Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Νέα καταγγελία για "χαράτσι"



Ειδοποίηση για ανείσπρακτη οφειλή από τη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων καταγγέλλει ότι έλαβε και δεύτερος αναγνώστης του enikos.gr. Η οφειλή μάλιστα, όπως τονίζει, είναι για ένα σπίτι που νοίκιαζε, μέχρι το 2001, καθώς από τότε έχει αλλάξει κατοικία!

Έκπληκτός έμεινε αναγνώστης, όταν έλαβε ειδοποίηση από τη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων, ότι από την αρμόδια ΔΥΟ της περιοχής που διαμένει, υπάρχει ανείσπρακτη οφειλή 225 ευρώ για το "χαράτσι" της ΔΕΗ" (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών), η οποία σε αφορούσε σπίτι που νοίκιαζε μέχρι το 2001!

Όπως ανακάλυψε, μάλιστα, μετά από έρευνα, στο λογαριασμό που εξέδιδε η ΔΕΗ για το σπίτι που κατοικούσε έως το 2001, υπάρχει το ΑΦΜ του.




Διαβάστε περισσότερα...

Γκολ στην… ανθρωπιά ο Σαλπιγγίδης


Στο σύλλογο συνδρόμου Down αποφάσισε να προσφέρει ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης το πριμ που έλαβε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την πορεία της Εθνικής στο Euro δείχνοντας ότι παραμένει και μεγάλος άνθρωπος.

Μάλιστα, ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ εκτός από χρήματα μοίρασε και χαρά λαμβάνοντας μέρος σε εκδήλωση του συλλόγου βγάζοντας φωτογραφίες και δείχνοντας έτσι με πράξεις τη συμπαράστασή του στα άτομα με αναπηρία.

Από το σύλλογο εκδόθηκε η ακόλουθη ευχαριστήρια ανακοίνωση:

«Ως σύλλογος συνδρόμου Down Ελλάδος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τον κ. Δημήτρη Σαλπιγγίδη για την ευγενική του μεσολάβηση ώστε να λάβουμε δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δείχνοντας πως έμπρακτα βρίσκεται στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία.

Επίσης θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε για την παρουσία του στο Χριστουγεννιάτικο παζάρι μας, όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του συλλόγου μας και φωτογραφήθηκε με τα παιδιά μας».

Tο ίδιο πριμ έδωσαν ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος και ο Γιώργος Καραγκούνης σε ιδρύματα στην Καλαμάτα και την Ηλεία αντίστοιχα.



Διαβάστε περισσότερα...

Αγρίνιο: Τέλος καλό για τον 5χρονο Σπύρο - Θα περάσει επιτέλους από επιτροπή


Έστω και με εντελώς αδικαιολόγητη καθυστέρηση ενός έτους, ο 5χρονος Σπύρος θα περάσει, επιτέλους, από Επιτροπή, στις 7 Φεβρουαρίου

Το σχετικό δημοσίευμά της εφημερίδας "Συνειδηση", έφτασε βέβαια στα κεντρικά του ΙΚΑ στην Αθήνα και το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ενημέρωσε ήδη τους γονείς του μικρού ότι στις 7 Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη, η επιτροπή θα είναι στη θέση της… και ο Γολγοθάς τελειώνει.

Θυμίζουμε ότι ο Σπύρος πάσχει από σπαστική παραπληγία και είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Το μικρό επίδομα αναπηρίας που η πολιτεία υποχρεούται να χορηγεί κόπηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και έκτοτε άρχισε το μαρτύριο.

Στη «Σ» χαιρόμαστε που συμβάλαμε στο να επιλυθεί ένα γραφειοκρατικό – διαδικαστικό ζήτημα που επί 10 μήνες δεν μπορούσε να λυθεί, δεν χαιρόμαστε όμως καθόλου που η πολιτεία εξακολουθεί να λειτουργεί περιπτωσιολογικά. Όπως και στην περίπτωση του 15χρονου Αντώνη που, ενώ υπήρχαν ειδικά αυτοκίνητα και οδηγοί, η ασυνεννοησία και η ευθυνοφοβία των αρμοδίων του είχε κλείσει την πόρτα του σχολείου, έτσι και στην περίπτωση του 5χρονου Σπύρου… έπρεπε πρώτα να γίνει πρωτοσέλιδο η ιστορία, να φωνάζουμε, να καταγγείλουμε και μετά όλα να γίνουν όπως έπρεπε, σε χρόνο μάλιστα ρεκόρ. Γιατί; Κρατάμε όμως τη θετική πλευρά των πραγμάτων, που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλη απ’ το ότι όλοι ευαισθητοποιήθηκαν και έσπευσαν να κάνουν όλα όσα χρειαζόταν, ώστε να συγκροτηθεί η Επιτροπή και να πιστοποιηθεί η αναπηρία του παιδιού.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι δύο μόνο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος απ’ την εφημερίδα μας, οι αρμόδιοι του ΙΚΑ στην Αθήνα επικοινώνησαν μαζί μας ζητώντας μας τα στοιχεία της οικογένειας, ώστε να έρθουν σε επαφή με τους γονείς του μικρού και να δρομολογήσουν τα καθέκαστα.



Διαβάστε περισσότερα...

Η άσκηση κατά της γήρανσης και του καρκίνου


Τα οφέλη της γυμναστικής.

Πολλά είναι τα οφέλη της άσκησης στην υγεία των ανθρώπων. Όλο και περισσότερες επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο μελετούν ανάμεσα στα άλλα την επίδραση της άσκησης στην αντιμετώπιση της γήρανσης και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Άσκηση και γήρανση

Νέες έρευνες επιβεβαιώνουν τα οφέλη της άσκησης, καταλήγοντας στο επιστημονικό συμπέρασμα ότι η άσκηση αποτελεί προϋπόθεση για να γεράσει κάποιος καλά. Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο James O. Hill, του Πανεπιστημίου του Colorado, «οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι πως το να είναι κάποιος δραστήριος αποτελεί τον πιο υγιεινό τρόπο διαβίωσης και πως η άσκηση είναι καλύτερη από οποιοδήποτε φάρμακο ή άλλο που υπάρχει για τη γήρανση. Αν η άσκηση ήταν φάρμακο, θα αποτελούσε το πιο ασφαλές και αποτελεσματικό σκεύασμα του πλανήτη».

Η πρώτη έρευνα από τις ΗΠΑ ανακάλυψε ότι γυναίκες που στη μέση ηλικία ασκούνταν περισσότερο είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες «επιτυχούς επιβίωσης» στην ηλικία των 70 ετών. Ακόμα και το περπάτημα και άλλες ασκήσεις μέτριας έντασης μείωσαν τον κίνδυνο για χρόνιες νόσους, προβλήματα καρδιάς και νοητική εξασθένηση.

Άλλη γερμανική έρευνα ανέφερε ότι η άσκηση, είτε μέτριας είτε υψηλής έντασης , μείωνε τον κίνδυνο νοητικής εξασθένησης σε άνδρες και γυναίκες άνω των 55 ετών.

Τέλος, μια ακόμα έρευνα από την επιστημονική ομάδα του British Columbia, στον Καναδά, ανέφερε ότι οι ασκήσεις αντίστασης (λάστιχα, ελεύθερα βάρη) είχαν το επιπλέον όφελος της ενίσχυσης των τετρακέφαλων. Οι γυναίκες που ακολουθούσαν πρόγραμμα ασκήσεων αντίστασης μια ή δυο φορές την εβδομάδα εμφάνισαν βελτίωση στις νοητικές ικανότητες, αλλά μόνο στους τομείς της προσοχής και της επίλυσης συγκρούσεων σε σύγκριση με γυναίκες που επέλεξαν δραστηριότητες τόνωσης και ισορροπίας.

Άσκηση και καρκίνος του εντέρου

Όπως σημειώθηκε στον πρόλογο πολλαπλά είναι τα οφέλη της άσκησης. Τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι η συστηματική άσκηση ενδέχεται να λειτουργήσει ευεργετικά στην πρόληψη του καρκίνου.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Washington University στο Σαιν Λούις, άνθρωποι με δραστήριο τρόπο ζωής έχουν μέχρι τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολύποδες, που μπορεί να αναπτυχθούν σε καρκίνο του εντέρου.

Στα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «The Βritish Journal of cancer», αναφέρεται ότι τα χαμηλά επίπεδα άσκησης συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο εύρεσης πολύποδα του εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολύποδες εντέρου και 30% λιγότερες να εμφανίσουν μεγάλους ή προχωρημένους πολύποδες.

Η επικεφαλής της έρευνας, Kathleen Wolin, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για καθαρή σχέση μεταξύ της άσκησης και του μειωμένου κινδύνου για καρκίνο στο έντερο αλλά δεν είναι ακόμα σαφής ο προστατευτικός μηχανισμός της άσκησης. Πιθαναλογείται ότι η άσκηση μειώνει τη φλεγμονή στο έντερο, που σε κάποιο βαθμό έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του εντέρου. Επιπρόσθετα, η άσκηση μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης και βελτιώνει την αντίδραση τους οργανισμού στην υπερινσουλιναιμία, που επίσης πιστεύεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολύποδα. Ακόμη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και επειδή συχνά η άσκηση γίνεται σε εξωτερικό χώρο οι ασκούμενοι λαμβάνουν βιταμίνη D, που είναι επίσης σημαντική στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η πραγματικότητα είναι ότι η άσκηση δρα μέσω περισσότερων του ενός μηχανισμών.

Άσκηση-Παχυσαρκία-Καρκίνος Του Εντέρου

Οι μεσήλικες, κυρίως, που είναι παχύσαρκοι γύρω από την μέση, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η σωματική άσκηση και η απώλεια βάρους μειώνουν τις πιθανότητες της νόσου, σύμφωνα με μία ολλανδική έρευνα. Μια άλλη καναδική έρευνα συμπέρανε ότι η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και ιδιαίτερα του εντέρου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Λάουρα Χιουζ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας «American Journal of Epidemiology», μελέτησαν επί 16 χρόνια τις περιπτώσεις περισσότερων από 120.000 ενηλίκων ηλικίας 55 έως 69 ετών. Στο διάστημα αυτό, το 2% εμφάνισαν καρκίνο παχέος εντέρου με εντόπιση στο ορθό. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ήταν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερος στους άνδρες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε σχέση με όσους ήσαν κανονικού βάρους. Η περιφέρεια της μέσης φάνηκε να παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο, καθώς όσοι είχαν την «μεγαλύτερη κοιλιά» είχαν 63% μεγαλύτερη πιθανότητα καρκίνου σε σχέση με όσους είχαν την «μικρότερη κοιλιά».

Στις γυναίκες, η συσχέτιση ήταν λιγότερο αισθητή: μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου -σε ποσοστό έως 83%- φάνηκε να έχουν κυρίως όσες γυναίκες με μεγάλη περιφέρεια μέσης ασκούνταν καθόλου ή πολύ λίγο (κάτω από 30 λεπτά τη μέρα). Όσες ασκούνταν πάνω από 90 λεπτά καθημερινά και παράλληλα είχαν την μικρότερη περιφέρεια, είχαν τον μικρότερο κίνδυνο. «Η μελέτη παρέχει πρόσθετες ενδείξεις ότι το υπερβολικό λίπος του σώματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνουτου παχέος εντέρου», δήλωσε η δρ. Χιουζ. Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει το πάχος στην κοιλιά με διάφορα άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια ή διαβήτη.

Από τα παραπάνω, εύκολα γίνεται κατανοητό, ότι η άσκηση στη ζωή των ανθρώπων έχει πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις, γνωστές εξάλλου από αρχαιοτάτων χρόνων. Το «νους υγιής εν σώματι υγιεί» αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη γνώση και η εφαρμογή της αποδεικνύεται με τις πολυάριθμες αθλητικές εκδηλώσεις στην αρχαιότητα. Ειδικά όμως στη σύγχρονη εποχή, λόγω των απαιτητικών ρυθμών της καθημερινής ζωής των ανθρώπων και της καθιστικής ζωής που οι περισσότεροι ακολουθούν, η εισαγωγή της άσκησης στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους εμφανίζεται πιο επιτακτική από ποτέ, τόσο για την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία τους. Ωστόσο , θα ήταν φρόνιμο να επισημανθεί, ότι η άσκηση δεν είναι «πανάκεια», αλλά σίγουρα αποτελεί μια από τις βασικότερες συνιστώσες της καλής υγείας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλες ανισότητες στην Υγεία εντός ΕΕ


Η οικονομική κρίση επιτείνει τις πιέσεις.

Μεγάλο μέρος των εξόδων για την υγειονομική τους περίθαλψη σε περίπτωση ανάγκης επωμίζονται οι Έλληνες, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ, «Πανόραμα της Υγείας: Ευρώπη», η οποία αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα εμφανίζει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά δημόσιας χρηματοδότης του συστήματος Υγείας.

