Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Πώς επιδρά το κακάο στη διάθεσή μας


Τι δείχνουν οι έρευνες για τα οφέλη της σοκολατένιας σκόνης.
Η σοκολάτα και η «γλυκιά» της επίδραση στη διάθεσή μας και στην ψυχολογία μας πάντα προσελκύει το... διατροφικό επιστημονικό ενδιαφέρον! Άραγε είναι αλήθεια ότι η σοκολάτα και τα προϊόντα με κακάο συμβάλλουν στην καλή μας διάθεση; Ή απλά αγαπάμε τη σοκολάτα και βρίσκουμε δικαιολογίες για να την καταναλώνουμε πιο συχνά;

Η σοκολάτα και το κακάο είναι δύο διαφορετικές έννοιες και δεν θα πρέπει να συγχέονται! Τα ευεργετικά οφέλη της σοκολάτας αποδίδονται στο κακάο, το οποίο είναι το άπαχο συστατικό των φασολιών του κακάο (cocoa liquor - finely ground cocoa beans) και αυτό χρησιμοποιείται στην παρασκευή της σκόνης κακάο (12% λιπαρά), το οποίο προορίζεται για ροφήματα και στην ζαχαροπλαστική.

Το Cocoa liquor λοιπόν, περιέχει 55% βούτυρο κακάο και μαζί με αυτό αποτελούν τα στερεά υλικά του κακάο, που αναφέρονται και στη συσκευασία της σοκολάτας.

Η σοκολάτα ουσιαστικά είναι ο συνδυασμός του κακάο μαζί με βούτυρο κακάο, ζάχαρη και άλλα υλικά, όπως γάλα, ξηρούς καρπούς, αρώματα, και άλλα.

Και δεν είναι τυχαίο ότι η επιστημονική ονομασία των σπόρων του τροπικού δέντρου κακάο είναι Theobroma cacao. Η λέξη Theobroma έχει ελληνική προέλευση (προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση) και σημαίνει φαγητό των Θεών.

Πολλά είναι τα οφέλη που αποδίδονται σε αυτή τη... σοκολατένια σκόνη. Το κακάο περιέχει μεγάλη ποσότητα φαινολικών φυτοχημικών συστατικών, που είναι γνωστά ως φλαβονοειδή, κυρίως με τη μορφή της επικατεχίνης, τα οποία κυρίως ευθύνονται για την επίδρασή τους στην ψυχολογική μας διάθεση.

Τα αντιοξειδωτικά αυτά συστατικά εμφανίζουν πολλές ευεργετικές δράσεις στον εγκέφαλο. Καθώς εισέρχονται στο εγκέφαλο, προάγουν μία διέγερση στην αιμάτωση του εγκεφάλου.

Μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στη μορφολογία νευρώνων, κυρίως σε περιοχές που εμπλέκονται με τη μάθηση και τη μνήμη.

Συγκεκριμένα, η επικατεχίνη βελτιώνει διάφορες πτυχές της γνωστικής λειτουργίας σε ζώα και σε ανθρώπους. Η σοκολάτα προκαλεί επίσης θετικές επιδράσεις στη διάθεση και για τον λόγο αυτό δεν είναι τυχαίο που καταναλώνεται υπό συναισθηματική πίεση.

Επιπλέον, τα φλαβονοειδή ενισχύουν τις γνωστικές ικανότητες, παράλληλα με την αντιγήρανση και τη μείωση του κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ανθρώπους.

Το κακάο διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και κατά την κατανάλωσή του εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση. Επιπλέον, εκκρίνεται σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.

Η σοκολάτα είναι δημοφιλές τρόφιμο και πάντα συνδέεται με την απόλαυση και την ευχαρίστηση. Έχει αλληλεπιδράσεις με νευροδιαβιβαστές, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της διάθεσης, αλλά και στη ρύθμιση της όρεξης.

Η σχέση μεταξύ της σοκολάτας και διάθεσης είναι μία πολύπλοκη διαδικασία. Συνδυάζονται οι ψυχοφαρμακολογικές επιδράσεις του κακάο με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της.

Σε μία σχετική έρευνα μελετήθηκε η διαφορά του αποτελέσματος στην διάθεση και κατά πόσο οφείλεται στη γεύση. Η συγκεκριμένη ή έρευνα συνέκρινε δύο περιπτώσεις:

- αν η κατανάλωση σοκολάτας επηρεάζει αμέσως αρνητικά, αλλά όχι θετικά ή ουδέτερα τη διάθεσή μας
- αν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα οφείλεται μόνο στη γεύση της σοκολάτας.

Στο πείραμα 1 εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης σοκολάτας και 1 ποτηριού νερού σε αρνητικές, θετικές και ουδέτερες ψυχολογικές καταστάσεις, μετά από την προβολή αντίστοιχων ταινιών.

Τρώγοντας σοκολάτα λοιπόν, φάνηκε ότι μειώθηκαν τα αρνητικά συναισθήματα συγκριτικά με την κατανάλωση νερού, και αντίστοιχα δεν φάνηκαν διακυμάνσεις σε ουδέτερα ή θετικά συναισθήματα.

Στο πείραμα 2 συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα που έχει μία πολύ νόστιμη σοκολάτα σε σχέση με μία άγευστη, καθώς και τη διάρκεια του αποτελέσματος. Η αρνητική διάθεση μειώθηκε περισσότερο τρώγοντας τη νόστιμη σοκολάτα και το αποτέλεσμα διήρκησε 3 λεπτά.

Και στα 2 πειράματα, η βελτίωση της αρνητικής διάθεσης συσχετίστηκε με τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού. Δηλαδή, τρώγοντας κάτι γλυκό και νόστιμο βελτιώνεται η ψυχολογική μας διάθεση και αυτό οφείλεται στη γεύση του φαγητού.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άμεση επιρροή του φαγητού στη διάθεση συμβάλλει και στη συνήθεια της κατανάλωσής του για να αντιμετωπίζουμε το άγχος.

Μέσα από μία πληθώρα επιστημονικών ερευνών, καταλήγουμε στο «ευχάριστο» συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση προϊόντων με κακάο πλούσιων σε φλαβονόλες ευνοούν θετικά τη διάθεσή μας.

Σύμφωνα με μία ανασκόπηση σχετικών ερευνών, φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον στην εξακρίβωση του τρόπου δράσης του κακάο στις πνευματικές λειτουργίες, καθώς οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως.

Ένας ασφαλής και διαιτητικός τρόπος είναι να καταναλώνουμε ένα ρόφημα κακάο, όταν επιθυμούμε γλυκό, γλιτώνοντας και τις επιπλέον θερμίδες της ζάχαρης. Και από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το κακάο και τα προϊόντα του αποτελούν δώρο ερωτευμένων και συχνά από τον άντρα στη γυναίκα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν εξετάσεις σε μέλλουσες μαμάδες


Τη Δευτέρα 13 Μαΐου από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ανακοίνωσε, ότι με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας της Μητέρας, για δεύτερη συνεχή χρονιά στηρίζει τις μέλλουσες μητέρες μέσω του θεσμού «Γιορτή μητέρας, Γιορτή Ζωής», προσφέροντας δωρεάν εξετάσεις, που αφορούν σε προληπτικό προγεννητικό έλεγχο ή σε εξετάσεις πρώτου τριμήνου κύησης.

Οι ενδιαφερόμενες γυναίκες καλούνται να επισκεφθούν το Διαγνωστικό Τμήμα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (Βασ. Σοφίας 127), τη Δευτέρα 13 Μαΐου, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, προκειμένου να προγραμματίσουν ραντεβού για δωρεάν έλεγχο σε μια από τις παρακάτω διαγνωστικές εξετάσεις:

- Έλεγχο αντισωμάτων έναντι Τοξοπλάσματος IgG και IgM

- Έλεγχο αντισωμάτων έναντι Κυτταρομεγαλοϊού IgG και IgM.

Επιπλέον παρέχεται έκπτωση 20% σε πακέτο εξετάσεων που αφορά σε έλεγχο μυκοπλάσματος, ουρεαπλάσματος και χλαμυδίων τραχώματος, καθώς και ετήσια έκπτωση σε όλες τις εξετάσεις που διενεργούνται στο Διαγνωστικό Τμήμα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Τα ραντεβού για το δωρεάν έλεγχο θα υλοποιηθούν μέχρι τις 31 Μαΐου 2013.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 6478 801.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η δίαιτα και η εμμηνόπαυση


Περίοδος έντονων ψυχοσωματικών αλλαγών από την κλιμακτήριο και μετά.

Η περίοδος από την κλιμακτήριο και μετά αποτελεί για τις περισσότερες γυναίκες μία περίοδο έντονων ψυχοσωματικών αλλαγών. Αλλαγές που σχετίζονται και επηρεάζονται πολλές φορές και από την αλλαγή της εικόνας του σώματός τους.

Έτσι, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που μπαίνοντας στην κλιμακτήριο και ακόμη περισσότερο στην εμμηνόπαυση, διαπιστώνουν ότι ακόμη και το τελευταίο γραμμάριο που θα πάρουν στο σώμα τους αποθηκεύεται κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, κάτι που δεν είχαν συνηθίσει μέχρι τότε.

Το ενδοκοιλιακό αυτό λίπος είναι σαφέστατα πιο επικίνδυνο και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιαγγειακών προβλημάτων κ.α. στις γυναίκες. Το θέμα κατά συνέπεια της απώλειας βάρους τίθεται επιτακτικά.

Ωστόσο, αυτό που απαιτείται είναι να θέσει μία γυναίκα ρεαλιστικούς στόχους. Είναι μια περίοδος δύσκολη, όπου η τάση του οργανισμού σε σχέση με το βάρος είναι ανοδική.
Όταν τώρα καταβάλλετε προσπάθεια για να χαθούν κάποια κιλά, να ξέρετε ότι ο βαθμός δυσκολίας τώρα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ο ρυθμός της απώλειας θα είναι πιο αργός και χωρίς γυμναστική τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα.

Παρόλα αυτά, αυτό δεν πρέπει να σας απογοητεύει, καθώς το να προσέχετε τη διατροφή σας και να γυμνάζεστε είναι πια προαπαιτούμενο όχι μόνο για να χάσει βάρος μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση αλλά για να έχει μία εν γένει καλή υγεία.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα λαπαροσκοπική επέμβαση κατά της παχυσαρκίας


Οι ασθενείς έχασαν 9-10 κιλά.

Μία νέα λαπαροσκοπική επέμβαση για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας εφαρμόστηκε σε πέντε άτομα από τις αρχές του έτους, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη (στο 424 ΓΣΝΕ), με αποτέλεσμα να χάνει ο καθένας από 9 - 10 κιλά το μήνα.

Πρόκειται για το mini γαστρικό by pass, το οποίο ενδείκνυται για παχύσαρκους που έχουν δείκτη μάζας σώματος 45-54 και θα παρουσιαστεί στη διάρκεια του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικής της Παχυσαρκίας, που θα πραγματοποιηθεί από 17-18 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.

«Στις μέρες μας, οι χειρουργοί έχουν στη διάθεσή τους έναν αριθμό εγχειρήσεων, με τις οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας, με πιο καινούργια τη γαστρική παράκαμψη μιας αναστόμωσης (mini γαστρικό by pass).

