36η Γιορτή Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως


Το μήνυμα της φετινής έκθεσης: «Χαρίστε ένα βιβλίο, σώστε μια βιβλιοθήκη».

Από αύριο και έως τις 9 Ιουνίου θα διαρκέσει στο Πεδίον του Άρεως η 36η Γιορτή Βιβλίου που διοργανώνουν για δεύτερη φορά από κοινού ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής.

Η Γιορτή Βιβλίου θα διανθισθεί με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας, εκθέσεις φωτογραφίας και φωτορεπορτάζ, σεμινάρια γραφής με διαγωνισμό διηγήματος, ειδικές εκδηλώσεις για παιδιά, θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα «Βιβλία που έγιναν ταινίες».

Το κοινωνικό μήνυμα της φετινής έκθεσης είναι «Με διάβασες; Χάρισέ του! Χαρίστε ένα βιβλίο, σώστε μια βιβλιοθήκη» και σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η συγκέντρωση βιβλίων για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στη Φολέγανδρο, η ενίσχυση της βιβλιοθήκης των Γυναικείων Φυλακών Θήβας και η ενίσχυση της βιβλιοθήκης του Τμήματος Νέων της Κεντρικής Φυλακής Γυναικών Κορυδαλλού.

Πέρσι, με την αντίστοιχη πρωτοβουλία είχαν συγκεντρωθεί 17.968 βιβλία, από τα οποία τα 3.500 προσφέρθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής.

Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, η Γιορτή Βιβλίου επέστρεψε από πέρσι στον παραδοσιακό της χώρο και συμπλήρωσε: «Η επιστροφή αυτή μας γεμίζει αισιοδοξία τόσο για την ιστορική αυτή περιοχή όσο και για τον εκδοτικό τομέα. Παρά την ανάπτυξη της ηλεκτρονικού βιβλίου, οι έντυπες εκδόσεις εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να είναι αναντικατάστατες».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποσυμφόρηση των φυλακών από χρήστες που συνελήφθησαν με μικροποσότητες


Ο νέος νόμος αντιμετωπίζεται θετικά από νομικούς και θεραπευτές.

Σε μερική αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων θα οδηγήσει ο νέος νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών (Ν 4139/2013) που ψηφίστηκε το Μάρτιο και αντιμετωπίζεται θετικά από νομικούς και εκπρόσωπους θεραπευτικών κοινοτήτων.

Οι νέες ρυθμίσεις του σχετικού νόμου θα συζητηθούν στο συνέδριο που αρχίζει σήμερα στο αμφιθέατρο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διοργανώνει ο Τομέας ποινικών και εγκληματολογικών επιστημών Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ., σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης.

«Πρόκειται για έναν, σαφώς πιο ευνοϊκό νόμο για τους χρήστες ουσιών που έχει την λογική του εξορθολογισμού των ποινών, οδηγώντας έτσι σε μερική αποσυμφόρηση των φυλακών» σχολιάζει ο ειδικός βοηθός διευθυντή του ΚΕ.Θ.Ε.Α.,Φαίδων Καλοτεράκης ο οποίος, στην ημερίδα, θα παρουσιάσει το θεραπευτικό πρόγραμμα.

«Ο προηγούμενος νόμος τιμωρούσε πολλούς “φτωχοδιάβολους”, χρήστες δηλαδή που συλλαμβάνονταν με μικροποσότητες και φυλακίζονταν για μεγάλο διάστημα. Τώρα όμως υπάρχουν αυστηρότερες διατάξεις για τους εμπόρους και υπάρχει μια κατεύθυνση προς την θεραπεία των χρηστών»συμπληρώνει.

Ωστόσο, αν και ο νέος νόμος “επενδύει” στην απεξάρτηση, εντούτοις, όπως επισημαίνει ο κ.Καλοτεράκης, τα θεραπευτικά προγράμματα λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και “κουτσουρεμένα” κονδύλια.

«Είναι ενδεικτικό ότι στο ΚΕ.Θ.Ε.Α., έχει να γίνει πρόσληψη από το 2006 ενώ μέχρι τώρα έχουν φύγει, είτε με παραίτηση είτε με συνταξιοδότηση, 70 υπάλληλοι» αναφέρει, προσθέτοντας ότι επειδή η πιστοποίηση των χρηστών αλλάζει με τον νέο νόμο, τα θεραπευτικά κέντρα θα δέχονται ακόμη περισσότερα άτομα.

«Παλαιότερα η πιστοποίηση γινόταν με ένα ερωτηματολόγιο που οι έμποροι ναρκωτικών το είχαν απομνημονεύσει και το συμπλήρωναν προκειμένου να πέσουν “στα μαλακά” ως χρήστες» εξηγεί.

Θετικά πάντως σχολιάζει τον νέο νόμο περί εξαρτησιογόνων ουσιών και ο πρόεδρος του Δ.Σ.Ρ., Γιώργος Κυμπαρίδης ο οποίος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο συνέδριο, αναφέρει ότι πρόκειται «για ένα σημαντικό βήμα μπροστά αφού ο συγκεκριμένος νόμος δεν χρησιμοποιεί ως μέσο αντιμετώπισης την καταστολή αλλά ωθεί στη θεραπεία».

«Είναι ευνοϊκότερος απέναντι στους συλληφθέντες χρήστες για τους οποίους μάλιστα υπάρχει και πρόνοια για την μη εγγραφή της παρανομίας στα ποινικά τους μητρώα. Μιλάμε για λύσεις που δεν στρέφονται μόνο πλέον στην καταστολή αλλά ωθεί στη θεραπεία».

“Είναι ευνοϊκότερος απέναντι στους συλληφθέντες χρήστες για τους οποίους μάλιστα υπάρχει και πρόνοια για την μη εγγραφή της παρανομίας στα ποινικά τους μητρώα. Μιλάμε για λύσεις που δεν στρέφονται μόνο πλέον στην καταστολή αλλά στη θεραπεία” τονίζει.

Μια πτέρυγα απεξάρτησης χωρίς... ρεύμα

Και ενώ ο νέος νόμος αντιμετωπίζεται από όλους θετικά, μια πτέρυγα στις φυλακές Διαβατών που θα εξυπηρετούσε στην απεξάρτηση των κρατουμένων, παραμένει κλειστή λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων. Σύμφωνα με τον κ.Καλοτεράκη, πρόκειται για ένα χώρο όπου θα μένουν 85 κρατούμενοι- χρήστες ουσιών οι οποίοι θα παρακολουθούν πρόγραμμα απεξάρτησης μέσα στις φυλακές.

«Το μόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει αυτή η μοναδική, στην Ελλάδα, μονάδα, είναι η αδειοδότηση για την παροχή ρεύματος που ακόμα παραμένει στον αέρα» λέει χαρακτηριστικά.

Στη μονάδα οι κρατούμενοι θα μένουν σε τρίκλινα κελιά και θα παρακολουθούνται από ειδικούς, για το πρόγραμμα απεξάρτησης, σε 24ωρη βάση.



Διαβάστε περισσότερα...

«Αναληθή τα περί προκαταβολής φόρου στο 90%»


Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ δημοσίευμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Διαψεύδει, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, σημερινό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο αυξάνεται στο 90% η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

«Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι, και για τα νέα σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται στο νέο φορολογικό νόμο, ισχύει η διάψευση του Σαββάτου 18/05/2013, δηλαδή ότι είναι παντελώς αναληθή», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στο προσχέδιο του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που πρόκειται να τεθεί σύντομα προς δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται η αύξηση στο 90% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, από 55% και 80% αντίστοιχα σήμερα.

Κάθε φορολογούμενος (φυσικό πρόσωπο ή νομική οντότητα) που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, θα προκαταβάλλει το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου, την 31η Οκτωβρίου και την 31η Ιανουαρίου 30% κάθε φορά του οφειλόμενου φόρου, όπως αυτός υπολογίστηκε με βάση τη φορολογική δήλωση του προηγούμενου έτους.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Φέτος η υπουργική απόφαση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα


Προαναγγελία του υφυπουργού Εργασίας.

Εντός του 2013 θα εκδοθεί η κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με την οποία θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την πιλοτική εφαρμογή του οποίου προανήγγειλε σήμερα από το βήμα του Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, στο Ζάππειο, ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στο ίδιο συνέδριο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας Έφη Μπέκου ανέφερε ότι με την υπουργική απόφαση θα καθορισθούν το ύψος του επιδόματος, τα εισοδηματικά, οικογενειακά και γεωγραφικά κριτήρια, καθώς και η διάρκεια καταβολής του.

Πρόκειται για μνημονιακή δέσμευση, που αποσκοπεί στη συνάθροιση των 50 περίπου προνοιακών παροχών σε ένα ενιαίο επίδομα, πρακτική που εφαρμόζεται και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να ενισχυθούν ομάδες που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης όπως είναι οι υπερήλικες και τα ανασφάλιστα άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο επίδομα δεν θα περιλαμβάνει μόνο χρηματικές παροχές αλλά θα συνοδεύεται από παροχές υπηρεσιών και κοινωνικής φροντίδας μετά από έλεγχο των περιουσιακών και εισοδηματικών πηγών των δικαιούχων.



Διαβάστε περισσότερα...

Βαρδής: Θέλαμε να το κρατήσουμε κρυφό


Ο Γιάννης Βαρδής μιλά για πρώτη φορά για την πρόσφατη περιπέτεια υγείας του πατέρα του, Αντώνη Βαρδή.