Ο Οργανισμός προειδοποιεί για τα αυξημένα ποσοστά καπνίσματος στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως παρότι οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν μειώσει το κάπνισμα,
άνω του 30% των ενηλίκων στην χώρα μας καπνίζει καθημερινά.

Εστιάζοντας στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως ο δημόσιος τομέας είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης της περίθαλψης υγείας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εκτός της Κύπρου, ενώ, κατά μέσο όρο, οι κατά κεφαλή δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν κατά 4,6% ανά έτος σε πραγματικές τιμές μεταξύ του 2000 και του 2009.

Διαπιστώνει δε, ότι η ποιότητα της περίθαλψης έχει βελτιωθεί στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι όλες οι χώρες μπορούν να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Ο Οργανισμός εκφράζει τις ανησυχίες του για την έλλειψη ιατρών και νοσοκόμων, μολονότι οι πρόσφατες περικοπές των δημοσίων δαπανών στον τομέα της Υγείας σε ορισμένες χώρες ενδέχεται να έχουν οδηγήσει σε μια προσωρινή τουλάχιστον μείωση της ζήτησης.

Επιπλέον, στην έκθεση επισημαίνεται ότι κατανάλωση αλκόολ μειώθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τα χρόνια νοσήματα, όπως διαβήτης, άσθμα και άνοια εμφανίζονται με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα, καθώς και ότι το 52% των ευρωπαίων ενηλίκων είναι υπέρβαροι από τους οποίους το 17% είναι παχύσαρκοι.

Ο ΟΟΣΑ καταλήγει συμπεραίνει ότι η οικονομική κρίση και οι αυξανόμενοι δημοσιονομικοί περιορισμοί έχουν επιτείνει τις πιέσεις στα συστήματα Υγείας εντός της Ε.Ε.


Διαβάστε περισσότερα...

Πώς καταπολεμάται η λιγούρα της περιόδου


Οι ορμόνες ευθύνονται για τη διάθεση για φαγητό κατά την έμμηνο ρύση.

Πολλές γυναίκες παραπονιούνται συνεχώς πως πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης έχουν ασταμάτητες λιγούρες και έντονη διάθεση για φαγητό ή γλυκό. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Τι είναι αυτό που σας ωθεί να φάτε ενώ ξέρετε πως δεν πρέπει; Αυτό οφείλεται στις ορμόνες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και κατά συνέπεια και την επιθυμία μας για φαγητό.

Η έμμηνος ρύση είναι συνήθως 28 ημερών, αν και αυτό εξαρτάται από τον οργανισμό κάθε γυναίκας. Ξεκινά την πρώτη ημέρα της περιόδου και ολοκληρώνεται την ημέρα πριν από την επόμενη, δηλαδή όταν κάποια έχει κύκλο 28 ημέρες, π.χ. αν αδιαθετήσει σήμερα, η επόμενη έμμηνος ρύση θα της εμφανιστεί μετά από 29 μέρες. Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται, δημιουργείται το ενδομήτριο. Το ενδομήτριο είναι το εσωτερικό στρώμα της μήτρας, το οποίο κάθε μήνα λόγω των ορμονών, οιστρογόνων και προγεστερόνης, παχαίνει και εμπλουτίζεται με θρεπτικά συστατικά ώστε να μπορεί υποδεχθεί το έμβρυο, το οποίο θα μπορούσε να προσκολληθεί σε αυτό. Σε περίπτωση, όμως, που δεν υπάρχει γονιμοποίηση, το ενδομήτριο αποβάλλεται με την έμμηνο ρύση και μετά το τέλος της περιόδου, ξεκινάει η δημιουργία του καινούριου ενδομητρίου.

Υπολογίζεται περίπου ότι το 85% των γυναικών σε έμμηνο ρύση υποφέρουν τουλάχιστον από ένα ή δύο συμπτώματα, ενώ το 70% αντιμετωπίζουν τα γνωστά φουσκώματα ή πρηξίματα, λιγούρα για φαγητό, ευερεθιστότητα, εναλλαγές της διάθεσης και διαταραχές του ύπνου. Τα προεμμηνορροϊκά συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως μια σειρά από συμπεριφορικές, συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές, όπως είναι το φούσκωμα, η κατακράτηση υγρών, ευαισθησία και πρήξιμο στο στήθος, αύξηση βάρους, υπερευαισθησία ή και νεύρα. Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα, άλλες σε μεγάλο βαθμό και άλλες σε πιο ήπια μορφή.

Πολλές γυναίκες έχουν έντονη επιθυμία για φαγητό κατά τη διάρκεια του κύκλου τους. Η επιθυμία αυτή μαζί με τα άλλα συμπτώματα μπορεί να τους καταστήσει πολύ δύσκολο να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής καθώς και τη συνήθεια να ασκούνται. Πολλές φορές τα τρόφιμα που επιλέγουν οι γυναίκες είναι συχνά άμεσο αποτέλεσμα των διακυμάνσεων των ορμονών. Μερικές γυναίκες αναπτύσσουν λαιμαργία για γλυκά, όπως το παγωτό ή η σοκολάτα, ενώ άλλες αναζητούν κάτι αλμυρό.

Φυσικά, όλες οι γυναίκες κατηγορούν τις ορμόνες για τα ιδιαίτερα αυτά συμπτώματα της περιόδου. Όπως παρουσιάζονται διακυμάνσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων, το ίδιο συμβαίνει και με τα επίπεδα της κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες. Το σώμα θέλει να κρατήσει αυτά τα επίπεδα σταθερά, προκαλώντας στις γυναίκες αυτό το συναίσθημα της λαχτάρας για φαγητό, είτε είναι υδατάνθρακες είτε λίπος είτε και τα δύο μαζί. Στο ένα χέρι μπορεί να κρατάνε το παγωτό και στο άλλο πατατάκια.

Άλλος ένας ένοχος εδώ είναι η σεροτονίνη, η οποία είναι μια χημική ουσία του εγκεφάλου που αυξάνει το αίσθημα της ικανοποίησης. Η τροφή μπορεί να προκαλέσει έκκριση σεροτονίνης, όπως και η άσκηση. Εάν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, είναι υψηλά, και της σεροτονίνης είναι χαμηλά, οι γυναίκες θα λαχταρούν απλούς υδατάνθρακες και λιπαρά φαγητά, συνήθως ό,τι έχει πολλή ζάχαρη όπως οι καραμέλες και οι σοκολάτες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι απλοί υδατάνθρακες θα ανεβάσουν γρήγορα τα επίπεδα της σεροτονίνης. Εάν, όμως, η κορτιζόλη είναι αυξημένη, αλλά η σεροτονίνη είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε θα επιθυμούν υδατάνθρακες και λιπαρά τρόφιμα, αλλά όχι κατ 'ανάγκην ό,τι περιέχει πολλή ζάχαρη. Μπορεί να νιώσετε πως επιθυμείτε κρουασάν ή ψωμί με φυστικοβούτυρο ή κάποιο κρεμώδες τυρί.

Η λαχτάρα για ζάχαρη, η κούραση και οι πονοκέφαλοι είναι συμπτώματα της περιόδου. Εκτός από τη ζάχαρη ή τη σοκολάτα, οι γυναίκες μπορεί να επιθυμούν άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, γλυκά και ζυμαρικά. Αυτές οι έντονες επιθυμίες που κάνουν τις γυναίκες αυτές τις δύσκολες μέρες να κάνουν σαν τρελές μπορεί να οφείλονται στην αυξημένη ανταπόκριση στην ινσουλίνη που σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα των ορμονών πριν την έμμηνο ρύση. Σε αυτήν την περίπτωση, οι γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Ο εγκέφαλος σηματοδοτεί πότε υπάρχει ανάγκη για καύσιμο. Μια σωστή διατροφή που περιλαμβάνει σύνθετους υδατάνθρακες θα παρέχει μια σταθερή ροή της ενέργειας στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα σκαμπανεβάσματα των διακυμάνσεων του σακχάρου στο αίμα.

Τρόποι καταπολέμησης της λιγούρας

Εάν δεν είστε σε θέση να ελέγξετε την λαιμαργία σας, καλό είναι να επιλέγετε τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και όχι απλούς. Τρόφιμα που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά, το ψωμί ολικής άλεσης και τα δημητριακά, μειώνουν την επαναλαμβανόμενη λαχτάρα για ζάχαρη, καθώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να τα απορροφήσει ο οργανισμός. Μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, αφού για να επιτευχθεί χρειάζεται μόνο μισή ώρα από την κατανάλωση.

Θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης, έτσι ώστε να αποφεύγετε το επανειλημμένο αίσθημα της πείνας, κατά τη διάρκεια της προεμμηνορροϊκής περιόδου. Η επεξεργασμένη ζάχαρη μπορεί να αυξήσει την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, έτσι ώστε να μεταβολίσει τη ζάχαρη που καταναλώθηκε. Εάν τα επίπεδα της ινσουλίνης είναι ικανοποιητικά, μπορούν να αυξήσουν την επιθυμία για γλυκά και λιπαρά τρόφιμα. Ως εκ τούτου, τα τρόφιμα με επεξεργασμένη ζάχαρη θα πρέπει να αποφεύγονται για την καταπολέμηση της προεμμηνορροϊκής λιγούρας.

Εάν έχετε την επιθυμία να τρώνε λιπαρά τρόφιμα, μπορείτε να δοκιμάσετε αυτά που είναι πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα. Αυτά τα τρόφιμα επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων και σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό, με τη σειρά του, σταματά τις επανειλημμένες λιγούρες για τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες.

Πάντα να πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της περιόδου για να αποβάλλονται οι τοξίνες από το σώμα και να μειώνεται το φούσκωμα.

Αντί να ικανοποιείτε τις διατροφικές επιθυμίες σας με γλυκά και σοκολάτες, προσπαθήστε να κόψετε την όρεξή σας συνδυάζοντας πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, όπως φρούτα και ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες. Δοκιμάστε στραγγιστό γιαούρτι (έχει περισσότερη πρωτεΐνη) με ψιλοκομμένη μπανάνα, φρούτο με τυρί, ψωμί ολικής άλεσης με λίγο ταχίνι ή φυστικοβούτυρο. Θα σας κόψουν την όρεξη.

Τώρα που οι λιγούρες έχουν κάποια εξήγηση, μπορείτε να προσαρμόσετε τις διατροφικές σας συνήθειες έτσι ώστε να περιορίσετε τη λαχτάρα σας χωρίς να καταστρέψετε εντελώς την υγιεινή σας διατροφή. Επιλέξτε να φάτε ολικής άλεσης σύνθετους υδατάνθρακες μαζί με ένα άλλο τρόφιμο χαμηλό σε λιπαρά.


Πηγή: http://www.diatrofi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο γυναικείος κύκλος επηρεάζει το άσθμα


Τα συμπτώματα επιδεινώνονται κοντά στις μέρες της ωορρηξίας.

Η βαρύτητα των συμπτωμάτων του άσθματος μπορεί να επηρεαστεί από τη φάση του μηνιαίου κύκλου στην οποία βρίσκεται η γυναίκα σύμφωνα με νέα έρευνα νορβηγών επιστημόνων.

Σύμφωνα με τους νορβηγούς ερευνητές τα αναπνευστικά συμπτώματα του άσθματος μπορεί να επιδεινωθούν κοντά στις μέρες της ωορρηξίας.

Οι ερευνητές ανάλυσαν τα στοιχεία από 4.000 γυναίκες με φυσιολογικό κύκλο 28 ημερών καμία από τις οποίες δεν έπαιρνε αντισυλληπτικά. Από τις συμμετέχουσες στην έρευνα το 8% είχαν διαγνωστεί με άσθμα και το 28,5% ήταν καπνίστριες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αναπνευστικά συμπτώματα ποικίλουν σημαντικά κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου. Η δύσπνοια γίνεται εντονότερη μεταξύ της 10ης και της 22ης μέρας του κύκλου με μια ελαφριά πτώση στην ένταση των συμπτωμάτων την ημέρα της ωορρηξίας.

Οι ερευνητές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Haukeland πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα φανούν χρήσιμα για την καλύτερη αντιμετώπιση του άσθματος από τις γυναίκες.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Θα διευρυνθούν οι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης;


Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής των κριτηρίων που ισχύουν για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης προκειμένου να διευρυνθούν οι δικαιούχοι. Συγκεκριμένα οι υπεύθυνοι του υπουργείου σκέφτονται να αυξήσουν τα ποσά που αφορούν στην αξία των ακινήτων και τα οποία μέχρι σήμερα είναι 150.000 ευρώ για τους άγαμους και 200.000 ευρώ για τους έγγαμους. Οι δικαιούχοι με τα κριτήρια που ισχύουν μέχρι σήμερα είναι περίπου 230.000.