«Το mini γαστρικό by pass είναι μία λαπαροσκοπική επέμβαση κατά της νοσογόνου παχυσαρκίας που είναι εδώ και χρόνια αναγνωρισμένη στο εξωτερικό, ενώ στη Θεσσαλονίκη εφαρμόστηκε για πρώτη στις αρχές του 2013, στο 424 ΓΣΝΕ. Συγκεκριμένα, από 1/1/2013 μέχρι σήμερα, υποβλήθηκαν σε mini γαστρικό by pass τρεις άντρες και δύο γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος 45 - 54. Οι ασθενείς, ύστερα από νοσηλεία τεσσάρων ημερών, πήραν εξιτήριο με διαιτολογικές οδηγίες και ο μέσος ρυθμός απώλειας βάρους ήταν 9,5 ± 1,4 κιλά ανά μήνα» ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο χειρουργός Κωνσταντίνος Μηλιάς, ο οποίος είναι και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου.

Η μέθοδος αυτή, όπως διευκρίνισε, δεν ενδείκνυται για όλους τους παχύσαρκους, διότι θα πρέπει να εκτιμάται η περίπτωση του κάθε ασθενούς ξεχωριστά. Ενώ η κλασική λαπαροσκοπική γαστρική παράκαμψη ενδείκνυται για άτομα με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο από 50, το mini γαστρικό by pass μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα με λίγο χαμηλότερο βάρος, δηλαδή με δείκτη μάζας σώματος από 45 μέχρι 54.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρώπη σε ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, ενώ εξίσου υψηλά είναι και τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων που κυμαίνονται από 22% έως 38%.

«Δυστυχώς, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να χάσει βάρος κάποια στιγμή στη ζωή του προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ίδια η παχυσαρκία ή και οι επιπλοκές της. Ακόμη και τώρα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε στο πρόβλημα της παχυσαρκίας, γιατί δεν αποτελεί πολυτέλεια η αντιμετώπισή του, αλλά ανάγκη. Έχει αποδειχθεί ότι η οικονομική επιβάρυνση και η απώλεια εργατοωρών σε βάθος χρόνου από την παχυσαρκία και τις επιπλοκές της είναι πολύ μεγαλύτερη από την πρόσκαιρη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων λόγω κόστους υλικών για τις επεμβάσεις της παχυσαρκίας» επεσήμανε ο κ. Μηλιάς.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πτωχεύει το Γηροκομείο Αθηνών


Υπό πτώχευση και το Γηροκομείο Αθηνών, που εδώ και 150 χρόνια προσφέρει στέγη σε ηλικιωμένους.




Πλέον, μόνο τρία από τα εννέα κτίρια λειτουργούν, οι φιλοξενούμενοι γέροντες μειώθηκαν στους 170, οι οφειλές στους απλήρωτους εργαζόμενους, στην εφορία και στο ΙΚΑ ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ και όλα αυτά τη στιγμή που το ίδρυμα διαθέτει τεράστια περιουσία που ξεπερνά σε αριθμό τα 700 ακίνητα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι παγίδες των δηλώσεων


Σε εννιά ημέρες από σήμερα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Από τις 20 Μαΐου περισσότεροι από 5,5 εκατ. φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 και να γνωρίζουν σύντομα τι φόρο θα κληθούν να καταβάλουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΓΓΠΣ, ρυθμίζονται οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για την απρόσκοπτη λειτουργία της ηλεκτρονικής υπηρεσίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς το νέο βασικό έντυπο της εφορίας (Ε1) έχει αρκετές αλλαγές, οι οποίες εκτείνονται από την υποχρέωση αναγραφής του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι τα επιδόματα για τα προστατευόμενα τέκνα και τους τόκους των καταθέσεων.

Για παράδειγμα, ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί ο τρόπος δήλωσης των στοιχείων των προστατευόμενων τέκνων των φορολογούμενων, καθώς από τα στοιχεία αυτά θα καθοριστεί και το ποιος δικαιούται και ποιος όχι το επίδομα τέκνων που αντικατέστησε το πρόσθετο αφορολόγητο όριο.

Από φέτος καταργήθηκε το πρόσθετο αφορολόγητο όριο για τα προστατευόμενα τέκνα και στη θέση του θεσπίστηκε ένα ειδικό επίδομα, το οποίο θα καταβάλλεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Το επίδομα κυμαίνεται από 13,3 έως και 40 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, ενώ για τις οικογένειες με τρία παιδιά ή περισσότερα θα καταβάλλεται πρόσθετο επίδομα 500 ευρώ για κάθε παιδί εφόσον το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 45.000 ευρώ.

Το επίδομα θα καταβληθεί από τον ΟΓΑ με βάση τα εισοδήματα του 2012, τα οποία θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στη φετινή φορολογική δήλωση.

Υποχρεωτικά οι τόκοι καταθέσεων

Εξάλλου, για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι καλούνται υποχρεωτικά να δηλώσουν τους τόκους των καταθέσεων αλλά και όλα τα εισοδήματά τους, από όπου και αν προέρχονται και ανεξάρτητα από το αν έχουν φορολογηθεί ή αν έχουν τύχει απαλλαγής.

Επίσης, θα πρέπει να δηλώσουν υποχρεωτικά και τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τους τα ακίνητα ώστε να μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει μέσω της ΔΕΗ και όχι από το Ε9 τους φόρους ακινήτων.

Τα προστατευόμενα τέκνα θα πρέπει επίσης να δηλώσουν το ΑΜΚΑ τους για να ελέγχεται εάν εισπράττουν από κάπου εισόδημα.

Όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, αλλά θεωρούνται μισθωτοί (είτε γιατί έχουν έως τρεις εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος) πρέπει να το δηλώσουν για να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 και όχι 650 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι άνω των 62 ετών που ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1950 απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Για να τύχουν όμως της απαλλαγής αυτής πρέπει να το δηλώσουν στον κωδικό 27 του πίνακα 2.

Οι κρίσιμοι κωδικοί στη δήλωση

Στον πίνακα 4Ε προστέθηκε ο κωδικός 177 τον οποίο καλούνται να συμπληρώσουν όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών, η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά, για να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3%.

Στον πίνακα 5 όπου αναγράφονται τα τεκμήρια έχουν προστεθεί δύο κωδικοί στους οποίους οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν υποχρεωτικά τους αριθμούς παροχής της πρώτης δευτερεύουσας (κωδ. 205) και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους (κωδ. 206).

Στον πίνακα 8 προστίθενται οι κωδικοί 333 και 334. Εκεί θα δηλώσουμε το ποσό που παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Θα τον συμπληρώσουν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που είχαν παρακράτηση του φόρου κατά τη διάρκεια του 2012 μέσω του μισθού ή της σύνταξης.

Φέτος, για πρώτη φορά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των προστατευόμενων τέκνων τους (στον πίνακα 9).

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι η υποχρέωση αναγραφής του συνόλου των εισοδημάτων, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη φορολογηθεί.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, οι υπεραξίες ακινήτων, οι κάθε είδους παροχές κ.ά. Τα ποσά αυτά θα προστεθούν στο συνολικό εισόδημα του φορολογούμενοι και θα υπολογιστεί και γι' αυτά εισφορά αλληλεγγύης (1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος). Τα ποσά αυτά θα πρέπει να δηλωθούν στον κωδικό 659-660 της δήλωσης.

Γλίτωσαν οι 18άρηδες

Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, πήρε πίσω τη διάταξη του προηγούμενου φορολογικού νομοσχεδίου, η οποία υποχρέωνε τους 18άρηδες να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν μόνο όσοι διαθέτουν εισοδήματα από εργασία.

Οι 18άρηδες θα υποχρεωθούν μόνο να λάβουν από την εφορία Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, ο οποίος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους, εφόσον πρόκειται για προστατευόμενο μέλος τους.

Η υποβολή της φορολογικής δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο (www.gsis.gr) είναι υποχρεωτική για όλους τους φορολογούμενους πλην των συνταξιούχων, οι οποίοι μπορούν να την υποβάλουν και χειρόγραφα. Η προθεσμία για την υποβολή εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

Επιστροφές-εξπρές

Πάντως -σε περίπτωση επιστροφής φόρων- οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες. Αν και η επιστροφή φόρου εισοδήματος αποτελεί πλέον ανάμνηση για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων, τυχόν δικαιούχοι θα λαμβάνουν εντός 15 ημερών τον φόρο που δικαιούνται, όπως ορίζει πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η εγκύκλιος αφορά κάθε είδους φορολογία, όπως είναι ο ΦΠΑ, ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και οι φόροι κεφαλαίου (κληρονομιάς, μεταβίβασης κ.ά.).

Ειδικά για τον φόρο εισοδήματος, προβλέπεται ότι για όσες περιπτώσεις δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών (π.χ. επιστρεφόμενο ποσό κάτω των 1.500 ευρώ) η εφορία προχωρά, κατόπιν των προβλεπόμενων ελέγχων, στους απαραίτητους συμψηφισμούς και επιστρέφει στους δικαιούχος το τυχόν εναπομένον ποσό εντός 15 ημερών από την εκκαθάριση.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ψωνίστε ρούχα όπως... λαχανικά


Πρωτότυπη και ευρηματική στην περίοδο οικονομικής στενότητας που διανύουμε μπορεί να χαρακτηριστεί η ιδέα μιας Ολλανδέζας, να ζυγίζει τα… ρούχα και να κοστολογεί το εμπόρευμα με το κιλό. Με την ίδια λογική που ψωνίζει κανείς τα λαχανικά του, μπορεί πλέον να αγοράσει ρούχα σε μεγάλη ποικιλία, αξεσουάρ αλλά και παπούτσια, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν οικονομικότερες αγορές.

Η Κέινμπεικ Σαμπίν είναι η Ολλανδέζα που αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή την επιχειρηματική αυτή ιδέα, ανοίγοντας το πρώτο Kilo Shop Athens, στο Μοναστηράκι. Κάποιος που επισκέπτεται το κατάστημά της, μπορεί να βρει μεγάλη ποικιλία από επώνυμα τζιν, καθημερινά ρούχα, vintage, αλλά ακόμη και νυφικά, κοσμήματα, αξεσουάρ και τσάντες.

Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να ψωνίσει στο κατάστημα αυτό, είναι μια ζυγαριά, λίγα χρήματα και φυσικά χρόνο! Μπορεί ένα τζιν να φέρει ταμπελάκι με τιμή 25 ευρώ, ωστόσο αυτή αντιστοιχεί στο κιλό.

Με 2 μόλις ευρώ αγοράζει κανείς φουλάρι βάρους 85 γραμμαρίων! Ζυγίζοντας λοιπόν τα ρούχα, η αντιστοιχία ανέρχεται στο βάρος τους, ανάλογα με το νούμερο και το είδος. Η κρίση γεννά ιδέες για οικονομικότερες αγορές, και το θάρρος ευρηματικούς επιχειρηματίες που τολμούν να αλλάξουν τα δεδομένα.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκληματίες από... κούνια


Πρόσφατες έρευνες στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια έδειξαν ότι τελικά οι κατ’ εξακολούθηση κακοποιοί είναι γεννημένοι εγκληματίες. Η εγκληματική πλευρά της ανθρώπινης φύσης οφείλει την ύπαρξή της στη δομή του εγκεφάλου, και στις διαφορές που αυτή παρουσιάζει όταν κάποιος παρουσιάζει παραβατική συμπεριφορά.