"Ο πατέρας μου σήμερα είναι μια χαρά. Έχουμε γυρίσει από τη Γερμανία, όπου ήμασταν στο Ανόβερο. Παλεύαμε επί τρεις μήνες. Ήταν πολύ επικίνδυνο αυτό που συνέβη και σοκαριστήκαμε όλοι. Θεωρώ, όμως, ότι είναι σε πολύ καλό δρόμο. Έκανε την επέμβαση και όλα πήγαν καλά" περιγράφει στο περιοδικό "ΕΓΩ! Weekly" o τραγουδιστής και συνεχίζει: "Είχε έναν όγκο στο κεφάλι, ο οποίος ακομπούσε το νεύρο της ομιλίας και δημιουργούσε πρόβλημα. Δεν το αναλάμβανε κανένας γιατρός στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν, βρήκαμε μια κλινική στο Ανόβερο, που κάνει μόνο τέτοιες επεμβάσεις και αφαιρέθηκε ο όγκος, χωρίς να πειραχθεί το νεύρο της ομιλίας. Όλα πήγαν κατ΄ ευχήν. Τώρα είναι σε φάση ανάρρωσης. Ξεκουράζεται, αλλά παρ΄ όλα αυτά έχει μπει σε μια διαδικασία να τελειώσει το δίσκο της Νατάσσας Θεοδωρίδου. Του δίνει ενέργεια και ζωή. Είναι δημιουργικός και αυτό είναι εξαιρετικό. Είμαστε όλοι δίπλα του".




"Όλοι μας προσπαθήσαμε να το κρατήσουμε όσο περισσότερο κρυφό γίνεται, γιατί δεν θέλαμε να βγει προς τα έξω. Γνωρίζαμε ότι κάποια στιγμή θα γνωστοποιηθεί. Ήμασταν όλοι όμως της λογικής ότι ένα τέτοιο πρόβλημα πρέπει αρχικώς να μην γνωστοποιηθεί" εξήγησε.

Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Γ.Σούρλας: Να προστατευθούν οι άστεγοι


Την ανάγκη να αναπτυχθεί δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους αστέγους και όσους ζουν στην ακραία φτώχεια, πρότεινε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γ. Σούρλας, στην ειδική μόνιμη επιτροπή ισότητας και νεολαίας δικαιωμάτων του ανθρώπου, που συνεδρίασε στη Βουλή.


«Δεν συνιστά στοιχείο κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπισμού" όπως είπε ο κ. Σούρλας, "το γεγονός ότι υπάρχουν περίπου 20.000 άστεγοι συμπολίτες μας που δεν έχουν να κοιμηθούν, ενώ υπάρχουν αναξιοποίητοι στεγασμένοι χώροι και για μερικούς δεν αρκούν ακόμη και κατοικίες με χιλιάδες τετραγωνικά».


Ακόμη, επισήμανε πως πρέπει άμεσα να αντιληφθούν όλοι ότι οι ακραίες ανισότητες θέστουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. «Δεν τιμά την κοινωνία, τον πολιτισμό και το κοινωνικό κράτος πρόνοιας, το 10% του πληθυσμού να ζει όχι μόνο κάτω από τα όρια της φτώχειας αλλά σε ακραία φτώχεια, άλλοι να πεινούν και να μην έχουν τα στοιχειώδη για τα παιδιά τους και ορισμένοι να αναζητούν τρόπους να ξοδέψουν τον άφθονο πλούτο που διαθέτουν και που συνήθως δεν αποκτούν με νόμιμο τρόπο».


Αναφορικά με το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειαςτόνισε πως πρέπει άμεσα να ανοίξει ο ξενώνας της Αγιάσου. «Τα παιδιά αυτά μας φέρνουν, ως άτομα και ως Πολιτεία, προ των ευθυνών μας και θέτουν σε δοκιμασία τον ανθρωπισμό και την αγάπη μας εν γένει για το παιδί. Για να το αποδείξουμε έμπρακτα αυτό, πρέπει όχι μόνο να επαναλειτουργήσει ο ξενώνας της Αγιάσου Λέσβου, που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε 60 ανήλικα, αλλά να στεγαστούν το ταχύτερο δυνατό και τα 115 που έχουν υποβάλει αίτηση στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), αλλά σήμερα βρίσκονται -ελλείψει ικανών θέσεων στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας- είτε στα κρατητήρια της Αστυνομίας, είτε σε επισφαλείς χώρους".



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα παιδί εξαφανίζεται κάθε μέρα


Ένα παιδί εξαφανίζεται καθημερινά στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό των εξαφανισμένων παιδιών να ανέρχεται σήμερα στα 97, ενώ 23 είναι τα ανήλικα θύματα αρπαγής, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΑΣ, τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού» στο Ζάππειο.

Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013 εξαφανίστηκαν 138 παιδιά, από τα οποία τα 90 έχουν βρεθεί. Παρουσιάζοντας τα επίσημα στατιστικά στοιχεία εξαφανίσεων ανηλίκων, ο αστυνόμος Β' Αντώνης Παπαντώνης, από το Τμήμα Αναζητήσεων Προσώπων και το Γραφείο Εξαφανίσεων Ατόμων, τόνισε ότι ο μέσος όρος ανεύρεσης των ανηλίκων που έχουν εξαφανιστεί το 2012 και τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013 ανέρχεται σε 78,4%, ποσοστό που κατά πάσα πιθανότητα είναι μεγαλύτερο.

Το ποσοστό εξαφανίσεων ανηλίκων στην περιφέρεια είναι μεγαλύτερο από ό,τι στην Αττική, σε αντίθεση με το παρελθόν, τόνισε ο κ. Παπαντώνης. Υπογράμμισε, δε, ότι στον κατάλογο με τα αίτια εξαφάνισης παιδιών πρώτα είναι τα οικογενειακά, ενώ επισήμανε ότι είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος ο αριθμός των κοριτσιών που εξαφανίζονται σε σχέση με τα αγόρια.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι νέες ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων


Τις νέες ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων παρουσίασαν ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, Παναγιώτης Βασιλάκης και η αντιπρόεδρος, Μαρία Σκουρολιάκου

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «το συγκεκριμένο σύστημα αποκλείει κάθε μορφή παραποίησης της ταινίας καθώς είναι υδατογραφημένη όπως τα χαρτονομίσματα», ενώ ο έλεγχος για την γνησιότητα των ταινιών θα πραγματοποιείται με ειδικό μηχάνημα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Επίσης στο κάθε κουτί θα υπάρχει πλέον μοναδιαίος αριθμός ο οποίος δεν μπορεί να σβηστεί, όπως γινόταν στο παρελθόν.

«Με γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία υγείας των ελλήνων πολιτών προχωρούμε σήμερα στην αλλαγή των ταινιών γνησιότητας φαρμάκων. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε ώστε να μην υπάρχει κλοπή στο σύστημα διακίνησης φαρμάκων με πλαστές ταινίες γνησιότητας και ότι οι ασθενείς θα παίρνουν γνήσια φάρμακα. Όλη αυτή η προσπάθεια αποδίδει εκατοντάδες εκατομμύρια από την εφαρμοζόμενη πολιτική μας. Μέρος του οφέλους αυτού θα το επιστρέψουμε το προσεχές διάστημα πίσω στον ελληνικό λαό», ανέφερε ο Μάριος Σαλμάς.

Ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Παναγιώτης Βασιλάκης τόνισε ότι «ο λόγος που οι βελτιώσεις αυτές ανακοινώνονται συνεχώς και βλέπετε και τόσο γρήγορα να έρχονται στο φως της δημοσιότητας, είναι θα έλεγα ο χαρακτήρας του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Σαλμά, ο οποίος δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχει τη δυνατότητα να κατανοεί αρκετά καλά τα τεχνικά θέματα που του θέτουμε εμείς. Αυτό σίγουρα αποτελεί ζήτημα ιδιοσυγκρασίας και χαρακτήρα και νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει κανείς να το κατανοήσει, άσχετα αν δεν έχει να κάνει με την πολιτική, με την έννοια της καθημερινότητας που ζούμε».

Από την πλευρά της η Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Μαρία Σκουρολιάκου υπογράμμισε ότι «με την εποπτεία και την καθοδήγηση του Υπουργείου έχει γίνει μια τεράστια δουλειά στον ΕΟΦ», ώστε, όπως τόνισε, «το φάρμακο που παράγεται να θεωρηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ότι είναι το σωστά παραγόμενο».

«Επίσης γίνεται μια δουλειά ελέγχου έτσι ώστε ο Έλληνας φορολογούμενος να ξέρει που πάνε τα χρήματά του γιατί όπως ξέρετε και ο ΕΟΦ είναι μια κρατική υπηρεσία. Από την άλλη οι έλεγχοι εντατικοποιούνται», πρόσθεσε η κα Σκουρολιάκου.

Η παλιά ταινία



Η νέα ταινία:



Δείτε το βίντεο:





Διαβάστε περισσότερα...

Υπάλληλος του ΙΚΑ ζητούσε "φακελάκι"


Επ' αυτοφώρω, συνελήφθη το μεσημέρι στο ΙΚΑ Ρεθύμνου, υπάλληλος του ιδρύματος και συνδικαλιστής για δωροδοκία.

Ο υπάλληλος πιάστηκε στη "φάκα" από τους αστυνομικούς, την ώρα που έπαιρνε χαρτονομίσματα από δύο συνταξιούχους του ιδρύματος, προκειμένου να... λύσει προβλήματα που είχαν προκύψει με τις συντάξεις τους!

Το γεγονός προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, στους κόλπους των εργαζομένων, καθώς ο άνδρας είχε πλούσια συνδικαλιστική δράση και αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για 55χρονο, που εργαζόταν στο Κέντρο Πληρωμών Συντάξεων και έχει προϋπηρεσία 28 χρόνων, ενώ είναι και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΙΚΑ Δυτικής Κρήτης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος έπειθε συνταξιούχους , για τους οποίους είχε αναλάβει την προώθηση της καταβολής του ΕΚΑΣ, να του δίνουν ένα ποσό από 100 έως 300 ευρώ, προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις (τις οποίες σκοπίμως προκαλούσε) στην πληρωμή τους.