Διαβάστε περισσότερα...

Οι συνήθειες που ανεβάζουν τη χοληστερίνη


Διατροφικές «παρασπονδίες» που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς.

Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση των διατροφικών επιλογών και συνηθειών που ευθύνονται για τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, να διευκρινίσουμε μια πολύ σημαντική παρερμήνευση που γίνεται συχνά. Πιστεύεται ότι η διαιτητική χοληστερόλη (π.χ. από τα θαλασσινά) αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Στην πραγματικότητα, η διαιτητική χοληστερόλη έχει μια μικρή επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Η αλήθεια είναι ότι τα κορεσμένα λίπη και τα trans λιπαρά οξέα είναι οι κύριοι «ένοχοι» για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα και όχι η διαιτητική χοληστερόλη.

Τηγανητά φαγητά: Οποιαδήποτε τροφή και αν τηγανίσουμε, αυτόματα μετατρέπεται σε ένα τρόφιμο πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Παρόλο που τώρα στις γιορτές, θα υπάρξουν αρκετά τηγανητά μεζεδάκια πάνω στο γιορτινό τραπέζι, καλό θα ήταν όσοι θέλουν να διατηρήσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους χαμηλά, να τα αποφύγουν.

Όχι στο βούτυρο, ναι στο ελαιόλαδο: Το βούτυρο είναι κρυμμένο σε πολλά τρόφιμα, και ειδικά τώρα, τις γιορτινές μέρες. Αρτοσκευάσματα, γλυκά (όπως οι κουραμπιέδες και η βασιλόπιτα), καθώς και φαγητά στα οποία οι νοικοκυρές προσθέτουν βούτυρο για «νοστιμιά», όπως στον πουρέ, το ρύζι και τα μακαρόνια, τις ψητές πατάτες ακόμα και τη γαλοπούλα, που συχνά αλείφεται με βούτυρο εξωτερικά, συντελούν στην αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Προτείνεται η αντικατάσταση του με ελαιόλαδο, το οποίο έχει μηδενική περιεκτικότητα σε διαιτητική χοληστερόλη και αποτελεί πολύ καλή επιλογή, χωρίς να στερείται νοστιμιάς.

Παχιά κρέατα και αλλαντικά: Αρκετά τρόφιμα ζωικής προέλευσης έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, και για τον λόγο αυτό καλό είναι να περιορίζεται η κατανάλωσή τους. Κρέατα όπως το αρνί, το χοιρινό και το μοσχάρι, μπορούν να αντικατασταθούν με γαλοπούλα, κοτόπουλο ή κουνέλι, που η περιεκτικότητά τους σε λίπος είναι μικρότερη. Αν, ωστόσο, αυτό δεν είναι δυνατόν, λόγω των γιορτινών ημερών, πρέπει πάντα να αφαιρείται η πέτσα και ότι ορατά λίπη υπάρχουν στα κρέατα αυτά και να προτιμώνται όσο γίνεται πιο άπαχα κομμάτια. Τα αλλαντικά, εκτός από το ότι είναι παρασκευάσμενα από τις παραπάνω πηγές κρέατος που αναφέραμε, έχουν υποστεί και μια περαιτέρω επεξεργασία.

Ολόπαχα τυριά και γαλακτοκομικά: Το τυρί και γενικότερα όλα τα γαλακτοκομικά που θα επιλέγονται από άτομα που θέλουν να διατηρήσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους σε χαμηλές τιμές, πρέπει να είναι με λιγότερα λιπαρά. Πολλά τρόφιμα, πίτες και γλυκά αυτήν την περίοδο περιέχουν γάλα και τυρί. Για να περιορίσουμε λοιπόν την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων στη διατροφή μας, καλό θα ήταν να τα αντικαταστήσουμε από μια ποικιλία αντίστοιχων ειδών με χαμηλά λιπαρά που υπάρχουν στο εμπόριο σήμερα και μπορούμε να προμηθευτούμε.

Ντρέσινγκ στις σαλάτες: Πολλές φορές, τις γιορτινές μέρες, αρκετοί οργανώνουμε τη διατροφική μας συμπεριφορά, προτού φτάσουμε στο εορταστικό τραπέζι. Έτσι, σκεφτόμαστε ότι θα γεμίσουμε το πιάτο μας με σαλάτα για να αποφύγουμε τη μεγάλη πρόσληψη λίπους και θερμίδων στη διατροφή μας. Αυτό που κάποιοι ξεχνούν, είναι το dressing στη σαλάτα. Αν αυτό στηρίζεται στη μαγιονέζα, όπως οι περισσότερες σάλτσες, αποτελεί μια πηγή λιπαρών οξέων που ανεβάζουν αρκετά τα επίπεδα της χοληστερόλης μας στο αίμα.

Προτιμήστε σάλτσες και σαλάτες που περιέχουν ελαιόλαδο ή γιαούρτι, ή ακόμη και τελείως άπαχη μαγιονέζα αντί της μαγιονέζας. Δεν στερούνται γεύσης και μπορείτε άφοβα να καταναλώσετε αρκετή ποσότητα σε κάθε σας γεύμα.

Κρέμα γάλακτος στα φαγητά: Η κρέμα αυτή περιλαμβάνει συνήθως πολύ μεγάλα ποσοστά λίπους, ζωικής προέλευσης και συστήνεται να αποφεύγεται η συχνή της κατανάλωση. Ειδικά τις γιορτινές μέρες, η κρέμα γάλακτος μπορεί να υπάρχει σε διάφορα εορταστικά πιάτα, όπως πίτες και γλυκά και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η αντικατάστασή της από γάλα χαμηλό σε λιπαρά, μπορεί να δίνει μια πιο ελαφριά γεύση στο φαγητό, αλλά παράλληλα μας γεμίζει με λιγότερες ενοχές για το τι πρόκειται να καταναλώσουμε, προστατεύοντας και την υγεία της καρδιάς μας.

Έτοιμα και τυποποιημένα σνακς: Πολλές φορές θεωρούμε ότι επειδή δεν είναι εμφανή τα λιπαρά στα τρόφιμα, απλά δεν υπάρχουν και έτσι δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τις λανθασμένες μας επιλογές. Έτοιμα σνακς όπως τυποποιημένα αρτοπαρασκευάσματα, γλυκίσματα, σφολιάτες, γαριδάκια, πατατάκια και άλλα αντίστοιχα σνακς, είναι τρόφιμα πλούσια σε trans λιπαρά οξέα, λόγω της ειδικής επεξεργασίας που έχουν υποστεί, με αποτέλεσμα όχι μόνο να ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, αλλά να μειώνουν και τα αντίστοιχα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.

Γλυκά: Τα γλυκά θέλουν μεγάλη προσοχή αυτή την περίοδο, καθώς αποτελούν πηγή πλούσια σε λίπος, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Οι κουραμπιέδες περιέχουν διπλάσια ποσότητα λίπους από τα μελομακάρονα και μάλιστα ζωικής προέλευσης, αφού το βούτυρο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους δεν συγκρίνεται σε ποιότητα με το ελαιόλαδο που περιέχεται στα μελομακάρονα. Αυτό καθιστά τα μελομακάρονα αυτόματα καλύτερη διατροφική επιλογή.

Επίσης, η βασιλόπιτα θέλει προσοχή, καθώς το κέικ έχει διπλάσιο ποσοστό λίπους από μια βασιλόπιτα τσουρέκι. Προσπαθήστε να περιοριστείτε σε ένα κομμάτι, ακόμη και αν δεν σταθήκατε τυχεροί με την εύρεση του φλουριού!

Αλκοόλ: Το αλκοόλ θέλει προσοχή, ειδικά αν δεν πρόκειται για κρασί, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Μην ξεχνάτε ότι κάθε ποτήρι μπορεί να μας αποδώσει περίπου 100 θερμίδες -αλλά ποιος πρόκειται να μείνει στο ένα αυτές τις γιορτινές μέρες; Η αύξηση της πρόσληψης θερμίδων και του σωματικού βάρους, ειδικά μέσα στις γιορτές, δεν αποτελεί σύσταση για τη φυσιολογική διατήρηση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα στα επιθυμητά επίπεδα.

Έλλειψη άσκησης: Η άσκηση αποτελεί το «κλειδί» γα τη ρύθμιση πολλών προβλημάτων υγείας. Έτσι, δεν θα μπορούσε να μην διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Η άσκηση βοηθά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, με παράλληλη αύξηση των επιπέδων της «καλής χοληστερόλης», η οποία είναι προστατευτική για την υγεία της καρδιάς.

Παράλληλα, η άσκηση βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, που αποτελεί επίσης σύσταση για την πρόληψη των καρδιαγγεικών νοσημάτων. Γι’ αυτό, ακόμη και μέσα στις γιορτές, μην παραλείψετε έναν περίπατο ή μια βόλτα με τα πόδια στη στολισμένη πόλη, που θα σας ανανεώσει και θα ενισχύσει το καρδιαγγεικό σας σύστημα.

Προσοχή στο μαγείρεμα: Για όσους έχουν στόχο να διατηρούν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα σε υγιή επίπεδα, το μαγείρεμα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Προτιμήστε να ετοιμάζετε το φαγητό σας στον ατμό, στο φούρνο ή στη σχάρα. Αρκετοί συνεχίζουν να τηγανίζουν ή να σωτάρουν τα υλικά που χρησιμοποιούν, χρησιμοποιώντας βούτυρο, αλλά παράλληλα απορούν που τα επίπεδα της χοληστερόλης τους επιμένουν να είναι υψηλά!

Το λάθος μαγείρεμα των τροφίμων μπορεί να μετατρέψει ένα τρόφιμο ευεργετικό για την καρδιά (όπως τα ψάρια) σε ένα τρόφιμο πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, μετά από το τηγάνισμά του. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή η παρασκευή του φαγητού μας, ώστε να διατηρείται η ωφελιμότητα της πρώτης ύλης που χρησιμοποιούμε.

Διατήρηση ενός υγιούς βάρους: Η παχυσαρκία συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Γι’ αυτόν το λόγο, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους αποτελεί σημαντικό στόχο για όσους προσπαθούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους στο αίμα. Επιπλέον κιλά και πόσο μάλλον κιλά λίπους, τα οποία έχουν την τάση να συσσωρεύονται γύρω από τα σπλαχνικά όργανα, αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο μακροπρόθεσμα και παράλληλα τον κίνδυνο συσσώρευσης λίπους στο συκώτι.

Σε αυτή την περίπτωση, συνίσταται μια ήπια απώλεια βάρους. Για κάθε κιλό που χάνει το άτομο, υπάρχει παράλληλη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα- αν δεν συνυπάρχουν κληρονομικοί παράγοντες στους οποίους να οφείλεται η αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ταξίδεψαν στον ουρανό για να συντροφεύσουν την ψυχή της 12χρονης


Τα παιδιά άφησαν τα φαναράκια τους στον «Μύλο των ξωτικών» στα Τρίκαλα.

Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, δεκάδες παιδιά συμμετείχαν απόψε στον «Μύλο των Ξωτικών» στα Τρίκαλα, που βυθίστηκαν στο πένθος από τον αιφνίδιο θάνατο της 12χρονης.

Η Οργανωτική Επιτροπή του «Μύλου των Ξωτικών», όπως κατέγραψε το trikalanews.gr, διέθεσε κόκκινα φαναράκια σε παιδιά και αυτά τα φαναράκια «ταξίδεψαν» στον ουρανό για να συντροφεύσουν την ψυχούλα της 12χρονης.

Νωρίτερα το μεσημέρι πλήθος κόσμου συνόδεψε την 12χρονη στην τελευταία της κατοικία με τραγικές φιγούρες τους γονείς της που τόσο πρόωρα έχασαν την κόρη τους.

Απόψε το παγοδρόμιο στο «Μύλο των Ξωτικών» παρέμεινε κλειστό, ενώ υπήρχε κλασική μουσική από τα μεγάφωνα σε ένδειξη πένθους.


Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτεΐνη στο αίμα συνδέεται με την κατάθλιψη


Επιστήμονες από τη Δανία ανέλυσαν στοιχεία 73.000 ενηλίκων.

Άνθρωποι που εμφανίζουν κατάθλιψη ή ψυχική δυσφορία φαίνεται πως έχουν υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα στο αίμα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, (CRP), ενός δείκτη φλεγμονής, σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Δανία.

Ήδη η CRP έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ο Dr. Borge Gronne Nordestgaard, από το Copenhagen University Hospital, δήλωσε ότι άνθρωποι με αυξημένη CRP έχουν διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο κατάθλιψης.

