Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Στην εντατική ο αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πόρου μετά από τροχαίο


Υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από πτώση με δίκυκλο όχημα.
Στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του ΠΑΓΝΗ νοσηλεύεται από τα ξημερώματα της Κυριακής ένας 30χρονος άνδρας ο οποίος τραυματίστηκε σε τροχαίο που είχε με το δίκυκλο όχημα το οποίο οδηγούσε. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το τροχαίο σημειώθηκε στις 04.30 τα ξημερώματα στο Ηράκλειο, στην Οδό Παπαναστασίου και Ερυθραίας γωνία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 30χρονος άνδρας, κάτω από άγνωστες συνθήκες, έχασε τον έλεγχο του δικύκλου στο οποίο επέβαινε με αποτέλεσμα να προσκρούσει στο έδαφος και να τραυματιστεί σοβαρά. Στο σημείο έσπευσε άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ο γιατρός του οποίου διασωλήνωσε αμέσως τον τραυματία και στη συνέχεια διακομίσθηκε στα ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ και από εκεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Πηγές αναφέρουν ότι ο 30χρονος άνδρας, ο οποίος είναι ο γενικός αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πόρου, έχει υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.


Πηγή: http://www.prismanews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ο «τουρισμός προνοίας» ο νέος αποδιοπομπαίος τράγος


«Η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων αποτελεί θεμελιώδη αρχή των συνθηκών της ΕΕ, χωρίς να απαιτείται άδεια εργασίας».


Από τον Ιανουάριο του 2014 οι πολίτες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία θα αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας της ΕΕ, καθώς οι 2 χώρες εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2007 και οποιοιδήποτε περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων μπορούν να εφαρμοστούν το πολύ για 7 χρόνια μετά την ένταξη μιας χώρας. Στην προκειμένη περίπτωση πολλές χώρες εφαρμόζουν τέτοιου είδους περιορισμούς και στην προοπτική λοιπόν της πλήρους ελευθερίας κυκλοφορίας των εργαζομένων, αρκετές χώρες, με πρωτοστάτη την Αγγλία, έχουν αποδυθεί τους τελευταίους μήνες σε μια έντονη αντιμεταναστευτική ρητορική και αναζητούν τρόπους αποθάρρυνσης και αποτροπής της έλευσης μεταναστών από την ΕΕ, κατηγορώντας τους ότι προβαίνουν σε «τουρισμό πρόνοιας».

Ειδικά εν μέσω της κρίσης, η ρητορική αυτή βρίσκει ανταπόκριση στην κοινή γνώμη ανά την Ευρώπη, δημιουργώντας και πάλι φαντάσματα και αποδιοπομπαίους τράγους για λανθασμένες πολιτικές. Σημειωτέον πως η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων αποτελεί θεμελιώδη αρχή των συνθηκών της ΕΕ, χωρίς να απαιτείται άδεια εργασίας και στο να έχει ίδια μεταχείριση με τους υπηκόους αυτής της χώρας όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, τις συνθήκες εργασίας, καθώς και όλα τα κοινωνικά και φορολογικά πλεονεκτήματα.

Φοβούνται πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη

Αυτό όμως που εγείρει ανησυχίες στις κυβερνήσεις αυτές για «τουρισμό πρόνοιας», είναι οι ενδεχόμενες συνέπειες του δικαιώματος των «μη ενεργών μεταναστών» από την ΕΕ να ζητήσουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και σε ειδικές μη ανταποδοτικού τύπου παροχές σε χρήμα, οι οποίες νοούνται ως ελάχιστη προστασία για αντιμετώπιση κάποιας επισφαλούς κοινωνικοοικονομικής κατάστασης σχετικά με το γήρας, κάποιαν αναπηρία ή την ανεργία.

Μία μελέτη που ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες, ρίχνει φως στην εγκυρότητα αυτών των ισχυρισμών και αναφέρει για παράδειγμα πως σε σχέση με τις ειδικές μη ανταποδοτικές παροχές σε χρήμα, οι μετανάστες αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό μερίδιο των δικαιούχων, που κυμαίνεται από το 1% του συνόλου των δικαιούχων έως και 5%, και πάνω από 5% στο Βέλγιο και στην Ιρλανδία.

Όσον αφορά την πρόσβαση των μη ενεργών ενδοκοινοτικών μεταναστών σε υγειονομική περίθαλψη, αυτό εξαρτάται από το σύστημα υγείας, αλλά κατά μέσο όρο οι δαπάνες που συνδέονται με την υγειονομική περίθαλψη που παρέχεται σ΄ αυτήν την κατηγορία είναι πολύ μικρές σε σχέση με το μέγεθος των συνολικών δαπανών για την υγεία ή το μέγεθος της οικονομίας των χωρών υποδοχής. Οι εκτιμώμενες μέσες τιμές είναι στο 0,2% των συνολικών δαπανών για την υγεία και το 0,01% του ΑΕΠ. Στην Κύπρο, για παράδειγμα, οι εκτιμώμενες δαπάνες στην υγεία για τους μη ενεργούς πολίτες της ΕΕ είναι μεταξύ 2,9% και 3,9% των συνολικών δαπανών για την υγεία.

Ελάχιστο ποσοστό οι μη ενεργοί μετανάστες

Περαιτέρω, οι μη ενεργοί μετανάστες αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού πληθυσμού και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (0,7% - 1%) αλλά και σε κάθε κράτος-μέλος. Η μελέτη αναφέρει επίσης πως πάνω από τα 2/3 των άνεργων ενδοκοινοτικών μεταναστών είναι φοιτητές, αναζητούντες εργασία, συνταξιούχοι και η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς, το 79%, διαμένει σε οικονομικά ενεργά νοικοκυριά. Το ποσοστό ενδοκοινοτικών αναζητούντων εργασία διαφέρει από χώρα σε χώρα, από περίπου 45% στην Ιταλία, 36% στην Ισπανία και στην Ελλάδα, 35% στην Ιρλανδία, 9% στην Κύπρο και 6% στην Ολλανδία, ποσοστά επί του συνολικού αριθμού ενδοκοινοτικών μεταναστών στην ΕΕ. Σημειωτέον πως όσον αφορά τους φοιτητές, ο αριθμός των Κυπρίων, που πήγαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές ανώτατης εκπαίδευσης, αυξήθηκε από μεταξύ 2.500-3.000 κατά τα έτη πριν από την ένταξη, σε σχεδόν 5.000 το 2005/06 μετά την ένταξη.

Συνδυάζοντας λοιπόν τα διάφορα στοιχεία, δεν υπάρχουν εμπειρικά δεδομένα που να στηρίζουν την υπόθεση ότι το κίνητρο μετακίνησης των ενδοκοινοτικών μεταναστών σχετίζεται με επιδόματα παρά με την εργασία ή και οικογενειακούς λόγους. Επίσης διαφαίνεται πως οι ενδοκοινοτικοί μετανάστες δεν είναι σε καμία περίπτωση εντατικότερα ή περισσότερο δικαιούχοι παροχών σε σχέση με τους υπηκόους της χώρας υποδοχής.

Δυστυχώς είναι σύνηθες, ακόμα και όταν συνηγορούν τα στοιχεία υπέρ της κατάρρευσης λαϊκίστικων ρητορικών, αυτές να μην καταρρέουν τόσο εύκολα, καλλιεργώντας την ανασφάλεια και τον θυμό. Η ανασφάλεια, όμως, αν και είναι κατανοητή, πρέπει να παύσει επιτέλους να κατευθύνεται σε ψεύτικα προβλήματα και να επικεντρώνεται στα ουσιαστικά ζητήματα και αιτίες, γιατί μόνον έτσι θα προχωρήσουμε προς λύσεις.



Διαβάστε περισσότερα...

Η Ηλιούπολη της αλληλεγγύης και της πρόνοιας


Σε κανένα άλλο δήμο της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας δεν υπάρχουν, αλλά και δεν θα δημιουργηθούν άμεσα, τόσα πολλά και διαφορετικά προγράμματα κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης για τους δημότες, όσα στο δήμο Ηλιούπολης, ο οποίος με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του, έχει να επιδείξει έναν ανυπολόγιστο αριθμό άμεσων και έμμεσων δράσεων και ωφελειών προς τους πολίτες της περιοχής, το οποίο αναγνωρίστηκε και βραβεύτηκε άλλωστε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ιστορία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου Ηλιούπολης όπως γράφει στο τελευταίο της φύλλο η εφημερίδα «Σφυγμός» ξεκινάει αρκετά πίσω, από το 1992, όταν επί δημαρχίας Θεόδωρου Γεωργάκη άρχισε να λειτουργεί και να χειρίζεται μια πληθώρα περιστατικών όλων των πληθυσμιακών, ηλικιακών και κοινωνικών ομάδων του δήμου.

Με τα χρόνια πλήθυναν οι δράσεις του και το εύρος των προσπαθειών του για την οικογένεια και παιδί, τα άτομα με αναπηρία, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, την Τρίτη ηλικία κ.α.

Τώρα μετά από 21 χρόνια εμπειρίας και με την αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής, λειτουργεί πολύ πιο οργανωμένα το Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας της Διεύθυνσης Κοινωνικών υπηρεσιών και υγείας του δήμου το οποίο στεγάζεται στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ηλιούπολης, Σοφοκλή Βενιζέλου 114 & Πρωτόπαππα (τηλ.210-9970000).