Μάλιστα είχε βρει και τον τρόπο με τον οποίο θα τον πλήρωναν άμεσα όσοι ενέδιδαν, λέγοντας τους να ζητήσουν από τον ταμία του υποκαταστήματος του ΙΚΑ να εισπράξουν το ΕΚΑΣ όχι εξ'ολοκλήρου σε επιταγή, όπως είναι οι οδηγίες της Διοίκησης, αλλά κάποιο ποσό σε μετρητά και τα υπόλοιπα με επιταγή. Έτσι , μόλις έπαιρναν οι συνταξιούχοι τα χρήματα , πήγαιναν στο γραφείο του και άφηναν το... δωράκι.

Αυτή η "οδηγία" ωστόσο φαίνεται ότι ήταν και η αιτία να αποκαλυφθεί η δράση του, αφού, το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα λίγης ώρας δύο συνταξιούχοι ζήτησαν το ίδιο πράγμα από τον ταμία, έβαλε τον τελευταίο σε υποψίες. Ο ταμίας ενημέρωσε την διευθύντρια του Υποκαταστήματος και εκείνη με τη σειρά της έστησε την "παγίδα"...

Προφασιζόμενη κάποια τεχνικά προβλήματα, η Διευθύντρια ζήτησε από τους συνταξιούχους να επιστρέψουν σήμερα και να πάρουν τα χρήματα τους. Στη συνέχεια, και αφού είχε ενημερωθεί η αστυνομία, φωτοτυπήθηκαν τα χαρτονομίσματα που θα δίνονταν στους δύο ηλικιωμένους και όταν οι τελευταίοι σήμερα πήγαν , εισέπραξαν το ΕΚΑΣ και πήραν το δρόμο για το γραφείο του ...εξυπηρετητή τους, η επέμβαση της αστυνομίας ήταν άμεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε μπει κινήσει τις υποψίες των προϊσταμένων του εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο μέχρι τώρα δεν είχε καταστεί εφικτό να βρεθούν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των διοικητικών υπαλλήλων Δυτικής Κρήτης Νίκος Καλατζάκης δήλωσε: "Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιου είδους ενέργειες, είμαστε απέναντι σε τέτοιες λογικές".

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Κουρεύονται» οι καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ


Το «πράσινο φως» για το «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε μελλοντικές διασώσεις-εκκαθαρίσεις τραπεζών «άναψε» το βράδυ της Δευτέρας η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σε ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της κοινοτικής οδηγίας για τις τραπεζικές διασώσεις «εκ των έσω» (bail-in) που θα υιοθετήσει όπως όλα δείχνουν το κυπριακό μοντέλο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που ενέκρινε η Επιτροπή, οι μεγαλοκαταθέτες θα μπορούν να υποστούν ζημίες αφού πρώτα έχουν εξαντληθεί οι υπόλοιπες πηγές άντλησης κεφαλαίων, δηλαδή οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο και οι εθνικές κυβερνήσεις θα συναποφασίσουν για την οδηγία. Την περασμένη εβδομάδα το ECOFIN συμφώνησε επί της αρχής ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες μπορούν να «κουρευτούν» στο μέλλον, αλλά ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία επιδιώκουν περιθώριο ελιγμών για τους χειρισμούς κατά τις μελλοντικές διασώσεις κι όχι ένα «άκαμπτο», αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο.

Όπως υπογράμμισε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Σβεν Γκίγκολντ, «η μάχη θα επικεντρωθεί στο πόσο δεσμευτική θα είναι η διαδικασία του bail-in και ποια θα είναι η ιεραρχία με την οποία θα επιβάλλονται οι ζημίες». Το σχέδιο της Ευρωβουλής προβλέπει ακόμη την δημιουργία εθνικών ταμείων για τη εκκαθάριση τραπεζών που θα βασίζονται σε συνεισφορές των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το σχέδιο για την τραπεζική ένωση προβλέπει τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου για τον σκοπό αυτό και η Κομισιόν θα καταθέσει σχετική πρόταση τους επόμενους μήνες, θα πρέπει ωστόσο να ξεπεραστούν οι ενστάσεις της Γερμανίας που θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Σύμφωνα με τους Financial Times, το Βερολίνο προωθεί μια light αλλαγή των Συνθηκών με διαδικασίες-εξπρές, όπως συνέβη στην περίπτωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και της σύστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Φοροδιαφυγή

Στο «στόχαστρο» του Ευρωκοινοβουλίου μπήκε και η φοροδιαφυγή και σε συζήτηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής (όπου το θέμα βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας), ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο υπογράμμισε ότι η απώλεια δημοσίων εσόδων από τη φοροδιαφυγή υπολογίζεται σε ένα τρισ. ευρώ το χρόνο. Το ποσό αυτό αναλογεί σε περίπου 2.000 ευρώ ζημία, για κάθε Ευρωπαίο πολίτη και είναι διπλάσιο από το συνολικό δημόσιο έλλειμμα των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η Ευρωβουλή ζήτησε από τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν σ' έναν σαφή πανευρωπαϊκό ορισμό της έννοιας «φορολογικός παράδεισος» και να καταρτίσουν μια κοινή μαύρη λίστα. Στόχος της Συνόδου ήταν να υπάρξει δέσμευση για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, που αφορούν κάθε πηγής εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων μεταξύ των κρατών-μελών.

Τους επόμενους μήνες η Κομισιόν θα προτείνει πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της «επιθετικής φορολόγησης» και της δυνατότητας των επιχειρήσεων να δηλώνουν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες από εκείνες στις οποίες λειτουργούν, εκμεταλλευόμενες ευνοϊκότερα καθεστώτα. Πάντως, έως το τέλος του έτους θα υπάρξει αυστηροποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Περιμένει 24 μήνες για να πάρει την σύνταξή του


Ένας αναγνώστης του enikos.gr με επιστολή του εκφράζει την απόγνωσή του για το γεγονός ότι εδώ και 24 μήνες περιμένει να πάρει την σύνταξή του. Όπως επισημαίνει έχει ζητήσει να βγει μια προσωρινή σύνταξη έστω 100 ευρώ για να ζήσει και από το γραφείο συντάξεων της Ελευσίνας του λένε ότι δεν γνωρίζουν αν δικαιούται σύνταξης.

«Μου λένε ψέματα και με εμπαίζουν», τονίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή του και προσθέτει: «Γιατί έχουν υποβάλει τρεις φορές ερωτήματα στη διοίκηση με τις απαντήσεις να είναι θετικές. Η τελευταία τη Μεγάλη Εβδομάδα».

Και καταλήγει ο αναγνώστης μας: «Έχω παρακολουθήσει επανειλημμένα τον Διοικητή του ΙΚΑ για τις προσωρινές συντάξεις. Εγώ δεν έχω ούτε τέσσερις, ούτε έξι, ούτε δώδεκα μήνες. Έχω 24 μήνες που ζητώ μια ευτελή προσωρινή σύνταξη. Έχω τη βεβαιότητα ότι εμπαίζομαι και αδικούμαι κατάφορα».


Διαβάστε περισσότερα...

"Χωρίς μεσάζοντες" στο Νέο Ηράκλειο


Το Σάββατο 1 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η 6η διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες στην οδό Κουντουριώτου στο Νέο Ηράκλειο από τις 08:00 – 13:30.

Στην ιστοσελίδα του δήμου www.e-irakleio.gr μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα προϊόντα και τις τιμές.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 213 2000150.


Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιο για την ομαλή και ασφαλή διακίνηση επιβατών, οχημάτων και αγαθών με πλοία


Εγκύκλιος για ασφαλή διακίνηση.

Εγκύκλιο για την ομαλή και ασφαλή διακίνηση επιβατών, οχημάτων και αγαθών με τα επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία κατά την περίοδο του καλοκαιριού, αλλά και για την εντατικοποίηση των αγορανομικών ελέγχων και τη λήψη μέτρων για την προστασία του τουρισμού εξέδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης.

«Η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση όλων των επιβατών, νησιωτών και τουριστών, Ελλήνων και ξένων, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου συνιστά πρώτιστο μέλημά μας», δήλωσε σχετικά ο κ. Μουσουρούλης και πρόσθεσε: «Η συγκεκριμένη εγκύκλιος αποτελεί ένα από τα πολλά βήματα που πρόκειται να γίνουν ούτως ώστε το φετινό καλοκαίρι να κυλήσει με τα λιγότερα κατά το δυνατόν προβλήματα για όσους κάνουν χρήση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την αγορά είναι θετικά, καθώς η κίνηση είναι αυξημένη και θέλουμε η τάση αυτή να συνεχιστεί και να κορυφωθεί τους προσεχείς μήνες, με ασφάλεια και ομαλότητα».

Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου προς όλα τα Λιμεναρχεία της χώρας, δίνονται οδηγίες για:

• Την ομαλή και ασφαλή διακίνηση επιβατών, οχημάτων και αγαθών. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής καλούνται να μεριμνήσουν έγκαιρα για τη λήψη κάθε πρόσφορου και ενδεδειγμένου μέτρου, προς εξασφάλιση της άνετης και ασφαλούς διακίνησης του επιβατικού κοινού.

• Τη λήψη των κατάλληλων μέτρων αστυνόμευσης, τάξης και τροχονομίας στους χώρους ευθύνης του Λιμενικού Σώματος, για την άνετη και ασφαλή φόρτωση και εκφόρτωση των πλοίων, σε συνεργασία - όπου απαιτείται - με τους φορείς διαχείρισης και εκμετάλλευσης των λιμένων και τις συναρμόδιες υπηρεσίες Τροχαίας της ΕΛ.ΑΣ.