Ο Nordestgaard δήλωσε ότι δεν είναι γνωστό αν η αυξημένη CRP αποτελεί αιτία κατάθλιψης ή μόνο σημάδι της. Ούτε είναι σαφές αν η μείωση της πρωτεΐνης θα βοηθήσει στην ανακούφιση της κατάθλιψης.

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι τα αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης σχετίζονται με ανθυγιεινό τρόπο ζωής-παχύσαρκους ανθρώπους και ανθρώπους με χρόνιες νόσους. Ωστόσο τα ευρήματα ίσχυαν και όταν ελήφθησαν υπόψη οι συγκεκριμένοι παράγοντες.

Για την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Archives of General Psychiatry», η ομάδα του Nordestgaard συνέλεξε στοιχεία περισσότερων των 73.000 ενηλίκων που έλαβαν μέρος σε έρευνες πληθυσμού στην Κοπεγχάγη. Συγκεκριμένα εξέτασαν τη χρήση αντικαταθλιπτικών όπως αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες, τη συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών και τη νοσηλεία για κατάθλιψη.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι στους ανθρώπους που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά οι πιθανότητες να έχουν επίσης υψηλά επίπεδα CRP ήταν σχεδόν 3 φορές υψηλότερες σε σχέση με όσους δεν λάμβαναν τέτοια φάρμακα.

Επιπλέον, αυξημένα επίπεδα CRP συνδέθηκαν με περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες νοσηλείας για κατάθλιψη.

Παλαιότερες έρευνες υπέδειξαν ότι συστημική φλεγμονή χαμηλού βαθμού μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ακόμα και αν κάποιος που πάσχει από φλεγμονώδη νόσο δεν εμφανίζει συμπτώματα είναι πιθανό ότι μπορεί να οδηγηθεί σε κατάθλιψη, δήλωσε ο Nordestgaard.

Δεν συμφωνούν όλοι με το συμπέρασμα του Nordestgaard. Ένας ειδικός δήλωσε ότι επειδή τα ευρήματα της έρευνας βασίζονται σε συγκεκριμένο είδος ανάλυσης δεν είναι δυνατό να καθοριστεί αν τα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης προκαλούν κατάθλιψη.

Ο Simon Rego, του Montefiore Medical Center/Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η απλή ανεύρεση σχέση μεταξύ φλεγμονής και κατάθλιψης, όσο σοβαρή και να είναι δεν λέει τίποτα σχετικά με τον μηχανισμό που τις συνδέει.

Για παράδειγμα, η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, η κατάθλιψη σε φλεγμονή, ή η σχέση θα μπορούσε να προκαλείται από τρίτο και εντελώς διαφορετικό παράγοντα, εξήγησε. Σαφώς χρειάζεται περισσότερη έρευνα δήλωσε ο Rego.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δουλειά για νέους ανέργους


Πέντε νέα προγράμματα που θα καλύψουν 60.000 θέσεις εργασίας και κατάρτισης για ισάριθμους ανέργους εντός του 2013 ετοιμάζεται να "ρίξει" στην αγορά εργασίας η κυβέρνηση με στόχο:

- Να περιορίσει την αλματώδη άνοδο της ανεργίας που πάει να σπάσει και το φράγμα του 26%.

- Να διοχετεύσει στην αγορά πόρους από το ΕΣΠΑ και εν προκειμένω ένα ποσό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ που θα λειτουργήσει ως ένα από τα εργαλεία για τη σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας.

Ολες οι θέσεις θα καλυφθούν από νέους ανέργους έως 35 ετών, με γραμμή πυρός τις 45.000 θέσεις, που θα περιλαμβάνουν κατάρτιση, εργασιακή εμπειρία για 5 μήνες και στη συνέχεια κανονική πρόσληψη για έναν επιπλέον χρόνο, εφόσον υπάρχει ζήτηση από τις επιχειρήσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ίσως… η καλύτερη δουλειά του κόσμου


Η Zhuang είναι μία από τα τρία τυχερά άτομα που επελέγησαν στην Κίνα. Καθήκον της είναι να κοιμάται σε δωμάτια πολυτελών ξενοδοχείων, για να δοκιμάσει την ποιότητα τους και να κρίνει εάν είναι κατάλληλα να υποδεχτούν πελάτες.

Για τη δουλειά αυτή, υπήρχαν περίπου οκτώ χιλιάδες υποψήφιοι και μόλις τρεις κατάφεραν να πάρουν αυτή τη θέση. Όπως δηλώνει η ίδια, «Πρέπει να προσαρμόζομαι σε διάφορους τύπους πελατών».



«Πρέπει κάθε φορά να σκέφτομαι διαφορετικά σενάρια για να διαπιστώσω, εάν το ξενοδοχείο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του καθενός».



Από τότε που η Zhuang ξεκίνησε σ αυτή τη δουλειά, έχει κοιμηθεί σε περισσότερα από 200 ξενοδοχεία. Από τη πλευρά της οφείλει να κρατάει την ταυτότητα της κρυφή, ούτος ώστε να μην την αντιληφθούν οι υπεύθυνοι των εκάστοτε ξενοδοχείων που επισκέπτεται. Γι αυτό το λόγο παρουσιάζεται κάθε φορά στα ξενοδοχεία ως απλός πελάτης, με τη διαφορά, ότι όταν αποχωρεί από το ξενοδοχείο αφήνει ένα έγγραφο με την επιθεώρηση.




Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτη εγκύκλιος του υπ. Οικονομικών στις ΔΟΥ


Το Δημόσιο θα ζητά αποζημίωση για ηθική βλάβη από όσους δεν έχουν να πληρώσουν!

Να αποζημιώνουν την εφορία για ηθική βλάβη θα καλούνται στο εξής όσοι πολίτες έχουν χρέη προς το Δημόσιο σύμφωνα με απίστευτη εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα, οι εφοριακοί θα παρίστανται ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής σε δικαστήρια ακόμη και αν αυτά εκδικάζουν περιπτώσεις πλημμελημάτων. Σύμφωνα με τις οδηγίες, για χρέη 20.000 ευρώ, η αποζημίωση για... ηθική βλάβη που θα καλείται να καταβάλλει ο φορολογούμενος αγγίζει τα 2.000 ευρώ!

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα, το Δημόσιο θα ζητάει και τα ρέστα σε περιπτώσεις χρεών από ΦΠΑ. Να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος βασίζεται σε νόμο του 1953.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει επί λέξει η εγκύκλιος της Διεύθυνσης Αναγκαστικής Είσπραξης, οι έφοροι θα πρέπει «να δίνουν εντολή σε υπάλληλο της υπηρεσίας τους να εκπροσωπήσει το Δημόσιο σε παράσταση πολιτικής αγωγής, ζητώντας από το δικαστήριο να επιδικάσει σε βάρος του κατηγορούμενου και υπέρ του Δημοσίου ποσό ως χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη που υπέστη το Δημόσιο λόγω της προσβολής του κύρους του από τη συμπεριφορά του φορολογούμενου».


Διαβάστε περισσότερα...

Η 15χρονη Μυρτώ κάνει τώρα τα πρώτα της βήματα


Έξι μήνες μετά το περιστατικό στην Πάρο, νοσηλεύεται ακόμη στην εντατική.

Ύστερα από έξι μήνες νοσηλείας, αρχικά στο νοσοκομείο Αττικόν και στη συνέχεια στο Θεραπευτήριο «Υγεία», η Μυρτώ δείχνει τα πρώτα σημάδια βελτίωσης στην υγεία της.

Η 15χρονη κοπέλα που κακοποιήθηκε βάναυσα από Πακιστανό λαθρομετανάστη στη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών στην Πάρο κατάφερε πριν από λίγες μέρες να κάνει τα πρώτα της βήματα. Βήματα μικρά αλλά καθοριστικά για τη μαραθώνια διαδρομή που διανύει από εκείνη την Κυριακή της 22ας Ιουλίου 2012.

Όπως δηλώνει ο πατέρας της Μυρτούς στο Πρώτο Θέμα «η κατάσταση της υγείας της βελτιώνεται με αργούς ρυθμούς. Εμείς έχουμε ελπίδες για περαιτέρω βελτίωση στην υγεία της, αλλά θέλει πολύ χρόνο ακόμη. Έχουμε υπομονή και ελπίζουμε το καλύτερο».

Κι ενώ η 15χρονη έχει ήδη συμπληρώσει τέσσερις μήνες νοσηλείας, ο Πακιστανός δράστης βρίσκεται προφυλακιστέος στις φυλακές Γρεβενών, σε υποπτέρυγα μόνο με υπόδικους και κατάδικους για σεξουαλικά εγκλήματα.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αν κάνεις εισαγωγή, δεν βγαίνεις


Κάπου σε κάποια πλαγιά της οροσειράς Orlické της Βοημίας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, κρυμμένη από τα αδιάκριτα βλέμματα, βρίσκεται μία μικρή στρατιωτική νοσοκομειακή μονάδα, που δεν μοιάζει με καμία άλλη στην Ευρώπη.

Πρόκειται για το Κέντρο Βιολογικής Άμυνας, το οποίο προορίζεται για τη μελέτη και θεραπεία των πιο επικίνδυνων και σπάνιων ιών στον κόσμο, αποτέλεσμα επιδημιών ή βιολογικού πολέμου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τσέχικης εφημερίδας Mladá Fronta DNES, είναι το μόνο νοσοκομείο στο οποίο όποιος εισέρχεται δεν εξέρχεται ποτέ! Και αυτό για τον απλό λόγο ότι αν φτάσεις στο σημείο να μπεις εκεί μέσα, αυτό σημαίνει ότι η κατάστασή σου είναι τόσο σοβαρή που πρέπει να τεθείς σε καραντίνα διαρκείας.

Το ίδιο συνέβη σε έναν Τσέχο στρατιώτη που είχε την ατυχία να υπηρετήσει στο Κονγκό, για να ανακαλύψει επιστρέφοντας ότι είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, η μεταδοσιμότητα του οποίου θεωρείται εξαιρετικά υψηλή.

Παρόμοιες εγκαταστάσεις προορισμένες για τέτοιους υψηλής προτεραιότητας σκοπούς δημόσιας υγείας δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Με την πινακίδα «BIOHAZARD!» να σε προειδοποιεί σε κάθε βήμα σου, η νοσοκομειακή μονάδα είναι επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων στις οποίες γίνεται χρήση βιολογικών όπλων, όπως άνθρακας και SARS.

Στο εσωτερικό του τα πάντα είναι φτιαγμένα από ανοξείδωτο ατσάλι, ενώ το προσωπικό και οι γιατροί ερευνητές εργάζονται φέροντας ειδική στολή με αυτόνομη συσκευή παροχής οξυγόνου. Οι πόρτες κλείνουν αεροστεγώς, ενώ στα δωμάτια επικρατεί χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση. Επίσης, δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση στους ασθενείς, καθώς αυτοί χωρίζονται από τον υπόλοιπο «μικρόκοσμο» του νοσοκομείου με τριπλές σειρές τζαμιών. Ακόμη κι αν πεθαίνει ο ασθενής, οι θεράποντες ιατροί είναι υποχρεωμένοι να φέρουν πλήρη εξάρτυση προτού εισέλθουν στο χώρο του ασθενούς, ενώ ακόμη και η επικοινωνία γίνεται μέσω μικροφώνων ενσωματωμένων στη στολή.



Τέλος, όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εξέτασης των ασθενών, ακόμη και τα μόνιτορς, πετιούνται και αντικαθίστανται από άλλα καινούργια λόγω του υψηλού κινδύνου μόλυνσης.

Όποιος φτάνει εκεί ως ασθενής είναι αναγκασμένος να ζει όπως το ψάρι στη γυάλα, με ξεχωριστή παροχή οξυγόνου, ενώ ακόμη και το νερό που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις ελέγχεται κάθε δευτερόλεπτο διοχετευόμενο μέσα σε ειδική δεξαμενή, στην οποία έχει τοποθετηθεί ένα συγκεκριμένο είδος ψαριού ιδιαίτερα ευαίσθητο στις επιμολύνσεις.

Η μονάδα λειτουργεί ως μία μοναδική στο είδος της τράπεζα ιών, στόχος της οποίας είναι η απομόνωση και η καραντίνα ατόμων-φορέων, η έρευνα και η εκπαίδευση.

Καθώς όμως το κόστος συντήρησης του είναι ιδιαίτερα υψηλό, το υπουργείο Άμυνας της Τσεχίας αναμένεται να εξετάσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο την περαιτέρω λειτουργία του ή την κατάργηση του.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι μειώσεις στις συντάξεις


Με δύο μειώσεις θα έρθουν αντιμέτωποι από τον Φεβρουάριο όσοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ. Εκτός από την περικοπή από 5% έως 20%, θα παρακρατηθούν και τα αναδρομικά για τη σύνταξη του Ιανουαρίου. Η παρακράτηση θα γίνει σε τέσσερις δόσεις.