Η επαφή με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας μπορεί να πραγματοποιηθεί κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με το Γραφείο Υποδοχής Αιτημάτων της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου.

Δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης δήμου Ηλιούπολης

Εκεί που πραγματικά ο δήμος της Ηλιούπολης παίρνει το άτυπο τίτλο του «πρωταθλητή» είναι στα ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, όπου μέσα από ένα πολύ μεγάλο δίκτυο με 45 τουλάχιστον δράσεις που καλύπτουν σχεδόν τα πάντα, η δημοτική αρχή προσπαθεί να μην «αφήσει μόνους» τους πολίτες που αδυνατούν ή δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην εκπλήρωση των βιοτικών τους αναγκών ειδικότερα τώρα που η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας δοκιμάζει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας.

Από την ανάληψη των καθηκόντων τους το Γενάρη του 2011, ο δήμαρχος Βασίλης Βαλασόπουλος και ο αντιδήμαρχος που όρισε για τα θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού, ο Χρήστος Γιαννάκης, έχουν πάρει το θέμα «προσωπικά», προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα δίκτυο κοινωνικών θεσμών και δράσεων, που θα αγκαλιάζει όλους τους δημότες και κατοίκους της Ηλιούπολης, με στόχο που συμπυκνώνεται στο σλόγκαν «Κανείς συμπολίτης χωρίς φαγητό, χωρίς υγειονομική περίθαλψη, χωρίς δίχτυ κοινωνικής προστασίας».

Οι δράσεις που συνεχώς εμπλουτίζονται είναι:

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Εξυπηρετεί άπορους, άνεργους και ανασφάλιστους πολίτες, κατόχους της κάρτας Ιατρείου και Φαρμακείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καλύπτοντας σχεδόν όλες τους τις ανάγκες σε φάρμακα. Λειτουργεί με τη στήριξη των φαρμακείων, των φαρμακοποιών και των δημοτών της πόλης, και την επιστημονική εποπτεία της κυρίας Θεοδώρας Παπασταϊκούδη, καθηγήτριας Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής γονέων, για παιδιά και εφήβους, που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα. Περισσότερα από 100 παιδιά στη λογοθεραπεία-εργοθεραπεία λαμβάνουν στήριξη.

ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Δημιουργήθηκε ένα πρότυπο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, το οποίο εισάγει μια νέα αντίληψη για την Τρίτη Ηλικία, ενώ ταυτόχρονα παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όλους τους δημότες.

Στο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στεγάζονται τα πρώην 3ο και 5ο ΚΑΠΗ.

Λειτουργούν τμήματα χοροθεραπείας, δραματοθεραπείας, μουσικοθεραπείας, για τα μέλη του Κέντρου και όλους τους δημότες.

Υλοποιείται Πρόγραμμα εξοικείωσης με τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές.

Στεγάζεται Ιατρείο Μνήμης για πάσχοντες από Νόσο Αλτσχάιμερ

Στεγάζεται Κέντρο οστεοπόρωσης.

Ετοιμάστηκαν ακόμη δύο Κέντρα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ένα σε κεντρικό χώρο στην Αγία Μαρίνα, στη Λεωφόρο Αλέκου Παναγούλη 1 (απέναντι από την εκκλησία της Αγ. Μαρίνας), όπου συστεγάζονται αναβαθμισμένα τα 2ο και 4ο ΚΑΠΗ, και ένα στην Κ. Ηλιούπολη, στην οδό Κωνσταντίνου Καραμανλή 12, όπου σήμερα στεγάζεται το 1ο ΚΑΠΗ.

ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ & ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ή άλλες νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Λειτουργεί στο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον Αγ. Κωνσταντίνο, και παρέχει συμβουλευτική και διαγνωστική υποστήριξη στους πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ. Το έχουν επισκεφθεί και εξεταστεί κατά την τελευταία δράση περισσότερα από 600 άτομα. Παράλληλα υπάρχει συνεργασία με τη ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Τριπόλεως όπου διενεργούνται ειδικά τεστ.

ΚΕΝΤΡΟ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

Λειτουργεί στο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον Άγιο Κωνσταντίνο, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση του Νοσοκομείου ΚΑΤ.

Παρέχει δωρεάν συμβουλευτική παρακολούθηση και προληπτικούς ελέγχους της σωματικής και ψυχικής υγείας, έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης και άλλων σκελετικών παθήσεων για ενήλικες και παιδιά και συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή στα πλαίσια της πρόληψης. Εκατοντάδες πολίτες έχουν περάσει και έχουν κάνει τα σχετικά προληπτικά τεστ.

ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Το Ιατρείο λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της ΧΕΝ (στο νεόδμητο κτίριο, επί της οδού Μαρίνου Αντύπα 81), με εθελοντές Ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, που παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες της πόλης, προσφέροντας και φαρμακευτική κάλυψη όπου απαιτείται.

Το Ιατρείο στηρίζεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, τους Γιατρούς του Κόσμου και εθελοντές γιατρούς και δημότες της πόλης.

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Στην οδό Πατριάρχου Γρηγορίου στην Αγία Μαρίνα υπάρχει μόνιμα ένα όχημα του ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση επειγόντων και έκτακτων περιστατικών.

ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Στο χώρο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, στην οδό Μ. Αντύπα 81 (κτίριο ΧΕΝ) για χρήση ινσουλίνης και για έλεγχο σε όλα τα σχολεία και ΚΑΠΗ.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΚΑΒ

Από τις πρώτες ημέρες της θητείας της δημοτικής αρχής Βαλασόπουλου πήγε στο δήμο κινητή Ιατρική Μονάδα ΕΚΑΒ, και πολύ σύντομα θα μεταφερθεί η κεντρική έδρα του ΕΚΑΒ Νοτίων Προαστίων.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Στις εγκαταστάσεις του δήμου και στα παραρτήματα των ΚΑΠΗ, έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται, πολλές προληπτικές εξετάσεις για διάφορες παθήσεις, όπως είναι οφθαλμολογικός έλεγχος, έλεγχος προστάτη, έλεγχος καρκίνου του εντέρου, έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας- σπιρομέτρηση, ψηφιακές μαστογραφίες σε συνεργασία με το διαδημοτικό δίκτυο υγείας, μαστολογικές εξετάσεις από χειρούργο μαστολόγο κ.α.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Συνεχίζεται με επιτυχία η διενέργεια εθελοντικής αιμοδοσίας, με σημαντική συμμετοχή πολιτών, που έδωσε τη δυνατότητα, με σωστή διαχείριση των αποθεμάτων, να καλυφθούν στο ακέραιο κατά το προηγούμενο έτος οι ανάγκες σε αίμα όλων των δημοτών.

ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ

Δημιουργήθηκε Μονάδα Δοτών Αιμοπεταλίων, στην οποία έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή οι πρώτοι εθελοντές δημότες.

ΚΑΡΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

H εκπτωτική κάρτα κοινωνικής συμπαράστασης παρέχει εκπτώσεις από μεγάλο αριθμό συμβεβλημένων επιχειρήσεων της πόλης, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τους δημότες (εργαζόμενους και συνταξιούχους) με ετήσιο εισόδημα έως 19.000 ευρώ και τους επαγγελματίες του δήμου.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Από το Κοινωνικό Παντοπωλείο αγοράζουν ελεύθερα όλοι οι Ηλιουπολίτες φθηνά προϊόντα άριστης ποιότητας, ενισχύοντας το κοινωνικό έργο του Δήμου.

Οι εφοδιασμένοι από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου με πράσινη κάρτα ασθενέστεροι οικονομικά δημότες αγοράζουν προϊόντα με έκπτωση.

Ενώ δημότες με μεγάλη οικονομική αδυναμία, εφοδιασμένοι με κόκκινη κάρτα από την Κοινωνική Υπηρεσία, προμηθεύονται πακέτα τροφίμων και είδη καθαριότητας εντελώς δωρεάν (ήδη 70 πολίτες με οικονομική αδυναμία (άποροι) λαμβάνουν τη σχετικά μέριμνα).

Το δεύτερο Κοινωνικό Παντοπωλείο, λειτουργεί στην οδό Ηρώς Κωνσταντοπούλου 45 με προσφορές και χορηγίες δημοτών και επιχειρηματιών, αλλά και προμήθειες από το Δήμο, σε είδη πρώτης ανάγκης, για τη διανομή τους που εποπτεύεται από διαπαραταξιακή επιτροπή και δίνει δωρεάν τρόφιμα σε τουλάχιστον 150 οικογένειες.

Παράλληλα υπάρχει τρίτη παροχή σε τρόφιμα που τα διαθέτει απευθείας η Κοινωνική Υπηρεσία.

Επίσης υπάρχει προμήθεια δωρεάν γάλακτος με κριτήρια σε παιδιά έως 12 μηνών.

ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Η συστηματική συμμετοχή του Δήμου Ηλιούπολης στο «κίνημα της πατάτας» βρήκε θερμή ανταπόκριση από τους δημότες.

Τρόφιμα σε πολύ χαμηλές τιμές και σε άριστη ποιότητα διατέθηκαν στους πολίτες απευθείας από τους παραγωγούς, χωρίς τη διαμεσολάβηση μεσαζόντων.

