Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Τι είναι το σύνδρομο της “νευρικής οδήγησης”;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η αναγνώστριά μας Πηνελόπη μας έστειλε ένα πρωτότυπο ερώτημα αλλά πολύ καθημερινό ερώτημα. Τι κάνει έναν άνθρωπο επιθετικό στην οδήγηση; Σήμερα θα μιλήσουμε για το road rage. To σύνδρομο της επιθετικής και νευρικής οδήγησης!

Ο φίλος μου είναι γενικότερα πολύ γλυκός και ευγενικός άνθρωπος αλλά όταν μπαίνει στο αυτοκίνητο μεταμορφώνεται σε θηρίο! Δε θα ξεχάσω μια από τις πρώτες εξόδους μας, όταν μπήκα στο αυτοκίνητο για να πάμε σε ένα μαγαζί στον Πειραιά. Είχα μείνει έκπληκτη. Κάποιος τον καθυστέρησε στην κίνηση με αποτέλεσμα να τον πιάσει το κόκκινο φανάρι. Έγινε έξαλλος και άρχισε να κορνάρει, βρίζοντας τον μπροστινό οδηγό που τον είχε καθυστερήσει! Στη συνέχεια όταν βγήκαμε στην εθνική, τον προσπέρασε απότομα και κορνάροντάς του ένα αυτοκίνητο και ξαφνικά βρέθηκα σε μια ξέφρενη κούρσα . Ήθελε ντε και καλά να τον φτάσει και να το προσπεράσει. Εκείνη την ημέρα είχα πραγματικά τρομάξει. Ήθελα να φύγω από το ραντεβού πιστεύοντας πως είναι πραγματικά άγριος και επιθετικός άνθρωπος. Γνωρίζοντάς τον όμως καλύτερα, συνειδητοποίησα ότι δεν σχετίζεται με τη γενικότερη συμπεριφορά του. Αλλά η κακιά συνήθεια δε σταματά. Πολλές φορές έχω προσπαθήσει να το συζητήσουμε, πολλές φορές έχω προσπαθήσει να του πω πως αυτή η συμπεριφορά του είναι ανούσια, μάταια όμως. Μου λέει “έχεις δίκιο, εκνευρίζομαι πολύ εύκολα” αλλά τις προάλλες όχι μόνο βρίστηκε με έναν άλλο οδηγό, σταμάτησε το αυτοκίνητο και πιάστηκαν στα χέρια. Έμεινα άναυδη δεν ήξερα τι να κάνω… Γενικά δεν ξέρω τι να κάνω για να το σταματήσει αυτό. Γιατί είναι τόσο επιθετικός;

Που οφείλεται το οδικό μένος;

Η κρίση επιθετικότητας που καταλαμβάνει τους ανθρώπους την ώρα που οδηγούν συμβαίνουν σε αυτούς που εκλαμβάνουν την οδήγηση ως προσωπική προσβολή στις παραβάσεις των άλλων οδηγών. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση που τους κρατά σε διαρκή επαγρύπνηση προκειμένου να αποφεύγουν οτιδήποτε μπορεί να εμφανίζει αδυναμία ή ανικανότητά τους. Το οδικό μένος εκδηλώνεται με άγριες χειρονομίες, βρισιές, καταδιώξεις, πείσματα.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Αυτό το σύνδρομο μπορεί να το καταπολεμήσει κάποιος εάν πείσει τον εαυτό του με τη λογική ότι ο αντίπαλος δεν έχει τίποτα προσωπικό μαζί του και ότι απλούστατα ή είναι ανάγωγος ή έχει πολύ σοβαρό λόγο, βιάζεται και κάνει την παραβίαση. Το πρόβλημα μπορεί εν μέρει να αντιμετωπιστεί με αυτόν το συλλογισμό είτε από τη μεριά του οδηγού είτε και από του συνοδηγού. Μια φορά καταστρώσαμε ένα σχέδιο δράσης με μια γυναίκα που είχε αγανακτήσει με τη βιαιότητα του άνδρα της στο τιμόνι και δεν άντεχε άλλο μετά από πολλά χρόνια κοινωνικής ζωής μαζί του.

Μετά από τις εκατοντάδες φορές που άρπαξε έντρομη τις χειρολαβές ικετεύοντας να τη λυπηθεί και να οδηγήσει πιο συνετά, συμπεριφορά που στην πραγματικότητα τόνωνε την αποφασιστικότητα ενός άνδρα που δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν, πόσο μάλλον από τη γυναίκα του, κάποια φορά έκανε κάτι εντελώς διαφορετικό. Όταν ο άνδρας της χίμηξε μανιασμένος πίσω από τον “εχθρό” και άρχισε να τον καταδιώκει εκείνη βάλθηκε να φωνάζει: “Πιο γρήγορα! Μη μας ξεφύγει το κάθαρμα! Κουνήσου, τρέχα, φάτον, να δει ποιοι είμαστε εμείς. Πέρνα με κόκκινο, μην τον αφήσεις να σου ξεφύγει! Ο σύζυγος όπως ήταν φυσικό, σταμάτησε. Το road rage είχε μόλις εξαλειφθεί!


Πηγή: http://boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.