Συγκεκριμένα, οι μειώσεις στις συντάξεις θα φανούν την 31η Ιανουαρίου, νέα ημερομηνία για την καταβολή των συντάξεων για όλα τα ταμεία. Ειδικά για τον ΟΓΑ αλλά και για τον ΟΑΕΕ, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι συντάξεις να καταβληθούν την 1η Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποφευχθεί η κοσμοσυρροή στις τράπεζες. Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση αποφασίστηκε ότι από την 1η Ιουλίου, όλες οι συντάξεις θα καταβάλλονται μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών.

Οι μειώσεις στις συντάξεις είναι οι εξής:

1. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.

2. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ και έως 2.000,00 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ.

3. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ και έως 3.000,00 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.

4. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω, γίνεται μείωση κατά 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ.

Στο μεταξύ, χωρίς ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ εμφανίζονται οι δικαιούχοι 560.000 συντάξεων. Με ευθύνη των ταμείων, τα στοιχεία θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται τις σχετικές πληροφορίες να κληθούν να προσκομίσουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι. Έως το τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώνονται και οι απογραφές, ενώ δεν θα υπάρξει άλλη παράταση, σύμφωνα και με όσα είπε ο υπουργός Εργασίας. Στον ΟΓΑ οι αναπόγραφοι υπολογίζονται σε 12.000, ενώ στο ΙΚΑ ξεπερνούν τους 20.000 (22.000).

Κινητικότητα για την απογραφή στον ΟΑΕΕ

Η παράταση που δόθηκε μέχρι χθες φαίνεται πως έκανε αρκετούς συνταξιούχους να τρέξουν στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να απογραφούν. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, τις τελευταίες ημέρες υπήρξε κινητικότητα, ωστόσο τα ακριβή στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη. Σε όσους δεν απογράφηκαν, ο Οργανισμός αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε αναστολή καταβολής της σύνταξης του Φεβρουαρίου.


Πηγή: http://www.real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: Μισθός 300 ευρώ δεν υπάρχει στην Ελλάδα


Η συντριπτική πλειονότητα των μισθών στην Ελλάδα είναι πάνω από τον κατώτατο μισθό, ισχυρίστηκε πριν από λίγο στη ΝΕΤ ο υπουργός Εργασίας.

Τόνισε ότι ο κατώτατος μισθός είναι στα 586 ευρώ και ότι δεν θα μεωθεί μέχρι το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Παραδέχτηκε ο κ. Βρούτσης ότι είναι χαμηλός πράγματι ο κατώτατος μισθός και στις αιτιάσεις των παρουσιαστών για μισθούς 300 ευρώ, είπε ότι δεν υπάρχουν, τονίζοντας ότι όποιος εργοδότης καταπατά τον κατώτατο μισθό, είναι παράνομος.



Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: Υπήρξαν αδικίες κατά την προσαρμογή των συντάξεων


Παραδέχτηκε ο υπουργός Εργασίας νωρίτερα στη ΝΕΤ ότι κατά την προσαρμογή των συντάξεων, τις περικοπές δηλαδή, υπήρξαν αδικίες, από την άποψη ότι δεν εφαρμόστηκε για όλους ο νόμος 4051/12 που προέβλεπε μειώσεις κατά 12% στις συντάξεις 1.300 ευρώ και άνω.

Πολύ απλά διότι το σύστημα δεν "έβλεπε" αυτούς που λάμβαναν δύο συντάξεις (κύριες και επικουρικές). Σε αυτούς η μείωση δεν έγινε και στην ερώτηση αν πλέον θα γίνουν αναδρομικά περικοπές του ενός χρόνου (ο νόμος είναι σε ισχύ από 1/1/2012), ο υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει.

Είπε, πάντως, ο υπουργός ότι η προσαρμογή του -12% στις συντάξεις είναι η τελευταία.






Διαβάστε περισσότερα...

Βρούτσης: Ανακοινώνω πρόγραμμα εργασίας για 62.000 νέους


Την προσεχή Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας θα ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα εύρεσης εργασίας για 62.000 νέους, ηλικίας έως 29 ετών. Θα αφορά στον αγροτικό, τουριστικό και επιχειρηματικό κλάδο, όπως είπε νωρίτερα στη ΝΕΤ ο υπουργός Εργασίας.

Για την ανεργία, παραδέχτηκε ότι έχει πάρει τραγικές διαστάσεις και ότι ελπίζει πως φέτος μέσα από την αναπτυξιακή διαδικασία, θα αυξηθεί κατά 20% ο τουρισμός και θα δημιουργηθούν 50.000 θέσεις εργασίας.



Διαβάστε περισσότερα...

Ενιαίος ΦΠΑ με εντολή της τρόικας


Την καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 19% ή του 21% σχεδιάζει η κυβέρνηση έπειτα από υπόδειξη της τρόικας, ο οποίος θα ισχύσει από το ερχόμενο καλοκαίρι και θα αντικαταστήσει τους ισχύοντες συντελεστές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Η ενοποίηση του ΦΠΑ στα επίπεδα του 19% ή 21% συνεπάγεται αύξηση της επιβάρυνσης σε ό,τι φορολογείται σήμερα με ΦΠΑ 13%, δηλαδή στα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής, στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στην ιατρική και τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Από την άλλη πλευρά, η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα δώσει μια βαθιά ανάσα στην αγορά, καθώς θα μειωθεί ίσως και κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες ο ΦΠΑ 23% που επιβάλλεται σήμερα στα περισσότερα προϊόντα τα οποία διακινούνται στην αγορά, αλλά και σε όλο το φάσμα της παροχής υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εντάξει τις αλλαγές αυτές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα οριστικοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντιμετωπίζοντας την ψύξη


Τι συστήνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η απότομη εναλλαγή θερμοκρασίας, όταν περνάµε από τη ζέστη στο κρύο, μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικά συμπτώματα, κυρίως στον αυχένα, την πλάτη αλλά και το πρόσωπο, γνωστά ως «ψύξη» ή επιστημονικά «μυϊκό σπασμό».

Διαβάστε τι συστήνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος...

Ορθοπεδικός (είναι ο πρώτος γιατρός στον οποίο πρέπει να απευθυνθείτε σε µια τέτοια περίπτωση)

1. Επάλειψη µε θερµαντική αλοιφή ή χρήση πάγου ανάλογα µε τη γνωµάτευση.

2. Λήψη φαρµάκων (συνήθως µυοχαλαρωτικών και αναλγητικών).

3. Χρήση κολάρου αν το πρόβλημα είναι στον αυχένα και τα συµπτώµατα έντονα.

4. Φυσικοθεραπεία, που συνήθως περιλαµβάνει διαθερµίες, υπέρηχους και χειροµαλάξεις µε κινησιοθεραπεία.

5. Χρήση θερµοφόρας ή ζεστής κοµπρέσας αν η ψύξη είναι στο πρόσωπο.

6. Προφύλαξη µε το κατάλληλο ντύσιµο από τις απότοµες εναλλαγές θερµοκρασίας.

Φυσικοθεραπευτής

1. Αν η ψύξη είναι στον αυχένα, συστήνονται ειδικές ασκήσεις που βοηθούν να διατηρείται η κινητικότητα στην περιοχή και εργονοµία για σωστή στάση του σώµατος ώστε ο αυχένας να είναι ευθυτενής.

Επίσης, καλό είναι να µην στηρίζετε το ακουστικό του τηλεφώνου στον ώµο όταν µιλάτε.

2. Αν δουλεύετε µε υπολογιστή, η οθόνη πρέπει να είναι ακριβώς µπροστά σας σε ευθεία µε το κεφάλι και η καρέκλα σας να έχει µπράτσα για να ακουµπούν οι αγκώνες.

3. Μην γυµνάζεστε χωρίς να έχετε πρώτα κάνει προθέρµανση και µετά αποθέρµανση.

Εναλλακτικός θεραπευτής

1. Ρεφλεξολογία, ινδικό κεφαλής (τεχνική µάλαξης που εστιάζει κυρίως στο κεφάλι και στον αυχένα), θιβετιανή µάλαξη (είδος µάλαξης µε έλαια και βεντούζες).

2. Μασάζ µε αιθέρια έλαια πεύκου, ευκάλυπτου και καµφοράς (5 σταγόνες σε 100 ml αµυγδαλέλαιο ή θερµαντικό λάδι βαλσάµικο).

3. Ένα ζεστό μπάνιο µε τα ίδια έλαια. Πρέπει ωστόσο να αποφεύγετε να κάνετε ντους ή μπάνιο λίγο πριν βγείτε έξω. Επίσης δεν πρέπει να αφήνετε τα μαλλιά σας βρεγμένα όταν λούζεστε.


Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αθάνατες τροφές


Υπάρχουν τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται.

Στην εποχή μας έχουμε συνηθίσει στην ιδέα της «ημερομηνίας λήξης» και θεωρούμε δεδομένο ότι όλα τα τρόφιμα, μετά από κάποιο διάστημα είναι «για πέταμα». Πράγματι, τα περισσότερα τρόφιμα αντέχουν για σχετικά μικρά διαστήματα και έπειτα, παίρνουν τον φυσικό δρόμο της αλλοίωσης.

Ωστόσο, υπάρχει μία ομάδα τροφών και συστατικών που μπορούν να αντέξουν για χρόνια, ακόμη και για δεκαετίες (!), χωρίς να υποστούν καμία μεταβολή. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να διατηρηθούν σωστά, μακριά από «εξωτερικούς εισβολείς».

Το μέλι
Το μέλι, πέρα από τις γλυκαντικές και ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του, είναι γνωστό και ως η τροφή που δεν σαπίζει ποτέ. Εφόσον διατηρηθεί σε κλειστό, καθαρό δοχείο το μέλι δεν παθαίνει τίποτα. Η μοναδική μεταβολή την οποία μπορεί να υποστεί, είναι το «ζαχάρωμα», το οποίο όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το μέλι είναι ακατάλληλο. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε το δοχείο σε χλιαρό νερό. Σε λίγο το μέλι επανέρχεται στη γνωστή, ρευστή μορφή του.

Η ζάχαρη
Η λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη δεν αλλοίωνεται, όσο κι αν μείνει στο ντουλάπι μας. Αρκεί να την φυλάσσουμε σε κλειστό (ει δυνατόν αεροστεγές) δοχείο για να την προφυλάξουμε από την υγρασία και τα έντομα. Το ίδιο ισχύει και για προϊόντα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως οι μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού.

Το αποφλοιωμένο ρύζι
Όλες οι ποικιλίες του αποφλοιωμένου ρυζιού αντιστέκονται στο χρόνο. Αν η συσκευασία έχει παραμείνει άθικτη και δεν έχει εκτεθεί σε υγρασία ή έντομα, το ρύζι είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Γι’ αυτό και στις συσκευασίες δεν αναγράφεται ημερομηνία λήξης, αλλά υπάρχει η ένδειξη «ανάλωση, κατά προτίμηση πριν από». Προσοχή όμως! Το αναποφλοίωτο ρύζι δεν έχει την ίδια αντοχή.

Τα οινοπνευματώδη ποτά
Όλοι ξέρουμε ότι πολλά ποτά, όχι μόνο δεν «χαλάνε» με το πέρασμα του χρόνου, αλλά γίνονται πολύ καλύτερα. Τα ποτά που φυλάσσονται σε κλειστά μπουκάλια, σε δροσερό και σκιερό μέρος παραμένουν σχεδόν αναλλοίωτα. Το ίδιο δεν ισχύει για μπουκάλια που έχουν ανοιχτεί, καθώς σιγά-σιγά χάνουν το άρωμα και τη γεύση τους.

Το καλαμποκάλευρο
Αυτό το πολύ θρεπτικό είδος αλευριού είναι και ιδιαίτερα ανθεκτικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να διατηρηθεί σε δροσερό, σκιερό και ξηρό μέρος, μέσα σε κλειστό δοχείο.

Το λευκό ξύδι
Άλλο ένα τρόφιμο που δεν υποκύπτει στη φθορά. Το λευκό ξύδι, εφόσο διατηρηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες, στη συσκευασία του, δεν αλλοιώνεται. Θα ξέρετε ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μέχρι την τελευταία σταγόνα, όσος καιρός κι αν έχει περάσει από τη στιγμή που το αγοράσατε.

Το φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
Είναι πολύ πιο σπάνιο και πολύ πιο ακριβό από τη συνθετική βανίλια που αγοράζουμε συνήθως. Όμως, το φυσικό εκχύλισμα βανίλιας, περιέχει αλκοόλ, που το κάνει σχεδόν... αθάνατο. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο σούπερ μάρκετ, προτιμήστε αυθεντική βανίλια. Θα σας στοιχίσει κάτι παραπάνω, αλλά δεν θα την πετάξετε ποτέ!