Ειδικού τύπου ακτινογραφίες που πραγματοποιήθηκαν σε κατ’ εξακολούθηση παραβάτες, εγκληματίες αλλά και άτομα με ψυχικά νοσήματα, έφεραν στο φως σοβαρές δομικές ανωμαλίες, οι οποίες ευθύνονται για την αδυναμία των ανθρώπων αυτών να σταθούν στο πλαίσιο του νόμου και της ηθικής.



Ο Βρετανός καθηγητής εγκληματολογίας, Ψυχιατρικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια Αντιαν Ρέιν, έχει καταδείξει πως κάποιοι είναι γεννημένοι να έχουν παραβατικές συμπεριφορές, καθώς παρουσιάζουν διαφορετική εγκεφαλική δραστηριότητα από εκείνους που έχουν φυσιολογικές συμπεριφορές.

Στη «χαρτογράφηση» του «εγκληματικού εγκεφάλου» παρουσιάζεται χαμηλή δραστηριότητα σε περιοχές που «κρύβεται» η αυτοεκτίμηση, η ευαισθησία στη βία και η επεξεργασία των συναισθημάτων.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπεξαίρεση στο Άσυλο Ανιάτων


"Ποικιλία" οικονομικών εγκλημάτων και κακοδιαχείρισης φαίνεται ότι αποκαλύπτεται στο πολυσέλιδο πόρισμα – κόλαφο της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Αθηνών. Το πόρισμα υπογράφει η οικονομική επιθεωρήτρια κ. Τσιρή και αφορμή για την αποκάλυψη των οικονομικών ατασθαλιών στάθηκε ο θάνατος ενός ιστορικού διαθέτη, του Νικόλαου Σπέντζα, παρά την καθυστέρηση των 32 ετών.



Δυνατές φιλίες, «συμμαχίες» και γνωριμίες των συνδαιτυμόνων της Αθηναϊκής Λέσχης, διαχρονικά σκάνδαλα και ανακρίσεις που «εκκρεμούν» είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα που επικρατεί στο Άσυλο Ανιάτων, ενός ιστορικής σημασίας ιδρύματος, που φιλοξενεί ασθενείς με χρόνια και σπάνια νοσήματα.



Στο πόρισμα της επιθεωρήτριας αναφέρεται υπεξαίρεση και φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα δέκα εκατομμύρια ευρώ, αφού μεταξύ άλλων το ίδρυμα ενοικίαζε κτίριο σε ιδιώτες, σε μια περιοχή που θεωρείται «φιλέτο» στην Αθήνα, έναντι πινακίου φακής.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος για τεκμήρια-ληξιπρόθεσμα


Με ένα «πλέγμα» έξι κριτηρίων θα προσδιορίζεται εφεξής το τεκμαρτό εισόδημα 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ εισάγονται νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια για τη φορολόγηση 5,5 εκατομμυρίων φορολογούμενων.

Τα μέτρα ενεργοποιούνται με υπουργικές αποφάσεις οι οποίες υπεγράφησαν χθες και τις σχετικές ερμηνευτικές εγκυκλίους που τις συνοδεύουν. Το οικονομικό επιτελείο επίσπευσε τις διαδικασίες, καθώς έπειτα από συμφωνία με την τρόικα το νέο μοντέλο εντοπισμού αδήλωτων εισοδημάτων και περιστολής της φοροδιαφυγής θα έπρεπε να επικυρωθεί πριν από την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα διεξαγωγής του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Έτσι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχει άλλο ένα ατού στα χέρια του σε μία κρίσιμη συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασισθεί η εκταμίευση 4,2 δισ. ευρώ τουλάχιστον, χωρίς να αποκλείεται και προκαταβολική αποδέσμευση επιπλέον 3,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στη δόση του Ιουνίου.

Η απόφαση για τα νέα τεκμήρια και τα ληξιπρόθεσμα

Η εγκύκλιος ορίζει τις διαδικασίες συλλογής πληροφοριών και διασταυρώσεων με τις οποίες τα φορολογητέα ακαθάριστα εισοδήματα των ελεγχόμενων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών θα προσδιορίζονται με βάση έξι κριτήρια:

-Τις καταθέσεις τους στις τράπεζες και τις λοιπές μορφές αποταμιεύσεων (μετοχές, ομόλογα κ.λ.π.).

-Τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία.

-Τις δαπάνες διαβίωσης τους.

-Την έδρα της επιχείρησης, τα λειτουργικά έξοδα καθώς και τα έξοδα μισθοδοσίας.

-Την ανάλυση ρευστότητας του φορολογουμένου.

-Την σχέση της τιμής πώλησης στο συνολικό όγκο κύκλου εργασιών.

Στο πλαίσιο των νέων αυτών ελεγκτικών διαδικασιών θα προβλέπεται η δυνατότητα άμεσης άρσης του τραπεζικού απορρήτου ενώπιον των φορολογικών αρχών και το δικαίωμα των αρμοδίων υπαλλήλων να ελέγχουν εξονυχιστικά τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων. Η Εφορία θα προσδιορίζει το συνολικό φορολογητέο εισόδημα και θα επιβάλλει τεκμαρτό φόρο ανεξάρτητα από τα δεδομένα που έχει εμφανίσει ο φορολογούμενος.

Θα συντάσσεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με τον πρόσθετο φόρο και οι ελεγκτικές αρχές θα ειδοποιούν τον υπόχρεο για την καταβολή του φόρου η σε περίπτωση ένστασής του, να αποδείξει ότι τα πραγματικά του εισοδήματα είναι χαμηλότερα από αυτά που προσδιόρισε η εφορία.

Οι δόσεις για την εξόφληση χρεών στην Εφορία

Σε εφαρμογή μπαίνει η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, η οποία αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία των φορολογουμένων να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε μεγάλο αριθμό δόσεων. Σύμφωνα με όσα ορίζει η εγκύκλιος που κατάρτισε το υπουργείο Οικονομικών, ρυθμίζονται χρέη προς το Δημόσιο που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι 31/12/2012.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο προβλέπεται:

Οι ληξιπρόθεσμες έως την 31η/12/2012 οφειλές, που είναι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα τελωνεία, δύναται να ρυθμίζονται έως και σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και να καταβάλλονται ως εξής:

1)με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά 50%, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ έως και τις 30/6/2013.

2)με απαλλαγή από το 40% των προσαυξήσεων, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως και 30/6/2014.

3) με απαλλαγή από το 35% των προσαυξήσεων, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως και 30/6/2015.

4) με απαλλαγή από το 30% των προσαυξήσεων, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως και 30/6/2016.

5) με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως και 30/6/2017.

Νέοι φορολογικοί έλεγχοι στα πρότυπα του αμερικάνικου μοντέλου

Ένα νέο πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους θεσμοθετεί το υπουργείο Οικονομικών. Είναι βασισμένο στα πρότυπα του αμερικάνικου μοντέλου που εφαρμόζεται το IRS. Αυτό προβλέπει την καθιέρωση ενός συστήματος επιλογής υποθέσεων για τακτικό φορολογικό έλεγχο, το οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά σε μεθόδους και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Με αυτό το πλαίσιο και οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που θα επιλέγονται κάθε χρόνο για έλεγχο στις φορολογικές τους δηλώσεις θα προέρχονται από συγκεκριμένος καταλόγους, οι οποίοι θα καταρτίζονται με βάση αντικειμενικά κριτήρια επιλογής. Τα κριτήρια αυτά θα εκφράζουν τον βαθμό επικινδυνότητας των υποθέσεων, δηλαδή το κατά πόσο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να κρύβεται φοροδιαφυγή πίσω από συγκεκριμένη οικονομική συμπεριφορά που διαπιστώνεται.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σαρώνουν τα νέα ναρκωτικά


Κάθε εβδομάδα που περνά μια νέα εξαρτησιογόνα ουσία κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη. Ο αριθμός των νεοεμφανιζόμενων ναρκωτικών ήταν δεκαπλάσιος το 2011 σε σχέση με έξι χρόνια πριν.

Οι νέες ουσίες, καμουφλαρισμένες ως προς τη μοριακή δομή τους ώστε να διαφεύγουν της απαγόρευσης έστω και προσωρινά, είναι «προσαρμοσμένες» στις συνθήκες της εποχής, ούσες οικονομικά προσιτές ακόμη και στους φτωχούς.

Από το τοπίο αυτό δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η Ελλάδα, όπως βλέπετε παρακάτω (πατήστε πάνω στη φωτό για μεγέθυνση).




Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Έλληνες επιστήμονες δουλεύουν σε σουβλατζίδικο στην Αγγλία


Με την ανεργία να καλπάζει στην Ελλάδα χιλιάδες πτυχιούχοι αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε δύο Έλληνες επιστήμονες να εργάζονται σε εστιατόριο στην Αγγλία για να επιβιώσουν. Δείτε το βίντεο του ALPHA.





Διαβάστε περισσότερα...

Πανελλήνιο ο Φιλιππίδης


Νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 5.82 σημείωσε ο πρωταθλητής του άλματος επί κοντώ, Κώστας Φιλιππίδης, επίδοση που είναι η κορυφαία εφέτος στον κόσμο. O Kώστας Φιλιππίδης αγωνίστηκε στο διεθνές μίτινγκ της Ντόχα.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Mega.





Διαβάστε περισσότερα...

Έτσι επιβίωσε για 17 ημέρες μέσα στα συντρίμια


Η συγκλονιστική μαρτυρία της 19χρονης εργάτριας, που απεγκλωβίστηκε από τα σωστικά συνεργεία, 17 μέρες μετά την κατάρρευση του κτηρίου στην πρωτεύουσα Ντάκα, στο Μπαγκλαντές. Η κοπέλα με τρεμάμενη φωνή, περιγράφει τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε, καθώς είχε ελάχιστο νερό από τύχη κάτω από τα ερείπια, ενώ προσπαθούσε να φωνάξει ώστε να την εντοπίσουν οι διασώστες.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις της 19χρονης από το Mega





Διαβάστε περισσότερα...

Ποια είναι τα στάδια της ανορεξίας και της βουλιμίας;


Όλοι τρώμε. Το κάνουμε και γιατί μας είναι απαραίτητο και επειδή το απολαμβάνουμε. Ωστόσο, όπως για κάθε ανθρώπινη συμπεριφορά, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των ανθρώπων. Μερικοί τρώνε περισσότερο, άλλοι τρώνε λιγότερο, ορισμένοι παίρνουν βάρος εύκολα ενώ άλλοι όχι. Και μερικοί άνθρωποι φτάνουν σε τέτοιο σημείο υπερβολής που βλάπτουν τον εαυτό τους τρώγοντας πάρα πολύ ή πολύ λίγο. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να βλάπτουν την υγεία τους και να καταλήξουν στο γιατρό.

