Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Κακός συνδυασμός πείνα και σούπερ μάρκετ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όταν ψωνίζουμε νηστικοί αγοράζουμε ανθυγιεινά τρόφιμα.

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει κάτι που έχουν επισημάνει και στο παρελθόν οι επιστήμονες: πρέπει να αποφεύγουμε το σούπερ μάρκετ όταν είμαστε πολύ πεινασμένοι, διότι είναι πολύ πιθανό να αγοράσουμε ανθυγιεινά τρόφιμα όπως πατατάκια και γλυκά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell, εξέτασαν κατά πόσο η νηστεία έχει επιπτώσεις στις διατροφικές επιλογές στα ψώνια στο σουπερμάρκετ. Σε ένα πείραμα που έκανε η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι όσοι ήταν νηστικοί για τουλάχιστον 5 ώρες πριν από τα ψώνια έτειναν να αγοράσουν υψηλότερης θερμιδικής αξίας τρόφιμα από ό, τι όταν είναι «χορτασμένοι».

Στο πείραμα συμμετείχαν 68 άτομα τα οποία κλήθηκαν να αποφύγουν να φάνε για πέντε ώρες και στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε ένα προσομοιωμένο μανάβικο όπου υπήρχαν τρόφιμα υψηλής και χαμηλής θερμιδικής αξίας, γαλακτοκομικά, σνακ και κρεατικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες ψώνισαν λιγότερα τρόφιμα σερ ποσότητα αλλά περισσότερα υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες καθώς επέλεξαν τρόφιμα όπως τα πατατάκια και τα γλυκά.

«Ακόμα και η βραχυπρόθεσμη στέρηση τροφής μπορεί να οδηγήσει σε μια μετατόπιση στις επιλογές, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να επιλέγουν σχετικά υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα», σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Άνερ Ταλ.

Ο καθηγητής Γουόλσινκ αναφέρει ότι ένα από τα βασικά μηνύματα για τους καταναλωτές είναι να αποφεύγουν να κάνουν τα εβδομαδιαία ψώνια τους με άδειο στομάχι γιατί αυτό θα έχει αντίκτυπο στην υγεία τους. "Κάθε φορά που πηγαίνετε για ψώνια, φροντίστε να παίρνετε για τον δρόμο ένα υγιεινό σνακ, ή ένα φρούτο από το σπίτι”, συμβουλεύουν οι ειδικοί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.