Το αλάτι
Το πιο δημοφιλές καρύκευμα στον κόσμο, είναι και το πλέον μακρόβιο. Το επεξεργασμένο αλλά και το θαλασσινό αλάτι, μένει αναλλοίωτο όσα χρόνια κι αν περάσουν. Γι’ αυτό και χρησιμεύει και ως μέσο διατήρησης πολλών τροφίμων. Κάτι ήξεραν οι παππούδες μας που έφτιαχναν παστά ψάρια και κρέατα, όταν ακόμη δεν υπήρχαν ψυγεία!



Διαβάστε περισσότερα...

Κίνδυνος για την καρδιά τα ντέρμπι


Τριπλασιάζεται όταν οι άνδρες παρακολουθούν την ομάδα τους
.
Τα ποδοσφαιρικά ντέρμπι απειλούν την καρδιά. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Αυστραλιανού Ιδρύματος για τις καρδιακές παθήσεις.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με την έρευνα αυτή τα ποσοστά των ανδρών, που παρουσιάζουν καρδιακές παθήσεις ή πεθαίνουν από καρδιά,τριπλασιάζονται, όταν αγωνίζεται η ομάδα τους και μάλιστα σε ντέρμπι.

Ο Δρ Ρόμπερτ Γκρένφελ κάλεσε όλους τους άνδρες, άνω των 45 ετών, να κάνουν καρδιακό τεστ λέγοντας ότι το ίδρυμα έχει μια υπηρεσία, που κάνει δωρεάν αξιολόγηση σε όλους, έτσι ώστε να ξέρουν αν κινδυνεύουν από καρδιακή πάθηση.

Η υπηρεσία αυτή συγκεντρώνοντας πληροφορίες για τη χοληστερίνη τους, την πίεσή τους, το ζάχαρο,αλλά και αν είναι καπνιστές ή όχι, μπορεί να προβλέψει ποιες είναι οι πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα στην επόμενη πενταετία.


Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνα τα σουτιέν που δεν στηρίζουν σωστά το στήθος


Αφήστε σε δεύτερη μοίρα το αισθητικό κομμάτι.

Μπορεί να σας ξενίσει, όμως οι ειδικοί παρομοιάζουν τους στηθόδεσμους με τις... κρεμαστές γέφυρες: όση σημασία και αν έχει η αισθητική τους εικόνα, το πρωτεύον είναι να τηρούν τις αρχές της μηχανικής.

Ειδάλλως, ελλοχεύουν κίνδυνοι: πόνος στην πλάτη, πόνος στο στήθος, εκδορές, κακή στάση του σώματος, δυσχέρεια στην αναπνοή, δυσπεψία, ακόμα και πονοκέφαλοι.

H Βρετανική Ένωση Χειροπρακτών έχει προειδοποιήσει πως το λάθος μέγεθος στηθόδεσμου μπορεί να προκαλέσει ένα σωρό προβλήματα που γίνονται ακόμα πιο έντονα όσο πιο μεγάλο είναι το στήθος.

Έως και οκτώ στις δέκα γυναίκες φορούν λάθος στηθόδεσμο, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την εικόνα του στήθους τους (όταν το στήθος δεν στηρίζεται σωστά, υποκύπτει μια ώρα αρχύτερα στους νόμους της βαρύτητας), αλλά και την υγεία τους.

Η οσφυϊκή μοίρα

«Οι γυναίκες καλούνται να κάνουν ασκήσεις ισορροπίας με τη βαρύτητα», λέει ο οστεοπαθητικός Γιον-Μόρτον Μπελ. «Η σωστή στήριξη του στήθους επηρεάζει άμεσα την υγεία της πλάτης. Το καλύτερο σημείο στήριξής του είναι μέσω της οσφυϊκής μοίρας, συχνά όμως οι γυναίκες το μετατοπίζουν στη θωρακική κοιλότητα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κύρτωση της πλάτης.

«Αν σκύβεις μπροστά επειδή το στήθος σου δεν στηρίζεται σωστά, τότε ο τραπεζοειδής μυς υπερεκτείνεται και προκαλεί πονοκεφάλους. Όλες οι ρίζες των νεύρων από την πλάτη προέρχονται· οι στομαχικές διαταραχές και η κόπωση είναι συνήθη παραπροϊόντα της κακής υγείας της πλάτης. Ο σωστός στηθόδεσμος μπορεί πράγματι να αλλάξει τη ζωή μιας γυναίκας».

Πώς να επιλέξετε τον σωστό στηθόδεσμο

1. Βρείτε το σωστό μέγεθος: Το νούμερο του στηθόδεσμου είναι συνδυασμός της περιμέτρου του θώρακα (βασικό μέγεθος) και του μεγέθους της cup- θήκης (διαβάθμιση μεγέθους). Για να βρείτε το δικό σας βασικό μέγεθος, μετρήστε με μια μεζούρα την περίμετρο του θώρακα, ακριβώς κάτω από το στήθος σας. Προσθέστε στη μέτρηση αυτή 12,5 εκατοστά και έχετε το νούμερό σας.

Αν, για παράδειγμα, η περίμετρός σας είναι μεταξύ 68 και 72 εκατοστών, το νούμερό σας είναι το 85, αν είναι μεταξύ 73 και 77, το νούμερό σας είναι το 90 κ.λπ.

Για να βρείτε τώρα τη διαβάθμιση μεγέθους, μετρήστε την περίμετρο του στήθους σας στο πιο φαρδύ σημείο. Για κάθε τρία εκατοστά περισσότερα από το βασικό μέγεθος, αλλάζετε βαθμίδα (Α, Β, C...)

Έστω, για παράδειγμα, ότι μια γυναίκα έχει περίμετρο θώρακα 80 εκατοστά, άρα βασικό μέγεθος 95 και περίμετρο στήθους 104. Συνεπώς, 104-95 = 9. Η σωστή διαβάθμιση μεγέθους είναι για αυτήν το C.

2 Δοκιμάστε τον στηθόδεσμο: Βεβαιωθείτε ότι το σχέδιο που επιλέξατε σας εφαρμόζει τέλεια. Θυμηθείτε πως στον σωστό στηθόδεσμο: το στήθος γεμίζει τις θήκες χωρίς να βγαίνει έξω, το σημείο ανάμεσα στις θήκες εφαρμόζει στο δέρμα, το πίσω μέρος είναι στο ίδιο ύψος με το μπροστινό, δεν γίνονται «σακούλες» κάτω από τις μασχάλες, οι τιράντες δεν μαρκάρουν τους ώμους, ούτε... χάσκουν στο πίσω μέρος, βρίσκονται στα μισά των ώμων και είναι παράλληλες στην πλάτη.

Μην ξεχνάτε
► Καλό είναι να παίρνετε τα μέτρα σας πριν από κάθε αγορά στηθόδεσμου.
► Να ανανεώνετε τους στηθόδεσμούς σας τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.
► Αποφύγετε τις πολύ λεπτές τιράντες και τα υπερβολικά ανορθωτικά σουτιέν. Το «μπρος στα κάλλη τι ΄ναι ο πόνος» έχει τα όριά του.
► Να βγάζετε πάντα τον στηθόδεσμο την ώρα του ύπνου.


Πηγή: http://fe-mail.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Οι γιορτές δεν «ταιριάζουν» στην τρίτη ηλικία


Ξυπνούν τις κακές αναμνήσεις.

Γιορτές; «Απελθέτω αφ΄ημών το ποτήριον τούτο», απαντούν οι ηλικιωμένοι.

Αν και για τους περισσότερους τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά δημιουργούν θετικά συναισθήματα, τα πράγματα για την τρίτη ηλικία είναι τελείως διαφορετικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε ο κοινωφελής οργανισμός Age UK, το 25% των ερωτηθέντων (ηλικιωμένοι) απάντησε ότι δεν ανυπομονεί καθόλου να έρθουν οι γιορτές.

Ο λόγος; Οι κακές αναμνήσεις που μοιραία ξυπνούν τις γιορτινές μέρες από κάποιο αγαπημένο πρόσωπο που έχασαν.

Επιπλέον, ένας στους πέντε στεναχωριέται που δεν θα μπορέσει να βγει από το σπίτι του εξαιτίας προβλημάτων κινητικότητας που αντιμετωπίζει.

Για αυτό, οι ειδικοί συστήνουν να μην ξεχνάμε την περίοδο των γιορτών τις «ευάλωτες» αυτές ομάδες. «Η ζωή στην απομόνωση και στη μοναξιά αποτελεί σκληρή πραγματικότητα για πολλούς μεγάλης ηλικίας ανθρώπους. Είναι πραγματικά πολύ σκληρό να περνάει η θεωρούμενη ως πιο χαρούμενη εποχή του χρόνου και να μην έχει μιλήσει κάποιος ούτε σε έναν άνθρωπο» σημειώνει η γενική διευθύντριά του οργανισμού, Μισέλ Μίτσελ.

Η έρευνα του Age UK έδειξε πως για τους μισούς ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών, κύρια συντροφιά είναι η τηλεόραση, καθώς πολλοί έχουν χάσει κάθε επαφή με φίλους και συγγενείς. Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου: «Η χρόνια μοναξιά έχει τις ίδιες επιπτώσεις στην υγεία με το κάπνισμα 20 τσιγάρων την ημέρα».


Διαβάστε περισσότερα...

Αντιδράσεις για το δελτίο τιμών των φαρμάκων


Σωρεία λαθών στο διορθωτικό δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας και θα ισχύσει από την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου, διαπιστώνουν ο ΣΦΕΕ και η ΠΕΦ, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου.

«Το διορθωτικό δελτίο τιμών επιφύλασσε μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία αφού δεν αξιολογήθηκαν οι αιτιολογημένες ενστάσεις τους για τα λάθη στις τιμές του δελτίου τιμών του Νοεμβρίου 2012», αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, υπενθυμίζοντας ότι τα προβλήματα που είχαν σημειωθεί στην προμήθεια φαρμάκων προς φαρμακαποθήκες και φαρμακεία καθώς, οι τιμές που δόθηκαν σε αρκετά φάρμακα ήταν ακόμα και κάτω από το κόστος.

«Παρόλο που το Υπουργείο διαβεβαίωσε ότι όλα τα λάθη θα διορθωθούν, το διορθωτικό δελτίο τιμών που -με σημαντική καθυστέρηση- εκδόθηκε με την αρχή του νέου χρόνου, αιφνιδίασε τους πάντες, αφού στην πράξη δεν εξετάστηκαν οι ενστάσεις και δεν έγιναν οι απαραίτητες σύμφωνα με το νόμο, διορθώσεις», τονίζει η ΠΕΦ, ενώ ο πρόεδρος της, Δημήτρης Δέμος, επισημαίνει ότι «η εξοικονόμηση μέσω του Δελτίου Τιμών δεν είναι δυνατόν να προκύπτει μέσω της μερικής εφαρμογής του νόμου και της αναίτιας απαξίωσης προϊόντων και επιχειρήσεων».

Τέλος, σημειώνει ότι «είναι απαραίτητη η άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποδοθούν οι τιμές με σύννομο τρόπο, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ελλείψεων και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς και η προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Με βάση το νέο διορθωτικό δελτίο τιμών τιμολογούνται εκ νέου 1359 φάρμακα εκ των οποίων περίπου, 1200 καταγράφουν μεσοσταθμική μείωση στην τιμή τους που αγγίζει το 10%.


Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τουρισμός με αναπηρικό αμαξίδιο


Μία πρόκληση για την Ελλάδα.

Ο 19χρονος Γιόζεφ από τη Μεγάλη Βρετανία λατρεύει την ελληνική ιστορία και αρχαιολογία. Πάσχει από μυοπάθεια σε τελικό στάδιο, οι γιατροί τού δίνουν λίγους μήνες ζωής, αλλά παρόλα αυτά, πριν από έναν μήνα έκανε πραγματικότητα το όνειρό του για μία οκταήμερη επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Αντίστοιχα, δύο τετραπληγικά αδέρφια από το Μπαχρέιν, αφού περιηγήθηκαν σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους στη νότια Ελλάδα, συνοδευόμενα από τους γονείς τους, θέλουν τώρα να "ανηφορίσουν" προς τον ελληνικό Βορρά, φτάνοντας μέχρι την Καβάλα, με στόχο να κάνουν πολιτιστικό και αρχαιολογικό τουρισμό.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ανθρωποι με σοβαρές αναπηρίες, σαν τον Γιόζεφ ή τα δύο αδέρφια από το Μπαχρέιν, είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν χιλιάδες μίλια για να επισκεφτούν την Ελλάδα. Ωστόσο, όταν φτάνουν στον προορισμό τους, δεν μπορούν να δουν όλα όσα θα ήθελαν.