Η δράση θα συνεχιστεί με πολλά είδη τροφίμων, ενώ έχουν ήδη διατεθεί 150 τόνοι πατάτες, 30 τόνοι λαδιού, 15 τόνοι ρυζιού, 10 τόνοι αλεύρου, περίπου 20 τόνοι τυροκομικών, 10 τόνοι οσπρίων, 10 τόνοι μελιού. Επόμενη προμήθεια τροφίμων απ’ ευθείας από τον παραγωγό στο δημότη την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013 από τις 08:30 μέχρι τις 12:00, στην Πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού (ΙΚΑ). Σε αυτές τις δράσεις 2000 -2500 πολίτες προμηθεύονται φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα κάθε φορά.

Η «ΣΠΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Λειτουργεί καθημερινά 11:00-15:30 στο Δημοτικό Αναψυκτήριο του Άλσους Δημήτρης Κιντής. Με πολύ μικρό τίμημα, μόλις 2,5 ευρώ όλοι οι δημότες μπορούν να προμηθεύονται μαγειρεμένο φαγητό αρίστης ποιότητας.

ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Με διακριτικότητα και ευαισθησία, σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων, καταγράφονται τα παιδιά που έχουν ανάγκη σίτισης, λόγω οικονομικής αδυναμίας των οικογενειών τους, και τους παρέχεται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου πρωινό (γάλα), μεσημεριανό και βραδινό φαγητό.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Κατόπιν υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με τις εκκλησίες της πόλης, ο δήμος επιδοτεί δύο (2) επιπλέον συσσίτια την εβδομάδα σε κάθε Ιερό Ναό, για άπορους δημότες αξίας 72.000 ευρώ.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΝΕΡΟΥ για πότισμα

Το νερό προέρχεται από τις γεωτρήσεις του δήμου, και διανέμεται δωρεάν με βυτία του δήμου, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πιλοτικά στην περιοχή της Κάτω Ηλιούπολης.

ΔΩΡΕΑΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & ΛΥΚΕΙΟΥ

Στις αίθουσες του 1ου Δημοτικού Σχολείου, ξεκίνησαν την προηγούμενη σχολική χρονιά, και συνεχίζονται φέτος, δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών, Ελληνικών (Αρχαία, Νέα), Οικονομικών, από εθελοντές καθηγητές της πόλης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 50 ΕΤΩΝ

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αγ. Κωνσταντίνου, και περιλαμβάνει δωρεάν εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών και εξοικείωση με τη σύγχρονη τεχνολογία, για άτομα άνω 50 ετών, από επαγγελματίες καθηγητές. Ενδεικτικά από το Πάσχα του 2013 το έχουν παρακολουθήσει 480 άτομα.

ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Κατά τους θερινούς μήνες υλοποιούνται δύο προγράμματα, τα οποία παρέχουν

δημιουργική απασχόληση σε παιδιά, κατά το διάστημα των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Το ένα υλοποιείται στις εγκαταστάσεις του 1ου Δημοτικού σχολείου, και το άλλο στις αθλητικές και άλλες εγκαταστάσεις του Δήμου.

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Καθιερώθηκε σύστημα μοριοδότησης για την εγγραφή στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, με αντικειμενικά κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, για την στήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. Με το σύστημα αυτό, το 40% των παιδιών φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν. Υπήρξε έγκριση και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσης για τη φιλοξενία και απασχόληση παιδιών ηλικίας 2,5 έως 4,5 ετών σε παιδότοπους της πόλης που πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, με έξοδα του δήμου, συνολικού ύψους 73.800 ευρώ, για να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι γονείς, και να καλυφθεί η ανάγκη των γονέων των οποίων τα παιδιά δεν μπόρεσαν λόγω μοριοδότησης να ενταχθούν σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, ούτως ώστε όλα τα παιδιά του δήμου να φιλοξενούνται κατά τις ώρες που οι γονείς εργάζονται

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ

Πλήρη κατάργηση από 1/1/2013 των τροφείων των οικογενειών με εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ, ή και δωρεάν φιλοξενία παιδιών βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, στους παιδικούς σταθμούς. Έγινε νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός στην οδό Αγαμέμνονος, ενώ ταυτόχρονα έχει υποβληθεί για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ο φάκελος για την ανέγερση Βρεφονηπιακού Σταθμού στην οδό Αριστογείτονος.

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΠΑΝΙΑ:

Κατά τους θερινούς μήνες διατίθενται από το δήμο δύο πούλμαν καθημερινά, για τη δωρεάν μεταφορά περισσότερων από 1500 δημοτών στην πλαζ του Αγ. Κοσμά, για τα θαλάσσια μπάνια τους. Παράλληλα 200 πολίτες έκαναν δωρεάν τα ιαματικά του λουτρά στη Λίμνη Βουλιαγμένης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο δήμος διοργανώνει μεγάλο αριθμό αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, υψηλής ποιότητας, με ελεύθερη είσοδο για όλους τους δημότες.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ & ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Σε συνεργασία με την Εθνική Ασφαλιστική, εξασφαλίστηκε οικονομικό πακέτο με υψηλές παροχές, για την ασφάλιση υγείας και ιατρικής κάλυψης, για όσους δημότες το επιθυμούν.

ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ:

Το τμήμα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικού και υποστηρικτικού χαρακτήρα, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας σε πρωτογενές επίπεδο. Προσφέρει βοήθεια στην επίλυση ατομικών και ψυχοκοινωνικών δυσκολιών, όπως ζητήματα επικοινωνίας, δυσκολία λήψης αποφάσεων, προβλήματα στις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, ψυχολογικά θέματα ειδικών πληθυσμών (μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι, κ.ά.), άγχος, μελαγχολία, απώλεια, πένθος, ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση, διαζύγιο.

Υπηρεσίες του Τμήματος: Ατομικές συνεδρίες με απόλυτη εχεμύθεια, Βιωματικά σεμινάρια – ομάδες γονέων, Ημερίδες – Εκδηλώσεις, Συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς ψυχικής υγείας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

Έχει ως κύριο στόχο τη διευκόλυνση και υποστήριξη των κατοίκων της πόλης , στην προσπάθειά τους να βρουν δουλειά και να πετύχουν επαγγελματικούς στόχους. Οι ομάδες οι οποίες ωφελούνται από το γραφείο υποστήριξης ανέργων είναι: Άνεργοι άνω των 18 ετών, άτομα που απειλούνται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας και εργαζόμενοι που επιθυμούν να αλλάξουν αντικείμενο εργασίας. Παράλληλα ο δήμος υλοποιεί προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης ανέργων. Επίσης δημιουργήθηκε ειδικός χώρος στην ιστοσελίδα του δήμου (www.ilioupoli.gr ), όπου αναρτώνται οι θέσεις εργασίας (προσφορά και ζήτηση), για τη διευκόλυνση όσων αναζητούν απασχόληση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Υποδοχής κοινωνικών αιτημάτων της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών και Υγείας του δήμου, στο τηλέφωνο 210-9970053, Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 09.00 – 12.00.

ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Έχουν κινηθεί όλες οι αναγκαίες διαδικασίες (ενοικίαση χώρου, διοικητική οργάνωση, στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό) για την υποδοχή της υπηρεσίας αυτής της κοινωνικής υπηρεσίας, και θα μπορούν να εξυπηρετηθούν δημότες, μέσα στις προθεσμίες που προβλέπονται από τις σχετικές ρυθμίσεις. Υπάρχει έγκριση έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων, σε πολίτες, που κατόπιν σχετικής έρευνας της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, χρήζουν οικονομικής βοήθειας.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Συνεχίζεται το πρόγραμμα συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης των μαθητών, στα σχολεία του δήμου μας.

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΟΝΕΩΝ

Συνεχίζονται, με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, τα σεμινάρια γονέων. Πρόκειται για δίμηνους κύκλους βιωματικών - διαδραστικών σεμιναρίων, με στόχο την εκπαίδευση και υποστήριξη των γονέων στο σύγχρονο ρόλο τους στην οικογένεια.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Προσφέρεται ουσιαστική βοήθεια σε 120 περίπου άτομα.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ:

Ο Δημοτικός Ανταποκριτής αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση των απαραίτητων ενεργειών και επαφών με τις υπηρεσίες του δήμου, για λογαριασμό των ατόμων με αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης σ’ αυτές, παρέχοντας κατ’ οίκον εξυπηρέτηση.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ «Η ΑΓΙΑ ΤΑΒΙΘΑ»

Το δημοτικό γηροκομείο, δυναμικότητας 25 κλινών, πρόσφατα ανακαινισμένο, εξυπηρετεί άπορους ηλικιωμένους δημότες χωρίς καμία συμμετοχή στα τροφεία, καθώς και χαμηλοσυνταξιούχους χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, οι οποίοι με συμμετοχή του 80% της σύνταξής τους απολαμβάνουν όλες τις παροχές (στέγη, τροφή, υγιεινή περιποίηση), σε άριστες συνθήκες, από εξειδικευμένο προσωπικό (κοινωνικό λειτουργό, νοσηλεύτριες, οικογενειακούς βοηθούς, ιατρό).

ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΑΜΕΑ

Θα λειτουργήσει στα πολυκλαδικά και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του πρώην 8ου Γυμνασίου. Γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, για τη χρηματοδότηση του έργου από την περιφέρεια και στη συνέχεια η ένταξή του στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία του.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Προχωρεί η προετοιμασία για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στην ιστοσελίδα του Δήμου.