Αν και είναι ευκολότερο να μιλάμε για την ανορεξία και την βουλιμία σαν ξεχωριστές καταστάσεις, οι ασθενείς συχνά υποφέρουν από συμπτώματα και των δύο παθήσεων. Πράγματι, συμβαίνει συχνά η βουλιμία να αναπτύσσεται μετά από μια περίοδο μηνών ή χρόνων με συμπτώματα ανορεξίας.

Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από τις διατροφικές διαταραχές;

Οι γυναίκες υποφέρουν από αυτές τις διαταραχές 10 φορές πιο συχνά από τους άντρες και γι’ αυτό και όταν αναφερόμαστε σε ασθενείς θα χρησιμοποιούμε καταλήξεις γένους θηλυκού. Αν και συχνά θεωρούνται σαν προβλήματα της ενήλικης ζωής, αυτές οι διαταραχές συνήθως ξεκινούν στα εφηβικά χρόνια όταν η πάσχουσα ζει ακόμα στο σπίτι με τους γονείς της.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ψυχογενής Ανορεξία
Φόβος ότι θα παχύνει
Υποσιτισμός
Υπερβολική μείωση βάρους
Έντονη άσκηση
Διακοπή της περιόδου

Η ανορεξία συνήθως ξεκινά στη μέση εφηβική ηλικία και επηρεάζει 1 δεκαπεντάχρονο κορίτσι ανά 150. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα, στην παιδική ηλικία, ή αργότερα στην δεκαετία των 30 ή 40. Κορίτσια από οικογένειες επαγγελματιών ή οικογένειες κοινωνικά ισχυρές είναι ίσως πιο πιθανό να αναπτύξουν την πάθηση απ’ ότι τα κορίτσια που προέρχονται από οικογένειες εργατικής τάξης. Σε αρκετές περιπτώσεις και άλλα μέλη της οικογένειας είχαν παρουσιάσει παρόμοια συμπτώματα.

Σχεδόν πάντα, η ανορεξία ξεκινάει με καθημερινή δίαιτα που αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της εφηβικής ζωής. Περίπου το ½ των ανορεκτικών έχουν υπάρξει υπέρβαροι πριν ξεκινήσουν τη δίαιτα. Σε αντίθεση με την «φυσιολογική» δίαιτα, που διακόπτεται όταν επιτευχθεί το επιθυμητό βάρος, στην ανορεξία η δίαιτα και η μείωση του βάρους συνεχίζεται μέχρις ότου η πάσχουσα βρεθεί πολύ κάτω από το φυσιολογικό για την ηλικία της όριο βάρους. Η ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που λαμβάνει μπορεί να προέρχεται από τα φρούτα, τα λαχανικά και τις σαλάτες που τρώει.

Επίσης, συχνά εξασκείται έντονα ή παίρνει χάπια αδυνατίσματος για να διατηρήσει το βάρος της σε χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, παρά τη διατροφική συμπεριφορά της, μπορεί να παρουσιάζει ένα υπερβολικό ενδιαφέρον στο να αγοράζει φαγητό και να μαγειρεύει για άλλους.

Βουλιμία.

Καθώς ο χρόνος περνάει, το κορίτσι που βρίσκεται στην εφηβεία μπορεί επίσης να αναπτύξει κάποια από τα συμπτώματα της βουλιμίας. Μπορεί λοιπόν να προκαλεί εμετούς ή να κάνει χρήση καθαρτικών ουσιών προκειμένου να ελέγξει το βάρος του. Αντίθετα από τις πάσχουσες από «καθαρή» βουλιμία, το βάρος της θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Ψυχογενής Βουλιμία:
Φόβος ότι θα παχύνει
Υπερβολική λήψη τροφής
Φυσιολογικό βάρος
Ανωμαλίες περιόδου
Πρόκληση εμετού και υπερβολική χρήση καθαρτικών ουσιών

Αυτή η παθολογική κατάσταση συνήθως επηρεάζει ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, συχνά γυναίκες στην αρχή ή τα μέσα της 2 ης δεκαετίας της ζωής τους, οι οποίες έχουν υπάρξει υπέρβαρες σαν παιδιά. Θα επηρεάσει 3 από τις 100 γυναίκες σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Όπως και οι ανορεκτικές, οι γυναίκες με βουλιμία υποφέρουν από υπερβολικό φόβο ότι θα γίνουν χοντρές.

Πώς περιγράφεται ένα βουλιμικό επεισόδιο;

Αντίθετα από τις γυναίκες με ανορεξία, η βουλιμική γυναίκα συνήθως καταφέρνει να διατηρήσει το βάρος της σε φυσιολογικά επίπεδα. Μπορεί να το πετύχει αυτό επειδή, αν και προσπαθεί να χάσει βάρος προκαλώντας εμετούς και λαμβάνοντας καθαρτικά, παράλληλα επιδίδεται σε «επεισόδια» υπερβολικής λήψης φαγητού. Ένα επεισόδιο περιλαμβάνει λήψη, σε πολύ σύντομο διάστημα, μεγάλων ποσοτήτων παχυντικών τροφών, κάτι που δεν θα επέτρεπε στον εαυτό της υπό φυσιολογικές συνθήκες. Για παράδειγμα, μπορεί να αδειάσει πολλά πακέτα από μπισκότα, πολλά κουτιά από σοκολάτες και αρκετά κέικ σε λιγότερο από 2 ώρες. Κατόπιν, προκαλεί εμετό στον εαυτό της και κυριαρχείται από αισθήματα ενοχής και κατάθλιψης. Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, αλλά για πολλούς όλο αυτό καταλήγει να γίνεται ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο δεν μπορούν να βγουν. Ο χαοτικός τρόπος λήψης τροφής, κυριεύει τη ζωή τους.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑΣ

ΠΕΙΝΑ
ΕΜΕΤΟΣ
ΚΑΘΑΡΤΙΚΑ
Διακοπτόμενος ύπνος
Δυσκοιλιότητα
Δυσκολία στη συγκέντρωση ή στην προσοχή
Κατάθλιψη
Αίσθημα κρύου
Απώλεια οστικής μάζας
Μυϊκή Αδυναμία – χρειάζεται να καταβάλει προσπάθεια για να κάνει ο,τιδήποτε
Θάνατος
Το στομαχικό οξύ διαλύει το σμάλτο των δοντιών
Πρησμένο πρόσωπο (εξαιτίας των ερεθισμένων σιελογόνων αδένων)
Καρδιακή αρρυθμία
Μυϊκή αδυναμία
Βλάβη στα νεφρά
Επιληπτικές κρίσεις
Επίμονος στομαχικός πόνος
Πρησμένα δάχτυλα
Βλάβη στους μυς του εντέρου που μπορεί να οδηγήσει σε μακράς διάρκειας δυσκοιλιότητα

Ποια είναι τα αίτια της ανορεξίας και της βουλιμίας;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις αιτίες αυτών των δύο διαταραχών και είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι δεν ισχύουν όλες για κάθε πάσχουσα.

Κοινωνική Πίεση
Σε κοινωνίες που δεν εκτιμούν τη λεπτότητα, οι διαταραχές της σίτισης είναι πολύ σπάνιες. Αντίθετα, σε περιβάλλοντα όπως οι σχολές μπαλέτου, όπου η λεπτότητα είναι προσόν, είναι συχνές. Γενικά για τον Δυτικό πολιτισμό, «το λεπτό είναι όμορφο». Η τηλεόραση, οι εφημερίδες και τα περιοδικά είναι γεμάτα από εικόνες γυμνασμένων, ελκυστικών νέων ανδρών και γυναικών. Προβάλλουν δίαιτες που κάνουν «θαύματα», και προγράμματα γυμναστικής για να μας δώσουν τη δυνατότητα να διαπλάσουμε το σώμα μας σύμφωνα με το πρότυπο αυτών των τεχνιτών, ιδεατών εικόνων, να προσαρμοστούμε στη μορφή που τα Μ.Μ.Ε μας λένε ότι θα πρέπει να έχει το σώμα μας.

Η προσπάθεια του να αποκτήσει η έφηβη έλεγχο στη ζωή της.
Έχει ειπωθεί ότι το να κάνεις δίαιτα είναι μια δραστηριότητα που προκαλεί ευχαρίστηση. Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουν το αίσθημα της επιτυχίας που νιώθουμε, όταν η ζυγαριά μας δείχνει ότι έχουμε χάσει λίγα γραμμάρια. Είναι καλό να αισθανόμαστε ότι έχουμε επιτύχει τον έλεγχο μόνοι μας με έναν ξεκάθαρο και ολοφάνερο τρόπο. Το επίτευγμα αυτό μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερη ικανοποίηση σε κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία τους και τα οποία μπορεί να αισθάνονται ότι το βάρος είναι το μόνο πράγμα στη ζωή τους πάνω στο οποίο έχουν πραγματικά τον απόλυτο έλεγχο.

Ο φόβος της σεξουαλικότητας στην εφηβεία.
Ένα κορίτσι με ανορεξία μπορεί να χάσει ή να μην αναπτύξει πλήρως κάποια από τα σωματικά χαρακτηριστικά μιας ενήλικης γυναίκας όπως το ηβικό τρίχωμα, στήθος και μηνιαία περίοδο. Συνεπώς, μπορεί να δείχνει πολύ νεότερη από την ηλικία της. Η δίαιτα μπορεί επομένως να θεωρηθεί σαν ένας τρόπος να αναβάλλει κάποιες από τις απαιτήσεις της ωρίμανσης, ειδικότερα τις σεξουαλικές. Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση παρεμποδίζει την ανάπτυξη προς την ωριμότητα και την αυτοαντίληψη που αποκτά κανείς όταν έρχεται αντιμέτωπος με τα προβλήματα της ανάπτυξης.

Η θεώρηση του φαγητού ως τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων.
Το φαγητό είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος στη ζωής μας με άλλους ανθρώπους. Δεχόμενος το φαγητό δίνεις ικανοποίηση σε όποιον στο προσφέρει, ενώ αν το αρνηθείς συνήθως τον προσβάλεις και τον δυσαρεστείς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μέσα στις οικογένειες. Κάποια παιδιά και έφηβοι φαίνονται να θεωρούν ότι αρνούμενοι το φαγητό είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν είτε να εκφράσουν το συναίσθημά τους είτε να ασκήσουν οποιαδήποτε επιρροή στην οικογένεια.

Κατάθλιψη
Οι περισσότεροι από μας είναι εξοικειωμένοι με την εμπειρία της λήψης τροφής ως μέσο ανακούφισης όταν είμαστε αναστατωμένοι ή απλώς βαριόμαστε. Πολλοί πάσχοντες από βουλιμία έχουν καταθλιπτικά συμπτώματα και μπορεί τα φαινόμενα υπερφαγίας να ξεκίνησαν σαν ένας τρόπος να αντιμετωπίσουν το συναίσθημα της δυστυχίας που νιώθουν. Ωστόσο, με το να αισθάνονται ότι είναι φουσκωμένοι από φαγητό τα αρνητικά αυτά συναισθήματα γίνονται χειρότερα, ενώ οι εμετοί ή η χρήση καθαρτικών δημιουργεί ένα αίσθημα ενοχής και αθλιότητας.