Ο λόγος; Πολλά από τα αξιοθέατα της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων οι αρχαιολογικοί χώροι των Μυκηνών και των Δελφών, αλλά και οι περισσότερες από τις παγκοσμίως διάσημες παραλίες της, δεν είναι πλήρως- ή έστω και μερικώς- προσβάσιμα σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα κι άλλες αναπηρίες.

Τα παραπάνω εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Γιάννης Βαρδακαστάνης και η Γιάννα Τσερπέλη, στέλεχος εξειδικευμένου ταξιδιωτικού πρακτορείου για άτομα με αναπηρία.

Μία προσβάσιμη παραλία σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής

«Δυστυχώς, οι υποδομές της χώρας, τουριστικού ενδιαφέροντος και γενικές, είναι κατά κύριο λόγο απροσπέλαστες και αφιλόξενες για άτομα με αναπηρία. Και δεν μιλάμε μόνο για την πρόσβαση σε έναν χώρο καθεαυτόν, αλλά και για την προσβασιμότητα σε μία υπηρεσία ή ένα αγαθό.

Για παράδειγμα, δεν αρκεί να υπάρχει μια ράμπα για να μετακινηθεί κάποιος στην παραλία, πρέπει να μπορεί και να μπει και στη θάλασσα. Από αυτή την άποψη, σήμερα- και ύστερα από πάρα πολλές προσπάθειες- είναι προσβάσιμη μόλις μία παραλία σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Βαρδακαστάνης και προσθέτει ότι το να γίνει προσβάσιμη μία παραλία μπροστά από ένα ξενοδοχείο δεν είναι φιλευσπλαχνία, αλλά απόδοση δικαιώματος και ταυτόχρονα σωστή επιχειρηματική κίνηση.

Τουλάχιστον 50 εκατ. δυνητικοί τουρίστες με αναπηρία μόνο στην ΕΕ

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του κ.Βαρδακαστάνη για τα επιχειρηματικά οφέλη από την ανάπτυξη του λεγόμενου «προσβάσιμου τουρισμού».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), ο συνολικός πληθυσμός των ανθρώπων, ηλικίας 16-64 ετών, με αναπηρίες στην ΕΕ πλησιάζει τα 50 εκατ. άτομα. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες συνήθως συνοδεύονται από έναν ή δύο φίλους ή συγγενείς και δαπανούν σημαντικά ποσά στον προορισμό τους, το δυνητικό μέγεθος της αγοράς του προσβάσιμου τουρισμού υπολογίζεται ότι μπορεί να προσεγγίζει μέχρι και τα 166 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ.Βαρδακαστάνη, η διοίκηση της ΕΣΑμεΑ έχει απευθυνθεί στα υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού, με αίτημα να διαμορφωθεί εθνική πολιτική προσβάσιμου τουρισμού για την Ελλάδα, αλλά τα αποτελέσματα ήταν μέχρι στιγμής φτωχά.

«Αρχαιολογικοί χώροι όπως αυτοί στις Μυκήνες ή τους Δελφούς δεν είναι προσβάσιμοι, ενώ ο ελκυστήρας στην Ακρόπολη μια λειτουργεί και μια δεν λειτουργεί.

Και όταν μιλάμε για προσβασιμότητα δεν αναφερόμαστε μόνο στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά και σε κωφούς ή τυφλούς επισκέπτες. Συνολικά είμαστε υποανάπτυκτοι στον τουρισμό.

Τους τουρίστες δεν τους φέρνεις και δεν τους κρατάς μόνο με τον ήλιο, τα γαϊδουράκια και τους τσολιάδες» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, έχουν κάνει αρκετά μεγάλη πρόοδο στη διαμόρφωση υποδομών για την υποδοχή ατόμων με αναπηρίες.

Ατενίζοντας την Ακρόπολη, κάποτε από μακριά

«Ξέρετε πώς είναι να ταξιδεύει κάποιος χιλιάδες χιλιόμετρα για να χαρεί τη θάλασσα της Ελλάδας ή να επισκεφτεί έναν αρχαιολογικό χώρο και να μην μπορεί να το κάνει;» λέει από την πλευρά της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γιάννα Τσερπέλη, στέλεχος του μοναδικού εξειδικευμένου ταξιδιωτικού πρακτορείου για άτομα με αναπηρία, το οποίο διαθέτει ακόμη και στόλο ειδικών μίνι λεωφορείων για την καλύτερη εξυπηρέτηση αναγκών των τουριστών με αμαξίδια.

Η ίδια εκφράζει τη συγκίνηση και τον θαυμασμό της για τη δύναμη και την αποφασιστικότητα ανθρώπων που έχει γνωρίσει προσωπικά, όπως ο νεαρός Γιόζεφ από τη Βρετανία ή τα αδέρφια από το Μπαχρέιν, οι οποίοι- όπως λέει- υπομένουν το στρίμωγμα σε ουρές ή την προβληματική κίνηση σε στενούς διαδρόμους, μόνο και μόνο για να γνωρίσουν την Ελλάδα από κοντά.

Δυστυχώς, όμως, η επιμονή τους δεν επιβραβεύεται πάντα, παρότι η κατάσταση ως προς τις υποδομές πρόσβασης έχει βελτιωθεί αρκετά, σε σχέση με την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

«Για παράδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε τους πελάτες μας σχεδόν αποκλειστικά στο εστιατόριο του μουσείου της Ακρόπολης, γιατί είναι αρκετά έως πολύ δύσκολο να βρούμε άλλα, 100% προσβάσιμα εστιατόρια, με ράμπα για να μπει κάποιος με το αμαξίδιο, με την κατάλληλη τουαλέτα κτλ» επισημαίνει η κ. Τσερπέλη.

Παρόλα αυτά, οι τουρίστες εξακολουθούν να έρχονται στην Ελλάδα, είτε με κρουαζιερόπλοια από χώρες όπως ο Καναδάς ή Αυστραλία και οι ΗΠΑ ή και με άλλα μέσα (παρότι είναι εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και το να βρουν εταιρεία που ενοικιάζει αναπηρικά αυτοκίνητα).

«Από φέτος ξεκίνησε να δουλεύει και η αγορά της Αγγλίας και της Γαλλίας», λέει η κα Τσερπέλη και σημειώνει ότι, ένα από τα βασικά προβλήαμτα που είχε αρχικά αντιμετωπίσει το πρακτορείο στην εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ήταν το ασανσέρ/ράμπα του δημοφιλέστερου μνημείου της χώρας, της Ακρόπολης, πρόβλημα όμως, που φαίνεται ότι λύνεται οριστικά, χάρη -όπως επισημαίνει- και στην προθυμία και τις προσπάθειες των ανθρώπων που εργάζονται εκεί.

Κατά την ίδια, αν και τα μουσεία στις Μυκήνες και τους Δελφούς είναι προσβάσιμα, οι αρχαιολογικοί τοθυς χώροι δυστυχώς παραμένουν απρόσιτοι για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Πάντως, η κατάσταση είναι καλύτερη σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, καθώς- συνεπεία και των απαιτήσεων της νομοθεσίας- σημαντικός αριθμός αυτών είναι πλέον 100% προσβάσιμα. «Στην Αττική υπάρχουν πλέον αρκετά ξενοδοχεία με δωμάτια για άτομα με αναπηρίες, όπως και στη Θεσσαλονίκη» σημειώνει η κ. Τσερπέλη.

Η Χαλκιδική επενδύει στον προσβάσιμο τουρισμό

Στον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της Βόρειας Ελλάδας, τη Χαλκιδική, η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων διαθέτει πλέον υποδομές πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, έστω σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ στις υψηλότερες κατηγορίες αστέρων υπάρχουν και τα ειδικά δωμάτια.

Ωστόσο, τα δωμάτια αυτά μένουν συνήθως άδεια, συνεπεία της απουσίας συνολικής πολιτικής προβολής της Ελλάδας ως προορισμού προσβάσιμου τουρισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιο.

«Τα τελευταία χρόνια, συνεπεία και των απαιτήσεων της νομοθεσίας, στο 90% των ξενοδοχείων της Χαλκιδικής έχουν δημιουργηθεί υποδομές πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους.

Παράλληλα, το 50%-60% των μονάδων, ιδίως στην κατηγορία άνω των τριών αστέρων, έχουν και εξοπλισμένα δωμάτια. Τα δωμάτια αυτά όμως δεν γεμίζουν. Δεν υπάρχει σήμερα ξενοδοχείο που να δουλεύει έστω σε ποσοστό 30% με άτομα με αναπηρίες.

Δεν αρκεί να δημιουργούμε τα δωμάτια, πρέπει να υπάρξει και τζίρος. Και για να έρθει αυτός ο τζίρος απαιτείται να υπάρχει συνολική πολιτική για αυτό το κομμάτι του τουρισμού που έχει πολύ μεγάλες προοπτικές» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Τάσιος.

Κατά τον ίδιο, οι παραλίες της Χαλκιδικής είναι προσβάσιμες σε ελάχιστο ποσοστό, ενώ οι προσβάσιμοι αρχαιολογικοί χώροι είναι λίγοι.

Παρκάροντας πάνω στις ράμπες αναπήρων των ξενοδοχείων

Οι υποδομές των ξενοδοχείων δεν μπορούν πάντως να λύσουν προβλήματα ...κακής νοοτροπίας. «Σήμερα, τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη διαθέτουν ένα ή δύο ειδικά δωμάτια, ράμπες και φαρδιές πόρτες. Πώς όμως να προσπελάσεις ένα ξενοδοχείο, όταν είναι περικυκλωμένο από αυτοκίνητα που παρκάρουν πάνω στις ράμπες; Αυτό το πρόβλημα λύνεται μόνο με αλλαγή νοοτροπίας» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Θωμόπουλος.

Εξηγεί δε ότι προσβάσιμο ξενοδοχείο δεν είναι μόνο αυτό που προσφέρει προσπέλαση σε άτομα με αμαξίδια. «Για παράδειγμα, στο ξενοδοχείο μου έχω εγκαταστήσει συσκευές ενίσχυσης της έντασης της φωνής για άτομα με προβλήματα ακοής, ενώ στα μαξιλάρια υπάρχουν συσκευές ειδοποίησης με δονήσεις για συναγερμούς πυρκαγιάς» σημειώνει και καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση, τα δωμάτια και οι συσκευές δεν φτάνουν, όταν μας λείπει ως κοινωνία η συνείδηση για την εξυπηρέτηση των συνανθρώπων μας».

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της ΕΣΑμεΑ υπάρχει ειδικός οδηγός, στον οποίο παρέχονται πληροφορίες προσβασιμότητας για ξενοδοχεία, εστιατόρια, μουσεία, θέατρα/κινηματογράφους, καφετέριες, αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλους χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος σε σχεδόν όλους τους νομούς της Ελλάδας. Ο οδηγός είναι διαθέσιμος στη διεύθυνση: http://www.esaea.gr/odigos/.


Διαβάστε περισσότερα...

Σαράντα εθελοντικές ομάδες δίνουν αίμα στην Κρήτη


Θέλουν να δώσουν ζωή στους συμπολίτες τους.

Οι εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δώσουν... ζωή!

Περίπου σαράντα ομάδες εθελοντών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αιμοδοσία αύριο το πρωί στο αίθριο της Λότζιας στο κέντρο της πόλης κάνοντας με αυτή τους την κίνηση σαφές ότι δεν υπάρχει πολυτιμότερο δώρο από το αίμα.

«Η ιδέα για την ομαδική αιμοδοσία γεννήθηκε ένα μήνα πριν, όταν συναντήθηκαν οι ομάδες στο χώρο της παλιάς λαχαναγοράς με τη φροντίδα του δήμου Ηρακλείου και θελήσαμε όλοι μαζί να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προσφέρουμε στους ανθρώπους και στην πόλη μας. Τότε σκεφτήκαμε με τον ερχομό του νέου έτους να μυήσουμε τους πολίτες στην αιμοδοσία. Βλέπετε στη χώρα μας δεν υπάρχει- δυστυχώς- η νοοτροπία στο θέμα της προσφοράς αίματος. Αν οι μισοί υγιείς σε αυτόν τον τόπο έδιναν αίμα, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Ηρακλείου, Νίκος Γιαλυτάκης.

Έτσι αποφασίστηκε να οργανωθεί μία ομαδική αιμοδοσία με τη συνδρομή του Αιματοκρήτη αλλά και την πολύτιμη βοήθεια της κινητής μονάδας του Βενιζέλειου νοσοκομείου Ηρακλείου, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 13:30 στη Λότζια. Τα μέλη των σαράντα εθελοντικών ομάδων θα μπορέσουν να περάσουν και να δώσουν αίμα, αίμα θα μπορέσουν να δώσουν επίσης και όσοι διαθέτουν κάρτα αιμοδότη αλλά και όλοι όσοι δεν έχουν δώσει αίμα ποτέ στο παρελθόν.