AMEA ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ-ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Το κολυμβητήριο του δήμου διαθέτει ειδική διαδρομή στην πισίνα και κατάλληλα εξοπλισμένο γυμναστήριο, για την προπόνηση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων προπονητών Φυσικής Αγωγής.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΧΗΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΥΦΛΟΥΣ

Στο αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να εγκατασταθεί σύστημα ηχητικής σήμανσης, για την ασφαλή διέλευση των τυφλών συνδημοτών μας από τις διαβάσεις της πόλης μας.

ΣΥΝΤΑΞΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Περισσότεροι από 150 δημότες έκαναν τη φορολογική τους δήλωση σε φοροτέχνες-λογιστές που εθελοντικά εξυπηρέτησαν τους συμπολίτες τους που αδυνατούσαν οικονομικά.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

Για τρίτη συνεχή χρονιά παραμένουν στο ίδιο επίπεδο όλα τα Δημοτικά Τέλη στον δήμο, όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίασή του της 4ης Οκτωβρίου 2013. Επιπλέον αποφασίστηκαν περαιτέρω ελαφρύνσεις για κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Συγκεκριμένα ορίστηκε απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη κατά 50% για τους τρίτεκνους και πλήρης απαλλαγή για γονείς, με ένα τουλάχιστον ανήλικο τέκνο, όταν είναι και οι δύο άνεργοι, πάνω από 6 μήνες.

Συνεχίζεται βέβαια η πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πολύτεκνους δημότες και για τα άτομα με αναπηρία άνω του 67%.

Επίσης:

• Δημιουργία ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης για όλους τους φοιτητές δημότες, που σπουδάζουν στην επαρχία.

• Πλήρη απαλλαγή από δημοτικά τέλη για δύο χρόνια, στις νέες επιχειρήσεις που θα έχουν έδρα τους την πόλη, και θα απασχολούν νέους, άνεργους δημότες μας, στο πλαίσιο της στήριξης της νέας επιχειρηματικότητας.

• Δημοτικό Κολυμβητήριο

μείωση συνδρομών κατά 20%.

πλήρη απαλλαγή στα ΑμεΑ.

πλήρη απαλλαγή στους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους.

εξασφάλιση μειωμένων τιμών κατά 50% στους φοιτητές ΑΕΙ/ΤΕΙ/ΙΕΚ.

εξασφάλιση μειωμένων τιμών κατά 50% στους εργαζόμενους του Δήμου.

• Πλήρη απαλλαγή για τους πολύτεκνους δημότες μας από τις συνδρομές στα εργαστήρια πολιτισμού του Δήμου.

• Μείωση των συνδρομών κατά 50% για τους τρίτεκνους στα παραπάνω εργαστήρια.

• Δημοτικός Κινηματογράφος

μείωση της τιμής στην πρώτη προβολή σε 5€, και σε 2,5€ για όλα τα παιδιά έως 18 ετών, τα άτομα άνω των 60 ετών, τους πολύτεκνους, τους άνεργους, τους φοιτητές και τους στρατιώτες.

εξασφάλιση δωρεάν εισιτηρίων στους πολύτεκνους και στα ΑμεΑ.

• Δημοτικό Κοιμητήριο

Δωρεάν χρήση του Κυλικείου για όλους τους δημότες

Απαλλαγή από την καταβολή στο Δήμο δικαιωμάτων ταφής, για θανόντες ηλικίας έως 18 ετών.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η Δημοτική Αρχή σύστησε Γραμματεία Εθελοντισμού, επανδρωμένη με εθελοντές, που λειτουργεί στο Δήμο, και έχει σαν σκοπό την υποστήριξη, τον συντονισμό και την ανάπτυξη εθελοντικών πρωτοβουλιών.

Δημιουργήθηκε επίσης Μητρώο Εθελοντών & Εθελοντικών Οργανώσεων, καθώς και Ομάδες Εθελοντών, με έχει ήδη 210 μέλη, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα δίκτυο εθελοντικών φορέων και δράσεων, στους τομείς του περιβάλλοντος, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του πολιτισμού, της παιδείας κ.λ.π., που θα δώσει τη δυνατότητα στις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης μας να ενεργοποιηθούν, να συναντηθούν, και να συμπράξουν.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση και με στόχο την ευρύτερη δυνατή ανάπτυξη τού εθελοντικού κινήματος στην Ηλιούπολη, η Γραμματεία Εθελοντισμού καλεί όλες τις εθελοντικές ομάδες και φορείς της πόλης, καθώς και όσους δημότες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στις Εθελοντικές Ομάδες που θα δημιουργηθούν, να έρθουν σε επαφή μαζί της

στα τηλ.: 6943903438, 6947074817 & 210 9750159

Συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων

Οι οικονομικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν κάποιοι από τους πολίτες, ευαισθητοποιούν πολλούς, που, θέλουν να σταθούν στο πλευρό τους, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και ανθρωπιά.

Σ’ αυτό το πνεύμα, η Ομάδα Κοινωνικής Πολιτικής των Εθελοντών του Δήμου προωθεί την προσπάθεια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους συμπολίτες μας, και καλεί όσους θα ήθελαν να προσφέρουν τρόφιμα και φάρμακα, για δωρεάν διανομή σε άπορους και οικονομικά ασθενείς.

Για τα φάρμακα μπορείτε να απευθύνεστε στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 9970010.

Τα τρόφιμα θα συγκεντρώνονται στο χώρο δίπλα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ποσειδώνος 49, στάση Νησάκι, σε ώρες καταστημάτων.

Τα τρόφιμα και τα φάρμακα θα πρέπει να είναι συσκευασμένα, και να μην έχει λήξει η ημερομηνία κατανάλωσής τους.

Προσεχείς εκδηλώσεις της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηλιούπολης

• -Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ηλιούπολης και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας , συνδιοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την «Φλεβική Θρόμβωση» με την ευγενική υποστήριξη της εταιρίας «ΛΕΟ ΕΛΛΑΣ «.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 18. 00 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην οδό Μαρίνου Αντύπα και Σοφοκλή Βενιζέλου.

Ομιλητές οι ιατροί, Σαλίβερος Απόστολος Αγγειοχειρουργός, MSc, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Γέμος Κων/νος χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Ιατρικού Κέντρου Π. Φαλήρου.

• Επιστημονική ενημέρωση για την επιληψία και τις πρώτες βοήθειες την ώρα της επιληπτικής κρίσης

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ηλιούπολης σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ατόμων με Επιληψία, συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Την επιληψία και τις πρώτες βοήθειες».

Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Σοφοκλή Βενιζέλου και Μαρίνου Αντύπα γωνία στις 23 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 μ.μ.

Κεντρικός ομιλητής ο ιατρός νευρολόγος Γιαννακόδημος Στυλιανός Δ/ντης Νευρολογικής Κλινικής του Γεν. Κρατικού Νοσοκομείου Γεώργιος Γεννηματάς.

ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η κινητήριος δύναμη και η ψυχή της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού της Ηλιούπολης είναι ο γιατρός Χρήστος Γιαννάκης, εκείνος που εμπιστεύθηκε ο δήμαρχος και του ανάθεσε το δύσκολο και τεράστιο αυτό έργο που έχει άμεση και ευαίσθητη σχέση με όλους του πολίτες, ειδικά εκείνους που είναι σε δυσκολότερη θέση…

Ο κύριος Γιαννάκης γεννήθηκε στην Kοπάνη Iωαννίνων. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στην Aκριτική Πωγωνιανή και το Λύκειο στο Zάννειο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά. Αποφοίτησε από την Oδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και ασκεί το επάγγελμα του οδοντιάτρου στην Ηλιούπολη, στον ίδιο πάντοτε χώρο από το 1975, συστεγαζόμενος τα τρία τελευταία χρόνια με την κόρη του Eλίνα και τον γαμπρό του Επαμεινώνδα που είναι κι αυτοί οδοντίατροι.

Παρακολούθησε για πέντε χρόνια μαθήματα Ομοιοπαθητικής στο Kέντρο Ομοιοπαθητικής Eταιρείας Bυθούλκα ενώ έλαβε μέρος σε τακτικά μαθήματα ορθοδοντικής επί διετία.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού της Ηλιούπολης έχει συλλογική δράση και σχέση με τα κοινά από πολλά χρόνια πριν.

Ήταν πρόεδρος συλλόγων γονέων και κηδεμόνων 1ου και 14ου Δημοτικού Σχολείου για 5 συνεχή χρόνια και μέλος σχολικών επιτροπών, πρόεδρος για 14 έτη της αδελφότητας Kοπάνης Iωαννίνων(είχε περάσει και από τη θέση του υπευθύνου-εκδότη της εφημερίδας «Tα Nέα της Kοπάνης»), πρόεδρος των Αποδήμων Δήμου Aγ. Δημητρίου Ιωαννίνων, αντιπρόεδρος του συλλόγου Xρυσοβιτσιωτών Αρκαδίας, μέλος Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηλιούπολης μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Αλληλεγγύη» και πρώην αντιπρόεδρος και νυν Γεν. Γραμματέας συλλόγου αποφοίτων και φίλων Zαννείου Ορφανοτροφείου.

Και βεβαίως δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης επί δημαρχίας Θεόδωρου Γεωργάκη και πρόεδρος των KAΠH της πόλης επί διετία.