• Τη διενέργεια συστηματικών και εντατικών ελέγχων για την τήρηση και πιστή εφαρμογή των ισχυουσών αγορανομικών διατάξεων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στους χώρους ευθύνης του Λ.Σ. (συμπεριλαμβανομένων και των πλοίων που καταπλέουν στους λιμένες) και ειδικότερα εκείνων που σχετίζονται με την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και την πώληση στις αναγραφόμενες στους ανηρτημένους καταλόγους τιμές των προσφερομένων ειδών.

• Την αντιμετώπιση του φαινομένου της άγρας πελατών σε χώρους μεγάλης συγκέντρωσης τουριστών, που παρουσιάζει έξαρση κατά τη θερινή περίοδο. Η παραβατική αυτή δραστηριότητα, πέραν του γεγονότος της όχλησης των τουριστών, προκαλεί υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. Είναι απαράδεκτο, παρουσία αστυνομικών οργάνων, ιδιοκτήτες ή υπαλληλικό προσωπικό ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ενοικιαζομένων δωματίων και διαφόρων μεταφορικών μέσων (ταξί, πλοίων κ.λπ.), να παροτρύνουν και να παρενοχλούν τους τουρίστες που καταφθάνουν σε μια περιοχή, προκειμένου αυτοί να δεχθούν ταξιδιωτική, μεταφορική ή άλλη υπηρεσία εστίασης, διαμονής ή ψυχαγωγίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ακόμη 5 σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για "ΑΘΗΝΑ"


Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίθηκαν νόμιμα, πέντε σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν το σχέδιο Αθηνά για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ). Έτσι, ο αριθμός των νόμιμων διαταγμάτων τα 21.


Να σημειωθεί ότι από τα 36 συνολικά διατάγματα τα 23 αφορούν ΑΕΙ και 13 τα ΤΕΙ, ενώ σύμφωνα με την αναδιάταξη του νέου ακαδημαϊκού χάρτη καταργούνται τα πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.


Πέντε ακόμη σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων από τα συνολικά 36 του υπουργείου Παιδείας που αφορούν το σχέδιο Αθηνά για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανωτάτης Εκπαίδευσης (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), κρίθηκαν νόμιμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανεβάζοντας τον μέχρι τώρα αριθμό των νόμιμων διαταγμάτων στα 21.


Τα πέντε νέα διατάγματα αφορούν την: 1) συγχώνευση Τμημάτων, ίδρυση-συγκρότηση και ανασυγκρότηση Σχολών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,
2) συγχώνευση Σχολών, μετονομασία Τμημάτων, συγχώνευση και κατάργηση Τμημάτων και συγκρότηση Σχολών του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης,
3) μετονομασία Σχολής και Τμημάτων, τη συγχώνευση Τμημάτων, την κατάργηση Παραρτημάτων και Τμημάτων, την ίδρυση Σχολής και συγκρότηση Σχολών του ΤΕΙ Μακεδονίας, 4) μετονομασία του ΤΕΙ Λάρισας σε ΤΕΙ Θεσσαλίας, τη μετονομασία Σχολής και Τμημάτων, συγχώνευση Τμημάτων, κατάργηση Παραρτημάτων και Τμημάτων και συγκρότηση Σχολών του ΤΕΙ Θεσσαλίας και
5) μετονομασία Σχολής, συγχώνευση Τμημάτων, κατάργηση Παραρτημάτων, την ίδρυση Σχολής και συγκρότηση Σχολών του ΤΕΙ Ηπείρου.


Υπενθυμίζεται ότι από τα 36 συνολικά διατάγματα τα 23 αφορούν ΑΕΙ και 13 τα ΤΕΙ, ενώ σύμφωνα με την αναδιάταξη του νέου ακαδημαϊκού χάρτη καταργούνται τα πανεπιστήμια Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ολλανδία: Συλλήψεις για το κρέας αλόγου


Οι ολλανδικές αρχές συνέλαβαν τον Βίλι Ζέλτεν, διευθυντή μίας μεγάλης εταιρείας εμπορίας κρέατος, καθώς κι έναν συνεργάτη του, για την διάθεση 300 τόνων αλογίσιου κρέατος, που είχε ‘βαπτιστεί’ βόειο.

Ο Ζέλτεν, ιδιοκτήτης της ομώνυμης εταιρείας Willy Selten BV, ετέθη σήμερα υπό κράτηση ως ύποπτος για παραποίηση εγγράφων και απάτη για την ψευδή σήμανση προϊόντος.

Οι αρχές είχαν συλλάβει επίσης την Τρίτη και τον μεταβατικό διευθυντή της ίδιας εταιρείας.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

O Ραδιομαραθώνιος της UNICEF


Η UNICEF σε συνεργασία με την ΕΡΤ διοργανώνει έναν Ραδιομαραθώνιο, την Τρίτη 28 Μαΐου 2013. Στόχος είναι η συγκέντρωση χρημάτων για το πρόγραμμα εμβολιασμών.

Το δελτίο Τύπου της ΕΡΤ αναφέρει:

"Η UNICEF σε συνεργασία με την Ελληνική Ραδιοφωνία, διοργανώνει την Τρίτη 28 Μαΐου 2013, Ραδιομαραθώνιο με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για το πρόγραμμα εμβολιασμών των παιδιών ευπαθών κοινωνικών ομάδων στη χώρα μας, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας.

Ο Ραδιομαραθώνιος, που θα ξεκινήσει στις 07.00 το πρωί και θα διαρκέσει έως τις 21.00, θα φιλοξενηθεί από όλες τις συχνότητες της Ε.ΡΑ (Πρώτο, Δεύτερο Τρίτο Πρόγραμμα, ΕΡΑ ΣΠΟΡ, Φωνή της Ελλάδας, Φιλία, Kosmos και τους 19 Περιφερειακούς Σταθμούς), ενώ θα συμμετάσχουν μεγάλοι ιδιωτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί από όλη τη χώρα.

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να καταθέσουν τις προσφορές τους με τους παρακάτω τρόπους:

Την ημέρα του Ραδιομαραθώνιου (Τρίτη 28 Μαΐου), στο τηλέφωνο προσφορών 21.21.21.1090

Μέσω SMS, από την Πέμπτη 23 έως και την Παρασκευή 31 Μαΐου, στέλνοντας μήνυμα με τη λέξη ΠΑΙΔΙ στον αριθμό 54234 (χρέωση €1,23/μήνυμα συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)

Από σταθερό τηλέφωνο, καλώντας στο 901.11.17.17.17 (αυτόματη χρέωση €3,67 / κλήση, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)

Μέσω διαδικτύου, στη διεύθυνση www.unicef.gr

Με κατάθεση προσφοράς στους αριθμούς λογαριασμών των παρακάτω τραπεζών:

- ΕΘΝΙΚΗ: 169/480023-04

- ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΑΤΕ: 017 04 004050-22

- EMPORIKI BANK: 031/66360008

- ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5049-001837-211

- ALPHA BANK: 115 002002 022472

- EUROBANK: 026-0102-13-0200612226

- ATTICA BANK: 069/54799691

- ΚΥΠΡΟΥ: 0000 1216 3468

- GENIKI BANK: 3603003908-9

- CITIBANK: 50 67 17493

- MILLENNIUM BANK: 51 98 37

- MARFIN EGNATIA BANK: 0127787-40/0

- HSBC: 002-066694-130 PROBANK: 296431012017

- ΝΕΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ: 101-03-0006583

- καθώς και σε όλα τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών (ΑΤΜ) της Εθνικής Τράπεζας".


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς είναι το θύμα του κανίβαλου στο Μαϊάμι ένα χρόνο μετά


Ευχαρίστησε όσους του συμπαραστάθηκαν στην περιπέτειά του - Σοκάρει η σημερινή του εικόνα.

H μοίρα επεφύλασσε άσχημο παιχνίδι για τον άστεγο Ronald Poppo, ο οποίος πριν από περίπου ένα χρόνο έπεσε θύμα ενός… κανίβαλου στους δρόμους του Μαϊάμι!

Σε λίγο καιρό πλησιάζει η πρώτη «επέτειος» από την απίστευτης αγριότητας επίθεση που δέχτηκε και ο Ronald θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του σε όσους του συμπαραστάθηκαν από την πρώτη στιγμή.

Σε ένα βιντεάκι που ανέβηκε στο YouTube από τους εργαζομένους του κέντρου που νοσηλεύεται ο τυφλός πλέον Ronald γρατσουνάει μια κιθάρα, θέλοντας να ευχαριστήσει με τον τρόπο του τους ανθρώπους που στέκονται στο πλευρό του.



«Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους της κοινότητας και θα τους είμαι για πάντα ευγνώμων» λέει στο βίντεο.



Ο Ronald παρακολουθείται ακόμη από ειδικούς, ενώ με τη βοήθεια ενός εργοθεραπευτή προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ζωής του και να μάθει να φροντίζει μόνος του τον εαυτό του.



Ο δράστης της σοκαριστικής επίθεσης Rudy Eugene του «έφαγε» το 75% του προσώπου του. Η αστυνομία που κλήθηκε για να αντιμετωπίσει το περιστατικό τελικά τον σκότωσε επί τόπου.





Διαβάστε περισσότερα...

Εγγραφές βρεφών και νηπίων έως 12 Ιουνίου


Οι αιτήσεις για τις νέες εγγραφές βρεφών και νηπίων θα γίνονται δεκτές έως και τις 12 Ιουνίου στην κεντρική υπηρεσία του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (Ρόδου 181 και Σερήνου - Σεπόλια, 4ος όροφος.) Επίσης, αιτήσεις μπορούν να κατατίθενται στα ΚΕΠ του δήμου Αθηναίων.

Οι ενδιαφερόμενοι, Έλληνες και αλλοδαποί κάτοικοι του δήμου Αθηναίων, θα πρέπει να έχουν μαζί τους έγγραφα πιστοποίησης της ταυτότητάς τους (δελτίο ταυτότητας, διαβατήριο, βιβλιάριο υγείας κ.α.). Η βεβαίωση υγείας του παιδιού πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από αντίγραφο των εμβολίων που αναφέρονται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού.