Ένα αναπάντεχο γεγονός πχ. ένας ξαφνικός χωρισμός
Ο καθένας αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στα άσχημα πράγματα που του συμβαίνουν στη ζωή. Σε ορισμένους ανθρώπους, η ανορεξία ή η βουλιμία φαίνεται να προκαλείται εξαιτίας ενός γεγονότος που δημιουργεί αναστάτωση, όπως για παράδειγμα η διάλυση μιας σχέσης. Μερικές φορές δεν χρειάζεται καν να υπάρξει ένα άσχημο γεγονός αλλά ακόμα και ένα γεγονός που απλά είναι σημαντικό, όπως ο γάμος ή η αλλαγή ενός σπιτιού, μπορεί να αποτελέσει την αιτία για την πρόκληση αυτών των διαταραχών.

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑ…
Στην ψυχογενή ανορεξία συνήθως τα άλλα μέλη της οικογένειας αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν βλέπουν την αδερφή ή την κόρη τους ότι δεν είναι απλά λεπτή αλλά συνεχίζει να χάνει βάρος. Αν και για τους άλλους αυτή η μείωση του βάρους φαίνεται υπερβολική και αποτελεί ένα σήμα κινδύνου, η πάσχουσα δύσκολα θα αποδεχτεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι υπέρβαρη. Στην πραγματικότητα, ακόμα και οι άλλοι μπορεί να μην αναγνωρίζουν το πρόβλημα για κάποιο διάστημα και να παραπλανηθούν από τις μεγάλες ποσότητες των «υγιεινών» (αλλά όχι παχυντικών) φαγητών που η πάσχουσα τρώει.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Εάν κάποια γυναίκα έχει γίνει υπερβολικά λεπτή και έχει διακοπεί η περίοδός της, είναι σημαντικό γι’ αυτήν να προσπαθήσει να επανέλθει σε ένα αποδεκτό επίπεδο βάρους. Για να βοηθηθεί στην προσπάθειά της αυτή, και η ίδια και η οικογένειά της θα χρειαστούν πρώτα πληροφορίες. Ποιο είναι το «φυσιολογικό» βάρος γι’ αυτή; Πόσες θερμίδες χρειάζεται να παίρνει καθημερινά; Στην ανορεξία, η ασθενής έχει υπερβολικό έλεγχο του πόσο τρώει. Πως μπορεί να το σταματήσει αυτό; Για νεαρά άτομα που εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς, είναι μέλημα των γονιών να προσέχουν το φαγητό που καταναλώνεται, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα.

Αυτό συμπεριλαμβάνει την υποχρέωση να σιγουρεύεται ο γονέας ότι το παιδί λαμβάνει κανονικά γεύματα όπως όλη η υπόλοιπη οικογένεια και ότι παίρνει αρκετές θερμίδες. Είναι επίσης σημαντικό η οικογένεια να επισκέπτεται τον ψυχίατρο τακτικά και για έλεγχο του βάρους αλλά και για υποστήριξη, καθώς το να έχεις ένα παιδί που αντιμετωπίζει πρόβλημα ανορεξίας στην οικογένεια μπορεί να είναι εξαιρετικά αγχογόνο.

Μόνο εάν αυτά τα απλά βήματα δεν φέρουν αποτελέσματα ή εάν η μείωση του βάρους απειλεί τη ζωή, θα υπάρξει η σκέψη για εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Για εκείνες τις ασθενείς που εκτός από βουλιμία παρουσιάζουν και συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να κριθεί απαραίτητη η λήψη αντικαταθλιπτικής φαρμακευτικής αγωγής. Κατά τα άλλα η ψυχογενής βουλιμία, εκτός από τα αντικαταθλιπτικά θα χρειαστεί συνήθως και ψυχοθεραπεία γνωσιακού – συμπεριφορικού τύπου.


Πηγή: http://boro.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προς απεργιακές κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί


Καθυστερεί η πληρωμή των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ.

Ετοιμοπόλεμοι για να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις είναι οι φαρμακοποιοί που ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας για την αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επισημαίνει πως «εκκρεμεί η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των συνταγών φαρμάκων για τον μήνα ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2013, κάτι που έπρεπε να γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση και τους ισχύοντες Νόμους μέχρι τις 10 Απριλίου. Επίσης εκκρεμεί η πληρωμή των συνταγών ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ η οποία επίσης έπρεπε να είχε ήδη πραγματοποιηθεί.»

«Οι φαρμακοποιοί έχοντας πληρώσει βαρύ το τίμημα της συρρίκνωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, είμαστε πολύ περήφανοι για να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε τον εμπαιγμό αυτό» αναφέρεται στην επιστολή.



Διαβάστε περισσότερα...

Τέλος στις εξετάσεις για τον ιό του AIDS


Την άθλια κατάσταση των Κέντρων Αναφοράς καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος.

Μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία αποτελεί η πρωτοφανής κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Κέντρα Αναφοράς για το AIDS, τα οποία από το περασμένο μήνα έχουν σταματήσει να κάνουν τις διαγνωστικές εξετάσεις για τον ιό, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Το σχετικό κονδύλι που έχει εγκριθεί για την χρηματοδότησή τους στον προϋπολογισμό τόσο για το 2012 όσο και για το 2013 έχει μπλοκάρει, η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία όπως έχει επανειλημμένως καταγγείλει ο Σύλλογος βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια υγεία.

Τα Κέντρα έχουν αναστείλει τις εξετάσεις και έτσι δεν γίνονται τα επαναληπτικά τεστ για το AIDS που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του ιού για τα οποία η απαραίτητη τεχνογνωσία υπάρχει μόνο στα Κέντρα Αναφοράς. Επιπλέον έχουν σταματήσει τα δωρεάν τεστ για τον ιό με αποτέλεσμα οι ανασφάλιστοι να πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους την εξέταση.

«Η χώρα μένει αθωράκιστη απέναντι σ ένα μεγάλο κίνδυνο που απειλεί τη Δημόσια Υγεία. Ενώ το τελευταίο καιρό έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει επιδημία του Έιτζ στους τοξικομανείς, η υφυπουργός Υγείας Φ. Σκοπούλη τινάζει στον αέρα το σύστημα θωράκισης της χώρας απέναντι στην ασθένεια», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και προσθέτει:

Ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας ν' αποκαταστήσει άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα Κέντρα Αναφοράς και ζητά να ξεκινήσουν αύριο κιόλας να γίνονται πάλι τα τεστ για την διάγνωση της ασθένειας.


Διαβάστε περισσότερα...

Η ρύπανση πιθανός οιωνός παιδικού διαβήτη


Τα σωματίδια δρουν οξειδωτικά στον οργανισμό.

Τα παιδιά που εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας των οχημάτων στους δρόμους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να οδηγήσει αργότερα στην εμφάνιση διαβήτη, όταν πια θα έχουν ενηλικιωθεί, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας, με επικεφαλής τους Ελίζαμπεθ Τίρινγκ και Γιοακίμ Χάινριχ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διαβητολογικό περιοδικό «Diabetologia», σύμφωνα με το ΒΒC, μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 400 δεκάχρονων παιδιών που ζουν κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους και διαπίστωσαν ότι ανά 500 μέτρα πιο κοντά στις πηγές ρύπανσης αυξάνεται κατά 7% η ινσουλινοαντίσταση.

Τα παιδιά, που έδωσαν δείγματα αίματος, βρέθηκαν να αναπτύσσουν όλο και μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη, όσο περισσότερο εκτίθενταν στην ατμοσφαιρική ρύπανση στη γειτονιά τους. Οι χημικές ουσίες (όπως το διοξείδιο του αζώτου) και τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τα αυτοκίνητα, δρουν οξειδωτικά στον οργανισμό και επιδρούν αρνητικά στα λιπίδια και τις πρωτεΐνες του αίματος.

Όπως είπε ο δρ. Χάινριχ, «αν και η τοξικότητα διαφέρει μεταξύ των διαφορετικών ρυπαντών του αέρα, όλες οι ρυπογόνες ουσίες θεωρούνται ιδιαίτερα οξειδωτικές και μπορούν είτε άμεσα να επιδράσουν στα λιπίδια και τις πρωτεΐνες, είτε έμμεσα μέσω της ενεργοποίησης άλλων οξειδωτικών μηχανισμών μεταξύ των κυττάρων. Το οξειδωτικό στρες που προκαλεί η ρύπανση του αέρα, μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη».

Άλλοι, πάντως, Βρετανοί ειδικοί, εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί με βεβαιότητα η σχέση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στον κίνδυνο για την ινσουλινοαντίσταση και τον διαβήτη στα παιδιά. Γι’ αυτό, τόνισαν την ανάγκη, να γίνει μια νέα μεγαλύτερη έρευνα που θα επιβεβαιώνει τα ευρήματα της γερμανικής.

Προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες έχουν συσχετίσει τη ρύπανση από την κυκλοφορία των οχημάτων με άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως η αρτηριοσκλήρυνση και η καρδιοπάθεια.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα επαγγέλματα που ακόμη γίνονται προσλήψεις


Ποια βρίσκονται σε... κρίση.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα εστιατόρια και οι κινητές μονάδες εστίασης, τα μπαρ, τα καταστήματα, τα διαφημιστικά γραφεία, οι μεταποιητικές βιομηχανίες και οι εταιρείες «ενοικίασης» εργαζομένων βρίσκονται στην «κορυφή» της λίστας των επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν, αλλά και... απολύουν τους περισσότερους είτε για να καλύψουν νέες ανάγκες (λόγω εποχικότητας και αυξημένων αναγκών) είτε για να υποκαταστήσουν τους «ακριβότερους» με «φθηνότερους» εργαζόμενους.

Την πρώτη θέση – σύμφωνα με την «Ημερησία» καταλαμβάνουν, ωστόσο, τον Απρίλιο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (!) οι οποίες, ελλείψει επιχορηγήσεων και ενεργών μελών, βρίσκονται και αυτές σε κρίση κάνοντας μόνο... απολύσεις.

Όπως δείχνουν τα επίσημα δεδομένα από το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας ο κλάδος του Τουρισμού κυριαρχεί, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (κυρίως σερβιτόρων, υπαλλήλων, μαγείρων και καμαριέρων) υπερκαλύπτοντας, με βάση τα ίδια στοιχεία, τη συνεχιζόμενη, λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης, απώλεια θέσεων μισθωτής απασχόλησης από άλλους κλάδους της οικονομίας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πάνω από το 50% των αυξημένων προσλήψεων που έγιναν τον Απρίλιο αφορούσαν ειδικότητες του συγκεκριμένου κλάδου ενώ το 84,12% των νέων προσλήψεων έγιναν στο Ν. Αιγαίο και στην Κρήτη (τουριστικές περιοχές) σε αντίθεση με την Αττική, πρωτεύουσα της ανεργίας, όπου το ισοζύγιο της απασχόλησης (διαφορά προσλήψεων και απολύσεων) ήταν αρνητικό.
Που γίνονται προσλήψεις

Οι περισσότερο ζητούμενες ειδικότητες για τις οποίες έγιναν οι προσλήψεις αφορούσαν υπαλλήλους γραφείου (9.223), σερβιτόρους (5.954), καμαριέρες ξενοδοχείων (4.723), πωλητές σε καταστήματα (3.341), ανειδίκευτους εργάτες σε μεταποιητικές βιομηχανίες (2.515), μάγειρες ξενοδοχείων και εστιατορίων (2.433), λαντζέρηδες ( 1.939) μπάρμαν (1.904), υπάλληλους υποδοχής και ενημέρωσης πελατών (1.630), υπάλληλους γραφείου (1.577) και εκτός των ξενοδοχείων σερβιτόρους (1.424) και μάγειρες (1.416).