Προϊστορία και προδιαγραφές που αποτελούσαν την εγγύηση σε συνδυασμό με τη γνώση του στην ιατρική, την ποιότητά του ως άνθρωπος αλλά και το Ηπειρώτικο πείσμα του, για την επιτυχία στον ευαίσθητο και ιδιαίτερα «αγχωτικό» τομέα της Κοινωνική Μέριμνας και προσφοράς στον πολίτη.

Θεού θέλοντος, δημάρχου και λαού επιτρέποντος, θα ήθελε να είναι και πάλι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές του επόμενου έτους για να συνεχίσει, αν είναι δυνατόν, αυτό το έργο το όποιο αγάπησε και πίστεψε όσοι λίγοι ομόλογοί του… 



Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο: Προϋποθέσεις


Περισσότερες από 700.000 οικογένειες, τους τελευταίους μήνες, έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Οι προϋποθέσεις ένταξης για τις ευπαθείς ομάδες, που διευρύνθηκαν τον Μάρτιο του 2013, έδωσε μια μικρή ανάσα.


Με το τιμολόγιο παρέχεται έκπτωση έως 42% έναντι του οικιακού τιμολογίου, στο σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης, σε μακροχρόνια άνεργους και οικογένειες με εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε ένα από τα δύο προστατευόμενα μέλη και για κατανάλωση που δεν ξεπερνά τις 1.500 KWh.

Για άτομα με αναπηρία 67% και άνω και εισόδημα κάτω των 23.500 ευρώ, η κατανάλωση που κοστολογείται με μειωμένη τιμή δεν πρέπει να ξεπερνά τις 1.700 KWh, ενώ για τα άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, τις 2.000 KWh.

Στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται ακόμα ηλικιωμένοι πελάτες που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους, με την προϋπόθεση ότι δεν συνοικούν με νεαρότερα άτομα.
Πέρα από τις οικονομικότερες χρεώσεις, απαλλάσσει τους καταναλωτές αυτούς από τις χρεώσεις υπέρ τρίτων.

Για την ιστορία το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ θεσμοθετήθηκε πριν από 3 χρόνια. Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλουν αίτηση καλώντας στο 210929800, είτε ηλεκτρονικά www.dei.gr.


Διαβάστε περισσότερα...

Η συγκλονιστική εξομολόγηση νευροεπιστήμονα με Πάρκινσον


Πριν από δύο ημέρες, περιηγούμενος στo ίντερνετ σκόνταψα πάνω σε ένα κείμενο αξιοπρόσεχτο και ιδιαιτέρως ξεχωριστό. #Longread καθώς ήταν δεν το διάβασα ολόκληρο και το αποθήκευσα στο pocket. Αργότερα επανήλθα και νομίζω ότι άξιζε κάθε λεπτό που του αφιέρωσα για ανάγνωση. Το μετέφρασα στα ελληνικά και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας στη LiFO. [Tο πρωτότυπο μπορείτε να το βρείτε στο site (http://www.nature.com/news/neuroscience-my-life-with-parkinson-s-1.14084) του επιστημονικού περιοδικού Nature.]

Είναι μια εκ βαθέων εξομολόγηση ενός νευροεπιστήμονα που διαγνώστηκε στα 36 του με μία σοβαρή νευροεκφυλιστική νόσο. Τη νόσο του Πάρκινσον. Ειρωνία της τύχης θα σκεφτεί κάποιος. Από την άλλη δεν είναι μία σπάνια ασθένεια. Προσβάλλει 1 στους 500 ανθρώπους και είναι η 2η πιο συχνή νευροεκφυλιστική μετά την Alzheimer's.

Ποιες ήταν οι αρχικές του αντιδράσεις; Πώς άλλαξε η ζωή του; Πώς αντιμετωπίζει τη νέα κατάσταση; Ποιες οι ενδόμυχες σκέψεις και αγωνίες του; Αξίζει να σημειώσω ότι όλο το κείμενο είναι γραμμένο πάνω σε ένα μεγάλο δίλημμα. Διαβάστε το. Αξίζει το χρόνο σας.

Μια άβολη ερώτηση και ένα μυστικό

Πριν από ένα χρόνο περίπου, βρέθηκα σε ένα πάρτυ γεμάτο με διάσημους και πολύ πλούσιους ανθρώπους. Καθώς είμαι νεαρός καθηγητής σε ερευνητικό πανεπιστήμιο, προσκλήθηκα εκεί με σκοπό να έρθω σε επαφή και να συνομιλήσω με χρηματοδότες τους ιδρύματος. Για κάθε εξωτερικό παρατηρητή η καριέρα μου ακολουθούσε ανοδική πορεία. Έχοντας εργαστεί εντατικά και με πάθος για την επιστήμη σε ολόκληρη την ενήλικη ζωή μου, εξασφάλισα τη δουλειά των ονείρων μου όντας επικεφαλής ενός ερευνητικού εργαστηρίου νευροεπιστημών.

Εκείνη τη βραδιά είχα πιάσει κουβέντα με έναν επιχειρηματία, του οποίου μέλη της οικογένειας είχαν προσβληθεί από σοβαρή νόσο, όταν κάποια στιγμή γύρισε και με ρώτησε: "Είστε νευροεπιστήμονας. Τι γνωρίζετε για τη νόσο του Πάρκινσον;"

Το βλέμμα μου στράφηκε αμέσως προς τη σύζυγο μου, αλλά εκείνη βρισκόταν σε άλλη παρέα. Συνειδητοποίησα ότι ήμουν μόνος και έκανα παύση για να συγκεντρώσω τις σκέψεις μου πριν δώσω μια απάντηση. Επειδή είχα ένα μυστικό.

Ήταν ένα μυστικό που δεν είχα αποκαλύψει ακόμη σε κανένα από τους συναδέλφους μου: εγώ ο ίδιος είχα διαγνωστεί με τη νόσο του Πάρκινσον.

Είμαι ακόμη στην αρχή της ερευνητικής μου πορείας ως επιστήμονας του εγκεφάλου -ένα ταξίδι εξερεύνησης που άλλοτε προκαλεί θαυμασμό και άλλοτε δέος- και πριν από λίγο καιρό διαγνώστηκα με αυτή τη σοβαρή νευροεκφυλιστική νόσο. Η συγκυρία αυτή με έκανε να αναθεωρήσω για το επάγγελμα μου, τον εαυτό μου και τη ζωή μου με τρόπους που δεν το περίμενα ποτέ. Αλλά αυτό δε συνέβη αμέσως. Χρειάστηκα λίγο χρόνο για να φτάσω σε αυτή τη θεώρηση των πραγμάτων.

Τα πρώτα σημάδια

Θυμάμαι την πρώτη φορά που παρατήρησα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Πριν από 4 χρόνια, συμπλήρωνα μια μεγάλη στίβα από δελτία παραγγελίας για το νέο εξοπλισμό του εργαστηρίου. Μετά από μερικές σελίδες, το χέρι μου άρχισε να τρέμει και "κλείδωσε" σε μια ακούσια κίνηση, χωρίς να είμαι σε θέση να το ελέγξω. Λίγες μέρες αργότερα, παρατήρησα κάποιες αλλαγές στο περπάτημα μου, ενώ περιστασιακά είχα και νευρικές συσπάσεις στα δύο δάχτυλα του χεριού μου. Κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά.

Ήμουν 36 χρόνων και αυτή ήταν η πιο τρομακτική στιγμή της ζωής μου. Μέσα σε διάστημα έξι μηνών, βρέθηκα στη δουλειά για την οποία προετοιμαζόμουν εντατικά τα προηγούμενα 20 χρόνια της ζωής μου (αυτή του ανεξάρτητου ερευνητή), έγινα πατέρας για δεύτερη φορά, ταξίδεψα από την άλλη άκρη της χώρας για να βρεθώ σε μια πόλη όπου δεν γνώριζα κανέναν και δούλευα εντελώς μόνος σε ένα άδειο εργαστήριο. Το καλύτερο το αφήνω για το τέλος. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων μελετούσα τον τρόπο με τον οποίο χημικές ουσίες, όπως η ντοπαμίνη, επηρεάζουν τη νευρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και τη συμπεριφορά του ατόμου. Τώρα όμως η χημεία του εγκεφάλου μου επαναστατούσε εναντίον μου!

Άρχισα να εξετάζω διάφορα ενδεχόμενα. Όγκος στον εγκέφαλο; Δυστονία; Ασθένεια των κινητικών νευρώνων; Νόσος του Huntington; Σκλήρυνση κατά πλάκας; Μήπως ήμουν απλά πολύ αγχωμένος;

Η διάγνωση της κλινικής μου κατάστασης ήλθε από ένα νεαρό νευρολόγο, σε ένα από τα κορυφαία κέντρα του κόσμου για τη μελέτη των κινητικών διαταραχών. Εκείνος ένιωθε περισσότερο ομότιμος απέναντι μου, παρά αυθεντία, καθώς είχε περάσει και ο ίδιος πολύ χρόνο στο εργαστήριο διεξάγοντας βασική έρευνα και δημοσιεύοντας άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να έχουμε συναντηθεί σε επιστημονικό συνέδριο. Ως εκ τούτου, η εμπειρία της διάγνωσης μου είχε κάτι το "συναδελφικό".