Τα δικαιολογητικά που δεν κατατίθενται πρωτότυπα (όπως άδεια παραμονής, κάρτας ανεργίας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, έγγραφα που πιστοποιούν διάσταση ή επιμέλεια κ.α.) θα κατατίθενται σε νομίμως επικυρωμένα φωτοαντίγραφα.

Οι άνεργοι που επιδοτούνται πρέπει να καταθέσουν εκτός της επικυρωμένης φωτοτυπίας της κάρτας ανεργίας και τη βεβαίωση εξατομικευμένης προσέγγισης και απόφαση ΟΑΕΔ σχετικά με την επιδότησή τους.

Οι κάτοικοι του δήμου Αθηναίων που δεν είναι δημότες πρέπει να βεβαιώνουν τη μόνιμη κατοικία τους με λογαριασμό κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ) στο όνομά τους.

Όταν δεν είναι δυνατόν να υπολογισθεί το τεκμαρτό εισόδημα και δεν έχει ακόμη υποβληθεί εκκαθαριστικό τρέχοντος έτους, θα πρέπει να κατατίθενται για σύγκριση το εκκαθαριστικό του 2012, με υποχρέωση όμως προσκόμισης εντός της δοθείσας προθεσμίας και του εκκαθαριστικού 2013.

Να σημειωθεί ότι το Βρεφοκομείο Αθηνών θα εγγράψει 1.051 βρέφη και 4.418 νήπια, συνολικά 5.469 παιδιά.



Διαβάστε περισσότερα...

«Φωτιά» έχουν πάρει τα τεφτέρια στην Ξάνθη


Χρωστούν χρήματα οι ασφαλισμένοι στα φαρμακεία.

Ασφαλισμένος χρωστάει 3.000 ευρώ σε φαρμακείο για σκευάσματα που εδώ και 1,5 χρόνο δεν του δικαιολογεί το ΙΚΑ.

Σελίδες στα τεφτέρια τους προσθέτουν οι φαρμακοποιοί της Π.Ε. Ξάνθης, κυρίως ιδιοκτήτες περιφερειακών φαρμακείων, βλέποντας τη λίστα των ασφαλισμένων που αδυνατούν να αποπληρώσουν με μετρητά το αντίτιμο για την αγορά των φαρμακευτικών σκευασμάτων να αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, Δέσποινα Κάλφα, «τα τεφτέρια έχουν πάρει φωτιά. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τα φάρμακά του. Από πολλούς έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα στην εργασία, από άλλους έχει κοπεί η σύνταξη ή έχει μειωθεί», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «τα περιφερειακά φαρμακεία το βιώνουν πιο έντονα αυτό. Είναι σαν τα πολύ παλιά τα χρόνια».

Οι ασφαλισμένοι που αδυνατούν να καταβάλουν άμεσα το αντίτιμο για την απόκτηση των φαρμάκων τους αυξάνονται διαρκώς, γεγονός πως έχει δημιουργήσει οικονομική δυσφορία στα φαρμακεία της πόλης, τα οποία προσφέρουν τα φάρμακα κάνοντας υπομονή για την αποπληρωμή τους. «Εγώ έχω μια περίπτωση ασφαλισμένου που το χρέους του αγγίζει τις 3.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος έπαιρνε τα φάρμακα που τα έχει ανάγκη, έκανε δαπάνη στο ΙΚΑ και όταν το ΙΚΑ τον πλήρωνε με ξεχρέωνε. Όμως το ΙΚΑ σταμάτησε να του δικαιολογεί εδώ και 1,5 χρόνο τα συγκεκριμένα σκευάσματα και τώρα ο άνθρωπος δεν έχει να με αποπληρώσει» επισημαίνει η κ. Κάλφα εξηγώντας πως αυτή είναι μια μεμονωμένη περίπτωση και πως αντίστοιχες υπάρχουν καταγεγραμμένες δεκάδες στο σύνολο σχεδόν των φαρμακείων της περιοχής.

Στην Π.Ε. Ξάνθης έχουν εγκριθεί ήδη 11 νέες άδειες λειτουργίας φαρμακείων με την κ. Κάλφα ωστόσο να επισημαίνει πως «εμείς έχουμε να πληρωθούμε το μισό του Ιανουαρίου και όλους τους μήνες που μεσολαβούν μέχρι και σήμερα από τον ΕΟΠΥΥ. Η θέση του φαρμακοποιού σήμερα είναι τραγική, γιατί βάλλεται διαρκώς. Τι θα κάνουν αυτά τα νέα τα παιδιά; Θα προσπαθήσουν να βρουν ένα κατάστημα για να ανοίξουν; Ακόμη και οι συνενώσεις είναι πολύ δύσκολες».


Πηγή: http://www.thrakitoday.com
Διαβάστε περισσότερα...

Τρισδιάστατη εκτύπωση σώζει τη ζωή μωρού 2 μηνών


Πλαστικός νάρθηκας επέτρεψε στον Kaiba να αναπνέει κανονικά.

Η τεχνική της τρισδιάστατης εκτύπωσης χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για τη διάσωση της ζωής ενός μωρού στις ΗΠΑ, του Kaiba Gionfriddo ο οποίος αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα.

Οι γονείς του παιδιού έπαιρναν το δείπνο τους, όταν ξαφνικά το 2 μηνών αγοράκι σταμάτησε να αναπνέει. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί γνώριζαν ότι το παιδί έπασχε εκ γενετής από μια σπάνιας αναπνευστική πάθηση, από την οποία πάσχουν περίπου ένα στα 2.200 νεογέννητα. Στις περιπτώσεις αυτές, η τραχεία είναι τόσο αδύνατη και μαλακή, που τα τοιχώματα του αεραγωγού υποχωρούν σε βαθμό που να αποφραχθούν.

Η περίπτωση του παιδιού ήταν σοβαρή και η καρδιά του σχεδόν καθημερινά σταματούσε να χτυπά λόγω της έλλειψης οξυγόνου.

Ο παιδίατρος Glenn Green από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν μαζί με τον καθηγητή βιοιατρικής μηχανικής Scott Hollister σκέφτηκαν μια πρωτοποριακή τεχνική για να δώσουν λύση στο πρόβλημα και να σώσουν τη ζωή του Kaiba.

Με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή, δημιούργησαν ένα πλαστικό αεραγωγό-νάρθηκα, που προσαρμόστηκε ακριβώς στο φυσικό αεραγωγό του παιδιού, κρατώντας τον έτσι συνεχώς ανοιχτό και επιτρέποντας του πλέον να αναπνέει κανονικά.



Μετά από 21 μέρες από την επέμβαση, ο μικρός ασθενής, δεν χρειαζόταν πια την εξωτερική αναπνευστική συσκευή του νοσοκομείου. «Ελάχιστοι γιατροί έλεγαν ότι μπορεί να βγει ζωντανός από το νοσοκομείο. Τότε, ήμασταν απελπισμένοι. Οτιδήποτε θα μπορούσε να λειτουργήσει, θα το δεχόμασταν», δήλωσε η April Gionfriddo.

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές τυπώνουν αντικείμενα με διάφορα υλικά, προσθέτοντας διαδοχικά στρώματα το ένα πάνω στο άλλο, με βάση τις διαστάσεις και άλλες προδιαγραφές που δίνονται μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Έως τώρα, γίνονταν μεταμοσχεύσεις τραχειών από νεκρούς δότες ή κατασκευάζονταν τεχνητοί αεραγωγοί στο εργαστήριο με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων, διαδικασίες που απαιτούσαν πολύ περισσότερο χρόνο, ενώ επιπλέον τα όργανα δεν εφάρμοζαν πάντα σωστά στον φυσικό αεραγωγό του ασθενούς. Για την πρωτοποριακή εκτύπωση του οργάνου δόθηκε ειδική επείγουσα έγκριση από την αρμόδια ρυθμιστική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Οι αμερικανοί γιατροί έκαναν αρχικά μια ακριβή απεικόνιση της τραχείας και του βρόγχου του παιδιού με τη βοήθεια αξονικής τομογραφίας και, στη συνέχεια, μέσω του υπολογιστή σχεδίασαν έναν πλαστικό αεραγωγό στις κατάλληλες διαστάσεις.

Τελικά, ο 3D-εκτυπωτής λέιζερ ανέλαβε να υλοποιήσει το τεχνητό όργανο, που είναι φτιαγμένο από ένα βιοδιασπώμενο υλικό από πολυεστέρα και το οποίο θα έχει διαλυθεί σε τρία περίπου χρόνια. Έως τότε ελπίζεται ότι η φυσική τραχεία του Κέιμπα θα έχει δυναμώσει και δεν θα χρειάζεται πια τεχνητή υποστήλωση. Σήμερα, ο Kaiba είναι 20 μηνών και μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία!

Δείτε το βίντεο...





Διαβάστε περισσότερα...

Σύλληψη γυμναστή για αναβολικά στο Ρέθυμνο


Μετά την άσκηση διώξεων, ο γυμναστής αφέθηκε ελεύθερος.

Για κατοχή και διάθεση αναβολικών ουσιών μέσω γυμναστηρίου που διατηρούσε χωρίς άδεια λειτουργίας, συνελήφθη την Τετάρτη γυμναστής από το Ρέθυμνο.

Μετά από έρευνα που έγινε στο γυμναστήριο αλλά και την οικία του συλληφθέντος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 234 δισκία διαφόρων ειδών (αναβολικά, διεγερτικά σκευάσματα, ναρκωτικά, κ.α.) 501 κάψουλες αναβολικών, δραστικών και άλλων ουσιών, 18 αμπούλες αναβολικών ουσιών, καθώς και άλλες ουσίες σε υγρή μορφή, σύριγγες και βελόνες.