Τα επαγγέλματα με τις περισσότερες απολύσεις τον Απρίλιο

1. Υπάλληλοι γραφείου.

2. Ανειδίκευτοι εργάτες ορυχείων, κατασκευών, μεταποίησης και μεταφορών.

3. Πωλητές σε καταστήματα.

4. Ανειδίκευτοι εργάτες μεταποιητικών βιομηχανιών.

5. Συσκευαστές σταφίδας και φρούτων.

6. Σερβιτόροι.

7. Ανειδίκευτοι εργάτες δημοσίων έργων.

8. Λοιποί υπάλληλοι γραφείου.

9. Μπάρμαν.

10. Οδηγοί φορτηγών και βαρέων οχημάτων.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αποφασισμένος ο Σαμαράς να γίνουν οι πανελλαδικές


Για τον πρωθυπουργό προέχει η ηρεμία των μαθητών.

Αποφασισμένοι να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων σύμφωνα με το πρόγραμμα δηλώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθεί η επιστράτευση των καθηγητών.

Για τον πρωθυπουργό αυτό που προέχει είναι η ηρεμία των μαθητών και των οικογενειών τους και η απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων και σε αυτή τη λογική, για να μη χαθεί καθόλου πολύτιμος χρόνος και επικρατήσει αβεβαιότητα αποφασίστηκε η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται από το πρωί στο γραφείο του και είναι σε συνεχή επαφή με τους στενούς του συνεργάτες και υπουργούς της κυβέρνησης με στόχο να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να προχωρήσει άμεσα το κυβερνητικό έργο.

Παράλληλα συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς και η προετοιμασία για το ταξίδι στην Κίνα καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις επαφές που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός τόσο στο Πεκίνο όσο και στη Σαγκάη, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς σε ελληνικά προϊόντα.



Διαβάστε περισσότερα...

Συμφωνία ΟΤΟΕ - Τραπεζών για τις κλαδικές συμβάσεις


Η νέα κλαδική σύμβαση θα ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

«Με μια συμφωνία ιστορικής σημασίας, η ΟΤΟΕ διατήρησε ανέπαφο το θεσμό της Κλαδικής Σύμβασης, με κεντρικό θέμα την προστασία της εργασίας και υπερασπίστηκε αποτελεσματικά την υπόσταση και το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΤΟΕ.

Συγκεκριμένα η συμφωνία ΟΤΟΕ - Τραπεζών, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, για την Κλαδική Σύμβαση συνοψίζεται στα εξής σημεία:

- Διασφαλίζεται η εργασία για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο των Τραπεζών για όλη τη διάρκεια της Κλαδικής Σύμβασης.

- Επαναπροσδιορίζονται τα κλιμάκια του Ενιαίου Μισθολογίου μειούμενα κατά 6%.

- Αναστέλλεται η χορήγηση του επιδόματος ισολογισμού.

- Ρυθμίζεται η λειτουργία ορισμένων Κεντρικών Υπηρεσιών σε τρεις βάρδιες από τις 8.45 έως τις 19.00, με εθελοντική συμμετοχή των εργαζομένων στη δεύτερη και την τρίτη βάρδια, με διατήρηση του σημερινού νόμιμου συνολικού ημερήσιου χρόνου εργασίας, ο οποίος μειώνεται κατά 1 ώρα όταν ο χρόνος ολοκλήρωσης της τρίτης βάρδιας είναι η 19.00 ενώ, ταυτόχρονα, θεσπίζονται κοινωνικά κριτήρια για τη συμμετοχή των εργαζομένων.

- Επαναρυθμίζονται τα Στεγαστικά Δάνεια που χορηγούνται στους εργαζόμενους με την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ) του 1984, ώστε να διευκολύνεται η αποπληρωμή τους από τους δανειολήπτες - εργαζόμενους των Τραπεζών.

- Η διάρκεια της Κλαδικής Σύμβασης είναι 2,5 ετών, δηλαδή αρχίζει από 1 Ιουλίου 2013 και τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

- Όλες οι προηγούμενες ρυθμίσεις που δεν τροποποιούνται με την παρούσα Κλαδική ΣΣΕ ΟΤΟΕ - Τραπεζών διατηρούνται και εξακολουθούν να ισχύουν ως έχουν με την ακροτελεύτια διάταξη της Σύμβασης.

Το περιεχόμενο αυτής της Κλαδικής Σύμβασης που είναι αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων δύο και πλέον μηνών δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο άλλων Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων του παρελθόντος, αναφέρει η ΟΤΟΕ.

Είναι περιεχόμενο μειώσεων στις μισθολογικές αποδοχές αλλά, ταυτόχρονα, και περιεχόμενο παροχών ασφάλειας στους εργαζόμενους. Είναι περιεχόμενο προσαρμογών στις απαιτήσεις και στα εκβιαστικά διλήμματα των καιρών αλλά, ταυτόχρονα, και περιεχόμενο ελπίδας αισιοδοξίας και ανάσας του συνδικαλιστικού κινήματος της ΟΤΟΕ για δυόμιση ολόκληρα χρόνια.

Για όλους αυτούς τους λόγους η συμφωνία της ΟΤΟΕ με τις Τράπεζες που ολοκληρώθηκε στη σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών και επικυρώθηκε λίγες ώρες μετά με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ΟΤΟΕ και τον κλάδο των Τραπεζοϋπαλλήλων, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σε κρίσιμη κατάσταση 65χρονος φορέας του κορονοϊού


Δύο άνθρωποι προσβλήθηκαν στη Γαλλία.
Σε απομονωμένη πτέρυγα νοσοκομείου στην πόλη Ντουέ στη Γαλλία έχει μεταφερθεί, πλέον, ο 65χρονος φορέας του κορονοϊού, που μοιάζει με αυτόν που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο SARS. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, η ζωή του 65χρονου απειλείται εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης της υγείας του.

Δύο άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί του διακομίστηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Ο ένας είναι ασθενής που μοιραζόταν τον ίδιο θάλαμο και ο άλλος είναι ο θεράπων ιατρός του ηλικιωμένου άνδρα.

Οι τοπικές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι οι άλλοι δύο άνδρες έχουν διακομιστεί σε ξεχωριστά νοσοκομεία, όπου έχουν υποβληθεί στις σχετικές εξετάσεις. «Οι δύο άνδρες φαίνεται ότι έχουν παρουσιάσει συμπτώματα που απαιτούν στενή παρακολούθηση. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν τα δύο άτομα θα γίνουν γνωστά σύντομα και θα δημοσιοποιηθούν στο κοινό».

Καθώς η Γαλλία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο 65χρονος αποτελεί το πρώτο κρούσμα του ιού στη χώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι θα στείλει ειδικούς να επισκεφτούν το νοσοκομείο στη Σαουδική Αραβία, από όπου έχει εξαπλωθεί ο ιός. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως από τον συγκεκριμένο ιό έχει ανέλθει μέχρι στιγμής στα 31, ενώ 18 εξ αυτών απέβησαν θανατηφόρα.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα συμπληρώματα με ωμέγα-3 δεν προστατεύουν από καρδιακό


Έρευνα έδειξε ότι δεν μειώνεται η θνησιμότητα.

Τα συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαια πλούσια σε ωμέγα 3 δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα σε πρόσωπα με υψηλούς καρδιαγγειακούς κινδύνους τα οποία υποβάλλονται ήδη σε θεραπεία με φάρμακα, δείχνει μια εκτεταμένη κλινική μελέτη που διεξήχθη στην Ιταλία και δημοσιεύθηκε χθες στις ΗΠΑ.

«Σε μια ευρεία ομάδα ασθενών με πολλαπλούς καρδιαγγειακούς κινδύνους (διαβήτη, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη, κάπνισμα και παχυσαρκία), η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων λιπαρών οξέων ωμέγα 3 δεν μείωσε τη θνησιμότητα», γράφουν οι συντάκτες αυτής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο τεύχος της Ιατρικής Επιθεώρησης της Νέας Αγγλίας (NEJM) με ημερομηνία 9 Μαΐου.

Προηγούμενες κλινικές δοκιμές είχαν δείξει ότι τα συμπληρώματα αυτά μείωναν ενδεχομένως τους καρδιαγγειακούς κινδύνους σε ανθρώπους που έπασχαν από καρδιακή ανεπάρκεια ή είχαν ήδη υποστεί έμφραγμα. Όμως τα συμπληρώματα με ιχθυέλαια δεν είχαν το προληπτικό αποτέλεσμα κατά της κολπικής μαρμαρυγής, μιας συχνής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μεγάλης κλινικής δοκιμής το 2010.

Αυτή η τελευταία κλινική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 12.513 πρόσωπα στην Ιταλία, τα μισά από τα οποία έλαβαν ωμέγα 3 και τα άλλα μισά ένα ψευδοφάρμακο αποτελούμενο από ελαιόλαδο. Δώδεκα χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, το ποσοστό θνησιμότητας από εγκεφαλικό και έμφραγμα ήταν κοντά στο 12% και στις δύο ομάδες, διευκρινίζουν οι ερευνητές. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον δρ. Μάριο Νέγκρι του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας του Μιλάνου.



Διαβάστε περισσότερα...

Πεδίο μάχης η κρεβατοκάμαρα λόγω ροχαλητού


Σύμφωνα με έρευνα πολλά ζευγάρια δεν απολαμβάνουν τον ύπνο.

Οι ώρες του ύπνου θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να είναι ώρες χαλάρωσης για όλους τους ανθρώπους. Όμως, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση πολλά ζευγάρια δεν απολαμβάνουν τον ύπνο και συχνά έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους εξαιτίας του ροχαλητού.

Όπως αποκαλύπτει η δημοσκόπηση, το 41% των ανθρώπων που ροχαλίζουν, συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τους συντρόφους τους, με αποτέλεσμα η κρεβατοκάμαρα να μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Προκειμένου να σταματήσει ο εκνευριστικός ήχος του ροχαλητού, οι περισσότεροι σκουντούν τους συντρόφους τους, ώστε να αλλάξουν πλευρό. Στην περίπτωση που η τακτική αυτή δεν αποδώσει, καταφεύγουν σε άλλο δωμάτιο, λύση που όπως παραδέχεται το 28% των ερωτηθέντων ακολουθείται αρκετά συχνά.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 1.134 άτομα με αφορμή την βρετανική Εθνική Εβδομάδα «Στοπ στο Ροχαλητό». Από τους ερωτηθέντες, το 27% των ανδρών και γυναικών, που ροχαλίζουν, δήλωσαν ότι νιώθουν κακοδιάθετοι το πρωί που ξυπνούν, το 21% είπαν ότι νιώθουν συνεχώς κουρασμένοι και το 16% ότι είναι λιγότερο παραγωγικοί εξαιτίας του ροχαλητού. Ωστόσο, πάνω από τους μισούς δήλωσαν ότι δεν έχουν προσπαθήσει ποτέ να βρουν τη θεραπεία για το πρόβλημά τους.