Αμέσως, αναρωτήθηκα για πόσο καιρό θα μπορούσα να κρύβω την αλήθεια από τους συναδέλφους μου. Ανησυχούσα έντονα ότι δε θα έχω πια τις ίδιες πιθανότητες να αποσπώ χρηματοδοτήσεις, καθώς οι κριτές των επιτροπών δε θα ήταν εξίσου πρόθυμοι να επενδύσουν στο "αβέβαιο" μέλλον μου. Αναρωτήθηκα, επίσης, εάν οι φοιτητές και οι μεταδιδακτορικοί θα φοβόντουσαν να μετάσχουν στην ομάδα μου. Και, ίσως το πιο σημαντικό όλων, για πόσο καιρό ακόμη θα είμαι σε θέση να κάνω πειράματα - αυτό που αγαπώ περισσότερο στη δουλειά μου. Δυσκαμψία, τρέμουλο, κόπωση, ακούσιες κινήσεις, πτώσεις, δυσκολία στην ομιλία και ανέκφραστο προσωπείο, όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι μέρος του "σκιώδους" μέλλοντος μου.

Διαγνώστηκα, λοιπόν, με Πάρκινσον περισσότερο από δύο χρόνια πριν. Από εκείνη την ημέρα και μετά, έχω μια διαφορετική σχέση με τον εγκέφαλο - το κυρίαρχο ερευνητικό μου ενδιαφέρον τα τελευταία 20 χρόνια. Τώρα γνωρίζω πως είναι να έχεις μια νευρολογικής φύσεως διαταραχή και μπορώ να εξερευνήσω τις εκφάνσεις της από πρώτο χέρι. Για παράδειγμα, το πολύ περίεργο σύμπτωμα που είναι γνωστό ως «πάγωμα». Μερικές φορές, όταν προσπαθώ να σηκώσω το χέρι μου... απλά δεν τα καταφέρνω. Παρατηρήστε: δεν είπα δεν μπορώ. Δεν συμβαίνει κάτι στο ίδιο μου το χέρι. Εξακολουθεί να είναι ισχυρό και να έχει τη δυνατότητα κίνησης, αλλά εγώ χρειάζεται να καταβάλλω προσπάθεια και να συγκεντρωθώ, ώστε να το καταφέρω. Συχνά μάλιστα πρέπει να προσπαθήσω σε τέτοιο βαθμό, ώστε εγκαταλείπω οτιδήποτε άλλο απασχολεί τον εγκέφαλο μου εκείνη την στιγμή, π.χ. να μιλάω σε κάποιον. Μερικές φορές, όταν κανείς άλλος δεν είναι γύρω μου, χρησιμοποιώ το άλλο μου χέρι για να μετακινήσω αυτό που "αρνείται"...

Σκέψεις και ανησυχίες

Ως νευροεπιστήμονας, είναι συναρπαστικό και ταυτόχρονα τρομακτικό να βρίσκομαι εμπρός στην "τομή" των νευροφυσιολογικών και φιλοσοφικών διαστάσεων της "βούλησης". Ο τρόπος με τον οποίο το μυαλό και το σώμα μου αντιμάχονται, με αναγκάζει να επανεξετάσω από άλλη σκοπιά την έννοια του homunculus (ανθρωπάκι), μιας υποτιμητικής -τουλάχιστον μεταξύ των νευροεπιστημόνων- καρικατούρας, η οποία μοιάζει με άνθρωπο που τραβά μοχλούς μέσα στο κεφάλι, διαβάζει την "είσοδο" των ερεθισμάτων/αισθήσεων και ελέγχει την "έξοδο", δηλαδή τη συμπεριφορά και τις αποκρίσεις μας. Σχεδόν όλα όσα γνωρίζουμε για την οργάνωση, δομή και λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου διαψεύδουν αυτή την εικόνα, κι όμως υπάρχει ένας "δυϊσμός" στην δική μου καθημερινή εμπειρία.

Η νόσος του Πάρκινσον, ιδίως σε νεαρές ηλικίες, είναι μια διαταραχή του κινητικού ελέγχου και όχι της νόησης. Παρ' όλα αυτά, η εμπειρία μου -όσο περιορισμένη κι αν είναι- με οδηγεί σε σκέψεις όπως: πως είναι να παγιδεύεσαι σε έναν εγκέφαλο που σταδιακά χάνει τον έλεγχο; Πως είναι όταν κάποιος αρχίζει να χάνει την ικανότητα του να αλληλεπιδρά με τον κόσμο; Κι όταν οι αντιληπτικές ικανότητες και η γνωστική λειτουργία αποστερούνται αυτής της αλληλεπίδρασης τι απομένει εν τέλει στο συνειδητό εαυτό;

Το τελευταίο ερώτημα συνιστά έναν από τους κύριους λόγους που αποκρύπτω το μυστικό της νόσου μου: το στίγμα της "ψυχικής ασθένειας". Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ελάχιστα για τη νόσο του Πάρκινσον, μπορεί να τη συγχέουν με γνωστικές διαταραχές, όπως σχιζοφρένεια ή νόσο του Αλτσχάιμερ. Νιώθω τόσο οξύνους και παραγωγικός, όσο πάντα, ωστόσο δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι και οι άλλοι θα έχουν την ίδια πίστη σε μένα. Ιδίως σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η καριέρα μου μοιάζει εύθραυστη επειδή είναι στην αρχή της. Έτσι, κάθε στιγμή της ζωής μου έχει γίνει μια "παράσταση", στην οποία προσπαθώ όσο μπορώ να κρύβω τα συμπτώματά μου. Στη δουλειά, στο μανάβικο, στην μπροστινή αυλή του σπιτιού μου, ακόμη και μπροστά στα παιδιά μου, προσπαθώ να ελέγχω και να περιορίζω τις κινήσεις μου. Και πουθενά αυτό δε συμβαίνει περισσότερο απ' ό,τι στα επιστημονικά συνέδρια. Εκεί από άγχος και ανασφάλεια συνηθίζω να κάθομαι πάνω στα χέρια μου.

Πώς άλλαξε η ζωή μου

Πώς η νόσος του Πάρκινσον έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο κάνω επιστήμη σε καθημερινή βάση; Είναι γεγονός ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιώ στο εργαστήριο απαιτούν σημαντική κινητική δεξιότητα και ακρίβεια. Επομένως, χρειάστηκε να τροποποιήσω κάποιες κινήσεις που είχα μάθει/συνηθίσει παλιότερα. Π.χ., παίρνω περισσότερο χρόνο για την εκτέλεση μιας διαδικασίας, αντισταθμίζοντας παράλληλα με το "καλό" μου χέρι ή χρησιμοποιώντας διαφορετική λαβή για τη χρήση ενός οργάνου. Μετά από όλα αυτά, είναι αξιοσημείωτο πως έχω καταφέρει να σταθώ ικανός και παραγωγικός μπροστά στον πάγκο. Το μάθημα για μένα ήταν ότι τα λεγόμενα "εργαστηριακά χέρια" έχουν περισσότερο να κάνουν με την εμπειρία και την προσοχή στη λεπτομέρεια, παρά με την επιδεξιότητα. Οι χαμηλές - μέτριες δόσεις φαρμάκων που λαμβάνω έχουν βοηθήσει την κατάσταση, όπως επίσης ο καλός ύπνος και η άσκηση. Πλεόν, αισιοδοξώ πως θα είμαι σε θέση να συνεχίσω την έρευνα μου για πολλά χρόνια, ίσως και επ 'αόριστον.

Υπάρχει επίσης το ζήτημα του πώς αυτή η διάγνωση έχει επηρεάσει την επιστημονική μου κατεύθυνση. Συχνά με ρωτούν εάν πρόκειται να στρέψω την έρευνα μου εξ ολοκλήρου στη μελέτη της νόσου του Πάρκινσον. Υποθέτω ότι αυτό θα έκανα πράγματι εάν υπήρχε κάποιο καλό πρότζεκτ στα σκαριά, αλλά σε γενικές γραμμές εξακολουθώ να επικεντρώνομαι στα ερωτήματα που είχα θέσει και παλαιότερα. Με ρωτούν, επίσης, εάν η διάγνωση μου με καθιστά ανυπόμονο ως προς το ρυθμό ανακάλυψης νέων θεραπειών. Εδώ η απάντησή μου είναι σαφής. Η διπλή ματιά που μπορώ να έχω στα πράγματα, ως ασθενής αλλά και ως εν ενεργεία ερευνητής, ενισχύει την πίστη μου στην έρευνα. Την έρευνα τη συνοδεύουν πάντα σπουδαίες ανακαλύψεις. Γνωρίζω, βέβαια, πως οι θεραπείες έρχονται στην κλινική πράξη μόνο μετά από αρκετές δεκαετίες έρευνας, αλλά και πάλι αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος.

Δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτό που είσαι

Πίσω στο πάρτι τώρα, όλα τα μάτια ήταν πάνω μου και περίμεναν να ακούσουν τις σκέψεις μου σχετικά με τη νόσο του Πάρκινσον. Ήθελα να αποκαλύψω στους συναδέλφους μου τι περνούσα. Ήθελα να κοιτάξω τους χρηματοδότες και να πω: "Αστείο που το ρωτάτε αυτό. Όχι μόνο είμαι ένας νευροεπιστήμονας, αλλά έχω διαγνωστεί και με τη νόσο του Πάρκινσον." Ήθελα να ξεκινήσω έναν εύγλωττο μονόλογο που θα έδινε ανθρώπινο πρόσωπο στην επιστήμη των νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Ήθελα μάλιστα να ολοκληρώσω λέγοντας: "Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βασική έρευνα του εγκεφάλου είναι τόσο σημαντική."