Μετά την άσκηση διώξεων, ο γυμναστής αφέθηκε σήμερα ελεύθερος. Σε βάρος του κινήθηκε και διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων.


Διαβάστε περισσότερα...

Εξασφαλίστε την προστασία του λογαριασμού στο Facebook


Απλές συμβουλές για την ασφάλεια των δεδομένων στην έκδοση για κινητά τηλέφωνα.

Όλοι οι χρήστες του Facebook, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, έχουν εκθέσει προσωπικά τους δεδομένα στο λογαριασμό που διατηρούν στο κοινωνικό δίκτυο. Έτσι, η προστασία του κρίνεται επιβεβλημένη.

Η κλοπή φωτογραφιών και πληροφοριών γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένο φαινόμενο. Σε αυτό, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει φυσικά και η έκδοση του Facebook για κινητές συσκευές, αφού πλέον η κλοπή του λογαριασμού σχετίζεται άμεσα με την κλοπή της συσκευής μας.

Διαβάστε 5 απλές συμβουλές για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις...

1. Κλειδώστε τη συσκευή σας
Προφανές; Ίσως, αλλά περισσότεροι από το 30% των χρηστών, δε χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης για την προστασία των κινητών συσκευών και φυσικά των δεδομένων τους.

Πρόκειται για την πρώτη γραμμή άμυνας, σε περίπτωση που το τηλέφωνό σας χαθεί ή κλαπεί. Δεν έχει να κάνει μόνο με το λογαριασμό σας στο Facebook, αλλά και με άλλα προσωπικά στοιχεία που μπορεί να έχετε αποθηκευμένα στο κινητό σας, όπως φωτογραφίες, βίντεο, μηνύματα κτλ.

Μία καλή λύση είναι να χρησιμοποιείται μεγαλύτερους κωδικούς πρόσβασης, ή ακόμα και να το ρυθμίσετε ώστε να διαγράφει τα δεδομένα σας μετά από μία σειρά αποτυχημένων προσπαθειών εισαγωγής κωδικού.

2. Χρησιμοποιήστε ένα διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το λογαριασμό σας στο Facebook
Τα τρία τέταρτα των χρηστών του διαδικτύου επιλέγουν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς που χρησιμοποιούν. Μάλιστα, όσο περίεργο και εάν ακούγεται, οι κωδικοί «123456» και «password» είναι από τους πιο συνηθισμένους. Λίγα περισσότερα σύμβολα ή γράμματα μπορούν να αυξήσουν δραματικά το χρόνο που θα χρειαστεί για να σπάσει κανείς τον κωδικό σας.

Αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο και επιλέξτε περισσότερους από έναν κωδικούς πρόσβασης, ειδικά για λογαριασμούς όπως αυτός του Facebook που στεγάζει πολλές από τις προσωπικές σας πληροφορίες.

3. Βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένη η ασφαλής περιήγηση (Secure Browsing)
Το Facebook προσφέρει από το 2011 μία επιλογή ασφαλούς περιήγησης. Χωρίς τη σύνδεση HTTP Secure (HTTPS) τα δεδομένα σας δεν θα είναι προστατευμένα, κάθε φορά που χρησιμοποιείτε ένα ανοιχτό δίκτυο Wi-Fi (π.χ σε ένα ξενοδοχείο, στο αεροδρόμιο ή σε μία καφετέρια).

Υπάρχει όμως και ένα μειονέκτημα για τις HTTPS συνδέσεις, αφού καθυστερούν τη σύνδεση, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ή περιήγησή σας στο Facebook, ένα συνηθισμένο παράπονο από τους χρήστες.

Αποφύγετε τα απροστάτευτα δίκτυα Wi-Fi και όποτε μπορείτε προτιμήστε τα δίκτυα 3G/4G μεταφοράς δεδομένων του παρόχου σας.

4. Ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις κατά τη σύνδεσή στο λογαριασμό σας
Για να εξασφαλίσετε πως ο λογαριασμός σας είναι προσβάσιμος μόνο όταν και από όπου έχετε καθορίσει εσείς, ενεργοποιήστε αυτή τη δυνατότητα. Το Facebook θα σας στέλνει μία ειδοποίηση κάθε φορά που ο λογαριασμός σας συνδέεται από μία διαφορετική θέση (συσκευή). Η ειδοποιήσεις γίνονται μέσω γραπτών μηνυμάτων, οπότε θα πρέπει να δώσετε έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Αφού δηλώσετε ονόματα για τις συσκευές που χρησιμοποιείτε πιο συχνά, θα λαμβάνεται μία ειδοποίηση κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να συνδεθεί στο λογαριασμό σας από έναν «άγνωστό» υπολογιστή. Επίσης, όταν κάποιος παραβιάζει το λογαριασμό σας, θα λάβετε οδηγίες για την επαναφορά του κωδικού σας και τη διασφάλισή του.

Με την ενεργοποίηση αυτής της επιλογής, κάθε φορά που θα προσπαθείτε να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας από μία νέα συσκευή, θα πρέπει να εισάγεται έναν ειδικό κωδικό επιβεβαίωσης.

5. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία «Αξιόπιστες Επαφές» (Trusted Contacts)
Πρόκειται για μία σχετικά νέα λειτουργία του Facebook που σας ζητά να επιλέξετε μία μικρή ομάδα από αξιόπιστους φίλους. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο λογαριασμό σας, το Facebook θα στείλει μία σειρά από διαφορετικούς κωδικούς στους φίλους σας, που όταν τους συνδυάσετε όλους μαζί, θα μπορέσετε να πάρετε και πάλι τον έλεγχο του λογαριασμού σας.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να επιλέξετε άτομα που αρχικά εμπιστεύεστε και δεύτερον που μπορείτε εύκολα να έρθετε σε επαφή μαζί τους.


Διαβάστε περισσότερα...

«Καμπάνες» ΕΦΕΤ σε επιχειρήσεις τροφίμων


Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 919.500 ευρώ.

Για παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικά με μη ασφαλή προϊόντα, παραπλάνηση καταναλωτών, αλλά και έλλειψη άδειας λειτουργίας επέβαλλε πρόστιμα ο ΕΦΕΤ σε επιχειρήσεις τροφίμων.

Τα πρόστιμα είναι συνολικού ύψους 919.500 ευρώ και επιβλήθηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2013. Συγκεκριμένα επιβλήθηκαν:

- Στις 29.01.2013 πρόστιμα ύψους 106,500 ευρώ

- Στις 12.02.2013 πρόστιμα ύψους 149,500 ευρώ

- Στις 07.03.2013 πρόστιμα ύψους 319,000 ευρώ

- Στις 04.04.2013 πρόστιμα ύψους 344,500 ευρώ

Τα πρόστιμα αφορούν παραβάσεις:

- για κατοχή και διάθεση μη ασφαλών – ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων, μη κανονικών τροφίμων, νοθευμένων τροφίμων, τροφίμων μη συμμορφούμενων στις προδιαγραφές της νομοθεσίας περί καταλληλότητας και κανονικότητας

- για παραπλάνηση του καταναλωτή, έλλειψη άδειας λειτουργίας ή τροποποίηση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού, έλλειψη βιβλιαρίων υγείας εργαζομένων, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τις επιχειρήσεις τροφίμων να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην πιστή τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας τόσο για τη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων όσο και για την ορθή λειτουργία τους και διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι συνεχίζει τους συστηματικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίζει και να προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών.


Διαβάστε περισσότερα...

Παραμένει υψηλό το ποσοστό των έφηβων εγκύων


Οι ανήλικες που κυοφορούν στην Αμερική είναι περισσότερες και από τη Βρετανία.

Το ποσοστό γεννήσεων από έφηβες Αμερικανίδες βρίσκονταν στο χαμηλότερο επίπεδο το 2011, ωστόσο παραμένει ένα από τα υψηλότερα στις δυτικές χώρες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Το 2011 330.000 παιδιά γεννήθηκαν από μητέρες ηλικίας από 15 ως 19 ετών, ποσοστό 31,3% ανά 1.000 εφήβους, έναντι 41,5% το 2007 και 61,8%το 1991, αναφέρει η έκθεση του CDC, που κάνει λόγο για «χαμηλό επίπεδο ρεκόρ».

Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό των γεννήσεων από έφηβες Αμερικανίδες δεν έχει σταματήσει να μειώνεται από το 1991 με εξαίρεση το 2006 και το 2007, χρονιές κατά τις οποίες παρουσίασε αύξηση.

Οι κυήσεις των εφήβων εγκυμονούν κινδύνους για πρόωρο τοκετό, για ελλιποβαρή βρέφη και για θανάτους των νεογέννητων σε σύγκριση με τις κυήσεις των γυναικών άνω των 20 ετών, προειδοποιεί το CDC, το οποίο τονίζει στην έκθεσή του ότι οι κυήσεις των εφήβων κοστίζουν στο δημόσιο 10,9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Το 2011, το πιο υψηλό ποσοστό των κυήσεων που κατέληξαν σε τοκετό αφορούσε κορίτσια ισπανικής καταγωγής (49,4% ανά 1.000). Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό γεννήσεων αφορούσε νεαρές μαύρες γυναίκες (47,4%). Το ποσοστό για τις λευκές μη ισπανικής καταγωγής νεαρές γυναίκες ήταν 21,8 ανά 1.000.

Η πτώση αυτή οφείλεται «σε πολλούς παράγοντες, ανάμεσά τους τα ισχυρά μηνύματα πρόληψης», τονίζει η έκθεση σύμφωνα με την οποία έχει παρατηρηθεί αυξημένη χρήση των προφυλακτικών από την πρώτη κιόλας σεξουαλική επαφή.

Η έκθεση επισημαίνει ωστόσο ότι το ποσοστό αυτό παραμένει «ένα από τα υψηλότερα στις δυτικές χώρες».