Το εκπαιδευμένο προσωπικό του Βενιζέλειου νοσοκομείου θα παίρνει ένα μικρό ιστορικό από εκείνους που θέλουν να δώσουν αίμα, οι οποίοι με τη σειρά τους θα υπογράφουν μία υπεύθυνη δήλωση και στη συνέχεια θα γίνεται η αιμοληψία που διαρκεί λίγα λεπτά. Αρκεί ο αιμοδότης να μην έχει καταναλώσει το προηγούμενο βράδυ οινόπνευμα και μεγάλες ποσότητες φαγητού.

«Δεν κάνουμε τράπεζα αίματος. Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε ενεργούς πολίτες. Ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το συνάνθρωπο, που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους. Όποιος έρθει να δώσει αίμα και δεν το έχει κάνει ξανά στο παρελθόν θα δει ότι το... αντίδωρο αυτής της σημαντικής προσφοράς είναι η ηθική και ψυχολογική ανάταση που νοιώθει μετά,» κατέληξε ο αντιδήμαρχος όντας και ο ίδιος εθελοντής αιμοδότης.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Επέκταση του επιδόματος θέρμανσης λόγω αιθαλομίχλης


Η πρόταση θα τεθεί στο υπουργείο Οικονομικών
.
Η επέκταση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι στη διαδικασία χορήγησης του πετρελαίου τέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος με αφορμή την επικίνδυνη αιθαλομίχλη από τα τζάκια και τα καυσόξυλα.

«Είναι μία πρόταση που θα τεθεί στο υπουργείο Οικονομικών» είπε στον Βήμα 99,5 η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Μάρω Ευαγγελίδου, τονίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος.



Διαβάστε περισσότερα...

Ξέχασαν να... μειώσουν μισθούς και συντάξεις


Το πρόβλημα εντοπίζεται στην ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ των υπηρεσιών.

Ακόμα ένα περιστατικό στην Ελλάδα του μνημονίου. Ο λόγος για τη διαδικασία μειώσεων μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.

Έκπληκτοι, υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όταν πήγαν να εφαρμόσουν τις περικοπές στις συγκεκριμένες αποδοχές, διαπίστωσαν πως -σε κάποιες περιπτώσεις- οι προηγούμενες μειώσεις δεν είχαν ακόμα εφαρμοσθεί...

Τα λογισμικά συγκεκριμένων οργανισμών και ταμείων δεν είχαν ενημερωθεί για τις μειώσεις, που έπρεπε ήδη να τρέχουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, ώστε επί των νέων, μειωμένων αποδοχών, να εφαρμοστούν οι καινούριες περικοπές.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ των υπηρεσιών, που στερεί συχνά την άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των τμημάτων, τα οποία πρέπει να ενημερωθούν. Αποτέλεσμα;

Στο Γενικό Λογιστήριο τρέχουν και δε φτάνουν για να διορθώσουν τη δυσλειτουργία, καθώς το θέμα αυτό πηγαίνει πίσω το δημοσιονομικό σχεδιασμό. Το πρόβλημα αφορά σε μικρό και επιλεκτικό αριθμό μισθωτών και συνταξιούχων, εκτιμάται, όμως, πως -αν δεν διορθωθεί άμεσα- τότε θα προκαλεί σωρευτικά πολύ μεγαλύτερη ζημιά από την υφιστάμενη.



Διαβάστε περισσότερα...

Ο γυναικείος κύκλος επηρεάζει το άσθμα


Τα συμπτώματα επιδεινώνονται κοντά στις μέρες της ωορρηξίας.

Η βαρύτητα των συμπτωμάτων του άσθματος μπορεί να επηρεαστεί από τη φάση του μηνιαίου κύκλου στην οποία βρίσκεται η γυναίκα σύμφωνα με νέα έρευνα νορβηγών επιστημόνων.

Σύμφωνα με τους νορβηγούς ερευνητές τα αναπνευστικά συμπτώματα του άσθματος μπορεί να επιδεινωθούν κοντά στις μέρες της ωορρηξίας.

Οι ερευνητές ανάλυσαν τα στοιχεία από 4.000 γυναίκες με φυσιολογικό κύκλο 28 ημερών καμία από τις οποίες δεν έπαιρνε αντισυλληπτικά. Από τις συμμετέχουσες στην έρευνα το 8% είχαν διαγνωστεί με άσθμα και το 28,5% ήταν καπνίστριες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αναπνευστικά συμπτώματα ποικίλουν σημαντικά κατά τη διάρκεια του μηνιαίου κύκλου. Η δύσπνοια γίνεται εντονότερη μεταξύ της 10ης και της 22ης μέρας του κύκλου με μια ελαφριά πτώση στην ένταση των συμπτωμάτων την ημέρα της ωορρηξίας.

Οι ερευνητές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Haukeland πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα φανούν χρήσιμα για την καλύτερη αντιμετώπιση του άσθματος από τις γυναίκες.


Πηγή: http://www.vita.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Καθοριστικό το 2013 για την εξυγίανση του ασφαλιστικού


Οδηγίες του υπουργού Εργασίας στους διοικητές όλων των Ταμείων.

Η διαδικασία της απογραφής των συνταξιούχων θα ολοκληρωθεί, χωρίς παρατάσεις, στις 28 Φεβρουαρίου, τόνισε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, μετά τη σύσκεψη με τους διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), στους οποίους και έδωσε οδηγίες προκειμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός με στόχο μέσα στο 2013 να διασφαλιστεί ο εξορθολογισμός αλλά και το νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού συστήματος.

«Η Ελλάδα από τις 21 Δεκεμβρίου 2012 απέκτησε για πρώτη φορά ψηφιακή και ηλεκτρονική βάση όλων των συντάξεων και συνταξιούχων. Αυτό αποτελεί μία τεράστια μεταρρύθμιση προς όφελος όλων μας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτό έγινε με ίδιες δυνάμεις. Χωρίς να καταβάλλουμε ένα ευρώ, χωρίς να μπούμε σε διαδικασίες πολυδάπανων διαγωνισμών μέσα μόνο από την πολιτική βούληση και τις δράσεις του υπουργείου για εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος», τόνισε στις δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας.

«Η χώρα σήμερα γνωρίζει για πρώτη φορά πόσους συνταξιούχους έχει και πόσες συντάξεις δίνει. Έχουμε συγκλίνει στο 90% της ψηφιακής βάσης, έχουμε μία απόκλιση 10% συνταξιούχων που δεν έχουν δώσει ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Υπήρξε η κατεύθυνση από μένα, σε ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα όπου μέχρι 28/2/2013 θα έχει ταυτοποιηθεί και ψηφοποιηθεί το 100% και θα έχει συγκλίνει απόλυτα», σημείωσε ακόμα ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε:

«Η κατεύθυνση που έχουμε δώσει είναι ότι στις 28 Φεβρουαρίου 2013 τελειώνουν όλες οι απογραφές και δεν πρόκειται να υπάρξει μεταβατική περίοδος. Έτσι καταπολεμούμε οριστικά την παραβατικότητα στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. Από κει και πέρα αρχίζει το σύστημα Αριάδνη το οποίο θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο κάθε δημογραφική αλλαγή εκμηδενίζοντας έτσι τα φαινόμενα των πλαστών και παράνομων συντάξεων».

Ο υπουργός τόνισε ότι από 1-7-2013 η χώρα μας θα αποκτήσει ενιαία αρχή πληρωμής συντάξεων, «δηλαδή οι πληρωμές των συντάξεων θα γίνονται από την ΗΔΙΚΑ. Αυτό, αποτελεί άλλη μία σημαντική αλλαγή η οποία θα μας δώσει εκτός των άλλων και ένα επιπλέον οικονομικό όφελος περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ από την φοροδιαφυγή που εντοπίστηκε στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων Διότι μέχρι τώρα δεν δηλώνονταν με ακρίβεια ή και καθόλου οι συντάξεις στο πραγματικό τους μέγεθος».

Οπως εξήγησε, «με τη νέα βάση πληρωμών των συντάξεων, οι συντάξεις του 2013, κύριες και επικουρικές θα δοθούν στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και οι επόμενες φορολογικές δηλώσεις θα έχουν προσυμπληρωμένο το ποσό των συντάξεων των συνταξιούχων με αποτέλεσμα να απαλλαγούν και τα ταμεία από ένα μεγάλο διοικητικό και οικονομικό βάρος».

Για το θέμα των συντάξεων Ιανουαρίου, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι εκδόθηκε ήδη εγκύκλιος από το υπουργείο και ενημερώθηκαν σχετικά και οι διοικητές των ταμείων, πως οι προβλεπόμενος μειώσεις θα απλωθούν στους επόμενους 4 μήνες. «Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε την εφαρμογή του νόμου με τον πιο ήπιο τρόπο για τους συνταξιούχους», τόνισε.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής στέγασης των δημόσιων φορέων, να επέλθει εξορθολογισμός «και με γρήγορους ρυθμούς να δημιουργήσουμε ενιαίους χώρους συστέγασης υπηρεσιών και έτσι να εξοικονομήσουμε ότι μπορούμε περισσότερο για τα ασφαλιστικά ταμεία».



Διαβάστε περισσότερα...

Μυστικό σχέδιο για παροχές σε ασθενείς ομάδες


Τα έσοδα και τα πρόστιμα από φοροδιαφυγή δίνουν ανάσες.

«Όταν οι αριθμοί ευημερούν, τότε και οι πολίτες ευημερούν», δήλωσε προχθές ο Γιάννης Στουρνάρας.

Μπορεί πολλοί να θεώρησαν ότι πρόκειται για ευφυολόγημα, αλλά επί της ουσίας συμπυκνώνει τη γραμμή, που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα.

Η επίτευξη του στόχου των εσόδων για το 2012 και τα πιθανολογούμενα επιπλέον έσοδα το 2013 από τη φοροδιαφυγή, με τον εξονυχιστικό έλεγχο όλων των λιστών των μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό, που μπορεί να φέρει από πρόστιμα πάνω από 2 δισ. ευρώ και - υπό την προϋπόθεση ότι θα ελέγχονται οι δαπάνες - θα δώσει τη δυνατότητα, περιορισμένα μεν αλλά στοχευμένα, στην κυβέρνηση να αρχίσει να αποκαθιστά αδικίες.

Χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι και ειδικές ομάδες, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, μπορεί σε πρώτη φάση μέσω επιδομάτων να ενισχυθούν, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Η κυβέρνηση αρχίζει μυστικά να σχεδιάζει και να μελετά τις κοινωνικές παροχές, που μπορεί να κάνει, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, ώστε αν όλα βαίνουν καλώς, να είναι έτοιμη και να αιφνιδιάσει πολιτικούς αντιπάλους και πολίτες, δείχνοντας ότι έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει και τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ασκούνται διώξεις και παραπέμπονται σε δίκες μεγαλοσχήμονες και επιχειρηματίες, που ήταν στο απυρόβλητο, είχαν «μεγάλη ζωή», ενώ φέσωναν το Δημόσιο.

Οι πολίτες θα αντιληφθούν ότι η κυβέρνηση «δεν εκβιάζεται, δεν τρομοκρατείται από κανένα συμφέρον, είτε είναι επιχειρηματικό, είτε είναι συντεχνιακό και πως προσπαθεί να προστατεύσει τα συμφέροντα των πολιτών, που υπομένουν και κάνουν θυσίες», υπογραμμίζει στέλεχος του επιτελείου του κ. Σαμαρά.

Το γεγονός ότι υπάρχουν και καλά νέα στην οικονομία, που δείχνουν πως υπάρχει απόδοση και αποτελεσματικότητα, θα φέρει και κοινωνικές παροχές και αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, υπογραμμίζουν κορυφαία στελέχη, ενώ - όπως λένε - το φορολογικό νομοσχέδιο, με τις ρυθμίσεις περί φοροδιαφυγής και το ασφυκτικό σύστημα ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων όλων, θα δώσει νέες δυνατότητες για να δείξει η κυβέρνηση το κοινωνικό της πρόσωπο.

Σε κάθε περίπτωση, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δηλώνει πως όλα αυτά είναι πρώιμα, μπορεί να υπάρχουν ως σκέψεις, αλλά δεν πρέπει ούτε καν να εκστομίζονται, για να μη θεωρήσουν αφενός οι πολίτες ότι μπορεί να υπάρξει χαλάρωση, αφετέρου να μην κόψει η τρόικα εκ των προτέρων οποιαδήποτε πρωτοβουλία, αφού ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.



Διαβάστε περισσότερα...