Αλλά δεν το έκανα.

Αντ 'αυτού, περιέγραψα ψύχραιμα την παθολογία και τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον. Ήταν μια διανοητικά χρήσιμη και ελκυστική κουβέντα, αλλά τίποτε παραπάνω σε σύγκριση με αυτό που θα μπορούσε να ήταν.

Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που αποφάσισα να σταματήσω να κρύβομαι.

Νωρίτερα αυτό το έτος, μίλησα στον Πρόεδρο του Τμήματος. Κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών, μίλησα και στη διοίκηση και στο εργαστήριο μου, όπως και σε πολλούς από τους συναδέλφους μου. Χρειάστηκε πολύ ενέργεια από μέρους μου, αλλά κατέληξε να είναι μια από τις καλύτερες αποφάσεις που πήρα ποτέ. Ο καθένας στο χώρο εργασίας μου ήταν τόσο υποστηρικτικός, που ένιωσα ανόητος περιμένοντας τέσσερα χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων για να μιλήσω, φοβούμενος πώς θα αντιδράσουν. Στους μήνες που ακολούθησαν, το θέμα σχεδόν ξεχάστηκε και δεν έχει καμία επίδραση πια στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρώ με τους άλλους. Όλοι μου φέρονται όπως και σε κάθε άλλο συνάδελφο και αυτό είναι μια μεγάλη ανακούφιση για μένα.. να μην ανησυχώ για το ποιος ξέρει ή όχι. Βεβαίως, εξακολουθεί να είναι αμήχανο για μένα να το αποκαλύπτω σε κάποιον νέο που δεν γνωρίζει, αλλά τουλάχιστον δεν κάνω τίποτα για να αποκρύψω την κατάσταση την οποία βιώνω.

Για όποιον διαβάζει αυτό και περνά κάτι αντίστοιχο, είμαι εδώ να σας πω ότι η ζωή είναι πολύ σύντομη για να προσπαθείτε να ξεφύγετε από αυτό που είστε! Οι συνάδελφοί σας μπορεί να σας εκπλήξουν και μπορείτε ακόμη να είστε ένας μεγάλος επιστήμονας, παρά την αναπηρία.


Πηγή: http://www.lifo.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αφήνουν τους οροθετικούς υπό θεραπεία χωρίς αναπηρικό επίδομα!


Έχουν ορίσει το 67% ως ποσοστό αναπηρίας για τη χορήγηση επιδόματος στους οροθετικούς και δεν τους δίνουν ούτε... 50% από τα ΚΕΠΑ!

Όχι μόνον για να εξαιρέσουν τους οροθετικούς, δηλαδή τους φορείς του ιού HIV/AIDS, από τη χορήγηση του σχετικού αναπηρικού επιδόματος, αλλά, πολύ περισσότερο, προκειμένου να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το συνολικό ύψος των αναπηρικών επιδομάτων τα οποία χορηγούνται σε αυτή την κατηγορία ασθενών, ο τότε υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και η τότε γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα υιοθέτησαν την πλέον αντιεπιστημονική αντίληψη για την κατηγοριοποίηση των οροθετικών και των ασθενών με AIDS και, έτσι, το αναπηρικό επίδομα εχορηγείτο αρχικά μόνο για το... τελικό στάδιο του AIDS, δηλαδή σε ποσοστό αναπηρίας... 80% και άνω!

Η κοινωνική και η επιστημονική κατακραυγή ήταν τέτοιες που υποχρέωσαν τότε τον Γιώργο Κουτρουμάνη και την Αθηνά Δρέττα να "επεκτείνουν" τελικά στο 67% το κατώτατο όριο του ποσοστού αναπηρίας για τη χορήγηση αναπηρικού επιδόματος στους οροθετικούς. Μία θετική απόφαση η οποία, όμως, παρέμεινε προσδεδεμένη στον αντιεπιστημονικό ορισμό των σταδίων εξέλιξης της λοίμωξης. Το αποτέλεσμα είναι οι οροθετικοί υπό φαρμακευτική αντιρετροϊκή θεραπεία, οι οποίοι αξιολογούνται από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) όλης της χώρας, να μην καταφέρνουν να λάβουν καν ποσοστό αναπηρίας... 50% και, έτσι, η πλειονότητά τους εξαιρείται και πάλι από τη χορήγηση του επιδόματος, με πολύ επικίνδυνες συνέπειες για τη συμμόρφωσή τους προς την πολύτιμη για τη ζωή τους φαρμακευτική αντιρετροϊκή θεραπεία τους!

Τόσο οι μη κυβερνητικές οργανώσεις "Θετική Φωνή" και "Κέντρο Ζωής" όσο και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), αλλά και το ίδιο το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν εξηγήσει εγγράφως, αναλυτικά και πολλάκις στον Γιάννη Κουτρουμάνη, αλλά και στον σημερινό υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ότι η σταδιοποίηση της λοίμωξης με βάση τον αριθμό των CD4 λεμφοκυττάρων στον οργανισμό του οροθετικού είναι αντιεπιστημονική και παραπλανητική, καθώς αγνοεί τα θετικά για τον ασθενή αποτελέσματα της φαρμακευτικής αντιρετροϊκής θεραπείας και κατευθύνει τα ΚΕΠΑ να χορηγούν ποσοστά αναπηρίας ακόμη και κάτω του 50% σε οροθετικούς υπό φαρμακευτική αντιρετροϊκή αγωγή οι οποίοι βρίσκονται στο ενδιάμεσο στάδιο της εξέλιξης της λοίμωξης!
Τα CD4 δεν αντικατοπτρίζουν κλινική εικόνα

Οι πρόεδροι της "Θετικής Φωνής" Νίκος Δέδες και του "Κέντρου Ζωής" Λεωνίδας Βακερλής επαναλαμβάνουν στις 20 Ιουνίου 2013, σε κοινή επιστολή τους προς τον Γιάννη Βρούτση, τον υφυπουργό Εργασίας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τη γενική γραμματέα Πρόνοιας Ευθυμία Μπέκου και τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, την ανάγκη για τροποποίηση του ενιαίου πίνακα προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας, όσον αφορά το AIDS, (ΦΕΚ 1506/4-5-2012 σελ. 23326 - 23327), και επισημαίνουν για άλλη μια φορά χαρακτηριστικά:

"Η διακοπή της θεραπείας, ως μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση της αντιεπιστημονικής κρίσης και της αδικίας από πλευράς των επιτροπών των ΚΕΠΑ, θα οδηγήσει σε επιδείνωση της υγείας των οροθετικών. Θα οδηγήσει στην αύξηση των πιθανοτήτων νοσηρότητας, την αύξηση του κινδύνου απώλειας της τρέχουσας θεραπείας. Θα πρέπει δε να γνωρίζετε ότι οι διακοπές θεραπείας απαγορεύονται λόγω του κινδύνου δημιουργίας αντοχής στον ιό. Στην περίπτωση αυτή οι γιατροί θα αναγκασθούν να δώσουν αργότερα πολύ ακριβότερες θεραπείες 'διάσωσης'. Τέλος, αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες περαιτέρω μετάδοσης, αφού είναι γνωστό ότι τα οροθετικά άτομα σε επιτυχή θεραπεία δεν είναι μεταδοτικά. Η διακοπή της θεραπείας θα έχει δραματικά αποτελέσματα, τόσο στην υγεία των πολιτών όσο και στην επιβάρυνση του ΕΣΥ".

Οι Νίκος Δέδες και Λεωνίδας Βακερλής συμπληρώνουν στην ίδια επιστολή τους: "Ο κανονισμός αναπηρίας είναι σαφής και θεωρεί τον οροθετικό που έχει υπαχθεί σε φαρμακευτική αγωγή ως άτομο με τουλάχιστον 50% αναπηρία. Το ποσοστό αυτό προσαυξάνεται ανάλογα με τα συμπτώματα και τα κλινικά ευρήματα. Τα CD4 είναι δείκτης που όσοι ασχολούνται με τη νόσο γνωρίζουν ότι δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την κλινική κατάσταση των ασθενών ή τη δυνατότητα να εργάζονται. Η φαρμακευτική αγωγή γίνεται ακριβώς γιατί η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί και τα CD4 έχουν μειωθεί κάτω από το όριο των 500 CD4. Η άνοδος των CD4 μετά την έναρξη της θεραπείας δεν συνεπάγεται την εξαφάνιση των αρνητικών ανοσολογικών επιπτώσεων που έχουν επισυμβεί".

Έτσι, τόσο η "Θετική Φωνή" και το "Κέντρο Ζωής" όσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ και η ΕΕΜΑΑ ζητούν να προβλέπεται οι ασυμπτωματικοί οροθετικοί υπό φαρμακευτική αντιρετροϊκή αγωγή να λαμβάνουν από τα ΚΕΠΑ ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, και όχι 50% όπως ισχύει σήμερα, καθώς και να λαμβάνουν το επίδομα αναπηρίας όλοι οι οροθετικοί υπό φαρμακευτική αντιρετροϊκή αγωγή. Με άλλα λόγια, ζητούν να μειωθεί στο 50%, από 67% που ισχύει σήμερα, το κατώτατο όριο αναπηρίας για τη λήψη του επιδόματος, προκειμένου να μην αποκλείεται από αυτό η συντριπτική πλειονότητα των οροθετικών υπό επιτυχή φαρμακευτική αντιρετροϊκή αγωγή.