Μια έρευνα του 2010 έδειξε ότι το ποσοστό γεννήσεων μεταξύ των αμερικανίδων εφήβων είναι μακράν το υψηλότερο, μπροστά και από αυτό της Βρετανίας.Το 2009 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, το ποσοστό για τη Βρετανία ήταν 25 ανά 1.000 και στη Γαλλία το 2008 ήταν 10,2 ανά 1.000.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι προβλέπει το νέο φορολογικό


Ποιοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση φορολογικής δήλωσης.

Τέλος στις φορολογικές δηλώσεις για φορολογούμενους με εισόδημα από μια πηγή φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα δοθεί τις επόμενες μέρες σε διαβούλευση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», το προσχέδιο του νέου κώδικα φορολογίας για φυσικά και νομικά πρόσωπα, προβλέπει νέο σύστημα παρακράτησης φόρου για μισθωτούς, αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 90% για όλους τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις, ενώ οι φορολογικές δηλώσεις του 2014 θα υποβληθούν πριν από τον Απρίλιο.

Επίσης, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος επί των ακινήτων, ενώ οι αποζημιώσεις θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Στο προσχέδιο δεν περιλαμβάνεται άρθρο για τα τεκμήρια διαβίωσης και τις αποδείξεις.

Πιο αναλυτικά το προσχέδιο προβλέπει:

- Κάθε φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα συντάσσει ετήσια φορολογική δήλωση στο έντυπο που ορίζει η φορολογική διοίκηση και υποβάλλει την ετήσια φορολογική δήλωσή του πριν από την 1η Απριλίου του επόμενου φορολογικού έτους.

- Απαλλάσσονται από την υποχρέωση φορολογικής δήλωσης:

α) Φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία, το οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου στην πηγή.

β) Φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν αποκλειστικά και μόνο επενδύσεις, το ο οποίο υπόκειται σε παρακράτηση φόρου.

- Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία από περισσότερους του ενός εργοδότες ή που αποκτούν περιστασιακό εισόδημα από μισθωτή εργασία μπορούν να υποβάλλουν δήλωση πριν από την 1η Απριλίου προκειμένου να αξιώνουν επιστροφή φόρου εισοδήματος που έχει αποδοθεί. Δεν θα δίνονται επιστροφές φόρων κάτω των 50 ευρώ.

- Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης για μισθωτούς και συνταξιούχους. Πλέον δεν θα γίνεται με τον μαθηματικό τύπο αλλά με ποσοστό ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Συγκεκριμένα, καθιερώνεται νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις. Στη νέα κλίμακα που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2014, οι συντελεστές υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος θα επιβάλλονται απευθείας στα μηνιαία ποσά αποδοχών άνω των 800 ευρώ και θα κλιμακώνονται από 1% έως 42%.

- Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος επιβάλλεται με συντελεστές 1,5% και 3% στα εισοδήματα από ακίνητα.

- Καθορίζονται οι δαπάνες που εκπίπτουν για τις επιχειρήσεις καθώς και αυτές που δεν αναγνωρίζονται από την εφορία.

- Οποιαδήποτε εφάπαξ καταβολή η επιμίσθιο ή παροχές σε χρήμα ή είδος ή παρόμοιες πληρωμές πέραν του μηνιαίου εισοδήματος θα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 42%

- Αποζημιώσεις για τη λύση ή καταγγελία της εργασιακής σχέσης θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Υπενθυμίζεται ότι ίσχυε αφορολόγητο όριο για αποζημιώσεις έως 60.000 ευρώ.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το 20% των μαθητών βιώνουν τη φτώχεια


Τι υποστηρίζει για το θέμα ο αντιδήμαρχος Παιδείας της Πάτρας.

Μετά από τρία χρόνια μνημονίου και συνεχιζόμενων περικοπών, όλο και περισσότερα παιδιά στην Πάτρα βιώνουν ημέρες ένδειας και φτώχειας.

Αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία του δήμου της αχαϊκής πρωτεύουσας, καθώς με γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών που χρήζουν ανάγκης συσσιτίων, αλλά και αυτών που έχουν ανάγκη από το κοινωνικό φροντιστήριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε μιλώντας στους patrastimes.gr ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου, Ανδρέας Φίλιας, τουλάχιστον 1.000 παιδιά δήλωσαν φέτος συμμετοχή για τα κοινωνικά φροντιστήρια του Δήμου, καθώς οι οικογένειές τους αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 20% των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης, βιώνουν ημέρες ένδειας και φτώχειας, αντιμετωπίζοντας σοβαρή υλική αποστέρηση και έλλειψη βασικών υλικών αγαθών διαβίωσης.

Αυτό προκύπτει και από τις 800 μερίδες πρωινού που μοιράζονται κάθε μέρα σε μαθητές στα σχολεία της Πάτρας.
Παράλληλα, όλα αυτά τα προβλήματα που βιώνουν τα παιδιά, έχουν επίπτωση στην ψυχολογική τους κατάσταση, επιβαρύνοντας καθημερινά την ψυχολογική τους υγεία.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δεκαήμερο προσφορών στα καταστήματα της Κορίνθου


Η έκπτωση θα φτάνει και το 50%.

Δεκαήμερο ανοιξιάτικων προσφορών ξεκινάει από σήμερα έως και την 1η Ιουνίου ο Εμπορικός Σύλλογος Κορίνθου για όλα τα καταστήματα της πόλης, με σύνθημα «Μένουμε Κόρινθο γιατί η καρδιά της πόλης μας είναι η αγορά μας».

Ο εμπορικός σύλλογος οργάνωσε το 10ήμερο προσφορών, στοχεύοντας στην αύξηση της επισκεψιμότητας και την τόνωση της αγοραστικής κίνησης, στην πόλη της Κορίνθου, που λόγω της οικονομικής κρίσης είναι μειωμένη αισθητά.

Το καταναλωτικό κοινό που θα επισκεφθεί τα καταστήματα της Κορίνθου θα βρει γενναίες προσφορές που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν και το 50%.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επιτυχημένος διαχωρισμός σιαμαίων στο Περού


Τα μικρά κοριτσάκια ήταν ενωμένα στο συκώτι.

Επιτυχημένη επέμβαση διαχωρισμού σιαμαίων πραγματοποίησαν γιατροί στη Λίμα του Περού. Τα τριών μηνών κοριτσάκια αναρρώνουν στο νοσοκομείο, ένα μήνα μετά την επέμβαση, στην οποία συμμετείχαν 30 γιατροί και ιατρικό προσωπικό και η οποία διήρκεσε οκτώ ώρες.

Η Shadya and Shandell αναμένεται να αναρρώσουν πλήρως, ωστόσο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους θα πρέπει να παρακολουθούνται από ειδικούς, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.





Διαβάστε περισσότερα...

Απαγωγείς έκοψαν τα δάχτυλα του θύματός τους!


Έστειλαν ένα από αυτά στην οικογένειά του και ζητούσαν 130.000 ευρώ ως λύτρα
.
Εξιχνιάστηκε η απαγωγή ομογενή από την Αλβανία, ο οποίος βρισκόταν επί σχεδόν δύο μήνες στα χέρια τουλάχιστον τεσσάρων απαγωγέων.

Η περιπέτεια ξεκίνησε για τον 59χρονο το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 2013 , στα Ιωάννινα, και είχε αίσια κατάληξη στις 27 Μαρτίου, οπότε και απελευθερώθηκε σε περιοχή της Αττικής, χωρίς να καταβληθούν λύτρα.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά οκτώ άτομα, εκ των οποίων ένας Έλληνας και επτά αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας.

Ο 59χρονος πέρασε εφιαλτικές στιγμές στα χέρια των απαγωγέων του. Οι δράστες του έκοψαν τρία δάχτυλα του αριστερού του χεριού προκειμένου να πιέσουν την οικογένεια του θύματος της απαγωγής να τους παραδώσει λύτρα.

Μάλιστα ο άτυχος άνθρωπος έπαθε μόλυνση από την ενέργεια αυτή.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το κίνητρο της απαγωγής ήταν η διαφορά μεταξύ του απαχθέντα και των δραστών, αναφορικά με μεταφορά 200 περίπου κιλών ινδικής κάνναβης από την χώρα μας, σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Δεκέμβριο του 2012.

Ο απαχθείς είχε αναλάβει τον ρόλο της αναζήτησης μεταφορέα, ο οποίος θα προωθούσε το φορτίο της ινδικής κάνναβης από την Ελλάδα στη Γερμανία.

Για το λόγο αυτό, σύστησε στους συνεργούς του και μετέπειτα δράστες της αρπαγής του, Ρομά από την περιοχή των Άνω Λιοσίων, με τον οποίο ήρθαν σε επαφή και τελικά σε συμφωνία, δίνοντάς του και το χρηματικό ποσό των 40.000 ευρώ, για την μεταφορά.

Ο Ρομά, αφού παρέλαβε τα ναρκωτικά, δεν πραγματοποίησε την μεταφορά, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί, και τα κράτησε για λογαριασμό του. Για την αθέτηση της συμφωνίας, την απώλεια των χρημάτων και της ποσότητας των ναρκωτικών ουσιών, οι δράστες θεώρησαν υπεύθυνο τον απαχθέντα και για το λόγο αυτό προέβησαν στην απαγωγή του, με σκοπό να απαιτήσουν από την οικογένειά του ως «λύτρα» τα χρήματα που πίστευαν ότι είχαν χάσει.

«Κατάλαβέ το δεν είναι πλάκα»

Στις 19 Φεβρουαρίου 2013 η σύζυγος του απαχθέντα κατήγγειλε στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων ότι ο σύζυγός της είχε πέσει θύμα απαγωγής.

Το θύμα είχε ταξιδέψει το πρωί της 31 Ιανουαρίου 2013, με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, με προορισμό την Αθήνα και την επόμενη ημέρα, η σύζυγός του δέχτηκε τηλέφωνο από άγνωστο άντρα, ο οποίος την ενημέρωσε ότι ο σύζυγός της είχε απαχθεί.