Υπολογίζεται ότι μία στις τέσσερις γυναίκες και τέσσερις στους δέκα άνδρες ροχαλίζουν συχνά το βράδυ, ενώ περίπου οι μισοί ενήλικες ροχαλίζουν περιστασιακά. Το ροχαλητό προκαλείται από διάφορους παράγοντες. Μπορεί να οφείλεται σε υπερτροφική ή μακριά σταφυλή, σε στραβό ρινικό διάφραγμα, σε στενές καμάρες ή σε υπερτροφικές αμυγδαλές.

«Το ροχαλητό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου και τελικά να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Για να μην δημιουργούνται προβλήματα ανάμεσα στα ζευγάρια, πρέπει και οι δύο σύντροφοι να αναζητήσουν θεραπεία», δηλώνει ο δρ Κρις Ιντζικόβσκι, διευθυντής στο Κέντρο Ύπνου του Εδιμβούργου και συνεχίζει: «Άλλωστε, υπάρχουν μια σειρά από απλά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος και τα οποία μπορούν να βελτιώσουν αρκετά την κατάσταση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμένουμε στο ίδιο σωματικό βάρος και φυσικά να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ αργά το βράδυ».

Σε άλλη μελέτη, που έγινε φέτος τον Ιανουάριο στο Νοσοκομείο Henry Ford στο Ντητρόιτ, αποδείχθηκε ότι το ροχαλητό μπορεί να προκαλέσει πάχυνση των αρτηριών, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε εμφράγματα και εγκεφαλικά.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ακατάλληλα κτίρια στοίχισαν τη ζωή σε 5.000 μαθητές


Ανοιχτή πληγή το θέμα των σχολείων που κατέρρευσαν στο σεισμό του 2008.

Σχεδόν πέντε χρόνια έχουν περάσει από τον φονικό σεισμό με τα χιλιάδες θύματα, μεταξύ των οποίων περίπου 5.000 μαθητές, στην επαρχία Σετσουάν στην νοτιοδυτική Κίνα, και η γέννηση άλλων παιδιών ξανάδωσε ελπίδα στις οικογένειες που πενθούσαν τον χαμό των τέκνων τους, αλλά το θέμα των σχολείων που κατέρρευσαν παραμένει μια πληγή που δεν έκλεισε ποτέ.

Την Δευτέρα 12 Μαΐου του 2008, ο Τσου Τζιαν επέζησε του ισχυρού σεισμού μεγέθους 8 βαθμών που έπληξε την επαρχία Σετσουάν. Όμως η σύζυγός του Λιου Λιν, δασκάλα, καταπλακώθηκε από τα ερείπια του σχολείου στο οποίο δίδασκε, ενώ η κόρη του ζεύγους, ένα δεκάχρονο κοριτσάκι, άφησε την τελευταία του πνοή κάτω από αυτά.
Η Λιου, η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά τότε, έχει μείνει έκτοτε ανάπηρη. Η 38χρονη γυναίκα κατάφερε ωστόσο να φέρει στη ζωή πριν από δύο χρόνια ένα άλλο παιδάκι, τον μικρό Τσου Τιαν.

Όμως ούτε αυτή, ούτε ο σύζυγός της, μπορούν μέχρι σήμερα να προφέρουν το όνομα της κόρης τους που χάθηκε στον σεισμό, ενώ εξακολουθούν να βασανίζονται από τον πόνο και τα αναπάντητα ερωτηματικά.

Ακριβώς μετά τον σεισμό, η ποιότητα της κατασκευής των σχολείων στην Σετσουάν είχε γίνει αντικείμενο πολύ έντονων επικρίσεων.

Οργισμένοι γονείς ζητούσαν την αλήθεια και να καταλάβουν γιατί τα κτίρια στα οποία έκαναν μαθήματα τα παιδιά τους κατέρρευσαν τόσο εύκολα, την ώρα που άλλα επίσημα κτίρια άντεξαν στον σεισμό.

Καθώς περνούσαν οι μήνες και τα χρόνια, οι κατηγορίες για διαφθορά συνεχίζονταν, αλλά κανείς δεν φαίνεται να έχει προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Οι μόνοι που ταλαιπωρήθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν ή κρατήθηκαν, είναι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι προσπάθησαν να κάνουν έρευνα για την κακή ποιότητα της κατασκευής των σχολικών κτιρίων.

Ο πιο γνωστός μεταξύ αυτών είναι ο καλλιτέχνης Άι Ουέιουεϊ, ο οποίος έπεσε θύμα αστυνομικών ωμοτήτων τον Αύγουστο το 2009 για να εμποδιστεί να καταθέσει στην δίκη του Ταν Ζουόρεν, ενός ακτιβιστή ο οποίος είχε συλληφθεί καθώς ερευνούσε για τα σχολεία που καταστράφηκαν στην Σετσουάν, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Άι Ουέιουεϊ κατέγραψε τα ονόματα των παιδιών που σκοτώθηκαν στα 7.000 σχολεία που υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή κατέρρευσαν, αποτίοντας έναν φόρο τιμής στα μικρά αυτά θύματα του σεισμού και έκανε ένα έργο τέχνης.

Στους περίπου 90.000 νεκρούς και αγνοούμενους του σεισμού συγκαταλέγονται 5.335 μαθητές σχολικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες καταμέτρησαν 3.340 σχολεία που έπρεπε να ανοικοδομηθούν.

Περίπου 8.000 οικογένειες έχασαν το παιδί τους στο σεισμό αυτόν σε μια χώρα, στην οποία πολύ συχνά επιβάλλεται από τον νόμο η απόκτηση ενός μόνο παιδιού, το οποίο έκανε την απώλειά τους ακόμη πιο αφόρητη.

«Το να έχεις ένα παιδί είναι συνώνυμο με την ελπίδα, χωρίς παιδί δεν υπάρχει πια ελπίδα», δήλωσε ο Τσου Τζιαν, ο οποίος αρνείται να μιλήσει για το παρελθόν και για το ευαίσθητο θέμα των σχολείων που κατέρρευσαν.

«Πρέπει να έχουμε μόνον έναν απόγονο. Έτσι είναι τα πράγματα στην Κίνα», πρόσθεσε ο υπάλληλος της αστυνομίας, ο οποίος ξανάχτισε το σπίτι της οικογένειάς του χάρη στις αποταμιεύσεις του ύψους 100.000 γιουάν (περίπου 12.500 ευρώ) και μερικές κυβερνητικές επιδοτήσεις.

Ο Τσου ζει με την γυναίκα του, η οποία έχει δωρεάν περίθαλψη μητρότητας ως θύμα του σεισμού, και το μικρό τους αγοράκι.

«Η κυβέρνηση έκανε καλή δουλειά στην ανοικοδόμηση της περιοχής μετά τον σεισμό», ανέφερε καταλήγοντας ο Τσου.
Περίπου 200 άνθρωποι έχασαν τηνζωή τους και περισσότεροι από 13.000 τραυματίστηκαν από σεισμό που σημειώθηκε σε μια άλλη ζώνη της Σετσουάν στις 20 Απριλίου.

Οι εργασίες ανοικοδόμησης εκεί έχουν ήδη αρχίσει.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκινάει το δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων


Εγκατάσταση 13.000 σημείων μέχρι το 2020.

Σύντομα, ίσως και στο τέλος του χρόνου, θα υπάρξει το πλαίσιο ανάπτυξης του κοινόχρηστου δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας FORTISIS, κ. Δ. Μιχαρικόπουλο, ως το τέλος του 2013 πιθανολογείται η διαμόρφωση του πρώτου εθνικού δικτύου κοινόχρηστης φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επιπλέον αναφέρθηκε και στα προβλήματα, τα οποία παρατηρούνται για τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

Μάλιστα, η Ε.Ε. παρουσίασε πρόσφατα το σχέδιο για την ενίσχυση των υποδομών ηλεκτρικού ανεφοδιασμού και για την Ελλάδα συγκεκριμένα πρότεινε την εγκατάσταση 13.000 σημείων φόρτισης μέχρι το 2020.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μιχαρικόπουλος, τόνισε ότι στην παρούσα φάση η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα βρίσκεται στα σπάργανα, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η αδειοδότηση κι έπειτα η εγκατάσταση των πρώτων σημείων κοινόχρηστης φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Επιπλέον, οι πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς και η έλλειψη γενικού κρατικού σχεδιασμού στην Ελλάδα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης επιβραδύνουν τις όποιες επενδύσεις στον τομέα αυτό. Είναι μάλιστα αναγκαίο να συνυπολογιστεί, ότι οι επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση δεν επιβαρύνουν καθόλου τον δημόσιο προϋπολογισμό, καθώς πρόκειται για ιδιωτικές πρωτοβουλίες και μάλιστα υψηλού ρίσκου απόδοσης.
Παράλληλα θα πρέπει να επανεξετασθεί ο «φόρος πολυτελείας» στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γιατί επιφέρει ακόμα μία δυσκολία στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, θα εγκατασταθούν στο Δήμο Αθηναίων οι πρώτοι πιλοτικοί σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων εντός του πράσινου δακτυλίου. Θα ακολουθήσουν έπειτα και άλλοι δήμοι στην Ελλάδα, προκειμένου να λειτουργήσει ένα βασικό δίκτυο. Τα κοινόχρηστα σημεία φόρτισης, στα οποία οι πρώτοι χρήστες ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μπορούν να ανεφοδιάζουν τα οχήματά τους, θα διαθέτουν ακόμα και ταχυφορτιστές, οι οποίοι φορτίζουν εντός 15-20 λεπτών.

Τέλος καθώς δείχνουν τα στοιχεία, οι πωλήσεις στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνονται παγκοσμίως, σε ένα πλαίσιο οικονομικότερης κατανάλωσης και μάλιστα με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.


Πηγή: http://www.autotriti.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παραπομπή νευροχειρουργού στο ανώτατο πειθαρχικό


Χειρούργησε 42χρονη που βγήκε παράλυτη από το χειρουργείο.

Σοβαρές διαστάσεις παίρνει η υπόθεση του νευροχειρουργού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ηρακλείου, που χειρούργησε πέρσι μια 42χρονη γυναίκα, η οποία βγήκε παράλυτη από το χειρουργείο.

Όπως αναφέρει το flashnews.gr, την υπόθεση είχε αναλάβει το Πειθαρχικό της ΔΥΠΕ Κρήτης, το οποίο αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Υγείας, κρίνοντας την υπόθεση ιδιαιτέρως σοβαρή.

Τρία μέλη του πειθαρχικού αποφάσισαν υπέρ της παραπομπής του γιατρού στο Ανώτατο Συμβούλιο και ένα μέλος ψήφισε κατά.

Χρονικό της υπόθεσης

Η γυναίκα είχε εισαχθεί τον περσινό Μάιο, στο ΠΑΓΝΗ για επέμβαση στη σπονδυλική στήλη. Ωστόσο, όταν βγήκε από το χειρουργείο, διαπιστώθηκε ότι είχε μείνει παράλυτη και στα δυο πόδια.