Αρνητική εντύπωση προκαλεί, ασφαλώς, η... σιωπή διαρκείας για αυτό το πολύ σοβαρό και ευαίσθητο κοινωνικό και ιατρικό θέμα, την οποία επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας! Ουδεμία σχετική παρέμβαση έχει εκδηλώσει, καθ' όλο το ως άνω εξεταζόμενο χρονικό διάστημα...



Πηγή: http://www.avgi.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στήριξη στα θύματα της ακροδεξιάς


Η οργάνωση με την επωνυμία Back Up ιδρύθηκε στο Ντόρτμουντ το 2011 και στόχο έχει να στηρίζει θύματα ακροδεξιάς βίας. Μέχρι στιγμής έχει βοηθήσει θύματα και οικογένειες σε 150 περιπτώσεις.

Για πολλά θύματα της ακροδεξιάς βίας η βοήθεια από την οργάνωση Back Up ήρθε πολύ αργά. Η διευθύντρια της οργάνωσης Κλαούντια Λούτσαρ μιλώντας στην Deutsche Welle θυμάται την πρώτη περίπτωση που αντιμετώπισε. Επρόκειτο για δυο νεαρούς τουρκικής καταγωγής, στους οποίους επιτέθηκαν τέσσερις νεοναζί στις 26 Νοεμβρίου του 2011 στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Ντόρντμουντ. Τους έβρισαν και τους χτύπησαν στο κεφάλι.

Τι ακριβώς όμως κάνει η οργάνωση Back Up; «Back Up σημαίνει εξασφάλιση, υποστήριξη. Υποστηρίζουμε θύματα της ακροδεξιάς βίας στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, όταν τους επιτίθενται ακροδεξιοί. Πηγαίνουμε, τους ακούμε και μετά σκεφτόμαστε μαζί πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Φροντίζουμε να βρούμε γιατρούς, δικηγόρους και ψυχολόγους και συνοδεύουμε τα θύματα στην αστυνομία, στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που γίνει δίκη και τέλος σκεφτόμαστε πως μπορούν να προστατευθούν ώστε η ζωή τους να είναι πιο σίγουρη».

Όπως τονίζει η Κλαούντια Λούτσαρ σημαντικό είναι επίσης να στηρίζονται οι οικογένειες. Μέχρι στιγμής η γερμανική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2011 έχει στηρίξει 150 άτομα. Θύματα είναι κυρίως άνθρωποι με μεταναστευτική προέλευση, που έχουν αντίθετη πολιτική άποψη, εκπρόσωποι της εκκλησίας και των συνδικάτων. Ακόμα άστεγοι, ομοφυλόφιλοι και άνθρωποι με αναπηρία.

Τα θύματα ζητούν δικαίωση

Η οργάνωση ξεκίνησε να λειτουργεί λίγο πριν ξεσκεπαστεί η σειρά των δολοφονιών της ακροδεξιάς οργάνωσης NSU τον Νοέμβριο του 2011, ανάμεσα στα θύματα της οποίας ήταν και ο Έλληνας Θεόδωρος Βουλγαρίδης. Θύμα επίσης ήταν και ο Μεχμέτ Κουμπάσικ, τουρκικής καταγωγής που έμενε στο Ντόρτμουντ. Η οργνάνωση Back Up αναζήτησε αμέσως επαφή με την οικογένεια, όμως η αντίδραση της οικογένειας ήταν «Ήρθατε αργά. Όλο αυτό το διάστημα η γερμανική κοινωνία μας κοιτούσε με καχυποψία». Παρόλα αυτά η οικογένεια παραδέχεται πως είναι σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες και είναι μεγάλη βοήθεια τα θύματα να τυγχάνουν μια τέτοιας στήριξης.«Για τα θύματα είναι εξαιρετικά σημαντικό οι δράστες να συλλαμβάνονται. Πολλά από τα θύματα λένε και ξαναλένε πως αυτό που θέλουν είναι την αλήθεια. Δεν τους ενδιαφέρουν καταρχάς οι αυστηρές ποινές, οι οποίες παίζουν φυσικά σημαντικό ρόλο. Αλλά θέλουμε οι άνθρωποι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και πολλές φορές τα θύματα περιμένουν μια συγγνώμη.»



Πηγή: http://www.dw.de
Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση των νέων επιχειρήσεων εν μέσω κρίσης


39.441 συστάθηκαν έναντι 32.407 που διαγράφηκαν από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις που συστάθηκαν από το διάστημα 24 Νοεμβρίου του 2012 έως και τις 24 Νοεμβρίου του 2013. Το πιο πάνω προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) μέσα από τα οποία προκύπτει ότι σε διάστημα ενός έτους συστάθηκαν 39.441 επιχειρήσεις έναντι 32.407 που διαγράφηκαν. Μάλιστα διαπιστώνει κανείς ότι αρκετά μεγάλος είναι ο αριθμός των νέων ατομικών επιχειρήσεων καθώς ο αριθμός τους φθάνει τις 29.478 αποτελώντας το 74.74% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων που συστάθηκαν.
Το γεγονός πάντως ότι παρά τη διαγραφή 23.631 ατομικών επιχειρήσεων 29.478 συστάθηκαν ίσως να αποδίδεται ως ένα βαθμό στην αυξημένη ανεργία και στην αδυναμία εύρεσης εργασίας για πολλούς ανέργους που τους οδηγεί αναγκαστικά στο «επιχειρείν».

Με μια εκτενέστερη ανάλυση των στοιχείων και μετά από την αντιπαραβολή των δεδομένων των επιχειρήσεων που διεγράφησαν διαπιστώνει κανείς ότι θετικό είναι το ισοζύγιο στις επιχειρήσεις με την ακόλουθη νομική μορφή:

1.ΑΕ : Συστάθηκαν 794 και διεγράφησαν 244.
2. ΑΤΟΜΙΚΕΣ: Συστάθηκαν 29.478 και διεγράφησαν 23.631
3. ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ 784 Α.Κ: Συστάθηκαν 180 και διεγράφησαν 18
4.ΕΠΕ: Συστάθηκαν 1325 και διεγράφησαν 566
5.ΙΚΕ: Συστάθηκαν 2557 και διεγράφησαν 39
6.ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Συστάθηκαν 58 και διεγράφησαν 51
7.ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ: Συστάθηκαν 54 και διεγράφησαν 2
8.ΣυνΠΕ: Συστάθηκαν 13 και διεγράφησαν 5
9.ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ: Συστάθηκαν 14 και διεγράφησαν 2

Αρνητικό Ισοζύγιο
Αντίθετα αρνητικό ισοζύγιο παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις με νομική μορφή Ομόρυθμων Εταιριών καθώς συστάθηκαν 3.500 και διεγράφησαν 5.798. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ετερόρρυθμες εταιρίες καθώς διεγράφησαν 1.833 έναντι 1.420 που ιδρύθηκαν το διάστημα 24/11/2012 έως και 24/11/2013. Επίσης αρνητικό είναι το ισοζύγιο για τις επιχειρήσεις με νομική μορφή φυσικού προσώπου και λοιπών υπόχρεων.



Νομική Μορφή
Πλήθος Συστάσεων
Πλήθος Διαγραφών
Διαφορά
ΑΕ
794
244
550
ΑΤΟΜΙΚΗ
29478
23631
5847
Αστική Εταιρία 784 Α.Κ.
180
18
162
ΕΕ
1420
1833
-413
ΕΠΕ
1325
566
759
ΙΚΕ
2557
39
2518
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
58
51
7
Κοινοπραξία
54
2
52
ΛΟΙΠΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝ
11
19
-8
ΟΕ
3500
5798
-2298
ΣυνΠΕ
13
5
8
Συνεταιρισμός
14
2
12
Φυσικό Πρόσωπο
37
198
-161
Ευρωπαϊκός Όμιλος Οικονομικού Σκοπού
0
1
-1
ΣΥΝΟΛΟ
39.441
32407
7034


H κατανομή των συστάσεων ανά νομική μορφή εταιρίας από 2012-11-24 μέχρι 2013-11-24 είναι η παρακάτω:
Νομική Μορφή
Πλήθος Συστάσεων
ΑΕ
794
ΑΤΟΜΙΚΗ
29478
Αστική Εταιρία 784 Α.Κ.
180
ΕΕ
1420
ΕΠΕ
1325
ΙΚΕ
2557
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
58
Κοινοπραξία
54
ΛΟΙΠΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝ
11
ΟΕ
3500
ΣυνΠΕ
13
Συνεταιρισμός
14
Φυσικό Πρόσωπο
37
ΣΥΝΟΛΟ
39.441
H κατανομή των διαγραφών ανά νομική μορφή από 2012-11-24 μέχρι 2013-11-24 είναι η παρακάτω:
Νομική Μορφή
Πλήθος Διαγραφών
ΑΕ
244
ΑΤΟΜΙΚΗ
23631
Αστική Εταιρία 784 Α.Κ.
18
ΕΕ
1833
ΕΠΕ
566
Ευρωπαϊκός Όμιλος Οικονομικού Σκοπού
1
ΙΚΕ
39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
51
Κοινοπραξία
2
ΛΟΙΠΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝ
19
ΟΕ
5798
ΣυνΠΕ
5
Συνεταιρισμός
2
Φυσικό Πρόσωπο
198

Διαβάστε περισσότερα...