Οι δράστες, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη σύζυγο του απαχθέντα, απαιτούσαν ως «λύτρα» το χρηματικό ποσό των 125.000 ευρώ, προκειμένου να ελευθερώσουν τον σύζυγό της, εκφράζοντας παράλληλα απειλές τόσο για τη ζωή του όσο και κατά των μελών της οικογένειάς του.

Στη συνέχεια, η σύζυγος του απαχθέντα δέχτηκε επανειλημμένες τηλεφωνικές κλήσεις από τους δράστες της αρπαγής, οι οποίοι απαιτούσαν πλέον ως «λύτρα», το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ καθώς και διακόσια «κομμάτια», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν (πιθανόν ναρκωτικά), για την απελευθέρωσή του.

Σε κάποιες από αυτές τις τηλεφωνικές συνομιλίες, η σύζυγος του απαχθέντα συνομιλούσε μαζί του και της έλεγε ότι οι δράστες του έκοβαν το αυτί και τα δάχτυλα.

Στις 27 Φεβρουαρίου η σύζυγος του απαχθέντα παρέλαβε έναν ταχυδρομικό φάκελο, ο οποίος περιείχε ένα ακρωτηριασμένο δάκτυλο και ένα μικρό ροζ χαρτάκι πάνω στο οποίο αναγραφόταν ιδιόχειρα στην αλβανική γλώσσα η φράση «Κατάλαβέ το δεν είναι πλάκα».

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο απαχθείς έφερε πολλαπλά τραύματα, εκδορές και αμυχές σε διάφορα σημεία του σώματός του και είχε υποστεί ακρωτηριασμό των δύο αντίχειρών του και του μικρού δακτύλου του αριστερού του χεριού.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα είπε ο 59χρονος στους αστυνομικούς, υπέστη βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της αρπαγής, καθώς οι δράστες με τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων (μαχαιριών και βελόνων) χάρασσαν την πλάτη του και έριχναν στις πληγές του είτε αλάτι είτε καυτό νερό.

Από τη συνδυαστική αξιολόγηση των δεδομένων που προέκυψαν από τις έρευνες, ταυτοποιήθηκαν οι δράστες και η φυσική τους παρουσία σε χώρους όπου τελέστηκαν οι επιμέρους αξιόποινες πράξεις της απαγωγής.

Στο πλαίσιο των ερευνών, εξακριβώθηκαν και αναγνωρίστηκαν από τον απαχθέντα χώροι στους οποίος κρατήθηκε και συγκεκριμένα σε δύο διαμερίσματα στις περιοχές της Ηλιούπολης και της Νέας Σμύρνης.

Από τους οκτώ συνολικά εμπλεκόμενους στην υπόθεση της απαγωγής, συνελήφθησαν τρία άτομα και συγκεκριμένα ένας 59χρονος ‘Ελληνας και δύο αλλοδαποί, 32 και 33 ετών αντίστοιχα.

Οι υπόλοιποι πέντε, αλλοδαποί δράστες, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 39, 36, 38, 22, και 19 ετών αντίστοιχα έχουν συμπεριληφθεί στη σχετική δικογραφία, η οποία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σημειώνεται ότι η σχετική ποινική δικογραφία περιλαμβάνει ακόμα και την υπόθεση της διακίνησης ναρκωτικών στη Γερμανία, στην οποία εμπλέκεται ως κατηγορούμενος και ο απαχθείς».


Διαβάστε περισσότερα...

Διήμερη ενημέρωση για τον Ιό του Δυτικού Νείλου


«Fight the Bite» το διήμερο στην Πάτρα.

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Πατρών τελείται το διήμερο πρόγραμμα «Fight the Bite» με θέμα τον ιό του Δυτικού Νείλου που διοργανώνεται αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 24-25 Μαΐου στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Διοργανωτές του προγράμματος είναι η Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής (HelMSIC) του πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και με το εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Πατρών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριακών εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Βυζαντινό», επιστημονική ημερίδα στην οποία θα μιλήσουν καταξιωμένοι επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο σε πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί η βιολογική συμπεριφορά του ιού, οι τρόποι μετάδοσής του, καθώς και η πρόληψη της μετάδοσης της ασθένειας.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, και θα χορηγηθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Επιπλέον το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί δράση δρόμου, μέσω του οποίου θα γίνει ενημέρωση του ευρύτερου κοινού από τους φοιτητές και φοιτήτριες Ιατρικής.

Η παρουσία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη είναι καλά τεκμηριωμένη. Στην Ελλάδα, ωστόσο, το 2010 παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη επιδημική έκρηξη του ιού του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους που συνέβη την τελευταία δεκαετία. Καθώς το καλοκαίρι σημειώνεται η μεγαλύτερη έξαρση μετάδοσης του ιού και αύξησης των κρουσμάτων, η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και του κοινού είναι απολύτως αναγκαία.


Πηγή: http://www.patrastimes.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα κατά της ανεργίας με 75.000 θέσεις απασχόλησης


Οι εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση.

«Με τη νέα προγραμματική περίοδο, εγκαινιάζουμε την πρώτη μεγάλη επιθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης εναντίον της ανεργίας», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σήμερα κατά την έναρξη των εργασιών του Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο- Προετοιμασία της προγραμματικής περιόδου 2014-2020».

«Πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία και το 2014 θα κάνουμε ποδαρικό με 75 χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης εργασίας, δίνοντας μια ευκαιρία στους νέους» προσέθεσε ο κ. Βρούτσης.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη βελτίωση της εικόνας στην αγορά εργασίας, η οποία -όπως είπε- προκύπτει τόσο από τα στοιχεία που λαμβάνει το ίδιο το υπουργείο μέσω του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη” -που εγκαινιάστηκε πρόσφατα-, αλλά και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας). «Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών απασχόλησης για το πρώτο τετράμηνο του 2013, είχαμε μια αύξηση του αριθμού των προσλήψεων κατά 25% και μείωση κατά 2% του αριθμού των απολύσεων και ένα θετικό ισοζύγιο μεταξύ των ετών 2012 και 2013 με 52.500 νέες θέσεις απασχόλησης».

Στην τοποθέτησή του, κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος:

«Όπως γνωρίζετε, το νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) θα έχει προϋπολογισμό 20,6 δισ. ευρώ», είπε ο υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας πως το ποσό αυτό εξασφαλίστηκε μετά από επιτυχή διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού -«αφού οι πόροι που επρόκειτο αρχικά να διατεθούν στη χώρα μας ήταν σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα», και προσέθεσε: «Από αυτούς τους πόρους, λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στην Ελλάδα θα διαχειριστεί περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ κοινοτική συνδρομή. Και ακόμα πιο σημαντικό: το 20% από αυτούς τους πόρους θα διατεθεί για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ ένα επίσης μεγάλο μέρος θα στοχεύσει στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων».

«Σήμερα, πρέπει να στηρίξουμε ιδιαίτερα τα χιλιάδες νοικοκυριά που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο και να δώσουμε ευκαιρίες δουλειάς στους άνεργους νέους για να αποκαταστήσουμε την επαφή τους με την αγορά εργασίας. Γιατί το πιο πολύτιμο και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας, βλέπει να υπονομεύεται το μέλλον του», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.
Στο μεταξύ, «από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα εισαχθεί πιλοτικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το επίδομα θα έχει κοινωνικό και προνοιακό χαρακτήρα και η πιλοτική του εφαρμογή θα ξεκινήσει από δυο νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρότεινε επίσης να ενεργοποιηθεί ρήτρα ευελιξίας, ώστε να μετακινηθούν σε ποσοστό 10% αναπορρόφητα ευρωπαϊκά κονδύλια από ταμείο σε ταμείο και να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές δομές που λειτουργούν μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο γηραιότερος ορειβάτης που κατέκτησε το Έβερεστ


Ο 80χρονος Ιάπωνας κατέρριψε προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ.

«Είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο. Δεν έχω αισθανθεί ποτέ έτσι σε όλη μου τη ζωή» δήλωσε ο 80χρονος ιάπωνας ορειβάτης Γουιτσίρο Μιούρα, ο οποίος ανέβηκε στο Έβερεστ και έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο που κατακτά την κορυφή του κόσμου.

«Ποτέ δεν έχω ξανανιώσει τόση κούραση» δήλωσε στα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μιούρα και η ομάδα του έφθασαν στην κορυφή του Έβερεστ (8.848 μέτρα) στις 12:15 ώρα Ιαπωνίας αναφέρει η ιστοσελίδα του.

«Μπορώ να κοιτάζω το τοπίο των Ιμαλαΐων κάτω από μένα. Ευχαριστώ όλο τον κόσμο για την υποστήριξή του», είπε σε συνομιλία μέσω δορυφορικού τηλεφώνου που είχε με το γραφείο του στο Τόκιο.



Η σύζυγός του Τομόκο, επίσης 80 ετών, του ζήτησε απλά «να βιαστεί να γυρίσει στο σπίτι».

«Δεν ξέρω αν θα πρέπει να είμαι ευτυχισμένη ή όχι που έχω έναν σύζυγο με τόσο πολλά όνειρα. Είναι ο τύπος του ανθρώπου που κάνει αυτό που πιστεύει, ό,τι και να λένε οι άλλοι», πρόσθεσε.

Η κόρη τους, η 52χρονη Έμιρι, προέβλεψε ότι ο «μπαμπάς θα συνεχίσει έτσι ακόμη και στα 90 του και στα 100».

Για την ιστορία, ο πατέρας του Μιούρα, Κέιζο, είχε κατεβεί το Λευκό Όρος με σκι σε ηλικία 99 ετών...



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...