Η οικογένεια της 42χρονης είχε προχωρήσει σε καταγγελίες που οδήγησαν στην παρέμβαση του εισαγγελέα και του διοικητή του νοσοκομείο ο οποίος διέταξε διενέργεια ΕΔΕ για να εξεταστεί αν υπήρξε πλημμελής άσκηση των καθηκόντων του νευροχειρουργού.

Από την πλευρά του, ο νευροχειρουργός υποστηρίζει πως όλα στην επέμβαση έγιναν όπως έπρεπε.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καταπολέμηση της διαφθοράς στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση


Νέο στρατηγικό σχέδιο ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο έλαβε σήμερα την έγκριση του συμβουλίου μεταρρύθμισης για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο οποίο προήδρευσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και στο οποίο μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης, ο προέδρου του ΣΟΕ κ. Π. Τσακλόγλου και η σύμβουλος του υπουργού κ. Σοφία Ρίτσου.

Με αφορμή την ανακοίνωση του στρατηγικού σχεδίου ο κ. Στουρνάρας, δήλωσε πως καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία απάλειψης του φαινομένου της διαφθοράς θα παίξει η ομογενοποίηση των διαδικασιών και η ενίσχυση των κανόνων λειτουργίας που διέπουν τον φορολογικό μηχανισμό. Όπως τόνισε η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου αποσκοπεί στην αυτοπροστασία της ίδιας της Φορολογικής Διοίκησης που πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία και να διαδραματίσει τον καθοριστικό ρόλο που της αναλογεί στην αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων».

Μεταξύ άλλων το σχέδιο προβλέπει :

-Bελτίωση (απλοποίηση, ισονομία, διαφάνεια) του κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

-Bελτίωση (απλοποίηση, ισονομία, διαφάνεια) του κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

-Βελτίωση των νόμων και θεσμοθέτηση ελεγχόμενων διαδικασιών προστασίας τόσο των πληροφοριοδοτών όσο και των υπαλλήλων από κακόβουλες ενέργειες.

-Δημιουργία και ενίσχυση λειτουργίας Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου.

-Ενδυνάμωση και ενίσχυση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

-Αντικειμενική επιλογή υποθέσεων για υποθέσεις διαφθοράς υπαλλήλων σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

-Σύνταξη και καταγραφή ελεγκτικών και ποιοτικών προτύπων για τους εσωτερικούς ελέγχους.

-Βελτίωση / ανάπτυξη συστημάτων αξιολόγησης και διαχείρισης κινδύνων στη φορολογική & τελωνειακή διοίκηση.

-Αντικειμενική επιλογή υποθέσεων για τον έλεγχο των φορολογούμενων βάσει επικινδυνότητας.

-Σύνταξη και καταγραφή ελεγκτικών προτύπων για τους φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους.

-Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως το Γενικό Επιθεωρητή, τον Εισαγγελέα και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

-Συμβολή στην ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών και της άντλησης στοιχείων από τρίτους.

-Ενίσχυση και επέκταση της δυνατότητας διασταύρωσης στοιχείων από τρίτες πηγές και άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζει η Γ.Γ.Π.Σ. αναφορικά με την ηλεκτρονική (on-line) λήψη στοιχείων από τρίτους, μέσω συμφωνίας που θα καλύπτει ολόκληρο τον κρατικό τομέα.

-Ενίσχυση και αξιοποίηση των πληροφοριακών στοιχείων του Υπ. Οικονομικών.

-Μείωση της γραφειοκρατίας και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

-Ενίσχυση αίσθησης ευθύνης και διαφάνειας στην εργασία που διεκπεραιώνεται εντός του φορολογικού & τελωνειακού συστήματος, τόσο για τους υπαλλήλους του Υπ. Οικονομικών, όσο και για τους πολίτες.

-Ενθάρρυνση για καταγγελίες διαφθοράς στο Υπ. Οικονομικών.

-Συμβολή από τη σκοπιά της καταπολέμησης της διαφθοράς για την ενίσχυση της ευρείας δημοσιοποίησης των φορολογικών & τελωνειακών νόμων, κανόνων, διαδικασιών και των ερμηνειών τους.

-Δυνατότητα χρήσης βραβείων και κινήτρων για καινοτόμες λύσεις μείωσης της διαφθοράς.

-Καθιέρωση μαθημάτων στα σχολεία σε θέματα ακεραιότητας για την ευαισθητοποίηση των μαθητών, αναφορικά με τις επιζήμιες επιπτώσεις της διαφθοράς σε σχέση με τις αντίστοιχες προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο.

-Δημιουργία κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας στον οποίο εξειδικεύονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των υπαλλήλων που υπηρετούν στη Φορολογική & Τελωνειακή Διοίκηση.

- Διερεύνηση και λήψη μέτρων για την αποφυγή επικαλύψεων (εφόσον υπάρχουν) στις αρμοδιότητες των Διευθύνσεων του Οργανισμού.

- Ενίσχυση του ρόλου και του συντονισμού μεταξύ των Κεντρικών Υπηρεσιών και των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπ. Οικονομικών (Ισχυρές Κεντρικές Υπηρεσίες).

- Κατανομή ανθρώπινου δυναμικού ανά υπηρεσία σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και με ορθολογικά κριτήρια.

-Βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με τη δημιουργία και στελέχωση τμήματος ενημέρωσης πολιτών σε κάθε μεγάλη Δ.Ο.Υ. (Η άγνοια αποτελεί σημαντική πηγή διαφθοράς).

- Δημιουργία σύγχρονης και αντικειμενικής αξιολόγησης των υπαλλήλων και υπηρεσιακή εξέλιξή τους βάσει αυτής.


Διαβάστε περισσότερα...

Τα λούπινα προσφέρουν άφθονες πρωτεΐνες


Το φυτό αποτελεί λύση και για τις ζωοτροφές.

Στροφή στα λούπινα για την κάλυψη των αναγκών σε ζωοτροφές προτείνουν επιστήμονες, που τα συνιστούν ακόμα και σε ανθρώπους, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες.

Τη χρήση του λούπινου ως εναλλακτική καλλιέργεια στην Ελλάδα διερεύνησαν σε εργασία τους οι Σ.Λεοντόπουλος, Μ. Παπαδοπούλου, Α.Φώσκολος και Κ.Πετρωτός, με επικεφαλής τον καθηγητή του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Λάρισας Χρήστο Μακρίδη.

«Με την καλλιέργεια του λούπινου, που είναι αυτοφυές στη χώρα μας, μπορούμε να καλύψουμε, με μικρό κόστος, τις ανάγκες σε πρωτεΐνες που απαιτούνται στις ζωοτροφές και να περιορίσουμε τις εισαγωγές σόγιας που χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ζώων» εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Μακρίδης. Παράλληλα, η εναλλακτική αυτή καλλιέργεια μπορεί να αξιοποιήσει όξινα εδάφη και να λειτουργήσει ως εδαφοβελτιωτικό εξαιτίας την αζωτοδέσμευσης.

«Χώρες της Ευρώπης όπως η Ιταλία και η Γερμανία έχουν μια αυξητική τάση στην καλλιέργεια του λούπινου και αναρωτιέμαι, γιατί όχι και η Ελλάδα που έχει το κατάλληλο περιβάλλον και μπορεί να αποτελέσει μια οικονομική λύση για τον πρωτογενή τομέα» ανέφερε ο κ.Μακρίδης διευκρινίζοντας ότι το φυτό δεν είναι απαιτητικό σε καλλιεργητικές φροντίδες, εισροές λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικά προϊόντα και - κυρίως - αξιοποιεί φτωχά και άγονα εδάφη.

Διακοσμητικό φυτό αλλά και με μεγάλη θρεπτική αξία

Το λούπινο περιλαμβάνει περίπου 300 είδη ετήσια και πολυετή, διαδεδομένα σε όλο τον κόσμο. Κάποια είδη λούπινου καλλιεργούνται μόνο ως διακοσμητικά φυτά μιας και τα άνθη τους απαντώνται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, όπως το λευκό (L. Albus) που καλλιεργείται στην Ελλάδα, το κίτρινο (L. luteus), το κυανό (L. angustifolius), το λούπινο των Άνδεων(L. mutabilis), το δενδρώδες και το πολύφυλλο.

Τα λούπινα, όπως λέει ο καθηγητής, από τους αρχαίους χρόνους καλλιεργούνταν για ποικιλία χρήσεων, όπως για τη βελτίωση των συστατικών του εδάφους, για τη βόσκηση των ζώων, την κατανάλωση από τους ανθρώπους και για διάφορες θεραπευτικές χρήσεις. Οι Ρωμαίοι αποπίκραιναν τα λούπινα σε αλμυρό νερό και τα πουλούσαν στους δρόμους, οι Ισπανοί στο «Νέο Κόσμο» παρατήρησαν ότι και οι λαοί των Άνδεων καλλιεργούσαν λούπινα και στην Ευρώπη, τα κίτρινα λούπινα, αναπτύχθηκαν ευρέως στα αμμώδη, όξινα εδάφη.

Το μόνο μειονέκτημα του λούπινου είναι η λουπινίνη (lupinine), η οποία μπορεί να προκαλέσει στα βόσκοντα ζώα τη λουπίνωση, που εκδηλώνεται με συμπτώματα διάρροιας, γενικής καταπτώσης και ίκτερο. Η λουπινίνη βρίσκεται στα φύλλα, στον κορμό, στους σπόρους και στις ρίζες και περιορίζει την χρήση του λούπινου στη διατροφή των ζώων και του ανθρώπου.

«Οι καινούργιες όμως ποικιλίες περιέχουν μειωμένες συγκεντρώσεις της λουπινίνης, καθώς με γενετικές βελτιώσεις επιτυγχάνεται η μείωσή της σε ελάχιστα ποσοστά» εξήγησε ο κ.Μακρίδης. Όσον αφορά την χρήση των καρπών στην ανθρώπινη διατροφή, επειδή βγάζουν μια πικράδα, συνηθίζεται να ακολουθούνται διάφοροι τρόποι «ξεπικρίσματος», όπως στα κουκιά.

«Πάντως, στην Ελλάδα, τα καταναλώνουν ακόμα, σε διάφορες περιοχές όπως στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη Λακωνία λόγω της καλής διατροφικής ποιότητας, αφού πρόκειται για καρπούς πλούσιους σε πρωτεΐνη» τόνισε ο κ. Μακρίδης συμπληρώνοντας ότι βοηθούν και στην ανάπτυξη προϊόντων, όπως τα ζυμαρικά, τα πατατάκια, το ψωμί, τα μπισκότα και το κέικ.

Η πτωτική πορεία της καλλιέργειας του λούπινου άρχισε στη χώρα μας τη δεκαετία του ΄70 αλλά τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνει ο καθηγητής, παρατηρείται μια μικρή αύξηση στην καλλιέργεια και στην παραγωγή.

«Είναι μια καλή λύση για τον περιορισμό των εισαγωγών σόγιας, για την αξιοποίηση των όξινων εδαφών αλλά και για την κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών» καταλήγει προτείνοντας την επαναφορά του λούπινου στα τραπέζια μας. Άλλωστε, οι φυτικές ίνες που περιέχει ο πυρήνας των γλυκών λούπινων, αντιπροσωπεύουν το 40% του βάρους του, αποτελώντας το υψηλότερο επίπεδο από τα άλλα όσπρια.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...