Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ακατάλληλα κτίρια στοίχισαν τη ζωή σε 5.000 μαθητές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανοιχτή πληγή το θέμα των σχολείων που κατέρρευσαν στο σεισμό του 2008.

Σχεδόν πέντε χρόνια έχουν περάσει από τον φονικό σεισμό με τα χιλιάδες θύματα, μεταξύ των οποίων περίπου 5.000 μαθητές, στην επαρχία Σετσουάν στην νοτιοδυτική Κίνα, και η γέννηση άλλων παιδιών ξανάδωσε ελπίδα στις οικογένειες που πενθούσαν τον χαμό των τέκνων τους, αλλά το θέμα των σχολείων που κατέρρευσαν παραμένει μια πληγή που δεν έκλεισε ποτέ.

Την Δευτέρα 12 Μαΐου του 2008, ο Τσου Τζιαν επέζησε του ισχυρού σεισμού μεγέθους 8 βαθμών που έπληξε την επαρχία Σετσουάν. Όμως η σύζυγός του Λιου Λιν, δασκάλα, καταπλακώθηκε από τα ερείπια του σχολείου στο οποίο δίδασκε, ενώ η κόρη του ζεύγους, ένα δεκάχρονο κοριτσάκι, άφησε την τελευταία του πνοή κάτω από αυτά.
Η Λιου, η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά τότε, έχει μείνει έκτοτε ανάπηρη. Η 38χρονη γυναίκα κατάφερε ωστόσο να φέρει στη ζωή πριν από δύο χρόνια ένα άλλο παιδάκι, τον μικρό Τσου Τιαν.

Όμως ούτε αυτή, ούτε ο σύζυγός της, μπορούν μέχρι σήμερα να προφέρουν το όνομα της κόρης τους που χάθηκε στον σεισμό, ενώ εξακολουθούν να βασανίζονται από τον πόνο και τα αναπάντητα ερωτηματικά.

Ακριβώς μετά τον σεισμό, η ποιότητα της κατασκευής των σχολείων στην Σετσουάν είχε γίνει αντικείμενο πολύ έντονων επικρίσεων.

Οργισμένοι γονείς ζητούσαν την αλήθεια και να καταλάβουν γιατί τα κτίρια στα οποία έκαναν μαθήματα τα παιδιά τους κατέρρευσαν τόσο εύκολα, την ώρα που άλλα επίσημα κτίρια άντεξαν στον σεισμό.

Καθώς περνούσαν οι μήνες και τα χρόνια, οι κατηγορίες για διαφθορά συνεχίζονταν, αλλά κανείς δεν φαίνεται να έχει προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Οι μόνοι που ταλαιπωρήθηκαν, ξυλοκοπήθηκαν ή κρατήθηκαν, είναι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι προσπάθησαν να κάνουν έρευνα για την κακή ποιότητα της κατασκευής των σχολικών κτιρίων.

Ο πιο γνωστός μεταξύ αυτών είναι ο καλλιτέχνης Άι Ουέιουεϊ, ο οποίος έπεσε θύμα αστυνομικών ωμοτήτων τον Αύγουστο το 2009 για να εμποδιστεί να καταθέσει στην δίκη του Ταν Ζουόρεν, ενός ακτιβιστή ο οποίος είχε συλληφθεί καθώς ερευνούσε για τα σχολεία που καταστράφηκαν στην Σετσουάν, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Άι Ουέιουεϊ κατέγραψε τα ονόματα των παιδιών που σκοτώθηκαν στα 7.000 σχολεία που υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή κατέρρευσαν, αποτίοντας έναν φόρο τιμής στα μικρά αυτά θύματα του σεισμού και έκανε ένα έργο τέχνης.

Στους περίπου 90.000 νεκρούς και αγνοούμενους του σεισμού συγκαταλέγονται 5.335 μαθητές σχολικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες καταμέτρησαν 3.340 σχολεία που έπρεπε να ανοικοδομηθούν.

Περίπου 8.000 οικογένειες έχασαν το παιδί τους στο σεισμό αυτόν σε μια χώρα, στην οποία πολύ συχνά επιβάλλεται από τον νόμο η απόκτηση ενός μόνο παιδιού, το οποίο έκανε την απώλειά τους ακόμη πιο αφόρητη.

«Το να έχεις ένα παιδί είναι συνώνυμο με την ελπίδα, χωρίς παιδί δεν υπάρχει πια ελπίδα», δήλωσε ο Τσου Τζιαν, ο οποίος αρνείται να μιλήσει για το παρελθόν και για το ευαίσθητο θέμα των σχολείων που κατέρρευσαν.

«Πρέπει να έχουμε μόνον έναν απόγονο. Έτσι είναι τα πράγματα στην Κίνα», πρόσθεσε ο υπάλληλος της αστυνομίας, ο οποίος ξανάχτισε το σπίτι της οικογένειάς του χάρη στις αποταμιεύσεις του ύψους 100.000 γιουάν (περίπου 12.500 ευρώ) και μερικές κυβερνητικές επιδοτήσεις.

Ο Τσου ζει με την γυναίκα του, η οποία έχει δωρεάν περίθαλψη μητρότητας ως θύμα του σεισμού, και το μικρό τους αγοράκι.

«Η κυβέρνηση έκανε καλή δουλειά στην ανοικοδόμηση της περιοχής μετά τον σεισμό», ανέφερε καταλήγοντας ο Τσου.
Περίπου 200 άνθρωποι έχασαν τηνζωή τους και περισσότεροι από 13.000 τραυματίστηκαν από σεισμό που σημειώθηκε σε μια άλλη ζώνη της Σετσουάν στις 20 Απριλίου.

Οι εργασίες ανοικοδόμησης εκεί έχουν ήδη αρχίσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.