Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Πρωτεΐνη στο αίμα συνδέεται με την κατάθλιψη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιστήμονες από τη Δανία ανέλυσαν στοιχεία 73.000 ενηλίκων.

Άνθρωποι που εμφανίζουν κατάθλιψη ή ψυχική δυσφορία φαίνεται πως έχουν υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα στο αίμα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, (CRP), ενός δείκτη φλεγμονής, σύμφωνα με νέα έρευνα από τη Δανία.

Ήδη η CRP έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ο Dr. Borge Gronne Nordestgaard, από το Copenhagen University Hospital, δήλωσε ότι άνθρωποι με αυξημένη CRP έχουν διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο κατάθλιψης.

Ο Nordestgaard δήλωσε ότι δεν είναι γνωστό αν η αυξημένη CRP αποτελεί αιτία κατάθλιψης ή μόνο σημάδι της. Ούτε είναι σαφές αν η μείωση της πρωτεΐνης θα βοηθήσει στην ανακούφιση της κατάθλιψης.

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι τα αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης σχετίζονται με ανθυγιεινό τρόπο ζωής-παχύσαρκους ανθρώπους και ανθρώπους με χρόνιες νόσους. Ωστόσο τα ευρήματα ίσχυαν και όταν ελήφθησαν υπόψη οι συγκεκριμένοι παράγοντες.

Για την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Archives of General Psychiatry», η ομάδα του Nordestgaard συνέλεξε στοιχεία περισσότερων των 73.000 ενηλίκων που έλαβαν μέρος σε έρευνες πληθυσμού στην Κοπεγχάγη. Συγκεκριμένα εξέτασαν τη χρήση αντικαταθλιπτικών όπως αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες, τη συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών και τη νοσηλεία για κατάθλιψη.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι στους ανθρώπους που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά οι πιθανότητες να έχουν επίσης υψηλά επίπεδα CRP ήταν σχεδόν 3 φορές υψηλότερες σε σχέση με όσους δεν λάμβαναν τέτοια φάρμακα.

Επιπλέον, αυξημένα επίπεδα CRP συνδέθηκαν με περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες νοσηλείας για κατάθλιψη.

Παλαιότερες έρευνες υπέδειξαν ότι συστημική φλεγμονή χαμηλού βαθμού μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην ανάπτυξη της νόσου, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ακόμα και αν κάποιος που πάσχει από φλεγμονώδη νόσο δεν εμφανίζει συμπτώματα είναι πιθανό ότι μπορεί να οδηγηθεί σε κατάθλιψη, δήλωσε ο Nordestgaard.

Δεν συμφωνούν όλοι με το συμπέρασμα του Nordestgaard. Ένας ειδικός δήλωσε ότι επειδή τα ευρήματα της έρευνας βασίζονται σε συγκεκριμένο είδος ανάλυσης δεν είναι δυνατό να καθοριστεί αν τα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης προκαλούν κατάθλιψη.

Ο Simon Rego, του Montefiore Medical Center/Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η απλή ανεύρεση σχέση μεταξύ φλεγμονής και κατάθλιψης, όσο σοβαρή και να είναι δεν λέει τίποτα σχετικά με τον μηχανισμό που τις συνδέει.

Για παράδειγμα, η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, η κατάθλιψη σε φλεγμονή, ή η σχέση θα μπορούσε να προκαλείται από τρίτο και εντελώς διαφορετικό παράγοντα, εξήγησε. Σαφώς χρειάζεται περισσότερη έρευνα δήλωσε ο Rego.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.